facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Ξυλόκαστρο: Η απάντηση του δήμου στις καταγγελίες για την ασφάλιση της αδικοχαμένης υπαλλήλου καθαριότητας

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκου Δαρδαμάνη, ότι η 45χρονη εργάτρια της καθαριότητας του δήμου Ξυλοκάστρου,

η οποία έχασε σήμερα τη ζωή της με τραγικό τρόπο, όταν ΙΧ προσέκρουσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου του δήμου, την ώρα που πραγματοποιούσε την αποκομιδή, ήταν ανασφάλιστη, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος – Πρασίνου – Ποιότητας Ζωής – Αγροτικής Ανάπτυξης – Ενέργειας –Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Σπύρο Αποστολόπουλο.

Τον ρωτήσαμε αν ισχύουν οι καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ ότι η άτυχη εργαζόμενη αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν ανασφάλιστοι.

Ο κ. Αποστολόπουλος απάντησε:

«Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Η άτυχη εργαζόμενη ήταν κανονικά ασφαλισμένη, καθώς και το υπόλοιπο πλήρωμα του απορριμματοφόρου. Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για το τραγικό περιστατικό και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της εργαζόμενης. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να σταθούμε στο πλάι της οικογένειας που θρηνεί την απώλειά της»

Σε ερώτηση πότε έληξε η 5μηνη σύμβαση απάντησε

«Εληξε αν θυμάμαι καλά μέσα Δεκεμβρίου, δεν είμαι του διαδικαστικού. Ομως υπάρχουν και άλλα προγράμματα συμβάσεων ορισμένου χρόνου για εργαζόμενους με το δήμο. Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συνάψει νέα σύμβαση, εργαζόταν νόμιμα και βεβαίως ασφαλισμένη. Νόμιμα εργάζονται όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου μας.»

Σε ερώτηση γιατί να προβεί ο Πρόεδρος της ΠΟΠ – ΟΤΑ σε αυτές τις τόσο σοβαρές καταγγελίες απάντησε

«Η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει συγκεκριμένες θέσεις για την καθαριότητα και η λειτουργία της. Ο κύριος αυτός σήμερα καταγγέλει κάτι που δεν ισχύει και αποδεικνύεται βεβαίως»

Σε ερώτηση για το τραγικό δυστύχημα απάντησε

«Το απορριμματοφόρο πραγματοποιούσε τακτικό δρομολόγιο, είχε φάρους, αλάρμ και ότι προβλέπεται. Το ατύχημα σημειώθηκε περίπου σις 6.30 το πρωί. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι που μια νέα γυναίκα, έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας με αυτό τον τρόπο. Το ΙΧ καρφώθηκε με ταχύτητα πίσω από το απορριμματοφόρο και τη σκότωσε. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σταθούμε δίπλα στην οικογένειά της.»

 loutrakiblog

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξυλόκαστρο: Η απάντηση του δήμου στις καταγγελίες για την ασφάλιση της αδικοχαμένης υπαλλήλου καθαριότητας"

ΝΑΤΟ: Εκτιμήσεις Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας εντός του 2023

Στην εκτίμηση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023 προχώρησε ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουγγαρία, αλλά κυρίως η Τουρκία, μπλοκάρουν από τον Μάιο την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υπενθύμισε επίσης ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη συμφωνία και έχουν δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα αυτά. Κατά συνέπεια, ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας επέκρινε ορισμένα αιτήματα της Τουρκίας. Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αρνήθηκε να εκδώσει στην Άγκυρα τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές, όπως ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα «λέει επίσης ότι θέλει πράγματα που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να της δώσουμε», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον σε ένα συνέδριο με αντικείμενο την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ πάντως αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία. «Ασφαλώς, θα ήθελα να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια γρήγορη διαδικασία, σε σύγκριση με όλες της ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αλλά επιφυλάσσομαι να εικάσω το πότε ακριβώς», κατέληξε.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Εκτιμήσεις Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας εντός του 2023"

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει νομικές εκπλήξεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Για νομικές εκπλήξεις σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έκανε λόγο ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τους «Τούρκους αδερφούς που ζουν στη Δυτική Θράκη».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαδίκ Αχμέτ που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Νομάρχη της Αδριανούπολης και το Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Οι καταστάσεις σε νομικό επίπεδο στην ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά στα νησιά, θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά», είπε ο Σεντόπ.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να πυροδοτήσει το περιβάλλον στο οποίο αυτά τα θέματα θα τεθούν σε ημερήσια διάταξη, διαφορετικά θα πρέπει να είναι έτοιμη για κάποιες εκπλήξεις, νομικά και από άποψη διεθνούς δικαίου. Ως Τουρκία θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα και ηρεμία τόσο στο άμεσο περιβάλλον όσο και στον κόσμο», τόνισε ο Σεντόπ.

Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης

Ο Σεντόπ στην ομιλία του δήλωσε πως ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ είναι «η σημαία και το σύμβολο του αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Συνέχισε λέγοντας πως: «85 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούμε στην Τουρκία στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Στεκόμαστε πλάι στον σκοπό τους. Όσο υπάρχει Τουρκία, όσο έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Τόνισε ότι ο αγώνας των Τούρκων στη Δυτική Θράκη είναι αγώνας για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανεξαρτησία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της: «Τώρα, φυσικά, η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία ενός αιώνα πριν, υπάρχει μια πολύ ισχυρότερη Τουρκία. Μιλάμε για ένα έθνος που αγωνίζεται μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του».

Η αντι-τουρκική στάση της Ελλάδας

Συνέχισε λέγοντας πως: «Προσπαθούν να εδραιώσουν την αρχή ενός έθνους που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία. Βλέπουμε ότι μια αντι-τουρκική στάση στην Ελλάδα έχει υψώσει τη φωνή της, ίσως έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα εκεί η εχθρότητα προς την Τουρκία κι έτσι έχει αυξηθεί και οξυνθεί. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προσπαθεί να εξηγήσει την εθνική της ύπαρξη στη βάση της εχθρότητας προς μια άλλη χώρα προκειμένου να προστατέψει και να διατηρήσει αυτή την εθνική ύπαρξη. Αυτό όμως έχει κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να θεμελιώσει την αρχή της ως έθνους στη βάση της εχθρότητας προς την Τουρκία και όχι στις δικές της ιστορικές αξίες και πολιτισμό. Δεν είναι βιώσιμο όμως αυτό, δεν είναι διατηρήσιμο, δεν είναι υπερασπίσιμο».

«Έχουμε δει σε περιόδους της Ιστορίας ότι όταν ένα κράτος προσπαθεί να περηφανεύεται κατά των γειτόνων του στηριζόμενο σε άλλες χώρες, καθήμενο στην αγκαλιά αυτών των χωρών, δεν πετυχαίνει», είπε.

Και κατέληξε: «Αυτό έχει κάνει η Ελλάδα. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από οικονομική και στρατιωτική άποψη με μια απερίσκεπτη εχθρότητα προς την Τουρκία, ίσως μάλιστα διακινδυνεύοντας να γίνουν η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κανένα όφελος για την Ελλάδα. Δεν ωφελεί τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, τους δικούς τους ανθρώπους. Και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος, να πάρει στα σοβαρά ένα κράτος που κάνει μια τέτοια προσπάθεια και συνεχίζει να υπάρχει. Από αυτή την άποψη, λέμε, αντίθετα, ότι η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, ενώ η εχθρότητα της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη. Επομένως, όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναλαμβάνουν δράση, μιλάνε και κάνουν υπολογισμούς κατά της Τουρκίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει νομικές εκπλήξεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών"

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αττικής που έμειναν χωρίς νερό

Για αρκετές ώρες παρατηρήθηκαν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές της Αττικής. Λίγο μετά τις 18:00, η ΕΥΔΑΠ εξέδωσε ενημέρωση με την οποία ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης.

«Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι με άμεσους και λειτουργικούς χειρισμούς αποκαταστάθηκε πλήρως η υδροδότηση σε περιοχές της Αθήνας, του Νέου Κόσμου, της Νέας Σμύρνης, της Δάφνης, της Καλλιθέας και του Αγίου Δημητρίου, μετά από δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης κεντρικής δεξαμενής.  Η ΕΥΔΑΠ ζητά συγγνώμη για την ταλαιπωρία του καταναλωτικού κοινού από την έκτακτη
διακοπή της υδροδότησης» επισημαίνεται ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση.

Από το πρωί λόγω δυσλειτουργίας σε κεντρική δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ, επηρεάστηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αθήνας, του Νέου Κόσμου, της Δάφνης, της Νέας Σμύρνης, της Καλλιθέας και του Αγίου Δημητρίου.

Λόγω του μεγάλου φόρτου, η ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ και η ενότητα για τις βλάβες δεν λειτουργούσαν κανονικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία της αποκατάστασης.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ειδικότερα, η ΕΥΔΑΠ επισήμανε τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι η υδροδότηση στις περιοχές Αθήνα, Ν. Κόσμο, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα, Αγ. Δημήτριο επανέρχεται σταδιακά, μετά την άμεση αποκατάσταση προβλήματος δυσλειτουργίας σε κεντρική δεξαμενή υδροδότησης. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αττικής που έμειναν χωρίς νερό"

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο μέσα στο 2023

Στην πρόβλεψη ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες μέσα στο 2023 να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα προχώρησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 R ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερευνητής, σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της «Ουνέσκο», μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στάθηκε επίσης και στον πρόσφατο σεισμό στην Λέσβο λέγοντας ότι… «Είμαστε πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 R στη Λέσβο να ήταν ο κύριος σεισμός». Ωστόσο θεωρεί «ως στοιχείο επιπλέον επικινδυνότητας το ότι η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον» όπως και το βεβαρημένο ιστορικό σε σεισμούς της περιοχής.

«Έχω αρχίσει επιστημονικά να αισθάνομαι ότι πάμε αρκετά καλά. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα πούμε ναι, εντάξει, έληξε το φαινόμενο.  Όμως είμαστε κάπως πιο κοντά σε αυτό το σενάριο από ότι ήμασταν χθες» ήταν τα λόγια του.

Δεν παρέλειψε να προτείνει υπομονή και ψυχραιμία στους κατοίκους αν και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο με τους συνεχείς μετασεισμούς.

Επίσης συνέστησε σε αυτούς «τους λίγους, που έχουν κάποιες μικρές βλάβες στο χώρο κατοικίας ή στο χώρο εργασίας, να πάρουν τη γνωμάτευση, τη συμβουλή ενός μηχανικού είτε από το Δήμο ή αν κάποιος βιάζεται ακόμα και από ιδιώτη μηχανικό».

Δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται για το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Αναφέρθηκε ακόμα και στο ενδεχόμενο οι δονήσεις στη Λέσβο συνδέονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής… « Φαίνεται να είναι λίγο δυτικότερα η ανάπτυξη, το επίκεντρο της τελευταίας σεισμικής δράσης.  Λόγω όμως των σφαλμάτων που υπάρχουν στον εντοπισμό των επικέντρων, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Όμως, όπως υπογράμμισε «ακόμα κι αν είναι το ρήγμα το συγκεκριμένο που προκάλεσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά, έχω γράψει ειδικό βιβλίο για τους σεισμούς της Λέσβου και της Χίου και αν ακόμα είναι, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα ο μεγάλος εκείνος σεισμός του 1867. Ενεργό ρήγμα είναι και πολλές φορές θα μας δώσει και μικρούς σεισμούς».

Όπως ενημέρωσε «ένας σεισμός μεγέθους 6R για να εκτονωθεί θέλει περίπου χίλιους τεσσάρηδες μετασεισμούς. Δεν τους έχουμε τους χίλιους τεσσάρηδες».

Από την άλλη για τη Λέσβο επισήμανε πως «δεν σημαίνει ότι το να έχουμε αυτούς τους 4,9R ή 4,7 R το ρήγμα είναι ήδη ώριμο για να μας δώσει τον 6,5 R.

«Παρακολουθούμε με προσοχή την Εύβοια»

Ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για τις εστίες που βρίσκονται στην Εύβοια. «Ειδικά στα Ψαχνά, η μετασεισμική ακολουθία το λέω ευθέως, είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες, γιατί έχουμε τρεις εστίες εκεί ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά.

Τα τρία αυτά σημεία είναι ξεχωριστά παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση. Άρα και εκεί χρειάζεται προσοχή. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά, πολύπλοκα φαινόμενα».

«Τα κτήρια καταπονούνται μόνο με μεγάλες δονήσεις»

Έκανε αναφορά και για την καταπόνηση των κτιρίων από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις. «Από όσα έχουμε συζητήσει με τους σεισμομηχανικούς συναδέλφους προκύπτει ότι η καταπόνηση των κτηρίων, π.χ της Αθήνας είναι πραγματική μόνο όταν είναι μεγάλες οι δονήσεις. Προέρχονται δηλαδή από μεγάλους σεισμούς, 6R  και παραπάνω. Αυτές οι μικρές δονήσεις που αισθανθήκαμε εδώ και στην Αττική από την Εύβοια, για παράδειγμα, το πρόσφατο διάστημα δεν προκαλούν ιδιαίτερη καταπόνηση. Εξάλλου, οι κατασκευές σήμερα, αλλά και αρκετά χρόνια τώρα, από τότε τουλάχιστον που έχουμε αντισεισμικούς κανονισμούς  στη χώρα, δηλαδή από το 1959 και ύστερα, οι κατασκευές κατασκευάζονται από τους συναδέλφους μηχανικούς, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα. Οπότε είναι πολύ πιο ανθεκτικές από ότι νομίζουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο μέσα στο 2023"

Δήμος Ξυλοκάστρου: Ανασφάλιστη η υπάλληλος καθαριότητας που σκοτώθηκε

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης δηλώνουν ότι καταδιώκουν με κάθε τρόπο την «μαύρη» εργασία, αποκαλύπτεται, και μάλιστα με τραγικό τρόπο, ότι ένας δημόσιος φορέας απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους τους οποίους αμείβει με «μαύρo» χρήμα.

Το θέμα, όπως αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, αφορά το δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, όπου σήμερα μία υπάλληλος καθαριότητας έχασε τη ζωή της όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο απορριμματοφόρο. Πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr για την εργάτρια καθαριότητας Ε.Κ, Ρομά, της οποίας η πεντάμηνη σύμβαση με το δήμο είχε λήξει πριν περίπου 20 ημέρες αλλά συνέχιζε να εργάζεται ανασφάλιστη με «μερoκάματο» (σ.σ. μαύρα). Την αποκάλυψη επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της και η ΔΑΣ-ΟΤΑ.  

Ανασφάλιστη η νεκρή εργαζόμενη

Όπως καταγγέλλει στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Μάρκος Δαρδαμάνης «στο συγκεκριμένο απορριμματοφόρο όχι μόνο η συνάδελφος που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της αλλά και το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν ανασφάλιστο». Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους Π.Π., εργάτη καθαριότητας και Π.Μ., οδηγό, ο οποίος κρατείται στο ΑΤ Κορίνθου. Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης καταγγέλλει ότι «και άλλοι συνάδελφοι εργάζονται ανασφάλιστοι στο δήμο και αμείβονται με ‘μεροκάματο”, δηλαδή, ‘μαύρο’ χρήμα», προσθέτοντας ότι «παρότι το Σωματείο Εργαζομένων έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις, εκείνος αρνείται, καθώς στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας».
Προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

Υπενθυμίζεται ότι σχετική καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο είχε γίνει στις 16 Δεκεμβρίου μέσω ανακοίνωσής της ΠΟΠ-ΟΤΑ με την οποία είχε εκφράσει την κάθετη διαφωνία της με κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου Ξυλοκάστρου, καλώντας ταυτόχρονα το δήμαρχο Βλάση Τσιώτο «να αποσύρει την πρόταση για εκχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απoρριμμάτων την Οικονομική Επιτροπή».

«Εκτός από την άρνηση του δημάρχου να προχωρήσει σε προσλήψεις, πολλοί μόνιμοι υπάλληλοι της καθαριότητας έχουν μετακινηθεί ως μη όφειλαν στο Πράσινο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις προσωπικού», καταλήγει ο κ. Δαρδαμάνης. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Ξυλοκάστρου: Ανασφάλιστη η υπάλληλος καθαριότητας που σκοτώθηκε "

ΕΥΔΑΠ: Χωρίς νερό πολλές περιοχές της Αθήνας

Χωρίς νερό βρίσκονται από σήμερα (08.01.2023) το πρωί πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, με την ΕΥΔΑΠ να μην έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα περιστατικά. 

Μάλιστα, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου των αναφορών προς την ΕΥΔΑΠ των πολιτών που δεν έχουν νερό, η ιστοσελίδα της εταιρείας και η ενότητά της για τις βλάβες δεν λειτουργεί κανονικά.

Ειδικότερα, κατά τις εν λόγω αναφορές, οι διακοπές της υδροδότησης άρχισαν από τις 11 το πρωί, με τους πολίτες αυτών περιοχών να μην έχουν προηγουμένως ενημερωθεί. 

Σύμφωνα με αναφορές πολιτών, διακοπές νερού καταγράφονται σε τμήματα πολλών περιοχών όπως ο Νέος Κόσμος, η Νέα Σμύρνη, ο Άγιος Δημήτριος, η Δάφνη, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΥΔΑΠ: Χωρίς νερό πολλές περιοχές της Αθήνας"

Άννα Ευθυμίου: Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αμοιβές της από τον ΕΦΚΑ

Αναλυτικές απαντήσεις σχετικά με τις αμοιβές που έλαβε ως δικηγόρος από τον ΕΦΚΑ το διάστημα που είναι βουλευτής δίνει με ανάρτησή της στο Facebook η Άννα Ευθυμίου.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι είναι κατ΄αποκοπή δικηγόρος του ΙΚΑ και το ΕΦΚΑ από το 2008 με σχέση εντολής προσθέτοντας ότι «τόσο η νομική μου άποψη όσο και η άποψη έγκριτων νομικών στους οποίους είχα απευθυνθεί εγκαίρως όταν είχα εκλεγεί βουλευτής είναι ότι η σχέση εντολής δεν εμπίπτει στο συνταγματικό ασυμβίβαστο. Ωστόσο, έκρινα ότι έπρεπε να χειριστώ μόνο όσες υποθέσεις μου είχαν ήδη ανατεθεί και αυτό έκανα από τότε που έγινα βουλευτής και εντεύθεν και για όσες υποθέσεις είχα ήδη εντολή ανάθεσης».

Σημειώνει, δε, μετά τη σχετική καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι είχε αναφερθεί στη σχέση της με τον ΕΦΚΑ από τις 15 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τότε δεν ζήτησε καμία διευκρίνιση.

Η ανάρτηση της Άννας Ευθυμίου



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΑΚΗ
Η ανάρτηση του κ. Πολάκη είναι απολύτως ανακριβής και μάλιστα σε ύφος ανεπίτρεπτο που προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητά μου και το ήθος μου.
Αν έκανε τον κόπο να ερευνήσει σε βάθος τα στοιχεία που παραθέτει και με αφορούν, θα αντιλαμβανόταν το ανυπόστατο των ισχυρισμών του.

Είμαι κατ’ αποκοπή δικηγόρος του ΙΚΑ και ήδη ΕΦΚΑ από το 2008 δυνάμει της με αριθμό 12720/29-09-2008 απόφασης του Διοικητή του πρ. ΙΚΑ και ήδη ΕΦΚΑ. Η σχέση είναι σχέση εντολής. ΕΝΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑ ΤΟ 2019.

Δεν μετέχω και δεν έχω ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ με εταιρεία του Δημοσίου υπό ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ. Δεν έχω συνάψει ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ με το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή εταιρεία του Δημοσίου όσο είμαι βουλευτής. Κανένα συγγενικό μου πρόσωπο τουλάχιστον α’ βαθμού δε μετέχει σε εταιρεία που συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως ΟΤΑ ή Νοσοκομεία) όσο είμαι βουλευτής. Είμαι ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗ και εργάζομαι ως δικηγόρος ασκώντας με συνέπεια το επιστημονικό μου λειτούργημα.

Δεν έχω δανεισμό από τραπεζικά ιδρύματα απλά τυγχάνω εγγυήτρια σε στεγαστικό δάνειο του συζύγου μου και σε δάνειο των γονιών μου πριν γίνω βουλευτής.
ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ ΟΡΟ ΠΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο κ. ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΟΥΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ. ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΩ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑ ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ:

1)Είμαι κατ’ αποκοπή δικηγόρος του ΙΚΑ και ήδη ΕΦΚΑ από το 2008 δυνάμει της με αριθμό 12720/29-09-2008 απόφασης του Διοικητή του πρ. ΙΚΑ και ήδη ΕΦΚΑ. Η σχέση είναι σχέση εντολής. Στην αρχή ήμουν με σχέση εντολής στο Ταμείο Είσπραξης του πρ. ΙΚΑ το οποίο στη συνέχεια έγινε Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – Κ.Ε.Α.Ο.

Ομοίως, είμαι κατ’ αποκοπή δικηγόρος του ΟΑΕΕ και ήδη ΕΦΚΑ από το 2009 δυνάμει της αντίστοιχης απόφασης του Διοικητή του πρ. ΟΑΕΕ και ήδη ΕΦΚΑ.. Τα δύο αυτά ταμεία, δηλαδή ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ενοποιήθηκαν ως ΕΦΚΑ από 01-01-2017.

2) Τόσο η νομική μου άποψη όσο και η άποψη έγκριτων νομικών στους οποίους είχα απευθυνθεί εγκαίρως όταν είχα εκλεγεί βουλευτής είναι ότι η σχέση εντ
ολής δεν εμπίπτει στο συνταγματικό ασυμβίβαστο. Ωστόσο, έκρινα ότι έπρεπε να χειριστώ μόνο όσες υποθέσεις μου είχαν ήδη ανατεθεί και αυτό έκανα από τότε που έγινα βουλευτής και εντεύθεν και για όσες υποθέσεις είχα ήδη εντολή ανάθεσης.

3)Λόγω της βουλευτικής μου ιδιότητας, επειδή ήμασταν μόνο δύο (2) δικηγόροι στο ΚΕΑΟ και ο όγκος των κατ’ αποκοπήν δικαστηρίων που χειριζόμασταν πολύ μεγάλος, έπρεπε να γίνει μία διαχείριση της κατάστασης ως προς την εκπροσώπηση του ΚΕΑΟ ενώπιον των Δικαστηρίων, προκειμένου να μην απωλέσει αυτό δικαιώματα και έτσι ζημιωθεί.

4)Έτσι, από τον Δεκέμβριο του 2019 όλες οι νέες υποθέσεις για μικρό χρονικό διάστημα ανατέθηκαν στους νομικούς του ΕΦΚΑ που έχουν έμμισθη και μόνιμη σχέση με αυτόν, δηλαδή στη νομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Αυτό είναι πασίδηλο γεγονός και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το ίδιο έγινε και για τις υποθέσεις του ΟΑΕΕ, ο όγκος των οποίων όλα τα χρόνια ήταν πολύ μικρότερος σε σχέση με το ΚΕΑΟ.

5) Επομένως, χειριζόμουν μόνο όσες υποθέσεις μου είχαν ανατεθεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

6) Από την άνοιξη του 2020 έλαβαν εντολή από τον ΕΦΚΑ για την εκπροσώπηση του ΚΕΑΟ και εν γένει του ΕΦΚΑ και άλλοι δικηγόροι για να χειριστούν τις υποθέσεις του και αυτοί κατ’ αποκοπή, ώστε να υπάρξει διάδοχη κατάσταση στις νέες δικαστικές υποθέσεις. Και αυτό είναι πασίδηλο γεγονός και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

7)Ήδη τότε έδωσα ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεών μου στους δικηγόρους αυτούς που δεν είχα αρχίσει να χειρίζομαι πρωτοδίκως αλλά είχα λάβει από πιο παλιά την εντολή εκπροσώπησης. Κρίθηκε ότι μπορώ να εκπροσωπήσω τον ΕΦΚΑ σε παλιές υποθέσεις μου που έχω χειριστεί πρωτοδίκως και να συνεχίσω να τις χειρίζομαι μέχρι και τον δεύτερο βαθμό ενώπιον των Δικαστικών Αρχών.

9) Επομένως, όλες οι αμοιβές αυτές αφορούν υποθέσεις που μου ανέθεσε ο ΕΦΚΑ την εντολή εκπροσώπησης ΠΡΙΝ ΑΠΟΚΤΗΣΩ τη βουλευτική ιδιότητα και τις χειρίστηκα πρωτοδίκως και συνέχισα να τις χειρίζομαι ως και το δεύτερο βαθμό.

10) Η αμοιβή μου για κάθε υπόθεση είναι απολύτως κοστολογημένη με βάσει την ελάχιστη αμοιβή για τις παραστάσεις των δικηγόρων ενώπιον των δικαστηρίων για τη σύμπραξη τους σε εξώδικες ενέργειες και συμβάσεις, όπως προβλέπουν οι οικείες διατάξεις και καθορίζονται στον πίνακα αμοιβών που είναι συνημμένος στην αντίστοιχη ΚΥΑ. Για την αμοιβή μου κόβω γραμμάτια είσπραξης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί στην κάθε υπόθεση και δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρόσθετου κέρδους πλην αυτού που ορίζεται από τον παραπάνω πίνακα ελάχιστων αμοιβών.

Οι αμοιβές μου για τις παραπάνω υποθέσεις βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Συγκεκριμένα, απαντώ στα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Πολάκης:
Νοέμβριος 2019: 13.737 Ευρώ + 3.296,88 Ευρώ ΦΠΑ
Δεκέμβριος 2019: 9.904 Ευρώ + 2.376,96 Ευρώ ΦΠΑ
Έτος 2020: 17.350 Ευρώ + 4.589,60 Ευρώ ΦΠΑ
Έτος 2021: 12.138 Ευρώ + 2.923,22 Ευρώ ΦΠΑ
Έτος 2022: 9.580 Ευρώ + 2.299,20 Ευρώ ΦΠΑ

Επομένως, η συνολική αμοιβή μου για το παραπάνω χρονικό διάστημα ανέρχεται στο ποσό των 62.709 Ευρώ. Φυσικά, το ΦΠΑ δεν προσμετράται στην αμοιβή αλλά αποδίδεται στην ΕΦΟΡΙΑ και δεν έχω ΚΑΜΙΑ οφειλή στην εφορία.

Όλα τα στοιχεία τα παραθέτω συνημμένα.

Τα εντάλματα πληρωμής που ανάρτησε ο κ. Πολάκης συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ και δικαστικά έξοδα τα οποία προκατέβαλα εγώ με δικές μου δαπάνες (π.χ. έξοδα πληρωμής συμβολαιογράφου για λήψη αντιγράφων από πίνακες κατάταξης αναγκαστικής εκτέλεσης), τα οποία εύλογα ΔΕΝ αποτελούν αμοιβή. Ομοίως, δύο εξ αυτών περιλαμβάνουν συνολική αμοιβή ύψους 18.068,04 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και 4.325,55 Ευρώ μαζί με το ΦΠΑ για παρασχεθείσες υπηρεσίες μου για ολόκληρο το 2019 χωρίς να προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα, και σημειωτέον μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 δεν ήμουν βουλευτής.

Ειδικότερα, παραθέτω πίνακες αμοιβής για τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, τους οποίους καταθέτω στο λογιστήριο του ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβω την αναγραφόμενη αμοιβή. Σε αυτούς αποτυπώνονται όλες μου οι υποθέσεις και το ύψος της αμοιβής μου ανά υπόθεση. Αναγράφονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία των δικογράφων και όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στα δικαστήρια, για να διαπιστώσει ότι ανάγονται σε υποθέσεις που μου ανατέθηκαν πρωτοδίκως και συνέχισα μέχρι τον δεύτερο βαθμό.

Θεωρώ ότι αν γινόταν οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα από τον κ. Πολάκη, δε θα υπέπεφτε στο λάθος αυτής της ανάρτησης. Ως εκ τούτο, ελπίζω και πιστεύω ότι μετά τα στοιχεία που παραθέτω και ο κάθε κακοπροαίρετος θα πειστεί.

ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ, ΔΙΟΤΙ ΤΙΜΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΜΙΣΘΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑ.

Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΗ. ΕΧΩ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑ ΚΑΜΊΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΝΩ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2019.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΝΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ.

ΟΥΤΕ ΕΒΑΛΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΣ ΠΡΙΝ ΒΓΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.

ΤΙΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑ ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΝΟΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΜΠΊΠΤΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.

Αποτελεί έκπληξη για μένα ότι με τον κ. Πολάκη μετέχουμε στην ίδια επιτροπή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και στις 15-02-2022 σε επεξεργασία νομοσχεδίου που αφορούσε τη λειτουργία του ΕΦΚΑ με φυσική μου παρουσία στην παραπάνω επιτροπή τοποθετήθηκα σχετικά με τη σχέση μου με συνδέει με τον ΕΦΚΑ ως εξής: «… αποτελώ κομμάτι του ΕΦΚΑ ως συνεργαζόμενη από το Δεκέμβριο του 2008, τότε με το Ταμείο Είσπραξης Εσόδων, μετά με το ΚΕΑΟ και στην ουσία, οργάνωσα τη Νομική Υπηρεσία ήταν το πρώτο ΚΕΑΟ απόδοση της Θεσσαλονίκης, η σχέση μου, όμως, συνεχίζει μέχρι σήμερα συνεργασίας και με νομολογία πολύ σημαντική έναντι των τραπεζών για να μπουν χρήματα στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Είδα, ότι έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας κάποια παραπολιτικά σε σχέση με τις σχέσεις μου με τον ΕΦΚΑ. Πλήρως ψευδή, ανυπόστατα στα στοιχεία που δίνουν, έχω καταθέσει και έχω απαντήσει με επιστολή σε κάποια από αυτά - θα την καταθέσω μετά στα Πρακτικά της Επιτροπής - όπως επίσης έχω ενημερώσει αρμοδίως και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Αν θέλει κάποιος, ο οποιοσδήποτε επ’ αυτού, ας το κάνει ενυπόγραφα, για να μπορώ να απαντήσω και εγώ με πολιτικό και νομικό τρόπο».

Επομένως, ΔΕΝ ΚΡΥΦΤΗΚΑ. Όμως, τότε ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ή ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ από καμία παράταξη και δε ζήτησε πρόσθετα στοιχεία, τα οποία σήμερα παραθέτω λεπτομερώς.

Προέβη στη ενέργεια αυτή, αφού είχα αρμοδίως ενημερώσει την παράταξή μου, ως όφειλα, ώστε να τελεί σε γνώση τους η κακόβουλη συμπεριφορά κάποιων κατευθυνόμενων κύκλων σε βάρος μου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ.

Σε δεύτερη ανάρτησή της, δε, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραθέτει τα αντίστοιχα αποδεικτικά (πίνακες αμοιβών, τιμολόγια) προς στοιχειοθέτηση των λεγόμενών της.

«Για όποιον, όμως, ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες, θα βρίσκονται στη διάθεση του - πάντα με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων - για να διασταυρώσει την αλήθεια των ισχυρισμών μου. Σημειώνω ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων αυτών είναι αντιδικίες με τραπεζικά ιδρύματα» καταλήγει η κυρία Ευθυμίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άννα Ευθυμίου: Τι απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αμοιβές της από τον ΕΦΚΑ"

Σουηδία: Δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ελπίζουμε να εγκρίνει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

«Μπλέξιμο» επικρατεί ακόμα σχετικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας από την Σουηδία προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στην ένταξή της το ΝΑΤΟ, και τι τελικά προτίθεται να κάνει η Στοκχόλμη,

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε πως η χώρα του δε μπορεί να ικανοποιήσει όλες της απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο ελπίζει πως ακόμα κι ετσι, η Άγκυρα θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιεί ένα think tank στη χώρα του.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ελπίζουμε να εγκρίνει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ"

Χειμερινές εκπτώσεις από αύριο έως 28/2 – «Στοίχημα» για τα καταστήματα συνολικός τζίρος άνω των 5,5 δισ. €

Από αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, έως και 28 Φεβρουαρίου, με στόχο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης.

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 15 Ιανουαρίου, τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, «ποδαρικό» με εκπτώσεις κάνει φέτος το λιανικό εμπόριο, και περιμένει υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για το επόμενο δίμηνο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «παρά τον κλοιό ακρίβειας και πληθωρισμού, η περυσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση της κατανάλωσης και μάλιστα κοντά στο 12%, ενώ εκτιμάται πως συνολικά ο εορταστικός τζίρος αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στα 4 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ τις προηγούμενες χρονιές. Από πρόσφατη μάλιστα έρευνα στις αγορές της Αττικής προκύπτει πως οι προτεραιότητες την εορταστική περίοδο από το 55% των καταναλωτών ήταν σε ρούχα και παπούτσια, 45% σε τρόφιμα, 43% σε παιχνίδια, 37% σε καλλυντικά, 28% σε προϊόντα τεχνολογίας, 25% σε επώνυμα προϊόντα, 22% σε ποτά και 20% σε διάφορα δώρα. Την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων οι προτιμήσεις παραμένουν οι ίδιες με μεγαλύτερο όμως ποσοστό στα επώνυμα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης και την προσθήκη «λευκών» συσκευών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, επίπλων και όλα τα είδη σπιτιού, που έχουν πάντα πρωτεύοντα ρόλο στις τακτικές εκπτώσεις».

Οι επιχειρήσεις, προσθέτει ο κ. Κορκίδης, είθισται την περίοδο των εκπτώσεων να παρουσιάζουν προς πώληση τα προϊόντα τους σε πολύ συμφέρουσες τιμές, προσδοκώντας αφενός στο «ξεστοκάρισμα» των εποχικών ειδών και αφετέρου στη βελτίωση της ρευστότητας τους.

Ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις γίνονται σε μία ιδιαίτερη περίοδο όπου η οικονομία έχει ισχυροποιηθεί με την κυβέρνηση να συνεχίζει την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γεγονός που έχει αυξήσει τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου ο οποίος ευελπιστεί σε μία «ζεστή» κίνηση εν μέσω χειμώνα που ακόμα αναμένεται. Ας μην ξεχνάμε ότι το χρονικό εύρος δύο μηνών των εκπτωτικών χαμηλών τιμών, μειώνει έως και μια μονάδα τον πληθωρισμό. Παράλληλα το μεγάλο χρονικό διάστημα δίνει την ευκαιρία στο καταναλωτικό κοινό να αξιοποιήσει το χρόνο, ώστε να αξιολογήσει τα αγαθά τα οποία θέλει να αγοράσει. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η μεγαλύτερη ανοησία και τιμωρία είναι να προσπαθήσεις να κοροϊδέψεις τον καταναλωτή. Έχει κάνει την έρευνα αγοράς του, μπορεί να το κάνει πάρα πολύ εύκολα online και ό,τι θέλει να αγοράσει το έχει εντοπίσει, το έχει παρακολουθήσει στην τιμή, άρα γνωρίζει εκ των προτέρων τι συμφέρει να αγοράσει. Έχοντας κατά νου ότι θα προσφερθούν σημαντικές εκπτώσεις ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί ότι η κίνηση θα είναι δυναμικά ανάλογη της έναρξης των εκπτωτικών περιόδων προ των περιορισμών της πανδημίας, ενώ ίσως σηματοδοτήσουν κάτι διαφορετικά καλύτερο με δεδομένο ότι καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που λειτουργούσαν «διασπαστικά» στο αγοραστικό  ενδιαφέρον.

Βεβαίως, παρατηρεί ο ίδιος, δικαιολογημένα συνεχίζεται η ανησυχία των εμπόρων για το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος ανατροφοδότησης των καταστημάτων τους, δεδομένων των μεγάλων ανατιμήσεων τον Ιανουάριο σε σειρά προϊόντων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, μέτρησε συνολικά απώλειες άνω των 3,5 δισ. ευρώ, τη τελευταία διετία των χειμερινών εκπτώσεων και κινήθηκε σε απογοητευτικά επίπεδα για 8 στους 10 μικρομεσαίους εμπόρους, σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα τζίρου, προ πανδημίας.

«Ξεκινάμε λοιπόν τις χειμερινές εκπτώσεις του 2023 με στόχο να ανακτήσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε τον τζίρο των 5,5 δισ. ευρώ του πρώτου διμήνου του 2019» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειμερινές εκπτώσεις από αύριο έως 28/2 – «Στοίχημα» για τα καταστήματα συνολικός τζίρος άνω των 5,5 δισ. €"

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2022 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις αλλά και βήματα προόδου για τη χώρα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντί για τη συνήθη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου της εβδομάδας που έχει προηγηθεί, κάνει μια σύντομη αναφορά σε όσα ξεχωρίζει από το 2022, εν είδει επιλόγου για την περίοδο των γιορτών.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Συνήθως τις Κυριακές κάνουμε μία (το ξέρω, όχι πολύ σύντομη!) ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε. Σήμερα όμως, καθώς αφήνουμε πίσω μας την περίοδο των γιορτών, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά που επιλεκτικά ξεχωρίζω από όσα έγιναν μέσα στο 2022.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο σύντομος μπορώ, και φυσικά δεν σκοπεύω να σας γράψω για όλα τα πεπραγμένα του 2022, αφού δεν νομίζω πως έχω το δικαίωμα να καταχραστώ σε τέτοιο βαθμό το χρόνο σας. Γι’ αυτό δεν θα σταθώ στους δείκτες της οικονομίας, στους οποίους οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι η θετική έκπληξη στην Ευρώπη, αλλά θα εστιάσω περισσότερο στις πολιτικές υπέρ των νέων, των γυναικών και των νέων οικογενειών, στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο. Ελπίζω πραγματικά να σας φανεί ενδιαφέρον.

Θέλω να ξεκινήσω με τις πρωτοβουλίες μας για τους νέους εργαζόμενους.
Η ανεργία στους νέους ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η δεκαετής κρίση. Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να ξεκινήσει τον εργασιακό του βίο.

Το «πρώτο ένσημο» που ψηφίσαμε το 2021 και έκανε πρεμιέρα το 2022, αφορά νέους 18-29 ετών που δεν είχαν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας, και έχει στόχο να τους βοηθήσει να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Με το «πρώτο ένσημο», κάθε νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με 3.600 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Από αυτά, τα 1.800 ευρώ καταβάλλονται από το κράτος απευθείας στους νεοπροσλαμβανόμενους ενισχύοντας το εισόδημά τους, ενώ 1.800 ευρώ καταβάλλονται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Είχαμε επίσης τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπληρωθεί με τρίτη αύξηση φέτος τον Απρίλιο.

Ένα ακόμη «επαναστατικό αυτονόητο» που συνέβη το 2022 ήταν η εφαρμογή από το καλοκαίρι της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με σκοπό να μπει φρένο στην καταστρατήγηση των ωραρίων και στις απλήρωτες υπερωρίες.
Το 2022 ξεκίνησε και η εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στις επικουρικές συντάξεις, η δημιουργία δηλαδή του «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο που εισέρχεται στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά.

Πρόκειται για μία επαναστατική αλλαγή για τη χώρα μας, που εξασφαλίζει υψηλότερες και εγγυημένες συντάξεις, και δίνει στους ασφαλισμένους τον έλεγχο της σύνταξής τους. Ήδη έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ 150.000 νέοι που βρήκαν για πρώτη φορά δουλειά, οι οποίοι πλέον ξέρουν ότι οι δικές τους εισφορές χρηματοδοτούν τη δική τους σύνταξη.

Θα παραμείνω στο θέμα της απασχόλησης, ξεχωρίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχε η μετατροπή του πρώην ΟΑΕΔ σε ένα σύγχρονο οργανισμό απασχόλησης. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως πλέον ονομάζεται, δεν είναι πια ένας «οργανισμός επιδομάτων», αλλά ενδυναμώνει με νέες δεξιότητες τους άνεργους, παρέχει επαγγελματική κατάρτιση μέσω συμπράξεων με εταιρίες όπως η Microsoft, η Amazon, η Cisco και η Google, επιβραβεύει όσους πραγματικά αναζητούν εργασία, ενώ το 2022 προσέφερε 95.000 ευκαιρίες απασχόλησης.

Παράλληλα, μέσω του «Ελλάδα 2.0», ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Συνολικά έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και αφορά την κατάρτιση 500.000 πολιτών σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Το 2022 επίσης θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με συνολικά 140.000 ωφελούμενους έως 39 ετών και οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, ως ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων. Η προσιτή στέγη είναι, άλλωστε, μία από τις προτεραιότητες μας και για το 2023.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία το 2022 έφτασαν τα 120 (το 2019 ήταν μόλις 60), και σήμερα 30.000 μαθητές μας φοιτούν σε ποιοτικές, δημόσιες, δωρεάν εκπαιδευτικές δομές που προάγουν την αριστεία και την εκπαιδευτική καινοτομία.

Ενισχύσαμε επίσης την επαγγελματική εκπαίδευση με έμφαση σε τομείς υψηλής ζήτησης. Ιδρύσαμε 24 Πρότυπα ΕΠΑΛ, 15 Πειραματικά Δημόσια ΙΕΚ και 10 Θεματικά Δημόσια ΙΕΚ.

Ακόμη, επεκτείναμε το Ολοήμερο Σχολείο στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, ώστε να τελειώνει στις 17:30 αντί στις 16:00 με προαιρετική τη συμμετοχή. Πιστεύω ότι, μαζί με την καθολική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από 4 ετών, την αύξηση των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις «νταντάδες της γειτονιάς» και τους 120 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε επιχειρήσεις, απλώνουμε σταδιακά ένα δίχτυ υποστήριξης των εργαζόμενων γονιών, πρωτίστως της εργαζόμενης γυναίκας που είναι αλήθεια ότι σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στην οικογένεια. Και βέβαια, φέτος επεκτείναμε τη χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.

Μας έχει απασχολήσει πολύ η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να την καταπολεμήσουμε: Αυξήσαμε τα επιχειρησιακά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας, εντάξαμε τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, κάναμε αυστηρότερες τις ποινές στον ποινικό κώδικα, θέσαμε σε εφαρμογή ένα χρήσιμο εργαλείο εκτίμησης επικινδυνότητας, το panic button, την εργασιακή και νομική υποστήριξη των θυμάτων αλλά και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων. Ενθαρρύναμε τα θύματα να λύσουν τη σιωπή τους και είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2022 έγιναν 9.192 κλήσεις στο 15900 και 9.515 στην ΕΛΑΣ – σχεδόν διπλάσιες από αυτές που έγιναν στο 12μηνο του 2019. Η κοινωνία πλέον μιλά και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ένα χρόνο λειτουργίας μετράει και το «Σπίτι του Παιδιού». Είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σοβαρών εγκλημάτων μπορούν να καταθέτουν σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον. Η εξέταση γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, μία πρακτική που μειώνει την πιθανότητα να χρειαστούν περισσότερες συνεντεύξεις από το ήδη τραυματισμένο παιδί.

Από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης το περασμένο έτος, ένα από τα πιο σημαντικά για μένα ήταν η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Ήταν το αυτονόητο που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια. Το οφείλαμε στους συνταξιούχους μας, οι οποίοι έπρεπε να περιμένουν κατά μέσο όρο 1,5 χρόνο (!) για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Είναι, ελπίζω, ένα βήμα για να ξαναχτίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Ώστε να ξέρει ο κάθε πολίτης ότι το κράτος τον σέβεται. Σήμερα λοιπόν, οι νέες αιτήσεις εκδίδονται σε μόλις 2 μήνες, ενώ εντός του 2023 θα εκκαθαριστούν και όλες οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.

Το 2022 ξεκίνησε και το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα δεν είχε κανένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον πληθυσμό. Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για πρώτη φορά το κράτος έρχεται στον πολίτη και τον παροτρύνει να κάνει την εξέταση, ενώ διευκολύνει πολύ τη διαδικασία του ραντεβού αφού η μαστογραφία μπορεί να γίνει σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

Σήμερα, περισσότερες από 4.000 γυναίκες έχουν διαγνωστεί έγκαιρα και ήδη κάνουν θεραπεία. Για αυτές τις γυναίκες, το ραντεβού αυτό μπορεί να τους έσωσε τη ζωή.
Και αυτό είναι μόνο ένα από τα 4 προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου της πρωτοβουλίας μας «Σπύρος Δοξιάδης» που υλοποιούνται πρώτη φορά, με χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η θωράκιση του ΕΣΥ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και προγραμματικό μας στόχο για το 2023. Το 2022 λοιπόν εγκρίθηκαν οι προσλήψεις για 6.000 επαγγελματίες υγείας. Προχωρήσαμε επίσης σε μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ και ΕΚΑΒ, οι οποίοι ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας στην διάρκεια της πανδημίας και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη μάχη που έδωσαν.

Το 2022 ήταν και μια χρονιά στήριξης των συμπολιτών μας με αναπηρία. Καταργήσαμε την υποχρέωση επανεξέτασης για άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθιερώσαμε τον προσωπικό βοηθό για 2.000 ΑμΕΑ, δημιουργήσαμε τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ηλεκτρονική πιστοποίηση της αναπηρίας και υλοποιήσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Αξιοπρέπειας -ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος- ως αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. Ας ήμαστε ειλικρινείς: Ήταν μια εξοργιστική και προσβλητική ταλαιπωρία.

Θα κλείσω με κάτι λίγο διαφορετικό: την προσπάθειά μας να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός διεθνών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Έχουμε αυξήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και ντοκιμαντέρ, και έχουμε απλουστεύσει το πλαίσιο επιλογής τους. Αυτή η πολιτική αποτελεί έμπρακτη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού – και έχει ήδη κάνει τη διαφορά:
Μόνο πέρυσι είχαμε 200 παραγωγές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Ωστόσο εκείνο που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι η στήριξη της πολιτείας και μέσω του ΕΚΚ βοήθησε στην δημιουργία εξαγώγιμου ελληνικού περιεχομένου σε ξένα δίκτυα. Δύο τηλεοπτικές σειρές -Maestro και Σιωπηλός Δρόμος- και τρεις ταινίες -The Waiter, Monday, Μαγνητικά πεδία- αγοράστηκαν και θα προβληθούν από δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Netflix, HULU και ΗΒΟ Max.

Νομίζω πως ήδη έγραψα πολλά. Το 2022 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις αλλά και βήματα προόδου για τη χώρα μας. Όλοι ξέρουμε πόσα πράγματα θα θέλαμε να βελτιωθούν στη λειτουργία του κράτους. Κάθε ένας από εσάς θα έχει παράπονα, ιδέες, προβλήματα που το κράτος θα έπρεπε να λύσει. Γι’ αυτό και στο τέλος της ημέρας, δεν είναι όσα έχουμε ήδη κάνει που μένουν στη σκέψη μου – αλλά τα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Γι’ αυτό εργαζόμαστε κάθε μέρα.

Τη φωτογραφία που συνοδεύει αυτό το μακροσκελές κείμενο την έβγαλα επιστρέφοντας από την Γαύδο την οποία επισκέφτηκα τα Θεοφάνεια. Είναι τα επιβλητικά Λευκά Όρη της Κρήτης όπως φαίνονται πάνω από τα σύννεφα. Μία μικρή υπενθύμιση της ομορφιάς της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω να έχετε μία πολύ όμορφη Κυριακή!

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Το 2022 ήταν ένα έτος γεμάτο προκλήσεις αλλά και βήματα προόδου για τη χώρα"

Yποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών με POS - Τι αλλάζει

Ιδιαίτερη σημασία για την φορολογική διοίκηση έχει το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS που αναμένεται να υλοποιηθεί το 2023.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα στοχεύει στην παρακολούθηση των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

H ΑΑΔΕ προχώρησε παράλληλα στην έκδοση οδηγιών, ώστε να τρέξουν ταχύτερα οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Στην πράξη, το μέτρο αυτό σημαίνει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ, δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα η συναλλαγή θα ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής και ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) θα επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ θα στέλνει το σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFTPOS.

Στη συνέχεια το εν λόγω σύστημα θα επιβεβαιώνει στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος και θα τον θέτει σε αναμονή για το αποτέλεσμα, αφού το POS θα έχει συνδεθεί με την τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών και θα λαμβάνει το αποτέλεσμα, δηλαδή εάν θα εγκρίνει ή όχι τη συναλλαγή.

Παράλληλα όμως με την έγκριση, το σύστημα θα στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, ο οποίος και θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση προσωρινής βλάβης του ΦΗΜ, ή σε περίπτωση προσωρινής βλάβης της διασύνδεσης EFTPOS-ΦΗΜ «βλάβη υποδομής», ο κάτοχος του ΦΗΜ θα δηλώνει την προσωρινή βλάβη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ «esend». Το EFTPOS επικοινωνεί ηλεκτρονικά με το «esend», το οποίο θα του δίνει την εντολή να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληκτρολόγησης του ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.

Η ενεργοποίηση της δυνατότητας πληκτρολόγησης του EFTPOS λόγω βλάβης υποδομής για την εισαγωγή ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών, έχει μέγιστη διάρκεια 12 ώρες και επιτρέπεται το πολύ για μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Η απελευθέρωση του πληκτρολογίου του EFTPOS λόγω βλάβης ΦΗΜ για την εισαγωγή ποσού πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών, για όλες τις υπόχρεες επιχειρήσεις, έχει μέγιστη διάρκεια 24 ώρες. Για τις επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η απελευθέρωση του πληκτρολογίου του EFTPOS έχει μέγιστη διάρκεια 5 ημέρες, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Δεν αναιρείται ωστόσο η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATΑ. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Yποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών με POS - Τι αλλάζει "

Πόσο κοστίζει στη χώρα η μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Δύση που επιτρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία στις πιο βασικές βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως είναι η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια, και απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Αυτό το παράδοξο οφείλεται προφανώς σε ιδεολογίες και κομματικά συμφέροντα ενός μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος.

Παρότι πολλά στελέχη του στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία αντιμάχονται την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων, αδιαφορώντας για το πόσο κοστίζει αυτό στη χώρα και στην κοινωνία, αυτό το κόστος είναι τεράστιο για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό οικονομικό κλάδο αφού θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμα και 200.000 ξένους φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Κύπρου τεκμηριώνει πλήρως  αυτή την εκτίμηση. Εκεί πριν δέκα περίπου χρόνια ιδρύθηκαν πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σήμερα έχουν περισσότερο από 20.000 ξένους φοιτητές που είναι εκεί και αρκετές χιλιάδες που σπουδάζουν “εξ αποστάσεως”. Η Κύπρος είναι όμως περίπου δώδεκα φορές μικρότερη από την Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι ο στόχος των 200.000 φοιτητών για τη χώρα είναι εφικτός σε ένα ορίζοντα εικοσαετίας. Αυτό θα σήμαινε πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας αφού οι ετήσιες δαπάνες κάθε ξένου φοιτητή (δίδακτρα, ενοίκια, ένδυση, φαγητό κλπ.) είναι περίπου ίση με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα.  Εκτός αυτού, οι ξένοι απόφοιτοι από Ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύουν τη διεθνοποίηση των Ελληνικών επιχειρήσεων, την εικόνα της χώρας και φυσικά των τουρισμό.

Η χώρα μας διαθέτει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την προσέγγιση ξένων φοιτητών.  Κατ’ αρχήν σχεδόν όλες οι επιστήμες ξεκίνησαν από εδώ (πχ. φιλοσοφία, ιατρική, μαθηματικά). Οι αρχαίοι φιλόσοφοι και η αρχαιά ιστορία διδάσκεται σε όλες τις χώρες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τις πιο φημισμένες σχολές παγκοσμίως στη φιλοσοφία, αρχαιολογία, ιστορία, μαθηματικά, ιατρική, οικονομικά, μάνατζμεντ, θεάτρου κλπ.

Ταυτόχρονα, η χώρα διαθέτει σημαντικό και υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό και επιστημονικό προσωπικό από το οποίο ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται σε ξένες χώρες λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης, σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι το χαμηλό συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες χώρες κόστος ζωής. Τέλος, είναι μια όμορφη χώρα με εξαιρετικό κλίμα για αυτό άλλωστε έχουμε και τόσο τουρισμό.

Εκτός όμως από τα προηγούμενα, χαμένα οφέλη της χώρας από τη μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων έχουν κόστος και αρκετοί πολίτες. Χιλιάδες οικογένειες ξοδεύουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό ή σε υποβαθμισμένα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας σε ειδικότητες με μηδαμινές σχεδόν ευκαιρίες απασχόλησης.

Τέλος, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λόγω ανταγωνισμού με τα δημόσια θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας στα δευτερά και βεβαίως στην μείωση των μεγάλων δαπανών για φροντιστήρια που πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες. Πράγματι με βάση όσα προαναφέρθηκαν, η μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κοστίζει ακριβά στη χώρα και σε χιλιάδες οικογένειες.

Συνεπώς, αν το πολιτικό σύστημα θέλει ειλικρινά την πρόοδο της χώρας οφείλει να επανεξετάσει τη στάση του ως προς αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Του Δημήτρη Μπουραντά, πρύτανη του New York College

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο κοστίζει στη χώρα η μη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων"

Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τρύπησε τζάμι και «προσγειώθηκε» στο σαλόνι σπιτιού

Προ εκπλήξεως βρέθηκε ένας κάτοικος στην περιοχή του Μενιδίου, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (08/01), αφού βρήκε μια αδέσποτη σφαίρα στο σαλόνι του σπιτιού του. Ο Φίλιππος Ελευθεριάδης, που διαμένει στην περιοχή, απουσίαζε για τις ημέρες των εορτών και επέστρεψε στο σπίτι του το βράδυ της περασμένης Τρίτης (03/01).

Κατόπιν, ο ίδιος, το πρωί της επόμενης ημέρας (04/01), βρήκε μία σφαίρα στο σαλόνι του σπιτιού του, η οποία – ως φαίνεται – διαπέρασε διπλό τζάμι, τρύπησε έναν τοίχο και έπεσε στο πάτωμα. Ο κ. Ελευθεριάδης διευκρίνισε πως δεν έχει επαφές με Ρομά, που κατοικούν στο Μενίδι ύστερα από σχετική ερώτηση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στον ALPHA, ο κάτοικος του Μενιδίου που βρήκε τη σφαίρα, τόνισε: «Επέστρεψα το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης και βρήκα τη σφαίρα. Επικοινώνησα με την Αστυνομία και μου είπαν να δώσω κατάθεση και να τους πάω τη σφαίρα».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθησή του πως πρόκειται για τυχαίο γεγονός και οι άγνωστοι «δεν σημάδευαν το σπίτι του». Ακόμα, ο Φίλιππος Ελευθεριάδης προτίθεται να πάει στην Αστυνομία και να παραδώσει τη σφαίρα. Έτσι, λοιπόν, οι Αρχές θα κληθούν να διαπιστώσουν από πού προήλθε η σφαίρα και αν όντως πρόκειται για ακόμα ένα τυχαίο περιστατικό στην περιοχή. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τρύπησε τζάμι και «προσγειώθηκε» στο σαλόνι σπιτιού "

Ασύλληπτη τραγωδία στο Ξυλόκαστρο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο και σκότωσε υπάλληλο καθαριότητας

Τραγικό θάνατο βρήκε μία 45χρονη γυναίκα εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης το πρωί της Κυριακής στο Κάτω Πιτσά, Το τροχαίο, σύμφωνα με το Korinthostv.gr, έγινε όταν λίγο μετά τις 6.30 οι υπάλληλοι στην καθαριότητα με το δημοτικό όχημα πραγματοποιούσαν αποκομιδή απορριμάτων στο Κάτω Πιτσά στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών. ΙΧ που οδηγούσε ένας άνδρας από την Καλλιθέα Ξυλοκάστρου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε με ταχύτητα πάνω στο απορριμματοφόρο και χτύπησε την 45χρονη γυναίκα υπάλληλο του Δήμου που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο ανυψωτικό ώστε να αδειάσει τα σκουπίδια.

Η άτυχη γυναίκα διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείου Κορίνθου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Ο οδηγός του Ι.Χ. τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Κορίνθου.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασύλληπτη τραγωδία στο Ξυλόκαστρο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε απορριμματοφόρο και σκότωσε υπάλληλο καθαριότητας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news