facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ προειδοποιεί για εκκένωση νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα μέχρι τις 6 το πρωί

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει προειδοποιήσει το Νοσοκομείο Al Awda στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να έχει εκκενωθεί έως τις 6 το πρωί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

Η προειδοποίηση δείχνει ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες ώρες.
«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις στην υγειονομική υποδομή  στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Η εκκένωση των ασθενών παραμένει περίπλοκη», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ προειδοποιεί για εκκένωση νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα μέχρι τις 6 το πρωί"

Γάζα: Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι φεύγουν προς το νότο (φωτογραφίες και βίντεο)

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Παλαιστίνιοι, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Με τις εξόδους προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο κλειστές, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  του Ισραήλ έχουν ουσιαστικά μετατρέψει την μήκους 25 μιλίων Λωρίδα της Γάζας σε παγίδα θανάτου.

Η Χαμάς, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε το τμήμα της Χαμάς για τους πρόσφυγες.

H δήλωση της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ «έχει ψευδαισθήσεις» πιστεύοντας ότι οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα απομακρυνθούν από την περιοχή. «Οι σκηνές μετανάστευσης και εκτοπισμού ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα επαναληφθούν, παρά μόνο με τη νικηφόρα επιστροφή του λαού μας στην κατεχόμενη γη μας», πρόσθεσε η Χαμάς.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι γνωρίζει πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μετακινηθούν όλοι, αλλά επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς γιατί είπε στον κόσμο να αγνοήσει το κάλεσμα.

Ο ΟΗΕ, έχει καταγγείλει ως «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ για το τελεσίγραφο και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει υπό πλήρη πολιορκία καθώς το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες τροφίμων, καυσίμων, νερού και ηλεκτρισμού.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι φεύγουν προς το νότο (φωτογραφίες και βίντεο)"

Η Ρωσία έπληξε 6 πλοία, 150 λιμενικές εγκαταστάσεις και κατέστρεψε 300.000 τόνους σιτηρών στην Ουκρανία

Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η Ρωσία σε υποδομές σε εγκαταστάσεις με σιτηρά στην Ουκρανία. 

Συγκεκριμένα η Ρωσία έχει πλήξει έξι εμπορικά πλοία, 150 λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές για τα σιτηρά και έχει καταστρέψει περισσότερους από 300.000 τόνους σιτηρών από τότε που η Μόσχα αποχώρησε από την συμφωνία που επιτρέπει τις ασφαλείς εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε ανακοίνωσή της, η Μόσχα ανέφερε ότι 21 πλοία έχουν ήδη φορτωθεί με σιτηρά για εξαγωγές και χρησιμοποίησαν έναν νέο «ανθρωπιστικό» διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τον οποίο ανακοίνωσε το Κίεβο τον Αύγουστο. Είπε ότι συνολικά 25 πλοία έχουν εισέλθει σε ουκρανικά λιμάνια για φόρτωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία έπληξε 6 πλοία, 150 λιμενικές εγκαταστάσεις και κατέστρεψε 300.000 τόνους σιτηρών στην Ουκρανία"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελευταία προειδοποίηση στη Γάζα - «Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας, φύγετε»

Λήγει το τελεσίγραφο που έδωσαν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όπως ενημέρωσε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

«Σας καλέσαμε σήμερα το πρωί να αφήσετε την πόλη της Γάζας στη νότια κοιλάδα, για την ασφάλειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το IDF θα απέχει από το να αγγίξει τη διαδρομή που έχει σημειωθεί στον χάρτη» έγραψε στην αρχή, δημοσιεύοντας παράλληλα έναν χάρτη.

Και πρόσθεσε: «Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε για να μετακινηθείτε νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis. Θα δημοσιεύσουμε πρόσθετες ασφαλείς μεθόδους αργότερα».

«Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς νοιάζονται μόνο για την προστασία τους κατά την προετοιμασία για χτυπήματα στην περιοχή» κατέληξε στο μήνυμά του.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας κατόπιν εντολής που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός σε πάνω από 1 εκατ. άμαχους κατοίκους στο βόρειο τμήμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή, την ώρα που δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο». «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στοιβάζοντας τα πράγματά τους και παίρνοντας όσα μπορούν ενώ φεύγουν με όποιον τρόπο είναι δυνατό. Όπως φαίνεται στις εικόνες που ακολουθούν, είναι φορτωμένοι με σακούλες, στρώματα, μαξιλάρια. Κάποιοι με αυτοκίνητα, άλλοι με τα πόδια, μερικοί σε κάρα, ορισμένοι με γαϊδούρια φεύγουν από το βόρειο τμήμα για το νότιο όπου δεν έχουν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

gaza__1_

gaza__3_

gaza__2_

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια - «Απομακρυνθείτε αμέσως προς τον νότο»

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς τους ζητεί να παραμείνουν στα σπίτια τους

Νωρίτερα, σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Ο αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή για την απομάκρυνσή τους προς τα νότια «απόπειρα να σπρώξουν τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην Νάκμπα».

«Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες», δήλωσε ο Οκάλ στο Reuters.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.

Την ώρα που μια χερσαία εισβολή δείχνει να επίκειται και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ψυχολογικό πόλεμο.

«Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», πρόσθετε.

Ο πολύ γνωστός ιερωμένος της Χαμάς στη Γάζα Ουάιλ αλ Ζαρντ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανακοίνωσε η Χαμάς. Ο γιος του είχε σκοτωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος του φράκτη στα σύνορα.

Αντιδράσεις για την εντολή εκκένωσης «εντός 24 ωρών»

«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τα 13 δημόσια νοσοκομεία της Γάζας, ένας άνδρας έφτασε για να ρωτήσει για δεκάδες συγγενείς και φίλους που διακομίσθηκαν εκεί από την περιοχή πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Μπιτς.

«Εγώ επέζησα, δεν ξέρω γιατί επέζησα. Για να πω στον εχθρό, την Αμερική, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι αυτός ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί», φώναξε ο άνδρας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύουν ότι θα υπάρξει κι άλλος εκτοπισμός, ή ότι μπορεί να πάμε στην Αίγυπτο. Ανοησίες», πρόσθεσε προτού φύγει για το νεκροτομείο για να προσπαθήσει να αναγνωρίσει νεκρούς συγγενείς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.

«Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας», σημείωσε.

«Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελευταία προειδοποίηση στη Γάζα - «Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας, φύγετε»"

Καιρός αύριο: Στους 28 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο (14/10)

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη νότια χώρα. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν μετά το μεσημέρι στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και τη δυτική Κρήτη.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 ή ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 με 27 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές χώρες στη δυτική Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν μετά το μεσημέρι στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 με 26 και στα νοτιότερα έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και από νωρίς το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 28 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο (14/10)"

34 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, 61 υπό διερεύνηση - Νοσηλεύονται έξι ασθενείς

Αυξάνονται τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Από τις 6 Οκτωβρίου, έχουν επιβεβαιωθεί 19 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 34 κρούσματα, 61 είναι υπό διερεύνηση και 6 ασθενείς νοσηλεύονται.

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης, στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα.

Ο κ. Σερέτης επανέλαβε τις οδηγίες για προστασία κατά τις γεωργικές εργασίες, παραμονή σε πλημμυρισμένες περιοχές και ζήτησε καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.

Όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο 1.466 ασθενείς προσήλθαν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της περιοχής.

Από αυτά, καταγράφηκαν 26 ασθενείς με γαστρεντερικά προβλήματα, αριθμός που είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. Καταγράφηκαν, επίσης 3 νέες νοσηλείες. Σε εργαστηριακούς ελέγχους σε 29 δείγματα, ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό εντεροπαθογόνου στα 24.

Έγιναν, επίσης, 194 προσελεύσεις ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού, εκ των οποίων οι 78 ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωμα με τον κ. Σερέτη, υπάρχει αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας, η οποία είναι υπό παρακολούθηση και είναι ανάλογη με εκείνη που παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Υπήρξαν 14 νέες νοσηλείες.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "34 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, 61 υπό διερεύνηση - Νοσηλεύονται έξι ασθενείς"

Γιάννα Αγγελοπούλου: Στον Έβρο χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας – Σπίτια για τους στρατιωτικούς μας και αναβαθμισμένο φυλάκιο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, τόσο τα εγκαίνια του εκσυγχρονισμένου και αναβαθμισμένου «Επιτηρητικού Φυλακίου 5», ενός ιδιαίτερα σημαντικού για τους ακρίτες του Έβρου έργου, αλλά και των νέων στρατιωτικών οικιών αξιωματικών και υπαξιωματικών στο Διδυμότειχο.

Ο κ. Αγγελόπουλος και η κ. Αγγελοπούλου ανέλαβαν την κάλυψη του κόστους μετατροπής της παλαιάς κτιριακής εγκατάστασης του 219 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, στο πρώην Στρατόπεδο «ΚΝΙΘΑΚΗ», σε στρατιωτικές κατοικίες, ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες των στελεχών της ΧVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος ευχήθηκε «το σημερινό παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλοι πολίτες, ώστε να ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και στρατεύματος με στόχο τη συμμετοχή σε αντίστοιχα έργα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Αγγελόπουλο από τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καραμανίδη, διοικητή της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Ακολούθησε ξενάγηση στις 12 νέες κατοικίες για τα στρατιωτικά στελέχη της περιοχής του Διδυμοτείχου.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προέβη σε δωρεά για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου Επιτηρητικού Φυλακίου (ΕΦ 5) του ελληνικού στρατού στις Καστανιές Έβρου, συνολικής έκτασης 1.100τμ. Η δωρεά της Επιτροπής, αφορά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, και γενικότερα την περάτωση αυτού του σημαντικού για την εθνική ασφάλεια έργου.

Ολοκληρώθηκε έτσι η δράση στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που ξεκίνησε με τη δωρεά 20 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού -παντός εδάφους- στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, οχήματα που διατέθηκαν στην αποστολή φύλαξης των συνόρων, μερικά εκ των οποίων ήταν στο ΕΦ 5. Σε μια νευραλγική για την εθνική ασφάλεια περιοχή -μια ανάσα από την Τουρκία- όπως επισήμανε η κ. Αγγελοπούλου.

«Γιατί εδώ χτυπάει πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας, γιατί όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στον αγώνα που δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας για την ενίσχυση της ασφάλειας της πατρίδας μας με όποιον τρόπο μπορούμε» σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίξαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον, πιστοί στην οικογενειακή μας παράδοση» προσέθεσε.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο βουλευτής Έβρου και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός εα Χαράλαμπος Λαλούσης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γεώργιος Μυλωνάκης, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν αποστρατεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και λοιποί προσκεκλημένοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννα Αγγελοπούλου: Στον Έβρο χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας – Σπίτια για τους στρατιωτικούς μας και αναβαθμισμένο φυλάκιο"

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που νόθευε καύσιμα - Οι διαλύτες από τη Βουλγαρία και η διάθεση σε πρατήρια της Αττικής

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, για τη νόθευση υγρών καυσίμων.

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, έγιναν τρεις συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 29 τόνοι μείγματος χημικών διαλυτών και 4 βυτιοφόρα. Επίσης, εντοπίστηκε αποθήκη στη Δυτική Αττική όπου αποθηκεύονταν παράνομα χημικοί διαλύτες.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα.

Δείτε βίντεο:



Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους αναμείγνυαν με καύσιμα και στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διάθεσή τους μέσω δύο πρατηρίων καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -3- μέλη του κυκλώματος (60, 32 και 19 ετών) και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη -8- ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών καθώς και περί ανταγωνισμού.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.), διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα εισήγαγε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία και τους μετέφερε σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Εκεί, βυτιοφόρο υγρών καυσίμων εφοδιάζονταν με διαλύτες και μετέβαινε σε χώρο στάθμευσης στη Δυτική Αττική, όπου μετάγγιζε το υλικό σε έτερα βυτιοφόρα τα οποία στη συνέχεια εφοδίαζαν δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Πιο αναλυτικά, ο 60χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες προχθές, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, σε ένα από τα ανωτέρω πρατήρια υγρών καυσίμων, τη στιγμή που εφοδίαζε δεξαμενή του πρατηρίου με χημικούς διαλύτες, τους οποίους προηγουμένως είχε εφοδιαστεί από την αποθήκη στη Δυτική Αττική, ενώ ο 32χρονος συνόδευε το βυτιοφόρο στη διαδρομή προς το πρατήριο.

ih_2

ih1_2

ih2_2

Μάλιστα, για το μη εντοπισμό των παράνομων χημικών διαλυτών διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα, η οποία εμπόδιζε την καταγραφή τους στο σύστημα εισροών –εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ενώ κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδίδονταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Α.Δ.Ε προέβη στη σφράγιση του εν λόγω πρατηρίου για την παραποίηση του συστήματος εισροών- εκροών, ενώ στο έτερο πρατήριο κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην ανωτέρω αποθήκη και χώρο στάθμευσης, με τη συνδρομή κλιμακίων του Τελωνείου Επίβλεψης Συγκροτημάτων, της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-29.602 λίτρα μείγματος χημικών διαλυτών,
-17.470 λίτρα υγρού καυσίμου (πιθανόν πετρελαίου), άνευ παραστατικών στοιχείων κατοχής και διακίνησης,
-4 βυτιοφόρα οχήματα, 2 επικαθήμενα βυτιοφόρα,
-ΙΧΕ, ΙΧΦ τράκτορας, επικαθήμενο φορτηγό
-3 κινητά τηλέφωνα,
-23.355 ευρώ,
-πλήθος πλαστικών δεξαμενών, σφραγίδων εταιρειών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Σημειώνεται ότι, οι διαφυγόντες φόροι, δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 43.897,39 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που νόθευε καύσιμα - Οι διαλύτες από τη Βουλγαρία και η διάθεση σε πρατήρια της Αττικής"

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στη Λωρίδα της Γάζας – «Αν σταματήσουν οι γεννήτριες, το νοσοκομείο θα γίνει ομαδικός τάφος»

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς των υπερπληθυσμένων νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή μετά την ολοκληρωτική πολιορκία που της επέβαλε το Ισραήλ.

«Αν σταματήσουν οι γεννήτριες, αυτό το νοσοκομείο θα γίνει ομαδικός τάφος» προειδοποιεί ο Muhammad Abu Salima, διευθυντής του νοσοκομείου Al Shifa στη Γάζα, με τον υπεύθυνο ιατρό της μονάδας των νεογνών Naser Bulbul να προσθέτει: «Οι περισσότερες περιπτώσεις στη μονάδα εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και από τεχνητή αναπνοή. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η καταστροφή θα συμβεί μέσα σε πέντε λεπτά» μιλώντας στο AP.

Διεθνής έκκληση

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας βρίσκονται σε κρίση αφού το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, τη διέλευση τροφίμων και καυσίμων στην περιοχή, με το νοσοκομείο Al-Shifa να παλεύει με συνεχείς διακοπές ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

«Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή», ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωσή του, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ενέχει η μετακίνηση νοσοκομειακών ασθενών από τη βόρεια Γάζα. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως το να μετακινηθούν ασθενείς των οποίων η κατάσταση είναι σοβαρή ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη».

«Υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι των οποίων οι τραυματισμοί σημαίνουν ότι οι μόνες πιθανότητες επιβίωσής τους είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως μηχανικοί αναπνευστήρες. Έτσι, η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι θανατική καταδίκη. Το να ζητάς από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να το κάνουν αυτό είναι κάτι παραπάνω από σκληρό» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς για τα νοσοκομεία στη Γάζα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στη Λωρίδα της Γάζας – «Αν σταματήσουν οι γεννήτριες, το νοσοκομείο θα γίνει ομαδικός τάφος»"

Τέρμα το τσάμπα στο ρεύμα – Πότε θα κατεβαίνει ο διακόπτης για τους κακοπληρωτές

Οριστικό μπλόκο στους κακοπληρωτές βάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, κόβοντας το δρόμο στους κακοπληρωτές που αφήνουν χρέη μεταπηδώντας από το ένα δίκτυο στο άλλο. Η μορφή της τελικής ρύθμισης συμφωνήθηκε χθες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μεταξύ του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, της ρυθμιστικής αρχής και εκπροσώπων των προμηθευτών με στόχο η πρόταση να βγει άμεσα σε διαβούλευση.

Το σχέδιο βάζει στο «κυνήγι» τους κακοπληρωτές, οι οποίοι μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς θα φέρουν ειδική σήμανση χρέους (debt flagging) με κόκκινο για την οποία θα ενημερώνεται τόσο ο ίδιος ο καταναλωτής όσο και ο νέος προμηθευτής στον οποίο πρόκειται να μετακινηθεί. Αν ο πελάτης αποπληρώσει το χρέος ή προχωρήσει σε διακανονισμό τότε θα μπορεί να αποχρωματίζεται και να μετακινείται χωρίς εμπόδια. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται κακοπληρωτής και τότε ο προηγούμενος πάροχος θα έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για τον πρώην πελάτη του.  Τον ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και ως προς τις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε βάλει φρένο στις αποκοπές των κακοπληρωτών ακυρώνοντας το άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας,  με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζονταν αναλογικές ποινές. Η απόφαση διόγκωσε τον όγκο των χρεών και σε συνδυασμό και με τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που άφησαν ελεύθερες τις μετακινήσεις δίχως κανένα πέναλντι οδήγησαν σε χρέη ύψους 500 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε χθες να προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και ένα εναλλακτικό μέτρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού Τειρεσία και θα είναι συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ. Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται έλεγχος σε βάθος πενταετίας ώστε να διαπιστώνεται αν ένας καταναλωτής έχει ανεξόφλητες οφειλές ή χρέη λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμής. Εάν ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε θα δίνεται εντολή για αποκοπή της παροχής, διαφορετικά θα υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης. Για το σύστημα αυτό όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιλυθούν νομικά θέματα και ζητήματα χρήσης προσωπικών δεδομένων.

Ρευματοκλοπές και μονάδες αποθήκευσης

Με αυστηρά διοικητικά μέτρα θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τις ρευματοκλοπές ,οι οποίες ναι μεν έχουν μετριαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα υπολογίσιμο νούμερο. Πέρσι υπολογίζεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που κλάπηκε και δεν τιμολογήθηκε έφτασε τα 11 εκατομμύρια κιλοβατώρες.  Σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ενισχύεται η αποθήκευση

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και παρά τις γκρίνιες που διατυπώνονται στην αγορά από εταιρείες του κλάδου, για τις προωθούμενες αλλαγές στους διαγωνισμούς, το υπουργείο προετοιμάζεται για ενίσχυση του τομέα της αποθήκευσης. Το μοτο του νέου μοντέλου δημοπρασιών θα είναι έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας μόνο με μπαταρίες και χωρίς σταθερές τιμές.

Οι νέοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν να διενεργούνται από την νέα χρονιά, με στόχο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και νέες μονάδες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για κάθε 1 GW μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες, απελευθερώνονται 500 MW ηλεκτρικού χώρου.

Ο πρώτος διαγωνισμός μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο  αλλά στόχος είναι η διαδικασία να τρέξει σταδιακά ώστε να επωφεληθούν οι επενδυτές και από τη συνεχή πτώση τιμών στις μπαταρίες.

Στο ΥΠΕΝ τονίζουν πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αυξηθούν και οι αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μικρή αύξηση του αρχικού στόχου για 1 GW.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέρμα το τσάμπα στο ρεύμα – Πότε θα κατεβαίνει ο διακόπτης για τους κακοπληρωτές"

Η Κούρτοβικ, συνήγορος του Κουφοντίνα της 17Ν, εξελέγη δημοτική σύμβουλος της Αθήνας με τον “Ανταρσία”

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος του αρχιτρομοκράτη της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τη δημοτική Παράταξη «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία έλαβε 1.247 σταυρούς, είχε κατηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν ότι υβρίζουν τον Κουφοντίνα όταν τον λένε… δολοφόνο και είχε υποστηρίξει ότι «η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας είναι μεσαιωνική…».

Την περίοδο που ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκβίαζε την ελληνική πολιτεία με απεργία πείνας, προκειμένου να αποτρέψει την μεταγωγή του πίσω στον Κορυδαλλό από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας όπου είχε οδηγηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και οργανώνονταν μαζικές πορείες, η κ. Κούρτοβικ, απαιτούσε από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα να διατάξει τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό εν είδη… προειδοποίηση διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης της ιστοσελίδας “The Press Project”, η κ. Κούρτοβικ έλεγε: «Έχουμε υποβάλλει αίτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει αυτός να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό, ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας, ή για λόγους δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής». Πρόσθετε δε, ότι «θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς, θα βρεθούμε στον κατάλογο των χωρών όπως η Τουρκία».

Στην ίδια παρέμβασή της, η κ. Κούρτοβικ δήλωνε: «ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν χούντα» προσθέτοντας ότι δεν είχε ξαναδεί τέτοια φίμωση του λόγου. Την Τετάρτη εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, η παράταξη Παπαδάκη – Κούρτοβικ «πανηγύρισε» ότι με το ποσοστό 6,1% που πέτυχε σπάζοντας το όριο του 3% και μπαίνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταφέρνει «να εκφράσει την οργή για τα εγκλήματα της ΝΔ και την ελπίδα ενός κόσμου της Αριστεράς…».

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

«Ο Μπακογιάννης, παρά τον καλπονοθευτικό νόμο του Βορίδη, απέτυχε να φτάσει το 43% και να αρπάξει τη Δημαρχία, σε μια πόλη όπου μόνο μια μειοψηφία του 30% ψήφισε. Η οργή για τις καταστροφές και τις αποτυχίες της ΝΔ φτάνει να οδηγεί σε αποστασιοποίηση και αποχή ψηφοφόρους της δεξιάς. Ταυτόχρονα, η λευκή πετσέτα αντί για αντιπολίτευση με την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ να βαθαίνει και μετά την εκλογή Κασσελάκη στέλνει κόσμο απογοητευμένο επίσης στην αποχή. Τροφοδοτεί όμως και την άνοδο σε άλλα τμήματα της αριστεράς, όπως την Λαϊκή Συσπείρωση και την ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική αριστερά, που συμμετείχε με το ενωτικό σχήμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη. Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο 6,1% με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη έσπασε το όριο του 3% του κόφτη, που επέβαλε ο Βορίδης καταφέρνοντας να εκφράσει την οργή για τα εγκλήματα της ΝΔ αλλά και την ελπίδα ενός κόσμου της αριστεράς που αναζητά εναλλακτική λύση στη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ».

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κούρτοβικ, συνήγορος του Κουφοντίνα της 17Ν, εξελέγη δημοτική σύμβουλος της Αθήνας με τον “Ανταρσία”"

«Δεν υπάρχει σημαντικό ίχνος ραδιενέργειας στα πάρκα της Αττικής» διευκρινίζει καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής

Ότι «δεν υπάρχει κανένα ίχνος το οποίο να είναι τόσο σημαντικό ώστε να προκαλέσει κάποια ανησυχία και ανασφάλεια» διευκρίνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Μερτζιμέκης σχολιάζοντας τη μελέτη του ΕΚΠΑ που αναφέρει ότι ραδιενεργά ίχνη από το Τσερνόμπιλ εντοπίστηκαν σε 23 πάρκα στην Αττική.

«Η φυσική πραγματικότητα μας λέει ότι μέσα στο φυσικό μας περιβάλλον υπάρχουν ραδιενεργά ισότοπα παντού. Οπότε από τη γέννηση της Γης και μετά έχουμε μάθει και έχουμε επιβίωση ως ανθρώπινο είδος να ζούμε με αυτά, χωρίς να μας επηρεάζουν τόσο πολύ» υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

«Υπάρχει μια καλλιεργημένη παραφιλολογία…»

«Ατυχήματα όπως το Τσερνόμπιλ σκόρπισαν κάποια ραδιενεργά. Υπάρχει όμως μια καλλιεργημένη παραφιλολογία, κυρίως λόγω του Ψυχρού Πολέμου, λόγω της ανασφάλειας της κοινωνίας, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της επικοινωνίας που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό πριν 40 χρόνια» επεσήμανε ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στη μελέτη που διεξήχθη μελέτη του ΕΚΠΑ που δείχνει πως ραδιενεργά ίχνη από το Τσερνόμπιλ εντοπίστηκαν σε 23 πάρκα στην Αττική.

«Εμείς κάναμε μια ευρεία μελέτη, συστηματική κυρίως με την πρόθεσή μας να εφαρμόσουμε νέες τεχνικές, καινούργια όργανα τα οποία έχουμε αναπτύξει και να φτιάξουμε και ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα δίδει τέτοιες πληροφορίες ανοιχτά στο κοινό και σε κυβερνητικούς οργανισμούς, αν είναι εφικτό. Σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας γενικότερα στο ελληνικό περιβάλλον. Οπότε πιλοτικά το εφαρμόσαμε στα πάρκα της Αττικής, κυρίως για να δούμε τις αδιατάρακτες περιοχές αυτού του αστικού τοπίου, το οποίο είναι αρκετά επιβαρυμένο από δόμηση, οπότε έχει μέσα μπετόν αρμέ, σίδερα κλπ. Υλικά τα οποία κατά βάση μπορούν να φέρουν μικροποσότητες μικρο ίχνη ραδιενεργών, λόγω της φυσικής τους προέλευσης.

Οπότε η πιλοτική αυτή έρευνα έδειξε ότι υπάρχει και καίσιο 137, το οποίο είναι εναπομείναν από το πυρηνικό ατύχημα το 1986. Βέβαια, ξαναλέω, αυτά είναι ίχνη τα οποία μπορούμε και ανακαλύπτουμε γιατί έχουμε εξελιγμένα όργανα μεγάλης ακρίβειας, υψηλής ευαισθησίας και μπορούμε ακόμα και σήμερα να εντοπίσουμε.

«Το καίσιο ήρθε για να φύγει και όχι για να μείνει. Που σημαίνει ότι το έχουμε δει και με τα μοντέλα μας και με τις προβλέψεις μας, ξέραμε τι περίπου θα βρούμε. Το βρήκαμε χαμηλότερα από αυτό το οποίο περιμέναμε, το οποίο είναι και ένα θετικό πράγμα το οποίο πρέπει να περάσει ως μήνυμα» τόνισε ο κ. Μερτζιμέκης.

Κλείνοντας ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής εστιάζοντας στους επόμενους στόχους υπογράμμισε πως «όλη η Ελλάδα έχει επιπτώσεις. Υπήρχαν πολύ ακριβείς και πολύ εκτεταμένες μελέτες κάμποσες δεκαετίες πριν και κάμποσα χρόνια πριν και συνεχίζουν και υπάρχουν από συναδέλφους, ξέρουμε περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένη από την Αθήνα.

Θεωρούμε ότι θα είναι εφικτό να το κάνουμε αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, υπάρχει το ενδιαφέρον για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ορυχεία, για παράδειγμα μεταλλεύματα, τα οποία βγαίνουν αυτά από τη γη. Προφανώς φέρουν και κάποια φυσικά ραδιοϊσότοπα. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να χουμε τεχνικές καινούριες, πρωτοπόρες, ευαίσθητες για να παρακολουθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη, όχι μόνο ατυχήματα τα οποία δεν συμβαίνουν πια».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν υπάρχει σημαντικό ίχνος ραδιενέργειας στα πάρκα της Αττικής» διευκρινίζει καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής"

Χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων - Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Ιράν, Ιράκ και Ιορδανία

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα, Παρασκευή (13/10) χιλιάδες άνθρωποι στην Τεχεράνη, τη Βαγδάτη και το Αμμάν προκειμένου να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων, κατά την 7η ημέρα των αιματηρών συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το περασμένο Σάββατο (7/10) με θύματα αμάχους πολίτες.

Πανό στην Τεχεράνη με μηνύματα όπως «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ»

Αναλυτικότερα, στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας τους, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

iran_israel_5e5a6.jpg

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

iran_israel_1_c5bc5.jpg

Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Στη Βαγδάτη άπλωσαν τεράστια σημαία του Ισραήλ για την ποδοπατούν οι διαδηλωτές

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».

irak_israel_1_9177e.jpg

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες, ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

irak_simaia_4e7bd.jpg

irak_israel_2_d0c81.jpg

«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.

irak_israel_87e2a.jpg

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κίνηση του Μοκντάντα Σαντρ επέβαλλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν επίσης ανεπτυγμένες στον τομέα της διαδήλωσης.

Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».
Διαδηλώσεις και στην Ιορδανία

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντά τον βασιλιά της Ιροδανίας Αμπντάλα Β’ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στην πρωτεύουσα Αμμάν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υποστήριξης προς τον λαό της Γάζας, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές κοινοποιούν βίντεο στα social media με ιορδανούς στρατιώτες να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τις διαδηλώσεις κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Δυτική Όχθη.

Το πέρασμα Allenby ή King Hussein -το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ στην παλαιστινιακή πλευρά- έκλεισε.

Πολλοί Ιορδανοί είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ή έχουν παλαιστινιακές ρίζες - συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ράνια. Σε story της στο Instagram έγραψε «Δεν είναι αυτοάμυνα αν είσαι κατοχική δύναμη...» πριν αναδημοσιεύσει ιστορίες που απεικονίζουν τι συμβαίνει στη Γάζα.

Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά «οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους», σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Ο Αμπντάλα Β’ εκτίμησε ότι «η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων», λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων - Πλημμύρισαν οι δρόμοι σε Ιράν, Ιράκ και Ιορδανία "

Κηφισιά: Ληστεία σε βάρος 72χρονης – Την έδεσαν με χειροπέδες σε σωλήνα

Στην Κηφισιά στις 2 χθες το μεσημέρι δύο άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους εισέβαλαν σε σπίτι.

Οι δράστες, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου την ιδιοκτήτρια ηλικίας 72 ετών, την έδεσαν με χειροπέδες σε σωλήνα και αφαίρεσαν όσα χρήματα και κοσμήματα βρήκαν στο σπίτι.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψή των ληστών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηφισιά: Ληστεία σε βάρος 72χρονης – Την έδεσαν με χειροπέδες σε σωλήνα"

Γλυφάδα: Σύλληψη 20χρονου και 3 ανηλίκων που ήταν σε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες

Συνελήφθησαν 4 νεαροί οι οποίοι ήταν σε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες, στην Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα 8 κινητά τηλέφωνα, την κατοχή των οποίων δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν και κατασχέθηκαν προκειμένου να εξακριβωθεί αν προέρχονται από αξιόποινες πράξεις.

Όπως προέκυψε από την εξέταση του αυτοκινήτου, οι πινακίδες που έφερε ήταν πλαστές, ενώ το όχημα μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί εάν έχει εμπλακεί σε κάποιο περιστατικό.

Κατά την σωματική έρευνα στους επιβαίνοντες ( ένας 20χρονος και τρεις 17χρονοι), εντοπίστηκαν στην κατοχή των δύο 17χρονων δύο μαχαίρια-σουγιάδες.

Οι ελεγχόμενοι οδηγήθηκαν στον Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους –κατά περίπτωση- για πλαστογραφία, διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εμπλοκή τους σε έτερες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυφάδα: Σύλληψη 20χρονου και 3 ανηλίκων που ήταν σε αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες"

«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών» – Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία

«Αδύνατη η μετακίνηση πληθυσμού 1,1 εκατομμυρίου χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή», απάντησε ο ΟΗΕ στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών. «Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με θανατική ποινή ασθενών και νοσηλευόμενων», πρόσθεσε σε επείγουσα ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πανικός και σύγχυση επικρατεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας που στη διάρκεια της νύχτας ήρθε αντιμέτωπος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον 750 στόχων-θέσεων της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με 150 πυραύλους στο νότιο Ισραήλ, «δόθηκε απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα και στους εκτοπισμούς αμάχων.

Στο Τελ Αβίβ βρίσκονται οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην Ανατολική Μεσόγειο εστάλη μετά το USS Gerald R. Ford και δεύτερο αεροπλανοφόρο ενώ προσεγγίζουν επίσης δύο πλοία του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη επιτήρησης.

ΟΗΕ: Και το Ισραήλ και η Χαμάς διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Η εργαλειοποίηση των ελλείψεων ζωτικών και βασικών αγαθών για τον άμαχο πληθυσμό σε ένα πόλεμο ορίζεται ως έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρει η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού για την ισραηλινή πλευρά, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και με την αδιάκριτη εκτέλεση αμάχων ή τη σύλληψη ομήρων που διέπραξε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σημειώθηκαν «βαριές επιδρομές» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Al-Shati και της πόλης της Γάζας, με στόχο κυρίως κτίρια κατοικιών.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες»., σύμφωνα με το ισραηλινό ανακοινωθέν.

«Υπάρχουν βαριά άρρωστοι, με μηχανική υποστήριξη που η μετακίνηση τους θα ήταν σαν θανατική ποινή», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά το αίτημα του ΟΗΕ να ανακληθεί το ισραηλινό τελεσίγραφο..

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, μίλησε για «ντροπή», σχολιάζοντας την αντίδραση του ΟΗΕ και κατηγόρησε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανακοίνωσε ωστόσο ότι μετακινεί «διεθνές προσωπικό» στη νότια Γάζα.

«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών» – Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», ανακοίνωσε ο στρατός.

Τι περιλαμβάνει το τελεσίγραφο εκκένωσης

Την πόλη της Γάζας και δύο μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων, το Jabalya και το Beach Camp. Περιλαμβάνει επίσης εκκένωση των πόλεων Beit Hanoun και Beit Lahia, οι οποίες είναι και οι δύο δίπλα στο κύριο σημείο διέλευσης Erez στο βόρειο άκρο της Λωρίδας. Τουλάχιστον έξι νοσοκομεία μαζί με 20 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βρίκσονται εκεί.

Από έναν και μόνο δρόμο βορρά-νότου, θα πρέπει να κινηθούν δηλαδή, 1,1 εκατομμύριο άμαχοι σε μήκος ως και 40 χλιομέτρων.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών.

«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών» – Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία

Ήδη, τουλάχιστον 423.000 άνθρωποι —σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Γάζας— έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκπρ. Νετανιάχου αποκλειστικά στην ΕΡΤ: «Θα εξαφανίσουμε τη Χαμάς – Ευθύνη τους ό,τι συμβαίνει στην περιοχή»

«Λέμε ξεκάθαρα στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας: Φύγετε μακριά από τις περιοχές που επιχειρεί η Χαμάς» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας την Πέμπτη 12/10 αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο.

«θα τους εξαφανίσουμε» δηλώνει η Ταλ Χάινριχ, μιλώντας για το αιματοκύλισμα που προκάλεσε η Χαμάς. «Έχει μετατρέψει τη Γάζα σε βάση τρομοκρατών είναι το νέο ισλαμικό χαλιφάτο. Η χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Χαμάς θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «περνά στην επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό. 

«Δεν γίνεται να αφανιστούν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια μικρή λωρίδα γης»

«Μας ζητάνε να μην παραμείνει στη Βόρεια Γάζα ούτε ένας. Ακόμη και τα παιδιά από τα καταφύγια που λειτουργούν ως δημοτικά σχολεία υπό την προστασία του ΟΗΕ» ανέφερε ο Τζεμίλ Σουλεϊμάν, διευθυντής του νοσοκομείου της Γάζας, μιλώντας στην ΕΡΤ. « Είμαστε χωρίς φως, νερό και καύσιμα. Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα χειρουργεία. Πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας», είπε προσθέτοντας ότι στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής

Από το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μετέβη στην Ιορδανία που συναντήθηκε με τον βασιλια Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών» – Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία

Η γειτονική Αίγυπτος έχει λάβει «πρωτοφανή μέτρα» για να αποτρέψει μια παραβίαση των συνόρων της με τη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Αιγύπτου.

Ιράν: Ο πόλεμος θα γενικευτεί εάν οι ΗΠΑ «δεν ελέγξουν το Ισραήλ»

Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας ότι :“Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”. Ο ιρανός αξιωματούχος, μετέβη στη Βηρυτό για συνομιλίες με την Χεζμπολάχ που ήδη εξαπέλυσε ρουκέτες από το νότιο Λίβανο κατά του βόρειου Ισραήλ.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ΗΠΑ και Κατάρ συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τη συμφωνία», δήλωσε ο Αλί Καρίμι Μάγκαμ, εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη.


Ο πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει πάνω από 2.800 ζωές και από τις δύο πλευρές.

Τα διεθνή πρακτορεία υπενθυμίζουν ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο εκκένωσης ανασύρει μνήμες από τα γεγονότα του 1948 όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες ή εκτοπίστηκαν.

«Όχι άλλη Νάκμπα», ήταν σύνθημα που παραπέμπει στην καταστροφή του 1948 και ακούστηκε σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους, που έγιναν από το Ιράν και το Ιράκ μέχρι το Παρίσι.

Διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα.

Η Χαμάς «είχε πολλούς χώρους εκπαίδευσης» και ο στρατός του Ισραήλ «έπληξε πολλούς όλα αυτά τα χρόνια στους διάφορους γύρους κλιμάκωσης» απάντησε ο διεθνής εκπρόσωπός τους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σχολιάζοντας νέα αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ολομέτωπη επίθεση κατά του Ισραήλ σχεδιάστηκε «κάτω από την μύτη των Ισραηλινών».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδύνατη η εκκένωση της βόρειας Γάζας εντός 24 ωρών» – Ανάκληση του ισραηλινού τελεσιγράφου ζήτησε ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για τραγωδία"

Λέρος: 123 μετανάστες δεν επέστρεψαν στην ΚΕΔ – Εντοπίστηκαν οι 121, αγνοούνται δύο

Η διοίκηση της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ) Λέρου διαπίστωσε χθες το βράδυ, στις 21:15, πως 123 διαμένοντες μετανάστες δεν επέστεψαν, ως όφειλαν, μετά από ολιγόωρη έξοδο τους.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε τόσο το Λιμενικό Σώμα, όσο και η Ελληνική Αστυνομία, μέλη των οποίων ξεκίνησαν αμέσως έρευνες. Λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη δομή 121 άτομα, ενώ διαφεύγουν του εντοπισμού 2 άτομα.

Μετά το συμβάν, η διοίκηση της ΚΕΔ Λέρου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της δυνατότητας εξόδου των διαμενόντων.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέρος: 123 μετανάστες δεν επέστρεψαν στην ΚΕΔ – Εντοπίστηκαν οι 121, αγνοούνται δύο "

Βόλος: Έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην γυναίκας του και βγήκε να το γιορτάσει

O 65χρονος συνελήφθη για τη φωτιά που έβαλε και ο Βόλος παρακολουθεί τα στοιχεία που αποκαλύπτονται. Ο δράστης μετά τον εμπρησμό πήγε να τα τσούξει…

Ο Βόλος παρακολουθεί τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τη φωτιά που απείλησε όχι μόνο το σπίτι της πρώην γυναίκας του δράστη, αλλά ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Στο διαμέρισμα του υπογείου της άτυχης γυναίκας βρισκόταν και ο λέβητας του φυσικού αερίου. Με τους πυροσβέστες να προλαβαίνουν τα χειρότερα μετά από μάχη που έδωσαν με το χρόνο. Ο 65χρονος συνελήφθη σε μπαρ που είχε πάει, αμέσως μετά την εμπρηστική επίθεση.

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, η Πυροσβεστική ξεκίνησε τις ανακρίσεις για να καταλήξει στο πρόσωπο του εν διαστάσει συζύγου της ιδιοκτήτριας. 

Σύμφωνα με το gegonota.news, μάρτυρες κατέθεσαν στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής πως το βράδυ της περασμένης Τρίτης 10 Οκτωβρίου, τον είδαν να περιφέρεται στην γειτονιά και έξω από το πρώην σπίτι του.

Μετά τη φωτιά, άρχισαν να τον καλούν στο τηλέφωνο τόσο οι πυροσβέστες, όσο και η πρώην σύζυγός του που ήταν βέβαιη πως εκείνος είχε βάλει φωτιά. 

Ο 65χρονος ενώ έβαλε φωτιά, επέστρεψε στο μπαρ όπου είχε ξεκινήσει την κατανάλωση αλκοόλ και εκεί συνελήφθη.

Η πρώην σύζυγός του δεν ήθελε την ποινική του δίωξη αλλά την ένταξή του σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο ίδιος κατέθεσε στον ανακριτή ότι δεν θυμόταν ούτε πως έβαλε φωτιά, ούτε πως έφτασε στην πρώην κατοικία του, ούτε πως συνελήφθη και ζήτησε προθεσμία για να δικαστεί την Παρασκευή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην γυναίκας του και βγήκε να το γιορτάσει"

Μαραθώνας: Υπό έλεγχο η φωτιά ανάμεσα σε Κάτω Σούλι και Σχινιά – Χωρίς ενεργό μέτωπο

Υπό  έλεγχο και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά που ξέσπασε χθες Πέμπτη (12/10) ανάμεσα στον Σχινιά και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα σε δασική έκταση δίπλα στο Κωπηλατοδρόμιο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 17.40 κοντά στο κωπηλατοδρόμιο, σε βαλτώδεις εκτάσεις που δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων, και έκαιγε καλαμιές ενώ δεν κινδύνευσαν κατοικίες.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Υπήρξε η συνδρομή από εθελοντικές δυνάμεις από την Πολιτική Προστασία Ραφήνας Πικερμίου, από τον Μαραθώνα, από το Νέο Βουτζά και από το Μαρκόπουλο

irafina

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαραθώνας: Υπό έλεγχο η φωτιά ανάμεσα σε Κάτω Σούλι και Σχινιά – Χωρίς ενεργό μέτωπο"

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν – Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στον Λίβανο.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στον Λίβανο το βράδυ της Πέμπτης, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε “στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν” μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου

Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα ενός νέου μετώπου εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από τις ενέργειες του εβραϊκού κράτους εναντίον της Λωρίδα; της Γάζας.

Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό τον Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν υποδεχθεί εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία στηρίζει το Ιράν. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, προτού μεταβεί στη Δαμασκό.

Από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ο Ιρανός υπουργός επανέλαβε ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν (μεταξύ άλλων η Συρία, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς) ενδέχεται να αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει ήδη ζητήσει από “τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες” “να συντονιστούν” για να “σταματήσουν τα εγκλήματα” του Ισραήλ. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο πόλεμος μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή»

“Η Αμερική θέλει να επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν οι Αμερικανοί επιθυμούν να αποφύγουν ο πόλεμος να εξαπλωθεί στην περιοχή, πρέπει να ελέγξουν το Ισραήλ”, τόνισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Αν δεν σταματήσουν τα ισραηλινά εγκλήματα, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί”, προειδοποίησε.

Οι δηλώσεις του Αμίρ Αμπντολαχιάν έγιναν την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζει επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν – Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης"

Μαχαίρωσαν στο πόδι ανήλικο στην Πλάκα για να τον ληστέψουν

Στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες χρειάστηκε να μεταφερθεί ένας 17χρονος, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης (12/10) δέχτηκε μαχαιριά στον μηρό από συμμορία τεσσάρων ατόμων που τον λήστεψε.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Διόσκουρων στην Πλάκα, περί τις 21:30 το βράδυ, με τους τέσσερις δράστες που πιθανόν ήταν και αυτοί ανήλικοι, να ακινητοποιούν το 17χρονο και να του αρπάζουν τα χρήματα που είχε πάνω του και το κινητό του τηλέφωνο. Το παιδί φαίνεται ότι επιχείρησε να αντισταθεί και τελικά δέχτηκε το χτύπημα με μαχαίρι στο πόδι.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη μαρτυρία του 17χρονου και τυχόν καταγραφές από κάμερες ασφαλείας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαχαίρωσαν στο πόδι ανήλικο στην Πλάκα για να τον ληστέψουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news