facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Αποκάλυψη Μπερίσα: Η Τουρκία ευθύνεται για την ακύρωση της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και έκανε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε, σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, που παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Euractiv.

Το 2009, τα Τίρανα και η Αθήνα συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα ήταν η πιο σημαντική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών από τότε που υπογράφηκε το Σύμφωνο Φιλίας το 1996 και, ενώ το μελάνι ήταν ακόμα υγρό στη συμφωνία, τα Τίρανα υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ με την υποστήριξη της Ελλάδας.

«Ο συνεργάτης μας, η Ελλάδα, σε 30 χρόνια ήταν πολύ χρήσιμος για την Αλβανία. Υποστήριξε τον δρόμο της Αλβανίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, σοβαρή επένδυση στη χώρα» είπε ο Μπερίσα. Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα το υπέγραψε έχοντας έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων για τον εαυτό της. Ο Έντι Ράμα ήταν αυτός που μήνυσε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για αυτή τη συμφωνία και έκανε ισχυρή παρέμβαση».

Η συμφωνία δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, με επικεφαλής τον σημερινό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν επικυρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης από τα κοινοβούλια των χωρών. Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα άκυρη τη συμφωνία, επικαλούμενο διαδικαστικές και ουσιαστικές παραβιάσεις αντίθετες με το Σύνταγμα και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μια πολύ καλή συμφωνία. Μετά την ένσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπα στην [ελληνική] κυβέρνηση ότι είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση. Αλλά είπα να πάμε στη Χάγη. Στην αρχή ήταν διστακτικοί, αλλά αργότερα δέχτηκαν, καθώς είδαν ότι από την πλευρά μου υπήρχε διαφάνεια» είπε.

Η ακύρωση της Συμφωνίας και οι αυξανόμενες εντάσεις για τις εθνοτικές μειονότητες και τη γη και στις δύο χώρες, συνέχισαν να επιδεινώνουν τις σχέσεις. Το 2013 ο Ράμα εξελέγη πρωθυπουργός της Αλβανίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα το 2015. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι και Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησαν ήδη επαφές το καλοκαίρι του 2015 για επίλυση διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης.

«Ο Έντι Ράμα μπήκε στην κυβέρνηση και διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση κατά πλήρη παραβίαση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τελείωσαν τη συμφωνία. Στη συνέχεια, η Ελλάδα έθεσε το νόμο στο κοινοβούλιο και τον έβαλε στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είναι το δικαίωμά της βάσει της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι» είπε ο Μπερίσα, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω τι θα πει η Χάγη».

«Δεν αποδέχομαι τον νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας»

Ερωτηθείς για τη φύση της σχέσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας και Αλβανίας και Τουρκίας, ο Μπερίσα είπε ότι η Αθήνα είναι στενός εταίρος. «Οι εταίροι μας, η Ελλάδα βοήθησαν πολύ την Αλβανία. Υποστήριξαν τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και είχαν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα».

Όσον αφορά την Τουρκία, ενώ ο Μπερίσα τη θεωρεί εταίρο, υπάρχουν επιφυλάξεις. «Η Τουρκία είναι αναμφίβολα φίλος, εταίρος, αλλά με ένα δόγμα νεο-οθωμανισμού που δεν θα δεχτώ» είπε αναφερόμενος στα περίπου 600 χρόνια τουρκικής οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη Μπερίσα: Η Τουρκία ευθύνεται για την ακύρωση της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ "

Ψηφίστηκε στη Βουλή το market pass – Οικονόμου: «Θλιβερή εξαίρεση» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών»

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ενίσχυση του 10% επί των αγορών των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων. Υπέρ της τροπολογίας για το market pass τάχθηκαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Καταψήφισε το ΜέΡΑ 25.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από νέες παλινωδίες κατέληξε να ψηφίσει «παρών» στο μέτρο της κάρτας αγορών. Επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τη στάση που κράτησε τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία.

«Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε στη Βουλή το market pass – Οικονόμου: «Θλιβερή εξαίρεση» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών»"

RND: «Ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για να κερδίσει τις εκλογές»

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα διστάσει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές», αναφέρει μεταξύ άλλων το γερμανικό δίκτυο RND στην ανησυχητική ανάλυσή του για τις απειλές της Τουρκίας και την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας κατά της χώρα μας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «απειλεί ακόμα και με πυραυλική επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ελλάδας», αναφέρει η ανάλυση του RND τονίζει ότι η Τουρκία υπονομεύει συστηματικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για προεδρικές εκλογές.

Επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ανάλυση του RND φτάνει μέχρι και το ακραίο σενάριο ότι ο Τούρκος πρόεδρος «ίσως και να είναι πράγματι έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο με την Αθήνα, ώστε να παραμείνει στην εξουσία».

Την ίδια ώρα, σε ανάλογο άρθρο γερμανικού μέσου, αναφέρεται ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το γεγονός ότι ενέκρινε την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Όλα αυτά, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει το αφήγημα της Άγκυρας περί «προκλητικότητας» της Ελλάδας.

«Η Τουρκία επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει την επεκτατική, επιθετική πολιτική της, τροφοδοτώντας την αστάθεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στους νέους ανυπόστατους ισχυρισμούς του και έκανε λόγο για «θρασύτατη συμπεριφορά της Αθήνας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "RND: «Ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για να κερδίσει τις εκλογές»"

ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος «τσίμπησε» 65 επιχειρήσεις εστίασης με φοροδιαφυγή άνω των 14 εκατ. ευρώ

Ακόμα 65 επιχειρήσεις, από τον κλάδο της εστίασης, βρέθηκαν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να φοροδιαφεύγουν, μέσω πωλήσεων στις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, για τις οποίες είτε δεν έκοβαν αποδείξεις, είτε δεν τις κατέγραφαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η συνεργασία με τις πλατφόρμες delivery και η ανάλυση αυτών μέσω του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ, οδήγησαν στον εντοπισμό αποκλίσεων μεταξύ των ποσών των παραγγελιών και των επισήμως δηλωθέντων στην Εφορία.

Οι Ελεγκτές εντόπισαν 65 επιχειρήσεις, με αδήλωτες πωλήσεις άνω των 14 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι 23 σημαντικότερες περιπτώσεις:

1. Καφετέρια στην Κρήτη, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, διαπιστώθηκε να μην έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα 1,45 εκατ. ευρώ.
2. Σε εστιατόριο στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 91.300 φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 685.000€.
3. Σε κρεπερί στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000€.
4. Σε κρεπερί στη Θεσσαλία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 40.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 285.000€.
5. Σε αναψυκτήριο στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 42.500 φορολογικών στοιχείων με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 275.000€.
6. Σε πιτσαρία στη Μαγνησία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση σε 20.300 περιπτώσεις, συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 211.000€.
7. Σε αναψυκτήριο στον Νότιο τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 62.350 φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 200.000€.
8. Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους φορολογικών στοιχείων με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 180.000€.
9. Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 27.550 περιπτώσεις με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 185.000€.
10. Σε μαγειρείο στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2019 έως 2022, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 9.000 περιπτώσεις με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 170.000€.
11. Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 38.700 περιπτώσεις συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 165.000€.
12. Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων σε 20.000 περιπτώσεις συνολικού ύψους αποκρυβείσας ύλης 160.000€.
13. Σε εστιατόριο στην Αχαΐα, για τις χρήσεις 2017 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 3.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 140.000€.
14. Σε καφετέρια στα Ιωάννινα, για τις χρήσεις 2017 έως 2018, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 730 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 100.000€.
15. Ετερόρρυθμη εταιρεία στην Αθήνα με αντικείμενο εργασιών την παροχή υπηρεσιών εστίασης, διαπιστώθηκε ότι κατά τις χρήσεις 2016 έως και 2019 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία εσόδων σε 40.400 περιπτώσεις, συνολικής καθαρής αξίας 318.000€.
16. Ετερόρρυθμη εταιρεία στην Αθήνα με αντικείμενο δραστηριότητας παροχή υπηρεσιών εστίασης, διαπιστώθηκε, ότι υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τα έτη 2020 έως 2021, αποκρύπτοντας φορολογητέα έσοδα ύψους 940.000€.
17. Ατομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο δραστηριότητας καφέ και μικρογεύματα, διαπιστώθηκε ότι για τα έτη 2018 έως και 2019, δεν εξέδωσε 101.300 φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 540.000€ .
18. Ατομική επιχείρηση στην Αθήνα με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών εστίασης, διαπιστώθηκε ότι για τα έτη 2018 έως και 2019, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας φορολογητέα εισοδήματα ύψους 350.000€.
19. Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών εστίασης, κατά τα έτη 2019-2021, δεν εξέδωσε 12.900 φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 125.000€.
20. Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Πάτρα και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο (κέντρο διασκέδασης), κατά τα έτη 2017-2020, δεν εξέδωσε 54.700 φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 295.000€.
21. Ομόρρυθμη εταιρεία με έδρα στην Κόρινθο και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, κατά τα έτη 2016-2021, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 950.000 €.
22. Ιδιωτική κεφαλαιουχική επιχείρηση με έδρα στα Χανιά και αντικείμενο δραστηριότητας παροχή υπηρεσιών εστίασης, κατά τα έτη 2018-2020, δεν εξέδωσε 137.000 φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 1.090.000€.
23. Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών αναψυκτήριο και έδρα στην Αθήνα, κατά τα έτη 2018-2020, δεν εξέδωσε 133.000 φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 535.000€.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και το 2023, καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος «τσίμπησε» 65 επιχειρήσεις εστίασης με φοροδιαφυγή άνω των 14 εκατ. ευρώ"

Αβραμόπουλος για Qatar gate: Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι – Ήμουν ο μόνος που πληρωνόταν

Η Κομισιόν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφορικά με το Qatagate και ο ίδιος ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δίνοντας τη δική του απάντηση για τα όσα του καταλογίζονται.

«Ο Μάμερ είπε ότι είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή. Εκεί, για να μπεις μέσα στο κτίριο πρέπει να έχει δηλωθεί το πέρασμα σου. Σε καμία από αυτές τις συναντήσεις δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ ούτε συζητήθηκαν τέτοια θέματα.

Η θέση μου σε αυτή τη ΜΚΟ, ήμουν μέλος της τιμητικής επιτροπής. Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι. Για να γίνω μέλος, μου δόθηκε η άδεια της Επιτροπής. Μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει και άλλες 10 ΜΚΟ από πίσω, δεν είχαν καμία σχέση με εμάς.

Για όλους ρωτάνε. Επειδή ήμουν ο μόνος για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν. Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος για Qatar gate: Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι – Ήμουν ο μόνος που πληρωνόταν"

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε μέσω του Καλογρίτσα να έχει ένα από τα τέσσερα κανάλια», κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να έχει ένα από τα τέσσερα κανάλια. Αυτό το κανάλι είναι αυτό που επιχειρήθηκε να δοθεί στον κ. Καλογρίτσα αρχικά και μετά στον κ. Σαββίδη», είπε στη σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας η τότε κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως άλλοθι την ανάγκη εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου για να δημιουργήσει ένα κανάλι. «Ο διαγωνισμός ήταν μια πολύ σωστή και σοβαρή πράξη αλλά όχι έτσι όπως έγινε» είπε ο μάρτυρας εξεταζόμενος από το δικαστήριο για να προσθέσει: «Ο Παππάς ήταν ο μαέστρος και διηύθυνε και υλοποίησε το όλο εγχείρημα».

Πρόεδρος: Είπατε στην ανακρίτρια ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ήταν σε σωστή βάση για να δημιουργηθεί ένα σωστό πλαίσιο αλλά ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Πως σας δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση;

Μάρτυρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ που μετά έγινε κυβέρνηση είχε μια πάγια τακτική κατά των ΜΜΕ από τότε που ήταν αντιπολίτευση. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση δεν άλλαξε η άποψή του για τα ΜΜΕ. Εμείς στο ΔΟΛ υποστήκαμε μια ανηλεή επίθεση από την τότε κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχο της το συγκεκριμένο οργανισμό. Πράγματι έπρεπε να υπάρξει ένα σωστότερο πλαίσιο στα κανάλια και για μένα η διαδικασία του διαγωνισμού ήταν ένα άλλοθι για τη κυβέρνηση. Στη βάση του ο διαγωνισμός ήταν σωστός από εκεί και πέρα όμως όπως στήθηκε ο διαγωνισμός είχε μόνο μια κατεύθυνση.

Πρόεδρος: Υπήρχαν κάποια γεγονότα που σας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Οκ. Καλογρίτσας είναι γνωστό πρόσωπο στη δρώσα πολιτική ζωή της χώρας. Το ‘89 είχε βγάλει την εφημερίδα «Πρώτη». Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει άδεια και να στηρίζει ΝΔ. Ήθελε να στηρίξει «τα παιδιά» όπως έλεγε και εκείνοι τον φώναζαν «πατέρα».

Πρόεδρος: Ποιους εννοούσε ο κ. Καλογρίτσα όταν έλεγε «τα παιδιά»;

Μάρτυρας: Είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση όλους αυτούς τους γνώριζε από μικρά παιδιά μέσα στις αριστερές οργανώσεις.

Πρόεδρος: Ψάχνουμε να δούμε αν αυτός ήταν ο μπροστινός και πίσω αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…

Μάρτυρας: Εγώ πιστεύω ότι βοηθήθηκε ο κ Καλογρίτσας να εμφανιστεί ως πραγματικός διεκδικητής της μιας εκ των τεσσάρων καναλιών.

Πρόεδρος: Είπατε ότι ο Ν. Παππάς κατηύθυνε όλη την επιχείρηση ήταν ο μαέστρος …

Μάρτυρας: Μάλιστα, ναι. Αυτός ήταν. Αν είχε εντολές από τον Τσίπρα όταν έρθει εδώ ας πει. Εκείνος το ξέρει. Δεν ξεκίνησε να κάνει ένα διαγωνισμός μόνος τότε, ήταν το πιο κοντινό πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια μιλάτε και για την εμπλοκή της CCC…

Μάρτυρας: Είχα εκφράσει και σε δημοσιεύματά μου πολλές φορές απορίες για αυτό. Μου έκανε εντύπωση ότι αναζήτησαν τα 3 εκατ. ευρώ που χρειάστηκε ο κ. Καλογρίτσας σε μια εταιρεία που δεν θα μπορούσε να έχει καμία δραστηριότητα στη χώρα, βάσει νόμου. Που τους γνώριζε ο κ. Παππάς αυτούς τους ανθρώπους; Δεν έχουν συνάφεια με τη πολιτική, δεν μπορείς να τους βρεις κάπου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθέατοι. Είναι απορίας άξιο που βρέθηκε αυτή η επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Καλογρίτσας ετοίμαζε επιτελείο δημοσιογραφικό, ήταν τόσο βέβαιος ότι θα πάρει την άδεια. Είχε κυκλοφορήσει στη δημοσιογραφική πιάτσα.

Πρόεδρος: Αφού ήθελαν διακαώς να γίνει αυτός ο σταθμός γιατί δεν έγινε κάποια προσπάθεια να πληρώσει το τίμημα ο κ. Καλογρίτσας και να προχωρήσει;

Μάρτυρας: Υπήρχε καταιγισμός πληροφοριών που έλεγαν ότι ο φάκελος Καλογρίτσα ήταν στον αέρα εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που παρουσίαζε ο κ. Καλογρίτσας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Πρόεδρος: Θεωρείτε δηλαδή ότι τον εγκατέλειψαν;

Πρόεδρος: Ναι το πιστεύω.

Νωρίτερα, στο Ειδικό Δικαστήριο είχε καταθέσει ο μάρτυρας Δημήτριος Φουρμέλαδης πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού ομίλου ALPHA (2012 – 2017). Μεταξύ άλλων, ο κ. Φουρμελάδης στην κατάθεσή του ανέφερε πως όταν ο ALPA δεν πήρε άδεια και ο ιδιοκτήτης του Δ. Κοντομηνάς άρχισε να ψάχνει να βρει κάποιον που είχε άδεια. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είπε: «Ο μακαρίτης ο Κοντομηνάς μου είπε: «Θα δεις τον Καλογρίτσα. Εγώ δεν θα έρθω». Ένα κανάλι χωρίς άδεια, ψάχνει να συνεργαστεί με κάποιον που έχει άδεια… Τον είδα, συζητήσαμε κάποιο μετοχικό σχήμα. Ζητούσε το 51%, το δελτίο ειδήσεων και μια πρωινή εκπομπή. Μετά ήρθε ο Κοντομηνάς και έμειναν οι δυο τους. Έπρεπε να βρούμε κάποιον που είχε άδεια. Ο Κοντομηνάς είχε δυσφορία γιατί έχανε το κανάλι. Μιλούσε με πολλούς. Επίσης, αφού έβλεπε ότι δεν υπήρχε λύση, διαπραγματευόμασταν το ποσοστό. Ο Καλογρίτσας έλεγε για τα «παιδιά». Δεν είπε συγκεκριμένο όνομα. Πότε δεν άφησε να εννοηθεί πως δεν είχε χρήματα».

Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμη πως ο Δημήτρης Κοντομηνάς «ποτέ δεν μου εμφάνισε τον Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της κυβέρνησης» ενώ τόνισε πως ούτε ο κατηγορούμενος Ν. Παππάς επικοινώνησε μαζί του. Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Φουρμελάδη «ο Κοντομηνάς έκοψε γέφυρες με τον Καλογρίτσα πολύ γρήγορα μετά τη συνάντησή τους καθώς ζητούσε το 51% του σταθμού, μία πρωινή εκπομπή και το δελτίο ειδήσεων.

Πρόεδρος Γιατί δέχθηκε ο Δημήτρης Κοντομηνάς να συναντήσει τον Χρήστο Καλογρίτσα εφόσον δυσανασχετούσε μαζί του; Μήπως πιεζόταν; Μήπως υπήρχαν άλλες εκκρεμότητες με άλλες αρχές ή την κυβέρνηση και αναγκάστηκε να τον συναντήσει πιεζόμενος;

Μάρτυρας: Το άγχος του ήταν επειδή μία τεράστια επιχείρηση, ο ALPHA με 1000 εργαζόμενους θα έμενε ένα κουφάρι αν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός . Αυτό που λέω είναι ότι ήταν πιεζόμενος για το θέμα του διαγωνισμού.

Τέλος, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της έδρας κατέθεσε πως τα «παιδιά» στα οποία αναφέρονταν συχνά ο Καλογρίτσας προφανώς ήταν οι τότε κυβερνώντες.

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Και η σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν αποκαλυπτική ως προς την κατάρριψη των κατηγοριών, που έχουν χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης του Ν. Παππά.

Ο μάρτυρας κ. Β. Μαρινάκης δεν είδε ούτε παρανομία του Ν. Παππά στη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες «ούτε έγκλημα για να το καταγγείλω», όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ανέφερε αρκετές φορές πως «ο διαγωνισμός ήταν αναγκαίος και πάρα πολύ καλός στη διενέργειά του» και πως «ακόμα και οι 4 άδειες ήταν ορθή επιλογή για τη βιωσιμότητα των καναλιών σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα», κατέθεσε και για τη γνωστή πρωτοβουλία ενθάρρυνσης συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και προσωρινών υπερθεματιστών.

Δήλωσε πως δεν δέχθηκε από την τότε κυβέρνηση «καμία πίεση» για τη δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα, κατέθεσε ότι θεωρεί «λογικές τις επαφές των επιχειρηματιών εκείνη την περίοδο» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος Παππά έδωσε σε όλους τους υποψήφιους τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες δυνατότητες. Δεν ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας στη διαδικασία».

Ο μάρτυρας κ. Δ. Φουρλεμάδης, συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά την επίμαχη περίοδο, κατέθεσε πως δεν είδε και δεν άκουσε τον Ν. Παππά και ξεκαθάρισε πως ο Δ. Κοντομηνάς «ποτέ δεν μου παρουσίασε τον κ. Καλογρίτσα ως απεσταλμένο της τότε κυβέρνησης». Επεσήμανε ακόμα ότι ο τότε ιδιοκτήτης του Alpha είχε σειρά επαφών με προσωρινούς υπερθεματιστές ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας, ότι «έγινε εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μόλις ψηφίστηκε ο νόμος 4339/2015» και πως οι δημόσιες τοποθετήσεις του «ήταν λογικό να διακατέχονταν από οργή, καθώς δεν ήθελε -όπως και άλλοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών- να γίνει ο διαγωνισμός και να πληρώσει».

Ο μάρτυρας κ. Γ. Παπαχρήστος κατέθεσε πως δεν έχει ιδία γνώση για το αν υπήρξαν ενέργειες «κατʼ εντολή Παππά». Δήλωσε πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Ν. Παππά, ούτε γνωρίζει για επαφές του που είχαν στόχο τη χρηματοδότηση Καλογρίτσα. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως για διάφορα ζητήματα κατέθεσε κυρίως «τις εκτιμήσεις του», όπως είπε, καθώς «δεν είχε γνώση» και, άλλωστε, ως δημοσιογράφος δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του.

Οι ως τώρα συνεδριάσεις και κυρίως οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι αποκαλυπτικές της αβασιμότητας των κατηγοριών και της παντελούς έλλειψης αποδείξεων για την αποδιδόμενη στον Ν. Παππά «παράβαση καθήκοντος».

Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματα της εδώ και πολύ καιρό. Σύντομα θα αποφανθεί και το δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Ιανουαρίου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε μέσω του Καλογρίτσα να έχει ένα από τα τέσσερα κανάλια», κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος"

Πρόκληση από τον Αλβανό πρόεδρο - Επισκέφθηκε μειονοτικό χωριό, απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία

Σε μια ακραία πρόκληση, την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου προχώρησε σήμερα ο Αλβανός Πρόεδρος Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από ομογενείς.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης ο Μπεγκάι, θα επισκεπτόταν αρχικά το Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον υποδεχόταν επισήμως ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος. Ωστόσο η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε στο δημοτικό μέγαρο, επειδή του ο Αλβανός πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.

Να τονιστεί πως ο δήμος Φοινίκης είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως «μειονοτικός» από τις αλβανικές Αρχές, με δικαίωμα των ομογενών να αναρτούν ελεύθερα τα εθνικά τους σύμβολα, να κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση κ.ά.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, όπου υπάρχει το μνημείο των ομογενών Μάσσιος, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου που τον Δεκέμβριο του 1990 δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες όταν επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα. Με Προεδρικό Διάταγμα το 1994, η Αλβανία χαρακτήρισε τους τέσσερις νέους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας».

Ωστόσο τη θυσία τους, τη μνήμη τους και την εθνική καταγωγή τους, δεν σεβάστηκε ο Αλβανός πρόεδρος που συνοδοί του απαίτησαν από τους αστυνομικούς να μην υπάρχει ελληνική σημαία δίπλα από το μνημείο, όπως και έγινε.

Η ενέργεια αυτή εξόργισε κατοίκους και μαθητές του σχολείου, που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο της Αλβανίας, που αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την προσβολή από το σημείο. Μετά την εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος, ματαίωσε την τελετή και δεν υπήρξε κατάθεση στεφάνου από τον Μπεγκάϊ, στο μνημείο των τεσσάρων ομογενών.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της ελληνικής μειονότητας ο Αλβανός πρόεδρος δεν φαίνεται να γνωρίζει πως στους δήμους της Ε.Ε.Μ -με βάση το νόμο περί μειονοτήτων- πρέπει να κυματίζει και η ελληνική σημαία έξω από τα δημόσια κτήρια. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ο Μπαϊράμ Μπεγκάι «θα πρέπει να λειτουργεί ως ενωτικός θεσμικός παράγοντας και όχι ως πρώην στρατιωτικός με εθνικιστική λογική».
Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεγκάϊ με «διανοούμενους» -σύμφωνα με την ανακοίνωση- της ελληνικής μειονότητας.

Η ανάρτηση του κ. Παππά

Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.
Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.
Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:
1. Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης
2. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης
3. Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)
4. Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Η Προεδρική ακολουθία , παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις.

Δείτε την ανάρτησή του

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόκληση από τον Αλβανό πρόεδρο - Επισκέφθηκε μειονοτικό χωριό, απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία"

Νεκρή βρέθηκε 60χρονη στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο 29χρονος γιος της

Νεκρή εντοπίστηκε 60χρονη γυναίκα από αστυνομικούς στο διαμέρισμά της στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο, μετά από κλήση που δέχθηκε για επεισόδιο, μετά τις 5.30 το απόγευμα.

Προσήχθη ο 29χρονος γιος της, ο οποίος βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Οι έρευνες της Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη.
Για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η αστυνομία

Στη σύλληψη του 29χρονου για τον θάνατο της της 60χρονης μητέρας του προχώρησε η Αστυνομία, η οποία κάνει λόγο για ανθρωποκτονία και σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από αστυνομικούς σε διαμέρισμα στην οδό Παπαδιαμάντη, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε κλήση για επεισόδιο, γύρω στις 5.30 το απόγευμα.

Προανάκριση διεξάγει η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρή βρέθηκε 60χρονη στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο 29χρονος γιος της"

Θάνος Πλεύρης για επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Γυρίζουν με αυστηρά μέτρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Στον δρόμο της επιστροφής οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αλλά, υπό τον όρο των δύο rapid test και μάσκας υψηλής προστασίας. Για τις τελευταίες εξελίξεις ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο Κοινοβούλιο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν από την Πρωτοχρονιά (01.01.2023), χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού το μέτρο της απαγόρευσης δεν θα ανανεωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (21.12.2022), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και τον τρόπο της επιστροφής.

Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγείται «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να επιστρέψουν με δύο rapid test, με μάσκα υψηλής προστασίας, να διασφαλίζεται ότι το τεστ θα γίνεται προκειμένου να υπάρξει καταγραφή, να υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων, από τη Διοίκηση, προφανέστατα η μη τήρηση θα συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα.

Για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και ανεμβολίαστους νοσηλευτές η εισήγηση είναι να μην βρίσκονται σε ΜΕΘ και σε χώρους που υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως είναι τα ογκολογικά τμήματα».

Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους, για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μέτρο, δεν έκρινε την τελευταία παράτασή του, είπε, επίσης, ο κ. Πλεύρης.

Όπως εξάλλου επισήμανε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «διαγράφεται το πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν και μετά την επιβολή του προστίμου, εμβολιάστηκαν».

«Πραγματικά, είναι ένα σκληρό μέτρο. Δεν υπάρχει υπουργός που θέλει να βάζει πρόστιμα, αλλά έτσι ο εμβολιασμός πήγε από το 55% στο 80%. Μόλις προβλέφθηκε το πρόστιμο υπήρξαν 250.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικίες. Άρα το πρόστιμο ήταν αποτελεσματικό», είπε ο υπουργός Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης για επιστροφή ανεμβολίαστων υγειονομικών: Γυρίζουν με αυστηρά μέτρα – Όλες οι λεπτομέρειες"

Σουηδία: Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες για άνευ προηγουμένου διακοπές ρεύματος

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προειδοποίησε σήμερα νοικοκυριά και εταιρείες, να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εν μέσω διακοπών λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, χαμηλών θερμοκρασιών και έλλειψης ενέργειας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου της.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι υπαρκτός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπολίν σε συνέντευξη Τύπου. «Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ σε αυτήν την κατάσταση», είπε. Οι τιμές ενέργειας στην Σκανδιναβία αυξήθηκαν φέτος, εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις και η σουηδική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα προέτρεψε τους πολίτες να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιλαμβάνουν την πιθανότητα σύντομων, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπών, διευκρίνισε ο υπουργός. «Αυτοί που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να μπορούν να το κάνουν σε μια κρίση όπως μια διακοπή ρεύματος», είπε ο Μπολίν. Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού που είναι εύκολο στην προετοιμασία.

Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ηλεκτροδότησης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μείνει η οικογένεια για να διατηρείται η θερμότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, συμπλήρωσε ο υπουργός. «Είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά όχι. Αυτό δεν είναι μια απόπειρα κινδυνολογίας», τόνισε ο Μπολίν. Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ringhals 4 για τις 23 Φεβρουαρίου, μια από τις πολλές διακοπές που έπληξαν την παροχή ρεύματος στη Σκανδιναβία.

Η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, ότι ζήτησε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν το έργο τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες για άνευ προηγουμένου διακοπές ρεύματος"

Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και ήλιος – Πού θα υπάρχει παγετός

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (22.12.2022) σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τοπικά θα σχηματιστούν ομίχλες και παγετός.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα βόρεια θα φθάσει τους 11 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο σε Αττική Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το πρωί βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα στα νότια το πρωί βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και ήλιος – Πού θα υπάρχει παγετός"

Δημητρακόπουλος για Καϊλή: «Έχουμε πολλά στοιχεία για να αφεθεί ελεύθερη η – Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της»

Τέσσερις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε η Εύα Καϊλή, στη φυλακή όπου κρατείται στις Βρυξέλλες, με τους δικηγόρους της, προετοιμάζοντας την απολογία της.

«Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», δήλωσε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ο ίδιος ταξίδεψε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και μαζί με τον δικηγόρο Αντρέ Ριζόπουλο, συζήτησαν επί ώρες μέσα στη φυλακή με την Εύα Καϊλή.

«Είναι προβληματισμένη πάρα πολύ», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Και αναφερόμενη στον σύντροφό της, είπε ότι εκείνη τον «εμπιστεύτηκε και τη διέψευσε». «Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του, είναι δυστυχής. Και όταν έχει κι ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι δηλαδή ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος», όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη απολογία της Εύας Καϊλή το πρωί της Πέμπτης (22/12), ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι κρίνεται εάν θα αφεθεί ελεύθερη ή εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της. «Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής», όπως ανέφερε. «Είναι μια μέρα αύριο που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία».

«Από εκεί και πέρα, θα πολεμήσουμε γιατί η κυρία Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι – γιατί αυτό εξετάζεται αύριο, όχι αν είναι ένοχη ή αθώα – ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Άρα, με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημητρακόπουλος για Καϊλή: «Έχουμε πολλά στοιχεία για να αφεθεί ελεύθερη η – Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της»"

Κέρκυρα: Εργασίες στο αεροδρόμιο φέρνουν αναστολή λειτουργίας μέσα στον Ιανουάριο αλλά και μέσα τον Φεβρουάριο

Σε εργασίες αναμόρφωσης και ανακατασκευής του διαδρόμου του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, προχωρά η Fraport Greece, στο πλαίσιο του έργου της περαιτέρω πολυεπίπεδης αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα, θα ανασταλεί η λειτουργία του διαδρόμου για την περίοδο από 10 Ιανουαρίου 2023 έως και 24 Ιανουαρίου 2023 και από 8 Φεβρουαρίου 2023 έως και 22 Φεβρουαρίου 2023. Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιόδων, θα πραγματοποιούνται, εφόσον απαιτηθεί, μόνο αεροδιακομιδές από ασθενοφόρα ελικόπτερα, ενώ όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου θα λειτουργούν κανονικά για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Οι παραπάνω εργασίες αφορούν στην πλήρη αναδιαμόρφωση του διαδρόμου του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας» με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, το συγκεκριμένο έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όχι μόνο μεγαλύτερων αεροσκαφών, αλλά και αυξημένου αριθμού πτήσεων. Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης. Πραγματοποιούνται δε με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στον τόπο, μιας και η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι βασικές αρχές της Fraport Greece.

«Η διακοπή της λειτουργίας του διαδρόμου είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου, της φυσιολογίας του εδάφους και του περιβάλλοντα χώρου. Παρ’ όλα αυτά και βάσει σχεδιασμού, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αποτελούν τη μικρότερη δυνατή περίοδο που μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Fraport Greece.

Η κανονιστική συμμόρφωση και η ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν βασική προτεραιότητα αναφέρει η εταιρεία, ενώ οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περαιτέρω αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Όπως προαναφέρθηκε, σχετίζονται με έργα μεγάλης κλίμακας που θα εκτελέσει η εταιρεία, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Εργασίες στο αεροδρόμιο φέρνουν αναστολή λειτουργίας μέσα στον Ιανουάριο αλλά και μέσα τον Φεβρουάριο"

Βουλή: Έκτακτη ενίσχυση στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ

Τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, ποσού 19.280.000 ευρώ, στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., καθώς και στους μεμονωμένους μεταφορείς ή επιχειρήσεις, τα λεωφορεία των οποίων εξυπηρετούν άγονες γραμμές νήσων», προβλέπει τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

«Είναι μέτρο υποστήριξης χερσαίων επιβατικών μεταφορών», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο σημαντικό έργο των ΚΤΕΛ καθώς και των μεμονωμένων επιχειρήσεων και μεταφορέων, τα λεωφορεία των οποίων εξυπηρετούν τις άγονες γραμμές των νησιών. «Θα έπρεπε, αν θέλετε τη γνώμη μου, να δώσουμε παραπάνω, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομική», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία αύξηση στο εισιτήριο των λεωφορείων αυτών παρά το έργο που επιτελούν και παρά το γεγονός ότι έχει εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Η τροπολογία ορίζει επίσης ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023, η ανάθεση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.), του συγκοινωνιακού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Επιτρέπεται ταυτόχρονα η σύναψη συμβάσεων με τα Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε., κατά τα ισχύοντα. «Είναι αναγκαία η παράταση», είπε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, διότι «πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά η εκκαθάριση του Οργανισμού και παράλληλα να υπάρξει ένας αναγκαίος χρόνος ολοκλήρωσης του σχεδιασμού του χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη. Είναι αναγκαιότητα η αδιάλειπτη παροχή του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στην πόλη».

ΑΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Έκτακτη ενίσχυση στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ"

Αλέξης Κούγιας για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη»

Για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ο Αλέξης Κούγιας, μετά και τη νέα αναβολή που έλαβε σήμερα για να απολογηθεί για τους θανάτους των δύο εκ των τριών παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας.

Όπως έγινε γνωστό μετά την εξέλιξη αυτή δεν θα απολογηθεί σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου καθώς δεν έχει αποφανθεί ακόμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Μετά την έκδοση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο πιθανότατα θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, θα οριστεί νέα ημερομηνία για την απολογία της.

Ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την κατάθεση των πραγματικών ιατροδικαστών θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και πρόσθεσε ότι ακολουθούν οι καταθέσεις άλλοι δύο εν ενεργεία ιατροδικαστών.

Αναφορικά με την κα Σπηλιοπούλου σχολίασε ο κ. Κούγιας: «Το σκοτεινό πρόσωπο της υπόθεσης είναι η κα. Σπηλιοπούλου, καθώς μέσα στο σκοτάδι έχει κατευθύνει όλη αυτή την διαδικασία και παράνομα αυτοπροσδιορίστηκε ως ειδική σύμβουλος».

«Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη, το πιθανολογώ σφόδρα με αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας και υπογράμμισε ο ποινικολόγος, καταλήγοντας, ότι η υπόθεση της Πάτρας είναι η δικαστική πλάνη του αιώνα.

Επίσης, ο Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε στον Μάνο Δασκαλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φάει το κεφάλι του» σε περίπτωση δήλωσης παράστασης κατηγορίας κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Ο κ. Δασκαλάκης δεν είναι μάρτυρας κατηγορίας πουθενά, δεν έχει εξεταστεί ποτέ και δεν έχει δώσει καμία κατάθεση και δηλώνει ότι θα βρεθεί προς την υποστήριξη της κατηγορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μάρτυρας», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Κούγιας σχετικά με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Και τόνισε: «Θα πάει να φάει το κεφάλι του, γιατί ο οποιοσδήποτε στραφεί – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – εναντίον της κατηγορουμένης και υποστηρίξει ότι κα. κατηγορουμένη έχει αφαιρέσει την ζωή των παιδιών της θα δεχθεί μήνυση και αγωγή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μην είστε βέβαιοι ότι θα γίνει δίκη»"

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με όποιον συνεργάζεται με την Τουρκία αλλά με τον τουρκικό αναθεωρητισμό

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

«Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει» επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας. Όμως, πρόσθεσε, «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία». «Αλλά, όμως, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στις συναντήσεις του στα Τίρανα είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με όποιον συνεργάζεται με την Τουρκία αλλά με τον τουρκικό αναθεωρητισμό"

Κατασχέθηκαν τρεις τόνοι ακατάλληλων προϊόντων ζωικής προέλευσης

Στην κατάσχεση τριών τόνων ακατάλληλων προϊόντων ζωικής προέλευσης έπιασαν οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής στην αγορά ενόψει της εορταστικής περιόδου.

  • Στις 19-12-2022 κατασχέθηκαν στον Ασπρόπυργο (ψυκτική εγκατάσταση, εντός θαλάμου κατάψυξης), 600 κιλά κατεψυγμένου κιμά
  • Χθες, 20-12-2022 κατασχέθηκαν, στον Ταύρο (εγκατάσταση κρέατος, εντός θαλάμου κατάψυξης και εγκατάστασης), 2.403 κιλά προϊόντων ζωικής προέλευσης (οι έλεγχοι στο συγκεκριμένο σημείο συνεχίζονται και ενδέχεται να αυξηθεί η ποσότητα των κατασχεμένων προϊόντων).

Οι λόγοι των κατασχέσεων ήταν η υπέρβαση του ορίου διατηρησιμότητας, η έλλειψη σημάτων καταλληλότητας και η φύλαξη νωπών προϊόντων σε κατάψυξη.

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζεται να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πλήττουν την αξιοπιστία της αγοράς, η οποία στην πλειονότητα της λειτουργεί υποδειγματικά», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε πάσης φύσεως χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο – χώροι εστίασης/ αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά / εποχικών ειδών καταστήματα και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέθηκαν τρεις τόνοι ακατάλληλων προϊόντων ζωικής προέλευσης"

Άλμπερτ Μπουρλά: Δωρίζει 600.000 δολάρια σε 10 ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης

Παραμονές γιορτών, με μία συγκινητική κίνηση ανθρωπιάς, ενσυναίσθησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Pfizer δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, δώρισε σε 10 ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το ποσό των 600.000 δολαρίων, ένα μέρος των εσόδων από το βιβλίο του “Μοοnshot”, που καταγράφει την τρικυμιώδη αλλά και επική διαδρομή της ομάδας Μπουρλά και των ανθρώπων της Pfizer, για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της covid-19.

Σε μία σύντομη τελετή  που άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων, ο κ. Μπουρλά, Θεσσαλονικός γέννημα και θρέμα, αναφέρθηκε στο πως η μητέρα του προσέφερε εθελοντική εργασία σε ιδρύματα της πόλης,  ιδρύματα πολλά από τα οποία και ο ίδιος γνώριζε,  αλλά και στο πόσο χαρούμενος και περήφανος ένοιωσε που μπορεί να συνεισφέρει για να βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλουν όσοι καθημερινά στηρίζουν τα ιδρύματα αυτά, ενώ απευθυνόμενος στους εκπροσώπους τους, είπε, “ευχαριστώ για όσα κάνετε και προσφέρετε στην πόλη”.

Το “Μοοnshot”, που ο κ. Μπουρλά άρχισε να γράφει το καλοκαίρι του 2021, έχει ήδη μεταφραστεί σε 16 γλώσσες και αποτελεί “την παρακαταθήκη της δικής μας προσπάθειας, της δικής μας οπτικής γωνίας των γεγονότων”, με το οποίο μάλιστα ο ίδιος του αλλά και μέσω αυτού, οι άνθρωποι της Pfizer, απαντούν στην μεγάλη “περιπέτεια για την ανθρωπότητα, που εκδηλώθηκε με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης”.

Η Θεσσαλονίκη, στην τελετή που έγινε σήμερα στο κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων της Pfizer, είναι η πρώτη πόλη που πήρε το δικό της, μεγαλύτερο, μερίδιο, από την παγκόσμια δωρεά του δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, καθώς τα έσοδα από το “Moonshot” θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς φορείς και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Δωρεές σε 10 ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης

Το ποσό των 600.000 δολαρίων μοιράσθηκε στα παρακάτω 10 ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης:

-Oρφανοτροφείο Θηλέων “Η Μέλισσα” (εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο κα. Αργυρώ Στοίλα)

-Ελληνικό Παιδικό Χωριό (εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο κα. Ελισάβετ Παράσχου)

-Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (πρ. Μάνθος Μαστορίδης).

-Κέντρο Ειδικής Αγωγής (πρ. Μαρίνα Παναγιώτου).

-Σωματείο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες “Ο Σωτήρ” (πρ. Ουρανία Λιακοπούλου).

-ΣΥΖΩΗ/Σύλλογος Ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (πρ. Νικόλαος Καζαντζίδης).

-Σύλλογος ατόμων με αυτισμό “ΕΛΠΙΔΑ” (πρ. Μαρία Καστανοπούλου).

– ΕΛΕΠΑΠ/Παράρτημα Θεσσαλονίκης (πρ. Ελένη Σκουτέλη, Γρ. Βίκυ Χαϊτογλου).

-Χαρίσειο Γηροκομείο ( γεν. δ/ντης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος).

– Φιλανθρωπικό Ίδρυμα- Γηροκομείο “Σαούλ Μοδιάνο” (πρ. Σαμουήλ Αμπαστάδο).

Στην πρωτοβουλία  του προέδρου και δ/νοντος συμβούλου της Pfizer και στο σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο που έχει, αναφέρθηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο Υφυπ. Εσωτερικών/ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας η γενική πρόξενος των ΗΠΑ κα. Elisabeth Lee και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ όλοι τους τόνισαν την τεράστια, πανανθρώπινη προσφορά της Pfizer για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Παρόντες από πλευράς της ηγετικής ομάδας της Pfizer Hellas, ήταν: o κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, ο κ. Nico Gariboldi, site lead του Ψηφιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αντώνης Χατζημανωλάκης, οικονομικός διευθυντής και πολλά στελέχη της Εταιρείας όπως και μέλη των ωφελούμενων σωματείων και ιδρυμάτων. 

Την τελετή συντόνισε η κα. Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes.gr.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Άλμπερτ Μπουρλά: Δωρίζει 600.000 δολάρια σε 10 ιδρύματα και φορείς της Θεσσαλονίκης"

Ανακλήθηκαν πυρήνες βερίκοκου από την ελληνική αγορά, βρέθηκε υδροκυανικό οξύ!

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη γερμανική εταιρεία «Bode Naturkost» στην ελληνική αγορά πυρήνων βερίκοκου, προέλευσης Πακιστάν, στους οποίους ανιχνεύτηκε υδροκυανικό οξύ με υπέρβαση του νομοθετημένου ορίου.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:

Α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «Mega Foods Πυρήνες Βερίκοκου», βάρους 150g, παρτίδας 228241022 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/12/23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΒΙΟΥΓΕΙΑ Ε.Π.Ε.». Η επιχείρηση έχει ήδη προβεί στην ανάκληση του προϊόντος με ενδεικτικές φωτογραφίες όπως κατωτέρω:

Β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «Evergreen super nuts Βιολογικοί Πυρήνες Βερίκοκου», βάρους 150g, με παρτίδες 101122311223, 230922311223, 221022311223,190822311223, 020922311223, 181122311223 και 03122211223 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/12/23, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «Αγροτική Βιοδιατροφική Α.Ε.». Η επιχείρηση έχει ήδη προβεί στην ανάκληση του προϊόντος με ενδεικτικές φωτογραφίες όπως κατωτέρω:

Οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακλήθηκαν πυρήνες βερίκοκου από την ελληνική αγορά, βρέθηκε υδροκυανικό οξύ!"

Στην Ασφάλεια Συντάγματος αυτοβούλως οι δύο αδελφές, που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν 16χρονη

Δύο αδελφές που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μία 16χρονη κοπέλα στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, εμφανίστηκαν σήμερα αυτοβούλως στο τμήμα της Ασφάλειας Συντάγματος.

Οι δύο κατηγορούμενες συνοδεύονταν από τον δικηγόρο τους και σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ έδωσαν διαφορετική εκδοχή για τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ σε σχέση με τα όσα κατέθεσε η 16χρονη. Υπενθυμίζεται η 16χρονη διακομίστηκε, τραυματισμένη στο πόδι, στο ΚΑΤ και πήρε εξιτήριο χθες το πρωϊ.

Οι δύο γυναίκες δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ασφάλεια Συντάγματος αυτοβούλως οι δύο αδελφές, που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν 16χρονη"

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δημοσίευμα τον θέλει να συναντούσε αξιωματούχους ενώ πληρωνόταν από ΜΚΟ

«Καίει» τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κείμενο της ιστοσελίδας Euobserver. Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας το διάστημα που αμειβόταν από τη ΜΚΟ Fight Impunity, έβλεπε αξιωματούχους, κάτι που θεωρείται ασύμβατο με την ιδιότητα που κατείχε.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Euobserver επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρώην Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επαφές κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου που δεν επιτρέπεται να κάνει «lobbying» για λογαριασμό ΜΚΟ. Δηλαδή ότι συναντούσε αξιωματούχους ενώ πληρωνόταν από τη Fight Impunity.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν σε μία περίοδο που ελάμβανε αμοιβή από τη συγκεκριμένη οργάνωση, που συνδέεται με τις καταγγελίες κατά του Κατάρ για διαφθορά, γράφει η Euobserver.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, είχε, επίσης, συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν δηλαδή από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» την 1η Δεκεμβρίου 2021, οπότε απαγορεύεται να ασκεί πίεση («lobbying») στους Ευρωπαίους Επιτρόπους για λογαριασμό ΜΚΟ και για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αλλά και οι επαφές που σχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ, επισημαίνει η Euobserver, μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι «λομπίστες» βρίσκονται στο ευρωπαϊκό μητρώο διαφάνειας, μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων ομάδων ειδικών συμφερόντων και η ΜΚΟ Fight Impunity είναι εκτός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Αβραμόπουλος: Δημοσίευμα τον θέλει να συναντούσε αξιωματούχους ενώ πληρωνόταν από ΜΚΟ"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν θα απολογηθεί σήμερα

Νέα ημερομηνία θα οριστεί για την, αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με τους θανάτους των παιδιών της Μαλένας και Ίριδας, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας δεν έχει αποφανθεί ακόμη για την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε στην ανακρίτρια η κατηγορούμενη.

Μόλις εκδοθεί το βούλευμα του δικαστικού  συμβουλίου, τις επόμενες ημέρες, τότε θα δοθεί νέα ημερομηνία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν θα απολογηθεί σήμερα"

Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: «Παρέλαβα τη μητέρα μου σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ – Αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν εκείνη»

Με τη φράση ότι η μητέρα του δεν πέθανε αλλά δολοφονήθηκε, ο Νίκος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς για όσα έγιναν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, περιγράφοντας στην δίκη πως ο άνθρωπος που τον έφερε στην ζωή οδηγήθηκε στο θάνατο στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι και πως παρέλαβε τη σορό της σε μία σακούλα σούπερ μάρκετ.  

«Γύρω στις πέντε παρά δέκα με πήρε η σύζυγος μου πανικόβλητη. “Έλα σπίτι γρήγορα νομίζω θα έχουμε πρόβλημα με τη φωτιά”. Φτάνοντας στις 17.20 στα φανάρια της Αττικής Οδού, ακούω τον Μπουρνούς να λέει κατά λέξη ότι υπάρχει φωτιά στο Νταού και εκκενώνεται το Λύρειο Ίδρυμα και αν ξεφύγει θα πάει βόρεια προς Διόνυσο. Πήρα τη γυναίκα μου και της το είπα και πήρα και τη μητέρα μου και ήταν μια χαρά. Ο δρόμος άδειος κι ο κόσμος ήρεμος», περιέγραψε ο μάρτυρας.

Χρειάστηκαν όπως είπε, λίγα λεπτά προκειμένου όλα να αλλάξουν με τη σύζυγο του να του ζητάει να φύγουν από το σπίτι.

«Στις 6 κόβεται το ρεύμα. Έπρεπε να βγάλω το αμάξι από το γκαράζ. Πήραμε δυο αυτοκίνητα και πηγαίναμε προς Αγία Μαρίνα. Βγαίνω στη Μαραθώνος. Βρέθηκε αστυνομικός που ήθελε να με στείλει στο Μάτι. Τον αγνόησα βρίζοντας και έφυγα. Πήρα τη μητέρα μου και της είπα: “έρχομαι να σε πάρω μην ανησυχείς”. Ήταν η τελευταία συνομιλία με τη μητέρα μου», τόνισε ο μάρτυρας. 

«Γύρω στις 20.30 που είχε πέσει ο αέρας ξεκίνησα να πάω προς το Μάτι. Άφησα το αμάξι λίγο πριν τα ξενοδοχεία. Δεν ξέρω πως είναι η κόλαση, αλλά αυτό που αντίκρισα ήταν 10 φορές χειρότερο. Φτάνοντας έξω από το σπίτι βλέπω ένα αμάξι με δυο καμένους μέσα. Βρήκα την πόρτα του σπιτιού σπασμένη. Λέω κάποιος θα μπήκε να τη σώσει. Φώναζα τη μητέρα μου δεν υπήρχε απόκριση. Πήγα στα νοσοκομεία να την ψάξω. Λέω στη γυναίκα μου “με αυτά που είδα στο Μάτι υπάρχουν νεκροί έχει γίνει χαμός”. Μου λέει “τι λες;” Και μου δείχνει το βίντεο με τον πρωθυπουργό και την περιφερειάρχη. Μας κορόιδευαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Στις 19.30 υπήρχε άνθρωπος που είχε δει 30 καμένους», τόνισε ο μάρτυρας.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο Νίκος Γιαννόπουλος περιέγραψε τη δραματική στιγμή που αντίκρισε τη σορό της μητέρας του. «Παρέλαβα τη μητέρα μου σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ. Με τις τόσες φορές που μπήκα στο σπίτι για να την ψάξω δε μπορούσα να διανοηθώ ότι αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν η μητέρα μου».

Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και η Μαρίνα Λαμπρίδου, που έχασε τον πατέρα της, τον πρώτο εγκαυματία που έφτασε στο κέντρο υγείας της Νέας Μάκρης, με τον γιατρό εκεί να τον ρωτά αν κάηκε από νερό κατσαρόλας.

«Ακούσαμε για φωτιά στην Κινέτα. Ξαφνικά είδαμε πολλούς μαύρους καπνούς γύρω μας. Ακούσαμε μετά για φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Δεν θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να φτάσει σε εμάς. Φοβηθήκαμε όταν κόπηκε το ρεύμα. Ήμουν μέσα στο σπίτι με την μητέρα μου έπαθα κρίση πανικού. Ο πατέρας μου ήταν έξω. Όταν κάποια στιγμή  μπήκε στο σπίτι φώναζε «καίγομαι πονάω». Την ώρα που φεύγαμε η φωτιά είχε μπει στο οικόπεδο. Βγαίνοντας από το σπίτι είχε καύτρες παντού. Μέχρι την πρώτη είσοδο του Βουτζά δεν ακούσαμε τίποτα. Βρήκαμε μετά ένα περιπολικό και ο πατέρας μου φώναζε “καίγομαι πονάω”. Φτάσαμε στη Νέα Μάκρη στο κέντρο υγείας. Δεν είχαν ιδέα για φωτιά. Μάλιστα τον ρώτησαν αν κάηκε από κατσαρόλα με νερό! Μετά άρχισε να φτάνει κόσμος. Ο μπαμπάς μου κατέληξε στις 26 Ιουλίου στο ΚΑΤ», τόνισε η μάρτυρας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η αδελφή της, Βασιλική Λαμπρίδου, η οποία από το παράθυρο της έβλεπε το σπίτι των γονιών της να καίγεται. «Ο σύζυγός μου στις 17.45 μου λέει “πάμε να φύγουμε από το σπίτι γιατί θα καούμε ζωντανοί”. Από το παράθυρο του σαλονιού έβλεπα το σπίτι των γονιών μου. Δεν έβλεπα σπίτι πλέον, μόνο μαύρους πυκνούς καπνούς. Πήραμε το παιδί και βγήκαμε έξω. Έπεφταν καύτρες. Είχε πέσει το ρεύμα. Προσπάθησα να καλέσω τους γονείς μου αλλά τίποτα. Μπήκα με το παιδί στο αμάξι, ο σύζυγός μου στο δικό του. Οδηγούσα σαν μια τρελή ένα smart με ένα 8 μηνών παιδί και δεν ήξερα που πηγαίνω. Φτάσαμε στο Μάτι, ξεκίνησε το μποτιλιάρισμα αλλά ήμασταν από τους τυχερούς», ανέφερε η μάρτυρας.

Η μάρτυρας όπως και η αδελφή της κατέθεσε πως στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης δεν είχαν ιδέα για τη φωτιά. 

«Τον παρέλαβαν στο ΚΑΤ και τον έριξαν σε κώμα για να μη νιώθει τον πόνο. Ήταν μέσα κι έξω καμένος περίπου στο 67%. Εμείς μάθαμε το θάνατο του πατέρα μας από τις ειδήσεις, δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα από το νοσοκομείο. Τον είχε κάψει το θερμικό κύμα και θεώρησε ότι έπρεπε να μπει στην πισίνα για να ηρεμήσει, οι γιατροί μας είπαν ότι ήταν λάθος αυτό βέβαια», περιέγραψε η μάρτυρας.

Στην έναρξη της διαδικασίας κατατέθηκε αίτημα για αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη, από συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας, το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για την φωτιά στο Μάτι: «Παρέλαβα τη μητέρα μου σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ – Αυτό που νόμιζα καμένη κουρτίνα μπάνιου, ήταν εκείνη»"

Ν. Δένδιας από Αλβανία: Επιτάχυνση διαλόγου για να καταθέσουμε στη Χάγη συνυποσχετικό για οριοθέτηση AOZ & υφαλοκρηπίδας

Στην Αλβανία βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας για επαφές με την πολιτική ηγεσία και πλούσια ατζέντα για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη Δένδια έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Έντι Ράμα.

Όπως επεσήμαναν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Όλτα Τσάσκα, αυτές οι εντατικές επαφές δείχνουν και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης: «στη συνάντηση που είχε το πρωί ο Νίκος Δένδιας με την Αλβανίδα ομόλογό του, η ατζέντα ήταν μεγάλη. Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει νέα επικαιρότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και βεβαίως το μείζον θέμα που αφορά την εκκρεμότητα στις διμερείς σχέσεις της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Εκφράστηκε η κοινή βούληση και από την Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει η πολιτική συμφωνία που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει για τη συμφωνία παραπομπής της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη. Επίσης, έκανε αναφορά ο κ. Δένδιας και σε άλλα προβλήματα που έχουν εκκρεμότητα από την ιστορία, όπως είναι βεβαίως οι πυραμίδες στη χάραξη των συνόρων και η συμφωνία για αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων και εμπόλεμη κατάσταση».

Αιχμές Νίκου Δένδια για Τουρκία 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, υπήρξε, όπως έγινε γνωστό χθες, η απόφαση της αλβανικής πλευράς και συμφωνήθηκε με την Τουρκία η αγορά τριών drones τουρκικής κατασκευής -τα γνωστά Μπαϊρακτάρ. Κατά τον Νίκο Μελέτη, η αναφορά του κ. Δένδια ήταν σαφής καθώς όπως είπε ο ΥΠΕΞ αναθεωρητικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια με στόχο να αυξήσουν την επιρροή τους και όχι τη συνεργασία, δημιουργώντας ζώνες επιρροής, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών και απέναντι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ακόμα έγινε αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, που είναι γέφυρες στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας έκανε ακόμα αναφορά στην αναμενόμενη για αύριο επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

«Να θυμίσω ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εδώ- από τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό στους τρεις σταθμούς της περιοδείας στη Δερβιτσάνη, στη Λειβαδιά και στη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη επίσκεψη στην ιστορία Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ενός τόπου που ο Ελληνισμός έχει βασανιστεί πάρα πολύ. Ήταν η μόνη περιοχή που στη διάρκεια του καθεστώτος Χότζα δεν αναγνωριζόταν ως μειονοτική ζώνη» σημείωσε ακόμα ο Νίκος Μελέτης.

Αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός επισκέπτεται το ελληνοαλβανικό σχολείο, το Αρσάκειο, και μετά θα επισκεφθεί και ένα ακόμη εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Δένδιας από Αλβανία: Επιτάχυνση διαλόγου για να καταθέσουμε στη Χάγη συνυποσχετικό για οριοθέτηση AOZ & υφαλοκρηπίδας"

Ληστεία στο κατάστημα της Rolex: Βρέθηκε μία από τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Τη μία από τις δύο μηχανές που χρησιμοποίησαν οι δράστες της χθεσινής ληστείας στο κατάστημα της Rolex στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ.

Οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων ληστών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνδρες, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν χθες το πρωί στο κατάστημα αφού χτύπησαν και τραυμάτισαν τον άνδρα της ιδιωτικής ασφάλειας. Στη συνέχεια ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού τους υπαλλήλους και άρπαξαν μεγάλο αριθμό πανάκριβων ρολογιών. Οι δράστες διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες, ενώ στο σημείο βρέθηκε ένα σφυρί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία στο κατάστημα της Rolex: Βρέθηκε μία από τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποίησαν οι δράστες"

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
Η απόφαση 2462/2022 του ΣτΕ εκδόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και μένει να καθαρογραφεί για να αποκτήσει και επίσημη ισχύ.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr η Greenpeace, μία από τις τρεις οργανώσεις. Οι άλλες δύο είναι η WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος». Έτσι, μπορούν να συνεχιστούν χωρίς καμία εμπλοκή οι σεισμικές έρευνες που διεξάγει στα δύο οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η νορβηγική εταιρεία PGS.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2019 οι, WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» κατέθεσαν Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.

Οι λόγοι ακύρωσης που πρόβαλαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις αφορούσαν στο ανεπαρκές σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες, καθώς και στην ελλιπή εξέταση από τις αρχές σχεδιασμού και αδειοδότησης εναλλακτικών λύσεων ικανών να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η υπόθεση πήρε συνολικά πέντε αναβολές, μέχρι να εκδικαστεί στις 2 Νοεμβρίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη"

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας κατέθεσε ο Κούγιας

Αίτησης εξαίρεσης σε βάρος της 35ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών, Ευγενίας Τζωρτάτου, που ερευνά τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη, κατέθεσε σήμερα ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης της 34χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου.

Το συγκεκριμένο αίτημα κρίνεται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ακόμη, ο κ. Κούγιας ζήτησε σήμερα και νέα προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν τρεις ακόμη μάρτυρες στο πλαίσιο της ανάκρισης. Πρόκειται για τους ιατροδικαστές, Ουρανία Δημακοπούλου, Χαρά Σπηλιοπούλου και η Αγγελική Τσιόλα.

Επιπλέον, η υπεράσπιση της 34χρονης μητέρας κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την κλήση των μαρτύρων, με την ανακρίτρια να ζητάει και μετά από αυτό να αρχίσει η απολογία της κατηγορούμενης. Εν τέλει η πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου προχώρησε στην κατάθεση της αίτησης εξαιρέσεως της ανακρίτριας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Πισπιρίγκου: Αίτημα εξαίρεσης της ανακρίτριας κατέθεσε ο Κούγιας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news