facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Καλάβρυτα: Συναγερμός για κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο

Συναγερμός έχει σημάνει στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο στα Καλάβρυτα, καθώς μετά τη διεξαγωγή των καθιερωμένων rapid test στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων εντοπίστηκαν συνολικά 9 κρούσματα κορωνοϊού, τόσο σε φιλοξενούμενους όσο και σε μέλη του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 πρόκειται για 7 ηλικιωμένους και για 2 υπαλλήλους του ιδρύματος, μια υπάλληλο καθαριότητας και μια νοσηλεύτρια. Άμεσα και μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τα γηροκομεία.

Οι ηλικιωμένοι που διαπιστώθηκαν θετικοί μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο του ιδρύματος, ενώ οι δύο υπάλληλοι βρίσκονται σε κα’ οίκον καραντίνα. Το Σάββατο φτάνει κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους της δομής.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών προκειμένουν να διαπιστωθεί πως ο ιός «πέρασε» μέσα στο ίδρυμα. Για τον λόγο αυτό θα εξεταστούν μέλη του προσωπικού που δεν βρίσκονται εκεί σε σταθερή βάση, αλλά μεταβαίνουν από άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή το Καλλιμανοπούλειο εφαρμόζει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, με συνεχή τεστ ανά δεκαπενθήμερο και απαγόρευση εισόδου, για την αποφυγή μεταφοράς του ιού εντός του Ιδρύματος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλάβρυτα: Συναγερμός για κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο"

Υπόθεση Novartis: Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της κατάθεσης Αγγελή, συνεχίζει την ερχόμενη Πέμπτη

Το πρώτο σκέλος μιας από τις πιο κρίσιμες καταθέσεις στην ανάκριση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην έρευνα για τις μίζες της Novartis δόθηκε σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής που με την παραίτηση του από την εποπτεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με σειρά καταγγελιών για στημένες ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων, άρχισε σήμερα τη μαραθώνια (και ίσως πολυήμερη) κατάθεση του και θα τη συνεχίσει την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αγγελής, που κι εκείνος ελέγχεται μετά από μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη, με αναφορές του μετά την παραίτηση του, μίλησε για τον «Ρασπούτιν», τον πολιτικό που με πιέσεις και παρεμβάσεις, ενορχήστρωνε την εμπλοκή, δίχως να υπάρχουν στοιχεία, πρώην πρωθυπουργών και υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε δωροδοκίες από τη φαρμακοβιομηχανία.

Στις αλλεπάλληλες καταθέσεις του τόσο στην προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου, όσο και στην Επιτροπή της Βουλής, ουδέποτε κατονόμασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν»

Στις καταθέσεις του ο ανώτατος εισαγγελέας είχε μιλήσει για σχέδιο προφυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και των πρώην υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου.

Την ερχόμενη Τρίτη, 12 Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Θα ακολουθήσει η κατάθεση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της κατάθεσης Αγγελή, συνεχίζει την ερχόμενη Πέμπτη"

Μπάιντεν: Καλό που δεν θα έρθει ο Τραμπ στην ορκωμοσία

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος σήμερα από την απόφαση που έλαβε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

«Αυτό είναι καλό» σχολίασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι «καλοδεχούμενος» στην τελετή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία ότι θα φροντίσει να διεξαχθεί «με ασφάλεια» η τελετή της ορκωμοσίας.

Νωρίτερα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου, του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, όπως έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, μόλις λίγες ώρες μετά την υπόσχεσή του για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Συζητήσεις πραγματοποιούνται στον Λευκό Οίκο σε σχέση με την αναχώρηση του Τραμπ από την Ουάσινγκτον στις 19 Ιανουαρίου, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ταξιδέψει στο θέρετρό του στη Φλόριντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε όλους όσους ρωτούν, δεν θα πάω στην τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: Καλό που δεν θα έρθει ο Τραμπ στην ορκωμοσία"

Κύπρος: Ένας νεκρός και 466 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Έναν νεκρό και 466 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή (8/1/2021) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

– Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 141.

– 198 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 52 σε σοβαρή κατάσταση.

– Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.831 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

– 466 νέα κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 3,63%) της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο σε 26.674.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 466 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός: Μπλόκαρε και την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης

Χωρίς δίπλωμα οδήγησης μένουν εκατοντάδες υποψήφιοι οδηγοί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο του lockdown, λόγω της αναβολής των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων.

Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου lockdown, οι εξετάσεις διενεργήθηκαν, σύμφωνα με την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Oι δάσκαλοι οδήγησης, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της αναβολής των εξετάσεων, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Οι ίδιοι, μαζί με περίπου 7.000 υποψήφιους οδηγούς, βρίσκονται τώρα εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, για την διεξαγωγή των εξετάσεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Μπλόκαρε και την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης"

Λιβύη: Η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει τον Αλ Σάρατζ στην εξουσία με κάθε θυσία

Ο  πολιτικός αναλυτής,  Μουχτάρ αλ Τζαντάλ, γράφει λιβυκό δημοσίευμα, έγραψε ότι η Άγκυρα πιέζει την Τρίπολη να σχηματίσει κυβέρνηση πιστή σε αυτήν, με στόχο να πιέσει τον στρατό να αποδεχθεί την τουρκική παρουσία στη χώρα.

Ο αναλυτής διευκρίνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει τον επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας της μη εξουσιοδοτημένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας,  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στην πολιτική σκηνή, καθώς προγραμματίζει σχεδιασμούς μεγάλων έργων στη Λιβύη, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τώρα καθυστερούν, καθώς το 90% από αυτά τα σχέδια  βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (περιοχή Σύρτης).

Ο Αλ Τζαντάλ επεσήμανε ότι η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει διεθνείς παρατηρητές στη Λιβύη,  όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ένα βήμα που ευνοεί την Άγκυρα να προωθήσει τα συμφέροντά της, καθώς ζητά τη διάλυση του εθνικού στρατού.

Μάλιστα, η  ξαφνική επίσκεψη του προέδρου του ύπατου Συμβουλίου της Λιβύης (Τρίπολη) Χαλέντ αλ Μισρί, στην Τουρκία σήμερα, επικεφαλής λιβυκής αντιπροσωπείας, έπειτα από

πρόσκληση της  Άγκυρας, στοχεύει στη διατήρηση των οικονομικών συμφερόντων της κατά την επόμενη διακυβέρνηση.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Η Τουρκία προσπαθεί να κρατήσει τον Αλ Σάρατζ στην εξουσία με κάθε θυσία"

Βρετανία: Νέο υψηλό ρεκόρ με 1.325 θανάτους και 68.053 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ αριθμού θανάτων της Covid-19 με 1.325 ανθρώπους να υποκύπτουν στην νόσο το τελευταίο 24ωρο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αρχές επιβεβαίωσαν 68.053 επιπλέον κρούσματα. Εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, που επιταχύνεται από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, η Αγγλία και η Σκωτία εισήλθαν αυτή την εβδομάδα σε ένα νέο καθολικό lockdown.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Νέο υψηλό ρεκόρ με 1.325 θανάτους και 68.053 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες"

Αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος για την παράταση στο κλείσιμο της αγοράς: Να ανοίξουν τα καταστήματα έστω με click away

Υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας των καταστημάτων τάσσεται ο Eμπορικός Σύλλογος Αθήνας, έπειτα από την απόφαση για την παράταση στο κλείσιμο της αγοράς.

«Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και προσθέτει:

«Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του "click away" και σύντομα με τη μορφή του "click in shop", προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, που ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος για την παράταση στο κλείσιμο της αγοράς: Να ανοίξουν τα καταστήματα έστω με click away"

Ελεύθεροι και οι 8 κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ. Τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Στους υπόλοιπους, τέσσερις επιβλήθηκε εγγυοδοσία 3.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Οι 8 – επτά άνδρες και μία γυναίκα -, οι έξι εξ αυτών φοιτητές, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Μεταξύ άλλων, σε βάρος των οκτώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση και αρπαγή.

Όπως φέρεται να υποστήριξαν, αφενός δεν στοιχειοθετούνται οι σε βάρος τους κατηγορίες και αφετέρου δεν συμμετείχαν στην επίθεση κατά του πρύτανη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν πως συμμετείχαν στην επίθεση και υποστήριξαν σχετικά με το στίγμα του κινητού τους, το οποίο εντοπίστηκε στο κτίριο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ότι βρίσκονταν εκεί είτε επειδή είναι φοιτητές, είτε επειδή έχουν φιλικές σχέσεις με σπουδαστές.

«Μετά από μία πολύωρη διαδικασία ανακριτής και εισαγγελέας, κρίνοντας συνολικά το υλικό της δικογραφίας και τις απολογίες αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους χωρίς όρους 4 από τους κατηγορούμενους και υπό τον όρο της εγγυοδοσίας. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις σε βάρος των κατηγορουμένων.

Θεωρούμε ότι η νομική και ουσιαστική αβασιμότητα του κατηγορητηρίου θα καταδειχθεί και στην συνέχεια», δήλωσε ο δικηγόρος τριών κατηγορουμένων, Γιώργος Κακαρνιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι και οι 8 κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ"

Πελόζι για Τραμπ: Είναι ψυχικά ασταθής – Να μην έχει τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε σήμερα ότι συνομίλησε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να διασφαλίσει ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτός ο «ανισόρροπος πρόεδρος» δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

«Σήμερα το πρωί, μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε τα διαθέσιμα ώστε ώστε να αποφευχθεί ένας ασταθής πρόεδρος να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς εκτόξευσης και να διατάξει ένα πυρηνικό πλήγμα» ανέφερε η Πελόζι, σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

«Η κατάσταση με αυτόν τον ανισόρροπο πρόεδρο δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη», πρόσθεσε. Απείλησε μάλιστα ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση αν ο Τραμπ δεν αποχωρήσει «αμέσως και εθελοντικά» από τον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.

Ο εκπρόσωπος του Μίλεϊ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όμως η Πελόζι είπε την Πέμπτη ότι η κάθε ημέρα που απομένει ακόμα μπορεί να εξελιχθεί σε «θρίλερ» για την Αμερική.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελόζι για Τραμπ: Είναι ψυχικά ασταθής – Να μην έχει τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές, αφρικανική σκόνη και στα ύψη ο υδράργυρος

Ο καιρός κάνει τα τερτίπια του και αύριο Σάββατο (09.01.2021) η θερμοκρασία θα φτάσει στα ύψη, ενώ δεν θα λείψουν και οι τοπικές βροχές και η αφρικανική σκόνη.

Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων.

Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στις υπόλοιπες περιοχές όμως θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει, κατά τόπους στα νότια, τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (09.01.2021) από την ΕΜΥ για όλη τη χώρα
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το πρωί θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Γρήγορα όμως από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο οι βροχές εκ νέου θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση. Στα βόρεια πρόσκαιρα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα βόρεια, από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νότια, από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές τις πρωινές και στα βόρεια τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ βαθμιαία στα βόρεια θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές, αφρικανική σκόνη και στα ύψη ο υδράργυρος"

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι – Ημερομηνίες ανά Ταμείο

Χιλιάδες συνταξιούχοι, πριν αποχωρήσει ο Ιανουάριος, θα έχουν λάβει το πόσο που δικαιούνται, καθώς θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου. Ετσι, από τις 22 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα οι δικαιούχοι θα λάβουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις του Φεβρουαρίου 2021.

Επίσης, είναι πιθανό οι συνταξιούχοι να δουν νωρίτερα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2021.

Oι ημερομηνίες καταβολής για όλα τα Ταμεία

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Ο OAEE θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Ο OΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021|
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 28
Ιανουαρίου 2021
Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία, σε μόνιμη βάση.

 newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι – Ημερομηνίες ανά Ταμείο"

Κορονοϊός: «Ξύπνησε» η Σουηδία – Αυστηρότερα μέτρα και «απειλή» για lockdown

Η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης για εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και ιδιωτικές συναθροίσεις και είπε ότι είναι έτοιμη να κλείσει επιχειρήσεις, αν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 08.01.2021, το Κοινοβούλιο στην Σουηδία ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

“Σήμερα η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά είναι έτοιμη να λάβει και μια τέτοια απόφαση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων”, είπε.

Οι αλλαγές στην Σουηδία

Από μεθαύριο, Κυριακή, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις

Η Σουηδία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 7.187 νέες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και 171 νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 9.433, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από εκείνον των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών αλλά χαμηλότερος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το λοκντάουν.

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων –ιδιαίτερα μεταξύ των ενοίκων των οίκων ευγηρίας– έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις εναντίον του Λεβέν για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Όμως η κυβέρνηση, εν μέρει, δεν διέθετε τα νομικά εργαλεία προκειμένου να επιβάλει μέτρα όπως εκείνα που υιοθέτησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

“Η στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στον κορονοϊό ήταν πάντα ένας συνδυασμός αυστηρότερων κανόνων, απαγορεύσεων και, όχι λιγότερο σημαντικό, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη”, είπε ο Λεβέν.

“Την ίδια στιγμή, έχει γίνει φανερό πως η Σουηδία χρειάζεται νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την COVID-19 και να περιορίσει τη μόλυνση”.

Ακόμη και μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου, προσωρινού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας ή εσωτερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Ξύπνησε» η Σουηδία – Αυστηρότερα μέτρα και «απειλή» για lockdown"

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown- Κλειστό λιανεμπόριο - click away

Παράταση μιας εβδομάδας στο υφιστάμενο καθεστώς του lockdown ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown και στην παράταση αναστολής του click away, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, στον αντίποδα πρόκριναν το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ειδικοί θέλουν να γίνει βήμα-βήμα η άρση του lockdown στη χώρα, ώστε να εκτιμάται η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο σε καθένα από αυτά τα βήματα.

Πιο αναλυτικά:

«Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Ειδικότερα για περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου τα μέτρα και αν χρειαστεί θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα.

Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

1)Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για  χρήση περισσότερων εισόδων, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testimg.gov.gr. και θα ενημερώνονται με sms για το ραντεβού τους στο πλησιέστερο από τα 386 κέντρα που θα γίνονται τα τεστ.  Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ σε όλη την Ελλάδα.  Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, εώ για τα παιδιά είναι προεραιτική. Οι σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

2)Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής.  Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.

3)Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4)Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.

5)Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6)Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

7)Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α' ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test. 

8)Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στο μέρος που δηλώνεται στο έγγραφο plf για 7 ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχσουν συμπληρώσει τη φόρμα plf. 

Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισογύρισμα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown- Κλειστό λιανεμπόριο - click away"

Πανελλήνιες 2021: Μείωση της ύλης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2021: Τη μείωση της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021 ανακοίνωσε και επίσημα το Υπουργείο Παιδείας. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021: Από σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 ξεκίνησε εκ νέου η τηλεκπαίδευση για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα αρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Και εγένετο… μείωση της ύλης

Τη μείωση της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλήνιες 2021 αποφάσισε και ανακοίνωσε επίσημα το Υπουργείο Παιδείας.

«Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας.

Το βάρος στην Γ’ Λυκείου

Το Υπουργείο Παιδείας προφανώς θα δώσει όλο το βάρος στους μαθητές της Γ Λυκείου αρχικά, μειώνοντας, όπως ανακοίνωσε, την εξεταστέα ύλη για τις Πανελλήνιες 2021, και στη συνέχεια στόχος είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές αυτοί έχουν τις επόμενους μήνες να δώσουν τη μάχη τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για την επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 202, καθώς θα ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι διαφοροποιημένη η ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις σχολικές μονάδες -όπου είναι δυνατόν- θα γίνεται χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου. Τα παιδιά θα φορούν μάσκες, θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και συχνός αερισμός των αιθουσών.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν rapid tests, δηλώνοντας ενδιαφέρον στην ειδική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μπαίνουν στον σύνδεσμο https://edu.testing.gov.gr/ και να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιες 2021: Μείωση της ύλης ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας"

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» προβλέπει πως «το εύρος τη αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου στην περιοχή που ορίζεται σε όλη την θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου (συμπεριλαμβανομένων ηπειρωτικών ακτών Ελληνικής Επικράτειας, νησιών και βράχων της κατά το άρθρο 121 Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών της 10.12.1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας)καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης».

Αναφορικά με το ζήτημα της αλιευτικής δραστηριότητας προβλέπεται πως στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων μπορεί «κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του νδ 420/1970 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του νόμου 2538/1997 να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»

Η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη ενώ θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως τις 19 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο επιφέρει μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και όπως προβλέπει το άρθρο 27 του Συντάγματος απαιτείται η έγκρισή του από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 βουλευτές) μετά από ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι έως την Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση και η σύμβαση προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το επίμαχο νομοσχέδιο θα ακολουθήσει επείγουσα διαδικασία για να ψηφιστεί εως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάλυση συνεπειών

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο"

Συνάντηση Δένδια – Ράμα για θαλάσσιες ζώνες και εμβόλια για Covid 19 [pics]

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και η συνδρομή της Ελλάδας για την προμήθεια εμβολίων της γείτονος χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα. 

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της σύνταξης συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να μπορούν να προσφύγουν στη Χάγη. Ως γνωστόν, Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση κυριάρχησε επίσης και το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, με δεδομένο ότι η πορτογαλική προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της την ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, με πρώτες χώρες την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, για τις οποίες πέρυσι το καλοκαίρι είχε εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις η Γαλλία, ειδικά για την Αλβανία.

Επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας προκειμένου να αποκτήσει εμβόλια η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο καθορισμός ΑΟΖ και η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Η ιστορία καθορισμού ΑΟΖ με την Αλβανία μετράει πάνω από 10 χρόνια. Το 2009 Αθήνα και Τίρανα είχαν συμφωνήσει σε όλα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καθώς ήταν η περίοδος που η Αλβανία επιθυμούσε διακαώς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά η συμφωνία για ΑΟΖ δεν προχώρησε καθώς ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Πέντε χρόνια αργότερα, η Αλβανία εντάχθηκε σε καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ.  Μέχρι σήμερα η ένταξή της εκκρεμεί. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θεωρείται πρώτιστη προτεραιότητα για τη χώρα και προφανώς περνάει και μέσα από την Ελλάδα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Άγκυρα. Ο Έντι Ράμα υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διμερείς συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για την κατασκευή, με τη συνδρομή της Τουρκίας, έργων υποδομής στην Αλβανία. Παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που όπως είπαν σε κοινές δηλώσεις τους προσδίδει εταιρική σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και τα Τίρανα.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Δένδια – Ράμα για θαλάσσιες ζώνες και εμβόλια για Covid 19 [pics]"

Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143.494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας

Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Παπαευαγγέλου: Να μειώσουμε τη διασπορά που έγινε στις γιορτές

«Μας ανησυχεί η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αττική κατά 20-25% αλλά και η  πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη» . Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την αύξηση της διασποράς που έγινε στις γιορτές» τόνισε η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 



Υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα – σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες - αλλά αύξηση στην Αττική. Το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε τώρα να κερδίσουμε είναι η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου τόνισε και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκαπίδευσης. 

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι  προς το τέλος της εβδομάδας παρατηρήθηκε ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική,. Αντίθετα όπως σημείωσε   στη Θεσσαλονίκη παρατηρούνται 10 -15% λιγότερες διαγνώσεις ανα εβδομάδα.



Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

"Η ιστορία με τον κορωνοϊό θα τραβήξει, παρά τους εμβολιασμούς και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα", τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλουκαι αναφέρθηκε στο άνοιγμα σχολείων:

"Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Τα σχολεία είναι απόλυτη προτεραιότητα να ανοίξουν, με γνώμονα την καλύτερευση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μας".

«Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν.

Η ίδια χαρακτήρισε "ήρωες" και τους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι πέτυχαν μια προσομοίωση του σχολικού περιβάλλοντος και της μάθησης μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες περιοχές" η Επιτροπή εισηγήθηκε η οριζόντια επαναλειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ Covid 19 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 25
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 27
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
ΕΒΡΟΥ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 10
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 18
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 94
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
ΚΑΒΑΛΑΣ 7
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 20
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 11
ΛΕΣΒΟΥ 15
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
ΝΗΣΩΝ 5
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
ΞΑΝΘΗΣ 13
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 39
ΠΕΛΛΑΣ 6
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8
ΡΟΔΟΠΗΣ 11
ΣΕΡΡΩΝ 23
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 19
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΑΝΙΩΝ 7
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 721 τα νέα κρούσματα - 386 οι διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι"

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια – Ποιες υποθέσεις βγαίνουν από το lockdown

Ακόμα πιο χαλαρό lockdown στα δικαστήρια προβλέπει η Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα δικάζονται κανονικά στα πολιτικά δικαστήρια οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Στα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται εκτός από τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς επίσης οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης.

Επιπλέον, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Επιπλέον, θα επιτραπεί η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

Και με τη νέα ΚΥΑ διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα (που ελάχιστα τηρείται στην πράξη), προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου (που σπανίως μπορεί να τηρηθεί στην πράξη), καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια – Ποιες υποθέσεις βγαίνουν από το lockdown"

Ξεσπούν οι κάτοικοι στο Μενίδι: «Περπατάς και βρίσκεις σφαίρες στον δρόμο»

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στο Μενίδι, στο Ζεφύρι και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όσον αφορά στο φαινόμενο της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, ειδικά μετά το χθεσινό περιστατικό με αδέσποτη σφαίρα σε ταξί

Είναι καθαρά θέμα τύχης ότι δεν έχουμε θρηνήσει θύματα τις τελευταίες 15 ημέρες καθώς στις εν λόγω περιοχές «βρέχει σφαίρες» για ασήμαντες αφορμές, κυρίως από τα πιστόλια οπλισμένων Ρομά, κατά την διάρκεια τρικούβερτων γλεντιών που διοργανώνονται στα σπίτια τους, παρά τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.

Όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει για να περιοριστεί ή να υποβαθμιστεί σε αρκετές περιπτώσεις το φαινόμενο της οπλοχρησίας, τα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως είναι αδιάσειστα. Διότι μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να ελεγχθεί το φαινόμενο και να περιοριστούν οι «αδέσποτες σφαίρες», ωστόσο αρκεί έστω κι μια απ’ αυτές να αποδειχθεί μοιραία για τη ζωή κάποιου περαστικού ή κάτοικου, όπως συνέβη στην περίπτωση του 11χρονου Μάριου ο οποίος σκοτώθηκε από μια τέτοια σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του πριν από λίγα χρόνια.

«Περπατάς και βρίσκεις σφαίρες στο δρόμο. Εντάξει στο Μενίδι είσαι» γράφει ο Χ.Λ, κάτοικος Μενιδίου, κρατώντας μια σφαίρα στο χέρι του, την οποία εντόπισε καθώς περπατούσε. Την επίμαχη εικόνα ανέβασε ο ίδιος στο Facebook για να ακολουθήσει καταιγισμός σχολίων.

«Σε λίγο καιρό θα μπαίνουν στα σπίτια, να μας σημαδεύουν» σχολιάζει από κάτω ένας χρήστης των σόσιαλ μίντια, για να απαντήσει ένας άλλος: «Αφού βρήκες εσύ την σφαίρα και όχι αυτή εσένα, πάλι καλά να λες, ούτε στο Τέξας να ήμασταν».

«Μπορεί να μην είμαστε στο Τέξας αλλά είμαστε Τέξας αυτό είναι το θέμα» σχολιάζει μια άλλη κάτοικος Μενιδίου.

Το παράδοξο είναι ότι η πολιτεία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τις ευθύνες της. Τρανό παράδειγμα, τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου κατά την άσκηση έφεσης στην απόφαση- σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην υπόθεση του 11χρονου Μάριου που έκρινε ότι η αστυνομία δεν έκανε όσα έπρεπε να είχε κάνει σε μια περιοχή που λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας, έχει μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας, επιδικάζοντας το ποσό του μισού εκατ. Ευρώ στους γονείς του.

Την χαρακτήρισαν τυχαίο γεγονός που οφείλεται «σε ανωτέρα βία» ζητώντας να μην επιδοθεί χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεσπούν οι κάτοικοι στο Μενίδι: «Περπατάς και βρίσκεις σφαίρες στον δρόμο»"

O Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη διαμαρτύρεται για τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας.

Ο Κουφοντίνας κάνει παράλληλα λόγο για «πλήρη εξευτελισμό του κράτους δικαίου» και «πλήρες κουρέλιασμα των ίδιων τους των νόμων», καταγγέλλοντας το παράτυπο – όπως ισχυρίζεται – της διαδικασίας μεταγωγής του.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η μεταγωγή μου από την Κασσαβέτεια στο Δομοκό, όπου και όπως απαιτούσε η εγχώρια Φαμίλια, φαίνεται ότι μετάχθηκα και στον Κορυδαλλό, για να φαίνεται ότι τηρήθηκε αυτό που απαιτούσε ο φωτογραφικός νόμος για τις αγροτικές, που έφτιαξαν για να με εκτοπίσουν από αυτές».

«Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου, η απεργία πείνας αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας» σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα:

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

Το έγγραφο του υπουργείου που μου γνωστοποιήθηκε χθες, αποκαλύπτει την πρωτοφανή του μεθόδευση απέναντί mου, καθώς ,σύμφωνα με αυτό, στην μιάμιση ώρα που διήρκεσε η μεταγωγή μου από την Κασσαβέτεια στο Δομοκό, που και όπως απαιτούσε η εγχώρια Φαμίλια, φαίνεται ότι μετάχθηκα και στον Κορυδαλλό, για να φαίνεται ότι τηρήθηκε αυτό που απαιτούσε ο φωτογραφικός νόμος για τις αγροτικές, που έφτιαξαν για να με εκτοπίσουν από αυτές.

Πλήρης εξευτελισμός του κράτους δικαίου, για το οποίο φλυαρούν, πλήρες κουρέλιασμα των ίδιων τους των νόμων. Όμως, δεν πρόκειται μόνο για μεθόδευση εξόντωσης ενός πολιτικού κρατούμενου. Ούτε απλά για το χάιδεμα της πιο ακροδεξιάς της τάσης, από μια ολοένα και πιο ακροδεξιά κυβέρνηση. Πρόκειται για την προσπάθεια να συντρίψουν ένα πρόσωπο, όχι γι’ αυτό που είναι, αλλά για αυτό που σηματοδοτεί , με την άρνηση του να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις που το σύστημα του ασκεί, όπως ζητούσαν επίμονα και πρόσφατα στη Βουλή οι εκπρόσωποι της οικογένειας και ο εκλεκτός της Πρεσβείας.
Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου, η απεργία πείνας αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας.

Αφού επιμένουν στο νόμο που τόσο προκλητικά μηχανεύτηκαν, οφείλουν να τον εφαρμόσουν, τουλάχιστον αυτόν, και να με ξαναφέρουν στο υπόγειο του Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, για να θάψει την 17Ν, και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
Φυλακές Δομοκού
8 Ιανουαρίου 2021

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "O Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού"

FBI: Επικηρύχθηκαν οι εισβολείς στο Καπιτώλιο - Δίνεται αμοιβή έως και 50.000 δολάρια

Δεν έχουν περάσει 48 ώρες από την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και το FBI προχώρησε στη σύνταξη λίστας καταζητούμενων που περιλαμβάνει τα πρόσωπά τους. Μάλιστα το FBI προσφέρει αμοιβή που φτάνει τα 50.000 δολάρια σε όσους δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν  στη σύλληψη των εισβολέων.

Προς το παρόν το FBI μέσα στη λίστα έχει συμπεριλάβει τουλάχιστον 41 άτομα. Μάλιστα ανάμεσά τους βρίσκεται και εκείνος που τοποθέτησε εκρηκτική ύλη μέσα σε σωλήνα κοντά στο Καπιτώλιο. «Το FBI χρειάζεται πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ταυτοπόίηση ατόμων, που άσκησαν ενεργά βία στην Ουάσιγκτον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα το Ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών ζητάει από αυτόπτες μάρτυρες είτε να προσέλθουν και να καταθέσουν είτε να ανεβάσουν στον ιστότοπο που δημιούργησε, φωτογραφίες, βίντεο καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα καταζητούμενα πρόσωπα.

Μάλιστα μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί πέντε κολάζ που περιλαμβάνουν τις φωτογραφίες των καταζητούμενων εισβολέων. Σημειώνεται πως τα πρόσωπα των περισσότερων εισβολέων διακρίνονται κανονικά καθώς δεν φορούσαν μάσκες προστασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εισβολείς μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης δέκα ετών. 
FBI
FBI2
FBI1

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " FBI: Επικηρύχθηκαν οι εισβολείς στο Καπιτώλιο - Δίνεται αμοιβή έως και 50.000 δολάρια"

Ένοχος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την υπόθεση της Proton Bank

Αυλαία, με τη νέα χρονιά, έπεσε στη δίκη για τα δάνεια συνολικού ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κρίνει μόνο εννέα ενόχους, μεταξύ των οποίων και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τους συνολικά 43 κατηγορουμένους, και να απαλλάσσει τους υπόλοιπους 34 εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δύο δικηγόρους και έξι στελέχη της Proton Bank για τα επισφαλή, σύμφωνα με την κατηγορία, δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε εταιρείες, ελεγχόμενες από τον ίδιο τον επιχειρηματία, από το 2010 έως το 2012.

Οι ποινές ωστόσο για τους καταδικασθέντες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα τους δοθούν ελαφρυντικά, όπως ζήτησαν, αλλά και αναστολή την οποία αναμένεται να αιτηθούν.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που είχε προφυλακιστεί τον Δεκέμβριο του 2012 και είχε παραμείνει στη φυλακή για 18 μήνες, κρίθηκε τελικά ένοχος μόνο για ηθική αυτουργία σε απιστία. Οι δύο δικηγόροι και τα έξι στελέχη της Επιτροπής Δανειοδοτήσεων της Proton Bank καταδικάστηκαν για το αδίκημα της απιστίας, ενώ όλοι τους, ανάμεσά τους κι ο επιχειρηματίας, αθωώθηκαν από τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πλήρως «ξεμπέρδεψαν» με την απόφαση οι υπόλοιποι 34 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες, οι οποίοι απαλλάχθηκαν εντελώς από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, κάνοντας λόγο για δικαίωση. «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψή μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης» δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος υπεράσπισης αθωωθέντα κατηγορουμένου.

Η εισαγγελέας της έδρας πάντως, τον περασμένο Ιούλιο, είχε ζητήσει την ενοχή συνολικά 27 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο Λ. Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Proton Bank και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο. Τα δάνεια φέρονται να δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, κατά την εισαγγελική πρόταση, ευθύνονται οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, σύμφωνα με την εισαγγελέα, κατέληξε σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοχος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για την υπόθεση της Proton Bank"

Σκληρά περιοριστικά μέτρα στην κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Κοινότητα Ανθήλης, του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Ανθήλης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Ανθήλης και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Επιπλέον ανακοινώνεται η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν ήδη στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έως και τη Παρασκευή 15 Ιανουάριου 2021 και ώρα 6:00, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 για την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρά περιοριστικά μέτρα στην κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων"

Ταραντίλης για Τσίπρα: Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια;

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, υπενθυμίζοντας ότι τα 27 κράτη της ΕΕ απαγορεύεται να κινούνται μονομερώς για τη διασφάλιση εμβολίων, κάτι που επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας» τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Τσίπρα για αγορά πατέντας εμβολίων από την ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις 6 Απριλίου, με άρθρο του στην FAZ από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr, ενώ σημείωσε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ECDC είναι καλύτερες από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του», επισήμανε ο κ. Ταραντίλης.

Αναλυτικά, ο Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε:

Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μόλις σήμερα επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα». Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας.

Όσον αφορά στην πρόταση για την αγορά της πατέντας εμβολίων από την Ε.Ε. του υπενθυμίζουμε την θέση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Απριλίου με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο, για την ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας του εμβολίου ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό και να καταστεί δυνατή η οργάνωση της παραγωγής σε πολλές τοποθεσίες.

Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ. Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ.

Αναφορικά, τέλος, με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισυνάπτουμε τους χθεσινούς χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC) που αποτυπώνουν με ακρίβεια την καλύτερη θέση της χώρας μας από την πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχουν γίνει ειδικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο ώστε ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ειλικρίνεια και ρεαλιστικές προτάσεις. Τις περιμένουμε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταραντίλης για Τσίπρα: Προτείνει μήπως να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια;"

Λοιμωξιολόγοι: Όχι στο click away από την Δευτέρα 11/1

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα με την μέθοδο του click away την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σύμφωνα με πληροφορίες μελετώντας τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η εισήγηση της Επιτροπής είναι η μετάθεση της επανέναρξης του click-away αλλά και της λειτουργίας βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων για ύστερη ημερομηνία που θα προσδιοριστεί ανάλογα με την εξέλιξη του ιικού φορτίου.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λοιμωξιολόγοι: Όχι στο click away από την Δευτέρα 11/1"

Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο του κορωνοϊού: 21 ανά 2 εκ. !

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια για τον κορωνοϊό βρέθηκε ότι είναι αρκετά σπάνιες, με συχνότητα μία περίπτωση ανά 100.000 εμβολιασμούς και σχεδόν πάντα σε ανθρώπους με παρόμοιο ιστορικό.

 Η εκδήλωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε εμβόλιο Covid-19 είναι «υπερβολικά σπάνια», σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Έως τις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελέτη του CDC, είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ 21 τέτοιες περιπτώσεις, σε σύνολο περίπου 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί. Δηλαδή, η συχνότητα ήταν περίπου μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση για κάθε 100.000 εμβολιασμούς.

Από τους 21 εμβολιασθέντες που εμφάνισαν αναφυλαξία, οι 17 είχαν ιστορικό παρόμοιων αντιδράσεων σε άλλα εμβόλια, φάρμακα, τρόφιμα ή τσιμπήματα εντόμων στο παρελθόν, σύμφωνα με το CDC. Μερικοί από τους 21 χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά στην πορεία όλοι ανέρρωσαν.

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων του CDC, δρ Νάνσι Μεσονιέρ, δήλωσε ότι οι πολύ σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να εμβολιασθούν έναντι του κορωνοϊού.

 Σύμφωνα με τη δρα Μενσονιέρ, η αναλογία των σοβαρών περιστατικών αναφυλαξίας στα εμβόλια Covid-19 είναι μέχρι στιγμής περίπου 11,1 ανά εκατομμύριο δόσεων που έχουν γίνει, σχεδόν δεκαπλάσια σε σχέση με τα αντιγριπικά εμβόλια, στα οποία είναι περίπου 1,3 ανά εκατομμύριο δόσεων. «Η αναλογία αναφυλαξίας στα εμβόλια Covid-19 μπορεί να φαίνεται υψηλή συγκριτικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, όμως παραμένει σπάνια. Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να εμβολιασθούν», τόνισε.

Τα επίσημα στοιχεία του CDC αφορούσαν την περίοδο έως τις 23 Δεκεμβρίου. Έκτοτε και έως τις 6 Ιανουαρίου ο αριθμός των εμβολιασθέντων στις ΗΠΑ έχει φθάσει τα 4,8 εκατομμύρια και έχουν αναφερθεί άλλες οκτώ περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Η αναφυλαξία είναι μία σοβαρή και δυνητικά απειλητική αντίδραση του οργανισμού σε έναν αλλεργιογόνο παράγοντα, η οποία μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν και για τα δύο εμβόλια Pfizer/BioNTech και Modern, με την αιτία να παραμένει ασαφής προς το παρόν, αλλά υπό διερεύνηση.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ναυτία, εμετούς, δύσπνοια και σοκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται γρήγορα με τη χορήγηση επινεφρίνης. Στην περίπτωση των εμβολίων Covid-19 ο μέσος χρόνος εκδήλωσης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι 13 λεπτά, ενώ το 71% των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων συνέβησαν μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από τον εμβολιασμό.

Το CDC συμβουλεύει την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου και έως 30 λεπτά για όσους έχουν ιστορικό αναφυλαξίας. Επίσης, όσοι αντέδρασαν στην πρώτη δόση με αναφυλαξία δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο του κορωνοϊού: 21 ανά 2 εκ. !"

Εμβόλιο Pfizer: Άδεια για να βγαίνουν έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο

Τη χρήση μιας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων(EMA).

Περνώντας από τις πέντε στις έξι δόσεις ανά φιαλίδιο, προκύπτει αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού.

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Pfizer: Άδεια για να βγαίνουν έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο"

Νέα οδηγία: Επταήμερη καραντίνα για επιβάτες πτήσεων εξωτερικού

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα. Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου

Ειδικότερα, η νέα notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη.

Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.
Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

*Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.

* Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

*Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

*Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».

*Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

*Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.

*Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα οδηγία: Επταήμερη καραντίνα για επιβάτες πτήσεων εξωτερικού"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Αυστηρό lockdown έως τις 31 Ιανουαρίου

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά από συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Τα νέα μέτρα, θα έχουν ισχύ από την Κυριακή στις 5:00 το πρωί μέχρι και τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου.

Έξοδος με sms

Οι έξοδοι από τα σπίτια θα γίνονται με αποστολή sms όπως και την περασμένη Άνοιξη. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στέλνει δύο sms καθημερινά για αναγκαίες μετακινήσεις, ενώ η κυκλοφορία θα τερματίζεται στις 9 μ.μ. όπως και σήμερα. Η δυνατότητα αποστολής sms για μετακίνηση θα αφορά οκτώ περιπτώσεις (Άσκηση, έξοδος με κατοικίδιο, φαρμακείο, super market κ.λπ.).

Κλείνουν όλα

Ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως είναι τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα εργοτάξια των δημοσίων έργων και ο κατασκευαστικός τομέας. Επίσης, ανοιχτές παραμένουν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) που μπορούν να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή. Όπως ακριβώς και τον περασμένο Μάρτιο τερματίζονται οι εργασίες για κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, λαϊκές αγορές, ενώ κλειστά παραμένουν τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.

Θεία λειτουργία σε ναούς χωρίς παρουσία πιστών

- Θρησκευτικές τελετές μέχρι 10 άτομα

- Απαγόρευση συναθροίσεων και εκδηλώσεων

- Με μέγιστο αριθμό 20 άτομα θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, θα συνεχίσει να εργάζεται με τηλεργασία. Οι υπηρεσίες δεν θα εξυπηρετούν κοινό και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Ανοιχτά τα νηπιαγωγεία

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα γυμνάσια, τα λύκεια, τις τεχνικές σχολές και τα δημοτικά, ενώ κανονικά, διά ζώσης, θα συνεχιστεί η λειτουργία των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός υγείας ανέφερε πως όλοι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της κατάστασης και παρακολουθείται τη συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Το θέμα είναι η μείωση των κρουσμάτων και η μείωση του αριθμού στις νοσηλείες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κύπρος: Αυστηρό lockdown έως τις 31 Ιανουαρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news