facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα Υόρκη: Πλημμύρισε το μετρό και το αεροδρόμιο της μεγαλούπολης – «Νέα κανονικότητα» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στη Νέα Υόρκη χθες Παρασκευή είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα αντανακλούν μια «νέα κανονικότητα», δήλωσε σήμερα η κυβερνήτρια της Πολιτείας, Κάθι Χόκουλ.

«Βεβαίως και ξέρουμε ότι αυτό είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε ως νέα κανονικότητα», τόνισε η Χόκουλ.

Σχεδόν 20 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα μέρη της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ καθώς καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και παρέλυσαν εν μέρει τη λειτουργία του μετρό και των αεροδρομίων της μεγαλούπολης. Πολλοί σταθμοί του δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Νέα Υόρκη, το Λονγκ Άιλαντ και και την κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, προειδοποιώντας για πλημμύρες «απειλητικές για τη ζωή».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία

Σήμερα η Χόκουλ χαιρέτισε την ανταπόκριση των αρχών και είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισχυρές βροχοπτώσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την ταχύτερη κατανομή πόρων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, θα παραμείνει σε ισχύ για τις επόμενες έξι ημέρες.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Λευκό Οίκο και με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και η κυβερνήτρια τόνισε ότι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν μια ομοσπονδιακή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: Πλημμύρισε το μετρό και το αεροδρόμιο της μεγαλούπολης – «Νέα κανονικότητα» λόγω της κλιματικής αλλαγής"

Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 54χρονου σεκιουριτά στη Φυλή – Πώς έφτασε η αστυνομία στα ίχνη των δραστών

Εξιχνιαστηκε η δολοφονία του 54χρονου υπαλλήλου εταιρείας ασφαλείας που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο σε φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής πέρασε χειροπέδες σε τέσσερις Ρομά από την Αλβανία, μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος τους. Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό ταυτοποίησαν το αυτοκίνητο των δραστών και έτσι έφτασαν στα ίχνη τους.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στον Ανακριτή.

Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 54χρονου σεκιουριτά στη Φυλή – Πώς έφτασε η αστυνομία στα ίχνη των δραστών
Το θύμα είχε εντοπιστεί αρκετή ώρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό χωρίς τις αισθήσεις του και είχε μεταφερθεί στο Θριάσιο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η οικογένεια του θύματος της επίθεσης που ήταν κλινικά νεκρός είχε προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων του.

Ο 54χρονος ήταν μόνος του σε όχημα της εταιρείας στην οποία δούλευε το οποίο, σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο γιος του δεν διέθετε κουμπί πανικού, gps, ασύρματο και εταιρικό τηλέφωνο ώστε να μπορεί να ειδοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 54χρονου σεκιουριτά στη Φυλή – Πώς έφτασε η αστυνομία στα ίχνη των δραστών"

Νέο Ηράκλειο: Πυρκαγιά αποκάλυψε κρησφύγετο συμμορίας - Πουλούσαν κλεμμένα ανταλλακτικά με «βιτρίνα» εταιρία

Μία φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στο Νέο Ηράκλειο έγινε αιτία για να αποκαλυφθεί κρησφύγετο συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης έλαβαν σήμα για πυρκαγιά και αμέσως έφτασαν στο σημείο εντοπίζοντας σε υπόγειο χώρο πλήθος από κλεμμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. Όπως διαπιστώθηκε οι αστυνομικοί βρίσκονταν -από ένα τυχαίο γεγονός- στο κρησφύγετο σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα και στη συνέχεια πουλούσε τα ανταλλακτικά ως μεταχειρισμένα αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής συνέλαβαν δύο άτομα στο Νέο Ηράκλειο, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εντοπιστούν οι συνεργοί τους.

Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της συμμορίας αφού έκλεβαν τα αυτοκίνητα τα μετέφεραν σε αποθήκη νομιμοφανούς εταιρίας που δραστηριοποιείτο στην πώληση μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, την οποία χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα».

Εκεί πραγματοποιούσαν την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων και στη συνέχεια αφού αποσπούσαν τα εξαρτήματά τους, τα διέθεταν προς πώληση στην επιχείρηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών.

sfrw

Σημειώνεται ότι είχαν αναπτύξει υποδομή αποτελούμενη από τεχνογνωσία για: την αφαίρεση των κλεμμένων οχημάτων, τα οποία φαίνεται να αποσπούσαν με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το εργαστήριο αποσυναρμολόγησής τους και την ανάπτυξη δικτύου διάθεσης ανταλλακτικών, προκειμένου να μετουσιώνεται το κλοπιμαίο σε οικονομικό όφελος για αυτούς.

Από έρευνα στην αποθήκη της επιχείρησης και στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 13 αυτοκίνητα, 10 εκ των οποίων έχουν εξακριβωθεί ως κλεμμένα, πληθώρα εξαρτημάτων, όπως σκελετοί, πόρτες αυτοκινήτου, κονσόλα, 6 φανάρια, 3 άδεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων, 2 πινακίδες κυκλοφορίας και το χρηματικό ποσό των 875 ευρώ. Εξιχνιάστηκαν 12 κλοπές αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και σύλληψη των έτερων μελών της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό από αμέλεια και παράβαση της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο Ηράκλειο: Πυρκαγιά αποκάλυψε κρησφύγετο συμμορίας - Πουλούσαν κλεμμένα ανταλλακτικά με «βιτρίνα» εταιρία "

Καιρός αύριο: Υποχωρεί η κακοκαιρία – Ήλιος με σύννεφα και θερμοκρασίες στους 30 βαθμούς Κελσίου

Βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής (1.10.2023), σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ κάποιες βροχές θα σημειωθούν το πρωί της ίδιας μέρας κυρίως σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Όπως αναφέρει η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ στις υπόλοιπες περιοχές, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει τους 27 με 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο (1.10.2023) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την υπόλοιπη Ελλάδα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα νότια ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά βορειοδυτικοί 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 και τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Από το μεσημέρι βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το μεσημέρι στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Υποχωρεί η κακοκαιρία – Ήλιος με σύννεφα και θερμοκρασίες στους 30 βαθμούς Κελσίου"

ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για τη συντήρηση των υποδομών – Στο ΤΕΕ για επανεκτίμηση η μελέτη στατικότητας

Ερωτήματα για τις διαδικασίες συντήρησης έχει προκαλέσει η είδηση ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και το Ποδηλατοδρόμιο, που κλείνουν επ` αόριστον. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα. Προκαταρκτική έρευνα για να ερευνηθεί σε βάθος 5ετίας η συντήρηση της κατασκευής, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών.

Γ. Βρούτσης στην ΕΡΤ: Ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο

Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ, αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του, τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα. Ακόμα έκανε γνωστό ότι ήδη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ όλη η μελέτη για να δουν εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.

«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου διαμέσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος».

Επιπλέον ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».

«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» τόνισε.

Για τον Παναθηναϊκό είπε «τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό, τι χρειαστεί. Όμως δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες και τους αθλητές που προετοιμάζονται ενόψει των αγώνων για το 2024 τόνισε ότι «εκεί πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί ο Παναθηναϊκός θα βρει τη λύση. Ο Παναθηναϊκός θα βρει εναλλακτικό τρόπο να κάνει τους αγώνες του. Υπάρχουν δυστυχώς όμως ομοσπονδίες, υπάρχουν αθλήματα τα οποία βρισκόντουσαν μέσα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο και δεν μπορούμε εναλλακτικά να τους βρούμε αμέσως λύση. Σήμερα που κουβεντιάζουμε έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις εδώ στο γραφείο μου και σε αίθουσες του Υπουργείου Αθλητισμού, με παράγοντες του αθλητισμού, με ανθρώπους των Ομοσπονδιών που θίγονται. Θα συνεχιστούν και αύριο αυτές οι συναντήσεις με σκοπό να βρούμε διεξόδους και τρόπους όπως για παράδειγμα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα που γινόντουσαν χθες, την ώρα που βάλαμε προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του ΟΑΚΑ, μετακόμισαν αργά τη νύχτα με άμεση πρωτοβουλία. Ανοίξαμε το ΣΕΦ και οφείλω συγχαρητήρια και στην πρόεδρο του ΣΕΦ και στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, που αμέσως σε συντονισμό βρήκαν διέξοδο και λύση στα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Με τέτοιες ενέργειες, με τέτοιες λειτουργίες νομίζω ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Δεν υπόσχομαι ότι θα τα λύσουμε όλα. Υπόσχομαι όμως ότι με ενότητα, με σκέψη, με αγάπη για τον αθλητισμό θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

Για τις συναυλίες που είναι ήδη καθορισμένες για το καλοκαίρι είπε « Περιμένουμε τη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι πολύ μακριά ο ορίζοντας του καλοκαιριού και είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στην ατζέντα της παρακολούθησης των θεμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, οι δύο αυτές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Περιμένουμε τη μελέτη που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο το επαναλαμβάνω. Η καρδιά που χτυπάει στο ΟΑΚΑ και είναι η καρδιά του αθλητισμού θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην σταματήσει ποτέ και δε θα σταματήσει ποτέ».

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ

Νωρίτερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

 
Προσωρινό λουκέτο στο ΟΑΚΑ, μετά το θέμα στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα

Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις διαδικασίες συντήρησης ενός «κοσμήματος» για τον αθλητισμό. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, ωστόσο κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στο Ολυμπιακό Στάδιο όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Με μακράς διάρκειας αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν το Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, μετά το πρόβλημα στην στατικότητά τους. Το τεράστιο τεράστιο ζήτημα, σε δύο από τις πέντε κατασκευές Καλατράβα, αποκάλυψε η τεχνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.

«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη, είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα, ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων όπως προβλέπεται από τις μελέτες και από τις διαδικασίες» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας νωρίτερα στον Αnt1.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Στάμου, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ

«Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά, η ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στο παρελθόν είχε δει το φως της δημοσιότητας ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε την έντονη ταλάντωση στις κερκίδες κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Η

«Από καιρό σε καιρό πέφτανε κομμάτια. Υπάρχουν σκουριασμένα κομμάτια και πέραν αυτού, παλιά είχαν γίνει μετρήσεις δονήσεων. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτό το στέγαστρο όπως το βλέπουμε έχει μόνιμες δονήσεις και ταλαντώσεις. Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο ορισμένο όριο δημιουργούν κόπωση στο υλικό» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Το βασικότερο τι έχει γίνει με τις εργασίες συντήρησης από τους Ολυμπιακούς του 2004 και μετά.

«Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλούμενων και φιλάθλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΚΑ.

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/9) στον Ant1 για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε «μπαίνανε βίδες στα σίδερα που έπεφταν, έπεσε ολόκληρο σίδερο που ήτανε τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται ενάμιση τόνος».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακυβεύεται. Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα.»

Ερωτήματα θέτει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές. Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;».

Η τεχνική μελέτη, το πόρισμα του οποίου περιήλθε την Παρασκευή στα χέρια το Υπουργείου Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και της διεύθυνσης του ΟΑΚΑ, διαβιβάζεται σήμερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επαναξιολόγησή της και στη συνέχεια να αποφασιστεί το μέλλον των δύο εγκαταστάσεων.

ΟΑΚΑ – 41 χρόνια ζωής

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής. Η κατασκευή του άρχισε το 1978 και τα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1982.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε ήταν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου του 82, ενώ το 1997 διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Το στάδιο του ΟΑΚΑ φιλοξενούσε πάντοτε αγώνες ποδοσφαίρου. Το έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους η εθνική ομάδα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ έχει φιλοξενήσει τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και Κυπελλούχων.

Όταν η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε η κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κεντρικό στάδιο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις.

Στον τομέα του πολιτισμού, στο ΟΑΚΑ έχουν διοργανωθεί εμβληματικές συναυλίες, όπως αυτές αφιερωμένες στον Μάνο Λοϊζο και στην Μελίνα Μερκούρη συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και των Πυξ Λαξ, ενώ έχουν εμφανιστεί σπουδαία ξένα συγκροτήματα: Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N` Roses.

Η συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την αθλητική κοινότητα.

Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών.

Τα έργα συντήρησης του σταδίου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΚΑ: Προκαταρκτική έρευνα για τη συντήρηση των υποδομών – Στο ΤΕΕ για επανεκτίμηση η μελέτη στατικότητας"

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας τραυμάτισε με μαχαίρι 19χρονη κοπέλα στη μέση του δρόμου

Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία σήμερα το απόγευμα, μετά από σοβαρό επεισόδιο στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στις 17:40 το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχθηκε τηλεφώνημα για επεισόδιο στην περιοχή των Συκεών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας άνδρας τραυμάτισε στα πόδια με μαχαίρι 19χρονη κοπέλα επί της οδού Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πήραν καταθέσεις μαρτύρων για τα χαρακτηριστικά του δράστη και «χτενίζουν» τη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό του.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε την 19χρονη τραυματία και τη μετέφερε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης και θύμα γνωρίζονται μεταξύ τους. 

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας τραυμάτισε με μαχαίρι 19χρονη κοπέλα στη μέση του δρόμου "

Σκέρτσος σε Κασσελάκη: Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το κόμμα σου όσο κυβερνούσε για την ασφάλεια του ΟΑΚΑ

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος με αφορμή τα όσα ανέφερε για το ΟΑΚΑ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος ρωτά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση για την ασφάλεια του ΟΑΚΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου:

«ΟΑΚΑ 2.0 vs ΣΥΡΙΖΑ -2.0

Μέρα με τη μέρα ο τοξικός ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη καταπίνει και αφομοιώνει τον κ. Κασσελάκη οδηγώντας τον σε αδικαιολόγητα λάθη.

Η δήλωσή του για το ΟΑΚΑ είναι ενδεικτική μιας αντιπολίτευσης σε πλήρη ασυναρτησία. Γιατί; Διότι επιτίθεται στην κυβέρνηση αντί να αναγνωρίζει ως θετικό βήμα μπροστά, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία -που δεν φημίζεται ομολογουμένως διαχρονικά για την προνοητικότητά της- επενδύει 57 εκ. Ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για τη συντήρηση, ανθεκτικότητα και ανάπλαση του ΟΑΚΑ.

Παρακμή είναι να ασκείς κριτική στην κυβέρνηση που για πρώτη φορά από το 2004 μερίμνησε για λόγους ασφάλειας και πρόληψης για τον έλεγχο στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα ως υποέργο της συνολικής ανάπλασης του Ολυμπιακού πάρκου.

Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το δικό σου κόμμα όσο κυβερνούσε για τη συντήρηση και ασφάλεια του ΟΑΚΑ.

Παρακμή είναι να υπόσχεσαι την επιστροφή σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει και που όλοι γνωρίζουμε -τουλάχιστον όσοι ζούμε σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια και δεν προσγειωθήκαμε εδώ το 2023- ότι πατούσε σε πήλινα πόδια.

Παρακμή είναι, τέλος, να κάνεις φτηνή αντιπολίτευση ακόμη και όταν η κυβέρνηση επενδύει, όπως οφείλει δηλαδή να κάνει κάθε υπεύθυνο κράτος, στην πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτή είναι δυστυχώς η νέα αριστερά του τσιπρο-πολακο-κασελακισμού που θέλει να μας πάει πίσω ολοταχώς.

Ένα είναι σίγουρο. Το ΟΑΚΑ θα το φτιάξουμε ξανά, πιο ασφαλές, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν χάρη στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα μας. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ -2.0».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέρτσος σε Κασσελάκη: Παρακμή είναι να μην αναλογίζεσαι τι έκανε το κόμμα σου όσο κυβερνούσε για την ασφάλεια του ΟΑΚΑ"

«Λουκέτο« στο ΟΑΚΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για το πρόβλημα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα

Ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Συγκεκριμένα ζητά να ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:

- Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
- Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
- Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Λουκέτο« στο ΟΑΚΑ: Παρέμβαση εισαγγελέα για το πρόβλημα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα"

Μπέος: Δεν με στηρίζει κανένα κόμμα, δεν μπορώ να ασχολούμαι με τους διάφορους Κασσελάκηδες

Συνέχεια στην κόντρα που έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη δίνει ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος διαψεύδει ότι τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία ενώ αναφέρει:

«Θέλω να ενημερώσω τους κατά τα λοιπά συμπαθέστατους Στέφανο Κασσελάκη και Τάιλερ (ράφτη), ότι από το 2014 που ασχολούμαι με το Δήμο Βόλου ουδέποτε έλαβα ή διεκδίκησα τη στήριξη ή το χρίσμα από κάποιο πολιτικό κόμμα. Από κανένα απολύτως. Και αυτό ισχύει και τώρα. Ο λαός του Βόλου με εκλέγει, αυτός μου δίνει το δικαίωμα να διοικώ, αυτός μπορεί, και μόνος αυτός, να μου το αφαιρέσει».      

Στη δήλωση του ο Αχιλλέας Μπέος, προσκαλεί ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη και τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, να βοηθήσει στον Βόλο.

Ολόκληρη η δήλωση του Αχιλλέα Μπέου

«Θέλω να ενημερώσω τους κατά τα λοιπά συμπαθέστατους Στέφανο Κασσελάκη και Τάιλερ (ράφτη), ότι από το 2014 που ασχολούμαι με το Δήμο Βόλου ουδέποτε έλαβα ή διεκδίκησα τη στήριξη ή το χρίσμα από κάποιο πολιτικό κόμμα. Από κανένα απολύτως. Και αυτό ισχύει και τώρα. Ο λαός του Βόλου με εκλέγει, αυτός μου δίνει το δικαίωμα να διοικώ, αυτός μπορεί, και μόνος αυτός, να μου το αφαιρέσει.

Επειδή ο Βόλος μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, μετά τις δύο καταστροφικές πλημμύρες, και προφανώς έχω πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ δεν δίνω συνέχεια στις δηλώσεις Κασσελάκη. Δεν μπορώ τέτοιες στιγμές να ασχολούμαι με τους διάφορους Κασσελάκηδες. Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, εδώ είμαστε. Μέχρι τότε και αφού δείχνει τόση ευαισθησία για την πόλη μας τον έχω καλέσει δημόσια να πάρει τον Τάιλερ (ράφτη) και να έρθουν να βοηθήσουν. Τουλάχιστον να φανούν χρήσιμοι…»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος: Δεν με στηρίζει κανένα κόμμα, δεν μπορώ να ασχολούμαι με τους διάφορους Κασσελάκηδες"

Αναβαθμίζονται σε «έξυπνες» 7.500 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αττική

Στην αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής, που σήμερα προσφέρει ενημέρωση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο για τα δρομολόγια των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς σε όλες τις αστικές και περιαστικές γραμμές του συγκοινωνιακού δικτύου, προχωρά ο ΟΑΣΑ.

Η τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής του ΟΑΣΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα επιτρέπει πλέον την ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριών. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Οργανισμού θέτει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό για την αύξηση του αριθμού των «έξυπνων στάσεων» με νέες πινακίδες. Ο σχεδιασμός αυτός, ως γνωστόν, αφορά στην εγκατάσταση τουλάχιστον 500 επιπλέον «έξυπνων στάσεων» στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Παράλληλα όμως, ο ΟΑΣΑ σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, σχεδιάζει να μετατρέψει σε «έξυπνες» και τις 7.500 στάσεις του συγκοινωνιακού δικτύου της πρωτεύουσας.

Η εφαρμογή telematics app στα smartphones, που σήμερα χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες, παρέχει στους επιβάτες πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την άφιξη του επόμενου οχήματος σε κάθε στάση. Πληκτρολογώντας την ονομασία της στάσης στην εφαρμογή telematics, εμφανίζονται αμέσως οι ώρες άφιξης όλων των οχημάτων που διέρχονται από την συγκεκριμένη στάση.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα ενημέρωσης των επιβατών για τα προγραμματισμένα δρομολόγια σε όλες τις γραμμές του δικτύου(αστικές και περιαστικές), σχεδιάζει να αναδείξει ο ΟΑΣΑ το επόμενο διάστημα, με την τοποθέτηση QR Codes στο σύνολο των στάσεων λεωφορείων και τρόλεϊ, επιτρέποντας έτσι την απευθείας σύνδεση στην τηλεματική για τη συγκεκριμένη στάση. Δηλαδή, μέσω του κινητού τους, οι επιβάτες που περιμένουν σε μια στάση θα μπορούν να συνδέονται εύκολα με το QR Code στο περιβάλλον της τηλεματικής, εμφανίζοντας αμέσως στην οθόνη του τηλεφώνου τους τις ώρες άφιξης σε πραγματικό χρόνο όλων των οχημάτων στη συγκεκριμένη στάση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην εφαρμογή της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, έχει ήδη ενσωματωθεί και ο ημερήσιος προγραμματισμός, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στα προγραμματισμένα δρομολόγια προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγων των εξελισσόμενων συνθηκών στο συγκοινωνιακό δίκτυο (π.χ. δυσμενείς κυκλοφοριακές συνθήκες, έκτακτη βλάβη οχήματος, αλλαγές στις ενάρξεις δρομολογίων, αποσπάσεις σε άλλη γραμμές ή προσθήκη ενισχυτικών δρομολογίων γραμμών όταν απαιτείται), ενσωματώνονται αυτόματα στα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιβάτες.

Ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο, μεταδίδονται τα νέα δεδομένα στα οχήματα για την ενημέρωση των οδηγών με οπτική και ηχητική ειδοποίηση στην καμπίνα.

Αντίστοιχα, όμως, και οι οδηγοί των οχημάτων με τα ίδια κανάλια αμφίδρομης επικοινωνίας, μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με τους σταθμάρχες της κάθε γραμμής για να διαβιβάσουν σύντομες (κωδικοποιημένες) πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπάρχει δυνατότητα χρήσης ειδικού κομβίου συναγερμού (panic button), στέλνοντας άμεσα σήμα για βοήθεια στο κέντρο διαχείρισης. Ο συναγερμός εμφανίζεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του εκάστοτε σταθμάρχη/επόπτη, αναλύοντας τις πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο όχημα(π.χ. θέση, κατάσταση, οδηγός).

Στο πλαίσιο πάντως της βελτίωσης των υπηρεσιών ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, ο Όμιλος ΟΑΣΑ εξετάζει να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα συστήματα και δεδομένα της τηλεματικής , παρέχοντας πληροφόρηση για τις μετακινήσεις και για τα μέσα σταθερής τροχιάς(Μετρό και Τραμ).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε «η τηλεματική μπαίνει σε νέα εποχή. Μια υπηρεσία που προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στους επιβάτες. Ταυτόχρονα, παρέχει σε οδηγούς και διαχειριστές του δικτύου, τις απαραίτητες πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου έργου. Η τεχνολογική και λειτουργική αναβάθμιση και η επέκταση του δικτύου τηλεματικής, υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβαθμίζονται σε «έξυπνες» 7.500 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αττική "

Βαρυμπόμπη: Ληστεία σε οικία γνωστού πλαστικού χειρούργου – Πήραν κοσμήματα αξίας 200.000 ευρώ

Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια δυο αδίστακτων κακοποιών έζησε το βράδυ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου γνωστός πλαστικός χειρουργός και η σύζυγός του στη μονοκατοικία τους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Οι δράστες, ακινητοποίησαν τα θύματα και αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, οι δύο κουκουλοφόροι ληστές στις 9:30 χθες το βράδυ τρύπωσαν πιθανότατα από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα στην οικία του γνωστού πλαστικού χειρουργού στην οδό Ακακίας, στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν τον γιατρό και τη σύζυγό του και ερεύνησαν όλα τα υπνοδωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους.

Οι ληστές που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φορούσαν γάντια, βρήκαν στο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας 200.000 ευρώ, τα αφαίρεσαν και εγκατέλειψαν μετά από λίγα λεπτά την μονοκατοικία.

Ο γιατρός τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε τη ληστεία. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, αναζήτησαν τους δράστες, χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα. Το σπίτι ερευνήθηκε από κλιμάκιο της σήμανσης για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό των δραστών.

Η Ασφάλεια Μενιδίου, που έχει αναλάβει την έρευνα για την εξιχνίαση της ένοπλης ληστείας, αναζητά οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που έχουν καταγράψει τους δύο κακοποιούς πριν και μετά την εισβολή στην πολυτελή κατοικία του ζευγαριού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρυμπόμπη: Ληστεία σε οικία γνωστού πλαστικού χειρούργου – Πήραν κοσμήματα αξίας 200.000 ευρώ"

Ζήτησε συγγνώμη ο πολίτης που δέχτηκε χαστούκι από τον Αχιλλέα Μπέο επειδή τον έβρισε

Λήξαν θεωρείται το ζήτημα που προέκυψε στον Βόλο με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εμφανίζεται να χειροδικεί κατά πολίτη στην περιοχή Άλλη Μεριά, καθώς ο νεαρός πήγε και του ζήτησε συγγνώμη επειδή τον έβρισε.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Βόλου ανέβασε και βίντεο στο Facebook από την κουβέντα που είχε με τον νεαρό στο γραφείο του. «Το αίμα σου κυλάει, αλλά κι εγώ είμαι δήμαρχος, 64 ετών και πατέρας πέντε παιδιών. Και σε ρωτάω τώρα που έχεις ηρεμήσει… Η πρόθεσή μου δεν ήταν ούτε να πας αυτώφορο, ούτε να σου ρίξω χαστούκι. Αλλά όταν θα φτάσεις την ηλικία μου και έρθει κάποιος νεότερος και σου πει άντε γ… κι όλα αυτά, θα δεις πως θα αντιδράσεις. Και από τη στιγμή που γι αυτό που κάνω, δεν έχω συμφέρον. Το κάνω για σας», είπε στον πολίτη.

Σε εκείνο το σημείο ο νεαρός απολογήθηκε και ο Αχιλλέας Μπέος του είπε: «Ναι αλλά δεν είναι τρόπος αυτός», ενώ τον ρώτησε πόσο ετών είναι για να πάρει την απάντηση «26». Τότε ο δήμαρχος Βόλου του έδωσε το χέρι του και του είπε: «Έχεις δικαίωμα να κάνεις κι άλλα λάθη αλλά είναι σημαντικό που το αναγνωρίζεις».

Τότε ο 26χρονος του ζήτησε συγγνώμη, με τον Αχιλλέα Μπέο να λέει: «Δεν θέλω συγγνώμη, δεν είμαι παππάς για να σε συγχωρέσω. Είσαι και καλό παιδί. Ήρθα εκεί να μαζέψω τους κορμούς και να φτιάξω τον δρόμο να περνάνε οι άνθρωποι. Τελείωσε… Καλή συνέχεια…».

Νωρίτερα ο Αχιλλέας Μπέος είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «αυτά προφανώς συμβαίνουν όταν έχεις να κοιμηθείς κοντά ένα μήνα, όταν δουλεύεις ακατάπαυστα για να δώσεις λύσεις για τους συμπολίτες σου και αντιμετωπίζεις στημένες καταστάσεις».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήτησε συγγνώμη ο πολίτης που δέχτηκε χαστούκι από τον Αχιλλέα Μπέο επειδή τον έβρισε"

Αχιλλέας Μπέος: Σάλος για ξύλο σε πλημμυροπαθή στην Άλλη Μεριά

Σάλος έχει προκληθεί από το βίντεο που δείχνει τον Αχιλλέα Μπέο να χτυπά πλημμυροπαθή πολίτη στον Βόλο.

Ο Αχιλλέας Μπέος έχει καταγραφεί να χτυπά πολίτη στην Άλλη Μεριά Βόλου, ο οποίος μαζί με άλλους αντιστεκόταν στο μπάζωμα μέρος που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογηθεί μιλώντας για στημένο σκηνικό, ενώ είπε πως αντέδρασε ίσως ακραία, αφού όμως ο πολίτης τον έβρισε.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ανάρτηση κατά του Αχιλλέα Μπέου, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει τη στήριξή του στην κούρσα του για επανεκλογή του στη θέση του Δημάρχου.

«Το μακρύ χέρι του Μπέου, του εκλεκτού του Κ.Μητσοτάκη στον Βόλο. Σήμερα έδειρε πολίτη. Χθες κατάβρεξε πολίτη. Καλώ τον Πρωθυπουργό να άρει τη στήριξή του και να ζητήσει αμέσως την αποχώρηση του Μπέου από την εκ νέου διεκδίκηση της δημαρχίας Βόλου.

Άραγε εκπροσωπεί τον κόσμο του Κέντρου ένας πρωθυπουργός που σε τοπικό επίπεδο στηρίζεται σε Μπέους που «πνίγουν» τις πόλεις τους; Και που σε εθνικό επίπεδο στηρίζεται σε Βελόπουλους για να ελέγξει τη σύνθεση ανεξάρτητων αρχών; Την επόμενη Κυριακή έχουμε Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Δώστε μια πρώτη ανάσα στη χώρα».

«Δεν δώσαμε στήριξη για να την άρουμε» απαντά η ΝΔ

«Ζητάει την άρση της στήριξης σε μία υποψηφιότητα που δεν έχει δοθεί ποτέ» απαντά η Νέα Δημοκρατία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

«Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται για «αποφόρτιση» ο κ. Κασσελάκης είπε να ασχοληθεί με τη ΝΔ και τον Βόλο συνεχίζοντας την παράδοση των ψεμάτων που μας έχει συνηθίσει το κόμμα του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη για τον Αχιλλέα Μπέο. 

Και συνεχίζει: «Προφανώς, γνωρίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υποψηφιότητες τις οποίες ανακοίνωσε ότι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία αφορούν τις περιφέρειες καθώς και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας και σε αυτές φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μπέος».

«Ζητάει, δηλαδή, ο κ. Κασσελάκης την άρση της στήριξης σε μια υποψηφιότητα που δεν έχει δοθεί ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι, εκτός από τη δική του εκδοχή μεταπολιτικής, ο κ. Κασσελάκης υπηρετεί και τη μετα-αλήθεια! Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη και δεδομέμη η καταδίκη κάθε πράξης βίας κατά πολιτών», καταλήγει η ΝΔ. 

Το περιστατικό

Σύμφωνα με το gegonota.news, ο Αχιλλέας Μπέος χτύπησε πολίτη στην Άλλη Μεριά Βόλου. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί οι κάτοικοι στην Άλλη Μεριά συγκεντρώθηκαν στην διαλυμένη γέφυρα για να αποτρέψουν το μπάζωμα του ρέματος, που καταγγέλλουν ότι γίνεται χωρίς στοιχειώδη μελέτη.

Στο ρέμα ρίχνονται όλες οι φερτές ύλες από τις καταστροφές των πλημμυρών, όπως μπάζα, δέντρα, κροκάλες, και οι κάτοικοι που έχουν καταστραφεί και έχασαν τα σπίτια τους συγκεντρώθηκαν το πρωί για να αποτρέψουν το μπάζωμα. Από χθες το απόγευμα βρίσκονται στο ρέμα και έχουν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Χθες αποτράπηκε το μπάζωμα και κλήθηκε η αστυνομία, ενώ το εργολαβικό συνεργείο που εμφανίστηκε ξανά σήμερα το πρωί, βρήκε τους κατοίκους στη «θέση» τους.

Η αστυνομία κλήθηκε εκ νέου και μετά από λίγο στην περιοχή εμφανίστηκε και ο Αχιλλέας Μπέος. Το gegonota.news αναφέρει πως μάλωσε με τους κατοίκους που είναι εξαγριωμένοι γιατί πολλοί είναι άστεγοι από την πλημμύρα, και ένας έξαλλος κάτοικος, του είπε “άντε γ…σου”.

Τότε εκείνος του επιτέθηκε και ήρθαν στα χέρια, ενώ στο βίντεο φαίνεται να ο Δήμαρχος Βόλου να χτυπά τον πολίτη.

«Τραμπούκε, να μου κοπεί το χέρι που σε ψήφιζα» φώναζε ο πολίτης. Ο Αχιλλέας Μπέος ακούγεται να δίνει εντολή στους αστυνομικούς να τους συλλάβουν όποιον παρεμποδίζει το έργο, ενώ κάτοικος που ήταν μέσα στο ρέμα, διαμαρτυρόμενη για το μπάζωμα, κατέγραφε τα γεγονότα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχιλλέας Μπέος: Σάλος για ξύλο σε πλημμυροπαθή στην Άλλη Μεριά"

Εύβοια: Ηλικιωμένος εισέβαλε με το αυτοκίνητό του σε λαϊκή και παρέσυρε πολίτες – Τραυματίστηκε ένα παιδί τριών ετών

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά αν στην λαϊκή αγορά του Αλιβερίου στην Εύβοια.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ηλικιωμένος για άγνωστο λόγο μπούκαρε μέσα στην λαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να παρασύρει πολίτες και να τραυματιστεί ένα μωρό τριών χρονών το οποίο μεταφέρεται στο κέντρο υγείας Αλιβερίου.

Σοκαρισμένοι οι πολίτες που βρισκόταν στη λαϊκή αγορά δηλώνουν στο evima.gr: Είδαμε ένα αυτοκίνητο με τρελή πορεία να μπαίνει στη λαϊκή δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο είμαστε σοκαρισμένοι, είδαμε το αυτοκίνητο να διασχίζει την λαϊκή και να πετάει στον αέρα πάγκους και ανθρώπους.

Πρόκειται για ηλικιωμένο 80 ετών όπου για άγνωστο λόγο μπήκε στο δρόμο που γίνεται η λαϊκή του Αλιβερίου και πατώντας στο γκάζι παρέσυρε πολίτες που βρισκόταν και έκαναν τα ψώνια τους.

Εκτός από το τρίχρονο παιδάκι έχουν τραυματιστεί και ακόμη πέντε άτομα τα οποία βρίσκονται στο κέντρο υγείας Αλιβερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, ο ηλικιωμένος υπεβλήθη σε αλκοτέστ από την Αστυνομία.

 

 evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Ηλικιωμένος εισέβαλε με το αυτοκίνητό του σε λαϊκή και παρέσυρε πολίτες – Τραυματίστηκε ένα παιδί τριών ετών"

Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!

Πόλεμος συμμοριών μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, με άμεσα εμπλεκόμενους νεαρούς, που αντί αντιτίμου αναζητούν συμβόλαια θανάτου για να γίνουν δολοφόνοι.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις» ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Η βία αυτή κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μίας από αυτές τις συμμορίες. Τα περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ περιγράφοντας το σύστημα που ακολουθούν όταν θέλουν να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους: χρησιμοποιούν ανθρώπους εκτός των συμμοριών, συχνά ανήλικους. «Τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση» που πρέπει να πάνε για την επίθεση.

Σύμφωνα με απολογισμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά με πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια ενός μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καταγράφηκαν τρεις ανθρωποκτονίες, θύματα των οποίων ήταν μεταξύ άλλων ένας νεαρός 18 ετών και μία 25χρονη γυναίκα.

«Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα έπρεπε να θέλουν να γίνουν δολοφόνοι», τόνισε ο Θόρνμπεργκ.

Ο Ματς Λίντστρεμ, αστυνομικός στην περιοχή της Στοκχόλμης που έχει εξετάσει πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, επιβεβαίωσε ότι συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν αυτά τα «συμβόλαια».

«Βλέπουμε ότι γράφουν: ‘Υπάρχουν συμβόλαια; Εγώ και ο φίλος μου είμαστε διαθέσιμοι για 200.000 κορώνες’», εξήγησε. Το κάνουν «για να αποκτήσουν στάτους, να γίνουν κάποιοι, για να έχουν ‘τον αέρα του δολοφόνου’», όπως του αποκάλυψε ένας νεαρός στη διάρκεια έρευνας.

Τον Αύγουστο του 2023, 69 ανήλικοι ήταν προφυλακισμένοι στη Σουηδία, έναντι 14 τον ίδιο μήνα το 2021.

Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της και να τερματιστεί η βία.

«Βρίσκομαι στο πλευρό σας, θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε. Θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Κρίστερσον στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουμε».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Σουηδοί Δημοκράτες (άκρα δεξιά) πρότειναν την κινητοποίηση του στρατού προκειμένου να συνδράμει την αστυνομία στο έργο της.

«Έχω καλέσει τον επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και τον επικεφαλής του στρατού για να δούμε πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες», επεσήμανε ο Κρίστερσον.

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», εκτίμησε η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας.

«Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής των Μετριοπαθών, κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τους ακροδεξιούς για να ανέλθει στην εξουσία. Στο κοινοβούλιο έχει συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο ωστόσο δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση.

ΑΜΠΕ-AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Νεαροί ζητούν να γίνουν δολοφόνοι!"

Εφορία: Με «κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα κλείνουν υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

Με στόχο να κλείσουν περισσότερες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για ακόμα τρεις μήνες τη λειτουργία της Επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών προσφέροντας στους φορολογούμενους που θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους με την Εφορία μακριά από τις δικαστικές αίθουσες «κούρεμα» έως 75% στις προσαυξήσεις και καταβολή των οφειλών σε 24 δόσεις.

Απόφαση που υπογράφουν οι Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς προβλέπει ότι

  • Η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης από την αρμόδια Επιτροπή παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 από 29 Σεπτεμβρίου που έληγε κανονικά.
  • Η προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης επιμηκύνεται έως και τις 31 Μαρτίου 2024 από τις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Στις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι για εξώδικη επίλυση των διαφορών τους με τη φορολογική διοίκηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση τους θεμελιώνουν το αίτημα για:

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.
  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
  • Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
  • Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
  • Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η Επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία και στην περίπτωση που κρίνει απαράδεκτη την αίτηση, κοινοποιεί στον αιτούντα πρακτικό ματαίωσης της εξώδικης επίλυσης. Εφόσον η αίτηση κριθεί παραδεκτή οι ισχυρισμοί εξετάζονται με βάση τη νομολογία και την πάγια πρακτική της Φορολογικής Διοίκησης. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση μπορεί να γίνει μερικά ή ολικά δεκτή.

Ο αιτών έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής εντός 5 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της, υπογράφοντας ο ίδιος στην περίπτωση φυσικού προσώπου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού στην περίπτωση νομικού προσώπου και αναρτώντας στον ιστότοπο www.eefdd.gr σαρωμένο αντίγραφο της πρότασης της Επιτροπής, στο οποίο έχει θέσει την υπογραφή του, με θεώρηση του γνησίου αυτής, έως την εκπνοή της 5ης εργάσιμης ημέρας από την ηλεκτρονική κοινοποίηση σε αυτόν της ως άνω πρότασης. Μερική αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής δεν επιτρέπεται.

Αιτήσεις που δεν θα εξεταστούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται στο αρμόδιο Δικαστήριο.

«Κούρεμα» οφειλών

Με βάση το ισχύον καθεστώς με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού, το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται σε έως 24 δόσεις. Επίσης παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που ανέρχεται σε 75% εάν η οφειλή καταβληθεί σε 1 δόση, 65% σε 2-4 δόσεις, 55% σε 5-8 δόσεις, 50% σε 9-12 δόσεις, 45% σε 13-16 δόσεις, 40% για 17-20 δόσεις και 35% σε 21-24 δόσεις.

Ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, και δεν χωρήσει νομίμως η εξόφληση του συνόλου αυτού καθώς και εάν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Με «κούρεμα» έως 75% στα πρόστιμα κλείνουν υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news