facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Τέλος οι αγροτικές φυλακές για τον Δ. Κουφοντίνα – Τι αλλάζει στις μεταγωγές

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας και αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης αδειών, βάζοντας «φρένο» σε μεταγωγές κρατουμένων.

Η νέα πρόβλεψη, συγκεκριμένα για εγκλήματα τρομοκρατίας, αφορά ουσιαστικά την περίπτωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος παραμένει στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Συνεπώς, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ο τελευταίος θα πρέπει να μεταχθεί από το εν λόγω σωφρονιστικό ίδρυμα και να επιστρέψει, πιθανότατα, στον Κορυδαλλό.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου ανέφερεται πως «απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα».

Το άρθρο 3 για «Μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές» αναφέρει:
Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄181), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη.

Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσειτις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι αγροτικές φυλακές για τον Δ. Κουφοντίνα – Τι αλλάζει στις μεταγωγές"

Frontex: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο

Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να φανερώνει πως η Frontex συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου φιλοξενήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), Φαμπρίς Λεζερί και συζήτησε με ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής, τη φερόμενη εμπλοκή προσωπικού της Frontex σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από την ελληνική ακτοφυλακή.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης ο Φαμπρίς Λεζερί διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής LIBE ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε κάποιο από τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του στο επιχειρησιακό περιβάλλον, λέγοντας πως στις αρχές Μαρτίου έλαβαν χώρα δύο ταχείες διασυνοριακές παρεμβάσεις στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στις 12 Μαρτίου ακολούθησε θαλάσσια επιχείρηση.

Όλα τα κράτη-μέλη καθώς και τα θεσμικά όργανα ήταν υπέρ των παρεμβάσεων. Σκοπός ήταν να ενισχυθεί η κοινή επιχείρηση με περισσότερο προσωπικό και τεχνικά μέσα. Οι παρεμβάσεις διήρκεσαν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ συμμετείχαν και τα 27 κράτη-μέλη. Η Frontex είχε την ευκαιρία να βοηθήσει με τον δικό της εξοπλισμό, και συγκεκριμένα με δικό της αεροπλάνο για την εποπτεία των συνόρων.

Σε σχέση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και τα δημοσιεύματα της 23ης Οκτωβρίου, ο κ. Λεζερί δήλωσε: «Δεν βρέθηκαν στοιχεία από τις υποβληθείσες εκθέσεις ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση εμπλοκή του προσωπικού της Frontex στις επαναπροωθήσεις.

Ούτε για την επιχείρηση «Ποσειδών», ούτε γι’ αυτό το είδος ταχείας επέμβασης στα σύνορα της Ε.Ε.. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σκάφη που συμμετείχαν είχαν εμπλακεί σε κινήσεις επαναπροώθησης. Στις 28 και 29 Απριλίου (ημερομηνίες κατά τις οποίες η Frontex φέρεται να συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις) δεν υπήρξαν καν πτήσεις της Frontex».

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο"

Ποιος δήμαρχος κόλλησε κορωνοϊό τον Πατούλη -Θετικός και αντιπεριφερειάρχης (φωτο)

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στα social media.

Ο ίδιος είπε πως «Eνημερώθηκα από Δήμαρχο που συναντήθηκα τις προηγούμενες μέρες, ότι εμφάνισε συμπτώματα #Covid19. Αμέσως υποβλήθηκα σε έλεγχο και το αποτέλεσμα βγήκε θετικό».

Όπως γνωρίζει η aftodioikisi.gr, είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή συνάντησή του με τον Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου που το Σάββατο ανακοίνωσε ότι ήταν θετικός.

Χθες εξάλλου, βγήκε θετικός μετά από τεστ που έκανε και ένας αντιπεριφερειάρχης, συνεργάτης του κ. Πατούλη που ήταν επίσης στη συνάντηση. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Νίκο Πέππα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος δήμαρχος κόλλησε κορωνοϊό τον Πατούλη -Θετικός και αντιπεριφερειάρχης (φωτο)"

Πάνω από 10 τόνοι λαθραίου καπνού εντοπίστηκαν σε νταλίκα στην Χαλκίδα

Στη σύλληψη 41χρονου ημεδαπού προέβησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, περί λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων (Ν.2960/2001).

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας εντόπισαν και ακινητοποίησαν προς έλεγχο στην περιφερειακή οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, στο ύψος της Αυλίδας, ΙΧΕ φορτηγό όχημα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Κατόπιν ελέγχου προέκυψε, ότι μεταφερόταν λαθραίος χύμα καπνός συνολικού μεικτού βάρους 10.600 κιλών τοποθετημένος εντός 93 χάρτινων κιβωτίων, στερούμενων στο σύνολό τους τελωνειακού ελέγχου, σήμανσης και νόμιμων παραστατικών.

Οι διαφυγόντες δασμοί του κατασχεθέντος καπνού υπολογίζεται ότι ανέρχονται περίπου στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τη κατασχεθείσα ποσότητα θα παράγονταν περί τα 17 εκατ. λαθραία/παραποιημένα τσιγάρα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Χαλκίδας προς υπολογισμό του ακριβούς ύψους των διαφυγόντων δασμών και φόρων, καθώς και το ΙΧΕ φορτηγό όχημα.

Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάνω από 10 τόνοι λαθραίου καπνού εντοπίστηκαν σε νταλίκα στην Χαλκίδα"

Προκλητικός ο Αχιλλέας Μπέος – Στο γήπεδο χωρίς μάσκα

Προκαλεί για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αγνόησε τους κανόνες που ισχύουν για όλους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Αχιλλέας Μπέος βρέθηκε στις κερκίδες του γηπέδου της Ριζούπολης, για να παρακολουθήσει τον αγώνα του νέου ποδοσφαιρικού συλλόγου Βόλου με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε νοσήσει με κορωνοϊό, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε και πάλι εμφανιστεί να κυκλοφορεί στο κέντρο του Βόλου, και πάλι χωρίς μάσκα, δίνοντας το κακό παράδειγμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Αχιλλέας Μπέος – Στο γήπεδο χωρίς μάσκα"

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές στο γραφείο Γκιουλέκα και στην Αρχή Διαφάνειας (VIDEO/ΦΩΤΟ)

Επίθεση με μπογιές εξαπέλυσαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σήμερα μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα οι άγνωστοι έριξαν μαύρες μπογιές και φέιγ βολάν στο Γραφείο του Βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα στον 5ο όροφο και στα γραφεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον 8ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Αγίας Σοφίας 46.

Πληροφορίες του Grtimes.gr αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι το οποίο προσήχθη.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν κάποιοι ότι στη Δημοκρατία ο διάλογος δεν γίνεται ούτε με κρυμμένα πρόσωπα ούτε με τέτοιου είδους άνανδρες επιθέσεις. Όποιος έχει επιχειρήματα τα λέει στα ίσια και αντιπαρατίθεται. Λυπάμαι πάρα πολύ. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε» ανέφερε σε δήλωση  του στο Grtimes.gr για την επίθεση στο γραφείο του ο κ. Κώστας Γκιουλεκας.

Δείτε τις φωτογραφίες του Grtimes.gr από το γραφείο του Κ. Γκιουλέκα:

Βίντεο του Grtimes.gr από τα Γραφεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:


Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο βανδάλων που πέταξαν μπογιές βρέθηκε χθες το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μπογιές στο γραφείο Γκιουλέκα και στην Αρχή Διαφάνειας (VIDEO/ΦΩΤΟ)"

Δένδιας στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο απέναντι στην Τουρκία

Την ικανοποίησή του για τη στάση του Μάικ Πομπέο απέναντι στην Τουρκία εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα στάθηκε στην ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το “ΝΑΤΟ 2030”, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τη διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

Οι σύμμαχοι πρέπει να δείξουν προσήλωση στις αρχές του ΝΑΤΟ

Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Κατέληξε επί του σημείου αυτού, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι δεδομένου ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, o Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για την αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ικανοποίηση για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο απέναντι στην Τουρκία"

Μητσοτάκης σε Μακρόν και Μισέλ: Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται «ψηλά» στην ατζέντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και κατά την επικοινωνία του με τον κ. Μακρόν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δυο επικοινωνίες του αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε δε την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου στα οποία γινόταν αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης σε Μακρόν και Μισέλ: Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας"

Τσαβούσογλου: Η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής

Ενοχλημένος από την τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επιτέθηκε τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά της Γαλλίας προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», υποστηρίζοντας , καταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες,  εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε ενοχλημένος από την σκληρή κριτική που άσκησε ο  Μάικ Πομπέο στη Τουρκία εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», ενώ σημείωσε πως  υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τονίζοντας πως η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή επετέθη και στην Γαλλία υποστηρίζοντας πως η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Τέλος, ανέφερε πως η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής"

Κορωνοϊός: Στα 2.199 τα νέα κρούσματα - 596 διασωληνωμένοι, 111 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.199 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

• 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
• 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
• 413 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

• 538 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 81 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 66 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 43 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
• 70 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 72 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 85 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 56 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

27 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.199 τα νέα κρούσματα - 596 διασωληνωμένοι, 111 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Κρύο και βροχές – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Ο καιρός θα συνεχίσει και αύριο Τετάρτη (02.12.2020) να είναι άστατος με βροχές, καταιγίδες, κρύο και χιόνια.

Τοπικές βροχές θα δώσει ο καιρός στα δυτικά και νότια και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας τις πρωινές ώρες.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από νότιες και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (02.12.2020) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 ως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 5 που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί και από το μεσημέρι στα βόρεια νοτιοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες στη δυτική Κρήτη θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί και από το απόγευμα βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κρύο και βροχές – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει"

Η Ελένη Τουλουπάκη παραδίδει οριστικά τη σκυτάλη της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση της σκυτάλης από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στον νέο προϊστάμενο της νεοσύστατης υπερεισαγγελίας Διαφθοράς που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Και αυτό γιατί την ερχόμενη Πέμπτη συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή «το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η επικεφαλής τώρα της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται τόσο την υπόθεση της Novartis, όσο και μία σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων, θα παραδώσει τις δικογραφίες που χειριζόταν και είναι εκκρεμείς, στον συνάδελφό της ο οποίος θα επιλεγεί από το ΑΔΣ και θα είναι επικεφαλής της νέας υπερεισαγγελίας Διαφθοράς.

Ποιος θεωρείται πιθανότερος επικεφαλής της νεοσύστατης Εισαγγελίας

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του Αρείου Πάγου, για την επίμαχη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Εισαγγελίας Διαφθοράς, επικρατέστερος είναι ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες του ΑΔΣ με την συμμετοχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, θα επιλέξουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι για τα επόμενα τρία χρόνια θα υπηρετούν στη νέα υπερεισαγγελία, που συστάθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, με μοναδικό σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει την σύσταση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών, στην εισαγγελική αυτή νέα υπηρεσία, θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι θα ορίζονται από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και ο προϊστάμενος της νέας υπηρεσίας.

Παράλληλα, το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες με σκοπό τη σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.

Αναφορικά με την διαδοχή των υπό διάλυση Εισαγγελιών, η νομοθεσία προβλέπει:

«Η θητεία των υπηρετούντων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς λήγει αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ελένη Τουλουπάκη παραδίδει οριστικά τη σκυτάλη της Εισαγγελίας Διαφθοράς"

Αγωγή Γιάννη Λαγού κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας

Αγωγή κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με αντικείμενο την δήλωση της κ. Σακελαροπούλου την ημέρα της καταδικαστικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με την αγωγή, που κατέθεσε ο συνήγορός του, Κώστας Πλεύρης, ο ευρωβουλευτής διεκδικεί ως αποζημίωση από την κ. Σακελαροπούλου ποσό 100.000 ευρώ για «ηθικήν παρηγορία και ψυχική ανακούφιση» αφού η επίμαχη δήλωση της, της 7ης Οκτωβρίου, προσέβαλλε σύμφωνα με την αγωγή-το τεκμήριο αθωότητάς του, την προσωπικότητά του, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του, ενώ επιπλέον επηρέασε τους δικαστές που θα δικάσουν και την έφεση του. Ο κ. Λαγός δηλώνει πως το ποσό που θα του επιδικάσει το δικαστήριο θα το διαθέσει στο Δημόσιο Ψυχιατρείο.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή Γιάννη Λαγού κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας"

Πομπέο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ παρέμβαση κατά της Τουρκίας προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντηση ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, είπε ο Πομπέο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν.

Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πομπέο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο"

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Τον έκαψε ζωντανό για χρέος 200 ευρώ - πώς εντοπίστηκε ο δράστης

Ένα χρέος 200 ευρώ από το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η αιτία ενός καβγά που κατέληξε στο φονικό, με θύμα τον 69χρονο ξενοδόχο στην Σαντορίνη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του 20χρονου που συνελήφθη ως δράστης του εγκλήματος χτες το βράδυ.

Ο νεαρός ισχυρίζεται ότι τα χρήματα ήταν τα μεροκάματα με τα οποία ζούσε την οικογένεια του και ότι βρέθηκε σε πολύ δεινή θέση, καθώς ο ξενοδόχος του επιτέθηκε πρώτος όταν του ζήτησε τα δεδουλευμένα και συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα να γίνει το κακό.

Ο 20χρονος, ο οποίος είναι αλβανικής υπηκοότητας και όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα, εντοπίστηκε από τις κάμερες που είναι στην περιοχή του ξενοδοχείου στην Οία, όπου έγινε το έγκλημα.

Συγκεκριμένα, μετά την ανεύρεση του απανθρακωμένου πτώματος, σε δωματιάκι δίπλα στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου την περασμένη Παρασκευή και αφού οι αστυνομικοί είχαν βρει κηλίδες αίματος έξω από το χώρο, είχαν βάσιμη υπόνοια ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την νεκροτομή που έγινε χτες στον Πειραιά.

Εξετάζοντας το υλικό από τις κάμερες είδαν τον νεαρό να κινείται στην περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα και χτες το απόγευμα τον εντόπισαν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Θήρας.

Κατά την διάρκεια της ανάκρισης ο 20χρονος ομολόγησε το έγκλημα και ισχυρίστηκε ότι πήγε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο ξενοδοχείο για να ζητήσει τα 200 ευρώ από τον ξενοδόχο, ο οποίος, όπως είπε, του τα χρωστούσε από πέρσι που εργαζόταν στο ξενοδοχείο του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεαρός, ο οποίος είναι σε κατάσταση σοκ και κλαίει συνέχεια, είπε ότι ο ξενοδόχος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σωματώδης, τον έβρισε και του επιτέθηκε πρώτος να τον χτυπήσει με ένα μπουκάλι σαμπάνια.

Πάλεψαν και ο 20χρονος τον χτύπησε και τον έσπρωξε με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

«Θόλωσε το μυαλό μου», είπε ο 20χρονος και ανέφερε ότι αμέσως μετά έσυρε το πτώμα μέσα στο ξενοδοχείο και στο δωματιάκι δίπλα στην ρεσεψιόν, όπου του έριξε ένα μπουκάλι βότκα και του έβαλε φωτιά, για να σκηνοθετήσει ατύχημα.

Ο νεαρός έχει συλληφθεί άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως είπε περνούσε με τα πόδια τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να εργαστεί στην Ελλάδα για να στέλνει χρήματα στην μητέρα του και τις δυο μικρότερες αδελφές του, καθώς είναι ορφανός από πατέρα και έπρεπε να ζήσει την οικογένειά του.

Ο 20χρονος κρατείται και αναμένεται το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία, με βάση την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Νάξου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στη Σαντορίνη: Τον έκαψε ζωντανό για χρέος 200 ευρώ - πώς εντοπίστηκε ο δράστης"

Κυπριακό: Στην Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πραγματοποιεί σήμερα στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η κα Λουτ συναντήθηκε ήδη με τον Ερσίν Τατάρ και το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον κ. Αναστασιάδη. Κατά πάγια τακτική της δεν προβαίνει σε δηλώσεις. Χθες διαβουλεύτηκε με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και τις θέσεις που έχει διατυπώσει, οι οποίες αφίστανται από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Αναστασιάδη και του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ αναζητεί σε αυτή την πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή με τον Ερσίν Τατάρ να δει πού κινείται και αν υπάρχει πολιτική βούληση αλλά και ευελιξία που να επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της άτυπης συνάντησης «5+1»

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν στον πως δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναμένεται ότι στην παρούσα φάση των πρώτων αυτών επαφών θα συμφωνηθεί σε λεπτομέρεια η δομή ή το περιεχόμενο της άτυπης συνάντησης, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για κάτι τέτοιο όπως επίσης και επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταφέρει στην κ. Λουτ την πρόθεση συμμετοχής σε μια άτυπη συνάντηση «5+1», στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο. Θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση σε λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδεχόμενος και την πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται σε αυτά. Από εκεί και πέρα, θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως η άτυπη συνάντηση θα πρέπει να είναι καθαρά διαδικαστικής φύσεως και η όποια διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ζητημάτων να αφεθεί όταν επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ αναμενόταν να δηλώσει εκ νέου την πρόθεση συμμετοχής του σε μια άτυπη συνάντηση στο επόμενο διάστημα, ωστόσο θα επαναλάμβανε τη θέση του και για άλλες μορφές λύσης, πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κ. Λουτ αναχωρεί εκτός απροόπτου αύριο το πρωί για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό, ενώ θα βρίσκεται σε επαφή μέσω τηλεδιασκέψεων με τη Βρετανία. Η συνάντηση με την Άγκυρα έχει αφεθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου (πιθανόν στις 14 του μήνα). Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας, στοιχείο που δείχνει πως η Άγκυρα θέλει να αναμένει να δει τη στάση της ΕΕ και μετά να συνομιλήσει για συνέχεια στο Κυπριακό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυπριακό: Στην Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ"

Σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού μεταφέρθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, που νοσηλεύεται με διάγνωση Covid-19.

Ο υπουργός είχε κάνει γνωστό το Σάββατο ότι οι γιατροί τού συνέστησαν να νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, «προκειμένου να μου χορηγηθεί και να λειτουργήσει πιο γρήγορα η φαρμακευτική αγωγή».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού μεταφέρθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης"

Μπογδάνος «καρφώνει» Χρυσοχοΐδη

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με ερώτησή του προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με αφορμή την παράσταση πολυπληθούς ομάδας συνδικαλιστών στο υπουργείο Εργασίας στις 26 Νοεμβρίου, ζητά να πληροφορηθεί από τον Μ. Χρυσοχοϊδη «για ποιο λόγο επετράπησαν πολιτικές συγκεντρώσεις», ποιοι είναι και γιατί δεν συνελήφθησαν οι οργανωτές, κάνοντας λόγο για μέλη του ΚΚΕ που εξαιρέθηκαν από τους νόμους και τους κανόνες.  Θυμίζουμε ότι ο Μπογδάνος είχε θέσει και το θέμα των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο πιέζοντας τον Μ. Χρυσοχοϊδη να παρουσιάσει το σχέδιό του.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπογδάνος, επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σε όλη την χώρα, αλλά ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαιτέρως ανησυχητικά φαινόμενα παραβάσεων των υγειονομικών μέτρων αλλά και της προσφάτως ψηφισθείσας νομοθεσίας περί συναθροίσεων και συγκεντρώσεων» με ενδεικτικές συγκεντρώσεις, όπως σημειώνει, «το ‘μαθητικό’ συλλαλητήριο, το όποιο έλαβε χώρα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, αλλά και την συγκέντρωση-διαμαρτυρία μεταναστών από το Ιράκ με την στήριξη μελών του ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Σύνταγμα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπογδάνος «καρφώνει» Χρυσοχοΐδη"

Εμβόλιο κορονοϊού: Αναβάλλεται η γνωμοδότηση για Pfizer και Moderna, από Ιανουάριο τα πρώτα εμβόλια στην ΕΕ

Ο εμβολιασμός των πρώτων Ευρωπαίων κατά της Covid-19 φαίνεται πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της αξιολόγησης των εμβολίων από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την αίτηση των Pfizerr/BioNtech στις 29 Δεκεμβρίου και το αντίστοιχο αίτημα της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Και τα δύο εμβόλια επρόκειτο να αξιολογηθούν από την ΕΜΑ στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο που προέβλεπαν έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η αναβολή της αξιολόγησης σημαίνει ότι η διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Ιανουαρίου.

Μέχρι την Κυριακή, Γερμανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αρχίσουν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι Pfizer/BioNtech, των οποίων το υποψήφιο εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα άνω του 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από κοροναϊό, υπέβαλαν τη Δευτέρα το τελικό αίτημα στην EMA.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία με έδρα το Άμστερνταμ φέρεται να δέχεται πιέσεις από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για ταχεία γνωμοδότηση, δεδομένου ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας αναμένεται να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ακόμα και αυτή την εβδομάδα, ενώ η απόφαση της αμερικανικής FDA αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.

Η ΕΜΑ έχει πάντως διαβεβαιώσει ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις και ότι θα προτείνει την αδειοδότηση εμβολίων εφόσον διαπιστώσει ότι «τα οφέλη υπερσταθμίζουν το ρίσκο».

Μετά τη γνωμοδότηση της EMA το τελικό πράσινο φως θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται να χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να δώσουν έγκριση σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η AstraZeneca, η αξιολόγηση των δεδομένων από την ΕΜΑ δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο κορονοϊού: Αναβάλλεται η γνωμοδότηση για Pfizer και Moderna, από Ιανουάριο τα πρώτα εμβόλια στην ΕΕ"

Κορωνοϊός: Διέρρευσαν κινεζικά έγγραφα που δείχνουν ότι το Πεκίνο είπε ψέματα για τα κρούσματα

Έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, δείχνουν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Η  

Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.

Στις 10 Φεβρουαρίου Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 2.478 νέα κρούσματα Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε περισσότερα από 40.000. Όμως έγγραφο με την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρείστε το απόρρητο», το CDC της Χουμπέι κατέγραφε 5.918 νέα κρούσματα, με 2.345 «επιβεβαιωμένα κρούσματα», 1.772 «κλινικά διαγνωσμένα κρούσματα» και 1.796 «ύποπτα κρούσματα».

Έκθεση από τις αρχές Μαρτίου αναφέρει ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων μέχρι την διάγνωση ανέρχεται σε 23,3 ημέρες. Ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό θα δυσκόλεψε τους ειδικούς να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει στη Χουμπέι επιδημίας γρίπης, με τα κρούσματά της να είναι 20πλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η επιδημία επηρέασε την Ουχάν, αλλά περισσότερο τις πόλεις Γιτσάνγκ και Σιανίνγκ.

Το CNN επισημαίνει ότι, βάσει των εγγράφων, η επιδημία της γρίπης και το ξέσπασμα του κορωνοϊού δεν συνδέονται, όμως η έκταση της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως. Ειδικοί δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η επιδημία της γρίπης είναι πιθανό να δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν και να δώσουν προσοχή σε νέους ιούς.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει τις αποκαλύψεις του CNN, αν και τους ζητήθηκε.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη -και όχι μόνο λάθη που γίνονται όταν αντιμετωπίζεις έναν νέο ιό-, αλλά και γραφειοκρατικά και πολιτικά υποκινούμενα λάθη στον τρόπο που αντιμετώπισαν» την επιδημία, σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Council on Foreign Affairs.

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη, με έναν νέο ιό περιορίζεται κάποιος από την τεχνολογία και άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Διέρρευσαν κινεζικά έγγραφα που δείχνουν ότι το Πεκίνο είπε ψέματα για τα κρούσματα"

Mytilineos: Έπεσαν οι υπογραφές – Θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία

Στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου», προχώρησαν το ελληνικό δημόσιο και ο οριστικός ανάδοχος, Μυτιληναίος Α.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή Σύμβασης για το έργο «Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης της Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου». Η Εταιρεία, μέσω του ανανεωμένου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU) είχε ανακηρυχθεί Οριστικός Ανάδοχος του Έργου.

Συγκεκριμένα, η MYTILINEOS αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής σε μήκος 32 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία. Το αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή τεσσάρων Ανισόπεδων Κόμβων, ενός Ισόπεδου Κόμβου καθώς και την κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 23 χλμ.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κάνοντας χρήση του προβλεπόμενου στη Σύμβαση δικαιώματος προαίρεσης, μπορεί να αναθέσει στη MYTILINEOS εντός δύο ετών πρόσθετη σύμβαση για τη σύνδεση του άξονα «Άκτιο – Αμβρακία» με την Ιόνια Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Η ανάθεση του Έργου στον Τομέα Βιώσιμων Υποδομών αναδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να αναλαμβάνει σύνθετα και απαιτητικά κατασκευαστικά έργα και να τα παραδίδει με συνέπεια και με την ποιότητα που πάντα διακρίνει τη MYTILINEOS.

Η αξία της Σύμβασης για τη MYTILINEOS είναι 73.465.594,83 ευρώ (πλέον 17.631.742,76 ευρώ για ΦΠΑ) και ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 30 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης. Η αξία της σύμβασης προαίρεσης εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ περίπου, προ ΦΠΑ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Mytilineos: Έπεσαν οι υπογραφές – Θα κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία"

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Μπαίνουν στη μάχη 100 φοιτητές ιατρικής! “Δεν μας φοβίζουν οι κίνδυνοι” (Βίντεο)

Συγκινεί η εθελοντική κινητοποίηση των φοιτητών της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Πάνω από 100 φοιτητές έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα ούτως ώστε να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Δεν μπορούσαμε να είμαστε αμέτοχοι σε αυτό που συμβαίνει, κυρίως οι τελειόφοιτοι φοιτητές. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε και να δυναμώσουμε ακόμα και την πρώτη γραμμή. Δε μας φοβίζουν οι κίνδυνοι από τον covid-19. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες ακόμα και στις απλές κλίνες των νοσοκομείων” τονίζουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Μπαίνουν στη μάχη 100 φοιτητές ιατρικής! “Δεν μας φοβίζουν οι κίνδυνοι” (Βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news