facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το ‘πε και το ‘κανε ο Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για να μηνύει τα social media

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη, ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Το διάταγμα του Τραμπ αναμένεται να ζητήσει αλλαγές στην νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία προστατεύει τις πλατφόρμες αναφορικά με τη νομική τους ευθύνη.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενήργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα»… Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο, είπε.

Παράλληλα, είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «φιμώνουν» τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από διαμάχη που είχε με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επισήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε την Τετάρτη κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη αυτών των ιστότοπων και έγραψε στο Twitter: «Οι ρεπουμπλικάνοι αισθάνονται πως οι Πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αποσιωπούν πλήρως τις συντηρητικές φωνές. Θα επιβάλουμε αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις ή θα τους κλείσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό. Καθαρίστε τη θέση σας, ΤΩΡΑ!!!!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ‘πε και το ‘κανε ο Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα για να μηνύει τα social media"

Διακόπηκε στη Γερμανία κλινική δοκιμή με υδροξυχλωροκίνη

Ένα πανεπιστήμιο στη Γερμανία διέκοψε την κλινική μελέτη που έκανε χορηγώντας το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς με Covid-19, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει μια μεγάλη έρευνα, για λόγους ασφαλείας.

«Πιθανότατα θα διακόψουμε τη μελέτη για δύο εβδομάδες», δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ο Πέτερ Κρέμσνερ, ο ιατρικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπινγκεν. Στη συνέχεια θα γίνει επανεκτίμηση για το αν θα συνεχιστεί ή όχι αυτή η έρευνα.

Η υδροξυχλωροκίνη προωθείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ως πιθανή θεραπεία για την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει προληπτικά το φάρμακο αυτό. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 και μια δεύτερη παγκόσμια μελέτη διακόπηκε.

Ο Κρέμσνερ είπε στο Spiegel ότι δεν είχε ενδείξεις για παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με την υδροξυχλωροκίνη, λέγοντας ότι πιστεύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς που διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν παρενέργειες. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη δοκιμή», πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακόπηκε στη Γερμανία κλινική δοκιμή με υδροξυχλωροκίνη"

Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη: Βρήκε κρυφή κάμερα -«Παγιδευμένο» το σπίτι που νοίκιαζε

Εφιάλτης για τη 19χρονη φοιτήτρια που βρήκε μέσα στο σπίτι της κρυφή κάμερα τοποθετημένη από τον σπιτονοικοκύρη. Η νεαρή που μετακόμισε σε σπίτι Airbnb στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από δεύτερη κατάθεσή της στους αστυνομικούς, εξηγεί τι συνέβη όταν ανακάλυψε ότι την παρακολουθούσαν με κάμερα μέσα στο σπίτι της.
Η φοιτήτρια, μιλά για την κάμερα που ανακάλυψε σε διαμέρισμα που νοίκιαζε και ισχυρίζεται πως κατέγραφε κάθε κίνησή της. Η ίδια κατέθεσε πως ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος έχει οπτικό υλικό από τις προσωπικές της στιγμές.
«Ειδοποίησα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος να έρθει από το σπίτι για να τον ενημερώσω για το αντικείμενο που βρήκα να κρέμεται από το ταβάνι του υπνοδωματίου. Μόλις το είδε με διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για εξάρτημα από το σύστημα συναγερμού. Δεν τον πίστεψα. Έτσι κάλεσα έναν φίλο μου που γνωρίζει από ηλεκτρολογικά. Ήρθε στο διαμέρισμα και μόλις είδε το αντικείμενο μου είπε ότι δεν είναι εξάρτημα συναγερμού αλλά κρυφή κάμερα που είχε τη δυνατότητα να καταγράψει χωρίς ήχο αλλά με εικόνα την οποιαδήποτε κίνηση ακόμα και με κλειστά φώτα», εξηγεί σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το Star.
Η δικηγόρος του κατηγορουμένου σε δηλώσεις της στο Star τονίζει: «Εμμένουμε στην αρχική μας κατάθεση ότι πρόκειται περί παρεξηγήσεως και θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και πιστεύω το θέμα θα τελειώσει εδώ».

Η φοιτήτρια προσκόμισε στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση μια φωτογραφία που ανακάλυψε στο κινητό της και στην οποία φαίνεται η κάμερα τοποθετημένη απέναντι ακριβώς από το κρεβάτι. Η φωτογραφία είχε ληφθεί την ημέρα που πήγε να δει το διαμέρισμα.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη: Βρήκε κρυφή κάμερα -«Παγιδευμένο» το σπίτι που νοίκιαζε"

Κορονοϊός: 377 νέοι νεκροί στη Βρετανία – Χαλαρώνει τα μέτρα ο Μπόρις Τζόνσον

Ακόμη 377 νεκροί από κορονοϊό καταγράφηκαν στη Βρετανία με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 37.837.

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έγιναν σε μία μέρα μέχρι χθες ήταν σχεδόν 120.000, εκ των οποίων 1.887 ήταν θετικά. Ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομείο και αυτών που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη είναι μειωμένος κατά 11%, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία ΣΤΗ Βρετανία.

Χαλαρώνει τα μέτρα ο Μπόρις Τζόνσον

Νέοι κανόνες για την κοινωνική συναναστροφή θα ισχύουν από τη Δευτέρα, οπότε θα μπορούν να συναντώνται μέχρι έξι άτομα διαφορετικών νοικοκυριών, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και διατηρώντας την απαιτούμενη απόσταση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε να αποφεύγονται οι συναντήσεις εντός σπιτιών και οι συναντήσεις με πολλά διαφορετικά νοικοκυριά. Διαβεβαίωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα ισχύσουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις του σχεδιασμού για την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown, όπως το άνοιγμα των σχολείων για συγκεκριμένες τάξεις του δημοτικού και μετά από δύο εβδομάδες κάποιων τάξεων του γυμνασίου, εάν εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά τα δεδομένα για την πανδημία. Επίσης από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν οι ανοιχτές αγορές και οι εκθέσεις αυτοκινήτων και μετά από δύο εβδομάδες τα καταστήματα μη βασικών ειδών.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι σχεδόν και τα πέντε κριτήρια που είχαν τεθεί για την χαλάρωση των περιορισμών έχουν εκπληρωθεί ή βρίσκονται προς εκπλήρωση, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «προσεκτική» χαλάρωση των μέτρων. Εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες εβδομάδες να μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα βήματα για τα κοινωνικά μέτρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν τοπικές εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα και εάν κριθεί απαραίτητο θα επιβληθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 0,7 – 0,9

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο, Πάτρικ Βάλανς, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 0,7-0,9. Υπολογίζονται περί τα 54.000 νέα περιστατικά με κορονοϊό ανά εβδομάδα στην κοινότητα, ενώ η εκτιμώμενη αναλογία ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά σε αντισώματα στον κορονοϊό (για το διάστημα από 26 Απριλίου έως 24 Μαϊου) βρίσκεται στο 6,78%, γεγονός που όπως είπε δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό της κοινότητας δεν έχει αντισώματα και παραμένει ευάλωτο στην ασθένεια. Ο Βάλανς τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό βάρος για την μετάδοση της ασθένειες, καθώς δεν πρόκειται για χαμηλούς αριθμούς.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας, ο μέσος αριθμός του πληθυσμού με κορονοϊό στην κοινότητα – δηλαδή εκτός νοσοκομείων και κέντρων φροντίδας – παραμένει σχετικά σταθερός στην Αγγλία (στο 0,24%), κατά την περίοδο 11 με 24 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 377 νέοι νεκροί στη Βρετανία – Χαλαρώνει τα μέτρα ο Μπόρις Τζόνσον"

Προκαλεί ο Ερντογάν: Αύριο θα διαβαστεί προσευχή στην Αγιά Σοφιά για την Άλωση

Προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει αύριο Παρασκευή, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση αυτή κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του το απόγευμα της Πέμπτης. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν η προσευχή θα διαβαστεί εντός της Αγίας Σοφίας ή στον προαύλιο χώρο της.

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ακυρώθηκε η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου, όποτε και τα τζαμιά στη χώρα ανοίγουν ξανά μετά το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Ερντογάν: Αύριο θα διαβαστεί προσευχή στην Αγιά Σοφιά για την Άλωση"

Αegean: Θετικά αλλά μικρά σε μεγέθη τα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Θετικά κρίνει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των κλάδων στις αερομεταφορές η Aegean, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, η εταιρεία δηλώνει, ότι είχε φροντίσει να έχει κεφαλαιακή επάρκεια και σε συνδυασμό με τη στήριξη των τραπεζών και των δικών της ανθρώπων, θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Τονίζει δε, ότι «θα κάνουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και με υπερηφάνεια, που μία ελληνική εταιρεία, στην αρχή μιας τέτοιας κρίσης, βρέθηκε υγιής και, έστω και λίγο, περισσότερο ανθεκτική από πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:

«Η Aegean είναι μία εταιρεία με εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Στο παρελθόν ξεπεράσαμε κρίσεις, δουλεύοντας συγκροτημένα, επίμονα και ομαδικά με τους ανθρώπους μας. Καταφέραμε μέσα από συλλογική προσπάθεια να πολλαπλασιάσουμε τους προορισμούς μας, τους επιβάτες μας, τη στήριξή μας στον τουρισμό, αλλά και στα έσοδα του κράτους, φτάνοντας να αποδίδουμε 400 εκ. ευρώ ετησίως, σε δημόσιο και υποδομές της χώρας.

Όπως κάναμε στο παρελθόν, θα κάνουμε και τώρα. Είναι αλήθεια όμως, ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετική σε ένταση, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο μας και με άγνωστη διάρκεια. Η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ, που διατήρησαν οι μέτοχοι εντός εταιρείας και η στήριξη των τραπεζών, μας δίνει κάποιο χρόνο να προσαρμοστούμε.

Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρόμιων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία.

Το βασικό μέτρο αφορά τη στήριξη των εργαζομένων. Το πρόγραμμα διασφαλίζει για τους εργαζόμενους έως 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος, στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης (Συν-Εργασία). Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, με τα περισσότερα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη. Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους, ως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα, η Aegean κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκ ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας.

Η Aegean πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε. Η προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει σε όλες τις κατευθύνσεις, προμηθευτές, αεροδρόμια και παραγωγικότητα.

Ο στόχος είναι να φέρουμε τους επιβάτες και πάλι κοντά μας, με προσήλωση στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να συμβάλουμε μαζί με άλλους φορείς στη σταδιακή, δύσκολη, επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο ρόλος του κράτους για πρωτοβουλίες που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, θα παραμείνει σημαντικός. Ο δρόμος της αντιμετώπισης των συνεπειών θα είναι δύσκολος με ανάγκη για συνεργασία και επίπονες προσαρμογές από όλα τα μέρη. Όπως πάντα, θα κάνουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και με υπερηφάνεια, που μία ελληνική εταιρεία, στην αρχή μιας τέτοιας κρίσης, βρέθηκε υγιής και, έστω και λίγο, περισσότερο ανθεκτική από πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αegean: Θετικά αλλά μικρά σε μεγέθη τα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ"

Δημοσκόπηση: Ξανά «νταμπλ σκορ» για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου - 40,3% έναντι 20,9%

Τεράστια εξακολουθεί να παραμένει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα και με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 40,3% έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,1% και 4,6% το ΚΚΕ. Το ΜΕΡΑ25 και η Ελληνική Λύση κινούνται κάτω από το όριο του 3%.




Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ είχε ποσοστό 42,5% στην προηγούμενη μέτρηση ωστόσο αυτή τη μικρή πτώση δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει και αυτός μισή μονάδα.

Metron1



Θετικό είναι το ισοζύγιο για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τους χειρισμούς στον κορωνοϊό με 84%, τον ψηφιακό μετασχηματισμό 73%, την εγκληματικότητα 56% και τα ελληνοτουρκικά με 52% θετικές αξιολογήσεις.


Η αποδοχή του πρωθυπουργού είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 68% με 26% αρνητικές γνώμες. Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει 65% αρνητικές γνώμες ενώ οι θετικές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 25%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 67% είναι πρώτος στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Φώφη Γεννηματά με 40% και μετά ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 38%. 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 52%έναντι 17% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Metron2



Το 41% θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία. Ακολουθεί ο κορωνοϊός στο 20%, η ανεργία στο 14% και το μεταναστευτικό στο 7%.

Σχεδόν δύο στους τρεις (64%) θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς θετική κατεύθυνση.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι ο τρόμος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού υποχωρεί.


Metron3


Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Ξανά «νταμπλ σκορ» για τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου - 40,3% έναντι 20,9%"

Κορονοϊός: Καλά και κακά νέα στην Ιταλία – Σημαντική μείωση των νεκρών, αύξηση των κρουσμάτων

Μικρή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, την ώρα που μειώνεται ο αριθμός των νεκρών και των ασθενών στις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 231.732. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.142 Παράλληλα, 150.604 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 231.139 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.072 άνθρωποι ενώ 147.101 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 70 άνθρωποι και καταγράφηκαν 593 νέα κρούσματα. 3.503 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.379 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 40.118 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 9 περισσότεροι άνθρωποι. Οι νεκροί είναι 47 λιγότεροι, ενώ θεραπεύθηκαν 1.070 περισσότεροι άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το ίδρυμα Gimble, το οποίο προάγει την έρευνα στον τομέα της υγείας, εξέφρασε σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον καθημερινό απολογισμό της περιφέρειας της Λομβαρδίας και την αξιοπιστία των στοιχείων της. Παράλληλα, το ίδρυμα διετύπωσε την άποψη ότι τρεις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά (Λομβαρδία, Πεδεμόντιο και Λιγουρία) δεν είναι έτοιμες για να επιτρέψουν, στις 3 Ιουνίου, την ελεύθερη διέλευση από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει αλλοίωση στοιχείων από τους συνεργάτες του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ιδρύματος Gimble «σοβαρότατες, προσβλητικές και ιδίως αναληθείς».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Καλά και κακά νέα στην Ιταλία – Σημαντική μείωση των νεκρών, αύξηση των κρουσμάτων"

Μείωση ΦΠΑ: Ποια προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα από τη Δευτέρα (λίστα)

Aπό τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, ενεργοποιούνται οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βουλή και η οποία εξειδικεύει τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από την τροπολογία, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα φορολογούνται με ΦΠΑ 13% είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής:
  • Μεταλλικό νερό
  • Αναψυκτικό τύπου κόλα
  • Λεμονάδα-Λεμονίτα
  • Πορτοκαλάδα
  • Βυσσινάδα
  • Παγωμένο τσάι
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
  • Καφές, τσάι
  • Υποκατάστατο γάλακτος
  • Σοκολατούχο γάλα
  • Φρουτοχυμός
  • Νέκταρ χυμών
  • Τονωτικά παρασκευάσματα
  • Ισοτονικά παρασκευάσματα
  • Ενεργειακά ποτά
Επίσης το 13% ΦΠΑ θα ισχύσει και στις εξής υπηρεσίες:
  • Εισιτήρια κινηματογράφων
  • Αεροπορικά εισιτήρια
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
  • Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση ΦΠΑ: Ποια προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα από τη Δευτέρα (λίστα)"

Ολλανδία: Τέλος η μεταφορά μινκ μετά την υποψία ότι μετέδωσαν τον κορονοϊό σε άνθρωπο

Η υποψία ότι τα μικρά θηλαστικά μινκ ενδέχεται να έχουν μεταδώσει τον κορονοϊό σε άνθρωπο ανάγκασε τις αρχές στην Ολλανδία να απαγορεύσουν την μεταφορά τους.

Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι δύο εργαζόμενοι σε αγρόκτημα εκτροφής μινκ στα νότια της Ολλανδίας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό “πιθανόν” μέσω των μικρών θηλαστικών.

Αυτές οι εύλογες περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι οι “πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης” του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τρίτη.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε προηγουμένως καταστήσει υποχρεωτικό τον έλεγχο για Covid-19 σε όλα τα εκτροφεία μινκ της χώρας, όπου τα ζώα εκτρέφονται για τη γούνα τους.

“Όσο τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δεν είναι ακόμη γνωστά”, η μεταφορά μινκ και κοπριάς από μινκ θα απαγορευθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δήλωσαν ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Ούγκο Ντε Γιονγκ και υπουργός της Γεωργίας Καρόλα Σούτεν σε επιστολή προς το κοινοβούλιο.

Ουδεμία εξαγωγή μινκ σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε φέτος, πρόσθεσαν οι υπουργοί.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν μινκ πωλήθηκαν από την Ολλανδία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ το 2020, καθώς για το εμπόριο αυτό δεν απαιτείται ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, διευκρίνισαν οι υπουργοί.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης εκτός των τεσσάρων ολλανδικών αγροκτημάτων όπου αναφέρθηκαν μολυσμένα μινκ παραμένει “αμελητέος”.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.900 ανθρώπους και έχει μολύνει τουλάχιστον 45.950 στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Τέλος η μεταφορά μινκ μετά την υποψία ότι μετέδωσαν τον κορονοϊό σε άνθρωπο"

Ισπανία: Μόνο ένας νέος θάνατος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ισπανία κατέγραψε έναν μόνο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το σύνολο των θυμάτων του ιού στη χώρα φτάνουν πλέον τα 27.119

Οι αρχές χρησιμοποιούν μια νέα μεθοδολογία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων. Μόλις 38 θάνατοι αναφέρθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ συνολικά 237.906 διαγνωσμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα δεδομένα ενδέχεται να κυμανθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς προσαρμόζονται στη νέα μεθοδολογία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Μόνο ένας νέος θάνατος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Ο καιρός παραμένει και αύριο Παρασκευή (29.05.2020) σε χειμωνιάτικο… σκηνικό με βροχές και καταιγίδες.
Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.
Αναλυτικά ο καιρός για αύριο Παρασκευή (29.05.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια μέχρι το απόγευμα, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές"

Κοροναϊός: Μικρή αύξηση κρουσμάτων, αλλά μεγάλη μείωση θανάτων στην Ιταλία

Στα 231.732 έφθασε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ιταλία, με 593 νέους ασθενείς να προστίθενται το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 33.142 με μόλις 70 νεκρούς την τελευταία ημέρα.

Παράλληλα, 150.604 άνθρωποι έχουν ιαθεί εκ των οποίων 3.503 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 7.379 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 40.118 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες θεραπείας. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση: νόσησαν 9 περισσότεροι άνθρωποι. Οι νεκροί είναι 47 λιγότεροι, ενώ θεραπεύθηκαν 1.070 περισσότεροι άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το ίδρυμα Gimble, το οποίο προάγει την έρευνα στον τομέα της υγείας, εξέφρασε σήμερα σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον καθημερινό απολογισμό της περιφέρειας της Λομβαρδίας και την αξιοπιστία των στοιχείων της. Παράλληλα, το ίδρυμα διετύπωσε την άποψη ότι τρεις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά (Λομβαρδία, Πεδεμόντιο και Λιγουρία) δεν είναι έτοιμες για να επιτρέψουν, στις 3 Ιουνίου, την ελεύθερη διέλευση από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει αλλοίωση στοιχείων από τους συνεργάτες του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες του ιδρύματος Gimble «σοβαρότατες, προσβλητικές και ιδίως αναληθείς».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Μικρή αύξηση κρουσμάτων, αλλά μεγάλη μείωση θανάτων στην Ιταλία"

«Κόλαση» στην Βουλή για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Απαγόρευση εισόδου σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη, με απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κατήγγειλε νωρίτερα στη Βουλή ο Τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρολιάκος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην Βουλή.

Η αντιπροσωπεία είχε δηλώσει την επιθυμία της να επισκεφθεί τον χώρο προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει γίνει με τον ανελκυστήρα, αλλά η επίσκεψη δεν επετράπη από την αρχαιολογική υπηρεσία, για τον φόβο ατυχήματος λόγω του βροχερού καιρού. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον ανελκυστήρα που πρέπει να λειτουργήσει ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση και των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο.

Η ένταση στην Βουλή

O κ. Σκουρολιάκος κατήγγειλε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επέτρεψε σε τριμελή αντιπροσωπεία του τμήματος Πολιτισμού του κόμματος του, να επισκεφθεί το αναβατόριο στην Ακρόπολη. Ο βουλευτής μίλησε για πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας, κίνηση. «Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πως όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία», δήλωσε ο κ. Σκουρολιάκος.

Η καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Όπως είπε, η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία παρακάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους ασφαλείας, να μην γίνει σήμερα η επίσκεψη, σε μια περιοχή που έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση, λόγω προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις βροχοπτώσεις. «Υπήρξε επιμονή για να γίνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας σήμερα. Η αρμόδια υπηρεσία τους ζήτησε να επισκεφθούν το χώρο την Παρασκευή. Έχω και όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας», είπε η υπουργός Πολιτισμού και επέμεινε ότι «υπήρχε θέμα ασφάλειας».

Αναφέρθηκε όμως και στην κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός. «Ένα χρόνο πριν ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε το αναβατόριο της Ακρόπολης σε άθλια κατάσταση. Εξασφαλίσαμε, για λόγους χρόνου, χορηγία ειδική από το Ίδρυμα Ωνάση, για την αποκατάσταση του αναβατορίου, σε ανελκυστήρα πλαγιάς. Αυτά όλα θα είχαν σχεδόν τελειώσει, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και η αδυναμία των ιταλικών εργοστασίων να παραδώσουν εγκαίρως τα εξαρτήματα για το αναβατόριο», είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «το αναβατόριο την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκθέσει τη χώρα διεθνώς».

«Εδώ και ένα χρόνο μας εμπαίζουν. Έρχονται δελτία τύπου ότι περιμένουμε εξαρτήματα. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα για ένα θέμα που το είχε εκμεταλλευτεί προεκλογικά υπέρ το δέον και με κακόγουστο τρόπο», σχολίασε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Αντέδρασε η Μενδώνη

«Αυτά που ακούγονται είναι ψεύδη!», ανέδρασε η Λίνα Μενδώνη και συνέχισε: «Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήσασταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβαμε και παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις πλακέτες. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη χορηγία, για να επισπεύσουμε τους χρόνους. Βγήκαν δελτία τύπου. Μας διασύρατε ως χώρα διεθνώς διότι είχατε αποκρύψει την βλάβη του αναβατορίου και ερχόντουσαν οι μαθητές που ήταν ΑμεΑ και τους μετέφεραν στα χέρια επάνω στην Ακρόπολη! Και τα ψέματα έχουν τα όρια τους! Για όλα υπάρχουν έγγραφα και δεν θα εγκαλείτε τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και το κόμμα της ΝΔ για την στάση του στην προεκλογική περίοδο, για τις δικές σας αρυθμίες και τις δικές σας ευθύνες! Το θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ευθύνη 5ετίας».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κόλαση» στην Βουλή για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη"

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακαλέσει τις βίζες χιλιάδων Κινέζων φοιτητών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις βίζες χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η ενέργεια αυτή, την οποία ανέφερε πρώτη η εφημερίδα New York Times, θα μπορούσε να επηρεάσει 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν οι πηγές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται ένας νυν κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις συζητήσεις της κυβέρνησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ανέφερε η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν. Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας – ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών. Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.

Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του νέου κορονοϊού. Οι συζητήσεις για τις βίζες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, είπαν οι πηγές. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συνολικής εκστρατείας πίεσης» της Κίνας, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Κίνα είχε υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ τόσο ουσιαστικά ώστε ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει την επαναβεβαίωση του ειδικού εμπορικού καθεστώτος που απολάμβανε η πόλη πριν από το 1997, όταν ήταν βρετανική αποικία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακαλέσει τις βίζες χιλιάδων Κινέζων φοιτητών"

Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα - Δύο θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Τρία νέα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.906, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 630 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.658 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

16 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 4 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

102 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 175 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 52 (29.7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 170.467 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα - Δύο θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες"

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα και για το λόγο αυτό σχημάτισε πρόβλεψη 90 εκατ ευρώ.

Συνολικά 1.100 εργαζόμενοι «έφυγαν» με το προηγούμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2019 – και όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ οι 300 εξ αυτών αποχώρησαν κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου 2020. Από το πρόγραμμα η τράπεζα πέτυχε την μείωση δαπανών προσωπικού κατά 8% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 800 εργαζόμενους και το «πακέτο» της εθελούσιας θα είναι «ψαλιδισμένο».

Στα οικονομικά της αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Εθνική κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της για στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της « το ποσοστό του προσωπικού που εργάζεται εξ αποστάσεως, αλλά με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποδοτικότητα, να αγγίζει το 70% περίπου κατά το μέγιστο».

Το προηγούμενο διάστημα η τράπεζα δέχθηκε περισσότερα από 60.000 αιτήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο πλαίσιο διευκόλυνσης καταβολών -«πάγωμα» δόσεων- που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων ύψους 4 δις ευρώ.

Η Εθνική συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα στήριξης της Κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ, των δανείων με εγγύηση Δημοσίου για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων, καθώς και των δανείων σε επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα εθελούσιας σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα"

Υπουργικό Συμβούλιο: Ανανεώθηκε η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ανανεώθηκε και επισήμως η θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα για έξι χρόνια ακόμη.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον διορισμό του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ για δεύτερη εξαετή θητεία.

Η θητεία του κ. Στουρνάρα λήγει στις 26 Ιουνίου 2020. Εν όψει αυτής, το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα στις 18 Μαΐου να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον επαναδιορισμό του κ. Στουρνάρα.​​

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργικό Συμβούλιο: Ανανεώθηκε η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος"

Στους 175 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 83χρονος

Ένας 83χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο «Αττικόν» νοσοκομείο, έχασε τη μάχη με τον ιό σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 175.

Κατά πληροφορίες, ο 83χρονος άνδρας είχε βαριά υποκείμενα νοσήματα σε καρδιά και πνεύμονες.

Χθες το βράδυ ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε στο «Αττικόν».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για έναν 78χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 175 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 83χρονος"

Η Ρωσία ξεπέρασε τους 4.000 θανάτους από κορονοϊό

Η Ρωσία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 4.000 θανάτων από κορονοϊό, με άλλους 174 θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, που δείχνουν μια υποχώρηση των νέων μολύνσεων.

Ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία είναι 4.142, σε σύνολο 379.051 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, εκ των οποίων 150.993 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.

Επίκεντρο η Μόσχα

Επίκεντρο της επιδημίας, η πρωτεύουσα Μόσχα καταγράφει σχεδόν τον μισό αριθμό των μολύνσεων, με 173.497 κρούσματα και 2.254 θανάτους.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων συνεχίζει ωστόσο να μειώνεται σταδιακά, με 8.371 νέα κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες.

Στις αρχές Μαΐου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Ρωσία υπερέβαινε καθημερινά τα 10.000.

Υπογραμμίζοντας την επιβράδυνση της επιδημίας, οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την άρση από την 1η Ιουνίου πολλών περιορισμών που είχαν επιβληθεί εδώ και δύο μήνες, επιτρέποντας για παράδειγμα το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, τις εξόδους από το σπίτι για περιπάτους.

Στις άλλες περιφέρειες, η κατάσταση ποικίλει, με ορισμένες να έχουν ξεκινήσει μια προσεκτική χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από τις 12 Μαΐου.

Ικανοποίηση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση, εκτιμώντας πως αν η επιδημία έχει ανακοπεί, αυτό οφείλεται στο ότι «δράσαμε προληπτικά».

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν τα μικρά ποσοστά θνητότητας στη Ρωσία σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη στην έγκαιρη λήψη μέτρων, σε μια πολιτική μαζικών τεστ στον πληθυσμό και σε μια ταχεία αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού συστήματος.

Επικριτές διατυπώνουν ωστόσο αμφιβολίες για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υποεκτιμά σκοπίμως τον αριθμό των θανάτων από Covid-19, κάτι που διαψεύδουν οι αρχές.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία ξεπέρασε τους 4.000 θανάτους από κορονοϊό"

Καλαμαριά: Διώξεις για οχτώ αδικήματα στους δύο αντιεξουσιαστές

Ποινική δίωξη για 8 αδικήματα ασκήθηκε εις βάρος των δύο αντιεξουσιαστών που συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να ενεργοποιήσουν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένει ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδήγηθηκαν νωρίτερα σήμερα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης η οποία τους απήγγειλε τις εξής κατηγορίες:απόπειρα έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο, κατοχή εκρηκτικών από κοινού, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων, κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, απλή συνέργεια σε απόπειρα έκρηξης, συμμορία.

Πρόκειται για έναν πτυχιούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό και έναν σπουδαστή σκηνοθεσίας οι οποίοι παραπέμφθηκαν στην πρώτη ανακρίτρια για να απολογηθούν. Ο 27 χρονος και ο 28χρονος που σύμφωνα με τους συνηγόρους τους αρνούνται τις κατηγορίες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα. 
adexoysiastes2
Νωρίτερα, κατά τη μεταγωγή τους στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκλήθηκε ένταση με τον σπουδαστή ο οποίος ήταν δεμένος πισθάγκωνα και άρχισε να φωνάζει: «Βάλτε τις χειροπέδες από μπροστά. Δεν είμαστε ζώα. Αν αυτή είναι η δουλειά σας, είστε ανθρωποφύλακες. Δεν είμαστε σφαχτάρια. Με έχετε 8 ώρες δεμένο. Πονάνε τα χέρια μου. Είμαστε εδώ για συγκεκριμένο λόγο. Δεν είμαστε ζώα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο 28χρονος συλληφθείς εντοπίστηκε να κινείται με ποδήλατο στην Καλαμαριά και να παρατηρεί επίμονα πολυκατοικία της περιοχής, που όπως αποδείχτηκε μετά διαμένει σε αυτήν ο πρώην υπουργός.

adexoysiastes2
Στην ίδια πολυκατοικία μετά από λίγο ο 27χρονος εναπόθεσε στο έδαφος, από σακίδιο πλάτης που έφερε, δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους επιχείρησε να ενεργοποιήσει με τη χρήση φλόγας.

Αστυνομικοί κινήθηκαν άμεσα και τον ακινητοποίησαν, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε. Λίγο αργότερα εντοπίσθηκε στο κέντρο της πόλης ο 28χρονος να επιβαίνει στο ίδιο ποδήλατο και συνελήφθη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμαριά: Διώξεις για οχτώ αδικήματα στους δύο αντιεξουσιαστές"

Κτηματολόγιο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Εκ των υστέρων, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Κτηματολόγιο.

Για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της Ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, μετά θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμό: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx όπου:

  • Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.

Εφόσον ΔΕΝ συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) - να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Με στόχο την συνολική και έγκαιρη ενημέρωση, από σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου θα αποσταλεί σταδιακά σε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες εντός του Δήμου της Αθήνας e-mail από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικό με τη διαδικασία της Ανάρτησης.

Για αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία ελέγχου οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα"

Αερομεταφορές: Πακέτο στήριξης 115 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πακέτο στήριξης των αεροματοφορών ύψους 115 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Εργασίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνετα, επίσης, ότι «ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πρόσβαση -όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας- στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε από την πρώτη στιγμή ανακοινώσει».

Η ανακοίνωση των τριών υπουργείων έχει ως εξής:

Η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, δίνει στην Κυβέρνηση μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε οριζόντια μέτρα, όπως:
- αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
- προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ειδική έκτακτη αποζημίωση,
- έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές,
- δυνατότητα για εκ περιτροπή εργασία στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης, κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισής της,
- παροχή της έκτακτης αποζημίωσης στους μικρούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός πληττόμενων κλάδων,
- δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόσο της πρώτης φάσης, όσο και της επικείμενης δεύτερης φάσης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όμως, πέραν των ανωτέρω οριζόντιων παρεμβάσεων, κλάδοι, όπως των αερομεταφορών, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό και έμμεσα με πλήθος άλλους κλάδους της οικονομίας (εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.), χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης, καθώς έχουν συστημική σημασία για την οικονομία της χώρας. Για τη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής δεδομένα:

1. Ο κλάδος των αερομεταφορών αφορά 306 εταιρίες και 11.000 απασχολούμενους και η συστημική του σημασία έγκειται στο γεγονός ότι το 82-85% των τουριστικών εσόδων της χώρας (σύνολο εσόδων 18 δισ. ευρώ ετησίως), προέρχεται από τους τουρίστες που επισκέπτονται με αεροπλάνο τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των αεροδρομίων.
2. Οι ελληνικές εταιρίες του κλάδου (αεροπορικές, εταιρίες υπηρεσιών εδάφους-handling, αεροδρόμια) είχαν πολύ καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη στις υψηλές τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις. Γι’ αυτό, δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά στήριξης, ούτε άμεσες κεφαλαιακές ενισχύσεις (capital injection), όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην Ελλάδα επανέρχεται σταδιακά από τις 4 Μαΐου, μετά την άρση του lockdown, ενώ η χώρα θα αρχίσει να υποδέχεται τουρίστες και από το εξωτερικό από τις 15 Ιουνίου 2020.
3. Οι τουριστικές αφίξεις θα επηρεάσουν θετικά το πτητικό έργο και την κίνηση στα αεροδρόμια.
4. Παρεμβάσεις ειδικού χαρακτήρα, σε κλάδους με συστημική σημασία για την εθνική οικονομία, παρέχουν το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας προκειμένου, αφενός, οι εταιρίες να προσαρμόσουν με ευελιξία την στρατηγική τους στα νέα δεδομένα, και αφετέρου, το Κράτος να διαφυλάξει την προστιθέμενη αξία τέτοιων κλάδων και προπαντός το εισόδημα και την απασχόληση των εργαζομένων σε αυτούς.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Κυβέρνηση, προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφορών, με τις εξής παρεμβάσεις:

1. Επέκταση οριζόντων μέτρων στις μεταφορές για την περίοδο μετά τον Μάιο 2020
Τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της κρίσης συνεχίζονται και μετά τον Μάιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος και περιλαμβάνει, φυσικά, και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών. Πρόκειται για μέτρα, όπως:
Η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ειδική έκτακτη αποζημίωση, μέχρι και τον Ιούλιο.
Η έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων, μέχρι και τον Αύγουστο, και των εργαζομένων σε αυτές οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας μετά τον Μάιο.
Προβλέπεται ότι η χρήση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα κάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου των αερομεταφορών θα έχει κόστος περί τα 22 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος.

2. Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Το πρόγραμμα θα αφορά την περίοδο 15η Ιουνίου μέχρι και 31η Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για τον εργασιακό χρόνο που δεν απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Το όφελος από αυτή την παρέμβαση εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, έως τον Δεκέμβριο του 2020.

3. Ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού
Αντί της φορολόγησης στην κλίμακα εισοδήματος, προβλέπεται ειδικός συντελεστής 15% για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των πιλότων αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών αεροσκαφών, όπως ισχύει για τη φορολόγηση ναυτικών. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους των εταιριών του κλάδου, με εξοικονόμηση 7,7 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί μόνιμο μέτρο.

4. Αποζημίωση πτήσεων Απριλίου-Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση (πλέον ΦΠΑ)
Για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμισμα στις εν λόγω πτήσεις, που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντα ΦΠΑ. Το όφελος του κλάδου από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές
Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, θα έχει θετική επίπτωση και στις αερομεταφορές. Η απώλεια δημοσίων εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα 30 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η ειδική στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου για τον τουρισμό και τους κλάδους που επηρεάζονται από αυτόν (εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικές περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.) αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της, θα ανέλθει στο ποσό των 115 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι και ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πρόσβαση -όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας- στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε από την πρώτη στιγμή ανακοινώσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αερομεταφορές: Πακέτο στήριξης 115 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση"

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν νεαρό σε προαύλιο σχολείου μπροστά σε γονείς και παιδιά

Χθες βράδυ ομάδα ατόμων κυνήγησε και στη συνέχεια μαχαίρωσε στο πόδι έναν νεαρό, στο προαύλιο του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου.

Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ στο προαύλιο του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου με θύμα έναν νεαρό.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, περίπου στις 20.00 ομάδα ατόμων κυνήγησε και όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, στη συνέχεια μαχαίρωσε στο πόδι τον νεαρό.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, την ώρα εκείνη στο σχολείο έπαιζαν πολλά παιδιά, ενώ υπήρχαν και αρκετοί γονείς.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το περιστατικό να αποδίδεται σε οπαδική κόντρα, αφού σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ρώτησαν πριν από την επίθεση τι ομάδα είναι και μετά τον μαχαίρωσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο κλήθηκε και έσπευσε η Άμεση Δράση δίχως όμως να εντοπίσει θύμα ή δράστες.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν νεαρό σε προαύλιο σχολείου μπροστά σε γονείς και παιδιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news