facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Ψηφίστηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα καθώς και για την επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Πρόκειται για το άρθρο 17 για τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι – αντιθέτως με τα όσα τον επικρίνουν ότι προχωρεί σε κρατικές παρεμβάσεις και ότι προκαλείται μια σύγχυση στην αγορά – με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρίες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

Τι είναι το Νέο Τιμολόγιο

Εξηγώντας ο αρμόδιος υπουργός την νέα ρύθμιση ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αδυναμία των καταναλωτών να έχουν σαφή εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής. Η αδυναμία αυτή υπάρχει καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή, δίνει πλήρη ελευθερία στους παρόχους να διαμορφώνουν την εμπορική τους πολιτική. Αυτή η πλήρης ελευθερία έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό τιμολογίων, που δημιουργεί μία δυσκολία σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών να διαλέξουν τον φθηνότερο. Πιο απλά, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ενασχόληση και εξειδίκευση από αυτήν που κάποιος απλός άνθρωπος -και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι απλοί άνθρωποι- μπορεί να διαθέσει ή έχει την ικανότητα να διαθέσει, για να αναλύσει όλα τα τιμολόγια των προμηθευτών.

«Για να τους διευκολύνουμε και με δεδομένο ότι από την 1.1.2024 θα υπάρξει μια μετάπτωση του συνόλου των καταναλωτών στα καινούργια τιμολόγια, είναι βέβαιο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών δεν θα επιλέξει με ενεργητικά τιμολόγια» είπε και υπενθύμισε ότι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο οι παροχές, όπου οι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει τιμολόγιο στη ΔΕΗ και παραμένουν ιστορικά σε ένα τιμολόγιο, χωρίς να ασχολούνται με ποιο τιμολόγιο θα πάνε.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα βρεθούν χωρίς ρητή σύμβαση ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρχαν δύο επιλογές:

Η μία επιλογή είναι να γινόταν αποδεκτό ότι οι προμηθευτές θα διαλέξουν τιμολόγιο για λογαριασμό των καταναλωτών. Αυτοί, δηλαδή, που δεν θα πάρουν ενεργητικά την απόφαση, που δεν θα κάνουν δήλωση, θα πήγαιναν στο τιμολόγιο το πιο κοντινό, έλεγε η ΡΑΕ, με αυτό που είχαν, που θα διάλεγαν οι προμηθευτές. «Έλα ντε, όμως, που οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να προσφέρουν ό,τι τιμολόγιο θέλουν και το ποιο θα ήταν το πιο κοντινό σε κάθε καταναλωτή, θα ήταν απόφαση του προμηθευτή. Εκεί, όσο και καλής προθέσεως να είναι οι προμηθευτές μας, υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση συμφερόντων, την οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε, με δεδομένο πια ότι από την 1η Ιανουαρίου για όσους δεν διαλέξουν ενεργητικά δεν θα υπάρχει μια πλήρης σύμβαση, δεν θα έχουμε δύο μέρη που θα συμφωνούν. Θα είχαμε ένα μέρος που θα συμφωνούσε» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μπει ένα τιμολόγιο ex ante, δηλαδή με τιμή (κυμαινόμενο μεν) αλλά γνωστή εκ των προτέρων - αυτό δεν αφορά τα σταθερά τιμολόγια- το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Έχει ένα σύστημα διόρθωσης, για να μειώνεται όσο γίνεται η διαφορά του από το export τιμολόγιο και να μειώνεται το κόστος αντιστάθμισης που δηλώνουν οι προμηθευτές.

Σημείωσε εδώ, ότι αν έχετε ένα τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό το τιμολόγιο στο τέλος της ημέρας, είναι φθηνότερο από ένα τιμολόγιο, όπου ο προμηθευτής σας λέει την τιμή και μετά πληρώνει αντιστάθμιση, αν έκανε κάποιο λάθος. Στο μάκρος του χρόνου, μπορεί βραχυχρόνια να μην ισχύει αυτό.

«Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο να έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορούν πλέον οι καταναλωτές ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ -και θα υπάρχει μήνυμα σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές με το link που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών, για να μπορούν με ευκολία να το βλέπουν- να συγκρίνουν τις τιμές και να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον επόμενο, τον μεθεπόμενο κλπ. και να έχουν να διαμορφώσουν μία εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από αυτό το τιμολόγιο, μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή θέλουν, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο να κάνουν ανταγωνισμό τιμών και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή» εξειδίκευσε καταληκτικά κατά την παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές"

NYT: «Ανοιχτός» ο Αμπάς να αναλάβει την εξουσία στη Γάζα- Ο όρος που θέτει

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο στην διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμευτούν να προωθήσουν την λύση δύο κρατών, και άρα την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τους New York Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος θεωρείται πιθανός διάδοχος του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αλ-Σέιχ αποκάλυψε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την περασμένη εβδομάδα διαμηνύντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει «μια δέσμευση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια συνολική πολιτική απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ», είπε, η μεταπολεμική Γάζα θα είναι «γόνιμο έδαφος για τον ριζοσπαστισμό».

Μια ολοκληρωμένη συμφωνία, σύμφωνα με τον Αλ-Σέιχ, πρέπει να διευθετήσει βασικά ζητήματα που έχουν σταθεί εμπόδιο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, όπου ζουν  περισσότεροι από 700.000 Εβραίοι έποικοι, και την επίλυση του καθεστώτος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας από τη Ραμάλα, την πόλη της Δυτικής Όχθης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή, ο al-Sheikh είπε ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναζητούν «μια σοβαρή αμερικανική πρωτοβουλία που θα ανάγκαζε το Ισραήλ να την τηρήσει, να δεσμευτεί σε αυτό. Εκτίμησε μάλιστα ότι «η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ικανή να το κάνει αυτό».

Βέβαια, όπως είπε ο Αλ-Σέιχ, δεν πιστεύει ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης, θα συμφωνούσε με αυτούς τους όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει δημόσια την λύση των δύο κρατών. «Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το τι θα ακολουθήσει», είπε πρόσφατα για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Κατά την άποψή μας, πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών». Αλλά δεν έχει χαράξει ακόμη έναν οδικό χάρτη για να φτάσει εκεί η κατάσταση και, μέχρι τώρα, δεν έχει κάνει πολλά για να υποδείξει ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει σε ένα τέτοιο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαχμούντ Αμπας είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή κυριαρχείται από τη Φατάχ, η οποία είναι επίσης η κινητήρια δύναμη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.  Η Φατάχ εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007 όταν και ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς.

Το μήνυμά του Αλ-Σέιχ είναι ταυτόχρονα μια ανακούφιση και μια πρόκληση για τον Λευκό Οίκο, σχολιάζουν οι NYT, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν τα ισραηλινά στρατεύματα καταφέρουν να εξαλείψουν τη Χαμάς, η νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής ως διαδόχου της ομάδας στη Γάζα δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη.  Οι μαχητές της Χαμάς την έδιωξαν από την εξουσία στον θύλακα το 2007, και τα χρόνια που ακολούθησαν, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει πληγεί από κατηγορίες για διαφθορά, έλλειψη δύναμης και λογοδοσίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "NYT: «Ανοιχτός» ο Αμπάς να αναλάβει την εξουσία στη Γάζα- Ο όρος που θέτει"

ΕΕ: «Χαστούκι» στην Τουρκία - Παρατείνει τα μέτρα για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά ένα χρόνο

Την παράταση για ακόμα ένα χρόνο των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μη εγκεκριμένες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, αποφάσισε το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, αφορούν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για τα πρόσωπα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο καθώς και απαγόρευση σε πολίτες και εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια ή οικονομικούς πόρους στα εν λόγω πρόσωπα και οντότητες.

Επίσης, για τα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται απαγόρευση ταξιδιών προς/μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί του παρόντος, δύο άτομα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), και τον Αλί Τζοσκούν Νάμογλου, αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Ερευνών της ΤΡΑΟ.

Με βάση την απόφαση, η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητά να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: «Χαστούκι» στην Τουρκία - Παρατείνει τα μέτρα για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά ένα χρόνο"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι – Αναλυτική πρόγνωση

Χαλάει ο καιρός αύριο Παρασκευή 10 Νοεμβρίου από τη Δυτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από χαλάζι και κεραυνούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 τοπικά στο βόρειο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Στα ανατολικά αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, σταδιακά από τα δυτικά θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στα δυτικά πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βελτίωση αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα κυρίως στα θαλάσσσια- παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά νεφώσεις. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που στα νοτιότερα τμήματα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι – Αναλυτική πρόγνωση"

Χανιά: Πτώση αεροσκάφους της αερολέσχης στο Μάλεμε – Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η πτώση ενός διθέσιου υπερελαφρού αεροσκάφους στην θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το αεροσκάφος  βρέθηκε σε βάθος μόλις λίγων μέτρων και ναυαγοσώστες που προσέγγισαν στο σημείο, περίπου 150 μέτρα από την ακτή, εντόπισαν μέσα στην καμπίνα δεμένους τους δύο επιβαίνοντες και τους ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Το μικρό αεροπλάνο της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, είχε απογειωθεί από την Κωπαίδα με προορισμό τα Χανιά και είναι άγνωστο το γιατί προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε αντί για το αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν έφτασαν στην περιοχή είχε νυχτώσει και προκειμένου να προσγειωθούν, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Στο σημείο έσπευσαν ναυαγοσώστες που ενημερώθηκαν απο τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, δυο παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια και ένα αλιευτικό σκάφος.

Δυστυχώς οι διασώστες που προσέγγισαν το μικρό αεροπλάνο δεν μπόρεσαν να προσφέρουν βοήθεια, παρα μόνο να απεγκλωβίσουν τις δυο σορούς οι οποίες διεκομίσθησαν στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ο ναυαγοσώστης Παύλος Λιτινάκης περιγράφει τις δραματικές ώρες και πως εντοπίστηκαν τα δυο θύματα του δυστυχήματος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Αερολέσχης Χανίων Παναγιώτης Τζαράκης, είναι άγνωστο το γιατί ο πιλότος δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε το οποίο δεν ενδείκνυται για νυχτερινή χρήση. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι ο πιλότος λόγω της νύχτας αποπροσανατολίστηκε με αποτέλεσμα την πτώση στην θάλασσα.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Πτώση αεροσκάφους της αερολέσχης στο Μάλεμε – Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες"

Βόλος: Ταυτοποιήθηκε ζευγάρι ως υπαίτιο της πυρκαγιάς στο “Βρωμονέρι” Προμυρίου

Μετά από σχετική έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, ταυτοποιήθηκε ζευγάρι αλβανικής υπηκοότητας 39 και 37 ετών, ως υπαίτιο της πυρκαγιάς, που προκλήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 13:40’ στην περιοχή “Βρωμονέρι” Προμυρίου στο Πήλιο, όταν κατά τη διάρκεια καύσης υπολειμμάτων καλλιέργειας δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ως όφειλε, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε παρακείμενη δασική έκταση.

Στους υπαίτιους της πυρκαγιάς επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ οι υπαίτιοι μετά από δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια που σχηματίστηκε, θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο.

Διευκρινίζεται, ότι η Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 ισχύει και εκτός αντιπυρικής περιόδου (01/11- 30/4 επομένου έτους) και όσοι εκτελούν υπαίθριες αγροτικές εργασίες με τη χρήση πυρός, θα πρέπει να ακολουθούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις. Τέλος, όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών και το προσεχές Σαββατοκύριακο (11-12/11/2023), καθώς αναμένεται στην περιοχή μας να έχουμε ανέμους νοτίων διευθύνσεων, που θα ξεπερνούν και τα 5 μποφόρ κατά τόπους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Ταυτοποιήθηκε ζευγάρι ως υπαίτιο της πυρκαγιάς στο “Βρωμονέρι” Προμυρίου"

Υπόθεση Φρέντι Μπελέρη: Ηχητικό-ντοκουμέντο με τον βασικό μάρτυρα να παραδέχεται χρηματισμό από την αλβανική αστυνομία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, καθώς στη δημοσιότητα δόθηκε ηχητικό ντοκουμέντο, που ο βασικός μάρτυρας ισχυρίζεται ότι χρηματίστηκε από την αστυνομία της Αλβανίας.

Το ηχητικό δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Χ από το himara.gr και περιλαμβάνει τη συνομιλία του μάρτυρα με έναν δικηγόρο. Ο άνδρας παραδέχεται πως έλαβε λεφτά από την κρατική αστυνομία, όμως δεν διευκρινίζει το ποσό που πήρε.

«Ναι έλαβα μια ανταμοιβή για αυτή τη δουλειά. Όμως η ανταμοιβή μου δόθηκε. Έγινε αυτή η δουλειά, τελείωσε και μετά», είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση αν χρηματίστηκε.

Επίσης, στο «ποιος έδωσε τα λεφτά» απάντησε «η κρατική αστυνομία», ενώ είπε «δεν θυμάμαι» στο ερώτημα πόσα χρήματα έλαβε για αυτή την υπόθεση.

Σημειώνεται, ότι ο Φρέντι Μπελέρη σε δηλώσεις που έκανε για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δήλωσε πως «η υπόθεση είναι στημένη πολιτικά, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Φρέντι Μπελέρη: Ηχητικό-ντοκουμέντο με τον βασικό μάρτυρα να παραδέχεται χρηματισμό από την αλβανική αστυνομία"

Γιάννης Αλαφούζος: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη για τις ψευδείς και συκοφαντικές σε βάρος μου δηλώσεις από τον Βελόπουλο

Στη Δικαιοσύνη κατά του Κυριάκου Βελόπουλου προσφεύγει ο Γιάννης Αλαφούζος, μετά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ και του Παναθηναϊκού, σήμερα στη Βουλή.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προέβη σε ψευδείς, συκοφαντικές και άκρως προσβλητικές σε βάρος μου δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι «εφοπλιστές, όπως ο κ. Αλαφούζος, κάνουν λαθρεμπόριο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ και πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βελόπουλος καταφέρεται εναντίον μου, διαδίδοντας ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, χωρίς φυσικά να παραθέτει κανένα απολύτως στοιχείο. Επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και επειδή προφανώς ο κ. Βελόπουλος εκλαμβάνει την ανεκτικότητά μου ως ευκαιρία για συνέχιση της σπίλωσης και της αήθους επίθεσης κατά του προσώπου μου, υπηρετώντας άγνωστους σε εμάς σκοπούς, προσφεύγω άμεσα στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων μου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιάννης Αλαφούζος: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη για τις ψευδείς και συκοφαντικές σε βάρος μου δηλώσεις από τον Βελόπουλο"

Το Ισραήλ θα σταματά τις εχθροπραξίες 4 ώρες κάθε μέρα για την απομάκρυνση των αμάχων, λέει ο Λευκός Οίκος

Το Ισραήλ ξεκινά από σήμερα τετράωρες παύσεις εχθροπραξιών – τόσο βομβαρδισμών όσο και επίγειων επιχειρήσεων – στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να φεύγουν με ασφάλεια οι άμαχοι.

Την σχετική ανακοίνωση για την παύση εχθροπραξιών εκ μέρους του Ισραήλ για την ασφαλή αποχώρηση των αμάχων, ανακοίνωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Axios, Μπαράκ Ραβίντ.

Παραμένει άγνωστο αν το Ισραήλ εξασφάλισε κάποιο αντάλλαγμα για την απόφασή του αυτή, όπως την απελευθέρωση κάποιων ομήρων της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα σήμερα, 9.11.2023, το πρακτορείο Reuters – επικαλούμενο δική του πηγή – μετέδιδε πως οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισραήλ θα σταματά τις εχθροπραξίες 4 ώρες κάθε μέρα για την απομάκρυνση των αμάχων, λέει ο Λευκός Οίκος"

Σπαρτιάτες: Αρση ασυλίας με 285 «ναι» στη Βουλή

«Πράσινο φως» για την άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες έδωσε με 285 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί συσχέτισης με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Αναλυτικά, πρόκειται για τους: 1) Αθανάσιο Χαλκιά, 2) Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, 3) Γεώργιο Μανούσο, 4) Αλέξανδρο Ζερβέα, 5) Ιωάννη Δημητροκάλλη, 6) Διονύσιο Βαλτογιάννη, 7) Γεώργιο Ασπιώτη, 8) Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, 9) Ιωάννη Κόντη, 10) Πέτρο Δημητριάδη και 11) Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το «παρών» στην ψηφοφορία έδωσαν 286 βουλευτές, εκ των οποίων, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 285 βουλευτές και κατά ένας. Από τους 285 που ψήφισαν για την άρση ασυλίας του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, υπέρ τάχθηκαν 284 βουλευτές, ενώ ένας τάχθηκε κατά.

Την άρση ασυλίας τους ζήτησαν νωρίτερα και οι 11 βουλευτές που πήραν τον λόγο, για να λάμψει, όπως είπαν, όλη η αλήθεια, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για χειραγώγησή τους από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Βουλή: Ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών η Επιτροπή Δεοντολογίας

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχε αποφασίσει και εισηγηθεί ομόφωνα προς την Ολομέλεια την άρση της ασυλίας τους, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Η κ. Αδειλίνη, η οποία από καιρό διενεργεί εισαγγελική έρευνα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής Βασίλη Στίγκα, είχε καλέσει τους έντεκα βουλευτές σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, καθώς τους αποδίδει καθοδήγηση από τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Στίγκας: «Διαμοιράζουν ήδη τα ιμάτια των Σπαρτιατών»

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, που δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, απέδωσε τη δίωξη των βουλευτών σε «κινήσεις εντυπωσιασμού για να ρίξουν στην αρένα των Μέσων Ενημέρωσης λίγο αίμα» και απέρριψε τις κατηγορίες περί χειραγώγησης των βουλευτών του από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Οι δηλώσεις του κ. Στίγκα περί «εξωκοινοβουλευτικών κέντρων που λειτουργούν με όρους “Greek mafia”» και καθοδηγούν τους βουλευτές του, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η έρευνα από τη δικαιοσύνη και περιλαμβάνονταν στο πρακτικό που εστάλη στη Βουλή μαζί με το αίτημα για άρση ασυλίας.

Ο κ. Στίγκας κατηγόρησε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέσα Ενημέρωσης ότι «διαμοιράζουν ήδη τα ιμάτια των Σπαρτιατών» και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν θα μπορούσε να γίνει αχυράνθρωπος κανενός.

«Θέμα καθοδήγησης σε εμένα προσωπικά δεν υπήρξε ποτέ. Τουλάχιστον εγώ δεν μοιάζω με κανένα αρχηγό κόμματος που πέρασε από τη Βουλή. Ως άνδρας και ως πολιτικός ξέρω πολύ καλά να τιμώ τα πανταλόνια που φορώ. Ποτέ δεν εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό κατ′ εξακολούθηση πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τόνισε μεταξύ άλλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαρτιάτες: Αρση ασυλίας με 285 «ναι» στη Βουλή"

Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος

Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ήταν το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του οδηγού της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε το τεσσάρων μηνών βρέφος στον Βόλο το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στην εκπομπή Live News.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η υπόθεση περνά πλέον σε άλλο επίπεδο καθώς ο εντοπισμός αλκοόλ αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο για τον οδηγό της μηχανής και τη μετέπειτα ποινική του μεταχείριση.

Λόγω του ότι το τροχαίο ήταν θανατηφόρο δεν διενεργήθηκε αλκοολομέτρηση, αλλά ο 33χρονος υποβλήθηκε σε εξετάσεις αίματος και ούρων σε νοσοκομείο, με την οικογένεια του βρέφους να αναμένει – μέχρι σήμερα – τα επίσημα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού της μηχανής που παρέσυρε και σκότωσε το βρέφος"

Νοσοκομειακό πλοίο με χειρουργείο αναχωρεί με προορισμό τη Γάζα από την Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας
Γκουίντο Κροζέτο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες πρόκειται να αναχωρήσει από την χώρα του, με προορισμό την Γάζα, νοσοκομειακό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, στο οποίο υπάρχου και χειρουργεία.

Πρόκειται για το πλοίο Vulcano, το οποίο θα δεχθεί τραυματίες από την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια, σε συμφωνία με τους Παλαιστίνους, πρόκειται να στηθεί, πάντα στην Γάζα, και νοσοκομείο εκστρατείας» και πρόσθεσε: «Είμαστε η πρώτη χώρα η οποία πραγματοποιεί ανθρωπιστική επιχείρηση στην περιοχή και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν κι άλλες», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γκ. Κροζέτο είπε ότι η Ιταλία συνεχίζει τις προσπάθειές της με στόχο την αποκλιμάκωση στην περιοχή και υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα κινήθηκε με τον κατάλληλο τρόπο, ένα από αυτά που ζητούμε είναι να υπερισχύσει το κράτος δικαίου, ξεχωρίζοντας όποιον δρα σεβόμενος τους κανόνες, σε αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς. Ευχόμαστε το Ισραήλ να το πράξει, έστω και αν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να δρας σε μια τέτοια περιοχή, όπου κρύβονται κέντρα της Χαμάς κάτω από νοσοκομεία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακό πλοίο με χειρουργείο αναχωρεί με προορισμό τη Γάζα από την Ιταλία"

57 θάνατοι ασθενών με CoViD, 41 διασωληνωμένοι, 781 εισαγωγές

Τη στιγμή που αρχές Νοεμβρίου δεν έχουμε ακόμη εισέλθει στον κανονικό χειμώνα, τα στατιστικά στοιχεία από τον εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ καταγράφουν μείωση στα κρούσματα και τους θανάτους αλλά και στις εισαγωγές λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, ο αριθμός των θανάτων λόγω CoViD έφτασε τους 57 (διάμεση ηλικία τα 87 έτη), οι διασωληνωμένοι τους 41, και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας τις 781 (μείωση 22% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες).

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας από CoViD ανέρχεται πλέον σε 37.894.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, νοσηλεύτηκαν 3 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 2 θάνατοι.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

               Δείκτες CoViD

30 Οκτωβρίου -   5 Νοεμβρίου

23 - 29 Οκτωβρίου  

Νέοι θάνατοι 57 63
Διασωληνωμένοι 41 49
Νέες εισαγωγές 781 903
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή εξακολουθεί να παραμένει η XBB.1.5 ή Κράκεν (49%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (23%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος (16%).

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 116 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "57 θάνατοι ασθενών με CoViD, 41 διασωληνωμένοι, 781 εισαγωγές"

Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν 750.000 συνταξιούχοι

Για τις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τις αυξήσεις στις συντάξεις την επόμενη χρονιά, αλλά και για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου (φωτ.), στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι η παρακράτηση του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων καταργείται και θα εισαχθεί ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ του ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, επειδή εργάζονται, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες θα προσαυξήσουν τη σύνταξή τους, όταν θα σταματήσουν να εργάζονται. Η σύνταξη, λοιπόν, που θα λάβουν αργότερα, θα είναι υψηλότερη από αυτήν που παίρνουν σήμερα.

Ερωτηθείς για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε:

«Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα με ακρίβεια το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων, καθώς αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εκτιμήσεις του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό της αύξησης είναι το μισό του αθροίσματος του ποσοστού του πληθωρισμού και του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης της εφετινής χρονιάς.

Με τη μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, η αύξηση για τους συνταξιούχους θα είναι κοντά στο 3%, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι, δόθηκε αύξηση 7,75%, αλλά, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό μεγέθυνσης και τον πληθωρισμό του 2022, η αύξηση θα έπρεπε να ήταν κατά 0,15% χαμηλότερη. Η διαφορά αυτή θα συνυπολογιστεί στο εφετινό ποσοστό αύξησης.

Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή θα πάρουν αύξηση ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το αν θα δοθεί κάποια επιπλέον ενίσχυση όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά για ολόκληρο τον πληθυσμό, αυτό είναι ζήτημα των αντοχών του προϋπολογισμού.

Ήδη, έχουμε πει πως, για όσους έχουν προσωπική διαφορά και το άθροισμα των συντάξεών τους είναι κάτω από 1.600 ευρώ, θα δοθεί κάποιο βοήθημα, το οποίο θα είναι κλιμακούμενο αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος της σύνταξης».

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να «παγώσει» η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τις αντιδράσεις, οι οποίες έχουν εκδηλωθεί, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι, αυτήν τη στιγμή, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλει ένας ανειδίκευτος εργάτης, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. «Επομένως, δεν έχει λογική αυτό το επιχείρημα» σχολίασε ο ίδιος.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων εκατοντάδων θέσεων εργασίας, κατά την προηγούμενη τετραετία. Όπως είπε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα σε δύο δόσεις: η πρώτη μείωση θα γίνει το 2025 και η δεύτερη το 2027.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα προσωπικής διαφοράς θα λάβουν 750.000 συνταξιούχοι"

Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε πάνω από 350.000 ανηλίκους άνω των 12 ετών μέσω της ΑΑΔΕ

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών. H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και όλα αυτά, χωρίς καμία ενέργεια των γονέων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

  • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου. Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων. Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε πάνω από 350.000 ανηλίκους άνω των 12 ετών μέσω της ΑΑΔΕ"

Ανακαλεί γνωστά μπισκότα ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών σε ορισμένα είδη τροφίμων» έτους 2023, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGANO, ΜΕ ΒΡΩΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΙ» με την επωνυμία «ΒΙΟΛΑΝΤΑ VEGANO ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 13-05-2024 και αριθμό παρτίδας lot 051306, που παράγεται από την εταιρεία «Βιομηχανία Μπισκότων Βιολάντα Α.Ε.», με έδρα το 6ο χιλ. Τρικάλων – Καρδίτσας.

Το προϊόν εξετάστηκε από το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι περιείχε αλλεργιογόνο ουσία (αυγό).

Επειδή το εν λόγω προϊόν δεν φέρει σχετική με το αυγό ένδειξη στην επισήμανση, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στο αυγό και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί γνωστά μπισκότα ο ΕΦΕΤ"

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Youth Pass – Έως τη 1μμ είχαν γίνει 14.252 αιτήσεις

Σήμερα Πέμπτη 9/11 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την υποβολή των αιτήσεων για το «Youth Pass», με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ, σε περίπου 200.000 νέους, σε μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Οι δικαοιούχοι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Έως τη 1μμ είχαν γίνει 14.252 αιτήσεις.

Δικαιούχοι του «Youth Pass» είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Δεν υπάρχουν περιουσιακά, ή εισοδηματικά κριτήρια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για το Youth Pass – Έως τη 1μμ είχαν γίνει 14.252 αιτήσεις"

Ελεύθερος με όρους ο γυμναστής του Ασπροπύργου – Τι υποστήριξε στην απολογία του

Ελεύθερος έφυγε από το γραφείο του ανακριτή μετά την απολογία του ο 30χρονος γυμναστής σε δημοτικό του Ασπροπύργου, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταγγελίες για παρενόχληση παιδιών.

Στον νεαρό κατηγορούμενο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο 30χρονος, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια κατά συρροή από εκπαιδευτικό, φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία σε βάρος του κάνοντας λόγο για «γαργάλημα» και «πειράγματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ο κατηγορούμενος επέμεινε πως δεν άγγιξε τα παιδιά ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες των οκτώ γονέων σε βάρος του, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, φέρεται να τις χαρακτήρισε στημένες καθώς στόχος τους , σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να τον απομακρύνουν από το σχολείο.

Ο νεαρός κατηγορούμενος, μάλιστα, φέρεται να επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει εργαστεί και σε άλλα σχολεία χωρίς ουδέποτε να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος με όρους ο γυμναστής του Ασπροπύργου – Τι υποστήριξε στην απολογία του"

Εικοσιένας μετανάστες εντοπίστηκαν σε παραλία της Γαύδου – Αναζητούνται οι διακινητές

Στην παραλία της Τρυπητής αποβιβάστηκαν το πρωί της Πέμπτης, 21 μετανάστες, όλοι άνδρες, οι περισσότεροι νέοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων οι άνδρες εντοπίστηκαν μετά την αποβίβασή τους από βαρκάκι.

Ήδη επιβιβάστηκαν και μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στη Χώρα Σφακίων, για να μεταφερθούν στη συνέχεια με λεωφορείο, στις παιδικές κατασκηνώσεις Καλαθά, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ταυτοποίησή τους και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του ανακριτικού του Λιμενικού, προκειμένου να εντοπιστούν οι διακινητές τους.

Εικοσιένας μετανάστες εντοπίστηκαν σε παραλία της Γαύδου – Αναζητούνται οι διακινητές

Εικοσιένας μετανάστες εντοπίστηκαν σε παραλία της Γαύδου – Αναζητούνται οι διακινητές

Πρόκειται για το  τέταρτο περιστατικό  άφιξης μεταναστών στο ακριτικό νησί της Γαύδου, μέσα σε 1 ½  μήνα.

Συγκεκριμένα, η απόπειρες προσέγγισης  στη Γαύδο έγιναν στις  29/09, στις  20/10, την 1/11 και σήμερα, 09/11.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικοσιένας μετανάστες εντοπίστηκαν σε παραλία της Γαύδου – Αναζητούνται οι διακινητές"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερο αφέθηκε το ζευγάρι που πωλούσε αμφιβόλου ποιότητας λάδι σε λαϊκή

Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ο 39χρονος και η 33χρονη σύζυγός του που συνελήφθησαν, επειδή διέθεταν προς πώληση αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας ελαιόλαδο, κοντά στη λαϊκή αγορά της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης ζήτησε να ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση για την ποιότητα των λαδιών, ώστε να αποφανθεί στη συνέχεια για την ποινική τους μεταχείριση.

Υπενθυμίζεται πως το ζευγάρι συνελήφθη από αστυνομικούς με 12 μεταλλικά και πλαστικά δοχεία, που περιείχαν 5 λίτρα λάδι (έκαστο). Κατά την ίδια δικογραφία, κάθε συσκευασία πωλείτο έναντι 20 ευρώ.

Τέλος, κατασχέθηκαν ακόμα μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες για τις παραγγελίες τους και αυτοκόλλητα με τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθερο αφέθηκε το ζευγάρι που πωλούσε αμφιβόλου ποιότητας λάδι σε λαϊκή"

Γρίπη των πτηνών: Φόβοι για εξάπλωση στη χώρα μας – «Έφτασε» στα Βαλκάνια η νόσος

Φουντώνει ξανά η ανησυχία για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, καθώς έχουν βρεθεί εστίες της νόσους στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στην Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία, ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία βρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή ενώ ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017).

 «Καμπανάκι» από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως και τονίζει ότι με τις παραπάνω εξελίξεις και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας το προσεχές διάστημα (από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο). Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι θα πρέπει οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να λαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά(δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), θα πρέπει να ενημερώνουν τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών). Συνιστάται, τέλος, σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, (όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους) να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη των πτηνών: Φόβοι για εξάπλωση στη χώρα μας – «Έφτασε» στα Βαλκάνια η νόσος"

Σέρρες: Αντιδρούν οι δικηγόροι για το φορολογικό Νομοσχέδιο – Αποχή σήμερα και αύριο

Από τα καθήκοντά τους απέχουν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι δικηγόροι των Σερρών ως μια προειδοποιητική κίνηση διαμαρτυρίας για το φορολογικό Νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Καρίπογλου.

«Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης στοχοποιεί ανεξαίρετα όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να επιβάλλει μέσω των τεκμηρίων υψηλότατη φορολογία, η οποία ουσιαστικά θα απομακρύνει από το δικό μας το επάγγελμα αλλά και γενικά από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, κυρίως τους νεότερους συναδέλφους και όσους δεν μπορούν πραγματικά να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το Σάββατο θα συνέλθει στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων όπου αναμένεται να αποφασισθεί για το εάν και πότε θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Αντιδρούν οι δικηγόροι για το φορολογικό Νομοσχέδιο – Αποχή σήμερα και αύριο"

Σοκάρει η καταγγελία μητέρας στη Νίκαια: Είπε ότι 12χρονος βίασε τον 8χρονο γιο της

Μια σοκαριστική καταγγελία έκανε σήμερα το πρωί 28χρονη μητέρα στο ΤΑ Νίκαιας όταν κατήγγειλε πως ο 8χρονος γιος της έπεσε θύμα βιασμού από 12χρονο φίλο του.

Σύμφωνα με την καταγγελία η μητέρα υποστήριξε πως το περιστατικό σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα πιθανόν όταν ο 12χρονος -που είναι γιος οικογενειακής φίλης- φιλοξενούνταν σπίτι της.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η ΕΛΑΣ ενω η μητέρα με τον 8χρονο γιο της μετέβησαν στο νοσοκομείο Νίκαιας

Έχει ζητηθεί ιατροδικαστική εξέταση στον 8χρονο προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα της καταγγελίας. Την υπόθεση πλέον έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκάρει η καταγγελία μητέρας στη Νίκαια: Είπε ότι 12χρονος βίασε τον 8χρονο γιο της"

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί από το μεσημέρι της Παρασκευής

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αρχικά αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και η δυτική Πελοπόννησος και βαθμιαία η κακοκαιρία θα μετακινηθεί προς τα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (10-11-23)

α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.

Το Σάββατο (11-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.

γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί από το μεσημέρι της Παρασκευής"

Άδωνις Γεωργιάδης: Ζητώ συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη – Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσαν αυτό που είπα

Συγγνώμη ζήτησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ μίλησε και για διαστρέβλωση όσων είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του χθες από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ως προς τη δήλωση μου υπάρχουν αντιδράσεις από δύο κατηγορίες ανθρώπων. Όσον αφορά ανθρώπους που έχουν θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτούς τους ζητώ συγγνώμη, γιατί αυτοί μπορεί να έχουν λογική ευαισθησία και ο,τιδήποτε αφορά το θέμα τους αγγίζει πάρα πολύ έντονα. Και σε αυτούς δεν μπορώ παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια», σημείωσε στον StatusFm την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχνεια αναφέρθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, λέγοντας ότι ορισμένοι όπως η Δώρα Αυγέρη ή τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς διαστρέβλωσαν αυτό που είπα».

«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μεταφέρεται. Εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το δυστύχημα των Τεμπών, για τους νεκρούς των Τεμπών. Προφανώς ο κόσμος ενδιαφέρεται για το δυστύχημα και για τους νεκρούς και για τις ευθύνες. Τις ευθύνες διερευνά η Δικαιοσύνη, σε μια εν εξελίξει έρευνα. Αυτό που είπα είναι στην ερώτηση εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, που έκανε είτε ο κ. Χατζηνικολάου, είτε ο κ. Δελατόλας. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι θέμα που αφορά τον κόσμο. Δεν είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σήμερα εάν πρέπει να κάνουμε Προανακριτική ή Εξεταστική για τα Τέμπη και ότι αυτό είναι μια ομφαλοσκόπηση της αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πάνω σε μια τέτοια τραγωδία να συζητάμε τώρα στα σοβαρά και να τσακωθούμε στη Βουλή για το εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, αυτό είναι το ζητούμενο γι΄ αυτούς που ενδιαφέρονται πράγματι και να μη ξανά γίνει στην Ελλάδα ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα; Αυτό είναι το ζητούμενο;».

«Εγώ ξέρω πολύ καλά τι είπα. Οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι αν θεωρούσαν ότι είπα αυτό που μεταφέρεται δεν θα με σταματούσαν; Δεν θα μου έλεγαν τι είναι αυτά που λέτε; Δεν ετέθη ερώτημα ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλο γιατί ήταν προφανές τι είπα. Στην αποκοπή της κουβέντας μπορεί να πει κανείς ό,τι θέλει. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, όλοι ενδιαφερόμαστε για το δυστύχημα και για να μην ξανά γίνει ποτέ. Όσον αφορά τις ποινικές τυχόν ευθύνες τις διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη και θα αποφανθεί. Όσον αφορά μια πολιτική σύγκρουση απλώς και μόνο για να αποκομίσει κάποιος πολιτικά οφέλη, όχι αυτό θεωρώ δεν αφορά» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Ζητώ συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη – Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσαν αυτό που είπα"

Συνελήφθησαν δυο άτομα για πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας σε λαϊκή

Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες 08 Νοεμβρίου για πώληση αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας ελαιόλαδου στερούμενοι των απαραίτητων παραστατικών και τιμολογίων αγοράς.

Πρόκειται για δύο άτομα 39 και 33 ετών (άντρας και γυναίκα αντίστοιχα) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά σε «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» και της Νομοθεσίας που αφορά σε «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Οι συλληφθέντες τις πρωινές ώρες χθες εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση από λαϊκή αγορά στην περιοχή της Τούμπας, ενώ κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 δοχεία περιέχοντα λάδι (μεταλλικά και πλαστικά) χωρητικότητας πέντε λίτρων έκαστο, μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις που χρησιμοποιούσαν για τις παραγγελίες και χαρτάκια τύπου Post-it με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Κατόπιν αιτήματος της επιληφθείσας Υπηρεσίας συνεργείο του Ε.Φ.Ε.Τ. προσήλθε και έλαβε δείγματα από τα κατασχεθέντα, τα οποία θα αποστείλει στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν δυο άτομα για πώληση ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας σε λαϊκή"

Φρίκη στην Εύβοια: 30χρονος κατηγορείται πως βίασε 13χρονη – Βρήκε μηνύματα ο αδερφός της

ΣΟΚ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση του βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού στα Νέα Στύρα στη Νότια Εύβοια.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του eviathema.gr, ένας 30χρονος άνδρας Αλβανικής καταγωγής επικοινωνούσε τακτικά με το θύμα μέσω κοινωνικών δικτύων.

Αφού κατάφερε να την πείσει, συναντήθηκαν σε σημείο στα Νέα Στύρα, όπου ο 30χρονος προέβη στην αποτρόπαια αυτή πράξη.

Ο αδελφός του θύματος λίγες ημέρες αργότερα εντόπισε τα μηνύματα στο κινητό του, τα οποία περιέγραφαν τις ανατριχιαστικές πράξεις και αμέσως ειδοποίησε την μητέρα τους, η  οποία πήγε στην Ασφάλεια Χαλκίδας και κατήγγειλε το γεγονός.

Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές, ενημερώθηκε και ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ  δόθηκε εντολή για τον εντοπισμό του άνδρα χωρίς όμως αποτέλεσμα.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη στην Εύβοια: 30χρονος κατηγορείται πως βίασε 13χρονη – Βρήκε μηνύματα ο αδερφός της"

Κείμενο – παρέμβαση 1300 μελών της Ομπρέλας – «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και όποιος διαφωνεί, να φεύγει»

Με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» 1300 μέλη της Ομπρέλας στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Στο κείμενο – το οποίο δεν θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή από την Ομπρέλα – αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι βαθιά ανήσυχοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνουν ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν παθητικά «Τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά τώρα που κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με τα αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών». Αφήνουν αιχμές για όσους πλαισιώνουν την ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέροντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αναφερόμενοι στα όσα πρεσβεύει ο Στέφανος Κασσελάκης λένε: «Δεν μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι: Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. 

Όλο το κείμενο της Ομπρέλας

Διέξοδος Αριστερά

Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή στη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά αλλά και μέλη που προσήλθαμε πρόσφατα και μάλιστα σε εποχές εκλογικής ήττας και πολιτικής υποχώρησης, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς.

 @  Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά. Για να αντιμετωπίσουμε :

Την πικρία και την απογοήτευση από τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο-Ιούνιο 2023. Ήττα την οποία όφειλε να διαδεχθεί η συλλογική αναζήτηση των αιτιών, για να χαραχθεί η στρατηγική της ανάταξης, αλλά τη διαδέχτηκε η ανησυχία και ο θυμός για τη διάψευση της προσδοκίας. Συναισθήματα διάχυτα στα μέλη και τους/τις φίλους/ες του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την προβληματική εξέλιξη της εκλογής προέδρου, ανεξάρτητα από το πώς τα διαχειρίζονται.

Τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά τώρα που κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με τα αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και δεν γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά.

 @  Η πεποίθησή μας ότι εκεί βρίσκεται η διέξοδος, δεν είναι εμμονή, είναι στάση ζωής, ο δικός μας δοκιμασμένος τρόπος να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Δεξιάς, την απειλή της ακροδεξιάς, τις ανισότητες που θεριεύουν, τις διακρίσεις που παγιώνονται.

Δεν είναι γιατί έτσι συνηθίζαμε από παλιά, αλλά γιατί αυτό απαιτούν σήμερα οι ανάγκες, τα σημερινά επίδικα, τα καθημερινά προβλήματα και οι σύγχρονες παγκόσμιες απειλές, οι επίκαιρες αντιθέσεις.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε από σήμερα την αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ζωή μας, τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

 @  Οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις:

Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες και εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων.

Το αυτονόητο αίτημα για απολογισμό και εκτίμηση του αποτελέσματος των τριών αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, που κατέληξαν σε στρατηγικές ήττες, απορρίπτεται με ένα σωρό προσχήματα, παραπεμπόμενο στο αόρατο μέλλον.

@  Αντί γι’ αυτό, με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση για επανάληψη των ίδιων επιλογών που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα:

Η, πιο διαχειρίσιμη, εκλογική ήττα του 2019 αντιμετωπίστηκε με μια φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Με τα γνωστά αποτελέσματα της κατάρρευσης του εκλογικού ποσοστού τέσσερα χρόνια μετά.

Το 2023, χωρίς ίχνος πολιτικής φαντασίας, αποφασίζεται να εφαρμοστεί η ίδια «σωτήρια» στρατηγική. Χωρίς την παραμικρή συζήτηση οπουδήποτε. Μετά την απογοητευτική, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή η «μεγάλη ιδέα» τείνει να καταλήξει σε μια άνευ όρων συμπόρευση –ορισμένοι οραματίζονται ακόμα και συγχώνευση– ενός αποδυναμωμένου πια κόμματος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε μια πολιτική παρωδία, που καταλαμβάνει το κενό της στρατηγικής συμμαχιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καταντάει να υποδεικνύει νέες μεθόδους για την αποτελεσματικότερη απόσπαση της υπεραξίας από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, προτείνοντας έτσι ένα μόρφωμα συμπαραστάτη της «επιχειρηματικότητας» αντί για κόμμα στην υπηρεσία των εργαζομένων.

Και αυτό το επιχειρεί παραπέμποντας συνειδητά στις ελληνικές καλένδες κάθε συλλογική απόπειρα για αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας. Καθημερινά σχεδόν μας θυμίζουν ότι το ομόφωνα αποφασισμένο για τον Νοέμβριο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.

Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί ως προεδρία, δηλαδή ως μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν να έχει κυριεύσει μια θέση εξουσίας την οποία προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από τη λογοδοσία στα συλλογικά όργανα.

@  Πεπεισμένοι/ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της.

 @  Δεν μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Προϋπόθεση για να υπάρξει ξανά προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας από την Αριστερά είναι να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας της:

με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών

με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών, η οποία δεν θα διακηρύσσεται απλώς, αλλά θα οικοδομείται με συνέπεια στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων. Και θα οδηγεί σε προωθητικές προγραμματικές συγκλίσεις με όμορες πολιτικές δυνάμεις μέσα από την ενίσχυση της Αριστεράς και όχι με την παράδοσή της άνευ όρων σε σχέδια ξένα προς το δικό της πρόγραμμα.

@ Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. Και στη μία και στην άλλη εκδοχή μάς εμποδίζει να ανακτήσουμε την αναγκαία αξιοπιστία, θεμελιωμένη σε μια στέρεη αριστερή ταυτότητα:

με σαφή ταξική τοποθέτηση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων

με σαφή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική ενάντια στις ανισότητες

με εναλλακτικό παράδειγμα παραγωγής και κατανάλωσης

με στρατηγικό στόχο τις δομικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την υπάρχουσα οργάνωση της κοινωνίας

με τολμηρή ριζοσπαστική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με επίκεντρο πολιτικές δίκαιης μετάβασης στην πράσινη οικονομία

με ανάκτηση της στενής σχέσης με τα κινήματα για την προάσπιση των δικαιωμάτων (πρώτιστα των προσφύγων/ισσών και το αντιρατσιστικό, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των αναπήρων, με το νεανικό και αντιαυταρχικό κίνημα)

με ισχυρούς δεσμούς με το φεμινιστικό κίνημα

με οργανικούς δεσμούς με τα κινήματα της νέας γενιάς, τις προσδοκίες και τους αγώνες της για ένα αξιοβίωτο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο σχεδιασμένο με τη δική της συμμετοχή

με σαφείς θέσεις για τη διάκριση κράτους και εκκλησίας.

με σαφές στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη των λαών, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε οργανική σχέση και συντονισμό με την ευρωπαϊκή Αριστερά

με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μέσα από μια εξωτερική πολιτική καλής γειτονίας, με οδηγό την ύφεση, την επιδίωξη της ειρήνης και του αφοπλισμού, απαλλαγμένη από τις επιρροές του εθνικισμού, ακόμα κι όταν αυτός ντύνεται με «πατριωτικό» μανδύα.

@  Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Ακριβώς στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται η ενότητα.

ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί.

 @ Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς, ενώ, αντίθετα, από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της πολιτικής και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο – παρέμβαση 1300 μελών της Ομπρέλας – «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και όποιος διαφωνεί, να φεύγει»"

Βορίδης: Υπάρχουν σκέψεις αλλαγής του νόμου για όσους τελούν επανειλημμένως πλημμεληματικές πράξεις

Τον προβληματισμό, εντός της κυβέρνησης, για διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των ατόμων που τελούν επανειλημμένως αξιόποινες πλημμεληματικές πράξεις δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”.

Με αφορμή, συγκεκριμένα, τις συγκρούσεις ομάδων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών τις προάλλες στο Μοναστηράκι και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, ο υπουργός Επικρατείας διερωτήθηκε μήπως, όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πλημμεληματικών πράξεων, «πρέπει κάπως να βαρύνουμε την υπόθεση αυτή; Γιατί προφανώς το ποινικό πλαίσιο δεν αρκεί» για τη μη τέλεση, εκ νέου, αξιόποινων πράξεων από το ίδιο άτομο.

«Ξέρω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάνω σε αυτό, να προτείνει νομοθεσία […] Ξέρω ότι στη σκέψη του υπουργού Δικαιοσύνης – το συζητήσαμε αυτό – είναι κάτι που τον απασχολεί», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης. Περιγράφοντας, άλλωστε, την ισχύουσα πραγματικότητα, με τη χορήγηση αναβολών, τις εξαγοράσιμες ποινές κ.ο.κ., συμπέρανε εν κατακλείδι πως «δεν έχει πραγματική ποινική συνέπεια».

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, εισαγωγικώς σημείωσε ότι «η υπόθεση είναι στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης και καταλαβαίνω ότι η υπόθεση θα απασχολήσει το Κοινοβούλιο» (αναφερόμενος, έτσι, στην πρόταση, από το ΚΚΕ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως και στην προαναγγελία, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής). Επιπροσθέτως, «μια πολιτική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε προεκλογικά και κρίθηκε πολιτικά μέσα από τις εκλογές. Δεν λέω ότι αυτή η υπόθεση δεν μένει να διερευνηθεί δικαστικά, και εφόσον το κρίνει αναγκαίο η αντιπολίτευση, θα κάνει περαιτέρω διερεύνηση το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Κληθείς δε, να πάρει θέση επί της δηλώσεως που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο ‘Αδωνις το έθεσε σε μια προτεραιότητα. Τι είπε; Ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Επειδή όλα αυτά απασχολούν, πράγματι, πιο πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή και με αυτό».

Αναλύοντας το ποινικό σκέλος, υπενθύμισε «αυτό που εμείς έχουμε πει, είναι ότι θα ακολουθηθεί η δέουσα και πρέπουσα οδός της δικαστικής διερευνήσεως, η οποία και ακολουθείται. Και η οποία, εξ όσων γνωρίζω μάλιστα, έχει ανοίξει τον έλεγχο όχι μόνο σε αυτούς που εμπλέκονται υπό την έννοια του άμεσου και φυσικού αυτουργού, τον σταθμάρχη ο οποίος δεν έκανε αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει κ.λ.π., αλλά το έχει ανοίξει και στο επίπεδο των ευθυνών των εκπροσώπων των εταιρειών. Κάνει μια τέτοια διερεύνηση η δικαιοσύνη».

Παραλλήλως, «όταν ζητείται προκαταρκτική – μιλώ για το ΠΑΣΟΚ – μιλάμε για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ας κατατεθεί η πρόταση, να δούμε το περιεχόμενό της». Πάντως, συνέχισε, «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αποδεχθεί καμία ποινική ευθύνη οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Ξεκάθαρα πράγματα». Διευκρίνισε, πάντως, σε άλλο σημείο, ότι για να υπάρξουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, «θα πρέπει να πει κάποιος ότι ένας υπουργός δεν έκανε μια συγκεκριμένη ενέργεια και αποδέχθηκε το ενδεχόμενο, τουλάχιστον, να συμβεί ένα τέτοιο δυστύχημα μην κάνοντας την ενέργεια αυτή». Ενώ για τη δήλωση, στο Κοινοβούλιο, του πρώην υπουργού Υποδομών – Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, απάντησε ότι «αυτή μπορεί να κριθεί πολιτικά».

Ως προς την πρόταση δε, σύστασης εξεταστικής επιτροπής, «αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς θα τοποθετηθούμε τις επόμενες μία, δύο ημέρες». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τα θέματα αυτά δεν συζητιούνται τώρα. Δεν μπορώ να διαγράψω το γεγονός ότι αυτά είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν μεσολαβήσει και δυο εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, «το ζήτημα είναι ευαίσθητο, γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί, οι οποίοι αναζητούν δικαιοσύνη και επιβολή τιμωρίας για τους ανθρώπους που έχουν χάσει. ‘Αρα, πρέπει κανείς να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και με ευαισθησία. Η σοβαρότητα και η ευαισθησία τι σημαίνει εδώ; Διερεύνηση από τη δικαιοσύνη γίνεται; Ναι. Απρόσκοπτα; Σωστά. Έχουν γίνει πράγματα από την πλευρά της κυβέρνησης στην προηγούμενη περίοδο; Βεβαίως. Πόρισμα της επιτροπής που έκανε ο Γεραπετρίτης, αλλά και άλλα πορίσματα, τα οποία συμπληρώνουν το πεδίο του ελέγχου; Έχουν γίνει όλα αυτά». Και το γεγονός ότι «μεσολαβούν οι εκλογές», αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές «κλείνουν δικαστικά μια υπόθεση».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της υπόθεσης Μπελέρη: «Λέμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η υπόθεση εναντίον του Μπελέρη είναι μια υπόθεση, την οποίαν οργάνωσε το αλβανικό κράτος. Τώρα έρχεται ο μόνος μάρτυς, δεν υπάρχει άλλος […] και λέει τώρα ότι έχει πληρωθεί από μυστικά κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας», προκειμένου να καταθέσει όσα επιβαρυντικά κατέθεσε εις βάρος του Φρέντυ Μπελέρη. «Το αλβανικό κράτος στήνει την υπόθεση αυτή για να μην εκλεγεί, να μην ορκισθεί δήμαρχος ο Μπελέρης. Εφόσον θέλουμε να μιλάμε για κράτος δικαίου στην Αλβανία, το κανονικό είναι να σταματήσει την στιγμή αυτή η διαδικασία, να απαλλαγεί από τις κατηγορίες ο Μπελέρης και να πάει να ορκισθεί κανονικά», τόνισε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Υπάρχουν σκέψεις αλλαγής του νόμου για όσους τελούν επανειλημμένως πλημμεληματικές πράξεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news