facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Χαλκιδική: 81χρονος με αναπηρία έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό – Αρνείται να το εγκαταλείψει και μένει στην βεράντα

Το σπίτι του σε πλειστηριασμό «έχασε» ένας 81χρονος από τη Χαλκιδική, ο οποίος είχε μπει ως εγγυητής σε δάνειο που είχε λάβει ο γιος του και καταγγέλλει ότι «μπήκαν με βία στο σπίτι για να τον εκδιώξουν».

Ο 81χρονος κ. Θεόφιλος, ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία, καθώς είχε εργατικό ατύχημα όσο εργαζόταν στον κλάδο των κατασκευών αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του και μένει στη βεράντα. «Μας βγάλανε έξω και όλα τα πράγματά μας είναι μέσα. Δεν έχουμε τίποτα, η γειτονιά μας έδωσε κουβέρτες και σκεπαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Star.

Ο 81χρονος είχε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα όσο εργαζόταν στον χώρο των κατασκευών, γεγονός που ανάγκασε τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι και να καθηλωθεί ο ίδιος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όπως λέει, επίσης, σχετικά με την αποπληρωμή του δανείου που είχε πάρει ο γιος του, είχε αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του, ωστόσο έχασε τη δουλειά του και η οικονομική του κατάσταση ήταν ανάλογη, που δεν ήταν εύκολο να αποπληρώσει και το υπόλοιπο δάνειο.

Εκείνος αρνείται να φύγει το σπίτι του παρόλο που, όπως θα πει, μπήκαν με βία για να τον εκδιώξουν. Άξιο αναφοράς είναι ότι η τοπική κοινωνία στη Χαλκιδική βρίσκεται στο πλευρό του, ενώ ο ίδιος εκφράζει την απόφασή του να μην αποχωρήσει από το σημείο μέχρι να μπει πάλι μέσα.

«Μπήκαν στις 07:00 το πρωί, την ώρα που κοιμόμασταν με κλειδαρά. Είχαν δικαστικό κλητήρα, δικηγόρο και μπούκαραν μέσα στο σπίτι. Την ώρα που κοιμόμασταν, μας πήραν από το κρεβάτι και μας έβγαλαν έξω με αναπηρικό αμαξίδιο. Ο γιος μου πήρε ένα δάνειο 70.000 ευρώ και εγώ έγινα εγγυητής. Πλήρωσε 50 και μας έβγαλαν το σπίτι σε πλειστηριασμό. Από χθες είμαστε έξω από το σπίτι και κοιμόμαστε στο μπαλκόνι. Είμαστε “εγκληματίες”, ήρθαν δέκα περιπολικά εδώ να βγάλουν έξω έναν “εγκληματία” έξω που έχει αναπηρία τα τελευταία 24 χρόνια με 85%», ανέφερε ο ίδιος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: 81χρονος με αναπηρία έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό – Αρνείται να το εγκαταλείψει και μένει στην βεράντα"

Ουκρανία: «Σκληρές μάχες» στην Μπαχμούτ – Η Βάγκνερ λαμβάνει πυρομαχικά, δηλώνει ο επικεφαλής τους

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ είπε σήμερα ότι, με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα που διαθέτει, οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται και ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ.

«Σήμερα, οι ομάδες προωθήθηκαν το μέγιστο 130 μέτρα (…) Διεξάγονται σκληρές μάχες αλλά οι ομάδες συνεχίζουν την προώθησή τους» ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, (οι ομάδες) αρχίζουν να λαμβάνουν πυρομαχικά. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη στην πράξη», πρόσθεσε.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Σκληρές μάχες» στην Μπαχμούτ – Η Βάγκνερ λαμβάνει πυρομαχικά, δηλώνει ο επικεφαλής τους"

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία: Επίθεση με σφαίρες στα γραφεία του Κιλιτσντάρογλου στην Ούρφα (εικόνες)

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει και των προεδρικών εκλογών που αναμένονται να πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου, με τις επιθέσεις σε βάρος γραφείων πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν να διαδέχεται η μία την άλλη.

Τελευταίο «θύμα» αποτέλεσαν τα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ηγέτης του οποίου είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην πόλη Ούρφα τα οποία δέχθηκαν πυροβολισμούς από αγνώστους.

Τη σχετική καταγγελία έκανε ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Κιλιτσντάρογλου στην εκλογική περιφέρεια, ο οποίος ανέφερε ότι έπεσε πυροβόλησαν τα εκλογικά γραφεία, ενώ έκανε λόγο για «απειλές και εκβιασμούς».

Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο Chmhuriyet, στη σχετική ανάρτηση ανέβασε και φωτογραφίες από τις σφαίρες που έπεσαν στο γραφείο. Για το συμβάν έκανε και ανάρτηση στο Twitter.

«Οι προβοκάτορες, με επικεφαλής αυτούς που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα ​​μαζί μας στο εκλογικό πεδίο, εκείνους που δεν μπορούσαν να βγουν δημόσια και ανίκανους δειλούς, πυροβόλησαν με σφαίρες το εκλογικό γραφείο του κόμματός μας στη Σανλιούρφα με σκοπό να απειλήσουν και να εκφοβίσουν.

>Επιπλέον, οι αφίσες του υποψηφίου μας για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και των υποψηφίων αντιπροέδρων Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αφαιρέθηκαν από τους δρόμους της Σανλιούρφα και πετάχτηκαν στο έδαφος.

Στη Σανλιούρφα δεν θα αφήσουμε να δράσουν οι προβοκάτορες! Παίρνετε τη δύναμή σας από τους βαρόνους! Εμείς, από την άλλη, αντλούμε τη δύναμή μας από τον Θεό και το έθνος. Δεν σας φοβόμαστε, θα είμαστε πάντα ξανά στο γήπεδο! Το CHP θα γράψει ιστορία στη Σανλιούρφα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο του Ιμάμογλου

Στα άκρα οδηγείται η κατάσταση στην Τουρκία, στην οποία και είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, καθώς σημειώθηκε επίθεση με πέτρες στο λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, όσο βρισκόταν σε περιοδεία στην πόλη Ερζουρούμ.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για προβοκάτσια. Η έκταση του επεισοδίου ήταν τέτοια, μάλιστα, που οι αστυνομικοί του Ιμάμογλου αναγκάστηκαν να τον απομακρύνουν άμεσα από την περιοχή, καθώς κινδύνευε.

Το λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης απομακρύνθηκε άμεσα από την περιοχή και αυτή τη στιγμή φτάνει στο αεροδρόμιο, για να φύγει επιστρέψει εσπευσμένα στην Πόλη.

Ο Ιμάμογλου, όπως αναφέρεται, κατηγόρησε ευθέως την Αστυνομία και τον αστυνομικό διευθυντή πως δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η επίθεση σημειώθηκε από οπαδούς του Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία: Επίθεση με σφαίρες στα γραφεία του Κιλιτσντάρογλου στην Ούρφα (εικόνες)"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απάντηση σε Τσαβούσογλου για τα F-35 - «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, γνωστές οι συνθήκες της αποπομπής της Τουρκίας»

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απάντηση σε Τσαβούσογλου για τα F-35 - «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, γνωστές οι συνθήκες της αποπομπής της Τουρκίας»"

Πέθανε ο αδερφός του Στάθη Ψάλτη, Γιάννης Ρώτας

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ρώτας, αδερφός του Στάθη Ψάλτη.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο Γηροκομείο Αθηνών όπου έμενε τα τελευταία χρόνια.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

«Μόλις πληροφορήθηκαμε από το Γηροκομείο Αθηνών, όπου πριν λίγα χρόνια είχαμε μεταφέρει με ενέργειες του ΤΑΣΕΗ τον προσφιλή μας συνάδελφο και αδελφό του Στάθη Ψάλτη, Γιάννη Ρώτα, ότι έφυγε ξαφνικά από την ζωή... Ο συμπαθής μας φίλος, ταλαιπωρημένος μετά τον θάνατο του Στάθη, έζησε τα τελευταία χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών όπου τον πρόσεχαν ιδιαίτερα... Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Γιάννη».

Ήταν ηθοποιός και είχε παίξει σε πολλές βιντεοταινίες μαζί με τον αδελφό του, όπως: Και ο πρώτος ματάκιας, Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια, Τρελλός είμαι ότι θέλω κάνω!.. , Ψηλός λιγνός και ψεύταρος.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο αδερφός του Στάθη Ψάλτη, Γιάννης Ρώτας "

Συνελήφθη 57χρονος που φωτογράφιζε παιδιά σε κολυμβητήριο στη Μεταμόρφωση Αττικής

Με την κατηγορία ότι φωτογράφιζε παιδιά μέσα σε κολυμβητήριο, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο ένας 57χρονος στη Μεταμόρφωση, μετά από σχετική καταγγελία στην Αστυνομία.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που εντόπισαν τον 57χρονο και του πέρασαν χειροπέδες. Πάνω του είχε φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. Πιο συγκεκριμένα, κατείχε τρεις φωτογραφικές μηχανές, δύο βιντεοκάμερες και ένα χάρτινο κάλυμμα για τις φωτογραφικές μηχανές. Από την έρευνα προέκυψε, ότι στις 19:15 του Σαββάτου βιντεοσκόπησε και φωτογράφισε τα οπίσθια ανήλικων κοριτσιών, που φορούσαν μαγιό.

Σε κατ’ οίκον έρευνα στου Ζωγράφου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπολογιστές και βιντεοκάμερες, όπως και 17 κάρτες μνήμης. Τα ψηφιακά πειστήρια εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για να διαπιστωθεί, εάν ο κατηγορούμενος είχε διαπράξει ξανά το ίδιο αδίκημα. Ο 57χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη 57χρονος που φωτογράφιζε παιδιά σε κολυμβητήριο στη Μεταμόρφωση Αττικής"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και λασποβροχές – Πού θα ρίξει χαλάζι

Χαλάει ο καιρός αύριο Τρίτη, 9 Μαΐου με λασποβροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη βόρεια χώρα βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στη Μακεδονία και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά όμβρους. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 18 με 21 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις. Πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές το βράδυ.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Στη Μακεδονία βροχές τοπικά ισχυρές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Ήπειρο και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις. Στη Θεσσαλία και στις Σποράδες βροχές κατά διαστήματα στα βόρεια τμήματα ισχυρές και πιθανόν καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές βροχές και το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός:Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Από το απόγευμα στα βόρεια τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και λασποβροχές – Πού θα ρίξει χαλάζι"

Πώς θα χορηγηθεί η ειδική εκλογική άδεια στον ιδιωτικό τομέα

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη  (ΦΕΚ Β’ 2989- 6 Μαΐου 2023) καθορίζονται οι  λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου: «Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις  εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο αριθμός των ημερών αδείας  που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση  των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν  οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις  3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση   υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά  για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Γ. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας  με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος  δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα χορηγηθεί η ειδική εκλογική άδεια στον ιδιωτικό τομέα"

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,6% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη

Προβάδισμα 6,6% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 21ης Μάιου καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ 25,7%
ΠΑΣΟΚ 9%
ΚΚΕ 6,3%
ΕΛ.ΛΥΣΗ 3,7%
ΜΕΡΑ25 3,2%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4,3%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,3%

Στις εκλογές θα επιλέξετε κόμμα επειδή θεωρείται ότι είναι καλύτερο από τα άλλα ή επειδή είναι λιγότερο κακό από τα άλλα;

51% καλύτερο από τα άλλα
43% λιγότερο κακό
6% δξ/δα

Στις εκλογές πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα;

Μητσοτάκης 37%
Τσίπρας 29%
κανένας από τους δυο 29%

Συμφωνείτε η διαφωνείτε με την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές;

76% συμφωνώ
17% διαφωνώ

Στην ερώτηση ποιόν πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για πρωθυπουργό απάντησαν τα κάτωθι:

Μητσοτάκης 36%
Τσίπρας 26%
Ανδρουλάκης 5%
Κουτσούμπας 5%
Βελόπουλος 2%
Βαρουφάκης 2%


newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,6% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη"

Απάντηση Τσακαλώτου μετά τη θύελλα για τα τοπικά νομίσματα: «Είναι συλλογικά θεωρητικά κείμενα»

«Για συλλογικά θεωρητικά κείμενα» και απόψεις με τις οποίες έχει βρεθεί «απέναντι εδώ και πολλά χρόνια» κάνει λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην απάντησή του προς τη Νέα Δημοκρατία για τα παράλληλα νομίσματα που πρότειναν οι «53+» στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσακαλώτος σημειώνει μάλιστα ότι ο ίδιος πάλαιψε για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, όταν όπως αναφέρει οι σύμμαχοι της ΝΔ στο ΕΛΚ προσπαθούσαν να βγάλουν εκτός ευρωζώνης τη χώρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου:

«Σε απάντηση της επίσημης ανακοίνωσης της ΝΔ ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ» είναι προφανές ότι στο κυβερνών κόμμα είναι σε απελπισία. Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα.

Και κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος, διασφαλίσαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζοντας την παραμονή στο ευρώ και βρίσκοντας ταυτόχρονα πόρους για την κοινωνία ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθέτω απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια.

Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω.
Άλλωστε κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων.

Για να τελειώνουμε:
Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν, την έβαλαν στα μνημόνια και μετά την άφησαν με άδεια ταμεία. Όχι εμείς που την βγάλαμε και αφήσαμε και 37 δις ευρώ.
Νισαφι πια…»

Tsakal8_5

ΝΔ: Ευτυχώς αυτά που προτείνουν θα μείνουν στη θεωρία


Η ανάρτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα αντίδραση της ΝΔ η οποία ανέφερε ότι ο κ. Τσακαλώτος αποφεύγει ουσιαστικά να τοποθετηθεί για την πρότασή του.

Ευτυχώς που αυτά τα «θεωργητικά κείμενα» , θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη αναφέρει επίσης η ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

Ο κ. Τσακαλώτος δεν λέει κουβέντα για τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα που προτείνουν στο κείμενο προγραμματικών τους προτάσεων! Τι να πει, εξάλλου, όταν αυτά που γράφει το κείμενο με τίτλο «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» από τις 12 Μαρτίου 2023 είναι απολύτως ξεκάθαρα. Λέει με σαφήνεια ότι «για τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)».

Τις συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση συμπληρωματικού τοπικού νομίσματος συνυπογράφουν εξάλλου, μεταξύ πολλών άλλων, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτο, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου, ο κ. Ψυχογιός, ο κ. Μηταφίδης, η κ. Καββαδία, η κ. Χατζησοφιά και πολλά άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τα «θεωρητικά κείμενα…» ευτυχώς όλα αυτά που προτείνουν, θα μείνουν πράγματι στη θεωρία, γιατί οι πολίτες στις 21 Μαΐου δεν θα τους επιτρέψουν να τα κάνουν πράξη. Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Και δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να ξαναπαίξει με τις ζωές και το μέλλον τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάντηση Τσακαλώτου μετά τη θύελλα για τα τοπικά νομίσματα: «Είναι συλλογικά θεωρητικά κείμενα»"

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Μετά τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου

Την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η πρόταση των «53» μέλος των οποίων είναι και ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος που όπως αποκαλύφθηκε στις 12 Μαρτίου με κείμενό τους πρότειναν την εισαγωγή τοπικών, παράλληλων νομισμάτων ως  «συμβολή» στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η πρόταση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «53+»  «Commonality» και στην Αυγή, απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.  

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!»

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ: «Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – ΝΔ: Μετά τις «Δήμητρες» του Βαρουφάκη τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου"

Ποινική έρευνα για παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων από τον Δήμο Ραφήνας σε κατασκευαστική εταιρεία

Εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη έχει και πάλι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, όχι αυτή τη φορά για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Μάτι, Ραφήνα, κ.λπ.), η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς, αλλά για την απευθείας παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων μέσα σε ζώνη πρασίνου στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για εγκατάσταση και χρήση εργοταξίου της τελευταίας.

Η επίμαχη έκταση στη θέση Παναγίτσα-Νεκροταφείο, κατά τα μεγαλύτερο μέρος της, είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Πρασίνου Α' εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (θεσμοθετήθηκε το 2003).

Στην έκταση αυτή, επιτρέπεται μόνο η χρήση για καθιστικά, δηλαδή παγκάκια και καθίσματα, ενώ παράλληλα εμπίπτει στην οριογραμμή εκβολής στη θάλασσα του ρέματος της Ραφήνας, εντός της οποίας δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή/λειτουργία. Τμήμα της έκτασης αυτής το είχε αγοράσει ο Δήμος Ραφήνας το 2018 με δάνειο, με σκοπό την επέκταση του τοπικού νεκροταφείου.

Ειδικότερα, με την υπ' αρ. 174/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφασίστηκε η απευθείας παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το γεγονός της απευθείας παραχώρησης προκάλεσε αφενός την αντίδραση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, τοπικών φορέων και κατοίκων της Ραφήνας και αφετέρου την κατάθεση σχετικής προσφυγής στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Αττικής.

Στο μεταξύ, η επίμαχη εταιρεία ήδη εγκαταστάθηκε εντός της έκτασης των 11,66 στρεμμάτων και έχει κατασκευάσει τσιμεντένιες βάσεις για την τοποθέτηση των εργοταξιακών οικίσκων.

Κάτω από τις αντιδράσεις αυτές, το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αρ. 191/2022 απόφασή του, ακολούθησε τη διαδικασία δημοπράτησης, χωρίς ωστόσο να ανακαλέσει ταυτόχρονα την προηγούμενη απόφασή του για απευθείας παραχώρηση της έκτασης. Οπότε, κατατέθηκε νέα, δεύτερη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Αυτό είχε ως συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την πρώτη απόφασή του (174/2022) για απευθείας παραχώρηση της έκτασης.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος (γιος του αείμνηστου βουλευτή και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νώντα Ζαφειρόπουλου και αδελφός του δολοφονηθέντα δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου) διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έτσι, διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, με προκληθείσα ζημιά σε βάρος της περιουσίας του άνω των 120.000 ευρώ, όπως και εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απόπειρας ηθικής αυτουργίας στον εν λόγω αδίκημα.

Ήδη, έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει μάρτυρες και η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποινική έρευνα για παραχώρηση έκτασης 11,66 στρεμμάτων από τον Δήμο Ραφήνας σε κατασκευαστική εταιρεία"

Κορωπί: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του γαϊδουριού που βρήκε μαρτυρικό θάνατο

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε στον 75χρονο που συνελήφθη χθες (07.05.2023) στο Κορωπί μετά την καταγγελία που έγινε ότι άφησε δεμένο το γαϊδουράκι του με αποτέλεσμα το άτυχο ζώο να βρει φρικτό θάνατο, καθώς μπλέχτηκε στο σχοινί.

Η καταγγελία έγινε στα social media από τη «Γαϊδουροχώρα-το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι» και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν στη σύλληψή του 75χρονου στο Κορωπί, ενώ με εντολή του εισαγγελέα του αφαιρέθηκαν προσωρινά και τα άλλα δύο γαϊδουράκια που έχει στην κατοχή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ., ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στο Κορωπί για παράβαση της νομοθεσίας για την ευζωία ζώων συντροφιάς και στη συνέχεια του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Η καταγγελία σε βάρος του 75χρονου έγινε το μεσημέρι της Κυριακής και αμέσως αστυνομικοί πήραν στο σπίτι του, όπου στην αυλή βρήκαν νεκρό το γαϊδουράκι.

Επί τόπου βρέθηκαν και κτηνίατροι, οι οποίοι και διαπίστωσαν το θάνατο του άτυχου ζώου και εξέτασαν τις οποίες υπό τις οποίες ξεψύχησε.

Φιλοζωικός οργανισμός πήρε τα άλλα δυο γαϊδουράκια που είχε ο 75χρονος και τα μετέφεραν στις εγκαταστάσεις τους. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωπί: Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του γαϊδουριού που βρήκε μαρτυρικό θάνατο"

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Από 7 Ιουνίου οι μπάρες σε αναχωρήσεις και αφίξεις – Χρέωση για τα Ι.Χ. που καθυστερούν

Σε λειτουργία τίθεται από τις 7 Ιουνίου το αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Η παραμονή των οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις θα είναι δωρεάν για 10 λεπτά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», το έργο έχει φθάσει πλέον στην ολοκλήρωσή του.

«Με στόχο να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση, το έργο πραγματοποιήθηκε ώστε να διασφαλίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας. Οι παρεμβάσεις αποτελούν μια σημαντική και επιβεβλημένη βελτίωση από φέτος το καλοκαίρι και λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΑΑ.

Τι αλλάζει στο «Ελ. Βενιζέλος»

Το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον νέα διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και των αφίξεων -όπου θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΟΚ- και οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, με χρόνο διέλευσης, στάσης και εξόδου, τα 10 λεπτά.

Η διέλευση, σύμφωνα με το ΔΑΑ, θα γίνεται εύκολα και άνετα, με μια πολύ απλή διαδικασία που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία και την ολιγόλεπτη στάση σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις, αποτρέποντας την παράνομη στάθμευση και την παρατεταμένη παραμονή για την οποία ο χώρος δεν προορίζεται.

H υπέρβαση των 10 λεπτών δωρεάν παραμονής των οχημάτων θα επιφέρει χρέωση ύψους 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στο χώρο, θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση 1 λεπτό του ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ενώ η παροχή δωρεάν στάθμευσης στους χώρους Μικρής Διάρκειας P1 & P2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους τους χρήστες.

Ο στόχος του έργου, όπως αναφέρει ο ΔΑΑ, «δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών – αντίθετα, η απλή διαδικασία αποσκοπεί στη γρήγορη προσαρμογή των οδηγών σε μια πιο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση των χώρων».

«Η διεθνής εμπειρία άλλωστε μάς δείχνει πως η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα, αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων. Η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία

Οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά παραμονής και έως 2 διελεύσεις την ημέρα στα οδικά σημεία  επιβίβασης και αποβίβασης ταξιδιωτών, στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις  αντίστοιχα, για να παραλάβουν και να αποβιβάσουν τους ταξιδιώτες. Όπως αναφέρει ο ΔΑΑ, σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος αυτός θεωρείται επαρκής και είναι αντίστοιχος με το χρόνο που διατίθεται σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά τα 10 λεπτά, για την επιπλέον παραμονή των οχημάτων, θα υπάρχει χρέωση. Όπως αναφέρει ο ΔΑΑ, η διαδικασία είναι απλή και ισχύει τόσο για το χώρο αποβίβασης στις αναχωρήσεις, όσο και για το χώρο επιβίβασης στις αφίξεις:

  1. Σταματάτε μπροστά στην μπάρα.
  2. Η κάμερα διαβάζει την μπροστινή πινακίδα του αυτοκινήτου ενώ παράλληλα πατάτε το κουμπί έκδοσης εισιτηρίου και παραλαμβάνετε το εισιτήριο.
  3. Η μπάρα ανοίγει και εισέρχεστε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης.
  4. Σταθμεύετε σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις ολιγόλεπτης παραμονής, στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά του δρόμου και έχετε 10’ δωρεάν στάση για να αποχαιρετίσετε ή να καλωσορίσετε τον ταξιδιώτη σας.
  5. Στη συνέχεια κατευθύνεστε στην έξοδο και σταματάτε στις μπάρες.
  6. Σκανάρετε το εισιτήριό σας στο μηχάνημα και εφόσον η παραμονή σας είναι έως και 10’, η μπάρα θα ανοίξει και θα φύγετε χωρίς χρέωση.

Σε περίπτωση που παραμείνετε στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης περισσότερο από 10’ θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση:

  • Επιπλέον 10 λεπτά: 5 ευρώ (Μετά τα πρώτα 10 λεπτά και μέχρι τα 20 λεπτά, χρέωση 5 ευρώ),
  • Μετά τα 20’: 1 ευρώ/λεπτό.
  • Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα.
  • Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στο χώρο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 60 λεπτά.
  • Για τα οχήματα που θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα παραμονής, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από τον χώρο με γερανό.

Ο ΔΑΑ σημειώνει ότι στους συγκεκριμένους χώρους ισχύει ο ΚΟΚ και σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν πληρώσει για την υπέρβαση της παραμονής στο χώρο, θα λαμβάνει ειδοποίηση για πληρωμή του ποσού από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Από 7 Ιουνίου οι μπάρες σε αναχωρήσεις και αφίξεις – Χρέωση για τα Ι.Χ. που καθυστερούν"

ΕΟΠΥΥ: Πώς χορηγείται βεβαίωση ασθένειας για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Η διαδικασία χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης για ένταξη ασθενών που υποβάλλονται σε μηχανική υποστήριξη στο σπίτι, περιγράφεται σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Στην εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως - με απόφαση του 2013 - οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ είχαν τη δυνατότητα να χορηγούν σε ασφαλισμένους ιατρικές γνωματεύσεις, οι οποίες βεβαίωναν την ανάγκη κατ΄ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή των ασθενών, προκειμένου να αιτηθούν την ένταξη τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Από το 2014, ο Οργανισμός δεν διαθέτει μονάδες Υγείας και ως εκ τούτου δε δύναται να χορηγεί βεβαιώσεις, οι οποίες να κάνουν αναφορά στην ανάγκη για την κατ΄ οίκον χρήση συσκευή μηχανικής υποστήριξης.

Αυτού του είδους οι γνωματεύσεις - βεβαιώσεις εκδίδονται από τους θεράποντες ιατρούς.

Οι ασφαλισμένοι - δικαιούχοι του ΕΟΠΥΥ, έχουν τη δυνατότητα μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού και εφόσον πιστοποιηθούν στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ), να εκδίδουν Βεβαίωση Παροχών ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής ΦΑΥ, ο ασφαλισμένος δύναται να εκδίδει Βεβαίωση Παροχής αναπνευστικών συσκευών.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού δύναται να ελέγχουν την εγκυρότητα μιας Βεβαίωσης, μέσω της νέας Οθόνης "Έλεγχος Εγκυρότητας Βεβαίωσης Ασφαλισμένων" και να προχωρούν στην επικύρωσή της.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Πώς χορηγείται βεβαίωση ασθένειας για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο"

«Φορτίζω Παντού»: Ανοίγει από την Πέμπτη (11/5) η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, βήμα βήμα η διαδικασία

«Φορτίζω Παντού»: Από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη δράση «Φορτίζω Παντού» για την εγκατάσταση 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτιστης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πλατφόρμα της δράσης (https://fortizopantou.gov.gr) θα λειτουργήσει επίσης εντός της ημέρας για ενημερωτικούς σκοπούς.

Ο βασικός στόχος της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η δημιουργία, με όρους υγιούς ανταγωνισμού, ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας τόσο τις πόλεις όσο και το εθνικό οδικό δίκτυο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν με το ηλεκτρικό τους όχημα παντού χωρίς άγχος, οικονομικά και «πράσινα».

Η δράση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κοινόχρηστους χώρους των πόλεων, σε βασικές μεταφορικές υποδομές (εθνικές οδοί, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) και σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ) και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. αλυσίδες καταστημάτων κ.α.).

«Φορτίζω Παντού»: Οι δικαιούχοι της δράσης

Δικαιούχοι της δράσης είναι Εμπορικές Εταιρείες και Ατομικές Επιχειρήσεις, Συναιτερισμοί, Συμπράξεις, Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δικαιούχοι είναι οι φορείς που καλύπτουν το κόστος της επένδυσης για την ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης Η/Ο και διακρίνονται σε 2 Κατηγορίες (Ι και ΙΙ):

▪ Κατηγορία Ι: Κύριοι ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου που θα εγκατασταθεί ο σταθμός, και οι οποίοι συμβάλλονται με Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.)  που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

▪ Κατηγορία ΙΙ: Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.)., οι οποίοι συμβάλλονται για την παραχώρηση πλήρους και ακώλυτης χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 80 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται, βάσει του χώρου εγκατάστασης των σταθμών φόρτισης, ως εξής:

▪ Κατηγορία Α με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (που κατανέμεται ανά Περιφέρεια) : Σταθμοί φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού και περιλαμβάνονται σε Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), των οποίων η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς είναι μεγαλύτερη ή ίση των εφτά κόμμα τέσσερα (7,4) kW. Επιπλέον:

Οι δυνητικοί Δικαιούχοι της Κατηγορίας Α είναι οι Παραχωρησιούχοι Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. που προκύπτουν από την διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών παραχώρησης (σύμφωνα με τα πρότυπα τεύχη της παρ. 2 του αρ. 16 του ν. 4710/2020) που έχουν προηγηθεί για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των δημοσίως προσβάσιμων αυτών σταθμών.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για τους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας καθορίζονται με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ Αναθέτουσας Αρχής και Παραχωρησιούχου, ενώ τίθενται ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης, βάσει πληθυσμού του εκάστοτε Δήμου, τα οποία φτάνουν έως το 70% για τους μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους.

▪ Κατηγορία Β για σταθμούς φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους με δημόσια πρόσβαση εκτός της Κατηγορίας Α με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και επιμέρους κατανομή ως εξής:

Σταθμοί φόρτισης επί των αξόνων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) όπως αυτοκινητόδρομοι, βασικότερα λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί (π/υ 15 εκατ. ευρώ)

Σταθμοί φόρτισης σε λοιπούς χώρους όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ), μαρίνες, χώρους στάθμευσης κτιρίων με δημόσια πρόσβαση κ.α.. (π/υ 35 εκατ. ευρώ που κατανέμεται ανά Περιφέρεια)

▪ Επιπλέον για τους σταθμούς της Κατηγορίας Β ισχύουν τα εξής:

Eπιλέξιμοι για λήψη ενισχύσεων για αυτή την κατηγορία είναι μόνο οι σταθμοί φόρτισης Η/Ο συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των τριάντα (30) kW, με εξαίρεση τους σταθμούς αυτοκινήτων (επιχειρήσεις πάρκινγκ) στις οποίες είναι επιπλέον επιλέξιμοι και σταθμοί εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) με ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση των εφτά κόμμα τέσσερα (7,4) kW.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για αυτή την κατηγορία εξαρτώνται από τον τόπο (Περιφέρεια /Περιφερειακή Ενότητα) στον οποίο εγκαθίστανται οι σταθμοί, καθώς και από το μέγεθος της εταιρείας (μεγάλη/μεσαία/μικρή) που αποτελεί δικαιούχο της δράσης. Τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται από 20% (π.χ. μεγάλη εταιρεία που εγκαθιστά σταθμό φόρτισης Η/Ο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών) έως 65% (π.χ. μικρή εταιρεία που εγκαθιστά σταθμό φόρτισης Η/Ο στην Θράκη). Επίσης, τίθεται μέγιστο ύψος συνολικής επιλέξιμης δαπάνης  ανά σταθμό φόρτισης αναλόγως την ισχύ εξόδου του σταθμού και τον τρόπο σύνδεσής του (μέγεθος παροχής) στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι σταθμοί φόρτισης Η/Ο θεωρούνται επιλέξιμοι για τη λήψη των ενισχύσεων της κατηγορίας Β, μόνο εφόσον παρέχουν δημόσια πρόσβαση κατ’ ελάχιστο σε 12-ωρη βάση καθημερινά και για πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα.

Ως προς τον αριθμό αιτήσεων για την Κατηγορία Α ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει τόσες αιτήσεις όσες και οι Παραχωρήσεις για σταθμούς φόρτισης που περιλαμβάνονται σε Σ.Φ.Η.Ο. Δήμων στις οποίες αποτελεί Παραχωρησιούχο κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού. Για την Κατηγορία Β, μπορούν να γίνουν έως έξι (6) αιτήσεις ανά Περιφέρεια (οι αιτήσεις γίνονται για σταθμούς φόρτισης εντός της ίδιας Περιφέρειας) και εφόσον τηρούνται οι τιθέμενοι περιορισμοί για το συνολικό ποσό ενίσχυσης που δικαιούται να λάβει κάθε δικαιούχος, οι οποίοι ισχύουν σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ή μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων. 

«Φορτίζω Παντού»: Τι είπε ο Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Με σταθερά βήματα συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο για τις μεταφορές μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων! Η ηλεκτροκίνηση είναι μια από τις πλέον βασικές συνιστώσες για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και του Ευρωπαϊκού  σχεδίου Fit for 55%.

Το πρόγραμμα Φορτίζω Παντού έρχεται να προσθέσει 80 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κει Ανθεκτικότητας στην πολιτική  που ασκεί η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση , επιδοτώντας την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης στο σύνολο της επικράτειας. Δημιουργείται έτσι σταδιακά ένα ισχυρό και επαρκές δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και ταυτόχρονα ενισχύεται η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των οδηγών  για την δυνατότητα φόρτισης ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις και ταξίδια!

Επιπλέον ,ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία αναπτύσσεται δυναμικά έχοντας ανοίξει μια καινούρια αγορά, δημιουργώντας διαρκώς νέες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το βλέμμα στον πρώτο στόχο του 2030 και την δραστική μείωση των ρύπων κατά 55% . Το περιβάλλον είναι πολιτισμός και ποιότητα ζωής και είναι υπόθεση όλων μας».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών , Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά:

«Από το 2019 όταν και αναλάβαμε την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας είχαμε θέσει ως στόχο την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στο μίγμα των καθημερινών μετακινήσεων μας. Απώτερος στόχος να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμων, πράσινων πόλεων, φιλικών στον πολίτη και το περιβάλλον.

Παραλάβαμε την ηλεκτροκίνηση με μόλις 700 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους και λιγότερους από 100 δημόσιους σταθμούς φόρτισης.

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρυθμό ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, πετυχαίνουμε ποσοστά διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων άνω του 10%, οι δημόσια προσβάσιμοι σταθμοί φόρτισης ξεπερνούν τις 3.200, και με αυτές τις επιδόσεις υπερβαίνουμε σταθερά κάθε χρόνο τους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το πρόγραμμα Φορτίζω Παντού, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει στην ταχύτερη ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης σε όλη την χώρα.

Με 80 εκατ. ευρώ και με επιδότηση η οποία φτάνει, υπό όρους, έως το 70%, στοχεύουμε στην εγκατάσταση επιπλέον 8.000 σημείων φόρτισης σε όλη την επικράτεια δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό δίκτυο και δίνοντας ώθηση  σε επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγούς να επιλέξουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα πρότυπο στις μεταφορές, μια Ελλάδα με πόλεις βιώσιμες και φιλικές στον πολίτη, ένα πράσινο μέλλον που οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές!»

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "«Φορτίζω Παντού»: Ανοίγει από την Πέμπτη (11/5) η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, βήμα βήμα η διαδικασία"

Φάρσα 16χρονου με απειλή εισβολής σε σχολείο της Αθήνας με καλάσνικοφ

Μαθητής από τη Θεσσαλονίκη έστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λύκειο των Αθηνών, απειλώντας ότι θα εισβάλει στο σχολικό συγκρότημα με καλάζνικοφ.

Κατόπιν ερευνών της αστυνομίας προέκυψε ότι ο αποστολέας του μηνύματος βρίσκεται στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για 16χρονο, μαθητή λυκείου, ο οποίος συνελήφθη.

Αρχικά υπέδειξε έναν συνομήλικο φίλο του από την Αθήνα ως αποστολέα τού ηλεκτρονικού μηνύματος, αλλά στη συνέχεια ομολόγησε κάνοντας λόγο για φάρσα.

Ο ανήλικος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης η οποία του απήγγειλε δίωξη και όρισε ρητή δικάσιμο στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων. 

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Φάρσα 16χρονου με απειλή εισβολής σε σχολείο της Αθήνας με καλάσνικοφ"

Μητσοτάκης: Η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους θα συνεχιστεί μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά

Την κεντρική του δέσμευση να αυξήσει μισθούς και συντάξεις για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα την επόμενη τετραετία επικαιροποίησε από τη Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου βρέθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα συνεχίζει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους έως ότου «σβήσει» η προσωπική διαφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε μάλιστα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «εμπαιγμό της νέας γενιάς», με αφορμή την εξαγγελία της περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Προειδοποίησε εκ νέου ότι ο κίνδυνος σχηματισμού μίας κυβέρνησης ανάμεσα στον κ. Τσίπρα τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι απίθανο σενάριο και επέμεινε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και στιβαρότητα στην ηγεσία της.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παραμυθιά:

«Ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την πολύ ωραία υποδοχή από τα παιδιά των σχολείων σας, σας ευχαριστώ από καρδιάς. Σας ευχαριστώ πραγματικά, δεν περίμενα μια τόσο μεγάλη, τόσο εντυπωσιακή υποδοχή εδώ στην Παραμυθιά, στη Θεσπρωτία. Η Θεσπρωτία ήδη έχει ψηφίσει. Δεν θέλω μόνο τη μονοεδρική, τη θέλω με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά.

Αυτό εξαρτάται από όλους εσάς, αλλά από αυτό το οποίο βλέπω σε όλη την Ελλάδα την οποία γυρνάω, δεν έχω πια καμία αμφιβολία, το βράδυ της 21ης Μαΐου ένας μεγάλος νικητής θα υπάρχει και αυτή είναι η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία. Νικήτρια η Νέα Δημοκρατία, νικήτρια και η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας.

Ξέρετε, έχω έρθει πολλές φορές στην Ήπειρο, πραγματικά την αισθάνομαι σαν τη δεύτερη πατρίδα μου και μαζί με τον Περιφερειάρχη έχουμε λύσει πολλά ζητήματα, μεγάλα, μεσαία, μικρά, διότι θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα κάθε πολιτικού είναι πρώτα και πάνω απ' όλα να κάνει τη δική σας ζωή καλύτερη.

Και είμαι υπερήφανος, γιατί μετά από τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου μπορώ σήμερα να σας κοιτάξω στα μάτια, καθώς διεκδικώ και πάλι την εμπιστοσύνη σας και να σας πω: ναι, αυτά που σας είπαμε τα κάναμε πράξη. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. H Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα από ό,τι ήταν το 2019.

Ταυτόχρονα διαχειριστήκαμε και πολλές μεγάλες κρίσεις. Όλα αυτά τα οποία πετύχαμε δεν τα πετύχαμε σε χρόνο ουδέτερο. Μετρήστε: πανδημία, προσφυγική κρίση, μεταναστευτική εισβολή, επιθετικός γείτονας, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, φυσικές καταστροφές. Κι όμως, η χώρα στάθηκε όρθια, η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα -θα το ξαναπώ- από ό,τι ήταν το 2019. Τελικά αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης: πήγαμε τη χώρα μπροστά ή τη γυρίσαμε πίσω;

Και βέβαια, επειδή τώρα, ξέρετε, είναι προεκλογική περίοδος και θα ακούτε πολλές κουβέντες, κάποιες εκ των οποίων είναι κουβέντες του αέρα, εγώ μπορώ να σας πω μία κουβέντα από την Παραμυθιά: παραμύθια από εμένα δεν θα ακούσετε.

Αν ψάχνετε για παραμυθά θα τον βρείτε αλλού, εδώ δεν θα τον βρείτε. Γιατί εγώ το 2019 δεσμεύτηκα για ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ότι θα μειώσω τους φόρους και μείωσα τους φόρους για όλες και για όλους, ότι θα δημιουργήσω περισσότερες θέσεις εργασίας και το έκανα.

Δεσμεύτηκα ότι θα προφυλάξω τα σύνορα της πατρίδας μας και θα σταματήσει η Ελλάδα να είναι «ξέφραγο αμπέλι» και τα σύνορα σήμερα είναι προστατευμένα. Δεσμεύτηκα ότι θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε στην Ευρώπη και να είμαστε επαίτες, αλλά θα καθόμαστε στο πρώτο τραπέζι και θα είμαστε πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και ναι, πήγα κι εγώ στις Βρυξέλλες, δεν διαπραγματεύθηκα 17 ώρες, διαπραγματεύθηκα πέντε μέρες και έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα. 'Αλλοι πήγαν και διαπραγματεύθηκαν 17 ώρες και σας φόρτωσαν ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Όλα αυτά λοιπόν μπορέσαμε και τα πετύχαμε σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, συνεργαζόμενοι πάντα σε εξαιρετικό επίπεδο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Α΄ και του Β΄ βαθμού, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι όσο μεγάλη σημασία κι αν έχει να λύνουμε τα μεγάλα, άλλη τόση σημασία έχει να στεκόμαστε πάνω στα μικρά προβλήματα τα οποία αφορούν τελικά κάθε τοπική κοινωνία.

Και πράγματι εδώ, στη Θεσπρωτία, έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα. Η σημαντικότερη, ίσως, παρέμβαση την οποία κάνουμε θα είναι η οριστική ιδιωτικοποίηση, η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Αυτό θα ανοίξει τελείως την προοπτική του τόπου σας για να γίνει πραγματικά μια πύλη εισόδου, με εξασφάλιση όμως της χερσαίας ζώνης προς όφελος των δημοτών της πόλης. Έτσι ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε σημαντικές επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου πάντα προς όφελος των πολιτών.

Και βέβαια, σταθήκαμε δίπλα και στους αγρότες μας. Ξέρω ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα ακόμα με τα μανταρίνια. Λοιπόν, θα πληρωθούν, και αυτή η εκκρεμότητα θα πληρωθεί πριν την μεθεπόμενη Κυριακή. Διότι έχουμε ένα χρέος να στηρίζουμε τους αγρότες μας στον πρωτογενή τομέα και απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Έχουμε δώσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε αποζημιώσεις. Και αυτές οι αποζημιώσεις που δώσαμε δεν ήταν όλες από πόρους του ΕΛΓΑ, οι μισές τουλάχιστον ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γιατί μπορέσαμε και βρήκαμε τα χρήματα αυτά, φίλες και φίλοι; Ακριβώς επειδή η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα απ' ό,τι περιμέναμε και επειδή υπήρχε ταμειακό απόθεμα να στηρίξουμε τους αγρότες μας σε δύσκολες στιγμές.

Το ίδιο κάναμε για όλη την κοινωνία. Όταν κλείσαμε τη χώρα, ουσιαστικά, την εποχή του Covid, δώσαμε κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα τα μαγαζιά γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν ήμασταν εμείς με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη στήριξη των μισθών, σήμερα θα είχαμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα, έχουμε το ανάποδο. Έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε την ανεργία η οποία μειώνεται και θα εξακολουθεί να μειώνεται. Και είμαστε έτοιμοι, τώρα, να γράψουμε το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της εθνικής μας επιτυχίας. Το οποίο έχει, όμως, μια προϋπόθεση: τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μου λένε φίλοι εδώ, ότι η νίκη είναι σίγουρη. Εγώ θα σας πω μια κουβέντα. Έχω κάνει πολλές εκλογές και μπορώ να εισπράττω το κλίμα. Το κλίμα είναι πολύ θετικό για την παράταξή μας, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Θα νικήσουμε. Όμως να μην εφησυχάζουμε, διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά όλοι οι πολίτες τις επιλογές τις οποίες έχουν μπροστά τους.

Άκουγα σήμερα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να λέει ότι δεν πιστεύει, λέει, τις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν απαντούν λέει οι πολίτες στα τηλέφωνα. Του λέω: εγώ δεν κοιτάω καμία δημοσκόπηση, η καλύτερη δημοσκόπηση γίνεται όπου πάω. Έγινε και σήμερα εδώ στην Παραμυθιά. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η νικήτρια, η μεγάλη νικήτρια στις εκλογές. Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο, για να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά που έχουμε κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Θυμάστε, ότι όταν σας μίλησα και πάλι τον Ιούνιο και τον Μάιο του 2019, στην προεκλογική περίοδο την προηγούμενη, σας είχα πει ότι είχα μια κεντρική δέσμευση: να μειώσω φόρους και εισφορές. Την υλοποίησα.

Τώρα η κεντρική μου δέσμευση απέναντί σας είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς και τις συντάξεις για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς μέχρι 25%. Τον κατώτατο μισθό θα τον πάμε στα 950 ευρώ, το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ.

Και βέβαια, για τους συνταξιούχους μας, αυτούς που έπεσαν θύμα της μεγάλης «σφαγής» Κατρούγκαλου, εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, αλλά ξέρετε επίσης ότι εμείς ήμασταν αυτοί που είπαμε ότι και την αδικία με την προσωπική διαφορά θα έρθουμε να τη διορθώσουμε. Και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, εκείνους που δεν είδαν αύξηση, έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά -επαναλαμβάνω, φίλες και φίλοι- πρέπει η χώρα να συνεχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την Ευρώπη. Και εδώ στην Ήπειρο έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικά αναπτυξιακά βήματα. Είναι μια Περιφέρεια, η οποία έχει τη δυνατότητα διακριθεί σε πολλούς τομείς.

Στον πρωτογενή μας τομέα, οι εξαγωγές μας -κρατήστε το αυτό- οι εξαγωγές των αγροτικών και κτηνοτροφικών μας προϊόντων ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια τον περασμένο χρόνο και υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι, που κόντρα στις δυσκολίες καταφέρουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, να παίρνουν καλύτερες τιμές.

Διότι, ναι, μιλάμε για τις τιμές στο ράφι και είναι ένα πρόβλημα η ακρίβεια, αλλά ας μιλήσουμε -τα έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές και με τον Αλέκο- για τις τιμές των κτηνοτρόφων, τις τιμές του γάλακτος όταν σας είπα ότι θα τσακίσω τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ώστε ο κτηνοτρόφος να μπορεί να παίρνει πράγματι την τιμή που αξίζει το προϊόν του. Το κάναμε πράξη.

Έχουμε, λοιπόν, πολλά βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχουμε και πολλά βήματα να κάνουμε σε ένα άλλο πεδίο, το οποίο το θεωρώ απολύτως κρίσιμο και αυτό είναι η υγεία. Έρχομαι και μιλάω εδώ, στην ελληνική περιφέρεια. Θέλω να ξέρετε, ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία στην οποία θα οικοδομήσουμε και πάλι το νέο ΕΣΥ.

Δεν θέλω να αισθάνεται κανείς συμπολίτης μας, ασχέτως το πού βρίσκεται, από την πιο μεγάλη πόλη, μέχρι το πιο απομονωμένο χωριό, ότι δεν μπορεί να έχει ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Θα αναμορφώσουμε παραπάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, θα ξαναφτιάξουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία μας, θα επενδύσουμε στην τηλεϊατρική και στις αεροδιακομιδές -και ξέρουμε αυτό το πράγμα πόσο μας έχει στοιχίσει. Δεν θέλω να υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας για καμία Ελληνίδα και για κανέναν Έλληνα, ασχέτως το πού βρίσκονται. Είναι προσωπική μου δέσμευση και να μου έχετε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να την κάνουμε πράξη.

Θα πω και δυο λόγια για τα παιδιά μας, τα οποία κάνουν σήμερα ένα πραγματικό μάθημα πολιτικής αγωγής. Μέσα στον επόμενο χρόνο όλες οι τάξεις από την Ε' Δημοτικού μέχρι και την Γ' Λυκείου θα έχουν διαδραστικούς πίνακες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό μάθημα. Όσα παιδιά έχω δει να κάνουν μάθημα με διαδραστικούς πίνακες ξέρουν ακριβώς τι εννοώ. Έτσι αντιλαμβάνομαι μια σύγχρονη εκπαίδευση που θα επενδύει πράγματι στις γνώσεις και τις δεξιότητες των παιδιών και όχι με παραμύθια -μιας και είμαι εδώ πάλι στην Παραμυθιά- του τύπου «μπείτε αβέρτα στα πανεπιστήμια». Αυτό μας είπαν τώρα.

Προσέξτε, το λένε αυτό. Εδώ υπάρχουν παιδιά μαζί μας τα οποία θα γράψουν πανελλαδικές εξετάσεις σε τρεις εβδομάδες από τώρα, κι έρχεται κάποιος και τους κοροϊδεύει «ψιλό γαζί» -συγγνώμη για την έκφραση και αν είμαι λίγο αυστηρός- λέγοντάς τους ότι «μην ανησυχείτε παιδιά, αν κερδίσω εγώ θα περάσετε όλοι στο πανεπιστήμιο».

Αυτό ονομάζεται εμπαιγμός της νέας γενιάς. Τέτοια πράγματα από μένα δεν θα ακούσετε. Θέλω καλά σχολεία, θέλω καλά πανεπιστήμια, θέλω καλή τεχνική εκπαίδευση για τα παιδιά τα οποία δεν θα περάσουν στο πανεπιστήμιο, θέλω καλά Δημόσια ΙΕΚ. Θέλω όλα τα παιδιά, ασχέτως του αν θα σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο ή όχι, να γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν μια προοπτική και την επόμενη μέρα να μπορούν να βρουν ένα επάγγελμα το οποίο θα τους οδηγήσει σε μία καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

Έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, μεγάλες διαφορές με τα άλλα κόμματα και οι διαφορές αυτές είναι και διαφορές δοκιμασμένες στην πράξη. Διότι σε αυτή την κάλπη συγκρίνεται μία κυβέρνηση η οποία κυβέρνησε για μία τετραετία, με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τον προηγούμενο Πρωθυπουργό, ο οποίος κυβέρνησε από το 2015 ως το 2019.

Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι από τη σύγκρουση προτιμώ τη σύγκριση. Ας έρθουν, λοιπόν, οι πολίτες να συγκρίνουν το δικό μας έργο: τι έκανε ο κ. Τσίπρας και τι κάναμε εμείς. Και αυτή η σύγκριση αποβαίνει καταλυτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, από τη Θεσπρωτία, να σας ζητήσω αυτές τις 13 μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία όσο το δυνατόν πιο ισχυρή στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Το λέω αυτό διότι τα σενάρια τα οποία διακινούνται από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μας κάνουν όλους να προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα. Προοδευτική διακυβέρνηση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να σας πάρει τα ευρώ για να σας τα κάνει «Δήμητρες». Όλα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Αν κάτι χρειάζεται η χώρα σήμερα πάνω απ' όλα είναι πολιτική σταθερότητα και στιβαρή κυβέρνηση. Θέλω να επισημάνω ότι οι εκλογές -ακούστε το αυτό, έχει σημασία- οι εκλογές οι δικές μας γίνονται μια εβδομάδα μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Οι εκλογές στην Τουρκία μάλλον θα πάνε σε δεύτερο γύρο. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η Τουρκία κάπως έχει ρίξει τους τόνους, αλλά κανείς δεν μας εγγυάται ότι την επόμενη μέρα δεν θα ξαναγυρίσει σε όλα αυτά τα οποία ζήσαμε τρία χρόνια.

Εγώ μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι ναι, τρία χρόνια διαχειρίστηκα την επιθετικότητα της Τουρκίας, έχτισα συμμαχίες, ενίσχυσα τις Ένοπλες Δυνάμεις και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή και γεωπολιτικά από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Και αυτό θα είναι ένα ζητούμενο των εκλογών.

Οι εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, την παιδεία, την υγεία. Πρέπει να αφορούν και την εξωτερική πολιτική. Σε έναν κόσμο ο οποίος είναι τόσο αβέβαιος, ο οποίος είναι τόσο ασταθής, το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε στην πατρίδα μας είναι ασταθείς κυβερνήσεις, με κυβερνητικούς εταίρους οι οποίοι μπορεί να αλληλοεκβιάζονται, και τελικά κυβερνήσεις χωρίς πυξίδα, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς πυγμή.

Δεν το χρειαζόμαστε αυτό, χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει αυτή την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα, μπορεί να πάει τη χώρα πολύ μπροστά, μπορεί η δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας να είναι η τετραετία όπου θα οικοδομήσουμε πραγματικά την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που μας αξίζει.

Σας ζητώ, λοιπόν, να μου δώσετε τη δύναμη αυτό το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος να το κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εντυπωσιακή σας παρουσία. Εύχομαι καλή δύναμη, καλό αγώνα. Στη Θεσπρωτία θα βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά θα τον ξεπεράσουμε.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ. Καλό αγώνα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους θα συνεχιστεί μέχρι να «σβήσει» η προσωπική διαφορά"

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και Γάλλος υπουργός Μεταφορών υπέγραψαν συμφωνία για μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα μεταφορών και υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον υπέγραψαν σήμερα (08.05.2023) στο Μέγαρο Μαξίμου τη συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων.

Η συμφωνία που υπέγραψαν Γιώργος Γεραπετρίτης και Κλερμάν Μπον θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ιδίως της Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Η σημερινή συμφωνία κατατείνει:
  • στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων,
  • στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων,
  • στην οργάνωση και επίβλεψη σιδηροδρομικών μεταφορών στον τομέα της ασφάλειας,
  • στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού,
  • στην οργάνωση κέντρων ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, και
  • στην οργάνωση επιτροπών και την καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εισαγωγική τοποθέτηση αναφέρθηκε αρχικά στην μακραίωνη φιλία και συνεργασία των δυο χωρών. Μίλησε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών επισημαίνοντας ότι είναι αμετακίνητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος μέχρι τέλους.

«Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η δικαστική έρευνα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες κατατέθηκε διοικητικό Πόρισμα από ad hoc ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέδειξε διεξοδικά τα ανθρώπινα λάθη αλλά και τις συστημικές πλημμέλειες του ελληνικού σιδηροδρόμου, πολλές εκ των οποίων έχουν διαχρονικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ μίλησε και για την «ασφαλή επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηροδρόμου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και Γάλλος υπουργός Μεταφορών υπέγραψαν συμφωνία για μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων"

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις μονομερείς κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα (8/5) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα ενταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Προχωρούμε από το δικό μας όφελος και τη δική μας ευημερία. Παράλληλα, παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ», τόνισε σε συνέντευξή του στο Lider Haber.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του μοναδικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, απαντώντας σε αίτημα δημοσιογράφου να σχολιάσει τη δήλωση του ηγέτη του CHP στο BBC ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Δύση έναντι του Κρεμλίνου, αν έρθει στην εξουσία.

«Λοιπόν, θα θυμάστε ότι σε μια από τις συγκεντρώσεις του δήλωσε ακριβώς το αντίθετο. Έλεγε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν θα απειληθούν από τίποτα. Είναι ασυνεπής [στις δηλώσεις του]», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Η επιστολή της Κομισιόν

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στα κράτη μέλη την πρόταση για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Έρικ Μαμέρ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Επιβεβαιώνω ότι η Επιτροπή της ΕΕ έστειλε την πρόταση για το 11ο πακέτο κυρώσεων στα κράτη μέλη» δήλωσε ο Μαμέρ προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο τα κράτη μέλη θα αξιολογήσουν το περιεχόμενο του πακέτου.

Ο Μαμέρ επισήμανε ότι δεν μπορεί να μοιραστεί ακόμη τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου κυρώσεων, τονίζοντας ότι θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή, την αποτελεσματικότητα και την πρόληψη των κυρώσεων σε αυτό το πακέτο.

«Το πακέτο θα εξετάσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι θέλουν να εμποδίσουν τη Ρωσία να εισάγει περιορισμένα προϊόντα από άλλες χώρες.

Όπως αποκάλυψε, αναμένει ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα συζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ (COREPER).

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εφαρμόσει 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιβλήθηκε στη Ρωσία ένα ευρύ φάσμα περιορισμών, όπως το εμπόριο, η χρηματοδότηση, η ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του άνθρακα, η βιομηχανία, η τεχνολογία, οι μεταφορές, τα αγαθά διπλής χρήσης και τα είδη πολυτελείας και ο χρυσός. Τα περιουσιακά στοιχεία πάνω από χιλίων ατόμων και σχεδόν 200 οργανισμών δεσμεύτηκαν. 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Ρωσίας "

Υπουργείο Υποδομών: «Μέρα δικαίωσης για την Κρήτη» είπε ο Καραγιάννης για τον ΒΟΑΚ και τις προσφορές που κατατέθηκαν

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις με το έργο του ΒΟΑΚ εξέφρασε ο υφυπουργός Υοδομών, Γιώργος Καραγιάννης, χαρακτηρίζοντας τη Σύμβαση Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Κρήτης, σαν «τη μεγαλύτερη παραχώρηση της τελευταίας 15ετίας».

Στο σχόλιό του, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μία ημέρα δικαίωσης και ικανοποίησης για την Κρήτη.

Οι δεσμευτικές προσφορές για τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΒΟΑΚ, τη μεγαλύτερη παραχώρηση της τελευταίας 15ετίας, αποδεικνύουν ότι η δουλειά και ο σχεδιασμός μας αποδίδουν καρπούς.

Το μεγάλο έργο από τα Χανιά έως το Ηράκλειο, συνολικού μήκους 157χλμ. και προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον από σημαντικούς κατασκευαστικούς ομίλους.

Συνολικά είχαμε 3 προσφορές:

1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
2. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
3. ΑΒΑΧ-EGIS-MERIDIAM

Δεσμευτήκαμε για έναν νέο, ενιαίο αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη και σήμερα έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει τα δύο από τα τρία κομμάτια αυτού του έργου και κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση και της Παραχώρησης.

Δουλέψαμε όλοι μαζί με επιμονή, εντατικά και μεθοδικά.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους υπηρεσιακούς του Υπουργείου μας αλλά και στους συμβούλους μας, γιατί μετά από δουλειά 4 ετών κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών για την Κρήτη».

Τρεις προσφορές για τη σύμβαση παραχώρησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ

Με ενισχυμένο ανταγωνισμό που μεταφράζεται σε τρεις δεσμευτικές προσφορές, θα προχωρήσει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ που είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης που θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας για να παραδοθεί ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο μήκους 157 χιλιομέτρων στην Κρήτη.

Για το διαγωνισμό προσφορές κατέθεσαν η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με την Μυτιληναίος, η AVAX με δύο γαλλικές εταιρείες (οι πληροφορίες μιλούν για το Γαλλικό επενδυτικό fund Ardian και την Egis Project) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι του ΒΟΑΚ, τη σύμβαση Παραχώρησης από τα Χανιά έως την Χερσόνησο. Ο Βόρειος Άξονας λόγω του μεγέθους του που εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 2,5 δις. και της τεχνικής δυσκολίας του, έχει δημοπρατηθεί με τρία διαφορετικά μοντέλα εξαντλώντας τους διαθέσιμους πόρους. Από τον κόμβο Χερσονήσου στο Ηράκλειο έως τη Νεάπολη στο Λασίθι, με ΣΔΙΤ που υπογράφτηκε πρόσφατα μήκους 22,5 χλμ. και προϋπολογισμού 290 εκατ. που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat. Από την Νεάπολη έως τον Άγιο Νικόλαο μήκους 14,5 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο από την Άκτωρ με προϋπολογισμό 169 εκ. ευρώ.

Για την χρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης, το Δημόσιο θα καλύψει κατά 800 εκατ. ευρώ την δαπάνη, με 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καλύψει ο παραχωρησιούχος.

Η Κρήτη θα είναι και το πρώτο νησί της χώρας που όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση του ΒΟΑΚ, θα λειτουργήσουν ηλεκτρονικά και σκιώδη διόδια, με σκοπό ο μελλοντικός παραχωρησιούχος να αντιμετωπίσει τους χαμηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους του δρόμου που καθιστούν ελλιποβαρές το χρηματοοικονομικό μοντέλο.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα εφαρμόσει για πρώτη φορά στην χώρα μας τα σκιώδη διόδια, μία μορφή επιδότησης μόνο όμως για τους χρήστες που περνούν το δρόμο και πληρώνουν ηλεκτρονικά διόδια.

Αυτό γίνεται για να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό μοντέλο του έργου καθώς ο ΒΟΑΚ είναι ένα σύνθετο έργο, που λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων μεταξύ των διαφορετικών νομών, δεν παράγει έσοδα από διελεύσεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Υποδομών: «Μέρα δικαίωσης για την Κρήτη» είπε ο Καραγιάννης για τον ΒΟΑΚ και τις προσφορές που κατατέθηκαν"

Δίκη Άλκη Καμπανού: Σοκάρει η ομολογία του 9ου κατηγορούμενου – «Μαχαίρωσα δύο φορές τον φίλο του!»

«Τα λόγια μπροστά στον θάνατο δεν έχουν σημασία. Έζησα και εγώ ένα θανατά ενός δικό μου πρόσωπο και κατάλαβα τον πόνο. Ένα μεγάλο συγγνώμη» είπε ξεκινώντας την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 9ος κατηγορούμενος για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Πήγαινα στον σύνδεσμο στην Αθήνα. Πριν από 1,5 χρόνο ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη για μια κοπέλα, είχα κάποιους γνωστός. Ήξερα κάποιους από τους 12» συνέχισε και εξήγησε έπειτα για τη μοιραία νύχτα «επικρατούσε μια αναστάτωση στο σύνδεσμο εκείνο το βράδυ λόγω του περιστατικού στο Ωραιόκαστρο. Είπαν πως είχαν τσεκούρια και σπαθιά. Είπαμε αυθόρμητα πάμε Χαριλάου. Είχαμε συμφωνήσει να είναι ο 1ος μπροστά. Πήρα ένα μαχαίρι τύπου κάραμπιτ από τον σύνδεσμο. Ήταν το μαχαίρι με τη μικρότερη λάμα. Το ξύλο το είχε ο 11ος. Στη διαδρομή σκεφτόμουν μήπως μας περιμένουν για αυτό πήρα και το μαχαίρι. Έχω ξαναβρεθεί σε τέτοιο περιστατικό αλλά στην Αθήνα. Έγινε επίθεση από άλλους προς το σύνδεσμο στην Αθήνα» πρόσθεσε ο κατηγορούμενος.
cazino

«Εκείνο το βράδυ είδαμε τα άτομα στα σκαλάκια.,Ο 10ος ήταν στα πέντε μέτρα μπροστά μου, είδα ένα κράνος και ξεκίνησε η συμπλοκή. Είδα το χτύπημα προς τον 2ο με το κράνος. Ο 10ος ανέβηκε δυο σκαλιά και χτύπησε κάποιον στο κεφάλι. Μαχαίρωσα δυο φορές τον φίλο του Άλκη. Κυνήγησα ένα άτομο προς την Πλαστήρα» είπε ακόμη και συνέχισε «εγώ είπα πάμε πάμε σπάμε».

Η διαδικασία διεκόπη για την Πέμπτη.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Άλκη Καμπανού: Σοκάρει η ομολογία του 9ου κατηγορούμενου – «Μαχαίρωσα δύο φορές τον φίλο του!»"

Τουρκία: Τέλος στην απόκτηση των F35 από Τσαβούσογλου λίγο πριν τις εκλογές

Οριστικό τέλος βάζει η Τουρκία για την απόκτηση των F35 από τις ΗΠΑ, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «δεν τα θέλουμε. Φέρτε τα λεφτά μας πίσω». Παράλληλα, αναφέρεται και στους S-400, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τους πήραμε για εμάς».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN και γι’ αυτό έβαλε οριστικό τέλος στην απόκτηση των F35.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τούς λέμε “επιστρέψτε τα χρήματα μας”, διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Haber Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας το προεκλογικό αφήγημα του Ερντογάν για μια ισχυρή Τουρκία.

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μάς είπαν “δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε”. Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Μάς πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Τέλος στην απόκτηση των F35 από Τσαβούσογλου λίγο πριν τις εκλογές"

Κινηματογραφική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η live σύλληψη για εμπρησμό και οι ισχυρισμοί για γκράφιτι

Κάνοντας παρκούρ από ταράτσα σε ταράτσα δύο νεαροί επιχείρησαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Προηγουμένως κατηγορούνται ότι έβαλαν φωτιά κατάστημα με ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα. Μετά από επεισοδιακό κυνηγητό και διαπραγμάτευση μέχρι και με ιερέα, οι δύο νεαροί συνελήφθησαν μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ που μετέδιδε ζωντανά τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή.

Πρωταγωνιστές του περιστατικού ήταν δύο νεαροί 21 ετών. Όλα ξεκίνησαν από τη φωτιά που ξέσπασε στις 2.30 τη νύχτα σε κατάστημα καίγοντάς το ολοσχερώς. Οι αστυνομικοί τους εντόπισαν στο σημείο και εκείνοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν ξεκίνησαν να τρέχουν και να κάνουν παρκούρ από ταράτσα σε ταράτσα. Την ίδια ώρα, φώναζαν και πετούσαν αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν την πυροσβεστική προκειμένου να ανοίξουν τις καγκελόπορτες με τροχό κι άρχισαν να σκαρφαλώνουν με σκάλες στις ταράτσες για να τους εντοπίσουν, μέχρι που έφθασαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Ο ένας πήδηξε πάνω στο σταθμευμένο περιπολικό και η αστυνομία τον ακινητοποίησε. Την ίδια ώρα ο άλλος δράστης είχε ταμπουρωθεί μέσα στο καμπαναριό της εκκλησίας.

Ο δεύτερος κουκουλοφόρος τελικά πείστηκε να παραδοθεί στις αστυνομικίνες δυνάμεις μετά την συζήτηση που είχε με τον πατέρα Διονύσιο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικοί έδωσαν τον λόγο τους να μην τους πειράξουν, καθώς αυτό ήταν που φοβούνταν. Πάντως και οι δύο υποστήριξαν ότι δεν είχαν σχεση με τη φωτιά και πως ήταν εκεί για να κάνουν ένα γκράφιτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, για εμπρησμό κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, απείθεια, απόπειρα σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση, εξύβριση και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Κινηματογραφική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η live σύλληψη για εμπρησμό και οι ισχυρισμοί για γκράφιτι

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατάστημα επισκευής κινητών τηλεφώνων στο κέντρο της πόλης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι σε ταράτσα παρακείμενου κτιρίου κινούνταν δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία μάσκα με μορφή κόμικ, τέσσερις μαρκαδόροι υπογραφής, τρεις αναπτήρες, ένα κουτί σπίρτα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έρευνα και προανάκριση.

Κινηματογραφική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η live σύλληψη για εμπρησμό και οι ισχυρισμοί για γκράφιτι

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινηματογραφική καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Η live σύλληψη για εμπρησμό και οι ισχυρισμοί για γκράφιτι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news