facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Σουηδία: Θέλει να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της μετά την ρωσική εισβολή

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας και να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της που ήδη είναι σε εξέλιξη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Οι αμυντικές ικανότητες της Σουηδίας πρέπει να ενισχυθούν, ο επανεξοπλισμός πρέπει να επιταχυνθεί", είπε η Άντερσον σε τηλεοπτική ομιλία της.

"Η Σουηδία πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα", δήλωσε. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα αυξήσει περαιτέρω το ποσό των στρατιωτικών της δαπανών.

"Δεν τελούμε υπό την άμεση απειλή επίθεσης, αλλά το γενικό επίπεδο απειλής έχει αυξηθεί", πρόσθεσε.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία μειώνει σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτήν την πολιτική μόνο αφότου η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2017.

Τον Οκτώβριο, η χώρα ανακοίνωσε αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού της άμυνας, με επιπλέον 27 δισεκατομμύρια κορώνες (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ) μεταξύ 2021 και 2025.

Αν προστεθούν σε αυτά οι προβλεπόμενες αυξήσεις μεταξύ 2014 και 2020, οι στρατιωτικές δαπάνες της Σουηδίας αυξήθηκαν κατά 85%, κάτι που ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χέλκβιστ χαρακτήρισε ως "τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε στρατιωτικές δαπάνες από τη δεκαετία του 1950".

Η Σουηδία που παρoυσιάζεται ως αδέσμευτη χώρα, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται στενά με τη Συμμαχία.

Όπως και στη Φινλανδία, η συζήτηση για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αναβιώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, η υποστήριξη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε στο 41% των ερωτηθέντων, ποσοστό ιστορικά υψηλό στη Σουηδία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Θέλει να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό της μετά την ρωσική εισβολή"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκρίθηκε από την ΕΕ ο αποκλεισμός 7 ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε απόψε το περιοριστικό μέτρο που αφορά στο SWIFT αλλά και το μπλόκο που αφορά το Russia Today, το Sputnik και τις θυγατρικές τους εταιρείες.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg και αναμεταδίδει η ΕΡΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον αποκλεισμό 7 ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μεταξύ αυτών και η VTB BANK. Σύμφωνα με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να εξαιρέσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκρίθηκε από την ΕΕ ο αποκλεισμός 7 ρωσικών τραπεζών από το SWIFT"

Αδ. Γεωργιάδης: Μπαίνει πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτηρά

Την επιβολή πλαφόν στο ποσοστό κέρδους σε καύσιμα, σιτηρά και σε όποιο προϊόν η τιμή του επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προωθεί η Κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην Εκπομπή Παρεμβάσεις του blue Sky, η σχετική διάταξη- τροπολογία είναι έτοιμη από τον ίδιο και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα είπε ότι κάποια οικονομική ζημιά θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι τεράστια, λέγοντας πως δεν έχουμε πολλούς Ρώσους τουρίστες στη χώρα.

Ο κ Γεωργιάδης είπε πως η Ελλάδα έπραξε καλώς που έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. εκτίμησε πως η χώρα θα έχει τεράστιο όφελος από τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού. Σημείωσε δε πως η Ελλάδα είναι με αυτόν που δέχτηκε την επίθεση και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδ. Γεωργιάδης: Μπαίνει πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτηρά"

Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά

Οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ “η κρίση εδραιώνεται”: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με “αγοραστές που αναζητούν λύσεις” για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην ευρωπαϊκή αγορά"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας

Μόλις λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους στη Λευκορωσία, το Κρεμλίνο συνεχίζει την πολιτική των όπλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις «μπούκαραν» και στην πόλη Χερσώνα, νότια της Ουκρανίας και σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει στην κυριότητά τους.

Δείτε τις εικόνες

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, η πόλη ελέγχεται ακόμη από Ουκρανούς. Νωρίτερα, νέοι βομβαρδισμοί έπεσαν στο Κίεβο ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν 700.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια κατοικημένη ζώνη του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χαρκίβ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας"

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στις Πρέσπες και στην Π.Ε. Καστοριάς

Με την χιονόπτωση να συνεχίζεται στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, πολλοί Δήμοι εξέδωσαν αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Δήμο Πρεσπών και στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Μάλιστα στους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου,  κλειστοί θα παραμείνουν  οι Παιδικοί, Βρεφικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη στις Πρέσπες και στην Π.Ε. Καστοριάς"

Παναγιωτόπουλος: Κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Κατηγορηματικά διέψευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη για να συνδράμει την ουκρανική άμυνα απέναντι στη ρώσικη εισβολή. Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή ανάφερε ότι οι Ουκρανοί ζήτησαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ να τους διαθέσουν ρωσικής τεχνολογίας αεροσκάφη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικά αεροσκάφη να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση! Δεν χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως τέτοια αεροσκάφη αλλά και αυτά τα κράτη που έχουν δε νομίζω να δώσουν βοήθεια. Διαψεύδω ή δεν έχουν βάση τα δημοσιεύματα αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως ό,τι έδωσε η Ελλάδα σε στρατιωτική βοήθεια δεν αποδυνάμωσε την αμυντική ικανότητα της χώρας. «Έδωσε ελάχιστο κομμάτι από αποθέματα αμυντικού υλικού», σημείωσε χαρακτηριστικά το οποίο όπως είπε δεν χρησιμοποιεί ούτε μονάδα πρώτης γραμμής ούτε κάποια μονάδα δεύτερης γραμμής άμυνας.

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ως εξής:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και εγώ πριν μπω στο κυρίως θέμα, αλλά ποιο είναι αλήθεια το κυρίως θέμα που συζητήσαμε σήμερα; Οι συνθήκες, τρία θεσμικά κείμενα ή η Ουκρανία;

Μόλις προηγήθηκε μία πεντάωρη εξάωρη συζήτηση κοινοβουλευτική στο ανώτατο επίπεδο που μπορεί να διεξαχθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση, στο επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ερχόμαστε τώρα εδώ μετά να κάνουμε και άλλον ένα γύρω των εκπροσώπων των κομμάτων αφαιρώντας αν θέλετε χρόνο από τη συζήτηση επί των τριών συνθηκών που καλούμαστε να ακυρώσουμε σήμερα.

Καθυστερημένα, αλλά ίσως ξέρετε μετά θα εξηγήσω αμέσως. Οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει από τη συμμετοχή μου σήμερα, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ αυτές οι συμβάσεις και θα εξηγήσω.

Πριν εξηγήσω όμως ανοίγω μία παρένθεση εισαγωγική. Και εγώ να εκφράσω τη θλίψη μου για τον χαμό, την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Ήταν μία δυνατή γυναίκα. Μια γενναία γυναίκα και η φωνή της ασφαλώς θα λείψει εκτός των άλλων και από τη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, που είχε πραγματικά μεγάλη συμμετοχή και στιβαρή παρουσία.
Από εκεί και πέρα, με ρωτάτε, διατυπώθηκε το ερώτημα ίσως όχι προς εμένα προσωπικά, αλλά και γενικά, γιατί καθυστερούν τόσο πολύ αυτές οι συνθήκες να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή.
Άχαρη η σημερινή διαδικασία, αφού καλούμεθα να κυρώσουμε ως Σώμα τεχνικά κείμενα, συνθήκες, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συμβαίνει και σε συνθήκες διεθνείς που είναι αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων. Μετά από χρόνια από την υπογραφή τους. Μα, είδατε τι προηγήθηκε στη συζήτηση.
Πάντα κάποια τεχνικά κείμενα που έρχονται προς κύρωση στην Βουλή, διατρέχουν τον κίνδυνο κατά τη συζήτησή τους ,η συζήτηση αυτή να υπερκαλυφθεί, να επισκιαστεί εντελώς συντριπτικά σε βάρος της τεχνικής συζήτησης από την επικαιρότητα που πάντα είναι βαριά.

Δεν είχαμε προαποφασίσει, δεν γνωρίζαμε μάλλον όταν επιλέξαμε αυτήν την ημερομηνία, διότι κάπου έπρεπε να εξευρεθεί ημερομηνία για αυτή τη συζήτηση της κύρωσης αυτών των συνθηκών, ότι τούτη θα έρχονταν περίπου ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της εισβολής, της κρίσης της δραματικής στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας, αλλά βλέπετε ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτό απέβη σε βάρος της συζήτησης, όποιας συζήτησης για τις συνθήκες αυτές.

Θα κάνω μόνο ένα σχόλιο, καθότι προηγήθηκαν πολλά και νομίζω καλύφθηκαν τα πάντα και οφείλω να δεχθώ, να παραδεχθώ και νομίζω όλοι να δεχθούμε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έγινε και στο προσήκων για τη σοβαρότητα της περίστασης ύφος.

Ήταν μία σοβαρή συζήτηση, μία συζήτηση με επιχειρήματα, μία συζήτηση από την οποία βγήκανε συμπεράσματα ασφαλώς και μία συζήτηση από την οποία προέκυψε η σαφής θέση της χώρας παρά αυτό που είδα εγώ ότι δεν γλυτώσαμε εντελώς από τις θέσεις τύπου ναι μεν αλλά. Και αυτό ασφαλώς είναι κάτι που δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Καταδικάζουμε την εισβολή αλλά η Δύση», κτλ. «Εισβολές ο Πούτιν αλλά είναι και ηγέτης». Κοιτάξτε, πριν από ένα μήνα σας είχα πει, είχα πει, είχα διατυπώσει την άποψη σε μία συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων ότι ο κόσμος αλλάζει και γίνεται πολύ πιο σκοτεινός και επικίνδυνος.

Εδώ και μερικές ημέρες η τοποθέτηση είναι περίπου η ίδια. Πλην όμως θα έλεγα ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος και σκοτεινός. Έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία.
Και εμείς οφείλουμε ως χώρα με τις δυνάμεις που διαθέτουμε να διαχειριστούμε αυτές τις κοσμοϊστορικές, δραματικές αλλαγές προς το χειρότερο και να αναπτύξουμε αυτό που τότε είχα αποκαλέσει νέα εθνική ανθεκτικότητα αλλά με όρους ισχύος μέσα από την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Γιατί τελικά όταν υπάρχουνε διάφοροι διεθνείς δρώντες οι οποίοι προτάσσουνε πάνω από κάθε σύστημα κανόνων, πάνω από κάθε διεθνές δίκαιο, πάνω από κάθε διεθνή τάξη βάσει κανόνων, αυτό που ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε “Rules based international order”, τότε ο μόνος τρόπος ανάσχεσης αυτών των φιλοδοξιών των αναθεωρητικών αυτών των διεθνών δρώντων, οι οποίοι σχεδόν όλοι θα έλεγα ότι περιβάλλονται από έναν αυταρχικό μανδύα, δεν πρόκειται δηλαδή για κανονικά δημοκρατικά κράτη με όρους δυτικής δημοκρατίας, ο μόνος τρόπος ανάσχεσης είναι δια της ισχύος και κυρίως δια της αποτροπής που εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ίσως τώρα να αντιλαμβανόμαστε όλοι το νόημα αυτών που κάνουμε με ένταση εδώ και δύο χρόνια, εδώ στην Επιτροπή το έχετε βιώσει, να αυξήσουμε τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας καλύπτοντας ενδεχομένως χαμένο έδαφος, καλύπτοντας προτεραιότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες με όρους κατ’ επείγοντος. Ίσως τώρα να είναι πιο κατανοητό. Και η προσπάθεια βέβαια συνεχίζεται.

Αλλά εντούτοις πρέπει να αντιληφθούμε ότι προσαρμοζόμαστε, πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία νέα σκληρή πραγματικότητα. Ο πόλεμος ήρθε στην Ευρώπη, ήρθε στην Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ναι, είχε ξανασυμβεί βεβαίως αλλά ήρθε στον 21ο αιώνα και στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Και τούτο συνέβη επειδή μια χώρα δια αποφάσεως ενός ανδρός αποφάνθηκε ότι μια άλλη χώρα γειτονική της αποτελεί ιστορικό λάθος που υπάρχει και πρέπει απλά να πάψει να υπάρχει, να συντριβεί. Και τούτο πρέπει να γίνει με την ισχύ των όπλων, με εισβολή και πόλεμο.

Αυτή η απόφαση και ότι ακολούθησε θα έλεγα λειτούργησε σαν ηλεκτροσόκ αφύπνισης πρώτα από όλα στην Ευρώπη. Και φυσικά σαν πόλος επανασυσπείρωσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, γιατί το άκουσα και αυτό, και είναι το τελευταίο σχόλιο που θέλω να κάνω πριν μπω στα κείμενα των συνθηκών, δεν έδρασε μονομερώς παρέχοντας βοήθεια τόσο σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και σε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Έδρασε συντασσόμενη πλήρως με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν να κάνουν με την παροχή βοήθειας γενικώς το πρώτον και στρατιωτικής βοήθειας κατά δεύτερον μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και βάσει αυτής της συστράτευσης της Ευρώπης ενώπιον του κινδύνου που δεν ήταν πλέον απλά κίνδυνος αλλά είχε εκδηλωθεί όσον αφορά την απόπειρα κατεδάφισης του οικοδομήματος του συνολικού της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πούτιν αποφάσισε να αντιδράσει.

Και εξέπληξε ενδεχομένως με την ταχύτητα της αντίδρασής της ίσως και με την αποφασιστικότητα σε αυτήν. Αλλά σίγουρα στη βάση αυτού του πλαισίου έδρασε η χώρα μας σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους μετά από την πρωτοβουλία που η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε.

Για αυτό και συνέδραμαν όλες οι χώρες με κάποιον τρόπο. Οι περισσότερες με παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Μεταξύ των οποίων και χώρες που μέχρι τώρα διακρίθηκαν για την μάλλον ουδέτερη στάση τους. Όπως η Σουηδία η οποία και αυτή έγινε αντικείμενο των απειλών.
Επομένως αυτό θα ήθελα να καταστεί σαφές.
Τώρα, δώσαμε αυτά που μπορούσαμε και νομίζω το κάναμε χωρίς περιστροφή. Άκουσα ότι το παρακάναμε, παράδειγμα άλλες χώρες δεν εισφέρανε αεροπλάνα.

Να σας πω κάτι, και αυτό ενέχει κάποια παρεξήγηση που πρέπει να λύσω για να είμαστε, να το πω έτσι, για λόγους μάλλον τάξης και ως προς την ενημέρωση και ως προς τα όσα διαδίδονται.
Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος Χοσέ Μπορέλ αναφέρθηκε σε αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας για παροχή μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής τεχνολογίας. Έχουν κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα στα οπλοστάσιά τους παλιά αεροσκάφη σοβιετικής τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με συστήματα με τα οποία οι ουκρανοί είναι εξοικειωμένοι ως προς τη χρήση τους προτάθηκαν και τα αεροσκάφη. Αναφέρθηκε όμως παράλληλα ο κ. Μπορέλ ότι "το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί σε διμερή βάση", μεταξύ δηλαδή των ουκρανών και των χωρών που έχουν ακόμα αυτά τα αεροσκάφη στα οπλοστάσιά τους.

Μέχρι τώρα κανένα κράτος-μέλος που διαθέτει αυτή τη δυνατότητα δεν έκανε καμία συνεννόηση με την Ουκρανία, γιατί ίσως όπως καταλαβαίνετε η παροχή αεροσκαφών είναι πολύ διαφορετική υπόθεση από την παροχή κάποιων τυφεκίων, ας πούμε, από αποθέματα.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι έδωσε η Ελλάδα σε επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία δεν το έδωσε αποδυναμώνοντας κάποια αμυντική δομή της χώρας, δεν το έδωσε παίρνοντάς το από κάποια μονάδα πρώτης γραμμής, ούτε από κάποια μονάδα στη δεύτερη γραμμή. Έδωσε ένα ελάχιστο κομμάτι από τα αποθέματα αμυντικού υλικού και μέχρι εκεί, για να κλείνει και αυτό, διότι άκουσα και αυτό ότι «αποδυναμώθηκαν οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας στα νησιά για να στείλουμε στρατιωτική βοήθεια». Ούτε αυτό δεν ισχύει.

Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση ελληνικά αεροσκάφη, γιατί το άκουσα κι αυτό, να εισφερθούν αν θέλετε σε αυτή την υπόθεση, γιατί απλούστατα η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας αεροσκάφη βέβαια, αλλά και αυτοί που τα χρησιμοποιούν ακόμα δε νομίζω να υπάρξει περίπτωση να τα διαθέσουν, γιατί είναι περίπλοκη η υπόθεση διάθεσης αεροσκαφών.

Σε κάθε περίπτωση επειδή η στρατιωτική βοήθεια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι επομένως όσοι την παρέχουν, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποζημιωθούν γι΄ αυτό, ίσως στο πλαίσιο αυτό να έπεσε και αυτή η πρόταση στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση τελικά δεν βλέπω πως με ποιο τρόπο κι επομένως διαψεύδω ή μάλλον θεωρώ ότι δεν έχουν βάση τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία κι αυτό νομίζω ότι είναι καλό να αποσαφηνιστεί.

Έρχομαι μετά από αυτά τα σχόλια στο προκείμενο. Ενημερώνουμε λοιπόν για τρεις διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες μάλλον, αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και σήμερα εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή και αύριο εισάγονται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να κυρωθούν με νόμο.

Η πρώτη είναι αυτή με το αν δεν κάνω λάθος, που αφορά σε τεχνική διευθέτηση του τομέα Ακαδημαϊκής έρευνας που συνήψε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπροσωπούμενο από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας με το Υπουργείο Άμυνας, της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Έτσι δεν είναι; Για να έχω και σωστά τη σειρά για λόγους τάξης κύριε Πρόεδρε. Αναφορικά λοιπόν με αυτή τη συμφωνία επιδιώκεται ο καθορισμός εν γένει των όρων και της διαδικασίας που διέπει τη συνεργασία στον Ακαδημαϊκό τομέα της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κα του στρατιωτικού και των στρατηγικών μελετών της Ιταλίας.
Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής διευθέτησης μεταξύ άλλων, προβλέπεται η συνεργασία και η αμοιβαία ενημέρωση για ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των δύο μερών, καθώς και η δυνατότητα τους να επικεντρώνουν τη συνεργασία τους σε συγκεκριμένο τομέα έρευνας κάθε έτος και να υλοποιούν κοινές δράσεις έρευνας και μελέτης.
Επίσης τονίζεται η προσήλωση των μερών σε ένα κοινό Ακαδημαϊκό όραμα και αξίες και παρέχεται περαιτέρω η δυνατότητα ανταλλαγής προσκλήσεων για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας τους.

Καθιερώνεται η υποχρέωση παροχής υποστήριξης και κάθε δυνατή συνδρομής και διευκόλυνσης από αμφότερα τα μέλη, σε κάθε ερευνητή που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή έρευνας στο άλλο μέρος.

Ρυθμίζονται ζητήματα χρηματοδότησης της συνεργασίας αυτής και κάλυψη των εξόδων των πραγματοποιούμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιπλέον καθορίζεται το νομικό καθεστώς στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του κράτους αποστολής, κατά την παραμονή τους στο κράτος υποδοχής, όσο και στην εκτέλεση έργου και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της συνεργασίας των μερών όπως ισχύει παραπάνω.

Τελικά και συνολικά με την ανωτέρω τεχνική διευθέτηση αναβαθμίζεται τόσο ο ρόλος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, σημαντικό θεωρώ, ως ενός εκ των κορυφαίων επιστημονικών φορέων επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής, όσο και γενικά οι Ένοπλές Δυνάμεις μας, τα κορυφαία στελέχη των οποίων φοιτούν στη σχολή αυτή.
Παράλληλα, από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες έρευνας και μελέτης των μερών, αναμένεται βάσιμα να αντληθούν χρήσιμες γνώσεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Ένοπλές Δυνάμεις.
Στην περίληψη του Ακαδημαϊκού άξονα πέραν του αμιγώς αμυντικού στο πλαίσιο της συμφωνίας, επαληθεύει το πλαίσιο εξωστρέφειας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια κατά κάποιον τρόπο επεκτείνεται έτσι και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας και στον Ακαδημαϊκό τομέα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών τους.
Δεν είναι κακό η Ελλάδα να επεκτείνει τη δραστηριότητα στον αμυντικό – ακαδημαϊκό τομέα με έναν εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, με παρουσία όμως και στο μεσογειακό περιβάλλον ασφαλείας, όπως η Ιταλία. Καλό είναι και δεν είναι κακό.

Όσον αφορά τη δεύτερη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτήν επιδιώκεται η εξειδίκευση κανονισμών προστασίας ανταλλασσόμενων διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ της χώρας μας και της Κύπρου με κοινό γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια.

Με τη συμφωνία αυτή καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, δημιουργείται κοινό πλαίσιο μεταξύ των μερών ως προς τη διαβάθμιση ασφαλείας, τα μέτρα προστασίας, τη διαβίβαση, πρόσβαση, αναπαραγωγή, μετάθεση και την καταστροφή διαβαθμισμένων εγγράφων και εν γένει πληροφοριών.

Παράλληλα θεσπίζονται ειδικότεροι κανόνες αναφορικά με την σύναψη διαβαθμισμένων συμβάσεων από τα μέρη καθώς και καθορίζεται η ακολουθητέα διαδικασία σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση ασφαλείας.
Συνολικά αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει προφανώς τις άριστες χώρες, τις άριστες σχέσεις, συγγνώμη, που υφίστανται μεταξύ της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καλύπτει δε και ένα σημαντικό νομικό κενό στο νευραλγικό τομέα της αμοιβαίας προστασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Συμβάλλει καταλυτικά στην εδραίωση της στενότερης συνεργασίας αναφορικά με θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εκτιμήσεων επί γεγονότων κοινού ενδιαφέροντος.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα ιδίως δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή.

Και με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζονται περεταίρω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, τονίζω πως η σύναψη της συμφωνίας αυτής προάγει και ικανοποιεί με τρόπο σημαντικό τις επιδιώξεις της στρατιωτικής διπλωματίες, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της ΠΕΑ (Πολιτικής Εθνικής Άμυνας) και βέβαια συντελεί περεταίρω στην εδραίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Αυτά ως προς τη δεύτερη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα του συστήματος διαβάθμισης των πληροφοριών.

Και πάω στην τρίτη. Αυτή είναι συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας του κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς της Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας.

Αυτή έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών στις 20 Ιουλίου του ’15 στη Χάιφα, για άλλες δύο Νοέμβρη του ’17. Σας εξήγησα ότι όντως έχουν καθυστερήσει αυτές οι συμβάσεις για να έρθουν οι συμφωνίες για να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων.

Θα μπορούσε να τροποποιηθεί προς τούτο ο κανονισμός της Βουλής, μια και το συζητάμε εδώ πέρα, ώστε να έρχονται όλες μέσα σε μία εύλογη προθεσμία, η οποία όμως δεν θα υπερβεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ας πούμε, ένα χρόνο, για παράδειγμα. Και να μην βλέπουμε το φαινόμενο να έρχονται μετά από αρκετά χρόνια.
Να έχουν τεθεί ως προς την ουσία τους σε εφαρμογή μεταξύ των μερών αλλά να πρέπει να κυρωθούν και με νόμο προκειμένου να αποτελέσουν εφαρμοστέο δίκαιο και επομένως συμφωνίες υπάρχουσες. Υπάρχουσες και στο νομικό μας σύστημα.

Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που θα αποφασιστεί από άλλους. Εγώ κάνω αυτή την ευχή και επίσης κάνω την ευχή η συζήτηση για τα τεχνικά ζητήματα να μην εκτρέπεται αν θέλετε σε σχολιασμό της βαριάς έτσι και αλλιώς και αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα βαριάς και δραματικής επικαιρότητας προκειμένου να επικεντρωθούμε στο προκείμενο.

Όσον αφορά, λοιπόν, τη συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ με αυτήν επιδιώκεται ο καθορισμός του πλαισίου και των γενικών όρων που θα διέπουν τη συνεργασία της υδρογραφικής υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αφενός και του υδρογραφικού κλάδου του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού αφετέρου.

Η συμφωνία αφορά πρωτίστως στον καθορισμό ων επιμέρους τομέων συνεργασίας των μερών, στη ρύθμιση ζητημάτων διακίνησης και ανταλλαγής πληροφοριών και υλικού μεταξύ αυτών, καθώς και στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εκτέλεση συμφωνίας.

Συνολικά η ανωτέρω συμφωνία συμβάλει στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου. Διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού μεταξύ των μερών καθώς και την από κοινού ανάπτυξη και εκτέλεση προγραμμάτων στα πεδία της ωκεανογραφίας και υδρογραφίας.

Αυτό βέβαια εύλογα θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη στα συμβαλλόμενα μέρη.
Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, τις εμβαθύνει ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις, θεσπίζοντας συνεργασίες σε έναν ακόμη τομέα εκτός από τους ήδη υφιστάμενους.
Γεγονός είναι ότι το Ισραήλ αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο της χώρας σε θέματα γεωπολιτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

Και επιπλέον με αυτό να πω ότι τούτο συμβαίνει στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου και έτσι προάγονται και ικανοποιούνται οι επιδιώξεις της στρατιωτικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως αυτές ήδη έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της ΠΕΑ, της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.
Για τούτους τους λόγους και χωρίς να μακρηγορήσω πιο πολύ νομίζω ότι είναι προφανές ότι η κύρωση των ανωτέρω συμφωνιών και διευθετήσεων που εισάγουμε σήμερα θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό σας καλώ να τις ψηφίσουμε ώστε αύριο να εισαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για κύρωση.
Κλείνοντας, θα κλείσω όπως ξεκίνησα, όπως σας είπα ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει γίνει πολύ επικίνδυνος, το περιβάλλον ασφαλείας έχει γίνει πολύ πιο επισφαλές και δυνητικά απειλητικό και για τη χώρα μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζω έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο να έχεις διαλέξει απερίφραστα το στρατόπεδο εις το οποίο ανήκεις αλλά στο πλαίσιο αυτής της σχέσης να είσαι συνεπής και συντεταγμένος με τους συμμάχους.
Και όσον αφορά περιπτώσεις όπως αυτή της απροκάλυπτης εισβολής μιας χώρας σε μία ξένη χώρα ώστε να συντριβεί το θύμα της εισβολής με στρατιωτικούς όρους, με όρους ωμής στρατιωτικής ισχύος από τον επιτιθέμενο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ναι μεν αλλά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τήρηση προσεκτικών ισορροπιών ή άσκηση υπολογισμών σχετικά με το αν φταίει κάποιος περισσότερο ή λιγότερο.

Έχουμε να κάνουμε με εισβολή, έχουμε να κάνουμε με πόλεμο κι επομένως χαίρομαι που περίπου όλοι συμφωνούμε ότι αυτό είναι το πιο απόλυτα καταδικαστέο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Η εποχή των ναι μεν αλλά εδώ και κάποιες μέρες έχει εκλείψει για χώρες όπως η Ελλάδα, για χώρες που σέβονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου κι όπως είπα μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά και τη συνύπαρξη αν θέλετε κυρίαρχων κρατών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναγιωτόπουλος: Κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία"

Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού – Απέλυσε τους 106 εργαζομένους της

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nord Stream 2: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού – Απέλυσε τους 106 εργαζομένους της"

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «αφοπλίζουν» τον Πούτιν με 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (…) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την αμυντική βοήθεια προς την χώρα του. «Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «αφοπλίζουν» τον Πούτιν με 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου"

Εισβολή στην Ουκρανία: Την Τετάρτη το πρωί η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Ύστερα από συνεχόμενους βομβαρδισμούς και με τον τραγικό απολοιγισμό νεκρών να μεγαλώνει, αποφασίστηκε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα γίνει από τις ελληνικές αρχές η εκκένωση από τη Μαριούπολη.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να απομακρυνθούν Έλληνες πολίτες και δημοσιογράφοι από τη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία, με κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια.

Επικεφαλής της επιχείρησης θα είναι ο πρέσβης που έχει στείλει ο Νίκος Δένδιας, Φραγκίσκος Κωστελένος, ο οποίος επικουρεί τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης, Μ. Ανδρουλάκη.

Όπως έγινε γνωστό από ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από την Μαριούπολη προς τα δυτικά και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Η πομπή των αυτοκινήτων θα κινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και μετά στη Μολδαβία

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή των αυτοκινήτων να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Τουλάχιστον 243 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην περιοχή της Αζοφικής μετρά το ελληνικό χωριό Σαρτανάς ή Σαρτανά, στην Ανατολική Ουκρανία. Ο μακρύς κατάλογος των νεκρών ομογενών από το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε το χωριό από βομβαρδιστικά, φτάνοντας πλέον τους 10 (με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άλλα δύο θύματα), σκόρπισε θλίψη σε όλο τον ελληνισμό, ενώ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που -σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος- ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.

Στην κωμόπολη Σαρτανά, που απέχει λιγότερα από 20 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη, διαβιούν σήμερα 8.000 Έλληνες, οι οποίοι μιλούν άπταιστα την Ελληνική γλώσσα, σε επίπεδο δηλαδή φυσικού ομιλητή, εντυπωσιάζοντας για την Ελληνομάθειά τους, η οποία μαρτυρά την ασίγαστη αγάπη και το πάθος τους για την ελληνική παιδεία. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το στρατηγικό γεωγραφικό σημείο, στο οποίο έχει αναπτυχθεί εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες ο ελληνικός οικισμός, έχει τεθεί στο στόχαστρο των βομβαρδισμών, στην προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να περικυκλώσουν την Μαριούπολη, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πέριξ της πόλης. «Ξέρουμε ότι οι ομογενείς μας στα χωρία Σαρτανά και Μπουγά ήταν θύματα των βλημάτων που προήλθαν από ρωσικά αεροσκάφη» δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, την ώρα που η Βασιλίσσης Σοφίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αφού τον Σαρτανά είχε επισκεφθεί μόλις στα τέλη του περασμένου Γενάρη και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Για τους Έλληνες του Σαρτανά, ωστόσο, η ρωσική «πολιορκία» επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μετά το 2014, καθώς το χωριό βομβαρδίστηκε σφοδρά και στη διάρκεια των επιχειρήσεων της Μόσχας για την κατάληψη της Κριμαίας, ως μια από τις διαφιλονικούμενες περιοχές, όπως θυμίζει σε κάθε επισκέπτη το μνημείο των πεσόντων ομογενών, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Συνεχίζει την προπαγάνδα η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα

Νέα ανάρτηση στα social media έκανε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σε αυτήν αφέρεται σε «ναζιστικό τάγμα το οποίο χρησιμοποιεί ως ασπίδα αμάχους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και εξαπολύει επίθεση εναντίον Ελλήνων ομογενών».

Μάλιστα αναφέρεται στους νεκρούς στο χωριό Σαρτανά ως παράδειγμα αυτών των επιθέσεων με πυραύλους Grad.

Η ρωσική πρεσβεία επικαλείται κιόλας τα όσα αναφέρει Έλληνας ομογενής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και προσθέτει ότι η Δύση εκπαιδεύει ναζιστές στην περιοχή, ενώ υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα βάλει τέλος σε αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών, οι θάνατοι των Ελλήνων στη Μαριούπολη οφείλονται σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δεδομένου ότι στην περιοχή πετούν μόνο ρωσικά μαχητικά, τότε οι Έλληνες έχουν σκοτωθεί αποκλειστικά από ρωσικές δυνάμεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Την Τετάρτη το πρωί η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη"

Ερντογάν προς ΕΕ: «Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία»

Να αντιμετωπίσει τη χώρα του όπως και την Ουκρανία, χωρίς να περιμένει «να πληγεί από έναν πόλεμο» ζήτησε από την ΕΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία και το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Χειροκροτούν τον (πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ ωραία. Χρειαζόταν λοιπόν μια καταστροφή για να γίνει αυτό… Αλλά η Τουρκία δεν θα περιμένει μια καταστροφή».

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Αλλά το λέω στα μέλη της ΕΕ: αναρωτιέμαι τι σας ανησυχεί ακόμη για να εντάξετε την Τουρκία στην ΕΕ», συνέχισε.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ρώτησε: «Γιατί δεν δίνετε τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία;».

«Θα βάλετε την Τουρκία στην ατζέντα σας όταν θα υπάρξει πόλεμος εναντίον της;».

Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ από το 1987.

Για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ο Ερντογάν, που διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για «έλλειψη αποφασιστικής δράσης». Απόψε κάλεσε και τις δύο χώρες να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο και «να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν προς ΕΕ: «Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία»"

Στην Αθήνα έφτασαν 50 Έλληνες ομογενείς από την Ουκρανία

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα έφτασαν πριν από λίγο 50 Έλληνες από την περιοχή της νότιας Ουκρανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική ναυλωμένη πτήση, μετέφερε 50 πολίτες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, από το Βουκουρέστι.

Δηλώσεις Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε τώρα 50 Έλληνες και Κύπριους, μπορείτε λίγο να μας περιγράψετε τη διαδικασία και γιατί έπρεπε να ναυλωθεί ειδική πτήση για τον σκοπό αυτό;

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: 50 Έλληνες και Κύπριοι πολίτες και οι οικογένειες τους φτάνουν τώρα με ειδική ναυλωμένη πτήση από τη Ρουμανία. Μια κοινή επιχείρηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών από Οδησσό και Κίεβο, οδικώς μέχρι τη Ρουμανία και από εκεί με τη ναυλωμένη πτήση φτάνουν εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οργανώθηκε κάποια ειδική επιχείρηση ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν αρχικά οδικώς στη Ρουμανία;

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ:  Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει ασφάλεια στο πεδίο. Να διασφαλίζεται ο τρόπος, έτσι ώστε με ασφάλεια να φεύγουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό έγινε, έφτασαν στη Ρουμανία και ναυλώθηκε ειδική πτήση για να έρθουν τώρα στην Ελλάδα. Τώρα φτάνουν εδώ, τελειώνει έτσι με θετικό τρόπο αυτή η περιπέτεια τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε και κάποια άλλη διαδικασία; Υπάρχουν και άλλοι;

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Είναι μια διαδικασία που βλέπουμε τι συμβαίνει στο πεδίο και ανάλογα με το τι συμβαίνει στο πεδίο παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κινδύνεψαν οι άνθρωποι αυτοί;

Α.ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι όλοι βλέπετε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Καταλαβαίνετε ότι το ατύχημα πάντα παραμονεύει. Ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα έφτασαν 50 Έλληνες ομογενείς από την Ουκρανία"

Πελοπόννησος - ΜΟΡΕΑΣ: Ενημέρωση για την επιδείνωση του καιρού – Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Η εταιρεία “ΜΟΡΕΑΣ” που έχει την ευθύνη διαχείρισης του οδικού άξονα Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κύμα έντονης κακοκαιρίας, προβλέπεται να επηρεάσει την κεντρική και νότια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:

• Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.

• Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

• Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

• Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ανεμπόδιστη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται ότι, λόγω πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, από την 01:00 ώρα της 2.3.2022, έως την ύφεση αυτών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, από το 85,2ο χλμ έως το 242,8ο χλμ και από τον Κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53ο χλμ.

Από την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, εξαιρούνται όλα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα οχήματα οδικής βοήθειας και τα φορτηγά οχήματα που συνδράμουν στον καθαρισμό του Εθνικού Οδικού Δικτύου.

Υπενθυμίζεται στους οδηγούς, η υποχρέωση να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν στα οχήματα τους, αντιολισθητικές αλυσίδες, στα σημεία του οδικού δικτύου όπου υπάρχει χιόνι ή παγετός, να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ, με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελοπόννησος - ΜΟΡΕΑΣ: Ενημέρωση για την επιδείνωση του καιρού – Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εξοντώθηκαν οι Τσετσένοι που είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι», λέει το Κίεβο

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι εξοντώθηκαν τα μέλη της επίλεκτης ομάδας των Τσετσένων, οι οποίοι είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Η ειδική επιχείρηση την οποία έπρεπε να φέρουν σε πέρας οι Τσετσένοι του Καντίροφ (πρόεδρος της Τσετσενίας-σ.σ.), ήταν γνωστή σ’ εμάς. Λάβαμε πληροφορίες από εκπροσώπους της FSB οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Εξοντώθηκε αμέσως εκείνη η ομάδα του Καντίροφ, η οποία στάλθηκε συγκεκριμένα για να δολοφονήσει τον πρόεδρο μας», δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ δήλωσε ότι η επίλεκτη αυτή ομάδα, χωρίστηκε σε δύο ομάδες. «Τους παρακολουθούσαμε. Η μία εξοντώθηκε άμεσα στον Γκοστομέλ και η άλλη, ας πούμε, βρίσκεται στο στόχαστρο μας».

«Δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν, ούτε τον πρόεδρο μας, ούτε την χώρα μας. Αυτή είναι η γη μας, φύγετε από εδώ», πρόσεθσε ο Ντανίλοφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εξοντώθηκαν οι Τσετσένοι που είχαν σταλεί για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι», λέει το Κίεβο"

Εισβολή στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα εναντίον του Πούτιν

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, 01.03.2022, στο Σύνταγμα.

Πλήθος κόσμου -πάνω από 3.000 άτομα- διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας, πλακάτ που γράφουν “stop war- stop Putin” και με δάκρυα στα μάτια ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν να σταματήσει ο πόλεμος.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται πολλοί Ουκρανοί που έχουν έρθει ως πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, άνθρωποι που έχουν την οικογένειά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα εκεί, αλλά και Έλληνες που βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Στη συγκέντρωση βρίσκεται και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε τις εικόνες από το Σύνταγμα
 
Εισβολή στην Ουκρανία Εισβολή στην Ουκρανία Εισβολή στην Ουκρανία Εισβολή στην Ουκρανία

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα εναντίον του Πούτιν"

Η Λευκορωσία αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία – Ζήτησε S-400 από τη Ρωσία

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε σήμερα ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει άλλη μια αντιαεροπορική συστοιχία S-400 στα δυτικά του Μινσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται ένα άλλο πρακτορείο, το λευκορωσικό Belta.

Η συστοιχία αυτή χρειάζεται για την άμυνα του εδάφους της Λευκορωσίας, φέρεται να είπε ο Λουκασένκο. Νωρίτερα, πάντα σύμφωνα με το Belta, ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορά της με την Ουκρανία.

“Είναι καλά εκπαιδευμένες ομάδες ταχείας ανάπτυξης που είναι έτοιμες να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Λευκορωσίας”, είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, o Λουκασένκο είπε πως η έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δημιουργεί ελπίδες ότι οι εχθροπραξίες μπορεί να σταματήσουν. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών που διεξήχθη χθες, Δευτέρα, στη Λευκορωσία δεν παρήγαγε χειροπιαστά αποτελέσματα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λευκορωσία αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία – Ζήτησε S-400 από τη Ρωσία"

Ζελένσκι: Να σταματήσει η Ρωσία να βομβαρδίζει ανθρώπους και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Να σταματήσει η Ρωσία τους βομβαρδισμούς πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγη ώρα πριν πραγματοποιηθεί ο βομβαρδισμός του Πύργου Τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο. Να σημειωθεί πως ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξή του ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσει τη ρωσική αεροπορία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα έπρεπε να σύρει τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς προχωρούσαν οι ρωσικές δυνάμεις, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ κλείσει την πόρτα στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε στο Reuters και στο CNN σε κοινή συνέντευξη: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει λάβει όπλα όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ ώστε η χώρα να βοηθηθεί και να μπορέσει να αντισταθεί μετά την στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση έχει επίσης εισαγάγει τεράστιες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Όμως ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Είπε, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είχε προσωπικά μεταφέρει ότι δεν ήταν τώρα η ώρα να εισαγάγει ένα τέτοιο μέτρο.

Η Ουκρανία πίεσε το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την είσοδό της, μια κίνηση που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τη Ρωσία. «Οι εταίροι μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, ότι τα σύνορά μας προστατεύονται, έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια, το εγγυώνται νομικά».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Να σταματήσει η Ρωσία να βομβαρδίζει ανθρώπους και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων"

Η κυπριακή πρεσβεία απομάκρυνε 42 Κύπριους και Έλληνες από την Ουκρανία

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Κύπρου στην Ουκρανία και του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων η πρώτη απομάκρυνση 42 αμάχων από την Ουκρανία, στους οποίους περιλαμβάνονταν πολίτες Κύπρου, Ελλάδας, Ουκρανοί με συγγενικούς δεσμούς στην Κύπρο, πολίτες της ΕΕ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά και ηλικιωμένοι.

Τη σχετική πληροφορία γνωστοποίησε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυπριακή πρεσβεία απομάκρυνε 42 Κύπριους και Έλληνες από την Ουκρανία"

ΔΕΣΦΑ: Δεν διέρχεται από την Ουκρανία ο αγωγός που τροφοδοτεί την Ελλάδα

Μέσω Τουρκίας και όχι Ουκρανίας διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο με το οποίο εφοδιάζεται η ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε εκ νέου στην δημοσιότητα σήμερα ο ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα ο αγωγός που εφοδιάζει τη χώρα μας με ρωσικό αέριο διέρχεται από την Τουρκία και την Βουλγαρία και καταλήγει στο σημείο εισόδου το οποίο παρέμεινε και το 2021 η κύρια πύλη εισροής φυσικού αερίου στην Ελλάδα (μερίδιο 45,5%). Οι υπόλοιπες ποσότητες καλύφθηκαν από την Ρεβυθούσα (υγροποιημένο φυσικό αέριο, μερίδιο 31,8%), τον αγωγό ΤΑΡ (17,51%) και τον ελληνοτουρκικό αγωγό (5,17%).

Το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης (68,65%) αντιστοιχεί στην κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ακολουθούν οι οικιακοί καταναλωτές και οι συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις, με ποσοστό 18,77%, καθώς και οι εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 12,56%.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΣΦΑ: Δεν διέρχεται από την Ουκρανία ο αγωγός που τροφοδοτεί την Ελλάδα "

Ούτε οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πολεμήσουν στην Ουκρανία δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως στρατεύματα της χώρας του δεν θα πολεμήσουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ότι οι πρόσφατες ενισχύσεις που έστειλε το Λονδίνο ήταν εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ.

«Αυτά δεν είναι τίποτα περισσότεροα από αμυντικά μέτρα, τα οποία αποτελούν την ουσία του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία όπου η Βρετανία έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, σε αυτό το σημείο, δεν θα πολεμήσουμε ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και οι ενισχύσεις μας όπως αυτές οι ενισχύσεις εδώ στην Τάπα, βρίσκονται σταθερά εντός των συνόρων των μελών του ΝΑΤΟ και είναι θεμελιώδες να κάνουμε το σωστό πράγμα», πρόσθεσε.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης - Δεν θα στείλουμε στρατό ή μαχητικά αεροσκάφη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με νέες δηλώσεις του, ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί.

Προσέθεσε ωστόσο ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη, για να στηρίξει το Κίεβο, καθώς δεν θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν έκανε θρύψαλα την ειρήνη στην Ευρώπη» και η «Συμμαχία καταδικάζει τη βίαιη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πολωνική αεροπορική βάση Λασκ, συνοδεία του Πολωνού προέδρου, Αντρέι Ντούντα.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι βοήθησε τη Ρωσία στην εισβολή.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία, δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευθεί με καλή πίστη στις διπλωματικές προσπάθειες» κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ούτε οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πολεμήσουν στην Ουκρανία δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον"

Ουκρανία: Άρχισε και η ανταλλαγή αιχμαλώτων – Ένας Ρώσος αξιωματικός για πέντε Ουκρανούς στρατιώτες

Η βορειοανατολική επαρχία Σούμι της Ουκρανίας αντάλλαξε σήμερα έναν αιχμάλωτο Ρώσο αξιωματικό με πέντε Ουκρανούς μαχητές των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων σε αυτήν την περιοχή.

Ο Ζιβίτσκιι ανάρτησε ένα βίντεο ενός ξανθού άνδρα με χειροπέδες, που φορούσε ένα πράσινο αμπέχωνο και ανέφερε ότι γεννήθηκε το 1997 στη ρωσική πόλη Ομσκ.

Πρόσθεσε ότι εκείνη την ώρα μεταφερόταν για να γίνει η ανταλλαγή με τους Ουκρανούς μαχητές.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει το περιεχόμενο του βίντεο.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Άρχισε και η ανταλλαγή αιχμαλώτων – Ένας Ρώσος αξιωματικός για πέντε Ουκρανούς στρατιώτες"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο - Τουλάχιστον 5 νεκροί

Ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

“Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ ανέφερε στο Twitter. “Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι”.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο - Τουλάχιστον 5 νεκροί"

Ρωσική πρεσβεία κατά υπουργείου Πολιτισμού: Άλλη μια κίνηση αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης

Έντονη δυσαρέσκεια της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα μετά την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ακυρώσει συνεργασίες με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική πρεσβεία, πρόκειται για «μια άλλη κίνηση, ακριβώς στο βηματισμό της αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσική πρεσβεία κατά υπουργείου Πολιτισμού: Άλλη μια κίνηση αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης"

Α. Γεωργιάδης: «Εξετάζουμε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής»

Την δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, μετά την υποβολή αιτήματος του Προέδρου του Β.Ε.Α κ. Παύλου Ραβάνη για επιπλέον μείωση του ποσού επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε βιοτεχνίες, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα», αλλά έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν. «Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Σημειώνεται, ότι το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης επισήμανε ότι, μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην σκιά ενός πολέμου που δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει, είναι ακόμη πιο επιτακτική, η ανάγκη για άμεσες και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προστατευτεί ο παραγωγικός τομέας, από το νέο κύμα ανατιμήσεων και τον πληθωρισμό.

Στη συζήτηση, συμμετείχε πλήθος βιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που πλήττονται υπέρογκα από την νέα ενεργειακή κρίση, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης και θέτοντας σημαντικά αιτήματα όπως:

– Μείωση ποσοστού επιστροφής ή περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή
– Μείωση ή κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων)
– Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για βιοτεχνικές επιχειρήσεις
– Τράπεζα ειδικού σκοπού για τις Μικρομεσαίες
– Μείωση προκαταβολής φόρου
– Κατάργηση συνδρομής στα POS.
– Κλαδικό αίτημα από κομμωτές για απαγόρευση αγοράς των επαγγελματικών προϊόντων στη λιανική αγορά
– Κλαδικό αίτημα από συνεργεία αυτοκινήτων: να επισπευθεί το Ψηφιακό Μητρώο Συνεργείων Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και χρηματοδότηση του κλάδου, για εκπαίδευση στην Ηλεκτροκίνηση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε διαθέσιμος για περαιτέρω συνεργασία και ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι ανά κλάδο, ώστε να βρεθούν εφικτές λύσεις, στα δημοσιονομικά πλαίσια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Α. Γεωργιάδης: «Εξετάζουμε περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής» "

Καιρός αύριο: Βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

Διαβάστε πως θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (02.03.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στις περισσότερες περιοχές θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στη δυτική και νότια χώρα σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά, στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία έως 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές τους 08 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει έως 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά ο οποίος τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και το βράδυ θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τη νύχτα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά ημιορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (300 μέτρα) τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Θράκη νεφώσεις με ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ημιορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί στο Ιόνιο έως 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη νότια Πελοπόννησο και το πρωί στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς και βαθμιαία στα ημιορεινά της Πελοποννήσου. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 και στην Κρήτη έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια έως 7 με 8 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και το βράδυ θα εξασθενήσουν λίγο.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news