facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ στον Πολάκη για το «συνταγογράφησαν σε άντρα πως εγκυμονεί»

Απάντηση σε ανάρτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε άνδρα, απέστειλε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη. Σε αυτή αναφέρει ότι οι εν λόγω εξετάσεις διενεργούνται και σε άνδρες για τον εντοπισμό συγκεκριμένων νόσων.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Πολάκης στην ανάρτησή του στο facebook, που παρατίθεται παρακάτω, ασκεί δριμεία κριτική στον ΕΟΠΥΥ και τη διοικήτριά του, στην ΗΔΙΚΑ, στο γιατρό που έγραψε το συγκεκριμένο παραπεμπτικό, αλλά κι εν γένει στις πολιτικές των κυβερνήσεων Μητσοτάκη.

polakis anartisi 1 3efce

Στην απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρεται:

«Σχετικά με παραπλανητική και συκοφαντική ανάρτηση του βουλευτή κ. Πολάκη που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσής, έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες για τα πραγματικά γεγονότα.

Καταρχήν ο βουλευτής κ. Πολάκης, ως ιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται:

  • και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου
  • σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος.

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι το παραπεμπτικό που αναρτήθηκε στα social media από τον βουλευτή κ. Πολάκη κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναγράφει λάθος διάγνωση. Η συνταγογράφηση αφορά πατέρα -εμβρύου με υποψία για κυστική ίνωση, γεγονός που έπρεπε να σημειωθεί στο κατάλληλο πεδίο από τον συνταγογράφο ιατρό. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στα πλαίσια Προγεννητικού ελέγχου, γι΄αυτό και ο ιατρός προσδιόρισε ότι αφορά κύηση.

Ο κ. Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει τα παραπάνω πολύ καλά, αλλά προφανώς δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση μέσω αναρτήσεων του, όπου στη συνέχεια αφαιρεί τις φωτογραφίες που είχε αρχικά αναρτήσει!

Ο ΕΟΠΥΥ υπηρετώντας την αλήθεια εστιάζει στην υποστήριξη των πασχόντων με Κυστική Ίνωση, που ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς νοσηλείες, από την δύσκολη καθημερινότητά που βιώνουν και από το άγχος της μεταμόσχευσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Οργανισμός αφενός στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου των ζευγαριών.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πολάκη, ότι η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του, με υπογραφή του και ότι με βάση τον Νόμο 4052/2012 ήταν ο αρμόδιος Υπουργός για να θέσει τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επομένως αντιμετωπίζουμε την ανάρτησή του για την «τρύπα στο σύστημα» ως αυτοσαρκασμό καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη μνήμη ούτε την αρετή της αυτοκριτικής.

Σχετικά με τις αλλαγές στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πολάκης και οι οποίες δήθεν «σχετίζονται με μη υλοποίηση σχεδίων πριμοδότησης συγκεκριμένων επιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας», προφανώς για τον κ. Πολάκη ένα υπηρεσιακό στέλεχος μετακινείται σε θέσεις ευθύνης μόνο όταν δεν εξυπηρετεί τρίτα συμφέροντα. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια;

Απορίας άξιο είναι ότι ο κ. Πολάκης επιλεκτικά ξεχνάει ότι με δική του ευθύνη επί πέντε έτη οι διοικήσεις που διορίστηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν φρόντισαν για την κατάρτιση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, αλλά το υπονόμευσαν, οδηγώντας τον Οργανισμό σε δραματική μείωση του μόνιμου προσωπικού του, σε αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και απέτρεψαν τη διεξαγωγή κρίσεων των προϊσταμένων βάσει των ισχυουσών δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων.

Η παρούσα διοίκηση, ήδη από το Ιούλιο του 2022, ενέκρινε το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ από της ιδρύσεως του (τον παραπέμπουμε στην από 22/7/2022 ανακοίνωσή μας που και αυτή ξεχνάει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά και να προκηρύξει τις θέσεις ευθύνης.

Υπηρετούμε την υγεία με αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια για την καλύτερη δυνατή στήριξη των ασφαλισμένων. Ας αναγνωρίσει ο κος Πολάκης ότι η ανάρτησή του είναι θεσμικά απρεπής υπό την ιδιότητα του βουλευτή και του ιατρού προς τους συναδέλφους του ιατρούς αλλά και τους πολίτες».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ στον Πολάκη για το «συνταγογράφησαν σε άντρα πως εγκυμονεί» "

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραπομπή Αποστολάκη, Ακρίτα, Κασιμάτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Την παραπομπή της Έλενας Ακρίτα, του Ευάγγελου Αποστολάκη και της Νίνας Κασιμάτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε νωρίτερα τη βουλευτή Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Παράλληλα, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση των παραπομπών για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του κόμματος.

Αναλυτικά η επιστολή της Νεολαίας:

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος, χρησιμοποιώντας το καταστατικό κατά το δοκούν (περιπτώσεις Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, άρθρο 6 παράγραφος (η), Ευάγγελος Αποστολάκης άρθρο 6 παράγραφος (η) και άρθρο 36 παραγραφος 3).

Ταυτόχρονα, ο δημόσιος διάλογος κυριεύεται από δηλώσεις τοξικές και απαξιωτικές προς μερίδα συντρόφων και συντροφισσών. Ενώ η μάχη απέναντι στη δεξιά τίθεται ως βασικός πυλώνας του επικοινωνιακού αφηγήματος της νέας ηγεσίας, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που ενσωματώνονται στο ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της δεξιάς πολιτικής ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής στη σφαίρα του δημοσίου λόγου, δημιουργώντας έτσι, διαφορετική κατεύθυνση από την αντιδεξιά επιλογή του κόμματος.

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό να επισημάνει στην επιτροπή δεοντολογίας τις παραπάνω παραβάσεις για να πράξει τα δέοντα, περιφρουρώντας το καταστατικό και τις ομοφώνως ψηφισμένες από το συνέδριο θέσεις του κόμματος.

Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραπομπή Αποστολάκη, Ακρίτα, Κασιμάτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας"

«Ξεπαγώνουν» τριετίες από 1 Ιανουαρίου 2024 -Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς (παραδείγματα)

«Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι τριετίες “ξεπαγώνουν”» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8.

Όπως είπε, οι τριετίες «ξεπαγώνουν» νωρίτερα και το βασικό κριτήριο για την απόφαση αυτή του υπουργείου ήταν η ακρίβεια και η ανάγκη να ενισχυθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι όλο αυτό τον καιρό, το οικονομικό επιτελείο έκανε τους συμψηφισμούς «στόχου», δηλαδή τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας κάτω από το 10%, που ουσιαστικά θα άνοιγε την πόρτα ώστε να «ξεπαγώσουν» και επισήμως πια οι τριετίες για 1.500.000 εργαζόμενους.
Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Χαρακτηριστικά, όπως έχει δηλώσει ο Υπ. Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης, “από 1.1.2024 θα δουν αύξηση στον μισθό τους οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Η αύξηση των τριετιών αφορά στο σύνολο 1.500.0000 εργαζόμενους. Μέσα στο 2024, 300.000 εργαζόμενοι θα δουν αύξηση από τις τριετίες”

Θυμίζουμε η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει διάταξη περί άρσης της αναστολής ισχύος των επιδομάτων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Ωστόσο, η άρση αυτή δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα από την 12η Φεβρουαρίου 2012 (οπότε και επιβλήθηκε αναστολή). Αυτό σημαίνει πως δεν θα ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία από την 12η Φεβρουαρίου 2012 έως και την 31η Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τα «νέα δεδομένα» το 2024 θα “ωριμάσουν” δικαιώματα επιδόματος προϋπηρεσίας για 300.000 εργαζομένους. Αυτό σημαίνει πως εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει το 2012:

*  2 χρόνια έως 2 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσίας θα δουν εντός του 2024 αύξηση 10%.

* 5 χρόνια έως 5 χρόνια 11 και μήνες προϋπηρεσίας θα δουν αύξηση εντός του 2024 της τάξεως 20%.

* 8 χρονια έως 8 χρόνια και 11 μήνες προϋπηρεσίας θα δουν αύξηση εντός του 2024 ύψους 30%.

Η αύξηση αυτή θα υπολογιστεί βάσει του κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία. Ο κατώτατος μικτός μισθός μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 θα ανέρχεται στα 780 ευρώ, ενώ από την 1η Απριλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός (ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 4%-5%).

Οι αυξήσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω του ξεπαγώματος των τριετιών το 2024, θα μπορούν να συμψηφιστούν με ενδεχόμενες αυξήσεις τις οποίες έλαβαν οι δικαιούχοι στο διάστημα 2012 – 2023 είτε στα πλαίσια κλαδικών, επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, είτε στα πλαίσια του κατώτατου μισθού (βάσει της εγκυκλίου Αχτσιόγλου του 2019) την περίοδο 2019 – 2023.
Παραδείγματα

Ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, είχε δώσει στην εφημερίδα «Πατρίς» παραδείγματα για τις αυξήσεις αυτές που θα έρθουν.

Για το πόσο αυξάνεται ο μισθός και το ημερομίσθιο, τονίζει: «Για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό, χορηγείται 10% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις τρεις 3ετίες: -0-3 έτη = 0, -3-6 έτη = 858 ευρώ νέος κατώτατος μισθός με 78 ευρώ αύξηση (10% επί του 780 ευρώ), -6-9 έτη = 936 ευρώ νέος κατώτατος μισθός με 156 ευρώ αύξηση (20% επί του 780 €) και -9 έτη και άνω = 1.014 ευρώ νέος κατώτατος μισθός με 234 ευρώ αύξηση (30% επί του 780 ευρώ).

Επίσης «για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, χορηγείται 5% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις έξι 3ετίες. Συγκεκριμένα από τα 3 έτη και πάνω έως τη συμπλήρωση των 18 ετών παρέχεται επιπλέον αύξηση 1,75 ευρώ στο κατώτατο ημερομίσθιο που σήμερα είναι 34,84 ευρώ, για κάθε 3ετία».
Αυξήσεις και κλαδικές συμβάσεις

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Αγραπιδάς, λέει στην εφ. «Πατρίς», ότι: «Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους υπάρχει προσαύξηση 5,6 ευρώ για κάθε έτος υπηρεσίας (στον ίδιο εργοδότη) ή προϋπηρεσίας. Στους σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρων, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων χορηγείται επίδομα τριετίας εκ ποσοστού 5% για τη συμπλήρωση τριών (3) ετών. Στις λοιπές ειδικότητες των επισιτιστικών καταστημάτων χορηγείται επίδομα πολυετίας ύψους 4,63 ευρώ για κάθε έτος προϋπηρεσίας και στους τραπεζικούς υπαλλήλους χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας εκ ποσοστού 1,85% για κάθε έτος υπηρεσίας μέχρι το 41ο έτος».
Νέοι εργαζόμενοι

Για το πότε θα μπορεί να δει αύξηση λόγω προϋπηρεσίας ένας νέος εργαζόμενος, ο γενικός Διευθυντής, αναφέρει: «Αν σήμερα δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει 3 έτη (με βάση την ερμηνεία περί «χαμένου» διαστήματος από 14.2.12 έως 31.3.2023) για να λάβει αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αν σήμερα έχει προϋπηρεσία που ξεκίνησε μετά τις 14.2.2012 τότε θα πρέπει να συμπληρώσει 3 έτη για να λάβει αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αν σήμερα έχει προϋπηρεσία π.χ. 2 έτη και 11 μήνες συμπληρωμένη έως 14.2.2012, τότε θα λάβει επίδομα προϋπηρεσίας την 1.2.2024, την ημερομηνία δηλαδή που θα συμπληρώσει 3 έτη».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξεπαγώνουν» τριετίες από 1 Ιανουαρίου 2024 -Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς (παραδείγματα)"

Τελεσίγραφο Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων»

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είναι η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, σχετικά με τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα για τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, δήλωσε στο AFP την Τετάρτη πως το Κατάρ μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την πιθανή απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια σύντομη εκεχειρία.

Διαπραγματεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση των Καταριανών σε συντονισμό με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία μίας έως δύο ημερών“, δήλωσε η ενημερωμένη πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων»"

Συμβούλιο της Επικρατείας: Υγειονομικοί διεκδικούν 8,8 εκατ. ευρώ από 19 δικαστές

Μέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας - υπό την προεδρία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα - Χριστοφιλέα - η αγωγή 176 υγειονομικών κατά των 19 μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον τότε πρόεδρο Δημήτρη Σκαλτούνη, που απέρριψαν κατά πλειοψηφία (απόφαση 1684/2022) την αίτησή τους κατά της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Οι 176 διεκδικούν ως αποζημίωση από τους 19 δικαστές το συνολικό ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ.

Κατά την εκδίκαση της αίτησης επικράτησε ένταση, καθώς παραβρέθηκαν υγειονομικοί οι οποίοι φωνασκούσαν και στράφηκαν λεκτικά κατά των δικαστών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, κατά την αποχώρησή τους από την έδρα.

Εγκαλούμενοι δικαστές είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτούνης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και ο παραιτηθείς Παναγιώτης Ευστρατίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, Βασίλης Αραβαντινός (έχει συνταξιοδοτηθεί), Άννα Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, Δημήτρης Μακρής, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Νικόλαος Σκαρβέλης, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Ευσταθία Σκούρα, Κωνσταντία Λαζαράκη, Αικατερίνη Ρωξάνα, Ελένη Γεωργούτσου και οι πάρεδροι Ελένη Μουργιά, Θεοδώρα Ζιάμου και Ζωή Θεοδωρικάκου.

Η επίμαχη απόφαση 1684/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε απορρίψει αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που ζητούσε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.) και την απαλλαγή τους από την υποχρεωτικότητα αυτή. Σύμφωνα με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις όσοι αρνούνταν (εκτός από τους γιατρούς) να εμβολιαστούν θα εισερχόντουσαν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της σύνθεσης της υπ΄ αριθμ. 1684/2022 απόφασης απέρριψε την αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η μειοψηφία χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα του μέτρου του εμβολιασμού αντισυνταγματικό.

Στην συνέχεια όμως, αντίθετα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο συνταξιοδοτηθείς αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης) μετά από αίτηση και πάλι της ΠΟΕΔΗΝ, έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Κατόπιν αυτών οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) στρεφόμενοι κατά των 19 δικαστών της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, αξιώνοντας το συνολικό ποσό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ (50.000 ευρώ για καθέναν από τους 176 υγειονομικούς που έχουν προσφύγει στο Δικαστηρίων Αγωγών Κακοδικίας).

Υποστηρίζουν, ότι οι επίμαχοι δικαστές του ΣτΕ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και αποφάνθηκαν σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι εν γνώσει τους αντιμετώπισαν την ΠΟΕΔΗΝ μονόπλευρα ως διάδικο, παραβιάσαν βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν την ισότητα των διαδίκων και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση

Επίσης, αποδίδεται στους 19 δικαστές βαριά αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας του που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».

Τι υποστήριξε ο εισηγητής της υπόθεσης

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας ανέφερε ότι ο δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πέππα, πρέπει να εξεταστεί αν καταδεικνύεται στο πρόσωπο των 19, «είτε δόλος ήτοι πρόθεση τους που κατευθύνθηκε με γνώση ευθέως ή ενδεχομένως στην πρόκληση ζημιάς στους ενάγοντες, είτε βαριά αμέλεια».

Το Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας απαρτίστηκε, εκτός από την κυρία Κλάπα- Χριστοδουλέα και τον κ. Πέππα, από τον αρεοπαγίτη Δημήτρη Τράγκα, τους καθηγητές Νομικών Σχολών Δέσποινα Κλαβανίδου (Θεσσαλονίκης), Στυλιανό Σταματόπουλο (Θράκης) και τους δικηγόρους Αθηνών Δημήτριο Μανώλη και Ευστράτιο Καρβέλη.

Να σημειωθεί:

Πρώτον ότι οι καθηγητές των Νομικών Σχολών, όπως και οι δικηγόροι, ασκούν ενεργό δικηγορία και

Δεύτερον, τα τελευταία 35 χρόνια καμία αγωγή κακοδικίας σε βάρος δικαστικού λειτουργού δεν έχει γίνει δεκτή, εκτός από μία η οποία ήταν κραυγαλέα. Ειδικότερα, έγινε δεκτή αγωγή κακοδικίας πρώην συζύγου, καθώς ο εφέτης που προσδιόρισε μεγάλη διατροφή στην πρώην σύζυγο του, διατηρούσε μαζί της παράνομες ερωτικές σχέσεις, όπως απέδειξε ο πρώην σύζυγος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο της Επικρατείας: Υγειονομικοί διεκδικούν 8,8 εκατ. ευρώ από 19 δικαστές"

Μπελέρης: «Χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας – Το παραδέχεται ο ίδιος»

O βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του παραδέχτηκε πως χρηματίστηκε από την αστυνομία της Αλβανίας, κατήγγειλε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, από τις φυλακές όπου κρατείται προφυλακισμένος.

«Η υπόθεση είναι μια στημένη πολιτική υπόθεση, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Η παραδοχή και του μάρτυρα και του διευθυντή της αστυνομίας ότι ο μάρτυρας χρηματίστηκε σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα σήμαινε και τη λήξη της δικαστικής υποθέσεως. Το πιο συνταρακτικό που βγήκε από την ακροαματική διαδικασία στοιχείο είναι ότι η εισαγγελία δεν γνώριζε κι αυτήν την αμοιβή που είχε δώσει η αστυνομία», πρόσθεσε ακόμη.

Ο ίδιος σχολίασε και το αίτημα του βασικού μάρτυρα να εξεταστεί κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας: «Ήταν άλλη μια παρανομία από την πλευρά της έδρας, κάτι που δεν προβλέπεται από την δικονομία. Του κάνανε αυτή τη χάρη. Επικαλέστηκε ψέματα ότι απειλείται η ζωή του. Του κανε την χάρη η εισαγγελία, ώστε να μην δεχθεί την πίεση από τον κόσμο να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών».

Ο Μπελέρης σχολίασε και την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο στο αίτημα του για χορήγηση ειδικής άδεια για να ορκιστεί.

«Η τάση αυτή δείχνει ότι κάθε άλλο μιλάμε παρα για ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το ότι δεν μου δίνουν την άδεια και με κρατούν ως προφυλακισμένο έχει ως στόχο να μην αναλάβω τα καθήκοντα» σημείωσε.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας στέλνει μήνυμα προς τον λαό της πόλης που τον εμπιστεύθηκε. «Είναι άλλη μια μάχη που πρέπει να δώσουμε μαζί. Τους ζητώ να κάνουν υπομονή, πάντα το δίκαιο κερδίζει».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπελέρης: «Χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας – Το παραδέχεται ο ίδιος»"

Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν το Σάββατο και την Κυριακή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν το Σάββατο (11/10) και την Κυριακή (12/11) λόγω της διεξαγωγής του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών και των αγώνων δρόμου 10, 5 και 1,2 χλμ.

Ειδικότερα, το Σάββατο (11/11) κατά τις ώρες 17.00΄ έως 20.00΄, θα διεξαχθούν δύο διαδοχικοί αγώνες δρόμου (10 χλμ. & UNIVERSITIES 10KM NIGHT RUN OPAP) από Λ. Βασ. Αμαλίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Βασ. Αμαλίας - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Χαρ. Τρικούπη - Ακαδημίας - Λ. Βασ. Σοφίας - Φειδιππίδου - Λ. Μεσογείων - αναστροφή Λ. Μεσογείων (πρώην Σχολές Αξ/κών ΕΛ.ΑΣ.) - Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Λ. Μεσογείων - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Την Κυριακή (12/11) θα διεξαχθεί ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών κατά τις ώρες 09.00΄ έως 17.45΄, κατά μήκος της διαδρομής: Μαραθώνας - Λ. Μαραθώνος - είσοδος στον Τύμβο (αριστερό ρεύμα) - έξοδος από Τύμβο (δεξίο ρεύμα) - Λ. Μαραθώνος - ανισόπεδος κόμβος Σταυρού - Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου -Φειδιππίδου - κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα (12.11.2023) και κατά τις ώρες:

-08.15΄- 10.00΄, θα διεξαχθεί αγώνας δρόμου 5 χλμ. από Λ. Βασ. Αμαλίας (Σύνταγμα) προς Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής:

Λ. Βασ. Αμαλίας - Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Ρήγα Φεραίου - Ακαδημίας - Λ. Βασ. Σοφίας - αναστροφή Λ. Βασ. Σοφίας (ΝΙΜΙΤΣ) - Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

-10:30΄- 10.47΄, θα διεξαχθεί Αγώνας Δρόμου 1.200 μέτρων Παιδιών κατά μήκος της διαδρομής : Λ. Βασ. Σοφίας - Ηρ. Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Λόγω των αναφερόμενων αγώνων, σταδιακά από την Παρασκευή 10.11.2023 μέχρι και την Κυριακή 12.11.2023 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω προσωρινές και σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, περιοχής των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης-Γέρακα, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων, ως εξής:

Καθορισμός κατεύθυνσης κυκλοφορίας - ορίου ταχύτητας την Κυριακή

•Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μαραθωνομάχων και της Λ. Κάτω Σουλίου, κατά τις ώρες 05:00΄ - 08:00΄:

-Καθορισμός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα, ως λωρίδας αντίθετης ροής (αντιδρόμηση), για τα λεωφορεία μεταφοράς των αθλητών.

-Καθορισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα, ως λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας οχημάτων διοργανωτών, διαπιστευμένων οχημάτων και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

-Καθορισμός ανωτάτου ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

•Καθορισμός και των δύο (2) λωρίδων κυκλοφορίας του ρεύματος προς Λ. Μαραθώνος της Λ. Κάτω Σουλίου, ως αντιθέτου ροής με κατεύθυνση από Λ. Μαραθώνος προς και μέχρι την οδό Αγ. Μαρίνας, για τα λεωφορεία μεταφοράς των αθλητών, κατά τις ώρες 05:00΄ - 08:00΄.

•Καθορισμός της οδού Αγίας Παρασκευής στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αρχίας και Αγ. Παντελεήμονα, ως αντιθέτου ροής με κατεύθυνση προς την οδό Αγ. Παντελεήμονα.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ.Ε. οχημάτων μεταφοράς των αθλητών, θα πραγματοποιείται μέσω των κάτωθι οδικών διαδρομών:

- ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ:

Λ. Μαραθώνος - είσοδος στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος προς Αθήνα της Λ. Μαραθώνος - δεξιά Λ. Κάτω Σουλίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μαραθώνος - ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ - συνέχεια Λ. Κάτω Σουλίου (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μαραθώνος) - δεξιά Αγ. Μαρίνας - δεξιά Αρχίας - αριστερά Αγ. Παρασκευής (αντίθετη κίνηση) - αριστερά Αγ. Παντελεήμονα - δεξιά Φειδιππίδου - αριστερά Λ. Μαραθώνος.
- Ι.Χ.Ε. οχήματα:

Λ. Μαραθώνος - κίνηση στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα - δεξιά Λ. Κάτω Σουλίου - δεξιά είσοδος στον χώρο στάθμευσης οχημάτων (parking) - ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ - δεξιά Αγ. Μαρίνας - δεξιά Αρχίας - αριστερά Αγ. Παρασκευής (αντίθετη κίνηση) - αριστερά Αγ. Παντελεήμονα - δεξιά Φειδιππίδου - αριστερά Λ. Μαραθώνος.

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων την Κυριακή

•Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της αφετηρίας και της Λ. Κάτω Σουλίου (Αγία Μαρίνα) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄- 12.00΄.

•Αγ. Παρασκευής (πρώην Μαραθωνομάχων), στο τμήμα της μεταξύ του Τύμβου Μαραθώνα και της Λ. Μαραθώνος και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 05.00΄- 12.00΄.

•Λ. Κάτω Σουλίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αγ. Αθανασίου και της Λ. Μαραθώνος, κατά τις ώρες 05.00΄- 09.00΄.

•Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κάτω Σουλίου και Διονύσου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 07.30΄ - 13.30΄.

•Λ. Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Διονύσου και Λαυρίου - Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄ - 15.15΄.

•Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Λαυρίου - Κλεισθένους (Σταυρός Αγίας Παρασκευής) και Κατεχάκη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.30΄ - 17.05΄.

•Κλάδος Εξόδου της Αττικής Οδού, προς Ραφήνα, κατά τις ώρες 07.00΄- 13.30΄.

•Κλάδος Εξόδου της Αττικής Οδού, προς Παλλήνη, κατά τις ώρες 07.00΄- 15.00΄.

•Έξοδος 15 Αττικής Οδού (Λ. Μαραθώνος) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, κατά τις ώρες 08.00΄-16.00΄.

-Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 08.00΄ ώρα της Παρασκευής 10.11.2023 έως την 21.00΄ ώρα της Κυριακής 12.11.2023:

•Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Ηρ. Αττικού και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 18.00΄ ώρα της Παρασκευής έως την 22.00΄ ώρα της Κυριακής

•Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ερατοσθένους, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ευαγγελισμό.

•Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ευαγγελισμό.

•Μ. Μουσούρου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από την 14.00΄ έως την 21.00΄ ώρα του Σαββάτου και από την 05.00΄ έως την 18.30΄ ώρα της Κυριακής

•Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αμαλίας.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.30΄ ώρα του Σαββάτου και από 07.00΄ έως 18.30΄ ώρα της Κυριακής

•Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και του Πύργου Αθηνών και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Κηφισίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Θηβών, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Ασίας και Λεβαδείας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Μεσογείων.

•Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ιλισίων και της Λ. Μεσογείων.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.30΄ ώρα του Σαββάτου και από 05.00΄ έως 18.30΄ ώρα της Κυριακής

•Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Σοφίας και Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

•Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Μελεάγρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ησιόδου.

•Κλεάνθους, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Βασ. Γεωργίου Β΄.

-Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 14.00΄ έως 20.30΄ ώρα του Σαββάτου 11.11.2023 και από 05.00΄ έως 13.00΄ ώρα της Κυριακής 12.11.2023:

•Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Καλλιρόης και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Ηλιουπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Καρέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Καρέα, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

•Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

•Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Λ. Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της, από 14.00΄ έως 20.30΄ ώρα του Σαββάτου και από 04.00΄ έως 13.00΄ ώρα της Κυριακής.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Αρχιμήδους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Π. Πλαστήρα έως Μουσούρου, από 08.00΄έως 20.30΄ ώρα του Σαββάτου και από 05.00΄ έως 18.30΄ ώρα της Κυριακής.

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων:

-Αρχιμήδους, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Πλαστήρα και της οδού Μ. Μουσούρου, από 06.00΄ ώρα του Σαββάτου 11.11.2023 έως 18.30΄ της Κυριακής 12.11.2023.

-Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό από 06.00΄ ώρα της Παρασκευής 10.11.2023 έως 21.00΄ της Κυριακής 12.11.2023.

-Περιμετρικά Πλατείας Αγάλματος Δισκοβόλου (συμβολή Ηρώδου Αττικού και Λ. Βασ. Κωνσταντίνου), από 06.00΄ ώρα της Παρασκευής 10.11.2023 έως 21.00΄ της Κυριακής 12.11.2023.

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 09.00΄ ώρα του Σαββάτου έως 18.30΄ της Κυριακής:

•Λ. Μεσογείων, σε όλο το μήκος της.

•Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της.

•Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της.

•Αρδηττού, σε όλο το μήκος της.

•Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Φειδιππίδου.

•Φειδιππίδου, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Μιχαλακοπούλου.

•Πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου.

•Ευφορίωνος, σε όλο το μήκος της.

•Ερατοσθένους, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ευτυχίδου.

•Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Αμαλίας και της οδού Αμβρ. Φραντζή.

•Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα -2- ρεύματα κυκλοφορίας.

•Ριζάρη, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Σοφίας.

•Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

•Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της.

•Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της.

•Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

•Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Ακαδημίας.

Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων στη Μαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες, που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία των οχημάτων εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

-Λ. Μαραθώνος & Διονύσου (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

-Λ. Μαραθώνος - Αρτέμιδος - Φειδιππίδου (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

-Λ. Μαραθώνος & Αγ. Μαρίνας (Δήμος Μαραθώνος-Ν. Μάκρης).

-Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου).

-Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου - Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης - Γέρακα).

-Λ. Μαραθώνος & Έξοδος Αττικής Οδού (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα).

-Λ. Μαραθώνος & Λ. Λαυρίου - Κλεισθένους - Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής - Δήμος Αγ. Παρασκευής).

-Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου - Ελπίδος - Χαλανδρίου (Δήμου Αγ. Παρασκευής).

-Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη - Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου).

-Λ. Μεσογείων & Αγ. Ιωάννου Θεολόγου-Παρίτση (Δήμου Παπάγου-Χολαργού & Ν. Ψυχικού).

-Λ. Μεσογείων & Λ. Δημοκρατίας (Δήμου Ν. Ψυχικού).

-Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Δήμος Αθηναίων).

-Λ. Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φωκίδος (Δήμος Αθηναίων).

-Λ. Βασ. Σοφίας - Παπαδιαμαντοπούλου (Δήμος Αθηναίων).

-Λ. Βασ. Κων/νου & Βασ. Γεωργίου Β΄ (Δήμος Αθηναίων), μόνο για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

-ΠΕΖΟΙ, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ και οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά οχήματα, όπως πατίνια (e-scooters), τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skateboards), αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα κ.λ.π.) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να διασχίζουν ή να κινούνται στο οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

-Επιπροσθέτως, τα οχήματα της διοργάνωσης υποχρεούνται να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα.

Λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

-Από Κέντρο πόλεως Αθηνών προς Ζωγράφου - Παγκράτι - Καισαριανή - Βύρωνα:

Λ.Αλεξάνδρας - Πανόρμου - Λ.Κηφισίας - Κατεχάκη κ.λπ.

-Από Ζωγράφου - Παγκράτι - Καισαριανή - Βύρωνα προς Κέντρο πόλεως Αθηνών:

Ούλωφ Πάλμε - Κοκκινοπούλου - Κατεχάκη - Λ.Κηφισίας - Πανόρμου - Λ.Αλεξάνδρας κ.λπ.

-Από Κέντρο πόλεως Αθηνών προς Νότια Προάστια:

Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Λ.Συγγρού - Λ.Ποσειδώνος κ.λπ. ή,

Περαιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης - Λ.Βουλιαγμένης κ.λπ.

-Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας):

Λιμάνι Ραφήνας - αριστερά Χρ. Σμύρνης - δεξιά Λ. Καραμανλή - Λ. Σπάτων - δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα - δεξιά Λ. Σπάτων - αριστερά Θεοτοκοπούλου (Ολυμπιονικών) και στη συνέχεια:

-Προς Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λπ.:

Κόμβο Λεονταρίου - δεξιά Λ. Λαυρίου - κάθετη διέλευση Σταυρού - Κλεισθένους κ.λπ.

-Προς Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λπ.:

Δεξιά Λ. Λαυρίου - αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) - δεξιά Γραβιάς - δεξιά Αγ. Ιωάννου - αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

-Προς Νότια Προάστια:

Κόμβο Λεονταρίου - αριστερά Λ. Λαυρίου - δεξιά Λ. Κορωπίου / Βάρης κ.λπ.

-Από Μαραθώνα προς Βόρεια Προάστια - Λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας - αριστερά Λ. Λίμνης Μαραθώνος - δεξιά Χελμού - αριστερά Κρυονερίου - αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

-Από Νέα Μάκρη προς Βόρεια Προάστια:

Μέσω Λ. Διονύσου - Αγίου Πέτρου.

Περισσότερες διευκρινίσεις/πληροφορίες θα παρέχονται το Σάββατο 11/11/2023 κατά τις ώρες 07.00' έως 23.00' και την Κυριακή 12/11/2023 κατά τις ώρες 07.00' έως 19.00', από το Κέντρο Επιχειρήσεων Μαραθωνίου στα τηλέφωνα:

-210 8708 237,

-210 8708 238,

-210 8708 239.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν το Σάββατο και την Κυριακή"

Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια – Βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας

Στη Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπεται άστατος καιρός με αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 20, στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και βόρεια
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακά από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια τις πρώτες πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακά από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες στη Στερεά και την Εύβοια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στο νομό Μαγνησίας όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια – Βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας"

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε Ρομά που αρραβωνιάστηκε την 13χρονη κόρη της συντρόφου του

Σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης 35χρονος που εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά 13χρονη Ρομά, κόρη της συντρόφου του, και μάλιστα την αρραβωνιάστηκε.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη, από σύνοικο ανηλίκου, κατ' εξακολούθηση, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη (υποστήριξη εκούσιας διαφυγής).

Στον άντρα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής και ως εκ τούτου θα βρεθεί εκτός φυλακής, μέχρι τουλάχιστον την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 35χρονος διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη μητέρα της ανήλικης και από το 2021 ζούσαν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι, μαζί με τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της συντρόφου του. Από εκείνο το χρονικό διάστημα ο 35χρονος φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά την ανήλικη, ενώ συνέχισε να διατηρεί ερωτικό δεσμό με την μητέρα της.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έναν χρόνο μετά, το 2022, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε σε δομή προστασίας και κινήθηκε η σχετική εκ του νόμου διαδικασία.

Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο, η μητέρα της 13χρονης – η οποία πλέον ζει σε δομή προστασίας – υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είχε αρραβωνιαστεί με την κόρη της και επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως ουδέποτε η ίδια είχε συνάψει ερωτική σχέση μαζί του, παρόλο που αυτό είχε ισχυριστεί στην κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία.

«Γνωριστήκαμε το 2020 και ήμασταν φίλοι από τη γειτονιά. Μέναμε όλοι μαζί από το 2021, εγώ και τα τρία ανήλικα παιδιά μου. Δεν διατηρούσαμε σχέση, δεν ήμουν σύντροφός του. Είχε αρραβωνιαστεί την κόρη μου που ήταν 13 ετών. Το ήθελε και η ίδια, το ήθελε και αυτός. Η κόρη μου ήταν ήδη αρραβωνιασμένη, χώρισε και τη δώσαμε. Είμαστε Ρομά, εμείς έτσι το έχουμε, μικρά παντρευόμαστε και δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλος ή μικρός ο άντρας», είπε η μητέρα της ανήλικης και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος έβλεπε έναν μεγάλο άνθρωπο και έλεγε διάφορα γιατί δε ξέρουν πώς ζούμε εμείς οι Ρομά».

Η 13χρονη είχε αναφέρει στην αστυνομία πως στην αρχή φώναζε «μπαμπά» τον 35χρονο, όμως αργότερα «έκανα σχέση μαζί του γιατί τον αγαπούσα. Δε το ήξερε στην αρχή η μαμά, αλλά το έμαθε μόλις χωρίσαμε, μετά από τρεις μήνες», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν είχε σεξουαλική επαφή με τον κατηγορούμενο.

Στην απολογία του, ο 35χρονος παραδέχθηκε την πράξη του και ζήτησε συγνώμη. «Έκανα πολύ μεγάλη αμαρτία που ήμουν με ανήλικη. Δε το ήξερα ότι είναι κακό, σε εμάς οι περισσότερες παντρεύονται μικρές», είπε.

Την ενοχή του για κατάχρηση ανηλίκου πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε τον σύνδεσμο και συνήψε ερωτική και σεξουαλική σχέση με την ανήλικη, κρυφά από την μητέρα της και παράλληλα με τη σχέση τους.

«Έδειχνε αγάπη και παρασύρθηκε από τα αισθήματά της η ανήλικη. Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε, με κανένα έθιμο, ούτε με τα έθιμα των Ρομά, γιατί διατηρούσε παράλληλη σχέση με μητέρα και κόρη», είπε η εισαγγελέας που πρότεινε την ενοχή του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε Ρομά που αρραβωνιάστηκε την 13χρονη κόρη της συντρόφου του"

Συνελήφθη μάνα, αδερφη και σπιτονοικοκυρά για τη δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου – Κατηγορούνται για έναν ακόμα φόνο

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της Φαίης Μπακογιώργου, 23χρονης εγκύου και μητέρας τριών παιδιών, που είχε βρεθεί το 2021 τυλιγμένη σε κουβέρτα και παρέμεινε για καιρό στα «αζήτητα» του νεκροτομείου του «Ελπίς».

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι, έκανα έναν αγώνα και ο Θεός με λυπήθηκε και βρέθηκαν οι δολοφόνοι του παιδιού μου. Η δικαίωση ήρθε. H ψυχούλα του παιδιού μου τώρα θα είναι αγνή», είπε συντετριμμένος ο πατέρας της, μιλώντας στο MEGA. Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της μητέρας, της αδελφής αλλά και της σπιτονοικοκυράς της Φαίης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η νεαρή πολύτεκνη μητέρα είχε εντοπιστεί νεκρή το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021 στην οδό Τύχης στα Πατήσια, περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι που έμενε.

Στο διαμέρισμα στα Πατήσια έμενε μαζί με τη μητέρα, την αδελφή της αλλά και μια τρίτη γυναίκα. Το «Φως στο Τούνελ» και η Αγγελική Νικολούλη είχαν ασχοληθεί εκτενώς με την υπόθεση παρουσιάζοντας μαρτυρίες που έκαναν λόγο για εκμετάλλευση και κακοποίηση της γυναίκας από τη σπιτονοικοκυρά.

Οι τρεις γυναίκες είναι αντιμέτωπες με βαρύτατες κατηγορίες από ανθρωποκτονία και εμπορία ανθρώπων.

Κατηγορούνται και για δεύτερη δολοφονία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι δολοφονίες οι οποίες αποδίδονται σε αυτά τα τρία άτομα είναι δύο και όχι μία. Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε, θύμα δολοφονικής ενέργειας είναι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διέμενε στο ίδιο διαμέρισμα με τις τρεις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και αυτή η γυναικά είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ενώ φαίνεται πως οι γυναίκες την εκμεταλλεύονταν. Η ερεύνα έγινε από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής, και σύμφωνα με τα στοιχεία, η μητέρα και η αδελφή της Φαίης είχαν γνωρίσει την μαστροπό-σπιτονοικοκυρά και αποφάσισαν την εκπόρνευση της άτυχης κοπέλας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη μάνα, αδερφη και σπιτονοικοκυρά για τη δολοφονία της Φαίης Μπακογιώργου – Κατηγορούνται για έναν ακόμα φόνο"

Εκτός λειτουργίας ο νεκροθάλαμος στο νοσοκομείο Σαντορίνης - Σε κακή κατάσταση σωρός 58χρονου

Ένα μακάβριο περιστατικό συνέβη την Τρίτη στο νοσοκομείο Σαντορίνης. Λόγω βλάβης στον νεκροθάλαμο, δεν συντηρήθηκε σωστά το πτώμα ενός 58χρονου και βρέθηκε σε κακή κατάσταση από τον ιατροδικαστή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφει το συμβάν:

Ο νεκροθαλαμος του νοσοκομείου είναι ο μοναδικός που λειτουργεί στο νησί. Το πρωί της Κυριακής μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο νεκρός άνδρας 58 ετών, επισκέπτης του νησιού από τη Δυτική Ελλάδα.

Ο γιατρός αμέσως διέγνωσε τον θάνατό του και έδωσε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση. Το πτώμα μεταφέρθηκε στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου. Η ευθύνη της μεταφοράς για ιατριδικαστική εξέταση είναι της αστυνομίας και του τελετάρχη.

Την Τρίτη, που πήγε η αστυνομία και ο τελετάρχης για να μεταφέρουν τον νεκρό για ιατροδικαστική εξέταση στην Αθήνα, βρήκαν τη σωρό σε κακή κατάσταση, παραπέμποντας σε βλάβη των ψυγείων του νεκροθαλάμου. Η αστυνομία ενημέρωσε την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, για το τραγικό αυτό συμβάν δεν έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι του νοσοκομείου γιατροί, νοσηλευτές, τεχνική υπηρεσία.

Όπως αναφέρει, την εποπτεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων την έχουν υπάλληλοι ειδικότητας νεκροτόμων - σαβανωτών. Το νοσοκομείο Σαντορίνης όπου λειτουργεί ο μοναδικός νεκροθάλαμος του νησιού, με 6 αναμονές, δεν διαθέτει νεκροτόμο - σαββανωτή.

"Εάν είχε φροντίσει η διοίκηση του νοσοκομείου να προσλάβει έναν τέτοιο υπάλληλο, όπως όλα τα νοσοκομεία έχουν κάνει ή να αναθέσει καθήκοντα σε κάποιον άλλο υπάλληλο δεν θα φθάναμε σε αυτή τη τραγική εικόνα της σωρού", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τονίζει, δε, πως στο νοσοκομείο δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος και ο μοναδικός γενικός γιατρός παραιτήθηκε αγανακτισμένος από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Δεν υπηρετεί κανείς καρδιολόγος, δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, μόλις τώρα ήρθε ενας και μοναδικός αναισθησιολόγος, υπηρετεί ένας παιδίατρος.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός λειτουργίας ο νεκροθάλαμος στο νοσοκομείο Σαντορίνης - Σε κακή κατάσταση σωρός 58χρονου"

Δίκη Πισπιρίγκου: «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη»

Την πεποίθηση της πως τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Τζωρτζίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η κλινική γιατρός, καθηγήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στην εγκληματολογία και τη γενετική, Carola Vinuesa.

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω καθώς είχαν δοθεί πολλά φάρμακα» ανέφερε η μάρτυρας, η οποία μίλησε για ελλιπή γονιδιακό έλεγχο σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη αν η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αθώα ή ένοχη.

Η καθηγήτρια, η οποία ανέβηκε στο βήμα ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε πως ο θάνατος του παιδιού θα μπορούσε να προκληθεί από επιληψία, πνευμονία ή καρδιολογικά προβλήματα. «Επειδή τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια και στα τρία παιδιά της οικογένειας, για εμάς υπάρχει κληρονομική γενετική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε πως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικές ηλικίες καθώς «στη γενετική έχουμε μεταβλητή εκφραστικότητα».

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, εξαρτάται «από το υπόλοιπο της γενετικής κατάστασης» καθώς «υπάρχουν πολλά γονίδιά και παραλλαγές τα οποία είτε προστατεύουν είτε επιδεινώνουν την κατάσταση».

Η γιατρός σημείωσε ότι και το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. «Μολύνσεις, φάρμακα, περιβαλλοντικοί λόγοι, μια δίαιτα μπορεί να προκαλέσουν μια αντίδραση νωρίτερα ή αργότερα…» υπογράμμισε.

Πρόεδρος: Έχετε καταλήξει από ποιο γονίδιο κατέληξε η Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Όχι…. Θα μπορούσε να είναι ένα ευρύ φάσμα … Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις , όπου η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, ερευνούμε ένα ευρύ φάσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως η μάρτυρας εστίασε, μεταξύ άλλων, στο μικρό μέγεθος της καρδιάς του παιδιού το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει γονιδιακό πρόβλημα.

Εισαγγελέας: θα μπορούσε να προκληθεί θάνατος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα αλλά είναι σπάνια και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Η μάρτυρας δέχτηκε από την υπεράσπιση σειρά ερωτήσεων σχετικά με την επάρκεια του γονιδιακού ελέγχου που έγινε στην Τζωρτζίνα.

«Για την αρχική έρευνα είναι επαρκή τα συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχθηκαν. Αυτός ο αριθμός γονιδίων χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική. Είναι ατελής αν θέλετε να βρείτε τα αιτία θανάτου ή ασθένειας» ανέφερε η μάρτυρας και πρόσθεσε: «Συνήθως αυτά τα πάνελ πιθανώς επιβεβαιώνουν παθογένειες όταν αναφέρονται μόνο οι γνωστές παραλλαγές. Εάν παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες από το DNA των γονιών ή των αδελφών τότε συχνά παραλλαγές άγνωστης σημασίας, που δεν αναφέρονται στα κλινικά πάνελ, μπορεί να αναβαθμιστούν και να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για παθογενείς παραλλαγές. Υπάρχουν πρόσθετοι γενετικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν…».

Η καθηγήτρια τόνισε πως τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων αλλάζουν χρόνο με το χρόνο τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων. «Συνεχώς αποκτούμε καινούργιες πληροφορίες» είπε.

Αλέξης Κούγιας: Το δικαστήριο εδώ προσπαθεί να διαπιστώσει αν το παιδί πέθανε από χορήγηση κεταμίνης ή από άλλη αιτία. Βλέποντας το φάκελο είδατε αν έχουν γίνει έλεγχοι στο παιδί για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου;

Μάρτυρας: Καταρχάς να πω ότι η κεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα είναι πολύ κοντά στη θεραπευτική δόση. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι, αυτό το κορίτσι υπέφερε από άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Η γονιδιακή αλληλούχιση θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες.

Αλέξης Κούγιας: Έπρεπε να διαταχθεί καινούργιος γενετικός έλεγχος μετά το θάνατο του παιδιού;

Μάρτυρας: Με δεδομένο ότι πρόκειται για έρευνα που αφορά πιθανή εγκληματική ενέργεια έπρεπε να γίνει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται πλήρης γονιδιακός έλεγχος σε κάθε παιδί με αιφνίδιο θάνατο αλλά αυτό δεν συνηθίζεται σε όλες τις χώρες.

Η έκθεση

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε στο δικαστήριο έκθεση – ιατρική γνωμοδότηση που φέρει την υπογραφή των γενετιστών Todor Arsov και Carola Vinuesa, οι οποίοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Στην επίμαχη έκθεση, οι ειδικοί επιστήμονες διατυπώνουν τις θέσεις τους, συνδυάζοντας τα στοιχεία που αφορούν στο θάνατο της Τζωρτζίνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη και, μεταξύ άλλων, αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το παιδί πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης κάνοντας λόγο για «σφάλμα δοσολογίας».

Οι γενετιστές διατυπώνουν την άποψη ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να συμβάλει στο θάνατο και όχι να τον προκαλέσει καθώς το παιδί ήταν σοβαρά άρρωστο. Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν έγινε ολοκληρωμένος γονιδιακός έλεγχος θέτοντας θέματα κληρονομικότητας.

Οι υπογράφοντες εκφράζουν τη θέση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της κατηγορούμενης με δεδομένο ότι «κάθε παιδί φαίνεται να έχει πεθάνει από ιατρικές καταστάσεις» και δεν υπάρχει επαρκή γνώση της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων. Μάλιστα, προτείνουν περαιτέρω γονιδιακό έλεγχο αλλά και των καρδιακών ευρημάτων που αφορούν και τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πισπιρίγκου: «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη»"

Μετρό: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων στα Εξάρχεια

Κάτω από το κλίμα έντασης, επεισοδίων και δηλώσεων που επικρατεί τις τελευταίες μέρες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την κοπή των δένδρων, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση 50 κατοίκων της περιοχής που ζητούν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή του επίμαχου σταθμού του Μετρό.

Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι 50 Εξαρχιώτες και ήδη έχει συζητηθεί στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ. Στο μεταξύ, προηγουμένως από το ίδιο Τμήμα είχε απορριφθεί το αίτημα των κατοίκων για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να παγώνουν άμεσα τα έργα.

Υπενθυμίζεται, ότι στην πλατεία Εξαρχείων έχει προγραμματιστεί η κατασκευή σταθμού του Μετρό για το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή της νέας Γραμμής 4.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού στις οδούς Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη και η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλειάδη, απέρριψε την αίτηση αναστολή των κατοίκων (απόφαση 330/2023).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, κρίνει ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς βλάβης των κατοίκων».

Η κοπή των δένδρων της πλατείας

Το ΣτΕ το απασχόλησε και η κοπή των δένδρων της πλατείας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ενώ το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα (αναλαμβάνει καθήκοντα με την είσοδο του νέου έτος).

Ο τελευταίος έχει ζητήσει να σταματήσουν οι κοπές δέντρων στην πλατεία των Εξαρχείων και να γίνει διαβούλευση «ακόμη και την ύστατη στιγμή».

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ για την κοπή των δένδρων, υπογραμμίζει:

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».

Επίσης, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων σε διάφορα σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ενώ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη χάραξη όσο και κατά την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και όλες οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί».

Προκύπτει επομένως, σημειώνει το ΣτΕ, ότι όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις που επικαλούνται οι 50 κάτοικοι «στο αστικό περιβάλλον και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής των Εξαρχείων οι οποίες προκαλούνται ή ενδέχεται να προκληθούν από τις πρόδρομες εργασίες και την κατασκευή του επίμαχου ουσιώδους έργου υποδομής, έχουν προβλεφθεί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα».

Σε άλλο σημείο, το ΣτΕ υπογραμμίζει στην εν λόγω απόφαση τους:

«Υπό τα δεδομένα αυτά, όμως, οι δυσμενείς επιπτώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή του επίμαχου σταθμού (τοποθέτηση εργοταξίου, αρχαιολογικές έρευνες, αφαίρεση και μεταφύτευση δέντρων και λοιπής βλάστησης και άλλα) έχουν περιγραφεί στις σχετικές μελέτες και έχουν εκτιμηθεί προσηκόντως και επιπλέον περιορίζονται σε αυτό το στάδιο της εκτέλεσης του έργου.

Είναι δηλαδή προσωρινές, εν πάση δε περιπτώσει, οι εν λόγω επιπτώσεις αμβλύνονται σημαντικά με τις ειδικές ρήτρες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1) τη μέριμνα αναδόχου να περιορίσει κατά το δυνατόν χρονικά την κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων,

2) την υποχρέωση και για την προσωρινή μεταφύτευση των υφιστάμενων επί της πλατείας δέντρων και θάμνων που δύνανται επιτυχώς να μεταφυτευτούν και

3) τη φύτευση κατά τη φάση κατασκευής του έργου 2.000 νέων δέντρων εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων και πλησίον της πλατείας ή στην ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Και καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετρό: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων στα Εξάρχεια"

Η ηγεσία της Χαμάς κάνει παραμυθένια ζωή στο Κατάρ με περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων

Οι Παλαιστίνιοι μαστίζονται από την πείνα λόγω του πολέμου με το Ισραήλ, όμως η ηγεσία της Χαμάς και τουλάχιστον τρία κορυφαία στελέχη της απολαμβάνουν μια παραμυθένια ζωή στο Κατάρ, με περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ismail Haniyeh, Moussa Abu Marzuk και Khaled Mashal μένουν στην Ντόχα που στεγάζονται τα γραφεία της οργάνωσης, λαμβάνοντας ετήσια χρηματοδότηση από τη χώρα που κατοικούν και την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ. Το κράτος του Κόλπου δίνει 120 έως 480 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών παρείχε 380 εκατομμύρια από το 2021.

Μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες που αλλάζουν συνέχεια, ενώ με ιδιωτικά τζετ κάνουν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στα social media και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν τα στελέχη να κοιμούνται σε τεράστια δωμάτια, να απολαμβάνουν δείπνο με τουλάχιστον 10 διαφορετικά πιάτα και να αθλούνται σε ιδιωτικά γυμναστήρια.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ismail Haniyeh έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Τουρκία για διακοπές και πάντα έμενε σε πλουσιοπάροχα μέρη. Μάλιστα, ο γιος του Maaz Haniyeh αποκαλείται στη Γάζα ως «ο πατέρας των ακινήτων», επειδή κάνει συλλογή από βίλες και κτήρια που αγοράζει με χρήματα της οργάνωσης.

Γκρίνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Το lifestyle των ηγετών της Χαμάς και η στήριξη του Κατάρ δεν είναι μυστικά στη Δύση, όμως επανέρχονται στο προσκήνιο λόγω του πολέμου με το Ισραήλ, κάτι που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις του εμιράτου με την Ουάσιγκτον. Η New York Post αναφέρει ότι η χώρα του Κόλπου φιλοξενεί την βάση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στη περιοχή, ειδικά όσο το Ιράν παραμένει απειλή για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Andy Ogles κατέθεσε νομοθετική πρόταση για να γίνει άρση του «ειδικού καθεστώς του Κατάρ ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ», με αφορμή τη στάση της χώρας στο Μεσανατολικό.

«Καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς συνεχίζουν να προκαλούν τον όλεθρο στις ζωές αθώων Ισραηλινών αμάχων, οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει σύμμαχος που να τους υποστηρίζει. Δυστυχώς, το κράτος του Κατάρ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τη Χαμάς, καθώς η ηγεσία της απολαμβάνει πολιτικό καταφύγιο στη Ντόχα», είπε για τους λόγους που κατέθεσε τη σχετική πρόταση.

Σε περίπτωση που εγκριθεί και εφαρμοστεί λοιπόν, το Κατάρ θα αφαιρεθεί από το ειδικό συμμαχικό καθεστώς των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής απολαμβάνουν το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ηγεσία της Χαμάς κάνει παραμυθένια ζωή στο Κατάρ με περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων"

Νέα πρόκληση Ακσενέρ: Να παραμείνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπως έμειναν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Θράκης και της Συνθήκης της Λωζάννης, για να ζητήσει να μην απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, γιατί αν φύγουν, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ εκεί, όπως δήλωσε.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της σήμερα, η Μεράλ Ακσενέρ προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση, να μην γίνει έρμαιο του αμερικανικού σχεδίου για την εκκένωση της Γάζας από τον άμαχο πληθυσμό. «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας. Ένα σημείο της δήλωσης που έγινε μετά την επίσκεψη τράβηξε την προσοχή μας» ανέφερε, παρατηρώντας: «Λέγεται ότι έχουν επισκεφθεί διάφορες χώρες της περιοχής και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Γάζα». Σημείωσε, ότι η λύση στις «φρικαλεότητες που προκαλεί ο Νετανιάχου» στην Παλαιστίνη, δεν είναι η απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή: «Δεν είναι οι αθώοι Παλαιστίνιοι που πρέπει να φύγουν από τη Γάζα, αλλά ο ίδιος ο δολοφόνος Νετανιάχου» είπε.

«Αν δεν θέλετε να προδώσετε την Παλαιστινιακή υπόθεση» συνέχισε, «αν είστε σοβαροί με την πρότασή σας για λύση δύο κρατών, αν είστε ειλικρινείς με την ιδέα να είστε χώρα εγγυήτρια, τότε δεν θα επιτρέψετε στον παλαιστινιακό λαό, που βομβαρδίζεται από βόμβες εδώ και ημέρες, να ξεριζωθεί από τα σπίτια και την πατρίδα του». «Μην γίνεται παιχνίδι στα χέρια των ΗΠΑ, που σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους άμαχους, μην αφήσετε και πάλι τη χώρα μας, που τη μετατρέψατε σε αποθήκη φυγάδων, αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων» δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό η Μεράλ Ακσενέρ, έκανε ιστορική αναδρομή στην Συνθήκη της Λωζάννης: «Ξέρετε ποιο ήταν το πιο σημαντικό θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης; Το πιο σημαντικό θέμα ήταν να μην σταλούν οι Τούρκοι από το Ιράκ, τη Συρία και τη Δυτική Θράκη στην Ανατολία. Κάθισαν σε εκείνο το τραπέζι για να στείλουν όλους τους πληθυσμούς που έπρεπε να είναι ανταλλάξιμοι, δηλαδή όλους τους Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Θράκης, στην Ανατολία. Αλλά αναφέρομαι στην αντίληψη εκείνων των ημερών του 1923-24, αναφέρομαι σε μια Τουρκία που είχε ισοπεδωθεί... Αλλά σε εκείνο το τραπέζι αντιστάθηκαν. Κι εγώ είμαι παιδί οικογένειας ανταλλαγέντων προσφύγων. Μας έστειλαν από τη Δράμα και ήρθαμε στην Τουρκία. Αλλά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έμειναν εκεί. Γιατί αν είχε επιστρέψει από εκεί αυτός ο πληθυσμός, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα».

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος σχολίασε πως το τουρκικό κράτος δεν παράτησε ποτέ από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, όποια κυβέρνηση κι αν ήρθε στην εξουσία, δύο πράγματα: «Το ένα ήταν να αποτραπούν οι Τουρκομάνοι του Ιράκ να έρθουν μαζικά στην Τουρκία, να μείνουν οι Τουρκομάνοι στη Συρία και να κρατηθεί εκεί ο τουρκικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη». Καταλήγοντας, η Ακσενέρ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν, ότι δεν ακολουθεί την πολιτική αυτή και διορίζει πρέσβεις με κομματικά κριτήρια όσους δεν κατορθώνει να τους εκλέξει βουλευτές, παραμερίζοντας το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείο Εξωτερικών που είναι φορέας της συλλογικής μνήμης του τουρκικού κράτους.

Η Μεράλ Ακσενέρ σχολίασε ακόμη ότι «η Δύση επικεντρώνεται στις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς και αγνοεί την τρομοκρατία του Νετανιάχου, ενώ η Ανατολή επικεντρώνεται στην τρομοκρατία του Νετανιάχου και αγνοεί τη Χαμάς, η οποία σφαγιάζει αμάχους και δίνει λευκή επιταγή στον Νετανιάχου». Όπως είπε, η Τουρκία δεν μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές τις «υποκρισίες της Δύσης και της Ανατολής». Η Τουρκία θα πρέπει να είναι μόνο στο πλευρό της συνείδησης, του δικαίου και της δικαιοσύνης, τα οποία ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεχάσει, δήλωσε τονίζοντας: «Προκειμένου να οικοδομηθεί μια διαρκής ειρήνη, η Τουρκία θα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που αγωνίζονται για την ειρήνη και όχι εκείνους που τρέφονται από το μίσος».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα πρόκληση Ακσενέρ: Να παραμείνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπως έμειναν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη"

«Τσουχτερό» πρόστιμο από την Ιταλική δικαιοσύνη στην Airbnb – Αποφάσισε κατάσχεση 779 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία

Η εισαγγελία του Μιλάνου διέταξε την προληπτική κατάσχεση 779 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Airbnb Ireland Unlimited Company, με έδρα την Ιρλανδία, αλλά και μέτρα εις βάρος τριών διευθυντικών στελεχών της καθώς η εταιρεία κατηγορείται για φοροδιαφυγή λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης μεταξύ 2017 και 2021

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μιλάνου, οι πελάτες της εταιρίας κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο πλήρωσαν 3.711.685.297 ευρώ, αλλά στο ιταλικό δημόσιο δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενοι φόροι.

Την έρευνα ανέλαβε η οικονομική αστυνομία της ιταλικής συμπρωτεύουσας και την εντολή κατάσχεσης υπέγραψε δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες. Η προβλεπόμενη φορολόγηση έως τώρα στην Ιταλία αντιστοιχούσε στο 21% της βραχυπρόθεσμης μισθώσης, ενώ από το επόμενο έτος, η κυβέρνηση Μελόνι -σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού- θα αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 26%.

H εντολή κατάσχεσης, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, aφορά λογαριασμούς της εταιρίας Airbnb Ireland Unlimited Company. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μιλάνου, «το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Συμβούλιο Επικρατείας της Ιταλίας έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν ότι η εταιρία υποχρεούται να καταβάλει τον συγκεκριμένο φόρο».

Σε ανακοίνωσή της, τέλος, η εταιρία υπογράμμισε ότι «θεωρεί πως έδρασε με σεβασμό στον νόμο» και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις ιταλικές φορολογικές αρχές» κατά τον οποίο «θα ζητήσει να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά της».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τσουχτερό» πρόστιμο από την Ιταλική δικαιοσύνη στην Airbnb – Αποφάσισε κατάσχεση 779 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία"

Χαμάς: Θέλουμε μόνιμο πόλεμο, δεν θέλουμε να διοικήσουμε τη Γάζα – Στόχος της 7ης Οκτωβρίου η αλλαγή της εξίσωσης

Σε συνεντεύξεις τους στους New York Times, ανώτερα στελέχη της Χαμάς τόνισαν ότι ο στόχος τους με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν να “αλλάξουν ολόκληρη την εξίσωση” και να ανανεώσουν την προσοχή στην παλαιστινιακή υπόθεση, σύμφωνα με τα λόγια του Χαλίλ αλ-Χάγια, μέλους του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στο Κατάρ.

Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση ήταν μια μεγάλη πράξη, και χωρίς αμφιβολία, ήταν γνωστό ότι η αντίδραση σε αυτήν την πράξη θα ήταν μεγάλη“, λέει. “Έπρεπε να πούμε στον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός αγώνας δεν θα πέθαινε“.

Ο Al-Hayya και άλλα μέλη της Χαμάς απορρίπτουν την ιδέα ότι θέλουν να κυβερνήσουν τη Γάζα, εκφράζοντας αντίθετα την υποστήριξή τους στην ατελείωτη σύγκρουση. “Ελπίζω ότι η κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ θα γίνει μόνιμη σε όλα τα σύνορα και ότι ο αραβικός κόσμος θα σταθεί στο πλευρό μας“, τόνισε ο σύμβουλος της Χαμάς Taher El-Nounou.

Ο στόχος της Χαμάς δεν είναι να διοικεί τη Γάζα και να της φέρνει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και τέτοια. Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν επιδίωξε να βελτιώσει την κατάσταση στη Γάζα. Αυτή η μάχη έγινε για να ανατρέψει εντελώς την κατάσταση” κατέληξε ο αλ-Χάγια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμάς: Θέλουμε μόνιμο πόλεμο, δεν θέλουμε να διοικήσουμε τη Γάζα – Στόχος της 7ης Οκτωβρίου η αλλαγή της εξίσωσης"

Ο Σάκης Τανιμανίδης διαψεύδει πως είναι ο influencer που φοροδιαφεύγει

Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για influencers που «κρύβουν» χρήματα από την Εφορία. Ο Σάκης Τανιμανίδης αποφάσισε να απαντήσει μέσω του «περιβάλλοντός» του.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso ανέφερε ότι ο γνωστός παρουσιαστής είναι ο influencer που δεν δήλωνε τα χρηματικά ποσά που έπαιρνε ως αμοιβή από εταιρίες για την πώληση ή την προώθηση προϊόντων. Η πλευρά του Σάκη Τανιμανίδη, όμως, το διαψεύδει.

Πρόσωπο από το περιβάλλον του γνωστού παρουσιαστή μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα και διέψευσε ότι υπήρχε περιστατικό φοροδιαφυγής.

«Το πρόστιμο αφορά την εταιρεία παραγωγής του World Party, όπου ιδιοκτήτες ήταν ο Σάκης Τανιμανίδης και ο Γιώργος Μαυρίδης, η οποία μάλιστα πλέον έχει κλείσει.

Το πρόστιμο φέρεται να ήταν ένα ποσό μεταξύ 10.000 με 30.000 ευρώ όπου εξοφλήθηκε αμέσως και μάλιστα το θέμα έλυσε κατευθείαν ο λογιστής τους, οπότε είναι άτοπες οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ο Σάκης Τανιμανίδης αν ήθελε θα μπορούσε να διαφύγει δικαστικά για επανέλεγχο, όμως επέλεξε να πληρώσει το πρόστιμο», τονίστηκε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σάκης Τανιμανίδης διαψεύδει πως είναι ο influencer που φοροδιαφεύγει"

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Αποχή από αύριο από τις δίκες συμφερόντων του Δημοσίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες φορολογικές διατάξεις

Σε αποχή από αύριο Πέμπτη από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, προχωρά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα φορολογικά μέτρα. Η αποχή, όπως αναφέρει ο ΔΣΑ που ξεκινάει αύριο θα διαρκέσει μέχρι την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του δικηγορικού σώματος. Ακόμη, ο ΔΣΑ όπως αναφέρει, αποφάσισε και μια σειρά άλλων ενεργειών και δράσεων, όπως η πραγματοποίηση μαζικής πορείας διαμαρτυρίας δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου, ονομαστική πρόσκληση στα γραφεία του Συλλόγου των βουλευτών – δικηγόρων για ενημέρωση και συστράτευση, κ.ά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ μετά από χθεσινή του συνεδρίασή του, αναφέρει τα εξής: «Η Κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα «κλείνει το μάτι» στην φοροδιαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους». Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά την μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Προφανώς, ζήλεψε τη δόξα του «νόμου Κατρούγκαλου» μεταθέτοντας τον τομέα της παρέμβασής της από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, προφανώς απευθύνεται σε αδαείς αφού είναι γνωστό από την εμπειρία του παρελθόντος, ότι οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν αποδειχθεί, ατελέσφορες. Όπως επίσης, αδόκιμη και εκ του πονηρού είναι και η προσπάθεια ταύτισης των ελεύθερων επαγγελματιών με τους μισθωτούς, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι διαφορετική κατηγορία από αυτή των μισθωτών ούτε αφορολόγητο εισόδημα έχουν ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Περαιτέρω δε, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού. Σήμερα, η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις, κάτι που αποδεικνύεται αναμφισβήτητα και από τα στοιχεία των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον αριθμό όσων έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις, στοιχεία που είναι γνωστά στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 33% περίπου των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν οφειλές εκτός ρύθμισης.

Εάν η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να πατάξει την φοροδιαφυγή θα έβαζε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τα μεγάλα εισοδήματα και συμφέροντα, τα οποία όμως δεν αγγίζει, ευρισκόμενη προφανώς σε μία διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λυσιτελώς με την φορολόγηση των εισοδημάτων των 10.000 ευρώ αλλά εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικά για εμάς, τους δικηγόρους, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης. Έρχονται να προστεθούν ιδίως στην κυβερνητική αδιαφορία για την στήριξη του δικηγορικού επαγγέλματος, κατά την περίοδο της πανδημίας, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, στην μη μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, στην μη επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, τη μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε- για το όριο απαλλαγής δε, πρέπει να διευκρινιστεί ρητώς ότι δεν θίγεται από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα-, στις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, στην απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, στην απαξίωση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων, στην μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ, στην μη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά από 1.1.2024 έρχεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 3,8% σε συνέχεια της περσινής αύξησης τους κατά 9,64% (αύξηση από 288 ευρώ σε 311 ευρώ ετησίως πέρυσι για την 1η ασφαλιστική κλάση και από 311 ευρώ σε 324 ευρώ φέτος).

Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που προκαταβάλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.

Περαιτέρω, ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός δικηγόρων χρησιμοποιεί την κατοικία τους και ως γραφείο, λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα επαγγελματικά τους έξοδα.

Για εμάς, τους δικηγόρους, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και ως εκ τούτου, ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Διότι χωρίς αξιοπρεπείς δικηγόρους, συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν υφίσταται ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές.

Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, μαζική, διαρκής και στοχευμένη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ζητά την άμεση απόσυρσή τους και διεκδικεί την υλοποίηση των αποφάσεων της Ολομέλειας για την στήριξη του επαγγέλματος και συγκεκριμένα:

• Αύξηση των ορίων απαλλαγής του ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ

• Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

• Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

• Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες

• Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

• Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

• Επανεκτίμηση των γραμματίων προείσπραξης

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του ΔΣΑ, αποφάσισε:

1. Αποχή από Πέμπτη 9.11.2023 από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων από την Πέμπτη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με επιφυλασσόμενου του ΔΣ της παράτασης της αποχής αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας.

2. Συνάντηση την Πέμπτη 9.11.2023 και ώρα 3μμ στα γραφεία του ΔΣΑ και συντονισμός δράσεων με λοιπούς φορείς ελευθέρων επαγγελματιών .

3. Πραγματοποίηση μαζικής πορείας διαμαρτυρίας δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου .

4. Εισήγηση στην Ολομέλεια για αποχή των μελών μας από τις επιτροπές Κτηματολογικών διαφορών, Δασικών χαρτών, ΣΥΠΟΘΑ, Μητρώο Νομικών Εισηγητών κλπ.

5. Ονομαστική πρόσκληση στα γραφεία του ΔΣΑ των βουλευτών – δικηγόρων για ενημέρωση και συστράτευση στον αγώνα μας.

6. Δημοσιοποίηση στοιχείων επικοινωνίας των βουλευτών – δικηγόρων της συμπολίτευσης, για τη μαζική έκφραση αντίδρασης και διαμαρτυρίας μας προς αυτούς.

7.Δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ.

8. Ενημέρωση και διαμαρτυρία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ, την Παρασκευή 10.11.2023 και ώρα 14:00’.

9. Κλιμάκωση κινητοποιήσεων μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και το συντονισμό της δράσης μας με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Αποχή από αύριο από τις δίκες συμφερόντων του Δημοσίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες φορολογικές διατάξεις"

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται και η Έλενα Ακρίτα, επειδή στήριξε υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) του κόμματος τη βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα. Την παραπομπή στο πειθαρχικό προκάλεσε η στάση που τήρησε η βουλευτής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και όχι την δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη που επέλεξε το κόμμα.

Η σχετική απόφαση για την παραπομπή της ελήφθη μόλις χθες από το τοπικό κομματικό όργανο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου ανήκει στην εσωκομματική τάση της Ομπρέλας, που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Να σημειωθεί επίσης ότι δικαίωμα να παραπέμψει κάποιον στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει κάθε μέλος του κόμματος.

Η κα Ακρίτα είχε γράψει στο Facebook στις 20 Οκτωβρίου πως: «Με ρώτησε φίλος γιατί ψήφισα δεξιό δήμαρχο στον περιοχή μου. Απάντησα αυτό: «Πιστεύω και τιμώ τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ψηφίζω τον καλύτερο για την γειτονιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην Πάτρα θα ψήφιζα Πελετιδη, στο Χαλάνδρι Ρούσσο, στα Τρίκαλα Παπαστεργίου (στις προηγούμενες εκλογές) και στη Φιλοθέη τον δήμαρχο που έκανε τη γειτονιά μου καλύτερη». Ψηφίζω ανεξάρτητα από κόμματα εκτός από τα φασιστικά». Η ανάρτηση αυτή είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή επικριτικά σχόλια, με κάποια μάλιστα να της υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των μελών του κόμματος που απορρέουν από το Καταστατικό και αναφέρουν πως τα μέλη θα πρέπει «να μην συμμετέχουν ή με άλλον τρόπο στηρίζουν ανταγωνιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτές που στηρίζει η συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η κα Ακρίτα είχε απαντήσει τότε: «Πήγαινέ με στο Πειθαρχικό» και σε άλλο σημείο είχε εξηγήσει ότι την ενδιαφέρει η γειτονιά της «να είναι καθαρή, ασφαλής, φωτισμένη, πράσινη, φιλική και η δημοτική αρχή να εξυπηρετεί τους κατοίκους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην απόφαση της η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας πάντως ζητά την απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών με ψήφους 26 υπέρ 6 κατά 4 αποχές (σ.σ. εννοεί τους Τζουμάκα, Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη), υποβάλλοντας παράλληλα την καταγγελία εις βάρος της κας Ακρίτηα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Πολιτική Γραμματεία, με ταυτόχρονο παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Έλενας Ακρίτα, με ομόφωνη απόφαση.

Αναλυτικά το κείμενο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας, αναφέρει:

«ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τέσσερα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αν και τελικά μετά από «δεύτερη ανάγνωση» οι «διαγραφές» έγιναν παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογία.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού, υλοποιώντας πρακτικές που είναι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.

Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί παράλληλα ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπάζεται, σαν κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς.

-Δυστυχώς την αντικαταστατική αυτή συμπεριφορά στήριξαν και δεν διαχώρισαν την θέση τους αρκετά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

-Θέλουμε να τονίσουμε ότι από μόνη της αυτή η κίνηση είναι απόλυτα διχαστική.

  • Εισηγούμαστε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την πολιτική συζήτηση της παραπομπής αυτών των διαγραφών
  • Όπως επίσης ζητάμε από τον πρόεδρο Σ. Κασελακη την άμεση απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων.

Η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας

Προς :

-Κοινοβουλευτική ομάδα

-Πολιτική Γραμματεία

  • Επιτροπή δεοντολογίας

Εκ μέρους της ΝΕΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας αποστέλλουμε την απόφαση της σχετικά με την σοβαρή παραβίαση στοιχειωδων κανόνων δεοντολογίας του κόμματος μας από την Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σ. Έλενα Ακρίτα και σας παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος μας.

Στις 04.09.2023 η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (Ν.Ε.Β.Α.) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει εννέα (9) δημοτικά σχήματα στην περιοχή ευθύνης της.

Ανάμεσα σε αυτά και το δημοτικό συνδυασμό « ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ» με υποψήφια δήμαρχο τη δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, sites και blogs) της Βόρειας Αθήνας

Με αισθήματα έκπληξης, απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για τη δημόσια στήριξη της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, στο νυν δήμαρχο Ψυχικού – Φιλοθέης κ. Δημήτρη Γαλάνη.

Αποδοκιμάζουμε πολιτικά τη δημόσια στήριξη της σ. Ακρίτα, την οποία θεωρούμε αφενός πως βρίσκεται στον αντίποδα της βούλησης των μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., όπως εκφράστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ο.Μ. Φιλοθέης – Ψυχικού και της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και αφετέρου πως είναι αντίθετη με τις αξίες, ιδέες και αυτοδιοικητικές προτεραιότητες του κόμματός μας !

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα, που έχει θεσμικά όργανα, τα οποία και πρέπει να διασφαλίζουν τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Επειδή ως Νομαρχιακή επιτροπή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ενότητα, την αξιοπρέπεια και το κύρος του κόμματος, εισηγούμαστε την παραπομπή στην Επιτροπή δεοντολογίας της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφοράς».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται και η Έλενα Ακρίτα, επειδή στήριξε υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news