facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα τουρκική υπερπτήση – Η Αθήνα απαντά με διεθνοποίηση των προκλήσεων και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος

Μετά τις σημερινές φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους, πριν από λίγο είχαμε μια νέα υπερπτήση πάνω από την Κίναρο, ενώ στην διάρκεια της ημέρας είχαμε και παραβιάσεις. Καθώς η τουρκική ηγεσία εκτροχιάζεται μέρα με την ημέρα, εμμένοντας στην αναθεωρητική στρατηγική της, η Αθήνα διεθνοποιεί τις προκλήσεις και ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της. Ασπίδα της Ελλάδας είναι και οι συμμαχίες της, διαμήνυσε από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Καθώς τα 6 Rafale πετούν ήδη στον ελληνικό ουρανό, ο Γάλλος πρόεδρος στηρίζει την Αθήνα, κάνοντας μάλιστα έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

«Στηρίζουμε πλήρως, το λέω με μεγάλη σαφήνεια, την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ομοβροντία απειλών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρώτος ο Χουλουσί Ακάρ:

«Πάρτε μαθήματα από την Ιστορία και μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να σας λένε κάτι στο αυτί σας. Άλλα είδατε στην Ιστορία σας ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη να είστε έξυπνοι», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Είναι ένας ρητορικός παροξυσμός σε εξέλιξη, βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Η Ελλάδα γίνεται το πιόνι των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Της το θυμίζουμε συνεχώς. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν, αλλά πήρατε την απάντηση, ο λογαριασμός ήταν βαρύς», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μήνυμα αποτροπής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από το Καστελλόριζο.

«Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Η τουρκική ηγεσία δεν θέλει να αποδεχθεί δημοσίως ότι η Ελλάδα είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στα Νεοθωμανικά εγχειρήματα και επαναφέρει ένα αγαπημένο αφήγημα του τουρκικού εθνικισμού ότι οι «κακοί ξένοι απεργάζονται σενάρια περιορισμού της Τουρκίας και έτσι βάζουν την Ελλάδα να τα υλοποιήσει».

Η Τουρκία θέλει να υπονομεύσει τις συμμαχίες της Ελλάδας και να εμποδίσει την συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δημιουργούν μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορεί να ομιλεί από θέση ισχύος.

Αντ’ αυτού όμως βλέπει τον Γάλλο Πρόεδρο χθες να επιβεβαιώνει την στήριξη στην Ελλάδα και την ίδια ημέρα να εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία τα δυο πρώτα αναβαθμισμένα F16 Viper, την στιγμή που αγωνιά για το εάν θα πεισθεί το Κογκρέσο – κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα – να δώσει το πράσινο φως για την αναβάθμιση και αγορά των F16.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική υπερπτήση – Η Αθήνα απαντά με διεθνοποίηση των προκλήσεων και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος"

Ζαπορίζια: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία και των τριών εφεδρικών γραμμών

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία και των τριών εφεδρικών γραμμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μετά την επαναλειτουργία της πρώτης από αυτές τις γραμμές το Σάββατο.

“Μία από αυτές (…) εξασφαλίζει τώρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια την εξωτερική ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για την ψύξη και άλλες βασικές λειτουργίες ασφαλείας”, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι οι άλλες δύο γραμμές βρίσκονται σε εφεδρεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαπορίζια: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία και των τριών εφεδρικών γραμμών "

Ιός του Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Τριάντα έξι νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά φέτος έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 196 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 122 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 74 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=85 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.
 
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με λοίμωξη στα νοσοκομεία 17 άτομα, εκ των οποίων τα 7 σε ΜΕΘ και 10 σε κοινές κλίνες.
 
news

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιός του Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα"

Καλαμάτα: Σκληρές εικόνες από επίθεση σκύλων σε 34χρονη - «Νόμιζα ότι θα με σκοτώσουν»

Επίθεση από αδέσποτα σκυλιά δέχτηκε μία 34χρονη το πρωί της Δευτέρας (12/9) στην Καλαμάτα καθώς πήγαινε στη δουλειά της.

Οι συνάδελφοί της που άκουσαν τις φωνές της κατάφεραν να τη σώσουν και να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Η 34χρονη, η οποία είναι και μητέρα δυο μικρών παιδιών, περιγράφοντας στο Star τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τόνισε ότι η αγέλη σκύλων της επιτέθηκε ενώ έμπαινε στο προαύλιο του εργοστασίου όπου εργάζεται, μάλιστα ήταν η τρίτη μέρα που πήγαινε χθες για δουλειά.

kalamata-epithesi-skilon

Ξαφνικά είδε μπροστά της επτά σκυλιά, τα οποία της ορμήσαν με μανία και άρχιζαν να τη δαγκώνουν σε όλο το σώμα. Η κοπέλα κουλουριάστηκε στο έδαφος και λίγο πριν λιποθυμήσει δυο γυναίκες συνάδελφοι της την μετέφεραν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου και νοσηλεύεται.

kalamata-epithesi-skilon1

«Δεν πίστευα ότι θα μου κάνουν κάτι τέτοιο και θα με αρπάξουν, νόμιζα ότι θα με σκοτώσουν», είπε συγκλονισμένη η 34χρονη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Σκληρές εικόνες από επίθεση σκύλων σε 34χρονη - «Νόμιζα ότι θα με σκοτώσουν»"

Τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν και πάλι την Ελλάδα για τον πνιγμό 6 μεταναστών – Διαψεύδει το Λιμενικό

Με έκτακτα δελτία τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν και πάλι την Ελλάδα για ένα ναυάγιο στο Αιγαίο κατά το οποίο όπως ισχυρίζονται έχασαν την ζωή τους 6 μετανάστες ανάμεσά τους και παιδιά.

Όπως μεταδίδουν μετά από επαναπροώθηση στην οποία προχώρησαν οι ελληνικές αρχές έχασαν την ζωή τους 6 άνθρωποι ανάμεσά τους δυο βρέφη, τρία παιδιά και μια γυναίκα. 

Το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά το γεγονός αυτό. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδει κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής που αναφέρεται σε φερόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικό υποτιθέμενης επαναπροώθησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας, εντός Τουρκικών Χωρικών Υδάτων».

Μετά τη διάψευση από το Λιμενικό Σώμα φερόμενης εμπλοκής του σε περιστατικό επαναπροώθησης μεταναστών, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ένα μοιραίο περιστατικό στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στο οποίο η Ελλάδα δεν είχε ανάμειξη. Η Τουρκία χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει παράνομες αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν και πάλι την Ελλάδα για τον πνιγμό 6 μεταναστών – Διαψεύδει το Λιμενικό"

Βουλή: Ψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επαναφορά του 2ου εισαγγελέα στην ΕΥΠ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επαναφέρει το διπλό δικαστικό φίλτρο για την έγκριση των αιτημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπερ των διατάξεων ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «βαθύτατη πληγή για το κράτος δικαίου» τις παράνομες παρακολουθήσεις κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για συνειδητή απόπειρα ταύτισης των παράνομων και νόμιμων επισυνδέσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης να φέρει συνολική πρόταση για τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ αλλά και για την αυστηρή αντιμετώπιση της διακίνησης και εμπορίας των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

«Η παράνομη παρακολούθηση είναι βαθύτατη πληγή του κράτους δικαίου και παίρνει επιδημικό χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο» σημείωσε για να προσθέσει πως «εμείς δεσμευόμαστε ότι το συνολικό πλαίσιο που θα φέρουμε θα έχουμε αυστηρότατες ρυθμίσεις για την διακίνηση και εμπορία τέτοιων λογισμικών».

«Εγώ δεσμεύομαι ότι, ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση, θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις με σκοπό να αλλάξουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο λογοδοσίας» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «άκουσα τον κ. Ραγκούση να λέει ότι η κυβέρνηση κάνει τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator. Στοιχεία έχετε; Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις» για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «μεταξύ των νόμιμων παρακολουθήσεων και των παράνομων – με τις οποίες η κυβέρνηση δεν έσχει σχέση – υπάρχουν και οι ενδιάμεσες. Η παρακολούθηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης καταγράφοντας τις συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν παράνομη ή νόμιμη;».

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τέλος πως «η νόμιμη παρακολούθηση είναι μια δικαστική πράξη. Αμφισβητεί κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η δικαστική πράξη είναι νόμιμη; Κουνάτε καταφατικά το κεφάλι σας κ. Σπίρτζη, δεν το περίμενα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Ψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επαναφορά του 2ου εισαγγελέα στην ΕΥΠ"

Πορεία φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Πορεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μέλη φοιτητικών συλλόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά της ένταξης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στο campus του ΑΠΘ, ενώ επίσης ζητούν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στον χώρο του πανεπιστημίου.

«Απ’ τα πανεπιστήμια μας, δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά για καθηγητές, βιβλία» αναφέρουν σε σύνθημά τους οι φοιτητές.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Αγίας Σοφίας, κινείται σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την πρυτανεία.

Δείτε το βίντεο του thestival.gr

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας"

Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με λίγες τοπικές νεφώσεις σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα φτάσει στα βόρεια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 27 με 30 και στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διεθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας"

Πέθανε ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Το 1973 τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (γενν. 1969). Από το 1997 έως σήμερα ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμις-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008). Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών και μία εβδομάδα μετά την βάπτισή της, πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατό του:

«Ο Κωνσταντίνος Καζάκος εισήχθη στο Γ.Ν.Α « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» στις 26-7-2022 με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαίως, όπου και σήμερα Τρίτη 13-9-2022 απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους οικείους του».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών"

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής – Είναι δικαίωμά μας να συνεχίσουμε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

Σε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανώς «εκνευρισμένος» από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά τόνισε ότι δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου. Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων».

Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καθήκον και δικαίωμά μας» είπε συγκεκριμένα, σε εμπρηστικό τόνο.

«Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ‘ελληνική Κύπρος’ και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη», το νέο τουρκικό παραλήρημα.

«Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα»

«Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα ‘Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο’.

Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον Πρόεδρό μας ‘Ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες’. Τι συνέβη; Μέσα σε 2 εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ‘Μη μας [σσ. τους] δίνετε F-16’… Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας», πρόσθεσε.

«Δεν είναι ειλικρινείς»

«Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς τόνισε σε υψηλούς τόνους ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνεια τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή. Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. Είπαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος» συνέχισε.

«Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς» κατέληξε ο Τσαβούσογλου τραβώντας το σχονί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής – Είναι δικαίωμά μας να συνεχίσουμε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο"

Κορονοϊός – Χαλκίδα: Πήγε να κάνει εμβόλιο στη θέση άλλου - Δύο συλλήψεις

Μια απίθανη υπόθεση γύρω από εικονικούς εμβολιασμούς, φέρεται να αποκαλύφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/9) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα σε προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, παρουσιάστηκε άσχετος άνδρας συνοδευόμενος από μία γυναίκα, οι οποίοι και συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Χαλκίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο συλληφθείς που είναι κάτοικος Εύβοιας, πήρε τη θέση άλλου άνδρα για τον οποίο είχε κλειστεί το ραντεβού, και που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή. Τη συμφωνία μάλιστα φέρεται να είχε κλείσει η φίλη και συνοδός του, με τέταρτο πρόσωπο που ερευνάται πως είχε τα ιατρικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου!

Η Ασφάλεια εκτός από τις δύο συλλήψεις, συμπεριέλαβε στη δικογραφία, αφενός τον άμεσα ενδιαφερόμενο ο οποίος ήθελε να φαίνεται εμβολιασμένος χωρίς να κάνει το εμβόλιο, καθώς και τον άλλον άνδρα που φέρεται να έκλεισε τη συμφωνία με τη γυναίκα.

Έμπειροι αστυνομικοί αναφέρουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα  «φάμπρικα» πλαστών εμβολιασμών, με την ανεύρεση εθελοντών οι οποίοι προκειμένου να έχουν οικονομικά οφέλη κάνουν για λογαριασμό άλλων τα υποχρεωτικά εμβόλια .

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Χαλκίδα: Πήγε να κάνει εμβόλιο στη θέση άλλου - Δύο συλλήψεις "

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σε ποιους συστήνεται αναμνηστική δόση από την Επιτροπή Εμβολιασμών

Τη λίστα με τους πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν σε προγραμματισμό εμβολιασμού έναντι της Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, κατήρτισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Σε ποιους συστήνεται αναμνηστική δόση με επικαιροποιημένα εμβόλια

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (βλ. Πίνακες 1 και 2) σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

• σε επαγγελματίες υγείας

• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα (βλ. Πίνακες 1 και 2)

• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Διευκρινίζεται ότι:

- Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

- Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

- Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

pinakas1

pinakas2

pinakas3

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σε ποιους συστήνεται αναμνηστική δόση από την Επιτροπή Εμβολιασμών"

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Θα προασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα αν χρειαστεί

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το ακριτικό Καστελόριζο. «Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μεγίστης για τον εορτασμό της 79ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε τα εβδομήντα εννέα χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου και τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των νησιωτών μας. Που διατηρούν ακατάβλητο το εθνικό τους φρόνημα και συνεχίζουν να υπερασπίζονται αυτόν τον προμαχώνα του ελληνισμού από κάθε επιβουλή, γενναίοι και περήφανοι, όπως οι πρόγονοί τους.

Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΛΑΣΚΟΣ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Θα προασπίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα αν χρειαστεί"

Μέτρα στήριξης: Πόσο θα ενισχυθούν συνταξιούχοι και ευάλωτοι - Δείτε παραδείγματα

Αύξηση στο εισόδημά του θα δει το 2023 στην πράξη το 95% των συνταξιούχων είτε μέσω της αύξησης του 6%-7% των κύριων συντάξεων είτε μέσω της κατάργησης δια παντός της εισφοράς αλληλεγγύης για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 1,3 δισ.. ευρώ και αφορά την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κερδισμένοι βγαίνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας, μέτρο που θα ενταχθεί μαζί με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος που θα αναρτηθεί σύντομα για δημόσια διαβούλευση.

Το υπουργείο Εργασίας με ενημερωτικό του σημείωμα διευκρινίζει με παραδείγματα τα μέτρα και απαντά σε σειρά ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί :

Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις - Διαβάστε παραδείγματα

Από 1/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια) με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023.

Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000) που θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις, θα ωφεληθούν στη πλειονότητα τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αναλύεται παρακάτω).

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 750 ευρώ στη τσέπη τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 45 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 795 ευρώ. Ετήσιο όφελος 540 ευρώ.

-Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξη του αυξάνεται 49 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 799 ευρώ. Ετήσιο όφελος 588 ευρώ.

-Σε περίπτωση που η αύξηση είναι στο 7,5%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 56 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 806 ευρώ. Ετήσιο όφελος 672 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 1000 ευρώ στη τσέπη του τον μήνα, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 60 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 1060 ευρώ (πριν τη φορολογία). Ετήσιο όφελος 720 ευρώ.

-Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξη του αυξάνεται κατά 65 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 1065 ευρώ (πριν τη φορολογία). Ετήσιο όφελος 780 ευρώ.

Παράδειγμα 3: Έστω συνταξιούχος ο οποίος, το 2021 έχει μια μικρή προσωπική διαφορά 21 ευρώ και λαμβάνει 1000 ευρώ στη τσέπη του μηνιαίως. Με αύξηση συντάξεων 6%, υπερκαλύπτει την προσωπική του διαφορά και θα έχει μηνιαία αύξηση κατά 39 ευρώ (ετήσια αύξηση 468 ευρώ).

Εάν η αύξηση των συντάξεων φτάσει στο 7,5%, τότε θα έχει μηνιαία αύξηση 54 ευρώ (ετήσια αύξηση 648 ευρώ).

Παράδειγμα 4: Συνταξιούχος που το 2021 έχει μια σημαντική προσωπική διαφορά 150 ευρώ και λαμβάνει στη τσέπη του 1.500 ευρώ τον μήνα. Με μια αύξηση συντάξεων 6%, δεν θα δει μεν στο καθαρό του ποσό κάποια αύξηση, αλλά η προσωπική διαφορά θα πέσει πλέον στα 60 ευρώ το μήνα.

-Με αύξηση κατά 6,5% η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 53 ευρώ.

-Με αύξηση κατά 7,5% τότε η προσωπική διαφορά μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 38 ευρώ το μήνα.

Μπορεί ωστόσο ο συνταξιούχος αυτός να δει αύξηση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (βλ. παρακάτω).

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης» για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατομμύρια ευρώ.

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ, 8.000 από συντάξεις και 7.000 από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 66 ευρώ λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 22.000 ευρώ από δυο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 276 ευρώ

Παράδειγμα 3: Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 24.000 ευρώ από δυο πηγές, 14.000 από συντάξεις και 10.000 από ενοίκια, θα έχει ετήσια ωφέλεια κατά 376 ευρώ.

Παράδειγμα 4: Συνταξιούχος με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 30.000 ευρώ, 16.000 ευρώ συντάξεις και 14.000 από ενοίκια, με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης πρόκειται να έχει ετήσιο όφελος 676 ευρώ.

Συνδυαστικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος με καθαρές αποδοχές 1.157 ευρώ, από 1/1/2023 και με ποσοστό αύξησης 6%, θα λάβει 1.221 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μηνιαία αύξηση 64 ευρώ, και σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή φτάνει τα 771 ευρώ. Από το συνολικό όφελος, τα 698 ευρώ οφείλονται στην αύξηση των συντάξεων και τα 73 ευρώ στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Εάν η τελική αύξηση φτάσει το 7,5% τότε το ετήσιο όφελος φτάνει τα 946 ευρώ, επιμεριζόμενο σε 873 ευρώ από την αύξηση των συντάξεων και 73 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος ο οποίος έχει ετήσιο μεικτό ποσό σύνταξης 2.500 ευρώ εκ των οποίων 200 ευρώ αποτελεί προσωπική διαφορά. Το 2022 λάμβανε καθαρά στο χέρι μετά την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης και φόρων, 1.822 ευρώ. Το 2023 μετά την αύξηση 6% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προσωπική του διαφορά μειώνεται σημαντικά στα 62 ευρώ και ο ίδιος θα λαμβάνει πλέον καθαρά στο χέρι, 1.864 ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης – ετήσιο όφελος 501 ευρώ.

-Εάν η αύξηση είναι της τάξης του 7,5%, τότε η προσωπική του διαφορά, μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 27,50 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει θα είναι 1.864 ευρώ.

Εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Τον Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων καθώς την ενίσχυση θα την λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ίσχυε, ενώ αντίστοιχα διευρύνονται και τα κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσίας.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

- 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),

- 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,

- 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,

- 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,

- 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,

- 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συνολικά, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 496 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στους συνταξιούχους.

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 8.000 ευρώ δεν πληρούσε πέρυσι τα κριτήρια λήψης της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ (το όριο ήταν 7.200 ευρώ). Πλέον, με την διεύρυνση του ανώτατου δηλωθέντος εισοδήματος στα 9.600 ευρώ (από 7.200 που ήταν), θα μπορεί και αυτός να λάβει την έκτακτη ενίσχυση.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 7.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 250.000 ευρώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις λήψης της ενίσχυσης των 250 ευρώ κατά την προηγούμενη πληρωμή (το όριο της ακίνητης περιουσίας ήταν 200.000 ευρώ). Πλέον, με την αύξηση του ύψους της ακίνητης περιουσίας από τις 200.000 στις 300.000 ευρώ μπορεί και αυτός να λάβει την έκτακτη ενίσχυση.

Καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον ν. 4670/2020

Το προηγούμενο έτος, πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016) με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στον ν.4670/2020. Συγκεκριμένα έλαβαν τις 3 από τις 5 ετήσιες αυξήσεις που προβλέπονται στον νόμο. Έτσι, το 2023 αναμένεται να λάβουν και την 4η ετήσια αύξηση.

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης ΠΡΙΝ τον Μάιο του 2016 και έχει συμπληρώσει ΠΑΝΩ από 30 χρόνια ασφάλισης έλαβε πέρυσι τα 3/5 των αυξήσεων που προβλέπονται από τον ν.4670/2020 και τα αντίστοιχα αναδρομικά. Το 2023 θα λάβει κανονικά την 4η ετήσια αύξηση.

Παράδειγμα 2: Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης ΠΡΙΝ τον Μάιο του 2016 και ΔΕΝ έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης ΔΕΝ δικαιούται την εν λόγω αύξηση καθότι δεν υπάγεται στη πρόβλεψη του ν. 4670/2016 αναφορικά με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Παράδειγμα 3: Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης ΜΕΤΑ τον Μάιο του 2016 και έχει συμπληρώσει ΠΑΝΩ από 30 χρόνια ασφάλισης ΔΕΝ δικαιούται την εν λόγω αύξηση καθότι η συγκεκριμένη αφορά ΜΟΝΟ παλαιούς συνταξιούχους. Οι νέοι συνταξιούχοι (υποβολή αίτησης μετά τον Μάιο του 2016) έχουν ήδη λάβει το σύνολο των αυξήσεων που τους αναλογούσαν.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά)

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις μήνες. Από τους έξι μήνες δηλαδή στους εννέα. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα έχει πρόσθετο κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Παράδειγμα: Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713χ6 = 4278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 χ 9= 6417 ευρώ μεικτά.

Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)

Το μέτρο αυτό –σε συνδυασμό με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους- οδηγεί στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα στήριξης: Πόσο θα ενισχυθούν συνταξιούχοι και ευάλωτοι - Δείτε παραδείγματα"

Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 33.590 κρούσματα - 19 θάνατοι την ημέρα

Περαιτέρω μείωση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από CoViD καταγράφηκε σήμερα στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει στοιχεία από τις 29 έως τις 4 Σεπτεμβρίου συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. 

Από το σύνολο θανάτων της εβδομάδας, οι 40 (31%) καταγράφηκαν 29 μέρες μετά την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   5 έως 12 Σεπτεμβρίου  29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Κρούσματα εβδομάδας  33.590  40.100   
Σύνολο κρουσμάτων  4.838.811   4.804.982   
Νέοι θάνατοι  129 + 8*   180 + 25*
Σύνολο θανάτων 32.894    32.757       
Διασωληνωμένοι  101 101
Εισαγωγές ανά ημέρα   113   140  
Σύνολο τεστ PCR  12.453.140  12.389.527   
Σύνολο rapid tests  80.409.070  79.892.488    
Τεστ εβδομάδας 580.195  574.366  
Τεστ ημέρας 82.885  82.052   
Θετικότητα τεστ 5,79%   6,98%    
Επαναλοιμώξεις (σύνολο) 22%  23% 

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 8.460 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 4.090 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.130 από την Ανατολική Αττική.
  • 1.514 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 290 από τη Δυτική Αττική.
  • 1.015 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.282 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 1.055 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 1.019 από τον Πειραιά.
  • 155 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 33.590 κρούσματα - 19 θάνατοι την ημέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news