facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι αστυνομικοί μηνύουν την Κανέλλη επειδή τους είπε «φασιστοτσόγλανα»

Μήνυση για εξύβριση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ, θα καταθέσει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Αθανάσιος Γκλαβίνας.

Η κατάθεση της μήνυσης, πάρθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και σύμφωνη γνώμη (μετά από ενημέρωση) και της Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, η λέξη «φασιστοτσόγλανα» που χρησιμοποίησε η Λιάνα Κανέλλη την ώρα που βρισκόταν στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, για να περιγράψει ορισμένους αστυνομικούς.

Η εκπομπή έγινε μερικές ημέρες μετά το περιστατικό χειροδικίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρη προς την κυρία Κανέλλη.



Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αστυνομικοί μηνύουν την Κανέλλη επειδή τους είπε «φασιστοτσόγλανα»"

Γερμανία: Η Άνω Βουλή θα ψηφίσει υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

Οι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων στην Άνω Βουλή της Γερμανίας συμφώνησαν την Κυριακή να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 29 Ιουνίου.

Προκειμένου να υιοθετηθεί ο νόμος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου.

Προχωρώντας σε ορισμένες παραχωρήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε την Πέμπτη με τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους- να ψηφίσουν υπέρ του νόμου στην Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή).

Την Κυριακή, εξασφάλισε και τη στήριξη των Λέντερ (των εκπροσώπων των κρατιδίων στην Μπούντεσρατ ή Άνω Βουλή), οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες ότι η ψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, και ζητούσαν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Παρόλο που η υπερψήφιση του νόμου δεν φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόβλημα, η επικύρωση και η εφαρμογή του παραμένουν εν αμφιβόλλω. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε την Πέμπτη να μην υπογραφεί ο νόμος από τον πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που έχει καταθέσει εναντίον του το αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε.

Επιθυμία της καγκελαρίου ήταν να εγκριθεί αμέσως ο νόμος ώστε ο Μηχανισμός να λειτουργήσει τον Ιούλιο.

Το ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν επικυρωθεί η σύστασή του από τις χώρες που παρέχουν το 90% του κεφαλαίου του. Αυτό σημαίνει ότι η έγκρισή του από την Γερμανία είναι καθοριστική, αφού το Βερολίνο παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του Μηχανισμού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Η Άνω Βουλή θα ψηφίσει υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού"

Προπληρωμή νοσηλείων ζητά η Ελβετία από τους Έλληνες

Τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές

Οι Έλληνες που μεταβαίνουν στην Ελβετία προκειμένου να νοσηλευτούν ή να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει στο εξής να προκαταβάλουν τα νοσήλια επειδή τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά να πληρώσουν τα ελβετικά νοσοκομεία.

Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα SonntagsBlick επικαλούμενη μια απόφαση της OFAS, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Στα τέλη του 2011 τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν 12,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 10,6 εκατομμύρια ευρώ) στα ελβετικά νοσοκομεία για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις, τις οποίες είχαν προεγκρίνει.
Η απόφαση αυτή θα ισχύει για όσο διάστημα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που χρωστά χρήματα στα ελβετικά νοσοκομεία. Στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό για όλους τους ασθενείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νοσηλεύτηκαν στην Ελβετία οφείλονταν 186 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Από την πλευρά της, η ίδια η Ελβετία οφείλει 79,6 εκατομμύρια φράγκα για τα νοσήλια υπηκόων της στο εξωτερικό.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προπληρωμή νοσηλείων ζητά η Ελβετία από τους Έλληνες"

Μυστήριο με τον Βασίλη Ράπανο

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από ομάδα υπουργών στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται ο νέος υπουργός Οικονομικών προκάλεσε κύμα σχολίων και ψιθύρων με ερώτημα αν ο κ. Βασίλης Ράπανος θα αναλάβει τελικώς το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η συνεχιζόμενη νοσηλεία του κ. Ράπανου -παρά το γεγονός ότι η υγεία του βαίνει βελτιούμενη και αναμένεται να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο "Υγεία" ίσως και το απόγευμα της Δευτέρας- σε συνδυασμό με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε στο παρελθόν ο επιλεγείς ως νέος υπουργός Οικονομικών πυροδότησε τα σενάρια.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Ράπανος δεν επιθυμεί πλέον να αναλάβει την "ηλεκτρική" καρέκλα του υπουργού Οικονομικών και αναζητά οδό διαφυγής. Σύμφωνα με την οπτική αυτή, η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο κ. Ράπανος δεν έχει διαψεύσει τα σχετικά σενάρια, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα επιθυμούσε να συμμετέχουν περισσότεροι μεταρρυθμιστικοί παράγοντες στη νέα κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει επισήμως το ενδεχόμενο να μην αναλάβει ο κ. Ράπανος το υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε από το protothema.gr διαβεβαίωσε ότι η ορκωμοσία του κ. Ράπανου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου δηλαδή), αφού έχει ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάπτυξη στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου ως υπουργός Οικονομικών θα παραστεί ο κ. Γιώργος Ζανιάς.

Άλλωστε, η επέμβαση στον πρωθυπουργό -προκειμένου να αποφευχθεί η αποκόλληση του αμφιβληστρειδούς του κ. Αντώνη Σαμαρά- απαιτεί την ακινητοποίησή του, άρα ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ράπανου. Με βάση αυτή την εκδοχή, η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Ράπανο δεν ματαιώνεται, απλώς αναβάλλεται για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στο παρασκήνιο ωστόσο οι φήμες οργιάζουν και πολλοί θεωρούν ότι τελικώς ο κ. Ράπανος δεν θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Διακινούνται μάλιστα και ονόματα, όπως αυτό του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Σταύρου Δήμα ως ενός ισχυρού υποψηφίου για την θέση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που ο κ. Ράπανος επιλέξει να παραμείνει πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο με τον Βασίλη Ράπανο"

Τι δεν διαπραγματεύεται η τρόικα με την Ελλάδα

Οι τροϊκανοί αφήνουν μισάνοιχτο παράθυρο για ηπιότερες αλλαγές στα εργασιακά και για σταδιακές και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά θα είναι σκληροί και ανυποχώρητοι στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ακόμα και με απολύσεις, και στις περαιτέρω περικοπές στα κονδύλια του Δημοσίου με όχημα τα ειδικά μισθολόγια και τις κοινωνικές παροχές.
Στο επίκεντρο των εξονυχιστικών ελέγχων για το «για το τι υλοποιήθηκε, τι δεν έγινε και κυρίως στον προσδιορισμό των άμεσων προτεραιοτήτων» θα βρεθούν η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο και την ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές συνδέουν την ενίσχυση του αναπτυξιακού σκέλους με την εκταμίευση πόρων από το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στη Ρώμη.
Μετά την παραδοχή του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ ότι το δεύτερο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη εκτός στόχων.
Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον απαράβατο όρο προκειμένου -υπό όρους- να υπάρξει χαλάρωση του μνημονίου, αρχής γενομένης από την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για χρονική παράταση στη μείωση του ελλείμματος.
«Η άτυπη περίοδος χάριτος έληξε», τονίζουν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, οι οποίες αναφέρουν ότι πρώτο μέλημα της τρόικας είναι να διαπιστώσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για μείωση των δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ το 2012.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» για την τρόικα είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% στη διάρκεια του προγράμματος και τη διασφάλιση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέτοντας θέμα επανεξέτασης της Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο φορολογικό πεδίο η τρόικα θα επιμείνει στην ανάγκη να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση με την κατάργηση αδικαιολόγητων εξαιρέσεων και προνομιακών καθεστώτων ώστε να καταστεί το σύστημα πιο δίκαιο και πιο απλό. Στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που κατά την Κομισιόν θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Στην έδρα της Επιτροπής καθιστούν σαφές ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να αφορά το φόρο εισοδήματος, τον εταιρικό φόρο, τον ΦΠΑ, τον φόρο ιδιοκτησίας και τις κοινωνικές εισφορές. Ο στόχος είναι να υπάρξει ανακατανομή των φορολογικών βαρών με κριτήριο την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντίρρηση στη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου θα αναπληρωθούν από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος μέτρα.
Πάντως τα παραπάνω παραπέμπουν σε αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος πράγμα που σημαίνει ψαλίδισμα ή και κατάργησή τους από ένα εισοδηματικό ύψος και πάνω, φορολόγηση όλων των πηγών εισοδήματος με βάση τη κλίμακα, αντικατάσταση του τέλους των ακινήτων με ένα νέο φόρο στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) με κλιμακωτούς συντελεστές και με απαλλαγές ανάλογα με την αντικειμενική αξία της περιουσίας, την οικογενειακή κατάσταση και το πόθεν έσχες του φορολογούμενου.
Αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έως το τέλος Ιουλίου. Σημειώνουν ότι στόχος θα πρέπει να είναι ο καθορισμός κατώτατων μισθών, σε πιο μόνιμη βάση, που θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και κυρίως το προϊόν της σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας.
Πηγές της Κομισιόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν οι διαφορές στους κατώτατους μισθούς οι οποίες προέκυπταν ανάλογα με τη μορφή της εργασίας, τη μόρφωση, την οικογενειακή κατάσταση και την επαγγελματική εμπειρία αλλά δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Παραμένει ασαφές ποιο θα είναι το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, αλλά και η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η επαναφορά της μετενέργειας.
Πάντως, οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές οι οποίες θα προκαλούσαν αύξηση του μισθολογικού κόστους, που θεωρούν κυρίαρχο παράγοντα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι δεν διαπραγματεύεται η τρόικα με την Ελλάδα"

Ερευνα για το απόστημα με τις προμήθειες στο φάρμακο

Στο μικροσκόπιο του κ. Β. Φλωρίδη τα υψηλού κόστους νοσοκομειακά φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμός



Ερευνα στον χώρο των προμηθειών και των συμβάσεων που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία την τελευταία δεκαετία ξεκινά ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Β. Φλωρίδης. Με δεδομένο τον διπλασιασμό της δαπάνης για τα φάρμακα από το 2004 ως το 2009, ο κ. Φλωρίδης ζητεί με έγγραφό του προς τον επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τη διενέργεια ελέγχου και την αποστολή στοιχείων σχετικά με την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων και συναφών προϊόντων.
Ειδικότερα αναφέρεται στα ναρκωτικά, στα εμβόλια και στα πάσης φύσεως φάρμακα τα οποία διανέμονται από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των περιφερειών, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τα νοσοκομεία. Επίσης ζητεί στοιχεία για τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους που αφορούν τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων (κυρίως ογκολογικά). Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ στις 20 Ιουνίου, επισημαίνεται ότι το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί εντός δύο μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φλωρίδης θα ξεκινήσει σύντομα ανάλογη έρευνα για τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου εκεί τα τελευταία χρόνια έχει «στηθεί» το μεγάλο «πάρτι».

Η νίλα του... Νείλου
Από τις 6 Μαρτίου, οπότε ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Φλωρίδης φαίνεται αποφασισμένος να ξετυλίξει το «κουβάρι» των προμηθειών στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφασή του να «παγώσει» την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς δεν ήταν προϊόν διαγωνισμού. Η δαπάνη της συγκεκριμένης προμήθειας είναι 1,2 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ζήτησαν στις 8 Ιουνίου 2012 τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για τη σύναψη σύμβασης προμηθειών μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων κατά τη συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου 2012 αποφάσισε να μη δώσει τη σύμφωνη γνώμη της «ως προς το αίτημα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) περί έγκρισης της προσφυγής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια - χορήγηση αντιδραστηρίων και αναλωσίμων με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου λόγω μη συνδρομής των προς τούτο τασσομένων υπό του νόμου προϋποθέσεων».

Χωρίς διαγωνισμό
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής ερεύνησαν κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 22 και 25 του Προεδρικού Διατάγματος 60/2007 για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού. Διαπίστωσαν ότι οι αναθέτουσες αρχές - στην προκειμένη περίπτωση το ΕΚΕΑ - μπορούν να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς να προηγείται δημοσίευση σχετικής προκήρυξης αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΕΚΕΑ προβάλλει ως λόγο προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ότι οι συνήθεις διαδικασίες σύναψης της σύμβασης είναι χρονοβόρες και ότι συντρέχουν κατεπείγουσες περιστάσεις που δικαιολογούν την απευθείας ανάθεση της σύμβασης. Ο ισχυρισμός αυτός - τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης - γίνεται προφανώς με επίκληση της διάταξης του άρθρου 25, η οποία επιτρέπει την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού όταν ο κατεπείγων χαρακτήρας, ο οποίος προκύπτει από γεγονότα απρόβλεπτα για τις αναθέτουσες αρχές, δεν συμβιβάζεται με τις προθεσμίες που απαιτούνται για τις συνήθεις διαδικασίες.

Το σκεπτικό
Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής συμπεραίνουν ότι στην περίπτωση του ΕΚΕΑ η ανάγκη σύναψης της εν λόγω σύμβασης δεν μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγουσα που οφείλεται σε απρόβλεπτο γεγονός. Οπως αναφέρεται και στο έγγραφο του ΕΚΕΑ, η σχετική απαίτηση που αφορά την εξασφάλιση ικανής ποσότητας αντιδραστηρίων προς διενέργεια μοριακού ελέγχου αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι γνωστή επί πέντε και πλέον έτη.
Επιπροσθέτως, η ανάγκη σύναψης σχετικών συμβάσεων είναι διαρκής και επαναλαμβανόμενη, ανακύπτει δε σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την αποκτηθείσα κατά τα προηγούμενα έτη εμπειρία. Εξάλλου, με βάση την εμπειρία αυτή, το ΕΚΕΑ κατήρτισε τις τεχνικές προδιαγραφές της επίμαχης προμήθειας.
Επομένως, καταλήγει η Ανεξάρτητη Αρχή, η ανάγκη προμήθειας των εν λόγω υλικών αποτελεί προβλέψιμο στοιχείο της διαδικασίας λήψης μέτρων προστασίας κατά της εκδήλωσης επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου η οποία επανεμφανίζεται σε ετήσια βάση κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, «γεγονός το οποίο γνώριζε εκ των προτέρων και όφειλε να συνεκτιμήσει με τη δέουσα επιμέλεια η Αναθέτουσα Αρχή για τον έγκαιρο προγραμματισμό και τη διενέργεια των αναγκαίων διαδικασιών για τη σύναψη των οικείων συμβάσεων». Οπως σημειώνεται, οι αρμόδιοι του ΕΚΕΑ είχαν στη διάθεσή τους επαρκή χρόνο για να προπαρασκευάσουν και να διενεργήσουν τον σχετικό διαγωνισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Δαπάνες
Αύξηση 400% στο ΙΚΑ!

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έφθασε τα 8,4 δισ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη από τα 2,4 δισ. ευρώ το 2004 ανήλθε στα 5,28 δισ. ευρώ το 2009. Ειδικότερα στο ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 2000 πάνω από 400% φτάνοντας τελικά τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από 279 εκατ. ευρώ το 2000.
Στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας αναφέρουν ότι το 2009 οι δαπάνες για την Υγεία ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ και ειδικότερα στα φάρμακα η αντίστοιχη δαπάνη ξεπέρασε το 23% του συνόλου των δαπανών Υγείας.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ερευνα για το απόστημα με τις προμήθειες στο φάρμακο"

Τι έβγαλε η κάλπη στα Εξάρχεια;

Δεν αλλάζει η κατανομή των εδρών μετά και τα σημερινά αποτελέσματα από το 18ο εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων όπου την περασμένη Κυριακή εισέβαλλαν κουκουλοφόροι και έκαψαν την κάλπη.

Από τους 532 εγγεγραμμένους του εκλογικού τμήματος μόλις οι... 58 αποφάσισαν να ψηφίσουν εκ των οποίων τα 57 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα.

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 24 ψήφους και ποσοστό 42,11% ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 22,26% και 67 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 22,81% με 13 ψήφους ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 24,58% και 74 ψήφους.

Η ΔΗΜΑΡ πήρε 12,28% και 7 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 7,02% και 4 ψήφους, η Χρυσύ αυγή 3,51% και 2 ψήφους ενώ τους ίδιους ψήφους πήρε το κόμμα των Πειρατών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι έβγαλε η κάλπη στα Εξάρχεια;"

Τέσσερις Έλληνες εναντίον Βρυξελλών

Τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος προσαρμογής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και το μέλλον του ευρώ σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.

«Πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη στην προγραμματική συμφωνία, ξεκίνησε η σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή της νέας κυβέρνησης» γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Τέσσερις Έλληνες εναντίον Βρυξελλών»: «Να χαλαρώσει τους όρους του μνημονίου όσο το δυνατόν περισσότερο και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απομένουν παρά την σθεναρή αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτά τα δεδομένα οι αρχηγοί και των τριών κομμάτων, και όχι μόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτίθενται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά κάποιο τρόπο η ηγεσία της χώρας θέλει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ως ’τετρακέφαλη ύδρα’. Η αντίσταση των Ευρωπαίων σε ένα τέτοιο σχήμα εμπεριέχει κινδύνους. Ποια (πολιτικά) κεφάλια μπορούν να προκύψουν στην Ελλάδα αν η Ευρώπη δεν υποχωρήσει στα αιτήματα της Αθήνας;
Η νέα κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους, τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε ο κύριος Τσίπρας. Ταυτόχρονα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αντικρίζοντας κατάματα την αντιπολίτευση που περιμένει απλά μια αφορμή για να πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις.
Πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής είναι να της δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των πιστώσεων. Προς το παρόν όμως αυτό που πιέζει ασφυκτικά τη κυβέρνηση Σαμαρά είναι 6,5 δισ. απλήρωτων λογαρισμών σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και προμηθευτές φαρμάκων. Τίποτα δεν θα συνέβαλε περισσότερο στη δεδομένη χρονική στιγμή στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας από την άμεση εξόφληση αυτή της οφειλής»;

Η Ελλάδα είναι πια πιο ανταγωνιστική


Θετικά τα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα
«Οι χώρες σε κρίση είναι σήμερα πιο ανταγωνιστικές» επιγράφεται άρθρο της Financial Times Deutschland στο οποίο επισημαίνεται: «Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της περιφέρειας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, αποκαλύπτει αδημοσίευτη έκθεση της εταιρίας ερευνών The Conference Board που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν δρομολογήσει τη σύγκλιση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με γοργούς ρυθμούς.
’Το μισθολογικό κόστος στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ μειώνεται ταχύτατα και αποτελεί ελπίδα για ολόκληρη την ήπειρο’ τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας ερευνών Μπαρτ βαν Αρκ. Η μακροοικονομική σύγκλιση οφείλεται και στην ταυτόχρονη αύξηση του μισθολογικού κόστους ανά τεμάχιο στη γερμανική βιομηχανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σημειώνεται στην έκθεση.
Το συμπέρασμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη πολλών οικονομολόγων στη Γερμανία, οι οποίοι αποκλείουν ότι οι χώρες του ευρώ σε κρίση μπορούν να σταθούν στα πόδια παραμένοντας στην ευρωζώνη.
Ήδη από τις αρχές του 2010 χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν κάνει μετρήσιμες προόδους: ’Στην Ελλάδα το μισθολογικό κόστος μειώθηκε το 2010 και 2011 κατά 5%, μια σημαντική μείωση’ τονίζει ο Μπαρτ βαν Αρκ. Με τη μείωση των μισθών η ελληνική οικονομία αύξησε την ανταγωνιστικότητά της μέσα στα δύο τελευταία χρόνια περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, σημειώνεται στην έκθεση.

Καλύτερες από ό,τι πιστεύουμε οι επιδόσεις της Ελλάδας


«Οι εξελίξεις είναι καλύτερες από το κλίμα στις αγορές»
Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα» και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει αισθητή βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση: «Παρά το αίτημα της Ισπανίας για βοήθεια και τη νίκη μετριοπαθών δυνάμεων στις ελληνικές εκλογές το κλίμα στις αγορές δεν είναι καλό. Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία δείχνει ωστόσο ότι οι εξελίξεις είναι πολύ καλύτερες από το κλίμα.
Με βάση το 1998 τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν στην Ελλάδα μείωση του μισθολογικού κόστους από το 140% το 2009 στο 123%.
Θετικά είναι τα μηνύματα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε κάθε μια από τις 5 χώρες σε κρίση τα ελλείμματα έχουν μειωθεί. Το σύνολο του ελλείμματος και στις 5 χώρες ανέρχονταν το 2008, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα 320 δισ. δολάρια, ενώ το 2012 περιορίστηκε στα 103 δισ.
Βελτίωση παρατηρείται και στα δημοσιονομικά: Η Ελλάδα για παράδειγμα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΔΝΤ, από το 37 δισ. δολάρια το 2009 στα 15 δισ. το 2012». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Πριν την κρίση αδιαφορούσαμε για τις κακές οικονομικές επιδόσεις. Τώρα όμως δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τις καλές».

dw.de
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις Έλληνες εναντίον Βρυξελλών"

Μήνυση στη Βρετανία για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Έτοιμοι να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της Βρετανίας, προκειμένου να υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, είναι οι ομογενείς της Αυστραλίας σε συνεργασία με επιτροπές, που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο με αυτό τον στόχο.

Την κοινοποίηση έκανε ο Εμμανουήλ Κόμηνος, που ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αυστραλία, μιλώντας σε σχετική ημερίδα στο Λονδίνο, όπου παρουσιάστηκαν άγνωστα αποδεικτικά στοιχεία, που ενισχύουν ηθικά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη βρετανική επιτροπή, την αμερικανική και την αυστραλιανή επιτροπή υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.

«Έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των γλυπτών μας και θα καταρρίψουμε όλα τα επιχειρήματα των Βρετανών» δήλωσε ο κ. Κόμηνος.

Μεταξύ των νομικών που ασχολούνται με την προσφυγή είναι ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Μάικλ Ρέπας, ο Γιώργος Μπίζος από τη Ν. Αφρική (δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα) και ο Ελληνοαυστραλός Βίκτωρ Μπιζάνης.

Μάλιστα, κατά τον τελευταίο, η δικαστική εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να ανατεθεί στον Αυστραλό νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο και έχει κερδίσει στο παρελθόν δίκη για λογαριασμό των Αβοριγίνων της Τασμανίας.

Ο κ. Μπιζάνης, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η προσφυγή.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην περίπτωση «Μάμπο», δηλαδή των Αβοριγίνων που μήνυσαν την αυστραλιανή Πολιτεία της Κουϊνσλάνδης το 1992, με το επιχείρημα ότι οι πρόγονοί τους ήταν εκεί, όταν οι λευκοί κατέλαβαν τα εδάφη τους, χαρακτηρίζοντας τα ως «εις ουδένα ανήκοντα». Οι Αβορίγινες κέρδισαν τη δίκη και ανάγκασαν την Πολιτεία να τους επιστρέψει εδάφη, που είχαν καταλάβει οι λευκοί άποικοι από το 1788.

Το δεύτερο δικαστικό αφορά την επιστροφή κρανίων και οστών Αβοριγίνων από τη Βρετανία στην Αυστραλία. Τα είχαν πάρει οι Βρετανοί κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν «σε ανθρωπολογικές έρευνες». Οι Αβορίγινες μήνυσαν τη Βρετανία και κατόρθωσαν να κερδίσουν τη δίκη και να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους.

Ο ίδιος δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Την εποχή που ο Έλγιν αποκόλλησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι-απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή τους» είπε ο κ. Μπιζάνης και πρόσθεσε: «Με ποιον μίλησαν οι άνθρωποι του Έλγιν; Με τον διορισμένο Τούρκο Αγά των Αθηνών. Και πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να ισχύει σήμερα μια τέτοια συνδιαλλαγή; Μια συνδιαλλαγή που διεξήχθη χωρίς την παρουσία έστω ενός Έλληνα».

Στην ημερίδα του Λονδίνου η αρχαιολόγος, προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Ελένη Κόρκα, παρουσίασε χειρόγραφες επιστολές που είχε ανταλλάξει το 1811 ο λόρδος Έλγιν με τον διάδοχό του Βρετανό πρέσβη στην Υψηλή Πύλη, από τις οποίες συνάγεται πως η αφαίρεση και μεταφορά των γλυπτών ήταν παράνομη.

ikypros.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση στη Βρετανία για τα μάρμαρα του Παρθενώνα"

10 δισ. ευρώ στοιβαγμένα στα ράφια των δικαστηρίων

10 δισ. ευρώ στοιβαγμένα στα ράφια των δικαστηρίων  ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000 ΔΙΚΕΣ



Το φιλόδοξο σχέδιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα για τη σταδιακή μείωση των εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων δεν εφαρμόστηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων το πρώτο εξάμηνο του έτους και του φόρτου νέων προσφυγών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να συνεχίζει να χάνει τεράστια ποσά

Μόνο με τη «Λερναία Υδρα» μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση των εκκρεμών στη Δικαιοσύνη φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, που πριν από μερικές εβδομάδες ξεπερνούσαν τις 150.000 και από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, αφού είναι εύλογο ότι θα κερδίσει ένα μέρος των σχετικών δικών.
Το εφιαλτικό «στοκ» των εκκρεμών φορολογικών - τελωνειακών δικών είχε ξεκινήσει από τις 167.000 υποθέσεις, όταν πέρσι η τρόικα εντόπισε το τεράστιο πρόβλημα της αργοπορίας της δικαιοσύνης, κυρίως στις οικονομικού ενδιαφέροντος δικογραφίες, που στοιβάζονται στα ράφια των διοικητικών δικαστηρίων εδώ και πολλά χρόνια.
Τότε συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτού του είδους τις υποθέσεις για να «τρέξουν» και να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Το φιλόδοξο πρόγραμμα προέβλεψε σταδιακή μείωση των υποθέσεων, ώστε μέσα σε έναν χρόνο να έχουν «φύγει» πάνω από τις μισές, για να ολοκληρωθεί το «στοκ» μέσα στο δικαστικό έτος 2012-13.
10 δισ. ευρώ στοιβαγμένα στα ράφια των δικαστηρίων
Για τον λόγο αυτόν προωθήθηκε και δέσμη «σκληρών» νομοθετικών μέτρων που περιόρισαν σημαντικά τα δικονομικά μέσα άμυνας των φορολογουμένων, τις αναστολές ως προς την πληρωμή ποσών, ενώ παράλληλα επέβαλαν «τσουχτερά πρόστιμα» και «δίκες - εξπρές» για να τελειώνουν ταχύτερα οι σχετικές εκκρεμότητες.
Στην ίδια λογική θεσπίστηκε και η «δίκη - πιλότος» που θα μπορούσε να λύνει κατευθείαν με παραπομπή στο ανώτατο δικαστήριο ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα συνταγματικότητας ή κάθε άλλου είδους νομικό «αγκάθι» που θα μπορούσε να εμφανιστεί σε ευρύ σκέλος υποθέσεων και να αφορά χιλιάδες φορολογουμένους.
Φιλόδοξος στόχος
Οι διοικητικοί δικαστές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία, αλλά και στο ΣτΕ, ξεκίνησαν καλά για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου να βγουν το ταχύτερο δυνατό οι εκκρεμείς υποθέσεις, για να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο κάτι παραπάνω από υποθέσεις ως επί το πλείστον χρονίζουσες (αρκετές από αυτές που εκκρεμούν με αναίρεση στο ΣτΕ έχουν υπερδεκαετή δικαστική διαδρομή). Κι ενώ αρχικά είχε επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος, στην πορεία ο επιθυμητός στόχος άρχισε να φαίνεται δυσπρόσιτος.
Την ίδια στιγμή ο φόρτος από νέες προσφυγές σε βάρος των νέων πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων καθιστά τον στόχο μάλλον ανέφικτο. Εκεί που άρχισε να περιορίζεται το «στοκ» υποθέσεων με προτεραιότητα σε φορολογικές - τελωνειακές δίκες, άρχισαν να ξεφυτρώνουν νέα κεφάλια της Λερναίας Υδρας με ένδικα μέσα που αφορούσαν νεότερες έκτακτες εισφορές για εισοδήματα, ακίνητα, για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, τα ειδικά τέλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς οι εκκρεμείς δίκες ανέρχονταν σε 159.837, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα στις αρχές του περασμένου Απριλίου ο «σταυρός του μαρτυρίου» για τους δικαστικούς λειτουργούς αριθμούσε 153.738 υποθέσεις. Η προσπάθεια δεν μπορούσε να αποφέρει περισσότερους καρπούς, αφού η εκδίκαση παλιότερων υποθέσεων συνοδευόταν από την εισροή νέων.
Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας στα τέλη του 2011 εκκρεμούσαν 142.852 υποθέσεις, που μέσα στο α' τρίμηνο του 2012 «έπεσαν» στις 135.269, μολονότι το ίδιο διάστημα εισήχθησαν στα δικαστήρια αυτά 2.598 νέες υποθέσεις. Η ανακατανομή των υποθέσεων στα δικαστήρια ανάλογα και με το ύψος της φορολογικής διαφοράς οδήγησε σε διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς στα Διοικητικά Εφετεία οι 11.322 εκκρεμείς υποθέσεις στα τέλη του 2011 αυξήθηκαν σε 12.186 το α' τρίμηνο του 2012, αφού το ίδιο διάστημα εισήχθησαν 2.861 νέες. Τι ακριβώς ποσά αντικατοπτρίζουν αυτές οι εκκρεμείς δίκες είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς, αφού θα έπρεπε να γνωρίζει το περιεχόμενο των σχετικών δικογραφιών, την πορεία τους και την αλλαγή των ποσών, ανάλογα με την επόμενη δικαστική απόφαση, την έντοκη τροποποίηση των σχετικών αξιώσεων κ.λπ.
Ωστόσο, ένα δείγμα γραφής προκύπτει στο ΣτΕ, όπου σε ανάλυση στοιχείων που επιχειρήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε 5.343 φορολογικές υποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από αυτές (2.754) αφορούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Επίσης 919 εκκρεμείς δίκες αφορούσαν ποσά από 10.001 έως 50.000 €, άλλες 472 δίκες ποσά από 50.001 έως 100.000 €, άλλες 807 δίκες ποσά από 100.001 έως 500.000 €, ενώ το αντικείμενο των υπόλοιπων 391 δικών ξεπερνούσε σε καθεμία το μισό εκατ. ευρώ.
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Η επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων θα φέρει ποσά στα ταμεία του κράτους.
  • Πάντως, προς το παρόν το κράτος επιχειρεί να ωφεληθεί μέσα από τα νέα μέτρα που επιβάλλουν στον φορολογούμενο πολίτη ή την επιχείρηση που χάνει τον πρώτο βαθμό δίκης (ή την αναστολή) να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα της οφειλής (έως 50%) εάν θέλει να προχωρήσει στον επόμενο δικαστικό βαθμό, μαζί με τα ιδιαίτερα «τσουχτερά παράβολα».
  • Ωστόσο, την ίδια στιγμή αρκετές υποθέσεις αναβλήθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα των αντιδίκων του Δημοσίου, που προς στιγμή δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν μεγάλα παράβολα.
Ελπίδα για ξεμπλοκάρισμα
«Πιλοτικές» δίκες θα κρίνουν ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος
Οι υποθέσεις στο ΣτΕ μόνο κατά μέσο όρο πιστεύεται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, αν και στην πραγματικότητα το διεκδικούμενο από το Δημόσιο ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στις γνωστές εκκρεμείς υποθέσεις του δημοφιλούς τραγουδιστή Τ. Βοσκόπουλου η συνολική οικονομική αξίωση είχε φθάσει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Για ένα σκέλος των υποθέσεων αυτών εκδόθηκαν, πάντως, αναιρετικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τμήμα της διαμάχης που κρατά ήδη 12 χρόνια σε νέες δίκες στο Δ. Εφετείο. Δίκες με μεγάλο αντικείμενο αφορούν και υποθέσεις καυσίμων.
Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, όπου εκκρεμεί ο κύριος όγκος των υποθέσεων αυτών. Και τα ποσά είναι μεγαλύτερα συνολικά, ενώ στα Δ. Εφετεία κάθε υπόθεση ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Χρ. Γεραρής, πρόσφατα σημείωσε ότι τα διοικητικά δικαστήρια δίνουν προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών διαφορών, αλλά οι αποχές των δικηγόρων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, «παρεμπόδισαν την επίτευξη του επιθυμητού στόχου».
Οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν τη σωρεία των νέων νομικών ζητημάτων που περιμένουν την επίλυσή τους σε σχετικές «πιλοτικές» δίκες στην Ολομέλεια και στο Β' τμήμα ΣτΕ, ευελπιστώντας ότι μετά θα «ξεμπλοκαριστούν» πολλές δίκες που έχουν παρεμφερές αντικείμενο.
Ανοικτά μέτωπα
Ηδη ένα πρώτο βήμα έγινε με την «πιλοτική» δίκη για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ εκκρεμούν προς επίλυση στην Ολομέλεια η έκτακτη εισφορά που είχε μπει επί ΝΔ το 2009 αναδρομικά (γι' αυτήν ασκήθηκαν τουλάχιστον 20.000 προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια), το τέλος επιτηδεύματος για διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσφυγές με ευρύτερο ενδιαφέρον εκκρεμούν για όλες τις νεότερες φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης χρονιάς, για το ΕΤΑΚ, για τους περιορισμούς στον συμψηφισμό οφειλών κ.λπ. και η επίλυσή τους θα επιτρέψει να «ξεμπλοκαριστούν» πολλές όμοιες (ως προς το νομικό πρόβλημα) υποθέσεις.
Στο Δ. Πρωτοδικείο Αθηνών (το μεγαλύτερο της χώρας) οι 51.266 εκκρεμείς φορολογικές δίκες στα τέλη του 2011 μειώθηκαν σε 50.556 στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, αφού είχαν εισαχθεί 1.130 νέες υποθέσεις, ενώ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παρέμειναν το αντίστοιχο διάστημα στα ίδια επίπεδα (από 25.702 μειώθηκαν σε 25.429 με 249 νεοεισαχθείσες υποθέσεις). Θετικότερη είναι η εικόνα στο Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά, αφού οι εκκρεμείς 20.084 υποθέσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου «έπεσαν» σε 17.306 στο τέλος του 2011 και σε 14.869 στις αρχές Απριλίου 2012. Στο Δ. Εφετείο Αθηνών οι 3.445 εκκρεμείς δίκες στις 31-12-11 μειώθηκαν σε 1.354 στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, μολονότι εισήχθησαν 1.141 νέες υποθέσεις.
Στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 1.505 υποθέσεις το ίδιο διάστημα μειώθηκαν σε 1.354 (με 238 νεοεισαχθείσες), ενώ στο Δ. Εφετείο Πειραιά οι 3.866 «έπεσαν» σε 1.354, με 948 νεοεισαχθείσες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Από φόρους και πρόστιμα
To Δημόσιο εισπράττει μόλις 7 από τα 100 ευρώ που έχουν επιδικασθεί
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών και στα δικαστήρια λόγω της παράλυσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού και του τεράστιου όγκου των εκκρεμών φορολογικών δικών. Δεν είναι ότι το Δημόσιο στην καλύτερη των περιπτώσεων εισπράττει τα μισά από αυτά που βεβαιώνει αλλά ακόμα και από τα ποσά που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια υπέρ του στα κρατικά ταμεία μπαίνουν μόλις τα 7 από τα 100 ευρώ.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ισολογισμό του κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα βεβαιωθέντα αλλά μη εισπραχθέντα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 44 δισ. ευρώ καθώς από τα 98,006 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα έσοδα μπήκαν στα ταμεία μόλις 53,957 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αντί η ψαλίδα μεταξύ των βεβαιώσεων και των εισπράξεων να κλείνει ανοίγει ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο -το 2010- τα ανείσπρακτα χρέη το 2010 αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ.
Παραγραφή
Οι απώλειες εσόδων προέρχονται τόσο από τους άμεσους και έμμεσους φόρους (εισόδημα, ακίνητα, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.α) όπου εισπράττονται μόλις 6 από τα δέκα ευρώ (61%) που βεβαιώνονται όσο και από τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα που αφορούν κυρίως χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και στα οποία το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται μόλις στο 1/7 αυτών (14,5%) που βεβαιώθηκαν.
Την ίδια ώρα τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι το 2010 οι εφορίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις και από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 2,28% ενώ από τα πρόστιμα ύψους 8,6 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία μόλις το 1% κατέληξε στα ταμεία του κράτους. Η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών έχει σαν αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει «ζεστό χρήμα» λόγω παραγραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διαγραφέντα έσοδα το 2010 ανήλθαν σε 935,049 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 203,065 εκ. ευρώ ή 27,74% έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους οπότε ήταν 731,984 εκ. ευρώ.
Εφοριακοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων που επιβάλλονται δεν εισπράττεται ποτέ καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δίκες από τις οποίες το Δημόσιο διεκδικεί περίπου 30 δισ. ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα και παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί νόμοι δεν έχει γίνει τίποτα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Μπορεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός να βεβαιώνει έσοδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εισπράττει κιόλας. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων που εντοπίζονται για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή και στους οποίους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
  • Με βάση διάταξη φορολογικού νόμου του 2011, ο αρμόδιος προϊστάμενος της εφορίας προχωρά άμεσα στη βεβαίωση του 50% του κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων που αφορούν στις παραβάσεις. Ο βεβαιωθείς φόρος δεν εισπράττεται καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ποσά αυτά καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Σύμφωνα με εφοριακούς και φοροτεχνικούς ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος με τα ανείσπρακτους φόρους θα ήταν η θέσπιση ρύθμισης που θα προβλέπει την καταβολή και όχι απλώς τη βεβαίωση του 50% των πρόσθετων φόρων για την άσκηση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Διαβάστε Περισσότερα » "10 δισ. ευρώ στοιβαγμένα στα ράφια των δικαστηρίων"

«Καθ' όλα νόμιμος ο διορισμός μου»

«Ως αυθαίρετο και στερούμενο νομικής βάσης» θεωρείται το επιχείρημα του τότε υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, για ακύρωση του διορισμού του νυν αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, σε θέση ΔΕΠ.

Το γραφείο του κ. Σαλμά απέστειλε επιστολή στη zougla.gr αναφέροντας τα εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με την ανάρτηση της ιστοσελίδας σας, που αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά σας παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

Τα ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (αυτοδιοικούμενοι οργανισμοί) επιλέγουν το διδακτικό προσωπικό με διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Ορίζεται εκλεκτορικό σώμα από καθηγητές οι οποίοι κρίνουν τους υποψηφίους. Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και οποιοσδήποτε συνυποψήφιος που θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την κρίση μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθεί. Το Υπουργείο Παιδείας σε όλη αυτήν τη διαδικασία έχει το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας.

Ο κ. Σαλμάς εκρίθη ως υποψήφιος για τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών το 2008, σε ανοιχτή διαδικασία στο γνωστικό αντικείμενο της περιγραφικής ανατομικής, ενώ ήταν ήδη λέκτορας.

Το εκλεκτορικό σώμα με συντριπτική πλειοψηφία έκρινε ως πιο κατάλληλο τον κ. Σαλμά. Από τους συνυποψήφιους του δεν ασκήθηκε καμία προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απόφαση.

Δυόμισι χρόνια μετά, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας (αντίπαλου κόμματος) ακυρώνεται η εκλογή. Το αιτιολογικό της ακυρωτικής απόφασης με γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της Δικαιοσύνης, δηλαδή του αντιπροέδρου του νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Υπουργείου Παιδείας κρίνεται αυθαίρετο στερούμενο νομικής βάσης. Και η υπουργός Παιδείας (ως είθισται) υλοποιεί τη γνωμοδότηση του αντιπροέδρου του νομικού συμβουλίου του κράτους και αποκαθιστά τη νομιμότητα».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καθ' όλα νόμιμος ο διορισμός μου»"

Το «αμάρτημα» του νέου αναπλ. υπουργού Υγείας

Πολλά σχόλια και συζητήσεις προκάλεσε τις τελευταίες ώρες έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και βάσει του οποίου ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, είχε διοριστεί παρανόμως σε θέση ΔΕΠ.

Στις 27-8-2008 ο τότε υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Μάριος Σαλμάς πετυχαίνει με την 332/27-8-2008 πράξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας τον διορισμό του σε κενή θέση ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής.

Στις 2-6-2011, ο τότε υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, με την 122938/2-6-2011 απόφασή του, ακυρώνει τον τίτλο του κ. Σαλμά (κατά την απόφαση) με το αιτιολογικό ότι «διαπιστώθηκαν πλημμέλειες στη διαδικασία εκλογής αυτού, οι οποίες καθιστούν παράνομη την εκλογή και την πράξη διορισμού του».


zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «αμάρτημα» του νέου αναπλ. υπουργού Υγείας"

«Ανακριβή τα στοιχεία για προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας»

Σχετικά με το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ της Κυριακήςς, ο Ευθύμης Καρδαράς επιστημονικός συνεργάτης του κ Λοβέρδου και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΥΥΚΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου , ως Υπουργού Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στη κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το 2010 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5. Με τα από αυτή την εξέλιξη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ένα τιτάνιο αγώνα κατάφερε να τοποθετήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό 7Κ του 2008 νοσηλευτές, αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Το 2011 ο κανόνας 1- 5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση τον κανόνα αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη 680 γιατρών, η σχετικές κρίσεις τους είχαν ξεκινήσει το 2009, διαφορών ειδικοτήτων και 2500 νοσηλευτών . Υπενθυμίζουμε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε υπουργού κ, Λοβέρδου ο οποίος και δημόσια είχε δηλώσει πως αν ήταν στο χέρι του δεν θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό αλλά μόνο νοσηλευτικό.

Οποιαδήποτε αλλά στοιχεία σχετικά με προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας είναι ανακριβή.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανακριβή τα στοιχεία για προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας»"

Απάντηση Ραγκούση σε δημοσίευμα

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» με τον τίτλο «Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο» έδωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ό,τι με αφορά προσωπικά είναι απαραίτητο να σας γνωρίσω εκ των υστέρων τα παρακάτω, αφού δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω έγκαιρα τον συντάκτη σας.

Πρώτον, η αρμοδιότητα για την έγκριση των προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση και στους ΟΤΑ περιήλθε στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Από τότε και μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα τα καθήκοντα του Υπουργού, και παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από όλα τα Υπουργεία, εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια.

Δεύτερον, παρακαλώ να κατανοήσετε την αντικειμενική μου αδυναμία λόγω της αποχώρησής μου από το συγκεκριμένο Υπουργείο είτε να επιβεβαιώσω είτε να διαψεύσω τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Εσείς είστε όμως σε θέση να ερευνήσετε την απόλυτη ακρίβεια των εγκρίσεων που φέρουν την υπογραφή μου, δεδομένου ότι τα σχετικά έγγραφα διατηρούνται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ούτως ή άλλως είχαν από τότε αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Τρίτον, όσον αφορά το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και πάλι για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο 2011, αυτό το οποίο προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είναι ότι το δημοσιονομικό αυτό όφελος ξεπέρασε στο αρχικό στάδιο εφαρμογής το 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εθνικολογιστική προσέγγιση, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η αυτοδιοίκηση εμφανιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργεί συνεχώς δημοσιονομικό έλλειμμα που το 2010 έφτασε στα 550 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, η αυτοδιοίκηση κατέγραψε το 2011, πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη, πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ.

Τέλος, δεν είναι χωρίς αξία η υπενθύμιση ότι μετά το 2010 όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ είχαν υπαχθεί στις αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, μετά την ψήφιση του ν.3812/09 με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι πελατειακές εξαιρέσεις.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τη δημοσίευση της απάντησής μου που θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες σας για πληρέστερη εικόνα του ζητήματος.

Γιάννης Ραγκούσης»

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Ραγκούση σε δημοσίευμα"

Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο

Η τρόικα καρφώνει τέσσερις υπουργούς για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων από το «παράθυρο»


Στον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδότησεων που οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (ενόψει των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ) και στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του μνημονίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε τέσσερις τομείς - ΟΤΑ, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού - το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Η τρόικα εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση «καρφώνει» τους παλαιούς συνομιλητές της υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.

Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.

Το μεγάλο πάρτι των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ όπου μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000 άτομα. Στην έκθεση εκφράζεται έκπληξη για το «εντυπωσιακό» όπως χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της «καθαρής αύξησης» των υπαλλήλων στους ΟΤΑ κατά 5% ή κατά 4.500 άτομα, δηλαδή του αριθμού μετά και τις συνταξιοδοτήσεις, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που είχε σχεδιαστεί για εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα προερχόταν και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης (διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα Αγγλικά) έχουν ως εξής:
* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.
* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».
* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι... μεταρρυθμιστές και το ναυάγιο
Είναι προφανές ότι η μεταρρύθμιση του κ. Γιάννη Ραγκούση απέτυχε παταγωδώς, όσο προφανείς είναι και οι ευθύνες για την αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.

Ο δεύτερος μεγάλος τομέας όπου ναυάγησε η προσπάθεια μείωσης προσωπικού είναι ο χώρος της Υγείας όπου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρά ταύτα το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.

Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο"

ΣτΕ: Συνταγματικός ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο

Συνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών που έχουν ρυθμιστεί κατόπιν περαίωσης με οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες προέρχονται από εργολαβικά ανταλλάγματα παροχής υπηρεσιών.
Ο συμψηφισμός αυτός προβλέπεται στο άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 άρθρο 83 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων- ΚΕΔΕ.
Ειδικότερα, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φύλαξης Security ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της Δ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτημά της για την καταβολή των σχετικών ενταλμάτων που είχαν εκδοθεί στο όνομα της και αφορούσαν οφειλές του Δημοσίου από παροχή υπηρεσιών της εταιρείας.
Η ΔΟΥ, σύμφωνα με το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ, αποφάσισε τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των ενταλμάτων που προέρχονταν από εργολαβικά ανταλλάγματα παροχή υπηρεσιών προς την εταιρεία, με, πρώτον, μη ληξιπρόθεσμες οφειλές της επίμαχης εταιρείας ύψους 1.396.442 ευρών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης των 24 ισόποσων δόσεων, και, δεύτερον, οφειλές ύψους 389.538 ευρώ που βρίσκονται σε δικαστική διένεξη και εξ αυτού του λόγου είναι σε αναστολή.
Η εταιρεία ασφαλείας υποστήριζε ότι ο συμψηφισμός μη ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέκυψαν από τη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3888/2010 όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 για τη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καταστρατηγεί τις διατάξεις για τη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και προσκρούει στην συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Διοίκηση Πολιτεία.
Επίσης, η εταιρεία υποστήριζε ότι παραβιάζεται η σχετική συνταγματική αρχή που κατοχυρώνει την προσωρινή δικαστική προστασία, με την διάταξη εκείνη του ΚΕΔΕ που επιτρέπει τον συμψηφισμό χρεών προς το Δημόσιο τα οποία έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Το ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθ. Ράντος και εισηγητής η πάρεδρος Θεοδώρα Ζιάμου με την υπ αριθμ. 2164/2012 απόφασή του εκδόθηκε ως «δίκη πιλότος» έκρινε ότι «δεν αντίκειται στο Σύνταγμα το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011» που προβλέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρεών προς το Δημόσιο.
Η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας έκριναν ότι «η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού και επί μη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη ληξιπρόθεσμων δόσεων ρυθμισμένων οφειλών δεν ανατρέπει την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι οφειλέτες του Δημοσίου στη χαριστική προθεσμία που του χορηγήθηκε για την εξόφληση των οφειλών τους μέσω της τμηματικής καταβολής, διότι ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν απαιτεί την καταβολή χρέους, αλλά μόνο το συνυπολογισμό βέβαιων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι η απόφαση της επιτροπής Αναστολών που διατάσσει για λόγους πρόδηλης βασιμότητας του κύριου ένδικου βοηθήματος- κυρίας προσφυγής την αναστολή καταλογιστικής πράξης ή ταμειακής βεβαίωσης στο σύνολο της, εμποδίζοντας την είσπραξη της οφειλής, κωλύει τη διενέργεια συμψηφισμού εκ μέρους του Δημοσίου.
Και τούτο διότι τα αποτελέσματα της προσωρινής απόφασης εξομοιούνται με εκείνα της οριστικής δικαστικής προστασίας και εμπίπτουν στο προστατευτικό πεδίο τόσο του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όσο και του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΣΔΑ.
Αντίθετα, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, «ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν κωλύεται από τη δικαστική αναστολή καταβολής χρεών ή λήψης άλλων μέτρων εκτέλεσης των νομίμων τίτλων για λόγους που δεν ανάγονται στην ύπαρξη της οφειλής».
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικός ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο"

Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αμφιβάλλουν για την δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει σε αυτή, αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δημοσιεύεται σε αρκετά ΜΜΕ.

Για την μεγάλη πλειοψηφία όσων ερωτήθηκαν, «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια. Την άποψη αυτή εξέφρασε το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση.

Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν απαισιοδοξία για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, εάν γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο: το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σε περίπτωση αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Πάντως οι απόψεις των Γερμανών και των Γάλλων εμφανίζονται να έχουν μεταβληθεί κατά τι από το Νοέμβριο του 2011, όταν είχαν ερωτηθεί σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ποσοστό όσων υποστήριζαν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν τότε αντίστοιχα 81% και 73%.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσονται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπαν ότι αντιτίθενται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% ότι δε θέλουν επιστροφή στη λιρέτα. Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε όχι στην επαναφορά του μάρκου.

Η δημοσκόπηση έγινε από την 18η ως την 21η Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία. Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Journal du Dimanche (Γαλλία), ABC (Ισπανία), Bild am Sonntag (Γερμανία) και Corriere della Sera (Ιταλία).

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ"

Θα φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι;

Συνέχεια της παλιάς ιστορίας χαρακτηρίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Χάιντς Ρίχτερ, διαπρεπής γερμανός ιστορικός και άριστος γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας

Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα, σχολιάζει ο καθηγητής προσθέτοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι να επιχειρήσουν τα δυο πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κρατήσουν ζωντανό το παλιό σύστημα:

«Έχουν δώσει μεγάλες υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορούν να κρατήσουν. Ως προς αυτό δεν θα έχουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Η αναίρεση των μέτρων λιτότητας δεν είναι δυνατή. Αμφιβάλω εάν θα γίνει το αποφασιστικής σημασίας βήμα στην Ελλάδα, να φορολογηθούν δηλαδή οι πλούσιοι».

Αυτό θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης στην προσπάθειά της να φέρει λεφτά στα κρατικά ταμεία.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας βιομηχανίας η οποία θα είναι και αντάξια του ονόματός της. Το επόμενο βήμα θα ήταν να επαναφέρει σε λογικά όρια τον αριθμό του προσωπικού στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, το στρατό και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι αναλογικά ο ελληνικός στρατός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη γερμανική Bundeswehr».

Ο «ανένδοτος» του ΣΥΡΙΖΑ


"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυνηγήσει την κυβέρνηση αυτή"
Όσον αφορά το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει κάτι που έχουμε δει ήδη δυο φορές στην ελληνική ιστορία. Μια φορά τη δεκαετία του 1960 υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και τον ανένδοτο αγώνα, και η δεύτερη αρχές της δεκαετίας του 1980, μια παρόμοια κατάσταση αλλά με διαφορετική μορφή υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυνηγήσει την κυβέρνηση αυτή».

Κυνήγι και στους δρόμους, ρωτάμε τον κ. Ρίχτερ;

«Ασφαλώς! Ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την πλευρά του υποσχέθηκε επίσης πάρα πολλά, θα παρακολουθεί με λαϊκιστικό και δημαγωγικό τρόπο τις εξελίξεις, κατεβάζοντας στους δρόμους τους εξοργισμένους πολίτες. Το ερώτημα είναι εάν η σημερινή ολιγαρχία θα καταφέρει να συνεχίσει να διοχετεύει αυτή την οργή προς τα έξω ή εάν αυτή η οργή των απλών πολιτών στραφεί επιτέλους εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».

Μηδενικά τα περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης


Ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία
Όσον αφορά τη συζήτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, ο καθηγητής είναι επίσης κατηγορηματικός:

«(Τα περιθώρια) είναι μηδενικά. Μπορεί σε ορισμένα σημεία να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις, κάποια βοήθεια, αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι έχουν καταλήξει όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς υπέγραψε την περασμένη χρονιά».

Συνεπάγεται ενδεχόμενη αποτυχία αυτών των συνομιλιών και την κατάρρευση της κυβέρνησης, ρωτάμε τον Χάιντς Ρίχτερ;

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα την πιέζει ασφυκτικά. Η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών της υποσχέσεων. Και το ερώτημα είναι πότε η λαϊκή οργή θα στραφεί προς τα μέσα, και το τι θα συμβεί μετά, το φοβάμαι».

dw.de
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα φορολογηθούν επιτέλους οι πλούσιοι;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news