facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Λαβρόφ: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε απόψε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος"

Τουρκία - Ζ. Μπορέλ: «Μέγιστη σκληρότητα» η ισόβια κάθειρξη του Καβαλά

«Μέγιστη σκληρότητα» χαρακτηρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,  την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον Οσμάν Καβάλα και άλλους κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει ότι «η ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβάλα από το τουρκικού δικαστήριο μαζί με βαριές ποινές φυλάκισης για άλλους κατηγορούμενους δείχνουν μέγιστη σκληρότητα» και προσθέτει ότι «αγνοούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ» καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία - Ζ. Μπορέλ: «Μέγιστη σκληρότητα» η ισόβια κάθειρξη του Καβαλά"

Μαγιορκίνης για παιδική ηπατίτιδα: «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα»

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε παιδιά.

«Τα καλύτερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν 111 περιπτώσεις παιδιών. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι ένας αριθμός από αυτά περίπου 10 χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος», ανέφερε στο MEGA o κ. Μαγιορκίνης.

Οπως επισήμανε μάλιστα μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

«Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν έχει καμιά σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. «Απ’ όσο ξέρουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο κανένα από τα παιδιά δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο σύνδρομο».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαγιορκίνης για παιδική ηπατίτιδα: «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα» "

Ηράκλειο: Σκύλος δάγκωσε και τραυμάτισε 13χρονη στον Πόρο

Τραυματισμένη μεταφέρθηκε 13χρονη από την περιοχή του Πόρου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από σκύλο, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ανήλικο κορίτσι δέχτηκε επίθεση από το σκυλί το οποίο την δάγκωσε στο χέρι.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκειμένου το πλήρωμά του να της παράσχει τις πρώτες βοήθειες, να εκτιμήσει τα τραύματά της και να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Παράλληλα στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν και άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Να σημειωθεί, πως παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο σκύλος είναι ιδιοκτησίας της ή αδέσποτος.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Σκύλος δάγκωσε και τραυμάτισε 13χρονη στον Πόρο"

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Να μάθει καλά την ιστορία των Αρμενίων και μετά να μιλάει

Σκληρή επίθεση, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν σημασία για την Άγκυρα και συνέστησε στον αμερικανό ομόλογό του πρώτα «να μάθει καλά την ιστορία».

«Οι αξιώσεις των Αρμενίων, που φέρεται να αναγνωρίζονται από τις διοικήσεις διαφόρων χωρών, δεν μας ενδιαφέρουν. Έτσι αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των Αρμενίων. Εμείς είναι δυνατόν να του συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να αμφισβητήσει την Τουρκία χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα» είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των Αρμενίων που σκοτώθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης του Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε και πάλι τα γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αποκάλεσε τα γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία γενοκτονία των Αρμενίων. Οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο.

Η Άγκυρα κατηγορηματικά απορρίπτει αυτόν τον χαρακτηρισμό των γεγονότων του 1915 και δηλώνει ότι δεν επρόκειτο για γενοκτονία, αλλά για αδελφοκτόνο πόλεμο, τα θύματα του οποίου ήταν και Αρμένιοι και Τούρκοι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν σε Μπάιντεν: Να μάθει καλά την ιστορία των Αρμενίων και μετά να μιλάει"

Καιρός αύριο: Αφρικανική σκόνη και τοπικές καταιγίδες

Καλός θα είναι σε γενικές γραμμές ο καιρός αύριο Τρίτη (26.04.2022) με πρόσκαιρες καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη.

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κυρίως στα νότια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει τους 24 με 26 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα βόρειοι βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα
εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και τοπικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Το βράδυ μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αφρικανική σκόνη και τοπικές καταιγίδες"

Έλον Μασκ: Απέκτησε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων

Το μεγαλύτερο «deal» για την εξαγορά μιας ιδιωτικής επιχείρησης εδώ και δύο δεκαετίες επισφράγισε απόψε ο Έλον Μασκ, καθώς αποκτά το Twitter έναντι ποσού που ανέρχεται σχεδόν σε 44 δισ. δολάρια, όπως έγραψαν οι New York Times.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας Twitter Inc ανεστάλη εν αναμονή ανακοινώσεων, όπως έγινε γνωστό από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα, η μετοχή της εταιρείας κατέγραφε άνοδο +5,5%, φτάνοντας τα 51,60 δολάρια.

Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Μασκ σε ανακοίνωσή του. Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε προσφερθεί ν' αγοράσει το Twitter έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, ή περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Η εταιρεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε αρχικά αρνηθεί τη συμφωνία και είχε κινηθεί για να αποτρέψει την εξαγορά. Ωστόσο, το Twitter έγινε πιο δεκτικό σε μια προσφορά αφότου ο Μασκ αποκάλυψε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε την Κυριακή για να συζητήσει το σχέδιο του Έλον Μασκ και την προσφορά του, είπε στο CNBC μια πηγή με γνώση της κατάστασης.

Το Bloomberg και το Reuters είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμα και τη Δευτέρα. Το διοικητικό συμβούλιο διαπραγματεύτηκε με τον Μασκ τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τους New York Times.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο Έλον Μασκ, όμως, με μία ανάρτησή του στο Twitter, έδειξε πως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους: «Ελπίζω ότι ακόμη και οι χειρότεροι επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».


Στις 17.45 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή του Twitter στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυμαινόταν στα 50,36 δολάρια, με άνοδο +2,92%. Στην αρχή της συνεδρίασης έφτασε και στο +4%, ενώ προσυνεδριακά έφτασε και στο +5%.


Το Twitter πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι αυτά θα είναι απογοητευτικά.

«Το κλείδωμα μιας συμφωνίας σήμερα ή αύριο μπορεί να ακούγεται αρκετά ελκυστικό για κάποιον που γνωρίζει ότι έχει κακά νέα να ανακοινώσει», είπε ο αναλυτής Gordon Haskett.

Ο Έλον Μασκ, θερμός χρήστης και ο ίδιος του Twitter, είχε εδώ και καιρό βρεθεί κοντά στην εταιρεία. Προηγουμένως, είχε συγκεντρώσει περισσότερο από 9% των μετοχών και απέρριψε μια πρόταση να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πριν υποβάλει την προσφορά εξαγοράς.

Ο Μασκ έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να «μεταμορφωθεί» βγαίνοντας από το χρηματιστήριο, ώστε να μπορεί να γίνει φόρουμ ελεύθερου λόγου. Έχει δηλώσει επίσης ότι τα συμφέροντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Twitter «απλώς δεν ευθυγραμμίζονται με τους μετόχους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έλον Μασκ: Απέκτησε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων"

Ντόναλντ Τραμπ: Θα πληρώνει 10.000 δολάρια την ημέρα όσο αρνείται τον έλεγχο σε εταιρεία του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστή της Νέας Υόρκης να καταβάλλει 10.000 δολάρια ημερησίως, όσο αρνείται να παράσχει στις αρχές τα λογιστικά και φορολογικά έγγραφα που του έχουν ζητηθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας σε βάρος της εταιρείας του.

«Πρόκειται για μεγάλη νίκη, ένα δικαστήριο έκρινε υπέρ ημών και καταδίκασε τον Ντόναλντ Τραμπ για παρακώλυση» της δικαιοσύνης, έγραψε στο Twitter η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πληρώνει 10.000 δολάρια την ημέρα, για κάθε μέρα που θα συνεχίσει να αψηφά την εντολή του δικαστηρίου να παραδώσει τα έγγραφα στο γραφείο μου», πρόσθεσε η γενική εισαγγελέας η οποία εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνα για πιθανή φορολογική απάτη εκ μέρους της εταιρείας του Τραμπ, της Trump Organization.

Στις 17 Φεβρουαρίου άλλος δικαστής της Νέας Υόρκης, κατόπιν αιτήματος της Τζέιμς, διέταξε τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα και δύο από τα παιδιά του, τον Ντόναλντ Τζούνιορ και την Ιβάνκα, να καταθέσουν ενόρκως στο πλαίσιο αυτής της έρευνας.

Οι Τραμπ άσκησαν έφεση, όμως το δικαστήριο ζήτησε επίσης να δοθούν στις εισαγγελικές αρχές διάφορα έγγραφα, πριν από τις 31 Μαρτίου. Καθώς δεν υπήρξε απάντηση από την οικογένεια Τραμπ, η Λετίσια Τζέιμς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ζητώντας να καταδικαστεί ο Τραμπ γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι η εταιρεία υπερεκτιμούσε δολίως την αξία των ακινήτων που είχε στην κατοχή της όταν ζητούσε τραπεζικά δάνεια και μείωνε αυτήν την αξία όταν τα δήλωνε στην εφορία, για να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Αν ο Τραμπ δεν πληρώσει το πρόστιμο, θα μπορούσε να φυλακιστεί, με βάση τον πολιτειακό νόμο της Νέας Υόρκης που επιτρέπει στους δικαστές να διατάζουν τη φυλάκιση εκείνων που δεν συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως εξήγησε η Σάρα Κρίσοφ, της νομικής εταιρείας Day Pitney. Η ίδια διευκρίνισε ωστόσο ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό και ότι ο δικαστής πιθανότατα θα επιλέξει κάποια άλλη ποινή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόναλντ Τραμπ: Θα πληρώνει 10.000 δολάρια την ημέρα όσο αρνείται τον έλεγχο σε εταιρεία του"

Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.

Η ετυμηγορία της Δευτέρας απορρέει από τους ισχυρισμούς ότι χρηματοδότησε ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 και έπαιξε ρόλο στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η υπόθεση αναμένεται να πάει τώρα στο εφετείο. Παράλληλα, ο Καβάλα αθωώθηκε για ξεχωριστές κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Η παρατεταμένη φυλάκιση του γεννημένου στο Παρίσι Καβαλά, χωρίς να υπάρχει καταδίκη, έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από κυβερνήσης της Δύσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Καβαλά συνελήφθη για πρώτη φορά κατά την είσοδό του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017. Επί του παρόντος κρατείται σε φυλακή στη Σηλυβρία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη». Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις ότι η Καβαλά έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία προωθήθηκε από μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οδήγησε στο θάνατο 241 ανθρώπων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά"

Κίνα: Σκληρή επίθεση σε ΗΠΑ – «Έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου»

Μια πρωτοφανή επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε σήμερα η Κίνα, μέσα από επίσημες δηλώσεις που έκανε, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Wang Wenbin.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες», για να «καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες».

Από τα… πυρά της Κίνας δεν ξέφυγε, μάλιστα, ούτε η Ευρώπη. «Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο» είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος εκπροσώπος, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μία σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, για δολοφονία 300.000 αμάχων και για τον ξεριζωμό 26.000.000 ανθρώπων ανά τον κόσμο σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανθρωπότητας». «Οι δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες είναι απλώς ένα πρόσχημα για να επιτίθενται και να καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες, θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγηθεί στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Wang.

Επιτέθηκε, δε, στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους Αμερικανούς «άρχοντες της παραπληροφόρησης».

Πρόκειται για τις πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από το Πεκίνο κατά της Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια, σηματοδοτώντας μία τουλάχιστον φραστική κλιμάκωση, έπειτα και από την επανειλημμένη άρνηση της κινεζικής κυβέρνησης να καταδικάσει τη ρωσική ειχβολή στην Ουκρανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Σκληρή επίθεση σε ΗΠΑ – «Έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου»"

Φινλανδία – Σουηδία: Τον Μάιο το απο κοινού αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και η σουηδική Expressen, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές.

Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό. Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με την Iltalehti, οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τις «συνέπειες» της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική ασφάλειά τους, αλλά αντιθέτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες χάνουν επίσης την κυριαρχία τους και την ευκαιρία να αναλάβουν «ενωτικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες» διεθνώς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία – Σουηδία: Τον Μάιο το απο κοινού αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ"

Κορωνοϊός: 8.413 κρούσματα, 66 θάνατοι το 48ωρο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 8.413. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.285.970 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ήταν 137 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 121.272(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο 6,11% η θετικότητα σε 137.612 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 3.114 στην Αττική (1.523 προχθές).
  • 976 στη Θεσσαλονίκη (448 προχθές)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 441 από την Ανατολική Αττική (186 προχθές).
  • 558 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (298 χθες).
  • 98 από τη Δυτική Αττική (43 προχθές).
  • 370 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (156 προχθές).
  • 787 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (482 προχθές).
  • 418 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (154 προχθές).
  • 353 από τον Πειραιά (160 προχθές).
  • 89 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (44 προχθές).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 147 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 93 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 78 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 75 στην ΠΕ Άρτας.
  • 137 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 91 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 16 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 64 στην ΠΕ Δράμας.
  • 69 στην ΠΕ Έβρου.
  • 199 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 10 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 18 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 71 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 84 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 223 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 την ΠΕ Θάσου.
  • 32 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 17 στην ΠΕ Θήρας.
  • 7 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 142 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 95 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 30 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 70 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 48 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 105 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 19 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 37 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 108 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 144 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 14 στην ΠΕ Κω.
  • 78 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 256 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 77 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 51 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 21 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 5 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 163 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 130 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 24 στην ΠΕ Νάξου.
  • 39 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 19 στην ΠΕ Πάρου.
  • 82 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 117 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 46 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 29 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 26 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 121 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 15 στην ΠΕ Σάμου.
  • 166 στην ΠΕ Σερρών.
  • 8 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου.
  • 11 στην ΠΕ Τήνου.
  • 122 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 143 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 32 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 14 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 68 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 125 στην ΠΕ Χανίων.
  • 43 στην ΠΕ Χίου.
  • 134 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (76 προχθές).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.933 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 279 (277 πριν δυο ημέρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 93.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 151 (54.12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (45.88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.591 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 150 (ημερήσια μεταβολή +4.17%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 188 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 8.413 κρούσματα, 66 θάνατοι το 48ωρο"

Νορβηγία: Ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε ρωσικό τάνκερ, δεν το άφησαν να παραδώσει πετρέλαιο - Δείτε βίντεο

Ακτιβιστές της Greenpeace αλυσοδέθηκαν σε ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο στο λιμάνι του Όσλο, προκειμένου να το εμποδίσουν να ξεφορτώσει το φορτίο του με υδρογονάνθρακες, «που χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν», ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση.

Ναυλωμένο από τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Novatek, το Ust Luga, με σημαία Χονγκ Κονγκ, μετέφερε 95.000 τόνους κηροζίνης με προορισμό τον σταθμό της Esso στο Οσγκορντστράντ, στη νοτιοανατολική Νορβηγία, έγινε γνωστό από την Greenpeace, σε ένα δελτίο τύπου.



Το τάνκερ ερχόταν από τη ρωσική πόλη, της οποίας φέρει το όνομα κι η οποία βρίσκεται κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic.

Ακτιβιστές της Greenpeace, που είχαν επιβιβαστεί σε μια σωστική λέμβο, αλυσοδέθηκαν στην άγκυρά του, ενώ άλλοι που βρίσκονταν σε καγιάκ άνοιξαν πανό με το σύνθημα "Oil fuels war" (Το πετρέλαιο τροφοδοτεί τον πόλεμο), σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

norway3w256128

Κάποιοι από τους ακτιβιστές προσήχθησαν από την αστυνομία, προτού συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Έχω σοκαριστεί που η Νορβηγία συμπεριφέρεται σαν ένα καταφύγιο για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, Φροντε Πλέιμ, σε ένα δελτίο τύπου.



Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο τύπου της Esso, το εν λόγω φορτίο δεν είχε επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η παραγγελία είχε γίνει πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Αν Φούγκνερ, στην εφημερίδα Dagbladet.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νορβηγία: Ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε ρωσικό τάνκερ, δεν το άφησαν να παραδώσει πετρέλαιο - Δείτε βίντεο"

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η Γιαπωνέζα Κάνε Τανάκα – Ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μια Γιαπωνέζα, που είχε αναγνωριστεί επισήμως ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε στις 19 Απριλίου, σε ηλικία 119 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η Κάνε Τανάκα γεννήθηκε τη 2α Ιανουαρίου του 1903 στη Φουκουόκα (νοτιοανατολική Ιαπωνία). Εκείνη τη χρονιά οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση και η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

Η υγεία της Κάνε Τανάκα ήταν σχετικά καλή, έως πρόσφατα και ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στη γενέτειρά της. Εκεί της άρεσε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, να λύνει προβλήματα μαθηματικών, ενώ είχε αδυναμία στη σόδα και τη σοκολάτα.

Σε μικρότερη ηλικία, η Τανάκα είχε ασχοληθεί με το εμπόριο, έχοντας αναλάβει μεταξύ άλλων ένα κατάστημα με νουντλς. Παντρεύτηκε το 1922, γέννησε 4 παιδιά και υιοθέτησε ένα πέμπτο.

Επρόκειτο να συμμετάσχει με το αναπηρικό αμαξίδιό της στη λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, όμως αρνήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Όταν το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες της απένειμε το 2019 τον τίτλο του γηραιότερου εν ζωή ανθρώπου στον κόσμο, την είχαν ρωτήσει ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή της. Εκείνη απάντησε: «Τώρα».

Στην καθημερινότητά της, ξυπνούσε στις 06.00 το πρωί και τα απογεύματά της τα αφιέρωνε στη μελέτη των μαθηματικών και την εξάσκηση στην καλλιγραφία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η Γιαπωνέζα Κάνε Τανάκα – Ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο"

Αθηνών – Κορίνθου: Οδηγός ταξί δέχτηκε σφαίρα ενώ ήταν στην εθνική οδό

Από καθαρή τύχη γλύτωσε ένας οδηγός ταξί το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, όταν κινούνταν στην εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο οδηγός του ταξί βρισκόταν στην εθνική οδό, στο ύψος των Μεγάρων, όταν ξαφνικά μια σφαίρα πέρασε το παρμπρίζ του. Αμέσως σταμάτησε και διαπίστωσε πως αυτή καρφώθηκε στη θέση του συνοδηγού.

Πιθανότατα η σφαίρα προήλθε από πυροβολισμούς από γλέντι στην περιοχή, με την αστυνομία να αναζητά τον δράστη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθηνών – Κορίνθου: Οδηγός ταξί δέχτηκε σφαίρα ενώ ήταν στην εθνική οδό"

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Παύση εχθροπραξιών για να φύγουν οι άμαχοι από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν από το εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ»  στη Μαριούπολη της Ουκρανίας από τις 14:00 (ώρα Μόσχας) τη Δευτέρα.

Το υπουργείο είπε ότι οι άμαχοι που εγκλωβίστηκαν στις εγκαταστάσεις μπορούν να φύγουν προς όποια κατεύθυνση θέλουν.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό υπ. Άμυνας: Παύση εχθροπραξιών για να φύγουν οι άμαχοι από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ»"

Ενδιάμεσες εκπτώσεις από 3 Μαΐου, ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00.

Η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδος, θα διαρκέσει 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενδιάμεσες εκπτώσεις από 3 Μαΐου, ποια Κυριακή είναι ανοιχτά τα καταστήματα"

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην επαρχία Βινίτσια, επιθέσεις και σε 5 σιδηροδρομικούς σταθμούς – Αναφορές για νεκρούς

Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχιι Μπορζόφ.

“Σήμερα οι πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν στην επαρχία Βινίτσια έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών. Ο εχθρός προσπαθεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές”, επεσήμανε ο Μπορζόφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί έγιναν στόχος επιθέσεων

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην επαρχία Βινίτσια, επιθέσεις και σε 5 σιδηροδρομικούς σταθμούς – Αναφορές για νεκρούς"

Τουρκία – Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Κάθε χρόνο «απόβαση» σε ελληνικό νησί

Διακαής πόθος, όνειρο θερινής νυκτός… όπως και να το ονομάσει κανείς, ένα είναι σίγουρο: η Τουρκία δεν έχει (ή δεν θέλει να έχει) φαντασία στα σενάρια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως σχεδόν κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, έβγαλε από συρτάρι της το σχέδιο «απόβαση σε ελληνικό νησί».

Το Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου και πολέμιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποκάλυψε το σχέδιο της «απόβασης». Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2020, το 2019 και το 2018. 

«Σύμφωνα με το σχέδιο, ομάδες υποβρύχιας επίθεσης (SAT) επιτέθηκαν σε στόχους στο νησί Γιλαντσίκ κοντά στην Μαρμαρίδα. Ενώ μια ομάδα έπεσε στο νερό από ελικόπτερο, μια άλλη ομάδα πλησίασε το νησί υποβρύχια. Τις ομάδες συνόδευε άλλη ομάδα που κατέβηκε με αλεξίπτωτο στο νησί από ελικόπτερο. Αφού οι ομάδες κατέστρεψαν τους εχθρικούς στόχους, υψώθηκε η τουρκική σημαία στο κατειλημμένο νησί» σημειώνεται.

«Η ναυτική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα έγινε συγχρόνως σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή 122 πλοίων και 41 αεροσκαφών. Αν και η άσκηση κάλυψε τρεις θάλασσες, εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχή στόχευση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, όπως και το προηγούμενο έτος. Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο φανταστικός εχθρός στις επιχειρήσεις είναι η Ελλάδα», τονίζει το Nordic Monitor.

Το Nordic Monitor υπενθύμισε και τις εικόνες με τους σπουδαστές της ναυτικής ακαδημίας που ήθελαν να κολυμπήσουν την απόσταση ως το Καστελόριζο, για να αποδείξουν τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ πως το ελληνικό νησί βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, η τουρκική αμυντική βιομηχανία Roketsan, παρουσίασε τον νέο της πύραυλο με ένα βίντεο προσομοίωσης που στόχευαν ελληνικά νησιά. Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις εικόνες για το Nordic Monitor είπαν ότι η τοποθεσία από όπου εκτοξεύονται οι πύραυλοι στο βίντεο είναι η ακτή του Τσεσμέ στη δυτική Τουρκία και πως ο δορυφορικός χάρτης στο βίντεο έχει αναπαραχθεί με μικρές αλλαγές. Δηλώνουν επίσης ότι οι πραγματικές νησίδες και οι βραχώδεις εικόνες που εμφανίζονται οπτικά στο βίντεο επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τις ακτές του Τσεσμέ. Σε αυτή την περίπτωση, το μέρος που εμφανίζεται ως εχθρός στο βίντεο είναι το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο απέχει 4,1 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Nordic Monitor / newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Κάθε χρόνο «απόβαση» σε ελληνικό νησί"

Τουρκία: Οργή κατά Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για «υποκρισία» ορισμένων δυτικών ηγετών.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την έκφραση «Γενοκτονία των Αρμενίων» για τα γεγονότα του 1915 σε γραπτή του δήλωση χθες Κυριακή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, γράφει η τουρκική ιστοσελίδα milliyet.com.tr.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτά τα γεγονότα ως «μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα» προσθέτει η τουρκική ιστοσελίδα και συνεχίζει:

«Τιμούμε τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που εκτοπίστηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

Η τουρκική ιστοσελίδα παραθέτει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων

tourkia-biden Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι δηλώσεις για τα «γεγονότα του 1915» δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δεν είναι έγκυρες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή (χθεσινή) ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος. »Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. »Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτός ο πόνος ως πολιτικό υλικό. Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενες περίοδοι της ιστορίας, όπως τα γεγονότα του 1915, πρέπει να διερευνηθούν χωρίς προκαταλήψεις, εντός του πλαισίου των επιστημονικών και νομικών αρχών, και να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση Μικτής Ιστορικής Επιτροπής και άνοιξε τα αρχεία της. »Η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επικρατήσουν στην περιοχή της και στον κόσμο και το πνεύμα συνεργασίας έρχεται στο προσκήνιο. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης που ξεκίνησε με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Οργή κατά Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων"

Ανησυχία στους κατοίκους του Πεκίνου για το ενδεχόμενο lockdown – Μεταλλικοί φράκτες έξω από πόρτες κατοικιών στη Σανγκάη

Το Πεκίνο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού σήμερα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, με μια εκστρατεία διενέργειας τεστ να έχει ξεκινήσει στην κινεζική πρωτεύουσα και τους κατοίκους να κάνουν προμήθειες ανησυχώντας για την επιβολή lockdown.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου φαίνεται να φοβούνται για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως αυτό που ισχύει στη Σανγκάη, με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου.

Τις τελευταίες 24 ώρες το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 51 νέους θανάτους από covid-19 στη Σανγκάη, αριθμός ρεκόρ για την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. Συνολικά στην πόλη έχουν εντοπιστεί από την 1η Μαρτίου μισό εκατομμύριο κρούσματα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη Σανγκάη, το οποίο έχει αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των κατοίκων της πόλης και να επηρεάζει αρνητικά την κινεζική οικονομία.

Σε κάποιες συνοικίες είχαν τοποθετηθεί ψηλοί, μεταλλικοί φράκτες έξω από τις πόρτες κτιρίων κατοικιών για να εμποδίζουν τους ενοίκους να βγαίνουν έξω.


Ωστόσο οι κάτοικοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους σε αυτό το μέτρο, το οποίο επικρίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φοβούμενοι ότι θα παγιδευτούν στα κτίρια. Η αγανάκτησή τους και ο η ανησυχία τους ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο όταν το Σάββατο ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα κτίριο κατοικιών.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Μαρτίου με μια έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, που έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και η οποία θέτει σε δοκιμασία την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι στην covid-19.

Σήμερα το πρωί στο Πεκίνο σχηματίζονταν ουρές εκατοντάδων ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 19 νέα κρούσματα covid-19 στο Πεκίνο. Από την Παρασκευή έχουν εντοπιστεί στην κινεζική πρωτεύουσα 47 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά στη συνοικία Τσαογιάνγκ.

Οι αρχές της συνοικίας αυτής, όπου ζουν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζήτησαν από τους κατοίκους να περιορίσουν τις δημόσιες δραστηριότητές τους και να αναβάλουν τα ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και γραφεία παραμένουν ανοικτά. Στη Τσαογιάνγκ ζουν κυρίως πλούσιοι Κινέζοι, ενώ εκεί βρίσκονται ξένες πρεσβείες, γραφεία πολυεθνικών και μεγάλοι χώροι διασκέδασης.

«Το τρέχον ξέσπασμα στο Πεκίνο εξαπλώνεται σιωπηλά από άγνωστες ακόμη πηγές και μεταδίδεται γρήγορα», προειδοποίησε χθες Κυριακή αξιωματούχος των δημοτικών αρχών.

Οι αρχές της Τσοαγιάνγκ τόνισαν χθες ότι η κατάσταση είναι «σοβαρή και δύσκολη» και ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Περισσότερα από δέκα κτίρια στη συνοικία έχουν τεθεί σε lockdown, ενώ όλοι οι κάτοικοι θα υποβληθούν ξανά σε διαγνωστικό τεστ την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεναρίου της Σανγκάης, σπεύδουν μαζικά στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης ή κάνουν μαζικές παραγγελίες στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν στην κινεζική πρωτεύουσα δεν παρατηρείται έλλειψη φρέσκων προϊόντων ή ειδών πρώτης ανάγκης.

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στους κατοίκους του Πεκίνου για το ενδεχόμενο lockdown – Μεταλλικοί φράκτες έξω από πόρτες κατοικιών στη Σανγκάη"

Μεταμόσχευση χρειάζεται ένα στα 10 παιδιά που νόσησαν από ηπατίτιδα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. 

«Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορωνοϊό. 

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύονται και πως αντιμετωπίζεται η ηπατίτιδα. «Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους», συμπλήρωσε και κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.  «Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε. 

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την ανησυχία της για το τι θα ακολουθήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα. «Φοβάμαι μετά την Ανάσταση και τους Επιταφίους γιατί ο κόσμος ήταν χωρίς μάσκες. Θα δούμε τα αποτελέσματα σε 10-15 μέρες», ανέφερε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμόσχευση χρειάζεται ένα στα 10 παιδιά που νόσησαν από ηπατίτιδα"

Επίσημο: Περιβαλλοντικό χαράτσι 1.000 ευρώ στα παλιά ΙΧ

Την επέκταση του Περιβαλλοντικού Τέλους και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά και φορτηγά που πληρούν την οδηγία Euro 5b αποφάσισε τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνοντας με αυτό τον τρόπο απαγορευτική την εισαγωγή των συγκεκριμένων οχημάτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr το Περιβαλλοντικό Τέλος που θα καταβάλλουν όσοι εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά τα οποία πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5b ανέρχεται σε 1.000 ευρώ όπως δηλαδή ακριβώς ισχύει και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5a. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας από το 2012 έως και το 2014 δηλαδή αφορά οχήματα με ηλικίες από 10 έως και 8 έτη.

Η σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε έχει τίτλο: «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ”Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας”» το οποίο είναι έτοιμο για συζήτηση στη Βουλή και όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr, προβλέπει την καταβολή Περιβαλλοντικού Τέλους σε παλαιά, ρυπογόνα μεταχειρισμένα οχήματα το οποίο υπολογίζεται σε 3.000 ευρώ για όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 4 και 1.000 ευρώ σε όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5a και Euro 5b.

Από το Περιβαλλοντικό Τέλος εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των τριάντα (30) ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος.

Επίσης από την καταβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους εξαιρούνται και όσα αυτοκίνητα ή φορτηγά Euro 5b έχουν δήλωση άφιξης οχήματος ή δηλωτικά εισαγωγής τα οποία έχουν καταβληθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροπολογίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην σχετική τροπολογία που θα περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: «Στις υποπερ. αβ΄ των περ. α’ των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), περί επιβολής περιβαλλοντικού τέλους και απαγόρευσης εισαγωγής οχημάτων, προστίθεται νέα κατηγορία υπόχρεων αυτοκινήτων και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα της παρ. 1 του άρθρου 121 του ν. 2960/2001 (Α` 265), ισχύουν τα εξής:

α) Επιβάλλεται, επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος:

αα) ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 4179/346/21.01.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β` 182) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής,

αβ) ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Εuro 5b, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008.

β) Απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στην υπ` αρ. 28433/2448/2.7.1992 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β` 542) και στην υπ` αρ. 6765/ 511/3.3.1995 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β` 194) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την παρούσα εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα άνω των τριάντα (30) ετών, τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος.

2.Για τα φορτηγά αυτοκίνητα των περ. β’, γ’, ε’ της παρ. 1 του άρθρου 123 του ν. 2960/2001 και τις μεταχειρισμένες βάσεις αυτών,

α) επιβάλλεται, επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος:

αα) ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 4, όπως αυτές ορίζονται στην υπ’ αρ. 4179/346/21.1.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β΄ 182) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτής,

αβ) ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, εφόσον υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 5a και Εuro 5b, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ης Ιουνίου 2007 (L 171) και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008 (L 199),

β) απαγορεύεται η ταξινόμηση, εφόσον υπάγονται εκ κατασκευής στις προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro 3, 2 και 1, όπως αυτές ορίζονται στην υπ` αρ. 28433/2448/2.7.1992 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 542) και στην υπ` αρ. 6765/511/3.3.1995 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (Β’ 194) ή μεταγενέστερες τροποποιητικές αυτών, ή εφόσον δεν υπάγονται σε προδιαγραφές ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) συμβατικής τεχνολογίας και για τα οποία δεν αποδεικνύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Μεταβατική διάταξη περιβαλλοντικού τέλους οχημάτων

Για τα οχήματα, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.) ή δηλωτικά εισαγωγής , πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους των υποπερ. αβ’ των περ. α των παρ. 1 και παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), όπως αυτή τροποποιείται με το άρθρο 1 του παρόντος, τα οχήματα, για τα οποία έχουν υποβληθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος δήλωση άφιξης οχήματος (Δ.Α.Ο.) ή δηλωτικά εισαγωγής.

Δεν καταλαμβάνονται από την υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους των υποπερ. αβ’ των περ. α’ των παρ. 1 και παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4710/2020 (Α’ 142), τα οχήματα τα οποία υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Euro5b, για τα οποία έχουν υποβληθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος δήλωση άφιξης οχήματος (Δ.Α.Ο.)  ή δηλωτικά εισαγωγής

Αντιδράσεις…

Η επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους στα οχήματα που πληρούν τις οδηγίες ρύπων Euro 4 και Euro 5a είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας και σχετική καταγγελία.

Να υπενθυμίσουμε πως η καταγγελία είχε γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν και μάλιστα η χώρα μας έπρεπε να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση σχετικά με την επιβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους όσο και για την απαγόρευση εισαγωγής παλαιότερων οχημάτων.

Η απάντηση εστάλη στα τέλη Ιανουαρίου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr η νέα εξέλιξη με την επέκταση της επιβολή του Περιβαλλοντικού Τέλους και στα Euro 5b έχει ήδη προκαλέσει την έκρηξη των εμπόρων οι οποίοι ενημέρωσαν ήδη την Επιτροπή για τις νέες κινήσεις της Ελλάδας.

Να υπενθυμίσουμε πως αν η Κομισιόν αποφασίσει ότι η Ελλάδα παρανομεί τότε θα επιβάλλει απευθείας πρόστιμο στη χώρα μας καθώς υπάρχει δεδικασμένο με αντίστοιχη υπόθεση σε άλλο κράτος-μέλος και επίσης θα αναγκάζει την Ελλάδα να καταργήσει την άδικη νομοθεσία όπως και το Περιβαλλοντικό Τέλος στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά!

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως κατατέθηκε στο νομοσχέδιο.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσημο: Περιβαλλοντικό χαράτσι 1.000 ευρώ στα παλιά ΙΧ"

Νιγηρία: 110 οι νεκροί από την έκρηξη στο παράνομο διυλιστήριο – «Πολλά αγνώριστα απανθρακωμένα πτώματα»

Τουλάχιστον 110 είναι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε παράνομο διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Νιγηρία, στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα.

Η έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε παράνομο διυλιστήριο που βρίσκεται μεταξύ των πλούσιων σε πετρέλαιο πολιτειών Ρίβερς και Ίμο, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (NEMA).

«Ο νέος απολογισμός είναι πλέον 110 νεκροί, έναντι 80 που ήταν ο προηγούμενος, διότι πολλοί άνθρωποι που είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους», δήλωσε ο Ιφεάνι Ενάζι, τοπικός αξιωματούχος της NEMA.

«Ενημερωθήκαμε ότι πολλά πτώματα βρίσκονταν στους γειτονικούς θάμνους και δάση», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι πολλά καμένα οχήματα και μπιτόνια είναι σκορπισμένα στο έδαφος.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα παράνομο διυλιστήριο όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι για να αγοράσουν πετρέλαιο.

«Πολλά απανθρακωμένα πτώματα, αγνώριστα, κείτονταν στο έδαφος, ενώ άλλοι άνθρωποι που προσπάθησαν να φύγουν τρέχοντας κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων», δήλωσε ο Φαϊνφέις Ντουμναμένε διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Youths and Environmental Advocacy Center (YEAC).

Πολλές αντίστοιχες εκρήξεις

Κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 νεκρούς, στην πλειονότητά τους νέους, σε αυτή την έκρηξη, την πιο πρόσφατη που σημειώνεται στη Νιγηρία όπου είναι συχνές αυτού του είδους οι τραγωδίες.

Ο πρόεδρος της χώρας Μουχαμάντου Μπουχάρι μίλησε για «εθνική καταστροφή» στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Επίσης ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο την πάταξη των παράνομων διυλιστηρίων.

Ο Ίντρις Μούσα επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των διαρροών πετρελαίου (NOSDRA) δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου.

Η Νιγηρία εξάγει κατά μέσο όρο δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, τα οποία αποφέρουν στη χώρα το 90% των εσόδων της από τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με πηγές του επίσημου πετρελαϊκού τομέα, η Νιγηρία χάνει κάθε ημέρα περίπου 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου λόγω βανδαλισμών και κλοπών.

Στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα ένοπλες ομάδες και κάτοικοι των γύρω περιοχών κλέβουν τακτικά πετρέλαιο από τους αγωγούς που ανήκουν σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και στη συνέχεια το διυλίζουν σε παράνομους χώρους και το πουλούν στη μαύρη αγορά.

Φτώχεια και τεράστια μόλυνση

Παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες, οι περισσότεροι κάτοικοί της ζουν στη φτώχεια και συχνά κατηγορούν τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ότι ευθύνονται για τη μόλυνση της περιοχής χωρίς να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.

Επί δεκαετίες πετρελαιοκηλίδες κατέστρεψαν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα όπως και ολόκληρα χωριά, τα οποία παλαιότερα βασίζονταν στη γεωργία και την αλιεία.

Η χειρότερη έκρηξη πετρελαϊκού αγωγού στη Νιγηρία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 στην περιοχή Τζέσε, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τότε σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι.

Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τον στρατό για να εντοπίσει και να καταστρέψει τα παράνομα διυλιστήρια στο Δέλτα του Νίγηρα και προσπαθεί να σταματήσει τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων. Όμως η επιχείρηση αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς και εκατοντάδες παράνομα διυλιστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νιγηρία: 110 οι νεκροί από την έκρηξη στο παράνομο διυλιστήριο – «Πολλά αγνώριστα απανθρακωμένα πτώματα»"

Ανοίγει αύριο (26/4) η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι (video)

Ανοίγει αύριο, Τρίτη του Πάσχα η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων μέσω του gov.gr. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτηση τους για να λάβουν την κάρτα καυσίμων.

Οι αιτήσεις στην ειδική εφαρμογή θα γίνουν τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ, ενώ από την 1η Μαΐου κι έπειτα, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των δικαιούχων.

Όσοι κατά την αίτηση τους επιλέξουν να πάρουν το χρηματικό μέσω μιας άυλης κάρτας που θα εκδίδεται από το gov.gr, θα λαμβάνουν bonus 5 ευρώ.

Αναλυτικές οδηγίες για την επιδότηση καυσίμων έδωσε στην εκπομπή «από τις έξι» ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.

Oι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα για αιτήσεις στο gov.gr με τους κωδικούς του  Taxisnet.

  • 26/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5
  • 29/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7
  • 30/4/2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9
  • Από 1η Μαΐου η υποβολή αιτήσεων ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ

Δικαιούχοι είναι:

  • Όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000€
  • Έχουν στην κατοχή τους, εν κινήσει, ένα όχημα ή μηχανή
  • Όταν υπάρχουν συνδικαιούχοι την επιδότηση λαμβάνει μόνο ο ένας

Στοιχεία που πρέπει να δηλώσουν:

  • το e-mail τους
  • Τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου
  • Τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ

Ο δικαιούχος επιλέγει: την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας με επιπλέον πίστωση 5€ ή την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό

Επιδότηση 0,22€/l, για 60 λίτρα το μήνα και συγκεντρωτικά το 3μηνο

  • Για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής χώρας:

40€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

30€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών

Επιδότηση 0,22€/l, για 60 λίτρα το μήνα και συγκεντρωτικά το 3μηνο

  • Για τους κατοίκους της Νησιωτικής χώρας:

50€ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

35€ για τους ιδιοκτήτες μηχανών

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει αύριο (26/4) η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι (video)"

Πρόεδρος της Γαλλίας με 58,5% ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για το πρώτο, προκαταρκτικό ακόμα, τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που δίνεται επισήμως στη δημοσιότητα, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν, έλαβε 41,45% των ψήφων, που συνιστά ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας -οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι- καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

Το μήνυμα Μακρόν για την επανεκλογή του

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολούθησε χθες βράδυ από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν (η οποία αποτελεί και τον επίσημο ύμνο του Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης), όπου απευθύνθηκε στους φίλους του κόμματός του, παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

«Ευχαριστώ. Ευχαριστώ φίλοι μου, συμπατριώτες μου εδώ στο Παρίσι αλλά και παντού, σε όλη τη γαλλική επικράτεια», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του.

«Μετά από πέντε χρόνια μετασχηματισμού, μία πλειοψηφία μου έκανε την τιμή να μου δώσει την προεδρία της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους παράγοντες, τους ανθρώπους που με συνόδευσαν στην πορεία μου, όλους εκείνους που είναι μαζί μου από την αρχή κι έκαναν την επανεκλογή μου υπαρκτή. Ξέρω ότι δώσατε μεγάλη ενέργεια, κάνατε μεγάλη προσπάθεια. Ευχαριστώ και θα κάνω αυτό που πρέπει, αυτό που σας πρέπει. Ευχαριστώ», πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος της Γαλλίας με 58,5% ο Μακρόν"

Γιατί αυξάνονται οι εμβολιασμένοι στις νοσηλείες CoViD-19

Η παραλλαγή Όμικρον έχει επιφέρει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές COVID-19 και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας. Το γεγονός προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό και ερωτηματικά για το αν στη νέα του πιο ήπια μορφή ο ιός χτυπά με τον ίδιο τρόπο εμβολιασμένους και μη. Είναι όμως αυτό αληθές;

Επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσαν τα στοιχεία νοσηλειών δύο περιόδων, στις οποίες κυριαρχούσε, αντίστοιχα, η Δέλτα και η Όμικρον παραλλαγή. Έκαναν συγκριτική ανάλυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων, το ποσοστό εμβολιασμένων και μη, την ηλικία και το φύλο των ασθενών και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του "Γ. Παπανικολάου", αιματολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Δαμιανός Σωτηρόπουλος (φωτογραφία), την απάντηση δίνει η σύγκριση του ποσοστού ανεμβολίαστων στο νοσοκομείο και στην κοινωνία. Επιπλέον, η ανάλυση αναδεικνύει τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου, καθώς οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έχουν 21 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση.

Από 80% - 20%, σε 53% - 47%

Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμώξεων συνέκριναν δύο δίμηνες περιόδους: Το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος του 2021, όταν οι νοσηλείες αφορούσαν λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα, και το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022, κατά το οποίο κυριάρχησε η Όμικρον (και η Όμικρον 2). Εξαιρέθηκε ο Ιανουάριος, κατά τον οποίο υπήρξε συνύπαρξη των δύο παραλλαγών.

Την περίοδο της Δέλτα νοσηλευτήκαν συνολικά 747 ασθενείς στις κλινικές COVID-19 του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 148 (19,8%) ήταν εμβολιασμένοι και οι 599 ανεμβολίαστοι (80,2%)

Την περίοδο της Όμικρον οι νοσηλείες ήταν 343 (λιγότερες από τις μισές), αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων αυξήθηκε εντυπωσιακά: οι 162 ήταν εμβολιασμένοι (47%) και οι 181 ανεμβολίαστοι (53%).

"Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία και πως η Όμικρον χτυπά με την ίδια βαρύτητα εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και τα δύο συμπεράσματα είναι λανθασμένα", λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εκτός από τη σχέση εμβολιασμένων και μη στα νοσοκομεία και στην κοινωνία (όπου η αναλογία είναι 3 προς 1), η μεγάλη διαφορά, όπως αναφέρει, εντοπίζεται στο βαθμό κάλυψης των εμβολιασμένων. Κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο ή τρεις δόσεις στην περίοδο της Όμικρον, διαπιστώνεται πως μόλις το 11,7% των εμβολιασμένων που νοσηλεύτηκαν είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις, δηλαδή το ένα έβδομο αυτών που είχαν κάνει τις δύο (88,3%).

"Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην κοινωνία το 75% των εμβολιασμένων έχει λάβει 3 δόσεις και μόνο το 25% έχει λάβει 2 δόσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι πιθανότητες να νοσηλευτεί ασθενής εμβολιασμένος με 2 δόσεις είναι 21 φορές περισσότερες από αυτόν που έχει λάβει και 3η δόση", εξηγεί.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι λάθος να αριθμούνται οι δόσεις, καθώς όπως λέει δημιουργούν κακή ψυχολογία. "Θα πρέπει να αναφέρονται σαν ενισχυτικές δόσεις όπως και στα άλλα εμβόλια, που θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα", σημειώνει.

Βαρύτητα, φύλο, ηλικία

Τα ποιοτικά στοιχεία της συγκριτικής ανάλυσης δεν έδειξαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην ποσοστιαία κατανομή των δύο φύλων ανάμεσα στους νοσηλευόμενους των περιόδων Δέλτα και Όμικρον. Και στα δύο δίμηνα τα ποσοστά ήταν περίπου 52% άνδρες και 48% γυναίκες,

Σημαντικές, ωστόσο, ήταν οι διαφορές στην ηλικιακή κατανομή, καθώς και στη βαρύτητα της νόσου.

Στην περίοδο της Δέλτα το 13,7% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ ήταν κάτω των 50 ετών, έναντι μόλις 3% στην περίοδο της Όμικρον.

Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκε στις απλές κλίνες COVID-19 με λοίμωξη από Δέλτα, το 17% χρειάστηκε διασωλήνωση, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 9% που νοσηλεύτηκε με Όμικρον.

Τέλος, οι προσελεύσεις ασθενών στα Επείγοντα του νοσοκομείου ήταν σχεδόν 50% περισσότερες στην περίοδο της Δέλτα (1.780 έναντι 1.202 στην Όμικρον), ενώ σημαντικά μικρότερο ήταν και το ποσοστό όσων από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή: Από τους 1.780 που προσήλθαν στα ΤΕΠ το Νοέμβριο - Δεκέμβριο εισήχθησαν για νοσηλεία οι 747 (42%) ενώ από τους 1.202 τον Φεβρουάριο – Μάρτιο νοσηλεύτηκαν οι 343 (29%).

Ήπια λοίμωξη, αλλά παραμένει επικίνδυνη

Με την Όμικρον έχουμε να κάνουμε με μια ήπια λοίμωξη, σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως ακόμα και σε αυτή του τη μορφή ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος. "Τον Φεβρουάριο, είχαμε μισό εκατομμύριο κρούσματα και μόλις 360 διασωληνωμένους. Αν είχαμε τόσα κρούσματα γρίπης ίσως οι επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες", παρατηρεί για να προσθέσει: "Παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που παθαίνουν βαριές θρομβώσεις, αν και πολύ λιγότεροι από πριν. Έχουμε ανθρώπους που διασωληνώνονται γιατί τους έχει χτυπήσει στα πνευμόνια και ανθρώπους που δυστυχώς πεθαίνουν και με την Όμικρον. Επίσης έχουμε και το long COVID, με ανθρώπους να ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα που επιμένουν. Δεν παύει να είναι ένας κακός ιός, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει θέματα, όσο ήπιος και να έχει γίνει πλέον. Άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

Τα αποτελέσματα της συγκριτικής ανάλυσης θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε συνέδριο λοιμώξεων το Μάιο, από την λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής, Άννα Νικοπούλου. Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων συνεργάστηκαν οι νοσηλεύτριες Νατάσα Βελένη, Λίνα Σκαλιστή, Σοφία Τσελενκίδου, ενώ συνέδραμαν στελέχη από τις κλινικές COVID, τις ΜΕΘ, των Επειγόντων, του Εργαστηρίου COVID και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί αυξάνονται οι εμβολιασμένοι στις νοσηλείες CoViD-19"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news