facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Νέα κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με στάση εργασίας και πορείες σε Υπ. Υγείας και Βουλή

Την Τρίτη 10 Μαΐου από τις 11πμ έως τις 3μμ η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11.30πμ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των υγειονομικών: «Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσουμε 4ωρη Στάση Εργασίας 11-3 για την Τρίτη 10/5/2022 ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και καθιερώνει τα απογευματινά χειρουργεία στα Νοσοκομεία με πληρωμή.

Συγκέντρωση 11.30π.μ. στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.

Η Κυβέρνηση ξηλώνει το Ε.Σ.Υ. Ιδιωτικοποίησε τις δευτερογενές διακομιδές του ΕΚΑΒ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη έναντι αδράς αμοιβής και με κρυφές χρεώσεις στους ασθενείς.

Εμείς οι Υγειονομικοί δεν θέλουμε τα λεφτά των ασθενών αλλά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τώρα που η ακρίβεια τσακίζει. Νεοδιόριστος Υγειονομικός λαμβάνει μισθό κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Η Κυβέρνηση δεν έβαλε «μυαλό» με τους σχεδόν 30.0000 νεκρούς της πανδημίας και επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος παρότι οι ιδιώτες δεν έβαλαν πλάτη στην πανδημία και αύξησαν τα κέρδη με τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.
Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Διεκδικούμε:
• Ισχυρή Δημόσια Υγεία
• Άρση αναστολών Εργασίας
• Μονιμοποίηση συμβασιούχων
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Ουσιαστική αύξηση στους μισθούς
• Καμία περικοπή και Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
• Θεσμοθέτηση επαγγελματικής νόσου – Εργατικό ατύχημα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με στάση εργασίας και πορείες σε Υπ. Υγείας και Βουλή"

Μαριούπολη: 38 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από το Άζοφσταλ

Ένα τρίτο λεωφορείο, που μετέφερε 23 πολίτες, αναχώρησε σήμερα από την χαλυβουργία Άζοφσταλ στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Νωρίτερα, άλλοι 25 άμαχοι - μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά - μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από το Άζοφσταλ σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: 38 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από το Άζοφσταλ"

Συνέδριο ΝΔ – Μητσοτάκης: Η ομιλία του προέδρου

Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής (06.05.2022), παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών έκανε έναν απολογισμό της διακυβέρνησης του, ολοκληρώνοντας με τη φράση “δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας”. 

Με τον σύνθημα «Δίπλα στον κάθε Πολίτη» ο Πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου συνεδρίου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Κανοντας ειδική αναφορά στις χθεσινές ανακοινώσεις για τη μείωση στις τιμές του ρευματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να διορθώσει τις αδικίες στην επιβάρυνση της μεσαιας τάξης.

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το βήμα του συνεδρίου ζήτησε εκ νέου ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας στη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, αφήνοντας αιχμές… Μίλησε για «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο» το οποίο δεν μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα και γι´ αυτό, όπως είπα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δικό της εθνικό σχέδιο.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας… δημαγωγία. «Όποιος δεν έχει νέες λύσεις, αναμασά παλιά προβλήματα, ποντάροντας στην θυμική αντίδραση από την κάθε δυσκολία. Αγνοώντας, όμως, ότι οι περισσότεροι Έλληνες, η λεγόμενη «σιωπηλή πλειοψηφία», έχουν πάθει και έχουν μάθει» τόνισε.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον… «με μοναδική βεβαιότητα την αβεβαιότητα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Ο πόλεμος στην Ουκρανίας ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε. Κάνει αχαρτογράφητες τις διεθνείς εξελίξεις» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις».

Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης προεβη σε απολογισμό των πεπραγμένων της 3ετους διακυβέρνησης και ξεδίπλωσε τον χαρτη των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει και αποτελούν προεκλογικες δεσμεύσεις της Ν.Δ.

Από την κάρτα εργασίας, ως τη μείωση εισφορών, τις αυξήσεις στις συντάξεις από την αρχή του χρόνου, ως τον προσωπικό γιατρό και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στις διάφορες περιοχές.

Παράλληλα περιέγραψε το σχέδιο του για την Ελλάδα του μέλλοντος, όπως τόνισε, με ανάπτυξη, σύγχρονο κράτος, μείωση των ανισοτήτων, πράσινες πολιτικές.

«Αυτοδύναμη Ελλάδα» – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή στα τέλη της άνοιξης του 2023 κι έθεσε εκ νέου το δίλημμα των εκλογών, συνοψίζοντας το στη φράση… πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. «Η συνέχεια της εθνικής προόδου ταυτίζεται με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού», τόνισε, ενώ μίλησε για τον στόχο της αυτοδυναμίας ως μέσον για την επίτευξη σταθερότητας.

Ουσιαστικά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σηματοδότησε την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου και έστειλε μη πνεύμα συστράτευσης για αυτοδύναμη νικη.

Τέλος από το βήμα του συνεδρίου κατήγγειλε την τουρκική επιθετικότητα, και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εθνική της κυριαρχία.

“Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 γύρισε σελίδα. Περάσαμε πολλές κρίσεις, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τους πολίτες κάτω από ένα κοινό αίσθημα ασφάλειας. Να ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, να τους κάνουμε ξανά υπερήφανους. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε μαζί. Γιατί οικονομία και κοινωνία κρατήθηκαν όρθιες. Οι πολίτες είδαν μεγάλα έργα να προχωρούν. Με χαλύβδινη άμυνα και πολύ ισχυρές συμμαχίες. Στον αντίποδα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Παλεύουν δύο Ελλάδες, αυτή που προχωρά και αυτή που μένει καθηλωμένη. Οι περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορα μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα και χαίρονται γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Ωστόσο οι Έλληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι. Να κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό του έργου μας με σεμνότητα, μας περιμένουν καλύτερες ημέρες και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε λαός προκομμένος και μεθοδικός. Η δημοκρατία μας πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη”.

“Μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν. Όμως δεν αδρανήσαμε το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό, ο κατήφορος οδηγεί προς τα πίσω”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την ελευθερία και την δημοκρατία. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Δύση. Υπηρετούμε με συνέπεια τις υποχρεώσεις με τους φίλους μας για να μπορούμε και εμείς να ζητούμε την συμπαράστασή τους εάν αυτό χρειαστεί. Τελεία και παύλα”.

“Υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί”

“Η ανάπτυξη έκλεισε το 21 στο 8,3% την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από την χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί. Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο. Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10% για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα”.

“Είπαμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και το κάναμε πράξη”

“Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη την αντίληψή μας για την άρση των ανισοτήτων. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Η επιχείρηση ελευθερία λειτούργησε άψογα.

Μέσα σε λίγους μήνες, η χώρα απέκτησε νέο σύνταγμα, νέο ΠτΔ και για πρώτη φορά χορήγησε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίσαμε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Επιτελικό κράτος σημαίνει ψηφιακό κράτος. Γλυτώσαμε 40 εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, ειδικά τους μικρομεσαίους με 8 δισ. επιστρεπτέες προκαταβολές εκ των οποίων τα 5 θα μείνουν στην αγορά. Όλες οι πρωτοβουλίες μας είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η Παιδεία ο βασικός ανελκυστήρας για κοινωνική ανέλιξη. 16.000 προσλήψεις. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε η αξιολόγηση μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού. Εφαρμόστηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναβαθμίζοντας και το πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Πολύ σημαντικό και το εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Για να έλθει το μέλλον πρέπει το παρόν να είναι ασφαλές. Η ανομία και η πολύμορφη τρομοκρατία έχουν βαθιές ρίζες. Τις μολότοφ τις πυροδοτούν και γνωστές πολιτικές αντιλήψεις. Με το περιθώριο φλερτάρουν συχνά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ένα στέκι κουκουλοφόρων θα αντικαθίσταται από μία βιβλιοθήκη.

Όσο και εάν κάποιοι παλεύουν ο δρόμος δεν γυρίζει πίσω. Εξιχνιάστηκαν πρακτικά όλες οι μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Είπαμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και το κάναμε πράξη. Εμείς αποκαταστήσαμε την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης”.

Σημαντική η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας

“Κεντρικός ο ρόλος της πατρίδας μας στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην υπόθεση της συλλογικής απάντησης στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας. Όσον αφορά στις εθνικές μας προτεραιότητες η απάντηση έρχεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες. Σημαντική η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Είμαστε η παράταξη της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανεξαρτησίας γιατί για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”.

Οι πολιτικές μας έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο

“Οι πολιτικές μας έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να φέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θωρακίζει τον εργαζόμενο .Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική κυβέρνηση να ασχολείται με τους εργαζομένους στις ταχυμεταφορές, εμείς το κάναμε πράξη. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλους καιρούς τα χρώματα και οι ετικέτες, οι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει. Το νέο δίλημμα είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Ο σύγχρονος πολίτης διεκδικεί το χειροπιαστό αποτέλεσμα στη ζωή του. Η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις είναι στο dna της παράταξής μας. Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα ούτε και κυβέρνηση μακριά από την κοινωνία. Το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιότητα του στελέχους της ΝΔ είναι μεγάλος, εχθρός μας ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός”.

Δείτε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέδριο ΝΔ – Μητσοτάκης: Η ομιλία του προέδρου"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου Αργολίδας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται, ότι, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης από την εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές, που αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού, περιλαμβάνουν το τμήμα μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 134,8 και 135,5 (σήραγγα Νεοχωρίου) και ειδικότερα:

• Από τη Δευτέρα (9/5/2022) έως και την Κυριακή (15/5/2022), η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πραγματοποιείται από παράκαμψη μίας λωρίδας κυκλοφορίας σε ανοικτή οδό (εκτός σήραγγας).

• Από την Δευτέρα (9/5/2022) έως και την Πέμπτη (12/5/2022), η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση προς Καλαμάτα, θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Νεοχωρίου Α), σε μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης, που θα τοποθετηθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας Νεοχωρίου Αργολίδας"

Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου, θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα που θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας.

Ο Πούτιν που βρίσκεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στην γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων γράφει το reuters.

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση το 1941.

«Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κόστισε ακριβά στο λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε.

«Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για την Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί φασισμού ως ανοησίες και λένε πως ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσοτέρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν καταφέρεται τα τελευταία χρόνια εναντίον της Δύσης, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι η Δύση προσπαθεί να αναθεωρήσει την ιστορία του πολέμου για να υποβαθμίσει τη σοβιετική νίκη.

Εκτός από την ήττα που υπέστη ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων, αν και οι δύο καταστροφικές εισβολές που έγιναν από τη Δύση, έκαναν τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά στα σύνορά της.

Η σκιά της Ουκρανίας 

Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό την Ημέρα της Νίκης. Η ρωσική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης οδήγησε την Ρωσία στην μέγγενη των σκληρών κυρώσεων της Δύσης και ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.

Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δείξει την αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά την διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο δεν πέτυχε μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία και η ρωσική οικονομία -που πιέζεται σκληρά από τις κυρώσεις- βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη συρρίκνωση από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ενισχύσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ο Πούτιν καλείται από κάποιους Ρώσους στρατιωτικούς να εξαπολύσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην Ουκρανία , δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις. Η Μόσχα έχει πει στην Δύση ότι θεωρεί τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους.

Πριν την 9η Μαΐου, στην Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση ειδικά για την Ουκρανία, ίσως μια ρητή κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες αυτές την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας τες «ανοησίες».

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.

Πέρυσι ο Πούτιν στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά της επιλεκτικότητας της Δύσης, και κατά των τάσεων της ανόδου του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας, στις οποίες επανέρχεται ξανά και ξανά όταν αναφέρεται στο θέμα της Ουκρανίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Ο Πούτιν στις 9 Μαΐου, θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου"

Έναρξη δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τα ETR470 – Με διάρκεια λιγότερο από 4 ώρες

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη δρομολογίων των αμαξοστοιχιών ETR470, από την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, που εκτελούν τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη & Θεσσαλονίκη – Αθήνα, σε λιγότερο από 4 ώρες.

Οι αμαξοστοιχίες ETR470 διαθέτουν εννέα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και τέσσερα οικονομικής. Κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να μεταφέρει πάνω από 600 επιβάτες και περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις, για ένα ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι, βελτιώνοντας την ταξιδιωτική εμπειρία.

Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Αθήνας στις 07:22 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 09:58 και άφιξη στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 11:20. Το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Αθήνας στις 17:22 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 20:00 και άφιξη στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 21:21.

Αντίστοιχα, το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 07:08 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 08:09 και άφιξη στον Σταθμό της Αθήνας στις 11:03. Το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 αναχωρεί από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 17:08 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 18:08 και άφιξη στον Σταθμό της Αθήνας στις 21:04.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων αμαξοστοιχιών ETR470, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσφέρει έκπτωση 20% για 20 ημέρες* σε όσους ταξιδιώτες επιλέξουν τις αμαξοστοιχίες ETR470, στο ξεκίνημα της νέας εποχής για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

* η προσφορά ισχύει για ταξίδια τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 3 Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έναρξη δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τα ETR470 – Με διάρκεια λιγότερο από 4 ώρες"

Συνέδριο ΝΔ: Έναρξη των εργασιών παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Το απόγευμα της Παρασκευής (06.05.2022) άρχισε το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Μαΐου. 

Την έναρξη των εργασιών του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τον αδόκητο χαμό ενός ιστορικού στελέχους της παράταξης, της Μαριέττας Γιαννάκου».

Δείτε live εικόνα από το Metropolitan Expo

Δείτε την άφιξη του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη

Στη συνέχεια αναγνώστηκε ο Κανονισμός του 14ου Τακτικού Συνεδρίου, ο οποίος και εγκρίθηκε και αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ευχαρίστησε για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό «στο συνέδριο της μεγαλύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας, της παράταξης που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας αλλά και την προκοπή της Ελλάδας».

Τόνισε ότι θα ήταν παράλειψη αν προ οποιασδήποτε άλλης αναφοράς δεν εξέφραζε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού αλλά και του ιδίου προσωπικά για την άριστη συνεργασία αλλά και την αμέριστη στήριξη στον δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Κύπρου.

«Το πιο σημαντικό όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ, των Ελλήνων της Ελλάδας του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου.

Είναι η συμπόρευση αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που καθένας εκ των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν στις δοκιμασίες του ενός ή του άλλου και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους προασπίζοντας την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος, πέραν των ιστορικών δεσμών», τόνισε.

«Μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που κύριο αντικείμενο ή υποκείμενο θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη. Μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας αλλά και το κράτος Δικαίου», πρόσθεσε.

Οι χώρες μας αγαπούν την ειρήνη

Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι μέσα από τη στενή συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και στρατηγικούς εταίρους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον Αραβικό Κόλπο και όχι μόνο. Έκανε ειδική αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που όπως είπε άρχισαν επί ημερών Αντώνη Σαμαρά για να εδραιωθούν και να γίνουν στρατηγικής σημασίας επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Από κοινού συνεργαζόμενοι έχουμε κατορθώσει να εμπεδώσουμε το αίσθημα ότι οι χώρες μας θέλουν και αγαπούν την ειρήνη. Δεν επιδιώκουν αποκλεισμό κανενός. Και μέσα από τις συνεργασίες αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ότι εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο γι αυτό και δεν μένουμε αδιάφοροι σε όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Γι αυτό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι με τις αποφάσεις της Ευρώπης». Η εισβολή στην Ουκρανία, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έχει αναξέσει πληγές στους Έλληνες της Κύπρου γιατί έφεραν στη μνήμη μας τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του λαού της Κύπρου».

Υπογράμμισε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα δεν δεχόμαστε δύο μέτρα και δυο σταθμά, δεν δεχόμαστε να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι».

Κλείνοντας είπε ότι θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων: «ακολουθούμε τη φιλοσοφία του πατριωτικού ρεαλισμού χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε με την υπερηφάνεια που η ιστορία μας υπαγορεύει έντιμη λύση, έντιμη ειρήνη αλλά όχι υποχώρηση, όχι υποδούλωση όχι καθυπόταξη στις όποιες άδικες αξιώσεις».

Το πρόγραμμα στο Συνέδριο της ΝΔ

Το Σάββατο 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκου και του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Ασφάλεια για όλους», «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», «Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη», «Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», «Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της» και «Πολιτικές για τους νέους». Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.

Επιπλέον, το Σάββατο 7 Μαΐου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.

Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του Be my Hero με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ως προς το οργανωτικό σκέλος του Συνεδρίου, οι εγγραφές των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 15:00 – 18:30, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00- 18:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τη 13:00 έως τις 16:00.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέδριο ΝΔ: Έναρξη των εργασιών παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους εργαζομένους της Δ.Ε.Η σε περίπτωση ποινικής καταδίκης

Αντισυνταγματική είναι η στέρηση της σύνταξης  στους  εργαζομένους της  Δ.Ε.Η. σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους για συγκεκριμένα αδικήματα.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ. Με την υπ΄ αριθμ. 996/2022  απόφασή της έκρινε ότι η σχετική διάταξ του νόμου 4491/1966 αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία   σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη Δ.Ε.Η. σε ποινή κάθειρξης για αδικήματα όπως της υπεξαίρεσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της  απιστίας σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του Ελληνικού Δημοσίου επέρχεται ως συνέπεια η πλήρης και οριστική απώλεια του κύριου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με περαιτέρω συνέπειες την απώλεια του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη, σε παροχές υγείας καθώς και του δικαιώματος για εφ’ άπαξ βοήθημα.

Σκοπός της   διάταξης αυτής είναι   η αποτροπή των εργαζομένων στη ΔΕΗ δημόσι από τη διάπραξη αδικημστων που στρέφονται σε βάρος της υπηρεσίας τους  ή του Δημοσίου, καθώς  σε κίνδυνο η περιουσία και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία αυτών.

Στην απόφαση τους οι δικαστές επισημαίνουν ότι  δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η   ποινική καταδίκη εργαζόμενου της Δ.Ε.Η. να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

Και αυτό, γιατί  η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση «δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με τη λειτουργία της ίδιας της ασφαλιστικής σχέσης, η οποία έχει ως αποστολή κατά το Σύνταγμα την προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων που αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται με τη χορήγηση παροχών αναλόγων προς τις καταβληθείσες εισφορές και το συνολικό χρόνο ασφάλισης με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους εργαζομένους της Δ.Ε.Η σε περίπτωση ποινικής καταδίκης"

Κορωνοϊός: 5.130 κρούσματα και 33+1 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.130. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.353.886, εκ των οποίων 48,9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 469 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 125.291 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Η θετικότητα στις 107.516 τεστ (τα 12.345 μοριακά και τα 95.171 rapid) ήταν 4,77% έναντι 4,25% το προηγούμενο 24ωρο.

Aπό τα συνολικά κρούσματα εντοπίζονται:

  • 2.100 στην Αττική (2.082 χθες).
  • 486 στη Θεσσαλονίκη (565 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 254 από την Ανατολική Αττική (276 χθες).
  • 355 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (333 χθες).
  • 80 από τη Δυτική Αττική (109 χθες).
  • 229 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (274 χθες).
  • 573 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (551 χθες).
  • 286 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (256 χθες).
  • 276 από τον Πειραιά (225 χθες).
  • 47 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (58 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στην ΠΕ Αγίου Όρους
  • 98 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 72 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 45 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 45 στην ΠΕ Άρτας.
  • 127 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 65 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 10 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 33 στην ΠΕ Δράμας.
  • 54 στην ΠΕ Έβρου.
  • 115 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 27 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 86 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 88 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 134 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 την ΠΕ Θάσου.
  • 29 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 38  στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 19 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 69 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 50 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 23 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 54 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 16 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 69 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 24 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 22 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 52 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 62 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 12 στην ΠΕ Κω.
  • 30 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 120 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 46 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 36 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 2 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 95 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 94 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 14 στην ΠΕ Μήλου.
  • 7 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 34 στην ΠΕ Νάξου.
  • 28 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 40 στην ΠΕ Πάρου.
  • 67 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 78 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 61 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 17 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 7 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 70 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 9 στην ΠΕ Σάμου.
  • 98 στην ΠΕ Σερρών.
  • 11 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 8 στην ΠΕ Τήνου.
  • 61 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 80 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 9 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 15 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 44 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 79 στην ΠΕ Χανίων.
  • 44 στην ΠΕ Χίου.
  • 121 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (117 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 33, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε μια ακόμα απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.349 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 211 (χθες 224). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 111 (52,61%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (47,39%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.622 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 149 (ημερήσια μεταβολή +13,74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 149 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 5.130 κρούσματα και 33+1 θάνατοι από Covid-19"

Καιρός αύριο: Αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές

Βελτιώνεται ο καιρός αύριο Σάββατο (07.05.2022) αλλά υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, όπου είναι πιθανό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις, με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα κυμανθεί από 07 έως 22 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 09 έως 24 και στη νησιωτική χώρα από 12 έως 22 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές"

Στο ΣτΕ ξανά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Δεύτερη φορά συζητήθηκε στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρόστιμο των 100 ευρώ που προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους αρνητές άνω των 60 ετών, καθώς το Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστικη απόφασή του.

Τον περασμένο μήνα (18.4.2022) η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο), προκειμένου το δικαστήριο να συζητήσει και πάλι την υπόθεση και να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μεταξύ των άλλων έχουν προσφύγει ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι άνω των 60 ετών.

Όλοι οι προσφεύγοντες είναι αρνητές εμβολιασμού κατά του COVID-19 και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε (23 Μαρτίου 2022), την αναστολή επιβολής του προστίμου, από τα μέσα του περασμένου Απριλίου (15 Απριλίου 2022).

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια των υποθέσεων, σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή έχουν προσφέρει.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία, την κοροϊδεύει, την εκβιάζει με το κατάπτυστο αυτό μέτρο της επιβολής προστίμου.

Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος (συνήγορος ορισμένων εκ των προσφευγόντων), χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο, ενώ τόνισε ότι το μέτρο της επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ακόμη, ο κ. Λαζαράτος τόνισε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου καταγράφουν το αυτονόητο, χωρίς να λένε κάτι παραπάνω από τα γνωστά μέχρι τώρα στοιχεία και χωρίς να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου, αλλά και χωρίς να απαντούν γιατί επιλεγείσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λαζαράτος στην αντισυνταγματικότητα της επιβολής του μέτρου, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Στην δίκη είχαν ασκήσει παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσφευγόντων ορισμένοι δικηγόροι, οι οποίοι είτε αναφέρθηκαν σε γενικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιδημία και τους θανάτους, είτε έκαναν γενικές αναφορές, χωρίς να εισέλθουν σε νομικά επιχειρήματα.

Παροδική ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη και ενός εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, καθώς ο τελευταίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε ότι η κόπωση είναι κακώς σύμβουλος. Αφορμή για την μικρή αυτή αψιμαχία ήταν η μεγάλη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς ήδη είχε προηγηθεί άλλη δίκη η οποία διήρκεσε και αυτή για πολλές ώρες.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

Έγιναν επίσης γενικές αναφορές για την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε ότι το πρόστιμό δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ ξανά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους"

DW: Η διπλή όψη του εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Μετά την εξαγγελία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ολοκληρωμένου πακέτο κυρώσεων, που περιλαμβάνει και εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την υιοθέτησή του. Γι αυτό χρειάζεται η ομοφωνία και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. Πολύ συνοπτικά η κατάσταση έχει ως εξής: Ενώ μέχρι στιγμή εθεωρείτο η Γερμανία ως η χώρα εκείνη που πατούσε «φρένο» λόγω της στενής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και του μεγέθους αναγκών της βιομηχανίας της, τώρα ενστάσεις εγείρουν κυρίως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία. Αυτό ελήφθη υπόψη από την Κομισιόν, γι αυτό έχουν προβλεφθεί ειδικές χρονικές ρυθμίσεις στην εφαρμογή των μέτρων.

Θετικές αντιδράσεις αλλά και διαφωνίες

Ανακοινώσεις φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανακοινώσεις φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν των προχθεσινών ανακοινώσεων φον ντερ Λάιεν ξαφνικά η Βουδαπέστη προβάλλει αντιρρήσεις, ισχυριζόμενη ότι το σχέδιο της Κομισιόν δεν προβλέπει εγγυήσεις της ενεργειακής της ασφάλειας. Βέβαια ο πρωθυπουργός Όρμπαν, που θεωρείται φίλος του Πούτιν, έκανε σαφές ότι η στάση του δεν πρέπει να εκληφθεί ως «πολιτική αντίσταση» κατά του εμπάργκο πετρελαίου. Εάν αυτό ισχύει, κι αν ο Ούγγρος πρωθυπουργούς θέλει κι άλλες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν το COREPER, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27, είναι χωμένοι στα χαρτιά τους και προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή που θα οδηγήσει σε ομοφωνία. Κι αυτό αναμένεται κατά το τέλος της εβδομάδας στην καλύτερη περίπτωση.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν γενικά θετικές. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να διασώσει η ΕΕ την αξιοπιστία της απέναντι στον Πούτιν, ακόμη κι αν γι αυτό το τίμημα είναι πολύ υψηλό. Υπήρχαν μάλιστα Ευρωβουλευτές που υποστήριξαν ότι το πακέτο κυρώσεων έρχεται πολύ αργά, όπως η Μπεάτα Σίντλο από το πολωνικό κυβερνών κόμμα PiS. «Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν από όλους» ανέφερε με το βλέμμα στραμμένο στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις ιδιαίτερα για την Ουγγαρία.

Frankreich Beata Szydlo im Plenarsaal des Europäschen Parlaments

Μπεάτα Σίντλο: Άργησε το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Αλλά υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα: Η σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου πλήττει πραγματικά την οικονομία και την πολεμική μηχανή του Πούτιν με τον τρόπο που θέλουν οι Ευρωπαίοι; Η υπηρεσία ενέργειας Rstad Energy εκτιμά ότι παρά τις αναμενόμενες περικοπές στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου φέτος, η αύξηση των τιμών πετρελαίου θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων της Ρωσίας στα 180 δις δολάρια. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ περισσότερο από πέρυσι, παρόλο που η παραγωγή από την αρχή του πολέμου έχει μειωθεί κατά 1,6 δις βαρέλια.

«Σε αυτήν την πρώτη φάση των κυρώσεων και του εμπάργκο η Ρωσία θα έχει οφέλη από την αύξηση της τιμής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» διαπιστώνει η αναλύτρια Ντάρια Μέλνικ. Αλλά μεσοπρόθεσμα η παραγωγή και τα έσοδα θα μειωθούν, επειδή ο αναπροσανατολισμός της στην Ασία θα χρειαστεί χρόνο και μαζικές επενδύσεις σε υποδομές. Μόνο από τα μέσα του 2023 θα ανακάμψει η παραγωγή αργού πετρελαίου, αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου. Η οικονομική εφημερίδα Financial Times γράφει στο κύριο άρθρο της ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το εμπάργκο πετρελαίου χωρίς να ανέβουν οι τιμές σε σημείο που να «ρίξουν» την παγκόσμια οικονομία.

Αμφιβάλλουν οι οικονομολόγοι

Η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζεται στον OPEC

Η ΕΕ δεν πρέπει να στηρίζεται στον OPEC

Για την ώρα δεν υπάρχει πολύ ελεύθερο διαθέσιμο πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά και δεν είναι βέβαιο αν ο ΟΠΕΚ και οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τις ελλείψεις ρωσικού πετρελαίου. Μόνο η ανακοίνωση για επικείμενο εμπάργκο πετρελαίου στην ΕΕ οδήγησε στην άνοδο της της τιμή χθες κατά 30%. Αλλά και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της δεξαμενής σκέψης Bruegel εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητα ενός εμπάργκο ανά φάσεις. Ο Γκίντραμ Βολφ και η Σιμόνε Ταλιαπιέτρα επισημαίνουν ότι η αναμενόμενη αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υπερκαλύψει τις απώλειες από τη σταδιακή μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών. Αυτό το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα θα μπορούσε η Μόσχα να το χρησιμοποιήσει απέναντι στους πολίτες της, επειδή περίπου το ήμισυ του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδοτείται από τις εξαγωγές ενέργειας. Σύμφωνα με τη θέση των οικονομολόγων μόνο ένα άμεσο και πλήρες ενεργειακό εμπάργκο θα είχε ισχυρό αποτέλεσμα. Η σταδιακή έξοδος δίνει στη Ρωσία τον χρόνο να αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της. Οι τιμωρητικοί δασμοί θα ήταν καλύτεροι, γιατί θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πιο εύκολα αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων. Τα τιμολόγια θα μπορούσαν να καταβληθούν σε δεσμευμένους λογαριασμούς ειδικού σκοπού και να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Greenpeace ζητά περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας
Η Greenpeace ζητά περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας
Σε δική της δήλωση η Greenpeace επισημαίνει ότι η αργή έξοδος δίνει στη Ρωσία πολύ χρόνο. Οι περιβαλλοντολόγοι απαιτούν όμως πάνω από όλα περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας αντί αναζήτηση νέων παραγωγών ενέργειας. Ένα στόχο που η Ένωση Γερμανών Μηχανολόγων και Μηχανικών Εγκαταστάσεων VDMA μοιράζεται σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας. Το μομέντουμ από την κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Αλλά και οι κατασκευαστές μηχανών θεωρούν το σταδιακό εμπάργκο «όχι αρκετά φιλόδοξο». Ωστόσο, παρόλο που ο κλάδος επηρεάζεται η VDMA δεν βλέπει εναλλακτική από την αυστηροποίηση των κυρώσεων «σε σχέση με την επιθετική και απάνθρωπη συμπεριφορά της Ρωσίας».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Η διπλή όψη του εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου"

Θεσσαλονίκη: «Καρκίνο έχεις, αυτά είναι στη ζωή»-Καταγγελία καρκινοπαθούσας που κόπηκε από Κολλέγιο

Σε Γολγοθά μετατράπηκε η σπουδαστική περίοδος για μια 40χρονη καρκινοπαθούσα με δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια καταγγέλλει στο ThessToday.gr καταχρηστική συμπεριφορά από ιδιωτικό κολλέγιο, φτάνοντας ακόμη στο σημείο να περιφρονούν την κατάσταση της υγείας της. «Μου είπαν “καρκίνος είναι, αυτά είναι στη ζωή”», δήλωσε.

Όλα ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, όταν η Λ. με καταγωγή από γειτονική χώρα (τα στοιχεία της είναι διαθέσιμα στο ThessToday.gr) ζήτησε και γράφτηκε σε ένα από τα πιο γνωστά ιδιωτικά κολλέγια στη Θεσσαλονίκη που συνεργάζονται με χώρες του εξωτερικού, στο τμήμα ψυχικής υγείας.

Όμως αντί για μια φυσιολογική σπουδαστική περίοδο -κατέχει ήδη δύο μεταπτυχιακά – η Λ. καταγγέλλει ότι έγινε μάρτυρας απαράδεκτων συμπεριφορών από καθηγητές – επιμελητές. Και όλα αυτά, ενώ τον Ιούλιο του 2021 διαγνώστηκε στο τρίτο στάδιο του καρκίνου, κάτι το οποίο γνωστοποιήθηκε στο Κολλέγιο, καθώς λόγω των χημειοθεραπειών έπρεπε να λάβει παράταση στην παράδοση των εργασιών της, που όπως εξηγεί η ίδια, συνήθως η τελική ημερομηνία είναι 8 με 9 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο.

«Όταν αρρώστησα ενημέρωσα τη Σχολή ότι θα δώσω την προφορική τον Ιούνιο και τις εργασίες μου τον Σεπτέμβριο, επειδή και έχω δύο παιδιά στο σπίτι και έχω θέμα με την υγεία μου. Η διευθύντρια το δέχεται, ο χρόνος κυλάει και συνεχίζω με τις σπουδές μου. Στα μέσα Αυγούστου, όμως, επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας μου και διακομίζομαι στο νοσοκομείο εσπευσμένα, ενημερώνοντας παράλληλα τη διευθύντρια ότι πιθανόν να χρειάζομαι αλλαγή στην ημερομηνία παράδοσης», δηλώνει στο ThessToday.gr.

Σύμφωνα με την ίδια, η απάντηση που έλαβε από τη διευθύντρια -είχαν συνομιλία μόνο μέσω τηλεφώνου και όχι ηλεκτρονικά- ήταν αρνητική και ταυτοχρόνως περιφρονητική για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Εκείνη μου απαντά “εσύ δεν έχεις πρόβλημα με την υγεία σου, εσύ έχεις πρόβλημα παράδοσης εργασίας. Αν παραδώσεις την εργασία, θα περάσεις”. Εξήγησα στη διευθύντρια ότι είμαι στο νοσοκομείο και ότι δεν μπορώ στην κατάσταση που βρίσκομαι να συνεχίσω τις εργασίες», επεσήμανε.

«Καρκίνος είναι, εσύ γιατί το άφησες τελευταία στιγμή;»

Παράλληλα, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η διευθύντρια όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη σπουδάστρια του Κολλεγίου, αλλά μείωσε και τον τελικό χρόνο παράδοσης των εργασιών. «Αντί για τον Σεπτέμβριο -όπως είναι κάθε χρόνο- μεταφέρει την ημερομηνία στις 24 Αυγούστου. Νιώθω πολύ άσχημα τότε, της αναφέρω ξανά ότι παλεύω με τον καρκίνο και ότι έχω διαβάσει πολύ για να είναι έτοιμες οι εργασίες και εκείνη μου απαντά “καρκίνος είναι, αυτά συμβαίνουν στη ζωή, εσύ γιατί το άφησες τελευταία στιγμή;”».

Η Λ. υπογραμμίζει ότι λίγες ημέρες αργότερα -και αφού σταθεροποιήθηκε η υγεία της- πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ούσα σε θέση να παραδώσει άμεσα τις εργασίες της. Όμως, σε συνομιλία της με άλλους συνσπουδαστές ενημερώθηκε ότι εκείνοι είχαν χρονικό περιθώριο έως τις 11 Σεπτεμβρίου!

«Τηλεφωνώ στη διευθύντρια για εξηγήσεις αλλά και για να παραδώσω δύο έγγραφα γιατρού για την παράταση που ζητώ και μου απάντησε ότι οι εργασίες έχουν σταλθεί, καθώς και ότι η δική μου “έφυγε έτσι”».

Μετά το «κερασάκι» με την παράδοση των εργασιών η Λ. ενημέρωσε το ιδιωτικό Κολλέγιο ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του, καθώς, πράγματι, «κόπηκε» για μόλις λίγα μόρια, παρά το γεγονός ότι τελικά κατάφερε και παρέδωσε τις εργασίες στην ημερομηνία που προβλεπόταν.

«Μετά την πρόθεσή μου να κινηθώ νομικά τότε με πλησίασαν άμεσα και απάντησαν ότι δεν κατάλαβαν ότι είναι τόσο σοβαρή η κατάστασή μου, ενώ η επιμελήτριά μας είναι διευθύντρια στο τμήμα ψυχολογίας», πρόσθεσε.

Καταγγέλλει… παζάρια από το Κολλέγιο

Μάλιστα, η ίδια καταγγέλλει ότι το ιδιωτικό ίδρυμα λόγω της οικονομικής της επιφάνειας επιχείρησε να παζαρέψει για να πληρώσει το πτυχίο, ωστόσο, όπως λέει, δεν δέχτηκε για ηθικούς και ψυχολογικούς λόγους.

«Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, είναι ηθικό και ψυχολογικό για εμένα και την ταλαιπωρία που πέρασα. Θα κινηθώ νομικά για να υπάρξει διαφάνεια σε όλες τις πληροφορίες. Πώς μπορώ εγώ να παραδώσω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν το τμήμα ψυχική υγείας;», επεσήμανε, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για σκόπιμη πρόθεση με στόχο την «αρπαχτή». «Νιώθω ότι μου είχαν στήσει παιχνίδι οικονομικά και προσπάθησαν να με εκμεταλλευτούν, καθώς αντιλήφθηκαν ότι έχω περιθώριο να δώσω ακόμη 4.000 ευρώ για το δεύτερο έτος και να περάσω στην πτυχιακή», ανέφερε.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: «Καρκίνο έχεις, αυτά είναι στη ζωή»-Καταγγελία καρκινοπαθούσας που κόπηκε από Κολλέγιο"

Άλλαξε όνομα η ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη», σε «Ευ ζην Care» - Τι απαντά ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας

Τη μετονομασία της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη», σε «Ευ ζην Care» με πληρεξούσιο της προφυλακισμένης ιδιοκτήτριας και συνιδιοκτήτριας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η δικηγόρος οικογενειών και πρώην εργαζομένων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση, Μαρία Παπαδάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, η κα. Παπαδάκη υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητη η ευκολία με την οποία μέσα από την φυλακή και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η αστυνομική και δικαστική έρευνα, η ιδιοκτήτρια να προχωρά μεθοδικά και δυνάμει πληρεξουσίου, σε τροποποίηση του καταστατικού της μονάδας. Σε συνεργασία με τους «συνεταίρους και διαχειριστές» της επίμαχης επιχείρησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 13 Φεβρουαρίου και μετά από μια μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που διήρκεσε 22 ώρες, προφυλακιστέοι κρίθηκαν η ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η συνιδιοκτήτρια κόρη της, ένας γενικός γιατρός και ένας ψυχίατρος, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν δύο νοσηλεύτριες και ένα συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας, που εργάζονταν στο παρελθόν σαν διοικητικός υπάλληλος στην επίμαχη δομή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 17 Μαρτίου, απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων οι ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι των προφυλακισμένων κατηγορουμένων κατά των ενταλμάτων σύλληψής τους στην υπόθεση της Αγίας Σκέπης.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν 29 ανθρωποκτονίες και για 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Επίσης, η δίωξη αφορά παράνομες συνταγογραφήσεις μέσω των ΑΜΚΑ ηλικιωμένων, η οποία ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλα αδικήματα.

Η ανακοίνωση της κ. Παπαδάκη

Η απάντηση του δικηγόρου του οίκου ευγηρίας

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Νίκος Ρουσσόπουλος, σε ανακοίνωσή του απαντά ότι η τροποποίηση έγινε νόμιμα και ορίστηκε νέα διεύθυνση.
Η ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου έχει ως εξής:
«Όσον αφορά τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Χανίων την οποία εκπροσωπώ, αναφέρω πως νόμιμα τροποποιήθηκε το καταστατικό όπου ορίστηκε η νέα διεύθυνση σύμφωνα με τα όσα απαιτεί ο νόμος και ενεργεί τα νόμιμα. Μάλλον αυτοί που προβαίνουν σε ανακοινώσεις ονειρεύονται ότι θα αναλάβουν αυτοί τη διαχείριση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ελέγχεται μέχρι και σήμερα από τους αρμόδιους φορείς χωρίς να έχει βρεθεί κάποιο παράπτωμα, έλλειψη ή οτιδήποτε άλλο. Από Δευτέρα, θα υπάρχουν καταιγιστικές εξελίξεις με τους πρωτεργάτες της συνομωσίας οι οποίοι πλέον δεν κρύβονται. Η αναφορά του επαγγέλματος της διευθύνουσας καθώς και η μεταφορά ανεπιβεβαίωτων φημών, ξεπερνά και τα όρια της πιο μαύρης προπαγάνδας»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλαξε όνομα η ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη», σε «Ευ ζην Care» - Τι απαντά ο δικηγόρος του οίκου ευγηρίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov κλάσης «Admiral Grigorovich», η οποία είναι πιο πρόσφατα κατασκευασμένη και προηγμένη κύρια μονάδα κρούσης του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δέχθηκε πλήγμα από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις βουλευτή από την Οδησσό αλλά και στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, κάνουν λόγο για χτύπημα στη ρωσική φρεγάτα.

Παρόλο που οι πληροφορίες και τα δεδομένα είναι ανεπιβεβαίωτα από επίσημες αρχές, εντούτοις τοπικό μέσο ενημέρωσης της Οδησσού μετέδωσε ότι μια πυρκαγιά σημειώθηκε στο πλοίο, που έπλεε κοντά στο Φιδονήσι, χθες βράδυ προς τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα σωστικά πλοία και πτητικά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή.

Ακόμα αναφέρεται ότι η ρωσική φρεγάτα χτυπήθηκε από αντιπλοϊκό πύραυλο τύπου Neptune, ο ίδιος ακριβώς τύπος βλήματος που βύθισε το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. Ακόμα, πηγές ανοιχτής πληροφόρησης δείχνουν ότι ένα UAV τύπου RQ-4B Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί κοντά στην περιοχή.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram, το μέσο ενημέρωσης Dumskaya αναφέρει ότι ανεπίσημες ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «περιστατικού» στη φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία όμως επιπλέει δίχως πρόβλημα. Πάντως αρκετοί αναλυτές έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, περιμένοντας νέες πληροφορίες για την επιβεβαίωση του περιστατικού. Δείτε σχετικά:

Ποια είναι η φρεγάτα Admiral Makarov

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα έχει πάρει το όνομά της από τον πρώην Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού και Ωκεανογράφο, Stepan Makarov και συγκαταλέγεται στη σειρά Project 11356. Ζυγίζει 4.000 τόνους, έχει μήκος 124,8 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 30 κόμβους.

Είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Kalibr-NK, Shtil-1, Buk και άλλων βλημάτων για αεράμυνα, πυροβόλα όπλα τύπου A-190 των 100 χιλιοστών, τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών και μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο Kamov τύπου Ka-27.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναφορές για νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα"

Προσωπικός Βοηθός: Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2022 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, πριν τη σύσταση των ΚΕΠΑ. Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ’ όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Επίσης, αφορά αποκλειστικώς την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις επόμενες φάσεις θα πρέπει υποχρεωτικώς να διαθέτουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα για έκδοση πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φάση αφορά σε 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1.000 ωφελούμενοι που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.

Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2022 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, με σκοπό τη διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, πριν τη σύσταση των ΚΕΠΑ. Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ’ όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Επίσης, αφορά αποκλειστικώς την πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις επόμενες φάσεις θα πρέπει υποχρεωτικώς να διαθέτουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα για έκδοση πιστοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι, όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φάση αφορά σε 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1.000 ωφελούμενοι που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προσωπικός Βοηθός: Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων"

Αυτοί είναι οι 8 «μνηστήρες» για την Αττική Οδό

Πολύ μεγάλες εταιρείες υποδομών, διαχείρισης αυτοκινητόδρομων και fund εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για την 25ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Μάλιστα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοίνωσε ότι οκτώ ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, μιας από τις σημαντικότερες οδικές υποδομές της χώρας, για 25 έτη.

Οι οκτώ ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι:

1) ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.

2) GRUPPO FININC – INC SpA

3) Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»

4) Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»

5) Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»

6) Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»

7) Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»

8) Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF»«EGIS»

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τους υποβληθέντες φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β΄ φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες

Τα σχήματα των ενδιαφερομένων είναι οκτώ, που αποτελούνται από 16 ομίλους από όλο τον κόσμο. Οι ενδιαφερόμενοι είναι:

Η Abertis είναι κορυφαίος διεθνής διαχειριστής στην ανάπτυξη και διαχείριση δρόμων υψηλής χωρητικότητας και ποιότητας, με περίπου 8.000 χλμ. σε 16 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Είναι ο πρώτος εθνικός διαχειριστής εκμετάλλευσης οδών με διόδια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Χιλή και η Βραζιλία, ενώ επίσης έχει σημαντική παρουσία στη Γαλλία και την Ιταλία. Το 2021, η Abertis απασχολούσε 13.200 εργαζομένους.

Η Ardian είναι ένας κορυφαίος διεθνής ιδιωτικός επενδυτικός οίκος με συνολικά κεφάλαια $125 δισ., προς διαχείριση ή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Η Ardian Infrastructure κατέχει ηγετική θέση στις βασικές υποδομές με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείρηση $20 δισ., ενώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αυτοκινητοδρόμων με διόδια παγκοσμίως.

O Όμιλος ΑΒΑΞ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στους κλάδους των Κατασκευών, των Παραχωρήσεων και της Ενέργειας. O Όμιλος διατηρεί ενεργή θέση σε 18 παραχωρήσεις εν πλήρη λειτουργεία, ενώ δραστηριοποιείται σε παραπάνω από 15 χώρες (Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή).

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών στην Ελλάδα κι ένας εκ των κορυφαίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διεθνή παρουσία και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που εστιάζει στους τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάπτυξης ακινήτων. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 22 χώρες παγκοσμίως και απασχολεί περίπου 7.500 εργαζομένους.

Η Brisa είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός διαχειριστής αυτοκινητοδρόμων στην Πορτογαλία και διακρίνεται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η Brisa διαχειρίζεται 1.628 χλμ. παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων και απασχολεί πάνω από 2.844 εργαζομένους.

Η Rubicone BidCo, S.A. είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας της Brisa (81% συμμετοχή) – αποτελεί ένα επενδυτικό όχημα που ανήκει πλήρως (άμεσα και έμμεσα) σε σύμπραξη προσώπων διεθνών επενδυτών (APG Asset Management N.V., National Pension Service of the Republic of Korea and Swiss Life Asset Managers).

Ο Όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμμετοχή σε έργα υποδομών και παραχωρήσεων, ακίνητα, διαχείριση εγκαταστάσεων, διαφημιστικά κέντρα, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, καθώς και διαχείριση μεγάλων έργων. H Fincop Infrastructure Ltd είναι ένα επενδυτικό όχημα του Ομίλου Κοπελούζου.

Η Macquarie, μέσω της Macquarie Asset Management (MAM), κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στη δημιουργία και τη διαχείριση εξειδικευμένων κεφαλαίων που επικεντρώνονται στις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα, τη γεωργία, την ιδιωτική πίστωση και τη χρηματοδότηση μεταφορών. Η Macquarie Asset Management (MAM) διαχειρίζεται 39 επιχειρήσεις υποδομών και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή EMEA, που αντιπροσωπεύουν πάνω από £53 δισ. περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση.

Η DIF Capital Partners κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως ως ανεξάρτητος διαχειριστής επενδύσεων, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους περίπου €10 δισ. μέσω εννέα επενδυτικών κεφαλαίων υποδομών κλειστού τύπου και διαφόρων οχημάτων συνεπένδυσης. Η DIF επενδύει σε εταιρείες υποδομών και περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Η Egis είναι μία διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται ενεργά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και στους τομείς των κατασκευαστικών έργων και μεταφορών. Η Egis διαχειρίζεται 47 αυτοκινητοδρόμους σε πέντε ηπείρους, συνολικού μήκους 4.500 χλμ. Δραστηριοποιείται σε 120 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 16.200 εργαζομένους.

Η Vauban είναι ένας κορυφαίος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος ειδικεύεται στις επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη και αποτελεί συνδεδεμένο μέρος της Natixis Investment Managers. Η Vauban διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου €6,5 δισ. Έχει επίσης πραγματοποιήσει πάνω από 65 επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη σε έργα σχετικά με μεταφορές υπηρεσίες ενέργειας, καθώς και έργα κοινωνικών και ψηφιακών υποδομών σε 11 διαφορετικές χώρες.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με δραστηριότητες στους κλάδους των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης ακινήτων, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της διαχείρισης εγκαταστάσεων. Ο Ομίλους, έχει παρουσία σε 16 χώρες, όπου απασχολεί περίπου 3.500 εργαζομένους.

Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.

Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας $14,8 δισ. Η FS Ark Holdco αποτελεί επενδυτικό όχημα της Igneo (με έδρα στο Λουξεμβούργο).

Η INC SpA, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες υποδομών στην Ιταλία. Η εταιρία δραστηριοποιείται στους κλάδους των κατασκευών και των παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία και στις διεθνείς αγορές. Είναι μέλος της FININC GROUP, μιας ιταλικής εταιρίας συμμετοχών που δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των μεγάλων δημοσίων έργων.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές βιομηχανικές εταιρίες με δραστηριότητες στους τομείς της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας, της Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σήμερα, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 32 χώρες παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερους από 4.820 εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα).

Η VINCI είναι διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα παραχωρήσεων, ενέργειας και κατασκευών, απασχολώντας περισσότερους από 260.000 εργαζομένους σε περίπου 120 χώρες. Σχεδιάζει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και διαχειρίζεται υποδομές και εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και των μεταφορών.

Επισημαίνεται ότι, η θυγατρική της, VINCI Autoroutes, είναι ο κορυφαίος διαχειριστής παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων στη Γαλλία. Διαχειρίζεται παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων μήκους 4.443 χλμ. στη Γαλλία και απασχολεί περισσότερους από 5.800 εργαζομένους. Η Mobility Partner είναι 100% θυγατρική εταιρία της Vinci.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοί είναι οι 8 «μνηστήρες» για την Αττική Οδό"

Με ένα κλικ η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ στον Δήμο Αθήνας

Αυτόματα με ένα «κλικ» και χωρίς αναμονή εκδίδεται, πλέον, η βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) από τον Δήμο Αθηναίων.

Μέχρι σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στον δήμο και στη συνέχεια να περιμένουν το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες για την έκδοση της σχετικής απόφασης. Αυτή η αναμονή προκαλούσε σοβαρές «αρρυθμίες» στην καθημερινότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και των επαγγελματιών της αγοράς, καθώς χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταβίβασης.

Η ψηφιακή υπηρεσία του δήμου τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο χρόνια και ήδη έχει δεχθεί περισσότερες από 31.000 αιτήσεις. Από σήμερα, όμως, ο χρόνος αναμονής μηδενίζεται, καθώς μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων του συμβαλλόμενου και του μεταβιβαζόμενου ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν αμέσως, αυτόματα, στα χέρια τους τη βεβαίωση.

Η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων https://eservices.cityofathens.gr και η είσοδος σε αυτήν γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Παράλληλα, για τον έλεγχο της γνησιότητας της βεβαίωσης, στο έγγραφο που εκδίδεται από την πλατφόρμα υπάρχει ένας QR κωδικός, ο οποίος εφόσον σκαναριστεί επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου.

«Η περίοδος που οι Αθηναίοι αφιέρωναν ατελείωτο χρόνο για να εκδώσουν μία απλή βεβαίωση από τις υπηρεσίες του Δήμου ανήκει στο παρελθόν. Καταφέραμε να αλλάξουμε τη φιλοσοφία εξυπηρέτησης του πολίτη, αξιοποιώντας την τεχνολογία προς όφελός τους. Μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ, έχουμε δημιουργήσει 138 ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες βάζουν τέλος στη βασανιστική γραφειοκρατία και αλλάζουν ριζικά τη σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Με ένα κλικ η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ στον Δήμο Αθήνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news