facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω και έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 13.04.2021, στο Αιγαίο και συγκεκριμένα κοντά στην Κω και την Τήλο.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα δυτικά της Τήλου, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε στα 5,2 Ρίχτερ.

Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα και σε συνδυασμό με τα 5,2 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των νησιών στην περιοχή τον «ένιωσαν» έντονα.

Μάλιστα, τα επόμενα μόλις 22 λεπτά σημειώθηκαν ακόμη τέσσερις σεισμοί, έντασης από 3,3 έως και 3,6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα ανοιχτά της Κω, της Νισύρου και της Χάλκης.

Την ίδια ώρα, η αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έκανε λόγο για δόνηση της τάξης των 4,8 Ρίχτερ με την αναθεώρηση να «δίνει» τον σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.

σεισμός

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κω και έντονη μετασεισμική δραστηριότητα"

Μεταφέρονται από το Πεδίον του Άρεως οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ προς την ανατολική Αττική

Πράξη γίνεται, εν μέρη, η απομάκρυνση αφετηριών του ΚΤΕΛ Αττικής από το κέντρο της Αθήνας. Με σημερινή απόφαση των ΚΤΕΛ Αττικής, από το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, μεταφέρεται από το Πεδίον του Άρεως η αφετηρία των γραμμών των ΚΤΕΛ προς:

  • Ραφήνα – Νέα Μάκρη – Μαραθώνα – Άγιο Ανδρέα – Σούλι – Γραμματικό – Σχοινιά – Αγία Μαρίνα.
  • Μεσόγεια (Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη – Λαύριο)
Η νέα αφετηρία θα βρίσκεται στον Χολαργό, σε χώρο επί της διασταύρωσης, παράδρομος Λεωφ. Μεσογείων & Αναστάσεως, απένταντι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στάση Μετρό “Εθνική Άμυνα”).

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με παλαιότερα σχέδια του ΟΑΣΑ, η αφετηρίες του ΚΤΕΛ Αττικής σε Πεδίον του Άρεως – Μαυροματαίων και Θησείο θα μεταφέρονταν πλησίον των σταθμών Μετρό Κηφισιά, Νομισματοκοπείο, Ελαιώνας, Ελληνικό και Κορωπί.

athenstransport

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταφέρονται από το Πεδίον του Άρεως οι αφετηρίες του ΚΤΕΛ προς την ανατολική Αττική"

Βέλγιο και Σαουδική Αραβία «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το Johnson & Johnson

Δεν θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson το Βέλγιο αναιρώντας την απόφαση που είχε ανακοινώσει το μεσημέρι.

Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει η “Libre”.

Η Νότια Αφρική αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αφού οι αμερικανικές αρχές συνέστησαν νωρίτερα να μην χορηγείται προσωρινά, λόγω των σπάνιων θρομβοεμβολών που παρουσιάστηκαν σε έξι γυναίκες.

Ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι μέχρι στιγμής στη Νότια Αφρική δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για τέτοιες θρομβώσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου της J&J.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη χορήγηση μέχρι να αναλυθεί επαρκώς η σχέση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και του εμβολίου της J&J», είπε ο υπουργός.

Ο Μκίζε πρόσθεσε ότι η χώρα του εξασφάλισε άλλες 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από την εταιρεία Pfizer.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο και Σαουδική Αραβία «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το Johnson & Johnson"

Ever Given: Η Αίγυπτος ζητά αποζημίωση πάνω από $900 εκατ. και κρατά το πλοίο δεμένο

 Η Αίγυπτος απαιτεί αποζημίωση ύψους 900 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ στα τέλη Μαρτίου και το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given που προκάλεσε τον αποκλεισμό έχει κατασχεθεί εν τω μεταξύ, ανέφεραν σήμερα η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram και μια από τις ασφαλιστικές εταιρίες του πλοίου.

Τη Δευτέρα βράδυ, ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) έκανε λόγο στην κρατική τηλεόραση για «διαπραγματεύσεις» που γίνονται για καταβολή αποζημίωσης για τη ζημία που προκλήθηκε όταν το Ever Given προσάραξε επί σχεδόν «μια εβδομάδα στην Διώρυγα, παραλύοντας την κίνηση σε αυτό το καίριας σημασίας θαλάσσιο πέρασμα. Η Αίγυπτος δεν έκανε κανένα λάθος σε αυτό το συμβάν», είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους κυβερνήτες του πλοίου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία (διαφωνιών) με την εταιρία και την ασφαλιστική» ξεκινώντας από το «ποσό», δήλωσε ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια.

Μια πηγή της SCA επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις διαπραγματεύσεις με την ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Shoei Kisen, και ασφαλιστικές εταιρίες.

Μια από τις ασφαλιστικές εταιρίες του Ever Given τόνισε επίσης σήμερα ότι το Κάιρο υπέβαλε αγωγή αποζημιώσεως 916 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της Shoei Kisen, της ιαπωνικής πλοιοκτήτριας. Το UK Club, η ασφαλιστική εταιρία που προσφέρει κάλυψη για κινδύνους προστασίας και αποζημίωσης (P&I) στο Ever Given, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι είναι απογοητευτικό που το πλοίο και το πλήρωμά του κρατούνται στη Διώρυγα μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση.

Μιλώντας στην Al-Ahram, ο ναύαρχος ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει αποζημιώσεις ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ). «Το πλοίο με σημαία Παναμά, Ever Given, κατασχέθηκε λόγω της μη καταβολής του ποσού των 900 εκατομμυρίων δολαρίων (...) βάσει της απόφασης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Ισμαηλίας», είπε ο Ράμπια.

Το ποσό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε «απώλειες που προκάλεσε το πλοίο στην Αρχή, εκτός από τις επιχειρήσεις ρυμούλκησης και συντήρησης».

Η κυκλοφορία στη Διώρυγα, από την οποία διακινείται περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, επαναλήφθηκε στις 29 Μαρτίου αφότου το πλοίο ρυμουλκήθηκε με τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Πάνω από 400 πλοία εγκλωβίστηκαν βόρεια και νότια της Διώρυγας για έξι ημέρες, δημιουργώντας τεράστια συμφόρηση. Σύμφωνα με την SCA, η Αίγυπτος κατέγραφε απώλειες μεταξύ 12 εκατομμυρίων και 15 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα όσο το κανάλι παρέμενε αποκλεισμένο.

Μια από τις κύριες πηγές εσόδων της χώρας, το πέρασμα αυτό απέφερε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κάιρο το 2019-2020. Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρία Allianz, κάθε μέρα διακοπής λειτουργίας είχε ως αποτέλεσμα συνολικές απώλειες έξι έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ever Given: Η Αίγυπτος ζητά αποζημίωση πάνω από $900 εκατ. και κρατά το πλοίο δεμένο"

Εργαζόμενοι ΚΕΠ: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει – Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί»

«Η κατάσταση σε πολλά ΚΕΠ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», αναφέρει  το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.

Συγκεκριμένα:

«Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εδραιωθεί η υπηρεσία μας στη συνείδηση του κοινού, ως η πιο επιτυχημένη στο Δημόσιο με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά αποδοχής.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τελευταίως οι δημόσιες υπηρεσίες άλλαξαν δραστικά. Η πανδημία αποτέλεσε την καλύτερη δικαιολογία για να κατεβάσουν πολλές από αυτές τα ρολά τους, να μην εξυπηρετούν τους πολίτες δια ζώσης ή να κλείνουν ραντεβού σε βάθος χρόνου, ουσιαστικά παραπέμποντάς τους στα ΚΕΠ.

Οι συνάδελφοί μας τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς των μετακινήσεων, διεκπεραίωσαν πάνω από 6.300.000 αιτήματα πολιτών και θεώρησαν περισσότερα από 20.000.000 γνήσια υπογραφής. Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί με γεωμετρική αύξηση η τηλεφωνική εξυπηρέτηση, καθώς πλέον σχεδόν καμία δημόσια υπηρεσία, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, δεν σηκώνει τα τηλέφωνά της. Ο μεγάλος όγκος υποθέσεων, η ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων από Δημάρχους και η άρνηση πολλές φορές πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων να εφαρμόζουν εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανατρέπουν την τήρηση του προγραμματισμού επισκέψεων στα ΚΕΠ (ραντεβού) για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ΚΕΠ να εξελίσσονται σε εστίες συνωστισμού και διασποράς του νέου ιού.

Η κατάσταση σε πολλά ΚΕΠ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, προστίθενται συνεχώς νέες διαδικασίες στα ΚΕΠ, αυξάνοντας περισσότερο τον αριθμό των πολιτών που θέλει να εξυπηρετηθεί, ενώ το προσωπικό μας έχει μειωθεί σημαντικά και συνεχίζει να μειώνεται μέρα με τη μέρα.

Η υγεία όλων μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση. Ως φαίνεται, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ θεωρούνται οι αναλώσιμοι της Δημόσιας Διοίκησης, αυτοί που θα πρέπει για άλλη μια φορά να σηκώσουν το βάρος και σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη, ενώ παραμένουν ανεμβολίαστοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης είναι τα κρούσματα στις τάξεις των συναδέλφων μας να αυξάνονται ραγδαία και πρόσφατα είχαμε απώλεια ενός ακόμα συναδέλφου λόγω της Covid-19.

Επισημαίνουμε ότι τα ΚΕΠ δεν μπορούν να μετατραπούν στο μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών με φυσική παρουσία που διαθέτει το κράτος. Είναι πρακτικά αδύνατον 3.000 εργαζόμενοι να ανταποκρίνονται σε όγκο εργασίας που αντιστοιχούσε μέχρι πρότινος σε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν στο Δημόσιο.

Οι αντοχές μας πλέον έχουν εξαντληθεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να ενισχυθούν τα ΚΕΠ με προσωπικό ανάλογα με τον όγκο εργασίας τους, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών.
  • Να σταματήσει άμεσα η εισαγωγή νέων διαδικασιών στα ΚΕΠ και να ανασταλεί η διεκπεραίωση των διαδικασιών που προστέθηκαν πρόσφατα, όπως αυτές του ΕΟΠΥΥ , ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ που ουσιαστικά μετατρέπουν τα ΚΕΠ σε παραρτήματα τους.
  • Όσο διαρκεί η πανδημία και όχι μόνο, ΟΛΕΣ οι δημόσιες υπηρεσίες να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πολίτες και να τους εξυπηρετούν εκ παραλλήλου με τα ΚΕΠ, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των υπηρεσιών μας.
  • Να τηρείται απαρέγκλιτα ο προγραμματισμός επισκέψεων των πολιτών (ραντεβού) σε όλα ανεξαιρέτως τα ΚΕΠ σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες που έχουν δοθεί και να σταματήσει κάθε αυθαιρεσία από τους αιρετούς προς τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.
  • Να ενταχθούν τα ΚΕΠ και οι εργαζόμενοι σε αυτά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα σύμφωνα με τον θεσμικό μας ρόλο για την προάσπιση των υπηρεσιών μας, της υγείας των εργαζόμενων και των πολιτών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΚΕΠ: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει – Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί»"

Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 8χρονο στο πρόσωπο στο Συνοικισμό Κορίνθου (video)

Δάγκωμα στο πρόσωπο από αδέσποτο σκυλί δέχτηκε το απόγευμα της Τρίτης 13/4/2021 ένα 8χρονο αγοράκι στην πλατεία “Σμύρνης” στο Συνοικισμό Κορίνθου, ενώ έπαιζε με άλλα παιδιά. 

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου, όμως κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα. 

Και στο Λιμάνι της Κορίνθου αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε μικρό παιδάκι 

Στην παιδική χαρά,δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου, βρίσκονταν το μικρό παιδάκι με τη γιαγιά και τον παππού του,όπου δέχθηκαν την επίθεση του σκύλου. 

Συγκεκριμένα,καθώς έφευγαν από την παιδική χαρά στο πάρκινγκ στο λιμάνι της Κορίνθου, ο αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε στο παιδί, όμως η αντίδραση της γιαγιάς του ήταν άμεση κι έτσι απετράπησαν τα χειρότερα.

korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε 8χρονο στο πρόσωπο στο Συνοικισμό Κορίνθου (video)"

Κατερίνη: Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλουν πατέρας και γιος (video)

Επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή έξω από το γήπεδο του Νέου Κεραμιδίου Κατερίνης.

Όλα συνέβησαν περίπου στις 17.30. Φίλαθλοι μαζεύτηκαν εξωτερικά του γηπέδου για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Οι υπεύθυνοι του γηπέδου ζήτησαν αποχωρήσουν. Αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν για να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα και καταγράφηκαν σε βίντεο να πιάνονται στα χέρια με συγκεντρωμένους.

Ένας 58χρονος και ο 28χρονος γιος του φέρονται να επιτέθηκαν και να έβρισαν τους αστυνομικούς.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν για εξύβριση, απειλή και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Υπάρχουν ωστόσο καταγγελίες για αστυνομική βία.

Δείτε το βίντεο

Τι υποστηρίζει η οικογένεια

«Ζήτησε ταυτότητα από τον σύζυγό μου, δεν είχε, τους είπε ότι έχει προβλήματα υγείας, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει και ότι θα τον συλλάβει και μετά άρχισε ο ξυλοδαρμός…

Ρίξανε τον άντρα μου κάτω, έχασε τις αισθήσεις του, ήρθε γιατρός να τον συνεφέρει και μετά τους συλλάβανε, τους βάλανε σε ένα κελί», αναφέρει η σύζυγος του 58χρονου.

«Βλέπουμε μια αγέλη να επιτίθεται σε δύο ανθρώπους, ο ένας δεν μπορούσε να αντιδράσει και επάνω στον γιο να πέφτουν τουλάχιστον 10 να τον χτυπούν και να προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν», προσθέτει.

Ο 58χρονος μετά τη σύλληψη του, δεν αισθανόταν καλά και σύμφωνα με τη σύζυγό του, ζητούσε επανειλημμένα, επί δύο ώρες, χωρίς ανταπόκριση από τους αστυνομικούς, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

«Μετά από δύο ώρες, κάλεσε η κόρη μου ασθενοφόρο, πήρε τον σύζυγό μου, τον μετέφερε στο νοσοκομείο και μόλις έφτασε εκεί, έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου», ανέφερε στο Live News του Mega.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Κατερίνης κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στην γενική κλινική Θεσσαλονίκης, όπου και τα ξημερώματα της Δευτέρας, υποβλήθηκε σε κατεπείγουσα επέμβαση.

«Το να προσαγάγεις έναν άνθρωπο βίαια και ενώ σου λέει ότι είναι άρρωστος και να αδιαφορείς, αυτό είναι το λιγότερο απάνθρωπο».

Σύμφωνα με την οικογένεια, ο 58χρονος φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο, ήδη έχουν καταθέσει μήνυση για τα όσα συνέβησαν και είχαν ως αποτέλεσμα, όπως λένε, να κινδυνεύσει η ζωή του πατέρα αλλά και τον τραυματισμό του γιου του.

Ο Χρήστος Μυστρίδης ένα από τα θύματα του ξυλοδαρμού μίλησε στο LIVE NEWS.

«Ο πατέρας μου είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Δέχθηκε χτυπήματα πίσω στο κεφάλι του…», είπε αρχικά.

«Ήταν κι άλλοι άνθρωποι εκεί. Ξαφνικά έρχεται η αστυνομία να μας κάνουν έλεγχο. Στα 30 μέτρα βλέπω τον μπαμπά μου να αρχίζουν να τον χτυπάνε επειδή δεν είχε την ταυτότητά του μαζί, τρομοκρατήθηκα, πήγα εκεί πέρα και όπως φαίνεται και στο βίντεο και ένας αστυνομικός προσπαθεί με βία να έρθει προς τα πάνω μου.

Ο άλλος αστυνομικός τον κρατάει, του ξεφεύγει, έρχεται προς τα επάνω μου, ορμάνε όλοι μαζί επάνω μου και με έχουν χτυπήσει σε όλο μου το σώμα μου, στον αυχένα, μου το κορμί, μου στο πρόσωπό μου…», ανέφερε περιγράφοντας την βίαια αστυνομική επίθεση.

«15 αστυνομικοί μόνο πάνω μου και με χτυπούσαν με γροθιές παντού. Ο πατέρας μου έχει 80% αναπηρία και δεν μπορούσε να κάνει κάτι και τον άφησαν και κάπου… κόντεψαμε να χάσουμε τον πατέρα μας», πρόσθεσε.

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφεραν ο 28χρονος και η σύζυγος του 58χρονου στο Mega:

Διοικητική Έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 11 Απριλίου 2021 στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Γηπέδου Ν. Κεραμιδίου Πιερίας.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλλουν πατέρας και γιος (video)"

Πανελλαδική έρευνα: «Πανδημία, Lockdown και Κάπνισμα- Συνήθειες και Κοινωνικές Τάσεις»

Πώς επηρέασε η πανδημία τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο κάπνισμα; Πόσα ξέρουν, πραγματικά, οι καπνιστές για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου; Πώς επηρεάζεται η κοινωνική ζωή και οι διαπροσωπικές σχέσεις από αυτό; Και τελικά, πόσοι γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στο συμβατικό και το εναλλακτικό κάπνισμα;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στην πανελλαδική έρευνα της Marc που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ψηφιακά με τους κ.κ. Θωμά Γεράκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc και Σταύρο Δρακουλαράκο, Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της Παπαστράτος. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση του τσιγάρου στις διαπροσωπικές σχέσεις, σχολίασε η Βέρα Αθανάσιου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1200 νοικοκυριά, στα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια της Ελλάδας. 

Στο lockdown καπνίζουμε περισσότερο
  • Η έρευνα ανέδειξε τη σχέση καπνίσματος και lockdown, με το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα.
  • Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της συχνότητας καπνίσματος παρατηρούνται στους αυτοαπασχολούμενους και στους άνεργους. 
Οι πολίτες ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα

Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,1%) που συμμετείχαν στην  έρευνα δήλωσαν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος, με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (πάνω από 88%) να πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος. 

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις

Όσον αφορά στην επίδραση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,7%) ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθειά ενοχλεί τον/την σύντροφό τους, με περίπου το ίδιο ποσοστό (50,5%) μη καπνιστών να θεωρεί πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το κάπνισμα αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων και τσακωμών με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος, δήλωσε σχετικά: «Ένα χρόνο μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απευθύναμε προς όλους με στόχο 1.000.000 λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021, βλέπουμε ότι ένας στους τέσσερις κατοίκους στην Ελλάδα, συνεχίζει αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Την ίδια ώρα που οι καπνιστές αναζητούν αξιόπιστη ενημέρωση είτε για διακοπή είτε για αλλαγή σε καλύτερες, επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου και που, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, η πλειονότητα της κοινωνίας  θεωρεί το κάπνισμα μια ξεπερασμένη συνήθεια.

Με οδηγό την επιστήμη και την τεχνολογία δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς τη μεγάλη αλλαγή που απαιτεί η κοινωνία ώστε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον, όπου το τσιγάρο θα αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ένα μέλλον που είναι πιο κοντά από ποτέ καθώς, με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών θα σταματήσουμε να πουλάμε τσιγάρα, εντός 10-15 ετών, σε πολλές χώρες του κόσμου».

Η Έρευνα συνοπτικά:
  • Την εποχή της πανδημίας οι Έλληνες έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω στον αγώνα για τη μείωση και διακοπή του καπνίσματος
  • Το 27,2% των καπνιστών ανέφεραν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο. Η αύξηση της συχνότητας του καπνίσματος συνδέεται με ομάδες πληθυσμού που αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, άγχος και ανασφάλεια αυτήν την περίοδο.
  • 84,3% των καπνιστών ανησυχεί πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους.
  • 18,4% των καπνιστών δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ουσίες στο τσιγάρο που βλάπτουν την υγεία του καπνιστή.
  • Πάνω από το 88% των καπνιστών και του συνόλου των ερωτώμενων πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.
  • Το 51,6% των καπνιστών αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των συμβατικών τσιγάρων και των εναλλακτικών προϊόντων καπνού.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (91,1%) δηλώνει πως για την επιλογή του σωστού εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η επιστήμη και η τεχνολογία που βρίσκεται σε αυτό.
  • To 60,5% του πληθυσμού δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα.
  • Πέρα από τις βλαβερές συνέπειες που έχει στην υγεία, το τσιγάρο δείχνει να επηρεάζει, σημαντικά, αρνητικά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, με το 49% των καπνιστών να αναφέρει πως το κάπνισμα αποτελεί αιτία διαφωνιών και καβγάδων με την/τον σύντροφό τους.
  • Η μία στις δύο οικογένειες (49%) δε, δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους.

Πώς επηρέασε το κάπνισμα, η υγειονομική κρίση και τα συνεχή lockdown;

Κατά την περίοδο των lockdown, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες δηλώνουν καπνιστές. Από αυτό το ποσοστό, ένα 7% είχε καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα, πριν την αρχή της πανδημίας και τώρα έχει επιστρέψει σε αυτό.

  • Το 27,2% των καπνιστών ανέφεραν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο. Η πλειοψηφία αυτών δήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι ή άνεργοι.
  • Το 7% των καπνιστών δήλωσε πως ενώ είχε κόψει το τσιγάρο, άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας

Πόσα γνωρίζουν οι καπνιστές για τις επιπτώσεις στην υγεία τους;

Η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών έχει επίγνωση για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία τους, χωρίς όμως να μπορούν να τις εντοπίσουν με σαφήνεια.

  • Το 84,3% των καπνιστών ανησυχεί πως το κάπνισμα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους.
  • Οι καπνιστές αναφέρουν ως πιο βλαπτικό συστατικό του τσιγάρου, την πίσσα σε ποσοστό 54,3%, την νικοτίνη σε ποσοστό 15,5% και το μονοξείδιο του άνθρακα σε ποσοστό 11,8%. Το 18,4% των καπνιστών είπε πως δεν γνωρίζει!

Τι άποψη έχουν οι Έλληνες για τα εναλλακτικά προϊόντα;

Σε γενικές γραμμές, το εναλλακτικό κάπνισμα θεωρείται λιγότερο ενοχλητικό από το συμβατικό. Περίπου 1 στους 2 θεωρεί πως είναι και λιγότερο βλαπτικό για τον χρήστη, γι’ αυτό και ένα 37,4% δήλωσε πως έχει προτείνει τα εναλλακτικά προϊόντα ως λύση σε κάποιον καπνιστή στο περιβάλλον του.

  • Το 60,5% του πληθυσμού δηλώνει πως εάν κάποιος κοντά του χρησιμοποιεί μια εναλλακτική λύση χωρίς καπνό, δεν τον ενοχλεί σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα. Με την άποψη αυτή συμφωνούν το 63,8% των μη καπνιστών και το 65,6% των πρώην καπνιστών.
  • Το 37,4% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει προτείνει σε κάποιον καπνιστή να σταματήσει το κάπνισμα τσιγάρων και να δοκιμάσει μια εναλλακτική λύση.
  • 58% των καπνιστών δεν επιλέγουν να κάνουν την αλλαγή από τα συμβατικά τσιγάρα καθώς πιστεύουν πως τα εναλλακτικά προϊόντα δεν θα τους καλύπτουν/ικανοποιούν όσο το τσιγάρο.
  • 45,6% του πληθυσμού πιστεύει πως τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία σε σχέση με το κάπνισμα.

Κατά πόσο είναι ενημερωμένοι οι Έλληνες για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος;

Όσον αφορά στην ενημέρωση σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα, είναι σημαντικά ελλιπής σύμφωνα με τον 1 στους 2 καπνιστές. Οι περισσότεροι αναφέρουν ως πηγή πληροφόρησης κάποιον γνωστό ή φίλο. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα πρέπει να αυξηθεί με κάποιον τρόπο η ενημέρωση σχετικά με προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου.

  • Ένας στους δύο καπνιστές (51,1%) δηλώνει πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα οφέλη και τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος.
  • Η αλλαγή από τα συμβατικά τσιγάρα σε μια λιγότερη βλαβερή επιλογή όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δυσχεραίνεται από την έλλειψη ενημέρωσης.
  • Το 48,2% των καπνιστών δήλωσε πως γνωρίζει ελάχιστα ή καθόλου για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος.
  • Μόνο το 30% του συνολικού πληθυσμού γνωρίζει ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.
  • 51,6% των καπνιστών αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των συμβατικών τσιγάρων και των εναλλακτικών προϊόντων καπνού.
  • Ακόμα και το 29,2% όσων χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα αναφέρουν πως δεν γνωρίζουν ακριβώς τις διαφορές.
  • Πάνω από το 88% των καπνιστών και του συνόλου της κοινής γνώμης πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την οικογενειακή και κοινωνική ζωή;

Οι διαπροσωπικές σχέσεις επηρεάζονται έντονα από το κάπνισμα, με τον 1 στους 2 καπνιστές να δηλώνουν πως η /ο σύντροφός του ενοχλείται. Μία στις δύο οικογένειες δεν επιτρέπει καν το κάπνισμα εντός του σπιτιού ενώ φαίνεται πως αναπτύσσεται, σταδιακά, ένα στίγμα απέναντι στους καπνιστές.

  • Το 51,7% των καπνιστών με σύντροφο μη καπνιστή δηλώνουν πως η καπνιστική τους συνήθεια ενοχλεί τον/την σύντροφό τους.
  • Το 49% των καπνιστών αυτών αναφέρει πως το κάπνισμα αποτελεί αιτία διαφωνιών και καβγάδων με την/τον σύντροφό τους.
  • Το 30,7% των μη καπνιστών ανέφερε την οσμή τσιγάρου στον χώρο ως το πιο ενοχλητικό πράγμα όταν ο σύντροφος είναι καπνιστής. Το 22,3% αναφέρει τον καπνό του τσιγάρου και το 14,9% την μυρωδιά στα ρούχα/μαλλιά/χέρια.
  • Το 50,5% των μη καπνιστών ασπάζεται την άποψη πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά από αυτούς που δεν καπνίζουν.
  • Οι 8 στους 10 μη καπνιστές αναφέρουν πως έχουν προσπαθήσει να πείσουν κάποιον καπνιστή από το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον να διακόψει το κάπνισμα.
  • Η μία στις δύο οικογένειες (48,9%) δεν επιτρέπει το κάπνισμα στο σπίτι της.
  • Το 61% των μη καπνιστών αναφέρει πως ενοχλείται όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών γιατί δεν αισθάνεται άνετα σε χώρο με καπνό.
  • Οι 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το ότι καπνίζουν προκαλεί συχνά εντάσεις και τσακωμούς με αγαπημένα πρόσωπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.
  • Το 13,6% των καπνιστών παραδέχτηκαν πως κρύβουν ότι καπνίζουν από αγαπημένα πρόσωπα ή φίλους.
  • Το 70,7% των μη καπνιστών θεωρεί πως το κάπνισμα αποτελεί μια ξεπερασμένη συνήθεια, γεγονός που ασκεί μια επιπλέον κοινωνική πίεση στους καπνιστές χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως αποτελεί γι’ αυτούς κριτήριο διακοπής.
 
papastratosmazi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική έρευνα: «Πανδημία, Lockdown και Κάπνισμα- Συνήθειες και Κοινωνικές Τάσεις»"

Εφοδος σε e-shop στην Αθήνα για αρώματα «μαϊμού»

Μια νέα επιχείρηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στην Αττική βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, σε κατάστημα στην οδό Μάρνης 33, στην Αθήνα, που διατηρεί e-shop και διακινούσε και εμπορεύονταν απομιμητικά αρώματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΙΜΕΑ έχει αναπτύξει ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση του παράνομου ηλεκτρονικό εμπορίου και σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ήδη, γίνονται επενδύσεις σε ψηφιακά εργαλεία για την εξειδικευμένη έρευνα στους ιστότοπους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εφοδος σε e-shop στην Αθήνα για αρώματα «μαϊμού»"

«Σκουπίδια τέλος στη Φυλή» δήλωσε ο Χρήστος Παππούς στην ΠΕΔΑ

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού προκάλεσε το σχέδιο Περιφερειακού  Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που παρουσίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Περιφερειακή  Ένωση Δήμων (ΠΕΔΑ), το μεσημέρι της Τρίτης 13 Απριλίου 2021, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Ο Χρήστος Παππούς ανέβασε τους τόνους, με το σκεπτικό ότι το σχέδιο ρίχνει, για ακόμα μια φορά, το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή και ζήτησε την απόσυρσή του. Άσκησε σκληρή κριτική στη μελετητική ομάδα που το εκπόνησε, επισημαίνοντας ότι προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, δυναμικότητας 660 χιλ. τόνων, στη Φυλή. Πρόσθεσε ότι η προτεινόμενη μονάδα στοχεύει στην επεξεργασία των απορριμμάτων όλης της Αττικής, πλην του Πειραιά και της Βορειοανατολικής Αττικής που χωροθέτησαν αντίστοιχες μονάδες στο Σχιστό και στο Γραμματικό.

“Κάθε Περιφερειακή Ενότητα οφείλει να υποδείξει χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της. “Ο Πειραιάς και η Βορειοανατολική Αττική ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Το ίδιο θα κάνουν και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής. Απομένει να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες. Σε ότι αφορά το Δήμο Φυλής, τελειώσαμε. Εξυπηρετήσαμε, για πενήντα χρόνια τη Αττική και θα συνεχίσουμε να την εξυπηρετούμε μέχρι να κορεσθεί η Χωματερή, δηλαδή για δύο ή το πολύ τρία χρόνια, που είναι απαραίτητα για να δοθεί νέα λύση. Έχουμε δρομολογήσει την αποκατάσταση της Χωματερής με τη δημιουργία Πάρκου Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και είμαστε αποφασισμένοι να απεμπλακούμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων”, τόνισε ο Χρήστος Παππούς.

Η άκαμπτη στάση του Χρήστου Παππού, ο οποίος ζήτησε την κατανόηση και τη συμπαράσταση των συναδέλφων του Δημάρχων της Αττικής, οδήγησε στη δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι θα επιδιώξει διάλογο με τους Δήμους κάθε Περιφερειακής Ενότητας κι ότι, μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του, θα επανέλθει.

aftodioikisi


Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκουπίδια τέλος στη Φυλή» δήλωσε ο Χρήστος Παππούς στην ΠΕΔΑ"

Εξώδικο από Καλογρίτσα – Με ποιους ζητά να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση

Προανακριτική χωρίς χαρτοπόλεμο εξωδίκων δεν γίνεται… από τις αντιτιθέμενες πλευρές.

Αυτή η παράδοση φαίνεται να ισχύει και στην προανακριτική για το Νίκο Παππά, καθώς πριν λίγο έγινε γνωστό από πληροφορίες πως ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής εξώδικο με το οποίο ζητά να κληθούν και να καταθέσουν κατ αντιπαράσταση μαζί του οι Χούρι (CCC) και με τον Τόμπρα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνει, η επιτροπή θα αποδειχθεί παρωδία.

Δείτε εδώ το εξώδικο του Χρήστου Καλογρίτσα.

Το αίτημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα μέλη της επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Ο βασικός μάρτυρας της ΝΔ αποκαλεί την διαδικασία της Προανακριτικής φιάσκο και παρωδία».

Στην ανακοίνωση αναφέρει πως «μας γνωστοποιήθηκε σήμερα η από 13-4-2021 ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ,ΑΙΤΗΣΗ & ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Χρήστου Καλογρίτσα προς την Προανακριτική με την οποία, πριν καν καταστεί μάρτυρας ο ίδιος ως βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, εφόσον η πλειοψηφία δίνει αγώνα εντός αυτής για να βγάλει από το ντεκόρ το κεντρικό πρόσωπο  και χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα προς τούτο, προβαίνει στα εξής:

α) κάνει υποδείξεις για τις εργασίες της Προανακριτικής αναφορικά για τους μάρτυρες που  πρέπει να κληθούν και τον τρόπο της εξέτασής τους

β) κάνει συστάσεις και υπαγορεύει «γραμμή» στην ΝΔ και

γ) χαρακτηρίζει την Επιτροπή φιάσκο και παρωδία

Από όλους διαπιστώνεται ότι η διαδικασία της προανακριτικής είναι μια απέλπιδα  προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς ίχνος αποδεικτικού υλικού για την στοιχειοθέτηση οποιασδήποτε κατηγορίας εναντίον του Νίκου Παππά.  Η δε προσπάθεια του Χρήστου Καλογρίτσα να υποκαταστήσει την Προανακριτική Επιτροπή, υποδεικνύοντας μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να καταθέσει, είναι καταφανώς αντιφατική, παράλογη και κινείται στο όριο της γραφικότητας.  Το γεγονός δε ότι συγχρόνως ο ίδιος ανέλαβε την καθοδήγηση της ΝΔ για τις πρωτοβουλίες  που αυτή πρέπει να αναπτύξει αποδεικνύει το μέγεθος της σκευωρίας και την  ανεπανόρθωτη έκθεση και τον διασυρμό της πλειοψηφίας και μαζί με αυτήν και βασικών κοινοβουλευτικών θεσμών καθώς και της ίδιας της Προανακριτικής Επιτροπής την οποία  χαρακτηρίζει φιάσκο και παρωδία. Η διαδικασία στην Προανακριτική θα αποδειχτεί το Βατερλό της Γελοιότητας των εμπνευστών της».

ΝΔ: Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ πριν ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων είναι έκδηλος

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ σχολίασαν τις πρώιμες αντιδράσεις και τα συμπεράσματα των δηλώσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την εξής ανακοίνωση που εξέδωσαν: «Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη ξεκινήσει η εξέταση των μαρτύρων είναι έκδηλος. Προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν προσκόμματα  στη διαδικασία και έχει το άγχος να σχολιάζει ακόμα και τα αιτήματα των μαρτύρων προς εξέταση. Η διαδικασία θα ακολουθηθεί στο ακέραιο και οι μάρτυρες θα εξετασθούν όπως η Επιτροπή θα αποφασίσει. Καταλαβαίνουμε ότι είναι λυπηρό για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τους ίδιους τους τους φίλους. Η ανησυχία τους έκδηλη αλλά ας κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Θα την χρειασθούν σίγουρα κατά την εξέταση των μαρτύρων».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο από Καλογρίτσα – Με ποιους ζητά να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση"

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού στη Σαλαμίνα Πέμπτη-Παρασκεύη

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής του νερού σε όλες της περιοχές της Νήσου Σαλαμίνας που βρίσκονται σε υψόμετρο εδάφους άνω των 80 μέτρων.

Διάρκεια: από τις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης 15 Απριλίου έως και τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής 16 Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της διάρκειας των εργασιών και επαναφοράς της υδροδότησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού στη Σαλαμίνα Πέμπτη-Παρασκεύη"

Καιρός αύριο: Λιακάδα και πτώση της θερμοκρασίας – Εκεί θα βρέξει

Διπρόσωπος ο καιρός αύριο, Τετάρτη (14.04.2021). Σε αρκετές περιοχές της χώρας θα βρέχει, σε άλλες όμως θα υπάρχει λιακάδα!

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, γρήγορα όμως στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά πιθανόν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ που τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια όπου μέχρι τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και γρήγορα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα και πτώση της θερμοκρασίας – Εκεί θα βρέξει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή

Την αποχή από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την διαμαρτυρία για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, λόγω του ότι γίνονται με επιστολή ψήφο κι όχι με φυσική παρουσία κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Αύριο, 14 Απριλίου 2021, οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας Βουλευτή, με δεδομένο ότι οι ψηφοφορίες για άρση ασυλίας είναι εκ του Κανονισμού της Βουλής ονομαστικές».

Να σημειωθεί ότι κατά την αυριανή διαδικασία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σταύρου Αραχωβίτη (ΣΥΡΙΖΑ) για την υπόθεση της Folli – Follie.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες και για λόγους υγειονομικής ασφάλειας έχει επιτραπεί στους βουλευτές να τοποθετούνται επί των νομοσχεδίων εξ αποστάσεως μέσω webex και να ψηφίζουν με επιστολή αντί φυσικής παρουσίας. Από την άλλη πλευρά το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα διασφαλίζει την μυστικότητα της ψήφου κάθε βουλευτή ή την επιστροφή του κοινοβουλίου στην κανονικότητα μιας και έχει ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή"

ΕΟΔΥ – Λύματα: Εκτίναξη του ιικού φορτίου 196% στην Ξάνθη και το Ηράκλειο

Σε δυσθεώρητα ύψη είναι το ιικό φορτίου του κορονοϊού στα λύματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αφορούν την περίοδο από 5 έως 11 Απριλίου 2021. Κι αυτά σε μια ημέρα που ο απολογισμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στην χώρα μας είναι βαρύς. 

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε στον πίνακα την ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021:

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση την εβδομάδα 5-11 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη.

Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Πτώση σε Αττική και Άγιο Νικόλαο – Σταθεροποίηση σε Πάτρα, Βόλο και Θεσσαλονίκη

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Άγιο Νικόλαο (-37%).

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 5-11/4/2021 ανά περιοχή

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μείωση (-33%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Αττικής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει τάση μείωσης.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+21%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 29/3-4/4/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, η μεταβολή (-7%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την εβδομάδα 29/3-4/4/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+122%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021, το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+50%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων των Χανίων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/2021. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021), το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα παραμένοντας υψηλό.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+74%) σε σχέση με την εβδομάδα 29/3–4/4/2021 στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ρεθύμνου. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (29/3-4/4/2021), το ιικό φορτίο των λυμάτων επανήλθε σε πρότερα επίπεδα.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-37%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Αγίου Νικολάου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/2021, δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+7%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/03-4/4/2021.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+196%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ (π.χ. Λάρισα, Βόλος).

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/4/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+20%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 29/3-4/4/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένουν πολύ χαμηλά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ – Λύματα: Εκτίναξη του ιικού φορτίου 196% στην Ξάνθη και το Ηράκλειο"

Κορωνοϊός: «Άλμα» με 4.033 νέα κρούσματα και 802 διασωληνωμένους - 93 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι υψηλός, ωστόσο είναι μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη (6 Απριλίου), οπότε είχαν καταγραφεί 4.309 νέα κρούσματα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τόσο οι θάνατοι, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνουν ωστόσο την επιδημιολογική κατάσταση πριν από 10-15 ημέρες. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Να σημειωθεί, ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν 76.070 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Τα 24.958 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 51,112 rapid.

Η γεωγραφική κατανομή των 4033 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

192 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

210 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

172 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

219 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

559 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

154 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

287 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

554 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

11 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

18 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

93 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

53 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

15 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

25 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

47 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

112 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

139 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε Λήμνου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

60 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

145 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Άλμα» με 4.033 νέα κρούσματα και 802 διασωληνωμένους - 93 θάνατοι"

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ατάραχη η Ευρώπη – Κανονικά οι εμβολιασμοί

Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία, έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα συνεχιστούν κανονικά παρά την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε παύση λίγων ημερών. 

Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στο Βέλγιο την Δευτέρα και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αναφέρει το rtl. Παρά τις νέες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται προς το παρόν αλλαγή στον προγραμματισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Γκούντρον Μπράιτ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει κάποια ένδειξη με βάση την οποία να πρέπει να σταματήσουμε τον εμβολιασμό».

Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

“Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά”, ανακοίνωσε η CBG. “Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων”.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύστασή τους μετά την εκδήλωση μιας σπάνιας διαταραχής με θρόμβους αίματος σε έξι ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Στη Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

“Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας ‘Αντερς Τέγκνελ. “Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ατάραχη η Ευρώπη – Κανονικά οι εμβολιασμοί"

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις στην Ευρώπη μετά το... «STOP» των ΗΠΑ

Η Johnson & Johnson έκανε γνωστό την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την «παύση» που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές Υγείας στους εμβολιασμούς με το σκεύασμά της, πως θα καθυστερήσει τη διανομή των δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε κι εξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές» τόνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε πως «αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε τις διανομές δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη για προληπτικούς λόγους».

«Συνεργαζόμαστε στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό», δήλωσε η Johnson & Johnson.

Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης από τον αμερικανικό FDA και το CDC για το εμβόλιο της Johnson & Johnson:



Ο κίνδυνος για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν από ένα μήνα είναι «πολύ χαμηλός», δήλωσε η Δρ Anne Schuchat, αναπληρώτρτια διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της online ενημέρωσης.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο και, πιθανότατα, ανησυχούν πολύ. Για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο πριν από ένα μήνα, ο κίνδυνος για αυτούς είναι πολύ χαμηλός αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Schuchat.

«Για άτομα που έκαναν πρόσφατα το εμβόλιο -μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν συμπτώματα. Εάν λάβατε το εμβόλιο και εμφανίσετε σοβαρούς πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υγειονομικό σας πάρχο» πρόσθεσε.

«Αυτά τα συμβάντα είναι πολύ σπάνια, ωστόσο προτείνουμε μια παύση στη χρήση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να προετοιμάσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη θεραπεία των ασθενών και για την αναφορά σοβαρών συμβάντων που μπορεί να παρατηρούνται σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο» πρόσθεσε η Schuchat.

Ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πως «η απόφαση για την παύση ελήφθη γρήγορα προκειμένου να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας προς τον αμερικανικό λαό πως αντιμετωπίζουμε άμεσα και με διαφάνεια οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει».

Από την πλευρά της, η Δρ Janet Woodcock, αναπληρωτής επίτροπος του FDA πρόσθεσε πως η παύση στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson θα είναι «θέμα ημερών».

«Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί, προφανώς, από όσα θα μαθαίνουμε τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, περιμένουμεπως η παύση θα είναι θέμα ημερών».

Παράλληλα, ο FDA έκανε γνωστό πως μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή, ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J.

Λευκός Οίκος: Δεν θα επηρεαστεί το πρόογραμμα των εμβολιασμών μας

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό πως οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν θα επηρεάσουν την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Προβληματισμός στη Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

Νωρίτερα, οι  αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες Υγείας ανακοίνωσαν ότι θα αιτηθούν παύση στη  χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Έξι περιστατικά θρομβώσεων

Σύμφωνα με τους New York Times, και τα έξι περιστατικά θρομβώσεων αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Έρευνα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανώ από αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό στην Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει αύριο την πρώτη παρτίδα -33.600 δόσεις εμβολίων- από την Johnson & Johnson.

Η απόφαση των φαρμακευτικών Αρχών των ΗΠΑ θεωρείται πλήγμα, τόσο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και για την Johnson & Johnson. Το εμβόλιο απαιτούσε μόνο μία δόση, ενώ η μεταφορά του και η αποθήκευσή του θεωρείται πιο εύκολη από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις στην Ευρώπη μετά το... «STOP» των ΗΠΑ"

Πανελλαδική απεργία στις 4 Μαΐου προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τρίτη 4 Μαΐου, ώστε η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, στους αγώνες και στους νεκρούς της.

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «την ώρα που οι εργαζόμενοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τραγικά προβλήματα της πανδημίας, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο, κάνουν τις προκλήσεις και τα προβλήματα ακόμη πιο μεγάλα. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα και αν απαιτηθεί, η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική απεργία στις 4 Μαΐου προκήρυξε η ΓΣΕΕ"

Έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη στο ΣτΕ δυο στελέχη της δικηγορικής-εισπρακτικής «Σιούφας»

Έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα δυο βασικά στελέχη της δικηγορικής-εισπρακτικής εταιρείας «Σιούφας και Συνεργάτες», ο Γιώργος Σιούφας και η Όλγα Ευτυχίδου, ενώ το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έδωσε μια ανάσα πνοής για την προσωρινή λειτουργία της εταιρείας μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας αίτησης που έχουν καταθέσει.

Τόσο ο Γιώργος Σιούφας με την ιδιότητα του διαχειριστή και εκπρόσωπου της επίμαχης εταιρείας, αλλά και η ίδια η εταιρεία του, όσο και η διευθύντρια των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας Όλγα Ευτυχίδου, μέσω του συνηγόρου τους Βασίλη Παπαδημητρίου, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Από τους συμβούλους Επικρατείας ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι πειθαρχικές ποινές της προσωρινής αργίας του ενός έτους και των 6 μηνών που επιβλήθηκαν αντίστοιχα στον κ. Σιούφα και στην κυρία Ευτυχίδου, από το Δευτεροβάθμιο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων, όπως και το πρόστιμο των 15.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ σε καθένα από τους τρεις) για μη σύννομες ενέργειες τους προς δανειολήπτες Τραπεζών, κ.λπ.

Η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία των υιών του αποβιώσαντος προέδρου της Βουλής και βουλευτή, Δημήτρη Σιούφα, σύμφωνα, τόσο με την πρωτοβάθμια, όσο και την δευτεροβάθμια πειθαρχική απόφαση, λειτουργεί με «εισπρακτική διαδικασία, που δεν υπάγεται στο έργο του δικηγόρου» και «δεν συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα», ενώ η συμπεριφορά της προσήκει «περισσότερο με ενασχόληση με εισπρακτική διαδικασία που δεν υπάγεται στο έργο του δικηγόρου».

Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε ήδη στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ την 1η Απριλίου και το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφασή του.

Παράλληλα, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης, εισηγήτρια η Ελένη Γεωργούτσου και βοηθός εισηγήτριας η Χριστίνα Τζέμου) με τις υπ΄ αριθμ. 60 και 61/2021 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών τόσο ως προς τον κ. Σιούφα, όσο και προς την κυρία Ευτυχίδου και έκανε δεκτή ως προς την εταιρεία.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς του κ. Σιούφα, ότι η πειθαρχική απόφαση συνεπάγεται ανεπανόρθωτη προσβολή τόσο της επαγγελματικής του φήμης όσο και της εταιρείας, καθώς και ότι θα επιφέρει έντονη κοινωνική και ηθική απαξία, ενώ θέτει σε διακινδύνευση τον βιοπορισμό του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ακόμη, επισημαίνει το ΣτΕ, ότι δεν προβάλλονται προδήλως βάσιμοι (δηλαδή δεν πιθανολογείται ότι θα γίνουν δεκτή) οι ισχυρισμοί του, ότι: α) η προσβαλλόμενη πειθαρχική απόφαση πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, β) παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και γ) παραβιάζει την αρχή «Nullum crimen, nulla poena sine lege» («κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς υφιστάμενο νόμο»), κ.λπ.

Επίσης, απερρίφθη και ο ισχυρισμός, ότι εάν λυθεί η εταιρείας μετά την έκτιση της πειθαρχικής ποινής, δεν θα μπορεί να γίνει η επαναφορά της στην ενεργό δράση.

Στην συνέχεια, το ΣτΕ αφού έλαβε υπόψή του ότι η εταιρεία έχει 42 συμβάσεις έμμισθης εντολής με Τράπεζες και άλλες εταιρείες εκκαθάρισης, αλλά και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, σημειώνει ότι «ενδεχόμενη κίνηση της διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης αυτής θα επιφέρει πράγματι βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκίμησης της αίτησης ακύρωσης».

Κατόπιν αυτού το ΣτΕ, δεχόμενο εν μέρει την αίτηση αναστολής, διέταξε, «τη μη λύση της δικηγορικής εταιρείας» με την επωνυμία» “Σιούφας και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία”, λόγω «της επιβολής της πειθαρχικής ποινής της προσωρινής παύσης ενός έτους από το δικηγορικό λειτούργημα του εταίρου της Γεωργίου Σιούφα και της έκτισής της από αυτόν».

Πάντως, όπως έλεγαν δικηγόροι μέλη εταιρειών, ανακύπτει πρόβλημα ως προς την λειτουργία της επίμαχης εταιρείας, καθώς διαχειριστής και εκπρόσωπός της εταιρείας, είναι ο Γιώργος Σιούφας, του οποίου η αίτηση αναστολής απορροφήθηκε από το ΣτΕ.

Παράλληλα, το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 60/2021 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της κυρίας Ευτυχίδου, που είχε καταθέσει ο δικηγόρος της κ. Παπαδημητρίου και ζητούσε να ανασταλεί η πειθαρχική ποινή της, με την οποία έχει κριθεί ότι «συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία» της εταιρείας, «εκτελώντας έργα εισπρακτικού χαρακτήρα».

Το ΣτΕ απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της, όπως είναι η ανεπανόρθωτη βλάβη στην επαγγελματικής της φήμης, καθώς και θα επέλθει η έντονη κοινωνική και ηθική απαξία, αλλά θα υπάρξει διακινδύνευση του βιοπορισμούς της, όπως απέρριψε και τους επικαλούμενους λόγους υγείας.

Οι λόγοι που προέβαλε η κυρία Ευτυχίδου, απορρίφθηκαν καθώς σύμφωνα με το ΣτΕ, «το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την άμεση εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως προδήλως αβάσιμους, τους ισχυρισμούς της κυρίας Ευτυχίδου (τους είχε προβάλλει και ο κ. Σιούφας), περί έλλειψης αιτιολογίας της πειθαρχικής απόφασης, κ.λπ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη στο ΣτΕ δυο στελέχη της δικηγορικής-εισπρακτικής «Σιούφας»"

Εμπορεύσιμη από την κυβέρνηση... μέχρι και η αιμοδοσία – Μπήκε πενταψήφιο με χρέωση για τα ραντεβού

Εθελόντρια αιμοδοσίας καταγγέλλει στο pronews.gr ότι για να κλείσεις ραντεβού πρέπει να το κάνεις μέσω πενταψήφιου που σε χρεώνει με 0,65 ευρώ ανά λεπτό.

Πιο συγκεκριμένα, η καταγγέλλουσα, που είναι εθελόντρια αιμοδότης, μετέβη στο Ασκληπιείο της Βούλας για να κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον της έναντι των συνανθρώπων της.

Αγνοώντας ότι η διαδικασία γίνεται πλέον με ραντεβού, δέχθηκε τις επιπλήξεις του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά εν συνεχεία έγινε δεκτή, καθώς η ζήτηση για αίμα είναι μεγάλη και ο εθελοντισμός των πολιτών έχει καμφθεί τον τελευταίο χρόνο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αποχωρώντας, έλαβε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα με email, όπου την ευχαριστούσαν για τη συνεισφορά της και την ενημέρωναν για τα αποτελέσματα της εξετάσεως του αίματός της καθώς και για το πότε μπορεί ξανά να δώσει αίμα. Κάτω από τα αποτελέσματα υπήρχε «φαρδιά-πλατιά» η ένδειξη:

Ωράριο Αιμοδοσίας

 Δευτέρα ως Παρασκευή: 08:30-14:30
 ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
 Τηλέφωνο για ραντεβού στο 14970, 09:00-17:00

Λίγο πιο κάτω, στα λεγόμενα ψιλά γράμματα διαπιστώνει κανείς ότι το να προσφέρεις το αίμα σου στους συνανθρώπους σου, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έχει κόστος 0,65 ευρώ το λεπτό.

Σ’ όλο το διάστημα που η χώρα μας ταλανίζεται από τον κορωνοϊό, είναι επαναλαμβανόμενες οι εκκλήσεις για αιμοδοσία, καθώς ο πανικός που έχει δημιουργηθεί, αποτρέπει τους πολίτες από το να περάσουν έστω και έξω από την πύλη ενός νοσοκομείου. Τους «τολμηρούς» πολίτες που διατηρούν ζωντανό το αίσθημα εθνικής και όχι μόνον αλληλεγγύης, απέναντι στο συνάνθρωπο, το Υπουργείο Υγείας του κ. Κικίλια, τους αρμέγει κανονικά, κάνοντας εμπόριο πάνω στην ανάγκη του κόσμου για αίμα, αλλά και στον εθελοντισμό αυτών που σπεύδουν να βοηθήσουν.

Πρόκειται για απίστευτη πρακτική, που «τσουβαλιάζει» το ευγενές αίσθημα της αλληλεγγύης με τον κάθε ένα, που καλεί πενταψήφια, άλλοτε για να ψηφίσει σε κάποιο Reality, άλλοτε για να εξυπηρετήσει τις ερωτικές του ορέξεις και άλλοτε για να ψωνίσει κάτι. Η δε χρονοχρέωση, καθώς δεν πρόκειται για κάποιο εφάπαξ κόστος, το καθιστά ακόμη χειρότερο. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι αιμοδότες πληρώνονται.

Δείτε το έγγραφο

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπορεύσιμη από την κυβέρνηση... μέχρι και η αιμοδοσία – Μπήκε πενταψήφιο με χρέωση για τα ραντεβού"

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρήση του λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Άμεση παύση στη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένεται να αιτηθούν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τους New York Times, και τα έξι περιστατικά θρομβώσεων αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Η διαδικασία διακοπής στη χορήγηση του εμβολίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε μία περίοδο που σε πολλές πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Έρευνα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με περιστατικά θρομβώσεων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ανώ από αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό στην Ευρώπη.  Επίσης, η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει αύριο την πρώτη παρτίδα  - 33.600 δόσεις εμβολίων - από την Johnson & Johnson. 

Η απόφαση των φαρμακευτικών Αρχών των ΗΠΑ θεωρείται πλήγμα, τόσο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και για την Johnson & Johnson. Το εμβόλιο απαιτούσε μόνο μία δόση, ενώ η μεταφορά του και η αποθήκευσή του θεωρείται πιο εύκολη από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η εταιρεία είχε εντοπίσει ότι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, που διευθύνει υπεργολάβος, είχαν μολύνει κατά λάθος μια παρτίδα, αναγκάζοντας τη φαρμακοβιομηχανία να πετάξει περίπου 13-15 εκατομμύρια δόσεις.

Αν και θεωρείται σύνηθες για τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη νέων εμβολίων και προϊόντων, οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που δημιούργησε το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο για την εμφάνιση θρομβώσεων σε ασθενείς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρήση του λόγω περιστατικών θρόμβωσης"

Εργαζόμενοι δήμου Φιλαδέλφειας: Τρία νέα κρούσματα – «Πού είναι ο ΕΟΔΥ;»

«Που είναι ο ΕΟΔΥ και η κυβερνητικοί υπεύθυνοι που ζητούν από τους συναδέλφους μας ατομική ευθύνη και την ίδια ώρα πέφτουν θύματα των ανεύθυνων??», αναρωτιέται με νεώτερη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας, μετά και τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων στην υπηρεσία καθαριότητας.

Διαβάστε την ανακοίνωση των εργαζομένων: 

3 νέα κρούσματα στην υπηρεσία καθαριότητας βγάλαν τα μοριακά τεστ τα οποία η Διοίκηση του Δήμου σύρθηκε να τα κάνει κάτω από τη πίεση του Σωματείου. Συνολικά 13 εργαζόμενοι στους 80 της καθαριότητας είναι θετικοί και το σύνολο των κρουσμάτων στο Δήμο έφτασε τα 30!!!και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα επαναληπτικά τεστ της  Πέμπτης τόσο για τη καθαριότητα όσο και για το πράσινο.

Αντί η διοίκηση να κλείσει την υπηρεσία και να στείλει σε καραντίνα όλους τους εργαζόμενους συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της και απειλώντας τους  βγάζει με τι ζόρι εργαζόμενους και οχήματα στο δρόμο. Θυμήθηκε η διοίκηση να μνημονεύσει και προφορική συνομιλία με την γιατρό εργασίας του δήμου για να δικαιολογήσει την στάση της. Που ήταν 15 μέρες τώρα η γιατρός εργασίας που βγαίναν το ένα μετά το άλλο τα κρούσματα. Θα γίνει μέρος της εγκληματικής πολιτικής της διοίκησης???

Που είναι ο ΕΟΔΥ και η κυβερνητικοί υπεύθυνοι που ζητούν από τους συναδέλφους μας ατομική ευθύνη και την ίδια ώρα πέφτουν θύματα των ανεύθυνων??

Ένας συνάδελφος διασωληνωμένος, ένας νοσηλευόμενος ,και μια μητέρα 5 παιδιών θετική, είναι τα πρόσφτα αποτελέσματα της εγκληματικής αυτής πολιτικής.

Είχαμε προειδοποιήσει την διοίκηση ότι θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι καθαριότητα και πράσινο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Όποιος συνάδελφος απειληθεί ή εκβιαστεί να βγεί για δουλειά να επικοινωνήσει αμέσως με το Σωματείο.

Ο Δικηγόρος του Σωματείου θα διερευνήσει τις όποιες ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για έκθεση σε κίνδυνο των εργαζομένων του Δήμου.

Θα ενημερωθούν τα ΜΜΕ για την αδιαφορία του ΕΟΔΥ σε μια ιστορία υγειονομικής βόμβας όπως εξελίσσεται η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Το ξαναλέμε τα παιχνιδάκια και η κοροιδια  σε βάρος της υγείας των συναδέλφων μας τέλος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι δήμου Φιλαδέλφειας: Τρία νέα κρούσματα – «Πού είναι ο ΕΟΔΥ;»"

Εκτός ΜΕΘ το 70% των νεκρών με Covid-19! - Ποιος θα πληρώσει για την απόλυτη διάλυση της χώρας εξαιτίας του lockdown;

«Η Ελλάδα καλύτερη απ' όλους», αυτό υποστηρίζουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία αρνούνται να ασκήσουν κριτική στα μέτρα τα οποία πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημία (δηλαδή μόνο το lockdown). 

Χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διάβασε λάθος τον πίνακα του ECDC και υποστήριξε γι' ακόμα μία φορά πως η Ελλάδα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Στο ίδιο πνεύμα φυσικά και όλες οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν γι' ακόμη μία φορά τον τραγικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε την πανδημία, καθώς τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το iMEdD Lab αναφορικά με τους θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας δημιουργούν θλίψη.

Στοιχεία από την έρευνα:

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων εβδομαδιαίων θανάτων από οποιαδήποτε αιτία για ολόκληρο το 2020 που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η θνησιμότητα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την COVID-19 είναι μεγαλύτερη από αυτή που γνωρίζουμε. Το διάστημα 23 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2020 εκτιμάται ότι καταγράφηκαν 41% περισσότεροι θάνατοι από τους στατιστικά αναμενόμενους, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση είχε επιβάλει το 2ο αυστηρό lockdown. 

Η υπερέχουσα θνησιμότητα (excess mortality) αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αμερόληπτο δείκτη για την παρακολούθηση των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, διότι μας βοηθά να αντιπαρέλθουμε ένα σημαντικό πρόβλημα: τη μη καταγραφή θανάτων που σχετίζονται έμμεσα με τη νόσο.

Διεθνείς επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφεται αύξηση της θνησιμότητας από αιτίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τον ιό. Για παράδειγμα, ασθενείς από άλλες νόσους ενδεχομένως αμελούν τις θεραπείες τους κατά τη διάρκεια ενός lockdown, εμφραγματίες δεν καταφεύγουν έγκαιρα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων από φόβο μήπως κολλήσουν τον ιό, ενώ ταυτόχρονα τα υπό πίεση συστήματα υγείας ακυρώνουν χειρουργεία ή δίνουν προτεραιότητα σε περιστατικά COVID-19, με αποτέλεσμα ασθενείς άλλων παθήσεων να μη λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία.

Στην Ελλάδα, το 2020 η υπερέχουσα θνησιμότητα έφτασε το 7% (1η – 52η εβδομάδα). Από τους περίπου 8.300 στατιστικά μη αναμενόμενους θανάτους, εκτιμάται ότι το 61% αφορούν επιβεβαιωμένους θανάτους ασθενών με COVID. Οι υπόλοιποι εικάζεται ότι σχετίζονται έμμεσα με την πανδημία.

«Οι περιφέρειες που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά υπερέχουσας θνησιμότητας είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία καθώς και η Θεσσαλία. Στην Κεντρική Μακεδονία, 7 στους 10 θανάτους σχετίζονται άμεσα με την COVID-19, ενώ στην Αττική το ποσοστό είναι 45,3%. Αντιθέτως, στην Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, περιοχές που επλήγησαν λιγότερο από την πανδημία, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες, καταγράφεται αρνητικό ποσοστό υπερέχουσας θνησιμότητας –δηλαδή, σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι από τους στατιστικά αναμενόμενους» αναφέρει η έρευνα που φέρει την υπογραφή του Θ. Τρομπούκη.

Εστιάζοντας στην περίοδο του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας, τα δεδομένα, που φέρνει, για πρώτη φορά, στη δημοσιότητα το iMEdD Lab (αφορούν ολόκληρη τη χώρα, για το διάστημα από τις 12 Οκτωβρίου 2020 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2021), σκιαγραφούν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συνέβη εκείνους τους μήνες, στους οποίους η κυβέρνηση έκλεινε χωρίς σχέδιο τη χώρα και κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ οι οποίες αποστέλλονται στο υπουργείο Υγείας για ενημέρωση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, στο προαναφερθέν διάστημα σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς (2.954) που κατέληξαν από την COVID-19 ήταν εκτός ΜΕΘ, ενώ εντός ΜΕΘ καταγράφηκαν 1.322 θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών, δηλαδή το 30,9% των 4.276 συνολικών θανάτων εκείνο το διάστημα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 82,8 έτη (μέσος όρος των διάμεσων ηλικιών για τις εβδομάδες 43-53, δηλαδή από τις 19 Οκτωβρίου 2020 έως τις 3 Ιανουρίου 2021), ενώ εντός ΜΕΘ τα 70,7 έτη. Όσον αφορά στους θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εντός ΜΕΘ, παρατηρούμε ότι, ενώ την 42η εβδομάδα (12-18 Οκτωβρίου) η διάμεση ηλικία ήταν τα 79 έτη, όσο πλησίαζε η κορύφωση του δεύτερου «κύματος» (49η-50η εβδομάδα, δηλαδή 30 Νοεμβρίου-13 Δεκεμβρίου), η διάμεση ηλικία μειώθηκε στα 67 έτη.

Την ίδια περίοδο, όμως, η διάμεση ηλικία των θανόντων εκτός ΜΕΘ κυμάνθηκε από τα 85 έως τα 82 έτη.

Αναφορικά με το πού εντοπίζονται τα περισσότερα νέα κρούσματα, φαίνεται ότι σε επαγγελματικούς χώρους σημειώνονται πολλαπλάσιες νέες συρροές συγκριτικά με άλλους ειδικούς χώρους, όπως κλειστές δομές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δομές υγείας.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους, από 758 νέα κρούσματα (η τιμή αυτή δεν αντανακλά το σύνολο των κρουσμάτων στους παραπάνω χώρους) που ανιχνεύτηκαν, τα 434 ήταν σε επαγγελματικούς χώρους, όπως βιομηχανίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε κλειστές δομές, όπως γηροκομεία, ψυχιατρεία, στρατόπεδα, κέντρα αποκατάστασης κ.λπ., εντοπίστηκαν 166 νέα κρούσματα.

Εξετάζοντας το διάστημα από την εισαγωγή ενός ασθενούς στο νοσοκομείο έως τον θάνατό του, παρατηρούμε ότι τις πρώτες εβδομάδες η πλειονότητα των ασθενών κατέληγε πολύ πιο σύντομα σε σχέση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, την 46η εβδομάδα (9-15 Νοεμβρίου), οπότε καταγράφηκαν 316 νέοι θάνατοι, ο διάμεσος (median) αριθμός ημερών από την εισαγωγή μέχρι τον θάνατο ήταν 4 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος ήταν 10 ημέρες. Αυτή η διαφορά ενδεχομένως σημαίνει ότι υπήρχαν πολλοί ασθενείς που πέθαιναν πολύ γρήγορα, ενώ λιγότεροι νοσηλεύονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Οι θάνατοι στη Βόρεια Ελλάδα, στην πλειονότητά τους, κατά 75%, συνέβησαν εκτός ΜΕΘ (…) οι ασθενείς πήγαιναν πολύ αργά στο νοσοκομείο, ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση και δεν προλάβαιναν να νοσηλευθούν σε μονάδα» είχε δηλώσει η Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε άρθρο του iMEdD Lab για την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην πανδημία και τις ελλείψεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iMEdD Lab, την 47η εβδομάδα, οπότε καταγράφηκαν 536 νέοι θάνατοι, μειώνεται ο μέσος όρος της διάρκειας από την εισαγωγή ως τον θάνατο στις 8 ημέρες, ενώ ο διάμεσος αριθμός ημερών παραμένει ο ίδιος.

Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών που κατέληγαν πολύ γρήγορα. Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του έτους, αυξάνεται σταδιακά το χρονικό διάστημα από την εισαγωγή έως τον θάνατο –την 53η εβδομάδα φτάνει τις 13 ημέρες (διάμεσος).

Η πίεση του συστήματος υγείας διαφαίνεται και στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iMEdD Lab: Χαρακτηριστικά, την 46η εβδομάδα για κάθε αποσωλήνωση αντιστοιχούσαν 2,45 διασωληνώσεις. Την επόμενη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 90%), ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα στην πίεση από την ανάγκη νέων διασωληνώσεων.

Αναλύοντας τη σχέση νέων κρουσμάτων με το σύνολο των κρουσμάτων, φαίνεται ότι σε κλειστές δομές ενδεχομένως έγινε μεγαλύτερη διασπορά του ιού, με αποτέλεσμα να καταγράφονται 2.476 κρούσματα από τα 4.769 συνολικά κρούσματα. Από τα 2.476 κρούσματα σε κλειστές δομές, τα 1.155 (46%) ήταν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, γηροκομεία και Κέντρα Αποκατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, καταγράφεται και ανακοινώνεται η θνησιμότητα σε τέτοιες κλειστές δομές, στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους σε κλειστές δομές, τελικά, κατέληξαν από τη νόσο.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε θνησιμότητα, πίσω μόνο από την Βουλγαρία, κάτι που δείχνει τη διάλυση που έχει υποστεί το ΕΣΥ εξαιτίας του πολύμηνου lockdown. 

Κάτι για το οποίο φυσικά είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα αρνείται να τον ακούσει.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ΜΕΘ το 70% των νεκρών με Covid-19! - Ποιος θα πληρώσει για την απόλυτη διάλυση της χώρας εξαιτίας του lockdown;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news