facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχές ρεκόρ στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ: 60.000 δρομείς από όλο τον κόσμο στη διήμερη γιορτή του αθλητισμού

Μια διήμερη γιορτή με συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο θα είναι ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας, με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ. Στην εφετινή διοργάνωση, η οποία για πρώτη φορά θα διαρκέσει δύο ημέρες, 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, θα πάρουν μέρος περίπου 60.000 δρομείς.

Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου, ενώ τα 5 χιλιόμετρα και η κλασική διαδρομή, το πρωί της Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Στην εκκίνηση στο Μαραθώνα αναμένεται να βρεθούν 20.000 αθλητές.

Ενόψει του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, ο ΣΕΓΑΣ πραγματοποίησε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «Η διοργάνωση του Μαραθώνιου αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός και για το πώς ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία που έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και αυτό σε ένα πλαίσιο μακριά από τη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και συντήρηση των αθλητικών υποδομών είναι αναγκαία. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη. Και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε: «Ο εφετινός Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι διαφορετικός για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Πρώτα απ' όλα γιατί η αγωνιστική δράση θα εξελιχθεί σε δύο ημέρες. Το Σάββατο το απόγευμα θα διεξαχθούν τα 10 χιλιόμετρα. Η απόφαση αυτή έγινε για να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους δρομείς, τόσο στην Κλασική διαδρομή, όπου προσθέσαμε ένα κύμα ακόμα, περίπου δύο χιλιάδων δρομέων, όσο και των 5 και 10 χιλιομέτρων. Ο αριθμός των δρομέων θα φθάσει τις 60.000. Διαφορετικό θα είναι και το μετάλλιο».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ανέφερε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εμπλέκεται με το Μαραθώνιο αφού παραχωρεί το Παναθηναϊκό Στάδιο για τον τερματισμό του αγώνα. Πλέον αποτελεί ένα μεγάλο δρώμενο με πάνω από 60.000 δρομείς».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού και, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει στη διοργάνωσή του και οικονομικά με το ποσό των 400.000 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Marketing Επικοινωνίας του ΟΠΑΠ, Γιάννης Ρόκας, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε την άρρηκτη σχέση αθλητισμού – κοινωνίας, συνδέοντας και εφέτος τον Μαραθώνιο, με το σημαντικό έργο του ΟΠΑΠ για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, μέσω της εφαρμογής «Ομάδα Προσφοράς», που έχει αγκαλιάσει το κοινό. Ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ανακαινίσει το 64% των νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού». Έχουμε παραδώσει 24 έργα ανακαίνισης, συμπεριλαμβανομένων 18 νοσηλευτικών μονάδων, που βοηθούν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Και εφέτος, λοιπόν, σας προσκαλούμε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς» στο smartphone ή το tablet σας, για να στηρίξετε το μεγάλο αυτό έργο».

Ο ΟΠΑΠ είναι Μεγάλος Χορηγός του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας για ένατη συνεχή χρονιά.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμετοχές ρεκόρ στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΠΑΠ: 60.000 δρομείς από όλο τον κόσμο στη διήμερη γιορτή του αθλητισμού"

ΟΗΕ: Διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Τουρκία

Νέες προειδοιήσεις εστάλησαν στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά της Συρίας. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα εάν πληγούν ευάλωτοι πληθυσμοί ή εάν διαπιστωθεί συνεργασία με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν μέλη από 15 χώρες που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σχετικά την τουρκική επέμβαση στη Συρία που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, ενώ έχει οδηγήσει στη φυγή χιλιάδες κατοίκους.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου.

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή», υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Βέτο έθεσε η Ρωσία στη δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών του Συμβουλίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Βελγίου που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: Διχασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Τουρκία"

Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ -Αστυνομικός τραυματίας

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 25 άτομα επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από κτίριο το οποίο ήταν παλιά υπό κατάληψη. Από τα επεισόδια ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Δεν υπάρχουν έως στιγμής αναφορές για προσαγωγές και συλλήψεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μπαλκόνι τυλίχθηκε στις φλόγες, η οποία ήταν μικρής έκτασης και κατεσβέσθη αμέσως.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ -Αστυνομικός τραυματίας"

Μογκερίνι: Πολύ ανησυχητικές οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ανησυχία της για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την τραγική κατάσταση στη Συρία εκφράζει για ακόμη μια φορά η ΕΕ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι συνέπειες των ενεργειών της Άγκυρας στη Συρία θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Η κ. Μογκερίνι σε απάντησή της για την Τουρκία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά τις εργασίες της 4ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο οποίο συμμετείχε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ΕΕ ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας επανέλαβε τη σαφή θέση της ΕΕ για την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι «ζητήσαμε από την Τουρκία να σταματήσει και πιστεύουμε ότι οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες».

Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να διασυνδεθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Συρία με αυτό το ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, είπε, «υπάρχουν άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν πολύ - ορισμένα εξ αυτών ηγέρθησαν σήμερα - τα οποία συνδέονται με άλλες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μογκερίνι: Πολύ ανησυχητικές οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ"

Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη – Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη νέα ρύθμιση

Οι ρυθμίσεις για την υπαγωγή των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, στο σύστημα των 120 δόσεων, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και όσοι δεν μπήκαν σε αυτή (και δεν είναι λίγοι), θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κατασχέσεις και κάθε άλλου είδους αναγκαστικά μέτρα. Μοναδικό πλέον όπλο των οφειλετών είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 24 από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας προχωράει είναι και η άλλη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μόλις 7 δάνεια έχουν ρυθμιστεί, στις πρώτες 14 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, δηλαδή ένα κάθε 15 ημέρες ή 2 τον μήνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταχύτητες σε κατασχέσεις είτε λογαριασμών, είτε ακινήτων είχαν πέσει σημαντικά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους και περισσότερους να μπουν στην ρύθμιση.

Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση, με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων. Μάλιστα όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα είναι καλύτερη από την ισχύουσα, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά.

Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος, δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση, θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής, παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.

120 δόσεις σε εφορία και Ταμεία

Σημαντική ήταν η αποδοχή του μέτρου των 120 δόσεων, ειδικά μετά τις βελτιώσεις που έφερε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 11,6 δισ. Στη ρύθμιση που αφορά χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησαν να υπαχθούν 1.154.708 φορολογούμενοι.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας το τελικό αποτέλεσμα αναφέρουν ότι «βρίσκονται εκτεθειμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά εκφόβιζαν τους πολίτες, για δήθεν κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης από τη ΝΔ. Η ρύθμιση όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά βελτιώθηκε αποδίδοντας τα μέγιστα».

Πιο συγκεκριμένα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς.

Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας έσπευσαν να υπαχθούν μαζικά στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ. Ρυθμίστηκαν οφειλές 11,6 δισ. σε εφορία και ταμεία.

Αποδοχή από 1,15 εκατ. φορολογούμενους

Σημαντική ήταν η αποδοχή του μέτρου των 120 δόσεων, ειδικά μετά τις βελτιώσεις που έφερε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 11,6 δισ. Στη ρύθμιση που αφορά χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησαν να υπαχθούν 1.154.708 φορολογούμενοι.

Το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ρεκόρ -που ξεπερνά όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις- σημειώνεται και στο ζήτημα των χρεών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις για όσους δεν ρύθμισαν χρέη – Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη νέα ρύθμιση"

Αποκαλυπτική δήλωση Βούτση: «Το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε»

Μια αποκαλυπτική δήλωση για τον ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συζητηθεί έντονα έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά.

Ο Νίκος Βούτσης χωρίς περιστροφές είπε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αυτοκριτική δεν κάνει κακό είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Αναλυτικά σημείωσε:

«Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές...

...Και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο».

Βεβαίως η αυτοκριτική… ποτέ δεν κάνει κακό. Ίσα – ίσα είναι και άκρως απαραίτητη για ένα κόμμα που μόλις έχασε την διακυβέρνηση. Ωστόσο είναι δεδομένο πως αυτό που λέει ο Νίκος Βούτσης απόψε, το 2019, απέχει πολύ από το τι έλεγε συνολικά το κόμμα το 2015…»

Δείτε την ομιλία Βούτση



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλυπτική δήλωση Βούτση: «Το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε»"

ΠΑΓΝΗ: «Βαρύ» πρόστιμο για κάπνισμα θα πληρώσει καθαρίστρια & διευθύντρια

Βαριά πρόστιμα στο ΠΑΓΝΗ για το κάπνισμα καθώς πρόστιμο καλείται να πληρώσει υπάλληλος, συγκεκριμένα μια καθαρίστρια, αλλά κι η διευθύντρια της κλινικής όπως ορίζεται από τον νόμο .

Συγκεκριμένα κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε επόπτης δημόσιας υγείας και η δημοτική αστυνομία έκανε «ντου» στους χώρους των κλινικών και το αποτέλεσμα ήταν να «πέσουν» πρόστιμα που αγγίζουν τα 600 ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο neakriti.gr ο πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός « στην καθαρίστρια επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ καθώς κάπνιζε εν ώρα εργασίας μέσα στην κλινική και στη διευθύντρια της κλινικής 500 ευρώ, όπως προβλέπεται από τον αντικαπνιστικό νόμο, ανεξάρτητα αν καπνίζει ή όχι. Ακολούθησαν έλεγχοι και σε άλλες κλινικές αλλά δεν διαπιστώθηκαν άλλες παραβάσεις».

Δεν αποκλείεται μάλιστα το νέο να έγινε γνωστό εν ριπή οφθαλμού στο νοσοκομείο και να έσβησαν κι άλλα… τσιγάρα στα τασάκια υπό το φόβο του προστίμου.

Μάλιστα στα «πηγαδάκια» ήταν το κύριο θέμα συζήτησης καθώς κανείς εργαζόμενος δεν έχει την «πολυτέλεια» να πληρώσει την εθιστική συνήθειά του με…100 ευρώ.

Έλεγχοι παντού

Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις στο δήμο Ηρακλείου και οι έλεγχοι συνεχίζονται όχι μόνο σε καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και σε άλλους χώρους.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ.Βιδάκης «γίνονται παντού έλεγχοι ακόμα και σε νοσοκομεία και όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. Με το νέο νόμο, προστίθενται οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ).

Θα γνωρίζουμε περισσότερα μέσω των εγκυκλίων και μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου για τους χώρους και τα κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους. Για παράδειγμα ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους στα αυτοκίνητα όπου επιβαίνουν ανήλικα. Θα καταργηθεί αυτό που ισχύει για κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ. τα οποία μπορούσαν να διαθέτουν διακριτό χώρο καπνιζόντων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαγορευτεί το κάπνισμα και στους ανοιχτούς παιδότοπους.

«Οι έλεγχοι που γίνονται αυτή την περίοδο είναι προγραμματισμένοι και ξεκίνησαν πέρυσι ενώ έγιναν εντατικότεροι φέτος όχι μόνο λόγω της εκ νέου ενεργοποίησης του νόμου» ανέφερε ο κ.Παττακός.

Υπό το φόβο του προστίμου οι εργαζόμενοι πλέον το σκέφτονται και δεύτερη φορά πριν ανάψουν τσιγάρο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να δώσουν το μεροκάματό τους στο «τσουχτερό» πρόστιμο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΓΝΗ: «Βαρύ» πρόστιμο για κάπνισμα θα πληρώσει καθαρίστρια & διευθύντρια"

Τσαβούσογλου: Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις η Τουρκία θα τις ανταποδώσει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμαανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, φοβούνται ότι η εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία ενέχει τον κίνδυνο οι κρατούμενοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν από τα στρατόπεδα, εν μέσω του χάους που θα προκληθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις η Τουρκία θα τις ανταποδώσει"

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών

Στις εξελίξεις στη βόρεια Συρία αναφέρθηκε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κι ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. «Πρόκειται για μία από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. «Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό» όπως είπε.

«Επανέλαβα την προσήλωσή μας στην αρχή της αλληλεγγύης, η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών» τόνισε ο πρωθυπουργός, που ευχαρίστησα τον γ.γ. για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος.

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για την επίθεση στην Συρία, προκειμένου να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος. Όπως σημείωσε, το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

«Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα» είπε για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Για την Κύπρο δήλωσε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση, αλλά τόνισε πως «ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά, προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού».

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας» είπε στον πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε, οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ διαδραματίζουν ειδικό ρόλο, ενώ η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της. Είπε, επίσης, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν «πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο», ενώ υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και οι δυνάμεις του θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών"

Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία αντιδρά και διακόπτει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία

Η Νορβηγία, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε τη διακοπή εξαγωγών νέων όπλων στην Τουρκία, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων της περιοχής.

Νωρίτερα, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι σταματά οποιαδήποτε εξαγωγή νέων όπλων προς την Τουρκία, λόγω της εισβολής στο έδαφος της Συρίας, καθώς ο τουρκικός στρατός αποκαλεί την εισβολή «πηγή ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το Sputnik ο Ρίνε δήλωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκία εμβαθύνουν περαιτέρω την κρίση στη Συρία και υπάρχει ανησυχία για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική εισβολή θα μπορούσε να επιφέρει μια νέα μεταναστευτική κρίση και κατέληξε τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Ίνε Μαρί Έρικσεν Σορέιντε, ανακοίνωσε ότι η χώρα της εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη βόρεια Συρία σταματά προληπτικά τις εξαγωγές όλων των ειδών όπλων προς την Τουρκία.

Η Σορέιντε ανέφερε, επίσης, πως η θέση της χώρας της για την εισβολή στη Συρία, εκφράστηκε ξεκάθαρα στο Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, στη συνάντησή τους, την Πέμπτη.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη έκκλησή μας στην Τουρκία να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ακόμη, μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση που δημιουργείται για τους πολίτες και η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται» πρόεσθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τη Φινλανδία και η Νορβηγία αντιδρά και διακόπτει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία"

Συνελήφθη ο Θανάσης Λάλας

Συνελήφθη ο Θανάσης Λάλας και κρατείται στην Ασφάλεια Αμαρουσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια παρουσίασης έργων τέχνης στο κατάστημα της κ. Λιάνας Βουράκη στο εμπορικό κέντρο Golden Hall δικαστικοί επιμελητές με άδεια του Δικαστηρίου επιχείρησαν να εκτελέσουν εναντίον του Λάλα αμετάκλητη δικαστική απόφαση για απαίτηση ύψους 187.000 ευρώ.

Κατά την διάρκεια της αναγκαστικής εκτελέσεως ο Λάλας αρνήθηκε να υποστεί την σωματική έρευνα και προσπάθησε να παρεμποδίσει την ενέργεια της αναγκαστικής εκτελέσεως.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες τον οδήγησαν στα πλαίσια αυτόφωρης διαδικασίας στην Ασφάλεια Αμαρουσίου, όπου και καταμηνύθηκε από τους δικαστικούς επιμελητές για τα αδικήματα της απείθειας, της αντίστασης και της παρεμπόδισης αναγκαστικής εκτέλεσης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο Θανάσης Λάλας"

Μακρόν: Η επίθεση στη Συρία ενέχει τον κίνδυνο ενίσχυσης του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία "ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του".

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν".

"Αυτός ο κίνδυνος που υπάρχει για να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία", δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Το Παρίσι κάλεσε επίσης σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία.

Η Τουρκία διεξάγει από χθες, Τετάρτη, επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των χωρών της Δύσης στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σϋμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν την Πέμπτη οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Κούρδων, από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Η επίθεση στη Συρία ενέχει τον κίνδυνο ενίσχυσης του Ισλαμικού Κράτους"

Ξεκάθαρος ο Δένδιας για την τουρκική εισβολή! «Κάνει μεγάλο λάθος»

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης, 09.10.2019, στην ΕΡΤ1. Τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.

Κατηγορηματικός ο Δένδιας

«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Αρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση «ανοίγει ένα μέτωπο» το οποίο δεν την ωφελεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας εξηγώντας ότι «η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «καλά είπε ο κ. Γιούνκερ» αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο» συμπλήρωσε. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκάθαρος ο Δένδιας για την τουρκική εισβολή! «Κάνει μεγάλο λάθος»"

Παυλόπουλος σε Στόλντενμπεργκ: Παράνομη, αυθαίρετη και επικίνδυνη η ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας

Για απολύτως αυθαίρετες, αντίθετες προς κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και εξαιρετικά επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Συρίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ στο προεδρικό μέγαρο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ προσλαμβάνει σήμερα ιδιαίτερες διαστάσεις, όσον αφορά στην διασφάλιση της ειρήνης καθώς και στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας, μέσω της πλήρους εφαρμογής του συνόλου του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε εκείνου που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισήμανε ότι έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά, κατά γενική ομολογία, πως αποτελεί υπόδειγμα συνεπούς και αποτελεσματικού συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως προς όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της και πρόσθεσε ότι «γι' αυτό αξίζει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, πρώτον, ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να συμπαρασταθεί εμπράκτως στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Και δεύτερον, να υπερασπισθεί εμπράκτως την Ελλάδα έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να προσβάλει τα σύνορά της, την επικράτειά της και την κυριαρχία της, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για σύνορα και επικράτεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. «Και όταν λέω έναντι οιουδήποτε, το εννοώ στο ακέραιο, δοθέντος ότι αφορά ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ. Διότι οφείλουμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ, όχι μόνο κατά το γράμμα τους, αλλά κατ' εξοχήν μάλιστα, κατά το πνεύμα τους, το οποίο αναδεικνύεται από την ίδια την αποστολή της συμμαχίας. Και το πνεύμα αυτό δεν ανέχεται κατ' ουδένα τρόπο, οιασδήποτε μορφής προσβολή των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας μέλους του ΝΑΤΟ, απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται. Υπό διαφορετική εκδοχή αποδυναμώνεται, και δη επικίνδυνα, το ίδιο το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον κ. Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για τον άψογο τρόπο άσκησης των καθηκόντων του καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του, με στόχο την ευόδωση της αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του, η οποία, όπως είπε, «ευχόμαστε ολοψύχως να μακροημερεύσει».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την συνάντηση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που χαίρει εκτίμησης από όλους. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα συνεισφέρει σε θέματα συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και σε επιχειρήσεις χερσαίες και θαλάσσιες. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί και εφαρμόζει την σχετική κατευθυντήρια γραμμή, που αφορά την επένδυση του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες από κάθε κράτος-μέλος της συμμαχίας, και υπογράμμισε την ανάγκη να επενδύουν τα μέλη του ΝΑΤΟ στην άμυνα και την ασφάλεια, ιδιαίτερα μέσα σε έναν κόσμο απρόβλεπτο, όπως είναι ο σημερινός.

«Είμαστε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμαχία, ένας μεγάλος παγκόσμιος οργανισμός με μεγάλη ιστορία, ακριβώς επειδή καταφέραμε να μείνουμε ενωμένοι σε έναν κόσμο που αλλάζει, καθώς προσαρμοζόμαστε και αλλάζουμε και εμείς» επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί ορθώνουμε το ανάστημά μας, και παραμένουμε ενωμένοι παρά τις διαφορές που μας χωρίζουν. Είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλο» είπε και πρόσθεσε ότι «πρεσβεύουμε και συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προαγωγή αυτών των αρχών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος σε Στόλντενμπεργκ: Παράνομη, αυθαίρετη και επικίνδυνη η ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας"

Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπογράψαμε δήλωση πρόθεσης για γαλλικές φρεγάτες

Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη Γαλλία, κατά την οποία ο ΥΠΕΘΑ είχε συνομιλίες με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ για μια σειρά ζητημάτων διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, θέματα εξοπλισμών, καθώς και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την ελληνική πλευρά εκδηλώθηκε πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την επίλυση εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό. 

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος συζητήθηκαν ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. «Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».
«Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως», σημείωσε και αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έξι μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, τονίζοντας πως «διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός».
«Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, τονίστηκε η ανάγκη παρουσίας γαλλικών και ιταλικών πλοίων κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.
«Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Παναγιωτόπουλος: Υπογράψαμε δήλωση πρόθεσης για γαλλικές φρεγάτες"

Eni: Δεν θα κάνουμε γεωτρήσεις, αν βγουν πολεμικά πλοία

Η Eni δεν ανησυχεί για την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία και θα προσπαθήσει να μείνει μακριά από την όποια διαμάχη. Αυτό σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

«Δεν ανησυχώ. Εάν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν θα προχωρήσω στη γεώτρηση. Σίγουρα δεν θέλω να προκαλέσω πόλεμο για τις γεωτρήσεις» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για το ερευνητικό τεμάχιο 7 με την ENI, κάνοντας λόγο για αναμφίβολη ψήφο εμπιστοσύνης στην ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εν μέσω των συνεχιζόμενων παράνομων και επιθετικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα του νησιού.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως η εξερεύνηση/εκμετάλλευση του τεμαχίου 7, που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ , είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Στο παρελθόν η Ιταλία είχε εκφράσει ανησυχία για την ένταση στην περιοχή, υπογραμμίζοντας πως ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στάση της Ε.Ε. που θεωρεί παράνομες τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Eni: Δεν θα κάνουμε γεωτρήσεις, αν βγουν πολεμικά πλοία"

Έπιασαν την τσιγγάνικη συμμορία που σήκωνε χρηματοκιβώτια με γρήγορα αυτοκίνητα!

Η Αστυνομία εξάρθρωσε την πολυμελή εγκληματική οργάνωση, η οποία το τελευταίο δίμηνο έκανε ληστείες και διαρρήξεις σε επιχειρήσεις και σπίτια, δείχνοντας προτίμηση σε χρηματοκιβώτια, ενώ χρησιμοποιούσε γρήγορα αυτοκίνητα για να αποφεύγει τυχόν αστυνομικούς ελέγχους.

Ως μέλη της συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες, μεταξύ αυτών επτά άνδρες και μία γυναίκα, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλα δύο φερόμενα ως μέλη της που αναζητούνται. Από την αστυνομική έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε η εμπλοκή τους σε μία ληστεία στη Λάρισα και 21 διαρρήξεις (εκ των οποίων δύο σε απόπειρα), που τελέστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα και Καβάλα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αντώνης Τζιτζής, οι δράστες είναι Ρομά, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις, και κάποιοι συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους. Η «λεία» τους φέρεται να περιλαμβάνει το χρηματικό ποσό των 295.000 ευρώ (από το οποίο το μεγαλύτερο μέρος εντοπίστηκε) και τιμαλφή, η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 16.500 ευρώ.

Όπως τονίστηκε, το εντυπωσιακότερο «χτύπημα» της εγκληματικής οργάνωσης έγινε στη Λάρισα, όπου μέλη της λήστεψαν πρατήριο υγρών καυσίμων, «σηκώνοντας» χρηματοκιβώτιο που περιείχε 250.000 ευρώ.Μάλιστα, οι δράστες κλείδωσαν υπάλληλο της επιχείρησης σε αποθήκη όπου και τον εγκατέλειψαν. Οι δράστες ωστόσο αναγκάστηκαν λίγο πιο μακριά από το σημείο της ληστείας να εγκαταλείψουν το όχημά με το χρηματοκιβώτιο λόγω της κινητοποίησης της αστυνομίας.
Χρησιμοποιώντας άλλα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, τα οποία και εντοπίστηκαν από αστυνομικούς, φαίνεται ότι «άνοιξαν» τέσσερις επιχειρήσεις, απ’ όπου άρπαξαν χρηματοκιβώτια ή ταμειακές μηχανές, ενώ στο ενεργητικό τους έχουν και 19 διαρρήξεις σε σπίτια.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα ήταν μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης, προκειμένου οι δράστες να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, αποφεύγοντας αστυνομικούς ελέγχους, ενώ συνήθως τοποθετούσαν κλεμμένες ή παραποιημένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Με την εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης που τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπιασαν την τσιγγάνικη συμμορία που σήκωνε χρηματοκιβώτια με γρήγορα αυτοκίνητα!"

Κύπρος: Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη για την απόφαση του ΣΑ για Βαρώσια

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία καλεί την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για υλοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789, που αφορούν ακριβώς την αποκατάσταση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή κατοίκους», δήλωσε προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει η Φινλανδική Προεδρία της Ε.Ε., και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι, σύμφωνα με το philenews.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία φαίνεται να θέτει προσκόμματα ακόμη και για τον χώρο διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θέλω να σχολιάσω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση σε οποιαδήποτε χώρα, πρωτεύουσα ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε και αν ήθελε ο ΓΓ να συγκαλέσει. Εμείς δεν εγείραμε ούτε ενστάσεις ως προς την ημερομηνία ούτε ενστάσεις ως προς την τοποθεσία, δηλαδή τον χώρο όπου θα λάβει χώρα η τριμερής διάσκεψη, ούτε και ως προς τα όσα έχουμε συμφωνήσει στις 9 Αυγούστου».

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι επιδιώξεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «εκείνα τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Ιουνίου και επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύρραξη της Τουρκίας στη Συρία, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, της Ε.Ε., και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάρη της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη για την απόφαση του ΣΑ για Βαρώσια"

Ο δήμος Χαϊδαρίου αντιδρά στην «γκετοποίηση του κέντρου φιλοξενίας» στον Σκαραμαγκά

Αντίθετος στην περαιτέρω διόγκωση του Κέντρου Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά με τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δηλώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Η μεταφορά άλλων 50 προσφύγων στο εν λόγω Κέντρο ανεβάζει τον συνολικό πληθυσμό φιλοξενούμενων στους 2.500, αριθμός που ξεπερνάει την πραγματική δυναμικότητα του χώρου, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δήμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά μικρά παιδιά, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρει, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαθέτει όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον Σκαραμαγκά, αποσπώντας την από τα καθήκοντα της ασφάλειας στην πόλη. Οι διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν τις συνοικίες του Σκαραμαγκά και του Δαφνίου υφίστανται μεγαλύτερο φόρτο, ενώ επιβαρημένη είναι και η λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου.

Ορθότερη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμος δηλώνει ότι είναι η διαμονή των προσφύγων σε διαμερίσματα ή τουριστικά καταλύματα και όχι «η συνέχιση της γκετοποίησης των προσφύγων σε "κέντρα φιλοξενίας", όπου δεν πληρούνται οι βασικοί όροι για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών».

Συν τοις άλλοις, σημειώνει ότι η έκταση όπου λειτουργεί το Κέντρο ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο Χαϊδαρίου και ότι θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια. Ζητεί, μάλιστα, να λάβει άμεσα επίσημη νομική μορφή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η έκταση θα παραχωρηθεί στον δήμο μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του Κέντρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο δήμος Χαϊδαρίου αντιδρά στην «γκετοποίηση του κέντρου φιλοξενίας» στον Σκαραμαγκά"

Ερντογάν σε Ε.Ε.: Αν καταδικάσετε την επιχείρηση στη Συρία, θα σας «πνίξω» στους πρόσφυγες!

Νέες απειλές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρώπης. Απειλεί να ανοίξει ξανά τις «πύλες της κολάσεως» για το προσφυγικό! «Θα σας στείλω 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Απαιτεί (!) να μη χαρακτηριστεί εισβολή η επιχείρηση στη Συρία! Κομισιόν: Αν θέλεις ένταξη, συμμορφώσου με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική! Μετά την ανακοίνωση κατά Ελλάδας και Κύπρου, έβρισε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου! "Είναι δολοφόνος", είπε.

Για τον Ερντογάν, η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν 24 ώρες στη βορειοανατολική Συρία, δεν είναι εισβολή. Κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση τολμήσει (!) να τη χαρακτηρίσει έτσι, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του.

Με όπλο, ξανά, το προσφυγικό, ο Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ε.Ε. πως θα «πνίξει» την Ευρώπη με πρόσφυγες από τη Συρία. Εκμεταλλευόμενος το «όπλο» που του έχει δώσει η ίδια η Ευρώπη, ο Ερντογάν απείλησε, για πολλοστή φορά, να ανοίξει τα σύνορα.

«Αν η Ε.Ε. επιχειρήσει να περιγράψει την επιχείρησή μας (στη βορειοανατολική Συρία) ως εισβολή, η δουλειά μας θα είναι εύκολη, θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες σε εσάς», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του. Και μόλις εκτόξευσε τη νέα απειλή, καταχειροκροτήθηκε!

Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν τιμά τη συμφωνία του ’16 για το προσφυγικό, λέγοντας πως «δεν έχουν πληρώσει τα 3 δισ. που έχουν υποσχεθεί αλλά η Τουρκία έχει ξοδέψει 40 δισ., χωρίς να έχει πάρει τίποτα πίσω από την Ευρώπη«!

Το νέο νταηλίκι Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πως «αν το σχέδιό της είναι να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας», να μην περιμένει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση«.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ε.Ε. και για έναν ακόμη λόγο: την κατηγόρησε πως δεν ήταν ποτέ ειλικρινής με την Τουρκία και καθυστερεί την έντασή της από το 1963!

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, από την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει 109 «τρομοκράτες».

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας (!), καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

Κατά τον «σουλτάνο», η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους. Δεν θα δεχτεί, είπε, να πληγούν άμαχοι (σ.σ. σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο έχουν ήδη σκοτωθεί οκτώ).

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχνουν απλώς λέξεις», είπε επίσης ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας. «Ποιός έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Δολοφόνος ο Σίσι!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν η μοναδική που έβαλε στο στόχαστρό του ο Ερντογάν. Λίγες ώρες μετά την άνευ προηγουμένου ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά Ελλάδας και Κύπρου, με αφορμή την τριμερή που έγινε το Κάιρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε με απίστευτους χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι!

Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε δολοφόνο τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον κατηγόρησε ακόμη και για το θάνατο του πρώην προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι!

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «δολοφόνο» τον πρόεδρο της Αιγύπτου, λέγοντας πως όχι μόνο «σκότωσε» τη δημοκρατία στη χώρα του, αλλά έριξε και πιθανόν δολοφόνησε τον Μόρσι μέσα στο δικαστήριο!

Κομισιόν: Αν θέλετε ένταξη, πρέπει να συμμορφωθείτε!

Την ώρα που ο Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα στους βουλευτές του κόμματός του, απειλούσε θεούς και δαίμονες, στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν του έστελνε ακόμη ένα μήνυμα: αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να ακολουθεί την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική!

«Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (…) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει«, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν σε Ε.Ε.: Αν καταδικάσετε την επιχείρηση στη Συρία, θα σας «πνίξω» στους πρόσφυγες!"

Υπ. Εργασίας: Εκ νέου υπηρεσίες ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ

Από τις 9 Οκτωβρίου οι πολίτες έχουν και πάλι τη δυνατότητα να εκδίδουν και να μεταβάλλουν τα στοιχεία ΑΜΚΑ μέσω των ΚΕΠ, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας νέα, αναλυτική εγκύκλιος με σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες αλλά και αναλυτικό πίνακα ανά κατηγορία δικαιούχου, διασφαλίζοντας τα ΚΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής.

Λήγει έτσι η αποχή διαρκείας των εργαζομένων στα ΚΕΠ από τα καθήκοντα έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει την 21 Ιουνίου λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου και εγκυκλίων, που άφηνε εκτεθειμένους τους υπάλληλους ΚΕΠ και δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις σαφείς και αναλυτικές οδηγίες της εγκυκλίου καλύπτεται ένα σημαντικό κενό το οποίο εκκρεμούσε επί δέκα χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα ΚΕΠ να μπορούν ξανά να παρέχουν υπηρεσίες σχετικά με την έκδοση και τη μεταβολή στοιχείων ΑΜΚΑ, ανταποκρινόμενα στο ρόλο τους να εξυπηρετούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες τον πολίτη εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττές διαδικασίες.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως «προχωρήσαμε αποφασιστικά στη ρύθμιση σαφούς και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση του ΑΜΚΑ, του ισόβιου αριθμού εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας».

«Μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα άναρχο περιβάλλον που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση -με μία βλαπτική εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής- που άφηνε εκτεθειμένους τους υπαλλήλους των ΚΕΠ με την άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους. Εμείς καταργήσαμε αυτή την επικίνδυνη εγκύκλιο και, ακολούθως, προχωρήσαμε τάχιστα στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου δίνονται σαφείς, διάφανες και νόμιμες οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για την έκδοση του ΑΜΚΑ. Δώσαμε τα απαραίτητα εφόδια στους λειτουργούς του κράτους να παρέχουν αξιόπιστες, διάφανες και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εργασίας: Εκ νέου υπηρεσίες ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ"

Μικρή σε κόσμο, μεγάλη σε παλμό η συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής από σωματεία, φορείς και μαθητές

Με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό» και «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή», σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική, προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης σε αποκλεισμό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, μαθητές από το 3ο Λύκειο Άνω Λιοσίων, το 2ο Γυμνάσιο, το 4ο και το 2ο Λύκειο Φυλής, γονείς και μαθητές από το 10ο Δημοτικό σχολείο καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αθήνας.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι η ώρα της αντίδρασης και του συντονισμού του αγώνα, καθώς προγραμματίζεται η παραμονή της χωματερής στην περιοχή, τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Φυλής, η Ζωή Μανιά τόνισε πως οι μαθητές κινητοποιήθηκαν, «ενάντια σε αυτούς που με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες προσπάθησαν να σταματήσουν τον αγώνα μας, λέγοντάς μας ότι οι καταλήψεις δεν έχουν νόημα, ότι οι αγώνες μας δεν έχουν αποτέλεσμα, ότι είμαστε πολύ μικροί για να παλέψουμε για αυτά τα προβλήματα».

ΧΥΤΑ Φυλής, συγκέντρωση

ΧΥΤΑ Φυλής, συγκέντρωση

ΧΥΤΑ Φυλής, συγκέντρωση

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικρή σε κόσμο, μεγάλη σε παλμό η συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής από σωματεία, φορείς και μαθητές"

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Αν θέλει ένταξη, πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική μας πολιτική

Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ απαιτεί την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην βόρεια Συρία.

"Για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται από όλες τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (...) σε αυτό το πλαίσιο, αν η Τουρκία βλέπει σοβαρά τις φιλοδοξίες της (για ένταξη στην ΕΕ), αυτό είναι το μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει", δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Αν θέλει ένταξη, πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική μας πολιτική"

Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (το οποίο έχει την ονομασία «Ηρακλής»), το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει, όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Εάν ένα κράτος-μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.
Η επίτροπος Μαργκρέτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο που εγκρίναμε σήμερα είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη-μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους, χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός».
Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.
Από την αξιολόγηση της Επιτροπής προέκυψε ότι οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται έναντι αμοιβής με όρους της αγοράς ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται, δηλ. όπως θα ήταν αποδεκτό για έναν ιδιώτη επιχειρηματία υπό τους όρους της αγοράς.
Αυτό εξασφαλίζεται ιδίως με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:
Πρώτον, ο κίνδυνος για το κράτος θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης των τίτλων που πωλεί ο φορέας τιτλοποίησης. Ένας εγκεκριμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα καθορίζει τη διαβάθμιση του τμήματος ανώτερης εξασφάλισης.
Δεύτερον, η κρατική εγγύηση για το τμήμα ανώτερης εξασφάλισης θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά, προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.
Τρίτον, η αμοιβή του Δημοσίου για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει θα είναι σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Το τέλος εγγύησης θα βασίζεται σε δείκτη αναφοράς της αγοράς και θα αντιστοιχεί στο επίπεδο και στη διάρκεια του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο όταν χορηγεί την εγγύηση. Τούτο σημαίνει ότι το καταβαλλόμενο τέλος εγγύησης αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τη διάρκεια του ανοίγματος του κράτους. Η εν λόγω διάρθρωση των τελών καθώς και ο διορισμός εξωτερικού διαχειριστή αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πιθανότητας ανάκτησής τους.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης, κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ρέγκλινγκ: Να προχωρήσει το συντομότερο το σχέδιο «Ηρακλής»

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι παρ' όλο που υπάρχει μια μείωση που αποτελεί πρόοδο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ υψηλό. Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι καλό που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή τους, ενώ γνωστοποίησε ότι το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών,Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντησή τους αργότερα σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν και πάλι το ρόλο που παίζουν σε κάθε υγιή οικονομία, παρέχοντας δάνεια», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το σχέδιο «Ηρακλής»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο θα συμβάλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, «η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο-ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.
Προσφέρει έναν καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στον φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενέκρινε το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια η Κομισιόν"

Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος γιατί έγραψε κατά του πολέμου στη Συρία

Ο υπεύθυνος του site μιας αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας (υπάρχουν ακόμα κάποιες) συνελήφθη σήμερα από την αστυνομία. «Ο υπεύθυνος του site μας Χακάν Ντεμίρ τέθηκε υπό κράτηση αφού συνελήφθη στο σπίτι του νωρίτερα σήμερα», ανέφερε η εφημερίδα Birgun σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πιστεύουμε πως η σύλληψή του συνδέεται με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο site μας».

Η Birgun δεν διευκρίνισε ποια άρθρα της ενδέχεται να προκάλεσαν την αντίδραση των τουρκικών αρχών, όμως η εφημερίδα δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις την Τετάρτη αφού δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία, κάτι που διαψεύδει η Άγκυρα. Η Birgun είναι μία μικρή, αριστερή εφημερίδα της αντιπολίτευσης η οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των αρχών της Τουρκίας.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου αυτού πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον 78 χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι φέρονται να διέσπειραν «προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

«Έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον 78 ατόμων που διέσπειραν τρομοκρατική προπαγάνδα», επεσήμανε η τουρκική αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια της προηγούμενης επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία οι αρχές είχαν συλλάβει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους τους οποίους κατηγορούσαν ότι διέσπειραν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη Τούρκος δημοσιογράφος γιατί έγραψε κατά του πολέμου στη Συρία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news