facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου δίνει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Η δράση στοχεύει στη στήριξη της λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, οι οποίες πλήττονται από τις επιπτώσεις της έξαρσης της νόσου COVID-19, με την επιχορήγηση της προμήθειας θερμαντικών συσκευών εξωτερικού χώρου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε εξωτερικούς, νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους, όπου ο καλύτερος αερισμός θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, επιλέξιμες είναι οι Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και οι ΚΑΔ που επιδοτούνται είναι οι:

•56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

•56.29.20: Υπηρεσίες καντίνας

•56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών

Επιχορηγείται η προμήθεια θερμαντικού σώματος ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 100 ευρώ για το κάθε θερμαντικό σώμα. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης για κάθε χώρο εστίασης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Οι επιδοτούμενες δαπάνες περιλαμβάνουν: Θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομα/μεμονωμένα ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr/ και διαρκεί από 04/01/2021 και ώρα 15:00 μέχρι 04/03/2021 και ώρα 17:00

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη δράση μπορείτε να απευθυνθείτε ή να ανατρέξετε:

• στο 801 11 36 300 (από σταθερό, με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.)

• στην ιστοσελίδα της δράσης

• στην ιστοσελίδα www.espa.gr

• στα σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων του: www.efepae.gr

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου"

Σουηδία: «Μαύρο» των πολιτών στα μέλη της κυβέρνησης που παραβίασαν τα μέτρα στις γιορτές

Στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση κλονίζεται. Πολλοί πολιτικοί αγνόησαν τις ίδιες τις συστάσεις τους κατά τη διάρκεια των εορτών.

Στο στόχαστρο των πολιτών στη Σουηδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αφού εκείνοι αθέτησαν τις ίδιες τις οδηγίες τους για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (05.01.2021).

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν θεάθηκε σε μια εμπορική στοά, μια υπουργός πήγε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος γιόρτασε τα Χριστούγεννα στα Κανάρια Νησιά: η εορταστική περίοδος ήταν πλούσια σε ενοχλητικές αποκαλύψεις για τους πολιτικούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Aftonbladet, πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 42%) Σουηδούς που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τον μήνα Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, κάτω από ένας στους τρεις (31%) είπε ότι έχει «μεγάλη» ή «αρκετά μεγάλη» εμπιστοσύνη στον Λεβέν. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό ήταν 38%.

Σουηδία: Διαφορετική διαχείριση της πανδημίας

Η Σουηδία ακολούθησε διαφορετική στρατηγική στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς καραντίνες και σχεδόν καθόλου περιοριστικά μέτρα, ωστόσο οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι το αγνόησαν πολλοί πολιτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό που θεάθηκε πολλές φορές να κάνει τα ψώνια του στη Στοκχόλμη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον πήγε επίσης στα μαγαζιά ενώ η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον φωτογραφήθηκε την ώρα που νοίκιαζε χιονοπέδιλα, σε ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Αν και δεν παραβίασαν κανέναν νόμο, όλοι τους αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: να αποφεύγουν τα πλήθη και να μην ταξιδεύουν.

Εξωτικές διακοπές αλά σουηδικά

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε με την περίπτωση του Νταν Ελίασον, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος πήγε διακοπές στα Κανάρια Νησιά για να γιορτάσει με την κόρη του που ζει μόνιμα εκεί. Η κυβέρνηση συνιστούσε σε όλους να μην ταξιδεύουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Ο Ελίασον δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απέφυγε πολλά ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτό ήταν «απαραίτητο» να γίνει.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποπέμψει τον Ελίασον, όμως ο υπουργός Εσωτερικών τον κάλεσε για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον Νταν Ελίασον. Μόνο το 6% τον εμπιστεύεται «πολύ» ή «αρκετά».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: «Μαύρο» των πολιτών στα μέλη της κυβέρνησης που παραβίασαν τα μέτρα στις γιορτές"

Υπόθεση Novartis: 11 ώρες η κατάθεση Στουρνάρα στον Άρειο Πάγο

Έντεκα ώρες διήρκεσε η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, μετά την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας είναι το πέμπτο πολιτικό πρόσωπο, κατά σειρά, που προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου και κατέθεσε για την υπόθεση της Novartis, καθώς προηγήθηκαν οι καταθέσεις του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην υπουργού Υγείας και πρώην Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Και τα πέντε αυτά πολιτικά πρόσωπα που έως σήμερα έχουν προσέλθει στο ανακριτικό γραφείο για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν καταθέσει κατά το παρελθόν σχετικές μηνύσεις αναφορικά με την υπόθεση αυτή.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: 11 ώρες η κατάθεση Στουρνάρα στον Άρειο Πάγο"

Απαγόρευση μετακίνησης σε δήμους Δυτικής Αττικής, Κοζάνης, Κρήτης

Εκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα σε επιβαρυμένες  περιοχές.

Οπως ανακοινώθηκε εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)
Επίσης:
  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας ,Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν:

α) από την Τετάρτη 06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης

β) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου

γ) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης

οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση μετακίνησης σε δήμους Δυτικής Αττικής, Κοζάνης, Κρήτης"

Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για την Αττική - Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά

Ευρύτατη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα αποτυπώνουν τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 44 περιφερειακές ενότητες να βάζουν την υπογραφή τους στον πίνακα των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Προεξάρχουσα στη γεωγραφική κατανομή είναι για ακόμα μία ημέρα η Αττική με 324 θετικές διαγνώσεις από το σύνολο των 928 περιπτώσεων που σημειώθηκαν, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 405, ενώ είχαμε και 40 θανάτους.

Τετραπλάσια τα τεστ – Διπλάσια τα κρούσματα

Σήμερα πλέον αρχίζει να διαφαίνεται η πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα, με τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο να ανέρχεται σε 31.996, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από αυτά της Κυριακής (8.282). Επιστρέφοντας, λοιπόν, σε αυτή τη δυσάρεστη κανονικότητα των 900-1.200 κρουσμάτων, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως αρχίζει πια να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσο περνούν οι ημέρες των γιορτών και βαδίζουμε προς την αποτύπωση του ιικού φορτίου από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πονοκέφαλος για τους ειδικούς παραμένουν οι 405 διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, καθώς ο ρυθμός αποσυμπίεσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εξελίσσεται βραδύτατα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 22 Δεκεμβρίου που σημειώθηκε η πρώτη πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων κάτω από 500, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω των 400.

Φόβος για την Αττική

Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.

Μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην Αττική έδωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω των της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα θετικά νέα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διατηρείται σε σχετικά σταθερά επίπεδα με 99 κρούσματα, η ανησυχία, όμως, εντείνεται για άλλες περιοχές της χώρας, με έμφαση στα επτά νησιά, πλην Κρήτης και Εύβοιας, που σημείωσαν σήμερα ενεργά κρούσματα. Μπορεί ο αριθμός προς το παρόν να μην είναι μεγάλος, ωστόσο οι ειδικοί αγωνιούν για την εκεί εξέλιξη της κατάστασης, λόγω των αναγκών για αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα στα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Έξαρση στην περιφέρεια

Συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν σήμερα διψήφιο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού. Η Ροδόπη εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με 55 νέα ενεργά κρούσματα, ενώ την κούρσα συνεχίζει η Βοιωτία με 36. Στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της Βοιωτίας, μάλιστα, επιβλήθηκε νωρίτερα το απόγευμα αυστηρό lockdown έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. «Πηγή του κακού» για τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην περιοχή είναι πιθανότατα η συρροή πιστών στη θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπου στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Μεγάλο «θόρυβο» στα ζητήματα του κορωνοϊού συνεχίζει, πάντως, να προκαλεί και η Κοζάνη, όπου σήμερα σημειώθηκαν 32 νέες διαγνώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και πέντε στελέχη του κλήρου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την τοπική κοινωνία, τα κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από χειροτονία διακόνου στην Ιερά Μονή Κοσμά του Αιτωλού στην Άρδασσα, όπου φέρεται να παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκα και αποστάσεις).

Τέλος, στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ εντύπωση προκάλεσαν και τα 10 κρούσματα στα Χανιά, καθώς πρόκειται για ξαφνική και ανησυχητική αύξηση στην περιοχή της Κρήτης, που καθ΄όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού θεωρείται «πράσινη ζώνη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» για την Αττική - Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα μετά την Πρωτοχρονιά"

Βρετανία: Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 60.000 τα ημερήσια κρούσματα – Ένας στους 50 κατοίκους έχει προσβληθεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερες από 60.000 περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19 μέσα σε χρονικό διάστημα 24ωρών.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 60.916 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ ανακοινώθηκε πως ακόμη 830 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο, από τους 407 θανάτους που αναφέρθηκαν χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η χώρα, που παρά την ταχύτερη έναρξη του εμβολιασμού από κάθε άλλη στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περισσότερο μολυσματική μετάλλαξη του ιού, τέθηκε από σήμερα, στο σύνολό της, σε κατάσταση νέου καθολικού lockdown, παρόμοιας αυστηρότητας με εκείνων του Μαρτίου, με εντολές για παραμονή στο σπίτι.

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και δυστυχώς θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υπηρεσίες υγείας στην καρδιά του χειμώνα», δήλωσε η δρ. Ιβόν Ντόιλ διευθύντρια της Υπηρεσίας Προστασίας της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. «Γι αυτό το λόγο αν μπορούμε, πρέπει να μένουμε σπίτι».

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διατηρείται πάνω από 50.000 τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται στη Βρετανία έχει επίσης αυξηθεί μετά την κορύφωση του πρώτου κύματος πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ένας στους 50 κατοίκους της Βρετανίας έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ το 23% όλων των κατοίκων άνω των 80 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως στόχος είναι να πραγματοποιηθούν περίπου  14 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 60.000 τα ημερήσια κρούσματα – Ένας στους 50 κατοίκους έχει προσβληθεί"

Μετακίνηση -Θεοφάνεια: Ποιος κωδικός SMS δεν θα ισχύσει

Τα Θεοφάνεια δεν θα εορταστούν φέτος, εν μέσω του lockdown, όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο να «παγώσει» τη χαλάρωση των μέτρων που αρχικά ίσχυε έως τις 7 Ιανουαρίου. Έτσι, στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη,  οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033 για τους προβλεπόμενους κωδικούς. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση για την οποία είναι απαραίτητο το έγγραφο από τον εργοδότη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 και όχι από τις 22:00.

Παράλληλα, δεν θα υπάρχει αυτή τη φορά πρόβλεψη για οικογενειακές συναθροίσεις, όπως συνέβη στις γιορτές, στέλνοντας τότε τον κωδικό 6. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033 μόνο για τους προβλεπόμενους κωδικούς. Υπενθυμίζεται πως μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί μεταξύ 21:00 – 05:00 και αυτοί είναι για υγεία, βόλτα με το κατοικίδιο ή εργασία, όπου στην τελευταία περίπτωση είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακίνηση -Θεοφάνεια: Ποιος κωδικός SMS δεν θα ισχύσει"

Ρίχνει τους τόνους ο Αρχιεπίσκοπος – Δεν θα τελέσει τον αγιασμό των υδάτων – Ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς

Σε μία κίνηση καλής θέλησης, δίνοντας το καλό παράδειγμα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και δεν θα τελέσει όπως αρχικά είχε αποφασιστεί μόνος του τον αγιασμό των υδάτων σε θαλάσσια περιοχή εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε πριν από λίγο στους μητροπολίτες της ελλαδικής Εκκλησίας.

Παραμένει, βέβαια, η απόφαση για άνοιγμα των ναών στους πιστούς αύριο, σχετικά με την οποία ο αρχιεπίσκοπος ζητά την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τα οποία ίσχυσαν και για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο ίδιο πνεύμα της καλής θέλησης, ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή η αυριανή λειτουργία στους ναούς της αρχιεπισκοπής να είναι σύντομη και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 08:30 π.μ.

Παράλληλα, ρίχνει το γάντι στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας την ανάγκη για συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει, αναφέρει κλείνοντας η σχετική ανακοίνωση.

Δείτε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει.

 orthodoxia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρίχνει τους τόνους ο Αρχιεπίσκοπος – Δεν θα τελέσει τον αγιασμό των υδάτων – Ανοιχτοί οι ναοί για τους πιστούς"

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της κοινωνικοποίησης στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής και του καθημερινού προγράμματος των οικογενειών, αποφασίσαμε την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών από την 11η Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξετάζοντας πολύ προσεκτικά όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, έθεσε το πλαίσιο των οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία τους και βάσει αυτών λαμβάνουμε όλα τα μέτρα μεριμνώντας τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού όσο και των παιδιών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου"

Ρεβεγιόν και εκκλησιασμοί σκόρπισαν τον κορονοϊό και έβαλαν σε σκληρό lockdown τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

Τα ρεβεγιόν και οι πολυπληθείς παρουσίες των πιστών στους ναούς την ημέρα των Χριστουγέννων σκόρπισαν τον  κορονοϊό στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων Βοιωτίας. Το γεγονός, ως γνωστόν, υποχρέωσε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να θέσει την περιοχή σε κατάσταση lockdown.

Από αύριο Θεοφάνεια (σ.σ. 06.01.2021) το πρωί η πόλη της Βοιωτίας τίθεται σε σκληρή καραντίνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα «χτύπησαν» κόκκινο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 40 κρούσματα, ενώ συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις και τα test με τους ειδικούς και τους τοπικούς φορείς να φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όλα ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν διαπιστώθηκε ότι ο ιερέας του ναού του Αγίου Χαραλάμπους έχει νοσήσει από τον ιό. Ο κληρικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου και νοσηλεύεται έως και σήμερα σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας.

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στις δημοτικές αρχές της περιοχής και αμέσως ειδοποιήθηκαν υγειονομικά κλιμάκια τα οποία ξεκίνησαν να υποβάλλουν σε rapid τεστ τους κατοίκους. Μιλώντας στο newsit.gr o δήμαρχος Αλιάρτου αναφέρει ότι όλα προήλθαν από την χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας για τον ιό κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

«Η εξάπλωση προήλθε από τους ναούς όπου πήγαν οι πιστοί αλλά και από συγκεντρώσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες στα σπίτια. Και εμείς τα μάθαμε εκ των υστέρων», λέει ο Γιώργος Ντασιώτης και συνεχίζοντας προσθέτει: «Πολλοί που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι είχαν επισκεφτεί σπίτια γνωστών και συγγενών τους. Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας από κάποιους με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση».

Όσον αφορά τώρα για τη διασπορά μέσω των εκκλησιών αυτή οφείλεται κυρίως – όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες – από τη λειτουργία που έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων στο ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους. «Εκτός από τον ιερέα κανένα άλλο άτομο που έχει νοσήσει δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Και οι σχεδόν 40 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οφείλω να πω ότι μετά τη διασωλήνωση του ιερέα, πάρθηκαν από όλους τους κατοίκους μέτρα αυτοπεριορισμού. Βάσει του ΦΕΚ που έχει εκδοθεί σε lockdown μπαίνει συνολικά όλος ο δήμος».

Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων: Τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00΄ έως τις 05:00΄ απαγόρευση οποιαδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του Δήμου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Κοινότητας.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη 06/01/2021 και ώρα 06:00΄ μέχρι την Παρασκευή 15/01/2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεβεγιόν και εκκλησιασμοί σκόρπισαν τον κορονοϊό και έβαλαν σε σκληρό lockdown τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων"

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των Εκκλησιών - Δεν προσέφυγε η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία του κοινού από την διασπορά του COVID-19 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε σήμερα τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μάιρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.

Να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της ορκομωσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, νωρίτερα σήμερα.

Ο διάλογος των δύο ανδρών είχε συναινετικό χαρακτήρα και στη διάρκειά του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο «η Εκκλησία να βάλει πλάτη».

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει νέα εγκύκλιος από την Ιεραρχία για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων.

Στη λογική της ήπιας επιτήρησης κινείται το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή συναθροίσεων σε εκκλησίες ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα απο νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα υπάρχουν συχνές περιπολίες σε σημεία όπου υπάρχουν ιεροί ναοί, ηχητικά μηνύματα απο την Αστυνομία και συστάσεις στους πιστούς ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των Εκκλησιών - Δεν προσέφυγε η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια"

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για τα Θεοφάνεια

Ο καιρός αύριο, στα Θεοφάνεια, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα δυτικά προβλέπονται τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της δυτικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση: Πώς θα είναι ο καιρός τα Θεοφάνεια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Άνεμοι: Νότιοι 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία λίγα χιόνια στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στις Κυκλάδες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για τα Θεοφάνεια"

Κορωνοϊός: Στα 928 τα νέα κρούσματα - 405 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (66.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 83.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Aναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα: 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 53
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 4
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 7
ΑΧΑΪΑΣ 10
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 36
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 46
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 6
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 33
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 57
ΕΒΡΟΥ 22
ΕΥΒΟΙΑΣ 7
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 17
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1
ΘΑΣΟΥ 6
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 99
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 4
ΚΑΒΑΛΑΣ 14
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 9
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 17
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 75
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 9
ΚΙΛΚΙΣ 15
ΚΟΖΑΝΗΣ 32
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 33
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 10
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 9
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
ΝΑΞΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΞΑΝΘΗΣ 20
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 27
ΠΕΛΛΑΣ 7
ΠΙΕΡΙΑΣ 8
ΡΟΔΟΠΗΣ 55
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 30
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 8
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 10
ΦΩΚΙΔΑΣ 2
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 11
ΧΑΝΙΩΝ 10
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 7

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 928 τα νέα κρούσματα - 405 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι"

Άνοιξε η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5

Από σήμερα, Τρίτη 5/1/2021, οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης προβλέπεται να ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης  (ΦΕΚ 7/Β/4-1-2021), σχετικά με τη «Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο 2020».

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπως και στον προηγούμενο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων,  θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 5"

Lockdown: Γλέντι αρραβώνα στη Θεσσαλονίκη – Χειροπέδες και πρόστιμο στον μέλλοντα γαμπρό

Εν μέσω lockdown οργάνωσαν γλέντι αρραβώνων. Το περιστατικό συνέβη στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και το πάρτι έληξε άδοξα με πρόστιμα και σύλληψη του μέλλοντα γαμπρού.Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο ύστερα από καταγγελία για παραβίαση του lockdown και συνέλαβαν τον υποψήφιο γαμπρό ως φερόμενο διοργανωτή. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ πρόστιμα 300 ευρώ βεβαιώθηκαν σε έξι καλεσμένους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συμμετέχοντες στο γλέντι του αρραβώνα ήταν περισσότεροι, αλλά πρόλαβαν και αποχώρησαν στη θέα των αστυνομικών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που τον παρέπεμψε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Δικηγόρος και γιατρός

Εξάλλου, με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ τιμωρήθηκε δικηγόρος που σύμφωνα, με την ΕΛ.ΑΣ., παραβίασε τα μέτρα κατά της διάδοσης του ιού. Ο δικηγόρος φέρεται να μην τήρησε τα προβλεπόμενα για τα επαγγελματικά ραντεβού, με αποτέλεσμα κατά τη στιγμή του αστυνομικού ελέγχου να βρεθούν στο γραφείο του περισσότεροι πελάτες από όσους επιτρέπει ο νόμος. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, στον καθένα, σε έξι πελάτες.

Στο μεταξύ, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι διεγράφη πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε γιατρό από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πήγαινε για εφημερία στο νοσοκομείο της Βέροιας και, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν είχε μαζί του τα προβλεπόμενα έγγραφα μετακίνησης. Ο ίδιος προσέφυγε κατά του προστίμου και η ένσταση έγινε δεκτή. Η υπόθεση έγινε γνωστή με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Γλέντι αρραβώνα στη Θεσσαλονίκη – Χειροπέδες και πρόστιμο στον μέλλοντα γαμπρό"

Μέτωπο Μέρκελ-Πούτιν για κοινή παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στο ενδεχόμενο «από κοινού παραγωγής εμβολίων», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την ώρα που η Μόσχα επιδιώκει την ενίσχυση των παραγωγικών της δυνατοτήτων στον τομέα.

Κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού» και «η έμφαση δόθηκε στις προοπτικές από κοινού παραγωγής εμβολίων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επαφές για το θέμα αυτό ανάμεσα στους υπουργούς Υγείας και άλλους ειδικευμένους θεσμούς των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της διευθέτησης της σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, κρίση η οποία έχει «παγώσει» μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων είναι νεκρό γράμμα.

Το ρωσικό εμβόλιο βαπτίσθηκε Sputnik V και έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα που παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι σε μία ανακοίνωση που κρίθηκε πρόωρη, τον Αύγουστο, πριν ακόμη την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των φάσεων Ι και ΙΙ και πριν από την έναρξη των δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ και την δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Ο εμβολιασμός του ρωσικού πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του Δεκεμβρίου και παρτίδες του έχουν σταλεί στην Λευκορωσία, την Σερβία και την Αργεντινή. Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ΄ότι δεν διαθέτει ικανότητες για την ταχεία παραγωγή των αναγκαίων ποσοτήτων.

Η Ινδία θα συμβάλει με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου και συμφωνίες σύμπραξης έχουν υπογραφεί με την Βραζιλία την Κίνα και την Νότια Κορέα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτωπο Μέρκελ-Πούτιν για κοινή παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού"

Αποπομπή του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας με εντολή Κικίλια

Την παραίτηση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, ζήτησε ο Βασίλης Κικίλιας, μετά από καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προέβη σε καταγγελίες για «τρομοκράτηση του προσωπικού» στο νοσοκομείο Καρδίτσας, δημοσιοποιώντας ένα έγγραφο, στο οποίο οι θα πρέπει να υπογράψουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, το οποίο αναφέρει ότι συναινούν στον εμβολιασμό παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο – ακόμη και «θανατηφόρες».

Στο έγγραφο, στο οποίο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, αναφέρονται δύο επιλογές για τον εμβολιαζόμενο: «Συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό, παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι πλήρως γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο ακόμα και θανατηφόρες» ανέφερε η μία επιλογή στο έγγραφο.

Η άλλη επιλογή ανέφερε: «Δεν συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό για προσωπικούς λόγους και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ακόμη κι αν γνωρίζω τους κινδύνους της νόσου».

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και έδωσε εντολή στον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί η διακίνηση εγγράφου συναίνεσης για τον εμβολιασμό από την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου, κατά παράβαση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και να αποδοθούν ευθύνες.

Το έγγραφο ανακλήθηκε άμεσα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποπομπή του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας με εντολή Κικίλια"

Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει στην προσπάθεια

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει στην προσπάθεια"

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές

Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο  σε νέες περιοχές, καθώς πρέπει να επανελεγχθούν πάνω από 11 εκατομμύρια δικαιώματα σε 36 περιφερειακές ενότητες ενώ δίδεται περιθώριο ενός χρόνου στους ιδιοκτήτες που είτε ξέχασαν είτε έχασαν όλες τις προθεσμίες προκειμένου να δηλώσουν και να σώσουν την περιουσία τους.

Η εφημερίδα  «Τα Νέα» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις περιοχές που ξεκινά η συλλογή δηλώσεων κι αυτές που αρχίζει η ανάρτηση, για το τι ισχύει με τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα - και πότε θα αρχίσουν να επιβάλλονται- αλλά και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους ιδιοκτήτες, τοπογράφοι –μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Μέσα στο 2021 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο –και τελευταίο -7% της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, τον Μάρτιο αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο, ενώ  ακολουθούν οι Κυκλάδες.

Τον Αύγουστο έρχεται η σειρά για τα Χανιά και το Ηράκλειο (ένα τμήμα του) ενώ τον Δεκέμβριο ακολουθούν η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα.

Εν τω μεταξύ,  το «πάγωμα» για έξι μήνες των προστίμων συνεπάγεται μια άτυπη παράταση –για όλη τη χώρα –στη συλλογή δηλώσεων .Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και το Δημόσιο έχουν στη διάθεση τους ένα περιθώριο έως τον ερχόμενο Μάιο για να δηλώσουν ψηφιακά στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.

Τα νέα πρόστιμα

Τα νέα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά το Πάσχα και θα είναι κλιμακωτά. Με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, τα πρόστιμα υπολογίζονται, κατά τις πληροφορίες, με βάση την αξία κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται. Διευκρινίζεται ότι η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί σε ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης του υπολογισμού (300 ευρώ), τότε θα είναι 15 ευρώ. Για το θέμα των προστίμων αναμένεται να υπάρξει εξειδίκευση με νέα υπουργική απόφαση.

Πού ξεκινά η ανάρτηση

Οι 36 περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση φέτος (κατά αλφαβητική σειρά) είναι: Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας), Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα , Δυτική Αττική ( Μέγαρα, Οινόη), Έβρος, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη , Ιωάννινα, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος, Καστοριά, Κορινθία, Λάρισα, Λασίθι , Λευκάδα , Μαγνησία,Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος , Σποράδες, Φθιώτιδα,Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται πως όλη η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά.

ktimatologio_map

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας .Σε αυτό το στάδιο οι ιδιοκτήτες αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους , ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Σημειώνεται πως τα στοιχεία επικοινωνίας επικαιροποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Η διάρκεια ανάρτησης είναι δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους μένουν στο εξωτερικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε νέες περιοχές"

Στην Βουλή η δικογραφία της Folli Follie για Φλαμπουράρη και Χαρίτση

Μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διαβιβάζεται στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της Folli Follie, προκειμένου να διευρυνθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών, Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση.

H δικογραφία διαβιβάζεται αμελλητί όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό διαβιβαστικό ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ’ άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από Υπουργούς, Βουλευτή και φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά, με τον εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη, η δικογραφία
διαβιβάζεται στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας, προκειμένου η Εισαγγελία να μπορέσει να προχωρήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως τυχόν συμμετόχου σε πράξεις πρώην Υπουργών και φυσικών προςώπων.

Συνεχίζεται η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη για τον Μάκη Μπαλαούρα

Όσο αφορά τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, η έρευνα συνεχίζεται από την τακτική δικαιοσύνη καθώς δεν συντρέχουν λόγοι βουλευτικής ασυλίας στο πρόσωπό του. Ως εκ τούτου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο «στόχαστρο» της έρευνας έχουν μπει και οι ιδρυτές της εταιρείας και ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie που φέρονται να είχαν γνώση των αποκαλυπτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων περί “ισχυρών συμμάχων του ομίλου” τη χρονική περίοδο που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η έρευνα από τις ελεγκτικές και δικαστικές αρχές.

Την ίδια στιγμή, από το αρχείο ανασύρθηκε και η δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για τις οποίες διενεργείται πλέον νέα έρευνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Βουλή η δικογραφία της Folli Follie για Φλαμπουράρη και Χαρίτση"

SMS Μετακίνησης - Θεοφάνεια: Ποιος κωδικός SMS στο 13033 δεν θα ισχύσει

Τα Θεοφάνεια δεν θα εορταστούν φέτος, εν μέσω του lockdown, όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο να «παγώσει» τη χαλάρωση των μέτρων που αρχικά ίσχυε έως τις 7 Ιανουαρίου. Έτσι, στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη,  οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033 για τους προβλεπόμενους κωδικούς. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση για την οποία είναι απαραίτητο το έγγραφο από τον εργοδότη. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 και όχι από τις 22:00.

Καμία πρόβλεψη για μετακινήσεις, ανήμερα των Φώτων

Παράλληλα, δεν θα υπάρχει αυτή τη φορά πρόβλεψη για οικογενειακές συναθροίσεις, όπως συνέβη στις γιορτές, στέλνοντας τότε τον κωδικό 6. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο 13033 μόνο για τους προβλεπόμενους κωδικούς. Υπενθυμίζεται πως μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί μεταξύ 21:00 – 05:00 και αυτοί είναι για υγεία, βόλτα με το κατοικίδιο ή εργασία, όπου στην τελευταία περίπτωση είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " SMS Μετακίνησης - Θεοφάνεια: Ποιος κωδικός SMS στο 13033 δεν θα ισχύσει"

«Έσβησαν» το πρόστιμο του γιατρού που πήγαινε στην εφημερία του – Τι λέει στο GRTimes

Δεκτή έγινε η ένσταση του γιατρού Αθηνόδωρου Παυλίδη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, ενώ κατευθυνόταν στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου είχε εφημερία. Ο ίδιος μιλώντας στο GRTimes, κάνει λόγο για ένα «ατυχές συμβάν», δηλώνοντας ότι εκφράζεται πλήρως από την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, η οποία καταδικάζει την «υπερβολική αυστηρότητα των αρχών».

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε στον γιατρό Αθηνόδωρο Παυλίδη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε τυχαίο έλεγχο της τροχαίας στα διόδια των Μαλγάρων, δεν έφερε τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία δικαιολογούν τη μετακίνησή του, αλλά μόνο την ιατρική του ταυτότητα και το πρόγραμμα των εφημεριών του Νοσοκομείου Βέροιας, το οποίο ανέφερε το όνομά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παυλίδης, προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα στην αστυνομία, τα οποία πιστοποιούσαν ότι κατευθυνόταν προς την εργασία του και ύστερα από ένσταση, το διοικητικό πρόστιμο που του είχε επιβληθεί διαγράφηκε.

«Πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός, στο οποίο δε θα ήθελα να δώσω περαιτέρω έκταση», αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Παυλίδης. «Προσκόμισα τα απαραίτητα έγγραφα και το πρόστιμο διαγράφηκε. Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, με καλύπτει πλήρως», κάνοντας λόγο για υπερβολική αυστηρότητα των αρχών.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας έχει ως εξής:

“Ο Iατρικός Σύλλογος Ημαθίας έγινε αποδέκτης διαμαρτυρίας – καταγγελίας του μέλους του-ιατρού παθολόγου κ. Παυλίδη Αθηνόδωρου, σχετικά με επιβολή προστίμου σε βάρος του – για άσκοπη μετακίνηση – από την τροχαία στα διόδια Μαλγάρων.

Ο ιατρός είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο νοσοκομείο Βέροιας ως παθολόγος, στον τομέα δηλαδή που έχει αφιερωθεί «ψυχή τε και σώματι» στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο ιατρός την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021 μετέβαινε στο νοσοκομείο, καθώς είχε εφημερία. Η επίδειξη της ιατρικής ταυτότητας και του προγράμματος εφημεριών του νοσοκομείου Βέροιας δεν ήταν αρκετά κατά τον έλεγχο από την τροχαία στα διόδια Μαλγάρων. Άλλωστε, εάν όντως ήταν άσκοπη μετακίνηση, δεν έπρεπε να του επιτραπεί η συνέχιση της διαδρομής (Ο ιατρός μετέβη στο νοσοκομείο Βέροιας και εφημέρευσε κανονικά).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας με λύπη του καταδικάζει την υπερβολική αυστηρότητα που επεδείχθη στην μετακίνηση του ιατρού μέλους του και μάλιστα σε εφημερία Κυριακής, όπου η παρουσία του ήταν «εκ των ων ουκ άνευ».

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που σχετίζονται με το περιστατικό να επιληφθούν, ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες ατυχείς καταστάσεις. Ειδικά στον καιρό της πανδημίας, ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε να παραμείνει όρθια η κοινωνία. Τα χειροκροτήματα στους «ήρωες» της πανδημίας πρέπει να έχουν και έμπρακτη εφαρμογή και να μην είναι μόνο λεκτικές ανακοινώσεις”.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσβησαν» το πρόστιμο του γιατρού που πήγαινε στην εφημερία του – Τι λέει στο GRTimes"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news