facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση τριών παρτίδων αντιγηραντικής κρέμας ματιών και συγκεκριμένα:

– Της παρτίδας 2202120 του καλλυντικού προϊόντος WABI NATURAL REFLECTION 20+ DEEP MOISTURE
EYE CREAM,
– Της παρτίδας 2202121 του καλλυντικού προϊόντος WABI NATURAL REFLECTION 30+ ANTI-AGING EYE
CREAM και
– Της παρτίδας 2412023 του καλλυντικού προϊόντος WABI NATURAL REFLECTION 40+ ANTI-WRINKLE &
REVITALIZING FACE CREAM.

Τα ανωτέρω προϊόντα, βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων, δεν συμφωνούν με τη νομοθεσία ως προς τον έλεγχο “Περιεκτικότητα Phenoxyethanol”, η οποία υπερβαίνει το όριο της νομοθεσίας (1,0%), με ευρεθείσες τιμές 1,2%, 1,2% και 1,5% αντίστοιχα.

Η εταιρεία οφείλει στην άμεση απόσυρση των παρτίδων από την αγορά. Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό καλλυντικό από τα ράφια "

Προσοχή: Πρόστιμα και ποινές μαμούθ με on line ελέγχους

Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 χρόνια προβλέπει η νέα νομοθετική
ρύθμιση. Δείτε αναλυτικά για ποιους ισχύει ήδη…

Ειδικότερα στο άρθρο 14 της τροπολογίας επισημαίνεται ότι για την ακινησία στα οχήματα τα πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς, που δήλωσαν on line ακινησία (κρατάνε τις πινακίδες σπίτι) αλλά θα συλληφθούν να κυκλοφορούν το όχημα,  ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με επιπλέον καταβολή των ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και κυμαίνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια!

Προσοχή:
Οι ιδιοκτήτες που πραγματοποίησαν ακινησία, πρέπει να αφαιρέσουν από το όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας και να το έχουν σταθμευμένο μόνιμα (σε πάρκινγκ και όχι στον δρόμο) στην ακριβή τοποθεσία που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση που το όχημα βρεθεί παρκαρισμένο σε διαφορετική τοποθεσία τότε επιβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα!

Τέλος δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα ώστε η ΑΑΔΕ να μπορεί να διαπιστώσει ποια κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ώστε να μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων και να επιβληθούν τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Στον έλεγχο των οχημάτων που θα διαπιστώνεται αν ο ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όχι μόνο η Τροχαία δηλαδή το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και όλες οι υπόλοιπες ομάδες καθώς μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.

Τα υπέρογκα πρόστιμα φαίνεται ότι θεσπίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την κίνηση των οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε προσωρινή ακινησία αλλά οι ιδιοκτήτες τους δυστυχώς τα κινούν παράνομα.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Πρόστιμα και ποινές μαμούθ με on line ελέγχους"

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Γ’ δόση στους τρεις μήνες -Ποιοι μπορούν να μπουν (διαδικασία)

Άνοιξε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο ακόμη χρειάζεται “χρόνο” καθώς «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Όπως είχε προαναγγελθεί από το απόγευμα, και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην πλατφόρμα μπορούν κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών.

Το διάστημα από τη δεύτερη δόση που απαιτείται πλέον για να χορηγηθεί η τρίτη μειώθηκε στους τρεις μήνες.

Για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson το διάστημα αυτό είναι δυο μήνες, ενώ όσοι έχουν νοσήσει, μετά από τρεις μήνες θα μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση.

H διαδικασία

Όπως συνέβη και με τις δυο προηγούμενες δόσεις του εμβολίου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα emvolio.gov.gr, όπου με τους κωδικούς του TAXIS, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να προγραμματίζουν το ραντεβού τους.

Πατώντας «αναζήτηση», θα ανοίξει η πλατφόρμα με τα εμβολιαστικά κέντρα – ανάλογα με τον ΤΚ που θα ορίσει ο καθένας – και τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες έτσι ώστε να προγραμματιστεί το ραντεβού εμβολιασμού.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιξε η πλατφόρμα για την Γ’ δόση στους τρεις μήνες -Ποιοι μπορούν να μπουν (διαδικασία) "

Μετάλλαξη Omicron: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στο κοινό τραπέζι των 27 ηγετών των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται πλέον επιτακτικά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού της Ευρώπης, μετά το πλήγμα που δέχεται η Γηραιά Ήπειρος από το τέταρτο κύμα της πανδημίας κι ενώ αναδύεται η «απειλή» της παραλλαγής Omicron.

Τον τόνο για την εισαγωγή του θέματος στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματίζεται για τις 16-17 Δεκεμβρίου, έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απηύθυνε έκκληση στα μέσα της εβδομάδας για μαζικό εμβολιασμό, με δεδομένο ότι 150 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» -σε ενωσιακό επίπεδο- δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ στους κόλπους της ΕΕ συζητήθηκε προ ημερών και το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την νέα παραλλαγή Omicron, σκέψη η οποία εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, μέχρις ότου δηλαδή να αποκρυσταλλωθεί επαρκώς το τοπίο αναφορικά με την μεταδοτικότητά της.

Με ορίζοντα, ωστόσο, τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε και θα υπάρξει ένας σημαντικός όγκος μετακινήσεων μεταξύ των χωρών- μελών της ΕΕ, βούληση των Βρυξελλών είναι να συζητηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την αντιμετώπισή της, με κύριο το εργαλείο του εμβολιασμού και την πιθανότητα επέκτασής του, παρότι δεν αναμένεται να υπάρξει δεσμευτική απόφαση στην επικείμενη Σύνοδο.

Στον αντίποδα, πιο επεξεργασμένη είναι η ευρωπαϊκή πρόταση για την επέκταση της ισχύος του «Covid Pass» μεταξύ των κρατών -μελών, καθώς προτείνεται από ομάδα κρατών να διαρκεί για 9 μήνες. Μάλιστα, τόσο η προτεινόμενη χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού, όσο και η εξέλιξη της πανδημίας υπό το πρίσμα και του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, προετοιμάζοντας την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Την εισαγωγή της συζήτησης για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών -μελών της ΕΕ στις 16 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, σχολιάζοντας για την πρόταση της κ. Φφον ντερ Λάιεν, ότι ο ίδιος ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες που προέτρεψαν έντονα τους πολίτες της χώρας του να εμβολιαστούν – λαμβάνοντας και την τρίτη δόση- για να προστατευθούν αποτελεσματικά από τον κορονοϊό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός"

Ξεκινούν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του τραμ προς Πειραιά

Αλλαγές δρομολογούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στη λειτουργία του δικτύου του τραμ, καθώς από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία και η επέκτασή του προς Πειραιά.

Ειδικότερα, οι υφιστάμενες τρεις γραμμές (3, 4 & 5) τροποποιούνται, και το δίκτυο Τραμ θα αποτελούν πλέον δύο νέες. Πρόκειται για την γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» και τη γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος (Πειραιά)». Η μετεπιβίβαση μεταξύ των δύο γραμμών θα γίνεται στη στάση «Πικροδάφνη». Σταθμός ανταπόκρισης και των 2 γραμμών θα είναι η στάση «Πικροδάφνη», που βρίσκεται επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, μεταξύ των στάσεων «Εδέμ» και «Μαρίνα Αλίμου».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της επέκτασης του τραμ προς Πειραιά, αρχικά περιλαμβάνει 11 νέες στάσεις: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντ. Πεζικού, Ανδρούτσου, Ομηρίδου Σκυλίτση, ενώ σύντομα αναμένεται να παραδοθεί και η 12η στάση, με την επωνυμία «Ακτή Ποσειδώνος», που θα αποτελέσει τον νέο τερματικό σταθμό της γραμμής 7.

Με τη λειτουργία των δύο νέων γραμμών, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, διαμορφώνονται σταθερές χρονοαποστάσεις σε ολόκληρο το δίκτυο. Ειδικότερα, η συχνότητα των δρομολογίων ορίζεται από τις 07:00 έως τις 19:00 στα 9 λεπτά τις καθημερινές και στα 12 λεπτά το Σαββατοκύριακο. Η διάρκεια διαδρομής διαμορφώνεται στα 33΄ για τη διαδρομή «Σύνταγμα – Πικροδάφνη», στα 35΄ για το «Πικροδάφνη – Σύνταγμα», στα 57΄ για το «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα» και στα 51΄ για το «Αγία Τριάδα – Ασκληπιείο Βούλας».

Παράλληλα, ο στόλος του τραμ ενισχύεται με 25 σύγχρονους συρμούς, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το παρεχόμενο μεταφορικό έργο στο δίκτυό του. Από πλευράς τεχνολογίας, οι νέοι συρμοί διαθέτουν ό,τι πιο σύγχρονο, παρέχοντας ασφαλείς και άνετες μεταφορές, υψηλές επιδόσεις, εργονομικά καθίσματα επιβατών και χώρους για καροτσάκια και αναπηρικά αμαξίδια.

Προσωρινός τερματικός σταθμός της γραμμής 7 από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου θα είναι η στάση «Γήπεδο Καραϊσκάκη», όπου θα γίνεται ανταπόκριση και με τη γραμμή 1 του μετρό (σταθμός «Φάληρο»).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του τραμ προς Πειραιά"

Την Τετάρτη στο αυτόφωρο οι αρνητές για την «έφοδο» στο διαγνωστικό κέντρο

Αξιωματικός εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού και μία υπάλληλος νοσοκομείου που φέρεται να βρίσκεται σε αναστολή, περιλαμβάνονται μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων που το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης εμφανίστηκαν ως όργανα της αυτοαποκαλούμενης «Συνταγματικής Αστυνομίας» σε διαγωνιστικό κέντρο της Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησαν να ελέγξουν την άδεια νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης και τα στοιχεία των εργαζομένων.

Φέροντας καρτελάκια υπό τον τίτλο “Δελτίο Α120Σ” που παραπέμπει στην αυτοαποκαλούμενη ομάδα “Θεματοφύλακες του ‘Αρθρου 120 του Συντάγματος” η οποία ακολουθώντας ακραία ρητορική και επικαλούμενη την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, ισχυρίζεται πως με τον εμβολιασμό ή τη μάσκα καταλύεται το Σύνταγμα, οι τέσσερις συλληφθέντες εμπόδισαν τη διενέργεια rapid test για την Covid-19, προκαλώντας αναστάτωση στην επιχείρηση.

«Εισήλθαν ταυτόχρονα στο κατάστημα χωρίς να φοράνε μάσκες, παρατήρησα ότι η γυναίκα είχε το κινητό της τηλέφωνο σε χρήση κάμερας και φαινόταν να βιντεοσκοπεί το χώρο και εμάς. Τους ζήτησα να περάσουν έξω, αλλά αρνήθηκαν και μιλώντας σε έντονο ύφος δήλωσαν ότι είναι ελεγκτικός μηχανισμός και συγκεκριμένα “Αστυνομία”. Τους ζήτησα να μου επιδείξουν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες καθώς και οι τέσσερις ήταν με πολιτική περιβολή. Τότε μου ανέφεραν ότι είναι “συνταγματική αστυνομία”, έχουν αρμοδιότητα βάσει του Συντάγματος να ελέγχουν τα πάντα και μου επέδειξαν κάποιες κάρτες με φωτογραφίες… Μας ζήτησαν τις άδειες και τα νομιμοποιητικά έγγραφα της επιχείρησης καθώς και τα στοιχεία μας» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο νόμιμος εκπρόσωπος του διαγωνιστικού κέντρου.

Όταν ο ίδιος κάλεσε την ‘Αμεση Δράση, τα συγκεκριμένα άτομα παρέμειναν έξω από την επιχείρηση αποκαλώντας τους εργαζόμενους “προδότες”, “παράνομους” κι ότι το κατάστημα “θα έπρεπε να είχε σταματήσει τη λειτουργία”. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία, ένας εξ΄ αυτών πλησίασε τον νοσηλευτή της επιχείρησης και έναν πελάτη με συνέπεια να παρεμποδίσει τη διενέργεια ασφαλούς δειγματοληψίας. Την ίδια ώρα, η γυναίκα – πάντα κατά τη δικογραφία – περιεργαζόταν με γυμνά χέρια το υγειονομικό υλικό, ένα θετικό δείγμα από προηγούμενη δειγματοληψία και κλειστές συσκευασίες εξοπλισμού διενέργειας τεστ που ήταν πάνω σε τραπέζι και μετά έβαλε τα χέρια στον κάδο απορριμάτων, καθώς και στο ειδικό κυτίο συλλογής μολυσματικών αποβλήτων μη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θέτοντας ευθέως τον εαυτό της και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Κατόπιν έγκλισης του νόμιμου εκπροσώπου και με εισαγγελική εντολή συνελήφθησαν. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για αντιποίηση Αρχής, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη βιντεοσκόπηση και παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο από το οποίο πήραν αναβολή για να δικαστούν την προσεχή Τετάρτη και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις προανακριτικές τους απολογίες ο απόστρατος του Στρατού κι ένας ακόμη συγκατηγορούμενός του αποποιήθηκαν τα περί “Συνταγματικής Αστυνομίας”.

«Δεν χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία του Συντάγματος και των Νόμων» φέρεται να είπε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος, όπως έγινε γνωστό, επισήμανε ότι η χρήση του συγκεκριμένου όρου ήταν ειρωνική. «Παρομοίως θα μπορούσε να είχα πει πως είμαι ο γιος του σούπερμαν» φέρεται να ανέφερε. Ως προς το κίνητρο της ενέργειάς τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι απολογήθηκαν πως διαπίστωσαν εκτεθειμένο έναν κάδο βιολογικών υλικών και υπολειμμάτων rapid test και γι’ αυτό το λόγο «ως ενδιαφερόμενοι πολίτες ζητήσαμε επίδειξη εγγράφων».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Την Τετάρτη στο αυτόφωρο οι αρνητές για την «έφοδο» στο διαγνωστικό κέντρο "

«Οι αρνητές ιερείς δεν θα έχουν το δικαίωμα να εξομολογούν πιστούς», σημαντική κίνηση από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου

Φωνή λογικής, που μαρτυρά συμπόρευση με την επιστήμη, ορθώνει η Μητρόπολη Ζακύνθου που υποδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη οι κληρικοί να ακολουθούν τους υγειονομικούς κανονόνες. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ανέπτυξε μια δική του στρατηγική για να ανακόψει τη δράση των αρνητών κληρικών.

Αποφάσισε να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να εξομολογούν πιστούς κάτι που είναι ιδιαίτερα υποτιμητικό για τους ιερείς.

Η τιμωρία αφορά στους αρνητές ιερείς, αυτούς δηλαδή που παρά τις συστάσεις για την αναγκαιότητα του εμβολίου, δεν έχουν εμβολιαστεί και χειραγωγούν τους πιστούς σε αντιεπιστημονικές συμπεριφορές.

Σε ανακοίνωση ο Σεβασμιότατος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέπεται οι πνευματικοί πατέρες, οι ιερείς να γίνονται ηθικοί αυτουργοί σε θανάτους ανύποπτων και ευκολόπιστων εξομολογούμενων, να δημιουργούν κοινωνικά δράματα και να έχουν λόγο για ιατρικά ζητήματα».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης λέει ότι επιβάλει αυτού του είδους το πνευματικό επιτίμιο της στέρησης του δικαιώματος να εξομολογούν τους πιστούς στους ανυπάκουος και απείθαρχους κληρικούς ενώ επιφυλάσσεται για την επιβολή και άλλων μέτρων για την διαφύλαξη της υγείας των πιστών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Οι αρνητές ιερείς δεν θα έχουν το δικαίωμα να εξομολογούν πιστούς», σημαντική κίνηση από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου"

Καιρός: Πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, «σημειώθηκε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο με συνεχείς βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν δύο χείμαρροι και να προκληθούν ζημιές στις κοινότητες Καραϊσκάκη και Βασιλόπουλο». 

Όπως πρόσθεσε, «πλημμύρισαν, σπίτια, καταστήματα, δρόμοι, χωράφια, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις κ.α.».    

«Από την πρώτη στιγμή», συνέχισε ο δήμαρχος, «βρίσκονται στην περιοχή δυνάμεις της πυροσβεστικής που πραγματοποιούν απαντλήσεις υδάτων, καθώς και μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας, που προχωρούν σε καθαρισμούς».     

Επίσης, ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «έχουν ξεκινήσει από τον δήμο και την Περιφέρεια οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, και θα ακολουθήσουν τα τεχνικά δελτία προς τα υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών».

Μεσολόγγι: Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου το νέο κύμα κακοκαιρίας και σύμφωνα με τον δήμο, «αν και τα αντλιοστάσια δουλεύουν κανονικά, ο όγκος του νερού είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι να πλημμυρίσουν».

Παράλληλα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σημεία και παραμένουν σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας. Όπως ανέφερε, δε, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, στην ΕΡΤ «η στάθμη του νερού έχει ανάβει κατά 30 με 40 εκατοστά». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κρατική τηλεόραση υπάρχουν γειτονιές που έχουν «βυθιστεί» μέσα στα νερά, ενώ καταγράφονται και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον δήμο, «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων». Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, έχει μεριμνήσει «για την φιλοξενία σε ξενοδοχεία όσων πολιτών θέλουν να προστατευθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας».

Στο μεταξύ με δήλωσή του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, απηύθυνε έκκληση σε όλους, «να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να μη διασχίζουν χείμαρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα, ενώ με πρωτοβουλία του συγκαλείται το Σάββατο (4/12), έκτακτο συντονιστικό με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία"

Κύπρος: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες στο οικόπεδο 5 λένε οι Τούρκοι

Tεντώνει πάλι το σχοινί η Τουρκία, βάζοντας στο «μάτι» τις έρευνες στο οικόπεδο «5» της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του συγκεκριμένου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της, ενώ υποστηρίζει παράλληλα, ότι δικαιώματα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι.

«Η Τουρκία όπως και πριν αλλά από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της ''ΤΔΒΚ''», αναφέρει η ανακοίνωση.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Δεν θα επιτρέψουμε έρευνες στο οικόπεδο 5 λένε οι Τούρκοι"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες θα χτυπήσουν και την Αττική – Πού θα χιονίσει

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (04.12.2021). Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Ο υδράργυρος θα καταγράψει πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις Κυκλάδες, την Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά, όπου δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 18 βαθμούς και μόνο στα νησιά του Αιγαίου θα φθάσει κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους και θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Απο τις προμεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση απο τα βόρεια τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες θα χτυπήσουν και την Αττική – Πού θα χιονίσει"

Τσεχία: Έτοιμη να ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας προετοιμάζει ένα διάταγμα, το οποίο θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών, όπως επίσης για τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, όπως το ιατρικό προσωπικό, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και την πυροσβεστική, μετέδωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος www.idnes.cz.

Η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε σύγκριση με άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών είναι μία από τις πλέον πληγείσες τις τελευταίες εβδομάδες από μια αναζωπύρωση των μολύνσεων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη στρέφεται πως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Τσεχία θα έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Υγείας, το διάταγμα θα μπορούσε να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, με την υποχρέωση για τον εμβολιασμό να προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, το αν θα παραμείνει σε ισχύ αρκετά προκειμένου να εφαρμοστεί τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να αντικατασταθεί από έναν κεντρο-δεξιό συνασπισμό αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο νέος συνασπισμός τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τηρεί ουδέτερη στάση στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επαγγελματίες.

Μόλις το 59,6% των Τσέχων έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 66,3%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση στους ανεμβολίαστους σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες από τον Νοέμβριο. Εντούτοις, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του εμβολιασμού και των επιδημιολογικών μέτρων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων STEM, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, κατέδειξε πως το 19% του πληθυσμού παραμένει αντίθετο στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες είναι μοιρασμένοι στα δύο, με ποσοστό 43% έναντι 43%, στο ερώτημα για το αν στηρίζουν ή απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Έτοιμη να ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών"

Καταδίωξη με πυροβολισμό στο Μενίδι - Πέντε συλλήψεις

Πέντε άτομα συνελήφθησαν μετά την επεισοδιακή καταδίωξη, κατά την οποία υπήρξε και ένας πυροβολισμός από πλευράς αστυνομικού, μετά το μεσημέρι στο Μενίδι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 15.00, από την οδό Λιοσίων στο Μενίδι, όταν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, δηλαδή τέσσερις αστυνομικοί με δύο μοτοσικλέτες, έκαναν σήμα σε ένα ΙΧ όπου επέβαιναν τρεις Ρομά, να σταματήσει για να το ελέγξουν.

Ο οδηγός όμως ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει, με αποτέλεσμα να αρχίσει καταδίωξη.

Σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αστυνομικοί, το αυτοκίνητο άρχισε να κάνει μανούβρες για να ξεφύγει και κινήθηκε προς τις μοτοσικλέτες. Την στιγμή εκείνη, ένας από τους αστυνομικούς, όπως λέει ο ίδιος, πυροβόλησε μια φορά για εκφοβισμό, προς την πλευρά μιας ρεματιάς, για να μην υπάρξει τραυματισμός ή εξοστρακισμός της σφαίρας.

Οι Ρομά όμως δεν πτοήθηκαν, ολοκλήρωσαν την στροφή με το αυτοκίνητο και η καταδίωξη συνεχίστηκε, με την συνδρομή και δεύτερης ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασε εκεί.

Τελικά το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε σε μια αποθήκη στο Καματερό και οι τρεις επιβάτες συνελήφθησαν.

Όλη την ώρα της καταδίωξης όμως, ένα δεύτερο αυτοκίνητο τύπου βαν, με δύο ακόμα Ρομά, ακολουθούσε τους αστυνομικούς και όταν εγκλώβισαν το ΙΧ, επιχείρησαν να εμποδίσουν την σύλληψη των τριών συντρόφων τους. Συνελήφθησαν και αυτοί όμως, με την βοήθεια και του πληρώματος περιπολικού που είχε προστεθεί στην αστυνομική δύναμη.

Και οι πέντε οδηγήθηκαν στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, όπου διενεργείται προανάκριση για την υπόθεση. 

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίωξη με πυροβολισμό στο Μενίδι - Πέντε συλλήψεις"

Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα από 6 ετών στα σχολεία

H Επιτροπή Διαβούλευσης (Codeco) του Βελγίου για τον κορωνοϊό που συνεδρίασε σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής ειδικών να κλείσουν τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βέλγιο στις 20:00. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 23:00, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά τα σχολεία, η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ. Οι ειδικοί υποστήριξαν το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και των Δημοτικών για δέκα ημέρες, όμως οι Υπουργοί Υγείας της Φλάνδρας και της Βαλλονίας δεν το δέχτηκαν.

Ο συμβιβασμός βρέθηκε: τα σχολεία θα κλείσουν την εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης, η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική από 6 ετών (από 12 ετών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα).

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, περιορίζονται σε 200 άτομα, με μάσκα και πιστοποιητικό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα από 6 ετών στα σχολεία "

ΣτΕ: Συνταγματική η αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Η αναμόρφωση του καθεστώτος εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών που έγινε το περασμένο έτος, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη) με την υπ΄ αριθμ. 2114/2021 απόφασή της έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4713/2020, με τις οποίες αναμορφώθηκε το καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών και θεσπίσθηκε η αρχή της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεών τους, δεν αντίκεινται στο άρθρο 16 παρ. 2 και 8 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, «το Συμβούλιο της Επικρατείας, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του ν. 682/1977, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το ν. 4713/2020, δέχθηκε ότι η λύση της εργασιακής σχέσης του διδακτικού προσωπικού των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους επέρχεται μόλις περιέλθει η σχετική δήλωση βούλησης στον εργαζόμενο εκπαιδευτικό, για την επέλευση, όμως, του νομικού αποτελέσματος της καταγγελίας εκδίδεται υποχρεωτικώς σχετική διαπιστωτική πράξη από τον αρμόδιο προς τούτο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ακολούθως, το ΣτΕ δέχθηκε ότι «οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4713/2020, οι οποίες προβλέπουν αφενός τη σύναψη συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους διδάσκοντες στα ιδιωτικά σχολεία, με κατάργηση της προγενέστερης ρύθμισης περί υποχρέωσης σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας, αφετέρου δε την υπαγωγή των ζητημάτων πρόσληψης, απασχόλησης και λύσης των εργασιακών τους σχέσεων στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας, δεν αντίκεινται στο άρθρο 16 παρ. 2 και 8 του Συντάγματος».

Και αυτό, γιατί «οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στην αρτιότερη και ομαλότερη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της εκπαίδευσης, και για το λόγο ότι εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος».

Εξ άλλου, όπως επίσης έγινε δεκτό από το ΣτΕ, «οι σχετικές διατάξεις του ν. 4713/2020, με τις οποίες υιοθετήθηκε ο κανόνας του εργατικού δικαίου περί της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τον εργοδότη, δεν αντίκεινται σε κάποια συνταγματική διάταξη ή αρχή, δεδομένου άλλωστε ότι ο νομοθέτης διαθέτει κατά το Σύνταγμα ευρεία εξουσία καθορισμού του περιεχομένου της παρεχόμενης στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς προστασίας».

Μειοψηφία

Σύμφωνα με τη μειοψηφήσασα άποψη δύο μελών του ΣτΕ, κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 16 παρ. 2 και 8) η επίμαχη ρύθμιση του ν. 4713/2020 καταργεί την εποπτεία του Κράτους επί του ζητήματος της λύσης της σύμβασης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή εξυπηρετεί το συμφέρον και την καλή λειτουργία της εκπαίδευσης. Η νέα διάταξη εξομοιώνει τους εκπαιδευτικούς προς τους λοιπούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθόσον αφορά το καθεστώς της απόλυσής τους, παραγνωρίζοντας την, κατά το Σύνταγμα, ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.

Η δε μονόπλευρη ενίσχυση της ελευθερίας του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού σχολείου να απολύει το διδακτικό προσωπικό αναιτιωδώς και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τη Δημόσια Διοίκηση, είναι πρόσφορη να οδηγήσει στην άσκηση του εκπαιδευτικού έργου υπό τον φόβο της αυθαίρετης καταγγελίας της σχέσης εργασίας του εκπαιδευτικού και να παραβλάψει την ανεξαρτησία του έναντι του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και κάθε τρίτου, επί ζημία της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των μαθητών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Συνταγματική η αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών"

Θεμιστοκλέους: Στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση η αναμνηστική, για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών

Τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής, η τρίτη δόση του εμβολίου θα είναι διαθέσιμη για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών σε διάστημα 3 μηνών από τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα για όσους έχουν νοσήσει, ο εμβολιασμός τους  θα γίνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωση.

Το διάστημα των δύο μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της  Johnson & Johnson παραμένει.

«Ο ιός είναι εδώ και όσο έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων. Δεν μπορεί να δοθεί με ασφάλεια η απάντηση ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Όμικρον», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής (3/12) σημείωσε ο κ.Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε ότι στόχος είναι, όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεμιστοκλέους: Στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση η αναμνηστική, για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών"

Στους 694 οι διασωληνωμένοι, 97 θάνατοι, 6.201 τα νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.201, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 957.552 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.427 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 694 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή -6.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 6.201 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

208 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

215 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

100 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

234 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

478 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

189 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

232 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

43 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.032 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

101 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

93 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

203 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

76 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

39 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

140 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

79 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

85 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

186 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

57 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

96 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

96 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

123 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

78 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

170 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

128 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στη Π.Ε. Νάξου

60 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

79 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

59 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

64 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

177 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

53 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

126 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

58 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

117 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στους 694 οι διασωληνωμένοι, 97 θάνατοι, 6.201 τα νέα κρούσματα"

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα: Απαγόρευση συναθροίσεων και κλειστοί δρόμοι – Όλα τα μέτρα της αστυνομίας

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται από το Σάββατο, 03.12.2021, η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, εν όψει της τριήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αθήνα.

Απαγόρευση συναθροίσεων το Σάββατο

Αναφορικά με τις δημόσιες συναθροίσεις, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τα εξής: «Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – Άρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ¨Μέγαρο Μουσικής¨) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Χιλιάδες αστυνομικοί και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το τριήμερο 4 – 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ, κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα: Απαγόρευση συναθροίσεων και κλειστοί δρόμοι – Όλα τα μέτρα της αστυνομίας"

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα του για άμεση αποφυλάκιση με όρους – Στη φυλακή τουλάχιστον έως το 2027

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάνθηκε με βούλευμά του ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους τον Σεπτέμβριο του 2027.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (καθώς εργαζόταν στις φυλακές και ειδικά στις αγροτικές φυλακές). Η αίτησή του στηριζόταν στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου (1.7.2019), με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Σημειώνεται ότι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα για υποβολή αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Τώρα, η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο έκριναν ότι ο παλιός Ποινικό Κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και απέρριψαν το αίτημά του. Οι δικαστές, αναφέρουν ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο παλαιό Ποινικό Κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό αυτό, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 Π.Κ.).

Παράλληλα, οι δικαστές θεωρούν ότι αυτή η ρητή αναφορά περί δικαιώματος να αποφυλακιστούν με όρους οι πολυϊσοβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου». Αναφέρουν ακόμη ότι «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυϊσοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα του για άμεση αποφυλάκιση με όρους – Στη φυλακή τουλάχιστον έως το 2027"

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ανθότυρο που περιείχε λιστέρια

Ανθότυρο στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου λιστέρια ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, κατά τη διενέργεια ελέγχων, προέβη σε δειγματοληψία του ανθότυρου με ημερομηνία παραγωγής 21.11.2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως ένα μήνα μετά την ημερομηνία παραγωγής, που παράγεται από την επιχείρηση ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ.

Το δείγμα εξετάστηκε από τα εργαστήρια, δοκιμών και ερευνών τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου λιστέρια.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρση/ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το παραπάνω προϊόν από την αγορά. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που το έχουν ήδη προμηθευτεί, να μην το καταναλώσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ανθότυρο που περιείχε λιστέρια"

Επίθεση & απόπειρα βιασμού σε σχολείο των Αχαρνών - Σύλληψη του δράστη απ’την Ασφάλεια Αχαρνών

Τον τρόμο έζησαν δυο 17χρονα παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι όταν δέχτηκαν επίθεση στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους στην περιοχή της Λαθέας, στις Αχαρνές από δυο ενήλικες άντρες Πακιστανικής καταγωγής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δράστες επιτέθηκαν στα παιδιά τα οποία στη αρχή ξυλοκόπησαν ενώ στην συνέχεια προσπάθησαν να ασελγήσουν στην νεαρή κοπέλα. 

Τα παιδιά στην προσπάθεια τους να σωθούν έβαλαν τις φωνές και για καλή τους τύχη έγιναν αντιληπτοί από περιοίκους οι οποίοι τους φώναξαν και τράπηκαν σαν φυγή. 

 Την έρευνα ανέλαβε η Ασφάλεια Αχαρνών η οποία την επόμενη ημέρα εντόπισε και συνέλαβε τον έναν από τους δυο δράστες ενώ αναζητείται ο δεύτερος. 

Ο δράστης μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε ένοχος και προφυλακίστηκε.

parnesnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση & απόπειρα βιασμού σε σχολείο των Αχαρνών - Σύλληψη του δράστη απ’την Ασφάλεια Αχαρνών"

Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

Στον Άρειο Πάγο μετέβη σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αντεισαγγελέα Ανηλίκων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του παραρτήματος αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κ. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες».

Η υφυπουργός, αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, δήλωσε: «Μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων. Είμαι εδώ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, για να επαναλάβω τη στράτευσή μου και τη στράτευσή μας ως κυβέρνηση στη μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης. Ως Πολιτεία, δεν μένουμε μόνο στην καταγγελία.

Με τη θέσπιση του ν. 4837/2021, πριν από δύο μήνες, προχωρήσαμε ήδη στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και θεσπίσαμε το λευκό Ποινικό Μητρώο ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας για όλους όσοι φροντίζουν παιδιά και θεσμοθετήσαμε τον υπεύθυνο προστασίας σε κάθε δομή παιδικής φροντίδας. Παράλληλα, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προχωράμε στη σύσταση μικτών κλιμακίων που θα διενεργήσουν ελέγχους σε όλες τις δομές παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, σε όλη τη χώρα».

ΕΣΑμεΑ: «Έγκλημα διαρκείας» τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία

«Έγκλημα διαρκείας»
τελείται στα ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία στη χώρα μας καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), μετά το τραγικό γεγονός του θανάτου 25χρονου έπειτα από ξυλοδαρμό σε Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.

«Δύο μέρες πριν την εφετινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε ένα κράτος της που τιμάται σήμερα, το δραματικό, θανατηφόρο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι σε ένα κράτος της Δύσης, ευνομούμενο, η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατέψει τα παιδιά της» υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, θέτοντας σκληρά ερωτήματα.

«Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική ένταξη; Πόσες φορές θα χρειαστεί το αναπηρικό κίνημα να μιλήσει για τη διαβίωση στην κοινότητα, ενάντια στο κλείδωμα μέσα σε τέσσερις τοίχους; Θα φέρει η ΕΔΕ στο Κέντρο «Ο Άγιος Δημήτριος» πίσω τον νεαρό άνδρα με αναπηρία;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ ανέφερε τις χρόνιες πληγές του συγκεκριμένου πεδίου, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας:

-Τα ιδρύματα έχουν ελάχιστο προσωπικό

-Το προσωπικό δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο

-Τα προγράμματα που εφαρμόζονται εντός ιδρυμάτων είναι ελλιπέστατα, αποσπασματικά και σίγουρα δεν προάγουν την προσωπικότητα των φιλοξενούμενων σε αυτά.

«Χρειάζεται άμεσα επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να υπάρξει σοβαρή φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία που ζουν εσώκλειστα στα ιδρύματα και σταδιακή αποϊδρυματοποίηση, με πρόγραμμα, με σωστή χρηματοδότηση, με εκπαίδευση της πολιτικής διοίκησης, της διοίκησης και του προσωπικού των ιδρυμάτων, των ιδίων των ατόμων που διαβιούν στα ιδρύματα, με συνέπεια και στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αλλά και στήριξη της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις στη χώρα» είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το τωρινό αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης και να διαβουλευτεί με το αναπηρικό κίνημα για ένα νέο μοντέλο.

«Αν αυτό δεν ξεκινήσει άμεσα, τότε η Πολιτεία συναινεί σε ένα έγκλημα διαρκείας και η κοινωνία, όλες και όλοι εμείς οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές μας, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε αθώες ψυχές θυμάτων μέσα στα ιδρύματα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου"

«Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς»: Ποινική δίωξη στους διαχειριστές της ιστοσελίδας

Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και διέγερση σε ανυπακοή άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος δυο προσώπων που φέρονται ως διαχειριστές της ιστοσελίδας «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς», η οποία εμφανίζεται να καλεί σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η υπόθεση μπήκε στο «στόχαστρο» της εισαγγελικής έρευνας μετά τη διαβίβαση σχετικής δικογραφίας από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 10 ημέρες η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου κατ εξακολούθηση σε βάρος γνωστού δικηγόρου ο οποίος φέρεται να δηλώνει αρνητής του κορονοϊού, του εμβολίου αλλά και των διασωληνώσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς»: Ποινική δίωξη στους διαχειριστές της ιστοσελίδας"

Αρνητής του εμβολιασμού χωρίζει τη γυναίκα του επειδή εμβολιάστηκε

Η παράνοια των αρνητών του εμβολιασμού έχει περάσει σε άλλο... level και κάθε ημέρα δημοσιοποιείται και ένα καινούριο περιστατικό που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί με την κοινή λογική, όπως για παράδειγμα την καταγγελία που έγινε στην πρωινή εκπομπή του Mega πως ένας φανατικός αντιεμβολιαστής χώρισε τη σύζυγό του επειδή εκείνη είχε εμβολιαστεί.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η κ. Μαρία, τηλεθεάτρια, η οποία περιέγραψε αυτό που έζησε η ξαδέρφη της, ο σύζυγος της οποίας ήταν αντιεμβολιαστής.

«Η ξαδέρφη μου έζησε εδώ και πέντε χρόνια μια περίεργη ιστορία με το σύζυγό της. Όταν ξεκίνησε το θέμα με το εμβόλιο ήταν σχετικά θετικός. Η κοπέλα το έκανε το εμβόλιο, εκείνος δεν είχε φέρει αντίρρηση. Στην πορεία όμως δημιουργήθηκαν προβλήματα μεταξύ τους, μέχρι και απειλές, ότι θα την εγκαταλείψει και δε θα της δίνει χρήματα, όπως και έκανε», περιέγραψε η κ. Μαρία.

«Αυτός είναι φανατικός αρνητής, επηρεάζεται από τη θρησκεία, όπως την έχει φτιάξει αυτός στο μυαλό του. Τελικά τη χώρισε, ενώ η κοπέλα έκανε καταγγελία γιατί φοβόταν για τη σωματική της ακεραιότητα», πρόσθεσε η ίδια.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρνητής του εμβολιασμού χωρίζει τη γυναίκα του επειδή εμβολιάστηκε"

Εξοικονομώ 2021: Οι σημαντικότερες διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Εως και τις 31 Ιανουαρίου, θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα, εάν δεν τροποποιηθεί,  για την υποβολή αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2021 σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 13 Δεκεμβρίου, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα δημοσιεύθηκε και ο οδηγός του προγράμματος που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 - 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο - και διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα.

Μεταξύ των σημαντικότερων διαφορών είναι η κατάργηση της χρονικής ιεράρχησης των αιτήσεων και η δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Ο οδηγός έχει δημοσιευθεί  στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Ολόκληρος ο οδηγός του Εξοικονομώ 2021, ΕΔΩ

Τι πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος στην αίτησή του

-Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φροντίσει να έχει όλα τα έγγραφα – σχέδια πολεοδομίας του ακινήτου  και να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν πριν την αίτηση στο πρόγραμμα.

-Οι παρεμβάσεις που δίνουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.

-Για την επιλογή των παρεμβάσεων φυσικά, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή.

-Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή την νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.

Οι προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων

Περιορισμός αιτήσεων ανά ωφελούμενο:

Για αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

Για αίτηση Πολυκατοικίας, για κάθε για κάθε ΑΦΜ διαχείρισης Πολυκατοικίας είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας (1) αίτησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος.

Για τα συμμετέχοντα διαμερίσματα ως μέρος αίτησης Πολυκατοικίας, για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων αιτήσεων συμμετεχόντων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Ωστόσο, ισχύει το προβλεπόμενο όριο σώρευσης επί του συνόλου της επιχορήγησης.

Περιορισμός αιτήσεων ανά κατοικία: Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα, Πολυκατοικία, ή διαμέρισμα ως μέρος αίτησης Πολυκατοικίας) του τρέχοντος Προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μία (1) μόνον αίτηση. Κατοικίες, με την άνω έννοια, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο τρέχον πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με ενεργή αίτηση σε κάποιον από τους κύκλους των Προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» και “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα οποία επιτρέπεται να μετέχουν ως διαμέρισμα-μέρος αίτησης σε πολυκατοικία αλλά μόνον για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί.

Ο έλεγχος για την τήρηση των ανωτέρω αφορά το σύνολο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στο πρόγραμμα και πραγματοποιείται από τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος πριν την έκδοση της οικείας απόφασης υπαγωγής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξοικονομώ 2021: Οι σημαντικότερες διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα, πότε ανοίγει η πλατφόρμα"

Κορονοϊός – Πάτρα: Πέθανε 24χρονη ανεμβολίαστη – Άντεξε μόλις 4 μέρες διασωληνωμένη σε νοσοκομείο

Ακόμα μία τραγωδία στην Πάτρα με θύμα μια νέα κοπέλα που είχε μείνει ανεμβολίαστη. Ο κορονοϊός βρήκε ανοχύρωτο τον οργανισμό της και της στοίχισε τη ζωή…

Η άτυχη κοπέλα διακομίστηκε πριν από λίγες μέρες στο νοσοκομείο του Ρίου, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Τη διασωλήνωσαν στην εντατική αλλά η κατάσταση της υγείας της συνέχιζε να επιδεινώνεται και το πρωί κατέληξε.

Όπως αναφέρει το flamis.gr, η κοπέλα ήταν ανεμβολίαστη παρά το γεγονός πως είχε υποκείμενο νόσημα. Νόσησε, παρέμεινε στο σπίτι της, στα Καλάβρυτα και όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Πάτρα: Πέθανε 24χρονη ανεμβολίαστη – Άντεξε μόλις 4 μέρες διασωληνωμένη σε νοσοκομείο"

Θεμιστοκλέους – Κορονοϊός: Προς άνοιγμα για όλους της πλατφόρμας για την τρίτη δόση στους 4 μήνες

Το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν την τρίτη δόση, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε.

Έκανε γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεμιστοκλέους – Κορονοϊός: Προς άνοιγμα για όλους της πλατφόρμας για την τρίτη δόση στους 4 μήνες"

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματικός και σύμφωνος με τις υπερνομοθετικές διατάξεις, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του covid-19. Μάλιστα, ειδικώς ως προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι ο εμβολιασμός αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις ακυρώσεως που ζητούταν να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές, κ.λπ. αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, όπως είναι των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ, των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού του ΕΚΑΒ, της ΠΟΕΔΗΝ, κ.λπ.

Με τις αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποκλείστηκε κάθε περίπτωση να ευδοκιμήσει αίτηση ακύρωσης αρνούμενου να εμβολιαστεί, είτε ατομικά είτε μέσω Σωματείου, κ.λπ.

Επίσης, να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης, έκανε για πρώτη φορά χρήση του άρθρο 25 του νόμου 4786/2021 που του παρέχει το δικαίωμα να ανακοινώνει το αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων του δικαστηρίου.

Έτσι, ο κ. Σκαλτσούνης εξέδωσε σήμερα σχετική ανακοίνωση για το «δια ταύτα» των υποθέσεων εμβολιασμού που αποφάνθηκε το δικαστήριο σε διάσκεψη, ενώ όπως αναφέρει οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιευθούν πριν την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης τον ερχόμενο Ιούνιο και πιθανά τον ερχόμενο τον Απρίλιο.

Οι αποφάσεις επί των οποίων αποφάσισε σε διάσκεψη η Ολομέλεια του ΣτΕ (εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης και Παναγιώτα Καρλή), αφορούν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό δομών υγείας το προσωπικό του ΕΚΑΒ, κ.λπ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σκαλτσούνη, επί της αιτήσεως ακυρώσεως του προσωπικού της ΕΜΑΚ το ΣτΕ έκρινε:

1) Ομόφωνα ότι η προσβαλλόμενη πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), καθ’ ο μέρος προβλέπει ότι στις ΕΜΑΚ υπηρετεί μόνον εμβολιασμένο προσωπικό και ορίζει απώτατη προθεσμία προγραμματισμού του εμβολιασμού όσων δεν είχαν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη.

2) Ομοφώνως ότι η ανωτέρω πράξη δημοσιεύθηκε μεν στον εσωτερικό ιστότοπο του ΠΣ, όφειλε όμως να είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3) Περαιτέρω, το δικαστήριο, λόγω της σπουδαιότητας των τιθεμένων ζητημάτων, προχώρησε στην εξέταση αυτών και έκρινε, μεταξύ άλλων (με μειοψηφία 3 μελών) ότι η προσβαλλόμενη πράξη δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι

α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων,

β) προβλέπεται από ουσιαστικό νόμο και, ειδικότερα, από την προσβαλλόμενη κανονιστική πράξη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 79 παρ. 13 του ν. 4662/2020 σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου, οι οποίες παρέχουν εξουσιοδότηση στον Αρχηγό του ΠΣ να θεσπίσει εγκύρως, ως πρόσθετο προσωρινό, υπό περιστάσεις πανδημίας, όρο για την καλή κατάσταση της υγείας των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ, τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού covid-19,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

4) Κρίθηκε επίσης ότι η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν την νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

5) Τέλος, το δικαστήριο εφαρμόζοντας το άρθρο 50 παρ. 3 εδ. α του π.δ. 18/1989 και σταθμίζοντας τα έννομα συμφέροντα των διαδίκων, αποφάσισε (ομοφώνως) να αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης και να χορηγήσει στη Διοίκηση προθεσμία ενός μηνός από την κοινοποίηση σ’ αυτήν της απόφασης της Ολομέλειας, προκειμένου να προβεί στη δημοσίευση της πράξης του Αρχηγού του ΠΣ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Επί των 9 αιτήσεων ακυρώσεως που αφορούν το απασχολούμενο σε δομές υγείας ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (αιτήσεις ΠΟΕΔΗΝ, Σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ και υπόχρεων φυσικών προσώπων), σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΣτΕ:

1) απέρριψε ορισμένες ως απαράδεκτες.

2) Τις υπόλοιπες αιτήσεις απέρριψε (με μειοψηφία 3 μελών) με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (άρθρο 206 ν. 4820/2021) δεν αντίκειται στις συνταγματικές ή υπερνομοθετικές διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση, διότι, στην προκειμένη περίπτωση, αυτός:

α) επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών,

β) προβλέπεται από τον νόμο,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και

δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εξ άλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή.

Κρίθηκε επίσης αφ’ ενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό"

Θέρμη-Γηροκομείο: Πέθανε 62χρονος που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο- Μήνυση από συγγενή

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η διασπορά κορωνοϊού στο κέντρο αποκατάστασης ηλικιωμένων στη Θέρμη, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του γνωστού ποινικολόγου, Νίκου Διαλυνά, συγγενικό πρόσωπο του οποίου -και τρόφιμος στη συγκεκριμένη μονάδα- έχασε τη μάχη με τη φονική νόσο την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του 62χρονου τρόφιμου -πλήρους εμβολιασμένου και με τις τρεις δόσεις- προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας Διαλυνά, η οποία με τη μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να διερευνηθούν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις στη μονάδα ηλικιωμένων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του συγγενικού τους προσώπου.

Παράλληλα ζητά τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και ιστολογικών εκθέσεων προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός ανάμεσα σε 26 τρόφιμους της μονάδας.

Η υπόθεση ανατέθηκε ήδη σε πταισματοδίκη ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα και ζητά την εξέταση των ιατρικών βιβλίων που τηρούνται τόσο Ιπποκράτειο όσο και στην υγειονομική δομή, ενώ κάλεσε τον κ. Διαλυνά να παρουσιαστεί ενώπιόν του στις 13 Δεκεμβρίου.

Εκείνο που απασχολεί την οικογένεια του άτυχου άνδρα είναι το γεγονός ότι διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο με τιμή αιματοκρίτη 15, γεγονός το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Επίσης, ενώ παρουσίαζε μεγάλες και παραμελημένες κατακλίσεις αναγκάστηκε να περιμένει στην εφημερία του Ιπποκράτειου τουλάχιστον οκτώ ώρες σε φορείο, δεδομένου ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη από το ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με covid.

Ο γνωστός ποινικολόγος ζητά την ποινική δίωξη και τιμωρία παντός υπευθύνου για το αδίκημα της έκθεσης που οδήγησε στον θάνατο τον 62χρονο, καθώς επίσης αιτείται να κληθούν ως μάρτυρες ο διοικητής του Νοσοκομείου, ο αναπληρωτής διοικητής, ο γιατρός και κάθε άλλος θεράπων υγειονομικός που παρακολουθούσε τη νοσηλεία του ξαδέλφου του.

Η καταγγελία για τη διασπορά στο γηροκομείο και τι υποστήριξαν οι υπεύθυνοι

Σύμφωνα με καταγγελία που είχε φτάσει στο ThessToday.gr στο κέντρο αποκατάστασης στη Θέρμη είχε διοργανωθεί εκδήλωση για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με τη συμμετοχή ατόμων που δεν περιθάλπονταν στη συγκεκριμένη δομή. Λίγες ημέρες μετά, 26 τρόφιμοι παρουσίασαν συμπτώματα κορωνοϊού, από τους οποίους οι 12 χρειάστηκε να διακομιστούν στο Ιπποκράτειο, εκ των οποίων οι πέντε τελικά έχρηζαν νοσηλείας.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στη Θέρμη μία ημέρα μετά τον θάνατο του 62χρονου αρνήθηκαν να αναφέρουν στο ThessToday.gr το παραμικρό, ενώ σε παλαιότερη επικοινωνία είχαν δηλώσει ότι «τα περιστατικά τα ελέγχει ο γιατρός μας και έχουν εμβολιαστεί όλοι οι τρόφιμοι και με τις τρεις δόσεις». Παράλληλα, δεν επιβεβαίωσαν ποτέ την αιτία διασποράς του κορωνοϊού στη συγκεκριμένη δομή, κάτι που οδήγησε τον Νίκο Διαλυνά να συντάξει τη μηνυτήρια αναφορά με αποδέκτη τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θέρμη-Γηροκομείο: Πέθανε 62χρονος που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο- Μήνυση από συγγενή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news