facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ποινές φυλάκισης για διασπορά fake news

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (13/10) νόμο που πρότεινε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για έως και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης», παρά τις έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου.

Βουλευτές από το κυβερνών Κόμμα του Ερντογάν (AKP) και τον εθνικιστή σύμμαχό του MHP, που έχουν μαζί την πλειοψηφία, ενέκριναν το νομοσχέδιο, παρά την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ευρωπαϊκών χωρών και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης και ζήτησαν την απόσυρσή του.

AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε ποινές φυλάκισης για διασπορά fake news"

Καιρός: Ξεκινάει τριήμερο με καταιγίδες ακόμη και χαλάζι – Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ που θα συνεχιστεί τα ξημερώματα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό, θα κρατήσει μέχρι και το πρωί της Κυριακής.

Όπως επισημαίνει ο κύριος Αρνιακός στο newsit.gr, η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας “θα επηρεάσει κυρίως την δυτική και νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και για λίγο, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από πολύ δυνατούς τοπικούς ανέμους. Έτσι λοιπόν, από το βράδυ της Πέμπτης περιμένουμε κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά αυτά τα φαινόμενα, τα οποία από την Παρασκευή, θα επεκταθούν και στη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι θα έχουν φτάσει στην ανατολική Πελοπόννησο, σταδιακά στις δυτικές Κυκλάδες και αργότερα στην Κρήτη”.

Και την Παρασκευή περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στην Αττική από το πρωί μέχρι και το βράδυ, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ενώ “ισχυροί βοριάδες σιγά σιγά θα φτάσουν τα 7 μποφόρ ενώ το Σάββατο και την Κυριακή τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας, η οποία θα φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα τους 20-21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά τους 22-23.

Από το Σάββατο και μετά σιγά σιγά και κυρίως την Κυριακή, ο καιρός βελτιώνεται, θα παραμείνουν όμως οι ισχυροί Βοριάδες. Η θερμοκρασία από την Κυριακή και κυρίως την Δευτέρα και την Τρίτη θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και θα φτάσει τους 24-25, τοπικά 26 βαθμούς Κελσίου”.

Δεν αποκλείεται να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Στην δυτική Ελλάδα, όπως τονίζει ο Τάσος Αρνιακός, “τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, θα έχουμε ραγδαίες βροχές από το βράδυ της Πέμπτης. Δεν αποκλείεται στην δυτική Πελοπόννησο, στην Αχαΐα, την Μεσσηνία, την Ηλεία να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ξεκινάει τριήμερο με καταιγίδες ακόμη και χαλάζι – Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν το προσεχές Σαββατοκύριακο στη λεωφόρο Αλεξάδρας λόγω εκτέλεσης έργων.

Ειδικότερα στις 15 και 16/10 καθ΄όλη την διάρκεια του 24ώρου, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, εναλλάξ ανά λωρίδα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας"

H πρώτη κατάθεση της 12χρονης: «Αυτά μου έκαναν»

Το Star παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την πρώτη κατάθεση της 12χρονης που ήταν θύμα συστηματικών βιασμών και μαστροπείας στα Σεπόλια.

Σύμφωνα με ό, τι μεταδόθηκε, ο 53χρονος Ηλίας Μίχος βίασε επανειλημμένα το 12χρονο παιδί, ακόμα και υπό την απειλή όπλου, ενώ της είχε φτιάξει προφίλ σε σάιτ γνωριμιών.

«Ήταν μια μέρα να πάμε κάτω στην αποθήκη. Άρχισε να με χουφτώνει, μου έπιασε τον κ@@ο. Με απείλησε με μαχαίρια και όπλα και μου είπε άμα το πω θα με σκοτώσει εμένα ή την οικογένειά μου ή θα με κάνει ρεζίλι. Του είπα δεν θέλω και με απείλησε. Ήθελε να κάνουμε σεξ, με απειλούσε ότι αν δεν κάνουμε θα με σκοτώσει», είπε, ανάμεσα άλλα, η 12χρονη.

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς ο 53χρονος τη βίαζε. «Μου έλεγε να πάμε δήθεν να μαζέψουμε κάποια πράγματα, κάποια χαρτιά από κάτω και πάνω ήταν άλλος υπάλληλος για να κρατάει το μαγαζί. Αυτός ο υπάλληλος δεν με ενόχλησε ποτέ, δεν κατάλαβε ποτέ, δεν ήξερε τι γινόταν» είπε η 12χρονη, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το Star.

Στη συνέχεια το 12χρονο παιδί περιέγραψε πώς ο 53χρονος την εξέδιδε. «Με έβαζε να το κάνω και με άλλους. Με έβαζε να κάνω σεξ μαζί τους και να μου δίνουν λεφτά και να του τα δίνω. Μου έλεγε αν δεν το κάνω… Μου έδειχνε τα όπλα και τα μαχαίρια. Τους έβρισκε λογικά σε κάποιο site τους άνδρες, δεν ήταν φίλοι του. Είχε τον λογαριασμό μου και έστελνε εκ μέρους μου μηνύματα. Έβαζε τον αριθμό μου, μου ερχόταν ένας κωδικός και του τον έδινα. Είχε εγκαταστήσει το Viber μου στο κινητό του. Το είχα και εγώ και αυτός», εξήγησε η 12χρονη.

«Με πήγαινε αυτός στους πελάτες με το αμάξι του, εκεί στα Σεπόλια. Με όλους βρισκόμουν εκεί κοντά στο μαγαζί του Μίχου. Με άφηνε στο μετρό και περίμενα μέχρι να έρθουν. Με έντεκα άνδρες έχω βρεθεί. Με άφηναν εκεί που με παίρνανε και μετά πήγαινα στο μαγαζί του Μίχου. Δεν πήγαινα ούτε σε σπίτια ούτε σε ξενοδοχεία. Μου δίνανε τα χρήματα στο χέρι, γύρω στα 50 ευρώ και τα έδινα στον Μίχο», φέρεται να κατέθεσε η 12χρονη, σύμφωνα με το Star.

Τα μηνύματα με τη μητέρα

Όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ALPHA και η εκπομπή Tlive, υπάρχουν μηνύματα που αντάλλαξαν η μητέρα της 12χρονης με την σύζυγο του Ηλία Μίχου από τις 3 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν γίνει η καταγγελία στο ΑΤ Κολωνού έως τις 8 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με την εκπομπή, οι εν λόγω επικοινωνίες δεν υπάρχουν ακόμη στη δικογραφία, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά την απολογία της την ερχόμενη Δευτέρα, θα συμπεριληφθούν.

Μητέρα 12χρονης: Σας παρακαλώ πολύ πρέπει να επικοινωνήσουμε. Έχω χάσει τη γη κάτω από τα πόδια.

Ακολουθεί μία αναπάντητη κλήση.

Τότε η μητέρα της 12χρονης στέλνει στη σύζυγο του 53χρονου τα χυδαία μηνύματα που έστελνε ο άνδρας της στο ανήλικο κοριτσάκι. Στις 13:29 πραγματοποιείται μια φωνητική κλήση διάρκειας 9 λεπτών, ενώ η μητέρα του κοριτσιού συνεχίζει να στέλνει στη σύζυγο του κατηγορούμενου τα άσεμνα μηνύματά του προς τη 12χρονη.

Στις 13:59 της ίδια ημέρας η μητέρα της 12χρονης ενημερώνει τη σύζυγο του 53χρονου ότι θα τον καταγγείλει για σεξουαλική παρενόχληση.

«Εγώ με όλα αυτά τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, πάω στο τμήμα για καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου» γράφει.

Ακολουθούν δύο κλήσεις, στις 15:07 η μητέρα της 12χρονης στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στη σύζυγο του 53χρονου λέγοντας της πως η ίδια δεν θέλει να φτάσουν στα άκρα αλλά την πιέζει η θεία του παιδιού που ανακάλυψε τα μηνύματα της φρίκης.

«Κι εγώ δεν θέλω να φτάσουμε στο άλλο άκρο να καταστραφούν δύο οικογένειες, όπως το είπες, αλλά με πιέζει η θεία του παιδιού ότι αν δεν το κάνω από εδώ εγώ, θα το κάνει αυτή από το νησί και δεν μπορώ να την ηρεμήσω. Πήγαν τα παιδιά λίγες μέρες να περάσουν καλά και κοίτα τι έχει γίνει. Δεν ξέρω ποιον να συγκρατήσω, γιατί δεν είμαι καλά κι εγώ με όλα αυτά. Κι εγώ να μην κάνω κάτι, είναι αποφασισμένη εκείνη κι αν δεν κάνω κάτι εγώ να το αναφέρω στην αστυνομία θα πάει μόνη της και θα έρθουν από εδώ να με καλέσουν, καταλαβαίνεις τι γίνεται… Είναι ένα ανήλικο παιδί. Πώς θα το αφήσω έτσι όλο αυτό να μην καταστραφεί το τέρας; Θα τον λυπηθώ;» Αυτά μου λένε. «Γιατί το αφήνεις έτσι;» μου λένε. Με παίρνουν από το νησί τηλέφωνο συνέχεια. Τι να πωωωωωω;» γράφει το sms.

Ακολουθεί μια ακόμη αναπάντητη κλήση.

Στις 10:00 το βράδυ η μητέρα του κοριτσιού πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού και κάνει την καταγγελία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " H πρώτη κατάθεση της 12χρονης: «Αυτά μου έκαναν» "

Moderna και Merc φέρνουν σε λίγους μήνες το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Οι φαρμακευτικοί γίγαντες Merck και Moderna συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Covid.

Το νέο εμβόλιο – σχεδιασμένο για άτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου – βρίσκεται στη δεύτερη από τις τρεις δοκιμές και η ετυμηγορία για το αν λειτουργεί ή όχι αναμένεται εντός μηνών.

Σύμφωνα με την Daily Mail αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από όγκους ασθενών για να διδάξει στο σώμα να καταπολεμά τον καρκίνο. Το εμβόλιο χορηγείται σε άτομα μετά τη χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί η επιστροφή του όγκου και είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή, που σημαίνει ότι δύο εμβόλια δεν θα είναι ίδια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ ακριβό καθώς παρόμοια εμβόλια κατά του καρκίνου που δοκιμάζονται κοστίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια. Η Merck και η Moderna θα μοιραστούν το κόστος παραγωγής και του εμπορίου και θα μοιράσουν τα κέρδη εάν βγει στην αγορά.

Το MRNA οδηγεί τα σύνορα των πιθανών θεραπειών για τον καρκίνο, αφού η τεχνολογία επιταχύνθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας στα δύο πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid – κατασκευασμένα από την Pfizer και τη Moderna.

Στην τελευταία μελέτη φάσης 2, σε 157 ασθενείς χορηγήθηκαν εξατομικευμένα εμβόλια παράλληλα με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck.

Συγκρίνονται με μια ομάδα ελέγχου που έχει επίσης μελάνωμα υψηλού κινδύνου αλλά τους χορηγείται μόνο Keytruda. Εάν λειτουργήσει, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ασθενείς. Η Moderna μπόρεσε να αναπτύξει, να δοκιμάσει και χορηγήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσα σε ένα χρόνο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς. Αυτό το γενετικό απόσπασμα στη συνέχεια εισάγεται στο αγγελιοφόρο RNA – το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών. Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι κώδικα στα ανθρώπινα κύτταρα, διδάσκοντάς τους να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται εάν επιστρέψει.

Η ελπίδα είναι ότι το σώμα θα μπορέσει να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει πριν αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίσουν όγκους. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες, μαζί με ένα Keytruda κάθε τρεις εβδομάδες.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δήλωσε ότι τα ποσοστά μελανώματος έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 99.780 νέα μελανώματα θα διαγνωστούν (περίπου 57.180 στους άνδρες και 42.600 στις γυναίκες) στις ΗΠΑ το 2022. Και περίπου 7.650 άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν από μελάνωμα (περίπου 5.080 άνδρες και 2.570 γυναίκες).

Το μελάνωμα εμφανίζεται αφού καταστραφεί το DNA στα κύτταρα του δέρματος (συνήθως λόγω των επιβλαβών ακτίνων UV) και στη συνέχεια δεν επισκευαστεί, οπότε πυροδοτεί μεταλλάξεις που μπορούν να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Το μελάνωμα μπορεί να αφαιρεθεί αφαιρώντας ολόκληρο το τμήμα του όγκου ή με τον χειρουργό αφαιρώντας το δέρμα στρώμα-στρώμα. Όταν ένας χειρουργός το αφαιρεί στρώμα-στρώμα, αυτό τον βοηθά να καταλάβει πού ακριβώς σταματά ο καρκίνος, ώστε να μην χρειάζεται να αφαιρέσουν περισσότερο δέρμα από αυτό που χρειάζεται.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Moderna και Merc φέρνουν σε λίγους μήνες το εμβόλιο κατά του καρκίνου"

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ — Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία συνομιλία τους, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αυτός που ήθελε να διατηρήσει κλειστό κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Χουλουσί Ακάρ. Η συζήτηση κράτησε 40 λεπτά, χωρίς την παρουσία μεταφραστή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», όπως ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης και μία νομίζω έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν οι γείτονες το αδιέξοδο αυτής της προκλητικής τακτικής», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Εν μέσω των νέων δεδομένων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Κι ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η σκληρή διαπραγμάτευση για την επανενεργοποίηση του προγράμματος για τα τουρκικά F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέρχεται, υπενθυμίζοντας με αυστηρότητα το δικαίωμα του βέτο.

«Δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Με αφορμή τις επαφές του με Ιάπωνες επιχειρηματίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στη νομιμότητα και τη σύμπλευση με το Τόκιο στην επίλυση των διαφορών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχουμε επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινή κατανόηση για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο Γερμανός πρέσβης επιχειρεί να αποδραματοποιήσει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καλώντας όμως την Άγκυρα να μην κλιμακώνει τη ρητορική της.

«Αν η Τουρκία αυξάνει την ένταση στα δημόσια μηνύματά της και γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, αντίστοιχα και η Γερμανία γίνεται πιο ξεκάθαρη απορρίπτοντας τέτοιες απειλές», είπε ο Ερνστ Ράιχελ.

Το ηθικό και τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων εξήρε από τη Χίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Παναγιωτόπουλος: Διάλογος στο πλαίσιο των ΜΟΕ – Ακάρ: Υπάρχουν διαφορές αλλά πρέπει να συζητάμε

Το βασικό μήνυμα είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Αυτό που διεμήνυσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι αν είναι να πάνε σε μία επαφή, εκείνος στην Τουρκία και ο Ακάρ στην Ελλάδα, να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες, να υπάρξει κάποιος διάλογος στο πλαίσιο των ΜΟΕ – για παράδειγμα βασική προϋπόθεση είναι είναι να σταματήσουν οι απειλές διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όταν ένας ηγέτης εκτοξεύει απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά του και ο Ακάρ είπε ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι καλύτερες, υπάρχουν διαφορές, αλλά πρέπει να συζητάμε. Βέβαια, και στο παρελθόν έχει υπάρξει διάθεση για θετική προσέγγιση αλλά δεν τηρήθηκε. Οπότε κρατάμε μικρό καλάθι.

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι έχουν ο ένας το κινητό του άλλου και να μιλάνε όταν είναι σκόπιμο. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αν ανοίξει ένα μικρό παράθυρο μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει και μεγαλύτερο.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εχθές ο Γενς Στόλτενμπεργκ για πρώτη φορά είπε ότι είναι απαράδεκτο η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το παρασκήνιο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ — Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά την Παρασκευή η διάθεσή του - Κοντά στο €1,4 το λίτρο η τιμή του

Σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο, ή κάτω και από αυτό αναμένεται αύριο Παρασκευή η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά μεγάλος διυλιστικός όμιλος προχώρησε σε σημαντική έκπτωση στην τιμή προμήθειας της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκπτωση είναι 6 λεπτά το λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ), που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης υποχωρεί από το 1,42-1,45 ευρώ που ήταν η τελευταία εκτίμηση. Ειδικότερα, μπορεί να υποχωρήσει (ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας ή και πρατηριούχου) μέχρι και το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές εκκίνησης θα διαμορφωθούν την Παρασκευή με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (13/10) κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με νομοτεχνικές βελτιώσεις για το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Φυσικό αέριο: Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την οικιακή κατανάλωση

Την ίδια ώρα, στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά την Παρασκευή η διάθεσή του - Κοντά στο €1,4 το λίτρο η τιμή του"

Επιδείνωση του καιρού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Επιδείνωση θα παρουσιάσει από τη νύχτα της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, ο καιρός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας, θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γνωστοποιεί το εν λόγω ΕΔΕΚ, έχοντας θέσει παράλληλα, σε ετοιμότητα και τον μηχανισμό της, στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Καλεί τους πολίτες, να λάβουν μέτρα προστασίας και να ακολουθούν τις οδηγίες που ενδεχομένως εκδοθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδείνωση του καιρού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία"

Βόρεια Κορέα: Απειλητικός ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τις νέες δοκιμές πυραύλων – «Έτοιμοι για πραγματικό πόλεμο»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα (13.10.2022) βαλλιστικό πύραυλο προς την Ανατολική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας και ο Κιμ Γιονγκ Ουν πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για ετοιμότητα σε συνθήκες «πραγματικού πολέμου».

«Οι πυρηνικές δυνάμεις μάχης… απέδειξαν ξανά την πλήρη ετοιμότητά τους για πραγματικό πόλεμο για να θέσουν τους εχθρούς υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μεταδίδει το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (KCNA).

Σημειώνεται, επίσης, ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έκανε λόγο για «ισχυρά στρατιωτικά αντίμετρα» μετά τα πυρά πυροβολικού από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Παράλληλα, η ένταση κλιμακώνεται στην κορεατική χερσόνησο, με τη Σεούλ να δηλώνει νωρίτερα σήμερα ότι νοτιοκορεατικά μαχητικά αναχαίτισαν περίπου 10 βορειοκορεατικά στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία πέταξαν κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, στο δεύτερο επεισόδιο τέτοιου τύπου αυτήν την εβδομάδα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επίβλεψε την 26η δοκιμή πυραύλων για φέτος

Ρεκόρ κάνουν οι δοκιμές όπλων φέτος στη Βόρεια Κορέα, καθώς χθες δοκίμασε άλλους δύο στρατηγικούς πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να εκφράζει ικανοποίηση για την επιτυχή επίδειξη της δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεών του να προχωρήσουν σε πλήγματα με πυρηνικά όπλα.

 

Όλες αυτές οι δοκιμές «φούντωσαν» τις ανησυχίες πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017 και έβδομη συνολικά. Στη χθεσινή της δοκιμή, οι πύραυλοι της Βόρεια Κορέας διένυσαν 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, τόνισε το KCNA.

Οι πύραυλοι που δοκίμασε η Βόρεια Κορέα, συμπληρώνοντας πως έπληξαν τους στόχους τους, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Κορέα: Απειλητικός ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τις νέες δοκιμές πυραύλων – «Έτοιμοι για πραγματικό πόλεμο»"

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ προειδοποιεί: Μην επισκέπτεστε τα νησιά του Αιγαίου!

Κρίσιμη προειδοποίηση έκαναν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) στο προσωπικό τους, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη. Ειδικότερα, εξέδωσαν εντολή να μην επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου που ελέγχονται από την Ελλάδα, ακόμη και ως τουρίστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έλαβε η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DURUM από αξιόπιστες πηγές, με την εντολή που έδωσαν οι ΤΕΔ σε όλες τις μονάδες, δόθηκε εντολή στο προσωπικό να μην επισκέπτεται τα νησιά του Αιγαίου που ελέγχονται από την Ελλάδα, ακόμη και ως τουρίστες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ προειδοποιεί: Μην επισκέπτεστε τα νησιά του Αιγαίου! "

Τουρκικές προκλήσεις - Εμπρηστικός Οκτάι: Nα απαλλαγεί η Ελλάδα από τη στρατηγική τύφλωση - Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της

Πιστός στη ρητορική των προκλήσεων, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μετά τις αιχμές κατά των ΗΠΑ για το θέμα της πλήρους άρσης στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, τα βάζει με την Ελλάδα, προβαίνοντας σε εμπρηστικούς ισχυρισμούς.

«Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοηθεί η χώρα μας, που έχει βαρύτητα για τις κάθε είδους εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τους φυσικούς πόρους» υποστήριξε ειδικότερα.

«Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική τύφλωση το συντομότερο δυνατό. Η μάσκα της διπλωματίας που τους παρουσιάζει συνεχώς ως θύματα δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν το κάνει, δεν μπορεί να το κάνει» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος με θράσος μίλησε, ακόμη, για... μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια δικαιοδοσία και υποστήριξε πως όπως κάνει με όλους, προσπάθησε να σφετεριστεί και τα δικαιώματα της Λιβύης στην ΑΟΖ, που είναι καθορισμένα, και η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης υπογράφοντας το μνημόνιο με την Τουρκία «χάλασε το παιχνίδι της Ελλάδας».

Σε προκλήτικο τόνο ισχυρίστηκε ακόμη: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την αρχή της ισότητας και τη δίκαιη κατανομή των πόρων στην περιοχή».

«Τα ίσα δικαιώματα στην Κύπρο έχουν παραβιαστεί και δεν μπορεί να συζητηθεί συνεργασία μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα» υποστήριξε, δε, Οκτάι.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος αντιπρόεδρος απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στο «Διεθνές συμπόσιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη Μεσόγειο», που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας (ASBU), στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Οκτάι είπε ότι δεν θα επιτρέψουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα στηρίξουν το αίτημά του για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, προσθέτοντας ότι το τουρκο-λυβικό μνημόνιο είναι πολύ σημαντικό.

Δεν θα μείνουν, ανέφερε, σιωπηλοί ούτε στο τραπέζι, ούτε επί του πεδίου απέναντι στους εξοπλισμούς Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες «δεν πρέπει να παίζουν το παιχνίδι του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ».

Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, απευθυνόμενος σε όσους «παίζουν με την αδιαλλαξία στην περιοχή», ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι  «Τουρκία και τδβκ δεν θα αφεθούν απ’ έξω». Η προστασία, συνέχισε, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του «τ/κ λαού», ο τερματισμός των εξοπλισμών και η αναγνώριση της συμφωνίας με την Λιβύη είναι σημαντικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δίδεται προτεραιότητα στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Μια σημαντική διάσταση αυτού, είναι η συνεργασία Τουρκίας – Λιβύης», είπε.

Η ειρήνη και η σταθερότητα της Λιβύης έχει μεγάλη σημασία για τη λεκάνη της Μεσογείου και την αφρικανική ήπειρο, καθώς και για τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε. Η Λιβύη είναι, όπως είπε, ήδη ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου είναι πιο περιορισμένη. Η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνεται κυρίως στην ξηρά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το Μνημόνιο Συνεννόησης περιγράφει τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα. Με το Μνημόνιο Συνεννόησης, επιθυμούμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένα έργα από κοινού με τη Λιβύη. Σε αυτό το σημείο, οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και άλλων πλευρών δεν έχουν καμία αξία για εμάς. Η συμφωνία έγινε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ».

Ο Οκτάι είπε ότι στηρίζουν σθεναρά την πρόταση του ψευδοκράτους για «δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων», που βρίσκονται γύρω από το νησί και ισχυρίστηκε ότι με τις γεωτρήσεις η ε/κ πλευρά έχει σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τ/κ. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», δήλωσε.

Απευθυνόμενος «σε όσους συμβάλλουν στο να συνεχίζεται το αδιέξοδο και η μη λύση στη Μεσόγειο», είπε ότι οι ενέργειες για να μείνουν εκτός η Τουρκία και το ψευδοκράτος, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

«Αυτό το είδαμε τελευταία φορά με τον αγωγό East Med», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης είναι δυνατή με τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, η ειρήνη και η σταθερότητα μπορούν να επέλθουν με την ουδέτερή προσέγγιση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τη διατήρηση του μη στρατιωτικού καθεστώτος για τα νησιά (της Ελλάδας) και τη συνεργασία Τουρκίας- Λιβύης.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις απόπειρες εκβιασμού και σφετερισμού που γίνονται με τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και των φίλων μας μέχρι τέλους», είπε.

Οι προκλήσεις Τατάρ

Μιλώντας δια ζώσης στο ίδιο συμπόσιο ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το «ψευδοκράτος πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει» σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Με τη στήριξη της Τουρκίας, συνέχισε, έδωσαν αγώνα για να έχουν ένα «ανεξάρτητο κράτος», το οποίο σήμερα έχει σημαντικό ρόλο και στη Γαλάζια Πατρίδα και στον εναέριο χώρο, όπως είπε.

Ως αποτέλεσμα των ενεργών πρωτοβουλιών της Τουρκίας στην περιοχή, το τουρκικό έθνος κατέχει ισχυρή θέση σε αυτή την περιοχή σε κάθε τομέα, είπε προσθέτοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αύξησε τη δύναμη της Τουρκίας.

Επανέλαβε την θέση του ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ομοσπονδία και θα συνεχίσουν την νέα τους πολιτική στο Κυπριακό, από κοινού με την Τουρκία. Δεν πρόκειται, ανέφερε, να γίνει βήμα πίσω μετά την έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κάλεσε δε και την τ/κ αντιπολίτευση να «γίνουμε μια φωνή πίσω από την έκκληση για αναγνώριση».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι «δεν θ’ αφήσουμε άδειο το πεδίο» όσον αφορά τα δικαιώματά στους φυσικούς πόρους στην περιοχή κι επανέλαβε ότι η πρότασή τους για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, είναι ακόμη στο τραπέζι.

Μίλησε για συνεργασία «δύο κρατών» που μπορεί να διευρυνθεί σε πολλούς τομείς. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να αρθούν τα "εμπάργκο" κι έφερε ως παράδειγμα την κάθοδο της Φενέρμπαχτσε στην Κύπρο, η οποία – είπε – δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

Το ψευδοκράτος, είπε ο κ. Τατάρ, είναι μέρος του τουρκικού κόσμου και θα πάρουν το καθεστώς του παρατηρητή (στον οργανισμό Τουρκικών Κρατών).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικές προκλήσεις - Εμπρηστικός Οκτάι: Nα απαλλαγεί η Ελλάδα από τη στρατηγική τύφλωση - Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της"

Θεσσαλονίκη: Έκαναν φάρσα για βόμβα στο σχολείο και τους συνέλαβαν

Στη σύλληψη δύο νεαρών, οι οποίοι τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός σε σχολείο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, προχώρησαν αστυνομικοί.

Το πρωί το Κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχθηκε σχετικό τηλεφώνημα, με αποτέλεσμα να κινηθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις και να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο για εκκένωση και έλεγχο του χώρου.

Αφού εξερευνήθηκαν οι χώροι του σχολικού συγκροτήματος χωρίς να βρεθεί κάτι υποπτο, συνεχίστηκε η έρευνα απ’ όπου προέκυψε ότι το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε από δύο εφήβους ηλικίας 15 και 16 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έκαναν φάρσα για βόμβα στο σχολείο και τους συνέλαβαν"

Δίκη Φουρθιώτη: Ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή για τις στημένες επιθέσεις στο σπίτι του

Ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή επέβαλλε  την Πέμπτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Μένιο Φουρθιώτη για τις σκηνοθετημένες από τον ίδιο επιθέσεις στο σπίτι του, προκειμένου να πείσει τις αρχές να του επαναφέρουν την αστυνομικά φρουρά.

Συγκεκριμένα, ο τηλεπαρουσιαστής κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (5-2) για ηθική αυτουργία κατά συρροή σε παράνομη οπλοφορία από κοινού, καθώς και ένοχος επίσης κατά πλειοψηφία (5-2) για ψευδή καταγγελία. Ωστόσο, δικαστές και ένορκοι τον έκριναν ομόφωνα αθώο για τα αδικήματα της πρόκλησης και προσφοράς εγκλήματος, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, της ηθική αυτουργία σε έκρηξη με εκρηκτικό μηχανισμό και της διακεκριμένης φθοράς και της ψευδούς καταγγελίας όσον αφορά τα χρονικά διαστήματα 23- 26.4.2021. Ακόμη το δικαστήριο αναγνώρισε στον Μένιο Φουρθιώτη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Παράλληλα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έκρινε ομόφωνα ενόχους για οπλοκατοχή και κατά πλειοψηφία ενόχους για διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή από κοινού και κατ' εξακολούθηση τους συγκατηγορούμενους του Μένιου Φουρθιώτη που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στο σπίτι του παρουσιαστή και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, κρίθηκαν, ωστόσο, ομόφωνα αθώοι για μια σειρά αδικημάτων (πρόκληση και προσφορά εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, έκρηξη, εκρηκτικό μηχανισμό και διακεκριμένη φθορά) και κατά πλειοψηφία αθώοι (4-3) ο ένας για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία και ο άλλος για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Επίσης, με την απόφαση του δικαστηρίου τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και τους επιβλήθηκε ποινή 32 μηνών στον έναν και 29 μηνών στον δεύτερο. Και οι δύο αποφυλακίζονται.

Τέλος, ομόφωνα αθώος για όλα τα αδικήματα κρίθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος που αντιμετώπιζε κυρίως αδικήματα σχετικά με κατοχή ναρκωτικών.

«Μετά από έναν μακροσκελή δικαστικό αγώνα το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή των εντολέων μας για το σύνολο σχεδόν των κακουργημάτων», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης εκ των κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Γώγος. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη με την πλήρη απαλλαγή του εντολέα μου και την αθώωση του» ανέφερε η έτερη συνήγορος Σωτηρία Αναστασοπούλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Φουρθιώτη: Ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή για τις στημένες επιθέσεις στο σπίτι του"

ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση δυο μαθημάτων στην Α' και Β' Λυκείου

Μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μείωση και η κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β´ Λυκείου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1972/2022 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος, αποφάνθηκαν ότι τα ωρολόγια προγράμματα, ως προς τα δύο εν λόγω μαθήματα, εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Αντίθετα, το ΣτΕ με την ίδια απόφασή του έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, το ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική πρόβλεψη για την επαναφορά στα ωρολόγια προγράμματα του Γενικού Λυκείου του μαθήματος των Λατινικών στη θέση του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» έχει έρεισμα τις διατάξεις του νόμου 4692/2020 που όρισαν τα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων Γενικού Λυκείου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παράνομη η κατάργηση δυο μαθημάτων στην Α' και Β' Λυκείου"

ΕΕ: Οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύσουν τη μαντίλα στο χώρο εργασίας

Οι εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να απαγορεύουν τις μαντίλες αρκεί να είναι μια γενική απαγόρευση που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων, ανέφερε σήμερα το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, η τελευταία απόφαση σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η υπόθεση αφορούσε μια μουσουλμάνα που ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να φορά μαντίλα όταν έκανε αίτηση για εκπαίδευση έξι εβδομάδων σε βελγική εταιρία.

Η εταιρία ανέφερε ότι έχει έναν κανόνα ουδετερότητας, το οποίο σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένα κάλυμμα κεφαλής στους χώρους της, είτε είναι κασκέτο, σκούφος ή μαντίλι. Η γυναίκα προσέφυγε σε βελγικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ευθεία διάκριση σε μια τέτοια απαγόρευση.

«Ο εσωτερικός κανονισμός μιας επιχείρησης που απαγορεύσει τη εμφανή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πνευματικών συμβόλων δεν συνιστά ευθεία διάκριση εάν εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους με γενικό και μη διαφοροποιημένο τρόπο», ανέφεραν οι δικαστές.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πέρυσι ότι οι εταιρίες της ΕΕ μπορούν να απαγορεύσουν στους εργαζομένους να φορούν μαντίλα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εάν χρειάζεται να το κάνουν για να παρουσιάσουν μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες τους.

Στη Γερμανία, οι απαγορεύσεις για τη μαντίλα στις γυναίκες αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα εδώ και χρόνια, και αφορούν κυρίως υποψήφιες εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία. Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της μαντίλας στα δημόσια σχολεία το 2004.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύσουν τη μαντίλα στο χώρο εργασίας"

Λύτρας για Κολωνό: Δύο κοπέλες καταγγέλλουν ότι έπαθαν τα ίδια με την 12χρονη, υπάρχει κύκλωμα – Τι είπε για την μητέρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό. Ο κ. Απόστολος Λύτρας τόνισε πως έχει γίνει παραλήπτης και άλλων καταγγελιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για δύο 18χρονες που καταγγέλλουν ότι «έπαθαν τα ίδια με την 12χρονη» όσο ήταν ανήλικες, από τους δύο προφυλακισμένους για σεξουαλική βία και εκπόρνευση του παιδιού από τον Κολωνό.

Ο δικηγόρος σε δηλώσεις που προέβη μετά την προθεσμία που έλαβε η εντολέας του, κατηγορούμενη για διακεκριμένη μαστροπεία, αναφέρθηκε σε «δύο κοπέλες» που καταγγέλλουν τον Ηλία Μίχο και τον Γιάννη Σοφιανίδη για υπόθεση αντίστοιχη με αυτήν της 12χρονης ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι στην υπόθεση «υπάρχει κύκλωμα».
Οι δύο άλλες καταγγελίες

Όπως είπε ο κ. Λύτρας, «ήδη έχω δεχτεί τηλεφωνήματα ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για τον 53χρονο και τον 42χρονο. Υπάρχουν άλλες δύο κοπέλες που καταγγέλλουν -αυτή τη στιγμή είναι 18 χρόνων, άλλα όταν τα έπαθαν ήταν ανήλικα. Φαίνεται ότι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν και άλλα παιδιά για να τα ωθήσουν στην πορνεία. Είναι βέβαιο ότι θα ερευνηθούν και άλλα πρόσωπα. Οι 213 που ακούγονται πρέπει και αυτοί να λογοδοτήσουν, αν υπάρχουν στοιχεία».

Η μητέρα αρνείται τις κατηγορίες

Ο συνήγορος αναφερόμενος στην 37χρονη εντολέα του είπε τα εξής: «Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες. Πήρε προθεσμία για τις 13.00 τη Δευτέρα. Ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που κατηγορείται. Όλα αυτά θα φανούν στην ανάκριση. Πρόλαβα να δω κάποια στοιχεία από τη δικογραφία […] οι κατηγορούμενοι δεν αναφέρουν πουθενά ότι η μητέρα γνώριζε κάτι […] Μοναδικό στοιχείο, κάποιο έμβασμα που το γνωρίζουμε ότι υπάρχει, δεν γνωρίζουμε καν αν είναι από τον 53χρονο. Η ίδια το εξηγεί από το ότι εργαζόταν μαζί του».

Προσέθεσε επίσης: «Σε επικοινωνία που είχα είχα με τη μεγάλη κόρη, ένα εξαιρετικό κορίτσι πραγματικά, λέει ότι είναι δεδομένο ότι δεν έχει σχέση. Δεν υπάρχει κανένας που να δικαιολογεί τη μητέρα για τον τρόπο συμπεριφοράς της στο μεγάλωμα του παιδιού της. Δεν αφήνεις ένα παιδί 12 ετών να βγαίνει και να πηγαίνει στο κάθε μαγαζί μόνο του, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με το αδίκημα που κατηγορείται. Κι εμένα μου έχει κάνει εντύπωση η συμπεριφορά αυτή άλλα δεν συνιστά αυτή αυτό το αδίκημα. Ο δράστης κέρδισε την εμπιστοσύνη της και γι’ αυτό υπάρχουν και αυτά τα μικροποσά σε εμβάσματα».

Σε ερώτηση δημοσογράφου για το τι πίστευε αυτή η γυναίκα, ο συνήγορος απάντησε: «Είχε την εντύπωση ότι όλα είναι φυσιολογικά και ότι το παιδί απλά βρίσκεται απέναντι (από το σπίτι). Το ίδιο μου μετέφερε και υποστηρίζει και η μεγάλη αδερφή και ο αδερφός της κοπέλας, αλλά και η θεία της που ήταν η πρώτη που επικοινώνησε μαζί μου […] Σίγουρα μιλάμε για ένα τρομακτικό έγκλημα για τα ελληνικά δεδομένα […] Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει και κρύβεται κύκλωμα από πίσω».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λύτρας για Κολωνό: Δύο κοπέλες καταγγέλλουν ότι έπαθαν τα ίδια με την 12χρονη, υπάρχει κύκλωμα – Τι είπε για την μητέρα"

Βιασμός 12χρονης: Στο Αυτόφωρο ο πατέρας της για υπόθεση ναρκωτικών – Στις 26 Οκτωβρίου η δίκη – Αφέθηκε ελεύθερος

Στο Αυτόφωρο Μονομελές παραπέμφθηκε να δικαστεί ο πατέρας της 12χρονης από τον Κολωνό, ο οποίος συνελήφθη για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση και τον παρέπεμψε σε δίκη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι ναρκωτικές ουσίες βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου κατά τη διάρκεια κατ´ οίκον έρευνας που πραγματοποίησε η Αστυνομία.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βιασμός 12χρονης: Στο Αυτόφωρο ο πατέρας της για υπόθεση ναρκωτικών – Στις 26 Οκτωβρίου η δίκη – Αφέθηκε ελεύθερος"

Nίκος Παππάς: Δεκτή η άρση ασυλίας του από την Ολομέλεια – «Ψάξτε όσο θέλετε, θα σκάτε στα δικά σας σκάνδαλα»

Δεκτή έγινε η εισαγγελική αίτηση της άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, που αφορά το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης κατ΄ εξακολούθηση, κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια με 180 θετικές ψήφους έναντι 99 κατά.

Ο Νίκος Παππάς υπεραμύνθηκε στην Ολομέλεια κατά της άρσης ασυλίας που ζητάει η εισαγγελία από την Βουλή σχετικά με τις καταθέσεις του στην Προανακριτική Επιτροπή στην υπόθεση Παπαγελόπουλου και την εμπλοκή του στην υπόθεση των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, με προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, της οποίας η εξεταστική επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο Νίκος Παππάς προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ πως «θα έρθει η ώρα που θα πληρώσετε», απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκης ότι είναι αρχηγός του παρακρατικού μηχανισμού που στήθηκε για να παρακολουθούνται πολιτικοί του αντίπαλοι και τόνισε ότι «είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ενορχηστρώνει την παρακρατική επιχείρηση παρακολούθηση».

Ακόμη, κατήγγειλε την ΕΥΠ για παράνομη «κοπτοραπτική» στις συνομιλίες του και υποστήριξε ότι όλα αυτά που αναφέρονται στο αίτημα της εισαγγελίας έχουν «πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» από τη δικαιοσύνη και εσείς «τα κάνετε φειγ- βολάν για να με συκοφαντήσετε».

Πρόσθεσε ότι «η διαρκής στοχοποίησή μου σας έχει καταστήσει καταγέλαστους, χτυπήστε μας όσο θέλετε μας κάνετε πιο δυνατούς, ψάξτε όσο θέλετε γιατί όσο ψάχνετε πέφτετε πάνω σε δικές σας αμαρτίες» και προειδοποίησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι «περίπου 60 από εσάς δεν θα είστε στην επόμενη Βουλή».

«Ο ελεγχόμενος για υποκλοπές Μητσοτάκης πίσω από μια κακόγουστη φάρσα»

«Ο ελεγχόμενος για υποκλοπές, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται πίσω από μια κακόγουστη φάρσα παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ και επιχειρηματιών», δήλωσε ακόμα ο Νίκος Παππάς ενώ ενέπλεξε στην αγόρευσή του τις υποθέσεις του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Γεωργιάδη για ασέλγεια σε ανήλικο, του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και του Κολωνού μιλώντας για υποψίες συγκάλυψης.

Ειδικότερα, για την τελευταία φρικιαστική υπόθεση του Κολωνού είπε πως αυτή αφορά στέλεχος ΝΔ «όχι συλλήβδην την παράταξη σας» και πρόσθεσε ότι «θα περίμενε κανείς μεγαλύτερο άγχος από εσάς αν βγουν όλα τα ονόματα των 213 δυνητικών παιδοβιαστών», σημειώνοντας πως «ο κατηγορούμενος κάθαρμα διοργάνωνε εκδηλώσεις Πατούλη και η σύζυγός του είναι εκλεγμένη στην παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη.

«Θα περιμέναμε», είπε στους βουλευτές της ΝΔ «να είστε η αιχμή του δόρατος για αποκαλύψεις» και «κάθε στιγμή που περνάει το αίσθημα για συγκάλυψη θα γενικεύεται».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Nίκος Παππάς: Δεκτή η άρση ασυλίας του από την Ολομέλεια – «Ψάξτε όσο θέλετε, θα σκάτε στα δικά σας σκάνδαλα»"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Aπό αύριο η επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο

Από Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά τελικά η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά στο λίτρο, με βάση τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη τροποποιούνται όσα προβλέπει ο νόμος για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής διάθεσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης. Και αποσαφηνίζεται ότι:

· η επιδότηση αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης - θέρμανσης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022

· το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο προ Φ.Π.Α.. Συνεπώς μαζί με ΦΠΑ 24% ή 17% διαμορφώνεται σε 23,4 – 24,8 λεπτά το λίτρο

· η επιδότηση υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης τα οποία εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

· το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α' 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

· με κοινή απόφαση που θα εκδώσουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθοριστούν η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, ο μηχανισμός εκκαθάρισης, βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

· με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Επιπλέον παράλληλα, με το άρθρο 2 της τροπολογίας, προβλεπέται και Ενίσχυση επιχειρήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συνολικού ύψους έως και 60 εκατομμυρίων ευρώ.

petrel

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

1. Σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων δύναται να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ.

2. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της ενίσχυσης ή ότι ο λαβών δεν είναι δικαιούχος ή ότι δικαιούται ποσό ενίσχυσης μικρότερο από αυτό που έλαβε, πέραν των προβλεπομένων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, το σύνολο ή το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης, κατά περίπτωση, επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την Ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (2008/C14/06) και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α' 190). Οι οφειλές που βεβαιώνονται δυνάμει της παρούσας καταβάλλονται εφάπαξ και, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν υπάγονται σε ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, συμφωνίας ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, η ενωσιακή νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρέλαιο θέρμανσης: Aπό αύριο η επιδότηση 25 λεπτά το λίτρο"

Καιρός – Meteo: Επιδεινώνεται από το απόγευμα με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές βροχές

Χαλάει ο καιρός, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την περιοχή της νότιας Ιταλίας προς την Ελλάδα, θα προκαλέσει επιδείνωση από αργά σήμερα (13.10.2022) το απόγευμα έως και το Σάββατο με φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo για την πρόβλεψη του καιρού, το επεισόδιο βροχόπτωσης ειδικά την Παρασκευή 14/10 θα είναι κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αναλυτικότερα, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης θα εκδηλωθούν βροχές στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, ενώ στο Βόρειο Ιόνιο αναμένονται και καταιγίδες. Σταδιακά έως το πρωί της Παρασκευής οι βροχές θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Από το απόγευμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

 

Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και το Σάββατο 15/10 στην Κρήτη, όμως έως την Κυριακή 16/10 θα επανέλθει στα επίπεδα της Πέμπτης 13/10. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, που το πρωί της Παρασκευής δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, θα ενισχυθούν σταδιακά και από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Meteo: Επιδεινώνεται από το απόγευμα με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρές βροχές"

Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Την ενσωμάτωση στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη δύο τροπολογιών για το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πραγματοποίησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και μεταξύ άλλων αναφέρουν ρητά ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Παράλληλα, καλούν την Λιβύη να προχωρήσει άμεσα: στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και στην ακύρωση της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναλυτικά οι τροπολογίες αναφέρουν:

1. λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019

2. παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο"

Δημόσια νοσοκομεία: Απεργία και στάση εργασίας στις 20 Οκτωβρίου – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Με πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων θα πραγματοποιήσει πανελλαδική κινητοποίηση, πορεία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας για την κατάσταση του ΕΣΥ.

Με σύνθημα «Η Δημόσια Υγεία νοσεί βαριά – οι ασθενείς ταλαιπωρούνται – οι υγειονομικοί δεν αντέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης», η ΠΟΕΔΗΝ εξήγγειλε για τις 20 Οκτωβρίου Πανελλαδική κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 πμ. Στη συνέχεια οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Στην Αττική θα υπάρξει την ίδια ημέρα στάση Εργασίας 8.00 – 15.00, ενώ στην Περιφέρεια, 24ωρη απεργία.

«Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας καθότι ο ιδιωτικός δεν έβαλε “πλάτη” έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ», αναφέρουν οι υγειονομικοί του δημοσίου τομέα.

ΕΣΥ – υποχρηματοδότηση

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Με τέτοιο ύψος δαπανών την ώρα που στη χώρα μας δεσμεύονται συνολικά για δαπάνες υγείας 11% του ΑΕΠ υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση δεν είναι ισότιμη και οι πολίτες καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Η χρηματοδότηση εφέτος στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους και οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο κόκκινο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1 δις ευρώ δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών με δεδομένη τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών και προϊόντων που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία. Μόνο οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πώς να ανταποκριθούν οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία «λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι λίστες χειρουργείων δεν έχουν επικαιροποιηθεί από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς εγγεγραμμένοι στις λίστες τρία χρόνια που κανείς δεν γνωρίζει εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Γιατροί βασικών ειδικοτήτων παραιτούνται από τα νοσοκομεία, γίνονται προκηρύξεις και καθίστανται άγονες λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Θα πρέπει λοιπόν να μπουν όρια στα κέρδη των ιδιωτών γιατρών και να δοθούν κίνητρα στους υπηρετούντες υγειονομικούς», αναφέρουν οι συνδικαλιστές γιατροί – μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Μισθοί υγειονομικών και θεσμός του προσωπικού γιατρού

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, «συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας».

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!

«Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες», λένε οι υγειονομικοί απαριθμώντας τα αιτήματά τους και συνεχίζουν:

«Δίνουμε την πρώτη απάντηση με την Πανελλαδική Κινητοποίηση 20/10/2022 και θα συνεχίσουμε με δυναμικές κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Υγειονομικοί και αναστολές εργασίας

Οι υγειονομικοί παραθέτουν στοιχεία για τους συναδέλφους τους που δεν εμβολιάστηκαν και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο:

«1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος.

Υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε πρώτο από όλους σε υψηλότατα ποσοστά που αγγίζει το 97%, δίνοντας το παράδειγμα υπέρ του εμβολιασμού.

Το πειθαρχικό δίκαιο των Δημόσιων Υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι όπως είναι και οι Υγειονομικοί υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους.

Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός. Μάλιστα επιχειρηματολογούσαν τότε (Αύγουστο 2021) λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών είναι ειδικό μέτρο που θα εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τελικά ξεπέρασε τον ένα χρόνο. Ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις που υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάσθηκε για δεύτερη φορά. Μονόδρομος η απόσυρση του μέτρου ειδικά τώρα που έχουν καταρριφθεί όλες οι αιτιάσεις του σχετικού νόμου», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσια νοσοκομεία: Απεργία και στάση εργασίας στις 20 Οκτωβρίου – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι"

Ανατροπή, φθηνότερο το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο.

Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Με τα δεδομένα αυτά, η τιμή του φυσικού αερίου προκύπτει 20% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία εκτιμάται (με τα σημερινά δεδομένα) ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,42 και 1,45 ευρώ ανά λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ενώ η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις πριν τρεις ημέρες τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική, λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

ΑΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή, φθηνότερο το φυσικό αέριο από το πετρέλαιο θέρμανσης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news