facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ματαιώθηκε η επίσκεψη του ρώσου ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι – Interfax: «Ο εναέριος χώρος γειτονικών χωρών είναι κλειστός για το αεροπλάνο του»

Η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία ματαιώθηκε επειδή χώρες γύρω από τη Σερβία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax υψηλόβαθμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, η πηγή επιβεβαίωσε πληροφορία σερβικού μέσου ενημέρωσης που ανέφερε ότι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο που επρόκειτο να μεταφέρει αύριο, Δευτέρα στο Βελιγράδι τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας.

«Η διπλωματία μας δεν ακόμη την ικανότητα της τηλεμεταφοράς», πρόσθεσε η πηγή.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι η Σερβία, η οποία έχει στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχει αποκρούσει τις πιέσεις για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, ενώ σταμάτησε την παροχή σε άλλες χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώθηκε η επίσκεψη του ρώσου ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι – Interfax: «Ο εναέριος χώρος γειτονικών χωρών είναι κλειστός για το αεροπλάνο του»"

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη

Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούσαν να αγοράζουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, γιατί διαφορετικά θα παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι ΗΠΑ επιτρέπουν τώρα τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες παράδοσης από τη Ρωσία. Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni και η Ισπανικός  Repsol θα μπορούν από τον επόμενο μήνα πλέον ,να στείλουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ποσότητες είναι πιθανό να είναι μάλλον μικρές, τόνισαν πηγές της αγοράς. Βασική προϋπόθεση είναι το πετρέλαιο να πάει μόνο στην Ευρώπη και να μην πουληθεί πουθενά αλλού.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA, η οποία συνεργάζεται με τους δύο ευρωπαϊκούς ομίλους, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις παραδόσεις πετρελαίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές πολιτείες δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του Νικολά Μαδούρο το 2018 στην προεδρία της Βενεζουέλας και έχουν επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες επηρέασαν ιδιαίτερα το πετρέλαιο.

Η Κίνα έγινε πάντως ο μεγαλύτερος αγοραστής του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ επιτρέπουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη"

Γιώργος Τράγκας: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στις έρευνες για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, μετά και τη δέσμευση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούσε τόσο ατομικά όσο και με τη σύζυγό του Μαρία Καρρά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων αποτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκας μελετά το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), άνω των 60 σελίδων, βάσει του οποίου έγινε η δέσμευση της περιουσίας.

Στην κυριότητα εμπλέκεται και η σύζυγος του εκλιπόντος δημοσιογράφου Μαρία Καρρά, που διαθέτει κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ συμμετείχε ως μέτοχος στις επιχειρήσεις τους.

Εμπλεκόμενα πρόσωπα, που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, φέρονται 3 με 4 στενοί συνεργάτες, οι οποίοι μετείχαν τόσο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Τράγκα όσο και στη μεσολάβηση και διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλων χρηματικών ποσών και την αγορά ακινήτων κλπ.

Τα επόμενα βήματα του οικονομικού εισαγγελέα

Ο κ. Μπαρδάκης θα προχωρήσει την έρευνα στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει εάν και σε ποιο βαθμό μετείχαν στην οικονομική δράση του αποβιώσαντος δημοσιογράφου συγγενικά του πρόσωπα και στενοί συνεργάτες του.

Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται εμπλοκή των παιδιών του, Γιάννη και Φρειδερίκου (Φρέντι) Τράγκα ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ούτε και στη διαδικασία απόκτησης περιουσίας του πατέρα τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο κ. Μπαρδάκης θα αρχίσει να καλεί ως υπόπτους όσους διαπιστώσει ότι εμπλέκονται. Ανάλογα και με τις εξηγήσεις που θα δοθούν, ο ίδιος θα προχωρήσει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες. Πάντως, με βάση τα δεδομένα, εφόσον προκύψει εμπλοκή προσώπων, οι διώξεις που θα ασκηθούν θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού (κακουργήματα τα οποία επιφέρουν ποινές πάνω από 10 τουλάχιστον έτη).

Οι συγγενείς αναμένεται να προσφύγουν δικαστικά

Πάντως, μετά τις εξελίξεις η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχει «παγώσει».

Εάν η σύζυγός του και τα παιδιά του προβούν σε αποδοχή κληρονομιάς, θα βρεθούν κατηγορούμενοι, καθώς θα τους ασκηθούν ποινικές διώξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ωστόσο, τα συγγενικά πρόσωπα του αποβιώσαντος δημοσιογράφου αναμένεται ότι θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση για τη δέσμευση της περιουσίας του.

Ακίνητα, θυρίδες και ράβδοι χρυσού

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν εντοπίσει ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε Τράπεζες της αλλοδαπής και εγχώριες όπως και σε τραπεζικές θυρίδες.

Σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού βρέθηκαν λίγο λιγότερες από 10 ράβδους χρυσού, αγνώστου προέλευσης και χωρίς από κανένα επίσημο έγγραφα-χαρτί να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα απόκτησής τους.

Τα ακίνητα τα οποία αποκαλύφθηκαν είναι δυο στην Πολιτεία, δύο στην Μύκονο, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ. Επίσης, στην περιουσία του περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Ουάσινγκτον, στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και ένα στο Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, κ.λπ.

Δάνεια που δεν εξοφλήθηκαν ποτέ

Πέρα από όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη τράπεζα) δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πριν προχωρήσει στην σύνταξη του πορίσματος, με το οποίο έγινε και η δέσμευση της περιουσίας, είχε ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών οικονομικών και εισαγγελικών μηχανισμών από τις ΗΠΑ, το Μονακό και άλλες χώρες στις οποίες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Ζητήθηκαν έγγραφα για τις εταιρείες τους τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα, η Αρχή ζήτησε και διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις εταιρείες που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζήτησε και τους ισολογισμούς τους και τις καταστάσεις των κινήσεων των κοινών Τραπεζικών λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ο ίδιος όσο και το ζεύγος Τράγκα στο εξωτερικό, μετά το έτος 2000.

Επίσης, ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία μετά το 2000. Κι αυτό επειδή ακόμη κι αν αποδειχθούν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, πριν το συγκεκριμένο έτος έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Παράλληλα, από την Αρχή ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε ατομικά ή μαζί με άλλα πρόσωπα (κοινοί λογαριασμοί) ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζητήθηκε και η κίνηση των λογαριασμών αυτών.

Ακόμη, ζητήθηκαν από το 2000 και μετά αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Γιώργου Τράγκα, παρά το γεγονός ότι από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, η φορολογική του έδρα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Επίσης, ζητήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων ετών. Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα έτη οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») συγκεντρωνόντουσαν στον Άρειο Πάγο, που αρχικά ήταν υπεύθυνος για τις δηλώσεις αυτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιώργος Τράγκας: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα"

Σκιάθος: Παράνομες κατασκευές στο beach bar του Μπέου βρήκε η Κτηματική Υπηρεσία

Αυτοψία στο beach bar – εστιατόριο, που λειτουργεί η οικογένεια του Αχιλλέα Μπέου στο νησάκι Τσουγκριά της Σκιάθου, διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας.

Σε έγγραφη απάντηση ερωτήματος που διατύπωσε το magnesianews.gr μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Μαρία Τραχανατζή, αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση του από 18/5/2022 ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας έχει δεχτεί καταγγελίες σχετικά με κατασκευές στη νήσο Τσουγκριά του Δήμου Σκιάθου, έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία λήψης των προβλεπόμενων εκ του νόμου μέτρων προστασίας του αιγιαλού».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Κτηματική Υπηρεσία διαπίστωσε πως υπάρχουν πράγματι παράνομες κατασκευές στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς από τις φωτογραφίας που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, όπου διαφημίζεται ως το πρώτο παγκοσμίως (!) «πράσινο» beach bar, «το La Isla της οικογένειας Μπέου μόνο σε τροχήλατη καντίνα δεν παραπέμπει!».

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας έχει παραχωρήσει τμήμα του αιγιαλού για την τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας και ομπρελοκαθισμάτων, ωστόσο, η οικογένεια Μπέου προχώρησε σε αυθαίρετες κατασκευές, ακόμη και σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, σε μία περιοχή μάλιστα η οποία υπόκειται σε καθεστώς προστασίας, αφού είναι Natura 2000 και υπάγεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Αναμένεται πλέον πότε θα προχωρήσει η «λήψη των προβλεπόμενων εκ του νόμου μέτρων προστασίας του αιγιαλού» και αν αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης του Τσουγκριά στον Αχιλλέα Μπέο.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκιάθος: Παράνομες κατασκευές στο beach bar του Μπέου βρήκε η Κτηματική Υπηρεσία "

Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και συγκεκριμένα από χθες, 4 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα έως σήμερα 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην 'Ανω Γλυφάδα, είναι σε ύφεση χωρίς ενεργές καύσεις και στην περίμετρό της παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνολικά 42 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο"

Τηλεφώνημα για βόμβα σε τρένο από Θεσσαλονίκη για Παλαιοφάρσαλο – Δεν βρέθηκε εκρηκτικό υλικό, επανέρχεται η κυκλοφορία

Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής όταν τηλεφώνημα στον ΟΣΕ ενημέρωσε ότι στην αμαξοστοιχία 595 που εκτελούσε το δρομολόγιο ΘεσσαλονίκηΠαλαιοφάρσαλος είχε τοποθετηθεί βόμβα.

Εντέλει, και σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο συρμός σταμάτησε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης, όπου εκεί αποβιβάστηκαν αμέσως όλοι οι επιβάτες για προληπτικούς λόγους.

Οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι τους προς τον Παλαιοφάρσαλο με λεωφορεία.

Δεν βρέθηκε εκρηκτικό υλικό, επανέρχεται η κυκλοφορία σταδιακά, ανακοινώθηκε κατόπιν. Σημειώνεται ωστόσο πως λόγω του συμβάντος, αναμένονται καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφώνημα για βόμβα σε τρένο από Θεσσαλονίκη για Παλαιοφάρσαλο – Δεν βρέθηκε εκρηκτικό υλικό, επανέρχεται η κυκλοφορία"

Αγγιξε τους 40 βαθμούς το θερμόμετρο στη Μακεδονία

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά, με τη θερμοκρασία σε περιοχές της Μακεδονίας να ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα καταγράφηκαν στο Δίον Πιερίας με 39,9 βαθμούς, στη Σίνδο (39,6), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (38,2), στο Νόησις Θεσσαλονίκης (38) και στη Σαλαμίνα (37,9 βαθμοί).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγγιξε τους 40 βαθμούς το θερμόμετρο στη Μακεδονία"

Καιρός αύριο: Καταιγίδα σε Αττική, χαλάζι σε Θεσσαλονίκη – Πού αλλού θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα

Χαλάει πολύ ο καιρός αύριο, Δευτέρα (06.06.2022) με τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, από το μεσημέρι. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία. Στη νησιωτική χώρα σχεδόν αίθριος καιρός, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα βορειοδυτικοί, 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, τις νυχτερινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το βράδυ στα βόρεια βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδα σε Αττική, χαλάζι σε Θεσσαλονίκη – Πού αλλού θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα"

«Η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει στο παρελθόν» – Σκληρή απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις

Με την Τουρκία στη γνώριμη ρητορική μη αποκλιμάκωσης, η Αθήνα επιταχύνει την εκστρατεία διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε την ευρεία γκάμα των παράνομων επιχειρημάτων που αντιμετωπίζει Αθήνα. Οι διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, οι αυτοκρατορικές τάσεις και η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκουν στο παρελθόν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Αποτελούν εκδηλώσεις ενός νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος, μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής ισχύος έναντι στους γείτονές της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Η δική μας απάντηση σε αυτό είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι ήταν λάθος της Τουρκίας να δεχτεί την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, θα ακολουθήσουμε την πολιτική μας διατηρώντας την έντιμη στάση μας και θα είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων όπου και αν βρίσκονται.», πρόσθεσε, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούγλου, προτετοιμάζεται για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του την Τετάρτη στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα ενοχλημένο εμφανίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου- Ισραήλ.

Καλούμε τις χώρες που συνεργάζονται σε τέτοιες ενέργειες της να μην γίνονται όργανο των προκλήσεων και της προπαγάνδας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική διπλωματία στρέφει την προσοχή της στα επόμενα ορόσημα εντός Ιουνίου. Ειδικότερα:

-Την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που έρχεται στον απόηχο του τετ α τετ των κυρίων Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και την ακραία ρητορική της Άγκυρας, που υπονομεύει τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

-Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφή την αποστασιοποίησή της από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

-Στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις, θα θέσει το σχετικό θέμα, έχοντας ως στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης στα συμπεράσματα της Συνόδου.

-Στις 28, 29 και 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η πολιτική των κανονιοφόρων ανήκει στο παρελθόν» – Σκληρή απάντηση Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις"

Ερντογάν: Κατηγόρησε τη Δύση για τα νησιά του Αιγαίου, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα Κυριακή τη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους στα δυτικά μπλοκ ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ιστορίας όσον αφορά τα νησιά στην Ελλάδα, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και την επανένταξη της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας σε οργάνωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, είπε ότι:

«Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα ώστε οι πολίτες μας να μην αισθάνονται αμέτοχοι σε όσα συμβαίνουν και που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες μας να αποκτήσουν τις πιο προηγμένες ελευθερίες και υπηρεσίες σε κάθε τομέα. Θα συνεχίσουμε τη δική μας πολιτική μας, τηρώντας την περήφανη στάση μας απέναντι σε όλους τους καταπιεσμένους στον κόσμο όπου κι αν βρίσκονται, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι το Καραμπάχ, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο».

Με νέα Μικρασιατική Καταστροφή προειδοποιεί την Ελλάδα και τους συμμάχους της ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα επίσης σε όσους βάλλουν κατά της Τουρκίας -εντός και εκτός- πως η μοίρα τους θα είναι ίδια με εκείνη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δεν θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό καθεστώς κηδεμονίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919» και πρόσθεσε πως «ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία. ή θάνατος».

«Όσοι επιτίθενται στον Ερντογάν, επιτίθενται στην Τουρκία»

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για δυσπεψία, επειδή η Τουρκία γιγαντώνεται. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε.

Έχουν δυσπεψία όσοι ενοχλούνται από το στόχο μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι όσοι του επιτίθενται είναι σαν να επιτίθενται στην ίδια την Τουρκία.

«Αυτοί που επιτίθενται στον Αδελφό σας και στη Λαϊκή Συμμαχία είναι στην πραγματικότητα εχθροί του ιδανικού μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία και την ίδια την Τουρκία», επισήμανε.

«Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας»

«Ξέρετε ότι κάθε κενό που δεν γεμίζουμε με αλήθεια, γεμίζει με ψέματα από κάποιον άλλον. Υπάρχει μια μάζα που είναι έτοιμη να πιστέψει κάθε ψέμα που λέγεται για μένα, το Κόμμα ΑΚ και τα στελέχη μας. Μερικοί από αυτούς τροφοδοτούν συνεχώς τη φωτιά της εξέγερσης λόγω άγνοιας και προδοσίας. Μερικές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα μας πρέπει να σκληραίνουμε το στυλ μας. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη χώρα μας», σημείωσε.

Αλλαγή στάσης στο ΝΑΤΟ μόνο αν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα της αλλαγής στάσης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας τώρα ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας, αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας», κάτι που δεν είχε πει ποτέ μέχρι σήμερα ο ίδιος.

Υποστήριξε τέλος ότι «το σύστημα που έχει χτίσει η Δύση για να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια και ευημερία καταρρέει».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Κατηγόρησε τη Δύση για τα νησιά του Αιγαίου, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ"

Βελιγράδι: Θρίλερ για την επίσκεψη Λαβρόφ – Δεν έχει τρόπο να φτάσει λόγω του εμπάργκο

Παραμένει αβέβαιο αν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφτεί αύριο τη Σερβία όπως είχε προγραμματιστεί, με δεδομένο ότι δεν βρίσκει τρόπο για να φτάσει στο Βελιγράδι.

Το εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ε στον ίδιο αλλά και για τις πτήσεις ρωσικών αεροπλάνων, τηρείται κατά γράμμα όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο σερβικό Τύπο και έτσι η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο δεν έδωσαν άδεια υπέρπτησης στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Λαβρόφ.

Από τα βόρεια επίσης δεν μπορεί να φτάσει αφού θα πρέπει να διασχίσει τον εναέριο χώρο κρατών όπως η Λιθουανία και η Πολωνία που σίγουρα δεν θα το επιτρέψουν.

Το μόνο σενάριο που μένει ανοιχτό για την ώρα είναι να φτάσει στην Σερβία με κάποια πολιτική πτήση των σερβικών ή των τουρκικών αερογραμμών που πετάνε κανονικά για Μόσχα. Αύτο ωστόσο θεωρείται απίθανο  για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί θα μπορούσαν κάποιες χώρες αν μάθουν ότι ο Λαβρόφ βρίσκεται στο αεροπλάνο και να απαγορεύσουν την πτήση ή στην χειρότερη περίπτωση ακόμη και να αναγκάσουν το αεροπλάνο να προσγειωθεί.

Προχθές ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε κάποια υπονοούμενα για το ενδεχόμενο αναβολής της επίσκεψης λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας που εκδόθηκε πριν λίγο αναφέρεται ότι ο Βούτσιτς αύριο το πρωί την ώρα δηλαδή που θα έπρεπε να υποδεχθεί τον Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Σερβία πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και κατά πάσα πιθανότητα η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως από την Μόσχα μέχρι χθες βράδυ επέμεναν ότι θα επισκεφτεί το Βελιγράδι ο Ρώσος ΥΠΕΞ και μάλιστα ανακοίνωσαν και το πρόγραμμα του.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βελιγράδι: Θρίλερ για την επίσκεψη Λαβρόφ – Δεν έχει τρόπο να φτάσει λόγω του εμπάργκο"

Σήφης Βαλυράκης: Όλα όσα είπαν στις απολογίες τους οι δύο ψαράδες – «Είναι δικαστικό σκάνδαλο»

Πρώτο το newsit.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας το απολογητικό υπόμνημα των δύο  ψαράδων που προφυλακίστηκαν για την δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα τα δύο αδέλφια-κατηγορούμενοι, φέρεται να υποστηρίζουν ότι την ημέρα που πέθανε ο Σήφης Βαλυράκης βρίσκονταν στο σπίτι τους με τους οικείους τους. 

«Την 24η Ιανουαρίου 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο πρώτος εξ ημών …. ευρισκόμουν μαζί με τη σύζυγό μου και τα δύο μου ενήλικα τέκνα τον ….. και την …. στην οικία μου στην πόλη της Ερετρίας Ευβοίας και δη στο διαμέρισμα που διατηρώ στον ισόγειο όροφο οικοδομής επί της οδού  ….. στον αριθμό …..

Μάλιστα γύρω στις 11:00-11:30 π.μ. ευρισκόμενος στο μπαλκόνι της οικίας μου είχα ένα πολύ σύντομο διάλογο με το γείτονά μου ….. για τα μερομήνια ο οποίος ολοκληρώθηκε σύντομα και εν συνεχεία εισήλθα στην οικία μου. Φάγαμε όλοι μαζί οικογενειακώς και γύρω στις 16:00 μ.μ. -17:00 μ.μ. ο γιος μου …… μου ζήτησε να πάμε για κυνήγι ενώ επιστρέψαμε μετά από λίγη ώρα και πάλι στην οικία μου. Τα όσα αναφέρω περί της παρουσίας μου κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 στην οικία μου προκύπτουν από πληθώρα εγγράφων κυρίως μαρτυρικών καταθέσεων που δόθηκαν τόσο στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης όσο στα πλαίσια της διενεργηθείσας ενώπιόν σας ανάκρισης».

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και ως προς το αν βρισκόταν στο λιμάνι το σκάφος των αδερφών.
Στο απολογητικό τους υπόμνημα φέρεται να αναφέρουν «Όσον δε αφορά το σκάφος μας αυτό παρέμεινε δεμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της 24ης Ιανουαρίου 2021 στο λιμάνι της Ερετρίας και δη στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πληθώρα μαρτυρικών καταθέσεων άλλων αλιέων που βρίσκονταν τη συγκεκριμένη ημέρα στο αλιευτικό καταφύγιο αλλά και από εναέρια φωτογραφία που λήφθηκε συμπωματικά από ερασιτέχνη φωτογράφο».
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι μια φωτογραφία από drone ιδιώτη δείχνει καθαρά ότι το δικό τους σκάφος βρισκόταν στο λιμάνι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
«Αδιάψευστος μάρτυρας ότι το σκάφος μας βρισκόταν δεμένο στην με αριθμό 7 θέση ελλιμενισμού του αποτελεί φωτογραφία με ημερομηνία λήψης την 24η/1/2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και η οποία βρίσκεται εντός της δικογραφίας και προσάγεται και από μέρους μας σε μεγέθυνση (φωτογραφία 3) και την οποία έλαβε χρήστης drone, άγνωστος παντελώς σε εμάς ο οποίος προσήλθε αυθόρμητα στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και προσκόμισε την φωτογραφία του μαζί με τα στοιχεία λήψεως της φωτογραφίας.
Αναφορικά δε με το σκάφος που απεικονίζεται ότι εξήλθε από το αλιευτικό καταφύγιο στις 11:31:09 π.μ. ας ληφθεί υπόψιν ότι ήδη έχουν κληθεί στα πλαίσια της ανακρίσεως και έχουν καταθέσει τουλάχιστο τρεις αλιείς ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ευρίσκονταν για αλιεία».

«Το μαύρο αυτοκίνητο δεν είναι δικό μας»

Οι δύο ψαράδες φέρεται ότι ισχυρίζονται πως «όσον αφορά το μαύρο όχημα το οποίο απεικονίζεται στις φωτογραφίες που εμπεριέχονται στη σελίδα 11 της τεχνικής γνωμοδότησης του μηχανικού ….. και που απεικονίζουν ένα μαύρο όχημα το οποίο με βάση τον τεχνικό σύμβουλο ομοιάζει με χαρακτηριστικά οχήματος RenaultMegane, λεκτέα τα εξής: καταρχάς το όχημα αυτό δεν είναι δικό μας καθώς την ώρα εκείνη αμφότεροι εμείς βρισκόμασταν στις οικίες μας και τα οχήματά μας στην πυλωτή αυτών. Εξάλλου ο μάρτυρας κ. ….. προσέρχεται την 24η/5/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας και καταθέτει πως το όχημα αυτό είναι δικό του».
Μάλιστα καταγγέλλουν σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα ότι ο κύριος μάρτυρας εναντίον τους πέφτει σε αντιφάσεις

«Ο μάρτυρας λοιπόν …. δίνει την πρώτη του κατάθεση την 17η Απριλίου του 2021 ενώπιον των λιμενικών αρχών αρνούμενος την οποιαδήποτε γνώση του για την υπόθεση. Σε σχετική μάλιστα ερώτηση των λιμενικών οργάνων για το που βρισκόταν την 24η Ιανουαρίου 2021 ο ίδιος καταθέτει ότι βρισκόταν στην οικία του στη Χαλκίδα επί της οδού … στον αριθμό … μαζί με την μητέρα του. Ενώ επαναλαμβάνει ότι αν γνώριζε κάτι σχετικά με την υπόθεση αυτή θα προσέρχετο να το καταθέσει ενώπιον του κ. Λιμενάρχη Χαλκίδας στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις»

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αναφέρονται σε αντιφάσεις που έπεσε ο μάρτυρας. «Δύο μόλις μέρες αργότερα ο μάρτυρας αυτός μεταβάλει άρδην την πρώτη του αυτή κατάθεση και προσέρχεται σύμφωνα με το έγγραφο της ΓΑΔΑ αυτοβούλως, σύμφωνα με τη δική του από 28/03/2022 ένορκη κατάθεση ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας κατόπιν ειδοποίησής του από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ οι οποίοι προσήλθαν με συμβατικό μάλιστα αυτοκίνητο και χωρίς στολή να τον παραλάβουν –άγνωστο και ερευνητέο με ποιανού εντολή και με ποιο έγγραφο έγινε αυτή η μεταφορά του εν λόγω μάρτυρα»«…»).

Οι καταθέσεις λοιπόν αυτές του μάρτυρα …. διαψεύδονται από μία απλή επισκόπηση της φωτογραφίας που λήφθηκε τυχαία από το drone κατά την 24η Ιανουαρίου 2021 και περί ώρα 11:17 π.μ. και απεικονίζει όλα τα σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ερετρίας ενώ στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζονται και τα τρία δίχτυα που έχει το σκάφος μας πάνω σε αυτό. Εξάλλου αν πράγματι η κατάθεση του …. ήταν αληθής τότε ακόμη και αν φαινόταν το σκάφος μας δεμένο στο λιμάνι σίγουρα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δίχτυα εντός αυτού αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του …. τα είχαμε ήδη από τις 11:00 π.μ. ρίξει».

Μάλιστα για τον κύριο μάρτυρα αναφέρουν στο υπόμνημα «Μετά την συνέντευξη του μάρτυρα …. στην εκπομπή ….. και την περιγραφή αυτού για το σκάφος που δήθεν είδε και για τους αλιείς οι λιμενικές αρχές της Ερέτριας είχαν αντιληφθεί ότι ο δήθεν αυτόπτης “φωτογράφιζε” εμάς και θέλησαν να ερευνήσουν την αλήθεια της συγκεκριμένης μαρτυρίας.

Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μάρτυρες που προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μας και δη ότι ευρισκόμασταν στις οικίες προέρχονται από το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά μας όμως τι ποιο λογικό να επιβεβαιώσουν την παρουσία μας στο σπίτι μας τα πρόσωπα που συνοικούν μαζί μας και μάλιστα σε μία περίοδο που ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κατά της COVID 19 και απαγορεύονταν οι μετακινήσεις; Πέραν όμως από τις οικογένειές μας ο μάρτυρας …… ο οποίος είναι γείτονας επιβεβαιώνει την παρουσία του πρώτου εξ ημών, …… περί τις 11:30 π.μ. στην οικία μου μεταφέροντας το σύντομο διάλογο που είχαμε από τα μπαλκόνια των οικιών μας».

«Η κατάθεση αυτή του ….. πέραν από την εν λόγω φωτογραφία διαψεύδεται και από τις ένορκες καταθέσεις του μάρτυρα ….. ο οποίος βρήκε το σκάφος του αποθανόντος και ο οποίος βεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν σημαδούρες από πόντιση διχτυών στην περιοχή».

Τι λέει ο βασικός μάρτυρας που κατά τους κατηγορούμενους πέφτει σε αντιφάσεις.

«…Την αμέσως επόμενη στιγμή, είδα τον έναν από τους δύο που ήταν στο ψαροκάικο, τον πιο ψηλό από τους δυο να πιάνει στο χέρι του ένα μακρύ κοντάρι γύρω στα 3-3,5 μέτρα, σαν αυτό που έχουμε οι ψαράδες στα καΐκια για να πιάνουμε το «καλαδούρι», την σημαδούρα δηλαδή που αφήνουμε όταν ρίχνουμε τα δίχτυα. Αυτό εμείς το λέμε «γάντζο» γιατί μπροστά έχει έναν γάντζο για να πιάνουμε το καλαδούρι που σας είπα. Το κοντάρι που είχε αυτός στα χέρια του δεν είδα βέβαια τι είχε μπροστά στην άκρη. Τότε, τον είδα να κρατιέται από την άκρη μίας από τις κολώνες που συγκρατούν τη τέντα, ώστε να έχει χώρο και να χτυπάει με το κοντάρι 2-3 τον ΒΑΛΥΡΑΚΗ…

Κατά την κατάθεση του υπομνήματός μας για παροχή εξηγήσεων προσκομίστηκαν από μέρους μας και φωτογραφίες ημών από τις οποίες προκύπτει ότι έχουμε το ίδιο ύψος. Τις φωτογραφίες αυτές είδε προφανώς ο μάρτυρας ….. και στην επόμενη κατάθεσή του η οποία δίδεται στις 28/03/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή του Β’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Χαλκίδας η περιγραφή των δήθεν δραστών αλλάζει από το αρχικό ο ψηλός και ο κοντός και γίνεται ο χοντρός και ο λεπτός!».
Επιπλέον αναφέρεται «….Όλες τις κινήσεις της λειτουργίας του σκάφους τις έκανε ο λεπτός άντρας του αλιευτικού. Ο άλλος άντρας κάτι πρέπει να έφτιαχνε και ήταν απασχολημένος…και χτυπούσε ο λεπτός άντρας τον άντρα του κρισκράφτ…».
Οι κατηγορούμενοι επισημαίνουν στο απολογητικό τους υπόμνημα «ότι ο μάρτυρας ….. στην από 19/04/2021 ένορκη κατάθεσή του τοποθετεί το συμβάν περί ώρα 11:00 π.μ. (έντεκα) ενώ όταν πληροφορείται για την ύπαρξη της φωτογραφίας η οποία φέρει ημεροχρονολογία 24/1/2022 και περί ώρα 11:17 π.μ. και απεικονίζει μεταξύ των λοιπών και το αλιευτικό μας σκάφος «….» δεμένο στο λιμάνι της Ερετρίας μεταβάλει την ώρα του δήθεν συμβάντος για τις 12:00μ.μ.-12:15 μ.μ.

Ακόμη ο μάρτυρας ενώ στην από 19/04/2021 ένορκη κατάθεσή του ουδέν αναφέρει περί σβήσιμο της μηχανής του φουσκωτού του Βαλυράκη στην από 28/03/2022 ενώπιον του κ. Ανακριτή και έχοντας ήδη αναγνώσει το περιεχόμενο της κατάθεσης ….. η οποία δόθηκε στις 24/03/2022 διανθίζει την αφήγησή του και αναφέρει και αυτός για σβήσιμο μηχανής προκειμένου «να κουμπώσει» την κατάθεσή του με αυτή του …..».
Και ένας άλλος μάρτυρας, σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο κατηγορούμενων …. πέφτει σε αντιφάσεις «ενώ στην πρώτη του κατάθεση την οποία δίνει μόλις μία μέρα μετά το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και περιγράφει με σαφήνεια το σκάφος που έχει μόλις δει και το οποίο σε καμία περίπτωση ούτε καν ομοιάζει με το δικό μας σκάφος ούτε καν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να ταυτιστεί με αυτό ενώ μιλά ξεκάθαρα για έναν επιβαίνοντα όταν κλητεύεται από τον κ. Ανακριτή Χαλκίδας και αφου κατ επανάληψη έχει συναντηθεί με τον ….,τον …. και τον …… και ενώ έχουν όλοι τους στα χέρια τους τις προανακριτικές καταθέσεις και το υπόμνημα μας, μεταβάλει την κατάθεσή του σε ορισμένα σημεία προκειμένου να συμπλεύσει κάπως με την κατάθεση του μάρτυρα ….

Να σημειωθεί εδώ ότι όπως προκύπτει από την ανακριτική κατάθεση του αδελφού της συζύγου Βαλυράκη, δηλαδή από την ανακριτική κατάθεση του με ημερομηνία 30/3/2022, ο ίδιος και ο δικηγόρος της οικογένειας, είχαν πολλές τηλεφωνικές αλλά και από κοντά συναντήσεις τόσο με τον …. όσο και με τον …. και αφού είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου των προανακριτικών καταθέσεων! Έτσι όλοι μαζί, δηλαδή …., …., ….. και …. μιλάνε στο τηλέφωνο, συναντιούνται και προσπαθούν να συντονίσουν τις μεταξύ τους καταθέσεις όταν διαπιστώνουν ότι φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Ειδικότερα, ο μάρτυρας …. στην από 24/03/2022 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του κ. Ανακριτή η οποία σημειωτέων δόθηκε αφού είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του κύριου μάρτυρα και του άλλου αλλά και του πληρεξούσιου δικηγόρου της οικογένειας Βαλυράκη όπως συνομολογεί ο ίδιος ο μάρτυρας … και αφού είχε γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης κύριου μάρτυρα, ο …. δίδει μία διαφορετική περιγραφή του δεύτερου σκάφους που είδε δίπλα στο φουσκωτό».

Ο αδερφός συζύγου Βαλυράκη σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη στην καταθεσή του φέρεται να αναφέρει ότι «ρωτησα τον κύριο μάρτυρα από πού τα γνωρίζει όλα αυτά που μου περιέγραφε με λεπτομέρειες και μου  είπε ότι «έτσι έχει γίνει, την γνωρίζω την θάλασσα» εννοώντας τσαμπουκάδες και ξύλα, «έτσι γίνονται εδώ».

Και συνεχίζει «Δεν μου είπε ότι είχε δει ο ίδιος να τον χτυπάνε αλλά μου είπε ότι είναι σίγουρος ότι τον Σήφη τον χτύπησαν. Εγώ σε ερώτηση μου επανειλημμένα τον ρώτησα πως το ξέρει αυτό και αν ήταν μπροστά και εκείνος μου έλεγε «όχι δεν ήμουν μπροστά αλλά έτσι έχει γίνει».
Ο γιος ενός άλλου μάρτυρα κάνει λόγο για προβλήματα υγείας του πατέρα του κάνοντας αναφορά σε άνοια.
«Ο πατέρας μου εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει ένα κομμάτι άνοιας. Έτσι μας το είπε ο γιατρός… Το πρόβλημα με τα αυτιά του είναι αρκετά χρόνια αλλά επειδή είναι νευρικός δεν ανέχεται το ακουστικό για αυτό δεν φοράει. Ο νευρολόγος που πήγαμε πρόσφατα μας είπε ότι καλό θα ήταν να μην πηγαίνει για ψάρεμα ο πατέρας μου, επειδή αρχίζει και ξεχνάει κάποια πράγματα και αν θα πάει για ψάρεμα πάντα να έχει κάποιον συνοδεία και να μην είναι μόνος του. αυτό το ότι δεν θυμάται είναι καθημερινότητα για τον πατέρα μου. Εγώ μάλιστα τον είχα ρωτήσει για το συμβάν και μου είχε πει ότι δεν είχε δει να λείπει το σκάφος των αδερφών Ευαγγελίου εκείνη την ημέρα δηλαδή 24-01-2021. Αυτό μου το είχε πει όταν ξεκίνησε στην αρχή το ζήτημα και λέγανε στην αρχή για τα παιδιά τα συγκεκριμένα. Τώρα τελευταία πριν 4 ή 5 ημέρες που πήγαμε στον κ. …. τον ρώτησα πάλι για το σκάφος και μου απάντησε «Τι μου συζητάς τώρα, για πριν από δέκα χρόνια;» Δεν μου έδωσε άλλη απάντηση…».
Σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα των δύο ψαράδων «Ο κύριος μάρτυρας …. διαψεύδεται και από το μάρτυρα …. ο οποίος αναφέρεται στην ύπαρξη έτερου σκάφους δίπλα στον αποθανόντα στο οποίο ωστόσο δίνει σαφή και πλήρη περιγραφή η οποία αποκλείει το σκάφος αυτό να είναι δικό μας. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας …. αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια που βρισκόταν και ο ίδιος στη θάλασσα διέκρινε ξεκάθαρα δίπλα στο φουσκωτό του αποθανόντος ένα πλαστικό σκάφος μέχρι δέκα μέτρα χρώματος λευκό τύπου Παιανίας.

Ας ληφθεί εδώ υπόψιν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας τυγχάνει χρόνια αλιεύς γνωρίζοντας πολύ καλά όλα τα σκάφη και τους τύπους αυτών τους οποίους μπορεί να αποδώσει με σαφήνεια. Το σκάφος μας λοιπόν το οποίο είναι σκάφος τύπου Ωκεανίς διακρίνεται από τα σκάφη τύπου Παιανίας όπως αυτό που βρισκόταν δίπλα στο φουσκωτό του αποθανόντος και αναγνωρίστηκε και από τον μάρτυρα…..».

Μάλιστα στο απολογητικό υπόμνημα αναφέρεται για τον κύριο μάρτυρα ότι «Χαρακτηριστικό είναι το διαβιβαστικό που έχει συνταχθεί από τους έμπειρους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ και στο οποίο γίνεται ειδική μνεία ότι δεν παρασχέθηκαν από το μάρτυρα επαρκή στοιχεία ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του στο χώρο ενώ επισημαίνονται επιγραμματικά και οι αντιφάσεις σε σχέση με τα λοιπά ευρήματα και στοιχεία που περιέχονται στην υπό κρίσιν δικογραφία».

Σύμφωνα με την απολογία των δύο κατηγορούμενων οι καταθέσεις των δύο βασικών μαρτύρων εκτός του ότι είναι ελλιπείς, πέφτουν σε αντιφάσεις η μία με την άλλη.
 «Α) Ο …. δεν θυμάται πότε ακριβώς πήγε στην Ερέτρια (23 ή 24 Ιανουαρίου 2021), τη στιγμή που ο θάνατος Βαλυράκη είναι δεδομένο ότι συνέβη στις 24/1.
Β) Αντίκρυσε ο …. τον πρώτο μάρτυρα …. να  βγάζει δολώματα στην παραλία περί τα 100μ. απόσταση από το σημείο, που κάθισε εκείνος δίχως να γίνει αντιληπτός από τον …. ακόμη και όταν τον προσπέρασε, ο οποίος -σύμφωνα με την κατάθεση ….- είχε μαζί του ένα σακβουαγιάζ και ένα κουβά και τίποτα άλλο, ενώ ο …. καταθέτοντας ανέφερε, ότι είχε πάει στην περιοχή για ψάρεμα ,με το καλάμι του. 
Γ) Ο …. ανέφερε, ότι το αλιευτικό σκάφος έκοψε την πορεία στο σκάφος Βαλυράκη και τον ανάγκασε να σταματήσει, ο δε …. κατέθεσε ότι η μηχανή του σκάφους Βαλυράκη έσβηνε συνεχώς λόγω βλάβης και έπειτα τον πλησίασε ένα αλιευτικό. 
Δ) Ανέφερε, επίσης ότι βρέθηκε στην Ερέτρια, εξαιτίας προτροπής από τον Πρόεδρο των Αλιέων Ερετρίας ….., με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή κάποια μέρα το Γενάρη του 2021 ερωτηθέντος, όμως του τελευταίου στα πλαίσια ένορκης εξέτασής του στις 20/04/2021, η απάντησή του ήταν αρνητική, διαψεύδοντας ότι είχε επικοινωνία με τον …. τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021.
Ε) Ο ….., αλλά και ο …., ενώ καταθέτουν ότι μπορούσαν και άκουγαν, το τι ειπώθηκε μεταξύ αλιέα και Ιωσήφ Βαλυράκη, εν τούτοις περιγράφουν εντελώς διαφορετικό διάλογο (στιχομυθία) και μάλιστα ο ένας αναφέρει υβριστικές φράσεις από την πλευρά του αλιέα, ενώ ο άλλος από τον Ιωσήφ Βαλυράκη.
Ζ) Ο …. κάνει λόγο στην κατάθεσή του για έναν (1) επιβαίνοντα στο αλιευτικό σκάφος χωρίς αυτός να χτυπήσει τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ενώ, αντιθέτως, ο …. μιλάει για δύο (2) επιβαίνοντες αλιείς, εκ των οποίων ο ένας χτύπησε το Βαλυράκη τρεις φορές με ένα κοντάρι».
Όπως συνεχίζουν στο υπόμνημά τους «Οι ανωτέρω παραδοχές της διάταξης του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χαλκίδας ουδόλως ανατρέπονται με την με αριθμό 51/2021 διάταξη της κυρίας Εισαγγελέως Εφετών η οποία ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και προχώρησε στην άσκηση εις βάρος μας της παρούσας ποινικής διώξεως για το σοβαρότατο αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συναυτουργίας χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία και με μοναδικό επιχείρημα την αξιοπιστία του μοναδικού μάρτυρα …. αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιφάσεις στις οποίες ο μάρτυρας αυτός έχει περιέλθει όπως αυτές αναλύθηκαν από μέρους μας ανωτέρω αλλά και την αναντιστοιχία των όσων καταθέτει με τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων και των ιατροδικαστών».

Τι λέει ο δικηγόρος των ψαράδων στο newsit.gr

Ο Δημήτρης Καρβέλης, δικηγόρος των κατηγορούμενων μίλα στο newsit.gr  και χαρακτηρίζει την προφυλάκιση των δύο ψαραδων ως «μεγαλο δικαστικό σκάνδαλο και νομικό ατόπημα» καταγγελει ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως τονίζει «οι άνθρωποι αυτοί προφυλακίστηκαν παράνομα, δεν είναι φυσιολογικό το ότι προφυλακίστηκαν οι εντολείς μου με την δικογραφία που υπάρχει. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στην δικογραφία που φαίνεται πολιτικό πρόσωπο που παρενέβη. Θα τα καταγγείλουμε όλα αυτά θα τα αναδείξουμε και θα προχωρήσουμε σε προσφυγή κατά του εντάλματος. Η δικογραφία αυτή και το ένταλμα θα δοθεί στις νομικές σχολές για να διδαχτούν οι φοιτητές της Νομικής το πώς μπορεί να καταντήσει μία δικογραφία σε χέρια ανθρώπων οι οποίοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Είναι πραξικόπημα δικαστικό, δεν έχει ξαναγίνει».

Μάλιστα ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων μέσω του δελτίου τύπου που εξέδωσε, κάνει λόγο για δικαστικό σκάνδαλο και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Το κράτος δικαίου στη χώρα μας και η ίδια η Δικαιοσύνη, δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα με την προφυλάκιση των δύο ψαράδων από την Ερέτρια. Ένα ναυτικό ατύχημα που οφείλεται στις τραγικές παραλείψεις τηρήσεως των κανόνων ασφαλούς πλεύσεως από τον Βαλυράκη και το οποίο μετά από εξονυχιστικό έλεγχο σαν υπόθεση τέθηκε στο αρχείο της Εισαγγελίας Χαλκίδος από έναν από τους πιο καθαρούς και τίμιους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου του κυρίου Καρβέλη «Θα αγωνιστούμε μέχρι να αποδειχθεί δικαστικά το φιάσκο αυτό και να αθωωθούν οι άμοιροι αυτοί ψαράδες που έμπλεξαν μέσα σε αδιαφανείς και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και με την βοήθεια του τίμιου και καθαρού εκείνου τμήματος της δικαιοσύνης θα αποδείξουμε την αθωότητα τους και τις μεθοδεύσεις που έχουν ή μέλλουν να γίνουν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: Όλα όσα είπαν στις απολογίες τους οι δύο ψαράδες – «Είναι δικαστικό σκάνδαλο»"

Νέες απειλές Πούτιν: Η Ρωσία θα αυξήσει τα πλήγματά της αν οι ΗΠΑ δώσουν στο Κίεβο ισχυρότερους πυραύλους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται.

Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.

«Κατανοούμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε. «Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες απειλές Πούτιν: Η Ρωσία θα αυξήσει τα πλήγματά της αν οι ΗΠΑ δώσουν στο Κίεβο ισχυρότερους πυραύλους"

2.661 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11+1 ακόμη θάνατοι, 118 διασωληνωμένοι

 

Στην ανακοίνωση 2.661 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 11+1 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Κυριακή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 2.661    3.313  
Κρούσματα σε παιδιά 496 614 
Σύνολο κρουσμάτων 3.470.640   3.467.979     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 284    348
Νέοι θάνατοι 11+1*   15 
Σύνολο θανάτων 29.913     29.901      
Διασωληνωμένοι 118  120
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 59   59
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  68   96 
Σύνολο τεστ PCR 11.377.863  11.372.089
Σύνολο rapid tests  71.637.906  71.601.189    
Τεστ ημέρας  42.491   77.070
Θετικότητα τεστ  6,26%      4,29%    

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 1.734 στην Αττική (2.040 χθες).
  • 138 στη Θεσσαλονίκη (178 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 202 από την Ανατολική Αττική (292 χθες).
  • 284 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (339 χθες).
  • 56 από τη Δυτική Αττική (62 χθες).
  • 196 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (259 χθες).
  • 557 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (575 χθες).
  • 227 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (224 χθες).
  • 201 από τον Πειραιά (268 χθες).
  • 11 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (21 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 61 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 30 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου
  • 20 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 14 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 9 στην ΠΕ Άρτας.
  • 51 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 28 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 2 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 8 στην ΠΕ Δράμας.
  • 10 στην ΠΕ Έβρου.
  • 46 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 11 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 9 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 9 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 86 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 5 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 41 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 30 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 19 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 27 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 9 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 9 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 7 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 25 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 6 στην ΠΕ Κω.
  • 18 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 37 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 16 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 15 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 4 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 13 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 37 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 3 στην ΠΕ Μήλου.
  • 11 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 11 στην ΠΕ Νάξου.
  • 11 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 14 στην ΠΕ Πάρου.
  • 3 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 12 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 11 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 21 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 80 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 7 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 14 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 6 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 20 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 5 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 13 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 48 στην ΠΕ Χανίων.
  • 3 στην ΠΕ Χίου.

75 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (126 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "2.661 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 11+1 ακόμη θάνατοι, 118 διασωληνωμένοι"

Παραίτηση με βαριές κατηγορίες από το ΜέΡΑ25

Την παραίτησή του από το ΜέΡΑ25 με βαριές κατηγορίες για «απροκάλυπτη και κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού», «ιδιάζουσα μετάλλαξη», «ημέτερους» και «ανυπαρξία στρατηγικής και κεντρικού προτάγματος», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο συντονιστής νεολαίας Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Τσακαρδάνος.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του Ν. Τσακαρδάνου:

«Με την παρούσα επιστολή υποβάλλω την παραίτηση μου, με άμεση ισχύ, από τις θέσεις του Συντονιστή της ΟΒ Αγρινίου, Υπεύθυνου Οργανωτικού ΠΣΕ Αιτωλοακαρνανίας, Συντονιστή Νεολαίας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και από μέλος του ΜέΡΑ25.

Αν ποτέ αυτή η επιστολή αναγνωστεί από τους πρωτεργάτες και ιδρυτές του κόμματος, με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί την οικοδόμηση του σε ολόκληρη την επικράτεια από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και τα τέλη του ίδιου έτους, έχω την πεποίθηση ότι θα κατανοήσουν απολύτως το σκεπτικό μου, ασχέτως αν θα συμφωνήσουν ή όχι με αυτά που παραθέτω παρακάτω.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχοληθήκαμε με το ΜέΡΑ και το DiEM στα πρώτα τους βήματα, συστρατευθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια βλέποντας ένα πρωτοποριακό όραμα να αποτυπώνεται μπροστά μας, εμπνεόμενοι παράλληλα από τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 στη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και τις μετέπειτα κινήσεις του μέχρι την ίδρυση του DiEM.
Δυστυχώς, όμως, από το Δεκέμβριο του 2018, με την προσχώρηση κι άλλων στελεχών στο κόμμα αλλά και με είσοδο νέων «κομματικών μεταγραφών», άρχισε να παρατηρείται μία ιδιάζουσα μετάλλαξη.

Η πρώτη -και πιο ήπια- φάση αυτής της μεταστροφής-μετάλλαξης διήρκησε μέχρι τις Ευρωεκλογές όπου τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Η δεύτερη άρχισε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, αρχής γενομένης με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις Εθνικές Εκλογές όπου (όπως φάνηκε αργότερα) το “διευθυντήριο” που δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί την 19η Δεκεμβρίου 2018, τοποθέτησε άτυπους επικεφαλής σε κάθε εκλογική περιφέρεια δικούς του (ή φαινομενικά δικούς του) ανθρώπους. Κάποιες επιλογές δεν τους βγήκαν και φάνηκε αργότερα, όταν αναγκάστηκε να τους καθαιρέσει ή να τους εξωθήσει σε παραίτηση.

Στη συνέχεια, αυτή η τακτική εφαρμόστηκε σε όλα τα όργανα, σώματα, δομές του κόμματος -με ελάχιστες εξαιρέσεις- με μεταγραφές “στελεχών” που είτε είχαν αποχωρήσει είτε είχαν διαγραφεί από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Δημοψήφισμα.

Φυσικά, μοναδικά κριτήρια για την επιλογή αυτών των προσώπων, ήταν το κατά πόσο είχαν καλές σχέσεις με τον μετέπειτα επικεφαλής του διευθυντηρίου της Γαμβέτα/Μαυροματαίων, κατά τη συνύπαρξη τους στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη Πλεύση Ελευθερίας κλπ, αλλά και το πόσο ικανοί ήταν στο να ποδηγετούν και να υπονομεύουν την εσωτερική δημοκρατία εντός των κομμάτων στα οποία είχαν θητεύσει.

Αμέσως μετά, και εφόσον είχε ολοκληρωθεί η πλήρης σύνθεση της ομάδας του διευθυντηρίου, σειρά είχε η πλήρης στελέχωση όλων των καίριων και κομβικών θέσεων (έμμισθων και άμισθων) σε ολόκληρη την επικράτεια από ανθρώπους έμπιστους και απόλυτα πιστούς στο διευθυντήριο-τα λεγόμενα πιόνια.

Η τρίτη και τελική φάση, η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα, είναι η απροκάλυπτη και κατάφωρη καθημερινή παραβίαση του Καταστατικού από το διευθυντήριο και τα πιόνια του-τη λεγόμενη κλίκα-η οποία είχε αρχίσει από την 19η Δεκεμβρίου 2018 και συνεχίζει να εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο έως και σήμερα.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα αυτή τη στιγμή.

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε δει να απαγορεύεται κάθε είδους επικοινωνία μεταξύ των μελών και των οργανώσεων-δηλαδή της βάσης του κόμματος, κατηγορώντας, όποιον το πράττει, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει φράξια-σημάδι που μαρτυρά το φόβο που υπάρχει από την πλευρά της ηγεσίας μήπως αυτή η επικοινωνία αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα και προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτά.

Κάτι το οποίο προφανώς το διευθυντήριο δεν επιθυμεί ούτως ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο επί των πάντων.

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν: οι διαγραφές μελών και στελεχών με συνοπτικές διαδικασίες (ανθρώπων που ουδεμία στιγμή κατά την περίοδο ενασχόλησης τους με το κόμμα παραβίασαν το καταστατικό), και το φιάσκο στο οποίο μετέτρεψαν το πρόσφατο Συνέδριο (β’ φάση), εκδηλώνοντας αντισυντροφικές και αντικαταστατικές συμπεριφορές εκ μέρους του διευθυντηρίου προς τους συνοδοιπόρους-συνέδρους, τόσο κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους όσο και σε θέματα διαδικασιών.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι η τελευταία ελπίδα που είχα για το αναστρέψιμο της κατάστασης κατακρημνίστηκε όταν άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά τον άνθρωπο που το α’ εξάμηνο του 2015 είχε σηκώσει τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού στους ώμους του, να διαγράφει με το έτσι θέλω και παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και καταστατικών διατάξεων, ανθρώπους που δεν έδωσαν ποτέ δικαίωμα εντός και εκτός κόμματος και να επιβεβαιώνει, δυστυχώς, πολλά από αυτά που του καταλογίζουν εδώ και χρόνια διάφοροι της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, περί ναρκισισμού, νεποτισμού, συγκεντρωτισμού και δογματισμού.

Μεταξύ άλλων, έρχονται να προστεθούν στη λίστα της εντεινόμενης αυταρχικοποίησης του κόμματος και η προσβολή της προσωπικότητας μελών αλλά και επιτελικών στελεχών του, πράγμα ανεπίτρεπτο για ένα κόμμα το οποίο ευαγγελίζεται ότι αποτελεί το μόνο γνήσιο πολιτικό φορέα εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο οποίος λειτουργεί με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, στον κομματικό κατήφορο του ΜέΡΑ25 εξαίρεση δυστυχώς δεν αποτελεί η Νεολαία του κόμματος η οποία οργανώνεται και λειτουργεί ακόμη πιο σεχταριστικά από το ίδιο το κόμμα.

Οι προσωπικές φιλίες, οι “ημέτεροι”, η “οργάνωση” βάσει των εντολών ενός συγκεκριμένου ατόμου και η ανυπαρξία στρατηγικής και κεντρικού προτάγματος, καθιστούν τη Νεολαία του κόμματος “μη Νεολαία”.

Και εξηγούμαι: όταν τα “φύτρα” ενός κόμματος της Αριστεράς δεν έχουν ως όραμά τους την κινηματική εξόρμηση και την άμεση κοινωνική παρέμβαση, τείνουν να μετατραπούν σε ένα ακόμη εκκολαπτήριο κομματικών παραγόντων. Ως εκ τούτου, κόμμα και Νεολαία συναγωνίζονται εαυτούς σε ένα κυνήγι “παραγοντισμού”.

Συμπερασματικά, ύστερα από πολλή περισυλλογή και αυτοκριτική σε μια προσπάθεια πολιτικού μου απολογισμού ως ένα από τα πρώτα στελέχη του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, όντας νεολαίος, φοιτητής και ενεργός πολίτης, θεωρώ ότι οι ιδεολογικές διακηρύξεις, καθώς και η οργανωτικότητα και η στρατηγική του κόμματος, δεν με εκφράζουν πλέον και δε με εκπροσωπούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Παρακαλώ, όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση μου στα όργανα που κατείχα θέση ευθύνης αλλά και σχετικά με τη διαχείριση των λογαριασμών Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου της ΟΒ Αγρινίου, της ΠΣΕ Αιτωλοακαρνανίας, της Νεολαίας Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και με τις σελίδες των παραπάνω οργάνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, παρακαλώ όπως προβείτε και στη διαγραφή των προσωπικών μου δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων του ΜέΡΑ25.

Νικόλαος Ι. Τσακαρδάνος».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραίτηση με βαριές κατηγορίες από το ΜέΡΑ25 "

Φωτιά στην Άνω Γλυφάδα: Ο δήμαρχος δείχνει από πού ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, δείτε βίντεο

Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά  σε Βάρη και Βούλα, όπως ανακοίνωσαν το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Βουρνάς σε ενημέρωσή τους.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ήταν άμεση και η φωτιά από τον υποσταθμό ρεύματος σύντομα έσβησε, χαμηλά στις παρυφές του Υμηττού.

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της θερινής περιόδου, που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα προκάλεσε μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων. 

Δείτε τι αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, για τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Πυρνάρι:



fotia-admie

fotia-arxi


protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Άνω Γλυφάδα: Ο δήμαρχος δείχνει από πού ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, δείτε βίντεο"

Καιρός – Meteo: Που θα φτάσει 38 βαθμούς

Ζεστός θα είναι ο καιρός και αύριο Δευτέρα 6 Ιουνίου ολόκληρη η χώρα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 38 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Meteo την Δευτέρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα βόρεια τμήματα της χώρας, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και στη Θράκη, που τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι ισχυρές και θα συνοδευτούν από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, που τις θερμές ώρες θα πυκνώσουν, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν και τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και στη Μαγνησία. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, αλλά με μικρή πτώση στα βόρεια, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 21 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 30 βαθμούς), 21 έως 36 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 38 βαθμούς και στην Ήπειρο έως τους 32 βαθμούς), 22 έως 35 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 17 έως 32 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι 4-5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες, με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα τις μεσημεριανές και απογευματινές αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό, θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Meteo: Που θα φτάσει 38 βαθμούς"

Τουρκία: Εκνευρισμός για την στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ

Η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» διοργανώθηκε με κόστος την αποσταθεροποίηση της περιοχής και αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αντιδρώντας στην κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Τανζού Μπιλγίτς λέει ότι «υποστηρίζουμε τη δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΚΒ (ψευδοκράτους) σχετικά με την κοινή στρατιωτική άσκηση ‘Αγαπήνωρ 2022’ που διεξάγει η ελληνοκυπριακή διοίκηση» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία - «με το Ισραήλ».

«Την ώρα που ετοιμάζονται νέες προτάσεις συνεργασίας, οι οποίες αναφέρθηκαν και στη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΚΒ στις 31 Μαΐου, αυτή η άσκηση που διοργάνωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση με κόστος την αποσταθεροποίηση της περιοχής αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ανειλικρίνειας τους», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για άλλη μια φορά καλούμε τις χώρες που είναι εταίροι σε τέτοιες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην γίνουν όργανο των προκλήσεων και της προπαγάνδας της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΤΔΚΒ  υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και συνθήκες, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που πηγάζουν από τις συνθήκες εγγυήσεων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Εκνευρισμός για την στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ"

Δένδιας για Τουρκία: Η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε άλλη εποχή

Ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ειδικότερα όπως είπε, «η ελληνική επιχειρηματολογία είναι απολύτως επαρκής, απολύτως πειστική και έχει στο οπλοστάσιό της τα πιο σύγχρονα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου».

«Αντιθέτως», συνέχισε, «οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν σε καμία κριτική, αποτελούν εκδηλώσεις ενός νεοοθωμανικού αναθεωρητισμού, τμήματα ενός ιδεολογήματος μιας περιφερειακής δήθεν υπερδύναμης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της δια της απειλής της ισχύος απέναντι στους γείτονές της».

Όπως πρόσθεσε, «εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ΄ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα».

«Όμως μεγάλη αισιοδοξία δεν έχω», είπε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα σε αυτό το σημείο, ότι «η δική μας απάντηση είναι η εθνική ομόνοια, η εθνική ομοψυχία, η δυνατότητά μας να προβάλλουμε τις θέσεις μας και η πεποίθησή μας ότι ανεξαρτήτως παραμέτρων η χώρα είναι ισχυρή και μπορεί βασισμένη στις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας της να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια και το μέλλον των επόμενων γενεών της».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πως όταν του έγινε η τεράστια τιμή να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, «πίστευα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με Τουρκία και να επιλύσουμε τη μοναδική διαφορά που έχουμε, που είναι η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στις θάλασσες που μας περιβάλλουν».

Όπως, πρόσθεσε, «η αισιοδοξία μου αυτή μεγάλωσε, γιατί έπειτα από 50 χρόνια μπορέσαμε και λύσαμε το ζήτημα με την Ιταλία και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία, λύσαμε το ζήτημα με την Αίγυπτο και υπέγραψα τη σχετική συμφωνία, λύσαμε επί της αρχής το ζήτημα με την Αλβανία και θεωρώ ότι μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του συμφωνητικού με την Αλβανία και στην παραπομπή της διαφοράς μας στη Χάγη».

«Με αυτή λοιπόν την αντίληψη» συμπλήρωσε, «θεώρησα ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να βρει κώδικες συνεννόησης με την Τουρκία και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας, αλλά δυστυχώς αυτή υπήρξε μία απολύτως λανθασμένη πρόβλεψη».

Συνεχίζοντας είπε ότι «βρεθήκαμε απέναντι σε μία διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων και διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας, πέραν του διεθνούς δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής» και πρόσθεσε: «Αναφέρω ενδεικτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο διαμοιράζει θαλάσσιες εκτάσεις, αγνοώντας την παρουσία της Κρήτης μέσα στη μέση, αγνοώντας ότι κατά το διεθνές δίκαιο τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ενδοχώρα, δηλαδή χωρικά ύδατα και μάλιστα χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 μίλια, αλλά και αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Για να καταστεί σαφές το παράλογο της συμφωνίας αυτής, φανταστείτε, η Ελλάδα να υπέγραφε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με την Ισπανία, αγνοώντας ότι η Ιταλία είναι στη μέση.

Και επίσης το ιδεολόγημα της γαλάζιας πατρίδας, η αντίληψη δηλαδή ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, δηλαδή πρέπει να αποκοπούν από τον κορμό της Ελλάδας στην οποία ανήκουν με την συνθήκη της Λωζάνης.

Και ένα ακόμα χειρότερο, προσέθεσαν τον τελευταίο χρόνο το νέο επιχείρημα ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βασίζεται στη συμφωνία περί αποστρατιωτικοποίησης, άλλως η ελληνική κυριαρχία δεν είναι απόλυτη, αλλά είναι σχετική. Και κατά συνέπεια αμφισβητείται έμμεσα αλλά σαφέστατα από την τουρκική πλευρά».

«Σε όλα αυτά» υπογράμμισε, «έχουμε απαντήσει με μία σειρά επιστολών, η τελευταία απεστάλη εδώ και λίγες μέρες στα Ηνωμένα Έθνη και ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα από άποψη διεθνούς δικαίου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για Τουρκία: Η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε άλλη εποχή"

Προσήχθη ένας άνδρας για απόπειρα εμπρησμού σε περιοχή της Μαλακάσας

Ένας αλλοδαπός προσήχθη το μεσημέρι της Κυριακής (5/6) στο Αστυνομικό Τμήμα του Αυλώνα, μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες πως προέβη σε εμπρησμό σε περιοχή της Μαλακάσας.

Τον αλλοδαπό εντόπισαν μετά από αναζητήσεις οι άνδρες της Ομάδας Δίας και τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα.

Στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, για να διεξάγει έρευνα σχετικά με το τι έχει συμβεί και να αναλάβει την υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσήχθη ένας άνδρας για απόπειρα εμπρησμού σε περιοχή της Μαλακάσας"

Φρικτό έγκλημα στην Αίγινα: Σκότωσε τη μητέρα του και κατέληξε έξω από εκκλησία να τραγουδά και να χορεύει

Νέα στοιχεία για την άγρια μητροκτονία στην Αίγινα, φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Ο 46χρονος που οδηγείται σήμερα στον Εισαγγελέα Πειραιά και φέρεται να ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του με θύμα την 73χρονη ηθοποιό, χρησιμοποίησε δυο μαχαίρια για να σφάξει τη μητέρα του και στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του και αφού περιπλανήθηκε λίγες ώρες κατέληξε έξω απο την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα.

Εκεί, στη μια τα ξημερώματα οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία καθώς ο μητροκτόνος, είχε βάλει δυνατά τη μουσική, τραγουδούσε και έκανε φασαρία. Ο άντρας οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά με εντολή εισαγγελέα θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση ενώ αργά το βράδυ ομολόγησε την πράξη του.

Η δολοφονία της ηλικιωμένης προσδιορίζεται στις 20:00-21:00, βρέθηκε ημίγυμνη σε ύπτια θέση, ενώ ο μητροκτόνος της είχε τοποθετήσει και σακούλα στο κεφάλι.

Έφερε τραύματα στο λαιμό ενώ κατασχέθηκαν και δυο μαχαίρια.

Νωρίς σήμερα το πρωί, η 73χρονη ηθοποιός Μαρία Μπονίκου  βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στη θέση Πολλές Ελιές. Η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε  στο πάτωμα μαχαιρωμένηΤην 73χρονη γυναίκα εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο, ενώ έχει προσαχθεί και εξετάζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, ο 46χρονος γιος της. Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο εν λόγω άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 

Το όνομα της ηθοποιού που δολοφονήθηκε αποκάλυψε χθες ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μεταγλωτισμένες σειρές όπως «Οικογένεια Γουόλτονς», «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Σύζυγος της ο Μάνος Βενιέρης, ο οποίος έφυγε το 2020 από τη ζωή.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Συγκλονισμένος έμαθα μόλις για την δολοφονία της φίλης μου ηθοποιού Μαρίας Μπονικου....Ένα γλυκό κορίτσι που ξεκίνησε στην δύση του Ελληνικού κινηματογράφου.. Μια υπέροχη φωνή στην ελληνική μεταγλώττιση όπου μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο Μάνο Βενιέρη συνεργαστήκαμε 30 χρόνια..Μια λάτρις της Αρχαίας Ελλάδας.Μαρία μου γλυκειά γιατί να φύγεις έτσι!!!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φρικτό έγκλημα στην Αίγινα: Σκότωσε τη μητέρα του και κατέληξε έξω από εκκλησία να τραγουδά και να χορεύει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news