facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Από τις 25 Οκτωβρίου σε ισχύ το μέτρο του «Καθαρού Δακτυλίου»

Σε ισχύ τίθεται από τις 25 Οκτωβρίου 2021 το μέτρο του «Καθαρού Δακτυλίου» στο κέντρο της Αθήνας.  

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε διυπουργική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και σύμφωνα με αυτές, εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Παράλληλα, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ' εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων. Για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, αυστηρό σχέδιο αστυνόμευσης. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Δέσποινα Αλεξανδροπούλου.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Από τις 25 Οκτωβρίου σε ισχύ το μέτρο του «Καθαρού Δακτυλίου»"

Νέα μετάλλαξη Δέλτα (+): Μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα

Την εμφάνιση μιας νέας Μετάλλαξης του κορωνoϊού με την ονομασία Δέλτα Πλας (+) επιβεβαίωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Πρόκειται για τον ίδιο ιό τον οποίο ωστόσο μεταδίδεται εξήντα φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα. «Έχουμε το στέλεχος Δ+ που μεταδίδεται 60 φορές ταχύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ακόμα μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι στη χώρα μας αυξάνονται.

Η εμφάνιση του νέου στελέχους θα έχει επίδραση στη διασπορά του ιού και ο εμβολιασμό κρίνεται απαραίτητος για να περιοριστούν νοσηλείες και θάνατοι.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα μετάλλαξη Δέλτα (+): Μεταδίδεται 60 φορές πιο γρήγορα "

Κέρκυρα – Καιρός: Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ – Καταστράφηκε ολοσχερώς ξενοδοχείο

Τις πληγές του μετρούν από σήμερα οι κάτοικοι της Κέρκυρας, όπου είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους ορμητικούς χειμάρρους που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλλος» που για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα χτυπούσε σφοδρά το νησί.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο νότιο κομμάτι της Κέρκυρας, με τους αρμόδιους φορείς να αναφέρουν ότι οι αυτοψίες που ξεκίνησαν από σήμερα από τα ειδικά συνεργεία θα αποτυπώσουν μια τεράστια καταστροφή από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων.

«Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Το μέγεθος που θα αποκαλυφθεί θα είναι καταστροφικό περισσότερο για τις επιχειρήσεις. Διότι ήταν τουριστική περίοδος, ξενοδοχεία, μικρές μονάδες, μεγάλες μονάδες έχουν υποστεί ζημιές. Πρέπει να γίνει μια πλήρης καταγραφή από τους αρμόδιους μηχανισμούς έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι ζημιές» λέει στο newsit.gr o δήμαρχος της Νότιας Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης.

Συνεχίζοντας προσθέτει: «Θα πάρει μέρες για να γίνει η αποτίμηση του συνολικού κόστους. Παράλληλα πρέπει να δούμε και τις υποδομές στο οδικό δίκτυο, στην ύδρευση, στην αποχέτευση, δεν τα έχουμε δει όλα αυτά δεν τα έχουμε καταγράψει ακόμα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέσσης οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές. «Μεταξύ των πρώτων στοιχείων που έχουμε στη διάθεση μας είναι ότι μεγάλο ξενοδοχείο των 2000 με 2.500 κλινών πρέπει να έχει πάθει ζημιές τριών με τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα άλλο μικρό – διώροφο έχει καταστραφεί τελείως.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα και τουριστικά καταλύματα τα οποία παραδόθηκαν στους ορμητικούς χειμάρρους. «Πρέπει πάνω από 150 σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν να έχουν υποστεί ζημιές. Τα Μωραΐτικα όπου επλήγησαν περισσότερο είναι τουριστική περιοχή», λέει ο Κωνσταντίνος Λέσσης και τονίζει: «Κατολισθήσεις είχαμε στον ορεινό όγκο. Κι εκεί πρέπει να δούμε τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές. Τώρα δίνουμε βαρύτητα στις περιουσίες των πολιτών. Στους ανθρώπους που για μια ολόκληρη ζωή αγωνίζονταν για το βιος τους».

Προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και δη στην εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσογγής με αποτέλεσμα για πολλές ώρες το νησί να κοπεί στη μέση.

Τέλος, σημειώνεται πως την Πέμπτη δεκάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων αποκλείστηκαν: «Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα – Καιρός: Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ – Καταστράφηκε ολοσχερώς ξενοδοχείο"

Χαλάνδρι: Σοκάρουν οι εικόνες από το μπαλκόνι πολυώροφης πολυκατοικίας που έπεσε

Σοκάρουν οι εικόνες από την πολυκατοικία στο Χαλάνδρι όπου έπεσε ξαφνικά το μπαλκόνι. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του news από θαύμα δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός καθώς υπήρχαν ένοικοι μέσα.

Την άμεση κινητοποίηση της δημοτικής Αρχής του Χαλανδρίου προκάλεσε η πτώση μπαλκονιού σε πολυκατοικία της πόλης, καθώς αυτό του 5ου ορόφου έπεσε στο μπαλκόνι του 4ου. Αν και ο δήμος δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο επί τόπου έσπευσαν μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και η Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά έχει προκύψει πρόβλημα με τη διαμονή των ενοίκων της πολυκατοικίας μέχρι να ολοκληρωθεί η αυτοψία, να γίνουν οι σχετικές μελέτες και να βγει το πόρισμα της Πολεοδομίας για την καταλληλότητα όλου του κτιρίου. Έτσι, ο Δήμος Χαλανδρίου ήρθε σε συμφωνία με ξενοδοχείο της περιοχής και εξασφάλισε στέγη για τις οικογένειες της συγκεκριμένης πολυκατοικίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλάνδρι: Σοκάρουν οι εικόνες από το μπαλκόνι πολυώροφης πολυκατοικίας που έπεσε"

Αντιεξουσιαστές έχτισαν αυθαίρετο μέσα στο Πολυτεχνείο! – Το ξήλωσε η Αστυνομία

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε η προσπάθεια ορισμένων αντιεξουσιαστών να ανεγείρουν αυθαίρετο κτίσμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου βρέθηκαν στον χώρο εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου άγνωστοι επιχειρούσαν να σηκώσουν αυθαίρετο τοίχο.

Το αυθαίρετο κτίσμα είχε εντοπιστεί προ ημερών και χθες ο κοσμήτορας της Σχολής, Σταύρος Κουρκουλής μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους. Ωστόσο στο σημείο βρισκόταν ομάδα περιφρούρησης, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο, όχι μόνο τους απώθησε αλλά και τους εξύβρισε.

Στην συνέχεια έγινε σχετική καταγγελία στο ΑΤ Ζωγράφου και σήμερα οι αστυνομικοί σε συνεννόηση με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή προχώρησε στην κατεδάφιση του τοίχου. «Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος μόρφωσης και η νομιμότητα, όπως και «τα πραγματικά δικαιώματα των νέων» υπηρετούνται:

15102021metsovio002

Για το θέμα δε, πραγματοποιείται έκτακτη Γενική Συνέλευση στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, αυτή την ώρα για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα.

Κατά την Γενική Συνέλευση ενημερώνονται οι καθηγητές για την παρέμβαση της Αστυνομίας και της Πολεοδομίας που προκάλεσε η προσπάθεια ορισμένων αντιεξουσιαστών να ανεγείρουν αυθαίρετο κτίσμα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θα συζητηθεί η πρόταση να παραμείνει κλειστή η σχολή τη Δευτέρα και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον χώρο όπως λέει στο protothema.gr o Κοσμήτορας της σχολής Σταύρος Κουρκουλής, ο οποίος τόνισε ότι εφάρμοσαν άμεσα τον νόμο.

15102021metsovio003  

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Απομάκρυνση οικοδομικών υλικών παράνομης κατασκευής σε χώρο Σχολής του ΕΜΠ

Άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδεψαν σήμερα (15/10) υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ, μετά από καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του Δήμου.

Χθες, ο Κοσμήτορας της Σχολής Σταύρος Κουρκουλήςς μαζί με δύο μέλη του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους, έξωθεν των αμφιθεάτρων καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια. Ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν.

Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».

Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Έκλεισε τη σχολή η Κοσμητεία

Νωρίτερα, η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ είχε αποφασίσει από χθες, για σήμερα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές - συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες.

Η ανακοίνωση της Κοσμητείας:

Η Κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ στην έκτακτη συνεδρίαση της, σήμερα 14 Οκτωβρίου, συζήτησε το πρόβλημα της κλιμακούμενης αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι
οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν.

Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

• Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.

• Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ
τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.

• Τέλος, σήμερα «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα
Leonardo.

Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν.

Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές - συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή 16/10/21, σε
ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες. Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες.

Παράλληλα, η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα την αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά της μειοψηφίας αυτής, η οποία δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής.

Η Κοσμητεία εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα να συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή 15/10/21, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιεξουσιαστές έχτισαν αυθαίρετο μέσα στο Πολυτεχνείο! – Το ξήλωσε η Αστυνομία"

Alitalia: Τελευταία πτήση έπειτα από 74 χρόνια

Τίτλοι τέλους για τον εθνικό αερομεταφορέα της Ιταλίας, Alitalia. Τα χρέη, το αναποτελεσματικό μάνατζμεντ και η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έκρινε αναγκαία την αντικατάστασή της.

Διαβάστε Περισσότερα » "Alitalia: Τελευταία πτήση έπειτα από 74 χρόνια"

Κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Την αντίθεσή της στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ (51%) από το Δημόσιο με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΓΕΝΟΠ. Η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την προσεχή Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να είναι επωφελής για την επιχείρηση αλλά θα είναι καταστροφική για το Δημόσιο και τους καταναλωτές. Για τους εργαζομένους η υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% σημαίνει κατά την ΓΕΝΟΠ επαναφορά στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς, δηλαδή μεταξύ άλλων επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόνισε πως η θετική εξέλιξη στην αρχή δεν αναιρεί το γεγονός ότι στην συνέχεια θα υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδίως σε 2 χρόνια όταν λήξει η ισχύς της τρέχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και προανήγγειλε ότι θα καταρτιστεί νέο μισθολόγιο που θα περιλαμβάνει τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο εξής.

«Μόνο με την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί κανείς να ασκεί κοινωνική πολιτική και να δημιουργήσει συνθήκες να σταματήσει την φρενίτιδα των αυξήσεων και στους εναλλακτικούς παρόχους.

Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την θέση της, ώστε το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Υπέρ των θέσεων της ΓΕΝΟΠ για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ τάχθηκαν στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ"

Καιρός: Προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων – Ποια ακυρώθηκαν

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα δρομολόγια των πλοίων, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, στις 7:00 δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο του καταμαράν «super jet» για Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο, ενώ στις 16:00 δεν θα εκτελεστεί και το δρομολόγιο του SPEEDRUNNER ΙΙΙ προς Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Πειραιά.

Τα περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Καβάλας-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων που μπορεί να προκύψουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Προβλήματα στα δρομολόγια πλοίων – Ποια ακυρώθηκαν"

Έως το τέλος του 2022 υποχρεωτική για 1,4 δισ. ταξιδιώτες η υποβολή αίτησης για να εισέλθουν στην Ευρώπη

Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες από περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, στους οποίους επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις 26 χώρες του ενιαίου χώρου Σένγκεν στην Ευρώπη, θα υποχρεωθούν από το τέλος του 2022 να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ταξιδιού πριν αφιχθούν σε οποιαδήποτε χώρα που συμμετέχει στο σύμφωνο.

Η υποχρέωση, η οποία θα τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα υποχρεώνει τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο, την Γεωργία και άλλες, να υποβάλλουν αίτηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αδειοδότησης και Πληροφοριών για ταξίδια.

Παρόμοιο σύστημα με ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν θα είναι η πρώτη που θα εισάγει μια τέτοια απαίτηση για ταξιδιώτες από άλλες χώρες που δεν υπόκεινται στο καθεστώς βίζας καθώς έχουν προηγηθεί ήδη οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ξεκίνησε το 2016 και επιτρέπει και παράλληλα καταγράφει τους επισκέπτες από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν. Η πανδημία του κορονοϊού δεν επηρέασε την ανάπτυξη του συστήματος, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο τροπολογίες και υιοθέτησε αλλαγές σε ένα τρίτο κείμενο σχετικά με την πρόσβαση της πλατφόρμας στις ευρωπαϊκές πληροφορίες ποινικού μητρώου υπηκόων τρίτων χωρών.

Μετά την πλήρη λειτουργία του συστήματος, ο οργανισμός αναμένει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στην κεντρική μονάδα ETIAS σε πάνω από 200 άτομα. Μέχρι  σήμερα 34 θεσμικοί φορείς έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία του ETIAS, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Frontex, του eu-LISA, ακόμη και της Europol.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έως το τέλος του 2022 υποχρεωτική για 1,4 δισ. ταξιδιώτες η υποβολή αίτησης για να εισέλθουν στην Ευρώπη"

Καιρός – Ηλεία: Πλημμύρισε ο κάμπος – Πνίγηκαν ζώα – Λασπότοποι τα χωράφια

Πλημμυρισμένα σπίτια, νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες είναι οι εικόνες που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Ηλείας. Συγκεκριμένα, σημαντικά προβλήματα παρουσιάστηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας σε Κυλλήνη, Βάρδα και Μυρσίνη, καθώς μεγάλες περιοχές μετατράπηκαν σε απέραντη λίμνη.

Σύμφωνα με την patrisnews.gr, oι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων της Ηλείας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα για την επέλαση της κακοκαιρίας.

Η Πυροσβεστική Αμαλιάδας έχει δεχτεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις νερού από σπίτια. Σε πολλές περιοχές παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, καταγράφονται πλημμύρες σε περιοχές του δήμου Ήλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, στην Κουρούτα, στη Ροβιάτα, στη Ράχη και στα Σαβάλια.

Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό και Νεοχώρι, ενώ στον δήμο Πύργου καταγράφονται προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, επιχειρούν μηχανήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με το ilialive, η Κουρούτα μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, καθώς πλημμύρισαν οικόπεδα και χωράφια. 

Στον οικισμό Συκιά πλημμύρισαν σπίτια και αυλές, ενώ οι δρόμοι γύρω από το χωριό Μέλισσα μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

patrisnews.gr, ilialive.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Ηλεία: Πλημμύρισε ο κάμπος – Πνίγηκαν ζώα – Λασπότοποι τα χωράφια"

Κακοκαιρία Μπάλλος: Στην Εύβοια ο πρώτος νεκρός από τις πλημμύρες

Νεκρός εντοπίστηκε ο 69χρονος βοσκός, ο οποίος αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης στη νότια Εύβοια, μία από τις πληττόμενες περιοχές της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Ο 69χρονος κτηνοτρόφος, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε νεκρός από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίων, μιλώντας στον ιστότοπο evima, δήλωσε ότι δυστυχώς η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε κοντά στο χωριό Τσακαίοι.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

Ο 69χρονος βρέθηκε μακριά από το αυτοκίνητό του, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά την ώρα της καταιγίδας που έπληττε την Εύβοια.

Η σφοδρότητα των φαινομένων ήταν τόσο μεγάλη που το αυτοκίνητό του έγινε κομμάτια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Μπάλλος: Στην Εύβοια ο πρώτος νεκρός από τις πλημμύρες"

Καιρός – Κρήτη: «Κατέβηκε» το βουνό σε χωριό της Φαιστού – Γέμισαν πνιγμένα ζώα οι δρόμοι

Σημαντικές είναι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την Cretapost.gr, μετά τη βραδινή επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλου», ειδικά στο δήμο Φαιστού της Κρήτης. Συγκεκριμένα, στο δήμο οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι είναι σε απόγνωση, καθώς οι απώλειες είναι τεράστιες. 

Πάνω από 500 αμνοερίφια παρασύρθηκαν από το νερό στο δήμο Φαιστού της Κρήτης και εντοπίζονται πνιγμένα διάσπαρτα σε όλο το χωριό από τους ιδιοκτήτες τους. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στα μελίσσια.

Σε χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι στο χωριό Βορίζια του δήμου Φαιστού, όπου με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Το νερό της βροχής που συγκεντρώθηκε στο παρακείμενο βουνό κατέβηκε με ορμή στο χωριό, πλημμυρίζοντας σπίτια και  παρασύροντας αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Creta24, στις 4 τα ξημερώματα ξέσπασε νέα ισχυρή μπόρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές καταστροφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι είχαν προετοιμαστεί ανάλογα και είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά του σε ψηλά σημεία. 

Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια. Μετά την άμεση κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου, το πρόβλημα με τον δρόμο που έκλεισε αποκαταστάθηκε σύντομα, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη να δηλώνει ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο σημείο.

Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Κρήτη: «Κατέβηκε» το βουνό σε χωριό της Φαιστού – Γέμισαν πνιγμένα ζώα οι δρόμοι"

Ερχονται οι νέου τύπου λογαριασμοί ρεύματος, οι τρεις επιλογές

Ενιαίοι κανόνες θα ισχύουν από το επόμενο έτος τόσο για τον τρόπο που θα υποβάλλονται οι προσφορές από εταιρείες λιανικής για την προμήθεια ηλεκτρισμού όσο και για τα τιμολόγια κατανάλωσης.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για την εφαρμογή πλήρους διαφάνειας στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος πέρασαν από τον «κάματο» αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλους τους εγχώριους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

Τώρα έρχονται να ενσωματωθούν επί της ουσίας στα τυποποιημένα πρότυπα του εντύπου προσφοράς και του λογαριασμού για τον καταναλωτή, τα οποία τέθηκαν από χθες και ως τις 25 Οκτωβρίου σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρυθμιστής, η εφαρμογή τους από τους προμηθευτές ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η Αρχή επιδιώκει οι καταναλωτές της χαμηλής τάσης να μπορούν να κατανοούν όλους τους όρους των συμβάσεων που προτείνονται, ώστε να έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης και επιλογής. Έτσι, καθιερώνονται: τρεις κατηγορίες τιμολογίων, η Ρήτρα Αποχώρησης θα ισχύει μόνον στα κυμαινόμενα τιμολόγια και θα περιλαμβάνονται όρια διακύμανσης, για να γνωρίζει ο καταναλωτής τι θα επιβαρυνθεί από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση παγίου, η ΡΑΕ είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της κατάργησής της από όλα τα τιμολόγια. Τώρα την αποδέχεται ως παράμετρο που συνδιαμορφώνει τη χρέωση προμήθειας.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις κατηγορίες τιμολογίων χαμηλής τάσης, ανάλογα με το ρίσκο αναπροσαρμογής της χρέωσης προμήθειας:

  • Τα σταθερά που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου».
  • Τα κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης, που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου».
  • Τα κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης, που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Η ύπαρξη ή όχι Ρήτρας Αποχώρησης θα αναγράφεται τόσο στο έντυπο της προσφοράς όσο και στον λογαριασμό του καταναλωτή. Θα ισχύει μόνον στα κυμαινόμενα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον προμηθευτή να επανακτά τα κόστη για την απόκτηση του καταναλωτή. Τα όρια διακύμανσης από τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής θα προσδιορίζονται επίσης και στην προσφορά και στο τιμολόγιο.

Η ΡΑΕ επιδιώκει την τυποποίηση των εντύπων προσφοράς, ώστε ο καταναλωτής να έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πριν αποφασίσει να συνάψει μία σύμβαση για να γνωρίζει εκ των προτέρων τους λόγους ενδεχόμενης μελλοντικής αναπροσαρμογής των τιμών και τη μέθοδο υπολογισμού της.

Η ίδια λογική ισχύει και για την τυποποίηση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνει, εκτός από το εύρος της διακύμανσης των χρεώσεων, και πληροφόρηση για την ανάλυση της ρήτρας αναπροσαρμογής με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, τις τυχόν εκπτώσεις, το πάγιο, τη βασική χρέωση προμήθειας, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και όλες τις άλλες χρεώσεις που δεν είναι ενεργειακές.

Ως βασικές πληροφορίες που θεωρείται ότι επηρεάζουν το δικαίωμα επιλογής του καταναλωτή είναι η ταυτότητα του συμβολαίου, δηλαδή, τι κατηγορία τιμολογίου έχει, με δήλωση του επιπέδου κινδύνου τιμών, καθώς και η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο γίνεται η ανταγωνιστική χρέωση προμήθειας, με ακριβή παράθεση όλων των σχετικών παραμέτρων, όπως και δήλωση του τελικού κόστους προμήθειας σε ευρώ/MWh.

Τέλος, όσον αφορά το πάγιο, η ΡΑΕ επισημαίνει ότι δεδομένης της ετερογένειας των σκοπών που εξυπηρετούνται μέσω αυτού, θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής το κόστος που αντανακλά στη χρέωση αυτή, συνεπώς να είναι σαφής η στάθμιση σε ευρώ/MWh που θα περιλαμβάνεται στο τελικό ύψος της χρέωσης προμήθειας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχονται οι νέου τύπου λογαριασμοί ρεύματος, οι τρεις επιλογές"

Καιρός – Χαλκιδική: Κλειστοί δρόμοι και πλημμυρισμένα σπίτια από το πέρασμα της κακοκαιρίας

Από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» δεν γλίτωσε και η Χαλκιδική. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν την περιοχή, καθώς δρόμοι στην Ιερισσό πλημμύρισαν και το νερό της βροχής μπήκε μέσα στα σπίτια. Βροχόπτωση σημειώνεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη Χαλκιδική, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ρέμα που διασχίζει το χωριό Ολυμπιάδα, στον δήμο Αριστοτέλη, όπου σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές με δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια τον Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, η Πυροσβεστική δέχτηκε στη Χαλκιδική κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και υπόγεια στην είσοδο της Ιερισσού από την πλευρά του Στρατωνίου εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης από την κακοκαιρία.

Σημειώνεται πως η επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης – Ιερισσού στο 117 χιλιόμετρο είναι κλειστή και οι οδηγοί θα πρέπει να ακούσουν στις υποδείξεις της τροχαίας. Κλειστή είναι η παραλιακή οδός στο 3ο και 7ο χλμ Καλλικράτειας – Ηράκλειας και το 10χλμ της επαρχιακής οδού Καλλικράτειας Αγίου Παύλου.

Κλειστός είναι ο δρόμος από την Ολυμπιάδα προς τον Σταυρό.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια των πλοίων από Ιερισσό για Άγιο Όρος δεν πραγματοποιήθηκαν. Απαγορευτικό απόπλου ισχύει και για την Ουρανούπολη. 

Στην Πιερία κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αγ. Σπυρίδωνα στο 12οχλμ και στην περιοχή Ξερολάκι.

Στο Κιλκίς είναι κλειστή η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Φαναρίου στο ύψος Λειψυδρίου, λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής Δημήτρης Λοκοβίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση: «Έχουμε μικρής έκτασης προβλήματα σε σημεία της περιοχής, όπως στην είσοδο της Ιερισσού και στο ρέμα στην Ολυμπιάδα, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί αναχώματα. Όλη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είμαστε σε επιφυλακή, υπάρχουν μηχανήματα έργου που επεμβαίνουν όπου χρειαστεί. Παραμένουμε, ωστόσο, σε εγρήγορση και ελέγχουμε συνεχώς τη στάθμη των ρεμάτων για να μην έχουμε υπερχείλιση στην περιοχή».

Τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό παραμένουν σήμερα κλειστά και, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, «στο σύνολο του νομού βρέχει, σε κάποιες περιοχές όμως πιο έντονα και εκεί έχουμε εστιάσει την προσοχή μας. Χθες το βράδυ, τα φαινόμενα ήταν ήπια, από τις 7 το πρωί όμως παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα στη βορειοανατολική Χαλκιδική και τη Σιθωνία, τα οποία αντιμετωπίζονται από μηχανήματα έργου της Περιφερειακής Ενότητας. Είμαστε σε επαγρύπνηση διότι δεν γνωρίζουμε ποτέ θα εκτονωθεί το φαινόμενο».

halkidinews.gr, thestival.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Χαλκιδική: Κλειστοί δρόμοι και πλημμυρισμένα σπίτια από το πέρασμα της κακοκαιρίας"

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω από το €1,1

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στο 0,8 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν παραδόσεις πάνω από 1.000 λίτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ σε περιοχές όπου το κόστος μεταφοράς είναι αυξημένο (π.χ. νησιά) και για μικρότερες ποσότητες, η τιμή είναι έως και 10 λεπτά ανά λίτρο υψηλότερη.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης, το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

- Στο ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ τον μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Για καταναλώσεις από 300-600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ τον μήνα.

- Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15% προς τους πελάτες της, προκειμένου να τη μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα το λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

Να σημειωθεί ότι φέτος έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι, όπως το ύψος του ποσού του διανέμεται (διπλασιάστηκε), τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (αυξήθηκαν σημαντικά), ενώ η χορήγηση του επιδόματος αφορά και αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει εφέτος για το επίδομα θέρμανσης, ποιοι το δικαιούνται και τι ποσό θα λάβουν.

Αύξηση ύψους επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά στο 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

- Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
- Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
- Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
- Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ενδεικτικά:

1. Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
2. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
3. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
4. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18), για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

- Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

1. Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στις 26.000 ευρώ,
2. Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στις 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

- Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στις 180.000 ευρώ.
- Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στις 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί το 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί το 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, πάνω από το €1,1"

Θεσσαλονίκη: Τεράστια η τρύπα που άνοιξε σε δρόμο και έπεσε το λεωφορείο – Σοκαρισμένος ο οδηγός

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο κρατήρας που δημιουργήθηκε σε κεντρικό δρόμο στο Βότσι Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη, και «ρούφηξε» το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου.

Η Τροχαία αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί της Εθν. Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την Περιφερειακή Οδό έως τη συμβολή της με την οδό Αιγαίου, ενώ η κίνηση εκτρέπεται από το ύψος του Φοίνικα μέσω της Περιφερειακής Οδού και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.

Δείτε τις εικόνες από την τεράστια τρύπα

Σοκαρισμένος ο οδηγός

Σύμφωνα με τον οδηγό που ήταν σε σοκ, που μίλησε στο grtimes.gr, μόλις πέρασε το φωτεινό σηματοδότη με χαμηλή ταχύτητα, άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και μετά το λεωφορείο… έπεσε!

«Κουβαλούσα ανθρώπους οι οποίοι πηγαίνανε στο εργοστάσιο. Όταν έφτασα εδώ, σταμάτησα να πάρω δύο άτομα που ήταν στη στάση. Εκείνη τη στιγμή άρχισε να υποχωρεί ο δρόμος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δήμαρχος Καλαμαριάς: Άμεσα τα έργα αποκατάστασης 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν έσπευσε στο σημείο, από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε τόσο η ΕΥΑΘ και ο ΟΑΣΘ, όσο και η τροχαία ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι άνθρωποι του δήμου οι οποίοι συνδράμουν.

Ο ίδιος μίλησε για “ένα φυσικό φαινόμενο” ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από την ΕΥΑΘ, έκανε γνωστό πως σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η καθίζηση βρέθηκε γερανοφόρο όχημα, που απομάκρυνε το λεωφορείο. Ευτυχώς, από το συγκεκριμένο περιστατικό δεν σημειώθηκε τραυματισμός και οι περίπου 15 εργαζόμενοι κατέβηκαν μόνοι τους από το όχημα.

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός κάποιες μέρες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, λόγω της βροχόπτωσης και της ολισθηρότητας των δρόμων καταγράφηκαν από νωρίς τροχαία ατυχήματα σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ι.Χ. αυτοκινήτου που ξέφυγε από την πορεία του καθώς κινούταν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, πέφτοντας πάνω σε πέντε σταθμευμένα οχήματα. Ο οδηγός του τραυματίστηκε και παραλήφθηκε από ασθενοφόρο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τεράστια η τρύπα που άνοιξε σε δρόμο και έπεσε το λεωφορείο – Σοκαρισμένος ο οδηγός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news