facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Επεισόδια σε Ασπρόπυργο, Μενίδι και Εξάρχεια

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε Ρομά και αστυνομικές δυνάμεις στην λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Αστυνομία, στη συμβολή της λεωφόρου ΝΑΤΟ και Μεγαρίδος, ομάδα Ρομά επιτέθηκαν με πέτρες σε πυροσβεστικό όχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα από τα τζάμια του οχήματος και να τραυματιστεί ελαφρά ένας πυροσβέστης.

Λίγη ώρα αργότερα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στο ύψος Τριγώνη, περίπου 60 άτομα έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους και πέταξαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο έσπευσε μάλιστα και το όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, ο «Αίαντας».

Παράλληλα, ένταση υπήρχε και στο Μενίδι από περίπου 100 άτομα που πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικές δυνάμεις, στις οδούς Κύπρου και Κωνσταντινουπόλεως.

Τέλος επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια όπου περίπου λίγο πριν τις 11 το βράδυ ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Ναυαρίνου με συνέπεια τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, που μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια σε Ασπρόπυργο, Μενίδι και Εξάρχεια"

Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ για νέο κόμμα: Απαιτείται πανστρατιά με ξεκάθαρο «πράσινο» προσανατολισμό

Στους ανθρώπους οι οποίοι θα συμπαραταχθούν σε ένα νέο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, αναφερόμενος στα πολιτικά του σχέδια, λίγο μετά από την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ένα πράσινο κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου» είπε.

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στην ΕΡΤ:

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ανέφερε:

«Η ηγεσία και η ηγετική θέση δεν είναι στο δικό μου μυαλό και στη δική μου πολιτική κουλτούρα (…) Εγώ υπηρετώ αυτή την υπόθεση της πολιτικής, της κλιματικής πολιτικής, αν θέλετε, τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, έχουμε την ευθύνη απέναντι και στους συνανθρώπους μας, τους συγγενείς μας, τους οικείους μας και εν πάση περιπτώσει απέναντι στη συνείδησή μας. Να είστε βέβαιος, έχω και άλλα πράγματα τα οποία μπορώ να κάνω. Όμως κάνω αυτό τα τελευταία αρκετά χρόνια ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως αιρετός στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον»

Ενώ πρόσθεσε:

«Βλέπω ένα πολιτικό κενό, βλέπω σίγουρα μια αναδιάταξη του χώρου που βρίσκεται στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας, ας το πούμε έτσι, αναγκαία, απαραίτητη, δύσκολη, στην οποία πιστεύω ότι πρέπει να επανατοποθετηθούν οι σαφείς ιδεολογικές βάσεις, οι σαφείς προσεγγίσεις και πάνω σ’ αυτή την καινούργια σαφήνεια, ειλικρίνεια και στον αγώνα να συνδεθούν ξανά μετά τις ευρωεκλογές.

Πιστεύω ότι στην Ελλάδα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού και ικανού και στιβαρού κλιματικού λόγου, κλιματικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το κλίμα. Γιατί, πολλές φορές λένε ότι η οικολογία έχει σκοπό να σώσει τον πλανήτη, να σώσει τα ζώα κλπ. Δεν είναι το πρόβλημά μας να σώσουμε τον πλανήτη. Τον πλανήτη ούτε μπορούμε να τον σώσουμε, ούτε μπορούμε να τον καταστρέψουμε. Αυτό που έχουμε νομίζω καταλάβει όλοι πλέον και φέτος το καλοκαίρι είναι ότι οι άνθρωποι έχουν το πρόβλημα. Οι κοινωνίες μας έχουν το πρόβλημα, οι οικονομίες μας έχουν το πρόβλημα. Και είδαμε και με εκκωφαντικό τρόπο που δυστυχώς θα γίνεται όλο και πιο εκκωφαντικός, ότι κινδυνεύουν και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί».

Για το «ποιοι χωρούν» σε έναν νέο τέτοιο χώρο, σημείωσε:

«Η βασική πολιτική άποψη του ενός τέτοιου χώρου είναι ότι κανείς δεν περισσεύει, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε μια συνολική απειλή και θα πρέπει να βρούμε τρόπους ούτως ώστε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις αυτές, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, να προστατεύσουμε τις ζωές, να προστατεύσουμε τον κόσμο, να προστατεύσουμε τις περιουσίες και να προστατεύσουμε και τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Που είδαμε πόσο γρήγορα φάνηκε εύθραυστη στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Έβρου. Είδαμε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό να αμφισβητεί την εγκυρότητα των επιστημονικών δεδομένων, είτε αυτοί είναι οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι η άποψη του αρχαιότερου επιστημονικού οργανισμού στη σύγχρονη ιστορία του Αστεροσκοπείου.

Για το ενδεχόμενο προσχώρησής του στο κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Έχω στα χέρια μου πολλούς φακέλους που διαχειρίζομαι και προχωρούν προς την ολοκλήρωση του, καθώς πάμε στο τέλος της θητείας και πρέπει να κλείσουμε την τεράστια πολιτική καινοτομία που είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (…)

Η Αριστερά και οι Πράσινοι είναι στο Ευρωκοινοβούλιο μια πολύ στιβαρή συμμαχία, με λίγες διαφορές, ορισμένα σημειακά σημεία. Γιατί νομίζω ότι η ουσία της πράσινης μετάβασης, της δίκαιης μετάβασης, η ουσία δηλαδή του να γίνει αυτή η μετάβαση χωρίς να την πληρώσουν οι ασθενέστεροι, προστατεύοντας τους ασθενέστερους, προϋποθέτει μια αναχώρηση από το κυρίαρχο μοντέλο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, το οποίο είναι αυτό που πιστεύει ότι η αγορά είναι εκείνη που θα πρέπει να καθορίσει τις τύχες μας και η πολιτική εκείνη που θα πρέπει να μείνει στο παρασκήνιο. Είναι αυτό το μοντέλο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ζούμε. Η κρίση η οικονομική, που ζούμε, που ζήσαμε, η κρίση δημοκρατίας που ζούμε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη προσφάτως και στη χώρα μας, η κρίση της ειρήνης, η κλιματική κρίση, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών».

Ένα «πράσινο» κόμμα είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου

«Ένα “πράσινο” κόμμα είναι οπωσδήποτε κάτι που έχω στο μυαλό μου, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όπως όλοι στο χώρο που είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την Προοδευτική Συμμαχία, προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο χώρος που τους χωράει, που τους εκφράζει (…)

Επαναλαμβάνω και ελπίζω να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω στη δημιουργία ενός αυτόνομου, ξεκάθαρου πολιτικού πόλου έκφρασης αυτής της συγκεκριμένης».

Για το αν θα μπορέσει να βρει ανθρώπους οι οποίοι θα συμπαραταχθούν σε ένα νέο πράσινο κόμμα στην Ελλάδα, ανέφερε:

«Ναι, νομίζω. Οι νέοι άνθρωποι έχουν αίσθηση. Έχουν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, βλέπουν το μέλλον τους με μια ζωηρότητα. Και εδώ πρέπει να έρθει μια γενιά η οποία έχει την ευθύνη, φέρει την ευθύνη γενιά της μεταπολίτευσης και να τους δώσει τα εργαλεία για να μπορέσουν να παλέψουν, να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουν.

Υπάρχει ακόμα χώρος για ελπίδα. Υπάρχει. Έχουμε σήμερα όλες τις τεχνολογίες, όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτή την παράλογη πολιτική, η οποία μας έχει φέρει σε αυτή την κρίση (…)».

Ενώ πρόσθεσε:

«Ώρα είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα. Και αυτό είναι κάτι που οι νέοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν και χρειάζεται από εμάς τους παλαιότερους που έχουμε την ευθύνη να τους δώσουμε τη δυνατότητα, τα εργαλεία να μπορέσουν να ξαναμπούν στην πολιτική. Και όταν λέμε αλλάξουμε το σύστημα, εννοούμε στην πραγματικότητα να αλλάξουμε το σύστημα της μεταπολίτευσης.

«Έχω μιλήσει με τον Τσίπρα – Σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ»

Έκανε γνωτό ότι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει ότι αυτό το αφήγημα, είναι κάτι που το έχει αναγνωρίσει».

Για το αν του ζήτησε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει τη «μάχη» μέσα από το κόμμα, είπε: «Όχι, δεν ήταν αυτή τη συζήτηση που κάναμε. Εγώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να περιχαρακώνεται μέσα στην περιδίνηση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημιουργεί μεγάλη στεναχώρια».

Για τις συναντήσεις Τσίπρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, είπε: «Δεν μπορώ εγώ να πω τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο Τσίπρας. Χαίρομαι όμως που το κάνει τώρα. Ελπίζω να έχει αποτέλεσμα. Ελπίζω να έχει επιτυχία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το γιατί οδηγήθηκε στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε:

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Έχοντας δει την Κεντρική Επιτροπή, έχοντας δει την προσέγγιση προς μία αρχηγοκεντρική και σχεδόν αυταρχική ηγετική κατεύθυνση, γνωρίζοντας ήδη και βεβαίως τις απόψεις της ηγετικής ομάδας, όπως σχηματίζεται μία περιφρόνηση στα όργανα και γενικά όλη αυτή η προσέγγιση, δε νομίζω ότι θα μας πάει μπροστά (…)»

Στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε σχετικά:

«Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην, με τον τρόπο για τον οποίον είχα την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και των πολιτών και να συνεχίσω να εκτελώ αυτή την αποστολή, για την ενίσχυση της κλιματικής δράσης και της επίτευξης των στόχων των Παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως στο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωράνε. Χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις αυτής της απόφασης, τις οποίες νομίζω ότι θα μπορέσω να τις υπηρετήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής».

Για την -όπως απακάλεσε ο ίδιος- «θυελλώδη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής» του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε: «Εγώ δεν είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ως ευρωβουλευτής έχω δικαίωμα να παρευρίσκομαι. Έχω δικαίωμα να παίρνω το λόγο. Όμως όταν έχουμε μια τόσο σοβαρή, τόσο κρίσιμη, τόσο σημαντική συνεδρίαση, στην οποία καθυστερούμε να αρχίσουμε δύο ώρες, στις δύο ώρες έφυγα. Με συγχωρείτε, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα (…) Θα μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα και να μην ήταν τόσο απαραίτητη, η περιοδεία από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και εν τέλει τα παϊδάκια με τους γραμματείς.

Και να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία, να σεβόμαστε θεσμούς, να σεβόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για αυτόν τον χώρο επί δεκαετίες και να υπάρχει μια άλλη, ας το πούμε, προσέγγιση και συμπεριφορά. Εγώ βρέθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά από την πολύ τιμητική για μένα πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μιλήσω για τους παγκόσμιους στόχους, να μιλήσω για την κλιματική δράση. Ένα θέμα που τότε ακόμα δεν ήταν. Δεν είχαμε αντιληφθεί την πολιτική του διάσταση, την κρίσιμη πολιτική του διάσταση και εν συνεχεία να το υπηρετήσω στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό θα πρέπει να κάνω τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς είδαμε και προχθές ότι στη νέα διάταξη, αν θέλετε, του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ, 27 δεξαμενές σκέψεις στις οποίες δεν χωράει η λέξη κλίμα κλιματική κρίση, ενεργειακή δημοκρατία, δίκαιη μετάβαση, παρά μόνο μια πολύ παρωχημένη αντίληψη για τη φιλοζωία, που τώρα πλέον λέγεται “δικαιώματα των ζώων” και βιοποικιλότητα.

(…) Εγώ συνάντησα ένα κόμμα το οποίο προσπαθούσε να βρει ένα νέο βηματισμό, όχι πάντοτε και σίγουρα όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα, με την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε όλοι. Και γι’ αυτό φέρνουμε όλοι ευθύνες. Σίγουρα ο επικεφαλής περισσότερο από όλους, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση που άνοιξε προεκλογικά, στις εσωκομματικές εκλογές και συνεχίζεται και σήμερα η υπονόμευση των εσωτερικών εχθρών. Η (αναφορά) “Πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας” είναι προσβλητική για τους ανθρώπους όλους αυτούς».

«Συγγενείς χώροι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Θα πρέπει να βρεθούν σημεία συνεννόησης»

Ως προς το αν εφόσον χάσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να μείνει στη θέση του, δεδομένου ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από 11 – 12 χρόνια, και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη, τόνισε:

«Δεν είναι κάτι που με αφορά πλέον. Είναι κάτι που θα ήθελα να δω, αλλά εγώ ως προσερχόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση “Κόσμος”, την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κάνει ένα άνοιγμα και να δημιουργήσει αυτή τη διεύρυνση, προφανώς καταλαβαίνετε ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος λίγο – πολύ θεωρώ το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ συγγενείς χώρους και πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να βρεθούν τα σημεία συνεννόησης».

Για την επικοινωνία με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και για το αν θα την καλούσε στη νέα του προσπάθεια, είπε: «Έχω μία επαφή, μιλάω με όλους. Εγώ πιστεύω ότι σε αυτή την περίοδο δεν περισσεύει κανένας από αυτή την προσπάθεια (…) Νομίζω ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει μία πορεία συγκεκριμένη. Είναι βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα γίνει αυτή η διάσκεψη, θα αποφασίσουν – και αυτή η πλευρά, αν θέλετε, της εσωκομματικής μειοψηφίας, με ποιο τρόπο θα συνδράμουν σε αυτή την γενικότερη προσπάθεια και δεν θεωρώ ότι και μια τέτοιου είδους εξέλιξη θα απέκλειε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας περιμένουμε να δούμε τι θέλει να κάνει ο κύριος Κασελάκης, πως θα καταφέρει να το κάνει. Αλλά επαναλαμβάνω ότι εδώ δεν περισσεύει κανείς σε μια πολύ κρίσιμη μάχη».

«Δεν είμαι σύμφωνος με το πώς ο Κασσελάκης διαχειρίζεται το αξίωμα»

Για το πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Κασσελάκη, σημείωσε:

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που με αφορά εμένα είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το αξίωμα και προφανώς επειδή αποχώρησα, δεν είμαι σύμφωνος με αυτόν τον τρόπο».

Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο και τον Ιούνιο, είπε:

«Νομίζω ότι (ο λόγος) είναι ακριβώς η αδυναμία του να μετεξελιχθεί οργανωτικά και να ενσωματώσει αυτό το μεγάλο εκλογικό κοινό στην οργανωτική του δομή (…) Εγώ εντόπισα τις αδυναμίες από την αρχή της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και από τον τρόπο με τον οποίο δεν αξιοποίησε το μεγάλο ποσοστό 32% όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος».

Για την συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο «μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ», είπε: «Η άποψή μου είναι ίδια με αυτή του κ. Δραγασάκη, ίδια με αυτή του κ. Γ, Τσίπρα και αντιδιαμετρικά απέναντι στην άποψη του κ. Κασελάκη.

Για το αν «χωρέσει» η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η «ομπρέλα» ,στον σχηματισμό που περιγράφει, ανέφερε:

«Μπορεί να έχει μια δικιά της πορεία, έχει μια δικιά της ιστορία, έχει μια δικιά της κατεύθυνση. Νομίζω ότι εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό, με πολύ, πολύ πιο σύγχρονη άποψη. Όμως πρέπει να πω ο κύριος Τσακαλώτος είναι κατά τη γνώμη μου Έλληνας πολιτικός, ο οποίος αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους το πολιτικό διακύβευμα της κλιματικής κρίσης (…) Έχει και την αντίληψη της οικονομικής διάστασης ή την αντίληψη της δημοσιονομικής διάστασης».

Για το αν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας τέτοιας συμμαχίας, σημείωσε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχω να μιλήσω με τον κύριο Βαρουφάκη πάνω από δέκα χρόνια. Παρακολουθώ βέβαια τις απόψεις του και νομίζω ότι έχει πολύ καλή αντίληψη. Λέμε για την κλιματική κρίση και πολλές φορές πιστεύουμε ότι θα καούμε, θα πνιγούμε ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά βεβαίως και θα συμβαίνουν και όλο και χειρότερα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα σημεία καμπής της κοινωνικής συνοχής θα έρθουν πρωτύτερα από τα σημεία κατάρρευσης της κλιματικής σταθερότητας, της κλιματικής ασφάλειας. Αυτό είναι το πρόβλημα που νομίζω το καταλαβαίνει και ο κ. Βαρουφάκης».

Για το αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα, είπε:

«Νομίζω ότι κανένας δεν περισσεύει και σε αυτή την παρούσα στιγμή θα πρέπει να γίνει μια πανστρατιά, αλλά με ξεκάθαρους όρους. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι πάνω στο τραπέζι μια ξεκάθαρη κλιματική πρόταση».

Για τον σχεδιασμό δημιουργίας του εν λόγω φορέα, είπε ακόμα:

«Δεν θα ήταν σωστό να σας πω ότι υπάρχει κάποια απόφαση ειλημμένη με χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις, γίνονται ζυμώσεις και οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κοντά για να αφήνουμε το χρόνο να περνάει».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Κόκκαλης στην ΕΡΤ για νέο κόμμα: Απαιτείται πανστρατιά με ξεκάθαρο «πράσινο» προσανατολισμό"

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει 40 Eurofighter αλλά φέρνει αντιρρήσεις η Γερμανία

Τους λόγους για τους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδεύει αύριο στη Γερμανία αποκάλυψε επί της ουσίας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της TBMM, ότι δεν είναι υπέρ της αγοράς των αμερικανικών F-35 και ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει 40 Eurofighter από τη Βρετανία και την Ισπανία. Ωστόσο, αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο πλάνο εκφράζει η Γερμανία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Δεν είμαι υπέρ της αγοράς των F-35. Υπάρχει μια άλλη συζήτηση στην Αμερική για το αν πρέπει να στραφούμε σε άλλα αεροσκάφη. Θέλουμε να αγοράσουμε τα Eurofighter, ένα πολύ αποτελεσματικά αεροσκάφη, αλλά η Γερμανία έχει αντιρρήσεις. Η Βρετανία και η Ισπανία δηλώνουν πως θα το λύσουνε. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στην τελευταία κατάσταση σχετικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan, το οποίο αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ), ο Güler δήλωσε: «Θεού θέλοντος το KAAN θα πραγματοποιήσει την πτήση του στο τέλος του τρέχοντος έτους».

Όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, ο Güler δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε τα S-400 και να τα παρατήσουμε σε μια γωνιά ενός εργοστασίου. Όταν τα χρειαστούμε, θα πατήσουμε το κουμπί».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία θέλει να αγοράσει 40 Eurofighter αλλά φέρνει αντιρρήσεις η Γερμανία"

«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση από την Κομισιόν: Δημιουργούν πλατφόρμα ειδικοτήτων για υποψήφιους μετανάστες στην ΕΕ

«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση μέσω μιας δεξαμενής ταλέντων, πολιτών τρίτων χωρών που ζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Κομισιόν.

Στόχος είναι η πλατφόρμα να διευκολύνει και να επιταχύνει τις διεθνείς προσλήψεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους εργοδότες πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων κυρίως σε τομείς στους οποίους υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Δεν πρόκειται για μια Ευρώπη φρούριο, αλλά για μια Ευρώπη ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τακτικό και νομικά ρυθμισμένο τρόπο. Υπάρχουν πολλοί λαϊκιστές και δημαγωγοί στην Ευρώπη που τάζουν θαυματουργές λύσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προβλημάτων. Εμείς, προκρίνουμε καλές λύσεις, που έχουν αντίκτυπο στην πράξη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μέσω αυτού του νόμιμου τρόπου εργασίας πολιτών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται ακόμη ένα βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Η δεξαμενή ταλέντων θα είναι εθελοντική για τα κράτη-μέλη. Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν εάν θέλουν να είναι μέρος αυτού και εάν συμμετέχουν μπορούν επίσης να επιλέξουν να προσθέσουν επιπλέον ειδικότητες ή να αφαιρέσουν ειδικότητες» σημείωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη μέλη, ενώ θα περιλαμβάνει  και ισχυρές διασφαλίσεις που θα εγγυώνται δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.

Την στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Κομισιόν εξέφρασε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου τονίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες υποδοχής πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στο ποιοι θα έρθουν.

«Η κοινωνία υποδοχής, η χώρα υποδοχής, η Ελλάδα δηλαδή, και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγιο για το ποιοι θα έρθουν. Πρέπει να έρθουν κάποιοι. Η Ελλάδα θέλει να είναι στην πρωτοπορία προσέλκυσης ταλέντων για να πάει καλύτερα η ελληνική κοινωνία, το ελληνικό συμφέρον» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και της επικύρωσης των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στη νόμιμη μετανάστευση από την Κομισιόν: Δημιουργούν πλατφόρμα ειδικοτήτων για υποψήφιους μετανάστες στην ΕΕ"

Επεισόδια με Ρομά σε Μεσογείων και Ασπρόπυργο για τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία. Αυτή την ώρα ομάδες Ρομά έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται για το θάνατο του 17χρονου στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχουν βάλει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Στο σημείο υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ασπροπύργου με ομάδες Ρομά να διαμαρτύρονται και να στήνουν οδοφράγματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια με Ρομά σε Μεσογείων και Ασπρόπυργο για τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία"

Τέλος και ο Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησε από την ευρωομάδα του κόμματος!

Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση του νέου κόμματος στην ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωσή ο Πέτρος Κόκκαλης προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις του, καθώς επισημαίνει πως «κλείνει ένας κύκλος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ». Σημειώνει πως τα επόμενα βήματα αποτελούν «συλλογική» υπόθεση και συμπληρώνει ότι θα συμμετάσχει «στην κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό που υπάρχει». 

O Κόκκαλης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη:

«Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης του Αλέξη να συμμετέχουμε ως κίνηση ΚΟΣΜΟΣ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές του 2019 και η εμπιστοσύνη των πολιτών μας έδωσαν τη δυνατότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε για την ενίσχυση τη πολιτικής δράσης για το κλίμα και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, με την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας κύκλος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ.

Τα επόμενα βήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση αλλά συλλογική καθώς υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.Θα συμμετάσχω στη κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συνθέσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για ένα ανθρώπινο αύριο, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για όλους, με όρους κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης.Υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει προοπτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας πορείας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και στην ευρωομάδα και στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Ελπίζω πως με τη δουλειά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιώσαμε την επιλογή τους. Είμαι βέβαιος πως θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες για έναν βιώσιμο και δίκαιο κόσμο για όλους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος και ο Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησε από την ευρωομάδα του κόμματος!"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Δυσοίωνο «βλέπουν» οι πολίτες το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ύστερα από πολλά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Opinion Poll για το Action24, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη. 

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΠΑΣΟΚ 12,9%, ΚΚΕ 8,6%, Ελληνική Λύση 5,1%, Σπαρτιάτες 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,1%, Νίκη 3,2%, ΜέΡΑ25 1,9%.

Στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 38,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, ΠΑΣΟΚ 16%, ΚΚΕ 10,6%, Ελληνική Λύση 5,9%, Σπαρτιάτες 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, Νίκη 3,9%, ΜέΡΑ25 2,4%.

Στην ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο, το 40,2% απάντησε καθόλου, το 29,8% λίγο, το 23,2% αρκετά και το 5,1% πολύ.

Αναφορικά με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικά το 42,7% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ συνολικά το 46,1% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. 

Η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που απασχολεί το 61,1% των ερωτηθέντων, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η οικονομία/ ανάπτυξη (38,4%) και η ανεργία (16,7%). 

Το 50% των ερωτηθέντων που είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το κόμμα θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις, ενώ το 39% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην ερώτηση “θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν: “ναι” το 27%, “μάλλον ναι” το 27%, “μάλλον όχι” το 15%, “όχι” το 26%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Δυσοίωνο «βλέπουν» οι πολίτες το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ"

Τι έδειξε η αυτοψία των Ολλανδών στη Θεσσαλία – Οι 3 άξονες των συμπερασμάτων τους

Στη Θεσσαλία η αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων καταλήγει στην έκθεσή της η ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε στην κυβέρνηση τα πρώτα συμπεράσματα από τις αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο.

Τα βασικά τους συμπεράσματα δομούνται σε τρεις άξονες:

Τι πρέπει να γίνει ως προς την πρόληψη – αντιπλημμυρικά έργα:

Διεύρυνση κοίτης ποταμών
Διάθεση πλημμυρικών πεδίων
Απομάκρυνση αναχωμάτων
Κατεδάφιση παρόχθιων κατασκευών
Ανασχεδιασμός: Σιδηροδρόμου, Δρόμων, Γεφυρών, Αντιπλημμυρικών έργων
Τεχνητό κανάλι εκτροπής Πηνειού
Οριοθέτηση της διοικητικής διαχείρισης

Ενιαίος φορέας ευθύνης
Διαχείριση κρίσεων

Κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης
Διαθεσιμότητα εξοπλισμού:
Λέμβοι
Μηχανήματα
Σακιά άμμου

Αναλυτικά τα έργα για τη Θεσσαλία

Αναλυτικότερα, ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα και την πρόληψη διαπιστώνουν πώς υπήρχαν πολλές αστοχίες όπως στενώσεις των ποταμών που ενέτειναν τις πλημμύρες και προτείνουν διεύρυνση και να δοθεί περισσότερος χώρος στα ποτάμια για να συγκρατήσουν μεγαλύτερους όγκους νερού.

Τεχνητά αναχώματα και αυθαίρετες κατασκευές ακόμη και σπίτια αλλά και επιχειρήσεις δίπλα στην κοίτη πρέπει, άμεσα, να απομακρυνθούν.

Τα έργα υποδομής όπως σιδηρόδρομος, γέφυρες και δρόμοι που κατέρρευσαν δημιουργώντας εμπόδια στη διέλευση του νερού κατά την πλημμύρα, πρέπει να ανασχεδιαστούν με τα νέα δεδομένα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός δεν είχε λάβει υπόψιν τον πλημμυρικό κίνδυνο.

Προτείνεται επίσης δημιουργία τεχνητού καναλιού που θα εκτρέπει τα νερά του Πηνειού έξω από την πόλη της Λάρισας όταν υπάρχει ανάγκη ώστε να αποφεύγονται πλημμύρες, ενώ επίσης προτείνονται έργα ορεινής υδρονομίας με δίδυμα φράγματα για συγκράτηση των φερτών υλικών από το βουνό.

Ως προς την ευθύνη διοίκησης, προτείνουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και όχι πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες. Αυτό θα λυθεί με τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που αναμένεται να ψηφιστεί με νόμο στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2024.

Για τη διαχείριση κρίσεων προτείνουν δημιουργία κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων που θα λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα και το οποίο θα λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τα ποτάμια και θα τα επεξεργάζεται ώστε να εκτιμά τον κίνδυνο. Παράλληλα δημιουργία αποθηκών με κατάλληλο εξοπλισμό για πλημμύρες όπως μηχανήματα διάνοιξης, λέμβους διάσωσης και σακιά άμμου.

Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, ενώ το τελικό σχέδιο των Ολλανδών για τα αντιπλημμυρικά θα παραδοθεί το Φεβρουάριο 2024.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι έδειξε η αυτοψία των Ολλανδών στη Θεσσαλία – Οι 3 άξονες των συμπερασμάτων τους"

Θάνατος 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία: Δεν προσπάθησε να αφοπλίσει τον αστυνομικό – Δεν βρέθηκε DNA του στο όπλο

Ότι δεν υπήρξε προσπάθεια αφοπλισμού του αστυνομικού από τον 17χρονο που έπεσε νεκρός από τα πυρά του στη Βοιωτία, φαίνεται πως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας για την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή με μοναδικό περιοριστικό όρο αυτόν της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο αστυνομικός έκανε μια σειρά από λάθη σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής σε αντίστοιχα περιστατικά.

Δεν στάθηκε σε απόσταση ασφαλείας με προτεταμένο το όπλο και αντί να ζητήσει από τον οδηγό να βγει από το αυτοκίνητο, προσπάθησε να τον βγάλει ο ίδιος. Οι κανόνες εμπλοκής αναφέρουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον το όχημα είναι ακινητοποιημένο «καλείς ενισχύσεις για να περικυκλωθεί το όχημα».

Σύμφωνα με τον αστυνομικό ρεπόρτερ του Βήματος και των Νέων: «Από την πυρίτιδα προκύπτει ότι το χέρι του νεαρού ήταν από 0-20 εκατοστά από την κάνη του όπλου. Αποκλείεται πλήρως η περίπτωση να έχει προσπαθήσει να αφοπλίσει τον αστυνομικό καθώς δεν έχει βρεθεί DNA του θύματος στο όπλο».

Λέων: Δεν αποκλείεται τίποτα

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σχολιάζοντας το εύρημα της πυρίτιδας στο χέρι του 17χρονου θύματος και μιλώντας στο MEGA, τονίζει: «Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη βαλλιστική και τα αποτελέσματα των εξετάσεων πυρίτιδας και αιθάλης. Το ότι βρέθηκε πυρίτιδα -αν ισχύει- θα πρέπει να μην αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο η απόσταση να είναι πάρα πολύ κοντινή. Αυτό θα το έχει κρίνει και ο ιατροδικαστής.

Ένας πυροβολισμός εξ επαφής πάνω στο δέρμα ενός ανθρώπου αφήνει χαρακτηριστικό σημάδι πύλης εισόδου που ένας έμπειρος ιατροδικαστής όπως αυτός που έχει υπογράψει την έρευνα, είναι σε θέση να διακρίνει την απόλυτη επαφή από την κοντινή απόσταση. Έχει μια αξία ειδικά αν έχει πλήρως διασαφηνιστεί ότι μιλάμε για την εξωτερική επιφάνεια.

Θα είμαι πολύ προσεκτικός. Μια τέτοια πύλη εισόδου στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποκλείει ούτε το ένα ούτε το άλλο ενδεχόμενο. Μπορεί να συνάδει και με αμυντική στάση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και κατά διάρκεια «πάλης» μεταξύ δράστη και θύματος να έχει συμβεί και κάτι άλλο. Πολύ σημαντική η πληροφορία της ιατροδικαστικής να δούμε αν ταιριάζει η θέση που αναφέρει ο δικηγόρος του θύματος. Αν έχει πιαστεί το όπλο από το θύμα, θα έχει και DNA από το θύμα πάνω στο όπλο. Θα πρέπει να τα αναμένουμε».

Δικηγόρος οικογένειας θύματος: Είμαι απογοητευμένος

Σχολιάζοντας την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, ανέφερε: «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος. Δεν ξέρω πως δεν έκριναν την επικινδυνότητα του δράστη. Αποδεικνύεται ότι ήταν μια καθαρή περίπτωση ανθρωποκτονίας με δόλο. Χτυπήθηκε στην εξωτερική πλευρα. Δεν γινεται να προσπαθήσεις να αρπάξεις το όπλο με την εξωτερική πλευρά του χεριού.

Οι μέρες είναι δύσκολες. Αύριο είναι δύσκολη ημέρα. Θα πω σε όλους ότι ο δρόμος της Δικαιοσύνης είναι πολύ μακρύς. Να υπάρξει ηρεμία, να μη γίνει το παραμικρό και να κριθούν όλα από τη Δικαιοσύνη. Είμαι ενάντια στο ότι ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία: Δεν προσπάθησε να αφοπλίσει τον αστυνομικό – Δεν βρέθηκε DNA του στο όπλο"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία στα βόρεια την Παρασκευή (17/11)

Στα δυτικά και τα βόρεια αναμένεται άστατος ο καιρός, καθώς προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το το βράδυ όμως στην Ήπειρο ,το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά ενδέχεται να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί (τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί) 4 με 6, που βαθμιαία στα πελάγη θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του Αιγαίου τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, το βράδυ δυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με περαιτέρω ενίσχυση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην δυτική Μακεδονία τις πρωινές ώρες. Εκ νέου από το απόγευμα σε όλες τις περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και το βράδυ και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το βράδυ σε 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι σε 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 και στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα το πρωί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ στα βορειότερα τμήματα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία στα βόρεια την Παρασκευή (17/11)"

7 θάνατοι την ημέρα ασθενών με CoViD, 43 διασωληνωμένοι, 793 εισαγωγές

Μπαίνουμε σιγά - σιγά με καθυστέρηση στο χειμώνα και τα στοιχεία από το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ δεν καταγράφουν κάτι καινούργιο που θα μπορούσε να αλλάξει από στατιστικής άποψης τα δεδομένα των τελευταίων 3 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο, οι θάνατοι λόγω CoViD έφτασαν τους 50 (διάμεση ηλικία τα 82 έτη), οι διασωληνωμένοι τους 43 και 793 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας από CoViD ανέρχεται πλέον σε 37.944.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, νοσηλεύτηκαν 3 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 2 θάνατοι.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

               Δείκτες CoViD

6-12 Νοεμβρίου

30 Οκτωβρίου -   5 Νοεμβρίου 

Νέοι θάνατοι 50 57
Διασωληνωμένοι 43 41
Νέες εισαγωγές  793 781
 
Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή εξακολουθεί να παραμένει η XBB.1.5 ή Κράκεν (50%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (20%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος (14%).

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 140 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο  στα αστικά λύματα σε 5 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε 2 περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητική τάση σε άλλες 2.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στη Λάρισα (+32%) και στα Χανιά (+96%), ενώ οριακά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+13%), στην Ξάνθη (+27%) και στον Βόλο (+26%).

Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-11%) και στη Θεσσαλονίκη (-15%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-1%) και στην Αττική (-6%).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "7 θάνατοι την ημέρα ασθενών με CoViD, 43 διασωληνωμένοι, 793 εισαγωγές"

Μέση Ανατολή: Στρατιώτες του Ισραήλ ανακάλυψαν ρουκέτες της Χαμάς μέσα σε παιδικό κρεβάτι

Ρουκέτες μέσα σε παιδικό κρεβάτι ανακάλυψαν στρατιώτες του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους μέσα στο σπίτι ενός στελέχους της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέβασε και τα σχετικά πλάνα στο X (πρώην Twitter), όπου αναφέρει ότι οι μαχητές της 551ης Ταξιαρχίας Εφέδρων εντόπισαν τις ρουκέτες μέσα στο παιδικό κρεβάτι «κατά τη διάρκεια της εφόδου τους μέσα στο σπίτι ενός τρομοκράτη της Χαμάς».

Οι IDF ανακοίνωσαν, επίσης, ότι έχουν στην κατοχή τους μια συνομιλία μεταξύ δύο τρομοκρατών της Ισλαμικής Τζιχάντ – παρακλάδι της Χαμάς στη Γάζα – στην οποία περιγράφουν τον τρόπο που μετέφεραν όπλα, τα οποία έκρυψαν μέσα σε καροτσάκι μωρού.

«Κατά της επιδρομής τους, οι μαχητές εντόπισαν σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων, εκρηκτικών μηχανισμών και δεκάδων κιλών πυρομαχικών. Μετά τον εντοπισμό τους, τα πυρομαχικά καταστράφηκαν από τους στρατιώτες μας», αναφέρουν οι IDF.

Το βίντεο με τις ρουκέτες στο παιδικό δωμάτιο:

Η συνομιλία για τα όπλα στο καροτσάκι μωρού:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέση Ανατολή: Στρατιώτες του Ισραήλ ανακάλυψαν ρουκέτες της Χαμάς μέσα σε παιδικό κρεβάτι"

Αχαΐα: Εκβιαστές απαίτησαν χρήματα από επιχειρηματία...γιατί τους "έκοβε" τιμολόγια-Κατηγορούνται για κακούργημα

Μία σοβαρή υπόθεση εκβίασης σε βάρος επιχειρηματία της Αχαΐας αποκαλύφθηκε από την Αστυνομία με την συνεργασία και του ίδιου του θύματος.

Όπως πληροφορείται το tempo24.news, έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος πέντε ανδρών με την κατηγορία της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, οι πέντε κατηγορούμενοι επισκέφθηκαν τον επιχειρηματία στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ Πατρών και του απαίτησαν το ποσό των 53.000 ευρώ για λογαριασμό άλλου προσώπου με το οποίο το θύμα φέρεται να είχε συναλλαγή στο παρελθόν. Επίσης, συναλλαγή-πάντα στο αντικείμενο της δραστηριότητάς του είχε και με έναν εκ των πέντε κατηγορούμενων.

Το...."λάθος" του ήταν πως κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών τους συναλλαγών εξέδιδε τα νόμιμα παραστατικά, με αποτέλεσμα η πλευρά των κατηγορούμενων να του καταλογίζει ευθύνη για χρέη που τους δημιουργήθηκαν στην εφορία.

Όπως προαναφέρθηκε η δικογραφία σε βάρος τους μετά την καταγγελία του επιχειρηματία είναι σε βαθμό κακουργήματος και οι πέντε αναζητούνται από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας που χειρίζεται την υπόθεση.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Εκβιαστές απαίτησαν χρήματα από επιχειρηματία...γιατί τους "έκοβε" τιμολόγια-Κατηγορούνται για κακούργημα"

Τουρκία: Αναβάλλεται η συζήτηση στην τουρκική βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την αναβολή της συζήτησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε η Eπιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» αναφέρεταιστην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT.

Η συγκεκριμένη επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου επρόκειτο σήμερα να συζητήσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το τελευταίο βήμα προς την επέκταση του δυτικού αμυντικού συνασπισμού έπειτα από 18 μήνες καθυστερήσεων που απογοήτευσαν μερικούς συμμάχους και απέφεραν ορισμένες παραχωρήσεις.

Πέρυσι τον Μάιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφερε αντιρρήσεις στα αιτήματα τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Τα σκανδιναβικά κράτη διατύπωσαν τα αιτήματα αυτά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο, όμως, μαζί με την Ουγγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή, ζητώντας από τη Στοκχόλμη να πάρει περισσότερα μέτρα για να καταστείλει αυτούς που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της και η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκράτες.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Αναβάλλεται η συζήτηση στην τουρκική βουλή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Βοιωτία: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ρομά – Ολες οι λεπτομέρειες (βίντεο)

Ελεύθερος, μετά την απολογία του, αφέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο στη Βοιωτία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός μετά τα όσα κατέθεσε, με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στο απολογητικό του υπόμνημα υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «ο θάνατος του, οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου μου, χωρίς εγώ ποτέ να πατήσω την σκανδάλη, κατόπιν ενέργειας, πιθανώς από φόβο και πανικό του αείμνηστου θανόντος».

Παράλληλα δήλωσε συντετριμμένος για τον θάνατο του 17χρονου, ενώ τόνισε πως δεν αποτελεί άτομο επικίνδυνο για διάπραξη παρόμοιων ενεργειών και ζήτησε να μην του επιβληθεί προσωρινή κράτηση.

Βοιωτία: «Δεν διέκρινα την ηλικία του, φαινόταν επικίνδυνος»

«Δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο κει, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον είχαμε κοντά μας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στις Αρχές ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου στη Βοιωτία.

Στο υπόμνημα, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, αναφέρει και τα όσα προηγήθηκαν του θανάσιμου τραυματισμού του 17χρονου περιγράφοντας χαρακτηριστικά:

«Αφού λοιπόν άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από την μπροστινή πόρτα, και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα «Αστυνομία», «Κατέβα κάτω».

Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο, σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου. Σε αυτό το σημείο ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μια θέση με κλίση αριστερά εμπρός – σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50 – 60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχισα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε τη μοιραία κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του, και φέρνοντας το χέρι του μπροστά στην κάνη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η βίαιη κίνηση του προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ ποτέ να την πατήσω.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προκύπτει από το βίντεο ηχητικό ντοκουμέντο η ανθρώπινη αντίδραση μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση «τι έκανες ρε φίλε». Δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο κει, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον είχαμε κοντά μας».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ρομά – Ολες οι λεπτομέρειες (βίντεο)"

«Κιβωτός του Κόσμου»: Τα σημάδια της πλαστογραφίας στην επιστολή προς τον πατέρα Αντώνιο

Από ανατροπή σε ανατροπή. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, με τις συγκρίσεις να οδηγούν σε συμπεράσματα και τις νέες μαρτυρίες στο Live News από πρόσωπα κλειδιά, να ρίχνουν περισσότερο φως στο σκοτεινό παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης, με την μητέρα του 16χρονου να επιμένει ότι η υπογραφή της πλαστογραφήθηκε σε αυτή την επιστολή και τις πρώτες αναλύσεις να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της.

Εδώ βλέπουμε το έγγραφο που προκάλεσε σάλο, με την υποτιθέμενη κατάθεση της μητέρας του 16χρονου. Κάτω από το κείμενο στο οποίο γινόταν λόγος για ψέματα του γιου της σε βάρος του πατρός Αντωνίου, η σφραγίδα των ΚΕΠ, η ένδειξη του δήμου Λάρισας και από κάτω το ονοματεπώνυμο της μητέρας και ο αριθμός της αστυνομικής της ταυτότητας.

Όλα όπως αποκαλύπτει στο Live News ο αντιδήμαρχος Λάρισας, είναι πλαστογραφημένα και μάλιστα η σύγκριση των στοιχείων είναι αποκαλυπτική. Στο έγγραφο το επώνυμο της μητέρας ξεκινάει από Κ όπως φαίνεται, ενώ στην πραγματικότητα αρχίζει από ΓΚ, όπως φαίνεται στην αστυνομική της ταυτότητα.

Λάθος είναι και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στο έγγραφο αρχίζει από ΑΟ65, ενώ στη γνήσια από ΑΝ κι συνεχίζεται με διαφορετικά νούμερα. Πλαστή σύμφωνα με το αντιδήμαρχο Λάρισας είναι η σφραγίδα του δήμου, αλλά και η διπλανή που παραπέμπει σε ΚΕΠ της πόλης.

«Δεν υπάρχει τέτοιος υπάλληλος στα ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων. Ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια δεν λέγεται Λάρισας, αλλά Λαρισαίων», είπε ο αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων στο MEGA.

Την ώρα που η πρεσβυτέρα και ο πατέρας Αντώνιος ευχαριστούσαν τον 16χρονο και τη μητέρα του, βέβαιοι πως είχαν αλλάξει τις αρχικές καταθέσεις τους, η γυναίκα δήλωνε έκπληκτη καθώς όπως ανέφερε ουδέποτε πήγε στα ΚΕΠ της Λάρισας και ποτέ, όπως είπε, δεν της πέρασε από το μυαλό να πάρει πίσω τις σοβαρότατες καταγγελίες.

Ποιοι και γιατί μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αυτή την πλαστογραφία; Τι ήθελαν να πετύχουν μέσα από μια τέτοια κίνηση, που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυπτόταν; Ποιος είχε λόγο να ανακατέψει την τράπουλα και να προκαλέσει σύγχυση τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Ο 16χρονος είχε καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της Κιβωτού, με τον άλλοτε επικεφαλής της οργάνωσης, να κάνει λόγο από την πρώτη στιγμή για ασύστολα ψέματα και μια ενορχηστρωμένη σκευωρία σε βάρος του.

Τη νέα ανατροπή δεδομένων αναλύει με τους δικηγόρους που τον εκπροσωπούν και ο πατέρας Αντώνιος, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος τόσο ο ίδιος, όσο και η πρεσβυτέρα του, η κυρία Σταματία Γεωργαντή, που προχθές έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένη.

Θέση στο Live News πήρε και η μητέρα του 19χρονου που είχε κάνει την πρώτη καταγγελία σε βάρος του πατρός Αντωνίου και ουσιαστικά είχε ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου στην Κιβωτό.

Πλέον οι δύο μητέρες επιμένουν στις σοβαρότατες καταγγελίες και περιμένουν τη δίκη του άλλοτε επικεφαλής της οργάνωσης.

Οι σφραγίδες πλαστές, τα στοιχεία αναληθή ακόμα και το επίθετο της μητέρας του 16χρονου, με τις Αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες, για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Τα σημάδια της πλαστογραφίας

«Πρόκειται για πλαστό έγγραφο», είπε στο MEGA ο αντιδήμαρχος Λάρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης, καθώς εδώ και δεκαετίες ο Δήμος ονομάζεται Λαρισαίων και όχι Λάρισας, ενώ ο υπάλληλος που υπογράφει το έγγραφο δεν είναι υπαρκτό.

Μιλώντας στο Live News ο δικηγόρος της μητέρας του 16χρονου Ανδρέας Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο για απάτη και τόνισε πως ο εισαγγελέας θα πρέπει αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη για ηθική αυτουργία και ευθύνη του δικηγόρου, αλλά και του δημοσιογράφου που έφερε στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο.

Ο κος Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως ο 16χρονος επικοινώνησε με τη μητέρα του και της εκμυστηρεύτηκε πως δέχεται πιέσεις για να αλλάξει την κατάθεσή του, καθώς και απειλές για τη ζωή εκείνου, αλλά και της μητέρας του.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κιβωτός του Κόσμου»: Τα σημάδια της πλαστογραφίας στην επιστολή προς τον πατέρα Αντώνιο "

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και «βουτιά» της θερμοκρασίας"

Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ είναι για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, 8 κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό. Απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή (17.11.2023) ή το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία «χρυσώνοντας το χάπι» της «αμνηστίας» στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Ωστόσο, στη χθεσινή ομιλία του, υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας πως ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοικτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ με απόλυτη πλειοψηφία"

Π. Μαρινάκης: Δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, δεν καταργούνται οι προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, ούτε προτίθεται να καταργήσει τις προσφορές 1+1 στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή και ειδικότερα οι κομβικές προτεραιότητες της, όπως η επέκταση του Μετρό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Ο κ. Μαρινάκης επέμεινε πως η κυβέρνηση είπε «ναι» στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη για να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες και να γίνει πράξη ο στόχος ενός σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρόμου.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τιμά τις επετείους και θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνονται αφορμή για πολιτικές διαφωνίες. Μάλιστα, διερωτήθηκε εάν ο κ. Κασσελάκης θα συμμετέχει στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία με μπλοκ της Goldman Sachs. Επιπλέον, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να μην εργαλειοποιούν για ίδιον όφελος επετείους, όπως αυτή του Πολυτεχνείου.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. δικαιούχους

«Η σταθερά καλή εικόνα της οικονομίας μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε ένα μέτρο για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Ενόψει των νέων μέτρων, μόνιμων αυξήσεων μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και των νέων αυξήσεων στις συντάξεις που εφαρμόζονται από το 2024, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του και εξειδίκευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα δοθεί το Δεκέμβριο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 350 εκατ. ευρώ χωρίς να παρεκκλίνουμε απ’ τους στόχους του Προϋπολογισμού». Πρόσθεσε ότι το επίδομα θα δοθεί συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το Δεκέμβριο και συγκεκριμένα της αύξησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, της ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, του επιδόματος θέρμανσης, του youth pass, του market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η στήριξη θα επικεντρωθεί κυρίως στις οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ μια μικρή ενίσχυση θα λάβουν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα δουν και μόνιμες αυξήσεις από τις αρχές του επόμενου έτους». Εξειδίκευσε στη συνέχεια ποιοι είναι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. «Συνολικά θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους», επανέλαβε.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική που αυξάνει με μόνιμες -κυρίως- παρεμβάσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και στηρίζει από το πλεόνασμα τους πιο ευάλωτους, χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά, όπως πολλές φορές δυστυχώς γινόταν στο παρελθόν».

Πρόστιμα σε πολυεθνικές

Ανέφερε στη συνέχεια ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και εξήγησε ότι αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όπου διαπιστώνονται παρανομίες θα επιβάλλονται πρόστιμα γιατί «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας». Ανέφερε ότι αγγίζει το 8 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Ανασυγκρότηση Θεσσαλίας

Ακολούθως πέρασε στη χθεσινή παρουσίαση στους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας του πρώτου πορίσματος από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υποστηρίζει ως τεχνικός σύμβουλος την ελληνική κυβέρνηση στο σημαντικό και απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου.

«Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε και αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία.

«Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων», είπε ακόμη. Υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, και της αυτοδιοίκησης σε αυτό το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα κρίνεται απολύτως αναγκαία και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της διαφάνειας και της διαβούλευσης μαζί τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Με τους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους που έχουμε δεσμεύσει για την ανάταξη της Θεσσαλίας, με σχέδιο, τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και όραμα για μια δυναμική, βιώσιμη και αισιόδοξη Θεσσαλία θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel».

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα της Βουλής σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης την προσεχή Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Παρεμβάσεις για φοροδιαφυγή

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή και με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει, να μειωθούν περαιτέρω φορολογικοί συντελεστές», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». Όπως τόνισε, «στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση κρίσεων, καθώς και του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις πληρωμές ύψους 1.540.680 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή. Ανέφερε ακόμη ότι «κατόπιν της έγκρισης των δύο νέων προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην νέα κατανομή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Μαρινάκης: Δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, δεν καταργούνται οι προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ"

Θεσσαλία: Από αύριο (17/11) οι προκαταβολές σε πληγέντες αγρότες – Οι πληρωμές ανά προϊόν

Από αύριο Παρασκευή 17 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να χορηγούνται προκαταβολές σε αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για 110 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την πληρωμή από αύριο, Παρασκευή (17.11.2023), προκαταβολών, για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τον ΣΚΑΙ, αύριο θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια, υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Νοεμβρίου καταβλήθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και ύστερα από έγκριση της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από τον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα, συνολικά 260 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), που θα επιστραφεί σε 297.428 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις τιμές που ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν:

Βαμβάκι: 140 ευρώ

Αραβόσιτος: 125 ευρώ

Βιομηχανική τομάτα: – 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας

Μηδική – Τριφύλλια σανός: – 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών – 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής

Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 8 Νοεμβρίου είχαν καταβληθεί για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.035 κτηνοτρόφους, τα εξής ποσά:

Βοοειδή: 800 ευρώ ανά ζώο

Ίπποι: 700 ευρώ ανά ζώο

Ημίονοι: 400 ευρώ ανά ζώο

Όνοι: 200 ευρώ ανά ζώο

Αιγοειδή: 125 ευρώ ανά ζώο

Προβατοειδή: 150 ευρώ ανά ζώο

Μελισσοσμήνη: 75 ευρώ ανά σμήνος

Κουνέλια: 15 ανά ζώο

Συνολικά δόθηκαν προκαταβολές ύψους 16.528.449 €.

Υπενθύμισε ακόμη ότι μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν δοθεί 20.620.000 € σε 9.868 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά στην Αλιεία έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis), 1,4 εκατ. ευρώ σε αλιείς της Μαγνησίας, Λάρισας και Σκιάθου.

Επίσης από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. €) καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αφορά:

* χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια,

* αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα προβλέπει την ασφάλιση των συγκεκριμένων παραγωγών.

«Το υψηλότερο ποσό αποζημίωσης που έχει δοθεί μέχρι σήμερα»

Όπως επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, οι ανακοινώσεις δείχνουν την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπόψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Ανέφερε δε ως παράδειγμα το Μέτρο 5.2 μέσω του οποίου 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και την ανακατασκευή ή κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών στάβλων.

«Θα βοηθήσουμε τον κόσμο που γονάτισε να ξανασταθεί στα πόδια του»

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης μέσα από την καταστροφή που έγινε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, ο Λευτέρη Αυγενάκης είπε ότι εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων κτηνοτροφικών πάρκων. «Μέλημά μας είναι πώς θα βοηθήσουμε τον κόσμο που γονάτισε να ξανασταθεί στα πόδια του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τιμές για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, θα ισχύσουν και για τους πυρόπληκτους στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Νοεμβρίου οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του Έβρου έχουν λάβει προκαταβολές. Οι παραγωγοί που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Και για την περίπτωση του Έβρου ισχύει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή – επίσης δωρεάν – των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλία: Από αύριο (17/11) οι προκαταβολές σε πληγέντες αγρότες – Οι πληρωμές ανά προϊόν"

Βοιωτία: Μια βίαιη κίνηση του 17χρονου ενεργοποίησε την σκανδάλη χωρίς να την πατήσω, είπε στην απολογία του ο αστυνομικός

«Δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο κει, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον είχαμε κοντά μας». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στις Αρχές ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου στη Βοιωτία.

Στο υπόμνημα, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, αναφέρει και τα όσα προηγήθηκαν του θανάσιμου τραυματισμού του 17χρονου περιγράφοντας χαρακτηριστικά:

«Αφού λοιπόν άνοιξα την πόρτα του οδηγού και έχοντας λάβει προφυλάξεις ούτως ώστε το σώμα μου να βρίσκεται εκτός του ανοίγματος της πόρτας του οδηγού, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου χωρίζονται η πίσω από την μπροστινή πόρτα, και κρατώντας στο δεξί μου χέρι το υπηρεσιακό μου όπλο επανειλημμένα φώναζα «Αστυνομία», «Κατέβα κάτω».

Με το αριστερό μου χέρι άρπαξα τον αείμνηστο από τον δεξιό ώμο, σκύβοντας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού αντιστεκόταν και αρνιόταν να εξέλθει του αυτοκινήτου. Σε αυτό το σημείο ο αείμνηστος είχε πλέον με το πάνω μέρος του σώματός του στραφεί σε μια θέση με κλίση αριστερά εμπρός – σκύψιμο και ενώ το δεξί μου χέρι, που κρατούσε το όπλο βρισκόταν πολύ κοντά σε απόσταση περίπου 50 – 60 εκατοστών από το σώμα του αείμνηστου, μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως συνέχισα να τον τραβώ από τον ώμο για να τον βγάλω έξω, σε εκείνο το χρονικό σημείο που το σώμα του κινούμενο πλησίασε το δεξί μου χέρι, εκείνος πιθανότατα από φόβο, λόγω του ότι το όπλο ήταν πολύ κοντά του, έκανε τη μοιραία κίνηση με το εξωτερικό μέρος της παλάμης του, και φέρνοντας το χέρι του μπροστά στην κάνη, απώθησε με βίαιο τρόπο το όπλο μου, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει, γιατί αυτή η βίαιη κίνηση του προκάλεσε την ενεργοποίηση της σκανδάλης χωρίς εγώ ποτέ να την πατήσω.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως προκύπτει από το βίντεο ηχητικό ντοκουμέντο η ανθρώπινη αντίδραση μου είναι η με ουρλιαχτά και λυγμούς φράση «τι έκανες ρε φίλε». Δυστυχώς το όλο συμβάν, οφείλεται σε μια τραγική συγκυρία, αφού εάν η κάννη του όπλου είχε μετά την ενέργεια του αείμνηστου θύματος μετατοπιστεί έστω και για ένα εκατοστό πιο κει, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θα τον είχαμε κοντά μας».

«Κινήθηκα προς την πλευρά της πόρτας του οδηγού φωνάζονας δυνατά «Αστυνομία», «Σβήστο», «Κατέβα κάτω», «Σταμάτα», χωρίς να έχω ακόμα βγάλει από τη θήκη του το όπλο μου, όπως βεβαιώνει και ο αυτόπτης μάρτυρας Κ. Δ.

Όταν ο οδηγός αγνόησε τις σαφείς εντολές μου, αναγκάστηκα, επειδή το όχημα ήταν εγκλωβισμένο και ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να τον ακινητοποιήσω καθώς έδειχνε διάθεση να διαφύγει πάλι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μου, αφού θα μπορούσε ο οδηγός να είναι ένοπλος και να με πυροβολήσει, να κινηθώ από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, χωρίς να κρατάω όπλο αρχικά, να χτυπήσω με το χέρι μου το τζάμι της πόρτας του οδηγού απαιτώντας για άλλη μια φορά να σβήσει τη μηχανή, να ανοίξει την πόρτα και να εξέλθει του αυτοκινήτου.

Όταν για δεύτερη φορά ο οδηγός του ύποπτου οχήματος αδιαφόρησε για τις εντολές μου, και επειδή δεν μπορούσα να δω πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, αφού παρά τα φώτα, τα τζάμια ήταν κατάμαυρα και δεν έβλεπα τίποτα, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη, με το δεξί μου χέρι, το οποίο δεν έχει ασφάλεια, το όπλισα και συνέχισα να φωνάζω στον οδηγό να βγει έξω και να σβήσει την μηχανή.

Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα, που δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα ακριβώς, λόγω και της εντάσεως των στιγμών, με το αριστερό μου χέρι άνοιξα την πόρτα του οδηγού, και για πρώτη φορά είδα, όσο μπορούσα να δω μέσα στο σκοτάδι, ότι στη θέση του οδηγού ήταν ένας άντρας που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να υπολογίσω την ηλικία του, ούτε τη σωματική του διάπλαση, αλλά ο οποίος είχε στοιχεία επικινδυνότητας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός το οποίο προέκυψε αργότερα κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο όπου στην ανοιχτή θήκη της πόρτας του οδηγού ευρέθει ένα επικίνδυνο όπλο με μεγάλη λάμα, στη δε ανοιχτή θήκη της πόρτας του συνοδηγού ανευρέθει ένα μεγάλο κατσαβίδι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με την ηλικία και τις καθημερινές ενασχολήσεις του θύματος, του αδελφού του και της μητέρας τους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βοιωτία: Μια βίαιη κίνηση του 17χρονου ενεργοποίησε την σκανδάλη χωρίς να την πατήσω, είπε στην απολογία του ο αστυνομικός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news