facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Άνω Λιόσια: Άνδρας έπινε καφέ στο μπαλκόνι του όταν ξαφνικά όταν ξαφνικά του καρφώθηκε βολίδα στο πόδι

Ένας άνδρας καθόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στα Άνω Λιόσια, όταν, ξαφνικά, μία σφαίρα τον τραυμάτισε στο πόδι σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Σκύβω να πιω καφέ και με το που σηκώνω το κεφάλι, ακούω τρεις πυροβολισμούς. Δεν ήταν από τα Άνω Λιόσια, ήταν από το Ζεφύρι», είπε ο άνδρας, μιλώντας στον ANT1 και πρόσθεσε ότι «κατευθείαν καρφώνεται η αδέσποτη σφαίρα πάνω από το γόνατο».

Όπως τόνισε, εάν ήταν «λίγο πιο μπροστά εκείνη την ώρα» η αδέσποτη σφαίρα θα μπορούσε να τον έχει τραυματίσει «στο κεφάλι», με ενδεχομένως τραγικά αποτελέσματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω Λιόσια: Άνδρας έπινε καφέ στο μπαλκόνι του όταν ξαφνικά όταν ξαφνικά του καρφώθηκε βολίδα στο πόδι"

Ενημέρωση Πυροσβεστικού Σώματος: Eκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο!

Σε ενημερώση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το πυροσβεστικό σώμα, αναφέρεται πως τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώιηκαν 41 δασικές πυρκαγιές, με τις περισσότερες να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από Ω/18:00/28-07-2023 έως Ω/18:00/29-07-2023 εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα.

Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας απογευματινές ώρες σήμερα έχει οριοθετηθεί.

Επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου 1 Α/Φ από την Κροατία και 1 Ε/Π.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς είναι σε εξέλιξη.

Επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 Ε/Π.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Κέρκυρα και στη Μαγνησία, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π από τις Η.Π.Α. Σημειώνεται ότι η Αμερική έχει διαθέσει ήδη 4 Ε/Π Black-Hawk, ενώ αναμένονται και 3 ελικόπτερα Chinook.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Επίσης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση Πυροσβεστικού Σώματος: Eκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο!"

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Πέθανε ο 22χρονος που είχε τραυματιστεί βαριά – Στους 2 οι νεκροί

Πέθανε ο 22χρονος που τραυματίστηκε από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος. Στους δύο οι νεκροί της τραγωδίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουλίου εξέπνευσε ο νεαρός που νοσηλευόταν διασωληνωμένος, λόγω του πολύ σοβαρού τραυματισμού που υπέστη από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, στην περιοχή Μποζαΐτικα την προηγούμενη Κυριακή, 23 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το Tempo24.news, ο 22χρονος Ρομά, νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, όμως δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στους δύο ανέρχονται πλέον οι νεκροί της τραγωδίας, καθώς από την πτώση της γέφυρας σκοτώθηκε επί τόπου ένας 44χρονος Ρομά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Πέθανε ο 22χρονος που είχε τραυματιστεί βαριά – Στους 2 οι νεκροί"

Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών στη Μύκονο – Στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία από πέντε βίλες

Αλβανός δραπέτης -που καταζητούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια- ήταν αρχηγικό μέλος συμμορίας διαρρηκτών που δρούσε στη Μύκονο και την οποία εξάρθρωσε η Αστυνομία

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ ο 32χρονος κακοποιός είχε αποδράσει τον Ιούνιο του 2018 από το Αστυνομικό Τμήμα Αργυρούπολης με εννέα ακόμη κρατούμενους.

Ο νεαρός δραπέτης, με τρείς ομοεθνείς του, από τις 16 έως 22 Ιουλίου είχαν διαρρήξει πέντε βίλες στο νησί των ανέμων.

Στην τελευταία τους κλοπή σε πολυτελή βίλα στη περιοχή Καλαφάτης, εκτός των χρημάτων και των χρυσαφικών αφαίρεσαν και ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά, που τους πρόδωσαν, καθώς ο αμερικανός κάτοχός τους, μέσω εφαρμογής που είχε στο κινητό του εντόπισε το στίγμα τους και ενημέρωσε την αστυνομία.

Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τους τέσσερις Αλβανούς διαρρήκτες σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κοντά στο Αεροδρόμιο και τους πέρασαν χειροπέδες.

Στην κατοχή τους και στο αυτοκίνητο τους, βρήκαν πλήθος κλοπιμαίων που είχαν αφαιρέσει από τις πέντε βίλες που είχαν διαρρήξει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε συμμορία διαρρηκτών στη Μύκονο – Στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία από πέντε βίλες"

Καιρός αύριο: Έως 38 βαθμούς η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση

Ζεστός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο Κυριακή, 30 Ιουλίου. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς. Δεν αποκλείονται κάποιες τοπικές βροχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια και τη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έως 38 βαθμούς η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση"

Μουριά Αρχ. Ολυμπίας: Πληροφορίες για απόπειρα εμπρησμού σε δάσος - Προσήχθη ύποπτος από το ανακριτικό της ΠΥ

Συνεχίζεται το παιχνίδι του κλέφτη με τον αστυνόμο με άτομο που επιχειρεί, τις τελευταίες ώρες, να βάλει φωτιά σε διάφορα σημεία γύρω από την Αρχ. Ολυμπία και τον Πύργο.

Νεότερη πληροφορία κάνει λόγο για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, ο φερόμενος ως ύποπτος για εμπρησμό έχει προσαχθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

ilialive 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μουριά Αρχ. Ολυμπίας: Πληροφορίες για απόπειρα εμπρησμού σε δάσος - Προσήχθη ύποπτος από το ανακριτικό της ΠΥ "

Μύκονος: 22χρονη κατήγγειλε ότι τη βίασαν σε πάρκινγκ και της έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ

Μια 22χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού τα ξημερώματα του Σαββάτου στο πάρκινγκ πολύ γνωστού κλαμπ στη Μύκονο.

Η κοπέλα που ήταν στην Μύκονο για διακοπες στην καταγγελία για τον βιασμό αναφέρει ότι στις  4:00 τα ξημερώματα ενώ βρίσκονταν  στο χώρο στάθμευσης  νυχτερινού μαγαζιού, την προσέγγισε ένας  άντρας, ο οποίος μιλούσε σπαστά ελληνικά και ήταν ηλικίας 30-40 ετών.

Οπως είπε στους αστυνομικούς στην αρχή συνομίλησαν και μετά από λίγο ξαφνικά την ακινητοποίησε και τη βίασε.
Στη συνέχεια, όταν η κοπέλα επέστρεψε στο σπίτι της, διαπίστωσε ότι ο δράστης της είχε κλέψει  κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Την έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου που θα προσπαθήσει να ταυτοποιήσει τον δράστη μέσα από τη συλλογή υλικού από κάμερες ασφαλείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: 22χρονη κατήγγειλε ότι τη βίασαν σε πάρκινγκ και της έκλεψαν κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ"

Λέσβος: Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης μεταναστών – Εμπλοκή ΜΚΟ και διαμενόντων στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή (21) ατόμων, μεταξύ των οποίων, μέλη Μ.Κ.Ο. και διαμένοντες σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της νήσου Λέσβου, ενώ στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνονται (16) ακόμη άτομα

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης

Ιστορικό Υπόθεσης

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών και Αξιωματικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και την ουσιαστική συνδρομή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, διεξήγαγε από το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2022 μέχρι και την 25 Ιούλιου 2023, ποινικού περιεχομένου έρευνα για τις μεταναστευτικές ροές-αφίξεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023.

Μετά από σχετική, από την Εισαγγελική Αρχή, αξιολόγηση των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της τον μήνα Νοέμβριο του 2022, παραγγέλθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προς διερεύνηση-διακρίβωση τέλεσης του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται μέσω συνεργασίας των μελών της σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος και επιδιώκει την τέλεση του κακουργήματος της διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι, κατά το χρονικό διάστημα, από 01-09-2022 έως και 30-04-2023 στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου συνολικά αφίχθησαν εκατόν τριάντα εννέα (139) μεταναστευτικές ροές, κατά τις οποίες εισήλθαν στο νησί της Λέσβου τέσσερις χιλιάδες πενήντα (4.050) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου στο πλαίσιο εντοπισμού νεοεισερχομένων ατόμων σε χερσαίες περιοχές της νήσου Λέσβου, σχηματίσθηκαν εκατόν τριάντα πέντε (135) ποινικές δικογραφίες σε βάρος τριών χιλιάδων εννιακοσίων σαράντα επτά (3.947) νεοεισερχόμενων υπηκόων τρίτων χωρών, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, ενώ από το Λιμενικό Σώμα σχηματίσθηκαν τέσσερις (4) δικογραφίες κατά λόγο τοπικής και υλικής αρμοδιότητας σε βάρος εκατόν τριών (103) νεοεισερχομένων ατόμων. Στο σύνολο των παραπάνω αναφερομένων περιπτώσεων, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή Διεθνούς Προστασίας.

Σε εκατόν είκοσι τέσσερις (124) περιπτώσεις από το σύνολο των εκατόν τριάντα εννέα (139) μεταναστευτικών ροών, διαπιστώθηκε ότι οι μεταναστευτικές αυτές ροές είναι επιτηδευμένες, καθώς παρουσίασαν κατά την εξέλιξή τους αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζομένων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών Μ.Κ.Ο. και κοινά χαρακτηριστικά όπως:

(α) Οι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως  επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.

(β) Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία. 

(γ) Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) προς τις Αρχές η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

(δ) Τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Πώς λειτουργούσαν οι οργανώσεις

Από τη διενεργηθείσα Προκαταρκτική Εξέταση, η οποία περιελάμβανε την εξέταση μαρτύρων, την αξιολόγηση των στοιχείων που περιέχονται σε εκατόν ενενήντα ένα (191) μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τις άρσεις απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, από την εργαστηριακή εξέταση πειστηρίων που κατασχέθηκαν και από την εν γένει αστυνομική έρευνα, προέκυψε η συγκρότηση και η ένταξη φυσικών προσώπων σε δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, ο σκοπός αυτών και η κατά περίπτωση αξιόποινη συμπεριφορά των μελών τους.

Ειδικότερα:

Είκοσι (20) συνολικά μέχρι στιγμής γνωστά – ταυτοποιημένα φυσικά πρόσωπα και ένα (1) μη ταυτοποιηθέν, αλλοδαπής καταγωγής [διακινητές – συνεργαζόμενα με αυτούς πρόσωπα ευρισκόμενα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσου (Κ.Ε.Δ.Ν.) Λέσβου (Υποστηρικτικές Ομάδες) – μέλη Μ.Κ.Ο.], καθώς και δεκαέξι (16) μη ταυτοποιηθέντα φυσικά πρόσωπα – χρήστες τηλεφωνικών συνδέσεων, που φέρεται ότι παρείχαν πληροφορίες σε Μ.Κ.Ο. για τις αφίξεις των μεταναστευτικών ροών, ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενα σε αλληλουχία δράσεων και ενεργειών, προέβαιναν, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2022 και μέχρι την 30 Απριλίου 2023, στο νησί της Λέσβου, στην κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επ’ αμοιβή διευκόλυνση της διακίνησης σε τριάντα μία (31) τουλάχιστον, τετελεσμένες αφίξεις λέμβων κατά τις οποίες διακινήθηκαν εννιακόσιοι σαράντα έξι (946) υπήκοοι τρίτων χωρών προς το προαναφερόμενο νησί, αλλά και σε πέντε (5) τουλάχιστον περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών σε μορφή απόπειρας που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών Ιανουάριου και Μαρτίου 2023, υλοποιώντας τούτο με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες, σε αντίθεση με όσα ορίζονται από τη συμφωνία – κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, έχοντας ως σκοπό οι με μαζικότητα παράνομα νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί, να τύχουν, τόσο των συνθηκών υποδοχής στην χώρα μας, όσο και του δικαιώματος υποβολής αιτήματος παροχής διεθνούς προστασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

(i) Τα ευρισκόμενα στην Τουρκία έξι (6) μέλη των δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων (διακινητές), διαπιστώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023, λειτουργώντας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και με σκοπό να τελεσφορήσει η μεταναστευτική ροή (άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου), σε τουλάχιστον δώδεκα (12) περιπτώσεις τελεσμένων αφίξεων λέμβων, κατά τις οποίες διακινήθηκαν συνολικά διακόσια ογδόντα τρία (283) άτομα, αλλά και σε τρείς (3) τουλάχιστον περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών σε μορφή απόπειρας, έδιναν στην Τουρκία ή κατά τη διάρκεια της πλεύσης ή και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, προφορικά ή κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα σχετικά με την πλεύση και επέβαλλαν την τήρηση αυτών (των οδηγιών), έχοντας ως ειδικότερο σκοπό την απόδοση σε αυτούς (διακινητές) των παράνομων εκ της διακίνησης χρηματικών αμοιβών, που κατατίθεντο κατά περίπτωση από τους διακινούμενους μετανάστες, πριν την εκκίνηση εκάστης ροής ή και μετά από αυτή, σε δύο (2) γραφεία μεταφοράς χρημάτων που βρίσκονται σε πόλεις της Τουρκίας. Εν λόγω χρήματα εκταμιεύονταν και περιέρχονταν στην κατοχή των διακινητών μετά την επιβεβαιωμένη άφιξη των μεταναστευτικών ροών στη νήσο Λέσβο, είτε με απευθείας επικοινωνία των διακινητών με τα ενδιάμεσα ή τα διακινούμενα πρόσωπα, είτε με τις αναρτήσεις για τις αφίξεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., είτε με την πιστοποιημένη άφιξη των μελών των Μ.Κ.Ο. στα σημεία εντοπισμού [Αλληλουχία δράσης Διακινητών, μελών Εγκληματικών Οργανώσεων, μελών Μ.Κ.Ο.]. 

(ii) Τα δύο (2) συνεργαζόμενα με τους διακινητές πρόσωπα που ευρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023, λειτουργώντας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε δύο (2) τουλάχιστον μεταναστευτικές ροές – αφίξεις, κατά τις οποίες διακινήθηκαν συνολικά ογδόντα εννέα (89) άτομα, αλλά και σε μία (1) τουλάχιστον μεταναστευτική ροή σε μορφή απόπειρας, έδιναν στην Τουρκία πριν την έναρξη της μεταναστευτικής ροής αλλά και κατά την άφιξη αυτής στη νήσο Λέσβο, κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα σχετικά με τη στάση αυτών, τόσο κατά την πλεύση της λέμβου, όσο και κατά την άφιξη αυτής στις ελληνικές ακτές και ενημέρωναν μέλη Μ.Κ.Ο. για τις αφίξεις, με σκοπό τη μετάβαση αυτών στα σημεία απόκρυψης των νεοεισερχόμενων ατόμων σε χρόνο προγενέστερο του χρόνου εντοπισμού τους από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

(iii) Οι δύο (2) υποστηρικτικές ομάδες των εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο [-13- μέλη – διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.Ν.) της Λέσβου], κατά το χρονικό διάστημα  από 01-09-2022 έως και 30-04-2023, λειτουργώντας κατ’ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, με διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση και μεθοδολογία και έχοντας ως στόχο την επίτευξη των σκοπών των εγκληματικών οργανώσεων, σε τουλάχιστον τέσσερις (4) περιπτώσεις τελεσμένων αφίξεων λέμβων, κατά τις οποίες διακινήθηκαν συνολικά εκατόν είκοσι δύο (122) άτομα, αλλά και σε τρείς (3) τουλάχιστον περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών σε μορφή απόπειρας, διαπιστώθηκε ότι, προέβαιναν κατά περίπτωση σε συγκεκριμένες δράσεις – ενέργειες, όπως:

η παροχή οδηγιών κατά την πλοήγηση των λέμβων, η παροχή πληροφοριών στους διακινητές για τις αφίξεις αυτών, η παρότρυνση για επιλογή των διακινητών του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου, η συγκέντρωση αλλά και η αποστολή μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων των αναγκαίων για την υλοποίηση των διακινήσεων χρηματικών ποσών, η παροχή οδηγιών στα διακινούμενα πρόσωπα για απόκρυψη σε δασώδεις-δύσβατες περιοχές, καθώς και η τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, η ενημέρωση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) για τον χρόνο και τον τόπο άφιξης λέμβων στη Λέσβο, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των διακινούμενων προσώπων από μέλη αυτών, που συνιστούσε ασφαλιστική δικλείδα για την αποδέσμευση των χρημάτων και τέλος ο εντοπισμός μεμονωμένων διακινούμενων προσώπων που αφίχθησαν στο νησί της Λέσβου και μεταφορά αυτών στην Κ.Ε.Δ.Ν., ως επίσης και διακινούμενων προσώπων που δεν είχαν προβεί στην αποδέσμευση των χρημάτων της διακίνησης, χρησιμοποιώντας προς τούτο βία ή απειλές βίας για να επιτευχθεί η αποδέσμευση.

Από την όλη ερευνητική διαδικασία σχετικά με την αλληλουχία δράσης των δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων με τις Μ.Κ.Ο., προέκυψε σημαντικός αριθμός μελών Μ.Κ.Ο. που είχε φυσική παρουσία στους χώρους των αφίξεων των λέμβων και εντοπισμού των νεοαφιχθέντων ατόμων.

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περί εγγραφής ή μη στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μ.Κ.Ο., προέκυψε ειδικότερα από τα καταστατικά τους για δύο εκ των Μ.Κ.Ο. που ερευνήθηκαν, ότι ουδεμία σε αυτά ρητή πρόβλεψη υφίσταται νομιμοποίησης των δράσεων τους αναφορικά με τη λειτουργία τους κατά τις αφίξεις λέμβων στη Λέσβο.  

Επίσης, για Μ.Κ.Ο. για τις οποίες έχουν σχηματισθεί κατά το έτος 2020 και 2021 αντίστοιχα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης ποινικές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ερευνήθηκαν, ουδεμία νομιμοποίηση δραστηριότητας υφίσταται ακόμη και σήμερα στην ελληνική επικράτεια λόγω της μη εγγραφής τους στο προαναφερόμενο Μητρώο.

Άξια ειδικότερης αναφοράς χρήζουν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εν γένει ερευνητική διαδικασία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ότι:

(α) Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με διακινούμενα πρόσωπα.

(β) Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με μέλος Υποστηρικτικής Ομάδας.

(γ) Υφίσταται επικοινωνία συνεργαζόμενου με τους διακινητές προσώπου που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού, με διακινούμενο πρόσωπο.

(δ) Από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που παρείχαν πληροφορίες για μεταναστευτικές αφίξεις σε Μ.Κ.Ο., σημαντικός αριθμός αυτών δεν έκαναν χρήση ελληνικών τηλεφωνικών δικτύων, ενώ για επίσης σημαντικό αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων διαπιστώθηκε ότι είτε λειτουργούσαν σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας από αυτήν της Λέσβου (Σάμος, Έβρος, Ροδόπη, Αθήνα), είτε εμφάνιζαν δραστηριότητα κίνησης που δεν συνδέονται με συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές – αφίξεις.

(ε) Τα μη ταυτοποιηθέντα πρόσωπα που παρείχαν πληροφορίες στις Μ.Κ.Ο. σε σημαντικό αριθμό τετελεσμένων αφίξεων λέμβων, διαπιστώθηκε και η διασύνδεσή τους με διακινητές.

(στ) Υφίσταται συχνή αλλαγή συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αριθμών τηλεφωνικών συνδέσεων από στελέχη των Υποστηρικτικών Ομάδων, καθώς και τακτικές μεταξύ τους επικοινωνίες. Επίσης διαπιστώθηκε η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων που ανήκουν σε γνωστής ταυτότητας φυσικό πρόσωπο αγνώστου όμως διαμονής, στο όνομα του οποίου λειτουργεί σημαντικός αριθμός τηλεφωνικών συνδέσεων (αχυράνθρωπος).

(ζ) Υφίστανται επικοινωνίες μέλους Υποστηρικτής Ομάδας, με τηλεφωνικές συνδέσεις χώρας εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται από Μ.Κ.Ο. δύο (2) στελέχη της οποίας είναι επίσης ενταγμένα σε Υποστηρικτική Ομάδα.

(η) Υφίσταται σειρά επικοινωνιών Μ.Κ.Ο. με στελέχη Υποστηρικτικής Ομάδας.

Κατασχέθηκαν οκτώ (8) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελική Αρχή.

Τέλος, ενημερώθηκε αρμοδίως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για τις δικές της ενέργειες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης μεταναστών – Εμπλοκή ΜΚΟ και διαμενόντων στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου"

Μήνυμα Τουρκίας προς τη Δανία: Σταματήστε να επιτρέπετε την καύση του Κορανίου

Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κάλεσε τη Δανία να αναλάβει άμεσα δράση, αποτρέποντας την καύση του Κορανίου, όπως δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο Φιντάν καταδίκασε «τις συνεχιζόμενες άθλιες επιθέσεις κατά του Κορανίου».

Ο ίδιος, είπε στον Ράσμουσεν ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται ανεκτές τέτοιες ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, όπως είπε η ίδια πηγή.

Ομάδα διαδηλωτών κατά του Ισλάμ έκαψε την περασμένη εβδομάδα αντίτυπα του Κορανίου μπροστά από τις πρεσβείες της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην Κοπεγχάγη έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν προκαλέσει οργή σε μουσουλμάνους.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Τουρκίας προς τη Δανία: Σταματήστε να επιτρέπετε την καύση του Κορανίου"

Δικαιολογημένη ενόχληση Μητσοτάκη αλλά να μην κινδυνεύσουν όσα έγιναν στην περιφέρεια, λένε κύκλοι του Πατούλη

Το ενδεχόμενο να τεθούν εν κινδύνω όσα επετεύχθησαν στην Περιφέρεια Αττικής την προηγούμενη τετραετία, μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο άρσης της στήριξης της ΝΔ στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνουν κύκλοι του περιφερειάρχη.

Κατά τις ίδιες πηγές, «η ενόχληση του Πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη. Δεν μπορεί όμως για ένα λάθος,το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγνώμη ο κ. Πατούλης να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής».

Η αντίδραση αυτή από το περιβάλλον του κ. Πατούλη έρχεται από τη συνάντηση της ομάδας του συνδυασμού της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Εν τω μεταξύ, έχει προηγηθεί η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, στο πλαίσιο «βολιδοσκόπησης» προκειμένου να υπάρξει στήριξη στο πρόσωπό του για την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως μεταδίδουν στο protothema.gr, κυβερνητικές πηγές, τίποτα δεν έχει «κλείσει» και όλα είναι στο τραπέζι, με τις αποφάσεις να μην έχουν ληφθεί προς το παρόν και να έχουν παραπεμφθεί από εβδομάδα.

Ένα ακόμα όνομα που θα μπορούσε να παίξει με δεδομένο ότι προέρχεται από την αυτοδιοίκηση είναι αυτό του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών δήμαρχος Βύρωνα. Πλην όμως, στους πολιτικούς κύκλους είναι γνωστό ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να επιστρέψει στον στίβο της αυτοδιοίκησης, όντας αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Άμυνας.

Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες που θα «κάτσει η μπίλια» και αν η ΝΔ θα ολοκληρώσει τη ρήξη με τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος ως χθες εκτιμούσε ότι το σκηνικό θα είναι...λήξαν. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες η οριστική απόφαση αναμένεται από Δευτέρα αφού παρά τις ζυμώσεις, τίποτα ακόμη δεν έχει «κλείσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη Γλυφάδα και είχε εξάρει το έργο και την προσφορά του Δημάρχου, ενώ είχε τονίσει χαρακτηριστικά «εύχομαι να πλησιάσουμε τα ποσοστά του «καπετάνιου» της Γλυφάδας στις επόμενες εκλογές».

Εν τω μεταξύ οι…ζεϊμπεκιές του Γιώργου Πατούλη με κυρίες του απόδημου ελληνισμού στο Ζάππειο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο αποτέλεσαν για το κυβερνών κόμμα έναν ακόμη πονοκέφαλο μετά και την καρατόμηση Μηταράκη. 

Με αγέρωχο στυλ, ο περιφερειάρχης Αττικής έφερε…βόλτες υπό τους ήχους της 
Κατερίνας Στανίση, ωθώντας κεντρικά στελέχη της ΝΔ να διαρρεύσουν το απόγευμα τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του κόμματος και να θέσουν υπό αίρεση ακόμα και τη στήριξη που του παρασχέθηκε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο κ. Πατούλης ωθήθηκε σε άμεση αναδίπλωση μετά το γαλάζιο «άδειασμα», ζητώντας συγγνώμη. «Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου», ανέφερε με δήλωσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαιολογημένη ενόχληση Μητσοτάκη αλλά να μην κινδυνεύσουν όσα έγιναν στην περιφέρεια, λένε κύκλοι του Πατούλη"

Φωτιά στη Ρόδο: Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης – Χωρίς ενεργό μέτωπο μετά από 10 ημέρες το νησί

«Ανάσανε» η Ρόδος! Για πρώτη φορά έπειτα από 10 ημέρες δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο φωτιάς στο νησί. Όπως είναι φυσικό και επόμενο, άρθηκε και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί την Τετάρτη, 26 Ιουλίου. 

Ανακούφιση το Σάββατο, 29 Ιουλίου, για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ρόδου, που έζησαν ένα εφιαλτικό δεκαήμερο με τις φωτιές. Την Παρασκευή (28.07.2023), υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις σε περιοχές ανάμεσα σε Βάτι, Προφύλια – Γεννάδι – Λάρδο, αλλά τέθηκαν υπό έλεγχο άμεσα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, έχει αρθεί πλέον και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν λάβει ήδη, ανά περιοχές, σχετικές ειδοποιήσεις από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, προκειμένου να επιστρέψουν με ασφάλεια στους χώρους διαμονής τους.

Παρόλα αυτά, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς το νησί βρίσκεται στον κατάλογο των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Ρόδο: Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης – Χωρίς ενεργό μέτωπο μετά από 10 ημέρες το νησί"

Δυο συλλήψεις και κατάσχεση χιλιάδων ειδών «μαϊμού» στο Ηράκλειο

Χιλιάδες είδη «μαϊμού» με πλαστές φίρμες γνωστών εταιρειών διέθεταν προς πώληση δυο έμποροι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι συνελήφθησαν σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που εκτελέστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και το Σ.Δ.Ο.Ε..

Κατά την διάρκεια των ελέγχων που έκανε το κλιμάκιο των δυο υπηρεσιών την Τετάρτη και την Πέμπτη, διαπιστώθηκε ότι στα καταστήματά τους και σε αποθηκευτικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν, υπήρχαν συνολικά 3.962 είδη ρουχισμού, καπέλα και άλλα προϊόντα απομίμησης με πλαστά σήματα όμοια με αυτά επωνύμων εταιρειών, στις οποίες η πώλησή τους προκάλεσε οικονομική ζημιά 100.000 ευρώ.

Τα «μαϊμού» εμπορεύματα κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς και σε βάρος των δυο εμπόρων σχηματίστηκε δικογραφία για διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων, πλαστογραφία και απάτη, ενώ από το Σ.Δ.Ο.Ε. τους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δυο συλλήψεις και κατάσχεση χιλιάδων ειδών «μαϊμού» στο Ηράκλειο"

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις από τους βασικούς κατηγορούμενους για το ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι ιδιοκτήτριες (μητέρα και κόρη) της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, αλλά και ο ένας εκ των δύο ιατρών -ο γενικός γιατρός- μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που έκρινε ότι δεν υφίσταται η κατηγορία της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».

Ούτως ή άλλως στις 7 Αυγούστου συμπληρώνεται και το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, οπότε θα αφεθεί ελεύθερος -πολύ πιθανόν με περιοριστικούς όρους- ο δεύτερος γιατρός, με ειδικότητα ψυχιάτρου.

Το σκεπτικό της δικαιοσύνης είναι ότι δεν συντρέχει σοβαρός κίνδυνος να διαπράξουν άλλα αδικήματα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

Η ιδιοκτήτρια και συνιδιοκτήτρια δεν θα πρέπει να επισκεφθούν  τη δομή, ενώ στον γενικό γιατρό απαγορεύθηκε η άσκηση  ιατρικών πράξεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 4 φερόμενους «πρωταγωνιστές» της πολύκροτης υπόθεσης, με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο το οποίο αφορά σε σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης». Με απόφαση ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης κρίθηκε μεν ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση, με το υπόλοιπο ωστόσο κατηγορητήριο να παραμένει ως έχει.

Το διάστημα που ερευνάται είναι από τον Μάιο του 2009  έως και τον Μάιο του 2021 και αφορά στους θανάτους 32 ηλικιωμένων.

Η ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ρεθύμνου, δεν έχει ακόμα οριστεί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις από τους βασικούς κατηγορούμενους για το ιδιωτικό γηροκομείο στα Χανιά"

Τριπλό πύρινο μέτωπο στην Ηλεία: Ήχησε το 112 - Φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία, Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες κοντά σε σπίτια (ΦΩΤΟ)

Διπλή φωτιά εξελίσσεται στον Πύργο Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Βαρβάσαινα και Καρούτες.

Δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα.

Η πρώτη φωτιά μπήκε πρώτη στη νότια πλευρά της Βαρβάσαινας και η δεύτερη στη διασταύρωση Παλαιοβαρβάσαινας.  Το ilialive αναφέρει πως είναι κλειστός ο δρόμος που οδηγεί από την ΕΟ Πύργου - Ολυμπίας προς Καρούτες.

363481147_985188826009605_6064291908017912731_n_0_0.jpg

varvasaina_fotia_29_7_2023_14.jpg

varvasaina_fotia_29_7_2023_22_1.jpg

Υπάρχουν πληροφορίες για πολίτη που έχει λιποθυμήσει και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η φωτιά στη Βαρβάσαινα κινείται προς Παλαιοβαρβάσαινα και καίει αναγεννημένο δάσος.  

Νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφέρει ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος, επιχειρούν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

varvasaina_fotia_29_7_2023_19_0.jpg

 

Νέο πύρινο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία
 

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία περίπου στις 2 το μεσημέρι, για νέο πύρινο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, και μάλιστα πολύ κοντά στην πόλη, όπως αναφέρει το patrisnews.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ, με τη συνδρομή εναέριων μέσων.

fwtia_ke-2-1024x527.jpg

fwtia_1-1.jpg

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλό πύρινο μέτωπο στην Ηλεία: Ήχησε το 112 - Φωτιές σε Αρχαία Ολυμπία, Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες κοντά σε σπίτια (ΦΩΤΟ)"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου – Ο χάρτης με τις περιοχές

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για φωτιά σε 11 περιοχές την Κυριακή, 30 Ιουλίου, όπως προκύπτει από τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου – Ο χάρτης με τις περιοχές

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου – Ο χάρτης με τις περιοχές"

Πάτρα: Μουμιοποιημένο πτώμα βρέθηκε στο πεδίο βολής της Αρόης

Θρίλερ με μουμιοποιημένο πτώμα που βρέθηκε στην Πάτρα, με την αστυνομία να ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.News, ανήκει σε άνδρα και εντοπίστηκε το πρωί από πολίτη σε χώρο του πεδίου βολής της Αρόης, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως τις αρχές.

Στο σημείο αναμένεται ιατροδικαστής προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή θάνατο από άλλα αίτια.

Σε κινητοποίηση βρίσκονται αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς ο χώρος ανήκει στο ΚΕΤΧ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για 67χρονο ο οποίος πήγαινε συχνά στην περιοχή και μάζευε κάλυκες από τις σκοποβολές και στη συνέχεια πουλούσε για ανακύκλωση μετάλλων σκραπ.

Η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί πριν από 15 ημέρες.

Το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας έχει αποκλειστεί.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Μουμιοποιημένο πτώμα βρέθηκε στο πεδίο βολής της Αρόης"

Φοιτητική στέγη: Στο «κόκκινο» οι τιμές των ενοικίων – Προβληματισμός στις οικογένειες των νέων φοιτητών

Το θέμα, που απασχολεί πολλές οικογένειες τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, είναι η ανεύρεση φοιτητικής στέγης, η οποία εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες.

Η κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων φαίνεται πως έχει ξεφύγει σε σχέση με πέρσι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Καμάρας η μέση τιμή ξεκινά από τα 9,2 ευρώ το τετραγωνικό. Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους τιμών και έναν από εκείνους, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Σε περιοχές γύρω από το κέντρο, όπως η Δόξα, η Τριανδρία και οι Σαράντα Εκκλησιές, η μέση τιμή είναι στα 9, τα 8,9 και τα 8,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα.

Η συνολική μέση τιμή στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου στα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Εάν τα παραπάνω νούμερα μεταφραστούν σε τιμές ενοικίου, στην περιοχή της Καμάρας βρίσκει κανείς ένα μικρό στούντιο 30-40 μέτρων με 470 ευρώ. Στις Σαράντα Εκκλησιές οι τιμές αρχίζουν από 400 ευρώ ενώ στο Ντεπώ με 450 ευρώ.

Οι γονείς των φοιτητών είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες περιοχές, όπως είναι οι δυτικές συνοικίες, όπου τα ενοίκια είναι οικονομικότερα. Στη Σταυρούπολη είναι 6,8 ευρώ το τετραγωνικό και στον Εύοσμο 7,3 ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση των ενδιαφερόμενων προβληματίζει πάρα πολύ τους ενδιαφερόμενους καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για ένα πολύ μικρό στούντιο 20-22 τετραγωνικών μέτρων στα Λαδάδικα πρέπει κανείς να πληρώσει 450 ευρώ, όπως προκύπτει από γνωστή πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτητική στέγη: Στο «κόκκινο» οι τιμές των ενοικίων – Προβληματισμός στις οικογένειες των νέων φοιτητών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news