Συγκρατημένες οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου που υπογράφηκε νωρίτερα την Πέμπτη (06.08.2020).
Πιο συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, αφού ενημερωθεί πλήρως για τους όρους της. Το ΚΚΕ τονίζει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “‘ιστορικής συμφωνίας”‘, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού.
Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι σταθερή θέση του είναι πως τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο και σημειώνει ότι επιδίωξη της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
“Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας”, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και αναφέρει πως όσο ο πρωθυπουργός “δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του”.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και γι’ αυτό επιφυλάσσεται για την αξιολόγηση της συμφωνίας, μετά από πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας.
Το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες “χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας”. “Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας”, σημειώνει το ΚΚΕ.
“Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή”, σημειώνει το ΚΚΕ και “εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης”.
Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με “καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς” εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.
“Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας”, καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.
newsit