facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Κίεβο-SMS στους κατοίκους: «Ετοιμάστε μια αποσκευή με λίγα ρούχα και τρόφιμα»

Ένα μήνυμα SMS έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, το μήνυμα που έλαβαν οι πολίτες στο Κίεβο, τους έδινε οδηγίες για απομάκρυνση από τα σπίτια τους και εκκένωση, με μια αποσκευή με λίγα ρούχα και τρόφιμα, ενώ έδινε οδηγίες και για τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, το SMS έγραφε μεταξύ άλλων: «Ετοιμάστε μία αποσκευή με ελάχιστα ρούχα και τρόφιμα. Να έχετε ταυτότητα ή διαβατήριο. Ετοιμάστε τα παιδιά σας έτσι ώστε το καθένα να έχει ένα χαρτί με όνομα, επίθετο και τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης. Να είστε προσεκτικοί και μην προσεγγίζετε πόρτες και παράθυρα. Αν ακούσετε κρότους να αναζητήσετε προστασία σε κάποιο καταφύγιο».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίεβο-SMS στους κατοίκους: «Ετοιμάστε μια αποσκευή με λίγα ρούχα και τρόφιμα» "

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη τα σχολεία σε Ελασσόνα, Τέμπη και Φάρσαλα

Για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Ελασσόνας θα λειτουργήσουν ως εξής:

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε:
Βερδικούσια
Καρυά
Κρανέα
Λιβάδι
Λουτρό
(Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτύου)

Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ελασσόνας τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9:30 π.μ.

Οι παιδικοί σταθμοί στην Ελασσόνα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στα Φάρσαλα, αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επαρχίας, η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 10 το πρωί, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που αναμένεται να επικρατήσουν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Εξαιρούνται τα σχολεία στις Τοπικές Κοινότητες Διλόφου και Ναρθακίου, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Στον Δ.Τεμπών θα παραμείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου (για δεύτερη ημέρα) τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία Αιγάνης και Αμπελακίων και το Δημοτικό Σχολείο Καλλιπεύκης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα ανωτέρω χωριά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη τα σχολεία σε Ελασσόνα, Τέμπη και Φάρσαλα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ομολογεί τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, αλλά λέει ότι υπήρχαν ουκρανικά τάγματα εκεί - Οι εικόνες την διαψεύδουν

Την ώρα που οι αγορές «προεξοφλούν» μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συνάντηση, επί τουρκικού εδάφους, ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, η ρωσική επίθεση, νωρίτερα σήμερα, σε μαιευτήριο της Μαριούπολης -με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έγκυες- πυροδοτεί μια νέα ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Οι εικόνες όμως από την επίθεση έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτίριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει ίχνος από τα ουρανικά τάγματα, τα οποία επικαλέστηκε η Ζαχάροβα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι στόχευσαν το μαιευτήριο.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ομολογεί τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, αλλά λέει ότι υπήρχαν ουκρανικά τάγματα εκεί - Οι εικόνες την διαψεύδουν"

Βρετανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση θερμοβαρικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

«Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».

Ρωσία: Καταστρέψαμε 974 ουκρανικά άρματα μάχης

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

Eκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Μαριούπολη

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα.

Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από έναν αναφερόμενο βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να επαληθεύσει τι φαίνεται στις εικόνες

ΗΠΑ: Υλικοτεχνικά ερωτήματα γύρω από τα MiG της Πολωνίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν σε επαφή με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναφορικά με τη χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς η συμφωνία που αφορούσε τα αεροσκάφη της Πολωνίας κρίθηκε μη βιώσιμη από το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υλικοτεχνικά ερωτήματα σχετικά με το εάν τα αεροσκάφη MiG της Πολωνίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση θερμοβαρικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία"

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την οπαδική βία

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

«Ναι», επί της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την οπαδική βία "

Προληπτικά κλειστά όλα τα σχολεία στον δήμο Γορτυνίας

Για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 τα σχολεία στο δήμο Γορτυνίας, λόγω της κακοκαιρίας και της επικινδυνότητας, όσον αφορά την πρόσβαση και την παραμονή των παιδιών στους σχολικούς χώρους.

Αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης.

Η διακοπή ισχύει για την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στην Αρκαδία απ’ την κακοκαιρία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προληπτικά κλειστά όλα τα σχολεία στον δήμο Γορτυνίας"

Κλειστοί αύριο βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική

Κλειστοί θα παραμείνουν προληπτικά όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) την Πέμπτη 10.3.2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου και Ανατολικού Τομέα Αττικής, καθώς και στο Δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει, για τους ανωτέρω λόγους, την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναστέλλουμε για αύριο την λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, με σκοπό να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια κάθε ωφελούμενου και εργαζόμενου από την επικείμενη κακοκαιρία. Προστατεύουμε και φροντίζουμε όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί αύριο βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική"

Κλειστά σχολεία στον Δήμο Φλώρινας και Αμυνταίου- Μια ώρα αργότερα στην Πρέσπα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμους Φλώρινας και Αμυνταίου αυριο Πέμπτη 10 Μαρτίου, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Στον Δήμο Πρεσπών τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9:15.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά σχολεία στον Δήμο Φλώρινας και Αμυνταίου- Μια ώρα αργότερα στην Πρέσπα"

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μένιος Φουρθιώτης

Αέρα ελευθερίας αναπνέει και πάλι ο τηλεπαρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης που αποφυλακίστηκε πριν από λίγες ώρες από τις Φυλακές Ναυπλίου, ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου.

Είναι ήδη καθ’ οδόν προς την κατοικία του στα βόρεια προάστια μετά από τρεις εβδομάδες παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα προφυλακισμένος για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του έιχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, ο Φουρθιώτης δεν εμφανιζόταν ως όφειλε τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, γι αυτό και είχε συλληφθεί εκ νέου.

Αφού νοσηλεύθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου στο δωμάτιο 322 της 3ης Ορθοπεδικής Κλινικής στο ΚΑΤ, οι γιατροί το πρωί εκείνης της ημέρας έδωσαν εξιτήριο στον φρουρούμενο Μένιο και το Τμήμα Μεταγωγών ανέλαβε την μεταφορά του στο σωφρονιστικό κατάστημα των Φυλακών Ναυπλίου.

Από τη στιγμή που συνελήφθη και κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέος για παραβίαση των περιοριστικών όρων της αποφυλάκισής του - δεν παρουσιαζόταν τρεις φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του δηλώνοντας κινητικά προβλήματα - προσδοκούσε ότι θα ήταν και πάλι τρόφιμος των Φυλακών Κορυδαλλού.

Κάτι που δεν συνέβη, αφού φέρεται να είχε δημιουργήσει στενές σχέσεις με αρκετούς κρατούμενους όπως τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και άλλους με τους οποίους συναγελαζόταν.

Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών επέλεξε να τον στείλει στις φυλακές του Ναυπλίου, όπου ήταν ο πιο διάσημος προφυλακισμένος του συγκεκριμένου σωφρονιστικού ιδρύματος, ενώ οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί ισχύουν και στην νέα αποφυλάκιση του τηλεπαρουσιαστή.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μένιος Φουρθιώτης"

Ρωσία: Προς εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα

Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από την χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.

Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» σε ανακοίνωσή του την οποία ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με την νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από «μη φιλικές χώρες» κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.

«Αυτό θα αποτρέψει την χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες εταιρείες για να αποδοκιμάσουν την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία ποικίλουν ευρέως, με μερικές εταιρείες όπως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και άλλες όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν από την χώρα.

Η «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από την Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους η πουλήσουν τις μετοχές τους, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν.

Διαφορετικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, δικαστήριο θα διορίσει μια προσωρινή διοίκηση για τρεις μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων οι μετοχές της νεοσυσταθείσας οργάνωσης θα πλειστηριασθούν ενώ οι παλιές θα ρευστοποιηθούν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Προς εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα"

Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα σαρώσει τη χώρα την Πέμπτη (10/03/22)

Ο καιρός αύριο, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Η κακοκαιρία “Φίλιππος” φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Αττική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις από το πρωί βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και τα ανατολικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Χαλκιδική αυξημένες νεφώσεις και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Στη Θράκη και σε όλη την υπόλοιπη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στις Σποράδες και τη Μαγνησία οι χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Βροχές στα νότια και χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά μετά το μεσημέρι έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς και στα βόρεια από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα σαρώσει τη χώρα την Πέμπτη (10/03/22)"

Διοικητικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο Euroferry Olympia

Διευκολύνσεις ως προς τις διοικητικές διαδικασίες παρέχονται στους ιδιοκτήτες οχημάτων που βρίσκονταν στο πλοίο Ε/Γ – Ο/Γ EUROFERRY OLYMPIA κατά το ναυτικό δυστύχημα της 18ης Φεβρουαρίου 2022, με εγκύκλιο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, ως προς τη διαδικασία αντικατάστασης των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης που υπέστησαν καταστροφή μπορούν να αποχαρακτηρισθούν και να αντικατασταθούν χωρίς το δικαιολογητικό της υπεύθυνης δήλωσης με αποτύπωμα του αριθμού πλαισίου, αντί του οποίου ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει:

A. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται το γεγονός της ολοσχερούς καταστροφής ή αχρήστευσης του οχήματος και εάν μαζί με το όχημα καταστράφηκαν ολοσχερώς η άδεια κυκλοφορίας, οι πινακίδες και το βιβλιάριο μεταβολών.

B. Βεβαίωση δημόσιας αρχής ή της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Ε/Γ – Ο/Γ EUROFERRY OLYMPIA ή της ασφαλιστικής εταιρείας ότι το όχημα επέβαινε στο πλοίο την ημέρα του δυστυχήματος.

Κατά την ταξινόμηση, στο ΦΔΧ χορηγείται ο ίδιος αριθμός κυκλοφορίας χωρίς καταβολή του σχετικού e – παραβόλου 2992.

Ως προς τη διαδικασία οριστικής διαγραφής ΕΙΧ ανεξαρτήτως κυβισμού και Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης κατηγορίας Ν1 οχημάτων (έως 3,5 τόνους), που υπέστησαν καταστροφή, μπορούν να διαγραφούν οριστικά από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών χωρίς προσκόμιση του Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος από συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Η αίτηση οριστικής διαγραφής συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά (Α) και (Β) που αναφέρονται παραπάνω και στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση οριστικής διαγραφής με την ημερομηνία του ναυτικού δυστυχήματος.

Ομοίως, για την αντικατάσταση των καρτών ψηφιακού ταχογράφου οδηγών που βρίσκονταν σε οχήματα που μεταφέρονταν με το συγκεκριμένο πλοίο κατά το ναυτικό δυστύχημα, αντί του παραβόλου, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ολοσχερούς καταστροφής ή απώλειας του ψηφιακού ταχογράφου και βεβαίωση δημόσιας αρχής ή πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι ο οδηγός επέβαινε στο πλοίο την ημέρα του δυστυχήματος.

Τέλος, για την έκδοση αντιγράφου των κατεστραμμένων ή απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης κατόχων που επέβαιναν στο Ε/Γ-Ο/Γ EUROFERRY OLYMPIA θα υποβάλλονται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αλλά εξαιρούνται της καταβολής των σχετικών παραβόλων.

Για την απαλλαγή από την καταβολή των ως άνω παραβόλων, απαιτείται, επιπροσθέτως:

α. Υπεύθυνη δήλωση για το γεγονός της ολοσχερούς καταστροφής ή απώλειας της άδειας οδήγησης κατά το ανωτέρω ναυτικό δυστύχημα

β. Βεβαίωση δημόσιας αρχής ή της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Ε/Γ-Ο/Γ EUROFERRY OLYMPIA ή της ασφαλιστικής εταιρείας ότι ο οδηγός επέβαινε στο πλοίο την ημέρα του δυστυχήματος

Οι αιτήσεις για την έκδοση αντιγράφου των κατεστραμμένων/απολεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης θα πρέπει να υποβάλλονται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και τα ΚΕΠ της Χώρας το αργότερο έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητικές διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο Euroferry Olympia"

Εισβολή στην Ουκρανία: Το ποσό των 14 δισ. δολαρίων θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για την κρίση

Οι βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν αργότερα μέσα στην ημέρα για ένα τεράστιο πακέτο σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και χορήγηση όπλων και πυρομαχικών.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο Κίεβο να προστατεύσει το ηλεκτρικό του δίκτυο, να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να εξοπλιστεί με αμυντικά όπλα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι Ουκρανοί στερούνται τροφής, ρουχισμού, στέγης, ηλεκτρισμού και φαρμάκων», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καλώντας το Κογκρέσο να δράσει «πολύ γρήγορα».

Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρηματοδοτήσουν την απάντηση κατά της Μόσχας, ξεκινώντας με κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών.

Το ποσό εγγράφεται στον αμερικανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το έτος 2022, για τον οποίο οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν πριν λήξει στο τέλος της εβδομάδας.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο προς τη Γερουσία, πριν δοθεί προς υπογραφή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τα μέτρα -- κάτι σπάνιο σε ένα πολιτικά διχασμένο Κογκρέσο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους περνούν μια επικίνδυνη περίοδο», είπε ο Ρεπουμπιλκάνος Μιτς ΜακΚόνελ, βλέποντας σε αυτή τη συμφωνία ένα «αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται η εθνική μας ασφάλεια».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Το ποσό των 14 δισ. δολαρίων θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ για την κρίση"

Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Στείλαμε και κληρωτούς στην Ουκρανία – Ορισμένοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι συμμετείχαν στη σύγκρουση με την Ουκρανία, μετά τις πολλαπλές διαψεύσεις εκ μέρους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχαν σταλεί μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικοί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ορισμένοι από αυτούς, που υπηρετούσαν σε μονάδες ανεφοδιασμού, συνελήφθησαν από τον ουκρανικό στρατό.

«Δυστυχώς, ανακαλύψαμε αρκετά γεγονότα παρουσίας κληρωτών σε μονάδες που λαμβάνουν μέρος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Σχεδόν όλοι αυτοί οι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί στη Ρωσία», ανέφερε, υποσχόμενο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Στείλαμε και κληρωτούς στην Ουκρανία – Ορισμένοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι"

Οι Ουκρανοί πήραν στα χέρια τους τον «φονιά» των τανκ – Δείτε βίντεο

«Περιμένουμε τα τανκ σας» λέει στο σχετικό βίντεο ο Ουκρανός στρατιώτης, δείχνοντας τα τελευταίας γενιάς Panzerfaust 3, τους αντιαρματικούς εκτοξευτές που στην τελευταία έκδοση τους, διαθέτουν μέχρι και υπολογιστή για την ανάλυση των δεδομένων βολής καθώς και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Το συγκεκριμένο αντιαρματικό όπλο έχει μέγιστο βεληνεκές 600 μέτρα και μπορεί να διαπεράσει 360 mm ομοιογενούς θωράκισης και προορίζεται περισσότερο για βολές κατά στατικών στόχων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ουκρανικού στρατού, πρόκειται για το όπλο που θα τους βοηθήσει να σπάσουν την φάλαγγα των αρμάτων που βρίσκεται έξω από το Κίεβο και δη των ακινητοποιημένων τανκ που έχουν βυθιστεί μέσα στη λάσπη.

Κοινό γνώρισμα όλων των Panzerfaust 3 είναι το διαμέτρημα των 60 mm και η πολεμική κεφαλή διαμετρήματος 110 mm. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 1978 από την εταιρία Dynamit-Nobel και το 1985 άρχισαν οι πρώτες δοκιμές .



Το όπλο τέθηκε σε μαζική παραγωγή στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και πριν από λίγες μέρες οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πρόκειται να παραδώσουν μεγάλο αριθμό Panzerfaust στον ουκρανικό στρατό, κάτι που συνέβη τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, που επικαλείται επιστολή του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας στο κοινοβούλιο της χώρας, η Ολλανδία θα παράσχει με τη σειρά της στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις 50 αντιαρματικούς εκτοξευτές Panzerfaust 3 μαζί με 400 ρουκέτες.

germaniko_oplo

germaniko_oplo1

germaniko_oplo2

Ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς παρέδωσε και η Βρετανία

Εξοπλισμό στην Ουκρανία παρείχε και η Βρετανία που έχει παραδώσει 3.615 ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς, ενώ σύντομα θα αρχίσει την αποστολή μικρής παρτίδας αντιαρματικών πυραύλων Javelin, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού Άμυνας.

Η Βρετανία έχει επίσης δώσει όπλα, πυρομαχικά, προστατευτικά, μπότες, κράνη και συστήματα επικοινωνίας στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι Ουκρανοί πήραν στα χέρια τους τον «φονιά» των τανκ – Δείτε βίντεο"

Έγκλημα – Ανδραβίδα: Προφυλακιστέος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο 60χρονος

Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 60χρονος κατηγορούμενος για το στυγερό φονικό στην Ανδραβίδα, με θύματα τους Αρμάντο και Μαρία Κλότσι, και τα δύο παιδιά τους, 1,5 και δύο ετών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 60χρονου, κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, δήλωσε πως ο πελάτης του ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται να διέπραξε τη δολοφονία των δύο παιδιών ενώ  παραδέχεται ότι σκότωσε το ζευγάρι. Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη ο κ. Ανδριόπουλος δήλωσε ότι ο 60χρονος υποστήριξε πως το ζευγάρι δημιουργούσε προβλήματα στη μητέρα του. “Της έκλειναν το νερό και το ρεύμα”, είπε συγκεκριμένα ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ο 60χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στις  στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ  δεν έγινε δεκτό το αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα – Ανδραβίδα: Προφυλακιστέος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο 60χρονος"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επίθεση στην κεντρική αγορά της Μαριούπολης και σε παιδιατρικό νοσοκομείο

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει λόγο για χτύπημα σε μαιευτήριο.

«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται να χάνετε την ανθρωπιά».

Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters.

Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Ετοιμάζουμε ομαδικούς τάφους για τους νεκρούς

Τουλάχιστον 1.200 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου δηλώνει ο δήμαρχος της Μαριούπολης και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να σκάψει ομαδικούς τάφους για να καθαρίσει τα πτώματα από τους δρόμους.

Μιλώντας στο CNN, είπε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι «τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερος».

«Οι αριθμοί είναι πραγματικά απαίσιοι. Χθες, είχαμε επιβεβαιώσει 1.207 θύματα… σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πραγματικά να υπολογίσουμε πόσους θανάτους έχουμε. Θέλω να πω, είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι. Δεν είμαστε σε θέση ούτε να μετρήσουμε πόσοι άνθρωποι στους δρόμους σκοτώνονται από βομβαρδισμούς».

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επίθεση στην κεντρική αγορά της Μαριούπολης και σε παιδιατρικό νοσοκομείο"

Κακοκαιρία Φίλιππος: Απαγόρευση της εισόδου των βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στην Αττική Οδό και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού

Η απαγόρευση της εισόδου των βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού, αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος» που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση των οχημάτων θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου. Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (09/03/2022) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Α. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 22.00 ώρα της σήμερον 9/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Β. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 22.00 ώρα της σήμερον 9/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Φίλιππος: Απαγόρευση της εισόδου των βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ στην Αττική Οδό και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού"

Πέθανε ο άνδρας στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου

Ο άνδρας στον οποίο έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου πέθανε δύο μήνες μετά την πειραματική επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση της υγείας του “είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες”, δήλωσε σε ανακοίνωση το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. “Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα”, διευκρίνισε.

Η εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες, καθώς τέτοια ξενομοσχεύματα – από ζώο σε άνθρωπο – θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δωρεών οργάνων.

“Η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς καμιά ένδειξη απόρριψης”, δήλωσε το νοσοκομείο. Μετά την εγχείρηση, “ο ασθενής μπόρεσε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες φυσικοθεραπείας για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει δυνάμεις”.

Οι ερευνητές θεωρούν συνεπώς την εμπειρία ως επιτυχία.

“Αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες και μάθαμε ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μοχιούντιν, ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου αυτού. “Παραμένουμε αισιόδοξοι και προβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές”.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε χορηγήσει ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει. Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του.

Αssociated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο άνδρας στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ο Ουκρανός ΥΠΕΞ – «Κρατά 400.000 ‘ομήρους’ στη Μαριούπολη»

Τη Ρωσία ότι κρατάει 400.000 πολίτες «ομήρους» στη Μαριούπολη, κατηγορεί σήμερα Τετάρτη (9.3.2022) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών της πόλης-λιμάνι στα νότια της χώρας παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

«Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων», έγραψε στο Twitter. «Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοθετεί αμάχους σε αυτό που αποκαλεί ως «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία ενώ από τη μεριά του, ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι δεν έχει πολλές προσδοκίες για τις συνομιλίες με τον ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε πως θα παρακαθίσει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία και κάλεσε τον Λαβρόφ να τις προσεγγίσει με «καλή πίστη, όχι από μια προπαγανδιστική προοπτική».

«Αλλά θα πω ειλικρινά πως οι προσδοκίες μου για τις συνομιλίες είναι χαμηλές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε δήλωση μέσω βίντεο. «Ενδιαφερόμαστε για μία κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας και το τρίτο σημείο είναι να επιλύσουμε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα».

Κομβόι εγκατέλειψε το Ενεργκοντάρ μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου

Στο μεταξύ, ένα κομβόι εγκατέλειψε σήμερα την ουκρανική πόλη Ενεργκοντάρ μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» έπειτα από μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ενεργκοντάρ βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στο είδος του. Η ρωσική επίθεση στην περιοχή προκάλεσε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα όταν τμήματα των εγκαταστάσεων του σταθμού τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο σταθμός παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο δήμαρχος του Ενεργκοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ, δήλωσε «κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι ηλικιωμένοι, έφυγαν από την πόλη».

Εξάλλου, η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση αμάχων από την ουκρανική πόλη Ιζιούμ στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Χάρκιβ (Χάρκοβο) καθυστερεί λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο του περιφερειακού κυβερνήτη Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Τα λεωφορεία εξακολουθούν να περιμένουν στην είσοδο της Ιζιούμ», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού.

Στο μεταξύ, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως μέλη της ρωσικής Εθνοφρουράς συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους στην περιφέρεια της Χερσώνας οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατοχή του τόπου τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Λόγω της σφοδρής αντίστασης των κατοίκων της Χερσώνας, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να εισαγάγουν ένα αστυνομικό καθεστώς», ανέφερε σε μια δήλωση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ο Ουκρανός ΥΠΕΞ – «Κρατά 400.000 ‘ομήρους’ στη Μαριούπολη»"

Κορωνοϊός: 23.335 κρούσματα, 61+2 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.335, εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.561.503, εκ των οποίων 49,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 201 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.222 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99 (95% ΔΕ: 0,89 - 1,09). Τα κρούσματα, πάντως, είναι αυξημένα τις τελευταίες ημέρες. Ο κυλιόμενος μέσος όρος έχει ανέβει σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τις 26-27 Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 496.409 τεστ, τα 36.951 μοριακά και τα 459.458 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 15,76% χθες αλλά με μόλις 133 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.377 στην Αττική (7.561 χθες).
  • 2.252 στη Θεσσαλονίκη (1.984 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.065 από την Ανατολική Αττική (948 χθες).
  • 1.391 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.241 χθες).
  • 277 από τη Δυτική Αττική (254 χθες).
  • 1.040 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.035 χθες).
  • 2.365 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.095 χθες).
  • 1.082 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (943 χθες).
  • 972 από τον Πειραιά (881 χθες).
  • 175 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (164 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: (με bold οι τετραψήφιοι αριθμοί)

  • 397 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 44 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 167 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 160 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 81 στην ΠΕ Άρτας.
  • 934 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 252 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 44 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 153 στην ΠΕ Δράμας.
  • 119 στην ΠΕ Έβρου.
  • 544 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 53 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 109 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 230 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 167 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.225 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 στην ΠΕ Θάσου.
  • 71 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 29 στην ΠΕ Ικαρίας  
  • 394 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 211 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 108 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 136 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 14 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 55 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 12 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 152 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 97 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 100 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 461 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 252 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 100 στην ΠΕ Κω.
  • 133 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 554 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 208 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 135 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 73 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 38 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 424 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 296 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 28 στην ΠΕ Μήλου.
  • 24 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 72 στην ΠΕ Νάξου.
  • 180 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 37 στην ΠΕ Πάρου.
  • 245 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 77 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 116 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 317 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 81 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 193 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 87 στην ΠΕ Σάμου.
  • 183 στην ΠΕ Σερρών.
  • 63 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 60 στην ΠΕ Σύρου.
  • 35 στην ΠΕ Τήνου.
  • 343 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 307 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 89 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 51 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 192 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 337 στην ΠΕ Χανίων.
  • 144 στην ΠΕ Χίου.
  • 642 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (510 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 61, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.366 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (χθες 365). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 241 (66,94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (33,06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.317 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +6,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 23.335 κρούσματα, 61+2 θάνατοι από Covid-19"

Καστοριά: Ανεμβολίαστοι αστυνομικοί έβγαζαν ψεύτικα rapid test σε φαρμακείο

Δύο αστυνομικοί και μία ιδιοκτήτρια φαρμακείου συνελήφθησαν από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. στην Καστοριά, με την κατηγορία ότι εξέδιδαν ψευδή rapid test για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ήταν πελάτες της φαρμακοποιού και ήθελαν να έχουν στα χέρια τους τα rapid test για να πηγαίνουν στη δουλειά τους, καθότι δεν είχαν εμβολιαστεί ενάντια στον covid-19, χωρίς όμως την… ταλαιπωρία του να πηγαίνουν στο φαρμακείο και να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, επίσης, ακόμη ένας αστυνομικός, ένας στρατιωτικός και πέντε ιδιώτες.

Από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του φαρμακείου πραγματοποίησε την 3η και 4η Μαρτίου 2022, ψευδείς καταχωρήσεις αρνητικών διαγνωστικών ελέγχων – rapid test για τους δύο αστυνομικούς. Από την επακόλουθη συνδυαστική αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων, φυσική επιτήρηση, στοιχεία του Τμήματος Φαρμάκων και Φαρμακείων και Η.ΔΙ.Κ.Α.), προέκυψε ότι το διάστημα από 21 Νοεμβρίου 2021 έως 27 Φεβρουαρίου 2022, η ιδιοκτήτρια του φαρμακείου καθώς και πρώην υπάλληλός της, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 16 ακόμα ψευδείς καταχωρήσεις αρνητικών διαγνωστικών ελέγχων για έναν αστυνομικό, έναν στρατιωτικό και πέντε ιδιώτες.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην ιδιοκτήτρια του φαρμακείου, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν τριάντα δύο ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους των ανωτέρω παράνομων δραστηριοτήτων, συνεχίζεται.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καστοριά: Ανεμβολίαστοι αστυνομικοί έβγαζαν ψεύτικα rapid test σε φαρμακείο"

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη στην Αττική λόγω του «Φίλιππου»

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος» που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες, Τρίτη, 8 Μαρτίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αναπληρωτή ΓΓΠΠ Γιώργου Καραγιάννη, καθώς των Περιφερειαρχών Αττικής Γιώργου Πατούλη και Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού. Μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και σε συνέχεια αναλυτικής ενημέρωσης από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θεόδωρο Κολυδά, εξετάστηκαν ειδικότερα προληπτικά μέτρα για τις περιοχές της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η σύσκεψη κατέληξε σε σύσταση τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίουσε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να ανακοινωθούν από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους Δήμους.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους  Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την επικείμενη  κακοκαιρία και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και πανδημίας, προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική για αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου στον Βόρειο Τομέα καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής και  Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1.    Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής

2.    Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στον οποίο θα είναι κλειστά το 3ο Δημοτικό Βούλας, το 3ο Νηπιαγωγείο Βούλας, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Βούλας.  

3.    Στην  Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα  σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

4. Στον Δήμο Ηλιούπολης (Κεντρικός Τομέας) θα είναι κλειστά:

  • Τα Νηπιαγωγεία: 5ο , 8ο , 9ο , 12ο , 14ο , 16ο , 18ο , 21ο , 23ο
  • Τα Δημοτικά: 3ο Δ. - 5ο Δ. - 8ο Δ. - 12ο Δ. - 17ο Δ. - 20ο Δ.
  • Τα Γυμνάσια:1ο Γ. & 2ο Γ.
  • Τα Λύκεια:1ο Λ. & 3ο Λ.

5. Στον Δήμο Βύρωνα θα είναι κλειστά τα σχολεία στην περιοχή Καρέας:

  • 4ο Δημοτικό
  • 9ο Δημοτικό
  • Γυμνάσιο και Λύκειο Καρέας

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα (εκτός των Δήμων Ηλιούπολης και Βύρωνα των οποίων τα κλειστά σχολεία αναφέρονται παραπάνω) 
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις. Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση αφού εκτιμηθούν αύριο τα δεδομένα. 

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά 

Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

-Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 10/3, στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που στέλνουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί στους γονείς και τους μαθητές.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες

 Επιπλέον, από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου. Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη σύσκεψη έλαβαν, ακόμη, μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Σπυρίδων Λάσκος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε χθες, Τρίτη 08 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα «Φίλιππος» ("Filippos").

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες σήμερα, Τετάρτη (09-03-2022) χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις επεκτείνονται και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Β. Την Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3ItkUla

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη στην Αττική λόγω του «Φίλιππου»"

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Ε.Ο.

Ούτε δύο ώρες δεν κράτησε η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά και τα υπόλοιπα βαρέος τύπου οχήματα στην Εθνική Οδό από το ύψος του κόμβου Καλυφτάκη μέχρι τα όρια του Νομού Αττικής. Από τις 3 το μεσημέρι και έπειτα η Τροχαία ανακοίνωσε πως αίρεται η σχετική απαγόρευση, γνωστοποιώντας παράλληλα πως η κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

«Κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από την 15.00 ώρα της σήμερον 9 Μαρτίου 2022, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέος τύπου οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε πραγματοποιηθεί λόγω χιονόπτωσης στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επιπρόσθετα, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στο ανωτέρω οδικό τμήμα, διεξάγεται κανονικά» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Ε.Ο."

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης σε αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Το επόμενο 10ημερο οι ανακοινώσεις

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα εκεί πολεμικά δεδομένα προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες στα πεδία της ενέργειας και της παγκόσμιας οικονομίας, αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες: η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρωτίστως να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες, τολμηρές πρωτοβουλίες, για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία να περιχαρακωθεί από περιφερειακές ζώνες ασφάλειας στην ήπειρό μας», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση με αυτούς τους προσανατολισμούς κινείται στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά ταυτόχρονα κινείται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και στο πεδίο της εγγύτερης περιοχής μας. Υπογράμμισε δε ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση και το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ανακοινωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Καλημέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ευχηθώ και περαστικά στον Υπουργό Επικρατείας, ο οποίος ασθενεί από Covid και βρίσκεται στην οικία του. Καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον συνταράσσεται ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα εκεί πολεμικά δεδομένα προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες στα πεδία της ενέργειας και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν έτσι όλο και δραματικότερα τις εθνικές προκλήσεις κάθε χώρας. Και σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει ταχύτατα, ενώ ταυτόχρονα αλληλοεξαρτάται, όλα αυτά τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα. Μπορούν όμως να βρεθούν λύσεις αν αυτές είναι τολμηρές και συντονισμένες.

Συνεπώς, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες: η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρωτίστως να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες, τολμηρές πρωτοβουλίες, για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία να περιχαρακωθεί από περιφερειακές ζώνες ασφάλειας στην ήπειρό μας. Και, βέβαια, η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών, τις επιχειρήσεις, από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις.

Με αυτούς τους προσανατολισμούς η κυβέρνηση κινείται στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά ταυτόχρονα κινείται και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και στο πεδίο της εγγύτερης περιοχής μας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το εσωτερικό μέτωπο, να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση. Το επόμενο δεκαήμερο, μάλιστα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.

Όμως, ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen, πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία.

Και, προφανώς, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών. Θυμίζω ότι τα πιο πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σημαντική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Είναι συνεπώς η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες -το τονίζω σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα -οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης.

Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής.

Όμως η πρότασή μας έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση, και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων.

Γίνεται, συνεπώς, σαφές ότι η Αθήνα συμμετέχει δυναμικά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο στο Παρίσι, με θέσεις για όλα όσα θα συζητηθούν. Για τη στρατηγική αυτονομία, για την οποία θυμίζω ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που αναδείξαμε τη σημασία της, για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Αλλά, ταυτόχρονα, θα προσέλθουμε με θέσεις και για τη μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης, για την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας, για το πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη την πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την ταχύτερη είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Θυμίζω, εξάλλου, ότι σήμερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι μακράν η φθηνότερη μορφή ενέργειας και η μόνη η οποία μπορεί να συμπιέσει προς τα κάτω το συνολικό κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη. Γιατί οι τέσσερις αυτοί πυλώνες συγκροτούν τελικά μια νέα ευρωπαϊκή αντίληψη την οποία καλείται να οικοδομήσει η Ένωσή μας, ώστε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Παράλληλα, πέραν του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε ένα άλλο επίπεδο, την Κυριακή -όπως γνωρίζετε- επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Erdoğan, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις.

Συνεχίζονται, τέλος -για να έρθω και στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου- οι σημαντικές κυβερνητικές δράσεις, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό μας. Από τα μεγάλα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα, επιτρέψτε μου να σταθώ, να ζητήσω την προσοχή σας, ειδικά στο μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο όλοι οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να έχουν πλέον προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα τους παρακολουθεί και θα τους συμβουλεύει.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η περιπέτεια του Covid να αποτελέσει την αφορμή για σημαντικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προφανώς σημαντική παρέμβαση χωρίς την ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν νοείται. Οπότε, θα αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας.

Κλείνοντας, να πω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέθεσε τον δημόσιο διάλογο αποκλειστικά στις τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα με την πανδημία. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες πάλι μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Κατά συνέπεια, μην θεωρούμε ότι πρέπει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να «σφυρίξουμε λήξη» στην υγειονομική αυτή περιπέτεια μόνο και μόνο επειδή έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιμονή μας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Καθώς θα βαίνουμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά θα ετοιμάσουμε από τώρα ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης σε αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Το επόμενο 10ημερο οι ανακοινώσεις"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις των 27 της ΕΕ κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

Την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ αποφάσισαν σήμερα οι 27, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. Την ανακοίνωσε έκανε μέσω Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ένωση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.

Οι Ευρωπαίοι επέκτειναν την λίστα των τεχνολογιών και των αγαθών που δεν μπορούν να εξαχθούν στην Ρωσία και αποσαφήνισαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα κρυπτονομίσματα.

Οι χώρες της G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναζητούν τρόπους για να εμποδίσουν την Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Από την επιβολή των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο το ρωσικό νόμισμα και την παράλυση του ρωσικού τραπεζικού τομέα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σήμερα από τους 27 αναμένεται να εγκριθούν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ορισμένα, όπως ο αποκλεισμός των λευκορωσικών τραπεζών από το Swift, έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την Ρωσία να παρακάμψει τον αποκλεισμό των δικών της τραπεζών από το Swift.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 680 προσώπων, 53 οργανισμών, με απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην Ευρώπη.

Από το τέλος του Φεβρουαρίου, οι 27 έχουν παγώσει τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και έχουν αποκλείσει από το Swift επτά ρωσικές τράπεζες.

Η Ευρώπη έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή προς την Ρωσία εξαρτημάτων και τεχνολογιών που προορίζονται για τον αεροναυπηγικό τομέα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις των 27 της ΕΕ κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα βιταμίνης C

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) δημοσιοποιεί την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά ένα γνωστό συμπλήρωμα διατροφής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακαλεί παρτίδα από γνωστό συμπλήρωμα βιταμίνης C.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, αποφασίστηκε η «ανάκληση της παρτίδας GU392 του συμπληρώματος διατροφής EMERGEN-C (της εταιρείας GSK ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΣ Μ.ΑΕ), στο οποίο χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη επιμολυσμένη (ανθρακικό ασβέστιο) με τη μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο.

Το προϊόν διακινήθηκε από την εταιρεία GSK ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΣ Μ.ΑΕ. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία που διακινεί το εν λόγω προϊόν στην Ελλάδα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

Κατά την ενημέρωση του ΕΟΦ η εταιρεία υποχρεούται να αποστείλει παραστατικά αγοράς του παραπάνω προϊόντος καθώς και πελατολόγιο και παραστατικά διακίνησης σε αγορές άλλων κρατών μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα βιταμίνης C"

Μ. Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι στόχοι της Μόσχας στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο να επιτυγχάνονταν μέσω συνομιλιών. Παράλληλα διαβεβαίσωε ότι δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, στόχος της Ρωσίας είναι η Ουκρανία να έχει ουδέτερο καθεστώς, το οποίο θα προτιμούσε να αποκτήσει μέσω συνομιλιών. Σημείωσε επίσης ότι ελπίζει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο των συνομιλιών. 

Επιπλέον, ανέφερε ότι περίπου 140.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρωσία και ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία ακολουθούν αυστηρά το σχέδιό της.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας"

Κακοκαιρία Φίλιππος: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε τμήμα της Αθηνών – Λαμίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τον κόμβο Καλυφτάκη επιβλήθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, λόγω της χιονόπτωσης. Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 11 σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου μέχρι την ύφεση των φαινομένων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης
  • Η ανωτέρω κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με Ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, τίθεται σε ισχύ διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., και ειδικότερα από τον Σταθμό Διοδίων Θήβας (93ο χλμ) έως και την περιοχή του Μαρτίνου-όρια με Ν. Φθιώτιδας (121ο χλμ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενώ υποχρεωτική καθίσταται και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλα τα οχήματα.

Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας–Θηβών, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων

Την απαγόρευση της κυκλοφορία παντός είδους βαρέων οχήματων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών αποφάσισε η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για λόγους ασφαλείας λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η απαγόρευση ισχύει από τις 9.30 το πρωί σήμερα, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΕΟ Ελευσίνας-Θηβών, στο τμήμα της από το 5ο χιλιόμετρο (πρατήριο υγρών καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας, στο 30ό χιλιόμετρο.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η απαγόρευση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ -και στα δύο ρεύματα- προχώρησε η αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης.

Με αλυσίδες η κίνηση στη Δυτ. Μακεδονία – Απαγορευτικό για φορτηγά στην Εγνατία

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Κλειστά σχολεία στη Δυτ. Μακεδονία

Με νεότερες ανακοινώσεις που εξέδωσαν, πολλοί δήμοι στην Δυτική Μακεδονία αναστέλλουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης χιονόπτωσης, ακόμη και στις πόλεις της ακριτικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς δεν θα λειτουργήσουν, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Χιόνια χαμηλές θερμοκρασίες και κλειστά σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Με έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Ημαθίας και λιγότερο της Πιερίας, έφτασε στην κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία «Φίλιππος». Ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και χιονόνερο -μέχρι στιγμής στα πεδινά- έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας, που έχει κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στις 08:40, στη Βέροια το θερμόμετρο έδειχνε -1, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 1 βαθμό Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 3 βαθμούς.

Λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Σημειώνεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής), λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Και ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία ειδικής αγωγής, όπως επίσης παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), λόγω της χιονόπτωσης. 

Κλειστές σήμερα θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα χιόνια δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές, τις επόμενες ώρες.

Κλειστά τα σχολεία και στα Ιωάννινα

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ακόμη και μέσα στην πόλη. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά. Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες βρίσκονται από τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των χιονοπτώσεων, που σημειώνονται μετά το Μέτσοβο και κυρίως στα Γρεβενά, απαγορεύτηκε προσωρινά, η κυκλοφορία για νταλίκες και φορτηγά. Η αστυνομία σταματάει την κυκλοφορία τους, στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού.

Έντονη χιονόπτωση στο Πήλιο

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται στο Πήλιο από τα ξημερώματα, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τα πρώτα προάστια του Βόλου και συγκεκριμένα από το ύψος της Άλλης Μεριάς και του Άνω Βόλου, η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά έντονη και στα Χάνια μέσα σε μερικές ώρες το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Όμως όλοι οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού από χθες τη νύχτα επιχειρούν 48 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής. Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου έπεσε στους -5 βαθμούς και επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο χωριό Πουρί, κοντά στην Ζαγορά, η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη που δεν υπάρχει ορατότητα μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Ωστόσο επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ότι όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σε μεγάλη ένταση και οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή στην προσπάθεια αποχιονισμού των δρόμων.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν λειτούργησαν, αφού τα πάντα είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι από το ύψος του Νεοχωρίου και νοτιότερα. Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην Όθρυ, όπου η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού.

Στον Βόλο επικρατεί τσουχτερό κρύο. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 10 το πρωί ήταν 5 βαθμοί, αλλά η αίσθηση είναι γύρω στο μηδέν εξαιτίας του ανέμου και της έντονης βροχής.

Στις Σποράδες προς το παρόν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δεν υπάρχουν, αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας μερίμνησε προληπτικά και μεταφέρθηκαν γεννήτριες από τον ΔΕΔΔΗΕ, για να συνδράμουν αν παρουσιαστεί πρόβλημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Χιονίζει σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία

Ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας χιονίζει από νωρίς το πρωί, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ αντίθετα στους κεντρικούς οδικούς άξονες από τη Λαμία προς τον Δομοκό, από τη Λαμία προς την Άμφισσα και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι τα μηχανήματα δίνουν μία μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, αφού η χιονόπτωση σε ένα υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα είναι ιδιαίτερα έντονη και ακατάπαυστη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας, αλλά και στην Παύλιανη της Λαμίας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 50 πόντους ενώ στα ορεινά χωριά της Υπάτης έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους.

Οι δρόμοι από Λαμία προς Δομοκό παραμένουν ανοιχτοί αφού δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς ρίχνουν συνεχώς αλάτι και περιπολούν σε όλο το οδικό δίκτυο. Το ίδιο και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα στην περιοχή του Μπράλου.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και ιδιαίτερα στις Ράχες Τυμφρηστού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, καθώς αρκετές φορές από το πρωί η κυκλοφορία γίνονταν με δυσκολία.

Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι μεγάλη στη Λαμία, τη Δυτική Φθιώτιδα και την περιοχή του Δομοκού, ενώ με απόφαση του δημάρχου Δομοκού δεν λειτουργούν τα σχολεία και λόγω της χιονόπτωσης αλλά και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Ακόμη δεν λειτουργεί το γυμνάσιο και λύκειο της Υπάτης με απόφαση του δημάρχου Λαμίας καθώς ήταν δύσκολη η συγκοινωνία για τη μεταφορά των μαθητών λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα οδικά δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας όπου καλούνται οι οδηγοί να έχουν οπωσδήποτε αλυσίδες.

Έτσι αλυσίδες χρειάζονται για τους οδηγούς που κινούνται είτε από την Αράχωβα είτε από τον Επτάλοφο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, όπως επίσης χρειάζονται αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου. Επίσης είναι απαραίτητες οι αλυσίδες για αυτούς που κινούνται από το Καρπενήσι προς Φουρνά και Καρδίτσα, από το Καρπενήσι προς την Δομνίστα και από το Καρπενήσι προς Προυσό και Αγρίνιο.

Επίσης στο νομό της Φωκίδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στο δρόμο από Λιδωρίκι προς Καλοσκοπή, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα ορεινά χωριά της Φωκίδας.

Στο εθνικό δίκτυο υπάρχουν αραιές χιονοπτώσεις στον δρόμο Λαμίας-Αθηνών, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι περιπολίες των εκχιονιστικών μηχανημάτων είναι συνεχείς.

Χιόνια και κρύο φέρνει η κακοκαιρία Φίλιππος

Χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο φέρνει η κακοκαιρία Φίλιππος, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Ηδη από χθες ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη επηρέαζαν τον ελλαδικό χώρο, υποχρεώνοντας την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με τον «Φίλιππο» να δηλώνει «παρών» μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ. Την Τρίτη το πρωί παγετός σημειώθηκε στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία στο δίκτυο του Αστεροσκοπείου να καταγράφεται στο Σέλι Ημαθίας με -5,3° C. Ακολουθούσαν Κλεισούρα Καστοριάς με -4,4° C, Βλάστη Κοζάνης με -3,9° C, Πληκάτι Ιωαννίνων με -3,7° C και Μαυρολιθάρι Φωκίδας με -3,2° C.

Από σήμερα Τετάρτη 9.3 η κακοκαιρία επεκτείνεται και νοτιότερα, με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις. Σήμερα χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Αύριο Πέμπτη οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου κατά τόπους θα είναι πυκνές.

Βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα, με το κρύο να υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στην ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο τους 6 με 9 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπες περιοχές τους 10 με 12. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός και τις πρωινές και βραδινές ώρες ισχυρός.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει και την Παρασκευή σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με τα ανάλογα επικίνδυνα φαινόμενα παγετού. Αντίστοιχα παγωμένος θα είναι ο καιρός σε μεγάλες περιοχές της χώρας και το Σαββατοκύριακο. Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, με το κρύο να υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.

 
Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Κακοκαιρία προβλέπεται στη χώρα με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε πεδινές περιοχές Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 5 με 8 βαθμούς, στη νότια νησιωτική χώρα τους 12 με 14 και στην υπόλοιπη χώρα τους 8 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Από το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο και από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια κυρίως στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση καιρού για αύριο Πέμπτη

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησίων του Αιγαίου και της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στην ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο τους 6 με 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός και τις πρωινές και βραδινές ώρες ισχυρός.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Φίλιππος: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε τμήμα της Αθηνών – Λαμίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news