facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα

Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους» είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα"

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάνω από 170.000 ψήφισαν «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» – Ο ήλιος επέστρεψε – Όλη η δήλωση Ανδρουλάκη

Το όνομα “ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ” αναδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ψήφισαν περισσότεροι από 170.000. 

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη, που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολο μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Και ο κύριος Ανδρουλάκης συνέχισε: «Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάνω από 170.000 ψήφισαν «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» – Ο ήλιος επέστρεψε – Όλη η δήλωση Ανδρουλάκη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός του Καναδά κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για «αυτά τα αποτρόπαια εγκκλήματα πολέμου» αφού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την πόλη Ιρπίν της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι σφαγίασαν αμάχους.

«Είναι σαφές ότι ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν ευθύνεται για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου», είπε ο Τριντό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. «Θα πρέπει να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Ο Τριντό ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα επιβάλει κυρώσεις σε 40 Ρώσους και σε πέντε οντότητες που, όπως είπε, είναι «συνένοχοι» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Προανήγγειλε επίσης ότι η χώρα του θα άρει όλους τους εμπορικούς δασμούς στα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα για το επόμενο έτος, ενώ ανακοίνωσε ότι ξανανοίγει και η πρεσβεία του Καναδά στο Κίεβο. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός του Καναδά κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου"

Όλαφ Σόλτς: Δεν θα γίνει δεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη στην Ουκρανία

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο θα προβληθεί αργότερα απόψε, ο καγκελάριος εξηγεί και υπερασπίζεται την πολιτική του για τη Ρωσία. «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.

Φέτος, τονίζει, η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, δύο λαούς οι οποίοι πολέμησαν εκείνη την εποχή μαζί για να νικήσουν τον φονικό γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, για να τονίσει ότι «τώρα όμως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».

Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, υπογραμμίζει ο καγκελάριος στο διάγγελμά του. «Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θα το δεχτούν – ούτε εμείς», επαναλαμβάνει ο κ. Σολτς και εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν – όπως ακριβώς η ελευθερία και η ασφάλεια θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας». Το να συνεισφέρει κανείς σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαίνει «ποτέ ξανά!» και εκεί βρίσκεται η κληρονομιά της 8ης Μαΐου, προσθέτει με έμφαση ο καγκελάριος.

Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαριστεί τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκφράζει όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και προειδοποιεί: «Θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ’ όψιν». Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει, «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό. Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι, αναφέρει και κάνει λόγο για τέσσερις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: «Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».

Ο γερμανός καγκελάριος περιγράφει ακόμη το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού ως «παραποίηση της ιστορίας και συκοφαντία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλαφ Σόλτς: Δεν θα γίνει δεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη στην Ουκρανία"

G7: Νέες κυρώσεις – «Ο Πούτιν ντροπιάζει τις ιστορικές θυσίες του ρωσικού λαού»

Νέες κυρώσεις επέβαλαν G7 και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, βάζοντας αυτήν τη φορά στο στόχαστρο, το πετρέλαιο, τα ΜΜΕ και τον τομέα των υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές. Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο Δευτέρα τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων χωρών του κόσμου διαβεβαίωσαν για την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη «στην θαρραλέα υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επαναλαμβάνοντας την καταδίκη τους «για την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης».

Πιο συγκεκριμένα, οι G7 διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τη συνεχή τους ετοιμότητα να αναλάβουν περαιτέρω δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία «να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες».

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και αμυντική μας βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση των δικτύων της από περιστατικά στον κυβερνοχώρο και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών», τονίζουν οι ηγέτες των επτά ισχυροτέρων χωρών του κόσμου και καλούν «όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν στην υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες και να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομήσει το μέλλον της».

Οι G7 επισημαίνουν ότι δεν θα διστάσουν να καταστήσουν «τον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και συνεργούς αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πως «για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας τις «συνεχιζόμενες εργασίες για τη διερεύνηση και τη συλλογή σχετικών στοιχείων, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τις κυρώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ουάσινγκτον εξάλλου ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων εις βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Η δήλωση των G7:

1. Σήμερα, στις 8 Μαΐου, εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), μαζί με την Ουκρανία και την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, τιμούμε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και την απελευθέρωση από το φασισμό και την εθνικοσοσιαλιστική τρομοκρατία, που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές, ανείπωτη φρίκη και ανθρώπινο πόνο. Θρηνούμε τα εκατομμύρια θύματα και προσφέρουμε το σεβασμό μας, ιδιαίτερα σε όλους εκείνους που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για να νικήσουν το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών Συμμάχων και της Σοβιετικής Ένωσης.

2. Εβδομήντα επτά χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Πούτιν και το καθεστώς του επέλεξαν τώρα να εισβάλουν στην Ουκρανία σε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας. Οι ενέργειές του ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της. Με την εισβολή και τις ενέργειές της στην Ουκρανία από το 2014, η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ιδίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σχεδιάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γλιτώσουν οι επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου.

3. Σήμερα, είχαμε την τιμή να μας συνοδεύει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Τον διαβεβαιώσαμε για την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας στη θαρραλέα υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στον αγώνα της για ένα ειρηνικό, ευημερούν και δημοκρατικό μέλλον εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με τις ελευθερίες και τις ελευθερίες που τόσοι πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε σήμερα.

4. Ο Πρόεδρος Zelenskyy υπογράμμισε την ισχυρή αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δήλωσε ότι απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι να εξασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού της Ρωσίας από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να διασφαλίσει την ικανότητά της να προστατεύει τον εαυτό της στο μέλλον και ευχαρίστησε τα μέλη της G7 για την υποστήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία τόνισε ότι βασίζεται στους διεθνείς εταίρους της, ιδίως στα μέλη της G7, για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στον τομέα των αμυντικών δυνατοτήτων, καθώς και με σκοπό τη διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής ανάκαμψης της οικονομίας της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της οικονομικής και ενεργειακής της ασφάλειας. Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διεθνείς εταίρους σχετικά με τους μηχανισμούς ασφαλείας για μια βιώσιμη μεταπολεμική ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με τα μέλη της G7 για τη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας ενόψει των προκλήσεων που θέτει η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, η μαζική καταστροφή κρίσιμων υποδομών και η διατάραξη των παραδοσιακών ναυτιλιακών οδών για τις ουκρανικές εξαγωγές. Ο Πρόεδρος Zelenskyy σημείωσε τη δέσμευση της χώρας του να διατηρήσει τις κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές μας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

5. Σήμερα, εμείς, η G7, διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο Zelenskyy για τη συνεχή μας ετοιμότητα να αναλάβουμε περαιτέρω δεσμεύσεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και αμυντική μας βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση των δικτύων της από περιστατικά στον κυβερνοχώρο και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην αύξηση της οικονομικής και ενεργειακής της ασφάλειας.

6. Μαζί με τη διεθνή κοινότητα, εμείς, η G7, έχουμε παράσχει και υποσχεθεί πρόσθετη στήριξη από την έναρξη του πολέμου που υπερβαίνει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το 2022 και μετά, τόσο σε οικονομικά όσο και σε υλικά μέσα. Τις προσεχείς εβδομάδες, θα εντείνουμε τη συλλογική βραχυπρόθεσμη οικονομική μας στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά και να παράσχει βασικές υπηρεσίες στον λαό της, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε επιλογές – σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης και ανασυγκρότησης. Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε τη δημιουργία του διαχειριζόμενου από πολλούς δωρητές λογαριασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία. Υποστηρίζουμε το πακέτο στήριξης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία και το πακέτο ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

7. Καλούμε όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν στην υποστήριξή μας προς τον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες και να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομήσει το μέλλον της.

8. Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλης κλίμακας απώλεια ανθρώπινων ζωών, την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστροφή που προκάλεσαν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

9. Σε καμία περίπτωση οι άμαχοι και όσοι δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες δεν μπορούν να αποτελούν νόμιμους στόχους. Δεν θα διστάσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να καταστήσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και συνεργούς αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες για τη διερεύνηση και τη συλλογή σχετικών στοιχείων, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

10. Καταδικάζουμε περαιτέρω τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές τοπικές αρχές με παράνομες. Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

11. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης, η οποία χειραγωγεί σκόπιμα το παγκόσμιο -συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού- κοινό με την ελπίδα να συγκαλύψει την ενοχή του ρωσικού καθεστώτος για αυτόν τον πόλεμο.

12. Η πρωτοφανής δέσμη συντονισμένων κυρώσεών μας έχει ήδη παρεμποδίσει σημαντικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, περιορίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά κανάλια και την ικανότητα να επιδιώκει τους στόχους της. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους ρωσικούς οικονομικούς τομείς – χρηματοπιστωτικό, εμπορικό, αμυντικό, τεχνολογικό και ενεργειακό – και θα εντείνουν την πίεση στη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σοβαρό και άμεσο οικονομικό κόστος στο καθεστώς του Προέδρου Πούτιν για αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεσμευόμαστε συλλογικά να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές μας αρχές και διαδικασίες:

α) Πρώτον, δεσμευόμαστε να μειώσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το πράξουμε εγκαίρως και με τάξη, και με τρόπους που θα παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες. Καθώς το κάνουμε αυτό, θα συνεργαστούμε από κοινού και με τους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της μείωσης της συνολικής μας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της μετάβασής μας σε καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους.

β) Δεύτερον, θα λάβουμε μέτρα για να απαγορεύσουμε ή να αποτρέψουμε με άλλο τρόπο την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία. Αυτό θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της.

γ) Τρίτον, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε ήδη μειώσει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον επιθετικό της πόλεμο, στοχεύοντας την Κεντρική της Τράπεζα και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.

δ) Τέταρτον, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αποκρούσουμε τις προσπάθειες του ρωσικού καθεστώτος να διαδώσει την προπαγάνδα του. Οι αξιοσέβαστες ιδιωτικές εταιρείες δεν πρέπει να παρέχουν έσοδα στο ρωσικό καθεστώς ή στις θυγατρικές του που τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

ε) Πέμπτον, θα συνεχίσουμε και θα αναβαθμίσουμε την εκστρατεία μας κατά των οικονομικών ελίτ και των μελών της οικογένειάς τους, που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν στην πολεμική του προσπάθεια και σπαταλούν τους πόρους του ρωσικού λαού. Σύμφωνα με τις εθνικές μας αρχές, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσθετα άτομα.

13. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας και τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας και να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας με παρόμοιες ενέργειες, μεταξύ άλλων για να αποτρέψουμε την παράκαμψη των κυρώσεων, την καταστρατήγηση και το backfilling.

14. Ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν προκαλεί παγκόσμιες οικονομικές διαταραχές, επηρεάζοντας την ασφάλεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, την προμήθεια λιπασμάτων και τροφίμων και γενικότερα τη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Οι πιο ευάλωτες χώρες πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τους εταίρους μας παγκοσμίως, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών και επιβλαβών επιπτώσεων αυτού του πολέμου.

15. Ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό σοβαρή πίεση. Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό της και όλες τις άλλες δραστηριότητες που παρεμποδίζουν περαιτέρω την ουκρανική παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Η αποτυχία της να το πράξει θα θεωρηθεί ως επίθεση στη σίτιση του κόσμου. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να συνεχίσει να παράγει ενόψει της επόμενης περιόδου συγκομιδής και να εξάγει, μεταξύ άλλων μέσω εναλλακτικών οδών.

16. Υποστηρίζοντας την Παγκόσμια Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών, θα αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μέσω μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια, ως κοινή μας πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δυναμικής και του συντονισμού, καθώς και άλλων προσπαθειών. Θα συνεργαστούμε στενά με διεθνείς εταίρους και οργανισμούς πέραν της G7, και, με στόχο τη μετατροπή των πολιτικών δεσμεύσεων σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως σχεδιάζεται από διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Αποστολή για την ανθεκτικότητα των τροφίμων και της γεωργίας (FARM) και βασικές περιφερειακές πρωτοβουλίες προσέγγισης, μεταξύ άλλων προς τις αφρικανικές και μεσογειακές χώρες. Επαναλαμβάνουμε ότι οι δέσμες κυρώσεών μας είναι προσεκτικά στοχευμένες, ώστε να μην παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αποφύγουμε περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων που επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους.

17. Η G7 και η Ουκρανία στέκονται ενωμένες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το δημοκρατικό, ευημερούν μέλλον της Ουκρανίας. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Οφείλουμε στη μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν για την ελευθερία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν σήμερα, για τον λαό της Ουκρανίας, την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "G7: Νέες κυρώσεις – «Ο Πούτιν ντροπιάζει τις ιστορικές θυσίες του ρωσικού λαού»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πολεμοφόδια των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε εφοδιάσει την Ουκρανία οι ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε η Ρωσία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να ανακοινώνει ότι πέτυχε πλήγμα με πυραύλους ακριβείας.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε Κυριακή (8.5.2022) ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Δύσης, τα οποία βρίσκονταν σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ νωρίτερα είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Σέρχι Χαϊντάι στο Telegram, το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων. Υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις, όπως ο χώρος όπου παραλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, στη διαδικασία της διύλισής του. Ο Χαϊντάι πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα πυρά δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πολεμοφόδια των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν οι Ρώσοι"

ΕΕ: Δεν συμφώνησαν στο 6ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία

Παρά την αισιοδοξία, ούτε σήμερα κατάφεραν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων με το εμπάργκο στο πετρέλαιο να παραμένει το «αγκάθι».

Μέσα σε δυόμιση ώρες οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν ότι διαφωνούν εκ νέου και χρειάζονται επιπλέον χρόνο. Παρότι μέχρι εχθές το βράδυ φαινόταν ότι σήμερα υπήρχαν πολλές πιθανότητες να κλείσει το πακέτο, οι Ούγγροι εμφανίστηκαν ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις.

Επομένως, οι συζητήσεις συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα για να βρεθεί η κοινή γραμμή με τις χώρες που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω αγωγών να είναι στο προσκήνιο. Πάντως, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η Ουγγαρία κάνει το δικό της παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση ακόμη μία φορά. Όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, μπορεί να φτάσουμε και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας μέχρι να υπάρξει κατάληξη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Δεν συμφώνησαν στο 6ο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία"

e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές έως τις 13 Μαΐου

Τον «χάρτη» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ έως τις 13 Μαΐου, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συνολικά θα καταβληθούν 67,5 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην εβδομάδα 9 – 13 Μαΐου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ, θα εκταμιευθούν 67,5 εκατ. ευρώ για 57.750 δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 17,5 εκατ. ευρώ σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές: (57.000 δικαιούχοι, 38,5 εκατ. ευρώ):

– 15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

– 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 12.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

– καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

– 2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 4.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές έως τις 13 Μαΐου"

Βιντεοσκοπούσε με drone αμερικανικό πολεμικό σκάφος στον Βόλο και διώκεται για κατασκοπεία

Άσχημα μπλεγμένος με την βαριά κακουργηματική κατηγορία της κατασκοπείας βρέθηκε ένας 52χρονος από τον Βόλο, ο οποίος θέλησε να βιντεοσκοπήσει με το drone του το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Arlington» που έφτασε στο λιμάνι της πόλης για να συμμετάσχει στην διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»!

Την περασμένη Τετάρτη, ο 52χρονος απογείωσε από την περιοχή Πευκάκια στο Βόλο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το κίνησε πάνω και περιμετρικά του αμερικανικού πλοίου μεταφοράς αμφίβιων οχημάτων και ελικοπτέρων και άρχισε να το βιντεοσκοπεί και να το φωτογραφίζει. Όμως, το drone έγινε αντιληπτό από το πλήρωμα και αμέσως ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο, άνδρες του οποίου εντόπισαν τον χειριστή και τον συνέλαβαν.

Ο 52χρονος οδηγήθηκε την Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου που του άσκησε δίωξη για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος, πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να ετοιμάσει την απολογία του και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η κατηγορία της κατασκοπείας δεν στοιχειοθετείται, καθώς δεν βρέθηκε στην κατοχή του άλλο φωτογραφικό υλικό στρατιωτικού περιεχομένου, ενώ η καταγραφή από drone είναι το χόμπι του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βιντεοσκοπούσε με drone αμερικανικό πολεμικό σκάφος στον Βόλο και διώκεται για κατασκοπεία"

Ουκρανία: Στο Ιρπίν βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστον Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό πραγματοποίησε σήμερα μια επίσκεψη- έκπληξη στην ουκρανική πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, την οποία είχαν θέσει υπό την κατοχή τους προσωρινά τα ρωσικά στρατεύματα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της πόλης στο Telegram.

«Είχα μόλις την τιμή να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που ήρθε στο Ιρπίν για να δει ιδίοις όμασι όλη τη φρίκη που οι Ρώσοι κατακτητές προκάλεσαν στην πόλη μας», ανέφερε ο Ολεκσάντρ Μαρκούσιν στο δίκτυό του στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες που έβγαλε με τον Τριντό στην κατεστραμμένη πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Στο Ιρπίν βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστον Τριντό"

Καιρός αύριο: Ήλιος σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (09.05.2022). Κύρια χαρακτηριστικά οι τοπικές βροχές, οι μεμονωμένες καταιγίδες και τα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει λίγο ψηλότερα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πιο πυκνές το πρωί κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα κυμανθεί από 08 έως 24 με 26 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα κυμανθεί από 12 έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις κυρίως το πρωί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές τις πρωινές ώρες. Από αργά το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ήλιος σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Κορωνοϊός: 3.195 κρούσματα και 23 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.195. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.361.779 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 269 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 125.954 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο 6,21% η θετικότητα σε 51.411 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  •  1.375 στην Αττική (1.821 χθες).
  • 305 στη Θεσσαλονίκη (454 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 173 από την Ανατολική Αττική (243 χθες).
  • 202 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (298 χθες).
  • 41 από τη Δυτική Αττική (65 χθες).
  • 172 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (245 χθες).
  • 381 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (438 χθες).
  • 196 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (233 χθες).
  • 173 από τον Πειραιά (238 χθες).
  • 37 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (61 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 2 στο Άγιο Όρος
  • 48 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 35 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 23 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 27 στην ΠΕ Άρτας.
  • 57 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 39 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 21 στην ΠΕ Δράμας.
  • 20 στην ΠΕ Έβρου.
  • 64 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 14 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 14 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 47 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 82 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 την ΠΕ Θάσου.
  • 17 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 59 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 29 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 6 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 29 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 8 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 66 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 12 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 15 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 26 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 53 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 8 στην ΠΕ Κω.
  • 21 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 79 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 31 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 24 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 14 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 52 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 60 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 6 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 18 στην ΠΕ Νάξου.
  • 17 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 22 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 53 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 42 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 19 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 13 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 62 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 4 στην ΠΕ Σάμου.
  • 57 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 23 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 48 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 6 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 5 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 32 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 60 στην ΠΕ Χανίων.
  • 31 στην ΠΕ Χίου.
  • 78 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (67 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.392 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω. 

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 105 (51.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (48.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.629 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 121 (ημερήσια μεταβολή +0.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι1 35 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 3.195 κρούσματα και 23 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη – έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν για τη Γιορτή της Μητέρας

Επίσκεψη – έκπληξη πραγματοποίησε στην Ουκρανία, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία συναντήθηκε με την Ουκρανή ομόλογό της, Ολένα Ζελένσκα, σε ένα σχολείο κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και δήλωσε πως είναι σημαντικό να βρεθεί στην εμπόλεμη περιοχή στη Γιορτή της Μητέρας.

«Ήθελα να κάνω επίσκεψη για τη Γιορτή της Μητέρας. Σκέφτηκα πως ήταν σημαντικό να δείξω στο λαό της Ουκρανίας αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Τζιλ Μπάιντεν ενώπιον δημοσιογράφων, διαβεβαιώνοντας πως «ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Η επίσκεψή της στην Ουκρανία είχε κρατηθεί μυστική έως την τελευταία στιγμή. Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

Η Τζιλ Μπάιντεν και Ολένα Ζελένσκα αγκαλιάστηκαν και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ προσέφερε ένα μπουκέτο λουλούδια στη σύζυγο του Ουκρανού προέδρου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ζελένσκα εμφανίζεται δημοσίως από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο γυναίκες είχαν ανταλλάξει μηνύματα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ήθελα να έρθω για τη Γιορτή της Μητέρας» είπε η Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, που ήταν παρόντες μόλις ξεκίνησε η συνάντηση, σε μια μικρή τάξη ενός σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η Ζελένσκα της απάντησε στα ουκρανικά, με τις δηλώσεις της να μεταφράζονται από έναν διερμηνέα. «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια πολύ θαρραλέα πράξη σας», είπε.

«Διότι κατανοούμε τι χρειάζεται προκειμένου η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έρθει εδώ, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου όπου στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά, όπου οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούν καθημερινά, ακόμα και σήμερα», συμπλήρωσε η Ζελένσκα.

Η συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των δύο γυναικών διήρκησε περίπου μία ώρα, προτού συναντηθούν με παιδιά πρόσφυγες. Στη συνέχεια, η Τζιλ Μπάιντεν αποχώρησε προς τα σύνορα με τη Σλοβακία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη – έκπληξη της Τζιλ Μπάιντεν για τη Γιορτή της Μητέρας"

Ιούνιο η πλατφόρμα για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών συσκευών

Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου, επίσημη γνωστοποίηση θα γίνει στην ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Από την  1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», σημείωσε.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα. Οι  παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».

Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιούνιο η πλατφόρμα για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών συσκευών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news