facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Η Κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina

Επίτιμη δημότης της Grecia Salentina ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Grecia Salentina Roberto Casaluci, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 20η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης.

Η κα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή της για την μεγάλη αυτή τιμή, και εξήρε τις εικοσάχρονες προσπάθειες της Ένωσης των Δήμων Grecia Salentina να διαφυλάξει τις παραδόσεις, την ιστορία, καθώς και την τοπική διάλεκτο.

«Όταν παρακολουθώ νέους μουσικούς να γράφουν τα τραγούδια τους στα γκρίκο· όταν ακούω μικρά παιδιά να μιλούν ελληνικά. Αγαπητέ κύριε Casaluci, με το έργο σας αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική περιοχή, μια φυσική επικράτεια. Είναι μια cosa mentale, μια πνευματική κατάσταση. Υπάρχει, ζει, φωτίζει, όσο την τρέφουμε και τη διατηρούμε. Όπως την τρέφετε και τη διατηρείτε όλοι εσείς οι συνδημότες μου. Με ιδιαίτερη περηφάνια για την αντοχή, την επιμονή, την αγάπη με τις οποίες ποτίζετε τις ελληνικές σας ρίζες, δέχομαι τη μεγάλη τιμή να γίνω κι εγώ μια από σας. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά» δήλωσε η κα. Σακελλαροπούλου.

Ειδική αναφορά, έκανε επίσης και στις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν δύο ιστορικά μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, που συνδέονται με ισχυρούς και πολύχρονους δεσμούς φιλίας. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την οδυνηρή συγκυρία που βιώνει η Ευρώπη, έπειτα από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες μας, προσηλωμένες σε κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παραμένουν εγγυητές σταθερότητας και καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μιας γέφυρας φιλίας, ειρήνης και πολιτισμού, που ενώνει τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων».

Η κα Σακελλαροπούλου παρακολούθησε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήθηκε σε μουσεία, επισκέφθηκε βιβλιοθήκες, παρέστη στα εγκαίνια αναμνηστικής στήλης για την 20η επέτειο της Ένωσης Δήμων της Grecia Salentina και συνομίλησε με τους κατοίκους των ελληνόφωνων Δήμων.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ακόμη τους Δήμους Castrignano dei Greci, Carpignano Salentino, Melpignano, Zollino, Martignano και Sternatia.

Ακολουθεί η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την ειδική τελετή στον Δήμο Calimera, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina:

«Είναι δύσκολο να βάλω σε λόγια τη συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σ’ έναν τόπο όπου το κοινό μας παρελθόν γίνεται ζωντανό παρόν, παρόν μνήμης και ακατάλυτων δεσμών. Βλέπω τις πινακίδες στους δρόμους· ακούω από το στόμα των ηλικιωμένων αλλά και των νέων που τα ξαναμαθαίνουν και τα αγαπούν, τα γκρίκο, αυτό το μουσικό γλωσσικό ιδίωμα που μεταφέρει τον απόηχο της λαλιάς του Ομήρου στα χώματα της Κάτω Ιταλίας, εδώ όπου άκμασαν οι αρχαίες ελληνικές αποικίες της Magna Grecia· έχω ακόμη στ’ αυτιά μου τις μελωδίες που ξεπήδησαν από τη θαυμαστή μουσική παράδοση της περιοχής, τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια, τα τραγούδια της δουλειάς που γνωρίσαμε στην Ελλάδα από τις ηχογραφήσεις του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και βέβαια το σπαρακτικό “‘Αντρα μου πάει”, τραγούδι της ξενιτιάς και του αποχωρισμού που έγραψε ο καλημερίτης ποιητής και μουσικός Φράνκο Κορλιανό. Μέσα από όλα αυτά, αλλά κυρίως μέσα από τα βλέμματα και τα χαμόγελα των ανθρώπων, μέσα από το σπάνιο ήθος τους, ένα μείγμα σεμνότητας και αρχοντιάς, αξιοπρέπειας και προσήνειας, βλέπω έναν γοητευτικό θρύλο ενσαρκωμένο, βλέπω ολοζώντανη τη συνέχεια της ελληνικής παρουσίας στην Απουλία.

Συνέχεια γλωσσική, που την επιβεβαιώνει ο πλούτος των σωζόμενων σπάνιων λεξιλογικών, σημασιολογικών, συντακτικών και φωνητικών στοιχείων αυτής της ωραίας διαλέκτου, τον οποίο μπορούμε να γευτούμε αν ανατρέξουμε στο μνημειώδες Ιστορικό Λεξικό του γλωσσολόγου ερευνητή Αναστάσιου Καραναστάση, που με μοναδική επιμέλεια αποθησαύρισε το πολύτιμο αυτό υλικό. Συνέχεια ιστορική, που σύμφωνα με τον μύθο ξεκινάει από τους Κρήτες και τον εγγονό του Μίνωα, τον “δουρικλυτόν”, ξακουστό στο δόρυ, όπως τον ονομάζει ο Όμηρος, Ιδομενέα, που κατέφυγε εδώ εξόριστος από τον τόπο του μετά τον πόλεμο της Τροίας, και φτάνει ως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Δωριείς, Αχαιοί, Χαλκιδείς, Κορίνθιοι χτίζουν αποικίες και δημιουργούν το θαύμα της “Μεγάλης Ελλάδας”. Μέσα στους αιώνες, το αρχαιοελληνικό κλέος συναντιέται με τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Και η ελληνικότητα παραμένει κραταιή, παρά το πέρασμα Αράβων, Σλάβων και Νορμανδών επιδρομέων, παρά την αναπόφευκτη επίδραση της Ρώμης, παρά την πλήρη απομόνωση της περιοχής από τον ελλαδικό κόσμο από τα μέσα του 15ου ως τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα ήταν υπόδουλη στους Τούρκους. Τέλος, συνέχεια πολιτισμική, που υπογραμμίζεται από την γύρω φύση, μια φύση γλυκύτατη, μεσογειακή, οικεία, με τις ελιές, τις φραγκοσυκιές, τα αμπελάκια της.

Αυτό, ωστόσο, που ιδιαίτερα συγκινεί στον όμορφο τόπο σας, πέρα από τον άθραυστο μίτο της ιστορίας κομμάτια του οποίου αναδύονται μέσα από τα τοπωνύμια, τα επίθετα των κατοίκων, τα παρατσούκλια τους, είναι η επιμονή σας, όλων των ανθρώπων της Γκρετσία Σαλεντίνα, Ιταλών στα χαρτιά και Ελλήνων στην καρδιά, όπως υπογραμμίζετε οι ίδιοι, να διατηρήσετε το γλωσσικό σας ιδίωμα και τον πολιτισμικό πλούτο σας. Είναι αλήθεια πως αυτή η μελωδική γλώσσα εξέφραζε το ήθος και τις αξίες ενός κόσμου που χάθηκε, κόσμου της αγροτιάς και της ανάγκης, ο οποίος σιγά σιγά σαρώθηκε από τα μέσα του 20ου αιώνα ως σήμερα από τις τεκτονικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές της σύγχρονης εποχής. Οι ομιλητές των γκρίκο λιγοστεύουν, καθώς φεύγουν από τη ζωή οι παλαιότερες γενιές. Όμως όπως έχει πει και ο σπουδαίος Ευρωπαίος στοχαστής του πολιτισμού Τζωρτζ Στάινερ, όταν μια γλώσσα πεθαίνει, ένας τρόπος πρόσληψης και κατανόησης του κόσμου πεθαίνει μαζί της. Και τον χρειαζόμαστε τον τρόπο που επικοινωνούσαν με τη φύση, τον τρόπο με τον οποίον εξέφραζαν το καθημερινό βίωμα, τον τρόπο με τον οποίον ανακαλούσαν τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα οι παλαιότατοι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας. Γιατί ένα παρελθόν σβησμένο είναι ένα μέλλον φτωχότερο. Η επιβίωση των ποιητικών, εύηχων γκρίκο, ή μάλλον η αναζωογόνησή τους, ενδυναμώνει την αίσθηση της ταυτότητας, του ανήκειν, και ταυτόχρονα στερεώνει τους δεσμούς με την Ελλάδα που πάντα έχετε στην καρδιά σας αγαπητά μας αδέλφια – το είδα από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ – σαν ένα λίκνο ιερό, μια κοιτίδα ζωντανή, μια ψυχή, ένα πνεύμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν δύο ιστορικά μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, που συνδέονται με ισχυρούς και πολύχρονους δεσμούς φιλίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την οδυνηρή συγκυρία που βιώνει η Ευρώπη, έπειτα από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες μας, προσηλωμένες σε κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, παραμένουν εγγυητές σταθερότητας και καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μιας γέφυρας φιλίας, ειρήνης και πολιτισμού, που ενώνει τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων.

Χαίρομαι λοιπόν και αισιοδοξώ, βλέποντας τις εικοσάχρονες προσπάθειες της Ένωσης των Δήμων Γκρετσία Σαλεντίνα να διαφυλάξει τις παραδόσεις, την ιστορία, την τοπική διάλεκτο· όταν παρακολουθώ νέους μουσικούς να γράφουν τα τραγούδια τους στα γκρίκο· όταν ακούω μικρά παιδιά να μιλούν ελληνικά. Αγαπητέ κύριε Casaluci, με το έργο σας αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική περιοχή, μια φυσική επικράτεια. Είναι μια cosa mentale, μια πνευματική κατάσταση. Υπάρχει, ζει, φωτίζει, όσο την τρέφουμε και τη διατηρούμε. Όπως την τρέφετε και τη διατηρείτε όλοι εσείς οι συνδημότες μου. Με ιδιαίτερη περηφάνια για την αντοχή, την επιμονή, την αγάπη με τις οποίες ποτίζετε τις ελληνικές σας ρίζες, δέχομαι τη μεγάλη τιμή να γίνω κι εγώ μια από σας. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina"

Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι «απογοητευμένος και στεναχωρημένος» από τον φίλο του Πούτιν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι "είναι βαθιά απογοητευμένος και στεναχωρημένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν", με τον οποίο ήταν κοντά, αλλά ο οποίος ανέλαβε "πολύ σοβαρή ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο" με την επίθεσή του στην Ουκρανία.

"Δεν μπορώ ούτε και θέλω να κρύψω ότι είμαι βαθιά απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε μια πολύ σοβαρή ευθύνη απέναντι σε όλο τον κόσμο", είπε σε δημόσια συγκέντρωση στη Ρώμη του δεξιού κόμματός του Forza Italia, το οποίο ανήκει στον ευρύ συνασπισμό που υποστηρίζει την κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

"Τον είχα γνωρίσει πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια και πάντα μου φαινόταν δημοκράτης και άνθρωπος της ειρήνης", συνέχισε ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές επικεφαλής της κυβέρνησης μεταξύ 1994 και 2011. Ο Μπερλουσκόνι είχε αποφύγει μέχρι τώρα να ασκήσει κριτική δημοσίως στον Πούτιν.

Όταν ήταν στην εξουσία, ο Μπερλουσκόνι είχε διατηρήσει δεσμούς προσωπικής φιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, φτάνοντας στο σημείο να τον καλέσει για διακοπές στην πολυτελή έπαυλή του στη Σαρδηνία.

"Απέναντι στη φρίκη των σφαγών αμάχων στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές, πραγματικά εγκλήματα πολέμου, η Ρωσία δεν μπορεί να αρνηθεί τις ευθύνες της", κατήγγειλε ο Μπερλουσκόνι.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ο Μπερλουσκόνι «απογοητευμένος και στεναχωρημένος» από τον φίλο του Πούτιν"

διαΝΕΟσις: Μόλις το 18,8% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη για τον Πούτιν

Τον βαθμό κατά τον οποίο έχουν αλλάξει οι απόψεις των Ελλήνων, “έπειτα από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη” όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αποτυπώνει έρευνα του ινστιτούτου διαΝΕΟσις. Η έρευνα με γενικό τίτλο “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διερευνά τις απόψεις των Ελλήνων σε πλήθος θεμάτων που ξεκινούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνουν ως το μεταναστευτικό και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Πρόκειται για την έκτη σχετική έρευνα του ινστιτούτου από το 2015. Το πρώτο μέρος αυτού του έκτου “κύματος” την περίοδο 3-18 Φεβρουαρίου 2022 επί δείγματος 1.255 ατόμων. Καθώς έκτοτε μεσολάβησε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και η έναρξη του πολέμου, πέντε από τις ερωτήσεις επαναλήφθηκαν την περίοδο 10-13 Μαρτίου 2022, για να καταγραφούν τυχόν αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών MARC, έγινε σε δύο μέρη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 17 και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel. Το πρώτο μέρος, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω, έτρεξε σε 1.255 άτομα την περίοδο 3-18 Φεβρουαρίου 2022. Αυτά τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής έρευνας παρουσιάζονται επίσης σήμερα εδώ.

Ανασφάλεια και απογοήτευση

Όπως είναι αναμενόμενο, τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία είναι η “ανασφάλεια” (28,8%) και η απογοήτευση (28,5%). Το αίσθημα της “αισιοδοξίας” έχει υποχωρήσει πολύ (από 23,4% που το δήλωναν ως το κυρίαρχο συναίσθημα το 2019 στο 13,7% φέτος). Ο βαθμός αισιοδοξίας πάντως συνδέεται αισθητά με το εισόδημα. Για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι το μηνιαίο ατομικό τους εισόδημα είναι “πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα” δηλώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αισιοδοξίας από όλους (27%) -η αισιοδοξία είναι και το συχνότερο συναίσθημα για αυτούς.

Δημογραφικό και ελληνοτουρκικές σχέσεις η μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες

Σε άλλη ερώτηση, η μεγαλύτερη απειλή που αναγνωρίζουν οι Έλληνες για τη χώρα μας είναι το “δημογραφικό”, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οικονομική κατάσταση να ακολουθούν. Είναι ενδιαφέρον ότι το 2022, ένα 9% θεωρούν πρώτη απειλή “τη μετανάστευση”, από 21,7% που πίστευαν το ίδιο το 2019. Μολονότι η πανδημία της Covid εξακολουθούσε να προκαλεί δεκάδες θανάτους καθημερινά την περίοδο που έγινε η έρευνα, μόνο το 2,2% επέλεγαν ως πρώτη απειλή για τη χώρα μας τις “ασθένειες-πανδημίες”. Ποια ομάδα, δε, αντιμετωπίζει το δημογραφικό ως λιγότερο άμεσο κίνδυνο; Οι νέοι 17-24, που το κατατάσσουν ως κίνδυνο αντίστοιχο με την “τρομοκρατία”, η οποία αποτελεί την πρώτη απειλή για το 3,4% του δείγματος.

Απειλή για τον πλανήτη ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για τον πλανήτη γενικότερα, όμως, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πλέον σημαντικότερη απειλή τους “πολέμους και τις συγκρούσεις” (33,2%). Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που άλλαξε δραματικά μέσα σε λίγες εβδομάδες -ήταν μία από τις ερωτήσεις που επαναλάβαμε τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο του 2022, μόνο 13,3% θεωρούσαν τους πολέμους τη μεγαλύτερη απειλή -η πλειοψηφία τότε (31,6%) θεωρούσαν σημαντικότερο κίνδυνο την κλιματική αλλαγή, με τις “οικονομικές ανισότητες και δυσκολίες” να ακολουθούν.

Οι «καλοί» και οι «κακοί»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα σχετικά με τον χαρακτηρισμό “καλοί – κακοί”. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους πολίτες να πουν αν οκτώ λέξεις που χαρακτηρίζουν την εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ενός ατόμου, αντιπροσωπεύουν κατά τη γνώμη τους κάτι “καλό” ή “κακό”. Η πλειοψηφία επέλεξε ότι είναι “κακό” οι λέξεις “Τούρκοι” (60,3%), “μουσουλμάνοι” (47,9%), “Γερμανοί” (48,4%) και “μετανάστες” (42,8%). Περισσότερες “καλές” από ό,τι “κακές” αξιολογήσεις είχαν οι “Αμερικανοί” (49,3% τους θεωρούσαν “καλούς”), οι “Εβραίοι” (46,3%), οι “πρόσφυγες” (55,4%) και οι “Ρώσοι” (48,7%).

Στα δύο τελευταία είναι που παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή μετά την έναρξη του πολέμου. Πριν από τον πόλεμο, στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούσαν τους “πρόσφυγες” κάτι καλό ήταν 47,1% (και το 2019 ήταν μόνο 40,6%). Το ποσοστό που θεωρούσε “καλούς” τους Ρώσους τότε ήταν 58%. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι κι αυτό το ποσοστό ήταν σημαντικά μειωμένο από το 77,4% που είχε καταγραφεί το 2016. Όπως προκύπτει, “για πρώτη φορά η θετική προδιάθεση απέναντι στους Αμερικανούς καταγράφεται, έστω και οριακά, υψηλότερη από τη θετική προδιάθεση απέναντι στους Ρώσους”.

Εμανουέλ Μακρόν η μόνη διεθνής προσωπικότητα με περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές

Αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές της αξιολόγησης την τελευταία διετία για μια σειρά από διεθνείς προσωπικότητες. Οι θετικές γνώμες για τον Εμανουέλ Μακρόν εκτοξεύτηκαν από το 48% στο 65,1% -και έτσι στην έρευνα του 2022 ο Γάλλος Πρόεδρος γίνεται η μόνη διεθνής προσωπικότητα που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

«Καταποντίζεται» ο Πούτιν στη συνείδηση των Ελλήνων

Η μεγαλύτερη αλλαγή, βεβαίως, εντοπίζεται στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Δεκέμβριο του 2019 το 41,3% των Ελλήνων είχαν θετική γνώμη για τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2022 μόνο το 18,8% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη. Μόνο η Άγγελα Μέρκελ (70,2%) και ο Ταγίπ Ερντογάν (89,9%) συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών απόψεων από τον Πούτιν. Αξιοσημείωτο παραμένει, δε, το ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν σχηματίσει γνώμη για τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Καλύτερη σύμμαχος της Ελλάδας η Γαλλία

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που σχετίζεται με τις εξωτερικές απειλές αποτυπώνεται στην ερώτηση “ποιες από τις παρακάτω χώρες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ελλάδας στα εξωτερικά της θέματα”. Σήμερα, το 64,9% των Ελλήνων επέλεξαν τη Γαλλία. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιολογούν ως “δεύτερες καλύτερες” συμμάχους της Ελλάδας -με πολύ μεγάλη διαφορά- τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Εδώ υπήρξε κι άλλη μια αλλαγή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: το ποσοστό των Ελλήνων που επέλεγαν τη Ρωσία ως μία από τις δύο σημαντικότερες συμμάχους της Ελλάδας μειώθηκε στο μισό (από 15,2% σε 7,5%).

Κι ως προς τις απειλές που απασχολούσαν τους Έλληνες; Όπως πάντα, δηλώνουν ανήσυχοι για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ζωές τους – το 43,8% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή “επηρεάζει αρνητικά τις ζωές τους σήμερα” και το 45,2% ότι “θα τις επηρεάσει αρνητικά στο μέλλον”.

Ως προς την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2022 το 81,5% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου κατά της Covid (στους ηλικίας άνω των 65 το ποσοστό ήταν 93,3%) ενώ λιγότερο από 10% δήλωναν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.

Σεξουαλική παρενόχληση

Μία από τις σημαντικές αλλαγές επέφερε το κίνημα #metoo. Το 2022 το 87,8% των Ελλήνων θεωρούν ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι “πολύ” ή “αρκετά” εκτεταμένο -από 64,2% που πίστευαν το ίδιο το 2018. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59,1%) πιστεύουν ότι πάντα υπήρχαν περιστατικά βίας κατά των γυναικών, αλλά τώρα αναδεικνύονται περισσότερο στον δημόσιο διάλογο, ενώ πάνω από 1 στους 4 Έλληνες κι Ελληνίδες δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Από αυτούς, οι 42,2% δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί από φίλους/γνωστούς ή συναδέλφους, το 11% από συγγενείς, το 24,6% από προϊσταμένους και το 40,5% από αγνώστους.

Γάμοι ομοφυλόφιλων και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Βεβαίως, το φαινόμενο που αφορά σχεδόν υπερτριπλάσιες γυναίκες από ό,τι άνδρες. Σχεδόν οι μισές Ελληνίδες δηλώνουν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά (43,4%) και το ίδιο δηλώνουν περίπου 1 στους 8 άνδρες (13,1%). Πλέον, το 2022 η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύουν ότι πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (51,7% συμφωνούν “μάλλον” και “σίγουρα ναι”). Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί πολύ το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν και με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια -από 23,2% το 2019 το ποσοστό το 2022 φτάνει στο 38,9%. Η πλειοψηφία, δε (60,2%), πλέον συμφωνεί και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (από 48,1% το 2019). Και σε αυτά τα αποτελέσματα η ηλικία, η μόρφωση και το εισόδημα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις απαντήσεις. Δύο στους 3 Έλληνες φοιτητές συμφωνούν με τον γάμο ομοφυλοφίλων. Σχεδόν 6 στους 10 συμφωνούν και με την τεκνοθεσία.

Ελληνική υπηκοότητα για τα παιδιά των μόνιμων μεταναστών

Το 2022 η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα πρέπει να λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα (59,1%), ένα ποσοστό πάντως που έχει μειωθεί από το 75,2% του 2015. Και εδώ οι πολύ νέοι, οι φοιτητές, οι προερχόμενοι από τον χώρο της Αριστεράς και τα ανώτερα οικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά -μόνο όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί/ακροδεξιοί διαφωνούν.

51% των Ελλήνων θέλουν επαναφορά της θανατικής ποινής για ορισμένα εγκλήματα

Στην κοινωνία του 2022, εξάλλου, σχεδόν όλοι οι Έλληνες (90,7%) πιστεύουν ότι “οι ποινές για πολύ σοβαρά εγκλήματα ή για εγκλήματα που αφήνουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες” πρέπει να αυστηροποιηθούν. Οι μισοί Έλληνες (51%), δε, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να επανέλθει για ορισμένα εγκλήματα.

Μετά από ένα από ό,τι αποδείχτηκε πρόσκαιρο διάλειμμα -μέσα στην κορύφωση της κρίσης το 2016-, η αποτίμηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ επανήλθε στα διαχρονικά της επίπεδα: Δυο στους 3 Έλληνες πιστεύουν ότι η αποτίμηση είναι θετική ή μάλλον θετική (64%) και μόνο 1 στους 3 διαφωνεί (34%). Η αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας μας στην ευρωζώνη παραμένει επίσης θετική για την πλειοψηφία των πολιτών (60,1% έναντι 37,1%), και ακόμα περισσότεροι (74,6%) πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, ενώ μόνο 28,3% πιστεύουν ότι “η χώρα μας θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ”.

Θετικό το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε, οι πολίτες βλέπουν την εξέλιξή της με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι την έβλεπαν το 2016. Τότε μόνο 1 στους 5 θεωρούσε ότι η ΕΕ θα γίνει “πιο ενωμένη ομοσπονδία κρατών” ή, έστω, θα συνεχίσει ως έχει. Σήμερα το 46,1% πιστεύουν ένα από αυτά τα δύο ενδεχόμενα.

Γενικά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μετά από την κορύφωση της κρίσης των μνημονίων στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η εικόνα της ΕΕ επανήλθε στα επίπεδα αποδοχής που είχε πριν από την κρίση. Οι περισσότεροι, δε, Έλληνες σε συντριπτικά ποσοστά πιστεύουν πως η ΕΕ θα έπρεπε να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες σε τομείς όπως η Υγεία, η Άμυνα, η Εξωτερική Πολιτική και η Παιδεία.

Επίσης οι Έλληνες θα ήθελαν να είχαν κατά μέσο όρο 2 με 3 παιδιά (2,6), ενώ στο ερώτημα “πόσο κοντά στη θρησκεία” αισθάνονται, σε μια κλίμακα από 1 έως 10, ο μέσος όρος που προέκυψε από τις βαθμολογίες των πολιτών το 2022 ήταν 6,25. Το 2019, ωστόσο, ο μέσος όρος ήταν στο 6,4. Το 2018 ήταν στο 6,6. Και εδώ η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας, με τους νέους να δηλώνουν σε πολύ μικρότερα ποσοστά “κοντά στη θρησκεία” από ό,τι οι μεγαλύτεροι.

Επιστήμη – Θρησκεία σημειώσατε ένα

Πάντως, στην ερώτηση “όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, ποιος πιστεύετε ότι έχει δίκιο” μόνο 10% απαντούν “η θρησκεία”. Ιδεολογικά, όπως ίσχυε και τα τελευταία χρόνια, ο χαρακτηρισμός που πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες ότι τους ταιριάζει είναι ο “φιλελευθερισμός” (18,9%). Μια αλλαγή σε αυτό το θέμα έχει προκύψει στον δεύτερο δημοφιλέστερο χαρακτηρισμό: η “σοσιαλδημοκρατία” έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση πλέον (14,1%) με τη θέση της να έχει καταλάβει το “κανένα από αυτά” (17%). Στους νέους ηλικίας 17-39, το “κανένα από αυτά” είναι η πρώτη επιλογή.

Που τοποθετούνται οι Έλληνες στην ιδεολογική κλίμακα

Και πού τοποθετούν τον εαυτό τους οι Έλληνες στην ιδεολογική κλίμακα; Οι περισσότεροι (20,8%) απαντούν πως δεν τους ταιριάζει ο άξονας. Το 20,6% απαντά το κέντρο, το 14% η Κεντροαριστερά, το 13,9% η Κεντροδεξιά, ενώ για την Αριστερά και τη Δεξιά τα ποσοστά είναι 10,8% και 9,8% αντιστοίχως.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους θα δημοσιευτούν στις 17 Απριλίου του 2022

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "διαΝΕΟσις: Μόλις το 18,8% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη για τον Πούτιν"

Ματούλα για Πισπιρίγκου: Θα παρακαλά να είχε πεθάνει πριν μπει στη φυλακή

«Θα παρακαλά να είχε πεθάνει πριν μπει στη φυλακή». Με αυτή τη σοκαριστική φράση η Ματούλα Καριέρε, η οποία έζησε τον εφιάλτη των φυλακών για εννέα μήνες, το 1990, αναφέρθηκε στην Ρούλα Πισπιρίγκου και στο πώς θα την αντιμετωπίσουν οι άλλες κρατούμενες.

«Καταρχάς υπάρχει ο άγραφος νόμος των φυλακών, ο οποίος για παιδοκτόνους είναι ο πιο σκληρός. Τη νύχτα θα προσπαθεί να κοιμηθεί, όμως όλες οι άλλες κρατούμενες από τα κελιά δεν θα την αφήνουν σε ησυχία! Λέξεις όπως “φόνισσα”, “τέρας” θα στοιχειώνουν τις νύχτες της! Δεν θα μπορεί να κοιμηθεί νύχτα μέρα. Είναι σαν να σου φωνάζουν οι Ερινύες και να σου τριβελίζουν το μυαλό. Αν είναι τώρα στην απομόνωση, τίποτα δεν θα ξεχαστεί σε όποια φυλακή και αν πάει. Παντού επικρατεί ο ίδιος άγραφος νόμος», είπε η Ματούλα στην Espresso και πρόσθεσε:

“Αυτά που ζουν οι παιδοκτόνοι στη φυλακή είναι σαν σκηνικό από ταινία θρίλερ. Δεν υπάρχει το “πακέτο” που ζουν οι παιδοκτόνοι. Εχεις να κάνεις με διαφορετικές γυναίκες, με διαφορετική αντιμετώπιση η μία με την άλλη. Είναι τρομερό, είναι αδίστακτες» λέει και προσπαθεί να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια όσα συμβαίνουν μέσα, όταν κλείσουν οι πόρτες των κελιών. «Καταρχάς αυτά που ακούω περί σεσουάρ μέσα στη φυλακή και τέτοια, είναι βλακείες. Αν της αφήσουν βέβαια και τα μαλλιά και δεν τη “φερμάρει” καμιά συγκρατούμενη. Συνήθως στην αρχή τις αφήνουν να πιστεύουν ότι δεν θα γίνει τίποτα κι έπειτα από καιρό κάποια θα τη στριμώξει και θα γίνει… ζημιά. Επίσης δεν δίνουν απολύτως τίποτα που θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο σε μια κρατούμενη. Θυμάμαι εγώ που ήθελα να βάψω το κελί μου, δεν μου έδιναν χρώμα γιατί φοβούνταν μην το πιω και αυτοκτονήσω με αυτό. Επίσης ακούω διάφορα για το μπάνιο κ.λπ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να βγει από το κελί της και να κάνει μπάνιο. Μήπως νομίζετε ότι τα κελιά έχουν μπάνιο;

Όλες κρατούμενες γνωρίζουν τα πάντα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει η υπόθεση. Εγώ τότε είχα συγκρατούμενη μια γυναίκα από τη Λάρισα που είχε σφάξει ένα παιδάκι έξω από το σχολείο επειδή ήταν καψούρα με τον πατέρα του παιδιού. Όλες αυτές οι γυναίκες δεν περνάνε καθόλου καλά στις φυλακές. Γιατί το έγκλημα παιδιών είναι θέμα τιμής για τη γυναικεία φύση. Να έχεις σκοτώσει τον σύζυγό σου, δεν νοιάζεται κανείς. Όμως το να σκοτώσεις ένα παιδί και να μπεις φυλακή είναι ό,τι χειρότερο. Γιατί οι περισσότερες γυναίκες έχουν παιδιά και όλες ανυπομονούν το επισκεπτήριο για να τα δουν και να τα αγκαλιάσουν. Η μάνα είναι το ιερότερο πράγμα και στη φυλακή ο όρος αυτός είναι πολύ ψηλά. Ακουσα επίσης ότι θα προαυλίζεται μόνη της. Ναι, αλλά από τα παράθυρα θα της φωνάζουν οι υπόλοιπες. Δεν θα θέλει να βγει ούτε στον ήλιο. Δυστυχώς θα περάσει πολύ άσχημα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ματούλα για Πισπιρίγκου: Θα παρακαλά να είχε πεθάνει πριν μπει στη φυλακή "

Κρήτη: Ηλικιωμένος πήγε με ασθενοφόρο και έφυγε σε καρότσα αγροτικού – Τι λένε οι συγγενείς για το νοσοκομείο

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε σήμερα (9/4) έναν 84χρονο από το χωριό Γρα Λυγιά της Ιεράπετρας, ο οποίος έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις του, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.

Όπως αναφέρουν οι συγγενείς του - οι οποίοι επικοινώνησαν με το ekriti.gr - το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον ηλικιωμένο από το χωριό και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, δεν διατέθηκε ασθενοφόρο για την επιστροφή στο σπίτι του.

Μετέφεραν τον ηλικιωμένο στην καρότσα του αγροτικού...
Μετέφεραν τον ηλικιωμένο στην καρότσα του αγροτικού...

Καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος, ο 84χρονος ...φορτώθηκε σε μια καρότσα αγροτικού ΙΧ αυτοκινήτου και με αυτόν το τρόπο επέστρεψε στη Γρα Λυγιά. "Δεν είχαμε άλλο όχημα και αναγκαστήκαμε να τον μεταφέρουμε στην καρότσα", ανέφερε χαρακτηριστικά ένας συγγενής του ηλικιωμένου, υποστηρίζοντας πως "η δικαιολογία από το νοσοκομείο για την μη διάθεση ασθενοφόρου ήταν πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται".

Ο 84χρονος επέστρεψε στο χωριό του, με αυτό τον τρόπο...  ​

ekriti 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ηλικιωμένος πήγε με ασθενοφόρο και έφυγε σε καρότσα αγροτικού – Τι λένε οι συγγενείς για το νοσοκομείο"

Επεισόδια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί

Ένταση επικράτησε σήμερα το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας κατά την διάρκεια πορείας που πραγματοποίησαν άτομα από διάφορες οργανώσεις και ομάδες.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. η ένταση ξεκίνησε όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν την πορεία τους από τα Προπύλαια προς την Πλατεία Συντάγματος καταλαμβάνοντας όλο το οδόστρωμα της οδού Πανεπιστήμιου. Τότε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής ζήτησαν από τους συγκεντρωθέντες να χρησιμοποιήσουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας για να μην διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ. οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις εκκλήσεις των αστυνομικών και επιτέθηκαν επανειλημμένως στις αστυνομικές δυνάμεις με κοντάρια.

Παρά τις επιθέσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την οριοθέτηση της πορείας, εξασφαλίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων.

Όπως αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση για τα όσα διαδραματίστηκαν στην σημερινή πορεία, ενώ για τα συμβάντα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί"

Ουκρανία: Συναγερμός για νέες ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά

Η 45η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία βρίσκει τον ρωσικό στρατό να ανασυντάσσεται για να επιτεθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά έχοντας αποδεσμεύσει τις δυνάμεις του από το βορρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης αποθήκη πυρομαχικών σε αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην περιφέρεια Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταστράφηκαν ένα μαχητικό MiG-29 και ένα ελικόπτερο Mi-8.

Η ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους αμάχους στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές αμέσως προειδοποιώντας ότι η Ρωσία “συγκεντρώνει δυνάμεις για μια επίθεση”.

Για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις συμφωνήθηκε να ανοίξουν δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ένας για την μαρτυρική Μαριούπολη.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στο νότο συνεχίζονται, με τις αρχές της Οδησσού, η οποία δέχθηκε χθες σφοδρά πυραυλικά πλήγματα, να αποφασίζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα καθώς αναμένονται νέες πυραυλικές επιθέσεις.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η πληροφορία από δυτικούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία αλλάζει τον επικεφαλής των επιχειρήσεών της στην Ουκρανία δίνοντας τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ τη συνολική ευθύνη Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχει μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Επικεντρώνονται ανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις – Χάρκοβο και Μαριούπολη οι επόμενοι στόχοι, σύμφωνα με τον Στ. Φραγκούλη, αντιστράτηγο ε.α. (video)

Κατά πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας χιλιάδες επιπλέον Ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά.

Ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.

Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, καθώς το Ντονμπάς το γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές, προεξόφλησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων για να ενισχύσουν τις μονάδες του ρωσικού στρατού στα σύνορα με το Ντονμπάς, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, ειδικά όσες αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Συναγερμός για νέες ρωσικές επιθέσεις νότια & ανατολικά "

Κολλήσατε κορωνοϊό; Ποια νόσος σας απειλεί κατά 40% ένα χρόνο μετά

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, κατέδειξε ότι η μόλυνση COVID-19 φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, κατά περίπου 40% στους 12 μήνες μετά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Βασιλική Βασιλείου (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Γεωργία Κάσση (Διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Η βάση δεδομένων συμπεριέλαβε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, από τους οποίους 180.000 είχαν διάγνωση COVID-19. Τα άτομα με COVID-19 εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40% εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (HR 1,40, 95% CI 1,36-1,44), καθώς και αυξημένο κίνδυνο κατά 85% για ανάγκη χρήσης αντιγλυκαιμικής αγωγής συνολικά (HR 1,85, 95% CI 1,78-1,92). Μάλιστα, παρατηρήθηκε διαβάθμιση του κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη ανάλογα με τη βαρύτητα της COVID-19, δηλαδή ανάλογα με το εάν οι ασθενείς δεν είχαν νοσηλευτεί, είχαν νοσηλευτεί ή χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να σημειωθεί όμως ότι παρατηρήθηκε σχετική επιβάρυνση ακόμη και σε εκείνους με ήπια νόσηση από COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα κάποιων προηγούμενων μικρότερων μελετών. Αναδεικνύουν δε την ανάγκη ώστε ασθενείς με ιστορικό COVID-19 να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη ακόμη και ένα έτος μετά τη νόσηση. Τέτοιες συστάσεις δεν έχουν περάσει ακόμη στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς χρειάζεται προφανώς ακόμη κάποιος χρόνος για να αποσαφηνιστεί πλήρως τι συμβαίνει παθοφυσιολογικά. Όμως, είναι ήδη σημαντική η αυξημένη ευαισθησία γιατρών και ασθενών για την πιθανότητα διάγνωσης νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη μετά από COVID-19.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολλήσατε κορωνοϊό; Ποια νόσος σας απειλεί κατά 40% ένα χρόνο μετά"

Καιρός αύριο: Συννεφιά στην Αττική, καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι

Μας τα… χαλάει ο καιρός αύριο, Κυριακή (10.04.2022). Τοπικά αναμένονται βροχές, καταιγίδες, αλλά και χαλάζι. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στα δυτικά, τα βόρεια και τη Θεσσαλία με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 19 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά διαστήματα ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρώτα στη δυτική Μακεδονία, βαθμιαία στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη. Τα φαινόμενα πιθανόν τοπικά να είναι ισχυρά, να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 έως 5 και στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Μετά τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, θα πνέουν βορειοδυτικοί και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά πρόσκαιρες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ηπειρο πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί 3 με 5 μποφόρ, πολύ γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια τμήματα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν στη Θεσσαλία τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι μετά τις μεσημβρινές ώρες τοπικά στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ και πιθανόν τις βραδινές ώρες στο Κρητικό πέλαγος και 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στο ανατολικό Αιγαίο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ, από τις απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά στην Αττική, καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ρίξει χαλάζι"

Μετάλλαξη Omicron: Κύμα οργής στη Σαγκάη λόγω του lockdown, κάτοικοι σε πανικό λεηλατούν σούπερ μάρκετ

Σκηνές που θυμίζουν εξέγερση καταγράφονται στη Σαγκάη η οποία έχει μπει σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών λόγω της αύξησης κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron. Κύμα σφοδρών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων στους δρόμους έχει ξεσηκωθεί από τις ελλείψεις τροφίμων.

Η επέκταση του lockdown έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.

Το κλίμα απόγνωσης έχει γενικευτεί και η οργή έχει κυριεύσει τους κατοίκους που λεηλατούν καταστήματα τροφίμων

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο Διαδικτύου αποτυπώνεται η έκρηξη του θυμού.

Σημειώνεται ότι αριθμός ρεκόρ μολύνσεων Covid καταγράφηκε στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, την Παρασκευή.

Ο πληθυσμός της Σαγκάης φτάνει στα 26 εκατ., ενώ σε σκληρό lockdown βρίσκεται για πάνω από τρεις εβδομάδες.


Η οργή είναι τόσο φανερή που κάτοικοι καταρρίπτουν εμπόδια στους δρόμους. Οι κανόνες που έχουν τεθεί είναι τόσο αυστηροί, δε,  που τα βρέφη με κορωνοϊό και τα παιδιά κάτω των 7 ετών χωρίζονται από την οικογένειά τους και τα αναλαμβάνουν οι γιατροί.

Η έλλειψη τροφίμων

Οι κάτοικοι της Σαγκάης δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα εξαιτίας του lockdown. Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν παραδεχτεί ότι η πόλη αντιμετωπίζει «δυσκολίες», αλλά τονίζουν ότι προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης που διαγιγνώσκονται θετικοί δεν μπορούν να απομονωθούν στα σπίτια τους ακόμα κι αν νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί.

Όταν η Omicron εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σαγκάη πριν από ένα μήνα, τέθηκαν σε καραντίνα μόνο ορισμένες περιοχές. Στη συνέχεια, καθώς ο ιός εξαπλώνονταν, οι αξιωματούχοι εφάρμοσαν ένα lockdown όπου η πόλη χωρίστηκε στα δύο και σε κάθε ένα από τα δύο μέρη εφαρμόζονταν ξεχωριστά μέτρα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι παραγγέλνουν φαγητό και νερό και λαμβάνουν από την κυβέρνηση λαχανικά, κρέας και αυγά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Κύμα οργής στη Σαγκάη λόγω του lockdown, κάτοικοι σε πανικό λεηλατούν σούπερ μάρκετ"

Η Κομισιόν δεσμεύεται για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την Ουκρανία — Άλλα 10 δισ. από δωρητές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες, οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

«Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας.

«Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πολωνία φιλοξένησε σήμερα τη διάσκεψη των δωρητών προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η εκστρατεία Stand Up for Ukraine με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη διεθνή οργάνωση Global Citizen.

Καλλιτέχνες όπως ο Έλτον Τζον, η Αλάνις Μορισέτ, η Άνι Λένοξ και ο Κρις Ροκ συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία δίπλα σε παγκόσμιους ηγέτες που δεσμεύτηκαν εξ ονόματος της χώρας τους να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είμαστε συντετριμμένοι βλέποντας τα δεινά των ανθρώπων στην Ουκρανία», έγραψε ο Έλτον Τζον στο Facebook.

Ο 75χρονος θρύλος της ποπ κάλεσε τους θαυμαστές του «να βοηθήσουν τους ανθρώπους των οποίων η ζωή ανατράπηκε και οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάντα για να έχουν μια πιο ασφαλή ζωή. Κανείς δεν θα έπρεπε να ζήσει αυτού του είδους την τραγωδία» πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «φανταστικά» τα έσοδα της διάσκεψης. «Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Από το ποσό που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 600 εκατομμύρια θα δοθούν στις ουκρανικές αρχές και 400 εκατομμύρια στα «κράτη που συνορεύουν (με την Ουκρανία) και που κάνουν εξαιρετική δουλειά για να βοηθούν τους πρόσφυγες», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, και άλλοι πόροι «θα έρθουν» να προστεθούν στο ποσό αυτό. «Η αλληλεγγύη των χωρών, των εταιριών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προσφέρει λίγο φως σε αυτή τη σκοτεινή ώρα».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Το θάρρος των Ουκρανών έχει ήδη ενώσει το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου», δήλωσε, καλώντας τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο ΟΗΕ υπολογίζει επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων.

ΑΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν δεσμεύεται για τη χορήγηση ενός δισ. ευρώ για την Ουκρανία — Άλλα 10 δισ. από δωρητές"

Τζόνσον: Συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Ζελένσκι-Παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζόνσον: Συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Ζελένσκι-Παροχή βοήθειας στην Ουκρανία"

Πάτρα - Σωκράτης Στρατής: «Δεν είναι εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς» της Πισπιρίγκου

Την εκτίμηση ότι δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας και του Μάνου Δασκαλάκη εξήγησε στους δημοσιογράφους ο ιδιωτικός ερευνητής, Σωκράτης Στρατής ο οποίος έχει διοριστεί από συγγενικό πρόσωπο της ηλικιωμένης γυναίκας.

Σήμερα το πρωί βρέθηκε στην πόλη της Πάτρας και δήλωσε ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια μετά από δική του έρευνα.

«Εγώ ανέλαβα την υπόθεση από τους συγγενείς της σπιτονοικοκυράς, για να δούμε αν υπάρχει έγκλημα και ποια ήταν η αιτία του εγκλήματος. Δηλαδή, αν τα περιουσιακά της στοιχεία και η οικονομική της επιφάνεια δικαιολογούσαν ένα έγκλημα. Κατέληξα, λοιπόν σε ένα δικό μου συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια», επεσήμανε ο κ. Στρατής.



«Συνεχώς οι συγγενείς άκουγαν όλες αυτές τις μέρες ότι έχει πολλά λεφτά η ξαδέρφη, ότι έχει λίρες, ότι την έκαψαν και ο τάφος είναι άδειος. Ξεκίνησα πρώτα από τον τάφο και βεβαιώθηκα ότι ο τάφος δεν είναι άδειος. Στη συνέχεια, έψαξα τα οικονομικά της στοιχεία. Η θανούσα ήταν μια μέση συνταξιούχα και το σπίτι έχει χρέη. Τόσα χρέη που δεν θα τολμούσε κανείς να σκοτώσει για να το καρπωθεί. Επίσης, παρακολούθησα και τη «διαδρομή» της μέχρι και την ημέρα που πέθανε και είδα ότι τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα. Τώρα, ψάχνω να βρω ποια ήταν τα στοιχεία της φωτογραφίας που ήταν πάνω στον τάφο της ηλικιωμένης γυναίκας», πρόσθεσε ο ιδιωτικός ερευνητής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα - Σωκράτης Στρατής: «Δεν είναι εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς» της Πισπιρίγκου"

Κορωνοϊός: 12.518 νέα κρούσματα, 50 ακόμη θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες
24 ώρες ήταν 12.518, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.164.995 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 232 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.767(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.076 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.725 στην Αττική (5.778 χθες).
  • 1.305 στη Θεσσαλονίκη (1.450 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 608 από την Ανατολική Αττική (709 χθες).
  • 844 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.076 χθες).
  • 162 από τη Δυτική Αττική (181 χθες).
  • 586 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (669 χθες).
  • 1.369 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.740 χθες).
  • 562 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (688 χθες).
  • 516 από τον Πειραιά (622 χθες).
  • 78 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (93 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 259 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 165 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 122 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 60 στην ΠΕ Άρτας.
  • 264 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 134 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 18 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 67 στην ΠΕ Δράμας.
  • 102 στην ΠΕ Έβρου.
  • 247 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 22 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 32 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 153 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 141 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 434 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 την ΠΕ Θάσου.
  • 28 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 40 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 26 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 185 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 133 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 35 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 142 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 52 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 146 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 30 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 67 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 159 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 168 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 31 στην ΠΕ Κω.
  • 120 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 331 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 94 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 96 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 35 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 13 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 224 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 208 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 10 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 17 στην ΠΕ Νάξου.
  • 67 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 30 στην ΠΕ Πάρου.
  • 101 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 129 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 40 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 60 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 49 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 134 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 17 στην ΠΕ Σάμου.
  • 188 στην ΠΕ Σερρών.
  • 34 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 37 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 192 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 240 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 49 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 45 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 122 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 185 στην ΠΕ Χανίων.
  • 71 στην ΠΕ Χίου.
  • 273 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (316 χθες).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 12.518 νέα κρούσματα, 50 ακόμη θάνατοι"

Όλαφ Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούτσα είναι εγκλήματα πολέμου

Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην Ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν.»

Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούτσα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Η Ρωσία αποκαλεί “αποκρουστική πλαστογραφία” τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα την περίοδο της κατάληψης της πόλης, με σκοπό τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση πριν από τις εκλογές στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να εφοδιάζει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα για να στείλει το μήνυμα ότι είναι δεσμευμένη στην προστασία της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών.

«Τα ευρωπαϊκά σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα», είπε.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η εισβολή είναι παράνομη κα αδικαιολόγητη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλαφ Σολτς: Οι θάνατοι αμάχων στην Μπούτσα είναι εγκλήματα πολέμου"

Ηράκλειο: Ηλικιωμένος πήγε να σκοτώσει εν ψυχρώ τρεις νεαρούς!

Από καθαρή τύχη γλίτωσαν τρεις νεαροί το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο από τα πυρά ενός ηλικιωμένου που άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους για μία ασήμαντη αφορμή.

Το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 με 11:30 το βράδυ, όταν οι τρεις νεαροί κάθονταν αμέριμνοι σε ένα παγκάκι και συζητούσαν. Ο 75χρονος, κάτοικος της περιοχής, άγνωστο για ποιο λόγο ενοχλήθηκε και άρχισε να φωνάζει στους τρεις νέους, οι οποίοι δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στην ένταση που είχε προκληθεί.

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ο ηλικιωμένος βγήκε από το σπίτι του κρατώντας μια μαγκούρα κι ενώ αρχικά προσποιήθηκε ότι έκανε βόλτα, κινήθηκε πίσω από τους νεαρούς και προσπάθησε να τους χτυπήσει. Οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από τους νέους, οι οποίοι μη θέλοντας να διαπληκτιστούν με τον 75χρονο, άρχισαν να απομακρύνονται από το σημείο. Τότε, ο 75χρονος έβγαλε από τη μέση ένα 22άρι πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον των νεαρών τρεις φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός με την παρέα των νεαρών να απομακρύνεται με ασφάλεια από το σημείο.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση ανδρών της Ομάδας ΔΙΑΣ και της Ασφάλειας Ηρακλείου, οι οποίοι κατέφθασαν στο σημείο και αφού απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή για λόγους ασφαλείας κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τον 75χρονο. Όπως προέκυψε από την έρευνα που ακολούθησε ο ηλικιωμένος έκρυβε κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου του δύο όπλα, πέντε γεμιστήρες και μεγάλο αριθμό σφαιρών.

Ο ίδιος αρνείται ότι πυροβόλησε εναντίον τους

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 75χρονου. Ο ηλικιωμένος άνδρας πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 75χρονος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ειδικότερα, αρνείται ότι πυροβόλησε εναντίον των τριών νεαρών έξω από τις Εργατικές Κατοικίες της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο και φέρεται να προσκόμισε στις αρχές φωτογραφίες που αποδεικνύουν - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του - ότι νεαρά άτομα προκαλούν ζημιές στην περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν σπασμένα παντζούρια και πεταμένα λεμόνια. 

Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, οι τρεις νεαροί άνδρες που το βράδυ της Παρασκευής κάθονταν στο παγκάκι και συζητούσαν, δέχθηκαν επίθεση από τον 75χρονο. Κατάφεραν όμως να απομακρυνθούν έγκαιρα και έτσι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Στην κατοχή του ηλικιωμένου βρέθηκαν από την αστυνομική έρευνα, όπλα, γεμιστήρες και πολλές σφαίρες που ήταν κρυμμένα στο αυτοκίνητο του συλληφθέντα.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Ηλικιωμένος πήγε να σκοτώσει εν ψυχρώ τρεις νεαρούς!"

Ζαχάροβα: Το Youtube υπέγραψε την καταδίκη του

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν σήμερα την υπηρεσία βίντεο Youtube, που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Google, ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, "Douma-TV" και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο "τα δικαιώματα των Ρώσων", ενώ η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας. Μαρία Ζαχάροβα, είπε πως το Youtube "υπέγραψε την καταδίκη του". Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζαχάροβα: Το Youtube υπέγραψε την καταδίκη του"

Α.Τριανταφυλλίδης: «Ζητώ να καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής»

Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής για την ημέρα ιστορικής ντροπής του Κοινοβουλίου ζήτησε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο ρ/σ 102 FM της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφοους Ασπασία Βούζη και Δημήτρη Καραμαούνα.

Όπως υπογράμμισε «Ζητώ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα να καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του κ. Τασούλα, ως Προέδρου της Βουλής, γι’ αυτό το βαρύτατο ατόπημα. Δεν ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν ενημέρωσε τα κόμματα. Ζητώ με βάση το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει κατάθεση προτάσεως μομφής κατά του Προέδρου, με την υπογραφή 50 βουλευτών»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων «εσείς γιατί δεν φύγατε;» ο κ.Τριανταφυλλίδης απάντησε: «Άλλοι ήρθαν, άλλοι δεν ήρθαν, άλλοι έφυγαν, άλλοι έμειναν. Γι’ αυτό ζητώ να κινηθούμε θεσμικά ως κόμμα γιατί ακολουθούμε τον Πρόεδρό μας. Είμαστε συντεταγμένο και συγκροτημένο κόμμα. Δεν κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή και να απολογηθεί και ο ίδιος για την ημέρα ιστορικής ντροπής του Κοινοβουλίου.

«Να δώσει εξηγήσεις ο κ.Μητσοτάκης αν και ο ίδιος ζητά την παραίτηση του κ. Τασούλα, αφού ανέφερε δια του εκπροσώπου του ότι ήταν άστοχη και λανθασμένη η επιλογή της παρουσίας του αζοφίτη φασίστα στη Βουλή

ή να δικαιολογήσει και να επιχειρηματολογήσει για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνει στη θέση του ο κ. Τασούλας» κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Α.Τριανταφυλλίδης: «Ζητώ να καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής» "

Φόρουμ Δελφών - Κώστας Καραμανλής: Για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν έργα οκτώ δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια

Στα έργα που αλλάζουν την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή που η χώρα μας μπήκε στο ευρώ, που μέσα σε τρία χρόνια έχουν δημοπρατηθεί οκτώ δισ. έργα», ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αλλάζει. Αυτά τα έργα αλλάζουν τη χώρα και φέρνουν θέσεις εργασίας».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι από το 2019 εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν δημοπρατηθεί και άλλα τέσσερα δισ. ευρώ έργα.

«Και αυτό είναι ένα συνεκτικό σχέδιο έργων. Δεν είναι αυτοσχεδιασμός. Δεν είναι μία μολυβιά σε ένα χάρτη. Είναι έργα, που έχουν συνοχή. Έργα που υπηρετούν έναν εθνικό σχεδιασμό: Να γίνει η χώρα μας κόμβος μεταφορών και υποδομών των Βαλκανίων.»

Ο κ. Καραμανλής εστίασε ιδίως στα σιδηροδρομικά έργα, που υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο. «Θεσσαλονίκη-Τοξότες: Ένα έργο που δημοπρατήθηκε. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει επιτέλους λιμάνι-πύλη της ανατολικής Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε:

«Ξέρετε ότι μέχρι προσφάτως -αν δεν είχαμε συμβασιοποιήσει την οδική σύνδεση με τον προβλήτα 6 - το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν είχε καν οδική σύνδεση; Και λέμε, θέλουμε να είμαστε μία χώρα σοβαρή, που θέλουμε να γίνουμε logistics center της ευρύτερης περιοχής και δεν έχουμε οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης;».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βουλγαρία συμφωνήθηκε να ξεκινήσει επιτέλους το πολύ φιλόδοξο σιδηροδρομικό project Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο που θα συνεχίζει στο Ρούσε και θα μπορεί να συνδεθεί με τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας και την Κωνστάντζα. «Αυτό ξέρετε τι γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία έχει για τη χώρα μας; Γιατί με αυτό τον τρόπο παρακάμπτουμε τα στενά του Βοσπόρου», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι έχουν δημοπρατηθεί ήδη πέντε δισ. ευρώ σιδηροδρομικά έργα, τα οποία χάρη στη μελετοκατασκευή θα συμβασιοποιηθούν όχι σε πέντε χρόνια, αλλά σε 18 μήνες, και τα οποία έχουν διασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση.
Σημείωσε εξάλλου ότι ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκαθάρισε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα εξαγγείλει ποτέ έργα χωρίς να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκε απόλυτη ανωριμότητα έργων και «κανένα, μα κανένα σχεδιασμό, έργα σκορποχώρι, έργα χωρίς συνοχή». Τόνισε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχουν ξεμπλοκάρει σημαντικά έργα, όπως το Πάτρα - Πύργος, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ, το Άκτιο- Αμβρακία, το Θριάσιο. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, τα 1,5 δισ. ευρώ αντιπλημμυρικά έργα και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Επισήμανε όμως ότι όλα τα έργα, που σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν πράσινο αποτύπωμα. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο σχεδιασμός για να ενωθούν τα λιμάνια μας με logistics center και ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο «κουμπώνει» με το στόχο της Ευρώπης για «πράσινες» μεταφορές.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην προμήθεια νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, αλλά και στα έργα του Μετρό, που έχουν φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το εργοτάξιο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας στην Κατεχάκη, για να καταδειχθεί ότι η κατασκευή αυτού του έργου, του μεγαλύτερου δημοσίου έργου αυτή τη στιγμή στη χώρα που ήταν επίσης «κολλημένο», έχει ξεκινήσει. «Θα δείτε εργοτάξια και στην πλατεία Κολωνακίου και στην πλατεία Εξαρχείων», επισήμανε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, μετά από τεράστιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, επιτέλους τελειώνει, καθώς η Κυβέρνηση αυτή «είπε το αυτονόητο: Θέλουμε και Μετρό και αρχαία, θέλουμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την αναδείξουμε».

Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση αυτή, χωρίς ιδεοληψίες, διαφύλαξε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φόρουμ Δελφών - Κώστας Καραμανλής: Για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν έργα οκτώ δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια"

Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι (video)

«Πρώτα θα μας απασχολήσει ο ΕΝΦΙΑ και μετά θα μας απασχολήσει ο φόρος εισοδήματος» δήλωσε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός Hλίας Χατζηγεωργίου.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνει φέτος σε δέκα δόσεις. «Η πρώτη δόση θα είναι στα τέλη Μάϊου κα η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν το εκκαθαριστικό του φόρου που αναφέρει τα ακίνητα αναλυτικά, για παραλήψεις ή λάθη. Σε περίπτωση που η διόρθωση των λαθών γίνει μέχρι τις 29 Ιουλίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ. Τυχόν μεταβολές στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ θα ελεγχθούν από την εφορία.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι (video)"

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να άρει το casus belli, διατηρούμε επιφυλάξεις για τον εξοπλισμό της

Το μήνυμα πως δεν είναι δυνατό στον 21ο αιώνα να καταστρέφονται πόλεις και να σκοτώνονται άμαχοι εν ονόματι επίτευξης στρατιωτικών στόχων, δεν είναι αποδεκτό, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον 20ο και στον 19ο αιώνα, δεν μπορεί να ερημώνονται πόλεις από βομβαρδισμούς, δεν μπορεί να φονεύονται άμαχοι από τακτικά στρατεύματα, δεν μπορεί να έρχονται μισθοφόροι σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στο «7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών».

Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι ακριβώς οι θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό

Εστιάζοντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει μια σαφή τοποθέτηση, που πηγάζει από τις πάγιες διαχρονικές αρχές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και ασκεί μια πολιτική αξιών. Υπό αυτή την έννοια, κατέστησε σαφές, η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία, όπως θα στεκόταν αλληλέγγυα απέναντι σε κάθε χώρα που υφίστατο εισβολή. «Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα που υπέστη εισβολή και οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι ακριβώς οι θέσεις της χώρας απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στις ελληνορωσικές σχέσεις από την κήρυξη 12 μελών των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στην Ελλάδα ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae), ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ρωσίας. «Δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής». Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο ίδιος ειδικά, η παρούσα κυβέρνηση, προσπάθησαν πάρα πολύ επί δύο χρόνια, επειδή βρήκανε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία σε ένα όχι ιδιαίτερα καλό επίπεδο, να τις βελτιώσουν, να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας, κατανόησης, να αντιληφθούν τις ευαισθησίες της με σεβασμό πάντα στην τεράστια πολιτιστική τους παράδοση, το μέγεθος τους, την ιστορία τους. Ωστόσο, συνέχισε, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το τοπίο δεν είναι ίδιο και εξήγησε πως η διατάραξη των ρωσοευρωπαϊκών και των ελληνορωσικών σχέσεων ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ρωσικής συμπεριφοράς η οποία αντίκειται στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή, έκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει, να μείνει πιστή στις αρχές και στις αξίες τις οποίες εκφράζει, αλλιώς θα υπήρχε μια εγγενής αντίφαση ανάμεσα στις θέσεις που υπερασπίζεται στο Κυπριακό και στις θέσεις που θα τηρούσαμε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως επισήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στους κώδικες συμπεριφοράς του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και από εκεί και πέρα «να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επανέλθουμε εκεί που βρισκόμαστε πριν», αναγνωρίζοντας πως δεν είναι κάτι εύκολο.

Παράλληλα, παρατήρησε πως πάντα είναι καλό να ξεχωρίζουμε τους λαούς από τις πράξεις των κυβερνήσεων τους, αναφέροντας πως η Ελλάδα δεν καταλογίζει στο σύνολο του ρωσικού λαού και της ρωσικής κοινωνίας την εισβολή. «Είναι μια συγκεκριμένη επιλογή, συγκεκριμένης κυβέρνησης» προσέθεσε.

Αν αναμένει η Ελλάδα αντίπραξη από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «την αναμένουμε, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων» και διαμήνυσε: «Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε αιθεροβάμονες, ούτε χαιρόμαστε γι' αυτό. Ίσα-ίσα, θεωρούμε ότι η εξέλιξη στην Ευρώπη, στον κόσμο είναι τραγική. Το να μιλάμε για πόλεμο στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα είναι τραγικό καθαυτό. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή ευθύνη και δεν είχε την παραμικρή επιλογή».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έκρινε πως αυτό που έχει χρησιμότητα εδώ είναι «με κοινή γλώσσα, κοινό λεξιλόγιο, να απευθυνόμαστε σε μια επιθετική αναθεωρητική δύναμη και να της υποδεικνύουμε ότι ο τρόπος επανόδου στη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή νομιμότητα είναι να άρει τις συνέπειες της δικής της παρανομίας».

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας

Όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί βρίσκονται ελληνικοί πληθυσμοί από αιώνες, ανέφερε και σημείωσε πως ακριβώς γι' αυτό είχε επισκεφτεί τη Μαριούπολη πριν από τη ρωσική εισβολή και είχε θίξει και προς τη ρωσική πλευρά «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας διότι μέσα στα σενάρια που ήταν γνωστά, η επίθεση κατά της Μαριούπολης μάς είχε τεθεί υπόψη». Διερωτήθηκε τι βλέπουμε σήμερα στις οθόνες της τηλεόρασης και προσέθεσε: «δεν μας επιτρέπουν και να πάμε. Προσφέρθηκα να πάω και να πάρω ανθρωπιστική βοήθεια μαζί μου, όπως πήγα στην Οδησσό, να πάω και στη Μαριούπολη. Δεν μας επετράπη να πάμε. Και έχω την υπόνοια ότι δεν μας επετράπη να πάμε για να μην δούμε τι έχει συμβεί εκεί». Επικαλούμενος την εικόνα που μετέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που έφυγε και έφυγε ένα διάστημα αρκετά επόμενο της έναρξης των εχθροπραξιών, είπε ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Υπό το πρίσμα αυτό, εξήγησε ότι «αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε είναι να ζητήσουμε, στο πλαίσιο μιας έρευνας που ήδη μαζί με άλλες 37 χώρες έχουμε ζητήσει από το Δικαστήριο, να γίνει ειδική έρευνα για τη συγκεκριμένη πόλη».

Ολοζώντανος ο αγωγός EastMed

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με συνέντευξή της, έδωσε τη «χαριστική βολή» στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η κ. Νούλαντ εξέφρασε μια άποψη, αλλά βολή αποκλείεται να ήταν, «γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed». Είναι ολοζώντανος, είπε χρησιμοποιώντας την αγγλική έκφραση «alive and kicking». Υπογράμμισε πως από την αρχή ο όρος ήταν η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος και προσέθεσε πως η Βικτόρια Νούλαντ έθεσε το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα του χρονικού ορίζοντα. Άρα, όπως σημείωσε, η Αμερικανίδα υφυπουργός δεν λέει ότι ο EastMed είναι νεκρός ως έργο, αλλά ότι είναι μη χρήσιμο στη χρονική περίοδο απεξάρτησης.

Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι το πονηρό σε όσους λένε ότι ο EastMed είναι νεκρός είναι το γεωπολιτικό επιχείρημα που υποκρύπτεται. Ως προς αυτό, υπογράμμισε, η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει τον EuroAsia Interconnector, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει ακριβώς την ίδια όδευση με τον EastMed και συμπέρανε ότι δεν υφίσταται γεωπολιτικό επιχείρημα εναντίον του EastMed, αλλά οικονομικό επιχείρημα περίσκεψης. Σχολιάζοντας την αναφορά της Αμερικανίδας υφυπουργού υπέρ του LNG, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είναι κατανοητό, καθώς οι ΗΠΑ πουλάνε LNG και συμπλήρωσε πως είναι φυσικό ένας υπουργός των ΗΠΑ να τίθεται υπέρ της πώλησής του.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ +ΗΠΑ και τόνισε πως βασίζουν πολλά πάνω σε αυτό το σχήμα.

Πρέπει η Τουρκία να άρει το casus belli

Ερωτηθείς για την εισήγηση του State Department στο Κογκρέσο για την πώληση F16 προς την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι σύμμαχος μας, υπό μια συγκεκριμένη και συμμαχική ομπρέλα. Από την άλλη, η Τουρκία επανειλημμένως έχει απειλήσει την Ελλάδα. Άρα, πρέπει η Τουρκία να άρει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, το casus belli». Ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένη από τους εξοπλισμούς ή τους επανεξοπλισμούς της Τουρκίας, γιατί υπό συνθήκες στρέφονται εναντίον της και υπογράμμισε: «Σαφώς έχουμε τοποθετηθεί στο αμερικανικό σύστημα υπό ποιους όρους η Ελλάδα θα ήταν σύμφωνη με την παροχή όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Συνέχισε πως η αμερικανική κυβέρνηση κάτω από την πίεση της συγκυρίας, του ουκρανικού, διατυπώνει κάποια σκέψη, αλλά διαμήνυσε πως η Ελλάδα διατηρεί τις επιφυλάξεις της και πως δεν πρόκειται να τις άρει απέναντι στην Τουρκία, απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, στο διεθνές σύστημα, φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να διαλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής που την καθιστά επίσης συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την άρση του casus belli, «το οποίο είναι απολύτως απαράδεκτο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπεται απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να άρει το casus belli, διατηρούμε επιφυλάξεις για τον εξοπλισμό της"

Κωστής Χατζηδάκης: Έκδοση Σύνταξης fast track σε τρεις μήνες – Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή

Νέες ρυθμίσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξης προωθεί το Υπουργείο Εργασίας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ένα πακέτο ρυθμίσεων επιτάχυνσης των συντάξεων μεταξύ των οποίων:

– Συντάξεις fast track: Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει την σύνταξη σε 3 μήνες. Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τη σύνταξη σε τρεις μήνες. Θα στηρίζεται στα στοιχεία που έχει στο «ΑΤΛΑΣ» συν σε κάποια στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος και τα οποία θα τα παίρνει ως δεδομένα ο ΕΦΚΑ προκειμένου να βγάλει τη σύνταξη. Θα γίνεται αμέσως έλεγχος και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο ρεκόρ. “Δεν είναι μόνο προθεσμία, είναι μια προθεσμία που έχει συνέπειες” πρόσθεσεο υπουργός.

– Συντάξεις εμπιστοσύνης για το στοκ των εν αναμονή συντάξεων: Ο ασφαλισμένος θα παίρνει τη σύνταξή του με βάση τα παραστατικά που θα προσκομίζει, αλλά θα είναι υποχρεωμένος να τα κρατάει για ένα μεγάλο διάστημα, προκειμένου να του γίνει έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους. Σε περίπτωση λανθασμένου υπολογισμού ποσού, οι όποιες διαφορές θα επιστρέφονται.

Αν έχει παρατηρήσεις, τις στέλνει και με βάση τη ρύθμιση, χωρίς περαιτέρω έλεγχο για το στοκ, βάσει της δήλωσης αυτής θα βγαίνει αμέσως η σύνταξη. “Γι αυτό τι λέμε εμπιστοσύνης, γιατί εμπιστευόμαστε τον ασφαλισμένο” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αν ο ασφαλισμένος δεν σέβεται το γεγονός πως το δημόσιο τον σέβεται θα έχει τις επιπτώσεις και τις καμπάνες που δικαιούται.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει αμέσως η εφαρμογή τους. “Ήδη εργαζόμαστε μαζί με τον ΕΦΚΑ.

Θέλω να καλέσω όλες τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται σκληρά για νε ξεπεραστούν αδυναμίες. Να σταματήσουν να ψειρίζουν την μαϊμού. Το σύστημα έχει και θα έχει τις δικλείδες, αν γίνει μικρό λάθος να διορθωθεί. Αυτό δεν είναι λόγος να βασανίζουμε τους πολίτες και να μην τους δίνουν κάτι βασικό που είναι η σύνταξή τους που έχουν πληρώσει εισφορές”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Χατζηδάκης: Έκδοση Σύνταξης fast track σε τρεις μήνες – Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news