facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)

240712_0.jpg

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024"

Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες – Το μήνυμα Κικίλια

«Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες μας, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εναέρια θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μετέβη στη φωτιά στην Κορινθία.

«14 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα, 50 πυροσβεστικά οχήματα, 152 πυροσβέστες και δασοκομάντος, υδροφόρες, μηχανήματα έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους καθώς και 2 ερπυστριοφόρα του στρατού επιχείρησαν από το μεσημέρι στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στη Στιμάγκα Κορινθίας».

Ο υπουργός καταλήγει: «Όλοι τους έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη και τους ευχαριστώ από καρδιάς».

Πραγματική μάχη ενάντια στις πύρινες φλόγες έδωσαν εθελοντές, πυροσβέστες και εναέρια μέσα προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και γρήγορα πήρε διαστάσεις, ευτυχώς όχι σε κατοικημένη περιοχή καθώς η φορά του ανέμου ήταν αντίθετη από το χωριό.

Ωστόσο, η φωτιά πέρασε στη χαράδρα, δημιούργησε πολλαπλά μέτωπα ενώ χαρακτηρίζεται δύσκολη και λόγω της μορφολογίας του εδάφους που έχει πολλούς αμπελώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι τα πεύκα και τα κουκουνάρια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες – Το μήνυμα Κικίλια"

Πυροσβεστική: Εκδηλώθηκαν 50 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ένα 24ωρο.

Αναλυτικά:

Από Ω/18:00/10-07-2024 έως Ω/18:00/11-07-2024 εκδηλώθηκαν 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 45 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε (5).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Εκδηλώθηκαν 50 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Tζορτζ Τσούνης στο ΕΡΤΝews: «Να σεβαστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία των Πρεσπών»

Να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε να αποφευχθούν εντάσεις, καλεί τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη – ο κ. Τσούνης μίλησε ακόμα για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο κ. Τσούνης επεσήμανε πως δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της Ευρώπης για το εάν τα όσα κάνει η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας θα την εκτροχιάσουν από την ευρωπαϊκή της πορείας, σημείωσε όμως πως «θα ήταν λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή. Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα ελλληνοτουρκικά, ο κ. Τσούνης σημείωσε επίσης πως το μορατόριουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πολλά οφέλη αφού μειώθηκε κατά 90% ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αλλά και οι αερομαχίες στο Αιγαίο. «Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να συνεχίσουν. Είναι προς όφελος και των δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσούνης υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. «Η Ελλάδα έχει πολλή αξιοπιστία στην περιοχή. Επιπλέον, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας που περιβάλλεται από αρκετά τόξα αστάθειας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Ελλάδα ως βασικό εταίρο όσο και η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσούνη στον Απόστολο Μαγγηριάδη στην εκπομπή Επίλογος έχει ως εξής:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Κύριε Πρέσβη, ευχαριστούμε για την αποψινή σας φιλοξενία στην Πρεσβεία. Είστε στον τρίτο χρόνο της θητείας σας ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ποια η άποψή σας για τη χώρα; Είστε αισιόδοξος;

Γιώργος Τσούνης: Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι μαζί σας απόψε. Ευχαριστώ γι’ αυτή την επίσκεψη. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Η Ελλάδα έχει ανακάμψει από μια μεγάλη ύφεση, μια κρίση κι ανακάμπτει με πολύ ισχυρό τρόπο. Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια. “Οικονομία της Χρονιάς” κατά τα έτη 2022-2023 σύμφωνα με τον Economist. Οδηγήσατε τον δείκτη ανεργίας από το 28% όπου βρισκόταν σε μονοψήφιες τιμές οι οποίες πέφτουν. . Πήγες από ένα κράτος όπου δεν μπορούσες να βρεις μια δουλειά, τώρα δεν μπορείς να βρεις εργάτες, μεγάλη αλλαγή. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ποσοστό του ΑΕΠ και μειώνεται κατακόρυφα.

Είναι, δε, ένα διαχειρίσιμο, βιώσιμο προφίλ χρέους. Περίπου το 58% είναι σταθερό για 17 χρόνια στο 1,2%. Η οικονομία, ωστόσο, πηγαίνει πολύ καλά. Υπάρχουν επενδύσεις. Εταιρείες των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών έχουν ανακαλύψει την Ελλάδα. Έχουμε επενδύσει στην επιτυχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως έχει το ένα πιο σημαντικό πράγμα, που αναζητούν οι επικεφαλής των εταιρειών. Πανέξυπνοι, σπουδασμένοι άνθρωποι. Διαθέτει το πνευματικό κεφάλαιο. Έτσι, Αμερικανοί επενδυτές όπως η Pfizer, η Cisco, η Amazon, η Google, η Μeta ανακάλυψαν την Ελλάδα. Και ξέρετε και κάτι; Όταν λέω ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας, το πιστεύω.  

Απόστολος Μαγγηριάδης: Μιας και αναφέρεστε σε Αμερικανικές επενδύσεις από Cisco, Amazon, Google και Microsoft. Καταρχάς, βλέπετε καμία πρόοδο σε αυτές τις επενδύσεις, καθώς και άλλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα… ή άλλων τομέων, να έρχονται για επενδύσεις στην Ελλάδα; 

Γιώργος Τσούνης: Βεβαίως. Ας ρίξουμε, για παράδειγμα, μια ματιά στην Pfizer. Ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια δίχως κανένα αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη κι έχει πλέον πάνω από χίλιους ειδικούς στην τεχνολογία, που κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά εκεί σήμερα. Ο καλός μου φίλος Άλμπερτ Μπούρλα θα ήθελε να προσλάβει άλλους 200, αν όχι 500, στα επόμενα χρόνια. Η Cisco έχει αποτύπωμα εκεί. Η Deloitte έχει πολύ μεγάλο αποτύπωμα εκεί.

Η Google, η Microsoft και η AWS επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα. Πλέον μεγάλο μέρος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα έχει ως γνώμονα την ακίνητη περιουσία και τον τουρισμό. Αυτό είναι θαυμάσιο. Πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικές επενδύσεις. Επιδιώκεται, επίσης, το υψηλότερο επίπεδο επισκεπτών. ‘Ερχεται, λοιπόν, το Four Seasons στο Αιγαίο. Ένα One & Only έχει ανοίξει στη Γλυφάδα. Άλλο ένα άνοιξε στην Κέα. Ένα Mandarin Oriental άνοιξε στη Μεσσηνία. Το Hilton προσχωρεί στον Όμιλο Waldorf, μια επένδυση που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Ένα Mandarin κι ένα δεύτερο Marriott έρχονται στη Γλυφάδα. Άλλο ένα One & Only καθώς και ένα Aman Resort έρχονται στη Μύκονο. Υπάρχει έκρηξη τουρισμού στην Ελλάδα, πράγμα υπέροχο.

Η αγορά ακινήτων είναι σε άνθιση στην Ελλάδα, πράγμα θαυμάσιο. Επενδύσεις, όμως, προκύπτουν και στην τεχνολογία και σε καινοτομίες μιας οικονομίας του 21ου αιώνα. Αυτό θέλουμε να το βλέπουμε να συμβαίνει ακόμα περισσότερο. Υπάρχει ένα προσχέδιο του πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Μια Ελλάδα, όμως, που έχει ως πρωθυπουργό έναν απόφοιτο των σχολών διοίκησης του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, καθώς και μια εξαιρετικά ικανή ομάδα οικονομολόγων.

Έχουν θέσει το οικονομικό μέλλον της χώρας στις σωστές ράγες κι έχουν σημειώσει εκπληκτική πρόοδο. Νομίζω ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, να εμβαθύνει και να ευημερεί. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που παίζει έναν μικρό ρόλο σε αυτό. Αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει κι η πλευρά που μιλά για δυσφορία, προερχόμενη από ανθρώπους που παλεύουν, διότι το κόστος της ζωής γίνεται υπερβολικά υψηλό και δεν έχουν τις ευκαιρίες να ακολουθήσουν τις τάσεις. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αισθάνεστε ότι η συμπερίληψη είναι μια έννοια… και ξέρω ότι εργάζεστε πάνω σε αυτό, η οποία μπορεί να επιτευχθεί; 

Γιώργος Τσούνης: Ασφαλώς και μπορεί. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ας απαντήσω την πρώτη σας ερώτηση για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο ζήτημα. Στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω του 3%. Είναι χαμηλότερος. Και νομίζω πως είναι πιο έντονα τα πράγματα από τις περισσότερες χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, και τα έξοδα της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών για επανεκκίνηση των οικονομιών τους μετά από τον COVID. Πρόσθεσε επιτάχυνση στις οικονομίες αλλά δημιούργησε και πληθωρισμό. Προτίμησαν, όμως, ξέρετε, και πολύ σοφά να επανεκκινήσουν την οικονομία όταν ο κόσμος είχε χάσει την ελπίδα. Μία συνέπεια ήταν και ο πληθωρισμός, τον οποίο αντιμετωπίζουν. Και αυτό απαιτεί χρόνο. Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα.

Αν όμως μιλάμε για συμπερίληψη και ευκαιρίες για όλους πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Ξέρετε την ιστορία της οικογένειάς μου, η μάνα μου και ο πατέρας μου έφυγαν από ένα μικρό χωριό, φτώχεια. Πήγαν στην Αμερική και βρήκαν δουλειά. Μπόρεσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ, αλλά τους δόθηκαν ευκαιρίες. Γίναμε αποδεκτοί. Οι αδελφές μου κι εγώ πήγαμε όλοι στο κολέγιο, αποφοιτήσαμε και μπορέσαμε να έχουμε ευημερία. Αυτή την ευκαιρία θέλω να την έχουν όλοι οι άνθρωποι, γιατί αυτή την κοινωνία πρέπει να έχουμε. Αυτό το ήθος. Να έχουμε ευκαιρίες για όλους.

Δεν είναι μόνο το σωστό για την κοινωνία, είναι το σωστό και για την οικονομία όταν βοηθάμε κάθε παιδί να έχει σπουδαία μόρφωση. Ν’ ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας. Απελευθερώνουμε δημιουργικότητα και ζωντάνια στην οικονομία. Αυτό αναπτύσσει τις οικονομίες. Έχουμε όλοι μας λοιπόν δουλειά όσον αφορά αυτό, να διασφαλίσουμε ότι έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπέροχη η αναφορά στην ιστορία των γονιών σας. Νιώθω όμως πως αυτή η ευελιξία, στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι πλέον τόσο εύκολη όσο ήταν στη δεκαετία του ’40 ή του ’50. Θα ήθελα και τη γνώμη σας ως προς το πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν οι Έλληνες στις ΗΠΑ και να έχουν καλύτερες ευκαιρίες. 

Γιώργος Τσούνης: Απόστολε, δεν ήταν εύκολο ούτε στις δεκαετίες του ’40 ή του ’50, διότι ο κόσμος άφηνε την Ελλάδα… δίχως πολλά χρήματα, δίχως τη γνώση της γλώσσας και πήγαινε σε ένα άγνωστο μέρος να ξαναρχίσει τη ζωή του. Δεν ήταν εύκολο για κανέναν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στον κόσμο. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά. Φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάστασή τους. Ανησυχώ που υπάρχουν 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Σομαλία. Ανησυχώ για αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και σε τι θα μπορούσε να αποβλέπει μια πιθανή μετανάστευση.

Ο κόσμος είναι πολύπλοκος και πρέπει να συνεργαζόμαστε, ώστε να βελτιώσουμε κάποιες από τις συνέπειες αυτές. Για να απαντήσω όμως συγκεκριμένα στην ερώτησή σου για το πώς δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους… Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε παγκοσμίως να υποεπενδύουμε σε μεγάλες ανάγκες των πληθυσμών και των οικονομιών μας. Θα κριθούμε από το πώς φερόμαστε στους πιο ευάλωτους. Θέλω κάθε σχολείο να μοιάζει με παλάτι. Θέλω κάθε παιδί να λάβει πρώτης ποιότητας εκπαίδευση. Θέλω κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να πάει στο πανεπιστήμιο, στο καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή, αν το επιλέξει, να πάει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή να επιλέξει μια άλλη σταδιοδρομία.

Θέλω να γίνει μια ζωντανή οικονομία του 21ου αιώνα, που παρέχει ευκαιρίες για όλους και γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Ξεκινά με μια εξαιρετική μόρφωση για όλους. Ξεκινά επίσης με τη διαβεβαίωση ότι παρέχουμε τη βάση για να αναπτυχθούν οι εταιρείες στην Ελλάδα, να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κόμβους εδώ. Στις ΗΠΑ έχουμε κινητικότητα προς τα επάνω. Έχουμε πολλές μεγάλες εταιρείες. Αν δεν είσαι καλά στη Google πας στην Amazon, ή στη Μicrosoft. Είναι πολύ μεγάλες εταιρείες. Υπάρχει ανοδική κινητικότητα κι ο κόσμος έχει ευκαιρίες. Θέλω όλες οι χώρες, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, όλες οι χώρες να είναι τόποι ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους. Θα μιλήσουμε εκτενώς για τη μόρφωση. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πείτε μου, πώς βλέπετε την προσωπική σας πινελιά στο διπλωματικό πόστο που υπηρετείτε αυτή τη στιγμή; Θυμάμαι έξι ή επτά Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρέτησαν στο πόστο αυτό πριν από εσάς. Μπορώ να σας πω ότι ήταν εντελώς διαφορετικοί. Πώς αξιολογείτε λοιπόν τη δική σας προσέγγιση; 

Γιώργος Τσούνης: Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους προκατόχους μου. Θεωρώ πως δεν ήταν μόνο εξαιρετικοί διπλωμάτες καριέρας, αλλά και θαυμάσιοι άνθρωποι. Σέβομαι τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη ζωή τους και το έργο που επιτέλεσαν εδώ στην Ελλάδα. Εγώ δεν προέρχομαι από τη διπλωματική κοινότητα. Ήμουν επιχειρηματίας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μού ζήτησε να έρθω εδώ. Γνώριζα ήδη τη γλώσσα. Περνούσα τα καλοκαίρια μου στον Πλάτανο.

Σαν επιχειρηματίες είμαστε κάπως πιο αργοί. Προέρχομαι όμως από μια προοπτική που με κάνει να πιστεύω πως καλύτερη διπλωματία είναι αυτή που εξελίσσει. Πιστεύω πως όταν προσεγγίζω κάποιον για ένα ζήτημα δεν είναι για τις ΗΠΑ και για το τι θέλουμε να κάνει. Αυτό που λέω είναι…Εμείς οι δυο μας έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε μαζί. Και θέλω να το κάνω με σεβασμό. Σε παρακαλώ δώσε μου τη γνώμη σου πως μπορούμε να το λύσουμε μαζί. Χτίζει και τις προσωπικές σχέσεις. Είναι αυτό που κάνουμε τώρα. Είσαι στην οικία του πρέσβη. Είμαστε ανοιχτοί. Δεν κρυβόμαστε.

Προσωπικά, περπατώ σε όλη την Αθήνα. Σε όλη τη χώρα. Έχω πάει σε κάθε γωνία της Ελλάδας, όχι μόνο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, Αλεξανδρούπολη, Μάνη, Γιάννενα, Πρέβεζα, Τρίπολη, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα. Έχω πάει παντού, αγαπάω τους Έλληνες, είναι καλοί άνθρωποι. Σε ότι κάνεις σε αυτή τη ζωή, με τους φίλους, με τα παιδιά σου, τη γυναίκα σου, με την οικογένεια, με συνεταίρους, με συγκάτοικους, πρέπει να έχεις σεβασμό. Και εύχομαι να ξέρουν οι Έλληνες ότι είμαι άνθρωπος που έχω πολύ σεβασμό και αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Και μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί και να έχουν η Ελλάδα και η Αμερική μια πιο σφιχτή σχέση.  Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά και να δείξουμε, να καταδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα. Ένα συμβόλαιο σεβασμού και συνεργασίας, ώστε να ενώσουμε τις δύο χώρες και τους λαούς τους. Ακόμα κι αν περιλαμβάνει υπηρεσίες πληροφοριών, στρατό, οικονομικά, επενδύσεις, διπλωματία, πολιτισμό, μουσεία, εκπαίδευση, οτιδήποτε. Οτιδήποτε αποτελεί στυλοβάτη της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το δείξουμε. Όχι μόνο με λόγια, με έργα. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην επιτυχία της Ελλάδας. Θα στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα πάντοτε.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα φύγετε από τη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους, μαθαίνω. Θα επιστρέψετε στις επιχειρήσεις ή θα αναζητήσετε κάποιο άλλο διπλωματικό πόστο ανά τον πλανήτη; 

Γιώργος Τσούνης: Απόστολε, δεν ξέρω καν τι θα φάω απόψε. Ξέρεις, όμως, αυτή είναι μια απόφαση που με την Όλγα και τα παιδιά θα συζητήσουμε με γνώμονα το καλύτερο για την οικογένειά μας. Θα σου πω όμως ότι με την Όλγα και τα τρία μας παιδιά είμαστε πάνω από δύο χρόνια εδώ. Ήταν η ευτυχέστερη και πληρέστερη περίοδος της ζωής μας. Ήμουν με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι ο Πρόεδρος με ρώτησε: “Τζορτζ, περνάς καλά;” Πριν προλάβω να απαντήσω, ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης λέει: “Πλάκα μου κάνετε; Χαμογελάει από την ώρα που ήρθε!” Κι ο Πρωθυπουργός είχε απόλυτο δίκιο. Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη περίοδος για μένα και την οικογένειά μου. Είμαι ευγνώμων στο λαό της Ελλάδας για την καλοσύνη, την αγάπη, τη φιλοξενία που έχει δείξει, όχι μόνο σε μένα αλλά και στην Όλγα και στα παιδιά μου.  

Απόστολος Μαγγηριάδης: Καλή τύχη με όποια απόφαση πάρετε. Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.. Ένας απ’ τους μεγαλύτερους φόβους για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι κάποτε, κάποια κυβέρνηση, είτε του Τραμπ είτε οποιαδήποτε άλλη… Λέγοντας “κυβέρνηση του Τραμπ” εννοούσα αν εκλεγεί τον Νοέμβριο. Ότι θα αναθεωρήσουν τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ή την εστίαση στη περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρείτε ότι είναι βάσιμος ο φόβος; 

Γιώργος Τσούνης: Όχι, δεν είναι. Κοίτα τι συνέβη τα τελευταία χρόνια. Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε. Προσθέσαμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Είναι δύο ικανότατες χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί άψογες σχέσεις. Ενδυναμώσαμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια συμμαχία που παρέχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη τα τελευταία 75 χρόνια. Είναι απαραίτητη, είναι σημαντική και η Ελλάδα υπήρξε σημαντικό μέλος και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας και ασφάλειας και της ίδιας της Ελλάδας. Εδώ και 75 χρόνια, λοιπόν, το ΝΑΤΟ έχει σταθερή παρουσία.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η Ευρώπη συνασπίστηκε για να πει “όχι” στη Ρωσία, που επιχείρησε ν’ αλλάξει τα σύνορα ενός κράτους με τη βία στη σημερινή εποχή. Τα κράτη που δεν τηρούσαν τη Συμφωνία της Ουαλίας, που δεν διέθεταν το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες… Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πάντα την τηρούσαν, αλλά ελάχιστα κράτη την τηρούσαν πριν απ’ την εισβολή. Σήμερα την τηρούν τα 22 ή 23 απ’ τα 32 κράτη κι αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Το ΝΑΤΟ είναι… Είναι ένας οργανισμός 22 κρατών. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το θέμα, όμως, είναι η συλλογική μας ασφάλεια και τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ συνασπίστηκε και είναι ακόμα πιο ενωμένο, έχοντας ως κοινό σκοπό να συνεχίσει να παρέχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή. Θέλω να τονίσω κάτι για το οποίο θέλω να σας καθησυχάσω.

Είχαμε, τα τελευταία 12 χρόνια περίπου, τρεις Προέδρους. Προέρχονται από… Σε 15 χρόνια τρεις Προέδρους. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κόμματα και διαφέρουν πολύ. Οι πρόεδροι Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, είχαμε τέσσερις Πρωθυπουργούς στην Ελλάδα, πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους από τρία διαφορετικά κόμματα. Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας και Μητσοτάκης. Με τρεις Προέδρους και τέσσερις Πρωθυπουργούς τα τελευταία 15 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ισχυροποιήθηκαν. Βρίσκονται στο απόγειό τους και έτσι θα διατηρηθούν. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα. Είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ κι ένας απαραίτητος εταίρος στην περιοχή. Όποιος δεν κατανοεί τη σημασία της Α. Μεσογείου… Σέβομαι πραγματικά κάθε άποψη, αλλά είναι αβάσιμο αυτό το επιχείρημα. Είναι μια σημαντική περιοχή, η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος και βασικός εταίρος στην περιοχή και γι’ αυτό εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά για να παρέχουμε ειρήνη και σταθερότητα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θα συνεχίσετε να στηρίζετε το σχέδιο συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος; 

Γιώργος Τσούνης: Ναι, αποτελεί βασική δέσμευσή μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι το “τρία συν ένα”. Αποτελεί βασική δέσμευσή μας και μας βοηθάει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αξιοπιστία και δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, τόσο μ’ εκείνους της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όσο και με το Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει πολλή αξιοπιστία στην περιοχή. Επιπλέον, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας που περιβάλλεται από αρκετά τόξα αστάθειας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Ελλάδα ως βασικό εταίρο όσο και η Ελλάδα έχει ανάγκη τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατανοούν ότι είναι απαραίτητη, όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο για να παρέχει σταθερότητα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το ΝΑΤΟ, καθώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ πρότειναν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας τα επόμενα χρόνια. Αυτό μαρτυρά ένα είδος ανησυχίας ότι το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί κι ότι πρέπει να δράσουμε ως Ευρωπαίοι. 

Γιώργος Τσούνης: Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιδεικνύει ηγετική στάση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η παροχή, όμως, ενός αποτρεπτικού παράγοντα, μιας ασπίδας αεράμυνας που λειτουργεί αποτρεπτικά, είναι πάντα καλή ιδέα. Κάνουμε αυτές τις επενδύσεις για ν’ αποφύγουμε τη συμπλοκή. Ασφάλεια μέσω δύναμης. Όπως είπα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά είναι καλό που βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός παράσχει σταθερά συνετή ηγεσία στις Βρυξέλλες. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Είμαι βέβαιος ότι το ζήτημα που καλείστε πάντα να χειριστείτε είναι εκείνο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και είμαι σίγουρος ότι τους τελευταίους 16 με 17 μήνες παρακολουθείτε το μορατόριουμ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αρχικά, θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι θα έχει διάρκεια και σ’ ένα άλλο επίπεδο αν πιστεύετε ότι οι αντιπαραθέσεις μπορούν να επιλυθούν και αν οι δύο χώρες μπορούν να έρθουν σε διάλογο που θα φέρει κάποιον τερματισμό. 

Γιώργος Τσούνης: Το ελπίζω. Το ελπίζω. Χαίρομαι που βλέπω ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός Ερντογάν πιθανόν να συναντηθούν για πέμπτη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο. Ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός. Δεν διεξάγεται, όμως, μόνο μεταξύ των κυβερνώντων. Σ’ όλες τις βαθμίδες της διπλωματικής και στρατιωτικής ιεραρχίας συνομιλητές από Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο, που οδήγησε σε μια μείωση της τάξης του 90% της παράνομης μετανάστευσης από Τουρκία σε Ελλάδα. Αυτό είναι σταθεροποιητικό. Επιπλέον, οδήγησε σε τερματισμό των υπερπτήσεων τους τελευταίους 17 μήνες. Κι αυτό είναι σταθεροποιητικό. Είναι κάτι που επικροτούμε.

Έχει λάβει χώρα μια σύσφιξη των σχέσεων. Ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να συνεχίσουν. Είναι προς όφελος και των δύο. Η θετική ατζέντα είναι η συζήτηση για την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, από έξι σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η βίζα διάρκειας επτά ημερών για τους Τούρκους πολίτες που πάνε σε ελληνικά νησιά πιθανόν να φέρει επιπρόσθετα ένα εκατομμύριο Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα. Είναι πρέσβεις, αναμεταξύ τους. Απ’ ό,τι ακούω, από μέρη όπως η Ρόδος και άλλα νησιά, οι σχέσεις μεταξύ Τούρκων τουριστών και Ελλήνων κατοίκων των νησιών ήταν ζεστές, φιλόξενες και υπέροχες. Σ’ αυτό πρέπει να δίνουμε έμφαση, στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες έρχονται σ’ επαφή με σεβασμό. Με χαροποιεί που βλέπω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και είμαι αισιόδοξος και ενθαρρύνω και τις δύο χώρες να συνεχίσουν έτσι, καθώς είναι προς όφελος και των δύο. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τους Έλληνες, ειδικά για όσους ζουν στη βόρεια Ελλάδα, είναι εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας. Σίγουρα είστε ενήμερος για την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από μέλη της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Υπάρχει τρόπος να συμμορφώσει το ΝΑΤΟ τη νέα κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών; 

Γιώργος Τσούνης: Δεν θέλω να είμαι σκληρός, καθώς πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση. Θα ήταν, όμως, λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή. Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Θεωρείτε ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τους πορεία; 

Γιώργος Τσούνης: Δεν μιλώ εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά θα επαναλάμβανα ό,τι έχει πει η κυβέρνησή μου, δηλαδή ότι έχουμε κάνει σοβαρή σύσταση στους φίλους μας στη Βόρεια Μακεδονία ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Η Συμφωνία είναι σε ισχύ και πρέπει να τηρηθεί, γιατί οι διεθνείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών είναι η ίδια η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχετε αναφερθεί επανειλημμένα στον αποφασιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Η αναβίωση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας θα ενισχύσει περαιτέρω τη θαλάσσια συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας;

Γιώργος Τσούνης: Ναι, και δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες. Έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Το 90% της παγκόσμιας οικονομίας βασίζεται στη ναυτιλία και η Ελλάδα ελέγχει περίπου το 22% του νεκρού φορτίου παγκοσμίως. Σκέψου το, Απόστολε. Μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων ελέγχει το 22% του παγκόσμιου στόλου. Είναι εκπληκτικό, μαρτυρά την απίστευτη επιχειρηματικότητα των Ελλήνων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Χάρηκα πολύ που οι κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, ενός κλάδου που αποτελεί το 8% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Είκοσι εννέα ελληνικές εταιρείες είναι στο χρηματιστήριο της Ν.Υ. ή σ’ εκείνο του Νάσντακ και χάρη σ’ αυτό αναπτύχθηκαν. Κατά την κρίση, η ελληνική τραπεζική κοινότητα δεν τις βοήθησε. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που παρενέβησαν με τα χρήματα και τους πόρους τους και τις βοήθησαν να επεκταθούν.

Αυτή η επέκταση δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας, είχε αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και βελτίωσε τις ζωές πολλών. Χαίρομαι που βλέπω ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ δύο αμερικανικές εταιρείες, η CISCO και η ONEX, άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου. Προτού εμπλακούν η ONEX και η CISCO, με βοήθεια από τον αμερικανικό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC, τα ναυπηγεία της Σύρου επισκεύαζαν δέκα πλοία τον χρόνο. Είχαν 180 υπαλλήλους. Σήμερα, επισκευάζουν περίπου 110 με 120 πλοία τον χρόνο. Έχουν πάνω από 600 υπαλλήλους. Έχουν αντίκτυπο 250 εκατομμυρίων ευρώ στη Σύρο. Αποτελούν το 40% της οικονομίας της. Σκέψου τα απτά οφέλη. Πόσες οικογένειες μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, πόσες οικογένειες βοηθούν. Τώρα το κάναμε πάλι σε μεγαλύτερη κλίμακα, στην Ελευσίνα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επένδυσε 125 εκατομμύρια δολάρια για την επαναλειτουργία της Ελευσίνας. Η Ελευσίνα είχε 350 υπαλλήλους, πολλούς με μερική απασχόληση. Τώρα έχει πάνω από 1.000.

Στοχεύουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο να έχουμε 3.000 υπαλλήλους, αντίκτυπο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία και ν’ αποκαταστήσουμε την κατασκευή και επισκευή πλοίων στην Ελλάδα. Έτσι, ο ελληνικός στρατός κι η ναυτιλία δεν θα χρειάζεται να στέλνουν πλοία σε άλλες χώρες γι’ αυτό τον σκοπό. Ο φίλος μου, ο Γιώργος Προκοπίου, ανοίγει τον Σκαραμαγκά. Επανέρχεται η ανακαίνιση πλοίων. Δεν αναπτύσσει μόνο μία βασική, στρατηγικά σημαντική βιομηχανία, μα προσφέρει και καλές θέσεις εργασίας. Αναπτύσσει την οικονομία.

Μα η δουλειά που γίνεται εκεί κάνει τα πλοία πιο αποδοτικά. Γίνεται λιγότερη χρήση άνθρακα και αυτό βοηθά στην κλιματική κρίση. Τα οφέλη είναι πολλά, λοιπόν. Ωφελεί πολύ την Ελλάδα και δίνει κίνητρο στον ελληνικό λαό. Και χαίρομαι που η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έπαιξε τόσο κομβικό ρόλο σε πολλά απ’ αυτά, με τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Υπάρχει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, για σχεδιασμό και κατασκευή κάποιων φρεγατών κλάσης Constellation στην Ελλάδα. Πώς λέτε να εξελιχθεί; 

Γιώργος Τσούνης: Αυτό το βρίσκω πολύ συναρπαστικό για την ελληνική κυβέρνηση, μα και για τη δική μας. Χρειαζόμαστε μεγάλη παραγωγή. Η ναυπήγηση φρεγατών τύπου Constellation, του πιο νέου τύπου, στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα ελληνικά ναυπηγεία είναι σημαντική για τον Στρατό μας, θα επεκτείνει περαιτέρω τη ναυπήγηση στην Ελλάδα θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα βοηθήσει την οικονομία και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το βλέπετε να προχωρά;

Γιώργος Τσούνης: Οπωσδήποτε. Είναι πολύ λογική για να μην προχωρήσει. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Συνεχίζοντας στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α., υπάρχει το λεγόμενο πακέτο Μπλίνκεν, το οποίο λέγεται ότι βρήκε εμπόδια, διότι φαίνεται ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνται να δεχτούν κάποια οπλικά συστήματα από τις Η.Π.Α. λόγω του υψηλού κόστους ανακαίνισης. Πιστεύετε ότι οι Η.Π.Α. θα επανέλθουν με άλλες προτάσεις; 

Γιώργος Τσούνης: Φυσικά. Είναι ωραίο όταν κάποιοι που δεν έχουν ιδέα περί της συμφωνίας, που δε συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν, και δεν κατανοούν τα λεπτά της σημεία… Εγώ βρισκόμουν στην αίθουσα. Όσοι μιλούν γι’ αυτήν δεν ήταν. Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για τους σκοπούς τους, μα γνωρίζω τη δέσμευση των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα. Ξέρω τι θα προετοιμάζεται για την Ελλάδα. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού είναι σημαντικό συμφέρον των Η.Π.Α. Βοηθά τη συνδυασμένη επιχειρησιακή δράση του ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό πλευρό του ΝΑΤΟ. Μα ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Στρατού προσφέρει μεγαλύτερη επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα. Πολλά σ’ αυτό το πακέτο έχουν σχέση και με την Ακτοφυλακή. Ο εκσυγχρονισμός του Στρατού και της Ακτοφυλακής αποτελεί μείζον συμφέρον των Η.Π.Α. Αυτά θα συμβούν σε κάποιο διάστημα και θα ωφελήσουν πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τη Δευτέρα θα γιορτάσετε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο φέτος. Τιμώντας τη συμπερίληψη. Θα μας πείτε λίγα πράγματα για το εύρος αυτής της πρωτοβουλίας; 

Γιώργος Τσούνης: Είναι τα γενέθλια του έθνους μας. Όταν δημιουργήθηκε η κυβέρνησή μας πριν από 248 χρόνια, βασίστηκε στις αξίες και τις αρχές που γεννήθηκαν στην Αρχαία Αθήνα. Θα τιμήσουμε αυτό το αμερικανικό- αθηναϊκό δημοκρατικό πείραμα. Πρέπει να φροντίσουμε, οι δημοκρατικές αρχές που γεννήθηκαν εδώ και εκτιμώνται τόσο στη χώρα μου, να ισχύουν για όλους. Από τη δημοκρατία προέρχονται όλες οι άλλες ελευθερίες. Μα πρέπει να φροντίσουμε ν’ απολαμβάνουν όλοι τα οφέλη της. Διότι μέρη και δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Σουηδία και η Δανία δεν προσφέρουν μόνο υψηλότερες αξίες, αρχές και ελευθερίες, μα και πιο αισιόδοξη, πλούσια και ασφαλή ζωή. Είμαστε πολύ τυχεροί που γεννηθήκαμε σε χώρες όπως αυτές, όπου κυριαρχεί ο νόμος και ασκείται η δημοκρατία.

Αυτά δεν υπάρχουν για όλους. Πρέπει να φροντίσουμε αυτές οι ευκαιρίες να υπάρχουν για όλους. Αυτή τη δουλειά πρέπει να συνεχίσουμε όλοι. Δεν το λέω αυτό σαν επίκριση. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε πως το εκπαιδευτικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες κάθε παιδιού και προσφέρει χώρο στη διαφορετικότητα και όσοι χρειάζονται επιπλέον βοήθεια την έχουν. Να βοηθήσουμε τα παιδιά για καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και να έχουν όλοι καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδης γι’ αυτό. Να βοηθήσουμε επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους, να μεγαλώσουν, να δίνουν δουλειά και να συμμετέχουν στην οικονομία.

Να είμαστε πιο επιχειρηματικοί και πιο συμπεριληπτικοί. Στη Δύση, έχουμε γηράσκοντες πληθυσμούς. Όσους είναι ήδη εδώ, μπορούμε να τους αφήσουμε στη σκιά ή να τους ενσωματώσουμε στην οικονομία με την απασχόληση. Η οικονομία ωφελείται απ’ αυτό. Πληρώνουν φόρους. Ζουν με αξιοπρέπεια. Τα παιδιά πάνε σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά κι έχουν μια ευκαιρία ν’ ανελιχθούν και να πετύχουν. Αυτό οικοδόμησε την οικονομία των Η.Π.Α. Είναι σωστό όχι μόνο για την κοινωνία κάθε χώρας μα και για την οικονομία της. Με τη συμπερίληψη, οι οικονομίες αναπτύσσονται και ζούμε πιο πλούσια. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ας μιλήσουμε λίγο για τη συνεργασία Η.Π.Α.-Ελλάδας στην εκπαίδευση. Αναμένετε να έρθουν κι άλλες σχολές των Η.Π.Α.; Το Columbia άνοιξε το δέκατο παγκόσμιο κέντρο του στην Αθήνα, που ξεκίνησε… που πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, τώρα που είναι τόσο δύσκολο οικονομικά για πολλούς Έλληνες να σπουδάσουν στις Η.Π.Α., υπάρχει τρόπος να διευκολυνθεί αυτή η συνεργασία μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας για να γεφυρωθεί αυτό; Πιο πολλοί Αμερικανοί φοιτητές στην Ελλάδα και πιο πολλοί Έλληνες σπουδαστές στις Η.Π.Α.; 

Γιώργος Τσούνης: Αυτό συμβαίνει. Μα έχεις δίκιο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Μα στο θέμα της εκπαίδευσης, την οποία θεωρώ θεμελιώδη και άλλαξε την πορεία της δικής μου ζωής… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, είτε ζει κάποιος στις Η.Π.Α. είτε στην Ελλάδα, κάθε σχολείο είναι παλάτι. Ότι προσφέρει πρώτης τάξεως εκπαίδευση σε όλους. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ωραίο αυτό, μα όχι εφικτό, σωστά; 

Γιώργος Τσούνης: Πρέπει να γίνει. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Δε γίνεται τώρα. Το κόστος… Όχι αυτή τη δεκαετία

Γιώργος Τσούνης:Το κόστος από την επένδυση γι’ αυτόν το σκοπό θα είναι μικρό μπροστά σ’ αυτό της απραξίας. Χωρίς καλή εκπαίδευση, τα παιδιά χάνουν ευκαιρίες. Στα οκτώ χρόνια της κυβέρνησης Ομπάμα, δημιουργήθηκαν 8,8 εκατ. θέσεις εργασίας για πτυχιούχους τετραετούς φοίτησης, 3,3 εκατ. για πτυχιούχους διετούς φοίτησης και 80.000 για μη πτυχιούχους. Στην οικονομία του 21ου αιώνα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται χρειάζονται ανώτερη εκπαίδευση και δεξιότητες. Πρέπει ν’ ακούσουμε την εταιρική κοινότητα, που λέει ότι υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας παγκοσμίως και χρειάζονται άτομα που έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και την εκπαίδευση, για να τις καλύψουν. Μα η εκπαίδευση στοιχίζει. Το αναγνωρίζω και χρειάζονται περισσότερες υποτροφίες και βοήθεια, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να πάνε στις Η.Π.Α. ή όπου αλλού θέλουν. Βασικά, δε θέλω να χαθεί το εξαιρετικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Υπάρχουν 24 θαυμάσια πανεπιστήμια. Συνεχίστε να επενδύετε σ’ αυτά. Όποιος θέλει να πάει σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καλώς.

Μα αν κάποιος θέλει την επιλογή ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου, πρέπει να μπορεί, όπως γίνεται σε κάθε άλλη χώρα εκτός της Κούβας. Η Ελλάδα δε θέλει να αποτελεί μια κατηγορία μόνο με την Κούβα. Η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όσοι θέλουν ν’ ακολουθήσουν άλλη σταδιοδρομία πρέπει να μπορούν να το κάνουν. Αυτό σημαίνει επιλογή. Και πρέπει να φροντίσουμε να μη δαιμονοποιείται καμία επιλογή. Αν θέλεις να πας σε δημόσιο πανεπιστήμιο, κάν’ το. Και να δώσουμε πιο πολλές ευκαιρίες, μικρότερες τάξεις, περισσότερους καθηγητές και προγράμματα. Μα να μπορείς, αν θέλεις, να πας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. 40-50.000 νέοι φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα για σπουδές. Όσοι θέλουν να πάνε στο Imperial, στο London School of Economics ή στο Columbia, όπως εσύ, θαυμάσια. Μα δε θέλω να γίνομαι κακός.

Πολλοί φοιτητές δεν μπαίνουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και ίσως πάνε κάπου αλλού, στη Σόφια, στο Βουκουρέστι ή ίσως στη Λευκωσία. Ίσως κάποιοι θα προτιμούσαν να μείνουν στην Ελλάδα. Άρα, η επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών δεν είναι μόνο σημαντική, μα έχω και πολύ έντονη την αίσθηση ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας. Ως παγκόσμια κοινότητα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης οικονομικά προσιτές σε όλους. Διότι είναι κρίμα, κάποιος που θέλει να σπουδάσει και πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής να μην μπορεί για οικονομικούς λόγους. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ως μέλος της ελληνικής διασποράς, νιώθετε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τις ικανότητες των απόδημων; 

Γιώργος Τσούνης: Ναι, το πιστεύω. Θαυμάζω το Ισραήλ και τους απόδημούς του στις Η.Π.Α. Έχουν ένα τεράστιο πρόγραμμα, το Birthright Israel. Έχουμε κάποια προγράμματα, η THI κάνει κάποια πράγματα το ίδιο και η ΑΧΕΠΑ και η οργάνωση του George Marcus. Ελπίζω να μπορέσουμε να τ’ αξιοποιήσουμε. Πήγα στο Ionian Village 14 και 17 ετών, την κατασκήνωση της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής στο Βαρθολομιό της Πελοποννήσου. Ήταν θαυμάσια ευκαιρία. Πήγα με άλλους 200 Ελληνοαμερικανούς απ’ τους οποίους πολλοί είναι ακόμα φίλοι μου.

Οι γονείς μου μ’ έφερναν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Μα θέλω να έχουν όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουν την κληρονομιά τους, τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι γονείς ή οι πρόγονοί τους. Είμαστε πρεσβευτές οι μεν των δε. Οι Έλληνες που πάνε στις Η.Π.Α. και Αμερικανοί που πάνε στην Ελλάδα αναμφίβολα θ’ αγαπήσουν οι μεν τη χώρα των δε, την κουλτούρα και το λαό. Αυτός είναι ο καλύτερος διπλωματικός μηχανισμός. Αυτούς τους δεσμούς πρέπει να επιδιώξουμε. Ξέρω με πόση αγάπη μιλάς για το Columbia και τη Νέα Υόρκη και πόσο ωφέλιμα ήταν, όχι μόνο για τη ζωή σου, μα και για τη σταδιοδρομία σου. Τα τρία χρόνια στην Ελλάδα εμπλούτισαν και τη δική μου ζωή. Πρέπει να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες γι’ αυτή την αλληλεπίδραση πολιτισμικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και επιχειρηματικά. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ήδη απαντήσατε αν χαρήκατε το ως τώρα ταξίδι σας στην Ελλάδα. Το είπατε και στο Οβάλ Γραφείο, όπως περιγράψατε. Κάτι προσωπικό. Πώς αποκτήσατε τόσο καλή φυσική κατάσταση; 

Γιώργος Τσούνης: Τρώω τα φαγητά που μου έδωσε ο Θεός, έχω κόψει τη ζάχαρη και ρτώω τα φαγητά που μου έδωσε ο Θεός. Κάνω μια πλήρη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Δε χρειάζομαι συσκευασμένα τρόφιμα, σνακ και σκουπίδια. Δεν τρώω προϊόντα υψηλής επεξεργασίας. Τρώω φαγητά που μου δίνουν ενέργεια. Στην Ελλάδα, είμαστε πολύ τυχεροί. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι πολύ πιο υγιεινό απ’ ό,τι στις Η.Π.Α. Μπορώ να το πω αυτό από κάθε άποψη. Στις Η.Π.Α. κυριαρχεί η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού κι αυτό είναι κακό. Κάθε πρωί τρώω τρία αβγά με φέτα. Τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά, φασόλια, σούπες, ψάρι, λαχανικά, χόρτα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Γυμνάζεστε κιόλας; 

Γιώργος Τσούνης: Ναι. Πάω γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα, κάνω περίπου 40 λεπτά βάρη και περπατάω πολύ. Έχασα 40 κιλά σε δύο χρόνια στην Ελλάδα. 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Σε δύο χρόνια; Εντυπωσιακό. 

Γιώργος Τσούνης: Νιώθω άλλος άνθρωπος. Έχασα όσα κιλά ζυγίζει η κόρη μου η Γιάννα. Μα νιώθω πιο υγιής και πηγαίνω στη λαϊκή να ψωνίσω.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Οι άνθρωποι της ασφάλειάς σας δεν ανησυχούν; 

Γιώργος Τσούνης: Είναι πολύ διπλωματικοί και οι ίδιοι. Βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα τη δουλειά με τον πρέσβη. Δε θα καθίσω όλη μέρα στο σπίτι, θέλω να πάω να γνωρίσω ανθρώπους. Οι Έλληνες έχουν κέφι και περπατάω παντού. Αν θέλω να πάω γυμναστήριο, πηγαίνω πεζός. Το ίδιο και όταν πηγαίνω στο κέντρο για κάποια συνάντηση. Όταν βγαίνω για φαγητό σε απόσταση ενός-δύο χιλιομέτρων, θέλω να περπατάω. Δεν είναι μόνο υγιεινό, μα και μεγάλη χαρά όταν κάποιος με σταματά, με χαιρετά και μου λέει Πρέσβη έχω ξαδέρφια στο Σικάγο, έχω πάει στη Νέα Υόρκη, η γυναίκα μου είναι από τον τόπο σου…τι χαρά μου δίνει.  

Απόστολος Μαγγηριάδης: Kύριε Πρέσβη, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας απόψε στην ΕΡΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Tζορτζ Τσούνης στο ΕΡΤΝews: «Να σεβαστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία των Πρεσπών»"

Καιρός αύριο: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ – Θα «βράσει» ο τόπος και την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι αύριο (12.07.2024) με το κύμα ζέστης να επιμένει και τη θερμοκρασία να αγγίζει ξανά τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι ο καιρός στις παράκτιες περιοχές, λόγω της θαλάσσιας αύρας, θα σημειώσει μέγιστες τιμές στους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 34 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 και στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και κατά τόπους έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 και κατά τόπους έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ – Θα «βράσει» ο τόπος και την Παρασκευή"

Δραματική η κατάσταση στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας από τις φωτιές - Αναζωπυρώσεις από την Κακκαβιά ως το Αργυρόκαστρο

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι φωτιές που μαίνονται εδώ και σχεδόν τέσσερις ημέρες σε μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, στα σύνορα με την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι δραματική στη Δρόπολη, στο Αργυρόκαστρο, όπου απειλήθηκαν σπίτια, ενώ έχουν καεί δασικές εκτάσεις, καθώς και ο ιστορικός ναός της Αγίας Μαρίνας.

Όι δυνατοί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μέτωπο 15 χιλιομέτρων από την Κακκαβιά ως το Αργυρόκαστρο.




Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Ελλάδα.

Ο Νομάρχης Αργυροκάστρου, Όντισε Κότε, δήλωσε χθες ότι το αλβανικό κράτος έχει αποτύχει να ελέγξει τις πυρκαγιές στο Δρόπολη, οι οποίες απειλούν τα χωριά της περιοχής.

Ο Kότε ζήτησε άμεση βοήθεια από το στρατό, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν.

Σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Μπάλα, επισκέφθηκε το Αργυρόκαστρο και σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο himara.gr, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στο έδαφος για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο» ανέφερε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δραματική η κατάσταση στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας από τις φωτιές - Αναζωπυρώσεις από την Κακκαβιά ως το Αργυρόκαστρο"

Καιρός: Κόλαση ζέστης τις επόμενες ημέρες – Χάρτης «μαυρίζει» τα Βαλκάνια από τον έντονο καύσωνα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον καιρό και τις επόμενες ημέρες, με τον παρατεταμένο καύσωνα να μετατρέπει τις ζωές μας σε κόλαση.

Σύμφωνα με προβλέψεις για τον καιρό το επόμενο διάστημα, ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα επηρεάζει την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνά τους 40-42°C.

Η μέγιστη θερμοκρασία για τις επόμενες 7 ημέρες αναμένεται να ξεπεράσει και τους 42-44°C (10-12°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020) σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εκατοντάδες μηνιαία καθώς και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένεται να καταρριφθούν τις επόμενες 10 ημέρες στις παραπάνω περιοχές, αναφέρει χαρακτηριστικά το climatebook.gr.

Εκτός των πολύ υψηλών μέγιστων θερμοκρασιών το μεσημέρι, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να παραμένουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου σε πολλές περιοχές και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέφτει κάτω από τους 28-30°C, αυξάνοντας έτσι τη θερμή επιβάρυνση κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Κόλαση ζέστης τις επόμενες ημέρες – Χάρτης «μαυρίζει» τα Βαλκάνια από τον έντονο καύσωνα"

Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με CoViD και στους διασωληνωμένους - 21 θάνατοι

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και την τελευταία εβδομάδα οι επιδημιολογικοί δείκτες της CoViD, με χαρακτηριστικό στοιχείο την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως φαίνεται από την επιδημολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα και αφορά το διάστημα 1 - 7 Ιουλίου:

  • Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 575 έναντι 472 την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση
  • Οι θάνατοι ασθενών με CoViD έφτασαν τους 21, στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε 9 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 13

Να σημειωθεί ότι εντός μίας εβδομάδας σημειώθηκε αύξηση στη θετικότητα των τεστ CoViD που διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ εντοπίστηκαν στελέχη της BA.2.86 (Pirola) με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6).

Σημειώθηκε αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Ηρακλείου (+101%), των Ιωαννίνων (+68) και της Ξάνθης (+62%).

               Δείκτες CoViD

1 Ιουλίου - 7 Ιουλίου   

24 Ιουνίου- 30 Ιουνίου   
Νέοι θάνατοι 21 22
Διασωληνωμένοι 13 8
Νέες εισαγωγές 575 472

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), φαίνεται πως ο συνολικός αριθμός θανάτων από CoViD στην χώρα μας ανέρχεται από την αρχή της πανδημίας σε 39.094.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με CoViD και στους διασωληνωμένους - 21 θάνατοι"

Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο – Ψάρευε εντός των ελληνικών υδάτων

Σκάφος του Λιμενικού στο Αιγαίο συγκρούστηκε με αλιευτικό της Τουρκίας που ψάρευε εντός των ελληνικών υδάτων τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι μετά τη σύγκρουση το αλιευτικό αποχώρησε, ενώ το ελληνικό σκάφος έμεινε στο σημείο για εκτίμηση των ζημιών.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.

Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών.

Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο – Ψάρευε εντός των ελληνικών υδάτων"

«Φαινόμενο» στα Γιάννενα: Η θερμοκρασία έπεσε 16 βαθμούς σε 2 ώρες και η υγρασία έφτασε στο 99%

Μια ξαφνική νεροποντή σάρωσε τα Ιωάννινα με αποτέλεσμα, την Πέμπτη (11/7), η θερμοκρασία να πέσει κατά 16 βαθμούς Κελσίου μέσα σε δύο ώρες.

Στοιχεία για την ξαφνική καταιγίδα που «χτύπησε» τα Ιωάννινα, έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας, Άρης Μπαρτζώκας.

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Άρης Μπαρτζώκας έγραψε: «Στον μετεωρολογικό σταθμό του Πανεπιστημίου, στις 14:00, η θερμοκρασία ήταν 37ᵒC και η σχετική υγρασία 22%. Στις 16:00 η θερμοκρασία ήταν 21ᵒC και η σχετική υγρασία 99%. Πτώση και άνοδος 16ᵒC και 77%, αντίστοιχα, δηλαδή, μέσα σε ένα δίωρο! Η εικόνα από τον μετεωρολογικό δορυφόρο δείχνει τις νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου που έφεραν τη μάλλον ευπρόσδεκτη βροχή».

Το μπουρίνι που έπληξε τα Ιωάννινα

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πυροσβεστικοί σταθμοί της πόλης κλήθηκαν, την Πέμπτη (11/7), να επέμβουν σε δέκα περιστατικά, κόβοντας και απομακρύνοντας δέντρα από το οδόστρωμα, από αυλές σπιτιών, ακόμη και από αυτοκίνητα.

Υπήρχε μία περίπτωση πτώσης της κολώνας της ΔΕΗ στην Παλαιά Βλαχόστρατα από Σταυράκι προς Βουνοπλαγιά, στην οποία επιλήφθηκε η Αστυνομία και ο ΔΕΔΗΕ. Τα περιστατικά ήταν στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου και ένα στην περιοχή του Βουτσαρά. Μάλιστα, κόπηκε και ένα μεγάλο κλαδί δέντρου στην οδό Γαριβάλδη.

Διαβάστε Περισσότερα » " «Φαινόμενο» στα Γιάννενα: Η θερμοκρασία έπεσε 16 βαθμούς σε 2 ώρες και η υγρασία έφτασε στο 99% "

Ηράκλειο: Συνελήφθη 31χρονος εκπαιδευτικός για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου!

Με ιδιαίτερη προσοχή αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου διερευνούν τις τελευταίες ώρες καταγγελία που αφορά σε 31χρονο εκπαιδευτικό για ασελγείς χειρονομίες σε βάρος 11χρονου παιδιού με ειδικές ανάγκες.

Η δικογραφία που σχηματίζεται φέρεται να αφορά, κατά πληροφορίες, στο αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

Είναι μια υπόθεση που προκαλεί αίσθηση λόγω και της ιδιότητας του καταγγελλόμενου προσώπου. Κύκλοι ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο 31χρονος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του παιδιού και στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών επισκέφθηκε και το σπίτι τους. Το τι ακριβώς έγινε και ακολούθησε η καταγγελία των γονέων αποτελεί αντικείμενο της προανάκρισης που διενεργείται από την Ασφάλεια Ηρακλείου. 

Ο 31χρονος συνελήφθη, ωστόσο φέρεται να αρνείται όσα καταγγέλλονται.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Συνελήφθη 31χρονος εκπαιδευτικός για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου!"

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την υπόθεση του γηροκομείου όπου έχασαν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να εξεταστεί αν συντρέχουν προϋποθέσεις έφεσης στην αθωωτική απόφαση για την υπόθεση του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκδηλώθηκε συρροή κρουσμάτων κορονοϊού, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι.

Το ίδιο ζήτησαν σήμερα με αίτηση, που έκαναν στον Εισαγγελέα Εφετών και οι συγγενείς κάποιων εκ των ηλικιωμένων, που έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και ζήτησαν να ασκηθεί έφεση στην απόφαση, που είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία έξι έναντι ενός. Οι συγγενείς ζητούν ακόμα να ασκηθεί έφεση και στην απόφαση για την αίτηση εξαίρεσης, που απορρίφθηκε αλλά επιβλήθηκαν σε επτά άτομα έξοδα από 1.600 ευρώ στον καθένα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης αθώωσε τους δύο ιδιοκτήτες του γηροκομείου, όπου έχασαν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι δύο ιδιοκτήτες είχαν υποστηρίξει ότι είχαν τηρήσει τα μέτρα, που προβλεπόταν σε αντίθεση με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που έκανε έρευνα για την υπόθεση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την υπόθεση του γηροκομείου όπου έχασαν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι"

Ημαθία: Μολυσμένο νερό με αρσενικό – Σοκαριστική καταγγελία από κτηνοτρόφο

Κτηνοτρόφος στην Ημαθία, προχώρησε σε μία απίστευτη καταγγελία για μολυσμένο νερό σε πομόνα στην περιοχή Άραχος.

Ο κτηνοτρόφος της εν λόγω περιοχής στην Ημαθία, έβλεπε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να χάνει τα ζώα του το ένα μετά το άλλο και όπως αποκάλυψε ο ίδιος, για αυτό ευθυνόταν το νερό που ήταν μολυσμένο από αρσενικό.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, δίπλα στο νερό βρίσκονται πεταμένα μπουκάλια από φυτοφάρμακα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που άφηναν τα απορρίμματά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθεί το νερό με αρσενικό.

«Μιλάμε για καταστροφή», είπε ο κτηνοτρόφος Θανάσης Κατσαρός στο σημερινό (11.07.2024) Live News, ο οποίος έχει χάσει τουλάχιστον 100 πρόβατα τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε ο ίδιος, από το μολυσμένο νερό πίνουν πολλά ζώα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με διακοπή η παραγωγή γάλακτος, ενώ πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το νερό για τις καλλιέργειές τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημαθία: Μολυσμένο νερό με αρσενικό – Σοκαριστική καταγγελία από κτηνοτρόφο"

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Πέρασε η εποχή της υποτέλειας – Ο όρος «Μακεδονία» δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι με τη νέα κυβέρνηση η χώρα αφήνει πίσω την «εποχή της υποτέλειας», ισχυριζόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία», γιατί δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη γνώμη του πάντα.

Ο Τίμτσο Μουτσούνσκι έδωσε συνέντευξη στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), αναφέροντας ότι «δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να την τηρήσουμε».

«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πως και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός», εξηγώντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος. «Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes, για την οποία μιλάμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μουτσούνσκι συνοδεύει τις ημέρες αυτές τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στην Ουάσιγκτον την αποκαλεί συνεχώς «Μακεδονία» (χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό βόρεια).

«Μπορώ να πω ότι έστειλα αρκετά μηνύματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι η περιοχή και η Μακεδονία ως χώρα ήταν επί μακρόν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον και σε αυτό που θα έρθει στο μέλλον. Να κάνουμε ξανά υπερήφανη τη Μακεδονία, αλλά και εκ νέου υπερήφανα τα Βαλκάνια. Να καταστούμε καλοί γείτονες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαζόμαστε. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς και σε αυτό θα επικεντρωθώ ως πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Μίτσκοσκι.

«Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι το δεύτερο μήνυμα που έστειλα είναι ότι πέρασε η εποχή της υποτέλειας, η εποχή των διεφθαρμένων πολιτικών που προέρχονται από τη Μακεδονία και των πολιτικών που είναι έτοιμοι στο όνομα της προστασίας της διαφθοράς και του εγκλήματος τους να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Να υπογράψουν τα πάντα, να αποδεχτούν κάθε τι ταπεινωτικό που θα τους προσφερθεί στο τραπέζι μόνο και μόνο για να προστατέψουν το έγκλημά τους», προσθέτει ο Μίτσκοσκι.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Πέρασε η εποχή της υποτέλειας – Ο όρος «Μακεδονία» δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Συναγερμός στην Καλαμπάκα: Εντοπίστηκε ο ιός της πανώλης σε αιγοπρόβατα!

Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία εμφάνισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών στις 11/07/2024, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Τρικάλων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

  1. Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.
  2. Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:
  • Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Με εντολή του Υπουργού, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, αύριο 12/07/2024 μεταβαίνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, κ. Γεώργιο Κόμητα.

Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Καλαμπάκα: Εντοπίστηκε ο ιός της πανώλης σε αιγοπρόβατα!"

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Η σειρά των ΑΦΜ, τα ποσά και οι δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να εκδίδει ανακοίνωση, προσφέροντας λεπτομέρειες για τα ποσά, τους δικαιούχους και τη σειρά των ΑΦΜ.

Ειδικότερα, η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών γίνεται μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε) www.eetaa.gr, www.paidikoi.eetaa.gr, από σήμερα, 11 Ιουλίου 2024 έως την 1η Αυγούστου 2024, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ξεκινώντας ως ακολούθως:

-11/7/2024 – 14/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0, 1, 2.

-15/7/2023 – 17/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, 5.

-18/7/2023 – 20/7/2024 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6, 7, 8, 9.

-21/7/2023 – 01/8/2024 για όλα τα ΑΦΜ.

Νηπιαγωγείο

Αυξημένος προϋπολογισμός

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ/τ.Β΄/αρθ.φ.4056/10-07-2024), ο προϋπολογισμός είναι φέτος αυξημένος και ανέρχεται στα 361,2 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε περισσότερους από 173.500 δικαιούχους γονείς όλων των δομών, όπως βρεφονηπιακών σταθμών (ηλικίας από 2 μηνών έως 4 ετών), Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και για παιδιά με Αναπηρία.

Ειδικότερα, το voucher σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας ενισχύεται κατά 1,5 εκατ. ευρώ και ανέρχεται στα 51,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα περίπου 1.100 επιπλέον βρέφη και παιδιά να μπορέσουν να λάβουν voucher για τους σταθμούς και 750 παιδιά για τις δομές ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης. Για Άτομα με Αναπηρία άνω των 22 ετών διατηρείται η κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων και εκτιμάται ότι επιπλέον 1,7 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε voucher ΚΔΑΠ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 361,2 εκατ. ευρώ ως εξής:

  • 291.200.000 € από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΠΔΕ
  • 70.000.000 € τακτικός προϋπολογισμός Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (έναντι των 50 εκατ. + 18,5 εκατ. της περασμένης περιόδου)

Ο παραπάνω συνολικός προϋπολογισμός θα καλύψει περίπου 173.500 ωφελούμενους όλων των δομών, ως εξής:

-το σύνολο των αιτήσεων σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

-καθώς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας (που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής του προγράμματος): εκτίμηση 110.000 ωφελούμενα βρέφη και παιδιά όλων των κατηγοριών,

-το σύνολο των αιτήσεων Ατόμων με Αναπηρία για δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ: εκτίμηση 9.500 ωφελούμενων,

-περί τις 54.000 παιδιά σε δομές ΚΔΑΠ.

Όσον αφορά το εισοδηματικό κριτήριο, σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται:

α) έως 36.000€ για τους σκοπούς κάλυψης συμμετοχής όλων των κατηγοριών Δομών, προκειμένου για τη λήψη πλήρους voucher, ως εξής:

  • έως 27.000€ για οικογένειες που έχουν έως δύο (2) παιδιά,
  • έως 30.000€ για οικογένειες που έχουν έως τρία (3) παιδιά,
  • έως 33.000€ για οικογένειες που έχουν έως τέσσερα (4) παιδιά, και τις
  • έως 36.000€ για οικογένειες που έχουν από πέντε (5) παιδιά και άνω,

β) έως 42.000€ ΜΟΝΟ για τη συμμετοχή στις κατηγορίες δομών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και βρεφονηπιακών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας (Α1, Α2, Β1 και Β2) προκειμένου για τη λήψη voucher μειωμένης αξίας, ως εξής:

  • έως 36.000€ για οικογένειες που έχουν έως τρία (3) παιδιά,
  • έως 39.000€ για οικογένειες που έχουν έως τέσσερα (4) παιδιά, και τις
  • έως 42.000€ για οικογένειες που έχουν από πέντε (5) παιδιά και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε και στην ιστοσελίδα της (www.eetaa.gr, www.paidikoi.eetaa.gr).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Η σειρά των ΑΦΜ, τα ποσά και οι δικαιούχοι"

Αγρότες: Όλες οι προϋποθέσεις για επιδότηση έως 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοίνωσαν σήμερα (11.7.2024) την ανάρτηση για διαβούλευση σχεδίου απόφασης λεπτομερειών εφαρμογής της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027, προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους προκειμένου να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

Οι προϋποθέσεις

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
  • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  • Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης  και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη. 
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής: 

Ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Οι δεσμεύσεις

Οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης  κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά.
  • Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
  • Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
  • Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Εφόσον εκτρέφουν ζώα, να αποκτήσουν αδειοδότηση σταβλικής εγκατάστασης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «στόχος του είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με εγκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στους νέους αγρότες καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Επιδίωξή μας είναι η μετάβαση από το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από συνειδητή επιλογή».

Ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, δήλωσε: «Με συνέπεια απέναντι σε μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις για προσέλκυση νέων ανθρώπων στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, προχωράμε στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην επόμενη ημέρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε τις λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/126-divouleush_p3-75-1.

Η υποβολή σχολίων θα είναι ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη, 25.07.2024.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Όλες οι προϋποθέσεις για επιδότηση έως 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο"

Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Προφυλακιστέος ο 44χρονος και οδηγείται στις φυλακές

Σήμερα το πρωί εγκρίθηκε η προσωρινή κράτηση του 44χρονου κατηγορούμενου με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή. Μετά την απόφαση, αναμένεται να γίνει η μεταγωγή του από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Ακολούθως, θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, και ο κατηγορούμενος παρέμεινε για περίπου τρεις ώρες στο ανακριτικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αρνήθηκε κάθε κατηγορία, δηλώνοντας ότι δεν συμμετείχε και δεν εκτέλεσε το συμβόλαιο θανάτου κατά του 54χρονου τοπογράφου μηχανικού. Παρά τις αρνήσεις του, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τους δικαστικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα την απόφαση για την προσωρινή κράτηση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Προφυλακιστέος ο 44χρονος και οδηγείται στις φυλακές"

Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κορινθία

Το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τη Στιμάγκα του Δήμου Βέλου-Βόχας μαίνεται ανεξέλεγκτο και αυτή τη στιγμή πλησιάζει το χωριό Κούτσι του Δήμου Νεμέας.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, η φωτιά ξεκίνησε και εξελίσσεται μέσα σε ρεματιά με απότομες κλίσεις και πολύ πυκνή βλάστηση, χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούνται οικισμοί. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τόνισε. Ένα μέτωπο της φωτιάς ανεβαίνει προς το βουνό και το άλλο φαίνεται να πηγαίνει προς τη Νεμέα.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα, ενώ μέχρι το τελευταίο φως της μέρας επιχειρούσαν 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό.

Λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στάλθηκε μήνυμα 112 καλώντας τους κατοίκους στην περιοχή της Στιμάγκας να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13.40 και «ξέφυγε» σε χαράδρα. Καίει καλλιέργειες, αμπέλια, ελιές και πεύκα, αλλά και πουρνάρια.

 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κορινθία"

Αγρίνιο - Απίστευτο πλιάτσικο: Έκλεψαν σιφώνια ,βρύσες και ξήλωσαν καζανάκια από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Θεστιέων

Διάρρηξη στο 2ο δημοτικό σχολείο Θεστιέων στο Καινούργιο δήμου Αγρινίου καταγγέλθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Δ.Α Ακαρνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kainourgiopress οι άγνωστοι δράστες εισήλθαν στο κτήριο από το πίσω μέρος του σχολείου σπάζοντας την είσοδο και έκλεψαν τις βρύσες,, σιφώνια και ξήλωσαν τα καζανάκια (Νιαγάρα)από τις τουαλέτες.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι άγνωστοι δράστες δεν άγγιξαν τις τηλεοράσεις που υπάρχουν στις αίθουσες ,ενώ φέρεται ότι αποχώρησαν από την κεντρική είσοδο του σχολείου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Το πλιάτσικο έγινε αντιληπτό σήμερα πρωινές ώρες και η διεύθυνση του σχολείου προχώρησε άμεσα σε καταγγελία στην οικεία αστυνομική αρχή.



 kainourgiopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο - Απίστευτο πλιάτσικο: Έκλεψαν σιφώνια ,βρύσες και ξήλωσαν καζανάκια από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Θεστιέων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news