facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Viral: Το Λυγαριά -Λυγαριά έγινε «Χαρδαλιά -Χαρδαλιά έρχεται Πρωτομαγιά» (βίντεο)

Σε κάθε περίπτωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη γράφει ιστορία. Δεν είναι μόνο ότι το όνομα του συνδέθηκε με τη δύσκολη διαχείριση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας αλλά και ότι πλέον δίνει …έμπνευση για να γραφτούν τραγούδια.
Έτσι μετά το «Ρώτησα το Χαρδαλιά που θα κάνω Πασχαλιά», υπάρχει  και νέο σουξέ με τον τίτλο: «Χαρδαλια Χαρδαλιά, έρχεται πρωτομαγιά».
Οι στίχοι είναι του Παναγιώτη Χαρλαβάνη και η Μουσική από το Παραδοσιακό Νησιώτικο «Λυγαριά -Λυγαριά»
Ρωτάγανε τον Χαρδαλιά πως κάνουν πασχαλιά κι έβαλε πρόστιμα διπλά και μείνανε τα αρνιά.
Χαρδαλια Χαρδαλιά έρχεται πρωτομαγιά
θα σου στείλω sms κι άντε ψάξε με αν θες.
Φυλακισμένο μ’έχεις μα εγώ δε στέκομαι την κάνω απ’ το σπίτι γιατί τρελένομαι.
Στον Μητσοτάκη πέστα τα πρόστιμα να μπουν τον Έλληνα στο σπίτι να κλείσουν δεν μπορούν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Viral: Το Λυγαριά -Λυγαριά έγινε «Χαρδαλιά -Χαρδαλιά έρχεται Πρωτομαγιά» (βίντεο)"

ΕΟΔΥ: Οι νομοί που βγήκαν αλώβητοι και εκείνοι με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο ΕΟΔΥ για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας παραθέτοντας περιοχές που βγαίνουν σχεδόν αλώβητες. Στο χάρτη του ΕΟΔΥ οι νομοί Γρεβενών , Ευρυτανίας και Φωκίδας απεικονίζονται ως αλώβητοι από τη λοίμωξη ή με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων από 0 – 4 % ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού, ενώ με το μεγαλύτερο φορτίο απεικονίζονται οι νομοί Καστοριάς και Αργολίδας, καθώς και το Αγιο Ορος.
Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων έως σήμερα μόνο στο 5,5% είναι θετικά, όπως δείχνει και το διάγραμμα του Οργανισμού – στη βάση απεικονίζονται με καφέ χρώμα τα θετικά
και με γκρι τα αρνητικά.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Οι νομοί που βγήκαν αλώβητοι και εκείνοι με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο"

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και στη Γαλλία - 242 την Κυριακή από 369 το Σάββατο

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22.856 ανθρώπους στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου, όμως τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε μεγάλη μείωση, με 242 νέους θανάτους, από 369 το Σάββατο.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, 14.202 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομεία (+152 από χθες) και άλλοι 8.654 σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα (+90). Οι αριθμοί αυτοί είναι οι χαμηλότεροι εδώ και πέντε εβδομάδες.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν 4.682 άνθρωποι (43 λιγότεροι) που έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Συνολικά, νοσηλεύονται 28.217. Παράλληλα όμως αυξήθηκε ο στους 7.553 ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί στην εντατική ή έχουν διασωληνωθεί λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, νοσηλεύτηκαν 87.985 άνθρωποι και οι 44.903 από αυτούς επέστρεψαν ήδη στο σπίτι τους. Δεν υπολογίζονται οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ιάθηκαν μένοντας σε καραντίνα στο σπίτι.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει την Τρίτη στο κοινοβούλιο την «εθνική στρατηγική» για την άρση των περιοριστικών μέτρων που αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από τις 11 Μαΐου, μετά από οκτώ εβδομάδες καραντίνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και στη Γαλλία - 242 την Κυριακή από 369 το Σάββατο"

Ελλάδα -Κορωνοϊός: Λιγότερο από 1% η ανοσία του πληθυσμού

Η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού αυτή την στιγμή είναι λιγότερο από 1% ανέφερε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά την άρση των περιορισμών ο ίδιος εξήγησε πως: «Μέχρι τώρα στόχος ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία του ιού. Από εδώ και πέρα στόχος είναι η ελεγχόμενη πορεία του ιού σε επίπεδα χαμηλά προς μέτρια και αν δούμε να ανεβαίνουν περισσότερο θα πρέπει να παρθούν ξανά μέτρα. Ελπίζουμε όμως ότι θα υπάρχει ελεγχόμενη κυκλοφορία του ιού με αποτέλεσμα να αποκτούν ανοσία οι άνθρωποι και λίγο λίγο να χτίζουμε έτσι την ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το καλοκαίρι είναι ιδανικό γι αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στην πιο μετριασμένη κυκλοφορία του ιού.

«Το κρίσιμο σε αυτό το πρώτο κύμα είναι να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια όπως τα παιδιά και οι νέοι και ταυτόχρονα παίνρωντας αυστηρά μέτρα να μην προχωρήσει η μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εκεί θα κριθούμε, επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος» τόνισε ο ίδιος.

Επιπλέον σημείωσε ότι «βασική αρχή είναι οι αποστάσεις καθώς και η τήρηση μέτρων υγιεινής».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα -Κορωνοϊός: Λιγότερο από 1% η ανοσία του πληθυσμού"

Απογείωση Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις - παρέμβαση Σόιμπλε

Η διαχείριση της κρίσης ενισχύει τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνεί με την άποψη ότι "η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ΄όλα".

Η τελευταία δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων RTL και Ν-TV έρχεται να παγιώσει μία τάση που είχε διαφανεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα, σε προηγούμενες έρευνες της κοινής γνώμης: ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) υπό την Άνγκελα Μέρκελ φτάνει το 39% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ποσοστό που θυμίζει τις πιο ένδοξες μέρες του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή, το 2017, η παράταξη της Μέρκελ συγκέντρωσε ποσοστό 32,9% και αναγκάστηκε να συνεργαστεί εκ νέου με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Στην τελευταία δημοσκόπηση των δικτύων RTL, N-TV το SPD παραμένει στη δεύτερη θέση με 16% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί το κόμμα των Πρασίνων με 15%. Για τους Σοσιαλδημοκράτες το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από το 20,5% που συγκέντρωσαν στις εκλογές του 2017. Ωστόσο θεωρείται ενθαρρυντικό, καθώς οι εσωκομματικές τριβές και οι συνεχείς αλλαγές ηγεσίας τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, φέρνοντας το SPD πίσω από τους Πράσινους και, κατά διαστήματα, ακόμη και στα ίδια επίπεδα με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Σήμερα η AfD δεν φαίνεται να ξεπερνά το 9%, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που θεωρούν ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική ατζέντα του ξενοφοβικού κόμματος.
Κορωνοϊός και οικονομία απασχολούν τους πολίτες
Γελοιογραφία του Κολομβιανού Vladdo: Η Μέρκελ εξετάζει τη στάση του Τραμπ έναντι του κορωνοϊού για να μην κάνει τα ίδια
Γελοιογραφία του Κολομβιανού Vladdo: Η Μέρκελ εξετάζει τη στάση του Τραμπ έναντι του κορωνοϊού για να μην κάνει τα ίδια
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τη Γερμανία;» Το 60% των ερωτηθέντων επισημαίνει ότι το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ το 44% ανησυχεί περισσότερο για τις αρνητικές συνέπειες στη γερμανική οικονομία. Πάντως τα κριτήρια δεν είναι ενιαία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς στους άνω των 60 ετών η ανησυχία για τον κορωνοϊό φτάνει το 68%, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το ποσοστό περιορίζεται στο 48%. Από κει και πέρα μόλις το 11% θεωρεί πλέον ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η μετανάστευση, ενώ αγωνία για την κλιματική αλλαγή εκφράζει το 10%. Μόλις πριν από έναν χρόνο η προστασία του κλίματος ήταν το «μείζον ζήτημα», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Παραμένουν φυσικά οι διαφορές ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα στους οπαδούς της AfD το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή είναι ...0%.
Στο μεταξύ οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί συνεχίζουν να εξαγέλλουν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ουμπέρτους Χάιλ δήλωσε ότι παρατείνεται η ευεργετική διάταξη που επιτρέπει στους γονείς να πληρώνονται- με κρατική επιδότηση- για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα ο Χάιλ εξαγέλλει νομοσχέδιο, το οποίο θεσπίζει έννομη αξίωση των ενδιαφερομένων να εργάζονται από το σπίτι «εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους». 
Νουθεσίες από Σόιμπλε
Σόιμπλε: Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε αποκλειστικά τους επιδημιολόγους
Σόιμπλε: "Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε αποκλειστικά τους επιδημιολόγους"
Στη συζήτηση περί ευεργετικών μέτρων παρεμβαίνει ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας, σε σημερινή συνέντευξή του, ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. «Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης» λέει ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να προειδοποιήσει ωστόσο ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας». Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».
Στη συνέχεια της συνέντευξης μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει: «Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε...»
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Απογείωση Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις - παρέμβαση Σόιμπλε"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 54.000- Άλλες πέντε πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα μέτρα

Άλλη μια ομάδα Πολιτειών ετοιμάζεται να άρουν τους περιορισμούς από αυτήν την εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος βλέπει το ποσοστό ανεργίας για αυτόν τον μήνα να φτάνει ή και να ξεπερνά το 16%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση των επαφών μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 54.300 Αμερικανούς.

Το Κολοράντο, το Μισισίπι, η Μινεσότα, η Μοντάνα και το Τενεσί, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Πολιτειών, θα αρχίσουν το πείραμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, χωρίς όμως να διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτιση των επαφών, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των μολύνσεων. Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη κάνει τα βήματα για να ξανανοίξουν την οικονομία τους.

Οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας οδήγησαν 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς –αριθμός ρεκόρ– να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε την Παρασκευή ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 40% του ετήσιου ρυθμού της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ακόμη και το επόμενο έτος, το Γραφείο προβλέπει ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 10%.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τον Απρίλιο η ανεργία πιθανότατα θα φτάσει το 16%. «Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι φρικτοί. Θα δούμε αριθμούς τόσο άσχημους όσο ποτέ», πρόσθεσε.

Με φόντο τις σκόρπιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με ανθρώπους να ζητούν να αρθούν τα μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τα 940.000 σε όλες τις ΗΠΑ.

Η Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες έχουν παρατείνει τους περιορισμούς μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σήμερα, η Νέα Υόρκη ανέφερε ότι καταγράφηκαν άλλοι 367 θάνατοι, οι λιγότεροι μέσα σε ένα 24ωρο από τις 30 Μαρτίου. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι οι τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας θα είναι οι πρώτοι που θα επαναλειτουργήσουν, όμως μετά τις 15 Μαΐου και με προφυλάξεις, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Άλλες Πολιτείες, κυρίως αυτές με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, υιοθετούν μια πιο επιθετική προσέγγιση. Το Τενεσί ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει από αύριο Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια. Αύριο λήγουν επίσης και οι εντολές για παραμονή στο σπίτι στην Πολιτεία του Μισισίπι. Στη Μοντάνα, όπου σήμερα αναφέρθηκαν μόνο τρία νέα κρούσματα, οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν από αύριο, αλλά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη Μινεσότα περίπου 80.000-100.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και σε γραφεία, θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο Κολοράντο, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζάρεντ Πόλις έδωσε το πράσινο φως για να επαναλειτουργήσουν από την Παρασκευή τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα εργαστήρια τατουάζ. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.

Η Ρόαγιαλ Ρόουζ είπε ότι θα ξανανοίξει το στούντιο τατουάζ που διατηρεί στο Γκρίνλι του Κολοράντο, όχι επειδή το θέλει αλλά επειδή οι λογαριασμοί συσσωρεύονται και δεν έχει άλλη επιλογή. «Θα έμενα στο σπίτι αν η κυβέρνηση το ενθάρρυνε, όμως δεν το κάνει. Λένε ότι το καλύτερο είναι να επιστρέψουμε στη δουλειά, ακόμη και αν είναι επικίνδυνο», είπε η 39χρονη γυναίκα.

Η άρση των περιορισμών δεν είναι ομοιόμορφη στο Κολοράντο. Για παράδειγμα, το Ντένβερ παρέτεινε την εντολή για παραμονή στο σπίτι μέχρι τις 8 Μαΐου, όμως οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να πάνε οδικώς σε μια γειτονική κομητεία αν θέλουν να κουρευτούν.

Οκτώ Πολιτείες δεν εξέδωσαν ποτέ εντολές για παραμονή στο σπίτι: το Άρκανσο, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, η Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στην πλειονότητα τους επιθυμούν να μείνουν στο σπίτι για να προφυλαχθούν, παρά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 54.000- Άλλες πέντε πολιτείες ετοιμάζονται να άρουν τα μέτρα"

Φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου - Έγιναν στάχτες οι σκηνές των αλλοδαπών (βίντεο)

Φώτια ξέσπασε πριν από λίγο στο ΚΥΤ Σάμου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πως και υπο ποιές συνθήκες ξέσπασε πυρκαγιά ωστόσο γεωγραφικά τοποθετείται στην έκταση πίσω από τα εξωτερικά ιατρεία πρώτης αξιολόγησης για τον Κορωνοϊό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.
Για πολλοστή φορά ξεσπάει πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου κάτι που αποδεικνύει πως η κατάσταση πέριξ του ΚΥΤ Σάμου έχει ξεφύγει.

Στο σημείο βρίσκεται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και αντιδήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης.



samos24
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου - Έγιναν στάχτες οι σκηνές των αλλοδαπών (βίντεο)"

Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή σε όλη την Ελλάδα με εικονικά τιμολόγια και ανακριβείς δηλώσεις

Σημαντικού ύψους φοροδιαφυγή- τόσο μέσω τόσο εικονικών τιμολογίων, όσο και ανακριβών δηλώσεων και μη έκδοσης κάθε είδους φορολογικών στοιχείων- ήρθε στο φως από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που πραγματοποιήθηκαν στοχευμένα το α' τρίμηνο εφέτος.

Ενδεικτικά, οι Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων της ΑΑΔΕ εντόπισαν τα εξής:

1.Έρευνες εντοπισμού κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων:

*Δύο συνδεδεμένες ατομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό κλάδο, κατά τις χρήσεις 2014 έως και 2018 εξέδωσαν 2.491 εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας ύψους 23.160.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν κυρίως υπηρεσίες υπεργολαβιών, καθώς και πωλήσεις εμπορευμάτων. Επίσης, πραγματοποίησαν μεταξύ τους εικονικές συναλλαγές ύψους 7.340.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο εργασιών την εμπορία υλικών σκραπ, κατά τις χρήσεις 2013 έως και 2016 εξέδωσε 376 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας 2.800.000 ευρώ.

*Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου με αντικείμενο εργασιών την εμπορία κατεψυγμένων και νωπών προϊόντων, κατά την χρήση 2018 εξέδωσε πλήθος εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές στο σύνολο τους, καθαρής αξίας 1.100.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, δραστηριοποιούμενη ως εμπορικός αντιπρόσωπος, κατά τις χρήσεις 2017 και 2018 εξέδωσε συνολικά 31 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 4.280.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στο χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, κατά τις χρήσεις 2017 και 2018 εξέδωσε 501 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 42.400.000 ευρώ.

*Επιχείρηση νομικής μορφής ΙΚΕ δραστηριοποιούμενη ως εμπορικός αντιπρόσωπος στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, κατά τις χρήσεις 2017 και 2018 εξέδωσε 28 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 4.900.000 ευρώ.

*Επιχείρηση νομικής μορφής ΙΚΕ δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως και 2017 έλαβε συνολικά 1.044 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 516.800 ευρώ, ενώ αντίστοιχα εξέδωσε 1.560 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 2.700.000 ευρώ.

*Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής, και με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατά τη χρήση 2016 έλαβε 45 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 6.600.000 ευρώ.

2.Έρευνες εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων από μη κατονομαζόμενη πηγή- Έλεγχοι προσαύξησης περιουσίας:

*Σε φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εκμετάλλευσης πρακτορείου τυχερών παιγνίων με παράλληλα δραστηριότητα καφέ, στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, προσδιορίστηκε μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τις χρήσεις 2015 έως και 2017 προσαύξηση περιουσίας ύψους 4.200.000 ευρώ.

*Μέλος ομόρρυθμης εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι απέκρυψε για τα έτη 2014 έως και 2017 εισοδήματα ύψους 122.000 ευρώ.

3.Έρευνες μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων- Μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής φορολογικών δηλώσεων:

*Εμπορική επιχείρηση νομικής μορφής ΙΚΕ στην Αττική, με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου, δεν εξέδωσε κατά τη χρήση 2019 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 300.000 ευρώ.

*Επιχείρηση εστίασης νομικής μορφής ΙΚΕ, που δραστηριοποιείται σε κοσμοπολίτικο νησί, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019 δεν εξέδωσε 428 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 900.000 ευρώ. Η ως άνω διαπίστωση προήλθε από επεξεργασία κατασχεμένων ανεπίσημων ηλεκτρονικών αρχείων πωλήσεων και των αρχείων του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού.

*Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ευεξίας στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, κατά τη χρήση 2019 και μετά, από επεξεργασία ανεπίσημων κατασχεθέντων στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδωσε 3.208 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 41.000 ευρώ.

*Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής διαπιστώθηκε, κατά τη χρήση 2019, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για την πώληση 28.500 λίτρων υγραερίου κίνησης. Παράλληλα, η ως άνω επιχείρηση διέπραξε το αδίκημα της λαθρεμπορίας καυσίμων, αφού βρέθηκε να έχει προμηθευτεί 30.000 λίτρα υγραερίου κίνησης χωρίς φορολογικά στοιχεία.

*Σε κοσμοπολίτικό νησί των Κυκλάδων, επιχείρηση εκμετάλλευσης πολυτελών δωματίων, κατά τη χρήση 2016 δεν εξέδωσε 151 φορολογικά στοιχεία αξίας 163.000 ευρώ.

*Γραφείο τελετών στη Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων διαπιστώθηκε ότι κατά τις χρήσεις 2014 έως και 2018 δεν εξέδωσε 2.001 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 700.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών φωτογράφισης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων διαπιστώθηκε ότι κατά τις χρήσεις 2014 έως και 2018 δεν εξέδωσε 641 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 154.885 ευρώ.

*Επιχείρηση εστίασης στη Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων διαπιστώθηκε ότι κατά τις χρήσεις 2014 έως και 2018 δεν εξέδωσε 9.993 φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 100.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση σε νησί του Ιονίου με αντικείμενο δραστηριότητας την εκμετάλλευση δωματίων, κατά τις χρήσεις 2014 έως 2018 δεν εξέδωσε 523 φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 440.000 ευρώ.

*Ατομική επιχείρηση σε νησί του Ιονίου με αντικείμενο εργασιών το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου, κατά τις χρήσεις 2016 έως 2018 δεν εξέδωσε 4.503 φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 160.000 ευρώ.

*Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών τη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, διαπιστώθηκε η μη υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος για τα έτη 2004 έως και 2018 με συνολική αποκρυβείσα ύλη 130.000 ευρώ.

*Ελαιουργείο στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης δεν υπέβαλλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2010 έως και 2018. Η αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος ανήλθε σε 351.000 ευρώ, ενώ ο μη αποδοθείς ΦΠΑ σε 43.000 ευρώ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή σε όλη την Ελλάδα με εικονικά τιμολόγια και ανακριβείς δηλώσεις"

Ιερώνυμος σε Μητσοτάκη και υπουργό Παιδείας: Άνοιξε τις εκκλησίες

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) ζητώντας του να ανοίξουν οι ναοί, με την τήρηση των προληπτικών μέτρων που θα υποδείξει το ιατρικό επιτελείο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ανάλογη επιστολή έχει στείλει στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως η Εκκλησία της Κρήτης. Εμφανίζεται δηλαδή μία σύμπνοια των 96 μητροπολιτών όλης της χώρας υπέρ του αιτήματος, έχοντας μαζί τους τον κλήρο, την ίδια στιγμή που η Εκκλησία τήρησε τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Σήμερα μάλιστα πολλοί ναοί άνοιξαν άτυπα, ενώ μητροπολίτες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους γιατί οι ναοί δεν συμπεριλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση των μέτρων και στις εκκλησίες. Η εκδήλωση με τον γύρο της μπάντας με επικεφαλής την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας επιβάρυνε το κλίμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Ιερώνυμος στην προς τον πρωθυπουργό επιστολή που συντάχθηκε την Τετάρτη και εστάλη την Πέμπτη, και η οποία δεν έχει σχέση με τη «συναυλία» της Α. Πρωτοψάλτη κάνει μνεία των «φιλόχριστων αισθημάτων του» και τον αποκαλεί «πιστό χριστιανό».

Κατόπιν:

- Εξιστορεί όσα μέτρα έλαβε η Εκκλησία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τηρώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού,

- Αναφέρει τις επιθέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία ακόμη και από «σκληροπυρηνικούς» πιστούς που ήθελαν να αντιδράσει στα κυβερνητικά μέτρα περί Θείων Λειτουργιών χωρίς πιστούς.

- Ζητά να συμπεριληφθούν και οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά την λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρω, του ενός τόμου ανά 15 τ.μ., την χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Σύσσωμη η Εκκλησία στη χώρα φέρεται να έχει ενοχληθεί διότι στο σχεδιασμό περί σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων δεν περιλαμβάνονται οι ναοί. Η ΚΥΑ για τα περιοριστικά μέτρα σε όλους τους χώρους λατρείας ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, ισχύει έως τις 4 Μαϊου, ενώ ο όποιος κυβερνητικός σχεδιασμός εμφανίζεται να μιλά για «επανεκκίνηση» των ναών την 1η Ιουνίου. «Η Εκκλησία τήρησε ευλαβικά τα κυβερνητικά μέτρα παρά τις πιέσεις των πιστών. Αντ’ αυτού, δεν έλαβε ένα ευχαριστώ για τη στάση της ενώ αγνοείται και από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση των μέτρων» δήλωσε στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο ως πρόεδρο της ΔΙΣ και με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετεί η Ιεραρχία επί του θέματος, δηλαδή οι 82 ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος (συνολικά 96 μαζί με την Εκκλησία της Κρήτης). Ήδη άλλωστε, ο μητροπολίτης Κερκύρας φέρεται να έχει στείλει ανάλογη επιστολή στην κ. Κεραμέως ενώ ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας είναι πως σήμερα σε αρκετές μητροπόλεις, ναοί ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και άφησαν τους πιστούς να εισέλθουν εκκλησία για να προσευχηθούν. Το κλίμα επιβάρυνε η μουσική περιοδεία στους δρόμους της Αθήνας της κ. Πρωτοψάλτη.

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Στασών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος φέρεται να είπε πως «όταν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του». «Όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε…» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος επικαλούμενος μία παλιά φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, και εμφανιζόμενος λάβρος κατά της συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τον κ. Ιερώνυμο και τη ΔΙΣ πρόσθεσε: «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και να ισχύσει στην Εκκλησία, στην Ελλάδα, ο καισαροπαπισμός η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος, ανέφερε ότι «δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;». Όλοι αναμένουν πλέον τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος σε Μητσοτάκη και υπουργό Παιδείας: Άνοιξε τις εκκλησίες"

Κορωνοϊός-Ιταλία: Εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 197.675. Οι νεκροί έφτασαν τους 26.644 Παράλληλα, 64.928 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 195.351 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.384 άνθρωποι ενώ 63.120 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 260 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.324 νέα κρούσματα. 1.808 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

2.009 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.372 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 82.722 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιορίζεται ελαφρά (33 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση των νεκρών: πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με την Ιταλική Πολιτική Προστασία έχασαν την ζωή τους 155 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 23η ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των ιασθέντων περιορίζεται κατά 814 ανθρώπους σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Υπάρχει ουσιαστική αισιοδοξία από μέρους των αρμόδιων αρχών, από την στιγμή που έχει αυξηθεί και ο συνολικός αριθμός των καθημερινών τεστ για την ανίχνευση του ιού.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-Ιταλία: Εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των νεκρών"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ακόμη 413 νεκροί από Covid-19 στη χώρα

Άλλοι 413 άνθρωποι προστέθηκαν σήμερα στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών τους 20.732, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

Ο αριθμός αυτός, ο χαμηλότερος από τα τέλη Μαρτίου, σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή μείωση σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όταν αναφέρθηκαν 813 νεκροί. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται αφορούν μόνο τα νοσοκομεία και, επιπροσθέτως, μπορεί να περιλαμβάνουν θανάτους που έχουν σημειωθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα και όχι το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον Γιούστις, καταγράφηκαν επίσης 4.463 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στις 152.840.

Ο εθνικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας (NHS) της Αγγλίας, Στίβεν Πόουις, σημείωσε ότι υπάρχει σαφής καθοδική τάση στον αριθμό των νοσηλευομένων, κυρίως στο Λονδίνο αλλά και στα Μίντλαντς και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό δείχνει ότι η συμμόρφωσή μας με το μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης αποδεικνύεται επωφελής, μειώνει τη μετάδοση και την εξάπλωση του ιού», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Ακόμη 413 νεκροί από Covid-19 στη χώρα"

Ολλανδία: Ζώα σε δύο εκτροφεία βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό

Οι αρχές απέκλεισαν σήμερα δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα ζώα ήταν θετικά στον νέο κορονοϊό και πιθανότατα μολύνθηκαν αφού ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους.

Τα εκτροφεία αυτά βρίσκονται στις κωμοπόλεις Γκέρμετ-Μπάκελ και Λάαρμπεκ, στα ανατολικά της Αϊντχόβεν, στη Βόρεια Βραβάντη, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στην Ολλανδία τα κρούσματα σε ανθρώπους ανέρχονται στα 37.000 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.400.

«Τα βιζόν παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, όπως δυσκολία στην αναπνοή», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα μικρά θηλαστικά έπασχαν από την ασθένεια Covid-19.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο εκτροφείο εμφάνιζαν συμπτώματα του κορονοϊού, πιστεύουμε επομένως ότι τον μετέδωσαν στα ζώα», πρόσθεσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα ζώα εκτροφής παίζουν κάποιον ρόλο στην εξάπλωση του ιού». Υπάρχουν όμως πολλά κρούσματα που δείχνουν ότι τα βιζόν, όπως και οι νυφίτσες «είναι δεκτικά στον ιό».

Η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν διέταξε να κλείσει ένας δρόμος που περνάει κοντά από τα δύο εκτροφεία και συμβούλευσε τους πολίτες να μην τα πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων. Οι εκτροφείς θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα ζώα ή για αύξηση του αριθμού των βιζόν που πέθαναν. Η πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους ή σε άλλα ζώα είναι «ελάχιστη», πρόσθεσε. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η μεταφορά των ζώων και της κοπριάς τους σε άλλες περιοχές ενώ το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον αέρα και το έδαφος.

Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι μια δραστηριότητα πολύ αμφιλεγόμενη στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε να κλείσουν οι φάρμες αυτές μέχρι το 2024.

Ο νέος κορονοϊός έχει εντοπιστεί σε ορισμένα ζώα συντροφιάς και ζωολογικούς κήπους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Ζώα σε δύο εκτροφεία βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό"

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των τριών τελευταίων Ελλήνων ναυτικών, μελών του πληρώματος δύο ελληνόκτητων πλοίων, τα οποία κρατούνταν στο Τζιμπουτί επί επταμήνου, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας έναντι των αρχών του Τζιμπουτί, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν χθες αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στην ‘Αγκυρα.

Στη συνέχεια, με μέριμνα της πρεσβείας και υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, μετακινήθηκαν οδικώς στη συνοριακή διάβαση στους Κήπους του Έβρου και ακολούθως προς τους οικείους τους στην Ελλάδα.

Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών και στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται «τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με συνεχείς επαφές και επιστολές τους προς ομολόγους τους, ευαισθητοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους και απηύθηναν εκκλήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει από την κράτηση των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί».



«Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η ελληνική πρεσβεία στην Αδδις Αμπέμπα, καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί. Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η γαλλική πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής πρεσβείας στο Τζιμπουτί».

Να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τους προηγούμενους μήνες των λοιπών δύο Ελλήνων ναυτικών, από τους πέντε συνολικά, που παρέμεναν στα πλοία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της υποθέσεως, η οποία διήρκησε περί τους επτά μήνες.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίησή του για την ευτυχή κατάληξη της περιπέτειας των τριών Ελλήνων ναυτικών, υπογραμμίζοντας ότι «καμιά στιγμή τα δύο υπουργεία, Εξωτερικών και Ναυτιλίας δεν εγκατέλειψαν τις συντονισμένες προσπάθειες τους για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών».

Από πλευράς του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των τριών Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας».

Ευχαρίστησε επίσης τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί για την ανταπόκριση στην προ δεκαπενθημέρου σχετική επιστολή του, την κυβέρνησή της, καθώς και τις ευρωπαϊκές Αρχές στο Τζιμπουτί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 134 νεκροί - 11 νέα κρούσματα - 2.517 συνολικά - 46 διασωληνωμένοι

Άλλα 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε την Κυριακή ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 2.517. Το 55% εξ αυτών αφορά άνδρες.

Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.181 (46,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. 13 (28,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 89,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Τέλος, έχουμε ακόμα τέσσερις καταγεγραμμένους θανάτους και 134 συνολικά. Οι 35 ήταν γυναίκες, ήτοι ποσοστό 26,1%.

Η μέση ηλικία των νεκρών ήταν τα 74 έτη και το 89,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 64.60 κλινικά δείγματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 134 νεκροί - 11 νέα κρούσματα - 2.517 συνολικά - 46 διασωληνωμένοι"

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα παπούτσια μας για την μετάδοσή του

O νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από τα ανθρώπινα σταγονίδια σε μια ακτίνα ακόμη και 4 μέτρων καθώς οι μολυσμένοι με τον ιό άνθρωποι βήχουν, αναπνέουν ή απλώς μιλούν, ενώ ταυτόχρονα μπορούν επίσης να μεταφέρονται από τα παπούτσια των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης καλά νέα από τις νέες μελέτες: Ο προστατευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας προστατεύει από αυτά τα σταγονίδια, ενώ ακόμη και οι μάσκες από ύφασμα θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση των σταγονιδίων που εκπνέονται.

«Η ουσία είναι ότι η διατήρηση κάποιας απόστασης από τους άλλους είναι καλύτερη από το να μην διατηρείται καμία απόσταση», σημειώνει ο γιατρός Robert Glatter, ο οποίος εργάζεται στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. «Και στην εποχή του κορωνοϊού, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο», συμπληρώνει σχετικά με την απόσταση.

Μία μελέτη που έγινε στη πόλη Γιουχάν από κινέζους ερευνητές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι εκπνέουν, τα βαρύτερα σταγονίδια (που ενδέχεται να περιέχουν τον ιό) τείνουν να πέφτουν στο έδαφος λόγω της βαρύτητας, ενώ τα ελαφρύτερα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα που αναπνέουμε. Μην τρομάξετε, αλλά το ποσοστό που βρέθηκε ο ιός στα νοσοκομεία που έγινε η έρευνα ήταν στο 70% επί των δειγμάτων (σκληρές επιφάνειες, πατώματα). Επιπλέον, καθώς το ιατρικό προσωπικό περπατά στους θαλάμους, ο ιός μπορεί να εντοπιστεί παντού. Επομένως, οι σόλες παπουτσιών μπορεί να λειτουργούν ως φορείς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα επιχρίσματα που λήφθηκαν από επιφάνειες που αγγίζονται συνεχώς (πόμολα, χερούλια, κάδοι απορριμμάτων, ποντίκια υπολογιστή) συνήθως ήταν θετικά στον κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Emerging Infectious Diseases.

Μια άλλη μελέτη για τα εκπνεόμενα σταγονίδια δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο New England Journal of Medicine. Σε αυτή τη μελέτη, μια ομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας χρησιμοποίησε τεχνολογία λέιζερ για να εξετάσει τη διασπορά σταγονιδίων από το στόμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σταγονίδια διασκορπίζονταν στον αέρα. Ωστόσο η διασπορά αυτή σταμάτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της όταν χρησιμοποιήθηκε μάσκα στην προσομοίωση.

Μολονότι, η επιστήμη σε όλα αυτά συνεχίζει να εξελίσσεται και για να επανέλθουμε στον γιατρό Robert Glatter, δώστε προσοχή σε αυτό που λέει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά χρειάζεται για να μολυνθούμε από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του ιού που απαιτείται για να ξεκινήσει πραγματικά μια μόλυνση, αλλά και της απόκρισης του ανοσοποιητικού. Μπορεί να μην χρειάζεται μολυσμένες επιφάνειες ή σταγονίδια και απλώς να μεταδίδεται από τον αέρα. Απλώς ακόμη δεν το γνωρίζουμε…».

ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα παπούτσια μας για την μετάδοσή του"

Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει η παράταση του δικαστικού έτους»

Σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η παράταση του δικαστικού έτους θα επιταχύνει την απονομή της Δικαιοσύνης εκφράζουν και οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αφού δηλώνουν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης, διατυπώνουν την εκτίμηση τους ότι η κατά 1 μήνα μείωση των δικαστικών διακοπών που τους επέτρεπε να δημοσιεύουν περισσότερες αποφάσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δικαστικής ύλης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει:

«Με το άρθρο 18 του ψηφισθέντος από τη Βουλή στις 24.4.2020 σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι «οι δικαστικές διακοπές για το τρέχον δικαστικό έτος που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, αρχίζουν τη 16η Ιουλίου 2020 και λήγουν την 31η Αυγούστου 2020».

Οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, δηλώνουν με αίσθημα ευθύνης ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο σκοπός της νομοθετικής αυτής ρύθμισης.

Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα της μερικής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων:

α) οι δικαστικοί σχηματισμοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεκπεραίωσαν επιτυχώς και απρόσκοπτα τις καίριες για το δημόσιο συμφέρον και τις δημόσιες επενδύσεις αρμοδιότητές τους και, ειδικότερα, αυτές που αφορούσαν στον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας και στην εκδίκαση υποθέσεων με επιτακτικό και επείγοντα χαρακτήρα,

β) συντάχθηκαν και δημοσιεύτηκαν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις,

γ) σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις οποίες δεν διεξάγονταν δίκες από τα δικαστήρια για διάφορους λόγους, δεν έλαβε χώρα παρόμοια ρύθμιση και

δ) οι δικαστικές διακοπές αποτελούν για τους δικαστικούς λειτουργούς, κατά το μεγαλύτερο χρονικό τους διάστημα, χρόνο ενεργού υπηρεσίας και σύνταξης σχεδίων αποφάσεων, προς μείωση του όγκου των υποθέσεων που συσσωρεύονται κατά τους υπόλοιπους μήνες του δικαστικού έτους.

Για τους λόγους αυτούς, παρά τον έκτακτο και εξαιρετικό χαρακτήρα της ρύθμισης, ως δικαστικοί λειτουργοί που επιθυμούμε και εμείς την αποτελεσματική, ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της ρύθμισης, διότι η μείωση του χρόνου των «δικαστικών διακοπών» μετά βεβαιότητος δεν θα επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά αντιθέτως, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της αύξησης της δικαστικής ύλης, θα προκληθεί συνεπεία αυτής επιβράδυνση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει η παράταση του δικαστικού έτους»"

Έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος ο Ηλίας Γρηγόρης μετά το σάλο από την ανάρτησή του για τον Κ. Μητσοτάκη

Ζητώντας την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας και χαρακτηρίζοντας παρορμητικές και αδόκιμες τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε, απαντά ο Ηλίας Γρηγόρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο σάλο που έχει προκληθεί από το πρωί της Κυριακής λόγω μιας ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα στο facebook με την οποία επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη για την εμφάνισή του στη συναυλία που έδινε η Πρωτοψάλτη σε δρόμους της Αθήνας χρησιμοποιώντας και εκφράσεις που δεν θεωρούνται κόσμιες (μ@λ@κ@ς).

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς το ανέδειξαν Αθηναϊκά ενημερωτικά sites ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Δημοκρατία ζητώντας τη διαγραφή του κ. Γρηγόρη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πάρει θέση και να τον διαγράψει από το κόμμα του. Αν δεν το κάνει, δίνει κάλυψη στις χυδαιότητές του και τις υιοθετεί. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση και η συντριπτική πλειοψηφία δίνει τη μάχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάποιοι σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό και προσπαθούν να επαναφέρουν στην πολιτική ζωή το κλίμα της "πάνω και κάτω πλατείας"», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του Ηλία Γρηγόρη.

Το thebest.gr αναζήτησε τον κ. Γρηγόρη για να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν με αφορμή την ανάρτησή του και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των όποιων παρορμητικών και αδόκιμων εκφράσεών που χρησιμοποίησα στην ανάρτησή μου, μεταξύ φίλων στο facebook.

Ουδέποτε στο δημόσιο λόγο μου τόσα χρόνια συνηθίζω να εκφέρω τις πολιτικές μου διαφωνίες με τέτοιες εκφράσεις.

Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε κρύβομαι πίσω από κομματικές ταυτότητες και δεν έχω απαίτηση να ανλαμβάνει τις ευθύνες μου ο κομματικός μου χώρος, τον οποίο σέβομαι και υπηρετώ τόσα χρόνια.

Γι αυτό ζήτησα την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, αίτημα που έγινε αποδεκτό".

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα:

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις προσωπικές αναρτήσεις του Ηλία Γρηγόρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις οποίες αποδοκιμάζουμε για το ύφος και τους αδόκιμους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται, δηλώνουμε:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις θέσεις της μέσα από το Γραφείο Τύπου και την επίσημη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τις προσωπικές αναρτήσεις μελών και στελεχών.

Έχουμε επιλέξει να ασκούμε πολιτική κριτική κινούμενοι πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών που διακρίνουν το χώρο μας.

Εξάλλου, ο Ηλίας Γρηγόρης με προσωπική του δήλωση στα ΜΜΕ έχει αναλάβει την ευθύνη των αναρτήσεων του.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος ο Ηλίας Γρηγόρης μετά το σάλο από την ανάρτησή του για τον Κ. Μητσοτάκη"

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας πυροβόλησε τον γιο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πατέρας πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές τον γιο του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Ο γιος, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έβγαινε από το σπίτι έπειτα από καυγά και ο πατέρας βγήκε στην πόρτα και τον πυροβόλησε.
Συγκεκριμένα, ο γιος ενεπλάκη σε επεισόδιο με άλλα μέλη της οικογένειας, ενώ ο πατέρας έλειπε έξω. Μόλις ενημερώθηκε ο πατέρας, επέστρεψε και μάλωσε και ο ίδιος με τον γιο του. Τότε πήρε την καραμπίνα και τον πυροβόλησε με τη μοιραία βολή να τον βρίσκει στο κεφάλι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας, ηλικίας 63 ετών, ο οποίος έχει κάνει τρία μπάι πας, έχει άλλη μία κόρη που ζει στο ίδιο σπίτι.
Η ΕΛΑΣ έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τον πατέρα, ο οποίος κατά πληροφορίες είναι υδραυλικός.
«Ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί, αλλά ήταν πολύ δυνατοί, σαν ριπές, σαν να ήταν έξι σφαίρες», ανέφερε στο GRTimes.gr κάτοικος της περιοχής.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του GRTimes.gr
Αυτή τη στιγμή η σωρός του νεκρού βρίσκεται ακόμα στο οδόστρωμα και στο σημείο, όπου έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες, αναμένεται να φτάσει ιατροδικαστής.
«Το έκανε από αγανάκτηση». Αυτό υποστήριξε ο κ. Θ. Ιορδάνου, ο οποίος γνωρίζει εδώ και χρόνια τον πατέρα. Όπως είπε, ο γιος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενδεχομένως επειδή είχε και θέμα με ναρκωτικά, συχνά μάλωνε με τους γονείς του και πολλές φορές τους χτυπούσε.
Ο δράστης της δολοφονίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιορδάνου, ήταν κυνηγός και γι’ αυτό είχε κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι του.
Δείτε το βίντεο

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας πυροβόλησε τον γιο (ΦΩΤΟ-VIDEO)"

Κορονοϊός: Αντιμέτωπος με το… χάος ο Ερντογάν – Έρχεται τεράστια οικονομική κρίση στην Τουρκία

Η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, φαίνεται να μπαίνει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης στην Τουρκία. Η Άγκυρα ήδη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά μετά το Ραμαζάνι, δηλαδή στα τέλη Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ. Όμως κατά πολλούς, ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, αυτό της οικονομίας.

Πολλοί Τούρκοι αναλυτές έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την επικείμενη σοβαρή οικονομική κρίση, που όλοι αναμένουν και η οποία μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, πήρε κάποια οικονομικά μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο που είχε η επιδημία του κορονοϊού στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Απριλίου εξήγγειλε ένα πακέτο ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ενώ απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για τρεις μήνες. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έχουν κλείσει, λαμβάνουν ένα μηνιαίο βοήθημα 1.170 τ.λ. (155 ευρώ) για ένα τρίμηνο.



Όμως η τουρκική οικονομία βρισκόταν ήδη σε κρίση και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Η ανεργία τον Ιανουάριο του 2020 έτρεχε με ρυθμό 13,8% και η ανεργία των νέων με 24,5%. Το εθνικό νόμισμα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από το περασμένο φθινόπωρο και οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ γίνονταν για να στηρίξουν το νόμισμα ,είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού σε κάθε τουρκικό νοικοκυριό την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου προβάλλοντας το πόσο αυξάνεται η αγωνία των εργαζόμενων με την προοπτική της ανεργίας. Ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το 25,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η “παύση εργασίας”, στα μέσα Απριλίου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 41,8%. Η τουρκική κοινωνία ανησυχεί πολύ για το άμεσο μέλλον, ένα ποσοστό 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τουρκική οικονομία θα πάει “πολύ χειρότερα” το 2020.

Δυσαρέσκεια για Ερντογάν

Στο μεταξύ, με το πακέτο στήριξης των 100 δισ. τουρκικών λιρών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το οποίο πολλοί έκριναν πολύ περιορισμένο και ανεπαρκές, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγγειλε μια εθνική εκστρατεία Αλληλεγγύης, έναν έρανο από όλους τους Τούρκους πολίτες για να στηρίξουν τον αγώνα κατά του κορονοϊού και τους πιο αδύναμους. Η έρευνα της Istanbul Ekonomi Araştirma για τον Απρίλιο έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50,4%) διαφωνούν με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου θεωρώντας ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες και όχι το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεότερες ηλικίες 18-24 ετών είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνούντων με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου, με 61,9%.

Η κόντρα με τους δημάρχους

Όμως η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα: την αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των δημάρχων 11 μεγάλων πόλεων της χώρας, μεταξύ αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίοι θέλησαν να οργανώσουν και εκείνοι εράνους για να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες δημότες τους. Όμως το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέταξε το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών των δήμων αυτών με το σκεπτικό ότι οι έρανοι γίνονται κεντρικά από το κράτος. Η ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης δεν βρήκε σύμφωνους το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma και μόνο το 35% την υποστήριξε. Πάντως η δημοτικότητα των 3 δημάρχων των μεγαλύτερων μητροπολιτικών δήμων της Τουρκίας, δηλαδή της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, ήταν πάνω από 50% τον περασμένο Μάρτιο.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής

Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο γνωστός Τούρκος οικονομικός αναλυτής Μουσταφά Σονμέζ σχετικά με τις δαπάνες των Τούρκων πολιτών τις οποίες πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες, για την περίοδο 4 εβδομάδων πριν και 4 εβδομάδων μετά την κρίση του κορονοϊού.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι δαπάνες που πληρώνονταν μέσω κάρτας έφθαναν τα 81,7 δισ. τ.λ. (περίπου 11 δισ. ευρώ). Τέσσερις εβδομάδες μετά, είχαν πέσει στα 56,3 δισ τ.λ. δηλαδή είχαν μειωθεί κατά 25,4 δισ τ.λ. (περίπου 3,5 δισ ευρώ). Η επί μέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει τις δραματικές μειώσεις στα έξοδα που έχουν κάνει οι Τούρκοι πολίτες σε σημαντικούς τομείς διαβίωσης και αντανακλούν τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Έτσι, ενδεικτικά, οι δαπάνες για υγεία μειώθηκαν κατά 48,2%, για τις αγορές μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου κατά 18,3%, για γενικές υπηρεσίες (εστιατόρια, κομμωτήρια, ξενοδοχεία κτλ) κατά 28%, για βενζίνη και καύσιμα κατά 36,7%, για οικοδομικά υλικά κατά 22,1%, για φόρους, πρόστιμα κτλ. κατά 57,5% , για ενοικιάσεις και πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 29,4%, για ρουχισμό κατά 69,9%, για έπιπλα και διακόσμηση κατά 42,9%, για παιδεία, χαρτικά εκπαιδευτικό υλικό και είδη γραφείου κατά 49,3%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αντιμέτωπος με το… χάος ο Ερντογάν – Έρχεται τεράστια οικονομική κρίση στην Τουρκία"

Εκκλησία: Η Πρωτοψάλτη φέρνει… εξέγερση – Μητροπολίτης ανοίγει τους ναούς

Για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» που δεν γίνονται πλέον ανοιχτά μετά και την… υπαίθρια συναυλία της Πρωτοψάλτη, έκανε λόγο στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

Συγκεκριμένα μιλώντας με το πέρας της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής του Θωμά ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος τόνισε με πόνο ψυχής ότι «όλες τις προηγούμενες Άγιες μέρες του Πάσχα κάναμε υπακοή στο Κράτος για την ασφάλεια όλων μας. Σφραγίσαμε τις εκκλησιές μας, σταματήσαμε να χτυπάμε και τις καμπάνες.

Όμως είδαμε χθες μια καλλιτέχνη να ανεβαίνει πάνω σε καρότσα και να γυρίζουν με ηχεία στους δρόμους της Αθήνας και να τραγουδούν και να χορεύουν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέβηκε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων συνωστισμένοι μεταξύ τους, χωρίς μέτρα ασφαλείας και να παρακολουθούν τη συναυλία.

Επειδή, λοιπόν δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και επειδή η πράξη αυτή μας προσβάλει όλους εμάς που κάναμε την υπακοή μας, κλειστήκαμε στους Ναούς μας, σφραγίσαμε και τα μικρόφωνα, σφραγίσαμε και τις καμπάνες, για να μην παρανομήσουμε.

Όταν, λοιπόν, οι Επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι Λιτανείες των Ιερών Εικόνων δεν βγαίνουν ούτε καν με έναν παπά, και γίνονται όλα αυτά στην Αθήνα, τότε είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα, λοιπόν, και τις πόρτες ανοίγουμε των Ναών και τα μικρόφωνα ανοίγουμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονό του. Χριστός Ανέστη».

trikalavoice
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκλησία: Η Πρωτοψάλτη φέρνει… εξέγερση – Μητροπολίτης ανοίγει τους ναούς"

Κικίλιας: Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 3.337 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Για συνολικά 3.337 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας τους τελευταίους δύο μήνες έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας.

«Τους τελευταίους δύο μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού,ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά, ότι η Ελλάδα έχει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, επιστήμονες και ερευνητές στα εργαστήρια μας».

Αναλυτικά, οι προσλήψεις ανά Υγειονομική Περιφέρεια έχουν ως εξής:

1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής: 163 ιατροί και 747 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου: 72 ιατροί και 378 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας: 29 ιατροί και 384 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης: 29 ιατροί και 228 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 34 ιατροί και 388 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 38 ιατροί και 599 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης: 37 ιατροί και 211 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας: Το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει 3.337 προσλήψεις στο ΕΣΥ"

Έτσι θα επιστρέψουμε στη «νέα κανονικότητα» – Οδηγίες και συμβουλές

Φτάνοντας πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Απολυμαίνουμε το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσουμε.

Αν εργαζόμαστε μόνοι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα. Στην περίπτωση που είναι και άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να την φοράμε και μάλιστα να έχουμε μαζί μας και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.

Επιστροφή στο σπίτι

Βγάζουμε τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζουμε για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήνουμε δύο -τρεις μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει.

Προσοχή, δεν φοράμε τα ίδια ρούχα την επόμενη μέρα.

Τα ρούχα απολυμαίνονται ή μένοντας κρεμασμένα για 2-3 μέρες ή πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία ή σιδερώνονται με καυτό σίδερο.

Την τσάντα μας την αφήνουμε σε συγκεκριμένο μέρος και αυτήν για δύο μέρες ή την περνάμε με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.

Τα παπούτσια τα αφήνουμε έξω από το σπίτι, αν όμως «μπουν» μέσα στο σπίτι τα απολυμαίνουμε και μετά καθαρίζουμε τα χέρια μας.

Μάσκες: Η θέση των ειδικών και διεθνών Οργανισμών

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις μάσκες, ώστε να μην δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Συνδυαστικά πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.

Αν έχουμε μάσκα υψηλής ποιότητας την φοράμε, ιδιαίτερα σε χώρους συγχρωτισμού, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους. Αν όχι, χρησιμοποιούμε απλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου, από ένα μαντήλι ή μπλουζάκι, τα οποία πλένουμε και σιδερώνουμε με καυτό σίδερο. Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα, από οικιακά υλικά, είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συνιστά πλέον να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία). Συμβουλεύει, επιπλέον, τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και για να μην μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό άτομα που μπορεί είναι ασυμπτωματικά.

Η άλλη λύση, προσθέτει η κυρία Λινού, είναι μία διαφορετική μάσκα για κάθε μέρα, δηλαδή φοράμε μια μάσκα την Δευτέρα και την ξαναφοράμε την άλλη Δευτέρα, διότι μετά από μια εβδομάδα απολυμαίνεται από μόνη της. Αν υγρανθεί η μάσκα (π.χ.βήξουμε, φταρνιστούμε) δεν ωφελεί, και πρέπει να αλλαχτεί. Αναφέρει ότι η μάσκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς την φοράμε και πώς την βγάζουμε. Απαραίτητο και εδώ το πλύσιμο των χεριών.

Οι μάσκες δεν αποτελούν «θαυματουργή λύση» για την εξάλειψη της πανδημίας, προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19, αναφέρει ο ΠΟΥ, και δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση τους στον γενικό πληθυσμό, καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές, όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου.

Γάντια

Τα γάντια είναι κάτι διφορούμενο, λέει η κυρία Λινού, διότι δεν σε προστατεύουν από το να τα ακουμπήσεις στο πρόσωπο. Είναι απαραίτητα και μιας χρήσεως, αν πρόκειται να ακουμπήσεις κάτι που είναι επικίνδυνο και μετά να τα πετάξεις. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει η κυρία Λινού και στον τρόπο που θα τα αφαιρέσουμε. Όπως αναφέρει πρέπει να τα βγάζουμε όπως οι χειρουργοί, δηλαδή πιάνουμε από την πάνω πλευρά αυτή που είναι περίπου στον καρπό και τραβάμε το γάντι, ακουμπώντας το μόνο με το δείκτη και τον αντίχειρα, και το πετάμε. Πλένουμε τα χέρια μας.

Θα πάμε στις παραλίες;

Ναι, αλλά και εδώ χρειάζεται η τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με την κυρία Λινού το μπάνιο στις πισίνες, εάν υπάρχει επαρκές χλώριο στο νερό, είναι ασφαλές, το ίδιο και στη θάλασσα, αρκεί να τηρούμε τις αποστάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην παραλία, γι΄ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο. Η συμβουλή της Καθηγήτριας είναι ότι κρατάμε αποστάσεις και όταν κολυμπάμε και όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία. «Δεν θα τρέχουμε να πιάσουμε την ξαπλώστρα κάποιου που βλέπουμε να φεύγει», λέει χαρακτηριστικά. Ως μέτρο προφύλαξης προτείνει να περνάμε την ξαπλώστρα με αντισηπτικό.

Λογική και όχι φόβος

Η Καθηγήτρια τονίζει ότι η πολλή πληροφορία δημιουργεί σύγχυση. Είναι απαραίτητη για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά με μέτρο, «δεν έχει λογική να παρακολουθούμε τα πάντα. Και όχι τα παιδιά, δεν χρειάζεται να βλέπουν φέρετρα». «Χρειάζεται λογική και όχι φόβος» και εδώ θα βοηθούσε να γνωρίζουμε, αναφέρει η κυρία Λινού, τι ποσοστό ανθρώπων νόσησε χωρίς να το καταλάβουν, δηλαδή τους ασυμπτωματικούς, μέσω των τεστ, και ποια είναι η πιθανότητα να πάθω κάτι πολύ σοβαρό». Επίσης, θέτει και ένα θέμα που σχετίζεται με την υγιεινή ευάλωτων πληθυσμών. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και χρήματα για να αγοράσουν αντισηπτικά ή μάσκα ή σαπούνι». Η Πολιτεία, αναφέρει, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για την κάλυψη αυτών των πληθυσμών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

Η αλληλεγγύη το αντίδοτο στο φόβο

Επειδή ο κόσμος αισθάνεται, πλέον φόβο, η κυρία Λινού προτείνει την «αλληλεγγύη» ας αντίδοτο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα, γι’ αυτό βλέπουμε και αύξηση των ποσοστών βίας. Δεν έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι να βρίσκονται όλοι την ώρα στον ίδιο χώρο». Τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από την Πολιτεία, αλλά και από εμάς τους ίδιους. «Αν μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε άλλους που δεν κλείστηκαν μέσα, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν, ή τους ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους, τότε βγαίνουμε από τα όρια του «εγώ» και πάμε στο «εμείς», ξεπερνώντας τους δικούς μας φόβους». Συμπληρώνει ότι «αν ενωθούμε, αν αισθανθούμε αλληλεγγύη και νοιαστεί ο ένας για τον άλλο θα ξεπεράσουμε την σημερινή κατάσταση, γιατί θα προσέχουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Θα προστατευόμαστε αν θεωρούμε ότι φέρουμε τον ιό και λαμβάνουμε μέτρα να μην τον μεταδώσουμε σε άλλους». Εκφράζει την αισιοδοξία ότι «σίγουρα θα πάμε καλύτερα και το δεύτερο κύμα αν ενδεχομένως έρθει δεν θα είναι επιθετικό διότι ξέρουμε να προφυλαχθούμε. Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο έμπειροι σαν κοινωνία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι θα επιστρέψουμε στη «νέα κανονικότητα» – Οδηγίες και συμβουλές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news