facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Διεθνοποιεί την προφυλάκιση Μπελέρη η Αθήνα εν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία – Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τα Τίρανα

Όξυνση στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων πυροδοτεί ήδη η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από τις Αλβανικές Αρχές με ανυπόστατες κατηγορίες περί εξαγοράς ψήφων. Αυστηρό μήνυμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το Λαύριο χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την σύλληψη, 48 ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν σήμερα στην γειτονική χώρα.

«Αυτό που έγινε με τον Φρέντη Μπελέρη είναι αδιανόητο. Δύο μέρες πριν τις εκλογές να φυλακίζεται, υποψήφιος δήμαρχος εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ), σε μία περιοχή τόσο ευαίσθητη, όσο είναι η Χειμάρρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε:

«Θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Αλβανία ότι εάν μία τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να δεχθώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της μειονότητας και πάντως όχι 48 ώρες πριν τις εκλογές».

Και ενώ ο Φρέντη Μπελέρης βρίσκεται ήδη 48 ώρες σε φυλακή τω Τιράννων, οι Αλβανικές Αρχές προσπαθούν εκ των υστέρων να συγκεντρώσουν πειστήρια για να στηρίξουν την ανυπόστατη κατηγορία. Γυναίκα μιλώντας σε Κάμερα Αλβανικού καναλιού αποκαλύπτει ότι δέχθηκε πιέσεις για να παραδεχθεί ότι χρηματίστηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο Μπελέρη.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας οι ομογενείς εκεί, και όσοι ζουν στην Ελλάδα, προσέρχονταν μαζικά από το πρωί για να ψηφίσουν. Από την φυλακή των Τιράνων που κρατείται ο Φρέντη Μπελέρης κάλεσε τους συμπατριώτες του να δώσουν απάντηση στις μεθοδεύσεις της Αλβανικής εξουσίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνοποιεί την προφυλάκιση Μπελέρη η Αθήνα εν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αλβανία – Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τα Τίρανα"

Χειμάρρα: «Δεν μας αφήνουν να του μιλήσουμε, λες και είναι τρομοκράτης», λέει η μητέρα του Κοκαβέση

Αναστάτωση επικρατεί στους ομογενείς της Χειμάρρας μετά τις συλλήψεις λίγες ώρες πριν τις εκλογές για νέο δήμαρχο. Οι Έλληνες  καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές και φοβούνται πιθανή νοθεία από τις αλβανικές αρχές.

Η μητέρα του δεύτερου συλληφθέντα, Παντελή Κοκαβέση, συνεργάτη του υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, μίλησε στο Mega για όσα περνάει ο γιος της στο νοσοκομείο που κρατείται.

«Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε, λες και είναι τρομοκράτης. Τι έχει κάνει το παιδί; Δεν έχει κάνει κάτι, επειδή αγαπάει την πατρίδα, είναι κακό αυτό;», είπε. «Να πάω εγώ στη θέση του» τονίζει χαρακτηριστικά.

Για μία απαράδεκτη και αδιανόητη σύλληψη έκανε λόγο από το Λαύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν τυχόν μία τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη», δήλωσε.
«Με πίεσαν να πω ότι δωροδοκήθηκα»

Εκφοβισμό και αστυνομική πίεση για να ομολογήσει ότι δωροδοθήκε απο τον Μπελέρη καταγγέλλει ότι δέχτηκε μία γυναίκα τα ξημερώματα της Παρασκευής στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα. Η καταγγελία έγινε γνωστή από το facebook του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Σαλί Μπερίσα.

«Για τον Φρέντη με ρώτησαν αν μου έδωσε χρήματα. Ούτε ένα λέκ τους είπα. Με ρωτούν αν ξέρω με ποιον κατεβαίνει υποψήφιος; Του είπα ότι ξέρω και μου απάντησε ότι πίστευε ότι θα του πω ψέματα. Μου είπαν να πω την αλήθεια γιατί διαφορετικά θα είχα μεγαλύτερες συνέπειες. Τους είπα ότι αν ο Φρέντη παραδεχτεί ότι μου έδωσε λεφτά, τότε θα πάω μόνη μου φυλακή, ανέφερε η γυναίκα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμάρρα: «Δεν μας αφήνουν να του μιλήσουμε, λες και είναι τρομοκράτης», λέει η μητέρα του Κοκαβέση"

Σταματούν τρία επενδυτικά έργα του ΟΛΠ μετά από απόφαση του ΣτΕ

Σταματούν προσωρινά τρία βασικά υποχρεωτικά επενδυτικά έργα στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από σχετική απόφαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 2023 μετά από προσφυγή δημάρχων (Κερατσινίου-Περάματος) και κατοίκων της περιοχής το 2021. 

Πρόκειται για τη νότια επέκταση του λιμανιού Πειραιά, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ενίσχυση της κρουαζιέρας, το έργο της βυθοκόρησης στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, αλλά και αυτό της επέκτασης στο λιμάνι του Ηρακλέους

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου η επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους, στον εμπορικό λιμένα του Κερατσινίου προβλέπει την επέκταση του προβλήτα κατά κατά 35 στρέμματα. Οι νέες του διαστάσεις θα διαμορφωθούν σε 1.100 μ. μήκος κρηπιδωμάτων με λειτουργικό βάθος 12,50 μ. και συνολική επιφάνεια 110.000 τ.μ. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών λιμενικών και Η/Μ εγκαταστάσεων.

Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Σταθμού Αυτοκινήτων του Λιμένος, καθώς θα δημιουργήσει 5.400 νέες θέσεις αυτοκινήτων.  

Η απόφαση 47/2023 του ΣτΕ ουσιαστικά αναφέρει ότι για να εκδοθεί η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων) προκειμένου να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά και να έχει λάβει υπόψη της την κυκλοφοριακή μελέτη του λιμανιού που ερευνά τους κυκλοφοριακούς φόρτους της περιοχής, βγάζοντας συγκεκριμένα δεδομένα αν το λιμάνι επιβαρύνει ή όχι την πόλη και υποβάλλοντας και σχετικές προτάσεις. 

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι ενόψει της σχέσης επικοινωνίας και αλληλοσυμπλήρωσης των σταδίων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σχεδίου και έργων αλλά και των προβλέψεων του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής για τη λειτουργική διασύνδεση των λιμενικών δραστηριοτήτων με τον αστικό ιστό μέσω ολοκληρωμένου κυκλοφοριακού σχεδιασμού, καθώς και για την κατάρτιση ειδικού σχεδίου με κατευθύνσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης για τις απαιτήσεις του τουρισμού που θα προέρχεται από την κρουαζιέρα είναι εφικτή και επιβάλλεται ταυτόχρονα η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων είτε κατά την αναθεώρηση των ήδη εγκριθέντων είτε κατά την έγκριση νέων.

Αναφορικά με την εκβάθυνση στο λιμάνι της νότιας επέκτασης για την κρουαζιέρα και τη βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι και το λιμάνι του Ηρακλέους τονίζεται ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν μπορεί να εκτελεστεί προτού εγκριθεί κατόπιν διαβούλευσης η κυκλοφοριακή μελέτη.

Σημειώνει ότι  τα προαναφερόμενα έργα ενέχουν επεμβάσεις που είναι πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη επανορθώσιμη, διότι συνδέονται, όπως και το έργο της δημιουργίας νέου λιμένος κρουαζιερόπλοιων, με το πρόβλημα της διαχείρισης και της διάθεσης των βυθοκορημάτων που θα προκύψουν, για την επίλυση του οποίου μάλιστα αναζητείται άλλη μέθοδος από την ΟΛΠ Α.Ε. Συγκεκριμένα, η διάθεση των βυθοκορημάτων σε αδειοδοτημένες χερσαίες εγκαταστάσεις, αντί της απόρριψής τους σε θαλάσσια περιοχή ή της ενσωμάτωσής τους σε τσιμεντοκιβώτια άλλου λιμενικού έργου. 

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει ήδη ολοκληρώσει την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία έχει υποβληθεί ως παράρτημα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, για να εγκριθούν η κυκλοφοριακή μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε διαβούλευση από τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει η τελική γνωμοδότηση. Στη συνέχεια θα υπάρξει εκ νέου αδειοδότηση όλων των έργων από την αρχή. 

Σημειώνεται ότι αίτηση ακύρωσης της αναφερόμενης προσφυγής των δήμων της περιοχής (Κερατσίνι-Πέραμα) έχει αποφασιστεί να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, κατόπιν αναβολής, στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 

Ποια έργα εξαιρούνται

Σημειώνεται ότι εξαίρεση από την απόφαση αναστολής του ΣτΕ αποτελούν μόνο τα έργα αναβάθμισης και συντήρησης των υποδομών του λιμανιού. Ένα από αυτά αφορά την υπόγεια διασύνδεση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων (car terminal) με τον πρώην χώρο του ΟΔΔΥ, αρχικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι αποσκοπεί στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην περιοχή με την παράκαμψη της λεωφόρου δημοκρατίας από τα οχήματα που θα κινούνται στο λιμάνι.

Επίσης εξαιρούνται έργα πρόσχωσης και επέκτασης του θαλάσσιου μετώπου των ιδιωτικών ναυπηγείων Περάματος για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών αλλά και η κατασκευή και λειτουργία υποσταθμού υψηλής μέσης τάσης στο εμπορικό λιμάνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταματούν τρία επενδυτικά έργα του ΟΛΠ μετά από απόφαση του ΣτΕ"

ΗΠΑ: Επιστολή ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη

Την παρέμβαση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που έχει συλληφθεί από την Αστυνομία της Αλβανίας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Στην επιστολή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει ως θέμα την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπέλερη από τις αρχές της Αλβανίας, τα ηγετικά μέλη της ομογένειας τονίζουν ότι «η Ουάσιγκτον θα πρέπει να έχει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για οποιαδήποτε δημοκρατική οπισθοδρόμηση στα Δυτικά Βαλκάνια με δεδομένο ότι η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Την επιστολή για την σύλληψη και τη κράτηση του ομογενή υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας από την Αλβανία, υπογράφουν η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η ΑΧΕΠΑ, ο ‘Αντι Μάνατος, το AHI, το HALC, η Χιακή Ομοσπονδία, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και η Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

Αναλυτικά η επιστολή των Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη αναφέρει:

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας κατά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στην Αλβανία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, η αλβανική κυβέρνηση επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών και στα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.

Άνδρες της μυστικής αστυνομίας συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο της ελληνικής εθνικής μειονότητας κ. Φρέντι Μπελέρη και μέλη της προεκλογικής του ομάδας με αβάσιμες κατηγορίες. Ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Μπελέρη δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, κ. Γκιόργκι Γκόρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια στενή εκλογική μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ο κ. Μπελέρη είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας και ηγετική προσωπικότητα του μειονοτικού πολιτικού Κόμματος Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητα του.

Ένα τέτοιο πλήγμα στην καρδιά της δημοκρατίας, δηλαδή στην ίδια την εκλογική διαδικασία, θέτει σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση της Αλβανίας να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, η σύλληψη του κ. Μπελέρη έλαβε χώρα σχεδόν ένα χρόνο αφότου και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

Είναι ακόμη πιο λυπηρό υπό το πρίσμα των αδιάκοπων προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη γενικότερα, και τα Δυτικά Βαλκάνια ειδικότερα, στο πλαίσιο της βίαιης επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας. Σε μια εποχή που οι απολυταρχίες ενώνουν τις δυνάμεις τους, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε απόκλιση από τις δημοκρατικές αρχές από μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σας ζητάμε να απαιτήσετε την άμεση απελευθέρωση του κ. Μπελέρη και να προτρέψετε την αλβανική κυβέρνηση να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές την Κυριακή. Δεν διακυβεύονται μόνο η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία, αλλά και οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα και συνεπώς η υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποχώρηση της δημοκρατίας στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει αφυπνιστικά και θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Κατήγγειλε πιέσεις από την αστυνομία, γυναίκα ομογενής

Η υπόθεση της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, πάντως, πήρε μια άλλη τροπή σήμερα, καθώς μια ομογενής κατήγγειλε στα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας πως δέχτηκε πιέσεις από την αστυνομία για να ισχυριστεί ότι χρηματίστηκε από τον Μπελέρη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σύμφωνα με την Ελληνίδα τη ημέρα που συνελήφθη ο Μπελέρης, την άρπαξαν αστυνομικοί της Αλβανίας και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας. Εκεί, της ζήτησαν να παραδεχθεί ότι χρηματίστηκε από τον Μπελέρη, για να τον ψηφίσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Επιστολή ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη"

Βόλος: Συνελήφθησαν πατέρας και γιος που είχαν μετατρέψει το σπίτι σε οπλοστάσιο

Συνελήφθησαν το Σάββατο το απόγευμα στο Βόλο από την ΕΛ.ΑΣ. πατέρας και γιος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση, παραβίαση των νομοθεσιών περί όπλων και περί ραδιοσταθμών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διενεργήθηκαν δύο νομότυπες έρευνες σε οικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-1- πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε δύο φυσίγγια,
-1- περίστροφο με βυκίο, περιέχον έξι φυσίγγια,
-1- αεροβόλο περίστροφο,
-1- αεροβόλο τυφέκιο,
-1- τυφέκιο με προσαρμοσμένη σκοπευτική διόπτρα και σιγαστήρα,
-1- δίκαννο κυνηγετικό όπλο,
-1- κυνηγετική καραμπίνα,
-1- κυνηγετική καραμπίνα με πρόσθετο σκοπευτικό τύπου λέιζερ και προσαρμοσμένα στο κοντάκι του φακό χειρός και πλαστική λαβή στο κάτω μέρος αυτής,
-2- απομιμήσεις πυροβόλων πολεμικών τυφεκίων,
-1- απομίμηση πυροβόλου όπλου πιστολιού,
-620- φυσίγγια ποικίλων τύπων και διαμετρημάτων,
-1- ζώνη μεταφοράς κυνηγετικών φυσιγγίων,
-1- συσκευασία με πλήθος μεταλλικών βολίδων αεροβόλου όπλου,
-18- κάλυκες,
-1- πλαστικό σακουλάκι με ποσότητα βολίδων κυνηγετικού όπλου (σκάγια), συνολικού βάρους 224 γραμμαρίων,
-3- φορητοί ψηφιακοί πομποδέκτες,
-2- φορητοί πομποδέκτες (ασύρματοι),
-1- βαλλίστρα με προσαρμοσμένη σκοπευτική διόπτρα,
-3- μεμονωμένες σκοπευτικές διόπτρες,
-1- πλαστική φαρέτρα με -8- βέλη,
-4- χάρτινες συσκευασίες που περιείχαν συνολικά -26- βέλη,
-1- σύστημα νυχτερινής όρασης και σκόπευσης,
-3- κυνηγητικά μαχαίρια &
μεγάλος αριθμός από ανταλλακτικές μύτες για βέλη και παρελκόμενα σκοπευτικών εξαρτημάτων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Συνελήφθησαν πατέρας και γιος που είχαν μετατρέψει το σπίτι σε οπλοστάσιο "

Καιρός αύριο: Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία με ισχυρούς νοτιάδες

Παραμένει ζεστός ο καιρός και αύριο Δευτέρα (15.05.2023) με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 30 βαθμούς, ενώ θα υπάρχουν ισχυροί νοτιάδες στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα ο καιρός στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα δώσει νεφώσεις με τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Τη νύχτα στο Ιόνιο οι βροχές θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα είναι παροδικά πιο πυκνές.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 πιθανώς έως 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 23 με 26 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στη Θράκη αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τη νύχτα στο Ιόνιο οι βροχές θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως από το βράδυ.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία με ισχυρούς νοτιάδες"

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους νεκρούς στα Τέμπη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στις Σέρρες μέλη του συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Έφτασαν νωρίς το πρωί στην πόλη με ένα λεωφορείο και κατευθυνθήκαν στον πεζόδρομο κάτω από το γραφείο του πρώην υπουργού και υποψήφιου βουλευτή Κώστα Αχ. Καραμανλή κρατώντας πανό με την φωτογραφία του τόπου του δυστυχήματος όπου επάνω αναγράφονταν «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 57 ΨΥΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και πολίτες των Σερρών, εκπρόσωποι σωματείων και κοινωνικών φορέων, καθώς και μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των 57 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου και με πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις Σέρρες Κώστας Αχ. Καραμανλής την ώρα της συγκέντρωσης δεν βρίσκονταν στην πόλη αλλά περιόδευε σε δήμους και κοινότητες του νομού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους νεκρούς στα Τέμπη"

Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό – Σκοτώθηκε οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα (14.5.2023) το απόγευμα σε τροχαίο που έγινε στην Αττική Οδό μετά από σφοδρή σύγκρουση μηχανής με ΙΧ αυτοκίνητο. Νεκρός είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός της μηχανής.

Το τροχαίο έγινε στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο ύψος της Κηφισίας στο Μαρούσι στο ρεύμα προς την Ελευσίνα. Η μηχανή και το αυτοκίνητο που ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο βρίσκονταν στη δεξιά λωρίδα και την ΛΕΑ.

Ο οδηγός της μηχανής διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο σημείο της Αττικής Οδού που έγινε το τροχαίο, επικράτησε μποτιλιάρισμα.

Η ουρά έφτανε τα 2 με 3 χιλιόμετρα, ενώ υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις από τον κόμβο Πεντέλης έως τον κόμβο της Κηφισίας.

Η Αττική Οδός ανέφερε ότι η διαδικασία μετακίνησης των οχημάτων που συγκρούστηκαν στο τροχαίο έχει ξεκινήσει και τόνιζε ότι οι καθυστερήσεις από τον κόμβο Πεντέλης έως τον κόμβο της Κηφισίας είναι 5 με 10 λεπτά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό – Σκοτώθηκε οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο"

Παράταση παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών

Έως την Τετάρτη 17 Μαΐου θα παραμείνει η Ιερή Εικόνα του «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Λόγω της αθρόας προσέλευσης των προσκυνητών στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αιτήθηκε προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους την ολιγοήμερη παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος του “Άξιον Εστί”. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε και ενέκρινε την παράταση της παραμονής της Ιεράς Εικόνος μέχρι και την Τετάρτη 17 Μαΐου το πρωί».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση παραμονής της Ιεράς Εικόνος του «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών"

Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα: Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι καταφθάνουν με λεωφορεία και με ΙΧ.

Ομαλά εξελίσσεται έως αυτή την ώρα η ψηφοφορία στον δήμο Χειμάρρας με κύριο χαρακτηριστικό την προσέλευση απ' όλη την Ελλάδα πολλών συμπολιτών του προφυλακισμένου, πλέον, υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι καταφθάνουν στα χωριά της Χειμαρράς με λεωφορεία και με ΙΧ.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της μειονότητας η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου να προφυλακίσει τον Μπελέρη, αναμένεται να ενδυναμώσει την συσπείρωση της ελληνικής κοινότητας.

Με βάση τον εκλογικό νόμο ο Μπελέρης δεν θα μπορεί να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι στα αλβανικά εκλογικά δεδομένα για πρώτη φορά συμβαίνει δύο μέρες πριν τις κάλπες να συλλαμβάνεται ένας υποψήφιος δήμαρχος κι αυτός να είναι Έλληνας μειονοτικός, τον οποίο μάλιστα εκτός από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την ΟΜΟΝΟΙΑ, στηρίζει το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Σαλί Μπερίσα και εκείνο του τέως προέδρου Ιλίρ Μέτα.

Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 πμ τοπική η ώρα για να προσέλθουν 3.600.000 Αλβανοί και να ψηφίσουν για την εκλογή 61 δημάρχων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι 144 και ανήκουν σε 44 κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων. Περισσότερες από 6 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί για την τήρηση της τάξης κατά την εκλογική διαδικασία.

Τις εκλογές παρακολουθούν αρκετοί ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωβουλή και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Στις εκλογές αυτές το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις κυρίως δήμους, της Χειμάρρας, της Φοινίκης και της Δρόπολης - Πωγωνίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα: Οι μειονοτικοί ψηφοφόροι καταφθάνουν με λεωφορεία και με ΙΧ."

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έξι καταστηματάρχες για ηχορύπανση

Διαδοχικές συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για ηχορύπανση. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση…

Στη σύλληψη συνολικά έξι ατόμων, ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προχώρησαν το τελευταίο διήμερο αστυνομικοί διαφόρων τμημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσε το προβλεπόμενο όριο, η ηχοστάθμη των μηχανημάτων παραγωγής ήχου που διατηρούν.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται για την προστασία των πολιτών από την ηχορύπανση και με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Τις συλλήψεις έκαναν αστυνομικοί των τμημάτων Λευκού Πύργου, Καλαμαριάς και Τούμπας-Τριανδρίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα στις περιοχές κέντρου πόλης, Τριανδρίας, Ευόσμου και Καλαμαριάς.

«Παρόμοιοι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς», αναφέρει η αστυνομία σε σημερινή της ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έξι καταστηματάρχες για ηχορύπανση"

Αλεξανδρούπολη: Υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 618 τ.μ.

Την 103η Επέτειο της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, εορτάζει  σήμερα η Αλεξανδρούπολη. Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο, υψώθηκε το πρωί της Κυριακής η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 618 τ.μ.

Η έπαρση της σημαίας, που σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Αλεξανδρουπολιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, στον χώρο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορικό

Από της 14 Μαΐου 1920 η Ελληνική σημαία κυματίζει στην παραλία της Αλεξανδρούπολης. Είναι η ημέρα που η πόλη ενσωματώνεται στην Ελληνική επικράτεια.  Την ημέρα αυτή το 15ο Σύνταγμα Πεζικού με Στρατηγό τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γιορτάζει μαζί με το λαό την νέα ιστορική εποχή που ξεκινά για όλη τη Θράκη. Το Δεδέαγατς ονομάζεται Νεάπολη και σε λίγο καιρό παίρνει το όνομα Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του Βασιλιά Αλέξανδρου.

Αλεξανδρούπολη: Υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 618 τ.μ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Υψώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική σημαία επιφάνειας 618 τ.μ."

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη – Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Σε εξέλιξη είναι η σημερινή (14.05.2023) διακαναλική συνέντευξη που παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση κατά τη διακαναλική συνέντευξη, για τις εκλογές στην Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε τα εξής: «Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα εκφράσω προτίμηση για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει.

Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας” θα υπάρχουν δυσκολίες. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική της Τουρκίας. Μία βασική διαφορά μας χωρίζει, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα καλέσω να συγχαρώ όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξω και μία συνάντηση για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας για τα επόμενα χρόνια. Ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής, οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Μακάρι να βρεθεί ένα πρόσφορο έδαφος για οδηγηθούμε σε μια πιο μόνιμη εκτόνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν η ΝΔ στις εκλογές την επόμενη εβδομάδα είναι πρώτο κόμμα τι θα κάνει με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, απάντησε:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Για το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας».

Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των υποκλοπών – Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, και εάν υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ και εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, ή είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κοιτάξει προς Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, και είπε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή της ηγεσίας και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για μένα και το έργο της ΝΔ».

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι “ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης”, λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη γιατί θα βγούμε πρώτοι».

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για “δικαιοσύνη Τσαουσέσκου”. Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αδιανόητη και απαράδεκτη η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη – Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Εύχομαι οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης της στάσης της. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, έχει μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον ανησυχεί η Αθήνα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Ερωτηθείς, δε, για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη και προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εφ’ όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα: «Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημερινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Αυγή και τόνισε πως δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. «Μία κυβέρνηση ηττημένων μπορεί να προκύψει, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για αυτό και μία ισχυρή ΝΔ θα αποκλείσει τέτοια σενάρια, αλλά και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα».

Μεγάλη δυσκολία έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους – Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και για τα μέτρα στήριξης των μητέρων απάντησε:

«Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες. Όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Εξακολουθώ να ζητώ έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και αναμένω απάντηση αντί για σιωπή. Μεγάλη δυσκολία έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη “μπάνκα” στον αέρα, ας το στείλει σε κάποιο από τους οίκους αξιολόγησης».

«Για τις μητέρες», προσέθεσε, «έχουμε πολιτικές για να κάνουμε πράξη την ισότητα, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες ημέρες. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέκταση του ολοήμερου, πολιτικές που συνολικά στηρίζουν το εισόδημα, καθώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Θέλουμε έμπρακτα να στηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να έχουμε πιο υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πλέον και οι άνδρες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, δίνουμε την άδεια πατρότητας και ενισχύσαμε την άδεια μητρότητας».

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «έχω εκφράσει τη θέση της κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στη συννάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού».

Μόνιμη λύση στην ακρίβεια η αύξηση μισθών και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης – Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο

Ερωτηθείς για το θέμα ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια πράγματι ταλαιπωρεί τον κόσμο αν και είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της έκρηξης τιμών στην ενέργεια. Ο πληθωρισμός -είπε ο κ. Μητσοτάκης- αποκλιμακώνεται και είναι από του πιο χαμηλούς στην Ευρώπη, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουν ληφθεί μέτρα όπως το market pass που δεν λύνει βέβαια το πρόβλημα, αλλά δίνει προσωρινή στήριξη και συζητάμε την επέκταση του, αφού είναι μια βοήθεια.

«Η μόνιμη λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Επιμένω στην αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουν φόρους. Η πιο σημαντική μας δέσμευση αφορά την αύξηση των μισθών, αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο

Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος είπε πως δεν πιστεύω ότι οτιδήποτε λειτουργεί ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά ήταν πράγματι μια καινοτομία και θα βελτιωθεί στη συνέχεια με παρεμβάσεις.

«Στηρίζεται σε μια ακομμάτιστη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, και αποτελεί μια παρακαταθήκη για όποιον καθίσει στο πρωθυπουργικό γραφείο την επόμενη μέρα ειδικά για θέματα που αφορούν επιτελικό συντονισμό και είναι αναντικατάστατο», είπε και υπενθύμισε τον ρόλο του επιτελικού κράτους στην πανδημία και την οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επιτελικό κράτος θα υπάρξει κυβερνητική αναδιάταξη, θα δημιουργήσουμε υπουργείο δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής. Το επιτελικό κράτος ήρθε για να μείνει και αν γίνει καλύτερο».

Μείωση, τώρα, του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα – Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες ας μειώσει τώρα το ΦΠΑ

«Ζητώ ισχυρή εντολή, από την πρώτη κάλπη είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που να μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Έχουμε αποδείξει πως ισχυρή εντολή στη ΝΔ σημαίνει μία κυβέρνηση όπου θα συνενωθούν πολλοί συμπολίτες μας. Θα τρέξω πιο γρήγορα σε αυτήν την τετραετία και εάν κάτι μάθαμε είναι ότι πρέπει να συγκρουόμαστε πιο επίμονα με τις εστίες του αναχρονισμού, δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Θέλω να κάνω μεγάλες αλλαγές στη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την επόμενη τετραετία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να ευνοήσει τους μεσάζοντες ας μειώσει τώρα το ΦΠΑ».

Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός, αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ – Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν προβληματίζεται από τις θέσεις όσων λένε ότι αξιοποιεί ακροδεξιά στελέχη απάντησε: «Δεν τις συμμερίζομαι. Είμαστε προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Είμαι περήφανος που επί των δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίστηκαν τα ΑμεΑ ισότιμα και άλλες κατηγορίες. Το ζήτημα του φράχτη δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική. Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση. Ούτε θεωρώ ότι η πολιτική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι δεξιά πολιτική. Ο υπεύθυνος πατριωτισμός δεν είναι αριστερός ή δεξιός και αυτόν θα εξακολουθώ να υπηρετώ».

Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Σε επόμενη ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015».

Τους κκ Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας

Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές, εννοώντας «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προσέθεσε ότι τους κκ Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».

«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το εάν θα χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για την επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα, αλλά προσέθεσε ότι στην τετραετία που πέρασε δεν έκανε πολλούς ανασχηματισμούς για να μπορέσουν οι υπουργοί να επιδείξουν έργο, και τόνισε ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πιο τολμηρές αλλαγές από αυτές που έκανε έως τώρα.

Για τη χάραξη του ΒΟΑΚ: Ας αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα

Απαντώντας στην τελευταία ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη για την χάραξη του ΒΟΑΚ και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σχετικά με τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά το έργο μπορεί να γίνει πράξη.

Όπως είπε ήδη υπογράφτηκε το δεύτερο κομμάτι για ΣΔΙΤ περί τη Χερσόνησο, ενώ υπάρχουν τρεις προσφορές για το κομμάτι Ηράκλειο -Χανιά.

«Κάθε τοπική κοινότητα θα ήθελε τη χάραξη λίγο διαφορετική, αλλά ας αναλογιστούμε όλοι την τεράστια σημασία του έργου, τον φόρο αίματος που πληρώσαμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

H συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαύριο:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη – Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα"

Άκαρπες οι έρευνες, μυστήριο με την εξαφάνιση 52χρονου αστυνομικού

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση 52χρονου αστυνομικού από τα Ιωάννινα. Παρά τις έρευνες που γίνονται από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος του.

Ο 52χρονος Λάμπρος Παπαδόπουλος υπηρετεί σε Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Νομού Ιωαννίνων και χαρακτηρίζεται άκρως συνεπής και τυπικός στην υπηρεσία του.

Την Παρασκευή έφυγε από το σπίτι του στην πόλη των Ιωαννίνων προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μαζί του είχε ένα σακίδιο πλάτης.

Το κινητό του τηλέφωνο το είχε αφήσει στο σπίτι.

Καθώς η ώρα περνούσε και δεν επέστρεφε ο ηλικιωμένος πατέρας του ανησύχησε και απευθύνθηκε στην Αστυνομία ζητώντας βοήθεια για τον εντοπισμό του.

Η έρευνα ξεκίνησε άμεσα ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου έχει ενεργοποιηθεί και η Γραμμή Ζωής από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 52χρονος αστυνομικός έχει πάρει μαζί του το υπηρεσιακό του όπλο.

Η επιχείρηση αναζήτησης είναι σε εξέλιξη και όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να απευθύνεται στο «100».

epiruspost

Διαβάστε Περισσότερα » " Άκαρπες οι έρευνες, μυστήριο με την εξαφάνιση 52χρονου αστυνομικού"

Άγιος Παντελεήμονας: Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Πακιστανών – Δύο τραυματίες

Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου (13.05.2023), στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ μια ομάδα περίπου 10 Πακιστανών πραγματοποίησε επίθεση σε ομοεθνή, παίρνοντας το κινητό του τηλέφωνο, ενώ τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο στην κοιλιά.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Επίσης κατά την επίθεση τραυματίστηκε ακόμα ένα άτομο ελαφρά στο κεφάλι.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Παντελεήμονας: Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Πακιστανών – Δύο τραυματίες"

Επεισόδια με μολότοφ και καμμένα αυτοκίνητα στα Εξάρχεια – Μία σύλληψη (βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια με επιθέσεις κατά αστυνομικών με βόμβες μολότοφ και εμπρησμούς αυτοκίνητων στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της Κυριακής (14/5).

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με 15 βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας που βρισκόταν στην συμβολή των οδών Διδοτου και Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές σε δυο αμάξια.

Από εκείνη την στιγμή και για 20 λεπτά, ομάδες ατόμων, πραγματοποίησε επιθέσεις κατά αστυνομικών στις οδούς, Τζαβέλλα, Κωλλέτη και Ναυαρίνου, πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη ενός άνδρα ηλικίας 39 ετών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια με μολότοφ και καμμένα αυτοκίνητα στα Εξάρχεια – Μία σύλληψη (βίντεο)"

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στους συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό του 52χρονου στη Νεάπολη

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος των δύο αδελφών που κατηγορούνται για το χθεσινό φονικό, όπως εξελίχθηκε, επεισόδιο, με θύμα έναν 52χρονο ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Οι δύο κατηγορούμενοι, 40 και 42 ετών, με καταγωγή από την Αρμενία, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακρίτρια, από την οποία πήραν προθεσμία για την Τρίτη και παραμένουν υπό κράτηση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 52χρονος τάιζε τα αδέσποτα, έξω από το γραφείο τελετών που διατηρούσε στη γειτονιά, κάτι που έδωσε «πάτημα» στους δύο δράστες να ξεκινήσουν καβγά με το θύμα, όπως άλλωστε συχνά έκαναν. «Φως» στα αιτία θανάτου αναμένεται να ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο. Οι κατηγορούμενοι, κατά πληροφορίες, προανακριτικά κατέθεσαν ότι δεν είχαν σκοπό να αφαιρέσουν τη ζωή του 52χρονου, ενώ επισήμαναν πως όταν αποχώρησαν από το σημείο της επίθεσης το θύμα στεκόταν στα πόδια του, έχοντας τις αισθήσεις του και επαφή με το περιβάλλον. Προτίθενται δε, να διορίσουν τεχνικό σύμβουλο για να παραστεί στην ιατροδικαστική εξέταση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στους συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό του 52χρονου στη Νεάπολη"

Ο κυκλώνας Μόκα χτυπά την Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές – Άνεμοι με ταχύτητα 259 χλμ την ώρα

Ο κυκλώνας Μόκα χτυπά σήμερα τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν ήδη φύγει απ’ τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τυφώνων, το οποίο ανανέωσε σήμερα τις προβλέψεις του, ο τυφώνας Μόκα αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5 -η υψηλότερη- βάσει της κλίμακας Σάφιρ- Σίμσον, συνοδευόμενος από ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν τα 259 χιλιόμετρα την ώρα, προτού χτυπήσει τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές.

Απειλεί τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.

Από την πλευρά της η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι ο κυκλώνας θα εξασθενίσει λίγο προτού φτάσει σήμερα το πρωί στην περιοχή μεταξύ του Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί προσφύγων, και της Σίτουε, μιας πόλης 150.000 κατοίκων στη Μιανμάρ.

«Ο άνεμος ενισχύεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κιάου Κιάου Χάινγκ, ένας διασώστης από το Παουκτάου, όπου περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές μακριά από τις ακτές, αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Σίτουε, η οποία βρίσκεται στις δυτικές ακτές του κρατιδίου Ραχίν της Μιανμάρ.

Φόβοι για τεράστια παλιρροϊκά κύματα και κατολισθήσεις

Ο Μόκα ενδέχεται να προκαλέσει παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και 4 μέτρων. Ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ επεσήμανε ότι «προετοιμάζεται να αντιδράσει σε μια σοβαρή έκτακτη ανάγκη».

Στο Μπανγκλαντές, 190.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Κοξ Μπαζάρ και σχεδόν 100.000 από τη γειτονική πόλη Τσιταγκόνγκ, σύμφωνα με τις αρχές. «Οδηγήθηκαν σε περίπου 4.000 καταφύγια για τον κυκλώνα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος χθες το βράδυ.

Πρόσφυγες Ροχίνγκια απομακρύνθηκαν από «περιοχές κινδύνου» σε κοινοτικά κέντρα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από το τουριστικό νησί Σεν Μάρτιν, που βρίσκεται στο πέρασμα του Μόκα.

«Ο κυκλώνας Μόκα είναι η πιο ισχυρή καταιγίδα μετά τον κυκλώνα Σιντρ», επεσήμανε ο Αζιζούρ Ράχμαν, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.

Τον Νοέμβριο του 2007 ο Σιντρ είχε πλήξει το νοτιοδυτικό Μπανγκλαντές, αφήνοντας πίσω του 3.000 νεκρούς και ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχές του Μπανγκλαντές έχουν απαγορεύσει στους Ροχίνγκια να κατασκευάσουν μόνιμα σπίτια από μπετόν, φοβούμενες ότι αυτό θα τους ωθήσει να μείνουν επ’ αόριστον στη χώρα, αντί να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, από όπου έφυγαν οι περισσότεροι το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατολισθήσεις. Οι περισσότεροι καταυλισμοί των Ροχίνγκια έχουν δημιουργηθεί στο πλάι ενός λόφου, με τις κατολισθήσεις να είναι συχνές στην περιοχή.

Οι αρχές επεσήμαναν ότι χιλιάδες εθελοντές απομακρύνουν τους Ροχίνγκια από «τις περιοχές κινδύνου» προς πιο σταθερές κατασκευές, όπως σχολεία.

Όμως «όλοι οι Ροχίνγκια στους καταυλισμούς βρίσκονται σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο αναπληρωτής επιθεωρητής του Μπανγκλαντές αρμόδιος για τους πρόσφυγες Σάμσουντ Ντούζα.

Στο εσωτερικό της Μιανμάρ οι Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων προετοιμάζονται για την έλευση του Μόκα.

«Ανησυχούμε πολύ. Μπορεί να κινδυνεύσουμε αν αυξηθεί η στάθμη του νερού», δήλωσε αξιωματούχος καταυλισμού στο κρατίδιο Ραχίν.

«Υπάρχουν περίπου 1.000 άνθρωποι στον καταυλισμό. Οι αρχές μάς έδωσαν σακιά με ρύζι, λάδι και πέντε σωσίβια», πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί καθώς φοβάται για αντίποινα από τη χούντα.

«Οι τοπικές αρχές δεν έχουν προβλέψει ασφαλές μέρος για να πάμε», κατήγγειλε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κυκλώνας Μόκα χτυπά την Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές – Άνεμοι με ταχύτητα 259 χλμ την ώρα"

Έξωση σε ακίνητα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητά η Εφορία

Μαζικές εξώσεις ιδιοκτητών ακινήτων ζητά η Εφορία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που εντοπίστηκαν είτε να φοροδιαφεύγουν είτε να  μην πληρούν τις ευρύτερες υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο.

Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited  να απενεργοποιήσουν συνολικά 17.612 καταχωρήσεις ακινήτων, καθώς είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος.  Επίσης απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για τη συμμόρφωσή τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία. Σειρά έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που πρακτικά λειτουργούν σαν ξενοδόχοι και δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία το σύνολο των μισθωμάτων που εισέπραξαν.

Από τον πρώτο γύρο διασταυρώσεων (ανάμεσα στις πλατφόρμες και την Εφορία) εντοπίστηκαν 73.000  περιπτώσεις φοροφυγάδων που κλήθηκαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα στα δίχτυα του φοροελεγκτικού μηχανισμού πιάστηκαν 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν αδήλωτα εισοδήματα που εντοπίστηκαν για την περίοδο 2018-2022.  Η Εφορία ξεκινά εκ νέου διασταυρώσεις αξιοποιώντας φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες αλλά και τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πέρα από τον φόρο και τις προσαυξήσεις, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακολουθήσει τα  προβλεπόμενα από τον νόμο απειλούνται και με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ! Οι ποινές αφορούν συγκεκριμένα:

■ Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
■ Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
■  Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Αυτόματες εξώσεις

Από φέτος τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η Εφορία δεν θα περιμένει πότε θα πάρει μαζικά τα στοιχεία  από τις πλατφόρμες για να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Οι εξώσεις θα γίνονται αυτόματα από τις πλατφόρμες που (με βάση τη νέα συμφωνία) θα ενημερώνουν με ρυθμό real-time την Εφορία για το τι εισόδημα δηλώθηκε και τι κρύβεται πίσω από κάθε αριθμό μητρώου.

Μόνο απαρατήρητο, άλλωστε, δεν μπορεί να περάσει το γεγονός  ότι ο φορολογητέος τζίρος από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb εκτινάχθηκε  από 62 εκατ. το 2018 σε 530 εκατ. ευρώ το 2022!

Ετσι λοιπόν η σχέση της Εφορίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλάζει και πάλι με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται σε συντομότερους ρυθμούς θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Ολα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό θα βοηθήσουν και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ετσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ελέγχει τις καταχωρήσεις στο ηλεκτρονικό μητρώο της κάθε πλατφόρμας και να τις διασταυρώνει αυτόματα με τα στοιχεία από τις μισθώσεις και τα εισοδήματα που δηλώνονται στην Εφορία. Θα ελέγχεται δηλαδή εάν για το  συγκεκριμένο ακίνητο  υπάρχει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωση στο e-Περιουσιολόγιο ή καταχώρηση βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πλατφόρμες ενοικιάσεων. Ακολούθως  τα ποσά που έχουν δηλωθεί στο taxis της Εφορίας θα συγκρίνονται με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες, καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει εντάξει στο σύστημα ελέγχου και εμβάσματα πληρωμών που αποστέλλουν οι ενοικιαστές.

Οι νέες δηλώσεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ περιμένουν και τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για να εντοπιστούν ακόμα περισσότερες  περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου και εκτός από τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους οι ελεγκτές μέσω «έξυπνων» εργαλείων θα ψάχνουν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο Ακίνητο.

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Το εισόδημα από Airbnb φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή:
■ Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 15%.
■  Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, με συντελεστή 35%.
■  Για εισόδημα από 40.001 και άνω, με συντελεστή 45%.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Έξωση σε ακίνητα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητά η Εφορία"

Χειμάρρα: Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος, λέει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή

Την προφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε χθες (13.05.2023) το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, ο οποίος πέρασε αυτόφωρο αφού συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων εν όψει των σημερινών δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας μεταφέρθηκε στις φυλακές της πρωτεύουσας της Αλβανίας, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το himara.gr, που δημοσιεύει ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας: 

Η προφυλάκιση Μπελέρη προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, με το ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση εάν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμάρρα: Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος, λέει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news