facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Πορτογαλία και Σλοβενία αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και αρκετών άλλων αναστέλλοντας τη χρήση του εμβολίου έπειτα από αναφορές για θρόμβους αίματος σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι "εξαιρετικά σοβαρές", είναι "εξαιρετικά σπάνιες" και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.

Σλοβενία

Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της σήμερα "για προληπτικούς λόγους" τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

"'Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά" η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης "προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

"Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή", αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πορτογαλία και Σλοβενία αναστέλλουν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca"

Κύπρος: 218 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος τη Δευτέρα

Το υπουργείο Υγείας Κύπρου ανακοίνωσε την Κυριακή 218 νέα κρούσματα κορωvοϊού, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Νοσηλεύονται 208 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23.144 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 240, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στην Κύπρο ανέρχεται σε 39.869.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 218 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος τη Δευτέρα"

Νέα Σμύρνη: Ταυτοποιήθηκαν άλλοι 3 ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η έρευνα των αξιωματικών της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τρία ακόμα άτομα για την δολοφονική επίθεση

Οι τρεις ύποπτοι είναι ηλικίας 22-27 ετών, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι σεσημασμένοι για επεισόδια χουλιγκανισμού σε γήπεδα, αλλά και στα Εξάρχεια.

Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους οπτικοακουστικό υλικό έχουν υποβάλει και αίτηση άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στην επίθεση να είναι ακλόνητα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Σμύρνη: Ταυτοποιήθηκαν άλλοι 3 ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού"

Υπ. Προστασίας του Πολίτη κατά ΣΥΡΙΖΑ: «26 ψέματα, ανακρίβειες, fakenews, μισές αλήθειες και συκοφαντίες»

«Συνειδητή προσπάθεια να τεκμηριωθεί το αφήγημα ότι στην Ελλάδα δημιουργείται αστυνομικό κράτος, με συνεχείς παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου, ιδιαίτερο αυταρχισμό και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων», καθώς και «συστηματική συκοφάντηση της Αστυνομίας» καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια μακροσκελή ανακοίνωση με τίτλο, «26 σταχυολογημένα ψέματα, ανακρίβειες, fakenews, μισές αλήθειες και συκοφαντίες, μέσα από τα άφθονα δελτία του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ότι αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ενδημική τάση να φαντασιώνεται κρίσεις, γενικεύοντας μεμονωμένα περιστατικά, αναστρέφοντας γεγονότα, αμφισβητώντας στοιχεία, ακόμη και δικαστικές κρίσεις».

Τον κατηγορεί επίσης ότι παρουσιάζει ανύπαρκτα γεγονότα αστυνομικής βίας, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση Ινδαρέ στο Κουκάκι, ότι αποσιωπά έκνομες ενέργειες στα πανεπιστήμια και το τεράστιο έργο της Αστυνομίας κατά της εγκληματικότητας, αλλά και για «σιωπηρή αποδοχή των 236 ενεργειών υπέρ Δ. Κουφοντίνα, την όσμωση χούλιγκαν, αναρχικών ομάδων, συμπαθούντων της τρομοκρατίας με τμήματα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει πουθενά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «τα πολύ βίαια επεισόδια σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία προκαλούνται λόγω περιορισμών πανδημίας, κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία» και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που να στηρίζει παρόμοιες διαμαρτυρίες, πολύ περισσότερο συμμαχίες λούμπεν και φιλο-τρομοκρατών».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ακόμα ότι «ιδιαίτερα στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπαρήγαγε, δυστυχώς, πολλές ανακρίβειες, fakenews, ατεκμηρίωτες κατηγορίες, ακόμη και ψέματα, που εδώ και καιρό παράγονται και αναπαράγονται καθημερινά στα κομματικά έντυπα και στα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ».

Και προσθέτει:

«Το αποδεικτικό υλικό που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 πυλώνες:

1. Μια εκδοχή-και μη στοιχειοθετημένη γενίκευση- της άσκοπης βίας που ασκήθηκε την Κυριακή στη Ν. Σμύρνη. Σε αυτή την προσπάθεια παρουσιάζονται άλλα 5 γεγονότα «αστυνομικής βίας». Όλα ανύπαρκτα ως γεγονότα αστυνομικής βίας, όπως προκύπτει από στοιχεία ή ακόμη και δικαστικές αποφάσεις όπως στην περίπτωση Ινδαρέ.

2. Τη μονοδιάστατη παρουσίαση της αστυνομίας ως συμπαγούς κατασταλτικού μηχανισμού που δρα κυρίως κατά της νεολαίας. Προβάλλεται η εκκένωση κατάληψης της πρυτανείας στο ΑΠΘ-που έγινε με εντολή εισαγγελέα-, οι έλεγχοι στις πλατείες- όπου επεμβαίνει η αστυνομία μετά από καταγγελίες συνωστισμού. Αποσιωπούνται όλα τα γεγονότα έκνομων ενεργειών στα Πανεπιστήμια, το ότι στο ΑΠΘ οι 14 από τους 33 καταληψίες δεν ήταν φοιτητές, τα 12 εκατ. ελέγχων χωρίς επεισόδια, που έχει πραγματοποιήσει η αστυνομία για τον έλεγχο των μέτρων κατά της πανδημίας και πολλά άλλα. Το κυριότερο αποσιωπάται, το τεράστιο έργο που παράγει η αστυνομία κατά της εγκληματικότητας- δημοσιεύεται κάθε μήνα αναλυτικά-, τη στροφή σε ήπια αστυνόμευση σε συνεργασία με δήμους στις μεγαλουπόλεις. Το 99% του έργου της αστυνομίας δεν έχει καμία σχέση με όσα μεγεθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αστυνομία που περιγράφει δεν υπάρχει!

3. Την αποσιώπηση, δηλαδή τη σιωπηρή αποδοχή των 236 ενεργειών υπέρ Δ. Κουφοντίνα, την όσμωση χούλιγκαν, αναρχικών ομάδων, συμπαθούντων της τρομοκρατίας με τμήματα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα καταγγελτικό κύμα διαμαρτυρίας και τυφλής βίας κατά αστυνομικών, όπως εκδηλώθηκε σε πολλές πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη με αποκορύφωμα τους 9 τραυματίες αστυνομικούς στη διαδήλωση της Τρίτης 9ης Μαρτίου. Αστυνομική βία χωρίς ούτε ένα τραυματία διαδηλωτή σε περισσότερες από 200 διαδηλώσεις και με 9 τραυματίες αστυνομικούς σε μια μέρα μόνο, μάλλον σαν πικρή φάρσα ακούγεται!

4. Την απουσία κάθε αναφοράς στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή τα πολύ βίαια επεισόδια σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία που προκαλούνται λόγω περιορισμών πανδημίας, κυρίως από ακροδεξιά στοιχεία. Η απλή αναφορά σε αυτά τα γεγονότα, μαρτυρά αβίαστα ότι στην Ελλάδα η βία είναι υποπολλαπλάσια, οι αιτιάσεις περί αστυνομικού κράτους έωλες και η συμμετοχή νέων στις διαμαρτυρίες περιορισμένη. Αξίζει τέλος η επισήμανση, ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που να στηρίζει παρόμοιες διαμαρτυρίες, πολύ περισσότερο συμμαχίες λούμπεν και φιλο-τρομοκρατών».

Στα 26 σημεία με «ψέματα και ανακρίβειες, των πιο τρανταχτών, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήθηκαν και στη συζήτηση στη Βουλή, για να υποστηλωθεί πήλινα η ανύπαρκτη πραγματικότητα της γενικευμένης αστυνομικής βίας», όπως αναφέρει το υπουργείο, γίνεται λεπτομερής ανάλυση των θέσεων του, μέσα από απαντήσεις προς τα θέματα που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και είπε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας.

Μεταξύ αυτών είναι στοιχεία για την πορεία της εγκληματικότητας, τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, οι επεμβάσεις της αστυνομίας σε πλατείες, η υπόθεση Ινδαρέ, η υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Μάγγου στο Βόλο, η επέμβαση στο ΑΠΘ, οι προσλήψεις και η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, αλλά και οι ΕΔΕ, για όσες υποθέσεις και καταγγελίες περί αστυνομική βίας που έχουν έλθει στο φως.

Αναφέρεται επίσης «στις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομία επί ΣΥΡΙΖΑ, σε υποθέσεις που συνέβησαν επί ημερών του και δεν ολοκληρώθηκαν», όπως τονίζει, αλλά και στην επιτροπή Αλιβιζάτου, στον Συνήγορο του Πολίτη και πρωτοβουλίες της παρούσας κυβέρνησης για μια σύγχρονη αστυνομία και ήπια αστυνόμευση.

Καταλήγοντας το κείμενο με τα «26 ψέματα» που εξέδωσε το υπουργείο, τονίζει:

«Κατά 99% το έργο της Αστυνομίας- πλην οργανωμένου εγκλήματος- είναι συνεννόηση, είναι έμπρακτα η ήπια αστυνόμευση. Πεζές περιπολίες, ομάδες με σκούτερ και ποδήλατα. Οι πολίτες τις βλέπουν και είναι δίπλα τους σε κάθε γειτονιά της Αθήνας μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Γι’ αυτό χειροκροτούν στα Εξάρχεια, στον Α. Παντελεήμονα όταν περνούν. Πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.500 περιπολίες το μήνα στην Αθήνα. Από 1/9/2019 μέχρι και 13/03/2021 έχουν συλληφθεί από τις περιπολίες 965 άνθρωποι για ναρκωτικές ουσίες, 120 για κατοχή όπλων, 163 για λαθρεμπόριο και 1025 για παρεμπόριο. Έχουν κατασχεθεί 184.126 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 6.701 ναρκωτικά χάπια κ.ά. Έχουν βεβαιωθεί 8827 παραβάσεις για μη τήρηση μέτρων για την πανδημία. Τα στοιχεία στα πλαίσια λογοδοσίας της ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύονται κάθε μήνα αναλυτικά».

Δείτε εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Προστασίας του Πολίτη κατά ΣΥΡΙΖΑ: «26 ψέματα, ανακρίβειες, fakenews, μισές αλήθειες και συκοφαντίες»"

Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Παρ΄όλ΄αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

«Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα “θρομβοεμβολικά γεγονόντα” που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

«Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει αύριο για το εμβόλιο της AstraZeneca"

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ – «Να αφήσει η Ελλάδα την αδιαλλαξία» – Τι λέει για τις διερευνητικές

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο Χουλουσί Ακάρ, λίγες ώρες, μάλιστα, προτού επαναληφθούν οι διερευνητικές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα για «προκλητική και αδιάλλακτη στάση».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εκτόξευσε νέα πυρά κατά της χώρας μας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας.

Στις δηλώσεις του ο Ακάρ είπε ότι «η Τουρκία δίνει σημασία στις συνομιλίες με την Ελλάδα», την οποία, ωστόσο, κάλεσε «να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατόν την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υπενθυμίζοντας τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ανέφερε τα εξής:

«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας, ιδίως την Ελλάδα και φυσικά περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου».

Όπως πάντα, αποδίδουμε σημασία στο διάλογο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, προσέθεσε ο Ακάρ.

«Αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα ακόμη εμποδίζει, παρακωλύει την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας με ένα ύφος που δεν αρμόζει στην καλή γειτονία και ορισμένες απειλητικές πρακτικές που αυξάνουν, κλιμακώνουν την ένταση», όπως είπε.

Κάθε φορά βγάζουν τα θέματα εκτός του πλαισίου Τουρκίας – Ελλάδας και νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν ορισμένα οφέλη αντικατοπτρίζοντας το θέμα ως Τουρκία – Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία -ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Είναι αδύνατο να φτάσει κάπου (σ.σ. η ελληνική πλευρά) με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, σημειώνοντας:

«Αναφέρουν συνεχώς τις ασκήσεις ως παράγοντα απειλής. Πρέπει να δουν και να ξέρουν ότι είναι αδύνατο να φτάσουν κάπου με αυτά, πως δεν έχουν την παραμικρή αξία απέναντι στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις…»!

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί πάλι ο Ακάρ – «Να αφήσει η Ελλάδα την αδιαλλαξία» – Τι λέει για τις διερευνητικές"

Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – «Δεν υπάρχει συσχετισμός»

Τον θάνατο μιας υγειονομικού, ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Νορβηγία.

Η γυναίκα κατέληξε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας ωστόσο δεν σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο.

Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Η Νορβηγία ήδη από την Πέμπτη ανέστειλε «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – «Δεν υπάρχει συσχετισμός»"

Εμβόλιο Astrazeneca: Έκτακτη συνεδρίαση του EMA μετά το «ντόμινο» στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη, 18.03.2021, μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Αυτό το ντόμινο «παγώματος» της χρήσης του εμβολίου της Astrazeneca, ήρθε λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, με τον EMA να προσθέτει πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Astrazeneca: Έκτακτη συνεδρίαση του EMA μετά το «ντόμινο» στην Ευρώπη"

Στα 1.134 τα κρούσματα - 46 θάνατοι - 564 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την έκθεση με τα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, τους ασθενείς που κατέληξαν λόγω των επιπλοκών του νέου κορωνοϊού και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.134 νέα κρούσματα, 46 θανάτους από τις επιπλοκές της Covid-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στους 564

Συνολικά διεξήχθησαν 11.714 τεστ, εκ των οποίων τα 6.120 ήταν μοριακά και τα 5.594 rapid.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Αττική και οι δήμοι της εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με 521 συνολικά νέες μολύνσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 132 νέες περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ: 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή των 1.134 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

59 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

71 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

19 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

140 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

79 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

61 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

132 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου

12 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

11 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

47 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

15 κρούσματα στην Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε.Χίου

53 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.134 τα κρούσματα - 46 θάνατοι - 564 διασωληνωμένοι"

Τουρκία: Διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ για την κατασκευή καλωδίου στην ανατολική Μεσόγειο

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το καλώδιο αυτό διαπερνά την «υφαλοκρηπίδα της» στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό το λόγο προχώρησε στην διπλωματική αυτή ενέργεια προκειμένου να τους τονίσει ότι πρέπει να ζητήσουν την άδεια της, προτού ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να «διαμαρτυρηθεί» έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση σχεδίων κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει τα τρία κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει στην διπλωματική του διακοίνωση ότι η διαδρομή του καλωδίου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «επεκτείνεται και στα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ για την κατασκευή καλωδίου στην ανατολική Μεσόγειο"

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο

Σε αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προχωρά και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας, ως προληπτικό μέτρο, κατόπιν συμβουλής της γερμανικής Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών.

Η Γερμανία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που προβαίνουν σε ανάλογη απόφαση, εν μέσω μέσω φόβων για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με την πρόκληση θρομβώσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι το σκεύασμα είναι ασφαλές.

Μετά τη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι και η Γαλλία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και αμέσως μετά, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος, ανεβάζοντας τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχει αναστείλλει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για προληπτικούς λόγους, στις 14.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και άλλοι οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο η Γερμανία προστίθεται στη λίστα των χωρών που παίρνουν επιπλέον μέτρα, κι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το ζήτημα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη προληπτικά και μετά από σύσταση του γερμανικού εθνικού ρυθμιστή για τα εμβόλια, που ζήτησε περισσότερη διερεύνηση των περιστατικών.

Σε δήλωσή του το υπουργείο παραπέμπει στην τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που θα αποφασίσει αν και κατά πόσο οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου.

Για «καθαρά προληπτικό μέτρο» μιλά ο Γενς Σπαν

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «καθαρά προληπτικό μέτρο»προσθέτοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά επί 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία. Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Στην Ελλάδα 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών, με δεδομένο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πει ότι είναι ασφαλές και δεν έχει εκδοθεί άλλη οδηγία. Σημειώνουν δε, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.

Ασφαλές το εμβόλιο διαβεβαιώνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως από την πλευρά του, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. 

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, παρά την αναστολή της χρήσης του σε κάποιες χώρες και τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες.

Οι αναφορές για τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα δεδομένα εξετάζονται συνεχώς, επεσήμανε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μιλώντας στο Reuters.

Περαιτέρω δράσεις θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα με τις ευρωπαϊκές και εθνικές ρυθμιστικές αρχές εμβολίων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μπόρις Τζόνσον: Ασφαλές το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».

«Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca και στην Κύπρο

Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου.

Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά.

Γιατί αποφάσισε αναστολή η  Ολλανδία

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca» κατά της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, μετέδωσε αργά χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσων ANP.

Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το Σάββατο.

Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία ή η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου. Ακολούθησε η Βουλγαρία την Παρασκευή, η Ιρλανδία χθες και η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εκστρατεία της.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παρόμοια περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες.

Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Πού θα χιονίσει

Άστατος καιρός αύριο, Τρίτη (16.03.2021) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι ενισχύονται, ενώ το θερμόμετρο πέφτει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο ανατολικό Αιγαίο τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα θα ενταθούν. Τοπικές βροχές έως το απόγευμα στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα  

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια το πρωί τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 7 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι – Πού θα χιονίσει"

Ωμή παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τον Σπύρο (Άδωνι) Γεωργιάδη: Βάφτισε παιδί ενώ απαγορεύεται

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για ακόμη μία φορά, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σπυρίδων-όπως έχει βαφτιστεί- Γεωργιάδης βάφτισε παιδί. 

Συγκεκριμένα ο υπουργός γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι την Κυριακή 14 Μαρτίου βάπτισε ένα μικρό αγοράκι στο Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ωστόσο, ενόσω η Αττική βρίσκεται στο επίπεδο του «πολύ αυξημένου κινδύνου», οι θρησκευτικές λειτουργίες επιτρέπονται μόνο με την παρουσία κληρικού και βοηθητικού προσωπικού του. Αυτό φαίνεται και από τα όσα το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 843, Τεύχος Β, της 3ης Μαρτίου που έχει ισχύ μέχρι και 15 Μαρτίου.

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ΦΕΚ 

Για να γίνει μάλιστα πιο κατανοητό το τι ισχύει με τις βαπτίσεις, ο Νίκος Χαρδαλιάς την ίδια μέρα σημείωνε στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα πως «αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημοσύνων».

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

Σημειώνεται εδώ πως στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές επικρατεί το απόλυτο επιτελικό χάος. Στην επίσημη κυβερνητική σελίδα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού ανά περιφέρεια, αναγράφεται πως «σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων».

Ωστόσο ακριβώς παραπάνω σημειώνεται πως η «τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, [διενεργείται] αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».

Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ό,τι αναγράφεται σε ΦΕΚ. Και το ΦΕΚ απαγορεύει την παρουσία προσώπων στις τελετές.

Να σημειώσουμε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε κατηγορήσει πριν λίγες ημέρες τον... ΣΥΡΙΖΑ πως μεταδίδει σκοπίμως τον κορωνοϊό για να κρατάει τους Έλληνες κλεισμένους σε καραντίνα και να ρίξει την κυβέρνηση. 

Ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη παραβίαση μέτρων από κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Ικαρία, εκεί που η ίδια η κυβέρνηση μετά από λίγες ημέρες «αποκάλυψε» πως... δεν υπήρχαν απαγορεύσεις για συγκεντρώσεις στα σπίτι για την συγκεκριμένη περίοδο. 


Μετά το δημοσίευμα του pronews.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω Facebook, υποστήριξε πως πήρε σχετική άδεια για την Πολιτική Προστασία για να τελεστεί η βάφτιση. 

«Η βάπτιση στην οποία παρευρέθηκα χθες ως νονός, πραγματοποιήθηκε νομίμως κατόπιν αδείας που εξέδωσε στις 05/03/2021 η Πολιτική Προστασία όταν οι γονείς του παιδιού έκαναν την σχετική αίτηση. Αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους», έγραψε ο Α.Γεωργιάδης. 

Σύμφωνα δηλαδή με τον υπουργό η συγκεκριμένη βάφτιση ήταν «σοβαρός λόγος», αναρωτιόμαστε εάν η Πολιτική Προστασία δίνει σχετικές άδειες και σε απλούς πολίτες.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ωμή παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τον Σπύρο (Άδωνι) Γεωργιάδη: Βάφτισε παιδί ενώ απαγορεύεται"

Γερμανία: Νέο lockdown ζητούν οι Εντατικολόγοι – Φοβούνται «έκρηξη» στις ΜΕΘ

Η Ένωση Εντατικολόγων στην Γερμανία ζήτησε την Δευτέρα (15/3) την επαναφορά των αυστηρών μέτρων για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Το αίτημα των υγειονομικών έρχεται μία εβδομάδα πριν σύσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων. 

«Βάσει των δεδομένων που διαθέτουμε και εξαιτίας της εξάπλωσης του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, συνιστούμε πολύ έντονα την επιστροφή ήδη από τώρα σε ένα locdown για να αποτρέψουμε ένα ισχυρό τρίτο κύμα», δήλωσε ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης, επιστημονικός διευθυντής της Ένωσης Εντατικολόγων, μίλωντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Γερμανίας.

«Αν η κυβέρνηση και τα κρατίδια δεν επαναφέρουν αμέσως αυστηρούς περιορισμούς, ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 2.800, ενδέχεται να φτάσει πολύ γρήγορα τις 5.000 ή 6.000, αν δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να εξαπλωθεί», προειδοποίησε ο Καραγιαννίδης στον RBB.

«Δεν κερδίζουμε τίποτα αφήνοντας την επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες δύο εβδομάδες ανοικτές, διότι θα φτάσουμε πολύ γρήγορα σε αυξημένο επίπεδο και τότε θα είναι δύο φορές πιο δύσκολο να πέσουν οι αριθμοί», τόνισε.

«Καμπανάκι» και από το Ρόμπερτ Κοχ

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες για τις επιπτώσεις του τρίτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού που συνδέεται με την εξάπλωση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους και έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

«Η τάση δείχνει ότι πρέπει να αναμένουμε πολύ περισσότερα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από αυτά που είχαν καταγραφεί τα Χριστούγεννα», προειδοποίησε και το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ είχε εκτιμήσει την Πέμπτη ότι «το τρίτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία».

Στις 22 Μαρτίου τα νέα μέτρα;

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι γερμανικές αρχές χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα επιτρέποντας την επαναλειτουργία των σχολείων με τον μισό αριθμό μαθητών ανά τάξη και κάποιων επιχειρήσεων, όπως τα κομμωτήρια. Παράλληλα έχουν χαλαρώσει και οι απαγορεύσεις που αφορούν τις κοινωνικές επαφές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων αναμένεται να συσκεφθούν για να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στις 22 Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Νέο lockdown ζητούν οι Εντατικολόγοι – Φοβούνται «έκρηξη» στις ΜΕΘ"

Πάτρα: “Τα πήρε στο κρανίο” ο Χρυσοχοϊδης με το πάρτι στις σκάλες της Αγίου Νικολάου

Οι εικόνες από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου έφθασαν μέχρι… το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας στα αθηναϊκά sites τις εικόνες που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο υπαίθριο πάρτι “ανέβαζαν” στα social media. 

Την ώρα που καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά, τα εμπορικά δεν έχουν ανοίξει, κάποιοι φαίνεται πως… δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει! 

Οσο για την τοπική ΕΛ.ΑΣ., αν είναι να επιβάλλει 3.000 ευρώ πρόστιμο σε κάποιο κατάστημα που πουλά δύο σουβλάκια… το κάνει με ευκολία!

 

flamis

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: “Τα πήρε στο κρανίο” ο Χρυσοχοϊδης με το πάρτι στις σκάλες της Αγίου Νικολάου"

Λαμία – Κορονοϊός: Πέθανε Λαμιώτης στη ΜΕΘ Κορωνοϊού - Δεν μπορούν να τον κηδέψουν

Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο Νοσοκομείο Λαμίας. Διακομίζονται διασωληνωμένοι σε Νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Νέοι θάνατοι και στη Χαλκίδα…

Την απώλεια ενός ακόμη ανθρώπου από επιπλοκές της covid-19 είχαμε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας.

Πρόκειται για 76χρονο Λαμιώτη που έχασε τη μάχη με τον επικίνδυνο ιό μετά από 10 ημέρες νοσηλείας στην Εντατική.

Δεν μπορούν να τον κηδέψουν

Μάλιστα το δράμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την οικογένειά του καθώς νοσούν όλοι από κορωνοϊό και η κηδεία θα καθυστερήσει μέχρι να μπορέσουν να βγουν από το σπίτι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Δυστυχώς στον καιρό της πανδημίας τα οικογενειακά δράματα είναι πολλά και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Γεγονός είναι ότι στο Νοσοκομείο Λαμίας εκτός από τα υπόλοιπα 11 περιστατικά που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ κορωνοϊού, υπάρχουν ακόμη αρκετοί ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση στο Πέτρινο κτίριο όπου στεγάζεται η Κλινική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη θέση του 76χρονου στην Εντατική θα πάρει 62χρονη της οποίας η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Μάλιστα πριν από αυτή, δύο ακόμη περιστατικά από τη Μαλεσίνα (γυναίκα - άνδρας) χρειάστηκε να διακομιστούν το βράδυ της Κυριακής (14/3) στο Βόλο καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι στη ΜΕΘ Λαμίας.

Έτσι τις τελευταίες 4 ημέρες συνολικά πέντε ασθενείς διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς προηγήθηκε η διακομιδή τριών ακόμη ατόμων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ένας εξ αυτών (60χρονος) σε σοβαρή κατάσταση.

Παρά τις διακομιδές όμως η κατάσταση στο Πέτρινο εξακολουθεί να είναι πιεστική με 70 ασθενείς εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τη Μαλεσίνα ή γενικά από το Δήμο Λοκρών. Πάντα υπάρχει σε ετοιμότητα η λύση του «ισογείου», αν δεν πιάσει η ευχή όλων για αποκλιμάκωση της έντασης μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι και το δεύτερο μεγάλο Νοσοκομείο της Στερεάς, αυτό της Χαλκίδας, δέχεται ανάλογη πίεση από περιστατικά, καθώς και σε εκείνο μετράμε ανθρώπινες απώλειες. Οι τελευταίες την Κυριακή όταν κατέληξαν στη ΜΕΘ ένας 63χρονος από τη Νέα Αρτάκη μετά από ένα μήνα νοσηλεία και μία 78χρονη από τη Λίμνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία (κυρίως από τα Νοσοκομεία γιατί πολλές φορές πέθαναν άνθρωποι στο σπίτι τους χωρίς κανείς να ξέρει ότι νοσούν) στους πέντε νομούς τα Στερεάς έχουμε χάσει 120 συνανθρώπους μας με μέσο όρο ηλικίας τα 77 έτη.  

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία – Κορονοϊός: Πέθανε Λαμιώτης στη ΜΕΘ Κορωνοϊού - Δεν μπορούν να τον κηδέψουν"

Κορωνοϊός: «Μαύρη» Καθαρά Δευτέρα με δύο θανάτους στην Αμφιλοχία

«Μαύρη» Καθαρά Δευτέρα στην Αμφιλοχία όπου σήμερα έγιναν γνωστοί δύο ακόμη θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών που νοσηλευόντουσαν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Σμύρη – Κάτσινου και την Παναγιώτα Τσιάκου, οι οποίες έδιναν μάχη για τη ζωή τους, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Σημειώνεται ότι η Παναγιώτα Τσιάκου ήταν η μητέρα του άτυχου 55χρονου Δημήτρη Τσιάκου, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του στις 4 Φεβρουαρίου, όταν και είχε βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο χωράφι του στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας.

 karvasaras

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: «Μαύρη» Καθαρά Δευτέρα με δύο θανάτους στην Αμφιλοχία"

Και η Ολλανδία σταματά προληπτικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έχει λάβει η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για τα φάρμακα. Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική κυβέρνηση έχει αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους.

Σε σχετική ανακοίνωση, το κέντρο Lareb ανέφερε ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εμβόλιο του κορονοϊού της AstraZeneca περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών. Όχι όμως χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός με το παρασκεύασμα προκαλεί μεγαλύτερους κινδύνους για θρόμβους στο αίμα, η Ολλανδία ήρθε να προστεθεί στις χώρες που σταματούν τη χορήγησή του εμβολίου για προληπτικούς λόγους.

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι «με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca» κατά της Covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες.

Η Δανία σήμερα ανακοίνωσε τον θάνατο μιας 60χρονης από θρόμβωση.

Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το Σάββατο. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία την Παρασκευή, η Ταϊλάνδη την Παρασκευή, και η Ιρλανδία την Κυριακή.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαρακτήρισε τα περιστατικά θρομβώσεων «μεμονωμένα» -έχει καταγραφεί ένα και στην Ελλάδα- και έκρινε ότι η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει κανονικά.

Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσηςδιαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Ολλανδία σταματά προληπτικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news