facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Αυστρία- κορωνοϊός: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της καραντίνας

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στην Αυστρία για τρίτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο κατά των κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, κυρίως για τον εμβολιασμό που θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Συλλήψεις έγιναν για τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία που κατέγραψε "περισσότερους από 40.000" διαδηλωτές στη Βιέννη, έπειτα από αρκετές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν "πυροτεχνικούς μηχανισμούς" στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση σπρέι πιπεριού και μια αντιδιαδήλωση στην οποία μετείχαν 1.500 άτομα.

Η Αυστρία επέβαλε από τις 22 Νοεμβρίου νέα μερική καραντίνα, που θα ισχύει έως τις 11 Δεκεμβρίου, και είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, από 1ης Φεβρουαρίου.

Μέτρα που η κυβέρνηση υπερασπίστηκε επικαλούμενη ένα τέταρτο κύμα κρουσμάτων Covid-19 που θέτει υπό πίεση τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων καθώς και το ποσοστό εμβολιασμού 67%, που είναι από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη.

Από την έναρξη της νέας καραντίνας, ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων επιβραδύνθηκε, περνώντας από τα 13.000 ημερησίως σε κάτω από 10.000, χωρίς το μέτρο να έχει εξασφαλίσει ομόφωνη στήριξη.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά ταξίδεψαν και διέσχισαν όλη την Αυστρία για να διαδηλώσουν στη Βιέννη αυτό το Σάββατο.

Η εχθρότητα προς την μερική καραντίνα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών/Πράσινων για "δικτατορία".

Ακροδεξιοί του "Κινήματος για τη διατήρηση της ταυτότητας" ήταν μεταξύ των διαδηλωτών σήμερα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο νέος επικεφαλής της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού Ομάρ Πίρχνερ τόνισε ότι μερικοί πολέμιοι των μέτρων κατά του κορωνοϊού αποτελούν "αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για εμάς".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία- κορωνοϊός: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της καραντίνας"

Κορονοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός με πρόστιμο και όχι αναστολή – Το Plan B της κυβέρνησης

Όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», τόσο φουντώνει η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συζήτηση υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών αλλά και για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και εργαζόμενους σε άλλες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους δομές σύμφωνα με το OPEN.

Αυτό που συζητείται είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να μην συνδέεται με αναστολή εργασίας αλλά με επιβολή χρηματικού προστίμου. Κι αυτό, για να μη στερηθεί τις υπηρεσίες τους η Πολιτεία αλλά… οι ίδιοι, ένα μέρος των αποδοχών τους. Εξετάζεται η συνταγματικότητα αυτού του μέτρου.

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε την Παρασκευή ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της covid-19 για υγειονομικούς υπαλλήλους και ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ορίζεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Όλοι οι πολίτες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση του προστίμου στο μισό σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, το πιστοποιητικό νόσησης για όσους πέρασαν κορονοϊό θα λήγει πλέον στους τρεις μήνες και όχι στους έξι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός με πρόστιμο και όχι αναστολή – Το Plan B της κυβέρνησης"

Κοκαΐνη βρέθηκε στο σπίτι του αντιπροέδρου του ΣτΕ Π.Ευστρατίου - Τρεις αλλοδαποί λένε ότι την εμπορεύονται από αυτόν

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στην κυβέρνηση το σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη-Κίμωνα Ευστρατίου σε υπόθεση χρήσης κοκαΐνης από μια παρέα ανήλικων -κατά δήλωσή τους- αλλοδαπών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι προμηθεύτηκαν τα ναρκωτικά από τον δικαστικό. 

Συγκεκριμένα άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, που περιπολούσαν στην Ηλιούπολη, εντόπισαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης τους τρεις ανηλίκους, έναν Ρομά, έναν Αλβανό Ρομά και έναν Ινδό, να βγαίνουν (!) από την πολυκατοικία όπου κατοικεί ο δικαστικός και τους σταμάτησαν για έλεγχο.

Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης, την οποία υποστήριξαν ότι τους προμήθευσε ο 66χρονος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις νεαρούς και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης, όπου κλήθηκε και ο Παναγιώτης – Κίμων Ευστρατίου, ο οποίος παραδέχτηκε πως τους γνωρίζει. Ακολούθησε επικοινωνία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για να γίνει έρευνα στην κατοικία του δικαστικού. Το κλιμάκιο της Ασφάλειας που έφτασε εκεί κατάσχεσε ένα μπουκαλάκι με υπολείμματα κοκαΐνης.

Κρήτη: Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ βρήκαν μέσα σε χαρτόκουτα ένα κοριτσάκι σε πλατεία του Ηρακλείου

Σε βάρος των τριών ανηλίκων έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ δεν συνελήφθη καθώς ισχύει ακαταδίωκτο και ακολουθείται άλλη διαδικασία λόγω της ιδιότητάς του για τους δικαστικούς.

Ωστόσο, εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση, ενώ ως τώρα αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών για προσωπική χρήση. Όμως δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, αν αποδειχθεί η… ιδιαίτερη προσωπική σχέση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού με τους τρεις νεαρούς και μάλιστα υπό την επήρεια ναρκωτικών και φυσικά υπάρχει το ερώτημα για το πως «πλήρωναν» την κοκαΐνη οι ανήλικοι αλλοδαποί. 

Να σημειώσουμε ότι ο 66χρονος δικαστικός είναι στενός φίλος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα, καθώς το σύνολο του φιλοκυβερνητικού Τύπου αρνείται να δημοσιεύσει το όνομα του δικαστικού, ενώ παράλληλα η υπόθεση «θάφτηκε» γρήγορα. 

Παράλληλα εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι ήθελαν τρεις ανήλικοι μέσα στη σπίτι στο σπίτι του αντιπροέδρου του ΣτΕ; Όπως και να έχει η υπόθεση θυμίζει αρκετά αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη. 

Οι ανήλικοι κρατούσαν «συντροφιά» στον αντιπρόεδρο του ΣτΕ; Από που προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά ο Π.Ευστρατίου; Υπάρχουν και άλλοι ανήλικοι που κάνουν επισκέψεις στο σπίτι του; 

Ο Ευστρατίου φέρεται παράλληλα ως σύντροφος της τέως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρης Σαρπ, την οποία, επίσης, είχε επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τη συνταξιοδότησή της το περασμένο καλοκαίρι.

Τα σπίτια των δύο δικαστών, οι οποίοι διδάσκουν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, είναι μεσοτοιχία, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από το διαμέρισμα όπου συναντιόταν ο Π.Ευστρατίου με τους τρεις νεαρούς, τους οποίους φέρεται ότι προμήθευε με κοκαΐνη.

Μάλιστα, το ζευγάρι Ευστρατίου – Σαρπ έχει πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρο του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο, μπορεί και όχι. Όμως το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, μια μέρα αργότερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή το ΣτΕ έκανε πάλι τα δικά του και έβγαζε συνταγματικούς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ. 

Ένα ΣτΕ που έχει για αντιπρόεδρο τον Π.Ευστρατίου και για πρόεδρο την Μ.Σαρπ, ένα ΣτΕ που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε πρόεδρο την Κ.Σακελλαροπούλου, ένα ΣτΕ από το οποίο έχει περάσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ναι αυτός που μιλούσε για «περιορισμό της δημοκρατίας».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοκαΐνη βρέθηκε στο σπίτι του αντιπροέδρου του ΣτΕ Π.Ευστρατίου - Τρεις αλλοδαποί λένε ότι την εμπορεύονται από αυτόν"

Κορονοϊός: Ενεργοποιήθηκε η καταγραφή πολιτών που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό – Ποια εμβόλια θεωρούνται έγκυρα

Νέες οδηγίες εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που έκαναν οι πολίτες στο εξωτερικό, καθώς πλέον οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους σε χώρα εκτός Ελλάδος, μπορούν να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού, ενώ σε ΚΕΠ έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή (3.12.2021) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19, ή τη μοναδική δόση του Johnson & Johnson, εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό εμβόλιο, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός της Ελλάδας, μπορούν να προσέλθουν σε ένα Κ.Ε.Π. για να υποβάλουν αίτηση προγραμματισμού της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης εμβολιασμού σε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας αφότου προηγουμένως καταχωριστούν στα Μητρώα εμβολιασμένων εξωτερικού κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Η καταχώρηση πραγματοποιείται εφόσον έχει λάβει χώρα διενέργεια εμβολιασμού, με αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια, σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα ή οιονδήποτε άλλο φορέα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη χώρα.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με ένα από τα παρακάτω εμβόλια, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • Pfizer/BioNtech
  • Moderna
  • Astra Zeneca/Oxford
  • Johnson & Johnson/Janssen Ad26
  • Sinovac/Coronavac
  • Gamaleya (Sputnik)
  • Cansino Biologics
  • Sinopharm
  • Covishield
Προϋποθέσεις για την καταχώρηση στο Μητρώο

Για να καταχωρηθεί κάποιος στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού πρέπει να τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Κατηγορία 1: Ψηφιακά πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρες της ΕΕ (με QR code)

Αν ο εμβολιασμός (πλήρης ή μερικός) έχει πραγματοποιηθεί με εμβόλια αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς

Τότε, μπορεί να πραγματοποιηθεί αίτηση καταχώρησης μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης

Κατηγορία 2: Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρα εκτός ΕΕ (ψηφιακά ή μη)

Στα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται τα παρακάτω δεδομένα:

  1. Όνομα
  2. Επώνυμο
  3. Ημερομηνία γέννησης
  4. Στοχευόμενη νόσος
  5. Το είδος του εμβολίου που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό
  6. Το σκεύασμα του εμβολίου
  7. Ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ή ο παρασκευαστής του εμβολίου
  8. Ο αριθμός σε σειρά εμβολιασμών / δόσεων (αν είναι η πρώτη ή δεύτερη δόση)
  9. Ημερομηνία πραγματοποίησης του εμβολιασμού

Εφόσον αναφέρονται τα στοιχεία από 1 ως 9, μπορεί να πραγματοποιηθεί η αίτηση μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ενεργοποιήθηκε η καταγραφή πολιτών που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό – Ποια εμβόλια θεωρούνται έγκυρα"

Πλαστές ταυτότητες: Στη φυλακή άλλα 3 μέλη του κυκλώματος

Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος έκδοσης πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων σε αλλοδαπούς οδηγήθηκαν στις φυλακές μετά τις απολογίες τους.

Μετά τις προφυλακίσεις χθες αργά τη νύχτα τριών από την ομάδα των δεκατριών που απολογήθηκαν, άλλοι τρεις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν με την ομάδα των επτά κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν στην Ανάκριση σήμερα το πρωί, οδηγούνται στην φυλακή με την σύμφωνη γνώμη Ανακριτριας και Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τον 61χρονο φερόμενο ως εγκέφαλο της εγκληματικής ομάδας, το θετό του γιο του φερόμενου αρχηγού, καθώς και τον Διοικητή τμήματος Ασφαλείας στη Δυτική Αττική, που φέρεται να ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον αρχηγό του κυκλώματος και να συνέδραμε καθοριστικά στις εγκληματικές ενέργειες της ομάδας.

Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συνολικά χθες και σήμερα απολογήθηκαν 20 συλληφθέντες για την υπόθεση. Με τις σημερινές προφυλακίσεις, οι κατηγορούμενοι που οδηγούνται στην φυλακή είναι έξι, όλοι με συγκεκριμένους ρόλους στην οργάνωση, ενώ οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστές ταυτότητες: Στη φυλακή άλλα 3 μέλη του κυκλώματος"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία

Βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Κυριακή (05.12.2021) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στα 7 μποφόρ θα φτάσουν οι άνεμοι στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται τοπικές βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανώς ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια έως 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου, στο νότιο Αιγαίο τους 19 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά λίγες χιονοπτώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία"

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου προτείνει να δανειστούν στην Ελλάδα

Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου με άρθρο του στους Times του Λονδίνου δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στο να δανειστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόταν σε αυτά καθ' όλη τη διάρκεια ως «Ελγίνεια».

Ο λόγος για τον Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον που ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα. Το άρθρο του με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται μακροσκελώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία και υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως χώρο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε, το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021 [...] Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα "Ελγίνεια μάρμαρα" έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική» γράφει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη τους και την επιστροφή τους.

«Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» είπε.

Ενδεικτικό ωστόσο είναι ότι ο κ. Όσμπορν δεν αναφέρεται καθόλου σε «Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά επιλέγει τον όρο με τον οποίο έγιναν γνωστά όταν ο Λόρδος Έλγιν τα απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα, και τα πούλησε στη Βρετανία για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Ο κ. Όσμπορν γράφει στο τέλος ότι δεν πρέπει να «ντρέπονται ούτε να αμύνονται», και ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του με το εμφανώς ξεπερασμένο επιχείρημα ότι «παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα-δίπλα».

Το άρθρο του Τζορτζ Όσμπορν, ακολούθησε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και το αίτημά του στον Μπόρις Τζόνσον για επιστροφή των Μαρμάρων στον τόπο που ανήκουν. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ζήτημα «δανεισμού» έχει τεθεί και κατά το παρελθόν από την βρετανική πλευρά, ωστόσο  πιθανή θετική απάντηση από την χώρα μας, μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυπτά Παρθενώνα: Ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου προτείνει να δανειστούν στην Ελλάδα"

Θρήνος στη Λαμία: «Έσβησε» από ανακοπή 14χρονη με κορωνοϊό

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από το χαμό μιας 14χρονης μαθήτριας η οποία το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το κοριτσάκι διακομίστηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου στις 9:30΄ το πρωί με προκάρδιο άλγος, ενώ νοσούσε από κορωνοϊό.

Οι γιατροί από τις εξετάσεις που έκαναν διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο, πιθανότατα από επιπλοκή του κορωνοϊού και αποφάσισαν να το κάνουν διακομιδή στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Δυστυχώς όμως η 14χρονη δεν πρόλαβε να διακομιστεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, υπέστη απανωτές ανακοπές.

Οι γιατροί τη διασωλήνωσαν, αλλά ούτε στη ΜΕΘ δεν πρόλαβαν να τη μεταφέρουν, αφού η 14χρονη «έσβησε» στα Επείγοντα του ΓΝ Λαμίας.

Οι δικοί της άνθρωποι είναι απαρηγόρητοι, μη μπορώντας να πιστέψουν πως από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν το αγγελούδι τους.

Μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου

Οι πληροφορίες του Lamiareport αναφέρουν ότι το κοριτσάκι, που ήταν μαθήτρια της Γ΄ τάξης στο 4ο Γυμνάσιο Λαμίας,  νοσούσε από κορωνοιό από τις 29/11, αλλά το περνούσε πολύ ελαφρά, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της.

Το πρωί του Σαββάτου όμως αισθάνθηκε ξαφνική και έντονη αδιαθεσία και οι δικοί της τη μετέφεραν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι γιατροί δεν αποκλείουν το έμφραγμα που υπέστη να είναι από επιπλοκή της νόσου, που ίσως της δημιούργησε λοιμώδες σύνδρομο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Την αιτία θανάτου του κοριτσιού θα τη δείξει η ιατροδικαστική εξέταση που θα γίνει, ωστόσο και οι γιατροί στο νοσοκομείο είναι συγκλονισμένοι από τον αδόκητο χαμό της 14χρονης.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΝ Λαμίας για το χαμό της 14χρονης

«Σήμερα 04/12/2021 στις 09:30 π.μ προσήλθε με ΕΚΑΒ, συνοδεία με την μητέρα του, κορίτσι 14 ετών με αναφερόμενη νόσο  Covid 19  παρουσιάζοντας αδυναμία, καταβολή και συμπτώματα αφυδάτωσης. Σύμφωνα με το ληφθέν ιστορικό δεν είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, νοσούσε από 29/11/2021 και ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον. Άμεσα βάση πρωτοκόλλου έγινε κλινικο-εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και τέθηκε διάγνωση οξέως στεφανιαίου συνδρόμου. Άμεσα έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης της βαρύτατης κλινικής εικόνας με την συνδρομή ιατρών των Επειγόντων, Παιδιάτρων, ΜΣΝ, Αναισθησιολόγων, ΜΕΘ, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και ΕΚΑΒ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί κλινικά και να διακομιστεί με ασφάλεια.

Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες το κορίτσι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και παρά την παρατεταμένη προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, κατέληξε στις 17:26 μ.μ..»

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Λαμίας
ΑΝΔΡΕΑΣ  ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Θρήνος στη Λαμία: «Έσβησε» από ανακοπή 14χρονη με κορωνοϊό "

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από κορονοϊό κοινού κρυολογήματος

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την "Ουάσιγκτον Ποστ", ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορονοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα. Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η "εντυπωσιακή" ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.

Τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορονοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους. Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Όμικρον: Πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό από κορονοϊό κοινού κρυολογήματος"

Γκάγκα: Από Δευτέρα με πιστοποιητικό και όσοι έχουν κάνει το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο

Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από Δευτέρα μίλησε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκαγκά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι και τα 9 εμβόλια που αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα μπορούν να πιστοποιούνται από τη σχετική πλατφόρμα από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε η κ. Γκάγκα, «άνοιξε η πλατφόρμα για την αναγνώριση πιστοποιητικών από ευρωπαϊκές χώρες από ευρωπαϊκά εμβόλια και από Δευτέρα ανοίγει και για τα 9 εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Yγείας, δηλαδή και για το ρωσικό και για το κινεζικό. Όλα τα εμβόλια θα μπορούν να αναγνωρίζονται και να δίνονται πιστοποιητικά».

Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, η ίδια σημείωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα -είναι λίγοι, κάτω από το 20% αυτοί που νοσηλεύονται στις μονάδες- είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και νοσηλεύονται στις μονάδες, είναι άνθρωποι άνω των 80 ετών, είναι άνθρωποι που έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκειες. Και η ανοσιογόνος παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Δεν μπαίνει έυκολα ένας προηγουμένως υγιής στη μονάδα».

Όπως επισήμανε η κ. Γκάγκα για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα με την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, με ενδεικτική την περίπτωση των νοσοκομειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της 4ης ΥΠΕ, τα οποία έκαναν 16.700 εισαγωγές σε non covid περιστατικά και κοντά στις 3.000 περιστατικά κορονοϊού, με τα τελευταία να πρόκειται για βαριά ασθενείς.

«Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Ερωτηθείσα με αφορμή τις βολές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση με τις κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία τα δύο αυτά χρόνια, η ίδια μεταξύ άλλων επισήμανε: «Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Οι μονάδες από 570 κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει τώρα 1300. Φέτος έγιναν λ.χ. στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’ 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι μέσα κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» είπε ακόμα.

«Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Όμικρον, υπογραμμίζοντας: «Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια -αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάγκα: Από Δευτέρα με πιστοποιητικό και όσοι έχουν κάνει το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο"

Μίνα Γκάγκα – Κορονοϊός: Η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική

Για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα με την πανδημία, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, με ενδεικτική την περίπτωση των νοσοκομειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της 4ης ΥΠΕ, τα οποία έκαναν 16.700 εισαγωγές σε non covid περιστατικά και κοντά στις 3.000 περιστατικά κορονοϊού, με τα τελευταία να πρόκειται για βαριά ασθενείς.

«Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείσα με αφορμή τις βολές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση με τις κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία τα δύο αυτά χρόνια, η ίδια μεταξύ άλλων επισήμανε: «Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Φέτος έγιναν λ.χ. στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι μέσα κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» είπε ακόμα.

«Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζοντας: «Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια – αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, η ίδια σημείωσε:

«Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μίνα Γκάγκα – Κορονοϊός: Η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική"

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΦΚΑ: Δεν έχουμε mail, μόνο ταχυδρομείο (video)

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ μιλά με την εργατολόγο, Μαρλέν Ασημακοπούλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τις δυσλειτουργίες του οργανισμού και αποκαλύπτει: “Δεν έχουμε mail. επικοινωνούμε, ακόμη, μέσω ταχυδρομείου”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΦΚΑ: Δεν έχουμε mail, μόνο ταχυδρομείο (video)"

5.157 νέα κρούσματα και 88 + 1 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD-19

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένουν οι "σκληροί" δείκτες της πανδημίας.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν το Σάββατο ακόμη 88 θανάτους ασθενών με CoViD-19 (ένας ενσωματώθηκε με καθυστέρηση) και 5.157 νέα κρούσματα.

Ανακοίνωσαν, επίσης, 697 διασωληνωμένους και 455 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. 


   ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ 
Νέα κρούσματα 5.157  6.201 
Κρούσματα σε παιδιά 1.218 1.550 
Σύνολο κρουσμάτων 962.695 957.552 
Νέοι θάνατοι 88 + 1* 97 + 5
Σύνολο θανάτων 18.516 18.427  
Διασωληνωμένοι 697 694
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 555 549
Εισαγωγές ασθενών 455  422
Σύνολο τεστ PCR  7.574.133   7.551.192
Σύνολο rapid tests 30.369.689 29.998.157  
Τεστ ημέρας  394.473 499.840 
Θετικότητα τεστ 1,3%  1,24%
Πλήρως εμβολιασμένοι 6.659.001 6.644.434

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτoυ που καταγράφηκε με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID19.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.537 στην Αττική (1.709 χθες).
  • 818 στη Θεσσαλονίκη (1.032 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 193 από την Ανατολική Αττική (218 χθες).
  • 205 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (215 χθες).
  • 92 από τη Δυτική Αττική (100 χθες).
  • 194 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (234 χθες).
  • 467 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (478 χθες).
  • 168 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (189 χθες).
  • 194 από τον Πειραιά (232 χθες).
  • 24 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (43 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 61 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής (με bold τα τριψήφια):

  • 1 στο 'Αγιο Όρος.
  • 98 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 64 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 19 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 21 στην ΠΕ Άρτας.
  • 126 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 69 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 17 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 41 στην ΠΕ Δράμας.
  • 122 στην ΠΕ Έβρου.
  • 60 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 45 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 94 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 116 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 6 στην ΠΕ Θάσου.
  • 17 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 6 από την ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 69 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 46 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 5 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 51 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 25 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 78 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 71 στην ΠΕ  Κιλκίς.
  • 94 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 73 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 25 στην ΠΕ Κω.
  • 24 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 124 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 14 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 53  στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 6 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 102 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 71 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 5 στην ΠΕ Νάξου.
  • 41 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 4 στην ΠΕ Πάρου.
  • 60 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 88 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 42 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 54 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 49 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 129 στην ΠΕ Σερρών.
  • 5 στην ΠΕ Σάμου.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου
  • 3 στην ΠΕ Τήνου.
  • 55 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 89 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 30 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 53 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 50 στην ΠΕ Χανίων.
  • 2 στην ΠΕ Χίου.

108 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (117 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "5.157 νέα κρούσματα και 88 + 1 ακόμη θάνατοι ασθενών με CoViD-19"

Κορωνοϊός: Φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια έξαρση της ιλαράς

Εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εξάρσεις της νόσου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «Morbidity and Mortality Weekly Report» (MMWR) του CDC στις ΗΠΑ. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Αιματολογίας – Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημεία της έκθεσης αυτής.

Πριν από την πανδημία COVID-19, οι παγκόσμιες ιατρικές προσπάθειες κατά της ιλαράς παρουσίασαν σημαντική πρόοδο με την εκτιμώμενη κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς να αυξάνεται από 72% σε 84% κατά τη δεκαετία 2000 ως 2010 και να κορυφώνεται το 2019 στο 86%.

Μείωση της θνησιμότητας από την ιλαρά

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από την ιλαρά μειώθηκε από περίπου 1.000.000 το 2000 σε λιγότερους από 61.000 το 2020. Συνολικά, περισσότεροι από 30.000.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν με τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να σημειωθεί ότι απαιτείται κάλυψη τουλάχιστον 95% με 2 δόσεις εμβολίου για τη διασφάλιση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού κατά της ιλαράς, που είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες.

Η κάλυψη με πρώτη δόση μειώθηκε στο 84% το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μόλις το 70% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση. Συνολικά 62 χώρες είχαν τουλάχιστον 90% κάλυψη με την πρώτη δόση το 2019, που μειώθηκε σε 39 χώρες το 2020. Διαπιστώθηκε συνολικά ότι περισσότερα από 22.000.000 βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου το 2020, δηλ. 3.000.000 περισσότερα από το 2019. Ενδιαφέρον έχει ότι το 2020 ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς μειώθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2019, συγκεκριμένα από 873.022 κρούσματα το 2019 σε 1497.96 το 2020. Όμως, το CDC και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι ο χαμηλότερος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων είναι τελείως παραπλανητικός.

Η αύξηση στους χαμένους εμβολιασμούς

Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ανοσία από τα προηγούμενα έτη, στη χρήση μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19, όπως μάσκα, αποστάσεις ή και τα δύο. Επίσης, τα κρούσματα μπορεί απλώς να έχουν υπο-αναφερθεί, λόγω μειωμένης αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης από τους ασθενείς ή μειωμένης διαθεσιμότητας υγειονομικών υπηρεσιών.

Συμπερασματικά, η πρόσφατη αύξηση στους χαμένους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 2 δεκαετιών, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση εστιών. Χρειάζεται άμεση δράση για να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης των λοιπών λοιμωδών ασθενειών και να καλυφθούν τα πιθανά κενά ανοσίας, προτού επιστρέψει η παγκόσμια κοινότητα σε προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά τα ταξίδια και το εμπόριο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια έξαρση της ιλαράς "

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εννέα έγκυοι νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, οι τρεις είναι διασωληνωμένες

Εννέα έγκυες νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, όπως είπε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Δόντσιος, νοσηλευτής και μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου τρεις από τις εννέα είναι διασωληνωμένες, ενώ οι υπόλοιπες σε απλές κλίνες covid19.

O ίδιος τόνισε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα νοσηλεύτηκαν στο σύνολο 27 έγκυες στο νοσοκομείο, οι 20 σε απλές κλίνες και οι επτά χρειάστηκαν να διασωληνωθούν. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε μια δυναμική που αναπτύσσεται σε μια ευαίσθητη κατηγορία που είναι οι έγκυες γυναίκες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική εμβολιασμού της κατηγορίας των εγκύων.

seleo 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Εννέα έγκυοι νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, οι τρεις είναι διασωληνωμένες"

Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο: Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 12.05, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση του ύμνου του Βατικανού και του εθνικού ύμνου της Ελλάδος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων ειναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε». Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».

«Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθάνουν».

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνοντας χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως «ιδιαίτερης σημασίας» εν μέσω και πανδημίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο: Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα"

Αμαλιάδα: Εφιάλτης για ανήλικη την βίαζαν θείος και αδερφός

Ως κατηγορούμενος για το βιασμό της ανήλικης ανιψιάς του, προφυλακίστηκε χθες το απόγευμα, με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέως Αμαλιάδας, ένας 40χρονος από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, ενώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρέμεινε τελικά ο αδελφός της, ο οποίος φέρεται ότι μαζί με τον θείο τους (!), τη βίαζαν κατ’ εξακολούθηση!

Ο 40χρονος θείος της άτυχης, σήμερα 18χρονης, και ο 20χρονος αδελφός της κατηγορούνται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και αποπλάνηση. Μια υπόθεση που είχε συνταράξει το 2019, για το δράμα που ζούσε το κορίτσι από τα 13 έως τα 16 της χρόνια, οπότε και αποκάλυψε όλα όσα βίωνε. Η υπόθεση όλο αυτό το διάστημα ήταν σε προδικασία και στο στάδιο της προανάκρισης, ωστόσο δεν είχε «προχωρήσει» στο στάδιο της κλήσης σε απολογία των δύο καταγγελλόμενων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε από την Εισαγγελέα Αμαλιάδας η κοπέλα, η οποία ενέμεινε στην πρώτη της κατάθεση, ότι βιάζονταν δηλαδή από ίδιο της τον θείο και τον ανήλικο επίσης τότε αδελφό της!

Για περίπου 3 χρόνια η άτυχη κοπέλα, όπως κατήγγειλε, ζούσε εφιαλτικές στιγμές από τον ίδιο της τον αδελφό και τον αδελφό του πατέρα της, ο οποίος παρότι ο ίδιος πατέρας, φέρεται να μην δίσταζε να βγάζει τις αρρωστημένες του ορέξεις στην ανήλικη ανιψιά του!

Πώς άρχισαν οι αποκαλύψεις…

Η ίδια φοβούμενη τότε, δεν έβρισκε τη δύναμη να προβεί σε κάποια καταγγελία, ωστόσο λίγο πριν αποκαλυφθούν όλα στα μέσα του 2019, έφυγε από το χωριό που ζούσε τον εφιάλτη.

Ο πατέρας της απευθύνθηκε στην Αστυνομία, ζητώντας να παρέμβει για να επιστρέψει στο σπίτι η κόρη του…

Με τη βοήθεια του φίλου της, πήγε στην Πάτρα, όπου διέμενε η μητέρα της, αφού οι γονείς της είναι χωρισμένοι, και σε αυτή αποκάλυψε όσα ζούσε στο χωριό…

Ο πατέρας της ωστόσο κατήγγειλε τη φυγή της κόρης του με τον φίλο της στο Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας και οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να την αναζητούν.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την κοπέλα και από την πρώτη επαφή που είχαν μαζί της κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η, τότε, 16χρονη, δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι και σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε να δώσει ένα «σημάδι» στους αστυνομικούς ότι δεν έπρεπε να επιστρέψει…

Άρχισαν να βγαίνουν στο «φως»…

Οι αστυνομικοί την προσέγγισαν, και αφού άρχισε να αισθάνεται ασφαλής, τους αποκάλυψε ότι δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι στο χωριό γιατί είχε πέσει θύμα βιασμού κατ’ επανάληψη από τον ίδιο της τον αδελφό και το θείο!

Όπως είχε αποκαλύψει, ο πρώτος βιασμός είχε γίνει κάπου το 2016, αρχικά από τον αδελφό της, και στην συνέχεια με την άσκηση βίας την βίασαν κατ’ επανάληψη και ο αδελφός και ο θείος της…

Μιλώντας στους αστυνομικούς, περιέγραφε έναν εφιάλτη που ζούσε, για τον οποίο δεν μπορούσε να μιλήσει σε κανέναν, φοβούμενη τις αντιδράσεις…

Κάτι άρχισε να αλλάζει όταν γνώρισε το φίλο της και για αυτό αποφάσισε να ζήσει μαζί του και να αναζητήσει επαφή με την μητέρα της, ώστε να φύγει από το νοσηρό περιβάλλον στο οποίο «ζούσε».

Το 2019 που έγιναν οι καταγγελίες, οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του αδελφού και του θείου της κοπέλας για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και ο «φάκελος» είχε αποσταλεί στην Εισαγγελία Αμαλιάδας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμαλιάδα: Εφιάλτης για ανήλικη την βίαζαν θείος και αδερφός "

Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ (video)

Εξαιρετικά καλή και ελπιδοφόρο εξέλιξη την εκτίναξη των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου από χθες το απόγευμα που άνοιξε η πλατφόρμα, την χαρακτήρισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Νέα ματιά”. Όσον αφορά στην κάλυψη έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον από τα υπάρχοντα εμβόλια, που όπως παραδέχτηκε θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα σημείωσε πως “Έχουμε αρχικές ελπιδοφόρες ενδείξεις από το Ισραήλ , με εργαστηριακές τεχνικές με ψευδοϊούς, όπου έχουν δει ότι ο ορός από πλήρως εμβολιασμένους με την τρίτη δόση έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τον ψευδοϊό που μοιάζει πάρα πολύ με το στέλεχος Όμικρον, με αποτελεσματικότητα μάλιστα 90%. Γεγονός που  επιβεβαίωσε και η Παναγιώτα Πέτρου νευρολόγος στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ. “Υπάρχει η εκτίμηση στη χώρα ότι οι εμβολισμένοι με την τρίτη δόση θα νοσήσουν πιο ήπια εάν προσβληθούν από την μετάλλαξη Όμικρον” σημείωσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης “Ξέρουμε και περιμένουμε να συμβεί και με το στέλεχος Όμικρον ότι τα εμβόλια δεν θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Θα χάσουν κάποια από την αποτελεσματικότητα αλλά δεν θα είναι ικανή να αδρανοποιήσει τα εμβόλια και για το στέλεχος Όμικρον”.  Αυτό θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες που θα έχουμε περισσότερα στοιχεία, διευκρίνισε. Όσον αφορά στην αλλαγή πλατφόρμας εμβολίου στην τρίτη δόση ήταν σαφής “Η ανοσοποίηση όταν αλλάζεις πλατφόρμα εμβολίου στην τρίτη δόση, είναι πολύ πιο δυνατή από το να μην αλλάζεις

Όπως διευκρίνισε η κα Πέτρου το Ισραήλ με τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έως χθες και τα 30 ύποπτα, έχει κλείσει τα σύνορά του για τους ξένους, όχι για του Ισραηλινούς που ταξιδεύουν πάρα πολύ , εκτός από τις χώρες που θεωρούνται “κόκκινες”, όπως αυτές της Αφρικής. Για όσους όμως είναι ήδη εκεί τους επιτρέπεται να επιστρέψουν, υποχρεούνται μόνο σε καραντίνα τεσσάρων ημερών.

Το 65% των πολιτών στο Ισραήλ έχει κάνει τρίτη δόση και θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ενημέρωσε και ανέφερε πως “Αυτό που εκτιμούν στο Ισραήλ είναι ότι ναι μεν υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον αλλά οι εμβολισμένοι θα νοσήσουν πιο ήπια. Στο Ισραήλ μπορεί να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω Covid” λόγω και της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σημείωσε.

“Όπως φαίνεται υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον” είπε στην εκπομπή και ο Βασίλης Καραβασίλης, Παθολόγος, επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας του νοσοκομείου University College” και όσον αφορά στην Βρετανία σημείωσε πως “Έχουν ανιχνευτεί 22 περιστατικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και εάν προσθέσουμε και τα 10 περιστατικά της Σκωτίας φτάνουμε στα 32. Είχαμε επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα αλλά αναγκαστικά λόγω αύξησης κρουσμάτων, επανήλθε η μάσκα στα ΜΜΜ με πολύ αυστηρά πρόστιμα μάλιστα”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδείξεις ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από την Όμικρον – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Ισραήλ (video)"

Πλημμύρισε ο Σπερχειός: Έκλεισαν οι δρόμοι για Φραντζή και Κομποτάδες

Αποκλεισμένα τα παραποτάμια χωριά του Σπερχειού, τα νερά του οποίου βγήκαν στους δρόμους δρόμο προς Φραντζή - Γοργοπόταμο και προς Κομποτάδες - Κωσταλέξι και τα υπόλοιπα χωριά.

Μετά τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ωρών ο Σπερχειός πλημμύρισε και τα νερά σκέπασαν εκατοντάδες στρέμματα στη νότια περιοχή της Λαμίας.

Στο δρόμο προς Φραντζή - Γοργοπόταμο, αλλά στον επαρχιακό δρόμο από Λαμία, προς Κωσταλέξι, Κομποτάδες, Μεξιάτες, Λουτρά Υπάτης και τις άλλες κοινότητες της περιοχής, το ποτάμι βγήκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα η Τροχαία το πρωί του Σαββάτου να διακόψει την κυκλοφορία, η οποία μέχρι νεοτέρας θα γίνεται από παρακαμπτηρίους επαρχιακούς οδούς.

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το δρόμο προς Κωσταλέξι κοντά στη γέφυρα.

Στα σημεία έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή συνεργείο του Δήμου Λαμιέων με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ξεφλούδα, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσεότι παρακολουθούν την στάθμη του νερού σε όλα τα επικίνδυνα σημεία και ειναι σε ετοιμότητα για να παρέμβουν. Η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δυο δρόμους ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών.


lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » " Πλημμύρισε ο Σπερχειός: Έκλεισαν οι δρόμοι για Φραντζή και Κομποτάδες "

Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Προφυλακιστέα τρία φερόμενα μέλη της οργάνωσης

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν τρία φερόμενα μέλη του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες χθες Παρασκευή (3.12.2021) αργά το βράδυ μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των 13 πρώτων κατηγορουμένων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Πρόκειται για μία αστυνομικό, μια υπάλληλο ληξιαρχείου κ ένα Αλβανός ο οποίος φέρεται να είναι βασικό στέλεχος του κυκλώματος. Όλοι τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τις πλαστές ταυτότητες αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.

Οι απολογίες συνεχίζονται σήμερα Σάββατο (4.12.2021) με ακόμα επτά κατηγορούμενους να έχουν οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας. 

Υπενθυμίζεται πως το κύκλωμα είχε ξεκινήσει τη δράση του, τουλάχιστον από το 2013, για παράνομη έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε αλλοδαπούς έναντι χρηματικής αμοιβής, παρέχει όμως κι άλλες διευκολύνσεις σε αλλοδαπούς κακοποιούς τους οποίους βαφτίζει Έλληνες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες: Προφυλακιστέα τρία φερόμενα μέλη της οργάνωσης"

Αιματηρό επεισόδιο με πρωταγωνιστές έναν κάτοικο της Μαλεσίνας και μια παρέα Ρομά από το Πυρί Θηβών, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (3/12) κοντά στην περιοχή του Αγίου Εφραίμ.

Οι δύο πλευρές φέρεται να συναντήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιο λόγο και κάποια στιγμή ο άνδρας από τη Μαλεσίνα, πυροβόλησε με την καραμπίνα του τους Ρομά τραυματίζοντας έναν από αυτούς στην κοιλιακή χώρα.

Στο σημείο έφτασαν αμέσως μετά αστυνομικοί του ΑΤ Λοκρών που ενημερώθηκαν για τη συμπλοκή και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " "

Πλεύρης: Εξετάζονται δυο νέα ύποπτα κρούσματα για τη μετάλλαξη Omicron

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις.  Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, και τα δύο ύποπτα κρούσματα έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρα της Αφρικής. Είναι καλά στην υγεία τους και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Πέρα από το κρούσμα στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα που εξετάζουμε, άσχετα με το κρούσμα της Κρήτης. Είναι πολίτες που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες. Είναι δύο πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και λίγες ημέρες, έχουν νοσήσει και πλέον παρακολουθούνται στενά για να δούμε εάν νοσούν από την μετάλλαξη δέλτα ή την μετάλλαξη όμικρον. Δείχνουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά από τα PCR τεστ ότι ίσως πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης έκανε νέα έκκληση προς όλους για εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, λόγω και της έλευσης της μετάλλαξης Όμικρον, «η οποία πρέπει να πούμε στους πολίτες ό,τι είναι ήδη στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες. Είναι μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχουμε δει και από τις προηγούμενες μεταλλάξεις ότι τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία για την επικινδυνότητα και την μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα διοικητικά πρόστιμα για τους άνω των 60 και τη συσχέτιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τρίτη δόση.

«Στο πιστοποιητικό νόσησης θα υπάρξουν αλλαγές, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για κάποιον που είναι στο 4μηνο, 5μηνο και θα πρέπει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μας απασχολήσει στο Συμβούλιο των Υπ. Υγείας της ΕΕ τις επόμενες ημέρες το εάν θα θεωρείται ως πλήρως εμβολιασμένος αυτός που έχει κάνει την τρίτη δόση και όχι αυτός που θα έχει κάνει τις δύο δόσεις. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε παράλληλα ό,τι αν αλλάξει ο χρόνος του πιστοποιητικού νόσησης και να ακολουθήσει το τρίμηνο για την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχει τον χρόνο ο πολίτης, με βάση και τα διαθέσιμα ραντεβού να κάνει το εμβόλιο και να μην έχει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας και το κλείσιμο ραντεβού για την τρίτη δόση, ο κ. Πλεύρη είπε: «Η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι πολύ μεγάλη, έχουν ανοίξει πάνω από 2 εκατομμύρια ΑΜΚΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ραντεβού για την πρώτη δόση. Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 3 μηνών από την δεύτερη δόση άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις 10:00 του Σαββάτου είχαν κλειστεί σχεδόν 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ χθες κλείστηκαν ακόμη 8.300 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε πολίτες 60 ετών και άνω».

«Η πανδημία δημιουργεί ανάλογες ανάγκες στα νοσοκομεία. Πιεζόμαστε. Έχουμε πρόβλημα στις ΜΕΘ ακόμα και μετά την επίταξη γιατρών. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα. Όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ» ανέφερε μεταξύ άλλων για Covid ασθενείς που παραμένουν εκτός ΜΕΘ. 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «το 50% των παιδιών 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης: Εξετάζονται δυο νέα ύποπτα κρούσματα για τη μετάλλαξη Omicron"

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με βαριοπουλες και μπογιές σε τραπεζικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σήμερα αργά το βράδυ με βαριοπούλες και μπογιές σε τραπεζικό κατάστημα επί της οδού Ίωνος Δραγούμη στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr  μια ομάδα τεσσάρων – πέντε ατόμων χτύπησαν με μανία τους υαλοπίνακες, καθώς επίσης και το ηλεκτρονικό μηχάνημα αναλήψεων με βαριοπούλες προκαλώντας σοβαρές ζημιές, πέταξαν μπογιές στη είσοδο και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Περιπολικά και μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας “χτενίζουν” την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εκτείνονται μέχρι την περιοχή των Πανεπιστημίων.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επίθεση με βαριοπουλες και μπογιές σε τραπεζικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Κυριάκος Πιερρακάκης: Δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και ταυτότητα μέσω κινητού

Για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του wallet στα κινητά τηλέφωνα, όπως ήδη έχει γίνει για τα ψηφιακά πιστοποιητικά covid-19 έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως δήλωσε θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και ταυτότητα, «Η ταυτοποίηση, η ταυτότητά μας ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα. Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να λέμε ότι η ταυτότητά μας θα έχει περάσει πλήρως και στο κινητό μας».

Ο κ. Πιερρρακάκης τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας, ενώ «τον Ιανουάριο, ξεκινάμε τη χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, σε πολίτες που θα το ζητήσουν», ενώ όσον αφορά στον τομέα της ταυτοποίησης ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ. Ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δυο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους. Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας».

Τέλος, μιλώντας για τον χώρο της δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά έργα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται και αισιοδοξούμε ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων στον βαθμό που μπορούν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Πιερρακάκης: Δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας και ταυτότητα μέσω κινητού"

Μεγάλη ζήτηση στα ραντεβού για την τρίτη δόση

Στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να επισπεύσει την τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους τρεις μήνες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 193.000 ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης κλείστηκαν από χθες το βράδυ μέχρι τις 10.00 σήμερα το πρωί.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα κλείστηκαν 8.300 ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης ελήφθη από την επιτροπή με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες. «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα. Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει. (…) Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες».

Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, τονίζοντας πως αυτό το δεδομένο έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα. Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα».

Ο ίδιος εξήγησε πως προηγούνται αυτοί που έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση. «Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», εξήγησε. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως.

Ο γενικός γραμματέας, επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται. Τόνισε δε πως την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές για να εξετάσουν ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε πως «θα δούμε».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ζήτηση στα ραντεβού για την τρίτη δόση "

Αργίες 2022: Ποια είναι τα πρώτα τριήμερα τη νεά χρονιά – Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα

ΑΡΓΙΕΣ 2022: «Αργίες» είναι μία τις λέξεις που αναζητούν οι Έλληνες περισσότερο στο διαδίκτυο, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος μιας χρονιάς.

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τις αργίες του 2022. Η νέα χρονιά μέσα από τις αργίες του, δίνει την ευκαιρία για λίγη επιπλέον ξεκούραση, καθώς προσφέρει πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο το Πάσχα, που φέτος πέφτει 24 Απριλίου.

Η Καθαρά Δευτέρα πέφτει 7 μαρτίου, και του Αγίου Πνεύματος, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, δίνεται ακόμα μία ευκαιρία για τριήμερο, ενώ η Κοίμηση της Θεοτόκου, φέτος πέφτει επίσης Δευτέρα.

Τελευταίο τριήμερο του 2022 είναι η 28η Οκτωβρίου, καθώς η εθνική επέτειος θα εορταστεί ημέρα Παρασκευή, ενώ ακολουθούν τα Χριστούγεννα που πέφτουν Κυριακή.

Οι αργίες του 2022
  • Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2022, Σάββατο
  • Θεοφάνια 6 Ιανουαρίου 2022, Πέμπτη
  • Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, Δευτέρα
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου 2022, Παρασκευή
  • Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
  • Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022
  • Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022
  • Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022
  • Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2022 Κυριακή (Πιθανόν να μεταφερθεί)
  • Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022, Δευτέρα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022, Δευτέρα
  • 28η Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργίες 2022: Ποια είναι τα πρώτα τριήμερα τη νεά χρονιά – Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα"

Κύπρος - Απάντηση στην Τουρκία: Αποκλειστικό κυριαρχικό μας δικαίωμα η εκμετάλλευση του τεμαχίου 5

Απάντηση στην δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στις 2.12.2021 αναφορικά με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αδειοδότηση του ερευνητικού τεμαχίου 5 στην Kοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ:

«Η προρρηθείσα δήλωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

Το τεμάχιο 5 βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού, η οποία έχει ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των μόνων σχετικών παράκτιων κρατών των οποίων οι ακτές αντίκεινται, ήτοι, της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η επέκταση της παρουσίας της ExxonMobil στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου. Η Τουρκία, για ακόμα μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας αβάσιμες αξιώσεις, αντίθετες με την κατ' επανάληψη εκφρασθείσα θέση της διεθνούς κοινότητας».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος - Απάντηση στην Τουρκία: Αποκλειστικό κυριαρχικό μας δικαίωμα η εκμετάλλευση του τεμαχίου 5"

Νέο «χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ

Στις απειλητικές δηλώσεις που έκανε η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας από την ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)».

Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news