facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Η Γαλλία κλείνει τα σύνορα για όλες τις χώρες εκτός της ΕΕ

Η Γαλλία θα κλείσει από την Κυριακή τα σύνορά της για όλες τις χώρες, εκτός από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

«Κάθε είσοδος ή έξοδος από το έδαφός μας, με προορισμό ή με προέλευση μια τρίτη χώρα, εκτός της ΕΕ, θα απαγορευτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής», είπε ο Καστέξ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, στο προεδρικό μέγαρο.

Για τις μετακινήσεις από χώρες της ΕΕ, θα είναι απαραίτητο οι ταξιδιώτες να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ PCR. Θα εξαιρεθούν μόνο οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Το μέτρο αυτό ίσχυε ήδη από την περασμένη Κυριακή για όσους έφταναν στη Γαλλία με αεροπλάνα ή πλοία και πλέον θα επεκταθεί και στα χερσαία σύνορα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι παραλλαγές του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη Γαλλία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμη να αποφευχθεί ένα τρίτο γενικό λοκντάουν στη χώρα.

Αντί για λοκντάουν, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και να ενταθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και για να μην γίνονται παράνομα πάρτι. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, επιφανείας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων (εκτός από τα καταστήματα τροφίμων), θα κλείσουν από την Κυριακή.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες», προειδοποίησε ο Καστέξ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο παραμένει ανησυχητική.

Η απόφαση της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορά της για όλες της τρίτες χώρες, εκτός των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, δεν αφορά τις νταλίκες που μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς.

«Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα κλείσει τα σύνορά της για όλες της χώρες, εκτός της ΕΕ, από την Κυριακή. Ωστόσο, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν ισχύει για τα φορτηγά και επομένως το εμπόριο θα συνεχιστεί ομαλά», έγραψε στο Twitter ο Σαπς.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η Γαλλία κλείνει τα σύνορα για όλες τις χώρες εκτός της ΕΕ"

Κορονοϊός – Κύπρος: Ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων – 119 νέα κρούσματα από 18.972 τεστ

119 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας Κύπρου, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Μετά από τα σημερινά αποτελέσματα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 παραμένει 197. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται σε 30.657.

145 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση.

 Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 18.972 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

 Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,63%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κύπρος: Ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων – 119 νέα κρούσματα από 18.972 τεστ"

Συγκέντρωση για Κουφοντίνα: Σε 21 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ

Σε 21 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, στο κέντρο της Αθήνας, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ έκανε ελάχιστη χρήση χημικών, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός πολιτών ή αστυνομικών, σύμφωνα με όσα τονίζει σε αποψινή ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η ΕΛΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Την 17.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021), ομάδα από 50 έως 60 περίπου άτομα, πραγματοποίησαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου συγκέντρωση υποστήριξης στο φυλακισμένο, απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την κατάληψη του οδοστρώματος για την πραγματοποίηση πορείας.

Πραγματοποιήθηκαν 21 προσαγωγές και έγινε η ελάχιστη χρήση χημικών ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός πολιτών ή αστυνομικών.

Δεν παρακωλύθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δημοσιεύματα περί επίθεσης αστυνομικών σε δημοσιογράφους δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση για Κουφοντίνα: Σε 21 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ"

Νοσοκομείο Ρίου: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές με κορωνοϊό

Εικόνες που θυμίζουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ζουν τις τελευταίες ώρες οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην κλινική COVID του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αποτυπώνεται – δυστυχώς – και σε αύξηση των νοσηλευομένων με κορονοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς.

Η κατάσταση μάλιστα αρχίζει ήδη να δημιουργεί τις πρώτες «πιέσεις» στην κλινική COVID.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, μόνο η αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων 2-3 ημερών ήταν αρκετή για να παραπέμψει το υγειονομικό προσωπικό σε στιγμές που ζούσε κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, μόνο τις τελευταίες 12 ώρες, η πληρότητα στην Kλινική COVID του νοσοκομείου αυξήθηκε κατά 30%!

Πλέον, στο 60% των κρεβατιών νοσηλεύονται συμπολίτες μας οι οποίοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Την ίδια ώρα ένας ίδιος όγκος ασθενών προσέφυγαν στο νοσοκομείο όντας θετικοί στον κορονοϊό με ήπια συμπτώματα και επέστρεψαν σπίτι τους με την κατάλληλη αγωγή.

Ταυτόχρονα η πληρότητα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας COVID ανέρχεται στο 15%.

«Η προσέλευση ασθενών με κορονοϊό θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου», εξηγεί στο tempo24 πηγή μέσα από το νοσοκομείο.

«Πλέον ξεκινήσαμε και πάλι να μετράμε κρεβάτια», συμπληρώνει δείχνοντας πόσο ανησυχητική έγινε η κατάσταση μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη την Πάτρα είναι από τα πιο δυσοίωνα σημάδια που αποτυπώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης για την Πάτρα και τη μεγάλη αναγκαιότητα για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, ώστε να σπάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η αλυσίδα της μετάδοσης.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Ρίου: Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές με κορωνοϊό"

Προκαλεί η Άγκυρα: Ανάρτηση για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Με ένα προκλητικό μήνυμα στο twιtter του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για καταπίεση της μειονότητας της Δυτικής Θράκης ενώ επισημαίνει πως η Ελλάδα αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανάρτηση, συνοδεύεται από μια φωτογραφία που γράφει: «29 Ιανουαρίου Δυτική Θράκη Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Το tweet αναφέρει:

«οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας τους. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ της μειονότητας δεν έχουν εφαρμοστεί επί σειρά ετών. Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των ομοεθνών μας στους δίκαιους αγώνες τους»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί η Άγκυρα: Ανάρτηση για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης"

Συμβούλιο Ασφαλείας: Να ανακληθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 ανανεώθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, γεγονός που χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, «το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός, ότι μέσω του ψηφίσματος 2561, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει εκ νέου τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό του μέρος.

Επαναβεβαιώνει επίσης όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά του για την Κύπρο και συγκεκριμένα το ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει παράλληλα πλήρη στήριξη στην αποστολή Καλών Υπηρεσιών του γενικού γραμματέα και στον υπάρχοντα όγκο εργασίας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς και στην προσπάθεια του γενικού γραμματέα για σύγκλιση άτυπης συνάντησης 5+1 που θα οδηγήσει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης του Κυπριακού εντός ορατού ορίζοντα».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, αναφέρει ότι «σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στα Βαρώσια, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 9ης Οκτωβρίου 2020, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και καλεί σε ανάκληση των παράνομων ενεργειών, ενώ επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα με ειδική αναφορά στο 550 και στο 789. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι σε σχέση με τα Βαρώσια, το ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την ανάγκη επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνεται σεβασμός στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερης ζώνης. Επαναλαμβάνει την έκκληση προς τον κατοχικό στρατό για αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει ότι θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Καλεί επίσης σε ενδυνάμωση της συνεργασίας όλων των μερών με τη ΔΕΑ (σ.σ. Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους), κυρίως μέσω της παροχής πλήρους πρόσβασης χωρίς καθυστέρηση, σε όλες τις περιοχές, και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα παροχής αρχειακών πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής, που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη προώθησης περαιτέρω ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης με τρόπο που να αποτρέπει την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών, στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, καθώς και για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τεχνικών Επιτροπών».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβούλιο Ασφαλείας: Να ανακληθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια"

Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως στο εμβόλιο της AstraZeneca: «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις στην ΕΕ»

Η ΕΕ περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις που έχουν συμφωνηθεί τονίζει η Πρόεδρος την Κομισιόν ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ.

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αμφιβολίες Μακρόν για την αποτελεσματικότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες σήμερα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στους ηλικιωμένους, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις των Γερμανών ειδικών, λίγες ώρες προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένων από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας επανέλαβε τη δική της σύσταση, να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στη Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Στη Γερμανία, είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει τη σύσταση των ειδικών. Η απόφασή του αναμένεται επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο» φως στο εμβόλιο της AstraZeneca: «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις στην ΕΕ»"

Click in shop: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρει ο πελάτης – Απαντήσεις σε 11 ερωτήματα

Σε μια ενδεκάδα ερωτήσεων εμπόρων και καταναλωτών για τη μέθοδο του «click in shop» απαντάει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής και δίνει οδηγίες με τις λεπτομέρειες των περιορισμών, που θα ισχύουν για τα εμπορικά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, καθώς επίσης τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι καταναλωτές με ραντεβού εντός καταστήματος.

Ποια αναλυτικά σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

1. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του click in shop;

Πρόκειται για αγορές εντός του καταστήματος με ραντεβού. Από τις "αγορές εκτός" θα επιτρέπονται οι "αγορές εντός" με τον πελάτη να μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και να αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και την δυνατότητα δοκιμής του.

2. Θα μπορεί να διαλέγει όποιο προïόν θέλει ο πελάτης;

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει "δεσμεύσει" είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως τη παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

3. Επιτρέπεται η δοκιμή των προϊόντων με το click in shop;

Ναι, θα επιτρέπεται η δοκιμή προ αγοράς, ελαχιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα αλλαγής του. Η έλλειψη δοκιμής ήταν από τους λόγους που καταναλωτές απέφευγαν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια με το click away έναντι άλλων αγορών προϊόντων, που δεν απαιτείται δοκιμή.

4. Θα μπορεί να αλλάξει ο καταναλωτής το προϊόν;

Ναι, αλλά και πάλι αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

5. Θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά;

Ναι, στο όριο μετρητών των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking. Σημειώνεται ότι το click in shop διευκολύνει τη διαδικασία συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο.

6. Θα υπάρχουν περιορισμοί;

Ασφαλώς, ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται. Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα προβλέπονται τα εξής:

• Σε καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

• Σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

7. Θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί;

Ναι, άλλωστε στόχος της κάθε επιχείρησης είναι η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στο δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, τη πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.

8. Θα εφαρμοστεί η νέα μέθοδος αγορών σε όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων;

H διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά στις χειμερινές εκπτώσεις για να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας του click in shop.

9. Θα επιτραπεί το click in shop σε όλα τα εμπορικά καταστήματα;

Οχι, έχει αποσαφηνιστεί πως αρχικά θα επιτραπεί στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, που έχουν πληγεί περισσότερο το διάστημα της πανδημίας. Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα συνεχίσουν την λειτουργία τους στις εκπτώσεις με το click away.

10. Θα επιτραπεί το click in shop και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα;

Το click in shop μπορεί να εφαρμοστεί στα εμπορικά κέντρα μόνο για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείων με τη προϋπόθεση ελέγχου στην είσοδο για το χρόνο παραμονής στο εμπορικό κέντρο.

11. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click in shop θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες;

Ναι, σαφέστατα. Ειδικά για το δίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου έχει γίνει σαφές πως ισχύουν οι ρυθμίσεις για τα ενοίκια, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιταγές, επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θα επιδοτηθούν και οι πάγιες δαπάνες.


click_in_shop

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Click in shop: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρει ο πελάτης – Απαντήσεις σε 11 ερωτήματα"

Η Πορτογαλία νομιμοποίησε την ευθανασία

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε σήμερα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, με τη χώρα να γίνεται η τέταρτη στην Ευρώπη και η έβδομη παγκοσμίως που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρας ασθένειας να αναζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό για να τερματίσουν τη ζωή τους, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να πεθάνουν, εάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από «διαρκείς» και «αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η διαδικασία θα είναι δυνατή για τους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία για να λάβουν ιατρική βοήθεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί τώρα από τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έναν συντηρητικό. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.

Ορισμένοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία επικρατεί «μεγάλο άγχος, μεγάλος φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε μια επιστολή προς το πορτογαλικό κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN) Ινές Ρεάλ δήλωσε: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα… για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν».

Η Πορτογαλία, μια καθολική χώρα, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Πορτογαλία νομιμοποίησε την ευθανασία"

Νέα Δημοκρατία: Ας συμφωνήσουμε: Προπηλακισμοί, ανομία, εκφοβισμός και απαξίωση δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια

Με ανάρτηση στα social media, η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ζητώντας συναίνεση στο θέμα αντιμετώπισης της βίας.

«Ας συμφωνήσουμε. Προπηλακισμοί, ανομία, εκφοβισμός και απαξίωση δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμιά μας. Ας συμφωνήσουμε: καταδικάζουμε τη βία. Τα πανεπιστήμια που θέλουμε είναι χώροι δημιουργίας, ελευθερίας και γνώσης. Αυτό αξίζει η νέα γενιά. Και αυτό θα κάνουμε» αναφέρει, χαρακτηριστικά, η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.

Δείτε το 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Δημοκρατία: Ας συμφωνήσουμε: Προπηλακισμοί, ανομία, εκφοβισμός και απαξίωση δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια"

ΕΕ: Επιβάλλει προσωρινούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Στην επιβολή προσωρινών ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού που παράγονται εντός του μπλοκ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, στον απόηχο της διαμάχης της με τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην προμήθεια εμβολίων.

"Η προστασία της υγείας των πολιτών μας παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας και πρέπει να θεσπίσουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το επιτύχουμε αυτό", δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, όπως μεταδίδει το CNBC.

"Αυτός ο μηχανισμός διαφάνειας και έγκρισης είναι προσωρινός και φυσικά θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος", πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

"Αυτό το χρονικά περιορισμένο και στοχευμένο σύστημα καλύπτει μόνο εκείνα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των Προκαταρκτικών Συμφωνιών Αγοράς με την ΕΕ", δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος εμπορίου.

"Αυτός ο μηχανισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξαιρέσεων για την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών μας για ανθρωπιστική βοήθεια και για την διασφάλιση των παραδόσεων εμβολίων στη γειτονιά μας και σε χώρες που έχουν ανάγκη και καλύπτονται από το πρόγραμμα COVAX", πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή, η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από αξιωματούχους της ΕΕ, ελήφθη καθώς τα κράτη μέλη του μπλοκ αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer, της Moderna αλλά και της AstraZeneca ότι θα παραδώσουν μικρότερες ποσότητες των εμβολίων τους σε ορισμένες χώρες. 

Η AstraZeneca ήταν η τελευταία εταιρεία που προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα παραδώσει πολύ λιγότερες δόσεις την άνοιξη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω προβλημάτων παραγωγής στα εργοστάσιά της στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την ΕΕ σε αντιπαράθεση με την AstraZeneca με την Κομισιόν να καλεί την εταιρεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και, στη συνέχεια, προτρέποντάς την μεταφέρει εμβόλια που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μπλοκ.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Επιβάλλει προσωρινούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού"

Νέα μέτρα - Αττική: Επιστροφή σε click away και ραντεβού στα καταστήματα από αύριο - Κλειστά τα λύκεια

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην «κόκκινη» Αττική από αύριο το πρωί (Σάββατο) συγκεκριμενοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική να διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα εξακολουθήσει να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.  Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες από πολλές περιοχές, σχολεία απέστειλαν μία ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας ανηλίκων μαθητών, την οποία θα πρέπει οι μαθητές να έχουν πάντα μαζί τους, αναγράφοντας το όνομά τους, τον αριθμό μητρώου και τη διεύθυνση κατοικίας στην περιοχή τους.

Οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική. Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλιακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά από το Σάββατο

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανέρχεται το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και βιβλιοχαρτοπωλεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης τα κομμωτήρια και τα μανικιούρ-πεντικιούρ, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες». Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Αναλυτική παρουσίαση για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα:

  • Στις λεγόμενες «κίτρινες περιοχές» οι αγορά θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί και σήμερα. Επιπλέον θα ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, φυσικά βάσει όλων των υγειονομικών κανόνων.

  • Στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», όπως η Αττική, το σύνολο της αγοράς θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργήσουν με click inside, δηλαδή με ραντεβού και παραλαβή εντός του καταστήματος. Κομμωτήρια, καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και ΚΤΕΟ θα λειτουργούν επίσης με ραντεβού.

Δείτε ποιες περιοχές είναι «κίντρινες» και ποιες «κόκκινες»

xartis-4


Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες συνωστισμού στους δρόμους». Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρουμε θα υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και «άρα χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία των πολιτών».

«Τα σημερινά μέτρα είναι υπό τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, οι αποφάσεις θα επαναξιολογούνται» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι «κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών».

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου:

metra_leitourgias-2 metra_leitourgias-3 metra_leitourgias-4 metra_leitourgias-5 metra_leitourgias-6 metra_leitourgias-7 metra_leitourgias-8 metra_leitourgias-9 metra_leitourgias-10 metra_leitourgias-11 metra_leitourgias-12
 

Πιο αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υγειονομική προστασία των πολιτών. Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε σε οριακό σημείο σε πολλές περιοχές.

Επανερχόμαστε στο χάρτη επιδημιολογικής κατάστασης. Επίπεδο Α (κίτρινο) και επίπεδο Β (κόκκινο). Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα, όπως τα γνωρίζουμε. Στο επίπεδο Β θα ισχύουν επιπλέον μέτρα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Β είναι οι εξής:

Ο δήμος Εορδαίας Κοζάνης παραμένει στο Β.

Ο δήμος Κρόκου Κoζάνης και Σιάτιστας μπαίνουν στο Α από τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου τα επιπλέον μέτρα δεν ισχύουν.

Οι Δήμοι Θήβας και Τανάγρας στη Βοιωτία παραμένουν στο επίπεδο Β. Οι δήμοι Αλιάρτου, Διστόμου και Λιβαδέων μεταφέρονται στο επίπεδο Α.

Η Λέσβος παραμένει στο επίπεδο Β. Η Σπάρτη παραμένει στο επίπεδο Β, καθώς παρουσίασε αύξηση των κρουσμάτων. Κάνουμε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων.

Οικισμός Ρομά στο Αλιβέρι παραμένει στο επίπεδο Β.

Αύξηση φορτίου παρουσίασαν οι Χαλκίδα, Πάτρα, Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Θήρας, Μύκονος και Αττική, πλην των νήσων. 2.597 ενεργά κρούσματα. Οι παραπάνω περιοχές από αύριο το πρωί μπαίνουν στο επίπεδο Β.

Ιδιαίτερος προβληματισμός για τον Δήμο Αχαρνών, που είναι πολλές εβδομάδες σε lockdown και παρόλα αυτά παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει σε επιπλέον μέτρα.

Στις περιοχές του επιπέδου Β τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου η απαγόρευση, λόγω μητροπολιτικότητας, θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα λήγει στις 5 το πρωί.

-Δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια

-Καταστήματα με click away και click in shop για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία

-Εκκλησίες μέχρι εννέα άτομα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα μέτρα - Αττική: Επιστροφή σε click away και ραντεβού στα καταστήματα από αύριο - Κλειστά τα λύκεια"

Οι τρεις φάσεις καταβολής της προσωρινής σύνταξης

Καμία κατάργηση της προσωρινής σύνταξης δεν προβλέπεται με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με κύκλους.

Όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε  αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη.

Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα.

Τώρα όμως η διαδικασία θα έχει τρία βήματα τα οποία είναι:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

-Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει  αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους  μήνες της αναμονής.

-Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους  θα υποβάλουν από  σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη  άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις φάσεις καταβολής της προσωρινής σύνταξης"

Κορωνοϊός: Στα 941 τα νέα κρούσματα - Τα 526 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι η συνολική εικόνα εμφανίζει επιδείνωση με πάνω από 600 κρούσματα ανά ημέρα . Ο δείκτης θετικότητας στο 2,3% ανακοίνωσε και πρόσθεσε: 

«Τα βλέμματα μετακινήθηκαν στην Αττική όπου η εικόνα άλλαξε. Υπάρχει σααφής άνοδος σε όλες τις γειτονιές της Αθηνάς. Εχουμε αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη  εβδομάδα με το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων να ανέρχεται στο  στο 7,1 ανά 100.000 στην Αττική, στην πιο πυκονοκατοικημενη περιοχή της χώρας.  Η πληρότητα στην Αττική είναι 43% στις απλές κλίνες και 61% στις ΜΕΘ. 

2.800 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σήμερα σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ Πανελλαδικά, ο κυλιώμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 625 κρούσματα την ημέρα. Επιπρόσθετα διενεργήθηκαν 27.000 τεστ κατά μέσο όρο με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει πως η αύξηση του επιδημιλογικού φορτίου αποτελεί «πονοκέφαλο».

«Ανησυχεί η αύξηση των λοιμώξεων  στην Αττική γιατί έχουμε μπροστά μας τον Φεβρουάριο που είναι ο χειρότερος μήνας για τη μετάδοση της νόσου... Θεωρούμε ότι η επαναφορά του click away θα μειώσει την κινητικότητα και δεν θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων...

Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον παντού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καιροφυλακτούμε. Ακόμα και αυτοί που έκαναν την 2η δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Δεν είναι ακόμα άτρωτοι και πρέπει να τηρούν τα μέτρα». 

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χαρτοβιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop.


Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.


Σε ερώτηση του protothema.gr για τους παράγοντες που έκαναν τους ειδικούς να εισηγηθούν την ένταξη της Αττικής στο «κόκκινο» ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παίρνουμε τώρα μέτρα για να επιβραδύνουμε την κατάσταση... «Είναι δύσκολο όταν ένα μεγάλο πλοίο πάρει μπρος να το σταματήσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που μας προβλημάτισε είναι η κινητικότητα και όχι το λιανεμπόριο. Ο κόσμος λόγω της κόπωσης δεν τηρεί τα μέτρα...»

Η κατανομή των 941 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

83 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

130 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

61 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

58 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

18 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 941 τα νέα κρούσματα - Τα 526 στην Αττική"

Ιταλία: Η Moderna θα της παραδώσει 20% λιγότερα εμβόλια την ερχόμενη εβδομάδα

Μειωμένα κατά 20% απ΄όσα είχαν συμφωνεί θα είναι είναι τα εμβόλια που θα παραδώσει στην Ιταλία η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna την εβδομάδα που ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου.

«Πριν μερικά λεπτά η Moderna μας ενημέρωσε για τη μείωση στις παραδόσεις των εμβολίων της. Την εβδομάδα που ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου θα παραδοθούν μόνο 132.000 δόσεις, 20% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες» αποκάλυψε την Παρασκευή (29/1) ο ειδικός επίτροπος της χώρας για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η Ιταλία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, είναι αντιμέτωπη και με καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της αμερικανικής εταιρείας Pfizer, στην οποία η Ρώμη έχει ήδη αποστείλει επίσημη προειδοποιητική επιστολή.

«Από σήμερα μας λείπουν 300.000 δόσεις εμβολίων. Κάθε ημέρα υπάρχουν χειρότερα νέα από την προηγούμενη. Τα εμβόλια δεν είναι αναψυκτικά ή σνακ, είναι το μόνο αντίδοτο στη σκοτεινή νύκτα που έχει διαρκέσει έναν χρόνο», υπογράμμισε ο Αρκούρι.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι αποφάσεις για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της covid-19 λαμβάνονται μονομερώς και χωρίς προειδοποίηση.

Η Ιταλία έχει επίσης ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει νομική δράση εναντίον της Pfizer, η οποία έχει ανακοινώσει ότι καθυστερεί προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων της στην ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές που θα της επιτρέψουν να αυξήσει την παραγωγή

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Η Moderna θα της παραδώσει 20% λιγότερα εμβόλια την ερχόμενη εβδομάδα"

Απίστευτες καταγγελίες Κ.Βελόπουλου: «Δίνουν 7 εκατ. ευρώ σε εταιρία για να “συμβουλεύει” τον Μηταράκη – Κάνουν μπίζνες»

Ο κ.Βελόπουλος με αφορμή επίσκεψη του στον Έβρο έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί με το ΚΥΤ Φυλακίου, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ίδιο τον Νότη Μηταράκη για μπίζνες με αφορμή το μεταναστευτικό, καθώς όπως αποκάλυψε το υπουργείο Μετανάστευσης δίνει 7 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρία συμβούλων! 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα βρεθεί σήμερα στον Έβρο για να σταθεί το πλευρό των κατοίκων ενάντια στη δημιουργία της δομής παράνομων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και συγκεκριμένα στο Φυλάκιο, Ορεστιάδας. 

«Ανικανότητα ή επικινδυνότητα, είναι επικίνδυνοι για τη χώρα, ο Έβρος είναι η γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στους Τούρκους, στην γραμμή άμυνας της χώρας δεν τοποθετείς ανεξέλεγκτα άτομα, όταν γνωρίζουμε όλοι αυτοί ότι είναι ισλαμιστές», είπε.

«Η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα εθνικό έγκλημα, είναι ευθύνη και των βουλευτών, ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί. Στην πλάτη σου βάζεις εχθρό; Πήγαν και βάλαν στις πλάτες του ελληνικού στρατού ατάκτους, που πολλοί από αυτούς μπορεί να ήταν και στην εισβολή του Μαρτίου, μιλάμε για την Άμυνα της χώρας»,

Για να υπογραμμίσει πως «Πρέπει να φύγουν από τον Έβρο και να πάνε στα ακατοίκητα νησιά, μπήκαν παράνομα δεν ξέρουμε ποιοι είναι δεν έχουν καρδιά και τους βάζουν στην πλάτη του Ελληνικού Στρατού, ούτε παιδάκι 5 χρονών» πρόσθεσε.

«Ο κ.Μηταράκης το μόνο που κάνει είναι να λέει ψέματα, ψεύδεται ασυστόλως, σας λέει ψέματα συνεχώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν βουλευτές (σσ. Έβρου) της ΝΔ που να μην τον πιάνουν από το αυτί να του πουν "Τι κάνεις;", τον έπιασα εγώ που δεν είμαι βουλευτής του νομού σας, του είπα πήγαινε τους στα ακατοίκητα νησιά, δεν είναι δυνατόν να είναι στις γραμμές Άμυνας, στη Χίο στη Σάμο, στη Λέσβο»

«Στη Λέσβο τοποθέτησαν 20.000 παράνομους μετανάστες απέναντι από τις τουρκικές ακτές σε κολπίσκο που μπορούν να κάνουν απόβαση οι Τούρκοι, ότι ώρα θέλουν, είναι τραγικοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα».

Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη λέγοντας: 

«Κάνουν μπίζνες, δίνουν σε εταιρία συμβούλων, Νεοδημοκρατική, 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να συμβουλεύει τον κ.Μηταράκη για τους λαθρομετανάστες. Με αυτή τη μπίζνα καίνε τον Έβρο, την Ελλάδα ολόκληρη δεν τους νοιάζει η πατρίδα»

«Το ακριβές ποσό είναι 6,7 εκατομμύρια Ευρώ.. χωρίς ΦΠΑ».

«Ο κ.Μηταράκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να γεμίσει την Ελλάδα λαθρομετανάστες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να μπολιάσει την Ελλάδα, θέλει να γεμίσει την χώρα με λαθρομετανάστες, δεν τον ενδιαφέρουν οι Έλληνες», κατέληξε.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτες καταγγελίες Κ.Βελόπουλου: «Δίνουν 7 εκατ. ευρώ σε εταιρία για να “συμβουλεύει” τον Μηταράκη – Κάνουν μπίζνες»"

«Πόρτα» Πούτιν σε Μητσοτάκη για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην Αθήνα για την παρέλαση στις 25 Μαρτίου, για την 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

 Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε κάνει γνωστό προηγουμένως, ότι ο Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας Κάρολος είχαν λάβει προσκλήσεις για συμμετοχή στην στρατιωτική παρέλαση ως εκπρόσωποι των  χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

»Όχι» απάντησε όμως ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν σκοπεύει να παρευρεθεί στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόρτα» Πούτιν σε Μητσοτάκη για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου"

Πυρκαγιά στο Μάτι: Νέο «όχι» στην άσκηση κακουργηματικής δίωξης

Για τρίτη φορά η Εισαγγελία Πρωτοδικών είπε «όχι» στο αίτημα του ανακριτή για συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος προσώπων που φέρονται να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος μελέτησε τα στοιχεία που προσκόμισε ο ανακριτής για να στηρίξει το νέο αίτημα του για αναβάθμιση της κατηγορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι δεν έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία που να στηρίζουν συμπληρωματική δίωξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, δεν αποτελούσαν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων και ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν ήταν ικανά να θεμελιώσουν ενδεχόμενο δόλο, όπως απαιτεί ο νόμος. Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν φτάσει, το προηγούμενο διάστημα, και άλλοι δυο εισαγγελείς οι οποίοι, επίσης, απέρριψαν ανάλογα αιτήματα του ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής, με πολυσέλιδο έγγραφό του, είχε επαναφέρει το αίτημά του για άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης προς την Εισαγγελία κατονομάζοντας περίπου 10 πρόσωπα, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως διαπίστωνε «επέδειξαν πλήρη αδιαφορία» ενώ «ήταν αρμόδιοι εκ της θέσεως που κατείχαν, να προβούν στις υπό κρίσιν ενέργειες».

newsbeast

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στο Μάτι: Νέο «όχι» στην άσκηση κακουργηματικής δίωξης"

Συναγερμός στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, 50 κρούσματα

Προβληματισμός επικρατεί στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου από τα 50 καταγεγραμμένα κρούσματα, που προέκυψαν από τα μοριακά τεστ, που έγιναν από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, τόσο στον γενικό πληθυσμό της πόλης όσο και στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας, όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα, τα 15 στα βρέφη και τα υπόλοιπα στους εργαζόμενους του σταθμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η συντονίστρια του ΕΟΔΥ στο Λασίθι Αθηνά Καρπούζη τόνισε πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί από τα μοριακά τεστ, που από χθες γίνονται μαζικά στα εξεταστήρια της πόλης, συνέστησε ψυχραιμία και ρεαλισμό στους κατοίκους, που ζουν στιγμές αγωνίας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία, που εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου στις «κόκκινες» περιοχές και να αποφασιστεί ενισχυμένο lockdown για την περιοχή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, 50 κρούσματα"

Κλείνουν στις 16:00 τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας

Κλείνουν στις 16:00 τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο, το Μοναστηράκι και τον Ευαγγελισμό.

Την απόφαση έλαβε η Ελληνική Αστυνομία, λόγω συγκέντρωσης.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να κάνουν στάσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν στις 16:00 τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας"

H EE έδωσε στη δημοσιότητα «λογοκριμένο» το συμβόλαιο με την AstraZeneca

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συμβόλαιο με την AstraZeneca, αν και μεγάλα και σημαντικά του σημεία έχουν παραμείνει υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας.

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όσο και το κόστος αυτών δεν φαίνεται στο έγγραφο που έδωσε μη Κομισιόν, ωστόσο φαίνεται ότι «άμυνα» που επέλεξε η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική, ήτοι αυτή της μη δεσμευτικότητας του συμβολαίου αλλά της παράδοσης των εμβολίων στο πλαίσιο των «βέλτιστων πρακτικών», δεν ήταν τόσο καλή, καθώς φαίνεται ότι η Κομισιόν δικαιώνεται, λέγοντας ότι η AstraZeneca δεσμεύεται να παραδώσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη.

Επίσης στο συμβόλαια φαίνεται ότι η εταιρεία υποχρεούται να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της και στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο αρχικά είχε αρνηθεί η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

Στη σύμβαση ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca αναφέρεται ότι ο όρος «βέλτιστες πρακτικές» σημαίνει ότι η εταιρεία θα αναλάβει την ανάπτυξη και παρασκευή του εμβολίου λαμβάνοντας υπόψη της την επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες και οικονομικές επιπτώσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια.

Αναφορικά με τις μονάδες παραγωγής η σύμβαση με την εταιρεία αναφέρει την ύπαρξη τεσσάρων εργοστασίων που παρασκευάζουν το εμβόλιο, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ε.Ε. Συνεπώς φαίνεται ότι AstraZeneca είναι υποχρεωμένη να παράσχει στην ΕΕ εμβόλια που κατασκευάζονται και στις μονάδες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η εταιρεία έχει ευθύνη να ενημερώνει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις.

Επίσης παρόλο που υπάρχουν αρκετές ασάφειες στους όρους με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως επιχειρήματα, στη σύμβαση ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca αναφέρεται ότι σε περίπτωση διαφοράς που προκύπτει βάσει της παρούσας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τα συμβαλλόμενα μέρη παραπέμπουν πρώτα τη διαφορά αυτή σε άτυπες συζητήσεις μεταξύ των αντίστοιχων εκτελεστικών υπαλλήλων τους. Η AstraZeneca, αφενός, ή η Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών, μπορεί να κινήσει την άτυπη επίλυση διαφορών με αποστολή γραπτής ειδοποίησης στο αντισυμβαλλόμενο μέρος και, εντός είκοσι (20) ημερών από την ειδοποίηση αυτή, οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι θα συναντηθούν και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαφωνία με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της καλής πίστης.

Παράλληλα η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η AstraZeneca δέχονται να προσφύγουν σε περίπτωση διαφωνίας, σε δικαστήρια που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, σε περίπτωση πλεονάζουσας προσφοράς των αρχικών δόσεων της Ευρώπης και των προαιρετικών δόσεων, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη διατηρούν τα κοινά δικαιώματά τους στις αρχικές δόσεις της Ευρώπης και καθορίζουν την καλύτερη χρήση αυτών των υπερβολικών δόσεων, διατηρώντας τη δυνατότητα να τις δωρίσουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα ή δημόσια ιδρύματα και να δωρίσουν ή να μεταπωλήσουν, χωρίς κέρδος, τέτοιες δόσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Διαβάστε το συμβόλαιο εδώ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " H EE έδωσε στη δημοσιότητα «λογοκριμένο» το συμβόλαιο με την AstraZeneca"

Παρενοχλήσεις στο ΑΠΘ: Φάκελο με εκατοντάδες μαρτυρίες κατέθεσε ο πρύτανης

Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είναι σε εξέλιξη για τις καταγγελίες φοιτητριών περί σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές τους.

Όπως γράφει το voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε για τις δύο αρχικές καταγγελίες πρώην φοιτητριών του Γεωλογικού και της Φιλοσοφικής καθώς και για τις επτά που ακολούθησαν και αφορούν πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής.


Παράλληλα ο πρύτανης κατέθεσε έναν φάκελο με εκατοντάδες email στα οποία δεν περιλαμβάνονται καταγγελίες, αλλά μαρτυρίες, για να τα μελετήσει η Ασφάλεια στο πλαίσιο της έρευνας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρενοχλήσεις στο ΑΠΘ: Φάκελο με εκατοντάδες μαρτυρίες κατέθεσε ο πρύτανης"

Ιταλία: «Βόμβα» από τις μυστικές υπηρεσίες – «Δεν καταγράφονται ούτα τα μισά κρούσματα κορονοϊού»

«Βόμβα» ρίχνει η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στην Ιταλία, η οποία αφορά την πανδημία κορονοϊού και – σύμφωνα με πληροφορίε ς- έχει αποσταλεί στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, στην έκθεση αυτή υποστηρίζουν ότι η καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα είναι χαμηλότερη κατά ποσοστό από 40% μέχρι και 50%, σε σχέση με την πραγματική διάδοση του ιού.

Το λάθος αυτό φέρεται να οφείλεται στο ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, τα διαγνωστικά τεστ άρχισαν να μειώνονται.

Όπως γράφει η La Repubblica, αυτό σημαίνει ότι, από την μία, τα κρούσματα δεν έχουν περιορισθεί στον βαθμό που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας και των διαφόρων περιφερειών και, από την άλλη, ότι με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική διάδοση της νόσου δεν μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ανάλυση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνεται και από ένα ακόμη στοιχείο: στα μέσα Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση στην εισαγωγή ασθενών με covid -19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Η αύξηση αυτή, όμως, δεν παρουσιάσθηκε στην καταγραφή των περιστατικών που δημοσιοποιείται καθημερινά στην Ιταλία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Βόμβα» από τις μυστικές υπηρεσίες – «Δεν καταγράφονται ούτα τα μισά κρούσματα κορονοϊού»"

Στη Βουλή η δικογραφία για τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα

Τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καλείται πλέον να διερευνήσει η Βουλή μετά της απόφαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής να διαβιβάσει στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή από την εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία στο πλαίσιο της έρευνας της για την συγκεκριμένη υπόθεση προσέκρουσε σε πολιτικές ευθύνες, τις οποίες μπορεί μόνο η Βουλή να διερευνήσει όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επιχειρηματίας σε υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στη Δικαιοσύνη περιέγραψε σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, για την περίφημη υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Τα αδικήματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Στο ίδιο υπόμνημα ο κ. Καλογρίτσας είχε αποδώσει στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ρόλο «οργανωτή» σχεδίου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Όπως είχε καταγγείλει, τότε, στις δικαστικές αρχές ο επιχειρηματίας, στόχος του κ. Παππά ήταν «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου του αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε».

Και επικαλούμενος τη νομοθεσία προσθέτει ότι ο Ν. Παππάς «με τις ενέργειες του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα την διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε την δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζόμενων και την διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την πλευρά Καλογρίτσα «ο τότε Υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμιξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μήνυση που είχε καταθέσει ο Χρ. Καλογρίτσας, αποδίδοντας κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση στους υπευθύνους της εταιρείας CCC. Η μήνυση αφορά την αντιδικία μεταξύ των δύο εταιριών, της εταιρείας «Τοξότης» συμφερόντων Καλογρίτσα και της CCC για ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει πως τα χρήματα του καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, μετά από παρέμβαση του Νίκου Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει αφανής εταιρία που δημιούργησαν οι μηνυόμενοι με τον ίδιο εμφανή, στο διεθνή διαγωνισμό για τηλεοπτική άδεια.

Κατά τον Καλογρίτσα ο Νίκος Παππάς είναι μάλιστα το πρόσωπο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως «μπροστάρη» ενώ στην πραγματικότητα, άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Όταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (εννοείται ο Υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».

Ως προς αυτό το σκέλος της υπόθεσης, η δικογραφία θα παραμείνει στην τακτική δικαιοσύνη η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρίας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής θα κληθεί να καταθέσει ένας μάρτυρας ακόμα που έχει προτείνει η πλευρά του επιχειρηματία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή η δικογραφία για τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news