facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

ΕΛΑΣ: «Επιχείρηση» για πάταξη παρανομιών στην Πλ. Μοναστηρακίου

Μετά την χθεσινή μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Πλατεία Βικτωρίας για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, ακολούθησε σήμερα (17/3) το πρωί ακόμα μια αναλόγου μεγέθους επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Μοναστηρακίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στην σημερινή επιχείρηση στην Πλατεία Μοναστηρακίου συμμετείχαν:180 αστυνομικοί (Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών / Υποδιεύθυνση Περιπολιών, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής / Ο.Π.Κ.Ε., ΔΡΑΣΗ, Διεύθυνση ‘Αμεσης Δράσης Αττικής / ΔΙ.ΑΣ., Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής).

Κατά την επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 380 άτομα εκ των οποίων προέκυψαν:

– 69 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, αλλοδαπών, που στερούνταν τα απαραίτητα έγγραφα και οδηγήθηκαν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. της Αμυγδαλέζας

– 2 συλλήψεις για ναρκωτικά,

– 6 συλλήψεις για παρεμπόριο,

– 130 τροχαίες παραβάσεις για στάθμευση εκ των οποίων και 20 αφαιρέσεις πινακίδων,

– 76 λοιπές τροχαίες παραβάσεις (κράνος, ζώνη ασφαλείας κ.λπ.),

– 4 παραβάσεις διενέργειας επιβατικής μεταφοράς με κόμιστρο -λαθραία ταξί-

– 25 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις.

Όπως επισημαίνει η ΓΑΔΑ οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, με αμείωτη ένταση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΑΣ: «Επιχείρηση» για πάταξη παρανομιών στην Πλ. Μοναστηρακίου "

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) Μπόικο Μπορίσοφ συνελήφθη την Πέμπτη, 17.03.2022, σε αστυνομική επιχείρηση που συνδέεται με την έρευνα της Εισαγγελίας της Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η πρώην πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της βουλής Μέντα Στογιάνοβα, καθώς και η σύμβουλος του Μπορίσοφ, Σεβνταλίνα Αρναούντοβα, συνελήφθησαν επίσης.

«Μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας είναι σε εξέλιξη, σε σχέση με 120 υποθέσεις του Γραφείου της Εισαγγελίας της Ε.Ε. στη Βουλγαρία. Έρευνες και κατασχέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές τοποθεσίες. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, η Μέντα Στογιάνοβα και η Σεβνταλίνα Αρναούντοβα κρατούνται αυτήν τη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εσωτερικών. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ"

Ουκρανία: Ο ΠOY λέει πως επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, μεταξύ αυτών υγειονομικοί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

«Σε οποιαδήποτε σύρραξη, οι επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Τέντρος ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο ΠOY λέει πως επιβεβαίωσε 43 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εξουδετερώθηκαν» σε μυστική επιχείρηση 105 κατάσκοποι στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές φέρεται να πραγματοποίησαν τεράστια μυστική επιχείρηση στο Κίεβο, με στόχο να εξουδετερώσουν τους κατασκόπους της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και ενισχύονται οι φόβοι για επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Mega, η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 7 ώρες με την συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, ενώ συνολικά φέρεται να συνελήφθησαν 105 κατάσκοποι, Ρώσοι και Ουκρανοί, που είχαν στόχο να παγιδεύσουν το Κίεβο.

Παράλληλα, πληροφορίες των ουκρανικών αρχών, σημειώνουν ότι οι κατάσκοποι της Μόσχας στο Κίεβο, φέρεται να είχαν κρύψει αρκετά όπλα και πυρομαχικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εξουδετερώθηκαν» σε μυστική επιχείρηση 105 κατάσκοποι στο Κίεβο"

Απειλούσε με… ψαροτούφεκο διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ επειδή του έκοψαν το ρεύμα

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ στο Περιστέρι, όταν εισέβαλε στα γραφεία εξοργισμένος και κρατώντας ένα ψαροτούφεκο ένας 38χρονος, επειδή του έκοψαν το ρεύμα.

Ο εξοργισμένος άνδρας εισέβαλε στο γραφείο του διευθυντή του υποκαταστήματος και τον απειλούσε με το ψαροτούφεκο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, στο υποκατάστημα επικράτησε ένας μικρός πανικός μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ ο διευθυντής προκειμένου να τον ηρεμήσει, του είπε ότι θα επανασυνδεθεί το ρεύμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ έκοψαν το ρεύμα στον 38χρονο λόγω παράνομης σύνδεσης. Ο 38χρονος συνελήφθη και σχηματίστηκε εναντίον του δικογραφία για απειλή και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απειλούσε με… ψαροτούφεκο διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ επειδή του έκοψαν το ρεύμα"

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει «μεγάλη ανησυχία» ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν την Παρασκευή 18/3.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίασε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λευκός Οίκος εκφράζει «μεγάλη ανησυχία» ότι η Κίνα μπορεί να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία"

Για 7.000 νεκρούς Ρώσους μιλάει η CIA, 498 λέει η Μόσχα

Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενη εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 300 θανάτους Ρώσων στρατιωτών την κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, πολεμούν πλέον στην Ουκρανία.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει έναν παραλληλισμό λέγοντας πως στην μάχη στην Ίβο Τζίμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν 7.000 πεζοναύτες σκοτώθηκαν. Τώρα, 20 μέρες μετά την ρωσική εισβολή, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ρωσικές απώλειες, συνεχίζουν οι NYT, είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε πάνω από 20 χρόνια πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για 14.000 έως 21.000 τραυματίες Ρώσους στρατιώτες. Σύμφωνα με το Κίεβο και τους νατοϊκούς συμμάχους τουλάχιστον τρεις Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Μόσχας, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Για 7.000 νεκρούς Ρώσους μιλάει η CIA, 498 λέει η Μόσχα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών θα πραγματοποιηθούν στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 18/3 έως 16/5, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 19.00΄, θα πραγματοποιείται λόγω εκτέλεσης εργασιών προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Γεωργιάδη, περιοχής Δήμου Μεγαρέων.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του Βόρειου (δεξιού) παραδρόμου της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα"

Ιταλία: Η Pirelli ανακοίνωσε πως διακόπτει τις επενδύσεις στη Ρωσία

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις επενδύσεις της στη Ρωσία.

Εξαίρεση όπως ανακοίνωσε η Pirelli θα είναι όσες επενδύσεις σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, ενώ η δραστηριότητα των εργοστασίων της στη χώρα θα περιοριστεί.

«Η Pirelli είναι κατά αυτού του πολέμου… Οι επενδύσεις στην τοπική αγορά (της Ρωσίας), εξαιρουμένων όσων σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, έχουν διακοπεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Συμπληρώνει ότι «οι δραστηριότητες των εργοστασίων στη Ρωσία θα περιοριστούν σταδιακά σε εκείνες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους».

Η Pirelli κατασκευάζει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαστικών της σε δύο εργοστάσια στη Ρωσία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Η Pirelli ανακοίνωσε πως διακόπτει τις επενδύσεις στη Ρωσία"

ΑΑΔΕ: Eπιχειρήσεις εστίασης «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις για αγορές μέσω πλατφόρμας

Νέο τρόπο έχουν βρει επιτήδειοι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης για να εισπράττουν από τους πελάτες τους τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στην Εφορία. Στις παραγγελίες, που λαμβάνουν μέσω των γνωστών πλατφορμών delivery, «ξεχνούν» να χρησιμοποιήσουν την ταμειακή μηχανή και παραδίδουν τα εδέσματα …χωρίς απόδειξη.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν «σκαστές» περιπτώσεις φοροδιαφυγής, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό «υπερόπλο» που έχουν στη διάθεση τους.

Μέσω αυτού, έχουν τη δυνατότητα τόσο να υπολογίζουν αρχικά - κατ΄ εκτίμηση - τις παραγγελίες, που γίνονται μέσω delivery, όσο, και στη συνέχεια, να επαληθεύουν και να καταλήγουν στον ακριβή αριθμό αυτών, αλλά και όσων παραδόθηκαν χωρίς να εκδοθεί απόδειξη.

Για να συμβεί αυτό, πέραν του ειδικού αλγορίθμου και της χρήσης Business Intelligence λογισμικού, ζητήθηκαν και απεστάλησαν από τις πλατφόρμες τα στοιχεία των συναλλαγών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά:

ΑΤΤΙΚΗ

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2017 – 2019, 117.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 680.000€ και ΦΠΑ 143.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2017 – 2019, 48.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 450.000€ και ΦΠΑ 95.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2017 – 2019, 110.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 945.000€ και ΦΠΑ 198.000€.

ΚΡΗΤΗ

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στη χρήση 2020, 31.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 172.000€ και ΦΠΑ 39.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στη χρήση 2020, 44.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 258.000€ και ΦΠΑ 57.500€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στη χρήση 2020, 31.200 αποδείξεις, καθαρής αξίας 111.000€ και ΦΠΑ 31.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στη χρήση 2020, 18.900 αποδείξεις, καθαρής αξίας 139.000€ και ΦΠΑ 30.000€.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2018-2019, 20.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 116.000€ και ΦΠΑ 26.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2018-2019, 19.800 αποδείξεις, καθαρής αξίας 138.000€ και ΦΠΑ 31.500€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2018-2019, 22.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 119.000€ και ΦΠΑ 27.000€.

· Επιχείρηση εστίασης δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2018-2019, 19.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 104.000€ και ΦΠΑ 20.000€.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

· Επιχείρηση εστίασης στα Ιωάννινα δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2017-2020, 46.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 243.000€ και ΦΠΑ 52.000€.

· Επιχείρηση εστίασης στην Πάτρα δεν είχε εκδώσει στις χρήσεις 2018-2020, 20.000 αποδείξεις, καθαρής αξίας 160.000€ και ΦΠΑ 31.500€.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΑΔΕ: Eπιχειρήσεις εστίασης «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις για αγορές μέσω πλατφόρμας"

Ουκρανία: 27 οι νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικά πυρά

Έφτασαν τους 27 οι άνθρωποι που έχασαν σήμερα την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία .

Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο.

«Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.

«Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού», διευκρίνισε διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 27 οι νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικά πυρά"

Δήλωση Ν. Παναγιωτόπουλου για τη συνάντηση με τον Χ. Ακάρ: Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»

Σχετικά με πληροφορίες για το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν οι Υπουργοί Αμύνης της Ελλάδος και της Τουρκίας στο περιθώριο της έκτακτης Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις  μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“,  και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση Ν. Παναγιωτόπουλου για τη συνάντηση με τον Χ. Ακάρ: Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»"

Εισβολή στην Ουκρανία - Guardian: Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;

Ευρύ πεδίο συζητήσεων άνοιξε η φράση του Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του ο οποίος απομονώνεται συνεχώς από τη Δύση ενόσω συνεχίζει τις επίθεσεις που έχουν στοιχίσει ζωές αμάχων στην Ουκρανία. Το λεκτικό επεισόδιο με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο κάνει τον γύρο του κόσμου. «Είστε έτοιμος να αποκαλέσετε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου;», ρώτησε δημοσιογράφος τον Μπάιντεν, με τον τελευταίο να το σκέφτεται και ύστερα από λίγο να απαντά: «Πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου».

Λίγες ώρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής προέλασης στην ουκρανική επικράτεια, η βρετανική εφημερίδα Guardian θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: «Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου και ποιος το αποφασίζει;».

 

Στο δημοσίευμα του Guardian ανασύρονται μνήμες από τη δίκη της Νυρεμβέργης, ενώ εξετάζονται οι τρόποι για να καταδικαστεί ένας ηγέτης για εγκλήματα πολέμου. Ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Επίσης, κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Ο τίτλος «εγκληματίας πολέμου» δεν είναι, όμως, εύκολη υπόθεση... Ο Guardian παρουσιάζει όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Ποιος είναι εγκληματίας πολέμου;

Ο όρος χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες που έχουν υιοθετήσει οι παγκόσμιοι ηγέτες, γνωστοί ως κανόνες του πολέμου. Οι νόμοι αυτοί ορίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι χώρες σε καιρό πολέμου.

Αυτοί οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί τον τελευταίο αιώνα, με τις συμβάσεις της Γενεύης στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγκεκριμένοι κανόνες υπάρχουν ώστε να προστατεύουν τους αμάχους, αλλά και εκείνους που δεν μπορούν πλέον να πάρουν μέρος στη μάχη, μεταξύ αυτών πολίτες όπως γιατροί και νοσοκόμοι, τραυματισμένοι στρατιώτες και αιχμάλωτοι πολέμου. Συμβάσεις και πρωτόκολλα καθορίζουν ποιοι μπορεί να στοχοποιηθούν και με ποια όπλα.

Συγκεκριμένα όπλα απαγορεύονται, μεταξύ των οποίων χημικά και βιολογικά.

Ποια είναι εγκλήματα πολέμου;

Οι «σοβαρές παραβιάσεις» των κανόνων που όρισαν οι συγκεκριμένες συμβάσεις που φτάνουν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα πολέμου» περιλαμβάνουν την εκτεταμένη καταστροφή που δεν εξυπηρετεί κάποια στρατιωτική σκοπιμότητα. Άλλα εγκλήματα πολέμου είναι η επί τούτου στοχοποίηση πολιτών, η χρήση δυσανάλογης βίας, η χρήση ανθρώπων σαν ασπίδες και η κράτηση αιχμαλώτων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικάζει, επίσης, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται σε «γενικευμένες επιχειρήσεις κατά άμαχου πληθυσμού». Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν φόνους, εξοντώσεις, μεταφορές πληθυσμών, βασανισμούς, βιασμούς και trafficking.

Η κατηγορία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια στον ρώσο πρόεδρο για να χαρακτηριστεί «εγκληματίας πολέμου» είναι μέσω του διεθνούς αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της «ευθύνης διοίκησης». Αν ο διοικητής των στρατευμάτων διατάξει ή γνωρίζει ή είναι σε θέση να γνωρίζει εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν και δεν έκανε τίποτα για να τα σταματήσει, μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος γι’ αυτά.

Ο δρόμος προς τη Δικαιοσύνη

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις δρόμοι για την έρευνα και τον καθορισμό εγκλημάτων πολέμου, αν και κάθε ένας έχει τα όριά του.

Ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν ο ΟΗΕ να αναθέσει τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια εξεταστική επιτροπή που θα κατέληγε σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου για τη δίωξη του Πούτιν.

Τρίτη επιλογή θα ήταν ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες του. Εκεί βέβαια η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ εδώ δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε πάντως να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τέλος, κάποιες χώρες έχουν στο δίκαιό τους νόμους για την δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία για παράδειγμα διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.α.

Πού θα μπορούσε να δικαστεί ο Πούτιν;

Δεν είναι σαφές. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν πρόκειται να στείλει στο δικαστήριο της Χάγης κανέναν. Ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να δικαστεί σε μια χώρα που θα επέλεγε ο ΟΗΕ όμως το βασικό πρόβλημα είναι ποιος θα τον αναγκάσει να βρεθεί σε αυτό το δικαστήριο.

Υπάρχουν ηγέτες που έχουν δικαστεί από τέτοιο δικαστήριο;

Πολλές φορές. Από το δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο που δίκασαν τους πρωτεργάτες του φασιστικού Άξονα μετά τον Β’ ΠΠ έως πιο πρόσφατες υποθέσεις, αρκετοί είναι οι ηγέτες χωρών που έχουν διωχθεί για τις πράξεις τους σε χώρες όπως η Βοσνία, η Καμπότζη και η Ρουάντα.

Ο πρόεδρος της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις συγκρούσεις που κατέληξαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Πέθανε στο κελί του πριν προλάβει να ακούσει την ετυμηγορία. Ο Σερβοβόσνιος συνεργάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, καταδικάστηκε σε 50 χρόνια για τη θηριωδία στη γειτονική Σιέρα Λεόνε. Ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ, Χιζέν Χαμπρέ, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ο πρώτος ηγέτες χώρας που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ένα αφρικανικό δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε ισόβια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία - Guardian: Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου;"

Καιρός αύριο: Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Παρασκευή (18.03.2022) με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους.

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά, στα ορεινά-ημιορεινά των οποίων και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς τοπικά έως μέτριας έντασης.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Σημειώνεται ότι αυτά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και το Σαββατοκύριακο.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (18.03.2022) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Ανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες κυρίως στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 με πιθανή ενίσχυση από το απόγευμα τοπικά στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί και στα νοτιότερα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι"

Εμανουέλ Μακρόν: Το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα - «Ηλεκτροσόκ» η ουκρανική κρίση

«Ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την ουκρανική κρίση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που παρουσίασε σήμερα το προεκλογικό του πρόγραμμα, ενόψει της προσπάθειας επανεκλογής του στην γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρωτήθηκε αν έκανε λάθος το 2019, οπότε και χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι όταν έκανε τη δήλωση η κατάσταση ήταν τέτοια, αφού υπήρχε έλλειψη στρατηγικής καθαρότητας, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην Τουρκία που απειλούσε «άλλο κράτος μέλος», σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην Ελάδα. 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν ηλεκτροσόκ για τη Συμμαχία δήλωσε ο Μακρόν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πολιτικής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως θα έπρεπε να φύγει η Γαλλία από το ΝΑΤΟ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμανουέλ Μακρόν: Το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα - «Ηλεκτροσόκ» η ουκρανική κρίση"

Μακρόν: Υποσχέθηκε να κάνει τη Γαλλία ισχυρότερη εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία

Υπόσχεση ότι θα  ενισχύσει την κυριαρχία της Γαλλίας, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο τον επόμενο μήνα, έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι των αντιπάλων του ενόψει των προεδρικών εκλογών αυξήθηκε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα επικρατήσει στον πρώτο γύρο και θα κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας τον πόλεμο στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Το να καταστεί η Γαλλία μια πιο ανεξάρτητη χώρα θα είναι πρωταρχικός στόχος, τόνισε ο Μακρόν, καθώς ξεκίνησε να περιγράφει την πλατφόρμα του, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τη χώρα εάν παραμείνει πρόεδρος.

«Υπήρξα αξιόπιστος», είπε ακόμα ο Εμανουέλ Μακρόν.«Η ανεργία και οι φόροι μειώθηκαν, όπως είχα υποσχεθεί, και αυτό παρά την κρίση του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Mακρόν.

Έκανε λόγο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων και των επενδύσεων στην αμυντική τεχνολογία. Υποσχέθηκε επίσης ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα.

Ως προς την ενέργεια, ο Μακρόν ανέφερε πως «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα». Ως προς την παιδεία και τον πολιτισμό δεσμεύτηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής επιμόρφωσης των νέων και υπέρ της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής παραγωγής και των ανθρώπων της. Αναφερόμενος στον κοινωνικό τομέα, ο Μακρόν υποσχέθηκε πλήρη απασχόληση αλλά και αναμόρφωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Επεσήμανε συγκεκριμένα την γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αλλά και ελάχιστη σύνταξη ύψους 1.100 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Υποσχέθηκε να κάνει τη Γαλλία ισχυρότερη εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «1.000 Τσετσένοι εθελοντές καθ’ οδόν για τη μάχη»

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος υποστήριξε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ότι 1.000 Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής.

Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε συγκεκριμένα ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας» που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».

Επισημαίνεται πως η φράση «ειδική επιχείρηση» είναι ο αποδεκτός από το Κρεμλίνο χαρακτηρισμός για τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το AFP, πάντως, οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές ενώ έχουν αμφισβητηθεί και από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει, εξάλλου, πως ο Καντίροφ – ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία – διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο προστατευόμενος του Βλαντίμιρ Πούτιν ηγέτης έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι», η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία, κατά τις ίδιες πηγές.

Εδώ και μερικές μέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «1.000 Τσετσένοι εθελοντές καθ’ οδόν για τη μάχη»"

Εισβολή στην Ουκρανία: Πάγωσε τις περιουσίες 5 Ρώσων επιχειρηματιών η Ελλάδα

Ρώσοι επιχειρηματίες-  που δεν ανήκουν μεν στην κατηγορία των μεγάλων Ολιγαρχών, αλλά έχουν δραστηριότητα και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα - βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς περιλαμβάνονται  στη λίστα των 870 προσώπων που θεωρείται ότι είχαν εμπλοκή στην υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως πρόέκυψε μετά από την επικαιροποίησή της. 

Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 5 Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και περιλαμβάνονταν στημν αρχική  λίστα κυρώσεων που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Πρόκειται για ακίνητα στα νότια προάστια και στα νησιά αλλά και για τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προχώρησε ήδη στις απαραίτητες κινήσεις .

Όπως είναι γνωστό, στην ευρωπαϊκή  λίστα κυρώσεων  δεν περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής τα ονόματα γνωστών στην Ελλάδα επιχειρηματιών,  όπως του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που αγόρασε τον Σκορπιό. Πάντως ο διεθνής κατάλογος εμπλουτίζεται από την κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η διαδικασία απαιτεί λεπτούς και απαιτητικούς χειρισμούς - καθώς πέρα από  τον εντοπισμό περιουσιών  θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία τέτοια που να τους βάζουν «στο κάδρο» των διεθνών κυρώσεων.

Παράλληλα είναι εκατοντάδες τα ερωτήματα – αιτήματα από τράπεζες, οργανισμούς, επιχειρήσεις προς την Αρχή, δεδομένου ότι πολλοί Ρώσοι είναι είτε καταθέτες- πελάτες, είτε μέτοχοι και συναλλασσόμενοι με διάφορους φορείς ώστε να τεθεί σε γνώση τους αν υπόκεινται και αυτοί σε κυρώσεις, υπό τον φόβο να προκληθούν δυσλειτουργίες στη δομή και τη λειτουργία τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Πάγωσε τις περιουσίες 5 Ρώσων επιχειρηματιών η Ελλάδα"

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία

Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τις 24 Φεβρουαρίου με μια ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, “την αποδέσμευση τις επόμενες ημέρες ενός χαρτοφυλακίου οικονομικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε συμφωνία με τη δέσμευση που έκανε” ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Γαλλία θα παράσχει επίσης αμυντικό εξοπλισμό και μια στήριξη σε καύσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε, ταυτόχρονα, να “συνεχίσει τις προσπάθειες (της Γαλλίας) σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσει το κόστος για τη Ρωσία της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεών της”, συμπλήρωσε το υπουργείο.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, “στη σημασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σχετικά με την ασφάλεια των πολιτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία θα αποδεσμεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία"

HRW: Καταγγέλλει την Ουκρανία για παραβίαση των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου

Η ΜΚΟ Human Rights Watch ζητεί από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, γιατί αυτό παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων βίντεο με Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες για να τους εκθέσουν σε δημόσια θέα, κυρίως εκείνους που μειώνονται ή απειλούνται», σύμφωνα με μια ανακοίνωση. ,«Μια τέτοια μεταχείριση σε αιχμαλώτους πολέμου παραβιάζει την προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις της Γενεύης», για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτει η ΜΚΟ.

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζει Ρώσους αιχμαλώτους ενώπιον των δημοσιογράφων, αναγκάζοντάς τους να κάνουν δήλωση μεταμέλειας, μια εργαλειοποίηση τους που καταγγέλθηκε εξάλλου από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία υπενθύμισε πως οι στρατιώτες που συλλαμβάνονται πρέπει να έχουν αξιοπρεπή μεταχείριση.

«Η υποχρέωση να προστατεύονται οι αιχμάλωτοι πολέμου από την περιέργεια του κοινού, καθώς και να προφυλάσσονται από εκφοβισμούς ή ταπεινώσεις αποτελεί μέρος των πραγμάτων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίζεται σε αυτούς μια ανθρώπινη μεταχείριση και να προστατευθούν οι οικογένειές τους», δηλώνει σε μια ανακοίνωση η Άισλινγκ Ρέιντι, νομική σύμβουλος της ΜΚΟ. Η Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, εφαρμόζει μια μαζική και αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, που απευθύνεται στον πληθυσμό της, στους Ρώσους, και στη διεθνή κοινότητα.

Το Παρατηρητήριο λέει πως απευθύνθηκε γραπτώς στις ουκρανικές αρχές για το θέμα αυτό στις 10 Μαρτίου και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει απάντηση. Η οργάνωση προσθέτει πως έχει επίσης τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου και ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους. «Οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις είναι πολλές και διαδεδομένες, προκαλώντας βλάβες σε αμάχους», δήλωσε η Ρέιντι. «Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει σαφώς υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει, μεταξύ των οποίων η σύμφωνα με τον νόμο μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου».

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " HRW: Καταγγέλλει την Ουκρανία για παραβίαση των δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου"

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο: Πρότεινε συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρότεινε να φιλοξενήσει τον ίδιο και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες “στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μια διαρκής εκεχειρία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο Ερντογάν επέμεινε επίσης “στην ανάγκη να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι” ώστε να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο: Πρότεινε συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία"

Ουκρανία: Το Κίεβο μας ζήτησε να είμαστε εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας, λέει ο Τσαβούσογλου

Τον ρόλο της εγγυήτριας σε περίπτωση συμφωνίας με την Ρωσία ζήτησε η Ουκρανία από την Τουρκία σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα η Τουρκία να είναι «ένας από τους εγγυητές» μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία», διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση».

Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θέλει η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Τουρκία βοηθά επίσης ώστε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Το Κίεβο μας ζήτησε να είμαστε εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας, λέει ο Τσαβούσογλου"

Μανώλης Ανδρουλάκης: Διανυκτέρευση κοντά στο Ουμάν για τον Έλληνα πρόξενο

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα καταλύσει σήμερα πλησίον του Ουμάν και αναμένεται να συνεχίσει για Μολδαβία αύριο πρωί, ενημερώνουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη με κατεύθυνση δυτικά.

Χθες, Τετάρτη, έφτασε στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν. Σημειώνεται πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μανώλης Ανδρουλάκης: Διανυκτέρευση κοντά στο Ουμάν για τον Έλληνα πρόξενο"

Δημοσκόπηση Politico: Το 60% των Ελλήνων στηρίζει την Ουκρανία και το 63% λέει «ναι» στον ευρωστρατό

Ισχυρή είναι η υποστήριξη χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί σε αυτή, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό καταδίκης της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της ΕΕ και δημοσιοποίησε το Politico.

Καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να «απαντήσουν» με σειρά κυρώσεων στην εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Euroskopia, μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών δημοσκοπήσεων, ρώτησε τους πολίτες στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία τι πιστεύουν για «την επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη».

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».

politico_eisvoli

Ωστόσο, οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (34%) να λένε ότι «μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν», σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία. Αναλυτικά, οι αντιδράσεις ανά χώρα: Ελλάδα 34%, Ιταλία 19%, Γαλλία 13%, Γερμανία 11%, Ισπανία 10%, Ολλανδία 9%.

politico_accept

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% από τις έξι χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, να δηλώνουν ότι πιστεύουν πως η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό άγγιξε το 53%.

politico_kindynoi

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφηκαν επίσης σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51%, αλλά και μεγαλύτερη «αντιπολίτευση» στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36% και 35% αντίστοιχα.

politico_member

Στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας της ΕΕ, η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια». Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Politico: Το 60% των Ελλήνων στηρίζει την Ουκρανία και το 63% λέει «ναι» στον ευρωστρατό"

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνει η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά κατηγορία σύνταξης:

▪ Στις 28 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ

▪ Στις 29 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

▪ Στις 30 Μαρτίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνει η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου"

Κορωνοϊός: 24.256 κρούσματα και 59+3 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.256, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.732.866, εκ των οποίων 49,3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.675 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν 285.146 τεστ, τα 24.871 μοριακά και τα 260.275 rapid. Η θετικότητα ανέβηκε στο 8,51% από 7,45% χθες με 318 χιλιάδες τεστ.

  • 8.254 στην Αττική (8.013 χθες).
  • 2.495 στη Θεσσαλονίκη (2.446 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.088 από την Ανατολική Αττική (1.043 χθες).
  • 1.325 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.369 χθες).
  • 234 από τη Δυτική Αττική (267 χθες).
  • 995 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.009 χθες).
  • 2.337 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.216 χθες).
  • 1.091 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.049 χθες).
  • 995 από τον Πειραιά (889 χθες).
  • 189 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (171 χθες)

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 591 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 66 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 204 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 181 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 96 στην ΠΕ Άρτας.
  • 687 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 194 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 75 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 176 στην ΠΕ Δράμας.
  • 164 στην ΠΕ Έβρου.
  • 442 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 53 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 113 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 352 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 219 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.114 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 40 στην ΠΕ Θάσου.
  • 62 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 73 στην ΠΕ Θήρας.
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 26 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 370 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 201 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 84 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 171 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 79 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 17 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 262 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 136 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 134 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 365 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 296 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 138 στην ΠΕ Κω.
  • 263 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 664 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 191 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 174 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 87 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 45 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 473 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 367 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 17 στην ΠΕ Μήλου.
  • 18 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 91 στην ΠΕ Νάξου.
  • 146 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 64 στην ΠΕ Πάρου.
  • 233 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 138 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 146 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 304 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 99 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 183 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 76 στην ΠΕ Σάμου.
  • 242 στην ΠΕ Σερρών.
  • 40 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 86 στην ΠΕ Σύρου.
  • 34 στην ΠΕ Τήνου.
  • 339 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 294 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 85 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 44 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 211 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 494 στην ΠΕ Χανίων.
  • 162 στην ΠΕ Χίου.
  • 478 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (465 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τρεις ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.792 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (χθες 354). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 224 (64,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (35,63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.381 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 338 (ημερήσια μεταβολή -2,03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 24.256 κρούσματα και 59+3 θάνατοι από Covid-19"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Δραματικές διαστάσεις παίρνει πλέον το προσφυγικό ζήτημα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει ακριβώς 3.169.897 πρόσφυγες. Αυτοί είναι κατά 106.802 περισσότεροι από την προηγούμενη καταμέτρηση της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέχρι χθες περίπου 162.000 υπήκοοι τρίτων χωρών εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο προσφυγικό κύμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.

Πριν από την σύγκρουση, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο , στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ούτε οι ζώνες στο ανατολικό τμήμα της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Ποιες χώρες είναι οι κύριες πύλες εισόδου

Έξι στους δέκα πρόσφυγες πήγαν στην Πολωνία

Η Πολωνία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο του προσφυγικού κύματος, καθώς εκεί κατευθύνονται οι έξι στους δέκα πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.916.445 άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία έφτασαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την UNHCR.

Η πολωνική συνοριοφρουρά κατέγραψε μείωση 11% των αφίξεων τη χθεσινή ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Πριν από την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν ως επί το πλείστον πάει στην χώρα μέλος της ΕΕ για να εργαστούν.

Ποιες χώρες ακολουθούν

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 491.409 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με καταμέτρηση ως τις 16 Μαρτίου. Όπως ισχύει και για την Μολδαβία, πολλοί πρόσφυγες αποφασίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μολδαβία

Μόλις φτάσουν στην Μολδαβία, τη μικρή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, μέρος των προσφύγων συνεχίζει την πορεία του ως τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία, με προορισμό συχνά συγγενείς.

Σύμφωνα με την UNHCR, 350.886 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη Μολδαβία.

Ουγγαρία

Η χώρα αυτή έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 282.611 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου.

Η Ουγγαρία έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία. Πολλές μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες τους παρέχουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Σλοβακία

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR ως τις 16 Μαρτίου, 228.844 άνθρωποι από την Ουκρανία είχαν πάει στη Σλοβακία.

Ρωσία

Ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Ρωσία ανερχόταν σε σχεδόν 168.858 στις 16 Μαρτίου.

Η UNHCR επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 50.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Λευκορωσία

Στις 16 Μαρτίου, η Λευκορωσία είχε υποδεχθεί 2.127 ανθρώπους.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνεχίζει τον δρόμο του προς άλλες χώρες, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που διευκρινίζει ότι στους υπολογισμούς της δεν περιλαμβάνει ανθρώπους από γειτονικές χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες ανακοίνωσε ο ΟΗΕ"

ΕΟΔΥ: Νέο συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής ο Ηλ. Μόσιαλος

Τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στο συμβούλιο, όπως αναφέρεται, συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

«Πρόκειται για ένα καίριο βήμα της νέας διοίκησης του ΕΟΔΥ, υπό τον καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και τη λειτουργία του στα πρότυπα των διεθνών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC)», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υγεία και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι περήφανος που κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να φέρουν την έρευνα στο επίκεντρο για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Ζαούτης.

Τα μέλη του Συμβουλίου συνιστούν ευρύ φάσμα καταξιωμένων επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στους τομείς των πολιτικών υγείας, των μεταδιδόμενων νόσων, των χρόνιων ασθενειών, της ετοιμότητας έναντι πανδημιών, της στατιστικής και της διαχείρισης των big data στην υγεία. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Αναλυτικά η σύνθεση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στην έδρα Brian Abel-Smith του London School of Economics (LSE) (Chair), αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και Διευθυντής του Τμήματος Υγείας του LSE.

Μέλη:

Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα, Consultant, Infectious Diseases and Epidemiologist στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge.

Στέφανος Καλές, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διευθυντής Προγράμματος του Ομοσπονδιακού Τμήματος Ιατρικής Εργασίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Αγγελική Καραΐσκου, νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνων Νοσηλευτικών Μονάδων - ΟΔΙΠΥ.

Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) και του Broad Institute του ΜΙΤ και του Harvard.

Δημήτρης Κοντογιάννης, αναπληρωτής επικεφαλής και καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ιωάννης Hodges-Μαμελετζής, επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία.

Ελένη Ναστούλη, καθηγήτρια Ιολογίας και Σύμβουλος επί τιμή για παιδιατρικά λοιμώδη νοσήματα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, διευθύντρια του Τμήματος Κλινικής Ιολογίας του Νοσοκομείου του University College του Λονδίνου.

Νικόλας Παπαδόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Γ ' Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Γιώργος Παπαζήσης, επίκουρος Καθηγητής Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έφη Πολυζωγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντρια ΕΣΥ Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Μονάδος Ρευματολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο (πρώην πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων θα παρέχει στον ΕΟΔΥ τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο ζητείται κάθε φορά, ενώ θα συγκαλείται από τον ΕΟΔΥ κατά περίπτωση για την εξέταση και διατύπωση τεχνικών συστάσεων επί ζητημάτων που κρίνονται ως κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ στα συστήματα επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας (ΗΑΙs) και της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία επίσημου δικτύου εργαστηριακής παρακολούθησης και απόκρισης και στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. «Απώτερος στόχος των ανωτέρω, η ενίσχυση επιστημονικού κύρους του Οργανισμού και η ευθυγράμμιση με το όραμα και την αποστολή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Νέο συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής ο Ηλ. Μόσιαλος "

Πούτιν: Οι εξελίξεις στο Ντονμπάς δείχνουν πόσο σωστή ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μίλησε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως «οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια απέδειξαν πόσο σωστή ήταν η απόφαση των πολιτών της Κριμαίας να ενωθούν με τη χώρα μας».

«Οι άνθρωποι στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη δεν πτοήθηκαν, συσπειρώθηκαν και κέρδισαν, έκαναν την ελεύθερη συνειδητή επιλογή τους να είναι μαζί με τη Ρωσία. Τα περασμένα χρόνια έδειξαν πειστικά πόσο σωστή και επίκαιρη ήταν αυτή η επιλογή. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει σήμερα στο Ντονμπάς», είπε ο Πούτιν σε σύσκεψη για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις δημιουργούν μεν πολλά προβλήματα, αλλά ανοίγουν και νέες ευκαιρίες. «Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, φυσικά, δημιουργούν πολλά προβλήματα. Αλλά δεν δημιουργούν μόνο προβλήματα: μας ανοίγουν νέες ευκαιρίες».

Ακόμη, ανέφερε ότι οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που προηγουμένως φοβούνταν την επιβολή κυρώσεων, τώρα μπορούν να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Κριμαία. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να το κάνουν», είπε ο Πούτιν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πούτιν: Οι εξελίξεις στο Ντονμπάς δείχνουν πόσο σωστή ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία"

Έκοψε το «βραχιολάκι» και αναζητείται επικίνδυνος ληστής τραπεζών

Μετά τις παραβιάσεις των κανονικών αδειών που έπαιρνε από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο επικίνδυνος ληστής Βασίλης Δημάκης 43 ετών, αποφάσισε να κόψει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι του και να μην επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό.  

Ο Δημάκης αναμενόταν μέχρι τις 13:30 στον Κορυδαλλό, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., στις 12:17 παραβίασε και αφαίρεσε το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι), κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άδειας που του είχε χορηγηθεί με την από 15/3/2022 απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης.

Στο παρελθόν ο Βασίλης Δημάκης είχε κάνει επανειλημμένες απεργίες πείνας, επιζητώντας να εξασφαλίσει εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να σπουδάσει στη Νομική. Το 2007 είχε συλληφθεί για ληστείες σε τράπεζες και κλοπές, ενώ τον Ιούνιο του 2013 πήρε τετραήμερη άδεια αλλά δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Ήδη από την ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκοψε το «βραχιολάκι» και αναζητείται επικίνδυνος ληστής τραπεζών"

Σολτς – Στόλενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι η Συμμαχία «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με αυτό τον τρόπο απάντησε εμμέσως και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, μιλώντας το πρωί σε τηλεδιάσκεψη της Bundestag, ζήτησε εκ νέου την διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τη χώρα του.

Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Μέρα με τη μέρα ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν φέρνει θάνατο και φρίκη στον λαό της Ουκρανίας, αλλά και οδύνη στον δικό του λαό (…) Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν και εκείνος και μόνο είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τόσων ρώσων στρατιωτών», επισήμανε ο κ. Σολτς, για να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία με οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της κυβέρνησής του να επενδύσει άμεσα 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, περιγράφοντάς την ως «δείγμα της βούλησης και της αποφασιστικότητάς μας να δράσουμε στη νέα πραγματικότητα».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Γερμανία, τόσο για την παροχή ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας όσο και για την απόφασή της να φθάσει το 2% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, όπως ζητά από τα μέλη του το ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό στόχο», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η ηγετική σας στάση έχει μεγάλη σημασία σε αυτή τη χρονική στιγμή, η οποία είναι τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της Ευρώπης – και δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη πλέον την ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Καλωσόρισε δε τις διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου, ακόμη και τις απευθείας επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, με στόχο την αποκλιμάκωση.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «πληρώνει ήδη ακριβό τίμημα, καθώς οι βαριές κυρώσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομία της», αλλά ξεκαθάρισε και εκείνος ότι «το ΝΑΤΟ φέρει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτή η σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερη οδύνη, θάνατο και καταστροφή».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ξεκινήσει και πάλι έναν δρόμο προς τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς – Στόλενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο της Ουκρανίας"

Πέθανε η πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου

Έφυγε από τη ζωή η πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου.

Η Έλσα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνίο και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Berkeley των ΗΠΑ. την περίοδο 1968-1970, εργάστηκε ως επιμελήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Από το 1990 έως το 1992, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το διάστημα 1992-1993, υπήρξε Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Είναι συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2011.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε η πρώην βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news