facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Ενδιαφέρον Μπάιντεν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο αύριο στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προσωπικός γιατρός του Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη και προσφέροντας εάν χρειαστεί τις υπηρεσίες του.

Σήμερα το πρωί, λίγο πριν την αναχώρηση για την λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω της μακράς πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος των εκδηλώσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την άφιξη του.

Ο γιατρός του τον συμβούλεψε να ξεκουραστεί και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο George Washington Uninversity για ιατρική παρακολούθηση. Συμφώνα με πληροφορίες είναι ευδιάθετος και δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την υγεία του, ενώ θα παραμείνει και σήμερα το βράδυ στο νοσοκομείο για καθαρά προληπτικούς λόγους.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ενδιαφέρον Μπάιντεν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη"

Αλέξης Κούγιας για καταδίωξη στο Πέραμα: «Αυτόπτες μάρτυρες δικαιώνουν τους αστυνομικούς»

 

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε για την αιματηρή καταδίωξη τα ξημερώματα του Σαββάτου (23.10.2021) που κατέληξε στο Πέραμα, με έναν 20χρονο νεκρό και 7 τραυματίες αστυνομικούς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha για το περιστατικό στο Πέραμα, ο Αλέξης Κούγιας είπε πως «πρέπει να συνέβη κάτι ακραίο» για το γεγονός ότι και οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ, είχαν την ίδια «αυτόματη» συμπεριφορά να ανοίξουν πυρ.

«Η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΛΑΣ. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα βοηθήσω για την έκδοση της σωστής απόφασης. Το πολυτιμότερο προστατευόμενο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και τους αστυνομικούς. Αύριο το πρωί θα πάρω τη δικογραφία. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που δικαιώνουν αστυνομικούς», είπε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε ότι «πέντε μοτοσικλέτες χτύπησε. Υπάρχει μία αυτόματη συμπεριφορά όχι ενός αλλά εφτά αστυνομικών. Μπορούσαν και με μία κίνηση να φύγουν οι 30 κάλυκες. Είναι τεράστιο υπερασπιστικό επιχείρημα ότι πυροβολούν συγχρόνως. Που σημαίνει ότι συνέβη κάτι ακραίο. Μου είπαν ότι δεν άκουσαν εντολή στον ασύρματο».

Σημειώνεται πως το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των 7 αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά την καταδίωξη και κρατούνται, εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα Κυριακή (24.10.2021): 

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας.

Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21. Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου.

Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας για καταδίωξη στο Πέραμα: «Αυτόπτες μάρτυρες δικαιώνουν τους αστυνομικούς»"

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας

Σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Αμέσως πριν από την αναχώρηση για τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω της μακράς πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος των εκδηλώσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την άφιξη του.

Ο γιατρός του τον συμβούλεψε να ξεκουραστεί, και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο George Washington Uninversity για ιατρική παρακολούθηση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας"

Θεοδωρικάκος: Επισκέφθηκε τους επτά αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ – «Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά»

Τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή (24/10) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook, «η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του 20χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του από τους πυροβολισμούς, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

«Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας», υπογραμμίζει ο υπουργός στην ανάρτησή του.

Η ανάρτησή του:

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Επισκέφθηκε τους επτά αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ – «Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά»"

Επεισόδια με Ρομά στοv Ασπρόπυργο - Έκλεισαν την Αττική Οδό - Πετρόπολεμος με την ΕΛ.ΑΣ

Προς τον οικισμό Σοφού στο βουνό του Ασπροπύργου κινούνται οι Ρομά που νωρίτερα απέκλεισαν την Αττική Οδό και επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 20χρονου άνδρα κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα. Πλέον η Αττική Οδός έχει ανοίξει και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Υπενθυμίζεται πως ο
μάδα 200 Ρομά έκλεισε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής την Αττική Οδό. Οι Ρομά πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με τους αστυνομικούς να απαντούν με κρότου - λάμψης.

Παράλληλα οι Ρομά έκαψαν ένα όχημα της Αττικής Οδού ενώ έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.  Η Αττική Οδός παραμένει κλειστή στο ύψος του Ασπροπύργου στον κόμβο της Μαγούλας, στο ρεύμα προς Μαγούλα.

Σημειώνεται πως στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις των ΜΑΤ, ο Αίαντας της ΕΛ.ΑΣ και πυροσβεστικά οχήματα. Υπενθυμίζεται πως και το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε σκηνικό έντασης ανάμεσα σε ομάδα 30 Ρομά στην ίδια περιοχή.

Την ίδια ώρα, γίνεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Πέραμα, για το θάνατο του 20χρονου. Στο σημείο έφτασαν περίπου 150 άτομα από διάφορες συλλογικότητες, διαμαρτυρόμενα για το θάνατο του 20χρονου νεαρού από τα πυρά των αστυνομικών.

Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή είναι πολύ αυτηρά ενώ εκεί, είναι σε ετοιμότητα και το όχημα ρίψης νερού. Η πορεία αναμένεται να καταλήξει στο σημείο που έγινε η συμπλοκή.

aspropirgos__1_

aspropirgos__2_

aspropirgos__3_

aspropirgos__4_

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια με Ρομά στοv Ασπρόπυργο - Έκλεισαν την Αττική Οδό - Πετρόπολεμος με την ΕΛ.ΑΣ"

Καιρός αύριο: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και μποφόρ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Θα χειροτερέψει ο καιρός αύριο Δευτέρα (25.10.2021), με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 6 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, κυρίως τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά έως 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο να είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στο ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 και στη νότια Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και μποφόρ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε συστηματικό παραβάτη των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου

Για τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από τη χώρα μας μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Η έντονη διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδος στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, «έχει εκνευρίσει τη γείτονα χώρα. Η συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας και η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με την Αμερική, έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο υπέρ της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά του προβλήματα, ωθούν τον κ. Ερντογάν σε φραστικές ακρότητες, σε προκλήσεις καθώς και σε ένταση της προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας. Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε συστηματικό παραβάτη των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όλοι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξήγησε ότι η Ελλάδα, υπερασπίζεται «τα Εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και προφανώς είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε απειλή. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει καθημερινά με την διαχείριση του μεταναστευτικού. Η χώρα μας έχει σφραγίσει τα θαλάσσια σύνορα της. Από 67.000 παράνομες αφίξεις το 2019, μόλις 2.400 μέχρι σήμερα, το 2021». Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «από την πρώτη μέρα που οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και οφείλει να τα προστατεύει αποτελεσματικά. Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και Ευρωπαϊκά. Αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία απόφαση στη σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης, όπου όλοι αναγνώρισαν την πολύ μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδος στην προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς το έχουμε αποδείξει στην πράξη με τη μείωση των ροών και το πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα το οποίο οφείλεται στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στον σωστό επιτελικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην υπερπροσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού».

«Εμείς θέλουμε περεταίρω Ευρωπαϊκή Ενίσχυση σε επίπεδο χρηματοδοτικών πόρων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας», απάντησε ο κ. Πλακιωτάκης όσον αφορά τη συνεργασία με την Ευρώπη και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο μας είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Λιμενικό που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος του οποίου αφορά σε σκάφη που ήδη έχουμε παραλάβει. Αυξήσαμε μετά από πολλά χρόνια τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού. Έχουμε προγραμματίσει την παραλαβή 70 επιπλέων νέων σύγχρονών σκαφών και συστημάτων. Στα επόμενα 2-3 χρόνια το Λιμενικό Σώμα, πλήρως εξοπλισμένο, θα μπορεί να προστατέψει όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, αλλά και να ανταπεξέλθει στο πολύ μεγάλο έργο του που δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ελληνικής Ναυτιλίας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αποτροπή του εγκλήματος στη θάλασσα, την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Αναφερόμενος στο πολυδιάστατο έργο του Λιμενικού Σώματος, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος έχουν ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις τις οποίες έχουν αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα η πολύ μεγάλη συνεισφορά του Λιμενικού, στον απεγκλωβισμό πάνω από 3.000 συμπατριωτών μας τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Και βεβαίως η αποτελεσματικότητα τους στον έλεγχο των υγειονομικών πρωτοκόλλων για ασφαλή διακίνηση μέσω πλοίων, όπου χρειάστηκε να απαγορεύσει την επιβίβαση σε πάνω από 30.000 άτομα, που δεν είχαν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Υπήρξαν βεβαίως κάποιες λίγες περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όμως στην πολύ μεγάλη πλειονότητα οι έλεγχοι λειτούργησαν όπως έπρεπε”.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και στην πορεία του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στην κρουαζιέρα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «ήταν η πρώτη χώρα που ουσιαστικά έθεσε ολοκληρωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και με αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα μήνυμα προς τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ότι η ανοίγει με ασφάλεια. Το γεγονός αυτό δημιούργησε το το απαραίτητο θετικό κλίμα τόσο στους επιβάτες, όσο και στους νησιώτες, και συνέβαλλε καθοριστικά στη θετική πορεία της κρουαζιέρας το καλοκαίρι”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλακιωτάκης: Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε συστηματικό παραβάτη των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου"

DW: Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά

Το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις χώρες, των οποίων οι πρεσβευτές χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι» και απειλούνται με απέλαση από την Τουρκία. Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων.

Μόνο μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και παρά τις φιλοφρονήσεις που εκφράστηκαν δημόσια, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέα δοκιμασία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νταβούντ Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) ο γερμανός πρέσβης και άλλοι εννέα ομόλογοι του, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά. Ο 64χρονος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής είναι προφυλακισμένος από το 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων ενάντια στην καταστροφή του πάρκου Γκεζί το 2013 και για κατασκοπία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την αποφυλάκιση του από την Άγκυρα, η οποία ωστόσο αδιαφορεί. Την δικαστική απόφαση επικαλέστηκαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Νεοζηλανδίας όπως και της Γερμανίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να πάρει δημόσια θέση, αλλά μάλλον προσανατολίζεται να χειριστεί την υπόθεση σε συντονισμό με τα άλλα εννέα κράτη. «Έχουμε λάβει γνώση των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ερντογάν όπως και τη σχετική ειδησιογραφία και συζητούμε αυτή τη στιγμή με τις άλλες εννέα εμπλεκόμενες χώρες», δήλωσαν κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Παρόμοια προσεκτική στάση τηρεί και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι ζητά διευκρινήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλάουντια Ροτ. Σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, «οι αδίστακτες ενέργειες του Ερντογάν ενάντια σε επικριτές του πραγματοποιούνται όλο και πιο ανεξέλεγκτα.» Η «αυταρχική του πορεία» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις και τη διακοπή της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει πως «μια πιθανή απέλαση» των 10 πρεσβευτών από το «νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία θα ήταν απερίσκεπτη, μη διπλωματική και θα αποδυνάμωνε τη συνοχή της συμμαχίας.» Ο Γκραφ Λάμπσντορφ αμφιβάλει, ότι o κ. Ερντογάν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη. Σκληρή κριτική ασκεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Ρόμπερτ Ρέτγκεν, στη Süddeutsche Zeitung. Ενώ κάνει λόγο για «κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική», ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καταλογίζει στον τούρκο πρόεδρο, ότι «οδηγεί τη χώρα του περαιτέρω σε πλήρη απομάκρυνση από την Ευρώπη και τη Δύση.»

Μοναδικό κόμμα που δείχνει κατανόηση για τη τουρκική στάση, είναι το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ο εκπρόσωπος της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πετρ Μπύστρον, καταλογίζει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κομισιόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας. Αντί να επιλέξουν τη διπλωματική οδό για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά οι δύο θεσμοί επιδόθηκαν σε «πολιτικό ακτιβισμό». Αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εκτιμά ο βουλευτής του AfD.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Διχάζει Γερμανία-Τουρκία η υπόθεση Καβαλά"

Πρόβατα κατέκλυσαν τη Μαδρίτη στο δρόμο προς τα χειμερινά βοσκοτόπια

Οι δρόμοι της Μαδρίτης γέμισαν με πρόβατα και ήχους από τα κουδούνια τους, καθώς οι βοσκοί οδηγούσαν τα κοπάδια τους μέσα από το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας αρχαίους δρόμους μετακίνησης των αιγοπροβάτων για τον χειμώνα.

Κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας πήραν θέση σε πεζοδρόμια και δρόμους για να παρακολουθήσουν το θέαμα, το οποίο ακυρώθηκε πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

AP Photo/Manu Fernandez
 
AP Photo/Manu Fernandez

Το ετήσιο φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 1994, επιτρέπει στους βοσκούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν παραδοσιακές διαδρομές προκειμένου να μεταφέρουν τα ζώα τους από τη βόρεια Ισπανία σε νοτιότερα βοσκοτόπια ενόψει του χειμώνα.

AP Photo/Manu Fernandez

Η διαδρομή θα τους περνούσε μέσα από ήσυχα τοπία της υπαίθρου πριν από κάποιους αιώνες, όμως σήμερα πρέπει να διασχίσουν την πολύβουη πόλη. «Είναι θαυμάσια. Έρχομαι κάθε χρονιά και αυτή είναι η πρώτη φορά που πήρα τα παιδιά, επομένως είναι φανταστικά», είπε η τριανταεννιάχρονη Γκρασιέλα Γκονσάλες.

AP Photo/Manu Fernandez

Οι βοσκοί, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, συνόδευαν τα κοπάδια τους υπό τους ήχους μουσικής και χόρευαν — τα παιδιά έδειχναν να απολαμβάνουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ζώα.

 ΑΠΕ, AP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβατα κατέκλυσαν τη Μαδρίτη στο δρόμο προς τα χειμερινά βοσκοτόπια"

Χρήστος Κονταρίδης: Εάν το Κράτος θέλει τέτοια Αστυνομία, να την καταργήσει και να προσλάβει security, αφού έτσι έχει εξελιχθεί το Σώμα

'ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ" ζήτησε ο Υπουργός (από ποιον ήθελα να ήξερα για να δούμε τι υπόβαθρο θα έχει η έρευνα).

ΕΔΕ σαφώς και πρέπει να περάσει ο αστυνομικός, που έδωσε την εντολή, μέσω του εκφωνητή, να αφήσουν το όχημα με τους υπόπτους να περάσει ανενόχλητο. Αυτή η μόνιμη φοβία της Αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της πρέπει να σταματήσει, έστω και αν προάγονται όσοι συμπεριφέρονται σαν τον αστυνομικό στο κέντρο και όχι σαν τους κανονικούς Αστυνομικούς πάνω στις μηχανές (που βρίσκονται σε θέση κατηγορουμένου), και εκεί συνίσταται η απαξίωση που βιώνει πολλές φορές το Σώμα από τους πολίτες.

Ο φόβος είτε για να σταματήσεις το όχημα είτε για πιθανά επεισόδια, είτε για ο,τιδήποτε άλλο δεν ταιριάζει σε καμιά Αστυνομία του κόσμου, και αν αυτοί που προίστανται φοβούνται, κακώς επέλεξαν αυτό το επάγγελμα και κάκιστα βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Εάν το Κράτος θέλει τέτοια Αστυνομία, να την καταργήσει και να προσλάβει security, αφού έτσι έχει εξελιχθεί το Σώμα.

Υ.Γ. ΟΙ ΔΙ.ΑΣ. ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ. ΝΑ ΔΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ.........

bloko

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρήστος Κονταρίδης: Εάν το Κράτος θέλει τέτοια Αστυνομία, να την καταργήσει και να προσλάβει security, αφού έτσι έχει εξελιχθεί το Σώμα "

Στα 2.098 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - 365 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Κυριακή 24 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφονται 30 νέοι θάνατοι ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 356 διασωληνωμένοι ασθενείς. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 2.098

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
  • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.098, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 716.358 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
  • Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 145 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.164 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.628 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 365 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 321 (87.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι
  • Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.282 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 253 (ημερήσια μεταβολή +5.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η γεωγραφική κατανομή

Σε υψηλά επίπεδα κινείται και σήμερα Κυριακή 24 Οκτωβρίου η Αττική με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 413 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 352 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλεί και η Λάρισα με 151 νέα κρούσματα.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 29
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 40
  • ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 6
  • ΑΡΚΑΔΙΑΣ 46
  • ΑΡΤΑΣ 1
  • ΑΧΑΪΑΣ 74
  • ΒΟΙΩΤΙΑΣ 16
  • ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 42
  • ΓΡΕΒΕΝΩΝ 17
  • ΔΡΑΜΑΣ 36
  • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 11
  • ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 83
  • ΕΒΡΟΥ 51
  • ΕΥΒΟΙΑΣ 17
  • ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 5
  • ΖΑΚΥΝΘΟΥ 14
  • ΗΛΕΙΑΣ 6
  • ΗΜΑΘΙΑΣ 61
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 42
  • ΘΑΣΟΥ 7
  • ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 352
  • ΘΗΡΑΣ 2
  • ΙΚΑΡΙΑΣ 1
  • ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 33
  • ΚΑΒΑΛΑΣ 12
  • ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 24
  • ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 11
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 131
  • ΚΕΡΚΥΡΑΣ 10
  • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 4
  • ΚΙΛΚΙΣ 37
  • ΚΟΖΑΝΗΣ 17
  • ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 21
  • ΚΩ 3
  • ΛΑΚΩΝΙΑΣ 6
  • ΛΑΡΙΣΑΣ 151
  • ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
  • ΛΕΣΒΟΥ 3
  • ΛΕΥΚΑΔΑΣ 3
  • ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 97
  • ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 65
  • ΜΥΚΟΝΟΥ 2
  • ΝΗΣΩΝ 8
  • ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
  • ΞΑΝΘΗΣ 32
  • ΠΑΡΟΥ 7
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ 52
  • ΠΕΛΛΑΣ 45
  • ΠΙΕΡΙΑΣ 36
  • ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
  • ΡΕΘΥΜΝΟΥ 4
  • ΡΟΔΟΠΗΣ 33
  • ΡΟΔΟΥ 13
  • ΣΑΜΟΥ 1
  • ΣΕΡΡΩΝ 65
  • ΤΡΙΚΑΛΩΝ 21
  • ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 32
  • ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
  • ΦΩΚΙΔΑΣ 5
  • ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 35
  • ΧΑΝΙΩΝ 11
  • ΧΙΟΥ 2
  • ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 33

 ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.098 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - 365 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι"

Κορονοϊός: 52χρονος εμβολιασμένος πέθανε από επιπλοκές της νόσου στα Τρίκαλα

Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας Σωτήρης Αντωνίου, ο οποίος και διατηρούσε το μίνι-μάρκετ “Τύπος”  επί της οδού Καλαμπάκας, απέναντι ακριβώς εκ του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr ο ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία 52χρονος επιχειρηματίας κατέληξε από επιπλοκές του covid-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Τρικάλων όπου και νοσηλεύονταν τις τελευταίες μέρες, καίτοι ήταν εμβολιασμένος!… Ο Σωτήρης Αντωνίου, ο οποίος διακρινόταν για την εργατικότητα και τιμιότητα είχε γίνει πανελλαδικά γνωστός μέσα από το trikalavoice.gr όταν πριν 1 χρόνο είχε βρει πορτοφόλι γεμάτο χρήματα και το παρέδωσε άμεσα στον ιδιοκτήτη του.

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του και δυο παιδιά. Τα της κηδείας του αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της ημέρας.

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 52χρονος εμβολιασμένος πέθανε από επιπλοκές της νόσου στα Τρίκαλα"

Σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη οι επτά αστυνομικοί για την καταδίωξη στο Πέραμα

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ  ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τακτικό ανακριτή την Τετάρτη οι επτά αστυνομικοί για την καταδίωξη στο Πέραμα"

Επιστρέφει αύριο ο Δακτύλιος: Τα όρια, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα - Βήμα βήμα η έκδοση άδειας κυκλοφορίας

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του δακτυλίου στη ζωή των Αθηναίων, καθώς από αύριο Δευτέρα 25 Οκτωβρίου τίθεται ξανά σε ισχύ - μέχρι τι 22 Ιουλίου - έπειτα από δυο χρόνια και με βασικό στόχο  την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο, το οποίο τους τελευταίους  μήνες έχει ενταθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών- ζυγών.

Σύμφωνα με οσα είπε τις προηγούμενες ημέρες ο Διοικητής Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος η κυκλοφορία έχει αυξηθεί πολύ σε κομβικές λεωφόρους λόγω της πανδημίας, ενώ άφησε περιθώρια ελαστικότητας από τις Αρχές, μέχρι το μέτρο να αφομοιωθεί από τους οδηγούς, που... είχαν συνηθίσει την απουσία του.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αγγίζει το ποσό των 100 ευρώ. 

Οι εξαιρέσεις για ελεύθερη κυκλοφορία - Τι ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της ρύπανσης στο κέντρο, ελεύθερα κυκλοφορούν στο δακτύλιο καθημερινά, ανεξαρτήτως μονών- ζυγών, τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.

Δεν μπαίνουν, δηλαδή, πλέον ελεύθερα στο δακτύλιο όλα τα EURO 5 οχήματα, αλλά και τα EURO 6, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στο δακτύλιο εναλλάξ με βάση το σύστημα των μονών - ζυγών, ενώ δεν απαγορεύεται καθολικά η είσοδος στο κέντρο σε κανένα όχημα.

Κυκλοφορούν, φυσικά, για την είσοδο και έξοδό τους, και τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής, που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο). Ελεύθερα κινούνται τα ταξί.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στα όρια του Δακτυλίου

DAKTILIOS-TROXAIA-IXKINISI


Τον δακτύλιο υπενθυμίζεται ότι σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ.Αλεξάνδρας–Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων–Φειδιππίδου–Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη–Βρυάξιδος–Υμηττού−Ηλ. Ηλιού–Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη–28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)–Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Τα μέτρα δεν ισχύουν επίσης τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν, πλέον, το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, σύμφωνα με τα κριτήρια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η νέα υπηρεσία που σχεδίασαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών και υλοποίησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των οδηγών και την διασφάλιση της γνησιότητας των σχετικών αδειών. Έτσι, τα νέα ειδικά σήματα εκδίδονται ψηφιακά, γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ-289738/Φ.911 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4860/20-10-2021), οι κατηγορίες των οχημάτων που εξαιρούνται από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του μικρού δακτυλίου (μονά – ζυγά) και για τις οποίες εκδίδεται το ειδικό σήμα είναι οι εξής:
  1. ηλεκτρικά
  2. εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  3. υβριδικά
  4. κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.
Η λειτουργία της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική προς τον πολίτη. Αρχικά, ο ενδιαφερόμενος αυθεντικοποιείται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet και στη συνέχεια υποβάλλει αίτηση για την έκδοση του ειδικού σήματος, αφού δηλώσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Τα στοιχεία του οχήματος αντλούνται από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

sima_kykloforias_daktyliou_2

Ο έλεγχος για το αν το όχημα υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται αυτόματα και, εφόσον διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί τις προδιαγραφές, το ειδικό σήμα εκδίδεται επιτόπου σε μορφή pdf. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος οφείλει είτε να το εκτυπώσει, είτε να το αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο, ώστε να το επιδεικνύει σε κάθε σχετικό έλεγχο της Τροχαίας. Όπως όλα τα ηλεκτρονικά έγγραφα που εκδίδονται από το gov.gr, το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη.

Δραστικές περικοπές για τα κόμματα και τους βουλευτές

Ως γνωστόν, στο παρελθόν υπήρχε πληθώρα αδειών εισόδου στο δακτύλιο. Οι άδειες δακτυλίου περιορίζονται στο 50% επί του συνόλου και “μαχαίρι πέφτει” κυρίως στις άδειες των πολιτικών, προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή του δακτυλίου.

Για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα είχε δικαίωμα με βάση την τελευταία απόφαση του 2017 σε άδειες δακτυλίου για 200 αυτοκίνητα και πλέον θα έχει για 100. Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65. Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20. Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17. Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13. Το έκτο κόμμα είχε για 20 και πλέον θα έχει για 10. Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, είχαν για 13 και πλέον θα έχουν για έξι.

Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο. Ενώ τα γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται μόνο επτά.

Εξαιρέσεις για γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ΑΜΕΑ

Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κ.α.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του δακτυλίου:

*Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

*Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

*Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.

*Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.

*Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.

*Αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.

*Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Πώς θα χορηγείται η ειδική κάρτα για τους μόνιμους κατοίκους

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου – εξόδου και χορηγείται ειδική κάρτα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους θα υποβάλλονται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία και τηρουμένων των εκάστοτε ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρες 09:00΄ έως 13:00΄ στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, Γραφείο Δακτυλίου στο ισόγειο του κτιρίου [είσοδος από οδό Σάμου], τηλ.210-5284142) με την προσκόμιση πέραν των ειδικότερων ανά περίπτωση ενδιαφερομένου εγγράφων/δικαιολογητικών και φωτοαντιγράφων της Άδειας Κυκλοφορίας του οχήματος και της Άδειας Ικανότητας οδήγησης των οδηγών.

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την περίοδο 2019-2020 εξακολουθούν να ισχύουν έως την Παρασκευή 26-11-2021.

ΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:
- Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄,
- Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 100,00 €), ως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δ/νση Τροχαίας Αττικής/
Τηλ.: 210 – 52.84.142

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστρέφει αύριο ο Δακτύλιος: Τα όρια, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα - Βήμα βήμα η έκδοση άδειας κυκλοφορίας"

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της Κεραμέως

Τρικάκια έξω από το σπίτι της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, πέταξαν μέλη του Ρουβίκωνα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, γινόμαστε μάρτυρες σαρωτικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Μιλάμε για αλλαγές που διαβρώνουν συνολικά τον χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, μέχρι να φέρουν κανονικά και με το νόμο τους ιδιώτες και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην εκπαίδευση, όχι πλέον απ’ την πίσω πόρτα, αλλά ξεδιάντροπα από ανοιχτό διάδρομο» αναφέρει κείμενο της αυτοαποκαλούμενης «φοιτητικής ομάδας» της οργάνωσης σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο έχουν αναρτήσει και σχετικό βίντεο.

«Αντιδημοκρατικές πρακτικές από κάποιους με καλυμμένα πρόσωπα δεν μας φοβίζουν. Η παιδεία αλλάζει. Οπως ζητά η κοινωνία και όπως αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας. Προχωράμε δυναμικά» ανέφερε σε ανάρτησή της η Ν.Κεραμέως.

«Τραμπούκοι του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και φώναζαν συνθήματα έξω από το σπίτι της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Στο σπίτι, που μένει η οικογένεια και τα παιδιά της. Περιμένουμε την καταδίκη αυτής της φασιστικής πράξης από όλους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της Κεραμέως"

Έγκλημα στη Νέα Ερυθραία: Δίωξη για δύο κακουργήματα στον «σαμουράι» - Πώς είναι έξω ο ψυχάκιας, ξεσπά ο αδερφός του νεκρού

Αντιμέτωπος με δυο κακουργήματα, καθώς και δυο πλημμελήματα είναι ο 40χρονος άνδρας, ο οποίος χθες, στη Νέα Ερυθραία, σκότωσε έναν 43χρονο και τραυμάτισε έναν ακόμα. Οι δυο άνδρες δέχθηκαν την επίθεση του 40χρονου, ενώ εκτελούσαν εργασίες σε εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του δράστη του εγκλήματος η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας σε απόπειρα και τετελεσμένη, κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών. Επίσης, δίωξη ασκήθηκε στον 40χρονο και για τα πλημμελήματα της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας.

Ο κατηγορούμενους παραπέμφθηκε ενώπιον τακτικού ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Ξεσπά ο αδερφός του νεκρού για τον «σαμουράι»: Πώς γίνεται να αφήνουν ελεύθερο με χαρτί έναν ψυχάκια

Στο μεταξύ, κοινό μυστικό μεταξύ των γειτόνων ήταν η περίεργη συμπεριφορά του 40χρονου δράστη. Από το δώμα της ταράτσας του σπιτιού του, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του protothema.gr έβγαινε ο δράστης ντυμένος «σαμουράι» πυροβολώντας στον αέρα και κρεμούσε ανδρείκελα προκαλώντας φόβο στους περίοικους. Σε αυτό το σπίτι βρήκε η αστυνομία σπαθιά, όπλα και σφαίρες μερικά από τα οποία κράδαινε ο 40χρονος επιδεικνύοντάς τα στους γείτονές του.


spiti

Την ώρα που η αστυνομία συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες για τη δραστηριότητα του 40χρονου, ο αδερφός του άτυχου άνδρα που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του δράστη ξεσπά αποκλειστικά στο protothema.gr

«Mας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν «τρέξτε στο ΚΑΤ». Δεν τον πρόλαβα τον αδερφό μου. Είχε ήδη φύγει από τη ζωή. Πώς γίνεται έναν ψυχάκια, να τον αφήνουν ελεύθερο από το ψυχιατρείο με χαρτί στα χέρια, να κυκλοφορεί ελεύθερος και να έχει ολόκληρο οπλισμό στο σπίτι του και να θερίζει κόσμο. Από που τα βρήκε, ποιος του τα έδωσε όλα αυτά. Δεν μπορώ να το πιστέψω.. Να φοβόμαστε να βγούμε έξω. Ο αδερφός μου έφυγε άδικα και δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό μου αυτό το πράγμα. Πρέπει κάτι να αλλάξει γιατί θα υπάρξουν κι άλλα θύματα σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς» λέει στο protothema.gr ο αδερφός του άνδρα που έφυγε από τη ζωή χθες το μεσημέρι από τα πυρά του 40χρονου δράστη.

nea_erithraia

Η μητέρα του τραυματία ο οποίος έχει διαφύγει τον κίνδυνο και ήταν γείτονας με τον δράστη, σοκάρει με τα όσα έζησε η ίδια βλέποντας τον γιο της αιμόφυρτο στο έδαφος. «Εγώ άκουσα τον γιο μου να φωνάζει: «Μας σκοτώνει, βοήθεια» κι έτρεξα ξυπόλητη και βλέπω τον δράστη να φεύγει και του φωνάζω: «γιατί μου σκότωσες, το παιδί μου» και γυρίζει και μου λέει: «καλά τους έκανα», λέει στο protothema.gr.

«Τον είδα τον δράστη την ώρα που οι αστυνομικοί του έβαζαν με χειροπέδες μέσα στο περιπολικό, ήταν ψυχρός και παγωμένος και η μπλούζα του είχε αίμα» λέει κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει: «Toν βλέπαμε νυχτερινές ώρες πάντα με κουκούλα στο κεφάλι , περπατούσε σχετικά προκλητικά, θα έλεγα. Υπήρχαν φορές που σταματούσε και κοιτούσε τους ανθρώπους που ήταν στο πεζοδρόμιο , στην αυλή τους χωρίς να μιλάει και κάποιο βράδυ εντελώς τυχαία βρεθήκαμε γύρω στις 5 το πρωί , τον είδαμε να βγάζει περίστροφο και να πυροβολεί τον κάδο των σκουπιδιών», λέει στο protothema.gr κάτοικος της περιοχής ενώ ένας άλλος κάτοικος λέει: «Αυτός ο άνθρωπος με είχε τρομάξει κι εμένα και τα παιδιά μου. Τον βλέπαμε να βγαίνει αργά τη νύχτα φορώντας κουκούλα στο κεφάλι, να βγάζει το όπλο, να πυροβολεί στον αέρα, να μπαίνει μέσα στο σπίτι του και μετά πάλι να βγαίνει και να πυροβολεί τον κάδο των σκουπιδιών. Εγώ ο ίδιος είχα πάρει πολλές φορές την αστυνομία αλλά ο δράστης όταν έβλεπε να περνάει το περιπολικό απέξω, κρυβόταν», λέει γείτονας του δράστη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στη Νέα Ερυθραία: Δίωξη για δύο κακουργήματα στον «σαμουράι» - Πώς είναι έξω ο ψυχάκιας, ξεσπά ο αδερφός του νεκρού"

Βουλγαρία: Κατακλύζεται από το τέταρτο κύμα Covid-19, θα στείλει ασθενείς στο εξωτερικό

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμη να στείλει ασθενείς με Covid-19 στο εξωτερικό, καθώς ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού κατακλύζει το νοσοκομειακό της σύστημα, ωθώντας τη γειτονική Ρουμανία να αυξήσει τους περιορισμούς της.

Ο υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ προειδοποίησε μιλώντας στο δίκτυο Nova TV ότι εάν η καμπύλη των μολύνσεων δεν μειωθεί εντός 10 έως 15 ημερών, θα υπάρξουν “τεράστια προβλήματα”.

«Η ικανότητά μας όσον αφορά προσωπικό και αναπνευστήρες έχει σχεδόν εξαντληθεί, θα αναζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό», δήλωσε.

«Συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με την ΕΕ για τη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να επιβληθεί νέα καραντίνα.

Παρά την εφαρμογή ενός υγειονομικού διαβατηρίου σε μέρη όπως τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα, ειδικοί επισημαίνουν ότι το τρέχον κύμα μπορεί να προκαλεί 5.000 έως 9.000 μολύνσεις ημερησίως μέσα σε δύο εβδομάδες, σε αυτή τη χώρα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

 Αύξηση των εμβολιασμών

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, λόγω της διάδοσης θεωριών συνωμοσίας και της δυσπιστίας των πολιτών προς τις αρχές.

Μόλις το 24% των Βουλγάρων και το 33% των Ρουμάνων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ρουμανία, μια χώρα 19 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, με 15.000 νέες μολύνσεις το Σάββατο.

Η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας, καθιστώντας υποχρεωτική τη μάσκα σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα και απαγορεύοντας τις εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι, για 30 ημέρες.

Παράλληλα, τα γυμναστήρια, τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια θα πρέπει να απαιτούν το υγειονομικό διαβατήριο για την είσοδο σε αυτά και τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ.

Τόσα πολλά μέτρα θα μπορούσαν να είναι η αιτία μιας επιτάχυνσης του εμβολιασμού που παρατηρήθηκε πρόσφατα στις δύο χώρες.

Η ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 130.000 άνθρωποι μετέβησαν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο τις τελευταίες 24 ώρες, από τους οποίους αριθμός ρεκόρ 86.000 ανθρώπων έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα βουλγαρικά εμβολιαστικά κέντρα ανακοίνωσαν επίσης αύξηση της προσέλευσης μετά την εφαρμογή του υγειονομικού πάσου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με τριπλάσιους ανθρώπους να κάνουν την δόση του εμβολίου τους την Παρασκευή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: Κατακλύζεται από το τέταρτο κύμα Covid-19, θα στείλει ασθενείς στο εξωτερικό"

Θεσσαλονίκη: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές, στις οποίες προχώρησαν χθες το βράδυ αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο έκτακτης μη προγραμματισμένης συγκέντρωσης ατόμων που έγινε στο κέντρο της πόλης, με αφορμή το περιστατικό της Παρασκευής στο Πέραμα Αττικής. Πρόκειται για δύο 20χρονες, μία 24χρονη και έναν 24χρονο.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και ο 24χρονος που συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια, ενώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο, ενώπιον του αυτόφωρου μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμμετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση πραγματοποίησαν πορεία μέσω κεντρικών οδών και κατά τη διάρκειά της προέβησαν διαδοχικά, σε ρίψη αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρισκόταν κατάλληλα παρατεταγμένες, οι οποίες τους απώθησαν αποτρέποντας περαιτέρω κλιμάκωση.

Κατά την κίνηση της πορείας στην οδό Εγνατία, προκλήθηκαν φθορές σε υαλοπίνακες καταστήματος και σε είσοδο οικοδομής. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία από αστυνομικούς της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news