facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Το 27% των νέων κρουσμάτων στη Δανία είναι της βρετανικής μετάλλαξης

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το πιο μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, αυξάνεται στη Δανία, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, επικαλούμενες προκαταρκτικά στοιχεία.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 27% των θετικών διαγνώσεων το γενετικό υλικό των οποίων αναλύθηκε, ήταν φορείς του στελέχους B117, από 20% την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε σε μια έκθεση το State Serum Institute (SSI). Η Δανία είναι από τις χώρες που έχουν το προβάδισμα στην αλληλούχιση του γονιδιώματος που χρησιμοποιείται για την ανάλυση του γενετικού υλικού του κορονοϊού προκειμένου να προσδιοριστούν τα στελέχη.

Ο αριθμός αναπαραγωγής του νέου στελέχους, που δείχνει σε πόσους άλλους μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένας άνθρωπος, που έχει μολυνθεί από αυτόν, είναι 0,99%, ανέφερε χθες Τρίτη το SSI, κάτι που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή ο ιός υποχωρεί ελαφρά.

Ο γενικός αριθμός μολύνσεων πέφτει στη Δανία μετά την επιβολή από την κυβέρνηση σκληρών μέτρων lockdown, με μόλις 470 θετικές διαγνώσεις να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι χιλιάδων μολύνσεων την ημέρα που καταγράφονταν στα τέλη του περασμένου έτους.

Συνολικά 1.690 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Το 27% των νέων κρουσμάτων στη Δανία είναι της βρετανικής μετάλλαξης"

Κλείνουν μέχρι και τα πάρκα στην Αττική - Bάζει «λουκέτο» στο Άλσος Βεΐκου ο δήμος!

Ακόμη μία κίνηση που θα ξεσηκώσει αντιδράσεις έλαβε χώρα στην Αττική, καθώς ο δήμος Γαλατσίου γνωστοποίησε ότι κλείνει το άλσος Βεΐκου.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η είσοδος στο άλσος θα επιτρέπεται μόνο σε μαθητές, οι οποίοι πρόκειται να εξεταστούν σε αθλήματα.

Αναλυτικά:

Ο Δήμος Γαλατσίου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν μαθητές που πρόκειται να εξεταστούν σε αθλήματα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίοι χρειάζεται να χρησιμοποιούν το Άλσος Βεΐκου για την προπόνησή τους, ανακοινώνει τα εξής:  

«Όσοι μαθητές της Γ' Λυκείου πρόκειται να δώσουν αθλήματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 για να εισαχθούν στις σχολές προτίμησής τους (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κ.α.) καλούνται να στείλουν βεβαίωση από το Λύκειο Γαλατσίου στο οποίο φοιτούν, στο email: polat@galatsi.gr του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου, μαζί με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο), ώστε να τους δοθεί βεβαίωση εισόδου στο Άλσος Βεϊκου.  

Οι μαθητές θα ενημερωθούν τηλεφωνικά από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό και είτε θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις, είτε θα τις παραλαμβάνουν από το Δημαρχείο κλείνοντας ραντεβού. Η βεβαίωση εισόδου θα διαρκεί για όλο το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Άλσος Βεΐκου.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν μέχρι και τα πάρκα στην Αττική - Bάζει «λουκέτο» στο Άλσος Βεΐκου ο δήμος!"

Έκρηξη από μηχανισμό με γκαζάκι στην είσοδο του γραφείου της βουλευτή της Ν.Δ. Μαριλένας Σούκουλη στην Κόρινθο (video)

Η επίθεση έγινε με γκαζάκι που ανατινάχτηκε στην είσοδο του Πολιτικού Γραφείου της βουλευτή της Ν.Δ. Μαριλένας Σούκουλη που βρίσκεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Κύπρου 59 στην Κόρινθο. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει μηχανισμό με γκαζάκι. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. Από την επίθεση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου. 

H δικηγόρος Έρρικα Καραμαλίκη που έχει το γραφείο στον ίδιο όροφο μίλησε στην κάμερα του Korinthostv.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

 korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη από μηχανισμό με γκαζάκι στην είσοδο του γραφείου της βουλευτή της Ν.Δ. Μαριλένας Σούκουλη στην Κόρινθο (video)"

Κ. Μητσοτάκης: Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα στην Ικαρία πλήγωσε τους πολίτες. Δεν θα επαναληφθεί

«Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ» τόνισε  ο Κυριάκος Μητσοατάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στην πορεία τη πανδημίας στην χώρα μας.  Ο πρωθυπουργός, μεταξύ των άλλων εξήγησε γιατί λήφθηκε η απόφαση για ολικό lockdown, αναφέρθηκε σε λάθη που έχουν γίνει απο στελέχη της κυβέρνησης και διορθώθηκαν, ενώ αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Ικαρία, και την συγκέντρωση στο σπίτι του βουλευτή Στεφανάδη, είπε πως «δεν θα επαναληφθεί» κάτι τέτοιο.

Συγκρεκριμένα κατα την συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ  είπε:

Για το lockdown στην Αττικη

«Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.

Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ.

Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος.

Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες».

Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε.

Για σχολεία -Πανελλαδικές

«Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική.Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 'Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους».

Οι διχογνωμίες

«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις

Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες»,  

Οι εμβολιασμοί

«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα να είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία.

Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση.

Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις» 

Για την Ικαρία

«Μια σύντομη ανασκόπηση. Έφυγα το Σάββατο στις 07.30 από την Αθήνα, πέταξα στους Φούρνους. Πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού εκεί εδώ και 25 χρόνια. Πήγα στη Θύμαινα. Στη συνέχεια με ένα σκαφάκι πήγα στην Ικαρία, στο νοσοκομείο. Πήγα στον Εύδηλο, στο Κέντρο Υγείας, επιθεώρησα το λιμάνι και κατέληξα στο σπίτι του κ. Στεφανάδη. Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής.

Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε την ουσία της επίσκεψης. Δεν θα επαναληφθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ για την Ικαρία.

Τα ίδια άτομα που ήμαστε μαζί στο ελικόπτερο, βρεθήκαμε στην ίδια βεράντα για ένα κέρασμα 15 λεπτών. Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει τέτοια εικόνα.

Κάποιοι ενοχλήθηκαν που ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Ξέρω ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και λύνουμε διάφορα προβλήματα.

Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας ήταν σε κλειστό χώρο.

Δεν θα δεχθώ από κανέναν να λέει ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Ικαρία για διακοπές. Υπάρχει κριτική για ένα φάουλ που έγινε το οποίο πρώτος το ομολόγησα και από την άλλη η αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις με όλους τους κινδύνους κορωνοϊού».

Για το Μάτι

«Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν από τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Με σημάδεψε και μένα. Ουδείς αθώος ένοχος, ουδείς ένοχος αθώος.

Να φροντίσουμε να τρέξουμε την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στο Μάτι. Είναι μέρα με τη νύχτα αυτό που κάνουμε στην Πολιτική Προστασία σήμερα με αυτό το οποίο γινόταν.

Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όλοι αισθανόμαστε ευθύνη.

Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά να είμαστε πιο έτοιμοι. Να μην ξαναδούμε τον αφόρητο κυνισμό που είδαμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα στην Ικαρία πλήγωσε τους πολίτες. Δεν θα επαναληφθεί "

ΕΛΑΣ: 52 προσαγωγές στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

Πενήντα δύο άτομα προσήχθησαν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει:

"Την 13.00 ώρα σήμερα (Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021), πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 5.000 περίπου ατόμων, στο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, μέχρι τον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Εκεί ομάδα 200 περίπου διαδηλωτών, αποσπάσθηκε από το σώμα της πορείας και επιτέθηκε με κοντάρια στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και παρακωλυθεί η διεξαγωγή της πορείας.

Τo κύριο σώμα των διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο επί μία ώρα και αποχώρησαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου. Στο ύψος των Προπυλαίων άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν εκ νέου με ρίψη μολότοφ και απωθήθηκαν με την αναγκαία χρήση δακρυγόνων.

Η πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε την 16.15 ώρα στην πλατεία Ομονοίας. Προσήχθησαν 52 άτομα".

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: 52 προσαγωγές στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου"

Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή και δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, η Συμφωνία Πρεσπών συνεχίζει να συζητείται ποικιλότροπα δημόσια στη Βόρεια Μακεδονία.

Στα μέσα Μαρτίου, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, εμπειρογνώμονες στις σχέσεις  Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας, καθώς και οι αμφισβητούμενοι της Συμφωνίας των Πρεσπών και το διάταγμα με το οποίο τέθηκε σε ισχύ θα αντιμετωπίσουν το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Επτά πρωτοβουλίες έχουν υποβληθεί στο Δικαστήριο - από το Παγκόσμιο Συνέδριο της ‘Μακεδονίας’, καθηγήτρια Σόλζα Γκρέσεβα και πολίτες.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 από τους Υπουργούς Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκο Κοτζιά στο χωριό Νίβιτσι, στις όχθες της λίμνης Πρέσπας, ως λύση της 27χρονης διαμάχης.

Με αυτό, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας»/ πΓΔΜ,  πήρε το επίθετο Βόρεια και το πρόσθεσε στο Σύνταγμα.

 Η Ελλάδα αναγνώρισε την ιθαγένεια και τη μακεδονική γλώσσα, αλλά επίσης εγκατέλειψε το βέτο της στην Ευρωατλαντική ένταξη, επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα του νόμου, οπότε η επικύρωση έλαβε διάταγμα μόνο από τον προέδρο του Κοινοβουλίου,  Ταλάτ Τζαφέρι.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα της προσφυγής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση έχει αντίθετη άποψη: ότι η συνταγματική παραβίαση διαπράχθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεούται να υπογράψει, επειδή η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε δύο φορές υπέρ του Νόμου.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται συζήτηση στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας.

Θα ξεκινήσει από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοσάρεφ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πηγή περιφερειακής αστάθειας.

Στην ίδια προπαρασκευαστική συνεδρία, θα υπάρξει συζήτηση για το Νόμο για τις Γλώσσες.

 Και αυτός ο νόμος δεν έλαβε υπογραφή από τον Ιβάνοφ.

Πριν από τρία χρόνια, με αυτόν τον νόμο, η αλβανική γλώσσα απέκτησε ευρύτερη εφαρμογή και ιδρύματα που ελέγχουν τη χρήση της.

Προσβλήθηκε στο δικαστήριο με συνολικά 13 πρωτοβουλίες από το VMRO DPMNE, την Αριστερά, το Παγκόσμιο Συνέδριο της «Μακεδονίας», την καθηγήτρια Τάνια Καρακαμίσεβα και άλλους.

Οι προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις όπου οι συνταγματικοί δικαστές χρειάζονται ευρύτερες διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουν τη γνώμη τους.

Σε μια ειδική σύνοδο, θα αποφασίσουν εάν θα κινήσουν μια διαδικασία ή εάν οι εγκριθέντες νόμοι είναι πλήρως σύμφωνοι με το Σύνταγμα.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκόπια: Η Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμπεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο "

Εστίαση: Οι επιχειρηματίες «παρέδωσαν» τα κλειδιά των καταστημάτων – Κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Σε μία συμβολική κίνηση, μετά από το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι επιχειρηματίες της εστίασης, σε όλη τη χώρα, παρέδωσαν σήμερα τα κλειδιά των καταστημάτων τους, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Τα κλειδιά θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου από αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ.

Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από την ΠΟΕΣΕ στο Σύνταγμα βρέθηκαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο αντιπρόεδρος του Νίκος Γρέντζελος, και όπως σημειώνεται από το επιμελητήριο, ο κλάδος της εστίασης, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας, με 4 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου.

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης ζητούν τα σωματεία

Σε δήλωσή του για την κινητοποίηση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς ανέφερε:

«Σήμερα ο κλάδος της εστίασης βγάζει μια κραυγή αγωνίας. Διαδηλώνει με αυτήν την εκδήλωση τον κίνδυνο, τον φόβο, την ανασφάλεια για το αύριο, γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της Πολιτείας δεν είναι ικανά ούτε να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερο να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων ζωντανές.

Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης κατά τη διάρκεια του lockdown που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση και τη συνέχιση της απαλλαγής από τα ενοίκια και για τους μήνες που έρχονται, και βέβαια χρειάζονται ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης όταν ο κλάδος επανακκινήσει. Τότε χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση και ρευστότητα από κεφάλαια κίνησης για την επαναλειτουργία του κλάδου, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να διακρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης στον κλάδο που είναι 350.000 και να μην πληρώνουμε επιδόματα ανεργίας αλλά να ενισχύουμε την εργασία, και βέβαια κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και μία γενναία και ρεαλιστική ρύθμιση για τα υπολειπόμενα των υποχρεώσεων ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται επίσης να συνεχιστεί η ενίσχυση στο επίπεδο του ενοικίου καθ' όλο το 2021 και η απαγόρευση εξώσεων με παράταση της επαγγελματικής στέγης και της προστασίας για τουλάχιστον έναν χρόνο».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή και πρόσθεσε ότι 1 στους 2 επιχειρηματίες αισθάνεται την απειλή ότι η επιχείρησή του δεν θα μπορέσει να ξανανοίξει. Ο κ. Κουράσης υπογράμμισε την ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και ενός στοχευμένου προγράμματος για την εστίαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Εστίαση: Οι επιχειρηματίες «παρέδωσαν» τα κλειδιά των καταστημάτων – Κινητοποίηση στο Σύνταγμα"

Ανατροπές στις βεβαιώσεις μετακίνησης για μισθωτούς-επαγγελματίες

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, με άξονα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους αυτούς, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, της Γενικής Γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της Γενικής Γραμματέως Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννας Στρατινάκη και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. 2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Χρυσοχοϊδης: Θα κάνουμε Ανάσταση

«Κερδίζουμε τον πόλεμο. Το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση. Ο εμβολιασμός πάει πολύ καλά. Είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη! Μην ακούτε τι λένε. Όταν είναι η σειρά σας, εμβολιασθείτε!

Για να κάνετε καλό στον εαυτό σας και να σώσετε συνανθρώπους. Έχουμε ακόμη μάχες να δώσουμε. Στερνές, αλλά μάχες. Κάθε νέος περιορισμός είναι μια τελευταία μάχη. Για να μην χαθεί κανείς. Για να μην επηρεασθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού. Είναι αλήθεια πως δεν αντέχεται να κλείνουμε κάθε τόσο. Σχολεία, δουλειές, ζωές. Είναι πιο αλήθεια, όμως, πως πρέπει να κλείνουμε όταν ο ιός επελαύνει. Γνωρίζουμε ότι αυτή η άμυνα μας φέρνει πιο κοντά στη ζωή. Το γνωρίζουμε γιατί με την πειθαρχία και τα μέτρα έχουμε καταφέρει να έχουμε από τους λιγότερους θανάτους στις στατιστικές της Ευρώπης.

Από αύριο η Αττική δίνει μάχη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Δίνετε μάχη τηρώντας τα μέτρα. Δίνουμε μάχη, εποπτεύοντας την τήρησή τους. Όλοι μαζί με υπομονή, επιμονή κι ευθύνη. Γιατί ξέρουμε πια πολύ καλά, πως όλα αυτά είναι για να κάνουμε Ανάσταση.

Για να ‘μαστε όλοι εκεί!»

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπές στις βεβαιώσεις μετακίνησης για μισθωτούς-επαγγελματίες"

Επανέρχονται οι πτήσεις με την Καταλονία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι εκδόθηκε νέα συμπληρωματική notam για τις πτήσεις εξωτερικού, η οποία προβλέπει την ακύρωση της αεροπορικής οδηγίας για την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία που ίσχυε έως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Ειδικότερα, με την νέα notam που ισχύει ήδη από σήμερα το απόγευμα και ώρα 18:18, η αεροπορική οδηγία που προέβλεπε αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Καταλονίας ακυρώνεται και οι πτήσεις μεταξύ των δύο προορισμών επανέρχονται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχονται οι πτήσεις με την Καταλονία"

Ο ΠΟΥ δίνει «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

«Ναι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έδωσε στη δημοσιότητα τις οδηγίες του για το ζήτημα.

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τις ηλικίες άνω των 65, παρά το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες διαθέτουν ελλιπή στοιχεία για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με αποτέλεσμα μια σειρά χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, να έχουν αλλάξει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Παράλληλα, η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών του ΠΟΥ συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου, ακόμη, και εάν είναι παρόντα τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπερτερούν των κινδύνων και το εμβόλιο θα πρέπει να συνιστάται για χρήση ακόμη και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ομάδα, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονικό διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης.

«Δεν υπάρχει λόγος να μην συνιστάται» λόγω της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης


Ακόμη δεν έχουν τεθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ωστόσο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχει λόγος να μην προτείνεται η χρήση του.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου έχουν εγερθεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca εναντίον ενός νέου στελέχους του κορονοϊού SARS-CoV-2, «δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του», δήλωσε ο επικεφαλής της SAGE, Αλεχάνδρο Κραβιότο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε κάνει μια σύσταση πως ακόμη και αν υπάρχει μια μείωση στην πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να έχει πλήρη επίδραση στην ικανότητά του για προστασία, ειδικά απέναντι σε σοβαρή νόσηση, δεν υπάρχει λόγος να μην συνίσταται η χρήση του ακόμη και σε χώρες όπου κυκλοφορεί το στέλεχος», είπε.

Η Νότια Αφρική σταμάτησε αυτή την εβδομάδα ένα μέρος του προγράμματός της με το εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα από δεδομένα μιας μικρής δοκιμής που έδειξαν ότι δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση από το στέλεχος 501Y.V2 του κορονοϊού που είναι τώρα κυρίαρχο στη χώρα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση, για επιτήρηση και αξιολόγηση των στελεχών [του ιού]» και την επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση (και) καθώς νέα δεδομένα θα καθίστανται διαθέσιμα, οι συστάσεις θα επικαιροποιούνται ανάλογα», ανέφερε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ΠΟΥ δίνει «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65"

Αντίδραση νοσοκομειακών γιατρών για τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%

Να ανακληθεί το μέτρο μείωσης των χειρουργικών επεμβάσεων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που περιλαμβάνεται στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Κάνει λόγο για "καταστροφικό μέτρο" που «όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις» και «καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά από τα μέλη της επιτροπής ειδικών να απαντήσουν «αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια "επιστημονικά" δεδομένα την στηρίζουν». «Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Διαμαρτυρία ΕΙΝΑΠ για μετακινήσεις γιατρών

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τις διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ, για τις "αναγκαστικές", όπως αναφέρει, «μετακινήσεις γιατρών στο πλαίσιο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού», τονίζοντας ότι αυτές «ανακυκλώνουν διαρκώς το ίδιο εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο ιατρικό προσωπικό και θίγουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων».

Ζητάει να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες, και τα νοσοκομεία άμεσα να απεμπλακούν τελείως από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. «Υπάρχει κίνδυνος για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία, τώρα που αυξάνονται αξιόλογα οι εισαγωγές ασθενών της επιδημίας», εκτιμά η ΕΙΝΑΠ.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση νοσοκομειακών γιατρών για τη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% "

Κλείνουν τα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό

Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία του προσωπικού και των πελατών, ενημερώνουν ότι, από αύριο, Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι νεωτέρας, θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών, ενώ τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα) θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

Οι εγγραφές συνδρομητών και η χορήγηση πομποδεκτών θα εξυπηρετούνται τηλεφωνικά και μέσω courier, ενώ για τις επαναφορτίσεις των πομποδεκτών υπάρχει δυνατότητα να γίνονται και μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας my e-PASS στον ιστότοπο https://cs.attiki-odos.gr, καθώς και της εφαρμογής my e-PASS για κινητά τηλέφωνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών (Τ.Ε.Π.), η οποία λειτουργεί Δευτέρα – Σάββατο, 08:00 – 19:00 και Κυριακή 11:00 – 19:00 ή μέσω e-mail στο customercare@attikesdiadromes.gr. Επίσης, οι οδηγοί μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο στις λωρίδες που λειτουργούν με εισπράκτορα με χρήση τραπεζικής κάρτας με ανέπαφη συναλλαγή, αντί με μετρητά.

Τηλέφωνο: 210 – 6682 222

Fax: 210 – 6682 240

e-mail: customercare@attikesdiadromes.gr

https://cs.attiki-odos.gr

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ευχαριστούν για την κατανόηση και τη συνεργασία, παραμένοντας πάντοτε στο πλευρό των χρηστών και των συνδρομητών τους για την άρτια εξυπηρέτησή τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν τα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό "

Στα 1.496 τα νέα κρούσματα - 795 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.496 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

284 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6034 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3547 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 16
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 76
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 6
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
ΑΡΤΑΣ 3
ΑΧΑΪΑΣ 112
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 26
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 102
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 40
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 124
ΕΒΡΟΥ 3
ΕΥΒΟΙΑΣ 57
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2
ΗΛΕΙΑΣ 24
ΗΜΑΘΙΑΣ 7
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 24
ΘΑΣΟΥ 7
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 101
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 19
ΚΑΒΑΛΑΣ 5
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 9
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 8
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 216
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 4
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 5
ΚΙΛΚΙΣ 8
ΚΟΖΑΝΗΣ 5
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 21
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 27
ΛΕΣΒΟΥ 5
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 2
ΝΑΞΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 20
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 93
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΛΛΑΣ 8
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 124
ΠΙΕΡΙΑΣ 16
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 42
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΑΜΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 5
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 12
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 8
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 15
ΧΑΝΙΩΝ 1
ΧΙΟΥ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 49

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 1.496 τα νέα κρούσματα - 795 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική "

Κρύο και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Μήδεια»

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Ελλάδα θα σημειωθεί από το Σάββατο, με την κάθοδο των ψυχρών αέριων μαζών στην περιοχή μας, που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάσθηκε από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αλλά και την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, oι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σήμερα, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Πριν όμως την κακοκαιρία «Μήδεια», αύριο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα κεντρικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο γενικά από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά έως το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρύο και χιόνια φέρνει η κακοκαιρία «Μήδεια»"

Θεσσαλονίκη: Σε… κατσαρόλα τα κλειδιά των εστιατορίων

Μια κατσαρόλα, τοποθετημένη σε ένα τραπεζάκι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υποδέχεται από το πρωί τα κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής συμβολικής διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ψητοπωλείων, καφέ, μπαρ και άλλων επιχειρήσεων της πόλης παραδίδουν τα κλειδιά τους και υπογράφουν την Υπεύθυνη Δήλωση Επαγγελματία Εστίασης στη γραμματεία. Όλα μαζί θα σταλούν στην Ομοσπονδία και μαζί με τα κλειδιά που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα παραδοθούν τις επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παναγιώτης Κουμδής είναι 37 χρόνια επαγγελματίας του χώρου της εστίασης και διατηρεί καφέ-ουζερί στην περιοχή Χαριλάου. «Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος», λέει και προσθέτει: «Εκλεισα το μαγαζί με μηδέν παθητικό και σήμερα έχω συσσωρεύσει χρέη 13.000 ευρώ».

Ο ίδιος έχει εισπράξει την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία του έδωσε μια οικονομική «ανάσα», όπως και η απαλλαγή από το ενοίκιο και τη μισθοδοσία των 8 εργαζόμενων στο μαγαζί του. «Αυτά έδωσαν βοήθεια, αλλά δεν φτάνουν. Τα πάγια έξοδα τρέχουν, όπως οι λογαριασμοί, οι δόσεις δανείων, οι εισφορές, οι δόσεις της εφορίας. Και τα έσοδα είναι μηδενικά αφού δεν δουλεύουμε εδώ και μήνες. Τώρα τρέχει το ΙΚΑ Χριστουγέννων», σημειώνει.

«Με αυτή την κίνηση δεν ζητάμε να μας ανοίξουν αλλά να μας ενισχύσουν. Είμαστε κι εμείς μέλη της κοινωνίας και αντιλαμβανόμαστε την υγειονομική κατάσταση. Όμως ο κλάδος στενάζει και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ, Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Σε ερώτηση αν η συμβολική παράδοση των κλειδιών είναι μια απάντηση στη σχετική προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, είπε πως «εμείς δεν προσωποποιούμε. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια δήλωση και την πήρε πίσω. Εμείς απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, υψώνουμε φωνή αγωνίας και ζητάμε πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας, ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό περίπου 30%-40% των επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με ντελίβερι και take away, αλλά αδυνατούν να πιάσουν τον τζίρο που είχαν με την κανονική τους λειτουργία. Το 40% των επιχειρήσεων εξαιρέθηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ποσοστού μείωσης τζίρου.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μιχάλης Επιτροπίδης προέβλεψε εκατοντάδες λουκέτα το επόμενο διάστημα, τα οποία θα προστεθούν στα 50 και πλέον της περασμένης άνοιξης.

Στο υστερόγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που υπογράφουν οι επαγγελματίες με την παράδοση των κλειδιών, δίνονται και οδηγίες με σκωπτικό τρόπο σε αυτούς που θα τα παραλάβουν και θα ανοίξουν τα καταστήματα: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη δύο φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει τηλέφωνο, καλύτερα να μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι, δεξιά πίσω από την πόρτα. Καλή επιτυχία και καλές δουλειές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε… κατσαρόλα τα κλειδιά των εστιατορίων"

Ταραντίλης για Τσίπρα: «Αφού δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την αυριανή συγκέντρωση;»

Απάντηση σε όσα υποστήριξε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις διαδηλώσεις, εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος σημείωσε: «O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση.


Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα «δέχομαι την ευθύνη» δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.

Τον ρωτάμε επίσης ευθέως:

Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;

Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας;

Αναμένουμε την απάντησή του».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταραντίλης για Τσίπρα: «Αφού δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την αυριανή συγκέντρωση;»"

Εκτός ορίων ο Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: «Μην μας προκαλείτε - Θα μάθετε καλά την τρέλα των Τούρκων»

Προκλητική γλώσσα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευθεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια ομιλίας του Τούρκου προέδρου ενώπιον των μελών του κόμματός του την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στην Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Αν ψάχνετε για την ειρήνη, τότε μην με προκαλείτε. Είπαμε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και τώρα ο Μητσοτάκης είναι ξανά προκλητικός. Κάθεστε στο τραπέζι και μετά σηκώνεστε και φεύγετε από αυτό. Μάθετε τα όριά σας. Αν δεν ξέρεις τα όρια σου, σημαινει πως εσυ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες απο το τραπέζι».«Είναι προφανές αυτό που κάνετε στα νησιά. Δεν πρόκειται να ωφεληθείτε από αυτούς που εμπιστεύεστε.  Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει. Θα μάθετε καλά για την τρέλα των Τούρκων» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε: «Ο σκοπός των Ελληνοκυπρίων είναι να κυριαρχήσουν στο νησί. Ο ίδιος ο Ανάν μου είχε πει πως 'ασχολήθηκα με το θέμα τέσσερις φορές, απέτυχα σε όλες'. Η Τουρκία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη για τους Τουρκοκύπριους και δεν θα κάνει τίποτε αρνητικό για εκείνους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Κύπρο από τη λύση των δυο κρατών. Δεν μιλάμε για ομοσπονδία, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο τραπέζι, είτε το θέλετε είτε όχι».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός ορίων ο Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: «Μην μας προκαλείτε - Θα μάθετε καλά την τρέλα των Τούρκων»"

Ένταση στη Βουλή - Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή, καθώς διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες κάνουν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να σπάσουν την αλυσίδα που είχαν δημιουργήσει οι αστυνομικοί μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Προηγουμένως, περισσότεροι από 5.000 εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποιώντας αυτή την ώρα συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης μαθητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Λόγω της συγκέντρωσης, οι δρόμοι του κέντρου της πρωτεύουσας έχουν κλείσει. 

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

 «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία» τονίζει η ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

Δείτε φωτογραφίες

 

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένταση στη Βουλή - Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο"

Σταμπουλίδης: Με ραντεβού θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία 13 και 14 Φεβρουαρίου

Να δείξουμε όλοι ορθολογικότητα και να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο στην Αττική, η οποία μπάινει σε σκληρό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία μόνο με ραντεβού, και στο ωράριο 9:00-17:00, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι λαϊκές αγορές σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι ανοιχτές.

Επίσης παρότρυνε τους πολίτες να μετακινούνται για άθληση και για βόλτα των κατοικιδίων τους, στον δήμο κατοικίας τους, ενώ όπως τόνισε "δεν είναι δυνατόν στην Αττική να εφαρμοστεί διαδημοτική απαγόρευση".

Εξήγησε δε, ότι δεν είναι λογικό εν μέσω lockdown να παίρνει κανείς το αυτοκίνητο για να μεταβαίνει σε χώρους άθλησης μακριά από την οικία του και ότι πλέον η μετακίνηση με τον κωδικό 6, πρέπει να χρησιμοποιείται είτε για βόλτα πεζή με το κατοικίδιο, είτε για περπάτημα πλησίον της οικίας, είτε για βόλτα με το ποδήλατο. 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταμπουλίδης: Με ραντεβού θα λειτουργήσουν τα ανθοπωλεία 13 και 14 Φεβρουαρίου"

Σκληρό lockdown στην Αττική: Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ισχύει για σχολεία, μετακινήσεις και εμπόριο

Σε σκληρό lockdown εισέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί η Αττική και για 17 τουλάχιστον ημέρες με διατήρηση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 τις καθημερινές και από τις 18.00 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο, ενώ παραμένει η χρήση SMS με τους γνωστούς 6 κωδικούς για τις μετακινήσεις, χωρίς να μπαίνει τελικά απαγορευτικό στις διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης.

Όπως αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση η επιβολή του μέτρου αυτού θα ήταν άδικη για τους πολίτες που κατοικούν σε γειτονιές που δεν διαθέτουν χώρους πρασίνου.

Μαθητές όλων των βαθμίδων και φοιτητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ για πρακτικούς λόγους τα τηλεμαθήματα θα διενεργούνται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου.

Στο μέτωπο της αγοράς, αναστέλλονται όλες οι υπηρεσίες click away ενώ κλείνουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ενώ λειτουργούν κανονικά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Κατ’ εξαίρεση ανοιχτά θα παραμείνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο τα ανθοπωλεία μόνο με ραντεβού, λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και των προπαραγγελιών που είχαν ήδη κάνει οι επαγγελματίες του κλάδου

Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα μέτρα και στο σκέλος της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχει η παρότρυνση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στον αριθμό του προσωπικού που θα διεκπεραιώνει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ δίνεται η δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας. Παράλληλα, για τους υπαλλήλους του δημοσίου που είναι γονείς και τα παιδιά τους φοιτούν μέχρι την τρίτη γυμνασίου παρέχονται 4 διευκολύνσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Αναλυτικότερα:

Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις

Από τις 6:00 της Πέμπτης θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές 21:00-5:00 και τα Σαββατοκύριακα 18:00-5:00.
  • δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.
  • Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
  • Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας, για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων,
  • ενώ επιτρέπεται και η μετακίνηση για αγροτική συγκομιδή, με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων.
  • Για τις μετακινήσεις με ΙΧ και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Προβλέπεται τηλεκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για Γυμνάσια και Λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 π.μ. ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα μέτρα για τα καταστήματα

Ανοιχτά θα είναι:
• Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.α.
• Φαρμακεία
• Pet Shops
• Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, την επισκευή συσκευών, παιχνιδιών
• Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού
• Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού
• Λιανικό εμπόριο πώλησης ανθέων (ειδικώς για 13-14/2/2021)
• Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο e-shop
• Καθαριστήρια
• Πρατήρια Υγρών Καυσίμων
• ΚΤΕΟ
• Συνεργεία οχημάτων

Αναλυτικά τα μέτρα για τα καταστήματα τροφίμων:
  • Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων: 07:00 – 20:30 τις καθημερινές και 07:00 – 17:30 τα Σαββατοκύριακα
  • Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων
  • Απαγόρευση πώλησης προϊόντων λιανεμπορίου
  • Δυνατότητα παραδόσεων delivery τις Κυριακές από σούπερ μάρκετ
Τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές
  • Υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών. Σε περίπτωση μη τεχνικής δυνατότητας επέκτασης του χώρου αγορών ή λειτουργίας παράλληλων αγορών δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών/εμπόρων
  • 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε (5) μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων
Για τα νοσοκομεία

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

  • Ένας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.
  • Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες
  • Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.
Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.
  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού.
  • Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.
  • Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό.
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19

Μέτρα Λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στην Περιφέρεια Αττικής, για το διάστημα από 11 έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρό lockdown στην Αττική: Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ισχύει για σχολεία, μετακινήσεις και εμπόριο"

Κορωνοϊός: «Stop» στις εξόδους από στρατιωτικές σχολές για δύο εβδομάδες

Στην απόφαση για αναστολή των εξόδων σπουδαστών από τις στρατιωτικές σχολές όπου φοιτούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα, αφού προηγηθεί η εξειδίκευση των μέτρων από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με την απόφαση, οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν από τις στρατιωτικές σχολές για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο των επιπρόσθετων μέτρων που ενεργοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και κατόπιν συσκέψεως της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους αρμόδιους φορείς.

Ανάλογα μέτρα, όπως άλλωστε και στο προηγούμενο lockdown, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ και για τις εξόδους και τις άδειες των στρατιωτών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: «Stop» στις εξόδους από στρατιωτικές σχολές για δύο εβδομάδες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news