facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου–Πατρών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στους κόμβους Καλαβρύτων, Ξυλοκάστρου και Επιδαύρου, του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών, προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, έως και τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου, η είσοδος προς Πάτρα θα είναι αποκλεισμένη στον κόμβο Καλαβρύτων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων για όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα θα εξυπηρετείται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, του τοπικού δικτύου της περιοχής και του κόμβου Ανατολικού Αιγίου.

Επίσης, από τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, μέχρι τις 19:00 το βράδυ της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, θα είναι κλειστή στον κόμβο Ξυλοκάστρου η είσοδος προς Πάτρα και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τους κόμβους Κιάτου και Δερβενίου και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών.

Ακόμη, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, έως τις 06:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Νοεμβρίου, θα είναι κλειστές στον κόμβο Επιδαύρου η έξοδος από Πάτρα και η είσοδος προς Αθήνα. Η κίνηση των οχημάτων θα εξυπηρετείται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, του τοπικού δικτύου της περιοχής και των κόμβων Λουτρακίου και Αρχαίας Κορίνθου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου–Πατρών"

Ψαλιδισμένες συντάξεις έως 450 ευρώ λόγω … πεπαλαιωμένου λογισμικού

Με Λερναία Ύδρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται καθημερινά στον υπολογισμό των συντάξεων μετά την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου. Ένα διορθώνεις, δυο νέα εντοπίζονται.

Άλλη μια κατηγορία περίπου 2.500 ασφαλισμένων σε Τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, που έχουν καταβάλλει ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αντιμετωπίζει πρόβλημα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων της, λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν χαμηλότερες μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως και 450 ευρώ το μήνα. Οι ασφαλισμένοι, για άλλη μια φορά, στρέφονται στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους και την αναδρομική καταβολή των επιπλέον ποσών.

Όπως αποκαλύπτει στο mononews.gr, ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος «Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν περίπου στους 2.500 συνταξιούχους που έκαναν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και βλέπουν τώρα τις συντάξεις τους να εκδίδονται με την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των προγραμμάτων που εκδίδουν τις συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, προκειμένου να ενσωματώσουν όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους και αφορά σε περίπου 2.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που προέρχονται από τις τράπεζες, αλλά τις πρώην ΔΕΚΟ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από αυτές που δικαιούται έως και 450 ευρώ το μήνα. Η εν λόγω δυστοκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από τον συνταξιούχο, ενώ το σχετικά μεγάλο ποσό σύνταξης δημιουργεί την πεποίθηση ότι όλα έχουν γίνει νομότυπα, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο.

Συγκεκριμένα η στρέβλωση εντοπίζεται στο πλαφόν του ΙΚΑ για τις εισφορές το οποίο και εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και την έξοδο. Το ΙΚΑ για την περίοδο από το 2002 μέχρι το 2015 είχε στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση πλαφόν εισφορών στα 2.400 ευρώ περίπου. Οι ασφαλισμένοι σε φορείς που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ όπως τα ταμεία των τραπεζών δεν είχαν πλαφόν εισφορών καταστατικά και κατέβαλλαν εισφορές για το σύνολο των αποδοχών τους τουλάχιστον για την περίοδο από το 2002 έως το 2008. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση το πλαφόν του ΙΚΑ των 2.400 ευρώ.

Επί παραδείγματι συνταξιούχος από την πρώην Ιονική – Λαϊκή έχει συντάξιμες αποδοχές της περιόδου 2002 – 2018 στο ποσό των 659.000 ευρώ. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τη χρήση του πλαφόν που έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα αναγνωρίζει αποδοχές συντάξιμες 554.000 ευρώ με συνέπεια η μεικτή σύνταξή του ασφαλισμένου από 2.245 ευρώ που θα έπρεπε να είναι, να περιορίζεται στα 1.830 ευρώ.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Ρίζος, η εν λόγω δυστοκία και το λάθος στον υπολογισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο όπως επισημαίνει απαιτείται συνέπεια και προσοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές συντάξιμες αποδοχές κάποιου και να του καταβληθεί η πραγματική σύνταξη με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει. Ιδιαίτερη προσοχή στα οριστικά ποσά των συντάξεων τους θα πρέπει να επιδείξουν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον χώρο των τραπεζών (Εθνική, Ιονική – Λαϊκή κλπ), αλλά και των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ), καθώς κρίνεται απαραίτητο να επαληθεύσουν τα τελικά ποσά που λαμβάνουν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψαλιδισμένες συντάξεις έως 450 ευρώ λόγω … πεπαλαιωμένου λογισμικού"

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

Στo εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η στήριξη των ΑΠΕ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές, την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε έως τα τέλη του μήνα να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ"

Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο – Οικονομικούς ελέγχους σε ομοσπονδίες προανήγγειλε ο Αυγενάκης

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο για την κύρωση σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου του 2014 σχετικά με την χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ψηφίστηκαν επίσης τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου, το σύνολό του και οι δύο τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο κύριο σώμα του σχεδίου νόμου.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης εμφανίστηκε συναινετικός κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τις αθλητικές ομοσπονδίες, χαρακτήρισε «παράδειγμα προς μίμηση» τον ΣΕΓΑΣ και προσωπικά τον πρόεδρό του, Κώστα Παναγόπουλο, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.

«Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με κανέναν πρόεδρο ή εκτελεστικό μέλος ομοσπονδίας. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, γιατί έχουμε μπροστά μας και Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: «Θέλω να συγχαρώ τον ΣΕΓΑΣ και κυρίως τον. κ. Παναγόπουλο, που το περασμένο Σαββατοκύριακο πέτυχε ένα μικρό θαύμα, με 60.000 δρομείς στην Αθήνα. Ο κ. Παναγόπουλος έχει συνδυάσει την κρατική επιχορήγηση και την ενίσχυση χορηγιών. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να δοθεί χώρος και δυνατότητα και σε νεότερους να προσφέρουν».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά τη δευτερολογία του προανήγγειλε οικονομικούς ελέγχους εντός των προσεχών εβδομάδων, σε ομοσπονδίες για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες κακοδιαχείρισης κονδυλίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ράλι Ακρόπολις θα μπορέσει να διεξαχθεί, αν όχι το 2020, τουλάχιστον το 2021. «Τα Ολυμπιακά Ακίνητα πρέπει να αξιοποιηθούν, έστω και τώρα. Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει το ΟΑΚΑ», υπογράμμισε επίσης ο κ. Αυγενάκης, που διαβεβαίωσε επίσης ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα εισαχθεί η ρύθμιση που ζήτησε η ΕΟΕ, αναφορικά με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε ακίνητα που ενοικιάζονται ή έχει παραχωρηθεί η χρήση τους, όπως το ΟΑΚΑ και το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο – Οικονομικούς ελέγχους σε ομοσπονδίες προανήγγειλε ο Αυγενάκης"

Παραλιακή: Έρχεται μήνας ταλαιπωρίας οδηγών- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«Λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής πεζογέφυρας θα πραγματοποιηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά το χρονικό διάστημα από 18/11/2019 έως 17/12/2019 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, σε οδικό δίκτυο, περιοχής Δήμου Αλίμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα γίνει:

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της Λ. Ποσειδώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Μεταμορφώσεως έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Κανάρη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα.

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της Λ. Ποσειδώνος, 50μ. από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Καλαμακίου έως την έξοδο παρακείμενου χώρου στάθμευσης, μέγιστου μήκους 60μ., ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλιακή: Έρχεται μήνας ταλαιπωρίας οδηγών- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις"

ΑΣΟΕΕ: Πάνω από 100 Πανεπιστημιακοί υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στη βία και την ανομία

Περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε παράνομη ενέργεια που εκδηλώνεται στο πανεπιστήμιο, και στηρίζουν θεσμικές αλλαγές και δράσεις που έχουν ως στόχο την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου.

Η πράξη τους αυτή, όπως επισημαίνουν, έρχεται ως αντίδραση «στο κλίμα βίας και ανομίας που είναι παρόν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε πολλά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ζούμε στην καθημερινότητά μας το κλίμα βίας και ανομίας που είναι δυστυχώς παρόν στο πανεπιστήμιό μας και σε πολλά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια», αναφέρουν στο ψηφισμά τους τα μέλη ΔΕΠ.

Επισημαίνουν ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι «ένα ανοιχτό κέντρο μάθησης και έρευνας με βάση την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τις αρχές της δημοκρατίας» και καταλήγουν: «Συνεπώς, είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομη ενέργεια που εκδηλώνεται στο πανεπιστήμιο, και στηρίζουμε θεσμικές αλλαγές και συντεταγμένες δράσεις που έχουν ως στόχο την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Σημειώνεται, ότι το ψήφισμα υπέγραψε η πλειοψηφία των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΟΠΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΟΕΕ: Πάνω από 100 Πανεπιστημιακοί υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στη βία και την ανομία"

Αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο

Λίγο πριν τις 21:00 και ενώ η πορεία των αντιεξουσιαστών βρισκόταν σε εξέλιξη, μερίδα εξ αυτών επιχείρησε να εισβάλει στο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα περίπου 100 αντιεξουσιαστών προσπάθησε να μπει στο χώρο του ιδρύματος, από την πλαινή είσοδο που βρίσκεται στην οδό Στουρνάρη, αλλά η ομάδα περιφρούρησης δεν τους επέτρεψε την είσοδο. Ακολοθούσε συμπλοκή και λίγο αργότερα απωθήθηκαν προς τα γύρω στενά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο"

Τέρμα τα «σαπάκια» στην Ελλάδα – Έρχονται επιβαρύνσεις 1.000%

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισέλθει τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα που εισάγονται κατά χιλιάδες κάθε μήνα αυξάνοντας το μέσο όρο ηλικίας του ήδη γερασμένου στόλου μας αλλά και επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr τόσο τα στελέχη της Ειδικής Επιτροπής όσο και τα στελέχη από την αγορά έχουν συμφωνήσει να επιβάλλουν υπέρογκους φόρους που θα κυμαίνονται από 1.000% και πάνω για τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 (πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2000 έως το 2005) ή και παλαιότερα.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές παλαιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί την «χωματερή» της υπόλοιπης Ευρώπης μαζί με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ή τις χώρες τις Αφρικής! Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών πέραν της κατάργησης του Ιστορικού Τέλους Ταξινόμησης που αποκάλυψε το Newsauto.gr και στην υιοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης με την Αξία Λιανικής προ Φόρων εξετάζει την αύξηση των απομειώσεων στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με μικρές ηλικίες ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και βέβαια να μειωθεί η μέση ηλικία του γηρασμένου στόλου οχημάτων.
Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το νέο αυξημένο Τέλος Ταξινόμησης που προκύπτει από την εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού του μέσω Αξίας Λιανικής προ Φόρων και θα γίνουν πιο προσιτά για τους καταναλωτές. Παράλληλα οι απομειώσεις εξαιτίας των διανυθέντων χιλιομέτρων είναι επίσης πολύ πιθανό να επανεξεταστούν και να «επιδοτούνται» επιπλέον τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα με λίγα διανυθέντα χιλιόμετρα έναντι εκείνων που έχουν διανύσει πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα! Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα αλλά τόσο τα στελέχη της Ειδικής Επιτροπής όσο και τα στελέχη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και από τους εισαγωγείς και τους εμπόρους είναι όλοι σύμφωνοι να επιβληθούν υπέρογκοι φόροι στα παλαιά και ρυπογόνα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ώστε να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων.
Οι συντελεστές απομείωσης
Τον Ιανουάριο του 2018 άλλαξαν οι συντελεστές απομείωσης του φόρου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο αμαξώματος. Να υπενθυμίσουμε πως οι συντελεστές απομείωσης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχαν αλλάξει την 1η Ιουνίου 2016.
Αν συγκρίνει κανείς τους νέου συντελεστές απομείωσης που ισχύουν από το 2018 με τους παλαιούς θα αντιληφθεί ότι στα αυτοκίνητα με ηλικία έως και 12 μήνες οι συντελεστές απομείωσης αυξάνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο αμαξώματος. Αντίθετα στα οχήματα με ηλικία κυρίως από 1,5 έτος έως και 4 έτη οι συνελεστές απομείωσης μειώνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο αμαξώματος με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να αυξάνεται ανάλογα!
Πάντως στα οχήματα πάνω από 15 έτη το κόστος εκτελωνισμού παραμένει το ίδιο καθώς οι συντελεστές απομείωσης παραμένουν στα ίδια ποσοστά, δηλαδή στο 95%. Πιέστε εδώ για να δείτε τους συντελεστές απομείωσης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέρμα τα «σαπάκια» στην Ελλάδα – Έρχονται επιβαρύνσεις 1.000%"

Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα ενεργοποιήσει σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Την πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος να ενεργοποιήσει -σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση- σχέδιο για την αντιμετώπιση του 60% των κόκκινων δανείων, που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο «Ηρακλής», «ο οποίος είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρό βήμα», γνωστοποίησε απόψε, από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Επισήμανε ακόμη ότι εκτιμά πως η Ελλάδα θα τα πάει «κάπως καλύτερα», σε σχέση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο, όπως αυτή διατυπώνεται στη νέα έκθεσή του, αλλά και ότι δεν συμμερίζεται την απαισιόδοξη πρόβλεψη του Ταμείου για την παραγωγικότητα στη χώρα.

Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος: «Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Eurogroup ότι αυτό πρέπει να γίνει, ότι αυτό είναι win-win αφού έτσι θα κερδίσουμε τόσο εμείς, όσο και οι δανειστές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο μετά τον "Ηρακλή"

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε: «Εχθές το βράδυ, μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες. Καταρχήν υπάρχει σημαντική βελτίωση. Οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια κατά 30 δισ. από το σημείο κορύφωσής τους. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα «μολύνθηκαν» από το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε το 2021-2022 να πλησιάσουμε το ποσοστό της ΕΕ. στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο «Ηρακλής» δεν αρκεί. Είναι ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ένα μικρό βήμα»

Με τον “Ηρακλή”, εξήγησε, καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. “Άπαξ και ο νόμος περάσει και οι τράπεζες αρχίσουν και τον χρησιμοποιούν, θα είναι η στιγμή να πάρουν μπροστά τα εναλλακτικά σχέδια για το υπόλοιπο 60%. Η ΤτΕ έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες (...) και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας¨ υπογράμμισε ο κ.Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για το 2020, έναντι εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης για 2,8%, ο κ.Στουρνάρας επισήμανε ότι αφενός το 2,3% δεν είναι απαισιόδοξη προοπτική σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και ακόμη και η ισχυρή Γερμανία «παρατρίχα ξέφυγε από την ύφεση», δηλαδή τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. «Το πρόβλημα δεν είναι για το 2020, το πρόβλημα είναι για μετά, όπου το ΔΝΤ ρίχνει πολύ τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θεωρώ πως δεν έχει δίκιο (...) Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ κάνει ορισμένα λάθη και ως προς τα δημοσιονομικά και ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης» σημείωσε.

Πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, σε συνδυασμό μεταξύ άλλων και με το δημογραφικό πρόβλημα, ότι το ΔΝΤ παραδοσιακά ακολουθεί μακροχρόνια μια πολύ συντηρητική προσέγγιση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, που έχει να κάνει με τη γήρανση του πληθυσμού. «Δεν συμφωνώ με αυτό και νομίζω πως δεν συμφωνεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προβλέψεις αυτές. Αλίμονο αν μετά από τρία μνημόνια και τόσες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα επιταχυνθεί η παραγωγικότητα. Δεν συμμερίζομαι αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ» είπε.

Σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν κεφάλαια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα των κεφαλαίων τους. «Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί (οι επενδυτές) θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο Ηρακλής, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας» υπογράμμισε και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

Πρόσθεσε πως ό,τι βγαίνει σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες πηγαίνει σε προβλέψεις και δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί κεφάλαιο, άρα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Κατά τον κ.Στουρνάρα, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών προ προβλέψεων είναι συγκρίσιμα, αν όχι καλύτερα σε σχέση με εκείνα των τραπεζών της υπόλοιπης Ευρώπης και το ίδιο ισχύει και για το κόστος.

Σχολιάζοντας τέλος, το θέμα της εγγύησης του κινδύνου των καταθέσεων, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικούσε risk share και η απάντηση που ελάμβανε ήταν «risk reduction first», αλλά ακόμη και η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιτέλους κατάλαβε και αποδέχεται την εξασφάλιση -"reassurance"- των καταθέσεων, ζητώντας όμως ανταλλάγματα: μείωση του ρίσκου, οι τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα να μην παίρνουν zero risk weight, το solvency να είναι ενιαίο σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, αν αυτά υιοθετηθούν, θα δημιουργηθούν προβλήματα, για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα ενεργοποιήσει σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»"

Βολιβία: Αν ο Μοράλες επιστρέψει θα «λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης»

Μήνυμα στον Έβο Μοράλες πως μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του από την εξορία του στο Μεξικό αλλά θα πρέπει να «λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης» για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και για «κατηγορίες διαφθοράς», έστειλε η Τζανίν Ανιές, η μεταβατική πρόεδρος της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες «έφυγε από μόνος του» για το Μεξικό και αν πρόκειται να επιστρέψει στη Βολιβία «πρέπει να ξέρει ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα εκλογικό αδίκημα και πολλές κατηγορίες για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησής του», δήλωσε η Ανιές κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνάντησης με τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, τρείς ημέρες αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

O Μοράλες ζει εξόριστος στο Μεξικό από την Τρίτη, αλλά την Τετάρτη δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Βολιβία για να «ειρηνεύσει» τη χώρα του.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του την Κυριακή, οι υποστηρικτές του διαδηλώνουν καθημερινά και ταραχές σημειώνονται με τις δυνάμεις της τάξης, κυρίως στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της χώρας των Άνδεων διετέλεσε αρχηγός του κράτους επί σχεδόν 14 χρόνια, πριν αποχωρήσει. Διακήρυξε τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου και ήταν έτοιμος να ασκήσει μια τέταρτη θητεία. Ωστόσο η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις, μερικές φορές πολύ βίαιες. Μια ανταρσία στις τάξεις της αστυνομίας κατά του Μοράλες και τέλος η παρέμβαση του στρατού ώθησαν τον 60χρονο πολιτικό να εγκαταλείψει την προεδρία.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βολιβία: Αν ο Μοράλες επιστρέψει θα «λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης»"

Εφορία: Απίστευτο και όμως αληθινό! Εμφανίζονται ως οφειλέτες αλλά χρωστούν κάτω από ένα εύρω

Αθάνατο ελληνικό… Δημόσιο. Φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία αλλά η οφειλή τους δεν ξεπερνά… το ένα ευρώ! Γιατί προέκυψαν οι οφειλές αυτές. 1,1 εκατ. πολίτες οφείλουν λιγότερα από 50 ευρώ. 104,9 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα, πάνω από 4 εκατ. οι οφειλέτες.

Εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία αλλά η οφειλή τους είναι λιγότερηαπό… ένα ευρώ. Και τα παράξενα των οφειλετών δεν σταματούν εδώ. Σχεδόν1,1 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν στην εφορία κάτω από 50 ευρώ.
Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαντάζουν ως εξωπραγματικά, αλλά είναι απολύτως αποκαλυπτικά και περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού για τους οφειλέτες και τα χρέη τους προς την Εφορία παρουσιάζεται η παρακάτω εικόνα:
  • Ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση μικρότερα από 50 ευρώ ανήλθε σε1.153.713 στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 87.251 οφειλέτες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τα φυσικά πρόσωπα, ο αριθμός των οποίων φούσκωσε με 84.703 νέους οφειλέτες.
  • Από το σύνολο των 1.153.713 οφειλετών με χρέη κάτω των 50 ευρώ,257.923 χρωστούν ποσά λιγότερα από 1 ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών αυτών αυξήθηκε μάλιστα κατά 12.581 μεταξύ του περυσινού και του φετινού τρίτου τριμήνου. Το γεγονός ότι στα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφονται ως «οφειλέτες» της Εφορίας πρόσωπα με χρέη κάτω του 1 ευρώ δείχνει ότι οι οφειλές αυτού του τόσο χαμηλού ύψους δεν διαγράφονται πάντοτε από τα πληροφοριακά συστήματα ΤΑΧΙSnet.Πρόκειται, για ποσά οφειλών τα οποία προέκυψαν εκ των υστέρων εξαιτίας ελλιπών πληρωμών που πραγματοποίησαν, άθελά τους ορισμένες φορές, οι φορολογούμενοι.
  • Μείωση κατά 54.796 πρόσωπα παρατηρείται μεταξύ περυσινού και φετινού τρίτου τριμήνου στον αριθμό των οφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ.
  • Συνολικά, οι οφειλέτες με χρέη μικρότερα των 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά32.455 φυσικά και νομικά πρόσωπα μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2018 και του τρίτου τριμήνου του 2019, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε2.547.177 στο τέλος του φετινού Σεπτεμβρίου.
  • Στο τρίτο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται αύξηση στο συνολικό αριθμό τωνοφειλετών κατά 38.920 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.351.315 οφειλέτες.
  • Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, διαμορφώθηκε στα 104,9 δισ. ευρώαυξημένο κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Παράλληλα, διαπιστώνεται αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 804,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (5,4 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (6,2 δισ. ευρώ).
  • Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμου οφειλών προέρχεται από τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πάνω 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Η αύξηση του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών σε αυτήν την κατηγορία έφθασε τα 993,9 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των οφειλετών αυτών σημείωσεμικρή αύξηση κατά 225 πρόσωπα.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφορία: Απίστευτο και όμως αληθινό! Εμφανίζονται ως οφειλέτες αλλά χρωστούν κάτω από ένα εύρω"

Προσφυγικό: Τι έδειξε η αυτοψία στις δομές της Μόριας

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής τη Μόρια της Λέσβου, όπου μαζί με στελέχη του ΕΟΔΥ μετέβησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (ΚΥΤ) και το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ώστε να γίνει επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο ΚΥΤ, καθώς και στις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΚΥΤ, με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Υπηρεσίας Ασύλου, τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΤ καθώς και με αρμόδιους φορείς. Στις συζητήσεις δόθηκε έμφαση στη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και στην επαρκή υγειονομική κάλυψη των φιλοξενούμενων προσφύγων/μεταναστών.

Τα στελέχη του ΕΟΔΥ συναντήθηκαν επίσης με τον Διευθυντή Προγραμμάτων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», Απόστολο Βεϊζη, με επίκεντρο της συζήτησης την καλύτερη συνεργασία για την ολοκληρωμένη διαχείριση της υγειονομικής παρέμβασης στη Μόρια και με ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα και φροντίδα για την περίθαλψη των μικρών παιδιών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μετέφερε στους συνομιλητές του τη βούληση και αποφασιστικότητα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την ενίσχυση της υποστήριξης των υγειονομικών δομών των νησιών, που δέχονται μεγάλο φορτίο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αξιοπρέπεια στις διογκούμενες ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους των προσλήψεων του προσωπικού στα ΚΥΤ, ενώ θα γίνει άμεση επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων και σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού που έχει ήδη τοποθετηθεί. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες προμήθειες ιατρικών αναλωσίμων, φαρμακευτικού υλικού, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λοιπών αναγκών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Τι έδειξε η αυτοψία στις δομές της Μόριας"

Δείτε πότε κλείνουν τα σχολεία τα Χριστούγεννα για διακοπές

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι από 24 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 6 Ιανουαρίου 2020, όταν και τα σχολεία θα είναι κλειστά. Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Οι σχολικές αργίες για τη σχολική χρονιά 2019-2020

Οι σχολικές αργίες για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 είναι οι εξής:
23η Δεκεμβρίου 2019 – 6η Ιανουαρίου 2020 (Διακοπές Χριστουγέννων),
30ή Ιανουαρίου 2020 (Γιορτή των Γραμμάτων – Τριών Ιεραρχών),
2α Μαρτίου 2020 (Καθαρά Δευτέρα),
25η Μαρτίου 2020 (Εθνική Επέτειος),
13η – 24η Απριλίου 2020 (Διακοπές Πάσχα),
1η Μαΐου 2020,
8η Ιουνίου 2020 (Αγίου Πνεύματος).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε πότε κλείνουν τα σχολεία τα Χριστούγεννα για διακοπές"

Κως: Δοκιμή συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι την Τρίτη

Σε άσκηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω τσουνάμι προχωρά την ερχόμενη Τρίτη στις 9 το πρωί το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η τοπική κοινότητα της Κω. 

Στην άσκηση θα δοκιμαστεί ο νέος εξοπλισμός, αλλά και οι νέες διαδικασίες που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ «Tsunami Last Mile», μετά το τσουνάμι το οποίο έπληξε την Κω το 2017 και προκάλεσε δύο θανάτους.

Αισθητήρες, πινακίδες με μεγάφωνα και σειρήνες 

Η υποδομή «Tsunami Last Mile» περιλαμβάνει αισθητήρες και σταθμούς για τη μέτρηση της στάθμης της θάλασσας, ενημερωτικές πινακίδες με μεγάφωνα στην ακτογραμμή της μαρίνας της Κω και σειρήνες μεγάλης εμβέλειας. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη προειδοποίηση και η επικοινωνία, προκειμένου ο τοπικός πληθυσμός να είναι καλά ενημερωμένος, εγκαίρως στην περίπτωση που συμβεί τσουνάμι στο μέλλον. 

Για την εκτέλεση της δοκιμής στις 9 η ώρα το πρωί, η ομάδα της άσκησης θα προσομοιώσει έναν σεισμό και θα προγραμματίσει τους αισθητήρες να διαβάσουν το ίδιο ύψος κύματος με εκείνο το οποίο σημειώθηκε κατά τον υποθαλάσσιο σεισμό που προκάλεσε στο Αιγαίο το τσουνάμι του 2017. Προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα του συστήματος, η ομάδα θα χρονομετρήσει την ικανότητα του συστήματος να εντοπίσει τον σεισμό, να δημιουργήσει κατάλληλο μήνυμα προειδοποίησης και να το διαδώσει στους σχετικούς δέκτες. Η άσκηση θα διαρκέσει τέσσερις ώρες, και θα συμμετέχει σε αυτήν το σύνολο του τοπικού συστήματος αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: η διοίκηση του δήμου, η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμεναρχείο, η υπηρεσία ασθενοφόρων, ο Ερυθρός Σταυρός και εθελοντές. Οι ομάδες που συμμετέχουν στην άσκηση, θα λάβουν προειδοποιητικό μήνυμα, και η αντίδρασή τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών εκκένωσης, θα παρατηρηθεί και θα αξιολογηθεί. 

Στην άσκηση μετέχουν και μαθητές 

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γυμνασίου Κω, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τοπικό ξενοδοχείο, αναμένεται να ακολουθήσουν τα σήματα του τσουνάμι κατά μήκος των οδών εκκένωσης και να συγκεντρωθούν σε περιοχές συνάθροισης, όπου θα εγγραφούν από τους φορείς του τοπικού συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη φροντίδα τους. 

Θα δοκιμαστεί επίσης η ενσωμάτωση του τοπικού συστήματος με την υπηρεσία παρακολούθησης και προειδοποίησης για τσουνάμι σε εθνικό επίπεδο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας/ΓΔ ECHO) και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κατευθύνουν και θα επιβλέπουν τη διαδικασία από την αίθουσα ελέγχου της άσκησης.

Θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας KATWARN, την οποία έχει αναπτύξει το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνών Fraunhofer, προκειμένου να ενημερώνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με τα τρέχοντα μηνύματα συναγερμού και να παρακολουθούν τα στάδια της άσκησης.

Εάν αποδειχτεί αποτελεσματικό, το τοπικό δίκτυο «Tsunami Last Mile» και η ενσωμάτωσή του στο Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Ελλάδας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρακτική αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Η άσκηση είναι το τελευταίο στάδιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile», που ξεκίνησε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ το 2018, μετά από δύο τσουνάμι στο Αιγαίο, τα οποία έπληξαν τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας (12 Ιουνίου και 21 Ιουλίου 2017). Στις περιπτώσεις εκείνες, το προειδοποιητικό μήνυμα δεν έφτασε στις τοπικές κοινότητες. Στην Κω, το τσουνάμι συνέβη τη νύχτα, ενόσω η μαρίνα είχε λιγότερη κίνηση απ' ό,τι συνήθως. Ωστόσο, σημειώθηκαν δύο θάνατοι και δεκάδες τραυματισμοί. 

Το σχέδιο «Tsunami Last Mile» σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ με χρηματοδότηση από τη ΓΔ ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δεύτερη φάση του σχεδίου θα διοργανωθεί την περίοδο 2020-2021 και θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες της Μεσογείου, καθώς και τοποθεσία στην Ινδονησία που συμφώνησε να συμμετάσχει στο σχέδιο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Δοκιμή συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι την Τρίτη"

ΟΟΣΑ: Εκρηκτικά χρέη, αναιμική ανάπτυξη, κοινωνική δυσφορία δέκα χρόνια μετά την κρίση

Μία δεκαετία μετά την χρηματοπιστωτική κρίση οι χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθούν να παλεύουν με δύο μεγάλες προκλήσεις: ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και φουσκωμένα χρέη. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν η ραγδαία τεχνολογική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού που απαιτούν άμεσες προσαρμογές πολιτικής και μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης κοινωνικής δυσφορίας και αμφισβήτησης των θεσμών. Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μία νέα μεγάλη κρίση; Και τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η ετήσια πολυσέλιδη έκθεση του ΟΟΣΑ «Οι κυβερνήσεις με μία ματιά» (Government at a glance) είναι αποκαλυπτική. Οι πολίτες σε πολλές χώρες αμφισβητούν το κατά πόσο οι κυβερνήσεις τους υπηρετούν το συμφέρον της πλειοψηφίας ή μία «ελίτ». Μάλιστα το 2016 μόνο το 37% των ανθρώπων στις χώρες του ΟΟΣΑ δήλωναν ότι πιστεύουν πως ακούγεται η φωνή τους από το κράτος και αποτυπώνεται στα όσα κάνει η κυβέρνηση. Αυτή η δυσφορία, σημειώνουν οι ειδικοί του οργανισμού, αποτυπώνεται συχνά στα πολιτικά αφηγήματα και στα αποτελέσματα της κάλπης. Ωστόσο η πηγή της βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στα οικονομικά δεδομένα.

Τα χρέη αποδεικνύονται μεγάλο βαρίδι, αφού περιορίζουν αισθητά και τις δυνατότητες των κυβερνήσεων. Κατά την περίοδο της κρίσης (από το 2007 έως το 2017) οι μεγαλύτερες αυξήσεις χρέους κατεγράφησαν στην Ελλάδα (75,9 πμ) και στην Ισπανία (72,8 πμ). Η νέα έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία το παγκόσμιο χρέος είναι φέτος σε τροχιά να σπάσει το ρεκόρ των 255 τρισ. δολαρίων, έρχεται να πιστοποιήσει τα όσα επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας το χρέος σταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια, όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, χάρη σε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η μείωση των επιπέδων του χρέους θα απαιτήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης, διατήρηση μεγάλων, αλλά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και διατήρηση των ευνοϊκών όρων για το χρέος, με το «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα το 2017 εμφάνισε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα (6,4%), μέσω μίας εντυπωσιακής προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής και προόδου στο μέτωπο της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτή η καλή επίδοση, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, θα μπορούσε ως αντάλλαγμα να τονώσει την εμπιστοσύνη και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι συνολικά στα μέλη του «οι δημόσιοι θεσμοί έχουν τα εργαλεία στη διάθεσή τους, που μπορούν να τους επιτρέψουν να αποκαταστήσουν την σύνδεση με τους πολίτες και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της δημόσιας πολιτικής». Αυτό που απαιτείται, όπως επισημαίνουν, είναι «πολιτικές με κέντρο τον άνθρωπο».

Αρκετές έχουν χώρες έχουν αρχίσει να υιοθετούν δημόσιες υπηρεσίες επικεντρωμένες στον άνθρωπο, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει αρκετά βήματα. Η πρόσβαση και η ποιότητα των υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η δικαιοσύνη βελτιώνονται στην πλειονότητα των κρατών- μελών. Το 2018 για παράδειγμα των 70% των πολιτών του ΟΟΣΑ ήταν ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες υγείας και το 66% με το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ το 56% είχε εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη.

Ελλάδα: Άνετη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, κακή ποιότητα

Τι ισχύει στην Ελλάδα; Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, ενώ λαμβάνουμε εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να είμαστε στο 1/3 των καλύτερων επιδόσεων, οι πολίτες αλλά και επίσημοι οργανισμοί βαθμολογούν πολύ χαμηλά την ποιότητα και την ικανοποίηση. Σε αυτά τα μέτωπα είμαστε στο χαμηλότερο 1/3.

'Όσον αφορά στο δικαστικό σύστημα, έχουμε μέτριες επιδόσεις (είμαστε στο μεσαίο 1/3 δηλαδή) στη δυνατότητα πρόσβασης και στο κόστος όπως και στην εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Πέφτουμε στο χαμηλότερο 1/3 στις μετρήσεις για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Εκρηκτικά χρέη, αναιμική ανάπτυξη, κοινωνική δυσφορία δέκα χρόνια μετά την κρίση"

Tεράστια επιτυχία της αστυνομίας - 87 συλλήψεις για παράνομο τζόγο στην Αθήνα

Μία ακόμα μεγάλη επιτυχία ενάντια στον παράνομο τζόγο σημείωσε χθες, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, η Ελληνική Αστυνομία. Άνδρες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συνέλαβαν σε κατάστημα στην Αθήνα, όπου διεξάγονταν παράνομα τυχερά παίγνια, συνολικά 87 άτομα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο υπεύθυνοι, 13 υπάλληλοι και 72 πελάτες του καταστήματος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια και τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και για απείθεια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ο νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του καταστήματος, ο οποίος απουσίαζε την ώρα του ελέγχου και κατηγορείται για παραβάσεις των νόμων για τα παίγνια και τα προσωπικά δεδομένα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Από τον έλεγχο στο κατάστημα διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκατασταθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο τριάντα πλήρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές παράνομων τυχερών παιγνίων, συνδεδεμένοι σε server με δύο οθόνες και τέσσερις κεντρικές μονάδες, δύο οθόνες στους τοίχους και παιγνιομηχάνημα τύπου ρουλέτα. Επιπρόσθετα σε διαφορετικούς χώρους είχαν εγκατασταθεί τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια χαρτοπαιξίας, έξι επιτραπέζιες ρουλέτες και μια ψηφιακή.

Επιπρόσθετα οι χώροι του καταστήματος επιτηρούνταν από 25 κάμερες, συνδεδεμένες σε server, χωρίς να είναι ενήμεροι οι θαμώνες και χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής, ενώ εξωτερικά του καταστήματος ήταν εγκατεστημένες άλλες δύο κάμερες.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· ηλεκτρονική ρουλέτα,
· παιγνιομηχάνημα τύπου «ρουλέτα»,
· (6) επιτραπέζιες ρουλέτες,

· (4) τραπέζια χαρτοπαιξίας,
· (31) ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
· (6) μονάδες κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή (server),
· (4) οθόνες,
· (27) ασύρματες κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης,
· ταμειακή μηχανή,
· πλήθος δεσμίδων καρτών χαρτοπαιξίας,
· πλήθος μαρκών διαφόρων χρωμάτων και (12.915) ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με τα παρελκόμενά τους, οι ρουλέτες, τα ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια, οι τράπουλες και οι πλαστικές μάρκες θα αποσταλούν για φύλαξη στις αποθήκες της ΔΔΔΥ, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Οι 32 σκληροί δίσκοι και οι 6 server θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.


1
2_2
3
4_2
5_2
6
7
8
9
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tεράστια επιτυχία της αστυνομίας - 87 συλλήψεις για παράνομο τζόγο στην Αθήνα"

Νυχτερινό σαφάρι ελέγχων στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών!

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, μετά από καταγγελίες κατοίκων.

Οι έφοδοι έγιναν μετά από καταγγελίες πολιτών για παραβάσεις ωραρίου, όχληση και απουσία αναγραφόμενων τιμών σε διάφορα προϊόντα, στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

Σε αυτούς έλαβαν μέρος μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.

Οι νυχτερινοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 8 καταστήματα mini market και παντοπωλεία στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα την Τρίτη (12.11.2019), Τετάρτη (13.11.2019) και Πέμπτη (14.11.2019) από τις 22:30 έως τις 02:00.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν δύο αγορανομικές παραβάσεις για ελλείψεις τιμών για τις οποίες θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως και για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις του ωραρίου λειτουργίας και κοινής ησυχίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος δήλωσε ότι “η αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής θα είναι άμεση στις καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίες θα ελέγχονται και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νυχτερινό σαφάρι ελέγχων στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών!"

Φρουζής: «Επί τέσσερα χρόνια περίμενα να πω τις θέσεις μου»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον μάρτυρα βγαίνοντας από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η προανακριτική της Βουλής για την σκευωρία Novartis να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Φρουζής κληθείς να σχολιάσει την μαραθώνια κατάθεσή του είπε «δεν το έχω ξαναζήσει. Στα meeting λειτουργούμε διαφορετικά»

«Ηταν η πρώτη φορά που καταθέσατε;» ρωτήθηκε ο κ. Φρουζής για να απαντήσει «ναι δεν με είχε καλέσει κανείς. Έπρεπε να γίνει. Ήθελα να πω τις θέσεις μου, πέρασαν 4 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του κ. Φρουζή ανατρέπει την σειρά των επόμενων μαρτύρων καθώς τα μέλη της προανακριτικής αποφάσισαν να καλέσουν τα πρώην στελέχη της Novartis Φ. Δεσταμπασίδη και Μ. Μαραγγέλη.

Οι εργασίες της προανακριτικής θα διακοπούν για μια εβδομάδα λόγω των εργασιών Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα επανέλθουν στις 26.11.2019.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρουζής: «Επί τέσσερα χρόνια περίμενα να πω τις θέσεις μου»"

Αναθεώρηση του Συντάγματος : Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση

Το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η επί της αρχής συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους εισηγητές των κομμάτων, στις 10:00 το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις σχετικές ψηφοφορίες τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου.

Πέντε ημέρες συζητήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον οποίο κατέληξαν όλα τα κόμματα, η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκινήσει τη πρώτη μέρα με συζήτηση επί της αρχής επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες, η συζήτηση θα είναι επί των αναθεωρητέων άρθρων. Οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν από το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Ειδικότερα:

■ Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 09:30 και θα συζητηθούν δύο Θεματικές Ενότητες αναθεωρητέων διατάξεων.

Η 1η Θεματική Ενότητα αφορά:

– Σχέσεις κράτους εκκλησίας (άρθρο 3 παρ. 1,2,3, και εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης)

– Θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 13 παρ. 5)

– Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όρκος, (άρθρο 33 παρ. 2)

– Όρκος βουλευτών (άρθρο 59 παρ. 1 και 2)

Η 2η Θεματική Ενότητα αφορά:

– Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία (άρθρο 5 παρ. 2)

– Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 21 παρ. 1 και 3 και προσθήκη παραγράφου 7)

– Προστασία της εργασίας (άρθρο 22 παρ. 1,2,4,5)

– Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων (άρθρο 25 παρ. 3)

■ Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 09:30 και θα συζητηθούν οι 3η, 4η και 8η Θεματική Ενότητα αναθεωρητέων διατάξεων.

Η 3η θεματική ενότητα περιλαμβάνει:

– Διορισμός πρωθυπουργού και κυβέρνησης (άρθρο 37 παρ. 3)

– Κυβέρνηση απαλλαγή καθηκόντων (άρθρο 38 παρ. 1 και 2)

– Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές (άρθρο 68 παρ. 2)

– Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης (άρθρο 84 παρ. 2)

Η 4η Θεματική Ενότητα αφορά:

– Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί (άρθρο 28 παρ. 2)

– Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ψηφίσματα, διαγγέλματα (άρθρο 44 παρ. 2)

– Δικαίωμα πρότασης νόμου (άρθρο 73)

Και η 8η Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32 παρ. 4 και 5)

■ Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι και θα συζητηθεί η 5η και η 9η Θεματική Ενότητα και αφορά:

– Εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, βουλευτές επικρατείας (άρθρο 54 παρ. 1, 4 και εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης)

– Κωλύματα εκλογιμότητας (άρθρο 56 προσθήκη παραγράφου 5)

■ Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τις 11:00 και θα συζητηθούν η 6η και η 7η Θεματική Ενότητα αναθεωρητέων διατάξεων σχετικά με:

– Ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί δικαστές) (άρθρο 96 παρ.5)

– Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101Α)

– Διοικητική Αποκέντρωση (άρθρο 101 παρ.1, 4 και εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου)

– Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2)

– Έκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 112 κατάργηση παρ. 4)

– Ισχύς προσωρινού Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 113 κατάργηση)

– Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας, προσωρινός πρόεδρος (άρθρο 114 παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2)

– Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 115 παρ. 1 και 2 και κατάργηση παραγράφων 3 και 4)

– Ακύρωση Πράξεων που εκδόθηκαν από 21.04.67 έως 23.7.74 (άρθρο 119 παρ. 1 κατάργηση).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθεώρηση του Συντάγματος : Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news