facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Λαγκάρντ: Παράδειγμα η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Eπαίνους για την ελληνική οικονομία, την επάνοδο της μετά την κρίση, καθώς και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει, αλλά και για τον ελληνικό λαό επιδαψίλευσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως « παράδειγμα» το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για όλους μας καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο ασταθή κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που φέρνει.

«Είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου – της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε στην ομιλία της, χάρη στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να γίνει η οικονομία πιο ευέλικτη, η Ελλάδα έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή από την πανδημία.

Αναγνώρισε ότι, η κρίση που ξέσπασε το 2009 -και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν- είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα.

«Από το 2008 έως το 2016, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στο αποκορύφωμά του. Και τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και οι μεταρρυθμίσεις καρποφορούσαν, η καταστροφή χτύπησε ξανά. Η πανδημία ακινητοποίησε τα ταξίδια και τον τουρισμό και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά επιπλέον 9% το 2020.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η Ελλάδα βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η κλιματική κρίση ήταν πάντα παρούσα, όπως αποδείχθηκε τραγικά αυτό το καλοκαίρι. Και η Ελλάδα έχει επίσης υποστεί το κύριο βάρος των διαφόρων μεταναστευτικών κρίσεων που έπληξαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά αυτή τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων, η ανθεκτικότητα της χώρας ήταν αξιοσημείωτη» προσέθεσε η ίδια.

Ωστόσο, όπως είπε, πλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10% πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη επίδοση από τη ζώνη του ευρώ συνολικά. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης απότομα και ήταν 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι « με μια ισχυρότερη οικονομία, η χώρα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.

Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική – είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές..»

Χαιρετισμός του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προς τιμήν της προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα παραδείγματα προς μίμηση αλλά και αποφυγή που προσφέρει η Αρχαία Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας η σύζευξη του πνεύματος της δημοκρατίας με την άνθηση της δημιουργικότητας, που βλέπουμε στον Παρθενώνα, αποτέλεσε διαρκή πηγή έμπνευσης στο πέρασμα των αιώνων. Η ανακάλυψη του κλασικού πολιτισμού, που είχε διασωθεί κατά το Μεσαίωνα μέσα από τα χειρόγραφα των μοναχών σε Ανατολή και Δύση, ξεκίνησε από την Ιταλία ήδη από το 13ο αιώνα, με την ποίηση του Δάντη και τη ζωγραφική του Τζιότο, και κορυφώθηκε το 15ο-16ο αιώνα με την Αναγέννηση, κατά την οποία επιδιώχθηκε η πολυμάθεια κατά το πρότυπο του homo universalis.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό πνεύμα διαπότισε δια μέσω των αιώνων όλα τα σύγχρονα ρεύματα του πολιτισμού από την Αναγέννηση έως τον Νεοκλασικισμό και τον Διαφωτισμό.

Όπως επεσήμανε βέβαια, ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι κατά τον Χρυσό Αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας. «Ωστόσο, ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία.»

Αναγνώρισε, βέβαια ότι η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή όπως η έλλειψη ομοψυχίας, ο φατριασμός και η αντιπαλότητα που επικρατούσαν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις – κράτη μπορούν να προκαλέσουν ολέθριους πολέμους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελοποννησιακό, που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους Έλληνες και οδήγησε σε μαρασμό την Αθήνα, την πιο προηγμένη πολιτιστικά πόλη – κράτος.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας αποχαιρέτησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, καθώς σήμερα είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένας αληθινός Ευρωπαίος πολίτης, πιστός στο ευρώ, το οποίο υποστήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές του».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Παράδειγμα η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη"

Απαγορευτικό της ΕΛ.ΑΣ για συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής

Η Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νομό Αττικής από τις 6 το πρωί της 1-11-2023 έως τις 6 το πρωί της 2-11-2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής.


Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και «αντισυναθροίσεων» από ομάδες αντίπαλων θέσεων, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής, από την 06:00' ώρα της 1-11-2023 έως την 06:00' της 2-11-2023, στο Νομό Αττικής (εξαιρούνται τα νησιά του Αργοσαρωνικού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και 'αντισυναθροίσεων' από ομάδες αντίπαλων θέσεων.

Επιπλέον, επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές εξαγγελίας πραγματοποίησης συναθροίσεων, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται, τόσο η διεξαγωγή ανάλογων συναθροίσεων, όσο και η ταυτόχρονη παρουσία σε κλίμα πόλωσης συγκεντρωμένων ομάδων.

Η Απόφαση έχει αναρτηθεί στη 'Διαύγεια' και στο www.hellenicpolice.gr στο ειδικό banner για τις Αποφάσεις αστυνομικών υπηρεσιών σχετικά με συναθροίσεις, συγκεντρώσεις, πορείες».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαγορευτικό της ΕΛ.ΑΣ για συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής"

Συναγερμός στη Λέσβο: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων

Κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε χθες Τρίτη σε εκτροφή στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση για εστίες της νόσου στις απέναντι από το νησί περιοχές της Σμύρνης και του Τσανακαλέ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος και ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης επιβεβαίωσαν το γεγονός του κρούσματος της νόσου και σημείωσαν ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εμφάνιση της νόσου σε κοπάδια της Λέσβου του 2017. «Τότε, είπε ο κ. Κουφέλος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι μας να μην δηλώνουν τα άρρωστα ζώα κι έτσι η ασθένεια εξαπλώθηκε και είχαμε πολλά κρούσματα. Σε ό,τι αφορά εμάς, θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πληγούν μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Ας σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα στις πύλες εισόδου του νησιού, όπου έχουμε τουρίστες από την Τουρκία, με ειδική διαδικασία απολύμανσης ώστε να μην μεταφερθεί η ασθένεια από την Τουρκία στη Λέσβο, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης σημείωσε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί αυξημένους ελέγχους στα κοπάδια καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης πρόσθετα μέτρα λήφθηκαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο, σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί άλλα ζώα με συμπτώματα. Τέλος η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα μπήκε σε επιτήρηση με απαγόρευση μετακίνησης ζώων για ενάμιση μήνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στη Λέσβο: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων"

Εκκενώνονται 4 πολυκατοικίες πριν την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε στο Ελληνικό

Τέσσερις πολυκατοικίες θα εκκενωθούν το πρωί της Πέμπτης (26/10) λίγο πριν την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου που βρέθηκε στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Να σημειωθεί πως στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό προς Γλυφάδα όπου γίνονται εργασίες, βρέθηκε κατά την διάρκεια εκσκαφών μια βόμβα του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «λόγω πραγματοποίησης ελεγχόμενης έκρηξης για την εξουδετέρωση πυρομαχικών παλαιού τύπου θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε οδικά τμήματα, περιοχής Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης».

Αναλυτικά:

Σταδιακή και πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την Πέμπτη 26/10/2023 κατά τις ώρες 9:30΄έως 11:30΄, στα κατωτέρω οδικά τμήματα:

-Λ. Ποσειδώνος στο τμήμα της από το ύψος της Πλ. Βεργωτή έως τη συμβολή της με την Λ. Αλίμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
-Ευρυάλης καθ΄ όλο το μήκος της.

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων κατά μήκος της οδού Ευρυάλης από την Τετάρτη 25/10/2023 και ώρα 21:00΄έως την Πέμπτη 26/10/2023 και ώρα 11:30΄.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί να επιλέξουν ως εναλλακτικές διαδρομές την κίνησή τους μέσω της Λ. Βουλιαγμένης και/ή λοιπών δημοτικών οδών των Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Γλυφάδας

Βρέθηκε βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, προς την πλευρά της Γλυφάδας, όπου πραγματοποιούνται οι εκσκαφές. Κλείνει αύριο, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, μεγάλο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος για να γίνει η επιχείρηση εξουδετέρωσής της από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), ενώ από σήμερα στις 9 το βράδυ απαγορεύεται η στάθμευση στην οδό Ευρυάλης.

Ο Δήμος Γλυφάδας βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, κλείνει από τις 9:30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος. Η ολική διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύσει και στα δύο ρεύματα της Ποσειδώνος, από τη συμβολή της με την πλατεία Βεργωτή έως τη συμβολή της με τη λεωφόρο Αλίμου, καθώς και στην οδό Ευρυάλης, στη Γλυφάδα. Στην ίδια οδό θα ισχύσει επίσης απαγόρευση στάθμευσης από τις 9 απόψε, 25 του μηνός, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 26ης. Αναλόγως αναμένεται να διαμορφωθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκενώνονται 4 πολυκατοικίες πριν την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε στο Ελληνικό"

Γαλλία: Απέπλευσε για τη Γάζα το πλωτό νοσοκομείο – Μακρόν: Λάθος μια μαζική χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας απέπλευσε το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας.

Το πλωτό νοσοκομείο αναμένεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε αμάχους, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της Γάζας, όπως είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του από την Αίγυπτο, προ ολίγων ωρών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Το «Tonnerre» είναι μεγάλο πολεμικό πλοίο της κλάσης Mistral (κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης). Τα πλοία αυτά έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι «αμφίβια ελικοπτεροφόρα» και ικανά να διεξάγουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ακόμη και απομάκρυνσης ασθενών και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας «Τonnerre», 16/10/2023. Φωτ. REUTERS/Juan Medina

Ένα γαλλικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί επίσης την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ιατρικό υλικό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθήσουν και άλλα».

Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο εδώ και μέρες προτού περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα, του μόνου που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Νέες δηλώσεις Μακρόν

Στο μεταξύ, σε νέες δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι θα ήταν λάθος αν το Ισραήλ πραγματοποιούσε μια «μαζική χερσαία επέμβαση» στη Γάζα. Πάντως, επαναβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.

«Η Γαλλία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Όσον αφορά μια χερσαία επέμβαση, εάν [αυτή] στοχεύει εξ ολοκλήρου εναντίον τρομοκρατικών ομάδων, αυτή είναι μια επιλογή, αλλά εάν πρόκειται για μια μαζική επιχείρηση που θα έθετε σε κίνδυνο τους άμαχους πληθυσμούς, στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι θα ήταν λάθος για το Ισραήλ», είπε ο κ. Μακρόν σε δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι 31 Γάλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Απέπλευσε για τη Γάζα το πλωτό νοσοκομείο – Μακρόν: Λάθος μια μαζική χερσαία επέμβαση του Ισραήλ"

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ με 36,6% – «Κεντροδεξιός ο Κασσελάκης»

Ισχυρό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το STAR.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 12,9%, μόλις στη μία μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που ωστόσο παραμένει στο 11,9%. Ακολουθούν, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, έναντι 13,8% που απαντούν το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά.

Φυσικά, η ακρίβεια παραμένει το το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το 55,5% των ερωτηθέντων.

Φίλης, Σκουρλέτης, Τζουμάκας δεν συμβάλλουν στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ λέει το 76,2%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα της GPO για την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 76,2% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλλει στην ενότητα του κόμματος.

Επίσης το 77,7% της ίδιας δεξαμενής, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Αντιθέτως, στο γενικό κοινό, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει διείσδυση καθώς οι 7 στους 10 (70,6%) θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση έναντι μόλις 22,6% που θεωρεί ότι κινείται σωστά.

Ακόμη, το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Κεντροδεξιός ο Κασσελάκης λέει το 17%, μόλις 6,1% τον θεωρεί Αριστερό

Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι Αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός, ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

9 στους 10 ανησυχούν για τη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ με 36,6% – «Κεντροδεξιός ο Κασσελάκης»"

Έτοιμο έπειτα 140 χρόνια δουλειάς το Λεξικό της Σουηδικής Γλώσσας

Ολοκληρώθηκε έπειτα από εργασία 140 ετών το Λεξικό της Σουηδικής Ακαδημίας (SAOB), που συνέταξε η Σουηδική Ακαδημία, καθώς την περασμένη εβδομάδα πήγε στο τυπογραφείο ο τελευταίος τόμος.

Το ογκώδες έργο περιλαμβάνει 33.111 σελίδες και εκτείνεται σε 39 τόμους. Από το 1883 συνολικά 137 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το έργο, ανέφερε ο εκδότης.

Στην πραγματικότητα και αυτό το έργο δεν είναι πλήρες, γράφει ο Guardian. Οι τόμοι από το A έως το R είναι πλέον τόσο παλιοί που πρέπει να αναθεωρηθούν για να συμπεριλάβουν σύγχρονες λέξεις. Για παράδειγμα, η λέξη «αλλεργία» μπήκε στη σουηδική γλώσσα γύρω στη δεκαετία του 1920, αλλά δεν υπάρχει στον τόμο με το γράμμα A επειδή δημοσιεύτηκε το 1893.

Έτσι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια θα μπουν 10.000 νέες λέξεις όπως «κούκλα Μπάρμπι», «εφαρμογή» (για έξυπνα κινητά) και «υπολογιστής».

Το SAOB καταγράφει τη σουηδική γλώσσα από το 1521 έως σήμερα. Είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και έχουν εκδοθεί μόνο περίπου 200 αντίτυπα, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από ερευνητές και γλωσσολόγους. Η σουηδική Ακαδημία εκδίδει επίσης ένα χρηστικό λεξικό της σύγχρονης σουηδικής γλώσσας.

Συγκριτικά το δικό μας Ιστορικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής που ετοιμάζει η Ακαδημία Αθηνών εδώ και σχεδόν ένα αιώνα (ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1933) έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Ως το 2016 είχε φτάσει μόλις στη λέξη «διάλεκτος»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έτοιμο έπειτα 140 χρόνια δουλειάς το Λεξικό της Σουηδικής Γλώσσας"

Βρέθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γλυφάδα – Κλείνει αύριο Πέμπτη μεγάλο τμήμα της Ποσειδώνος για την καταστροφή της

Κλείνει αύριο, Πέμπτη 26 του μηνός, από τις 9:30 το πρωί έως τις 11:30 το πρωί, η λεωφόρος Ποσειδώνος, και στα δύο ρεύματα
, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ειδική επιχείρηση, από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, για την καταστροφή βόμβας 500 λιβρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στην περιοχή της Γλυφάδας, μετά από εργασίες.

Η ολική διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύσει και στα δύο ρεύματα της Ποσειδώνος, από τη συμβολή της με την πλατεία Βεργωτή έως τη συμβολή της με τη λεωφόρο Αλίμου, καθώς και στην οδό Ευρυάλης, στη Γλυφάδα.

Αναλόγως αναμένεται να διαμορφωθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων, των ΚΤΕΛ και του Τραμ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γλυφάδα – Κλείνει αύριο Πέμπτη μεγάλο τμήμα της Ποσειδώνος για την καταστροφή της"

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η επιδείνωση και πού θα γίνει αισθητή – Δείτε τον χάρτη

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού θα προκληθεί από ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Βάσει των τελευταίων προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, από τις βραδινές ώρες σήμερα Τετάρτη (25/10) αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο.

Σταδιακά, έως το πρωί της Πέμπτης 26/10, οι τοπικές βροχές θα επεκταθούν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, από το πρωί έως το απόγευμα, οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στις ίδιες περιοχές θα σημειωθούν και καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 26/10. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και τα φαινόμενα σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 26/10, κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 26/10 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η επιδείνωση και πού θα γίνει αισθητή – Δείτε τον χάρτη

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 5-6 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι αρχικά νότιοι άνεμοι έως 4-5 μποφόρ θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα βόρεια και δυτικά, παραμένοντας όμως σε υψηλές για την εποχή τιμές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η επιδείνωση και πού θα γίνει αισθητή – Δείτε τον χάρτη"

Απείλησε γιατρό του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ζητώντας την επίσπευση χειρουργικής επέμβασης

Ασθενής καταγγέλθηκε ότι απείλησε γιατρό του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επίσπευση χειρουργικής επέμβασης.

Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου προσήλθε ο ασθενής, ηλικίας 31 ετών, για να «κλείσει» ραντεβού ενόψει του χειρουργείου. Όταν ο 45χρονος γιατρός τον ενημέρωσε ότι το διαθέσιμο ραντεβού είναι για τον επόμενο χρόνο, εκείνος, εκτόξευσε απειλές εναντίον του και συγκεκριμένα για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών του. Υπό αυτές τις συνθήκες ο γιατρός απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε η σύλληψη του άνδρα, ο οποίος είναι αλβανικής καταγωγής. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απειλή, ενώ παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες, επρόκειτο για χειρουργεί οορθοπεδικής φύσεως, ύστερα από άλλο χειρουργείο που είχε προηγηθεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απείλησε γιατρό του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ζητώντας την επίσπευση χειρουργικής επέμβασης"

Κλείνουν λεωφόρος Αλίμου και η Κατεχάκη την επόμενη εβδομάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βύρωνα τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα επί της Λεοφώρου Αλίμου – Κατεχάκη.

Πιο αναλυτικά, λόγω εκτέλεσης εργασιών δικτύου οπτικών ινών, στις 31/10/2023 και 1/11/2023 κατά τις ώρες 00:01 – 06:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Λ. Αλίμου-Κατεχάκη.

Στη δεξιά λωρίδα της Λ. Αλίμου-Κατεχάκη στο τμήμα της μεταξύ του Νεκροταφείου Βύρωνος και του Δημοτικού Σταδίου Καισαριανής, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ηλιούπολη. Κατά την ανωτέρω διακοπή, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Στη Λ. Αλίμου-Κατεχάκη στο τμήμα της μεταξύ του Νεκροταφείου Βύρωνος και του Δημοτικού Σταδίου Καισαριανής, εναλλάξ ανά λωρίδα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κατά τις ανωτέρω εργασίες, η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν λεωφόρος Αλίμου και η Κατεχάκη την επόμενη εβδομάδα"

Υπ. Υποδομών: Επαναπροκήρυξη τμήματος του οδικού άξονα «Λαμία – Καρπενήσι»

Επαναπροκηρύσσεται το έργο «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού», προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ (με Φ.Π.Α.), ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της μελέτης και κατασκευής και θα διενεργηθεί σε δύο στάδια. Στο Α΄ στάδιο προβλέπεται η προεπιλογή – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής και στο Β΄ στάδιο η πρόσκληση υποβολής τεχνικής και οικονομικής προσφοράς.

Το ιδιαίτερα σύνθετο από τεχνικής άποψη έργο, μήκους περίπου 30 χλμ., που σχεδόν στο σύνολο του ακολουθεί νέα χάραξη, εκτείνεται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας αναβαθμίζοντας την ΕΟ38 (Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο) και αφορά το τμήμα από το πέρας της παράκαμψης Μακρακώμης μέχρι το ανατολικό μέτωπο της σήραγγας Τυμφρηστού.

Ο νέος οδικός άξονας, που ανήκει στο δευτερεύον εθνικό δίκτυο της χώρας, καθώς και στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο, αποτελεί αναπτυξιακό έργο πολύ μεγάλης ανταποδοτικότητας για την κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση του χρόνου των μετακινήσεων όλων των οχημάτων, ενώ προσδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Για το εν λόγω έργο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων γεφύρωσης, οπλισμένων επιχωμάτων, τοίχων οπλισμένης γης, οπλισμένων τοίχων αντιστήριξης, τοίχων ορύγματος, οπλισμένων βάσεων επιχωμάτων, ισόπεδων κόμβων, τεχνικών άνω και κάτω διαβάσεων, πλήθος οχετών, ενώ προβλέπεται επίσης και η διευθέτηση ρεμάτων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υποδομών: Επαναπροκήρυξη τμήματος του οδικού άξονα «Λαμία – Καρπενήσι»"

Το σημείωμα που «βρέθηκε σε άντρα της Χαμάς» μετά την επίθεση στο Ισραήλ – «Ενθαρρύνονται να βγάλουν καρδιές και συκώτια»

«Να ξέρετε ότι αυτός ο εχθρός σας είναι μια αρρώστια που δεν έχει θεραπεία, εκτός από τον αποκεφαλισμό και την αφαίρεση καρδιών και συκωτιών!». Αυτό το σημείωμα φέρεται να βρέθηκε σε έναν άντρα της Χαμάς από την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανάρτηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Του το παρέδωσαν οι διοικητές της Χαμάς στη Γάζα ως ενθάρρυνση για να αποκεφαλίσουν τα θύματά τους και να βγάλουν τις καρδιές και τα συκώτια τους, σημειώνεται στο ίδιο μήνυμα στο X.

«Η Χαμάς είναι πολύ σαφής σχετικά με τις προθέσεις της», καταλήγουν οι IDF.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το σημείωμα που «βρέθηκε σε άντρα της Χαμάς» μετά την επίθεση στο Ισραήλ – «Ενθαρρύνονται να βγάλουν καρδιές και συκώτια»"

Νέα καινοτόμα δράση του e ΕΦΚΑ: Ενημέρωση ασφαλισμένου 6 μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση για τα δικαιολογητικά

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε μία καινοτόμα δράση που βρίσκεται σε πιλοτικό επίπεδο και αφορά στους εν δυνάμει συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. Θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο Πολίτης στο Κράτος». τόνισε ο υπουργός κατά τη έγκριση της τοποθέτησης τους από την Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της νέας Διοίκησης του e ΕΦΚΑ .

Η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του e-ΕΦΚΑ» και η Ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος που θα δώσουν τη δυνατότητα στον Φορέα για άμεση έκδοση των συντάξεων αποτελούν βασικούς στόχους της νέας Διοίκησης του ΕΦΚΑ όπως την περιέγραψε στην αρμόδια Επιτροπή ο Διοικητής του Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο Υποδιοικητής Παναγιώτης Κοκκόρης .

Το όραμα της νεας διοίκησης οπως ανέφερε ο κ.Αλέξανδρος Βαρβέρης περιλαμβανει:

-Τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

● Την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

● Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω εμβληματικών έργων θα παράσχει τη δυνατότητα στο εγγύς μέλλον να εκδίδονται αυτόματα οι συντάξεις.

● Την περαιτέρω ενεργοποίηση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Ενδεικτικά, για το χρονικό διάστημα 2021 με 8ο/2023 οι έλεγχοι εργοδοτών

κοινών επιχειρήσεων δείχνουν να έχουν πραγματοποιηθεί 56.330 επιτόπιοι έλεγχοι, εκ των οποίων 20.514 ήταν στοχευμένοι. Έγινε έλεγχος για την ασφάλιση 116.542 εργαζομένων, εκ των οποίων 5.823 βρέθηκαν αδήλωτοι και 21.745 εκτός ωραρίου. Οι αντίστοιχοι έλεγχοι εργοδοτών οικοδομοτεχνικών έργων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση πράξεων επιβολής διοικητικών προστίμων.

Aναφερομενος στο μέχρι σήμερα έργο επικεντρώθηκε:

-στις συντάξεις οπου τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις. Αυτό έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων όπως τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική τεχνολογία. Ενδεικτικό της προόδου που έχει συντελεστεί είναι ότι, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρειάζονταν μέχρι και 4 έτη για να εκδοθούν, ο e-ΕΦΚΑ έφθασε στο σημείο να μπορεί να εκδίδει σύνταξη, κατά μέσο όρο, σε 60 ημέρες.

-Έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και το σύνολο σχεδόν των εφάπαξ του Δημοσίου Τομέα.

-Έχει συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων Δημοσίου Τομέα έπειτα από την ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης).

-Το ποσοστό ενστάσεων λαθών στις συντάξεις ανέρχεται σε 12,9%

● στην εξυπηρέτηση του πολίτη καθως εχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθεί ο Φορέας στην ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών για τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους υποθέσεις. Αυτό πραγματοποιείται με το 1555 με ταχύτατους χρόνους απόκρισης, με υπηρεσίες ticketing για προσωποποιημένη πληροφόρηση, το myefkalive με βιντεοκλήση με υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, το Ψηφιακό Δωμάτιο επικοινωνίας για τους συνταξιούχους και τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ που διευκόλυναν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων ευάλωτων πολιτών.

Επίσης αντικαθίσταται σταδιακά ο απαρχαιωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός του Φορέα, γεγονός που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ να διεκπεραιώνουν ταχύτερα συναλλαγές και να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικότερα τις υποθέσεις πολιτών.

-Μεταφέρονται στο G-Cloud απαρχαιωμένες τεχνολογικές υποδομές και λειτουργικά συστήματα για να υπάρχει ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές

-Δημιουργούνται πρότυπες Τοπικές Διευθύνσεις μεταμορφώνοντας τους χώρους σε πιο λειτουργικούς και φιλικούς προς τους ασφαλισμένους.

Ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Κοκκόρης έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει στην κοινωνική ασφάλιση από το 2012-2014 όπου κι ο ίδιος εθήτευσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο που συστάθηκε το ΚΕΑΟ. Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση 43 παθήσεων στα ΚΕΠΑ επ’ αόριστον ως μη αναστρέψιμες, στην κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας, στην επέκταση του εργοσήμου και τον εντοπισμό συντάξεων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα καινοτόμα δράση του e ΕΦΚΑ: Ενημέρωση ασφαλισμένου 6 μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση για τα δικαιολογητικά"

ΕΟΦ: Ποιες μαρμελάδες δεν πρέπει να αγοράζουμε από το Διαδίκτυο και γιατί

Προειδοποίηση να μην αγοράζονται - μέσω Διαδικτύου - τρεις μαρμελάδες, οι οποίες διακινούνται ως συμπληρώματα διατροφής, αλλά περιέχουν δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία, απευθύνουν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΦ επισημαίνονται τα εξής:

"Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης των Σουηδικών Αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των  προϊόντων:

WONDER MIX PASTE, MAGIC GOLD, NATURAL MIXED HERBAL BLEND PASTE.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται  ως συμπλήρωμα διατροφής ή τρόφιμα (μαρμελάδα) για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και δεν αποκλείεται η διάθεσή του και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν τα προϊόντα  βρέθηκαν  να περιέχουν  τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil) και ταδαλαφίλη  (tadalafil), χωρίς αυτή να δηλώνεται στη επισήμανση τους.

Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρω μη εγκεκριμένων  προϊόντων, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ποιες μαρμελάδες δεν πρέπει να αγοράζουμε από το Διαδίκτυο και γιατί"

Ήρθη η ασυλία Πολάκη: Αν δικαιωθώ δικαστικά, να παραιτηθεί ο Μαντάς – Πλεύρης: Αν δικαιωθεί ο Μαντάς θα παραιτηθείτε;

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς, με την διαδικασία να παίρνει διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Η ασυλία του βουλευτή ήρθη με 260 ψήφους υπέρ, από συνολικά 263 ψήφους. Δυο βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας βουλευτής επέλεξε «παρών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κ. Μαντά, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει στοιχεία εις βάρος του ότι έχει off shore εταιρεία στα νησιά Μάρσαλ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, ότι η άρση ασυλίας του έχει εξελιχθεί «σε θεσμό του ελληνικού κοινοβουλίου κατά την διάρκεια της εαρινής και μια φθινοπωρινής περιόδου», ενώ όπως είπε είναι η 8η φορά που ζητείται η άρση ασυλίας του.

Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος προς τα έδρανα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι εφόσον η δικαιοσύνη τον δικαιώσει, τότε να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μαντάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάθισαν όλοι οι βουλευτές. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Καραμέρος, Αθηνά Λινού, Ραλλία Χρηστίδου, Οζγκιούρ Φερχάτ, Πέτρος Παππάς. 



«Δεν θα κάνουμε την ολομέλεια δικαστήριο»

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Περικλής Μαντάς, μιλώντας για την προσωπική, αλλά και την πολιτική του πορεία. «Δεν θα κάνουμε την ολομέλεια δικαστήριο», ανέφερε προσθέτοντας ότι με την άρση ασυλίας, η ολομέλεια της βουλής του δίνει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη τιμή και την υπόληψη του όπως και της οικογένειας του στα ποινικά δικαστήρια.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι ο ίδιος πορεύτηκε σε όλη τη διαδρομή με ψηλά το κεφάλι και πως δεν επιτρέπει να σπιλώνεται, ενώ θέλησε να αποκρούσει τις κατηγορίες εις βάρος του λέγοντας ότι καμία επαγγελματική ή πολιτική του δραστηριότητα δεν έχει σκιές. «Προέρχομαι από το μεγαλύτερο τζάκι, την κοινωνία», συμπλήρωσε.



Τον λόγο έλαβαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων. Ο Νίκος Παππάς, θέλησε να υποστηρίξει τον συνάδελφό του Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι στον λόγο του ο Περικλής Μαντάς δεν ήταν απολογητικός αλλά αντιθέτως, αν υπάρχει έστω και μια αμφιβολία όσων λέει ο βουλευτής Χανίων διαλύθηκε από όσα είπε ο κ. Μαντάς. «Μας μίλησε για τα πάντα εκτός από την ουσία», υποστήριξε.

«Θα παραιτηθείτε κύριε Πολάκη;»

Απαντώντας ο Θάνος Πλεύρης, εξαπέλυσε επίθεση προς τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και μάλιστα ο ίδιος ήταν συνήγορος υπεράσπισης. Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης έκανε ειδική αναφορά στα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης για έμμισθα τρολ της Κουμουνδούρου. Και κατέληξε, αντιστρέφοντας το ερώτημα προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας αν τελικά δικαιωθεί ο Περικλής Μαντάς, «θα παραιτηθείτε κ. Πολάκη;».


Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ζητώντας να μην ξεφεύγει η συζήτηση και να μην μετατρέπεται σε δικαστήριο. Υπογράμμισε και την αναγκαιότητα να γίνει μια συζήτηση και να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το «ψηφιακό παρακράτος που δολοφονεί χαρακτήρες και διασπείρει fake news».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ήρθη η ασυλία Πολάκη: Αν δικαιωθώ δικαστικά, να παραιτηθεί ο Μαντάς – Πλεύρης: Αν δικαιωθεί ο Μαντάς θα παραιτηθείτε;"

SOS για το νοσοκομείο Παπανικολάου: Αναστέλλονται τακτικά χειρουργεία

Δραματική υποστελέχωση, που έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου καταγγέλλει το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σύμφωνα με γιατρούς του αναισθησιολογικού τμήματος, του νοσοκομείου, από τις 25/10/23 και μέχρι το τέλος του μήνα, αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ταυτόχρονα, δεν δύνανται να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα στο Καρδιοαναισθησιολογικό τμήμα, λόγω ελλείψεων.

"Αιτία αποτελεί η δραστική μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, που έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες", αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, προσθέτοντας πως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την Διοίκηση δεν έχει δοθεί καμία λύση, "με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή  τόσο των ασθενών όσο και την δική τους".

Όπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, αυτή η κατάσταση, η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, δεν έχει πέσει από τον ουρανό, ούτε το Παπανικολάου είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. "Οφείλεται στην διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωση του. Ενδεικτικό, ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!", σημειώνεται.

"Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές", υποστηρίζει η Ένωση, η οποία καλεί τις Διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα σε αυτά που απαιτεί η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διπλασιασμός των απολαβών όλων των γιατρών.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS για το νοσοκομείο Παπανικολάου: Αναστέλλονται τακτικά χειρουργεία"

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ολοκλήρωσε σήμερα την ψήφιση του νόμου που ανακαλεί την επικύρωση από τη Μόσχα της παγκόσμιας συνθήκης απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Η άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο (με ψήφους 156-0), έπειτα από την επίσης ομόφωνη έγκρισή του από την κάτω βουλή, την Κρατική Δούμα. Τώρα πηγαίνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για υπογραφή.

Ο Πούτιν κάλεσε τους βουλευτές νωρίτερα αυτό τον μήνα να κάνουν την αλλαγή ώστε να «αντικατοπτρίσουν» τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, που υπέγραψαν, αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν, τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Η Ρωσία λέει πως δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, εκτός εάν το κάνει η Ουάσινγκτον, όμως ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να κινείται προς μια δοκιμή που η Δύση θα αντιλαμβανόταν ως απειλητική κλιμάκωση στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα πως εντείνει τον «πυρηνικό εκβιασμό».

Ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών λένε πως μια δοκιμή είτε από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε μια περίοδο οξυμένης διεθνούς έντασης, με πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Λένε πως αν η μία χώρα προχωρήσει σε δοκιμή, η άλλη πιθανότατα θα κάνει το ίδιο και άλλες, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Το CNN μετέδωσε τον περασμένο μήνα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις στις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε χημική έκρηξη στην τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών τους στη Νεβάδα «προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εντοπίζουν χαμηλής απόδοσης εκρήξεις σε όλο τον κόσμο».

Σε ομιλία του προς τους Ρώσους βουλευτές πριν από τη σημερινή ψηφοφορία ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε πως η έκρηξη στη Νεβάδα ήταν «αναμφίβολα, ένα πολιτικό σήμα». «Όπως είπε ο πρόεδρός μας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν προς την έναρξη πυρηνικών δοκιμών, θα πρέπει να απαντήσουμε εδώ και με τον ίδιο τρόπο», είπε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών"

Ανατροπή με τον 38χρονο στη Ραφήνα: Η 15χρονη τον τραβούσε βίντεο την ώρα που έκανε... διάρροια - Μπήκε μόνη της στο ΙΧ

Μια εντερική κρίση-διαταραχή και την καταγραφή του την ώρα της επείγουσας σωματικής του ανάγκης σε εξωτερικό χώρο, από την 15χρονη κοπέλα, επικαλέστηκε ο 38χρονος ως αιτία της προσέγγισης του ανήλικου κοριτσιού στη Ραφήνα. Αυτή την αιτιολογία, κλήθηκαν να ερευνήσουν τα στελέχη του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας, όπως και οι ανακριτικές αρχές.

Δεν διαπιστώθηκε αρπαγή, το αντίθετο μάλιστα, εθελούσια επιβίβαση της ανήλικης στο αυτοκίνητο του 38χρονου, σύμφωνα με βιντεοληπτικό υλικό, όπως επίσης και καμία προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ο 38χρονος φοβήθηκε τον εξευτελισμό του από τη δημοσίευση βίντεο της άβολης προσωπικής του στιγμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσέγγισε την ανήλικη προκειμένου να "διαπραγματευτεί" τη διαγραφή του υλικού.

Το ανήλικο κορίτσι, μπήκε στο αυτοκίνητό του, χωρίς να ξέρει ότι ήταν ο άνδρας που είχε καταγράψει νωρίτερα και φαίνεται να τρόμαξε όταν ο 38χρονος της ζήτησε το κινητό της τηλέφωνο. Φαίνεται να επινόησε αυτή την καταγγελία προκειμένου να δικαιολογηθεί στους γονείς της για το γεγονός ότι είχε μπει στο αυτοκίνητο άγνωστου άνδρα, όπως εκτιμούν αστυνομικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, χθες, ο 38χρονος φαίνεται να έπεισε Ανακριτή και Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους παρά μόνο να μην πλησιάσει, διασταυρωθεί ή επικοινωνήσει με την 15χρονη και τους οικείους της.

"Δημιουργήθηκε… άμεση ανάγκη"

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο 38χρονος αναφέρει ότι το μεσημέρι της 19ης Οκτωβρίου, βρέθηκε στη Ραφήνα αναζητώντας ένα εργαλείο για την επισκευή παιδικού παιχνιδιού του γιου του. Το είχε αναζητήσει στη Νέα Μάκρη όπου διαμένει αλλά τα καταστήματα ήταν κλειστά όπως και αυτό στη Ραφήνα. "… ξεκίνησα να επιστρέφω προς τη Νέα Μάκρη, από τον πίσω δρόμο που περνάει από το Κόκκινο Λιμανάκι. Σημειώνω ότι από την προηγούμενη μέρα το απόγευμα είχα ήδη υποστεί μία εντερική κρίση την οποία απέδωσα μάλλον σε κάποια ίωση ή κάποια τροφική δηλητηρίαση αφού δεν είχα άλλα συμπτώματα πέρα μιας πολύ ξαφνικής και έντονης διάρροιας.

Στην επιστροφή μου, λοιπόν, καθώς περνούσα από εκεί οδηγώντας το αυτοκίνητό μου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, ένιωσα πάλι έντονη δυσφορία και πόνο στην κοιλιακή χώρα και μου δημιουργήθηκε άμεση ανάγκη να ενεργηθώ. Η ανάγκη να ενεργηθώ ήταν τόσο ξαφνική και έντονη που αυτομάτως μείωσα ταχύτητα αναζητώντας άμεση λύση. Δυστυχώς στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν καφετέριες ή οποιουδήποτε είδους κατάστημα στο οποίο να μπορούσα να ζητήσω να κάνω χρήση τουαλέτας καθώς είναι μια αμιγώς οικιστική περιοχή, με οικίες και περιφραγμένα αγροτεμάχια με χαμηλή βλάστηση. Μην έχοντας άλλη επιλογή αποφάσισα να βρω λύση σε κάποιο σημείο παραπλεύρως της οδού. Σταμάτησα το αυτοκίνητό μου στο δρόμο και μετέβην σε ένα παρακείμενο απομονωμένο σημείο προκειμένου να ικανοποιήσω την ανάγκη μου (σε σημείο στο οποίο και δε θα γινόμουν ενοχλητικό θέαμα στα μάτια των περαστικών)" περιγράφει λεπτομερώς στο απολογητικό του υπόμνημα

"Βρισκόμουν σε αυτή την άβολη θέση"

Ο 38χρονος πιστεύοντας ότι δεν τον βλέπει κανείς και ενώ είχε την πλάτη του προς τον δρόμο, κατάλαβε την 15χρονη να περνά από πίσω του.

Ευρισκόμενος σε αυτή την δυσάρεστη θέση, όπως περιγράφει, παρατήρησε ότι η 15χρονη είχε καταλάβει την παρουσία του και την άβολη κατάστασή του.

"… όπως διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη, η ίδια κρατούσε στα χέρια της προτεταμένο το κινητό της, προς το μέρος μου σαν να τραβούσε φωτογραφίες ή βίντεο και μου έδωσε την εντύπωση ότι γελούσε. Ήταν απόλυτα σαφές για εμένα ότι όχι απλά είχε καταλάβει τι έκανα, αλλά το βιντεοσκοπούσε και το κρατούσε αρχείο στο κινητό της, έχοντας άγνωστες προθέσεις (πιθανόν να το κοινοποιήσει σε τρίτους, να το δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και να κάνει ζωντανή μετάδοση σε αυτά, εξευτελίζοντάς με σε αυτή την πραγματικά εξαιρετικά άβολη -προσωπική μεν στιγμή- η οποία όμως λάμβανε χώρα σε δημόσιο χώρο ως μια λύση ανάγκης)

Χωρίς να πω το οτιδήποτε, σήκωσα πολύ βιαστικά και άτακτα τα ρούχα μου και εισήλθα εσπευσμένα στο αυτοκίνητό μου, προκειμένου να ηρεμήσω από τον πανικό που μου δημιούργησε η σκέψη αρχικά και μετά η βεβαιότητα ότι κάποιος με έχει βιντεοσκοπήσει σε αυτή την ντροπιαστική κατάσταση" αναφέρει ο 38χρονος στην απολογία του.

"Αποφάσισα να βρω την κοπέλα"

Ο 38χρονος, σύμφωνα με την απολογία του, αρχικά αποφάσισε να φύγει, ωστόσο η σκέψη ότι αυτό το βίντεο μπορεί να διακινηθεί στο διαδίκτυο, τον οδήγησε στην απόφαση να γυρίσει να την βρει και να την παρακαλέσει να το διαγράψει.

"… την εντόπισα να βαδίζει στον δρόμο και σταμάτησα το αυτοκίνητο μου δίπλα της και αριστερά της. Άνοιξα το παράθυρο του συνοδηγού και την ρώτησα ευγενικά πού πηγαίνει. Εκείνη μου απάντησε ότι πάει προς την "ΕΚΟ" (βενζινάδικο που βρίσκεται στο τέλος της Λεωφόρου Δημοκρατίας, περίπου 1-1,5 χιλιόμετρο από το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν) και στην ερώτησή μου αν ήθελε να την πάω προς τα εκεί, αποκρίθηκε θετικά, μπαίνοντας μόνη της στο αυτοκίνητό μου. Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, η ευκολία με την οποία άνοιξε την πόρτα και μπήκε στο αμάξι μου με αιφνιδίασε. Επίσης έδεσε και τη ζώνη ασφαλείας της και μετά ξεκίνησα. Προφανώς ήθελα με ευγένεια να της συστηθώ και ευθέως να της εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να της μιλήσω, ήτοι να την παρακαλέσω να διαγράψει το βίντεο, ωστόσο η αμεσότητα με την οποία εκείνη άνοιξε την πόρτα και έκατσε στη θέση του συνοδηγού με ξάφνιασε. Ενώ υπολόγιζα, λοιπόν, ότι η συζήτηση που ήθελα θα γινόταν με εμένα σταματημένο εντός του αυτοκινήτου μου, εκείνη μπήκε στο αμάξι και ξεκίνησα προς την ΕΚΟ" υποστηρίζει ο 38χρονος.

"Προσπάθησα να της πάρω το κινητό"

Ο 38χρονος ρώτησε όπως αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, αν τράβηξε βίντεο την ώρα που βρισκόταν στην "άβολη θέση", με την 15χρονη να απαντά καταφατικά. Της ζήτησε ευγενικά, όπως ισχυρίζεται, να διαγράψει το υλικό και σταμάτησε το αμάξι προσπαθώντας να την εξαναγκάσει να το κάνει. Παραδέχεται ότι εκνευρίστηκε και προσπάθησε επίμονα να της πάρει το κινητό που κρατούσε σφιχτά στα χέρια της.

Η 15χρονη, σύμφωνα με την απολογία του, άρχισε να ουρλιάζει, βγήκε εκτός εαυτού και δεν άκουγε. Υποστηρίζει ότι όλα συνέβησαν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χωρίς η κοπέλα να απειληθεί ή να δεχθεί βία, ενώ η μόνη "παρατυπία" του ρουχισμού του ήταν ότι το κουμπί του παντελονιού του ήταν ξεκούμπωτο, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία ντύθηκε και μπήκε στο αυτοκίνητο.

"Ανέφερα το περιστατικό στη γυναίκα μου"

Σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα, ο 38χρονος λέει ότι όταν επέστρεψε στο σπίτι του ανέφερε στη σύζυγό του τι ακριβώς είχε συμβεί και ότι ίσως υπήρχε βίντεο με αυτό το περιεχόμενο, διερωτώμενος τι θα έκανε αν αυτό κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και το εντόπιζαν πρόσωπα της μικρής κοινωνίας της Νέας Μάκρης.

Η αναστάτωσή του, όπως υποστηρίζει, οφειλόταν στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βίντεο της άβολης στιγμής του θα τον εξευτέλιζε και είχε τρομοκρατηθεί από την πιθανή διακωμώδησή του.

Ο 38χρονος επισημαίνει ότι η οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική του κατάσταση και συνδικαλιστική δράση θα κλονιζόταν με ένα τέτοιο βίντεο, και ο ίδιος θα γινόταν αντικείμενο χλευασμού με ανυπολόγιστες συνέπειες.

"… έπεσα από τα σύννεφα όταν αναζητήθηκα από τις αστυνομικές αρχές και ενημερώθηκα ότι έχει υποβληθεί εις βάρος μου καταγγελία τέτοιας σημασίας, με κατηγορίες για πράξεις που ντρέπομαι ακόμα και να σκεφτώ, πολλώ δε μάλλον να διαπράξω κατά ενός ανήλικου κοριτσιού (του οποίου την ηλικία επισημαίνω ότι έμαθα μεταγενέστερα, καθώς πίστευα ότι είναι σίγουρα ενήλικη, περί τα 20 έτη). Όπως προείπα, τα πραγματικά περιστατικά τα ανέφερα και τα εξήγησα από την πρώτη στιγμή ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων", αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του.

Αναφέρει ότι το βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξε η αστυνομία αναδεικνύει τις συκοφαντίες σε βάρος του. Από αυτό φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ποτέ δεν βγήκε από το αυτοκίνητο και δεν την έβαλε με τη βία σε αυτό, παρότι η 15χρονη το αναφέρει πέντε φορές στην κατάθεσή της. Στο βίντεο η πόρτα του οδηγού παραμένει κλειστή, δεν βγαίνει ο οδηγός, ενώ αντιθέτως η 15χρονη φαίνεται να μπαίνει μόνη της στο εσωτερικό του χωρίς κάποιον βίαιο εξαναγκασμό της και να βάζει τη ζώνη ασφαλείας...

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή με τον 38χρονο στη Ραφήνα: Η 15χρονη τον τραβούσε βίντεο την ώρα που έκανε... διάρροια - Μπήκε μόνη της στο ΙΧ"

Μαίρη Χρονοπούλου: Το μπέρδεμα με την κινητή περιουσία της ηθοποιού – «Σφραγίστε το σπίτι της»

Μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί με το θέμα της κληρονομιάς της ακίνητης περιουσίας της Μαίρης Χρονοπούλου, δυο περίπου εβδομάδες από τη στιγμή που η γνωστή ηθοποιός έφυγε από την ζωή στη ΜΕΘ νοσοκομείου μετά από ατύχημα (έπεσε από σκαλιά του σπιτού της και υπέστη αιμάτωμα στο κεφάλι).

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε αφήσει την περιουσία της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Σύμφωνα όμως, με το ρεπορτάζ του Γιάννη Αρμουτίδη στην εφημερίδα Espresso, εκτός από την ακίνητη περιουσία της, που το θέμα εκεί είναι ξεκάθαρο και πάει στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ασάφεια επικρατεί για την κινητή περιουσία της ηθοποιού.

Το θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Μαίρη Χρονοπούλου δεν είχε πολύ κοντινούς συγγενείς για να την κληρονομήσουν.

Η ηθοποιός δεν είχε εγγύτερους συγγενείς, παρά μόνο μακρινά ξαδέρφια και στενοί φίλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν δικαιούνται να την κληρονομήσουν.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει αφήσει επίσημα έγγραφα ή διαθήκη, τα οποία να επισημοποιούν την παραχώρηση της κινητής της περιουσίας. Η σπουδαία ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου φέρεται μόνο να είχε συναινέσει πριν πεθάνει στο να χρησιμοποιηθούν τα αντικείμενα του σπιτιού της από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
 
Το σπίτι και τα αντικείμενα

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού συμβούλου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρη Χατζημιχάλη, αυτό θα ισχύσει αν μετατραπεί το σπίτι όπου διέμενε η ηθοποιός σε μουσείο. Γεγονός το οποίο – σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του δικηγόρου – είχε γίνει δημόσια αποδεκτό από τον πρόεδρο του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Χατζημιχάλης συνέταξε αίτημα, που υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη σφράγιση του σπιτιού όπου διέμενε η Μαίρη Χρονοπούλου, προκειμένου να καταμετρηθούν ένα προς ένα τα αντικείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό, με εμφανή την ανησυχία να μην αφαιρεθούν ή κλαπούν, λόγω της απομονωμένης περιοχής στην οποία βρίσκεται η πολυτελής κατοικία.

Σε περίπτωση όμως που ο Κώστας Γιαννόπουλος δεν επιθυμεί να μετατραπεί το σπίτι της αείμνηστης ηθοποιού σε μουσείο, τότε πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία αποθήκευσης των πολύτιμων αυτών αντικειμένων.

Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου μεταγενέστερα να ιδρυθεί – σε διαφορετικό σημείο από το σπίτι της – μουσείο, το οποίο θα επιτρέπει στους θαυμαστές της Μαίρης Χρονοπούλου να τη θυμούνται για πάντα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίρη Χρονοπούλου: Το μπέρδεμα με την κινητή περιουσία της ηθοποιού – «Σφραγίστε το σπίτι της»"

Μανιτάκης: Δεν έχει μέλλον ο Κασσελάκης – Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Γελοίος και ο ίδιος πολιτικά

«Τραγική» χαρακτήρισε την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι δεν χάνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αμαυρώνεται η ιστορία της Αριστεράς «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενεργούσε στο όνομα της Αριστεράς».

«Δυστυχώς η εξέλιξη είναι αξιοθρήνητη. Και αυτό θα ήταν λάθος να το αποδώσουμε μόνο στον Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης είναι αυτός που είναι και έκανε τη δουλειά του. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι, πώς βρέθηκαν 70.000 ψηφοφόροι να εκλέξουν τον Κασσελάκη μέσα στο κόμμα, στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς το κόμμα, αυτή τη στιγμή, οι οπαδοί του αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο νομίζω το αντιμετωπίζουν με όρους επιφανειακούς» συνέχισε ο κ. Μανιτάκης.

Κληθείς να σχολιάσει όσα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι περίπου βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε ότι «αυτές είναι εύκολες εξηγήσεις, έχουν ένα συνωμοσιολογικό χαρακτήρα» και ότι «μπορεί να στηρίχθηκε, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα». «Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, ο Κασσελάκης για μένα δεν έχει μέλλον. Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο ίδιος γελοίος, να το πω έτσι να τελειώνουμε, πολιτικά. Δεν νομίζω πως έχει εξέλιξη αυτή η ιστορία. Θα γίνει είτε διάσπαση και θα φύγει αυτός ή θα φύγουν οι άλλοι ή θα μείνει με τους μισούς. Ό,τι και να’ ναι, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι ποιες επιπτώσεις θα έχει στον τόπο αυτή η εξαφάνιση και η αμαύρωση του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά τι επιπτώσεις θα έχει για την Αριστερά την ίδια. Αμαυρώνεται η ιστορία της Αριστεράς; Αυτό το ένδοξο όνομα, αυτό που πίστεψαν τόσοι, που πιστέψαμε, που δημιούργησε τόσες ελπίδες, που έχει μια ιστορία αξιοσέβαστη, σβήνει, αμαυρώνεται; Αυτό είναι το ερώτημα μου και το συναρτόμενο με αυτό ερώτημα είναι, ποιες οι επιπτώσεις στον τόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη συμβαίνει το εξής φαινόμενο, ότι «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση- ευτυχώς που έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι- αλλά έχουμε μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, έχουμε ένα κενό εξουσίας, ένα έλλειμμα αντιπολίτευσης που σημαίνει έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό είναι το πρόβλημα, νομίζω, που πρέπει να απασχολήσει».

«Η Ιστορία δεν γνωρίζει κενά. Το καλό και το θετικό αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πράγματι η εξέλιξη ήταν για μένα μοιραία, προδιαγεγραμμένη. Ήταν ένας προαναγγελθείς πολιτικός θάνατος. Αλλά επειδή πιστεύω ότι η Ιστορία δεν γνωρίζει κενά και ότι τα κενά κάποτε καλύπτονται, πιστεύω ακράδαντα ότι θα καλυφθούν. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάλυψη στο όνομα της αριστεράς, της παλιάς ή της καινούργιας, αλλά πάντως μέσα από αυτό, που έχει και έναν διδακτικό χαρακτήρα θα βγει κάτι» σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, ενώ όπως είπε, τις πρώτες ενδείξεις για αυτό, τις είδε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δηλαδή έχουμε δυο, τρεις εκλογές- που είναι πολύ ασθενή ακόμη αυτά τα συμπτώματα- που προοιωνίζουν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα αίτημα για ανανέωση. Και το γεγονός ότι έχουν βγει αυτή η στιγμή στην Αθήνα και στη Θεσσαλία δύο καθηγητές πανεπιστημίου, που για μένα δεν είναι απλώς η ιδιότητα του καθηγητή, είναι ότι οι άνθρωποι ξέρουν, έχουν την ειδικότητα, έχουν ασχοληθεί, είναι τεχνοκράτες με όλη τη σημασία και έχουν και ένα πολιτικό αισθητήριο, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να φανταστούμε μέσα σε αυτή τη μαύρη εικόνα που έχουμε γύρω μας» συμπλήρωσε ο κ. Μανιτάκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μανιτάκης: Δεν έχει μέλλον ο Κασσελάκης – Γελοιοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Γελοίος και ο ίδιος πολιτικά"

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα εδάφη της

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα εδάφη της», ισχυρίστηκε σήμερα (25.10.2024) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τον πόλεμο με το Ισραήλ. 

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και ότι τελικά δεν πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ, ότι ματαιώνει την επίσκεψή του, κλιμακώνοντας έτσι την ήδη μεγάλη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών αλλά και τη συνάντηση του ίδιου του Ερντογάν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από μερικές εβδομάδες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια οργάνωση που επιχειρεί να προστατέψει τα εδάφη της. Τη χαρακτήρισε, δε, «απελευθερωτική». 

«Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της», είπε χαρακτηριστικά. 

Προσέθεσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η υποστήριξή τους ισοδυναμούν με δολοφονία, είναι αρρωστημένες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση κατά της Δύσης. Υποστήριξε, ότι «τα δυτικά δάκρυα για το Ισραήλ είναι απάτη» και ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά μέσα.

«Νόμιμη η επίθεση της Χαμάς»

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού Κόμματος HÜDA-PAR, σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, χαρακτήρισε «νόμιμη» την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε την Τουρκία να άρει την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Το HÜDA-PAR έχει επιδείξει μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 5.700 ζωές, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς.

Σε μια συνέντευξη με την Cansu Çamlıbel του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24, ο αντιπρόεδρος του HÜDA-PAR Serkan Ramanlı απέρριψε τις αναφορές για τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ως «σιωνιστική προπαγάνδα» και ισχυρίστηκε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν εντός των ορίων της νόμιμης αντίστασης.

Ενώ ο Ramanlı εξέφρασε την υποστήριξή του στη γενική αρχή κατά της δολοφονίας αθώων αμάχων, έδειξε δυσπιστία απέναντι στα βίντεο-ντοκουμέντα και τις ανεξάρτητες αναφορές που αποδίδουν στη Χαμάς στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς μόνο και μόνο επειδή το λένε οι Σιωνιστές», είπε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «ανεξάρτητη επαλήθευση» των γεγονότων γύρω από τα επεισόδια.

Ο Ramanlı αμφισβήτησε επίσης τις υπάρχουσες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις που έχει συνάψει η Τουρκία με το Ισραήλ. «Δεν επιδοκιμάζουμε αυτό που βλέπουμε ως προσπάθεια «ομαλοποίησης» με ένα σιωνιστικό καθεστώς», είπε, υποδεικνύοντας ότι κάθε είδους σχέση παρέχει νομιμότητα σε αυτό που θεωρούν ως κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 24.10.2023, ακολουθεί τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Zekeriya Yapıcıoğlu τη Δευτέρα, με τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ και να ανατρέψει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα HÜDA-PAR ιδρύθηκε το 2012 και κέρδισε τρεις έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου, χάρη στη συμμαχία του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα εδάφη της"

Η Πισπιρίγκου ζήτησε την κλήτευση γενετιστών από Σκόπια και Λονδίνο - Επιστρέφει στη δίκη ο Κούγιας

Την κλήτευση δυο νέων μαρτύρων - γενετιστών, καθηγητών ιατρικής από Σκόπια και Λονδίνο, ζήτησε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία δικάζεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη μητέρα, η οποία εκπροσωπείται από τρεις νέες γυναίκες δικηγόρους (μετά τη δήλωση αποχώρησης του Αλ. Κούγια από την υπεράσπισή της) με την έναρξη της δίκης υπέβαλλε σήμερα η ίδια το παραπάνω αίτημα γραπτώς στο δικαστήριο. Το αίτημα απορρίφθηκε λίγο αργότερα ομόφωνα από το δικαστήριο, όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας. Ακόμη, σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε από το δικαστήριο να παύσει τις δυο από τρεις συνηγόρους που της διόρισε, καθώς όπως είπε επικοινώνησε με τον Αλ. Κούγια και εκείνος της είπε ότι θα επανέλθει στη δίκη.

Το αίτημα

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο αίτημά της κατηγορουμένης – το οποίο αναγνωρίστηκε νωρίτερα στο ακροατήριο από την πρόεδρο - για την κλήτευση δυο γενετιστών, εκ των οποίων η μια είναι γυναίκα και προέρχεται από πανεπιστημίου Λονδίνου και ο δεύτερος μάρτυρας είναι καθηγητής γενετικής από τη Βόρεια Μακεδονία, το δικαστήριο το απέρριψε.

Σύμφωνα με το αίτημα που είχε αναπτυχθεί νωρίτερα οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο «δεν ήταν πλήρης» ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα, θα αναφερθούν στο ιστορικό της οικογένειας αλλά και στο γεγονός ότι η κατηγορούμενη μητέρα, ήτοι η Ρούλα Πισπιρίγκου, «πάσχει από λύκο και καρδιακή ανεπάρκεια».

Ακολούθως, η νέα υπεράσπιση της κατηγορούμενος ζήτησε τη διακοπή της δίκης μέχρι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και το διορισμό διερμηνέα, προκειμένου αυτός να μεταφράσει τις καταθέσεις τους εφόσον κληθούν στο ακροατήριο. Μάλιστα η υπεράσπιση της κατηγορούμενης επικαλέστηκε άλλη υπόθεση μητέρας στην Αυστραλία, η οποία καταδικάσθηκε – όπως ειπώθηκε - σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία των παιδιών της, αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε γιατί ο γονιδιακός έλεγχος έδειξε ότι τα παιδιά έπασχαν από κληρονομική ασθένεια.

Συνήγορος υπεράσπισης: Μας πήρε η κ. Δημακοπούλου και μας είπε ότι αυτά που έχουν να πουν οι μάρτυρες είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ότι έχουν λάβει γνώση της υπόθεσης και ότι θα ήθελαν να είναι και οι δυο γονείς παρόντες στο ακροατήριο.

Πρόεδρος: Η κ. Δημακοπούλου δεν είναι διάδικος είναι μάρτυρας … Τους εξηγήσατε ότι κάνουμε ποινική δίκη και όχι συνέδριο….

Λαμβάνοντας το λόγο για να προτείνει επί του αιτήματος η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψή του, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής: «Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 353 παρ. 1. (…) Η κυρία κατηγορουμένη μας λέει ότι η κυρία Δημακοπούλου της γνωστοποίησε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να καταθέσουν και θα εξηγήσουν στο δικαστήριο για ποιο λόγο δεν ήταν πλήρης ο γονιδιακός έλεγχος, το ιστορικό της οικογένειας, κλπ. Και ζητεί να διακοπεί η δίκη για τις 26 – 27 Νοεμβρίου (…). Έχει ποτέ προκύψει στο ακροατήριο θέμα ότι ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε στη Τζωρτζίνα ήταν ελλιπής; Μας είπε η κυρία Δημακοπούλου ποτέ εδώ ότι ο έλεγχος αυτός ήταν ελλιπής; …Και έρχεται η κ. κατηγορουμένη τώρα και μας λέει να καλέσουμε τους νέους μάρτυρες για γονιαδιακό έλεγχο; Είχαμε πολλές αμφισβητήσεις στη δίκη αυτά για πολλά άλλα ζητήματα αλλά για το γονιδιακό έλεγχο όμως δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση. Να απορριφθεί το αίτημα».

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Η μητέρα που επικαλείται η υπεράσπιση συνελήφθη το 2001. Άλλη η επιστήμη του 2001 και άλλη του 2023. Σήμερα το επίπεδο γονιδιακού ελέγχου είναι κατά 21 χρόνια πιο εξελιγμένο. Καμία συσχέτιση δεν μπορεί να γίνει με την υπόθεση αυτή. Και είναι εμπαιγμός η κατηγορούμενη να υποβάλλει τέτοια αιτήματα και να παρακωλύει την απολογία της. Ζητώ να απορρίψετε το αίτημα.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης της κατηγορουμένης, ανέφεραν ότι είναι δικαίωμα της εντολέα τους να εξεταστούν οι μάρτυρες που προτείνει. «Εμείς έχουμε σπουδάσει νομική επιστήμη και όχι ιατρική. Και εσείς νομική και θα κρίνεται έναν άνθρωπο για ανθρωποκτονία με τις γνώσεις στη νομικέ;» τόνισε η μια εκ των συνηγόρων. «Το παιδί είχε πρόβλημα ιατρικό αυτός είναι ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης και θα έπρεπε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια και να τον ερευνήσουμε» ανέφερε η τρίτη εκ των συνηγόρων της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Να έρθει ξανά ο Κούγιας»

Τελικά το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος με ομόφωνη απόφαση του με την πρόεδρο πάντως να αναφέρει πως αν ο μάρτυρας καθηγητής ιατρικής από τα Σκόπια μπορεί να καταθέσει σήμερα ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης, μπορεί να το κάνει. Στο σημείο αυτό το λόγο ζήτησε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πισπιρίγκου: Θέλω να παύσω τις δυο εκ των δικηγόρων μου

Προέδρος: Για ποιο λόγο;

Πισπιρίγκου: Γιατί θα επανέλθει ο κ. Κούγιας με την συνεργάτιδά του, την κ. Μπάκα

Πρόεδρος: Αρά εσείς ζητάτε από εμάς να ανακαλέσουμε το διορισμό των δυο εκ των τριών συνηγόρων; Ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεν θέλετε;

Πισπιριγκου: Δεν έχουν έρθει σε καμία επικοινωνία με εμένα, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας, επικοινώνησαν με το κ. Κούγια και τον ρώτησα αν θα έρθει ξανά στη δίκη και δέχθηκε να έρθει με την κ. Μπάκα.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι το αίτημα αυτό της Ρ. Πισπιρίγκου είναι τυπικό και δικαιολογημένο και να γίνει δεκτό από το δικαστήριο.

Πρόεδρος: Εσείς θέλετε διακοπή;

Πισπιρίγκου: Θέλω τη διακοπή όσο κρίνετε εσείς για να επανέλθουμε με τον κ. Κούγια.

Τελικά το δικαστήριο ανακάλεσε το διορισμό δυο εκ των συνηγόρων που είχε διορίσει αυτεπαγγέλτως στη Ρούλα Πισπιρίγκου, κάνοντας έτσι δεκτό το αίτημα της κατηγορούμενης για επιστροφή επί της ουσίας του κ. Κούγια στην υπεράσπισή της.

Πρόεδρος: Εμείς κάναμε δεκτό το αίτημα. Που είναι όμως οι συνήγοροί σας για να αποδεχτούν το διορισμό τους; Πρέπει να έρθουν.

Πισπιρίγκου: Ο κ. Κούγιας με ενημέρωσε ότι είναι στη Ξάνθη.

Πρόεδρος: Θα κάνουμε διακοπή μισής ώρας για να μας φέρετε έγγραφο για το που βρίσκεται το δικαστήριο της Ξάνθης στο οποίο όπως μας είπατε είναι ο κ. Κούγιας και έγγραφο για το που βρίσκεται η συνεργάτιδα του η κ. Μπάκα. Αλλιώς περνάμε στην απολογία, αυτή είναι η διαδικασία.

Για αύριο διεκόπη η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου και όπως ανέφερε η πρόεδρος αν αύριο βρίσκονται στο ακροατήριο μάρτυρες υπεράσπισης της κατηγορούμενης με διερμηνέα (σ.σ. πρόκειται για τους δυο γενετιστές από Σκόπια και Λονδίνο που η έδρα δέχθηκε να τους εξετάσει ως μάρτυρες υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου) αυτοί θα εξεταστούν. Διαφορετικά, όπως τόνισε η πρόεδρος, θα ξεκινήσει η απολογία της κατηγορούμενης, αν αυτή θελήσει, όπως ανέφερε, να απολογηθεί και δεν θέλει να τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής, όπως έχει δικαίωμα από το νόμο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Πισπιρίγκου ζήτησε την κλήτευση γενετιστών από Σκόπια και Λονδίνο - Επιστρέφει στη δίκη ο Κούγιας"

Αρειος Πάγος: Ως ύποπτοι καλούνται 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Έντεκα βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών καλούνται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ως ύποπτοι σε εξηγήσεις και για το λόγο αυτό η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί με έγγραφό της την προβλεπόμενη άδεια της Βουλής.

Ειδικότερα, οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καλούνται ως ύποπτοι, να παράσχουν εξηγήσεις για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως αιτιολογείται στο εισαγγελικό έγγραφο, ανήκαν μεν στο κόμμα "Σπαρτιάτες" με επικεφαλής τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν τη στήριξη και την απόλυτη καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη, έγκλειστου καταδικασμένου πρώην ηγετικού στελέχους της "Χρυσής Αυγής".

Στο εισαγγελικό έγγραφο αναφέρεται ότι «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Ακόμη, στο εισαγγελικό έγγραφο αιτιολογείται γιατί καλούνται για εξαπάτηση των εκλογέων οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών σε εξηγήσεις από την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι οι 11 «θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους.

Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος "Σπαρτιάτες" με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές».

Υπενθυμίζεται, ότι η κυρία Αδειλίνη, διενεργεί ποινική έρευνα με αφορμή δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των "Σπαρτιατών". Βασίλη Στίγκα ο οποίος είχε καταγγείλει εξωκοινοβουλευτικά κέντρα και υπόγειες διεργασίες στο κόμμα του χρησιμοποιώντας μάλιστα βαρύτατους χαρακτηρισμούς «Greek Mafia" και» «Don Corleone".

Με το εισαγγελικό έγγραφο ζητείται η άδεια της Βουλής για να δώσουν εξηγήσεις οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και συγκεκριμένα οι:1)Αθανάσιος Χαλκιάς2)Χαράλαμπος Καστιβαρδάς 3)Γεώργιος Μανούσος 4)Αλέξανδρος Ζερβέας,5)Ιωάννης Δημητροκάλλης,6)Διονύσιος Βαλτογιάννης, 7)Γεωργίος Ασπιώτης 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκης 9)Ιωάννης Κόντης, 10)Πέτρος Δημητριάδης και 11)Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκεκριμένα, το εισαγγελικό έγγραφο έχει ως εξής:

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Δια του υπουργού Δικαιοσύνης

Σας διαβιβάζουμε σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής ως ισχύει και σιος 56 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το συνημμένο φάκελο με επικυρωμένα αντίγραφα (αριθμημένα κατ΄αύξοντα αριθμό και καταγεγραμμένα σε κατάσταση)των στοιχείων της 6267/2023 ποινικής προκαταρκτικής δικογραφίας που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Βασιλείου Στίγκα, αρχηγού του κόμματος των Σπαρτιατών, τόσο στη Βουλή (συνεδρίαση Πέμπτη 31-8-2-23),όσο και σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, περί εξωκοινοβουλευτικών κέντρων τύπου «Greek Mafia" και «Don Corleone", που καθοδηγούν και ποδηγετούν τους βουλευτές του κόμματός του κ.λ.π.

Παρακαλούμε δε, όπως η Βουλή αποφανθεί, κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος, ως προς τη χορήγηση η μη της απαιτούμενης άδειας για την εξέταση ως υπόπτων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών.

1)Αθανασίου Χαλκιά, 2)Χαράλαμπου Καστιβαρδά, 3)Γεωργίου Μανούσου, 4)Αλέξανδρου Ζερβέα,5)Ιωάννη Δημητροκάλλη, 6)Διονυσίου Βαλτογιάννη, 7)Γεωργίου Ασπιώτη, 8)Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, 9)Ιωάννη Κόντη, 10)Πέτρου Δημητριάδη και 11)Κωνσταντίνου Φλώρου.

Οι ανωτέρω θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς,προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές.

Είχαν μάλιστα προ των εκλογών, εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.

Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των Σπαρτιατών είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των Σπαρτιατών ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία και δη από το άρθρο 32 του π.δ 26/2012 ως ισχύει μετά την αντικατάσταση της παρ.1 με το άρθρο 102 του νόμου 5019/2023 και την τροποποίηση του με το άρθρο 35 του νόμου 5043/2023.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με την 2644του 2020 απόφαση του Α Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή»κλπ, είναι δε ιδρυτής του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες»η συμμετοχή του οποίου αποκλείστηκε τόσο στις εθνικές εκλογές της 21-5-2023, δυνάμει της αποφάσεως 8/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, λόγω μη συνδρομής σωρευτικά των προϋποθέσεων του άρθρου 32 παρ.1 του π.δ 26/2012 ως ισχύει, όσο και δυνάμει της αποφάσεως 95/2023 του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου στις εθικές εκλογές της 25-6-2-23, στις οποίες επιχείρησε να συμμετέχει δολίως ως ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζομένων υποψηφίων με την ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία», με πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Κατά τις παραδοχές μάλιστα των ως άνω αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ο Ηλίας Κασιδιάρης «δεν έπαυσε να είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, ουδέποτε δε αποδοκίμασε η απεμπόλησε, έστω και κατ΄ελάχιστον την προηγούμενη- ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού Κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία». Για παράβαση των άρθρων 1,14,23 παρ.1α, 27 παρ.1, 45 ΠΚ και του άρθρου 112 παρ 2 του π.δ 26/2012 ως ισχύει».

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρειος Πάγος: Ως ύποπτοι καλούνται 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news