facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Η ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη γίνεται ταινία – Ο Χρήστος Μάστορας στον πρωταγωνιστικό ρόλο

Η ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη γίνεται ταινία 23 χρόνια μετά το θάνατό του. Η ζωή του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τον Χρήστο Μάστορα να τον υποδύεται σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο «Πρωινό» του Ant1 από τον δημοσιογράφο Θάνο Βάγιο η ταινία θα βγει σε δύο μέρη και οι συντελεστές ζήτησαν τα δικαιώματα και πήραν τα δικαιώματα από την Βάσω Καζαντζίδη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το «Πρωινό», η Βάσω Καζαντζίδη ανέφερε: «Είναι γεγονός, είναι αλήθεια! Πρώτα ο Θεός από άνοιξη θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα! Είναι προγραμματισμένο, έχει προχωρήσει η όλη η υπόθεση… Δεν ήταν η πρώτη φορά που με προσέγγισαν. Έχει ωριμάσει ιδέα και ήταν η επιθυμία του Στέλιου, τα χρόνια περνάνε, τώρα που είμαι στη ζωή ας γίνει επιθυμία του. Το ήθελε, το ήθελε πάρα πολύ… Είχε πει “θέλω η ζωή μου θέλω να γίνει ταινία”.

Από διάφορες συζητήσεις που κάναμε κατά καιρούς με τον Στέλιο, τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή του, η διαδρομή του, αυτό θα είναι, από τα παιδικά του χρόνια! Μας στείλανε το σενάριο, το διαβάσαμε, διορθώσαμε, αφαιρέσαμε, προσθέσαμε… Έχουν τελειώσει τα πάντα».

Στη συνέχεια, η Βάσω Καζαντζίδη είπε τα εξής: «Ήταν αυτό που περίμενα μία πρόταση σοβαρή και έγινε οπότε τώρα ολοκληρώνεται και έτσι αν μας βλέπει και ο Στέλιος από ψηλά πιστεύω να είναι χαρούμενος γιατί πραγματοποιείται αυτό που ήθελε! Οπωσδήποτε θα πάω στα γυρίσματα, οπωσδήποτε γιατί θα γίνουν γυρίσματα και στον Άγιο Κωσταντίνο. Εκεί ο Στέλιος πέρασε τα καλύτερα του χρόνια. Ήταν ένα κομμάτι που το λάτρεψε».

Ο Χρήστος Μάστορας θα υποδυθεί τον Στέλιο Καζαντζίδη και η Βάσω Καζαντζίδη είπε γι’ αυτό: «Ένα νέο παιδί! Χαίρομαι ειλικρινά! Αλλά δεν το ξέρω γιατί δεν το έχουμε συζητήσει… Κάποια στιγμή θα με ενημερώσουν κι εμένα και τον αδελφό του, τον Στάθη ποιοι θα είναι οι ηθοποιοί».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη γίνεται ταινία – Ο Χρήστος Μάστορας στον πρωταγωνιστικό ρόλο"

Μητσοτάκης για αγρότες: Δώσαμε πάνω από1 δισ. σε αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο σε συζήτηση με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges» έκανε ειδική αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

«Είναι πολύ επίκαιρο το θέμα, καθώς βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Να δώσω ένα παράδειγμα επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών: Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ, την προηγούμενη τετραετία εκταμίευση πάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα δεν θα μπορούσε να έχει έρθει, αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά. Να θυμίσω ότι έχουμε πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους για επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, χωρίς να κάνει διακρίσεις εάν κάποια έχει περισσότερη δύναμη από τις άλλες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για αγρότες: Δώσαμε πάνω από1 δισ. σε αποζημιώσεις ΕΛΓΑ"

Παπαστεργίου: Θα ιδρυθεί Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – Πάνω από 13 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις μόνο την τελευταία εβδομάδα

Για το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και τον τρόπο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στα μέτρα για την επιστροφή των φιλάθλων ο υπουργός είπε: «Το τρίπτυχο για την νέα πραγματικότητα των γηπέδων έχει να κάνει με νέα νομοθέτηση, η οποία έγινε, κάμερες στα γήπεδα, τα γήπεδα προετοιμάζονται και ταυτοποίηση εισιτηρίου. Αυτό που θα παρουσιάσουμε είναι ακριβώς αυτή η ροή που θα ακολουθούν οι άνθρωποι προκειμένου να μπουν με τα παιδιά τους με ασφάλεια στα γήπεδα, παράλληλα να ξέρουμε ποιοι είναι και πώς μπαίνουν στα γήπεδα».

Όπως επεσήμανε «για να μην πρέπει η αστυνομία να διαθέτει εκατοντάδες αστυνομικούς κάθε Κυριακή στα γήπεδα, όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσω του κινητού, που θα είναι και το μέσο που θα ταυτοποιούμαστε για να μπούμε στα γήπεδα».

«Θα σας πω μόνο ένα νούμερο που τα λέει όλα, την τελευταία εβδομάδα οι κυβερνητικές σελίδες στην χώρα μας δέχτηκαν 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις, με πρώτο το σάιτ του ΓΕΕΘΑ, οι οποίες αποκρούστηκαν με επιτυχία» είπε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαστεργίου για το σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια.

«Με το νέο νομοσχέδιο οι τέσσερις διαφορετικοί πυρήνες που είναι αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια, μπαίνουν κάτω από την ίδια ομπρέλα, της νέας Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, προκειμένου και η Ελλάδα να είναι πιο ασφαλής αλλά και να εναρμονιστούμε με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία”» τόνισε.

Προς κατάργηση τα… δημοφιλή πιστοποιητικά

Σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία των πολιτών από τις απάτες στο διαδίκτυο, ο υπουργός δήλωσε: «Μέχρι σήμερα, δεν ήταν καθόλου εύκολο ακόμη και για μεγάλες ιστοσελίδες να υπάρξει επικοινωνία για να κατέβει κάποιο βίντεο απάτη, ή κάποια πληροφορία που δεν είναι ορθή. Πλέον έρχεται η Ευρώπη να κάνει μια συγκεκριμένη δομή η οποία μέσα σε ελάχιστες ώρες θα μπορεί να ειδοποιεί τον πάροχο και αυτός είναι αναγκασμένος να κατεβάσει οποιαδήποτε ψευδή είδηση ή πληροφορία. Απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες πλέον δεν θα είμαστε μόνοι».

«Από την ώρα που τα συστήματά μας πλέον διαλειτουργούν, επικοινωνούν, δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να αποδεικνύει ποιος είναι και τι κάνει. Θα είναι υποχρέωση του δημοσίου με την άδεια του πολίτη να την παίρνει κατευθείαν. Για αυτό και πάμε προς την κατάργηση κάποιων πιστοποιητικών» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε ότι οδεύουν προς κατάργησε τα πιο «δημοφιλή” πιστοποιητικά, όπως γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαστεργίου: Θα ιδρυθεί Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – Πάνω από 13 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις μόνο την τελευταία εβδομάδα"

Συνελήφθη ο youtuber Hayate στην Αττική – Κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε live μετάδοση στα social media!

Αστυνομικοί συνέλαβαν στην Αττική τον youtuber Hayate για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο κατηγορούμενος διατηρούσε προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και μετέδιδε live κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση.

Πρόκειται για τον Ζ.Φ, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Hayate» στα social media και προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιελάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης και στη μετάδοση αυτών σε πραγματικό χρόνο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας αυτούς να πραγματοποιήσουν διάφορες προκλήσεις που έθεταν θεατές πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο, με σκοπό να αποκομίζει ο ίδιος οικονομικό όφελος.

Ο 35χρονος στις 00:15 της Τρίτης (6/2) προέβη, σε ζωντανή μετάδοση στο TikTok, σε πράξεις όμοιες με αυτές που περιγράφονται παραπάνω.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αττικής, 35χρονος για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου περί εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, διατηρούσε προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, στο οποίο μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ατόμων με νοητική υστέρηση, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Συγκεκριμένα, οι πράξεις αυτές συνιστούσαν συνεχείς εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες και σεξουαλικές πράξεις, τις οποίες ζητούσαν θεατές που παρακολουθούσαν σε ζωντανή ροή, πληρώνοντας το ανάλογο χρηματικό ποσό.

Ο ανωτέρω συνελήφθη στην οικία του από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προέβη σε νέα ζωντανή μετάδοση τέτοιων πράξεων, εις βάρος δύο αδύναμων ατόμων, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας.

Στις νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -7- σκληροί δίσκοι και -4- κινητά τηλέφωνα, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο youtuber Hayate στην Αττική – Κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε live μετάδοση στα social media!"

Επιχείρηση «ILLUMINATI» από την ΕΛ.Α.Σ.: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, διαβατηρίων και ταυτοτήτων

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία ILLUMINATI για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης πλαστογραφίας εγγράφων και παράνομης διακίνηση μεταναστών

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 2 μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμη 2. Εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος διαβατηρίων, ταυτοτήτων και πλαστικών κενών καρτών για κατάρτιση πλαστών εγγράφων

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ILLUMINATI», εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Αθήνας, δύο μέλη της οργάνωσης κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, κατ΄ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο μέλη της. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, λειτουργούσαν υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, ακόμα και νέου τύπου με τη μορφή πλαστικής κάρτας, ώστε να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο – έξοδο μεταναστών στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι οικονομικό όφελος που ανερχόταν από 4.500 έως 6.000 για κάθε άτομο.

astinomia_2_9da8c.png

Συγκεκριμένα, με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία κατήρτιζαν οι ίδιοι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και την Πολωνία.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράση τους:

  • αφού συνεννοούνταν με τους υπό προώθηση μετανάστες, έκαναν κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με εικονικά στοιχεία επιβατών,
  • ακολούθως ο πλαστογράφος λάμβανε σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες τους και κατήρτιζε ανάλογα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα εικονικά στοιχεία που αναγράφονταν στις κάρτες επιβίβασης,
  • έπειτα, έστελνε τα έγγραφα που είχε καταρτίσει σε ψηφιακή μορφή για τελική έγκριση σε έτερο μέλος, το οποίο είχε συνάψει την αντίστοιχη συμφωνία παράνομης προώθησης και κανόνιζε την παράδοση των εγγράφων σε φυσική μορφή.

Η ιδιαίτερα έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται από το ότι διακινούσαν πλαστά έγγραφα και σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης ή «νομιμοποίησης» μεταναστών, γεγονός που ενισχύεται και από τα συνολικά 1.014 ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας που βρέθηκαν.

Παράλληλα, οι τεράστιες δυνατότητες που είχαν στην κατ’ επάγγελμα κατάρτιση και εμπορία πλαστών εγγράφων, με ικανό απόθεμα ώστε να καλύψουν την οποιαδήποτε ανάγκη, επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο εύρος των χωρών των εγγράφων που διέθεταν.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 800 πλαστικές λευκές κενές κάρτες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
  • πλήρως καταρτισμένα έγγραφα διαφόρων χωρών (182 Δελτία Ταυτότητας, 115 Διαβατήρια, 21 Άδειες Διαμονής, 19 Άδειες Ικανότητας Οδήγησης),
  • υπό κατάρτιση πλαστά έγγραφα (374 Δελτία Ταυτότητας , 275 Άδειες Παραμονής, 23 Κάρτες Πολίτη, 5 Δελτία Αιτούντος Άσυλο),
  • επαγγελματικός εκτυπωτής με δυνατότητα μαζικής εκτύπωσης σε διάφορες επιφάνειες και με διαφορετικές ποιότητες εκτύπωσης,
  • 2 συσκευές εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών
  • πλαστικοποιητής,
  • 2 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB,
  • 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • πλήθος γραφικής ύλης και μικροϋλικών που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
  • 3 κινητά τηλέφωνα,
  • 12.680 ευρώ και
  • δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ως μέσο μεταφοράς - διανομής πλαστών εγγράφων.

astinomia_3_8327a.png

Εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 50 μεταναστών.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρήθηκε στενή συνεργασία, με το European Migrant Smuggling Center (E.M.S.C.) της EUROPOL πραγματοποιώντας ανταλλαγή και ανάλυση επιχειρησιακών πληροφοριών που οδήγησαν στη ταυτοποίηση των βασικών υπόπτων της οργάνωσης. Κατά την Ημέρα Δράσης (Action Day) κλήθηκε ειδικός εμπειρογνώμονας της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL, «MOBILE OFFICE».

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η Ελλάδα, ενώ με πρωτοβουλία της ανωτέρω υπηρεσίας έχει κινηθεί σχετικός επιχειρησιακός φάκελος στην EUROPOL υπό τη κωδική ονομασία Op. ILLUMINATI.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Δείτε το βίντεο:

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιχείρηση «ILLUMINATI» από την ΕΛ.Α.Σ.: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, διαβατηρίων και ταυτοτήτων "

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη ξανά η Νομική του ΑΠΘ - Αύριο συνεδριάζουν οι καθηγητές

Υπό κατάληψη τελεί ξανά από σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών.

Η κατάληψη θα διαρκέσει έως την άλλη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, όταν και θα επαναληφθεί η Γενική Συνέλευση.

Οι καθηγητές, αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν αναφορικά με τις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη γενική συνέλευση της Σχολής, με τη συμμετοχή πάνω από 600 φοιτητών, είχε αποφασιστεί η λήξη της κατάληψης, με τη διαδικασία εξέτασης για το χειμερινό εξάμηνο, αλλά και των εμβόλιμων μαθημάτων για τους φοιτητές επί πτυχίο, να συνεχίζεται κανονικά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Καταμέτρηση: 196
Κοινό Αγωνιστικό Πλαίσιο: 150
Δελτίο Τύπου: 15
Πλαίσιο Πρωτοβουλία-Ανοιχτή Σχολή: 29
Λευκά: 2

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη ξανά η Νομική του ΑΠΘ - Αύριο συνεδριάζουν οι καθηγητές"

Φοινικόδασος Βάι: Εκτεταμένη προσβολή των δέντρων από το κόκκινο σκαθάρι

Σοβαρό κίνδυνο διατρέχει το φοινικόδασος Βάι, το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη φοίνικα του είδους Θεόφραστου.

Τα τελευταία δεδομένα σοκάρουν, με την προσβολή των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι να έχει ξεπεράσει κάθε όριο εφησυχασμού.

Περισσότεροι από 150 φοίνικες έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι εντός της περιμέτρου της παραλιακής ζώνης, μέσα στο δάσος, αλλά και σε σημεία κοντά στο πάρκινγκ. Και σήμερα έγιναν διασωστικές παρεμβάσεις από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, με επικεφαλής τον δασάρχη, Μανώλη Κουδουμά.

Φοινικόδασος Βάι: Εκτεταμένη προσβολή των δέντρων από το κόκκινο σκαθάρι

Φοίνικες που διαπιστώθηκε, ότι μπορούν να σωθούν εμποτίστηκαν με ειδικό εντομοκτόνο, ενώ όσοι ήταν κατεστραμμένοι από το σκαθάρι κόπηκαν για να μεταφερθούν σε σημείο να καούν και να θαφτούν. Διαπιστώθηκε, ότι μέσα στους ξερούς κορμούς υπήρχαν ζωντανά σκαθάρια.

Την προσπάθεια της διεύθυνσης δασών επικουρεί ο Δήμος Σητείας με ειδικό καλαθοφόρο όχημα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Παρά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Σητείας την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσία του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη του Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Ανδρουλάκη στελεχών της αυτοδιοίκησης, του Δασάρχη, Μανώλη Κουδουμά του ηγούμενου της μονής, Τοπλού Αμβρόσιου, οι οποίες διαδικασίες για μια ουσιαστική καταπολέμηση του σκαθαριού καθυστερούν.

Φοινικόδασος Βάι: Εκτεταμένη προσβολή των δέντρων από το κόκκινο σκαθάρι

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δασάρχης, Μανώλης Κουδουμάς δήλωσε: «Καθημερινά βρίσκουμε προσβεβλημένους φοίνικες χρειάζεται άμεσα να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να παρέμβουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οργανωμένα, πριν ανοίξει ο καιρός. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» κατέληξε.

Η διεύθυνση Δασών Λασιθίου θα συνεχίσει την καταπολέμηση του σκαθαριού και το επόμενο διάστημα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση προβληματισμό προκαλεί η “εκκωφαντική απουσία της επιθεώρησης δασών Κρήτης, η οποία παρ’ ότι είχε προσκληθεί, δεν πήγε κάνεις στην σύσκεψη για το Βάι που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ή τουλάχιστον δεν ανακοίνωσε δράσεις προκειμένου να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες για τη διάσωση του Βάι. Απαραίτητη κρίνεται η άμεση παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκτιμηθεί το εύρος της προσβολής, να αναληφθεί η ευθύνη της όποιας παρέμβασης αλλά και των αποτελεσμάτων αυτής. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι το μοναδικό αρχαίο φοινικόδασος του είδους Θεοφράστου στην Ευρώπη απειλείται και χρειάζεται τη βοήθεια του ανθρώπου για να συνεχίσει να υπάρχει”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοινικόδασος Βάι: Εκτεταμένη προσβολή των δέντρων από το κόκκινο σκαθάρι"

Λευτέρης Αυγενάκης για αγρότες: Έρχεται μεγάλη νομοθετική ρύθμιση μέσα στο 2024

«Τα κόμματα θα κριθούν για τον τρόπο που θα ψηφίσουν το κάθε ένα από τα άρθρο του νομοσχεδίου» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε ότι εκτός από αυτό το νομοσχέδιο «έχουμε προγραμματίσει έξι ή επτά νομοσχέδια, με τα περισσότερα να αποτελούν πραγματικά μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τον πρωτογενή τομέα. Τα περισσότερα εξ αυτών θα έρθουν στο έτος 2024, με κυρίαρχο τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι το παρόν νομοσχέδιο «εισάγει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζει λειτουργικά ζητήματα, καθώς και την ενίσχυσή των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες, πλημμύρες και πυρκαγιές». Στόχοι του νομοσχεδίου είπε ο υπουργός, είναι «η δημιουργία του πλαισίου για τα κτηνοτροφικά πάρκα, τον σταβλισμό των ζώων, στηρίζοντας την βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιιχειρήσεων». Ο καθορισμός των λεπτομερειών «θα γίνει αφού συντρέξουν οι Περιφέρειες και οι τοπικοί δήμοι που θα υποδείξουν τις σχετικές περιοχές. Εμείς δημιουργούμε ένα λειτουργικό και σύγχρονο πλαίσιο και στην συνέχεια ως μεθεπόμενο βήμα να παρακινήσουμε μέσω προγραμμάτων την λειτουργία τους».

Το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, «αντιμετωπίζει την γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών. Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες. Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Βοηθάει την καθημερινότητα των παραγωγών και επιλύει χρόνια προβλήματα εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά τους. Ρυθμίζει ζητήματα των πληγέντων αγροτών που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διευθετεί και εκσυγχρονίζει λειτουργικά κανονιστικά, λειτουργικά και νομοθετικά προβλήματα πάσης φύσεως. Εξασφαλίζει την βελτίωση, την λειτουργία Οργανισμών, ιδρύουμε αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα».

«Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από τη νέα ΚΑΠ»

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέλυσε μία προς μία τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και τους στόχους που αυτές έχουν, επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα θα κριθούν για τον τρόπο που θα ψηφίσουν το κάθε ένα από τα άρθρο του νομοσχεδίου». Ξεκαθάρισε ότι δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται οι συνεταιρισμοί και πως βρίσκεται σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ: Η πρότασή της για ένα μητρώο τον συνεταιρισμένων ανά συνεταιρισμό της χώρας μας, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, παρατήρησε. Προτάσεις όπως αποχώρηση από τη νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να γίνουν δεκτές, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «τα 2,8 δισεκατομμύρια το έτος και το ένα και πλέον εκατομμύριο που είναι οι άμεσες ενισχύσεις, δεν θα έρχονται στη χώρα μας». Σημειώσαμε είπε, ότι οι έξι αλλαγές που έχουν ζητηθεί από την χώρα μας για την νέα ΚΑΠ έχουν γίνει αποδεκτές. Η Ελλάδα, με δική της πρωτοβουλία πραγματοποίησε πριν μιάμιση εβδομάδα συνάντηση στις Βρυξέλλες, και όλες μαζί οι 9 μεσογειακές χώρες κατέληξαν σε κοινή θέση που θα έρθει ως πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναγκαιότητα αλλαγής της ΚΑΠ.

Ο κ. Αυγενάκης, τέλος, άφησε ανοικτό μετά και την ακρόαση των προσκεκλημένων φορέων, να υπάρξει εάν χρειάζεται βελτίωση της διάταξης, προκειμένου να είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός της δυνατότητας που παρέχεται στην χρησιμοποίηση των επαγγελματικών βοηθημάτων των υδατοκαλλιεργητών (σκάφη) που διαθέτουν για την μετακίνηση τουριστών, εφόσον συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού στις εγκαταστάσεις τους. Στην πρόταση για επιστροφή ολόκληρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες που καλλιεργούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό «είναι θέμα που θα πρέπει να το δούμε με το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας που εκ των πραγμάτων έχει τον πρώτο λόγο. Θα δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε». Σχετικά με τα πολλά και διαφορετικά ζητήματα που υπάρχουν από τους κλάδους της αλιείας, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «στις 23-24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Συνέδριο Αλιείας στη χώρα μας, που μέσα εκεί θα μπορούν να συζητηθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα» Ανέφερε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας ενισχύεται οικονομικά από μέρους μας και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για να πετύχουμε το καλύτερο σχήμα για την Περιφέρεια Κρήτης όπως και για όλες τις Περιφέρειες. Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα τρέξουν μάστερ πλάν ανάλογα με αυτό της Θεσσαλίας, και για την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη δυτική Ελλάδα. Σχετικά με τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ που υπάρχουν εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, είπε ότι έχει ζητήσει να τρέξει το ξεκαθάρισμά τους, ώστε να σταματήσει η άδικη ομηρία τους από την μια, και από την άλλη να μην χαριστεί τίποτα σε κανέναν.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στην επιτροπή η ακρόαση φορέων και στην συνέχεια η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωσή του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευτέρης Αυγενάκης για αγρότες: Έρχεται μεγάλη νομοθετική ρύθμιση μέσα στο 2024"

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων προχώρησαν οι αγρότες

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδός Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς, προχώρησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αγρότες της Χαλκιδικής.

Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς και συγκεκριμένα οι οδηγοί στο ρεύμα προς Νέα Μουδανιά, βγαίνουν από την εθνική οδό στον κόμβο Νέων Πλαγίων και επιστρέφουν σε αυτή στον κόμβο Νέων Μουδανιών. Όσοι κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν παρακαμπτήριες οδούς από το ύψους του κόμβου Νέων Μουδανιών έως τον κόμβο Νέων Πλαγίων.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν δηλώσει την πρόσθεσή τους να κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών έως τις 8 το βράδυ.

ΕΡΤ, ΑΠΕ ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων προχώρησαν οι αγρότες"

Συνελήφθη λιμενικός που ζήτησε χρήματα για να επιτρέψει τον απόπλου πλοίου

Στη σύλληψη ενός αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος ο οποίος φέρεται να ζήτησε χρήματα προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου εμπορικού πλοίου, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία και το Λιμενικό, πρόκειται για έναν υποπλοίαρχο του ΛΣ που φέρεται να ζήτησε χρήματα προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου εμπορικού πλοίου, που είχε αγκυροβολήσει στην περιοχή ευθύνης του.

Τις πληροφοριες- καταγγελίες φέρεται να είχε μεταφέρει το Λιμενικό Σώμα πριν από δύο μήνες στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία ξεκίνησε τις σχετικές ερευνες για τον αξιωματικό. Συγκεκριμένα κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου υπηρετεί ο υποπλοίαρχος και ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες. Η σύλληψή του έγινε από στελέχη της ΕΛΑΣ και ο υποπλοίαρχος του ΛΣ μεταφέρθηκε στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης όπου ανακρίνεται. 

Σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες ο συλληφθείς αξιωματικός διέθετε στο παρελθόν άδεια επιθεωρητή και ως εκ τούτου διενεργούσε ελέγχους σε διερχόμενα εμπορικά πλοία.

Όπως είναι γνωστό στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προΐσταται αξιωματικός της ΕΛΑΣ και στο Νο 2 έχει τοποθετηθεί αξιωματικός του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη λιμενικός που ζήτησε χρήματα για να επιτρέψει τον απόπλου πλοίου"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τετάρτη

Αίθριος θα είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα δυτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, ωστόσο θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία στο Ιόνιο νότιοι νοτιοδυτικοί 4 και από το βράδυ τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Τετάρτη"

«Τρομοκρατική» η επίθεση στην Τουρκία – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης

Τρομοκρατική χαρακτηρίζεται από τις τουρκικές Αρχές η ένοπλη επίθεση με τρεις νεκρούς, που σημειώθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Τσάγλαγιαν.

Δύο ένοπλοι προσπάθησαν να περάσουν στις 11:46 το πρωί τοπική ώρα (10:45 ώρα Ελλάδος), από το σημείο ελέγχου της Αστυνομίας, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. «Καθώς έβγαινα από την πύλη άκουσα πυροβολισμούς. Κοίταξα γύρω μου. Κατάλαβα ότι ήταν επίθεση. Μια τρομοκρατική επίθεση πιθανότατα. Οι αστυνομικοί ανάγκασαν όλους να πάνε στην άλλη πλευρά του κτηρίου. Δύο άτομα πυροβολούσαν με μακρύκαννα όπλα», αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Μια γυναίκα που βρέθηκε στο σημείο και είδε έναν αστυνομικό να σκοτώνεται δήλωσε ότι «Μας ενημέρωσαν ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση. Μας απομάκρυναν προς την πλευρά του καφέ. Τότε είδα έναν αστυνομικό να πέφτει αιμόφυρτος. Πανικοβληθήκαμε όλοι πάρα πολύ. Και μετά τρέξαμε δεξιά και αριστερά με τρόμο…»

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών νεκρός έπεσε ένας πολίτης που βρισκόταν στο σημείο, καθώς και οι δράστες της επίθεσης, ένας άντρας και μία γυναίκα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, επρόκειτο για μέλη της ακροαριστερής ένοπλης οργάνωσης DHKP/C, μια οργάνωση με πλούσια ένοπλη δράση στο παρελθόν. Επίσης, κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα, τα τρία εκ των οποίων αστυνομικοί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι απετράπη μια τρομοκρατική επίθεση και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. «Ένας άνδρας και μια γυναίκα τρομοκράτης εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς μας πριν πετύχουν τον άθλιο στόχο τους. Θα συνεχίσουμε αδιακρίτως τον αγώνα μας εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους χωρίς καμία διάκριση» επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρομοκρατική» η επίθεση στην Τουρκία – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης"

Υπερδιπλασιάζoνται οι γιατροί του ΚΕΠΑ και αυξάνονται οι ειδικότητές τους

Υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αύξηση του αριθμού και των ειδικοτήτων του σώματος γιατρών το Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). 

Ο αριθμός του γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕΠΑ υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα, θα φθάσει τους 1.200.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ν. 4961/2022, στο οποίο εντάσσονται όλοι οι υφιστάμενοι ιατροί του ΚΕΠΑ ενώ θα προκηρυχθούν επιπλέον θέσεις γιατρών.

Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων. Για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκε το ΚΕΠΑ το 2010- στις Επιτροπές θα ενταχθούν, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

Για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης του σώματος γιατρών και του διοικητικού προσωπικού των κέντρων. Επίσης, θα δημιουργηθεί και πλατφόρμα για να υποστηρίξει τις λειτουργίες των Επιτροπών και τον καλύτερο και ταχύτερο προγραμματισμό των ραντεβού.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΕΠΑ προχωρούμε στην ενίσχυση του αριθμού και των ειδικοτήτων του σώματος γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία. Μέχρι τώρα, το σώμα γιατρών, όχι μόνο δεν ανανεώθηκε ποτέ αλλά και αρκετοί έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησής ή για προσωπικούς λόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα να έχουμε μόνο 500 γιατρούς στο ΚΕΠΑ, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Με τη σημερινή Απόφαση υλοποιούμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οφείλουμε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία και το κάνουμε πράξη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερδιπλασιάζoνται οι γιατροί του ΚΕΠΑ και αυξάνονται οι ειδικότητές τους"

Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι ο Ντ. Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από τις κατηγορίες για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε σήμερα (6/2) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από τις εις βάρος του κατηγορίες για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, φέρνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά σε μια άνευ προηγουμένου ποινική δίκη.

Οι τρεις δικαστές του Εφετείου της Ουάσινγκτον απέρριψαν την επιχειρηματολογία Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί, επειδή οι κατηγορίες σχετίζονται με τις επίσημες ευθύνες του ως προέδρου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το πόστο του προέδρου τοποθετεί τους πρώην προέδρους υπεράνω του νόμου για πάντα έπειτα», τόνισαν οι δικαστές στην ομόφωνη απόφασή τους.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε «εκτελεστική ασυλία» που μπορεί να προστάτευε τον Τραμπ από ποινικές διώξεις ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος «δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη».

Ο Τραμπ έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ότι ο Ντ. Τραμπ δεν χαίρει ασυλίας από τις κατηγορίες για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020"

Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν γεννήθηκαν ποτέ επειδή ήταν κορίτσια

Στην Αλβανία, χιλιάδες κορίτσια δεν γεννήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για τα θύματα των επιλεκτικών αμβλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στη χώρα, όπως και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων όπου κυριαρχεί η πατριαρχική κουλτούρα και τα κορίτσια θεωρούνται από ορισμένους «ανεπιθύμητα».

«Όταν ο σύζυγός μου έμαθε ότι το τέταρτο μωρό μας θα ήταν ακόμα κορίτσι και ότι δεν θα μπορούσα να του δώσω αγόρι, έγινε τόσο βίαιος που κόντεψε να με σκοτώσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίνα, η οποία χρησιμοποίησε ψευδώνυμο για να κρύψει την ταυτότητά της.

«Ήμουν αποφασισμένη να ρισκάρω τη ζωή μου για να μην γεννήσω αυτό το μωρό», πρόσθεσε η 40χρονη. Το χρονικό όριο μέχρι το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση είχε περάσει και έτσι απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου η επέμβαση έγινε σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. «Εδώ και τρία χρόνια υποφέρω από γυναικολογικά προβλήματα που προκαλούν και ψυχολογικά προβλήματα», μουρμουράει πνίγοντας τα δάκρυά της.

Ανεπιθύμητα

Όπως και για χιλιάδες γυναίκες στην Αλβανία, η ζωή της θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν κυοφορούσε αγόρι. «21.000 κορίτσια έχουν χαθεί στην Αλβανία κατά τα 10 τελευταία χρόνια», εξηγεί η Μανουέλα Μπέλο, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην Αλβανία. «Όταν οι γονείς μαθαίνουν ότι το έμβρυο είναι θηλυκό, επιλέγουν, για διάφορους λόγους, μάλλον να κάνουν άμβλωση παρά να το κρατήσουν».

Ακόμη περισσότερο, όταν οι οικογένειες έχουν ήδη ένα κορίτσι: στην περίπτωση αυτή το ένα τέταρτο επιλέγει την άμβλωση παρά να αποκτήσει δεύτερο κορίτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών των Ηνωμένων Εθνών στα Τίρανα.

Ανάμεσα στο 2000 και στο 2020, η Αλβανία ήταν η τέταρτη χώρα στο κόσμο με την μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε γεννήσεις κοριτσιών και αγοριών: κατά μέσο όρο, 111 γεννήσεις αγοριών αντιστοιχούσαν σε 100 γεννήσεις κοριτσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Χάρη στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι αριθμοί έχουν κάπως αλλάξει: το 2022, επί 24.688 γεννήσεων, ο λόγος που είχε διαμορφωθεί ήταν 107 αγόρια για 100 κορίτσια, σύμφωνα με την έκθεση «Άνδρες και Γυναίκες 2023» του Ινστιτούτου Στατιστικής της Αλβανίας.

Στην Ινδία, χώρα που συνδέεται με τις επιλεκτικές αμβλώσεις, ο λόγος ήταν 108 αγόρια για 100 κορίτσια το 2021.

Οι αριθμοί παραμένουν αυξημένοι σε σχέση με τον βιολογικό μέσο όρο που κυμαίνεται στις 105 γεννήσεις αγοριών για 100 γεννήσεις κοριτσιών, εξηγεί ο Αριαν Τζόνκα, καθηγητής Δημογραφίας στο London School of Economics and Political Science.

Η άμβλωση στην Αλβανία επιτρέπεται μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα της κύησης. Μετά την δωδέκατη εβδομάδα, απαιτείται γνωμάτευση υπογεγραμμένη από τρεις γιατρούς για την πραγματοποίηση θεραπευτικής άμβλωσης σε περιπτώσεις ανωμαλιών του εμβρύου ή κινδύνου για την μητέρα.

Από το 2002, ο νόμος διευκρινίζει ότι απαγορεύεται η προγεννητική επιλογή. «Οι συνέπειες στο κοντινό μέλλον μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική ανισορροπία». Όμως, «με τις νέες τεχνικές που είναι πλέον πολύ διαδεδομένες και διευκολύνουν τον προσδιορισμό του φύλου του εμβρύου, είναι όλο και δυσκολότερο να αποδειχθεί ότι η διακοπή της κύησης έγινε διότι το έμβρυο ήταν θηλυκό», εξηγεί η Ρουμπένα Μοζίου, γυναικολόγος στα Τίρανα.

Μία απλή αιμοληψία την 7η εβδομάδα της κύησης μπορεί να δώσει μία εικόνα του φύλου – με ακρίβεια άνω του 90% – ακόμη και αν οι γιατροί ζητούν αυστηρούς ελέγχους στα ιδιωτικά εργαστήρια που προσφέρουν αυτήν την εξέταση χωρίς παραπεμπτικό.

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης

Το γραφείο της UNFPA στην Αλβανία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να επιστήσει την προσοχή του πληθυσμού, αλλά και των αρχών. Διότι οι ειδικοί στην περιοχή συμφωνούν: σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων, η άμβλωση εξαιτίας του φύλου του παιδιού είναι μία επιλογή επιβεβλημένη από την κοινωνία.

Πρώτη υπεύθυνη, η παραδοσιακή νοοτροπία που θεωρεί τον άνδρα «πυλώνα της οικογένειας» και το κορίτσι «βάρος ή αδύναμο φύλο απέναντι σε μία επιθετική κοινωνία», εξηγεί η Ανίλα Χότζα, ερευνήτρια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στα Τίρανα.

«Όταν ο γαμπρός και η πεθερά μου έμαθαν ότι το τρίτο μωρό μου ήταν κι αυτό κορίτσι, δυσαρεστήθηκαν πολύ. Η πεθερά μου μού πρότεινε να με πάει να κάνω άμβλωση σε ιδιώτη», διηγείται η Μαρία, στα γραφεία του UNFPA στα Τίρανα. Τελικά, αποφάσισε να κρατήσει την τρίτη κόρη της και είναι χαρούμενη γι’ αυτό κάθε μέρα.

Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, ο λόγος, που ήταν 110/100 στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει κατεβεί, αλλά παραμένει άνω του μέσου όρου. «Υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στους πατριαρχικούς κανόνες και την προτίμηση στα αγόρια», εξηγεί η Μάγια Ραΐτσεβιτς που διευθύνει το Κέντρο των Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Ποντγκόριτσα. Και προσθέτει στην ζυγαριά της ανισότητας «τον ρόλο υποτέλειας των γυναικών στην οικογένεια και την οικονομική τους εξάρτηση, διότι οι γυναίκες δεν κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία».

Το κέντρο ξεκίνησε το 2017 εκστρατεία με την ονομασία #Nezeljena – Ανεπιθύμητη. Στόχος, να ωθήσει την κοινωνία «να αναρωτηθεί για τις αξίες που διδάσκεται και καταλήγουν να κάνουν ένα φύλο επιθυμητό και ένα άλλο να μην έχει καν το δικαίωμα να γεννηθεί».

Τα Βαλκάνια αρχίζουν να διαπιστώνουν τα αποτελέσματα των εκστρατειών ευαισθητοποίησης. «Αλλά αν το φαινόμενο επιμείνει και αν δεν υπάρξουν γρήγορα νομοθετικά μέτρα», προειδοποιεί ο καθηγητής Αριάν Τζόνκα, «οι συνέπειες στο κοντινό μέλλον μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική ανισορροπία».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν γεννήθηκαν ποτέ επειδή ήταν κορίτσια "

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες της ΕΕ: Αντιδράσεις για τις «πράσινες» πρακτικές – Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν

 Αντιμέτωπες με αγροτικές κινητοποιήσεις παραμένουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, οι αγρότες απέκλεισαν κεντρικούς αυτοκινητόδρομους σε βορρά και νότο, ενώ στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν μέχρι τη Ρώμη. 

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων.

 
Ισπανία

Στους δρόμους με τρακτέρ μετά από διαδικτυακό κάλεσμα βγήκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ισπανία και απέκλεισαν πολλούς περιφερειακούς δρόμους. Ωστόσο, είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, καθώς τα τρία μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα της χώρας αντιδρούν στο διαδικτυακό κάλεσμα και παρουσιάζουν άλλη ατζέντα κινητοποιήσεων.

Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν «δίκαιες τιμές» για την παραγωγή τους, μεγαλύτερο έλεγχο των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ και μείωση της γραφειοκρατίας.

Μόνο τον μήνα Φεβρουάριο ετοιμάζονται συνολικά τουλάχιστον 50 κινητοποιήσεις αποκλείοντας μερικώς ή ολικώς κεντρικούς και δευτερεύοντες δρόμους της χώρας.

Λετονία

Σχεδόν 2.000 αγρότες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη Λετονία.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να μπορούμε να δουλεύουμε σε φυσιολογικές συνθήκες και να μπορούμε να παράγουμε. Θέλουμε να δουλέψουμε, απλώς δεν μας αφήνει αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα, είναι άχρηστο» αναφέρει ένας αγρότης.

Αγρότες με τρακτέρ, κρατώντας πανό και σημαίες κατέκλυσαν τους δρόμους σε 16 πόλεις της χώρας.

Ιταλία

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν σταθμευμένα σε περιοχή της Ρώμης. Οι αγρότες ειδοποιούν πως αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους θα φτάσουν στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

«Αν αυτή τη φορά ακουστούμε ίσως κάτι κατορθώσουμε. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε και να καταρρέουμε όπως πάντα, από τη στιγμή που ενταχθήκαμε στο ευρώ» λέει ένας Ιταλός αγρότης.

Κλιμάκιο αναμένεται να φτάσει και στο περίφημο μουσικό φεστιβάλ του Σανρέμο.

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι «πράσινες» αγροτικές πρακτικές – Τι ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Οι αγρότες διαφωνούν με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούν οι «πράσινες» αγροτικές πρακτικές καθώς πιστεύουν ότι η συμμόρφωση προς τα νέα περιβαλλοντικά στάνταρντ μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα.

Η μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων είναι ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε σήμερα να αποσυρθεί. «Η πρόταση της Κομισιόν για τα φυτοφάρμακα έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ούτε στην Κομισιόν. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι και για αυτόν τον λόγο προτείνω στο Συμβούλιο των Επιτρόπων να αποσυρθεί αυτή η πρόταση. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει»

Η παύση φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως την Ουκρανία και την Νότια Αμερική παραμένουν εστία έντασης.  

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες της ΕΕ: Αντιδράσεις για τις «πράσινες» πρακτικές – Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν"

Κυβερνητικές πηγές για αγρότες: «Ναι» Μητσοτάκη σε συνάντηση αν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση

Μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι αγρότες για μπλόκα, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Λάρισα, και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρα καθώς και από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, ότι δεν έχουν κλείσει ποτέ την πόρτα και πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τους αγρότες, στην περίπτωση που υπάρχει αίτημα από μία ενιαία εκπροσώπηση ή αίτημα από κάποιο θεσμικό όργανο. 

Επιπλέον, επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες. Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο. Έτσι, σχετικά με τα αιτήματα που ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες: Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Στη συνολικότερη προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα συμβάλει και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσα από το οποίο, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση: Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχει καταθέσει – ως έχει δικαίωμα- 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές – άτυπη ενημέρωση. Είναι ίδιες με αυτές που μόλις προχθές κατέθεσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν – εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα: Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε από τον ΙΑΝΟ και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας.
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δις, εκ του οποίου τα περισσότερα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις: Με εντολή του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, σε super market και σε λοιπά σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. Στους ελέγχους λαμβάνονται δείγματα προϊόντων γάλακτος αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Αντίστοιχοι μηχανισμοί του ΥΠΑΤ θα κινηθούν και για ελέγχους στο μέλι και στο κρέας.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Άλλωστε πολλές από τις ανωτέρω παρεμβάσεις έγιναν πραγματικότητα λόγω και της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικές πηγές για αγρότες: «Ναι» Μητσοτάκη σε συνάντηση αν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση"

Λύνει τη σιωπή του ο Πολυχρονόπουλος μετά τις καταγγελίες: Θα απολογηθώ σε όποιον έχει βάλει έστω 1 ευρώ

Σπάει τη σιωπή του ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μετά τις πολυάριθμες κατηγορίες που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Από το κτίριο του «Άλλου Ανθρώπου» στο οποίο βρίσκεται, ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, μιλώντας στο MEGA και το Live News, ανέφερε: «Στους μόνους που θα απολογηθώ είναι στην ελληνική Δικαιοσύνη όταν και αν με καλέσει και στους ανθρώπους που έχουν βάλει έστω και 1 ευρώ.
Είμαι στον Άλλον Άνθρωπο και είμαι εδώ.

Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα. Και αυτούς που έρχονται και βοηθάνε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αυτό μου δίνει δύναμη να πιστεύω ότι ο Άλλος Άνθρωπος θα συνεχίσει να υπάρχει και να υπάρχει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, Νίκος Αλεξανδρής, ανέφερε: «Είναι λυτρωτική η εισαγγελική παρέμβαση γιατί πλέον όποιος θέλει να καταγγείλει κάτι θα πρέπει να απευθυνθεί στον φυσικό δικαστή. Θα πάψουμε πια να κυνηγάμε φαντάσματα, θα πάψουμε να απαντούμε σε ερωτήσεις, καταγγελίες, δηλώσεις. Είμαστε εδώ μισή ώρα και παραπάνω από 200 άνθρωποι ήρθαν έφαγαν πρωινό, ήπιαν καφέ. Έρχονται. Και ο κ. Πολυχρονόπουλος μας είπε ότι έρχονται εθελοντές για να βοηθήσουν.

Δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Όλο αυτό δεν του επιτρέπει να είναι μπροστά να μιλάει με τους ανθρώπους. Η μητέρα του είναι επίσης εδώ μέσα στις εγκαταστάσεις. Ζει την απόλυτη ντροπή. Στα 80 της χρόνια είναι αναγκασμένη να δίνει εξηγήσεις για εγκληματική οργάνωση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λύνει τη σιωπή του ο Πολυχρονόπουλος μετά τις καταγγελίες: Θα απολογηθώ σε όποιον έχει βάλει έστω 1 ευρώ"

Κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα «υπόσχονται» οι Χούθι αν δεν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Τα πρόσφατα χτυπήματα που κατάφεραν οι δυνάμεις της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας στους Χούθι δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους φιλοϊρανούς αντάρτες στις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το αντίθετο μάλιστα.

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, Τρίτη 6.2.2024, οι Χούθι έκαναν «επίδειξη δύναμης» επιχειρώντας να χτυπήσουν δύο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το Ισραήλ.

Το ένα ήταν πλοίο που στοχοθέτησαν οι Χούθι ήταν το υπό ελληνική σημαία Star Nasia, το οποίο υπέστη ζημιές, αλλά το πλήρωμά του δεν τραυματίστηκε.

Το δεύτερο ήταν το βρετανικής ιδιοκησίας Morning Tide, όμως τα πυρά των Χούθι δεν το βρήκαν, αφού – σύμφωνα με την εταιρεία που το διαχειρίζεται – σημειώθηκε έκρηξη κοντά στο πλοίο, που δεν προκάλεσε καμιά ζημιά και το πλοίο μπόρεσε να συνεχίσει το δρομολόγιο του.

Μετά από τα χτυπήματα αυτά, ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, δήλωσε ότι το σιιτικό κίνημα «θα κλιμακώσει περαιτέρω» τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία αν η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα δεν σταματήσει.

Οι Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις σε εμπορικά πλοία με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αυτό που περιγράφουν ως πράξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα «υπόσχονται» οι Χούθι αν δεν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα"

Φλώρινα: Προφυλακίστηκε ο 54χρονος με τον βαρύ οπλισμό στο σπίτι του

Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 54χρονος από τη Φλώρινα, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν βαρύς οπλισμός και εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 54χρονος, κατά την απολογία του, χαρακτήρισε αβάσιμες τις κακουργηματικές σε βάρος του κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ήταν συλλέκτης οπλικών συστημάτων, τα όπλα που είχε στην κατοχή του δεν ήταν λειτουργικά και τα είχε βρει είτε στους ορεινούς όγκους της περιοχής, όπου έχουν γίνει πολλές μάχες τόσο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον εμφύλιο, αλλά και σε πεδία βολής.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Γιώργος Τζήκας, τα περισσότερα όπλα από αυτά δεν ήταν λειτουργικά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια και δεν τα επισκεύαζε για να τα μεταπωλήσει – όπως έχει ακουστεί – καθώς τα εργαλεία και η γνώσεις που διέθετε ο 54χρονος ήταν ερασιτεχνικές.

Υπενθυμίζεται ότι η 57χρονη σύζυγός του είχε προφυλακιστεί και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα οδηγηθεί και ο 54χρονος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Προφυλακίστηκε ο 54χρονος με τον βαρύ οπλισμό στο σπίτι του"

Γιώργος Κύρτσος: Άρση της ασυλίας του αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα Τρίτη (06/02/2024) την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, κατόπιν του αιτήματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου έγινε στην Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ανάταση χειρός, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σε σχέση με ποινική δίωξη, διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γεωργίου Κύρτσου, σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κύρτσος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2019 με τη ΝΔ. Το 2022 διεγράφη από τη ΝΔ και έκτοτε ο κ. Κύρτσος μετακινήθηκε από το ΕΛΚ, στην Ομάδα των Φιλελευθέρων του ΕΚ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Κύρτσος: Άρση της ασυλίας του αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Κούγια στην ΕΕΑ – Σοβαρές καταγγελίες και φάκελος 200 σελίδων

Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μετά την κατεπείγουσα κλήση που του έγινε, προχωρώντας σε πολύ σοβαρές καταγγελίες σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του στην ΕΕΑ κατά την οποία παρέδωσε έναν μεγάλο φάκελο 200 σελίδων στην Επιτροπή, προκειμένου να τον εξετάσει και να δει τις θέσεις των «ερυθρόλευκων».

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα μελετήσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Κούγιας και θα αποφασίσει σε ό,τι έχει να κάνει με την αρμοδιότητά της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Κούγια στην ΕΕΑ – Σοβαρές καταγγελίες και φάκελος 200 σελίδων"

Οι αγρότες κλείνουν τις εθνικές οδούς και κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Λάρισα (βίντεο)

Μπλόκο στις εθνικές οδούς και κάθοδο με τα τρακτέρ τους την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες κατά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας το μεσημέρι της Τρίτης (06.02.24).

Συγκεκριμένα, οι αγρότες στη σύσκεψη στη Λάρισα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και από αύριο, Τετάρτη να κλείσουν όλα στα σημεία σε εθνικές και επαρχιακές οδούς με τα τρακτέρ τους.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες προτάσσουν επτά αιτήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους και θεωρούν κρίσιμη την ικανοποίησή τους.

Ειδικότερα ζητούν:

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων. Οι αγρότες, μετά από δυόμιση ώρες συνεδρίαση αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Να κλείνουμε την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ από αύριο.
  • Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
  • Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Αυτή την ώρα, οι αγρότες κλείνουν με τα αυτοκίνητα τους κλείνουν την εθνική οδό στην Νίκαια Λάρισας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες κλείνουν τις εθνικές οδούς και κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Λάρισα (βίντεο)"

Άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή, με τη συγκεκριμένη απόφαση να την αφορά το Quatar Gate, δηλαδή την υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκεται το Κατάρ.

Η σχετική ψηφοφορία έγινε με ανάταση χειρός και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Δεκέμβρη του 2022, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο"

Τραγωδία στα Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ – Δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του Αγοραστού

Την πόρτα του γραφείου του εφέτη-ανακριτή  περνούν σήμερα Τρίτη (6/2) 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που διετέλεσαν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι αλλά και υπάλληλοι με ειδικές θέσεις στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, από το 2016 έως και το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής  βλάβης  και ελαφράς σωματικής  βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Στο μεταξύ δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος άσκησε σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τον εντοπισμό θυμάτων και την απομάκρυνση των βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ – Δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του Αγοραστού"

Απεβίωσε ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ο 73χρονος Βαγγέλης Ρωχάμης από το Λευκαντί, μια εμβληματική μορφή της παρανομίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ο 73χρονος νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική με σοβαρά προβλήματα υγείας και τελικά κατέληξε.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Ρωχάμης

Γεννήθηκε το 1951. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό τη συντήρησή της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στον στρατό, οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του '70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Τον Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του '80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο Βαγγέλης Ρωχάμης"

Θρίλερ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ελληνόκτητο πλοίο έγινε στόχος των Χούθι νοτιοδυτικά του Άντεν

Η εταιρεία Ambrey για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ανακοίνωσε πως ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ στοχοθετήθηκε ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης και έπλεε προς νότο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο κατευθυνόταν στην Ινδία προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέφερε έκρηξη σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ελληνόκτητο πλοίο έγινε στόχος των Χούθι νοτιοδυτικά του Άντεν"

Πήρε πίσω η Κομισιόν τον περιορισμό παρασιτοκτόνων, πίεση από τους αγρότες

Σε μία ακόμη κίνηση προς τους αγρότες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε σήμερα την χαριστική βολή σε νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη μπλοκάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα τον περιορισμό της χρήσης των παρασιτοκτόνων.

Στοιχείο-κλειδί του Πράσινου Συμφώνου, το νομοσχέδιο είχε προταθεί τον Ιούνιο 2022 από τις Βρυξέλλες προβλέποντας δεσμευτικού χαρακτήρα στόχους για την μείωση κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 της χρήσης των χημικών παρασιτοκτόνων και των κινδύνων που προέρχονται από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την περίοδο 2015-2017.

Η πρόταση «έγινε σύμβολο πόλωσης», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν, την ώρα που οργισμένοι αγρότες καταγγέλλουν εδώ και εβδομάδες τις οικολογικές ρυθμίσεις που χαρακτηρίζουν υπερβολικές.

Το νομοσχέδιο «απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν υπάρχει πρόοδος στο Συμβούλιο. Θα προτείνω στο σώμα των Επιτρόπων να αποσυρθεί η πρόταση αυτή», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το θέμα παραμένει επίκαιρο», αλλά «για να προχωρήσουμε απαιτείται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Η Κομισιόν θα μπορούσε να κάνει νέα πρόταση, πολύ πιο ώριμη, με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων πλευρών», είπε χωρίς να δώσει καμία χρονική ένδειξη.

«Οι αγρότες χρειάζονται οικονομικούς λόγους για να υιοθετήσουν μέτρα προστασίας της φύσης, ίσως δεν τους έχουμε εκθέσει αυτούς του λόγους κατά πειστικό τρόπο», είπε.

Η Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε καταδικάσει «ένα καθαρά ιδεολογικό κείμενο, κακοσχεδιασμένο, μη ρεαλιστικό και χωρίς χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε στο πλευρό μας τους αγρότες για ένα βιώσιμο μέλλον της γεωργίας. Ο διάλογος συνεχίζεται», είπε.

Χωρίς νόημα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει την πρόταση για τα παρασιτοκτόνα στο τέλος του Νοεμβρίου έπειτα από τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που στέρησαν από το κείμενο την ουσία του με στόχο να απαλλαγεί ο αγροτικός κόσμος από δεσμεύσεις που θεωρήθηκαν ανεδαφικές.

  • Η κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά σπάνια και ισοδυναμεί με ντε φάκτο ενταφιασμό του νομοσχεδίου λίγους μήνες πριν από την ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου 2024, ενώ το Πράσινο Σύμφωνο της Ενωσης έχει μεταβληθεί σε φάντασμα.

Θεωρητικά, οι υπουργοί Γεωργίας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συζητούν το κείμενο, αλλά στην πράξη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους 27 είχαν βαλτώσει καθώς πολλά κράτη ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις του στις αποδόσεις τις παραγωγής και στην επισιτιστική κυριαρχία.

«Το κείμενο προέβλεπε μειώσεις (της παραγωγής) και αυτό δεν είχε νόημα. Χάρη στην δική μας δουλειά, η πρόταση αυτή πετάχτηκε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέρνερ.

«Θα παραμείνουμε το κόμμα των αγροτών, βρισκόμαστε στο πλευρό σας», πρόσθεσε, καθώς η ευρωπαϊκή δεξιά μετατρέπει το θέμα σε κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου ανακοινώνεται λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση ευρωπαϊκού οδικού χάρτη στο πλαίσιο του οποίου οι Βρυξέλλες προτείνουν κλιματικό στόχο για το 2040 που σχετικά προστατεύει τον γεωργικό τομέα (11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).

Πολωμένη συζήτηση

Απέναντι στις παρελάσεις των τρακτέρ και τους αποκλεισμούς των δρόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Βρυξέλλες πληθαίνουν τις κινήσεις απέναντι στους αγρότες.

Η Κομισιόν πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να χορηγήσει μερική εξαίρεση από τις υποχρεώσεις της αγρανάπαυσης και να περιορίσει τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, δύο από τα βασικά θέματα των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, υποσχέθηκε «απλοποίηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την συνομολόγηση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur με τις χώρες της νότιας Αμερικής, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους αγρότες ορισμένων χωρών μελών.

Ηδη τον περασμένο χρόνο, οι Βρυξέλλες απέσυραν νομοσχέδιο για τις ετικέτες των προϊόντων διατροφής που προκαλούσε την αγανάκτηση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε εκ νέου ότι κατανοεί την οργή των αγροτών.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την πολωμένη συζήτηση, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη (...) Πρέπει να αποφύγουμε να επιρρίπτουμε ο ένας στον άλλο την ευθύνη και να αναζητήσουμε μαζί λύσεις στα προβλήματα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν που είναι πιθανόν να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε πίσω η Κομισιόν τον περιορισμό παρασιτοκτόνων, πίεση από τους αγρότες"

Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Στηρίζουμε αυτό που ζει η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας 2.000 χρόνια

Για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια μίλησε σήμερα, Τρίτη (6/2), ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας πως η Εκκλησία πιστεύει αυτό που ζούμε 2.000 χρόνια.

Ο Ιερώνυμος δεν «άδειασε» τον Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος τόνισε πως όποιος βουλευτής στηρίξει το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα είναι αποδεκτός στην Εκκλησία, ενώ σχετικά με τις ενδεχόμενες συγκεντρώσεις, απάντησε πως η Εκκλησία μίλησε και έδωσε το μήνυμα στον λαό.

Σε ερώτηση που δέχθηκε κατά την άφιξή του στην Ιερά Μονή Πεντέλης - σε συνέδριο στη μνημη του Μεγαλου Φωτιου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως -, σχετικά με το αν έχει διχαστεί ο κόσμος από το νομοσχέδιο, απάντησε: «Μη ρωτάτε εμάς, ρωτήστε άλλους».

Στη συνέχεια δημοσιογράφος του επισήμανε τις δηλώσεις Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Εμείς αυτό που είχαμε να πούμε, αυτό που πιστεύουμε, αυτό που ζει η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας 2.000 χρόνια, αυτό στηρίζουμε. Τώρα, εκείνοι που έχουν τις φαεινές ιδέες για να αλλάξουν τα πράγματα θα δείξουν τα πράγματα».

«Είναι δύσκολα τα πράγματα», τον ρώτησαν στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι κι αυτός απάντησε: «Όλες οι εποχές έχουν δυσκολίες».

Τέλος, σχετικά με τις ενδεχόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες που θα γίνουν, όπως για παράδειγμα μετά το κάλεσμα του Μητροπολίτη Πατρών, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Η Εκκλησία μίλησε, έδωσε το μήνυμα στον λαό».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιερώνυμος για ομόφυλα ζευγάρια: Στηρίζουμε αυτό που ζει η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας 2.000 χρόνια "

Δύο άνδρες στα χέρια της Αστυνομίας για βιασμούς παιδιών – Ο ένας είναι ο πατέρας των ανηλίκων

Φιλιππινέζος ασελγούσε και προσπάθησε να βιάσει το κοριτσάκι της συντρόφου του από την ηλικία των 6 ετών! Απίστευτη υπόθεση με φερόμενο βιαστή τον 54χρονο αλλοδαπό, ήρθε να προστεθεί στα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες με σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων.

Παράλληλα, χθες συνελήφθη και ένας 55χρονος και εκείνος φερόμενος ως βιαστής, γιατί όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας όταν οι δυο κόρες του ήταν ανήλικες, ασελγούσε σε βάρος τους και τις βίαζε!

Φιλιππινέζος κακοποιούσε κοριτσάκι από 6 ετών

Ο 54χρονος άνδρας από τις Φιλιππίνες, συνελήφθη στο πλαίσιο ελέγχου από περιπολούντες αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, το μεσημέρι της Κυριακής, διωκόμενος με ένταλμα για κατάχρηση ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, είχε προηγηθεί το Νοέμβριο του 2023 αυτεπάγγελτη προανάκριση κατόπιν καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ο 54χρονος σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί, κατά το χρονικό διάστημα από το 2016 έως το Σεπτέμβριο του
2022 έκανε τις παραπάνω πράξεις σε βάρος ανήλικης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι σύντροφος της μητέρας της ανήλικης, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί, πάντως από όταν η ανήλικη ήταν στην ηλικία των έξι ετών, εν απουσία της μητέρας της από το σπίτι και εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του, προχωρούσε κατ’ επανάληψη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος της, με τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο το 2022, όταν ο συλληφθείς επιχείρησε να έλθει σε συνουσία μαζί της, πράξη που δεν ολοκληρώθηκε, διότι η ανήλικη αντέδρασε και διέφυγε τρέχοντας. 
Πατέρας φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά τις κόρες του

Συνελήφθη, το μεσημέρι της Δευτέρας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, 55χρονος που διώκονταν με ένταλμα για απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου συμπληρώσαντος τα 14 έτη και μη συμπληρώσαντος, τελεσθείσα από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, δυνάμει σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προέκυψε ότι ο συλληφθείς, ο οποίος είναι βιολογικός πατέρας δυο κοριτσιών γεννημένες το 2002 η μια και το 2005 η δεύτερη, σε μη επακριβώς προσδιορισθέντα χρόνο, από το έτος 2014 ως και το έτος 2019 και ενόσω οι θυγατέρες του ήταν ανήλικες, εκμεταλλευόμενος την απουσία της μητέρας αυτών από το σπίτι τους, προχωρούσε κατ’ επανάληψη σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος τους.

Η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ’ όπου, αφού του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα συγκεκριμένα αδικήματα, παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση στο 14ο Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και εκδόθηκε το ανωτέρω ένταλμα σύλληψης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο άνδρες στα χέρια της Αστυνομίας για βιασμούς παιδιών – Ο ένας είναι ο πατέρας των ανηλίκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news