facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Βορίδης: «Τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των εκλογών στις 19 και 22 Μαΐου»

Ανάμεσα στις 21 και 26 Απριλίου θα προκηρυχθούν οι εκλογές, έκανε γνωστό μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέχεια της γνωστοποίησης από τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης, ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου.

«Τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των εκλογών στις 19 και 22 Μαΐου» έκανε γνωστό ακόμη ο ίδιος.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως φαίνεται αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ενώ επανέλαβε ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.

«Οι πρώτες κάλπες θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο πρώτος» σημείωσε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: «Τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των εκλογών στις 19 και 22 Μαΐου»"

Νετανιάχου: Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μία σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν,ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της πρώτη μας προτεραιότητα».

«Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μεση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους» συνέχισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

«Η σύλληψη των τρομοκρατών στην Ελλάδα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αντανακλά τις δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας για την ταχεία δράση τους» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νετανιάχου: Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μία σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας "

Εξάρθρωση τρομοκρατών στην Αθήνα: Μέχρι και 15.000 ευρώ θα έπαιρναν για κάθε νεκρό – Ο ρόλος της Μοσάντ

Στο χάρτη της τρομοκρατίας σχεδίαζαν να ξαναβάλουν την Ελλάδα Πακιστανοί τρομοκράτες που ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν σε εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή που λειτουργεί στην περιοχή του Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν ελάμβαναν εντολές από ομοεθνή τους, που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιράν και είναι καταζητούμενος για δολοφονίες, προκειμένου αφενός να στρατολογήσουν κι άλλους και αφετέρου να προχωρήσουν σε σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων: Εκτός από το χτύπημα στο εστιατόριο που θα γινόταν με αέριο και έκρηξη και θα συνεχιζόταν με ένοπλη επίθεση και στόχο να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, το δίκτυο που εξαρθρώθηκε από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, σχεδίαζε επιθέσεις και δολοφονίες σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δύο άνδρες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα σήμερα το πρωί και σε βάρος του ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, είχαν επιχειρήσει να στρατολογήσουν τουλάχιστον δεκαπέντε ομοεθνείς τους, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες από τις Αρχές και ελέγχονται τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Η αρχική πληροφορία φέρεται να έφτασε στην ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Όταν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν τη βασιμότητα της πληροφορίας και πολύ περισσότερο όταν φάνηκε ότι ήταν πολύ κοντά στην εκτέλεση των σχεδίων τους με επίθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα στο εβραϊκό εστιατόριο του Ψυρρή, επίσπευσαν τη σύλληψή τους: Ο ένας κατά μεγάλα διαστήματα εργαζόταν ως εργάτης γης στη Ζάκυνθο και ο δεύτερος στη Σπάρτη και συνελήφθησαν στην Αθήνα όπου νοίκιαζαν δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Παρέμεναν κρατούμενοι με πρόσχημα ότι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, ενώ άρχισε ο έλεγχος στα κινητά τους τηλέφωνα, με τα στοιχεία που ανασύρθηκαν να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη δράση τους. 

Μάλιστα, στα κινητά τους σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρέθηκαν και βίντεο από την κατόπτευση στο εστιατόριο που είχε μπει στο στόχαστρό τους. Η έρευνα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, συνεχίζεται καθώς στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί τηλέφωνα, usb και άλλα στοιχεία που ελέγχονται. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δυο τρομοκράτες που είχαν βάλει στόχο εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και αυτό γιατί η πληρωμή τους θα γινόταν… με το κεφάλι. Δηλαδή με κάθε νεκρό από το τρομοκρατικό χτύπημα που θα πραγματοποιούσαν.
Μάλιστα φαίνεται πως με τον «καθοδηγητή» είχαν κλείσει και ταρίφα, ανεβάζοντας την τιμή για κάθε νεκρό από 10.000 -15000.
Έτσι εξηγείται ο λόγος που στο τρομοκρατικό χτύπημα που σχεδίαζαν θα επιτίθενται πρώτα με αέριο ή εκρηκτικά ώστε να υπάρξουν πολλοί νεκροί και κατόπιν θα έμπαιναν με όπλα.

Την Παρασκευή οι απολογίες

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). 

Η επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, που έχει ως εξής:

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Εξάρθρωση τρομοκρατών στην Αθήνα: Μέχρι και 15.000 ευρώ θα έπαιρναν για κάθε νεκρό – Ο ρόλος της Μοσάντ"

Θεοδωρικάκος: Είναι απαράδεκτο η αντιπολίτευση να μην καταδικάζει φαινόμενα βίας εναντίον καθηγητών στα πανεπιστήμια

Να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της επίθεσης που δέχεται τις τελευταίες μέρες από φοιτητές η πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής, Βάνα Νικολαΐδου, ζήτησε από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα κόμματα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είναι φασισμός και είναι ολοκληρωτισμός. Και θα περίμενα η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει βγει σύσσωμη και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κυρίας Νικολαΐδου και απευθύνομαι γι' αυτό στους περίφημους προοδευτικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού είναι οι απόψεις τους για το άσυλο ιδεών; Εδώ πέρα βιάζεται το δικαίωμα μίας καθηγήτριας να έχει άποψη και να την εκφράζει» είπε αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Οφείλουν να βγουν και να μιλήσουν με θάρρος και παρρησία. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι παράγοντες του δημοσίου βίου και τα πολιτικά κόμματα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να μιλήσει. Έχει την υποχρέωση, να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κ. Νικολαΐδου, κάθε φοιτητή και κάθε καθηγητή να έχει την άποψη του και την αντίληψη του και πρέπει να καταδικάσει όλους αυτούς τους αναρχοαριστεριστές, οι οποίοι με τον πιο φασιστικό και ολοκληρωτικό τρόπο συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε ανθρώπους, μόνο και μόνο γιατί διαφωνούν με τις απόψεις τους» τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία θα κάνει ό,τι χρειαστεί, όποτε και όπου χρειαστεί, σε περίπτωση που απειληθεί η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου στην άσκηση των καθηκόντων της.

Αναφερόμενος στις εκλογές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας γιατί θα κριθεί για το σύνολο του έργου της, αλλά και γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Θύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξε επιτυχημένη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τον κ. Σαμαρά. Επισήμανε δε ότι το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη στάση του κ. Ανδρουλάκη.

«Η κοινωνία έχει θέσει διακυβεύματα και ξέρει ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους, να εγγυηθεί την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Σε δύσκολες στιγμές κρατήσαμε όρθια την πατρίδα μας και την ενισχύσαμε οικονομικά και γεωπολιτικά», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά τον φράχτη στον Έβρο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού, θα υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους για επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Η επέκταση θα γίνει με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινοτικής χρηματοδότησης του υπολοίπου έργου. Τόνισε ότι ο φράκτης θα επεκταθεί στο σύνολο του ποταμού Έβρου για να οχυρώσει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, είπε ότι ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας και των περιπολιών στις γειτονιές όλης της χώρας. Αυξήθηκαν κατά 70 οι καθημερινές περιπολίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ύστερα από την τοποθέτηση 600, επιπλέον, ειδικών φρουρών, ενώ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν 100 νέοι αστυνομικοί. Είπε επίσης ότι στα αεροδρόμια τοποθετούνται 1.188 αστυνομικοί για ενίσχυση της ασφάλειας, καθώς η οικονομική ισχύς της χώρας είναι ο τουρισμός και κανένας δεν επισκέπτεται μια χώρα στην οποία δεν νιώθει ασφαλής.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και στη Μύκονο, και στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο και στην Πάρο και σε άλλα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα. Στη Μύκονο τοποθετούνται 100, επιπλέον, αστυνομικοί για την τουριστική περίοδο, ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου παρεμβάσεων και ειδικών επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ για την συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Μύκονο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Είναι απαράδεκτο η αντιπολίτευση να μην καταδικάζει φαινόμενα βίας εναντίον καθηγητών στα πανεπιστήμια"

Ρωσία: Πατέρας έχασε την επιμέλεια της κόρης του επειδή έκανε αντιπολεμικό σκίτσο

Ο Αλεξέι Μοσκαλιόφ έχασε την επιμέλεια της 13χρονης κόρης του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της ανελέητης καταστολής όσων αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε πριν από 13 μήνες στην Ουκρανία. Πήρε όμως νέα τροπή, όταν δικαστήριο της πόλης Εφρέμοφ, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, ανακοίνωσε ότι ο Μοσκαλιόφ, που είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από την 1η Μαρτίου, έφυγε από τη χώρα.

«Η ετυμηγορία διαβάστηκε απόντος του κατηγορουμένου, επειδή έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκε στη δίκη», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου που δικαστηρίου, Ελένα Μιχαϊλόφσκαγια.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε τον 54χρονο ένοχο για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών, την ποινή που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, ο Μοσκαλιόφ διέφυγε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Ο δικηγόρος του, ο Βλαντίμιρ Μπιλιένκο, είπε ότι τον είδε για τελευταία φορά την Δευτέρα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial κατήγγειλε την «καταστολή» σε βάρος του Μοσκαλιόφ και της κόρης του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια «απόπειρα εκφοβισμού όλων εκείνων που αντιτάσσονται στον πόλεμο». «Θεωρούμε τον Μοσκαλιόφ πολιτικό κρατούμενο» πρόσθεσε η οργάνωση, την οποία διέλυσαν πέρυσι οι ρωσικές δικαστικές αρχές.

Τον κατήγγειλε το σχολείο της κόρης του

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Μαρία, η 13χρονη κόρη του Μοσκαλιόφ, σε μια ζωγραφιά της, στο σχολείο, έβαλε πυραύλους να στοχεύουν μια γυναίκα και ένα παιδί που έφεραν την ουκρανική σημαία. Στο πλαίσιο της δίωξης εκείνων που διαφωνούν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διευθύντρια του σχολείου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Κατά την έρευνα σε βάρος του πατέρα οι αρχές υποστηρίζουν ότι βρήκαν αναρτήσεις του στο διαδίκτυο με τις οποίες επέκρινε τον πόλεμο. Για αυτό του ασκήθηκε δίωξη για «δυσφήμηση του στρατού». Η κόρη του οδηγήθηκε σε στέγη ανηλίκων και της απαγορεύτηκε κάθε επαφή μαζί του.

Το μέλλον της οικογένειας θα κριθεί σε μια άλλη δίκη, στις 6 Απριλίου, όπου ο Μοσκαλιόφ κινδυνεύει να στερηθεί οριστικά τα γονεϊκά δικαιώματά του. Ο δικηγόρος του είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Μαρία μπορεί να σταλεί σε ορφανοτροφείο μέσα στον επόμενο μήνα.

Σε μια ένδειξη της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει αυτή η υπόθεση, έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών – παρά τις πιέσεις των αρχών – με το οποίο ζητείται να επιστρέψει το παιδί στον πατέρα του. Ακόμη και ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εξέφρασε τη στήριξή του στη Μαρία και επέκρινε τις τοπικές αρχές.

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Πατέρας έχασε την επιμέλεια της κόρης του επειδή έκανε αντιπολεμικό σκίτσο "

Ταυτότητες: Ανάκληση της ΚΥΑ για τις φωτογραφίες ταυτότητας ζητούν οι φωτογράφοι

Την ανάκληση της ΚΥΑ που δίνει την δυνατότητα στους ίδιους τους πολίτες και τα Αστυνομικά Τμήματα να λαμβάνουν τις φωτογραφίες για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων ζήτησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ.

«Είναι σαφές ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι στο πλευρό της Ομοσπονδίας όχι από υποχρέωση, αλλά γιατί το αίτημα τους να ανακληθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι αντικειμενικά λογικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, Σπύρος Διαμαντόπουλος υποστήριξε ότι το αίτημα δεν είναι συντεχνιακό καθώς και ότι οι ίδιοι οι φωτογράφοι είχαν προτείνει και στηρίξει τη δημιουργία του myFoto gov προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταυτότητες: Ανάκληση της ΚΥΑ για τις φωτογραφίες ταυτότητας ζητούν οι φωτογράφοι "

ΕΕ: Οριστικά τέλος των θερμικών κινητήρων σε νέα αυτοκίνητα από το 2035

To Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ ενέκρινε οριστικά το τέλος των θερμικών κινητήρων σε νέα αυτοκίνητα από το 2035.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επικύρωσαν το κείμενο που προβλέπει την υποχρέωση για τα νέα αυτοκίνητα και τα νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα να μην παράγουν εκπομπές CO2 από το 2035. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει οριστικό τέλος στην πώληση νέων βενζινοκίνητων, πετρελαιοκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων από το 2035, υπέρ των 100% ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ. Εξαιρούνται τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το 2035 τα παραδοσιακά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, απλώς δεν θα μπορούν πλέον να παραχθούν καινούργια. Αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί πυλώνα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα το 2050.

Mεταξύ των «27», μόνο η Πολωνία καταψήφισε, ενώ η Ιταλία απείχε κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ενέργειας, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, οι πρεσβευτές των 27 είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αυτήν την επίσημη υιοθέτηση σήμερα που είναι το τελευταίο στάδιο μιας μακράς νομοθετικής διαδικασίας.

H σημερινή οριστική έγκριση για το τέλος των θερμικών κινητήρων μετά το 2035, έρχεται μετά την άρση του βέτο από τη Γερμανία, με αντάλλαγμα την εισαγωγή εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα που θα παραχθούν μελλοντικά. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο είχε καταπλήξει τους εταίρους του στις αρχές Μαρτίου μπλοκάροντας τον κανονισμό, ο οποίος είχε ήδη εγκριθεί στα μέσα Φεβρουαρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πράσινο φως από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το νομοθετικό κείμενο θα πρέπει να δημοσιευθεί τώρα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Οριστικά τέλος των θερμικών κινητήρων σε νέα αυτοκίνητα από το 2035"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες με νέα πτώση θερμοκρασίας – Πού θα υπάρχει παγετός

Βροχερός και κρύος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (29.03.2023) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο. Κατά τόπους θα υπάρχει παγετός.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε χαμηλές για την εποχή τιμές. Στα βόρεια θα φτάσει τους 13 με 14 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου σημειωθούν τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -2 (μείον δύο) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες με νέα πτώση θερμοκρασίας – Πού θα υπάρχει παγετός"

Επίδομα συνταξιούχων Πάσχα 2023 - Πότε μπαίνουν τα λεφτά

Έρχεται η πληρωμή του επιδόματος συνταξιούχων, μόλις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα του 2023. Πρόκειται για την τελευταία «ενίσχυση», η οποία επιβλήθηκε λόγω των κοινωνικά αντιδράσεων καθώς αυτή η κατηγορία δικαιούχων αποκλείστηκε από τις αυξήσεις του περασμένου Ιανουαρίου (7,75%).

Έτσι, την τελευταία ημέρα του μήνα, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς 1,2 εκ. συνταξιούχων η εφάπαξ ενίσχυση των 200 - 300 ευρώ.

Μάλιστα, ενώ τότε ο υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης υποστήριζε ότι θα λάβει αυξήσεις το 94,5% των συνταξιούχων, τελικά βρέθηκε ότι οι 4 στους 10 δεν έλαβαν μια κάποια αναπροσαρμογή (αν και τελικά δεν καλύπτονται οι απώλειες από τον πληθωρισμό του 9,6%, κυρίως την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης όπου οι ανατιμήσεις έφθασαν στο 40%).

Εν όψει Πάσχα (16/4) δεν προβλέπεται φέτος ούτε Δώρο (σ.σ. καταργήθηκε εδώ και 11 χρόνια), ούτε εφάπαξ ενίσχυση. Ουσιαστικά εισερχόμαστε στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου χωρίς… γλυκαντικά για τους συνταξιούχους. Οι οποίοι, δυνητικά, αποτελούν το 1/3 του εκλογικού σώματος…

Η μη καταβολή επιδόματος αλλά και των αναδρομικών (800-1000 ευρώ για τα Δώρα της περιόδου 2015-16) κ.α. ουσιαστικά μας εισάγει στην μετεκλογική περίοδο της σύσφιξης.

Η χώρα έχει δεσμευτεί να παραγάγει πλεονάσματα (άνω του 1,5% φέτος και άνω του 2% για τα επόμενα χρόνια) από ελλείμματα κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι Βρυξέλλες ενεργοποιούν και πάλι του δημοσιονομικούς κανόνες, ουσιαστικά δραστηριοποιούνται δυναμικά οι επόπτες-δανειστές της χώρας.

Πόσο είναι το εφάπαξ επίδομα συνταξιούχων

Με βάση την κυβερνητική ρύθμιση:

  1. Από 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, που δεν πήραν καθόλου αύξηση. Επίσης οι συνταξιούχοι έως 800 ευρώ οι οποίοι, ναι μεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ, αλλά είχαν προσωπική διαφορά και δεν πήραν αύξηση. Το ίδιο ποσό (300 €) θα λάβουν και όσοι έχουν σύνταξη 1.000 με 1.100 ευρώ και είχαν σαν όφελος ένα ποσό της τάξης των 2 ευρώ το μήνα το πολύ!
  2. Από 250 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που εμφανίζουν αποδοχές από 1.100 μέχρι 1.600 ευρώ και δεν έλαβαν αύξηση στις αρχές του χρόνου λόγω της «προσωπικής διαφοράς». Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε όφελος από έως 2 έως 12 ευρώ μηνιαίως λόγω της καταργήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το ίδιο ποσό ενίσχυσης θα λάβουν και οι συνταξιούχοι που εκτός από την πενιχρή ενίσχυση λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έλαβαν και την μισή αύξηση του 2023 (δηλαδή αναπροσαρμογή αποδοχών έως 3,49%).
  3. Από 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είχαν αύξηση έως και 3,49% και λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα συνταξιούχων Πάσχα 2023 - Πότε μπαίνουν τα λεφτά "

Καθημερινότητα τα ράντζα στις εφημερίες - 60 στο "Αττικόν", 50 στο "Γ. Γεννηματάς"

Εφημερίες χωρίς ράντζα είναι δύσκολο να γίνουν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτό δείχνει η περίπτωση του νοσοκομείου "Αττικόν", όπου στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 60 "επικουρικές κλίνες".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, στην εφημερία προσήλθαν 1.102 ασθενείς, πολλοί των οποίων χρειάστηκε να περιμένουν έως και πάνω από 7 ώρες μέχρι να εξεταστούν.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο "Γ. Γεννηματάς", όπου αναπτύχθησαν 50 ράντζα στην τελευταία εφημερία και έμειναν 20 την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

"Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών, λόγω ελλείψεων", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος τονίζει πως ασθενείς περαμένουν νοσηλευόμενοι έναν μήνα μέχρι να χειρουργηθούν, λόγω έλλειψης χειρουργικών αιθουσών!

Όπως σημειώνει, μένουν νηστικοί, κάνουν την προετοιμασία για χειρουργείο και αναβάλλεται το χειρουργείο, λόγω μη διαθέσιμης χειρουργικής αίθουσας και πάλι από την αρχή

Στο "Αττικόν" - εξηγεί - λειτουργούν οι 7 εκ των 14 χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. 

Νοσηλευομενοι ασθενείς έκτακτα περιστατικά μπορεί να περιμένουν ένα μήνα να χειρουργηθούν. Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν έως και τρία χρόνια.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθημερινότητα τα ράντζα στις εφημερίες - 60 στο "Αττικόν", 50 στο "Γ. Γεννηματάς""

Εκλογές 2023: Οι ημέρες εκλογικής άδειας που δικαιούνται οι ετεροδημότες

Με δεδομένο ότι οι εκλογές ανακοινώθηκαν για την 21η Μαΐου, αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι που ως ετεροδημότες θα μεταβούν σε εκλογικό κέντρο που βρίσκεται μακριά από την πόλη όπου διαμένουν μόνιμα και εργάζονται, κι έτσι θα τους χορηγηθεί εκλογική άδεια

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Σε ότι αφορά τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200‐400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
  • Για όσους μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, και για αυτούς η Κυριακή των εκλογών (ημέρα διεξαγωγής ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν των κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενων ημερών.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100‐200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201‐400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων
    ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών ενώ οι ίδιες διατάξεις ισχύουν και σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να επαναληφθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας (τη δεύτερη Κυριακή).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Οι ημέρες εκλογικής άδειας που δικαιούνται οι ετεροδημότες"

ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για συμπλήρωση νομοθεσίας που καταργήθηκε»

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προχειρότητα, υποκρισία και έλλειψη σοβαρότητας» με αφορμή την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και την κατάθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση τροπολογίας, η οποία σύμφωνα με τη ΝΔ αφορά νομοθεσία που καταργήθηκε.

«Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, πέραν της προχειρότητάς του, διακρίνεται και για την ακραία υποκρισία του. Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να στοχοποιήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση και να συνεχίσουν την εκστρατεία συκοφάντησής του, παρότι ο ίδιος έδωσε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις στα ψεύδη του Documento, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική γκάφα» τόνισε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Στην συνέχεια τονίζει ότι… «Παρά το γεγονός ότι διαφημίζουν ότι απέχουν από τις ψηφοφορίες της Βουλής, κατέθεσαν τροπολογία που αφορούσε τη συμπλήρωση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες. Ποιας νομοθεσίας όμως; Του ν.3213/2003 που έχει ήδη καταργηθεί με την ψήφιση του ν.5026/2023 ο οποίος ρυθμίζει, πλέον, τα ζητήματα του Πόθεν Έσχες. Ζήτησαν, δηλαδή, να τροποποιηθούν διατάξεις που δεν υφίστανται. Και τι ζήτησαν; Να προβλεφθεί «υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες κλπ…».

Η ΝΔ τονίζει επίσης πως «αν, αντί της αερολογίας, αφιέρωναν λίγο περισσότερο χρόνο στην ουσία του νομοθετικού έργου θα γνώριζαν ότι αυτό που με τόση σπουδή ζητάνε έχει ήδη προβλεφθεί από τις διατάξεις του ν.5026/2023 και ιδίως από το άρθρο 20 παρ.2 που προβλέπει ότι: «Στη Δ.Π.Κ. των υπόχρεων των άρθρων 4, της περ. α ́ του άρθρου 6 και της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 8 περιλαμβάνονται και οι δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Στη Δ.Π.Κ. των παραπάνω υπόχρεων περιλαμβάνεται και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. α ́ και β ́ βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου».

Και καταλήγει: «Τόση προχειρότητα και καθόλου σοβαρότητα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για συμπλήρωση νομοθεσίας που καταργήθηκε»"

Τρομοκρατία: Πού και πώς θα χτύπαγαν στην Αθήνα, οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν

Για αρκετό καιρό σχεδίαζαν το χτύπημα εναντίον ισραηλινού στόχου στην Ελλάδα, οι δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στόχος τους ήταν εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιες αστυνομικές πηγές.

Οι δύο άνδρες, είναι πακιστανικής υπηκοότητας, 29 και 27 ετών, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Οι εκδοχές που είχαν μελετήσει ήταν, ή να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.

Καθοδήγηση από το εξωτερικό

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ήταν στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τουλάχιστον από τον περασμένο Νοέμβριο.  Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται έρευνα και στη Ζάκυνθο.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Επιχείρηση στρατολόγησης

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Ποινική δίωξη

Εντωμεταξύ εναντίον των δύο συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρομοκρατία: Πού και πώς θα χτύπαγαν στην Αθήνα, οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν"

Τουρκία: Άλλη μία ένσταση για να κριθεί αντισυνταγματική η υποψηφιότητα του Ερντογάν στις εκλογές

Άλλο ένα κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ένσταση στην εκλογική αρχή της χώρας, με την επιχειρηματολογία ότι η (νέα) υποψηφιότητα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου είναι αντισυνταγματική. Σύμφωνα με το κόμμα Deva, μια ενδεχόμενη νέα προεδρική θητεία Ερντογάν θα είναι αντισυνταγματική καθώς έχουν προηγηθεί δύο θητείες του στην προεδρία της χώρας.

Η χώρα διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 14 Μαΐου και έχει γίνει ευρεία συζήτηση για το αν ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος βάσει Συντάγματος.

Κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, μπορεί - βάσει Συντάγματος - να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τίποτα δεν εμποδίζει την υποψηφιότητα Ερντογάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο επί δύο δεκαετίες ηγέτης της χώρας εξελέγη το 2018 ως ο πρώτος πρόεδρος βάσει του νέου προεδρικού συστήματος ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Συνεπώς, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι προηγούμενες θητείες δεν υπολογίζονται.

Συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι για το αν μπορεί ή όχι ο Τούρκος πρόεδρος να είναι ξανά υποψήφιος.

Πριν από το Deva, άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Iyi, ζήτησαν από την εκλογική αρχή να αφαιρέσει τον Ερντογάν από τον προσωρινό κατάλογο υποψηφίων.

Η τελική λίστα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Άλλη μία ένσταση για να κριθεί αντισυνταγματική η υποψηφιότητα του Ερντογάν στις εκλογές"

Σκωτία: Νέος πρωθυπουργός ο 37χρονος μουσουλμάνος και γιός μεταναστών Χάμζα Γιούσαφ

Ιστορία γράφηκε σήμερα στην Σκωτία, καθώς ο μουσουλμάνος και γιός μεταναστών νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού, αυτονομιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) Χάμζα Γιούσαφ εξελέγη επίσημα πρωθυπουργός της αυτόνομης κυβέρνησης, από το τοπικό κοινοβούλιο που συνεδρίασε στο Εδιμβούργο.

Ο 37χρονος Γιούσαφ, ο οποίος εξελέγη χθες Δευτέρα στην ηγεσία του SNP σε εσωκομματική ψηφοφορία, πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα αύριο Τετάρτη. Είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαδέχεται τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της τον περασμένο μήνα μετά από οκτώ χρόνια στη θέση αυτή.

Ο Γιούσαφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο τοπικό πανεπιστήμιο. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως βοηθός ενός βουλευτή και το 2011 εξελέγη και ο ίδιος βουλευτής. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πακιστάν και εγκαταστάθηκε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς που κατάγονται από τη Νότια Ασία. Έχει αποκτήσει ένα παιδί με τη δεύτερη σύζυγό του και έχει επίσης μία προγονή.

Ανέλαβε για πρώτη φορά υφυπουργός στην τοπική κυβέρνηση το 2012 – ήταν ο νεότερος στην ιστορία και ο πρώτος που καταγόταν από μια εθνική μειονότητα. Το 2018 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και τον Μάιο του 2021 ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Το 2016 ο Γιούσαφ ορκίστηκε βουλευτής στο Σκωτικό κοινοβούλιο στη γλώσσα ουρντού ενώ φορούσε κιλτ. Τάσσεται κατά της μοναρχίας και έχει δηλώσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να την καταργήσει.

«Είναι μια μέρα περηφάνιας για μένα και την οικογένειά μου και ελπίζω να είναι επίσης μια μέρα περηφάνιας για τη Σκωτία, γιατί λέει πολλά για τις αξίες μας», δήλωσε ο Γιούσαφ αμέσως μετά την ψηφοφορία και την ανάδειξή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Εξήρε τα πεπραγμένα της Στέρτζον, η οποία έστειλε επίσημα την επιστολή παραίτησής της στον βασιλιά Κάρολο σήμερα το πρωί.

Ο Γιούσαφ ανέλαβε το κόμμα του με πρωταρχικό στόχο του να βάλει τέλος στην ένωση με την Αγγλία και στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι η Σκωτία χρειάζεται την ανεξαρτησία τώρα περισσότερο από ποτέ, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι θα προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του εκείνους που διαφωνούν με την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο λαός της Σκωτίας χρειάζεται την ανεξαρτησία τώρα, περισσότερο από ποτέ και εμείς θα είμαστε η γενιά που θα προσφέρει την ανεξαρτησία της Σκωτίας», είπε χθες στην νικητήρια ομιλία του.

Περίπου τέσσερις στους 10 Σκωτσέζους στηρίζουν το αίτημα για ανεξαρτησία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα. Όμως η παραίτηση της χαρισματικής Νίκολα Στέρτζον μπορεί να επιβραδύνει τη δυναμική του κόμματος και να καθυστερήσει την προώθηση του αιτήματος για ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνημένη στρατηγική για το πώς θα πιέσει το κόμμα για να δεχθεί το Λονδίνο ένα νέο δημοψήφισμα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους της αποχώρησης της Στέρτζον.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκωτία: Νέος πρωθυπουργός ο 37χρονος μουσουλμάνος και γιός μεταναστών Χάμζα Γιούσαφ"

Δίκη για το Μάτι - Λιότσιος: Ο Τόσκας είχε λόγο στη διαχείριση των εναέριων μέσων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς

Αποκαλύψεις για τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στη διαχείριση των εναέριων μέσων η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Νίκο Τόσκα, έγιναν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποτυπώνοντας για 14η ημέρα τις ευθύνες και τις παραλείψεις των αρμοδίων, επικαλέστηκε συνομιλίες που περιλαμβάνονται στο φάκελο της δικογραφίας και από τις οποίες αποδεικνύεται ότι ο κ. Τόσκας είχε λόγο στη διαχείριση των εναέριων μέσων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας κατά τη σημερινή εξέτασή του στο δικαστήριο, ανέφερε πως οι ασύρματοι των πυροσβεστικών οχημάτων ήταν προβληματικοί και για αυτό πολλές φορές οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των κινητών. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε υπηρεσιακό κινητό για να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Σημαντικό ήταν ακόμη και το σκέλος εκείνο των απαντήσεων που έδωσε ο κ. Λιότσιος σχετικά με τα πυροσβεστικά πλοιάρια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον κόσμο που είχε καταφύγει στη θάλασσα για να γλυτώσει από την πύρινη κόλαση. «Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες και δεν μπορούσαν να πάνε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής;» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση με πρόσωπο από το ακροατήριο που έζησε τον «εφιάλτη» στο Μάτι, να λέει μέσα στη δικαστική αίθουσα:

«Εμένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου. Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο».

Πάντως, με αφορμή τις συνομιλίες που επικαλέστηκε με την έναρξή της κατάθεσής του ο πραγματογνώμονας αναφορικά με τον ρόλο της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η πρόεδρος κάλεσε τον τότε διοικητή του ΕΚΣΕ και σήμερα κατηγορούμενο στη δίκη Ιωάννη Φωστιερη, να τοποθετηθεί σχετικά. Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Λιότσιος είχε ξεκαθαρίσει: «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Ι. Φωστιέρης: Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω.

Δ. Λιοτσιος: Στις συνομιλίες αναφέρεται «θα σου πω τώρα, θα ρωτήσω τον υπουργό»…

Πρόεδρος: Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;

Ι. Φωστιερης: Όταν είναι παρών η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Ι. Φωστιερης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Ι. Φωστιερης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας. Τις δικές μου συνομιλίες έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς. Στο δικό τους κομμάτι όμως η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.

Ερώτηση: Η μετακίνηση των τριών οχημάτων να τα πάρω από κάπου και να τα στείλω στην Κινέττα ήταν νόμιμη;

Μάρτυρας: Ναι, είναι.

Ερώτηση: Τα οχήματα που έστειλε στην Κινέττα αντικαταστάθηκαν;

Μάρτυρας: Με εθελοντές .

Πρόεδρος: Επηρέασε το γεγονός ότι ήταν εθελοντές;

Μάρτυρας: Διαφορετικά κινείται ένας πυροσβέστης και διαφορετικά ένας εθελοντής. Κάνουν σπουδαίο έργο αλλά τους εθελοντές τους προστατεύεις. Διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε ο επικεφαλής αν είχε επαγγελματίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη για το Μάτι - Λιότσιος: Ο Τόσκας είχε λόγο στη διαχείριση των εναέριων μέσων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς"

ΕΛ.ΑΣ.: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα – Δύο συλλήψεις

Δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων των δύο Υπηρεσιών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας -στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών- συνελήφθησαν δύο άτομα, αλλοδαποί υπήκοοι.

Όπως τονίζεται από την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες και δίκτυο στο οποίο ανήκαν «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ σήμερα, Τρίτη, το πρωί οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον στον Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα – Δύο συλλήψεις"

ΕΕ: Συμφωνία των κρατών-μελών να επεκτείνουν τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%

Το Συμβούλιο των Υπουργών κατέληξε σήμερα σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση για παράταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου από τα κράτη-μέλη κατά 15%, για ένα έτος. Ο κανονισμός διατηρεί τη δυνατότητα για το Συμβούλιο να ενεργοποιήσει «ενωσιακή προειδοποίηση» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

«Η ΕΕ δεν έχει βγει εντελώς από την ενεργειακή κρίση και η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι αλληλέγγυα και να είναι προετοιμασμένα ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023. Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μας επέτρεψε να γεμίσουμε τις αποθήκες μας, να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές και να εξασφαλίσουμε περισσότερους προμήθειες ενέργειας» σημείωσε η Σουηδή υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Έμπα Μπους.

Ο νέος κανονισμός θέτει εθελοντικό στόχο για τα κράτη-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Απριλίου 2023 και 31ης Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου 2017 και 31ης Μαρτίου 2022. Τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν μέτρα με τα οποία θέλουν να επιτύχουν τον στόχο.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να τροποποιήσουν τους κανόνες αναφοράς. Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να αναφέρουν δεδομένα σχετικά με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, τουλάχιστον κάθε δύο μήνες, με δυνατότητα υποβολής των εκθέσεων νωρίτερα. Εάν δηλωθεί ειδοποίηση της Ένωσης, θα αναφέρουν τα δεδομένα κάθε μήνα. Τα κράτη-μέλη μπορούν, εάν το επιθυμούν, να αναφέρουν την κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας ανά τομέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Συμφωνία των κρατών-μελών να επεκτείνουν τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%"

Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την δίκη ο 50χρονος μόνιμος Σταθμάρχης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή σήμερα (28.03.2023), ο μόνιμος Σταθμάρχης της απογευματινής βάρδιας, την νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 επιβάτες. Αναμένεται να καταθέσουν και άλλοι μόνιμοι σταθμάρχες ως μάρτυρες υπεράσπισης του.

Οι περιοριστικοί όροι είναι να εμφανίζεται κάθε 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του, να μην εγκαταλείψει την χώρα και να καταβέλλει ως εγγύηση 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο σταθμάρχης φαίνεται να ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει έως τις 23:00, όπως προβλεπόταν από τον προγραμματισμό των βαρδιών, εκείνος όμως φέρεται να αποχώρησε νωρίτερα.

O σταθμάρχης που απολογήθηκε επικαλείται τον κανονισμό Κίνησης του ΟΣΕ, που αναφέρει σε παραγράφους του ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνει ο επόμενος, την ευθύνη την έχει αυτός και όχι ο προηγούμενος σταθμάρχης. Έτσι, όπως υποστηρίζει, εφόσον έφτασε στις 22:00 ο επόμενος σταθμάρχης βάρδιας, ο ίδιος μπορούσε να φύγει, γιατί δικαιολογείται από τον κανονισμό.

Ερώτημα παραμένει γιατί αυτή η παράδοση – παραλαβή έγινε νωρίτερα και τί μπορεί να σημαίνει αυτό, την στιγμή που στις βάρδιες, οι μόνιμοι σταθμάρχες είναι σε 9ωρη βάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 30 Μαρτίου, απολογείται ο Επιθεωρητής Κυκλοφορίας που ήταν υπέυθυνος για τις βάρδιες της μοιραίας νύχτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στην βάρδια και μέχρι και τις 11 να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα 80 σελίδων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του Επιθεωρητή κ. Γλύκας, ο πελάτης του «αρνείται προφανώς τις κατηγορίες. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα , εν ευθέτω χρόνω θα εισφέρουμε πολλά στοιχεία και σίγουρο είναι ότι την Πέμπτη στην απολογία του δεν πρόκειται να κρύψει τίποτα και θα κάνει θα πει αυτά που πρέπει να πει». Ο Γιάννης Γλύκας υποστήριξε ότι ενδεχόμενος δόλος δεν υπάρχει ενώ πρόσθεσε ότι είναι ερευνητέο αν υπάρχει αμέλεια. «Η άποψη μας και επ’ αυτής της κατηγορίας είναι ότι προφανώς δεν υπάρχει ούτε αμέλεια τουλάχιστον για τον άνθρωπο αυτό» είπε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την δίκη ο 50χρονος μόνιμος Σταθμάρχης"

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Ανανεώθηκε η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τα εκλογικά τμήματα

Επικαιροποιήθηκε στις 6/2/2023 και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και 31/12/2022 η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε για τις 21/5.

Μέσω αυτής, ο ψηφοφόρος, Έλληνας ή πολίτης άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αφού συμπληρώσει τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) ή μόνο τα πεδία Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (E.E.A.) και Επώνυμο, μπορεί να πληροφορηθεί-επιβεβαιώσει σε ποιο εκλογικό τμήμα της χώρας καλείται να ψηφίσει.

Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επικοινωνήσουν για τη διόρθωσή του με τον δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι/ες. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μάθε πού ψηφίζεις»: Ανανεώθηκε η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τα εκλογικά τμήματα"

Tουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Στην εκτίμηση ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ισχυρές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή συγκλίνουν οι απόψεις των επικεφαλής τριών από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της χώρας.

Χτες, Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι τα τυπικά κριτήρια για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου πληρούν ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κεμαλιστής υποψήφιος της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και οι δύο αουτσάιντερ: ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αρχηγός του Κόμματος Πατρίδας και αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του 2018 καθώς και ο εθνικο-λαϊκιστής Σινάν Ογκάν, υποψήφιος της συμμαχίας «Ata» (από το Ατατούρκ).

Ο Μεχμέτ Ποστεκί, διευθυντής Ερευνών της εταιρείας ερευνών ORC, δήλωσε στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο Artı Gercek ότι η απώλεια της πλειοψηφίας της «Λαϊκής Συμμαχίας» του Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων στην Εθνοσυνέλευση αποτελεί μία τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσει τα τελευταία 1,5 – 2 χρόνια.

Όπως είπε, το ποσοστό της «Λαϊκής Συμμαχίας», από το 53% το 2018 έχει πέσει σήμερα στο 38-40%. Οι σημαντικότεροι λόγοι αυτής της πτώσης είναι, όπως υποστηρίζει, τα προβλήματα στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη και το Μεταναστευτικό.

Το αίτημα πολιτικής αλλαγής της κοινής γνώμης αγγίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό το 60% της κοινής γνώμης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών της Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις εκλογές αυτή τη στιγμή, αλλά η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν κινείται στη ζώνη του 43,5% όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεντζάρ υποστηρίζει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η «Λαϊκή Συμμαχία» μπορεί να πετύχει στη νέα σύνθεση τής Εθνοσυνέλευσης ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία των 301 εδρών (σε σύνολο 600 εδρών), ασχέτως από το γεγονός αν τελικά ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται θα έχει ή όχι το προβάδισμα για την προεδρία στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υστερούσε 2 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, αλλά μετά τους σεισμούς της 6η Φεβρουαρίου και την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του, προηγείται πλέον με ένα ποσοστό της τάξεως των 2,5 μονάδων.

Ο ίδιος επισημαίνει τη ρευστότητα της κατάστασης και συνδέει το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο Κιλιτσντάρογλου με το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα προσανατολιστούν στις υποψηφιότητες των Ιντζέ και του Ογκάν. «Υπάρχουν δύο ακόμη υποψήφιοι αυτή τη στιγμή. Οι ψήφοι τους μπορούν να αλλάξουν αυτό το ποσοστό» τονίζει.

Η δύναμη του Κόμματος της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη ζώνη του 3-3,5%, γεγονός που φυσικά λειτουργεί υπέρ το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέχεται από τις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο αποχώρησε συγκρουόμενος με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άρα αντλεί ψήφους από την εν δυνάμει εκλογική βάση της αντιπολίτευσης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι ο κομματικός μηχανισμός του Ερντογάν κινητοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλίσει ο Ιντζέ τις 100 χιλιάδες υπογραφές που είναι τυπικά απαραίτητες για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Εάν ο Ιντζέ συγκεντρώσει το 5% των ψήφων, τότε εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων, δηλαδή Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν.

Ο Οζέρ Σεντζάρ επισημαίνει ότι για να κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο απαιτείται μία διαφορά τουλάχιστον 8-9% μεταξύ των Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν. Ωστόσο, υποστηρίζει πως «αν οι εκλογές πάνε σε δεύτερο γύρο, όποιος ξεπεράσει τους 301 βουλευτές στις εκλογές για τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει».

Ο ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Avrasya, Κεμάλ Όζκιραζ, συμφωνεί επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου ότι μπορεί να είναι νικητής από τον πρώτο γύρο, σπεύδει ωστόσο να επισημάνει τον κίνδυνο που συνιστούν για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης οι άλλοι δύο –μικροί- υποψήφιοι. Εκτιμά πάντως ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα στραφούν προς τον υποψήφιο που έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει και αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο Κιλιτσντάρογλου.

Τέλος, η εταιρεία που παρουσιάζει δημοσκοπικά δεδομένα ευνοϊκότερα για τον Ερντογάν, η Optimar στην τελευταία δημοσκόπησή της που διεξήχθη από 13 έως 18 Μαρτίου προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα έλθει πρώτος με ποσοστό 47,4% έναντι 45,3% του Κιλιτσντάρογλου και τον Ιντζέ να φτάνει στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση, μάχη θα είναι αντίρροπης και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Ιντζέ, του οποίου ο ρόλος αναδεικνύεται κομβικός, όπως ακριβώς επισήμανε και ο Οζέρ Σεντζάρ της Metropoll.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου"

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 33χρονος για τη δολοφονία του υδραυλικού σε καφετέρια

Σήμερα (28.03.2023) το πρωί ένας 33χρονος παρουσιάστηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Δ.Α.Α και παραδόθηκε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Συγκεκριμένα, ο 33χρονος συνελήφθη για συνεργεία σε ανθρωποκτονία ενός 40χρονου, που είχε διαπραχθεί το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2023 σε καφετέρια της Νέας Ιωνίας, όπου και δολοφονήθηκε ένας υδραυλικός.

Ο 40χρονος υδραυλικός είχε πάει το μοιραίο βράδυ στην καφετερία προκειμένου να παρακολουθήσει ένα αγώνα ποδοσφαίρου, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ δύο αλβανικών συμμοριών, κατά την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά και την αυτόβουλη παρουσίασή του στο Τμήμα συνελήφθη, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για συνεργεία στην ανθρωποκτονία του 40χρονου άνδρα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 33χρονος για τη δολοφονία του υδραυλικού σε καφετέρια"

Γουδή: Επίθεση με μολότοφ στην έδρα των ΜΑΤ

Άγνωστοι επιτέθηκαν νωρίς το μεσημέρι στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή πετώντας βόμβες μολότοφ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ομάδα αγνώστων πλησίασε την έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή και εκτόξευσε τουλάχιστον πέντε βόμβες μολότοφ από την πλευρά των φοιτητικών εστιών.

Στο κτήριο εδράζεται η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων ΜΑΤ-ΥΜΕΤ.

Οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γουδή: Επίθεση με μολότοφ στην έδρα των ΜΑΤ"

Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή - Οι διερευνητικές εντολές και η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Τους κεντρικούς σταθμούς του πολιτικού οδικού χάρτη για τους επόμενους τέσσερις μήνες οριοθετεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Η επόμενης της πρώτης κάλπης - Διερευνητικές

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% εως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% - 46,9%.

Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012. Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

2ες εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023: Πότε κλείνει η Βουλή - Οι διερευνητικές εντολές και η υπηρεσιακή κυβέρνηση"

Eνοπλη ληστεία στα διόδια της Δουκίσσης Πλακεντίας

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα στα διόδια της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Αττική Οδό, στο ρεύμα κατεύθυνσης προς την Ελευσίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 05:30, σταμάτησε στα διόδια ένας άνδρας που επέβαινε σε μηχανή και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε την 32χρονη υπάλληλο. Αμέσως μετά, απέσπασε όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο και απομακρύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Η ΕΛΑΣ που έσπευσε στα διόδια, εντόπισε σε κοντινό σημείο την μηχανή, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν κλεμμένη.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Eνοπλη ληστεία στα διόδια της Δουκίσσης Πλακεντίας"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Μήνυση Κούγια στους παιδιάτρους του Καραμανδάνειου - «Έδωσαν ψευδείς καταθέσεις»

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία σε βάρος της κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη μητέρα, δια του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια, ανακοίνωσε ότι υποβάλλει μήνυση στους παιδιάτρους του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου για την ανακοπή που υπέστη το 9χρονο κοριτσάκι και την οδήγησε σε τετραπληγία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι θα πρέπει να ερευνηθούν οι γιατροί του Καραμανδάνειου για σωματική βλάβη εξ αμέλειας από υπόχρεο αλλά και για τα αδικήματα της ψεύδους βεβαίωσης και της ψεύδους κατάθεσης.

Ζητά κλήτευση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας υπέβαλλε αιτήματα προκειμένου να κλητευθεί η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, αλλά και να αναγνωσθεί η κατάθεση της που έχει δοθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Μεταξύ άλλων ο συνήγορος ανέφερε: «Η κυρία Καρατζά διαψεύδει τους γιατρούς στο Καραμανδάνειο που λένε ότι επικοινώνησαν μαζί της οποτεδήποτε πριν η Τζωρτζίνα πάθει την ανακοπή. Η κατάθεσή της οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση της κατηγορίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς διαψεύδει ότι δήθεν επικοινώνησαν μαζί της είτε κατά την εισαγωγή, είτε κατά τη νοσηλεία. Η μοναδική επικοινωνία που είχαν μαζί της ήταν μετά την ανακοπή, όταν την ρώτησαν αν είχε εξετάσει ποτέ τη Τζωρτζίνα στο παρελθόν».

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κλητευθεί η κ. Καρατζά αναφέροντας μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτηση της στη δίκη: «Έχει προκύψει από την αποδεικτική διαδικασία ότι οι γιατροί καταθέτουν ότι επικοινώνησαν μαζί της. Υπάρχει λόγος κλήτευσης της, λοιπόν, για να καταθέσει. Σχετικά με το αίτημα ανάγνωσης του εγγράφου της κατάθεσής της, που ανήκει σε άλλη δικογραφία και αφορά τα αλλά παιδιά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να αναγνωσθεί στο παρόν δικονομικό στάδιο. Πρέπει να επιφυλαχθούμε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Μήνυση Κούγια στους παιδιάτρους του Καραμανδάνειου - «Έδωσαν ψευδείς καταθέσεις»"

Ξεκινά κυνήγι η ΑΑΔΕ για φορο-υποθέσεις που παραγράφονται

Μπορεί η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών να έχει περάσει στη φορολογική ιστορία αλλά χιλιάδες φορολογούμενοι δέχονται αυτές τις ημέρες ραβασάκι από την ΑΑΔΕ, γιατί δεν ήταν συνεπείς στη συγκεκριμένη υποχρέωση το 2017. Η παράλειψη της συγκεκριμένης υποχρέωσης το 2017 φέρνει τώρα προθεσμία 30 ημερών για την πληρωμή προστίμου 100 ευρώ.

Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών μετρά ήδη ένα χρόνο καθώς πέρυσι στις 28 Μαρτίου εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία έπεσαν τίτλοι τέλους από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2021. Από το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η διαδικασία αποστολής σημειωμάτων για υποθέσεις συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017 υπό παραγραφή σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας για την ΑΑΔΕ: το «κυνήγι» υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους ξεκινά από τον Μάρτιο και όχι από το φθινόπωρο (στην καλύτερη περίπτωση), όπως συμβαίνει τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, φορολογούμενοι με ανοιχτές υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Στο προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να λάβουν ραβασάκι από τη Διεύθυνση Συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, εάν έχουν ανοιχτές υποθέσεις οι οποίες αφορούν:

  1. Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
  3. Φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  4. Φορολογία εισοδήματος για τη χρήση 2007, εφόσον δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση καθώς για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
  5. Μη υποβολή δήλωσης χαρτοσήμου μισθωμάτων για τη χρήση 2007, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 15ετής παραγραφή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά κυνήγι η ΑΑΔΕ για φορο-υποθέσεις που παραγράφονται"

Γιατροί Νοσοκομείου Λήμνου για επίσκεψη Μίνας Γκάγκα: «Λύσεις δεν υπήρξαν στα προβλήματα, περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα»

Επικριτικοί για την επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στη Λήμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, είναι οι γιατροί του Νοσοκομείου, το οποίο επισκέφθηκε.

Μόνο «θερμά και ωραία λόγια χόρτασαν», όπως λένε χαρακτηριστικά, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λήμνου, το οποίο επισκέφθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα με αφορμή την επίσκεψή της ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νησί, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

«Πριν τη δοξολογία και την παρέλαση, επισκέφτηκε για λίγο και το νοσοκομείο. Είδε την κατάσταση, περιηγήθηκε στο νοσοκομείο, άκουσε προβλήματα. Απήλθε κάνοντας δηλώσεις», σημειώνει η Ένωση Ιατρών Λήμνου.

«Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες», προσθέτουν και συμπληρώνουν με νόημα:

«Παρόλα αυτά, την ευχαριστούμε θερμά για τα ωραία λόγια. Ο λόγος της μας χόρτασε, αλλά το «ψωμί» της δεν το είδαμε. Λύσεις δεν υπήρξαν, για κανένα από τα προβλήματα. Περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα. Ευπρόσδεκτα, αλλά ατελέσφορα. Προφανώς η κ. Γκάγκα ήλθε στη Λήμνο για την παρέλαση κι όχι για το νοσοκομείο, από το οποίο έκανε ένα γρήγορο πέρασμα. Ίσως για να προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου με το νέο χάρτη υγείας», τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου

‘Ηλθε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στη Λήμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και πριν τη δοξολογία και την παρέλαση, επισκέφτηκε για λίγο και το νοσοκομείο.

Είδε την κατάσταση, περιηγήθηκε στο νοσοκομείο, άκουσε προβλήματα.

Απήλθε κάνοντας δηλώσεις.

Τι μας έφερε.

Για την έλλειψη αναισθησιολόγου, παρέπεμψε τη λύση στην προκήρυξη της δεύτερης θέσης. Καλό χειμώνα δηλαδή (αν υπάρξει ενδιαφέρον). Παράλληλα δήλωσε  τη βεβαιότητα της ότι η 2η ΥΠΕ δεν θα μας αφήσει ακάλυπτους!!! Είναι η ίδια βεβαιότητα με την οποία τα Χριστούγεννα έμεινε το νησί για 15 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο. Και μια και τώρα, που ήμασταν πάλι για πάνω από μια βδομάδα χωρίς αναισθησιολόγο, μας έφερε η υπουργός μαζί της γιατρό, που θα τον αφήσει πίσω για κάνα δυο βδομάδες, ας προετοιμαστούμε για Πάσχα με ατομική ευθύνη, ώστε να μην χρειαστούμε αναισθησιολόγο. Όποιος σκοπεύει να λάβει αναισθησία, ας βιαστεί το επόμενο δεκαήμερο. Μετά προσαρμοστείτε! Η προσαρμοστικότητα ως η νέα βαρβαρότητα!

Για τη μη λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου, λόγω έλλειψης ακτινολόγου, θα αναμείνουμε στο ακουστικό μας.

Για τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής γιατρών, επειδή είναι δύσκολη χρονιά και τα οικονομικά δεν είναι καλά (κι ας πηγαίνει η οικονομία εξαιρετικά, κατά την κυβέρνηση στην οποία είναι μέλος) κι επειδή υπάρχει ειδική επιτροπή της Βουλής που πρέπει να αποφασίσει σχετικά (με ποιανού εισήγηση άραγε, αν όχι της ίδιας;) παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες. Και μετά ψάχνουμε γιατρούς.

Για την αναπροσαρμογή του εξευτελιστικά χαμηλού επιδόματος αγόνου, παρόλο που σύμφωνα με το νόμο που η ίδια ψήφισε μόλις πριν από τέσσερις μήνες είναι  υποχρεωμένη να εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση ως το Μάιο, τίποτα δεν θα κάνει. Έτσι, θα συνεχιστεί η ντροπή της χορήγησης επιδόματος άγονου στους γιατρούς ακριβώς ίδιο με το μακρινό 1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα). Το πρόβλημα το αφήνει κληρονομιά για να το λύσει ο επόμενος υπουργός Υγείας.

Για το θέμα των μετακινήσεων γιατρών και των πρόσθετων εφημεριών, είπε κάτι μισόλογα για εφημερία κατά τομέα (δηλαδή να εφημερεύει ο παιδίατρος για παθολόγο, κι ο οφθαλμίατρος για γυναικολόγο), καταλήξαμε στην αξία της «ομάδας» στο νοσοκομείο και… τέλος. Αυτό ήταν, συνεχίζουμε όπως μέχρι σήμερα.

Για την μερική τροποποιητική διόρθωση του οργανισμού του νοσοκομείου, που έχει αποσταλεί στην 2η ΥΠΕ εδώ κι ένα χρόνο (!!), είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οχτώ μήνες για να γίνει (αυτό θα πει επιτελικό κράτος!!!), άρα… στον επόμενο υπουργό. Γιατί δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, όταν μάλιστα δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος, απάντηση δεν υπήρξε.

Για τις απλήρωτες δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (είναι απλήρωτες από τον Ιούνιο του 2022) έδειξε ενδιαφέρον, αλλά πάλι φταίνε άλλοι.. (υπουργείο οικονομικών, γραμματείς, διοικητικοί, κοκ). Υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για άμεση λύση (πάλι καλά, για να μην τρέχουμε στα δικαστήρια με μηνύσεις).

Ενδιάμεσα, υπήρξαν κάτι μισόλογα για μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου σε κλίνες «παρηγορητικής» φροντίδας, λόγω χαμηλής πληρότητας (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η χαμηλή πληρότητα συνδέεται άμεσα με την χαμηλή ιατρική στελέχωση).

Για ΜΑΦ και ΜΕΘ ήταν σαφής: Ξεχάστε τα. Αλλά μπορούμε (;;;) να ελπίζουμε σε αεροδιακομιδές. Φάνηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της ότι αυτό είναι και το μόνο όραμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το νοσοκομείο Λήμνου: κάτι ανάμεσα σε σταθμό Πρώτων Βοηθειών και ίδρυμα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Αυτό κατατάσσει τη Λήμνο στα μικρά νησιά, στα οποία τα αεροπλάνα (αν υπάρχουν) θα πηγαινοέρχονται.

Δημόσια δήλωσε μάλιστα ότι είναι περήφανη για τις λίγες διακομιδές του νοσοκομείου!!! Μάλλον δεν κατάλαβε ότι οι διακομιδές είναι εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια, και έξι εφτά, με αεροπλάνα και βαπόρια, μόνο τη βδομάδα πριν την επίσκεψη της.

Βέβαια υπήρξαν πολλά μπράβο για τους γιατρούς, το προσωπικό, την δουλειά που γίνεται, το κτιριακό και τον εξοπλισμό (για τα οποία στη θητεία της δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα, μόνο με δωρεές από κατοίκους γίνεται αγορά ιατρικών μηχανημάτων).

Παρόλα αυτά, την ευχαριστούμε θερμά για τα ωραία λόγια. Ο λόγος της μας χόρτασε, αλλά το «ψωμί» της δεν το είδαμε. Λύσεις δεν υπήρξαν, για κανένα από τα προβλήματα. Περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα. Ευπρόσδεκτα, αλλά ατελέσφορα.

Προφανώς η κ. Γκάγκα ήλθε στη Λήμνο για την παρέλαση κι όχι για το νοσοκομείο, από το οποίο έκανε ένα γρήγορο πέρασμα. Ίσως για να προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου με το νέο χάρτη υγείας.

Την (προσ)καλούμε να ξαναέρθει στο νησί για μεγαλύτερες διακοπές, μετά την απαλλαγή της από τα υπουργικά καθήκοντα, και της ευχόμαστε να μη χρειαστεί να βιώσει τα αποτελέσματα της ιατρικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με τον τρόπο που τα βιώνουν οι κάτοικοι ή οι εργαζόμενοι, ούτε να βιώσει τι σημαίνει αεροδιακομιδή.

Άλλωστε το τι σημαίνει υγειονομική (αν)ασφάλεια για έναν νησιώτη και τα παιδιά του, η ίδια δεν μπορεί ούτε να το διανοηθεί. Τα συνθήματα της συγκέντρωσης των σωματείων,

«Χωρίς γιατρούς στα σύνορα δε ζεις»,

«Αν σε νοιάζει πως ζούμε στα νησιά, στείλε εδώ να ζήσουν τα δικά σου τα παιδιά», και «Εσείς βολεύεστε ιδιωτικά, εμείς δεν έχουμε ούτε τα βασικά», δεν πρόκειται να τα νιώσει ποτέ.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα στο νοσοκομείο επιδεινώνονται από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, και έτσι, στην υπουργό κ. Μίνα Γκάγκα, ως ανάμνηση της παρουσίας της στη Λήμνο αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, της υπενθυμίζουμε τη ρήση του Δημόκριτου,

Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Νοσοκομείου Λήμνου για επίσκεψη Μίνας Γκάγκα: «Λύσεις δεν υπήρξαν στα προβλήματα, περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news