facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Πανελλαδικές: Έτσι θα διεξαχθούν -Αποστάσεις, μάσκες & self test (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον τρόπο  διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, γραπτών ή προφορικών, καθώς  και την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID -19.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1
Τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων

1. Ο τρόπος διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, γραπτών ή προφορικών, καθώς επίσης και των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ» και «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» ορίζεται ως εξής: O Πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά, κάθε Εξεταστικού Κέντρου ειδικών μαθημάτων, της Επιτροπής κάθε Εξεταστικού Κέντρου Ειδικών Εξετάσεων των μουσικών μαθημάτων, μεριμνούν για τα κάτωθι:

α) Την τήρηση απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε αίθουσα εξέτασης, συμπεριλαμβανομένου του χώρου προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

β) την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους τους/τις υποψηφίους/ες και το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων,

γ) τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (self-test, PCR ή rapid test) μια φορά την εβδομάδα από υποψήφιους/ ες και το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους δήλωση ή βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).

2. Λαμβάνεται μέριμνα για:

α) Τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας,

β) την αποφυγή συγχρωτισμού,

γ) την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.),

δ) την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Άρθρο 2
Προμήθεια και διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από το κορωνοϊό COVID-19 και δήλωση του αποτελέσματος

1. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο.

2. Για την ταυτοποίηση των δικαιούχων για την προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα στις υπό στοι- χεία Δ1α/ΓΠ.οικ.30518/17.5.2021 (Β’ 2020) και Δ1α/ Γ.Π.οικ.33510/30.5.2021 (Β’ 2237) κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικά για την ταυτοποίηση των υποψηφίων ηλικίας άνω των τριάντα (30) ετών, το Υπουργείο Παιδεί-ας και Θρησκευμάτων αποστέλλει στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στοιχεία των ανωτέρω υποψηφίων. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ..

3. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137), με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου, προσώπων και τη διανομή αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε αυτούς.

4. Μετά από την ταυτοποίηση της παρ. 2, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγική λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης αποθεμάτων διανομής και διάθεσης αυτο- διαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 και ηλεκτρονικής καταγραφής των δικαιούμενων αυτών, ενημερώνει το ανωτέρω σύστημα.

5. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Ειδικότερα, για τους/τις υποψηφίους/ες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων το πρώτο τεστ θα γίνει την Πέμπτη, 10.06.2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού ελέγχου σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Πέμπτη, 10.06.2021, μέχρι και την Κυριακή, 13.06.2021.

Για τους/τις υποψηφίους/ες των Γενικών Λυκείων το δεύτερο τεστ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18.06.2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού ελέγχου σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Παρασκευή, 18.06.2021, μέχρι και την Δευτέρα, 21.06.2021.

Για τους/τις υποψηφίους/ες των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο, 19.06.2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού ελέγχου σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το Σάββατο, 19.06.2021, μέχρι και την Τρίτη, 22.06.2021.

Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό υποχρεούνται να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα, 48 ώρες πριν από την πρώτη προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα.

6. Εξαγωγή αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου:

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριων, οι ενήλικοι/ες υποψήφιοι/ες, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) και, αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), δηλώνουν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.

Για όλους τους υποψήφιους/ες επιλέγεται η κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19» και εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα.

Για τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό επιλέγεται η κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα.

Κάθε ημέρα εξετάσεων οι υποψήφιοι/ες, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με τα Παραρτήματα Ι και ΙΙ, από την οποία καταγράφεται το αρνητικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου και τα οποία επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι υποψήφιοι/ες, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, αφού εκδώσουν τη σχετική κάρτα ή δήλωση από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr μεταβαίνουν σε δημόσια δομή, από αυτές που ορίζονται ενδεικτικά στην ως άνω πλατφόρμα, για να υποβληθούν δωρεάν σε επαναληπτικό διαγνωστικό έλεγχο (rapid-test) ή κατ’ επιλογήν του σε ιδιωτική δομή για τον έλεγχο αυτό.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο/η υποψήφιος-α/εκπαιδευτικός και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό λαμβάνει σχετική βεβαίωση από την παραπάνω δομή και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, τότε ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και ο/η υποψήφιος/α θα έχει την δυνατότητα, κατόπιν αίτησής του/της, να λάβει μέρος στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος, από το οποίο προκύπτει αποδεδειγμένη νόσηση COVID-19.

Υποψήφιοι/ες ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου, στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση που αποτελούν επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα, αντικαθίστανται.

Σε περίπτωση που κάποιος/α από τους συνοικούντες με υποψήφιο/α βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό, ο/η υποψήφιος/α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid-test).

Άρθρο 3
Διεξαγωγή εξέτασης μαθήματος «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»

Ειδικά για τη διεξαγωγή της εξέτασης του μαθήματος «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»:

α) επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

β) τηρείται απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν, γ) καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

Άρθρο 4
Διεξαγωγή πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ

Για την ασφαλή διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών που απαιτούνται για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΤΕΦΑΑ, ισχύουν:

α) ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους.

β) η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προ- θέρμανσης των υποψηφίων Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες, όπως αυτές επικαιροποιούνται και ανακοινώνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Άρθρο 5
Ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1. Για τους σκοπούς καταχώρισης του αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.. Αμφότεροι οφείλουν να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, καθώς και τις διατάξεις του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από την ΕΔΥΤΕ ΑΕ διέπεται από Μνημόνιο Συνεργασίας που καταρτίζεται μεταξύ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ.. Κατά την επεξεργασία των δεδομένων λαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια αυτών και τα οποία ανα- φέρονται αναλυτικά στο Μνημόνιο που θα συναφθεί κατά τα ανωτέρω.

2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες υποκειμένων:

Α) γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μα- θητών/τριών,

Β) ανήλικους μαθητές/τριες,

Γ) ενήλικους μαθητές/τριες και υποψήφιοι/απόφοιτοι προηγούμενων ετών,

Δ) εκπαιδευτικούς, του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού των σχολικών μονάδων.

3. Τα προσωπικά δεδομένα που θα υποβληθούν σε επεξεργασία είναι τα ακόλουθα:

Ως προς την κατηγορία Α των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης.

Ως προς την κατηγορία Β των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

Ως προς την κατηγορία Γ των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομη- νία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστι- κού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

Ως προς την κατηγορία Δ των υποκειμένων: α) ονοματεπώνυμο, β) όνομα πατρός, γ) όνομα μητρός, δ) ημερομηνία γέννησης, ε) αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), στ) ημερομηνία διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ζ) αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, η) ημερομηνία δήλωσης.

4. Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.

Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η υποχρεωτική καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης των υποψηφίων και των εκπαιδευτικών από κορωνοϊό COVID-19 (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος), όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) και σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 96 του ν. 4790/2021 και το άρθρο 27 του ν. 4792/2021.

esos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδικές: Έτσι θα διεξαχθούν -Αποστάσεις, μάσκες & self test (ΦΕΚ)"

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία – 9 στους 10 νοσηλευόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους με κορονοϊό, καθώς αποδεικνύεται ότι η πλειονότητα δεν έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά  από το μητρώο ασθενών με κορονοϊό το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι. Από εκεί και πέρα ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αφορούν την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 932 νέα κρούσματα, 35 θανάτους και 416 διασωληνωμένους, δηλαδή 29 λιγότερους από χτες.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση αποκλιμακώνεται. Σημαντικό στοιχείο είναι και ο δείκτης θετικότητας που έπεσε στο 1,87% μετά από τόσο καιρό που ήταν γύρω στο 3%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία – 9 στους 10 νοσηλευόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί"

Νέα notam απαγορεύει τις πτήσεις προς Ελλάδα σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την αεροπορική οδηγία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι δίνονται οδηγίες προς τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το FIR του Μινσκ (Λευκορωσία) για τις πτήσεις τους.

Η NOTAM που ισχύει ήδη, έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου 2021, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ισχύει απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο της Ε.Ε ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της. Ενώ για τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική οδηγία δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή αναγκαστικής εναέριας διέλευσης και σε περίπτωση που η προσγείωση/απογείωση ή η εναέρια διέλευση είναι απαραίτητη για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα notam απαγορεύει τις πτήσεις προς Ελλάδα σε αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας"

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Κυριακή

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τοπικοί όμβροι θα εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους στα ορεινά όπου στα ανατολικά πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 και στη Θράκη έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά πιο πυκνές στα ηπειρωτικά ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 και στα ηπειρωτικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά δυτικοί έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στην Κρήτη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5, στα νότια βορειοδυτικοί 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για την Κυριακή"

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εξώδικο της ψυχολόγου της Καρολάιν στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων

Με ένα εξώδικο απάντησε στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων η γυναίκα που δηλώνει ψυχολόγος και είχε απευθυνθεί σε αυτή η 20χρονη Καρολάιν, προκειμένου να βοηθηθεί ψυχολογικά.

Η εξώδικη δήλωση αποτελεί απάντηση στον Σύλλογο, με επιστολή-καταγγελία του της είχε ζητήσει να καταθέσει εντός δύο ημερών το πτυχίο της από ΑΕΙ καθώς και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προειδοποιώντας ότι «η αντιποίηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο».

Όπως αναφέρει στο εξώδικο, είναι «τραγικό και απάνθρωπο να παρερμηνεύονται πράγματα, να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και να με έχετε καταστήσει "ως αν να είμαι εγώ το υπαίτιο πρόσωπο" για το θλιβερό γεγονός που συνέβη στα Γλυκά Νερά».

Η ψυχολόγος κατηγορεί παράλληλα τον Σύλλογο ότι δεν επιδεικνύει «ίχνος σεβασμού προς τις Αρχές που μοχθούν να εξιχνιάσουν το θλιβερό έγκλημα».

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ποιο σενάριο προκρίνει η ΕΛ.ΑΣ

Την ίδια ώρα, χαραμάδα αισιοδοξίας όσον αφορά στην εξιχνίαση του αποτρόπαιου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά και την ταυτοποίηση του ενός εκ των τριών αδίστακτων κακοποιών αφήνουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους κυρίως στην επεξεργασία των σημαντικών στοιχείων που έχουν ήδη συλλέξει.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο κύκλος των υπόπτων έχει κλείσει. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχουν μπει οι δηλώσεις, οι επαφές, οι επικοινωνίες της γυναίκας που δηλώνει ψυχολόγος και είχε απευθυνθεί σε αυτή η 20χρονη Καρολάιν.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί συνεχίζουν να ερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης εσωτερικής πληροφόρησης για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, και σε αυτό το πλαίσιο θα ερευνήσουν αν η συγκεκριμένη γυναίκα με κάποιο τρόπο είχε δώσει άθελά της σχετικές πληροφορίες που μπορεί να κατέληξαν στους αδίστακτους δράστες. Μπορεί να ανεβαίνει λίγο το μικρό ποσοστό της ενδεχόμενης εσωτερικής πληροφόρησης αλλά ακόμη οι αστυνομικοί προκρίνουν αυτό της τυχαίας επιλογής της μεζονέτας του ζευγαριού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Εξώδικο της ψυχολόγου της Καρολάιν στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων"

Έντι Ράμα: Η Τουρκία αναβαθμίζει την Αλβανία- μας δίνει και drone για να ελέγχουμε όλη τη χώρα

Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συνομιλίες με τουρκικές εταιρείες για διάφορα έργα στη χώρα.

 Μεταξύ των έργων είναι η κατασκευή εργοστασίου εμβολίων, η Teknopark Albania, το σύστημα ελέγχου της επικράτειας με υπερ-ευφυή drone και ολόκληρο το τρίτο πρόγραμμα για τις εθνικές υποδομές.

Το εργοστάσιο εμβολίων θα χρησιμεύσει για την παραγωγή 7 τύπων εμβολίων. Το Teknopark Albania, είναι ένα έργο για ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας για εταιρείες HighTech, Star Up.

Επίσης ο έλεγχος στην αλβανική επικράτεια  θα γίνεται με υπερ-έξυπνα drone  στοχεύοντας στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη δημόσια τάξη, τα εδάφη, τις ακτές και τους δρόμους, καθώς άλλες δραστηριότητες,  σύμφωνα με τον Ράμα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, η συνεργασία με την Τουρκία θα παρέχει στην Αλβανία.

* Κατασκευή εργοστασίου 7 τύπων εμβολίων, ως καρδιά ενός κέντρου φαρμακευτικής παραγωγής πρώτης κατηγορίας

* Το Teknopark Albania, ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας, για εταιρείες HighTech, νεοσύστατες επιχειρήσεις και έρευνα, σύμφωνα με το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Τουρκία, ως καταλύτης για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους.

* Σύστημα εδαφικού ελέγχου της χώρας με υπερ-ευφυή drone, για την παραγωγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για δρόμους, ακτές, γεωργικές εκτάσεις, δάση, δημόσια τάξη, και για άλλες δραστηριότητες.

* Τρίτο πρόγραμμα  που αφορά τις εθνικές υποδομές.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » " Έντι Ράμα: Η Τουρκία αναβαθμίζει την Αλβανία- μας δίνει και drone για να ελέγχουμε όλη τη χώρα "

Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά»: Θα βγάλω σύντομα το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στην τελετή όπου ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοινώνοντας πως το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή του.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Συνεχίζει τις προετοιμασίες συντήρησης για την επόμενη αποστολή του. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Tώρα πια, με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τα κάνουμε αυτά δεν αναρωτιόμαστε “ποιος θα πει τι”. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», κατέληξε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά»: Θα βγάλω σύντομα το Γιαβούζ για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο"

Στα επίπεδα Μαρτίου οι διασωληνωμένοι, έπεσαν στους 416 - Στα 932 τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα  νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 932, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 408.789 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.913 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.253 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι υποχώρησε στα επίπεδα του Μαρτίου καθώς υποχώρησαν στους 416 (62.7% άνδρες) από 445 που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.498 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 149 (ημερήσια μεταβολή -1.32%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 932 νέων κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

41 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

27 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

230 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

31 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

72 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

3 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

85 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Άνδρου

4 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας

6 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας

34 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

6 κρούσμα στην ΠΕ Βοιωτίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Γρεβενών

3 κρούσμα στην ΠΕ Έβρου

12 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

5 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

20 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Καρδίτσας

1 κρούσμα στην ΠΕ Καρπάθου

1 κρούσμα στην ΠΕ Καστοριάς

16 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

4 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς

13 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

6 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

6 κρούσμα στην ΠΕ Κω

5 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας

41 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

1 κρούσμα στην ΠΕ Λασιθίου

9 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

15 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Νάξου

9 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

4 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας

15 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης

10 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην ΠΕ Σάμου

1 κρούσμα στην ΠΕ Σερρών

1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων

6 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων

10 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φωκίδας

3 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

15 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

3 κρούσματα στην ΠΕ Χίου

33 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα επίπεδα Μαρτίου οι διασωληνωμένοι, έπεσαν στους 416 - Στα 932 τα κρούσματα"

Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου – Τι αναφέρει στην επιστολή του

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου μετά την δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση με την πολύ υψηλή θνησιμότητα στην κλινική ΜΕΘ του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο διοικητής αναφέρει μεταξύ άλλων στην παραίτησή του: «Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε υγειονομικές δομές της Πάτρας, ότι κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αγρινίου, ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας και, σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το νοσοκομείο να κάνει μια καινούργια αρχή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, στο οποίο υπήρξαν καταγγελίες για μεγάλο ποσοστό θνητότητας (όχι όμως 100% όπως κάποιοι υποστήριξαν, σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ) ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: «Είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Εφόσον αυτή δεν δοθεί, την Δευτέρα ο διοικητής θα παυθεί από τα καθήκοντα του», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πρόσθεσε, δε, ότι πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής της μονάδας. «Θα δούμε τι έχει συμβεί, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά, πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου. Να μην σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου – Τι αναφέρει στην επιστολή του"

Άλιμος: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης για τους πυροβολισμούς σε πολυκατοικία

Στη σύλληψη ενός άνδρα για την υπόθεση που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες με τους πυροβολισμούς στον Άλιμο προχώρησε η αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (01/06) ο φερόμενος δράστης «γάζωσε» με πυροβολισμούς πολυκατοικία στον Άλιμο, ενώ φαίνεται πως έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις όπλων.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η σύλληψη έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες των στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, που ανέλαβαν την έρευνα για την υπόθεση και κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να την εξιχνιάσουν.

Άλιμος: Τι είπε ο άνδρας στις αρχές

Σύμφωνα με τον σταθμό, ο άνδρας ισχυρίστηκε στις αρχές, πως δύο μηχανές τον ακολουθούσαν και για να… διαφύγει, πυροβόλησε. Παράλληλα, τόνισε ότι η πολυκατοικία δεν είχε καμία σχέση με το γεγονός ότι άνοιξε πυρ. Το όπλο του έχει ταυτοποιηθεί βαλλιστικά, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν κάλυκες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Άλιμος: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης για τους πυροβολισμούς σε πολυκατοικία"

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ληστεία-«καρμπόν» σε συνάδελφο του πιλότου (video)

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» από την περιοχή στα Γλυκά Νερά, όπου δολοφονήθηκε η 20χρονη Καρολάιν.

Στο βίντεο καταγράφεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος, το οποίο κινήθηκε ύποπτα στην περιοχή. Ο κάτοχος του οχήματος για την ώρα δεν έχει εντοπιστεί από τις Αρχές, με το νέο αυτό βίντεο να θεωρείται σημαντικό για τις έρευνες.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη «Φως στο Τούνελ», ο οδηγός φαίνεται να αποφεύγει την Αττική Οδό με τις κάμερες ασφαλείας και απομακρύνεται με ταχύτητα προς το Σταυρό της Αγίας Παρασκευής μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου.

Παρόμοια ληστεία σε συνάδελφο του συζύγου της Καρολάιν

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε ο πιλότος και εκπαιδευτής του συζύγου της άτυχης Καρολάιν, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του είχαν πέσει θύματα παρόμοιας ληστείας στην μονοκατοικία τους στο Αλεποχώρι Μεγάρων.

Ο τρόπος που έδρασαν οι τρεις κακοποιοί ήταν παρόμοιος με αυτόν των ληστών στα Γλυκά Νερά. Σοκαρισμένοι οι δύο φίλοι και πιλότοι, διαπίστωσαν τα κοινά στοιχεία στην περιγραφή, κυρίως του αρχηγού. Ήταν γύρω στο 1,70, εύσωμος, με κοντό λαιμό και στρογγυλό, πρόσωπο. Τα μάτια του ήταν μελιά, μιλούσε καλά ελληνικά, αλλά ανέφερε και λέξεις αλβανικές.

Και οι τρεις δράστες των δύο ληστειών, ήταν ηλικίας περίπου 35 χρόνων. Δεν άφησαν ίχνη DNA και αποτυπώματα και στα δύο σπίτια. Ο εκπαιδευτής δε θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μπάμπης, σύζυγος της Καρολάιν, δραστηριοποιούνταν στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

 
«Έκαναν στη σύζυγό μου ό,τι και στην Καρολάιν, από θαύμα ζει»

«Ο αρχηγός επιτέθηκε στη σύζυγό μου όπως και στην Καρολάιν. Της έκλεισαν μύτη και στόμα και φώναζαν ‘σκοτώστε την παλιό π……’ Από θαύμα ζει. Εμένα μου είπε ‘δουλειά μας είναι να ληστεύουμε και να σκοτώνουμε’», ανέφερε σοκαρισμένος στο «Φως στο Τούνελ».

«Μπορεί η πληροφορία για τα χρήματα να έφυγε από το αεροδρόμιο Μεγάρων. Τον Μπάμπη τον γνωρίζω πολλά χρόνια, σχεδόν από τότε που τελείωσε το Λύκειο. Είχε πάρει ερασιτεχνικό πτυχίο στα ελικόπτερα και εγώ του έκανα την εκπαίδευση για το επαγγελματικό», κατέληξε.

Το θύμα της βάναυσης αυτής ληστείας, που διαπράχθηκε στο Αλεποχώρι το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2018, αναφέρθηκε και στο παρατηρητήριο που είχαν οι δράστες. Κρύβονταν σε ένα γειτονικό, εξοχικό σπίτι και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του ζευγαριού.

«Γνώριζαν πότε θα κλείσουμε τα ρολά. Ήρθαν από τα δεξιά και κινήθηκαν σε αθέατα σημεία στο σκοτάδι. Αφού πήραν τα 1.100 ευρώ από το παντελόνι μου, ζητούσαν και άλλα χρήματα. Έφυγαν όταν βρήκαν και τα χρυσαφικά. Κακοποίησαν το σκυλί για να το ακινητοποιήσουν. Με τη γυναίκα μου είδαμε διακόσιες πενήντα φωτογραφίες σεσημασμένων, όπως και ο Μπάμπης, αλλά δεν αναγνωρίσαμε κάποιον», είπε στην κάμερα του «Τούνελ».

 
Τράβηξα τη μάσκα και είδα το πρόσωπό του – «Σκότωσε την π…» ούρλιαζε»

Ανατριχίλα προκαλεί η μαρτυρία της συζύγου του, που τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση των τριών αδίστακτων ληστών.

Η ίδια δε δίστασε να τραβήξει τη μάσκα του αρχηγού και να δει το πρόσωπό του. Η θαρραλέα αυτή κίνηση εξαγρίωσε τον αρχηγό, που φώναζε: «Σκότωσε την π….»

«Άρχισα να φωνάζω και να καλώ σε βοήθεια. Μου έκλεισαν το στόμα, με πέταξαν κάτω από τον καναπέ και με έσυραν για δώδεκα μέτρα. Εκεί με χτυπούσαν με κλωτσιές στο σώμα και στο πρόσωπο. Την ίδια ώρα ο αρχηγός φώναζε σ’ έναν από τη συμμορία: «Γιώργο σκότωσε τη, σκότωσε την π……». Πέρασα είκοσι δύο ημέρες στο ΚΑΤ σοβαρά τραυματισμένη», ανέφερε τρέμοντας.

«Θα είχα πεθάνει από αιμορραγία αν δεν με έσωζε ο άνδρας μου, που κατάφερε να λυθεί. Μετά την επίθεση κυκλοφορούμε μ’ ένα κουμπί συναγερμού στο λαιμό», κατέληξε.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ληστεία-«καρμπόν» σε συνάδελφο του πιλότου (video)"

Αστυνομικός που υπηρετούσε στην φρουρά της Σακελλαροπούλου κατηγορείται για απάτη-μαμούθ - Τι λέει ο ίδιος

Eνας ομογενής επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας καταγγέλλει με μηνύσεις και αγωγές έναν Έλληνα αστυνομικό που υπηρετούσε στην φρουρά της Προέδρου της Δημοκρατίας ότι του απέσπασε με τεχνάσματα 545.000 ευρώ. και ένα ROLEX.

Όπως είπε ο συνήγορος του επιχειρηματία στον ΑΝΤ1, «πρόκειται για έναν επιχειρηματία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, στον οποίο ο σοφέρ του είπε ότι έχει "σχέσεις" με έναν "Εισαγγελέα" και ότι αν ήθελε μπορούσε να τους γνωρίσει, όπως και έγινε. Είχαν κάποιες τυπικές επαφές και κάποια στιγμή, ο επιχειρηματίας ενημέρωσε τον δήθεν "Εισαγγελέα", ότι ένας φίλος του που διαμένει στο εξωτερικό, ήθελε να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας».

Τα χρήματα, σύμφωνα με τον δικηγόρο και όπως περιγράφεται στην αγωγή που έχει καταταθεί, ο «Εισαγγελέας» τα πήρε από τον επιχειρηματία, σε δόσεις ως εξής:

250.000 ευρώ το 2019 για να εξασφαλίζει την ελληνική υπηκοότητα στον ομογενή φίλο του μηνυτή , για να προσπεράσει την χρονοβόρα διαδικασία, όπως φέρεται να του είπε ο «Εισαγγελέας».

50.000 ευρώ σε δεύτερο χρόνο
, για να ξεπεράσει «κάποια τυπικά θέματα που προέκυψαν», χωρίς να διευκρινίζει πια είναι αυτά.

195.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2020 για να βοηθήσει τον επιχειρηματία σε φορολογικό έλεγχο που διατάχθηκε σε εταιρία του, μιλώντας για «προσωπική γνωριμία και φιλία με τον Χρήστο Σταϊκούρα».

50.000 ευρώ κατά την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου για να ξεπεράσει «κάποια τυπικά θέματα που προέκυψαν», χωρίς να διευκρινίζει πια είναι αυτά.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», αγοράστηκε και παραδόθηκε και ένα ρολόι ROLEX, καθώς ο «“Εισαγγελέας” ζήτησε από τον επιχειρηματία, για να δοθεί δήθεν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βρει στο εξωτερικό ένα ρολόι ROLEX που εκείνη ήθελε, με πράσινο καντράν, το οποίο δεν το έβρισκε στην Ελλάδα».

Μάλιστα, ο δικηγόρος ανέφερε ότι έχει ηχογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί συζήτηση του με τον αντίδικο του επιχειρηματία, στον οποίο ο «Εισαγγελέας», που αποκάλυψε ότι είναι αστυνομικός, είπε, σύμφωνα με τον δικηγόρο, ότι «είναι μπροστινός» και πως τον έχουν βάλει άλλοι.

Ο Antenna επικοινώνησε ως όφειλε με τον αστυνομικό, ο οποίος υποστηρίζει ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό και δήλωσε «Δεν έχω πάρει αυτά τα χρήματα και έχω αποδείξεις. Άλλωστε, ο τρόπος ζωής μου δείχνει πως δεν έχω αυτά τα χρήματα. Δεν αντιστοιχεί στον τρόπο ζωής μου. Θα το δείξει η Δικαιοσύνη. Δεν είμαι ηθικός αυτουργός των πράξεων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αστυνομικός που υπηρετούσε στην φρουρά της Σακελλαροπούλου κατηγορείται για απάτη-μαμούθ - Τι λέει ο ίδιος"

Νέα πρόκληση Ακάρ: Δεν μπορούν να στρατιωτικοποιούν νησιά οι Έλληνες – Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα

Το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδα να υπερασπίζεται τα νησιά του Αιγαίο αμφισβητεί ο Τούρκος Υπ. Άμυνας. Κρεσέντο προκλητικότητας με φόντο τον «θαλασσόλυκο».

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα της Ελλάδας να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου.

«Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάννης; Ότι δεν μπορούν να στρατιωτικοποιήσουν τα νησιά όμως βλέπετε ότι το έχουν κάνει. Σε ποιο σημείο του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα έξι μίλια και εναέριο χώρο δέκα μίλια; Σκεφτείτε ένα νησί που λένε ότι έχουν 6 νμ χωρικά ύδατα αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μιλίων. Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε δίκαιο ούτε Δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους τετελεσμένο», είπε ο Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος» αναφέρθηκε ξανά στη θεωρία της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ελληνοτουρκικά: Εμπρηστική ρητορική από Τσελίκ

Νέα πυρά από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά με δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ με προκλητική ρητορική τοποθετήθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, λέγοντας πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επέδειξε την αγένεια που έδειξε στην Άγκυρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως κακώς έφερε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην Ευρώπη. «Τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν μεταξύ των δύο χωρών και η Ευρώπη δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί.»

«Οι διαφορές της ΑΟΖ που προέκυψαν δε μπορούν να λυθούν με την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις από την πλευρά της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τονίζει ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις.

 newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Ακάρ: Δεν μπορούν να στρατιωτικοποιούν νησιά οι Έλληνες – Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα"

Τύρναβος: Με κλωτσιές και πέτρες χτύπησαν άνδρες της Δίωξης!

Περιπετειώδης ήταν η σύλληψη τεσσάρων Ελλήνων που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ηρωίνης στον Τύρναβο, καθώς δύο από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση τραυματίστηκαν από χτυπήματα που δέχθηκαν με κλωτσιές και πέτρες!

Οι δράστες, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, προσπάθησαν να αποφύγουν την σύλληψη χωρίς να τα καταφέρουν καθώς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, της Ο.Π.Κ.Ε. και του τοπικού τμήματος. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια, βοηθητικούς χώρους, δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα και στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν 49 «φιξάκια» με ηρωίνη συνολικού βάρους 43,9 γραμμαρίων και 35 ναρκωτικά χάπια χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν τα δυο οχήματα με τα οποία διακινούσαν τα ναρκωτικά, καθώς και 7.870 ευρώ από τα παράνομα έσοδά τους. Σε βάρος των τεσσάρων δραστών, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας απήγγειλε κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τύρναβος: Με κλωτσιές και πέτρες χτύπησαν άνδρες της Δίωξης!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news