facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ημιμαραθώνιος την Κυριακή στην Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω της διεξαγωγής του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Από τις ώρες 09.00 έως 12.00 θα διεξαχθεί ο Ημιμαραθώνιος Δρόμος Αθηνών στη διαδρομή:

Εκκίνηση στο ύψος του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη επί της Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Aιόλου (αριστερά) – Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων – Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) – Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα καθόδου) μέχρι Ερατοσθένους (αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά) – Λ. Βασ. Σοφίας – κόμβος Λ. Βασ. Σοφίας/ Λ. Κηφισίας/ Λ. Αλεξάνδρας – Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά, στο ρεύμα καθόδου προς Πατησίων) – Πατησίων (δεξιά) – αναστροφή στην οδό Κεφαλληνίας – Πατησίων (προς Ομόνοια) – Αιόλου – Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων -Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) και στο φανάρι της Λ. Βασ. Όλγας αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας (ρεύμα ανόδου προς Σύνταγμα) – Αθ. Διάκου (αριστερά) – Αρδηττού (αριστερά, στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Λ. Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Λ. Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Ζαχάρωφ (αριστερά) – Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά, στο ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους) – Πατησίων (αριστερά, στο ρεύμα προς Πατήσια) – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) (αριστερά) – Λ. Βασ. Αμαλίας – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν:

-09.30-09.55, Αγώνας Δρόμου Παιδιού-Γονέα (Family Run) και ΑμεΑ – SOΗ: Εκκίνηση Λ. Βασ. Σοφίας στο ύψος της ΛΑΕΔ – Βυζαντινό Μουσείο – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

-11.45-13.00, Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.: Εκκίνηση Πλατεία Συντάγματος (στο ύψος της οδού Μητροπόλεως) – Φιλελλήνων – Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) – στο φανάρι της Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Hilton (αριστερά) – Λ. Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαρ. Τρικούπη (αριστερά) – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) (αριστερά) – Λ. Βασ. Αμαλίας – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Α. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) και την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών, την Κυριακή 19-3-2023 και κατά τις ώρες 07.00 έως 13.30, στις κατωτέρω λεωφόρους, οδούς και πλατείες, περιοχής Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Συγγρού. Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει ως ανωτέρω κατά τις ώρες 05.00 έως 14.00, ενώ περαιτέρω στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σουρή και Λ. Βασ. Σοφίας, η κυκλοφορία θα διακοπεί στη δεξιά λωρίδα από την 14.00 ώρα του Σαββάτου 18-3-2023 έως την 14.00 ώρα της Κυριακής 19-3-2023.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο τμήμα της από Αμερικής έως πλ. Συντάγματος η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τις ώρες 06.30΄ έως 13.30.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Πλατεία Ομονοίας.
Πλατεία Συντάγματος.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό κατά τις ώρες 06.30 έως 13.30.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, ενώ στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει ως ανωτέρω κατά τις ώρες 07.00 έως 11.00.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Β. Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τις ώρες που θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.
Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου.
Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Σοφίας.

Αλλαγές και στα δρομολόγια του τραμ

H ΣΤΑΣΥ ενημερώνει με ανακοίνωσή της το επιβατικό κοινό πως «την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, τα δρομολόγια του Τραμ στην Γραμμή 6 “Πικροδάφνη – Σύνταγμα” θα έχουν τερματικό τη στάση “Φιξ” από την έναρξη της λειτουργίας ως τις 3 το μεσημέρι, λόγω διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου Αθήνας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημιμαραθώνιος την Κυριακή στην Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί"

Ισημερινός: Σεισμός 6,8 Ρίχτερ κοντά στις ακτές – Πάνω από 4 νεκροί, χωριά χωρίς ρεύμα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό, μεγέθους 6,8 βαθμών, που σημειώθηκε στον Ισημερινό και το βόρειο Περού, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, με ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και «να ενημερώνονται από επίσημες πηγές».

Σύμφωνα με το αμερικανικών Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών (6,7 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο) και προερχόταν από εστιακό βάθος 66,4 χιλιομέτρων. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη Μπαλάο, στην επαρχία Γκάγιας.

Η Γραμματεία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας τοίχος κατέρρευσε και καταπλάκωσε ένα όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος στην πόλη Κουένκα. Στην κοινότητα Ματσάλα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά κτίρια κατέρρευσαν, ενώ πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ζημιές αναφέρθηκαν και σε άλλες επαρχίες, όπως σε ένα σουπερμάρκετ όπου κατέρρευσε ένας τοίχος.

Σύμφωνα με τη Γραμματεία, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador διέκοψε τις δραστηριότητές της και εκκένωσε πολλές εγκαταστάσεις της, για προληπτικούς λόγους.

«Όλοι τρέξαμε έξω στον δρόμο… φοβηθήκαμε πολύ», είπε ο Ερνέστο Αλβαράδο, ένας κάτοικος της Ίσλα Πούνια, ενός νησιού κοντά στο επίκεντρο του σεισμού όπου ορισμένα σπίτια κατέρρευσαν.

Μετά τον αρχικό σεισμό σημειώθηκαν δύο μικρότεροι μετασεισμοί.

Στο Περού, ο σεισμός έγινε αισθητός στις βόρειες επαρχίες αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισημερινός: Σεισμός 6,8 Ρίχτερ κοντά στις ακτές – Πάνω από 4 νεκροί, χωριά χωρίς ρεύμα"

Υπάλληλοι delivery έκαναν και διανομές κοκαΐνης και χασίς

Ένας 31χρονος Έλληνας κι ένας 29χρονος αλλοδαπός συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες χθες στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων της Υπηρεσίας για τη σύλληψη εμπόρων-διακινητών ναρκωτικών, κατόπιν διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των δύο αυτών ατόμων στη διακίνηση κοκαΐνης, κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Ειδικότερα, ο 31χρονος κατελήφθη να κατέχει συσκευασία με 0,7 γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας και ο 29χρονος να κατέχει εντός της κατοικίας του στο Χαλάνδρι 120,93 γραμμ. ακατέργαστη κάνναβη και συσκευασία με 9,14 γραμμ. κοκαΐνης.

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 859,14 γραμμ. κοκαΐνης, 136,57 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης, 99,7 γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας, 720 ευρώ, τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές, δύο μοτοσυκλέτες, δύο κινητά τηλέφωνα, τρεις τρίφτες και πλήθος νάιλον συσκευασιών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηριστικό της δράσης τους αποτελεί η κάλυψη στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, καθόσον την πραγματοποιούσαν εκμεταλλευόμενοι την εργασία τους ως διανομείς καφέ και φαγητού (delivery).

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπάλληλοι delivery έκαναν και διανομές κοκαΐνης και χασίς "

Μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή

Μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα

Όταν μια κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα, σκοντάφτει κι είναι έτοιμη να πέσει, με την κοινωνική κατακραυγή και οργή να μαίνονται, πάντα “θυσιάζεται” και κάποιος. Συνήθως, αυτός που είναι ο άμεσα πολιτικά υπεύθυνος, ανάλογα με τη θέση του στην κυβέρνηση, και πάνω στον οποίο έχουν πέσει όλα τα φώτα.

Στην περίπτωση του εγκλήματος στα Τέμπη, ο άμεσα πολιτικά υπεύθυνος, από άποψη θέσης, δεν μπορεί να ναι άλλος από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που με δάκρυα στα μάτια παραιτήθηκε, όχι γιατί συνειδητοποίησε το βάρος της ευθύνης, αλλά γιατί βρέθηκε να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, είδε το καράβι της εξουσίας για αυτόν να χάνεται νωρίτερα από άλλους.

Μην γελιόμαστε. Ο Καραμανλής, κι ο κάθε Καραμανλής, δεν είναι κάνας αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι συνένοχος στο έγκλημα, ένα έγκλημα που οργανώνεται αργά και σταθερά χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις εξουσίας, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με την υποβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και το προσκύνημά στο αρπακτικό ιδιωτικό κεφάλαιο.

Κι είναι συνένοχος όχι γιατί πιάστηκε στη Βουλή λίγες μέρες πριν το πολύνεκρο στα Τέμπη να σκούζει για την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους. Είναι συνένοχος, γιατί με συγκεκριμένες πράξεις του υποβάθμισε κι άλλο τις δημόσιες συγκοινωνίες και ναρκοθέτησε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των επιβατών, την ασφάλειά όλων μας.

Ήταν αυτός, που για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, άφησε συνειδητά τρόλεϊ και λεωφορεία να σαπίζουν, που έκοψε δρομολόγια και μείωσε το προσωπικό στις συγκοινωνίες εν μέσω πανδημίας, ούτως ώστε να μπορέσει να μας πλασάρει σιγά σιγά την ιδωτικοποίηση των ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΗΣΑΠ, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακίσει βέβαια για τον καθημερινό κίνδυνο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι επιβάτες, κατά πλειοψηφία από τη βάση της κοινωνίας, και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Με αποτέλεσμα να έχουμε διαρκώς ατυχήματα, παρολίγον νεκρούς, αλλά και νεκρούς.

Στο έγκλημα των Τεμπών, όμως, έγινε ξεκάθαρα κατανοητό από όλη την κοινωνία το εξής.

Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν. Τελεία και παύλα. Διότι, όσο εμείς παίζαμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα μπαίνοντας στα τρένα, τα παράσιτα των εταιρειών πλούτιζαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν. Μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια η Hellenic Train τσέπωνε κέρδη από εισιτήρια και την κρατική επιδότηση 50 εκατομμυρίων, έχοντας λανσάρει στην Ελλάδα τρένα τα οποία στην Ελβετία είχαν αποσυρθεί, για λόγους ασφαλείας.

Μια χαρά Alstom και Άκτωρ (Ελλάκτωρ), που έχουν αναλάβει το κατασκευαστικό έργο αναβάθμισης των αυστημάτων ασφαλείας του ΟΣΕ, έπαιζαν το παιχνίδι των συμφερόντων τους τρενάροντας εσκεμμένα την υλοποίηση της σύμβασης, σε μια μάχη για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Μια χαρά ο Καραμανλής δίνει δωράκια ύψους 57 εκατομμυρίων στην Alstom για τη συνεπή παράδοση των έργων της γραμμής 4 του μετρό, έναν νόμο που πέρασε ο ίδιος, έναν νόμο που κάνει νόμιμη τη διαφθορά.

Αυτή είναι η ουσία κράτους και κεφαλαίου, δεν είναι η εξαίρεση. Όχι το πώς θα γίνει σωστά η δουλειά. Αλλά το πώς οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ θα βγάλουν και περισσότερα στις πλάτες μας και πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους εις βάρος της κοινωνίας. Κι ο Καραμανλής δεν υπέπεσε σε κανένα ανθρώπινο λάθος. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε.

Όσο βάρος και να δίνουν στην επικοινωνιακή διαχείριση του εγκλήματος, δεν σώζονται. Η κοινωνική βάση έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και έστειλε ήδη τα πρώτα μηνύματα προς την εξουσία. Και όχι εκ του ασφαλούς, αλλά στον δρόμο.

Να μην περιμένουμε να βρούμε μπροστά μας άλλα Τέμπη, να απαντήσουμε με πράξεις.

Ρουβίκωνας

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή"

Γαλλία: Απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι με εντολή της Αστυνομίας

Η αστυνομία απαγόρευσε σήμερα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση. «Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.

Το βράδυ της Παρασκευής, όπως και την αμέσως προηγούμενη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και κροτίδες και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος. Η αστυνομία ανακοίνωσε 61 συλλήψεις.

Την Πέμπτη 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και η αστυνομία έκανε λόγο για 258 προσαγωγές.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σήμερα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της TotalEnergies, καθώς και στους σιδηροδρόμους. Μια διαδήλωση είναι προγραμματισμένη στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας το σύνθημα «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Το τηλεοπτικό κανάλι BFM πρόβαλε πλάνα από διαδηλώσεις στην Κομπιέν, τη Ναντ και τη Μασσαλία.

«Δεν υπάρχει χώρος για βία. Πρέπει να σεβόμαστε την κοινοβουλευτική δημοκρατία» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών Ζαν-Νοέλ Μπαρό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sud.

Τα συνδικάτα λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προκηρύξει γενική απεργία την επόμενη Πέμπτη. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Παρίσι με εντολή της Αστυνομίας "

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει

Γενικά αίθριος προβλέπεται να είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (19.03.2023), στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές νεφώσεις, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα υπάρχουν στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα και πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, με ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τα προγνωστικά στοιχεία από την ΕΜΥ για τον καιρό αναφέρουν επίσης ότι αύριο, Κυριακή (19.03.2023), η ορατότητα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα νοτιοανατολικά έως 8 μποφόρ.

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά. 

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες στην περιοχή του Καστελλόριζου πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα νότια 8 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις και απο το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει"

Μ. Τσαβούσογλου: Προετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν – Σίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε σήμερα από το Κάιρο ότι «προετοιμάζεται μια συνάντηση» μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ώστε οι δύο χώρες να επισφραγίσουν το τέλος της δεκαετούς διάρρηξης των σχέσεών τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλει να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο». «Είναι πιθανόν να διαφωνούμε στο μέλλον αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια νέα ρήξη των σχέσεών μας», διαβεβαίωσε. Ο Σούκρι επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολιτική βούληση εκ μέρους των προέδρων των δύο χωρών (…) με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρέτισαν» την επίσκεψη αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν «ένα σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο διακόπηκαν απότομα όταν ανήλθε στην εξουσία ο Σίσι, το 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ήταν στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Τότε, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλούσε «ποτέ» σε «κάποιον σαν τον Σίσι». Την επομένη του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 48.500 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικά. Είχαν ήδη ανταλλάξει χειραψία τον Νοέμβριο, όταν συναντήθηκαν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Σήμερα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «μετά τις εκλογές» στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου, «ο πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Τσαβούσογλου: Προετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν – Σίσι"

Οικονόμου: 17 ημέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός και στην ρητορική Τσίπρα

Κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει:

«17 μέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός (προς το παρόν) στη ρητορική, το ύφος, το περιεχόμενο και τα λόγια του κ. Τσίπρα ακόμη και για μια τέτοια τραγωδία.

Με ψέματα και λαϊκισμό, με συκοφαντίες και ανακρίβειες. Από εκείνους που πορεύονται αγκαλιά με το βαθύ κράτος του παλαιοσυνδικαλισμού και αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αξιολόγησης, δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από το «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απέναντι στην άχαρη αντιπαράθεση για ένα τραγικό γεγονός που αμετανόητα επιδιώκουν, εμείς επιμένουμε: καμία συγκάλυψη, ασφαλής επανεκκίνηση των τρένων, ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικονόμου: 17 ημέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός και στην ρητορική Τσίπρα"

Κλειστή η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων- Σοβαρά προβλήματα με την κίνηση των βαρέων οχημάτων

Για τουλάχιστον ένα μήνα, η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων θα παραμείνει κλειστή για οχήματα και πεζούς. Η ταλαιπωρία για τους κάτοικους των Δήμων Βελβεντού, Σερβίων και Κοζάνης είναι μεγάλη, καθώς αναγκάζονται πλέον να διανύουν διπλάσια απόσταση, από εναλλακτικές οδούς. Η γέφυρα Ρυμνίου θα αποτελεί το βασικό οδικό άξονα και θα ενώνει την Κοζάνη με τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού, αλλά από εκεί θα διέρχονται και όσοι κινούνται προς τη Λάρισα.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, καθώς υπάρχει αρκετή κίνηση στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, ενώ αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για διάστημα ενός τουλάχιστον μηνός, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα των Σερβίων.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σερβίων ορίστηκε για σήμερα (18/03), έκτακτη ευρεία σύσκεψη των κατοίκων Σερβίων και Βελβεντού, στην οποία θα συμμετάσχουν οι τοπικές αρχές των δύο Δήμων και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων- Σοβαρά προβλήματα με την κίνηση των βαρέων οχημάτων"

Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε και επίσημα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Επέστρεψε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα πλέον ο Παύλος Πολάκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον και μετά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η υποψηφιότητα Πολάκη αναμένεται να εγκριθεί και επίσημα από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επιστολή του Παύλου Πολάκη, και όπως είπε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να επανεξετάσει το ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα, η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας», προσθέτοντας ότι «η επιστολή του συντρόφου Πολάκη, όμως, μας καλεί να τα συζητήσουμε. Μας αναγκάζει, θα έλεγα, να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής».

«Παρά το γεγονός ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά. Και αυτό, όντως, αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης», υπογράμμισε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Παύλος Πολάκης επέστρεψε και επίσημα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ"

Μ. Ζαχάροβα: Για 60 και όχι για 120 ημέρες η παράταση για τα σιτηρά

Η Ρωσία ενημέρωσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ότι η συμφωνία έλαβε παράταση για 60 ημέρες, σύμφωνα με το RBC το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την παράταση της συμφωνίας, αλλά δεν διευκρίνισαν τη διάρκειά της. Ωστόσο, ένας υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπρακόφ είπε ότι η παράταση ισχύει για 120 ημέρες.

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών.

Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. “Η συμφωνία για τον διάδρομο για τα σιτηρά επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε μια παράταση της συμφωνίας“, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της συμφωνηθείσας παράτασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Ζαχάροβα: Για 60 και όχι για 120 ημέρες η παράταση για τα σιτηρά"

Ρωσία: Η Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μισθοφόρους μέχρι τα μέσα Μαΐου

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είπε σήμερα ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ο Πριγκόζιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε, ότι έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε 42 ρωσικές πόλεις, πρόσθεσε σήμερα ότι αυτά προσλαμβάνουν καθημερινώς 500 με 800 άτομα κατά μέσον όρο. Ο Πριγκόζιν δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους αριθμούς αυτούς, τους οποίους το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο. Οι άνδρες της οργάνωσης υπέστησαν βαριές απώλειες, ενώ ηγούνταν των ρωσικών προσπαθειών να καταλάβουν την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ που αντιστέκεται από το περασμένο καλοκαίρι κατά την μεγαλύτερης διάρκειας και πλέον αιματηρή μάχη στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετράει ήδη ένα χρόνο.

Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η Wagner διαθέτει περίπου 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και 40.000 κατάδικους, τους οποίους ο Πριγκόζιν στρατολόγησε από τις ρωσικές φυλακές με την υπόσχεση ότι θα τους απονεμηθεί χάρη αν επιζήσουν έξι μήνες. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι περίπου 30.000 μαχητές της οργάνωσης έχουν λιποτακτήσει, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ένας αριθμός που δεν μπορεί να διακριβωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Πριγκόζιν λέει, ότι η στρατολόγηση πάει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι εθελοντές είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση σε σχέση με τους κρατούμενους, που είχαν καταταγεί παλαιότερα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Η Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μισθοφόρους μέχρι τα μέσα Μαΐου"

Νέα Φιλαδέλφεια: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στο σπίτι διευθύντριας δημόσιας υπηρεσίας

Άγνωστοι έστειλαν φάκελο που περιείχε μία 45άρα σφαίρα στο σπίτι συντονίστριας-διευθύντριας Οικονομικών Δραστηριοτήτων της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Εμπορίας», στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, η 60χρονη, μόλις άνοιξε τον φάκελο με το όνομά της, τον οποίο βρήκε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού της, είδε μία σφαίρα. Σημειώνεται, ότι σαν αποστολέας αναγραφόταν το όνομα «Αγαπητός Σόλων» με διεύθυνση την οδό Αγίου Ιωάννου, στο Ίλιον. Αμέσως η γυναίκα ενημέρωσε την ΕΛΑΣ που έσπευσε στο σημείο και παρέλαβε τον φάκελο.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας, ενώ ο φάκελος με τη σφαίρα απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Φιλαδέλφεια: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στο σπίτι διευθύντριας δημόσιας υπηρεσίας"

ΑΑΔΕ: Ποιοι θα ελεγχθούν το 2023

Βελτιωμένες σε γενικές γραμμές ήταν οι επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού το 2022, με αύξηση των ελέγχων και τη στόχευσή τους σε υποθέσεις αυξημένου φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2022 αποτελούν «οδηγό» για τους φορολογικούς ελέγχους που θα διενεργηθούν το 2023, έτος για το οποίο έχουν ήδη προγραμματιστεί 44.400 φορολογικοί έλεγχοι, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής σε κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έχουν δοθεί εντολές για τη διενέργεια 28.000 ελέγχων σε ακίνητα και εισοδήματα, 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Με την έκδοση του Επιχειρησιασκού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2023, αναμένεται ο προγραμματισμός και άλλων φορολογικών ελέγχων σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (τελωνειακοί, στους οδικούς άξονες κ.λπ.).

Φετινός προγραμματισμός

Σε ό,τι αφορά τους πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2023 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (ΓΔΦΔ), προβλέπεται ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν:

Τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορά καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023 θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν, ενώ στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.

Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2022, από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ, προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

Το 2022 οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας ολοκλήρωσαν τη διενέργεια 25.031 φορολογικών ελέγχων. Από αυτούς, οι 1.661 διενεργήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και τις ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών, οι 923 σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), οι 18.026 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς φορολογούμενους από τις ΔΟΥ και οι 4.421 σε διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων από τα νεότευκτα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.).

To 2021 oι ολοκληρωμένοι φορολογικοί έλεγχοι των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων είχαν ανέλθει σε 24.251. Συνεπώς, το 2022 οι διενεργηθέντες έλεγχοι ήταν περισσότεροι κατά 780 ή κατά 3,21%. Επί συνόλου 25.031 διενεργηθέντων φορολογικών ελέγχων κατά τη διάρκεια του 2022, οι 11.932, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 47,67%, αφορούσαν «φρέσκες» υποθέσεις, δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες οι φορολογικές υποχρεώσεις γεννήθηκαν την τελευταία τριετία (2020-2022).

Μεγάλες επιχειρήσεις: Το ΚΕΜΕΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων) ολοκλήρωσε, κατά τη διάρκεια του 2022, τη διενέργεια 693 φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους βεβαίωσε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 282,20 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σύγκριση με το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου ολοκληρώθηκαν 487 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 199,20 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή ότι το 2022 ο αριθμός των ελέγχων που ολοκληρώθηκαν ήταν αυξημένος κατά 42,3% και το ποσό των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων μεγαλύτερο κατά 41,6%. Από το ποσό των 282,20 εκατ. ευρώ που βεβαίωσε το ΚΕΜΕΕΠ εισέπραξε 48,92 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 29,21 εκατ. ευρώ τα έβαλε στο ταμείο του από φορολογικούς ελέγχους προηγούμενων ετών. Το συνολικό εισπραχθέν ποσό των 76,13 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 26,98% του βεβαιωθέντος.

Μεγάλος Πλούτος: Το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) πραγματοποίησε, κατά τη διάρκεια του 2022, 923 φορολογικούς ελέγχους σε οικονομικά ισχυρά φυσικά πρόσωπα και βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 167,52 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό όμως εισέπραξε μόλις 8,54 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 30,1 εκατ. ευρώ τα έβαλε στο ταμείο του από φορολογικούς ελέγχους προηγούμενων ετών. Το συνολικό εισπραχθέν ποσό των 38,64 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 23,07% του βεβαιωθέντος. Σε σύγκριση με το 2021, ο αριθμός των διενεργηθέντων ελέγχων από το ΚΕΦΟΜΕΠ είναι μικρότερος κατά 24,15%, όμως το βεβαιωθέν ποσό φόρων και προστίμων είναι αυξημένο κατά 14,14%.

Απάτη στον ΦΠΑ: Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) διενήργησαν συνολικά 176 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και άλλες 938 έρευνες για φοροδιαφυγή και εντόπισαν διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 28,32 εκατ. ευρώ και 467,40 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Το συνολικό πλήθος των ολοκληρωμένων ερευνών ανήλθε σε 1.114 και το συνολικό ποσό διαφυγόντων εσόδων που εντοπίστηκε έφθασε τα 495,72 εκατ. ευρώ. Οι ΥΕΔΔΕ διενήργησαν επίσης 21.087 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους και εντόπισαν παραβάσεις σε 9.630 επιχειρήσεις που ήλεγξαν. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων εσόδων που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους αυτούς ανήλθε σε 7,32 εκατ. ευρώ και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφθασαν τα 18,58 εκατ. ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ποιοι θα ελεγχθούν το 2023"

Ερντογάν: Παρατείνεται για 120 ημέρες η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Παράταση για 120 ημέρες έλαβε η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επρόκειτο να λήξει σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. "Η συμφωνία για τον διάδρομο για τα σιτηρά επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε μια παράταση της συμφωνίας", είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της συμφωνηθείσας παράτασης. Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπρακόφ είπε ότι η συμφωνία παρατάθηκε για 120 ημέρες.

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Τον Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών. "Η συμφωνία (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας) παρατείνεται για 120 ημέρες. Ευγνώμονες στον (γγ του ΟΗΕ Αντόνιο) Γκουτέρες, τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ & όλους τους εταίρους μας για την τήρηση των συμφωνιών", πρόσθεσε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Παρατείνεται για 120 ημέρες η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας"

Μήνυμα Τσίπρα για επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα ενότητας απέστειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχολιάζοντας παράλληλα την επιστολή συγγνώμης του Παύλου Πολάκη και τονίζοντας τη σημαντικότητα της αυτοκριτικής, των επιχειρημάτων, αλλά και του νηφάλιου πολιτικού λόγου.

«Η γενναία αυτοκριτική μας κάνει να επανεκτιμήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση ο κ. Πολάκης να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια.

«Σήμερα η ημερήσια διάταξη δεν είχε τα θέματα της εσωτερικής μας λειτουργίας. Η επιστολή του συντρόφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε. Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής», τόνισε αναφερόμενος στην εν λόγω επιστολή, στην οποία ο κ. Πολάκης φαίνεται ότι αναγνωρίζει τα λάθη του και ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε πρόθεση να αμφισβητήσει δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αρμοδιότητα των συλλογικών οργάνων του κόμματος να λαμβάνουν αποφάσεις.

«Και παρά το γεγονός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά. Και αυτό όντως αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης.

Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό. Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηριχτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Και ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο.

Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο;

Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Τσίπρα για επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ"

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία – Πρώτο ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψης

Στην Κριμαία έφτασε σήμερα Σάββατο (18.3.2023) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για έγκλημα πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στην Κριμαία σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη με αφορμή την ένατη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τον Πούτιν υποδέχτηκε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, ο οποίος στη συνέχεια τον συνόδευσε σε ένα νέο κέντρο υποστήριξης παιδιών και καλλιτεχνικό σχολείο στην αιφνιδιαστική αυτή, όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος, επίσκεψη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μετέδωσαν άμεσα σχόλια του Πούτιν, μια ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο τον κατηγορεί για «το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την εξέλιξη αυτή, αλλά ο εκπρόσωπός του την χαρακτήρισε “άκυρη” και είπε ότι η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτα και εξωφρενικά» τα ερωτήματα που ήγειρε το ΔΠΔ.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία – Πρώτο ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψης"

Η πρώτη αντίδρασή του απερχόμενου αρχηγού της ΕΛΑΣ - Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

Για την καθαίρεσή του από τη θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε ο Στρατηγός εν αποστρατεία, πλέον, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Ο κ. Σκούμας σε ανοιχτή επιστολή του τονίζει ότι αποχωρεί με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή του, ενώ σημείωσε ότι οι αρχές του είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ Στρατηγός ε.α.

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ο ορισμός νέου αρχηγού στην ΕΛΑΣ έγινε με ομόφωνη απόφαση του αρμοδιου κυβερνητικού οργάνου επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της αιχμηρής επιστολής του απερχόμενου Αρχηγού, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας τις αναφορές Σκούμα σημείωναν ότι «η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η πρώτη αντίδρασή του απερχόμενου αρχηγού της ΕΛΑΣ - Τι απαντούν πηγές του υπουργείου"

ΕΝΦΙΑ: Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν την απαλλαγή

Η μέθοδος με την οποία θα επιλεγούν και φέτος οι φορολογούμενοι που δικαιούνται μερική ή ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) «φουσκώνει» πολύ τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα να θεωρηθεί ότι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος 4223/2013 και να χάσουν και πάλι το δικαίωμα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα αναμένεται να χάσουν και φέτος τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αν και κανονικά τη δικαιούνται.

Ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί αυτό είναι ότι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2021 το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με έναν τρόπο στρεβλό, που θα έχει ως συνέπεια να διαμορφωθεί σε ύψος μεγαλύτερο από το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο. Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα που δικαιούνται κανονικά να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν τον φόρο αυτό στο ακέραιο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία υπολογισμού και εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ του 2023, θα συμπεριληφθούν στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο θα ληφθεί υπόψη για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα τέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα ληφθεί υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν επίσης τα επιδόματα ανεργίας.

Όλα αυτά τα ποσά θα προστεθούν στα λοιπά -δηλωθέντα για το έτος 2021 εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπήχθησαν κανονικά σε φόρο ή φορολογήθηκαν αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια, τα κέρδη από επιχειρήσεις, τους τόκους καταθέσεων κ.λπ. Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θα προστεθεί στο άθροισμα που θα προκύψει και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις φτωχών οικογενειών τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα φουσκώσουν υπέρμετρα, σε εξωπραγματικά επίπεδα, και θα ξεπεράσουν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες με χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.

Η μέθοδος, με την οποία συναθροίζονται όλα τα παραπάνω ποσά προκειμένου να «φουσκώσουν» τεχνητά τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών και να υπερβούν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, θα καθοριστεί και φέτος με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Η αντίστοιχη περσινή απόφαση, η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Μαΐου 2022, προέβλεπε ότι στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί εάν δικαιούται ή όχι μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς των περιπτώσεων 2,3,4,5,6,9,10,11,12 και 19 του πίνακα 6 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (του εντύπου Ε1) του φορολογικού έτους 2020.

Συμπερίληψη εισοδημάτων

Στους κωδικούς αυτούς είχαν περιληφθεί από τους φορολογούμενους τα ακόλουθα ποσά εισοδημάτων:

Εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς κατά την καταβολή τους.
Τα εισοδήματα αυτά είναι τα εξής:

1) Η διατροφή συζύγου και τέκνων.

2) Τα επιδόματα ανεργίας.

3) Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

4) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

5) Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.

6) Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

7) Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

8) Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

9) Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.

10) Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.

11) Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.

12) Οι αμοιβές που καταβάλλονται από την Παγκόσμια Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών σε φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος.

Εισοδήματα που απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τα εισοδήματα αυτά είναι:

1) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία των ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.

2) Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.

3) Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018, το οποίο καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.).

4) Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.

5) Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) του ν. 4551/2018.

Λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, όπως:

1) Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, του ΓΕΝΕ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που εισπράχθηκε μέσα στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

2) Τα συνολικά καθαρά κέρδη που αναλογούν στα φυσικά πρόσωπα εταίρους προσωπικών εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (O.E., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λπ.), μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου. Παρόμοια απόφαση η οποία θα προσδιορίζει κατά τον παραπάνω τρόπο το συνολικό άθροισμα ποσών που θα λαμβάνεται υπόψη ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για να κριθεί εάν οι φορολογούμενοι δικαιούνται ή όχι μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθεί και φέτος από τον διοικητή της ΑΑΔΕ.

Ποιοι δικαιούνται μερική ή ολική απαλλαγή

Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013 για την επιβολή του
ΕΝΦΙΑ:

  1. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις
    εξής προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  2. Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν την απαλλαγή"

Επανεκκίνηση σιδηρόδρομου: Ξεκινάει σταδιακά την Τετάρτη - Τι θα αλλάζει ανά 5 μέρες

Την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με ασφάλεια έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στη χρήση του επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αρμόδιος για θέματα υποδομών και Μεταφορών τονίζοντας πως θα υπάρξει διερεύνηση μέχρι τέλους για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως είπε ο υπουργός μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικό Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, την επόμενη Τετάρτη, εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη σε περίπου εικοσιπέντε μέρες πριν από το Πάσχα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα ασφάλειας, όπως είναι κατεξοχήν τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης, καθώς και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, ζήτησε στο ζήτημα της ασφάλειας των σηράγγων. Ειδικά για τις σήραγγες, πέρα από την αναγκαία αναβάθμιση, η οποία θα πρέπει να υπάρξει, έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια και την αναβάθμιση της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες. Επιπλέον για το διάστημα έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η κίνηση στις σήραγγες, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, το οποίο είναι αναγκαίο για την αναβάθμιση του επίπεδο ασφάλειας.

Επανέλαβε ότι το σύστημα της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα. «Δυστυχώς θα μου επιτρέψετε να πω με περισσή υποκρισία και καθόλου αίσθημα ευθύνης ορισμένοι διακινούν ότι δεν υπάρχει καμία τηλεδιοίκηση στη Λάρισα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στο σιδηρόδρομο αλλά και την εκπαίδευση, είπε πως τα οποιαδήποτε κενά στα ζητήματα προσωπικού, αυτά θα εξεταστούν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ήμουν πάρα πολύ σαφής στο ότι θα υπάρχει άμεση ενίσχυση προσωπικού επανέλαβε ενίσχυση προσωπικού. Η απαίτηση για αναβάθμιση του επίπεδου της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των κρίσιμων υπαλλήλων του ΟΣΕ είναι στο πλαίσιο της δικής μας λειτουργικότητας»

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα ήταν η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικό Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ. Κρίναμε σκόπιμο ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να υπάρξει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους δημόσιους εκείνους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση κρίσης, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και τον λειτουργό του δικτύου δηλαδή την HellenicTrain. Mε τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε αφενός να επιτηρήσουμε καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και αφετέρου να προχωρήσουμε με πολύ γοργά βήματα στην αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι σε όλα τα θέματα, που έχουν να κάνουν με το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.

Επαναλαμβάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, έτσι ώστε αφενός να διατηρηθεί το επίπεδο της γραμμής και αφετέρου να αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην χρήση του σιδηροδρόμου.

Θα πρέπει όμως επανεκκίνηση αυτή να γίνει με όρους απόλυτης ασφαλείας.

Την επόμενη Τετάρτη εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη σε περίπου εικοσιπέντε μέρες, πριν από το Πάσχα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ιδιαίτερα έδωσα οδηγίες με τον υφυπουργό για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία αφορούν την ασφάλεια, όπως είναι κατεξοχήν τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης, όπως είναι επίσης η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.

Θέλω να επισημάνω ότι ήδη υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο για την διαχείριση κρίσεων από το Δεκέμβριο του 2020, στους σιδηροδρόμους το οποίο έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με τους φορείς και με την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και αυτό θα πρέπει να τηρηθεί με απόλυτο σεβασμό.

Ιδιαίτερη έμφαση ζήτησα στο ζήτημα της ασφάλειας των σηράγγων. Ειδικά για τις σήραγγες, πέρα από την αναγκαία αναβάθμιση, η οποία θα πρέπει να υπάρξει, έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια και την αναβάθμιση της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες. Επιπλέον για το διάστημα έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η κίνηση στις σήραγγες, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, το οποίο είναι αναγκαίο για την αναβάθμιση του επίπεδο ασφάλειας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω μία κουβέντα για το ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και αφορά το θέμα της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Όπως έχω επανειλημμένως έχω τονίσει και ενώπιον της Βουλής, της αρμόδιας διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και σε συνέντευξη την οποία παρεχώρησα: Το σύστημα της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα. Το επαναλαμβάνω με έμφαση, προκύπτει από όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, η τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είναι υπαρκτή, πραγματική και ακόμα και σήμερα όλες οι διαδρομές γίνονται με αυτόματες χαράξεις.

Δυστυχώς θα μου επιτρέψετε να πω με περισσή υποκρισία και καθόλου αίσθημα ευθύνης ορισμένοι διακινούν ότι δεν υπάρχει καμία τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Το Κέντρο Ελέγχου της Λάρισας είναι ένα Κέντρο Ελέγχου το οποίο αφορά περίπου 8,5 χιλιόμετρα της διαδρομής, είναι λειτουργικός πίνακας τον οποίο και εγώ ο ίδιος σε αυτοψία είδα και χρησιμοποίησα, λειτουργεί και λειτουργούσε και την κρίσιμη νύχτα. Το ζήτημα της επέκτασης της τηλεδιοίκησης σε όλο το δίκτυο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, πράγματι θα καταλαμβάνει και τη μεγαλύτερη έκταση από την Λάρισα προς τους Νέους Πόρους και Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο, είναι το σύστημα το οποίο είχε υποστεί μεγάλη φθορά εξαιτίας της πυρκαγιάς το 2019 και είχε παραδοθεί σε μία κατάσταση μη λειτουργική. Ανατάχθηκε το τοπικό κέντρο και λειτουργεί από το Νοέμβριο. Το δε παλαιό το οποίο δυστυχώς μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν χθες εχθές βρίσκεται σε διαδικασία ανακατασκευής. Όμως δεν αφορά, το επαναλαμβάνω, το τοπικό δίκτυο τηλεδιοίκησης που έχει την αυτόματη χάραξη, η οποία μπορούσε να έχει γίνει την κρίσιμη νύχτα.

Για εμάς το πιο κρίσιμο απ' όλα είναι επανεκκίνηση με ασφάλεια, διερεύνηση μέχρι τέλους. Θα μένουμε πιστοί σε αυτό όμως το πλάνο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα υπάρχουν Σταθμάρχες, δεδομένου ότι η ΡΑΣ ζητά να "ξηλωθούν" πολλοί εξαυτών, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «οι αρμοδιότητες του κάθε δημόσιου φορέα προδιαγράφονται από το νόμο, όπως και οι ευθύνες του καθενός και η λογοδοσία την οποία έχει. Είναι προφανές ότι εάν υπάρχουν τα οποιαδήποτε κενά στα ζητήματα προσωπικού, αυτά θα εξεταστούν. Ήμουν πάρα πολύ σαφής στο ότι θα υπάρχει άμεση ενίσχυση προσωπικού. Η απαίτηση για αναβάθμιση του επίπεδου της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των κρίσιμων υπαλλήλων του ΟΣΕ είναι στο πλαίσιο της δικής μας λειτουργικότητας. Σε κάθε περίπτωση και για τους σταθμάρχες και για τους κλειδούχους και για το τεχνικό προσωπικό υπάρχει η εκπαίδευση, η οποία έχει γίνει και η οποία ήταν η πάγια εκπαίδευση που γινόταν, η οποία καταλαμβάνει και όσους λειτουργούσαν με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Εάν υπάρξει ζήτημα αναβάθμισης του προγράμματος σπουδών, αυτό θα το αξιολογήσουμε. Καλό όμως είναι να μην ανακύπτουν τα ζητήματα αυτά μόνο εκ των υστέρων, αλλά επίκαιρα.

Εγώ θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια αφενός, να εξασφαλίσουμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα δω υψηλούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στους σιδηροδρόμους και την περιφερειακή ανάπτυξη και την ίδια την προεδρία. Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι θα υπάρξει πιστή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων. Θα ζητήσουμε τεχνική βοήθεια από την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της ασφάλειας και του δικτύου και πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα θα είναι ένας σιδηρόδρομος, ο οποίος θα είναι ασφαλής, λειτουργικός στην υπηρεσία του πολίτη».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Σήμερα, έγινε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, με όλους τους αρμόδιους φορείς, τον ΟΣΕ, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το ΕΚΑΒ και την Hellenic Train. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα. Θα γίνονται τακτικά οι συνεδριάσεις και ενόψει της επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου. Στόχος και υπόσχεση της κυβέρνησης είναι ότι θα λειτουργήσει o σιδηρόδρομος με ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες. Την επόμενη μέρα θέλουμε να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους επιβάτες στους σιδηρόδρομους και να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επανεκκίνηση σιδηρόδρομου: Ξεκινάει σταδιακά την Τετάρτη - Τι θα αλλάζει ανά 5 μέρες"

Τραμπ: Θα με συλλάβουν τις επόμενες μέρες για τη Στόρμι Ντάνιελς

Θα συλληφθεί την ερχόμενη Τρίτη δηλώνει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την έρευνα για το ποσό που φέρεται να είχε καταβληθεί στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να εξασφαλιστεί η σιωπή της.

Όπως… προαναγγέλλει, θα συλληφθεί για τους ισχυρισμούς ότι πλήρωσε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να μη μιλήσει για την υποτιθέμενη σχέση τους.

Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που οι δικηγόροι του Τραμπ φέρονται να πλήρωσαν στην Ντάνιελς 130.000 δολάρια για να μη μιλήσει για τη σχέση τους, με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης να εξετάζουν αν θα πρέπει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει κατηγορίες.

Ο Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Truth Social ότι «το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν θα τον συλλάβει εντός ημερών». Παράλληλα, χαρακτήρισε την έρευνα «διεφθαρμένη και άκρως πολιτική», αποκαλώντας την υποτιθέμενη πληρωμή των χρημάτων για σιωπή ένα «παλιό και πλήρως καταρριφθέν παραμύθι».

Daily Mail/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Θα με συλλάβουν τις επόμενες μέρες για τη Στόρμι Ντάνιελς"

ΚΥΣΕΑ: Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. - Γιατί «φαγώθηκε» ο Κων/νος Σκούμας

Στον ορισμό νέου αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σήμερα, με ομόφωνη απόφασή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).

Στη θέση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος (φωτό άρθρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της αστυνομίας καθώς οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκρινα πως ο πρώην υπαρχηγός και πλέον αρχηγός της αστυνομίας, μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο.  Αλλωστε στη σχετικά ανακοίνωση τονίζεται πως ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την απόφαση επηρέασαν τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στα συλλαλητήρια με την κυβέρνηση να θέλει να δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία του σώματος.
Δεν αναμένονται, πάντως, να υπάρξουν αλλαγές στους ανώτατους αξιωματικούς πλην της αντικατάστασης του κ. Μαυρόπουλου, ο οποίος είναι πλέον αρχηγός της ΕΛΑΣ, με την αναβάθμιση ενός υποστρατήγου σε αντιστράτηγο.
Την νέα λειτουργία της αστυνομίας αναμένεται να παρουσιάσει ο νέος αρχηγός στην τελετή παράδοσης-παραλαβής οπότε και θα γίνει ξεκάθαρο τι αναμένεται να αλλάξει στη λειτουργία της ΕΛΑΣ.

Στον απερχόμενο αρχηγό, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.
skoumas
O απελθών αρχηγός, Κωνσταντίνος Σκούμας


Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρος Μαυρόπουλος

Κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΚΥΣΕΑ: Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. - Γιατί «φαγώθηκε» ο Κων/νος Σκούμας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news