facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Το υπουργείο Εργασίας για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

Για εγκύκλιο-"φάντασμα" που αφορά τις συντάξεις χηρείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ένα ακόμη "αποκαλυπτικό κύμα" ρεπορτάζ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης επικαλείται ανύπαρκτη εγκύκλιο του υπουργείου για τις συντάξεις χηρείας, με αποκλειστικό σκοπό να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και δυσαρέσκειας».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, «από τον Μάιο, το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 προβλέπει ακριβώς τι ισχύει για τις συντάξεις αυτές:

  • Οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται. Με τους ίδιους όρους θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν, μέχρι την 12/05/2016. Ούτε καταργούνται ούτε περικόπτονται.
  •  Η σύνταξη του θανόντος καταμερίζεται στον επιζώντα σύζυγο και στα ορφανά παιδιά, ως εξής: Το 50% της σύνταξης σε αυτόν, από 25% σε κάθε παιδί. Όλης της σύνταξης, της εθνικής συμπεριλαμβανομένης, παρά τα αντίθετα υποβολιμαία ψεύδη.
  • Η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά, χωρίς διακοπή, μέχρι την ενηλικίωση των τελευταίων ή μέχρι το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.
  •  Χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας, καταβάλλεται και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%.
  • Δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη, η οποία επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο για δύο χρόνια.
  •  Νεότεροι δικαιούχοι, κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη και μετά έχουν και αυτοί επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας».

  • «Για όλα τα παραπάνω, επίκειται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, της πραγματικής, όχι της εγκυκλίου-"φάντασμα", επί της οποίας στήθηκε το νέο σκηνικό μαύρης προπαγάνδας», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida
    Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Εργασίας για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας "

    Ο Κοτζιάς εγκαλεί την Κομισιόν για την αναφορά στο Τσάμικο

    Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνησης Γιοχάνες Χαν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον εγκαλεί για τις δηλώσεις του περί διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το Τσάμικο. Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει, και πως η εν εξελίξει διαδικασία βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων υπονομεύεται με αυτές τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν.

    Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους της Ένωσης.

    Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει δεδομένου ότι αυτή η εν εξελίξει διαδικασία αποσκοπεί στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων -έναν στόχο που φαινομενικά μοιράζεται πλήρως και η Επιτροπή- προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντί να τον υποστηρίξει, η Επιτροπή δημιουργεί εμπόδια στην περαιτέρω υλοποίησή του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά σαφές πως για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ποτέ «τσαμικό ζήτημα» και σημειώνει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει "τσαμικό ζήτημα". Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο θέμα για την ελληνική αλβανική ατζέντα».

    Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης». Η στάση αυτή «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της».

    Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς προειδοποιεί πως «εάν η Επιτροπή υιοθετούσε τα εθνικιστικά επιχειρήματα εκείνων που επιμένουν στην επαναφορά ενός ανύπαρκτου ζητήματος, αυτό θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία θα αποτελούσε καύσιμο αλυτρωτισμού και θα επανέφερε σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης στο προσκήνιο θέματα που έχουν αμετάκλητα επιλυθεί αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τον επίτροπο Χαν, αλλά και την Επιτροπή συνολικά να επανέλθουν με διορθωτικά βήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσθέτει, να μην υπάρξει «οποιαδήποτε παρόμοια παραπλανητική αναφορά στην έκθεση προόδου για την Αλβανία», καθώς αυτό θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας».

    Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς καλεί την Αλβανία να φανεί αντάξια του καθεστώτος μιας υποψήφιας για ένταξη χώρας: «Η Αλβανία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, η σταθερή, ολοκληρωμένη και περιεκτική εφαρμογή και των πέντε βασικών προτεραιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη συνολική θεσμική μεταμόρφωση της χώρας και την καλύτερη ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο της Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης».

    tovima
    Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κοτζιάς εγκαλεί την Κομισιόν για την αναφορά στο Τσάμικο"

    Στόχος της κυβέρνησης στις 7 Δεκεμβρίου να κλείσει η 2η αξιολογηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος

    Ορόσημο αποτελεί για την κυβέρνηση η ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου, όταν και θα συνέλθει το τελευταίο Eurogroup του έτους.
    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί, και να υπάρξουν και αποφάσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, μετά από τις διήμερες επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Κατά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους. Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει μια «νομικίστικη» ερμηνεία για τη συμφωνία της 25ης Μαΐου. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το χρέος από το ΔΝΤ, είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση, άποψη με την οποία διαφωνεί και η ελληνική πλευρά.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.
    Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι επιλογές της, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι κατά σειρά προτίμησης:

    • Να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
    • Να μην μετάσχει το ΔΝΤ
    • Να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος, και αυτό είναι το χειρότερο.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό. Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

    Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου, στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εργασιακών που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση. «Απαντώντας», δε, στην άποψη του Πολ Τόμσεν ότι είναι υψηλές οι συντάξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ότι εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις, οι δαπάνες αυτές είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οπότε, το θέμα είναι παραπλανητικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθεί στη γενικότερη συζήτηση για το χρέος και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι δαπάνες.Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δειχθεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα- μείωσή τους από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ ή ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ αμέσως μετά το 2018 και από το 2019, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από εκεί και πέρα- είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου.

    Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

    Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Παράλληλα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104%- 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.
    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

    Στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντήσεις- εκτός από αυτή με την κ. Λαγκάρντ- με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τον υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Γουέλι Αντεγιέμο, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Επίσης, συναντήθηκε με στελέχη του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, ενώ παραβρέθηκε και σε μια συνάντηση που οργάνωσε η JP Morgan με τη συμμετοχή 50 με 60 επενδυτών.

    huffingtonpost
    Διαβάστε Περισσότερα » "Στόχος της κυβέρνησης στις 7 Δεκεμβρίου να κλείσει η 2η αξιολογηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος"

    Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα

    Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχαν χθες στην έδρα του Ταμείου. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέστησε δε σαφές ότι οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα.
    Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Έθεσαν δε ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.
    Οι ίδιοι κύκλοι εκτίμησαν ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα αποδίδει θετικά αποτελέσματα», και στις 17 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 του μήνα.
    «Η καθυστέρηση είναι το χειρότερο»
    Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ
    Για να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι «συμπαγές» και το χρέος βιώσιμο, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ
    Για το εάν το ΔΝΤ διαφοροποιείται από τη Γερμανία στο ζήτημα του χρέους, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, ότι «εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς απομείωση του χρέους, κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών».
    Το στέλεχος επικαλέστηκε αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ονομάσει το «μη εφικτό τρίγωνο» του Σόιμπλε, ο οποίος θέλει την επιτυχία του προγράμματος με το ΔΝΤ να μετέχει χρηματοδοτικά και τη Γερμανία να μην δίνει τίποτα για το χρέος. «Αυτό είναι μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.
    Όπως επεσήμανε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια «νομικίστικη ερμηνεία» της συμφωνίας του Μαΐου. «Λέει ότι η συμφωνία του Μαΐου αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA αν δεν ανακοινώσεις τι θα κάνεις τώρα για το 2018», τόνισε. Διευκρίνισε ότι μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. «Η δικιά μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», είπε πηγή του ΥΠΟΙΚ.
    Για τα πιθανά σενάρια για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το ίδιο στέλεχος είπε τα εξής: «Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή, το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πω ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, θα πεις ωραία και εγώ θα αποφασίσω αν θα επενδύσω το καλοκαίρι. Αν γίνει λύση τον Δεκέμβρη, θα αποφασίσεις τον Δεκέμβρη. Άρα η καθυστέρηση είναι το χειρότερο», είπε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
    Συγκρατημένος ο Σόιμπλε
    Στην ενημέρωση των θεσμών στο Eurogroup παρέπεμψε ο Β. Σόιμπλε
    Στην ενημέρωση των θεσμών στο Eurogroup παρέπεμψε ο Β. Σόιμπλε
    Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση που θα μας κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup». Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και τις αξιολογήσεις τους. «Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση πάντα να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε πολύ κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους».
    Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, την οποία χαρακτήρισε «ξεκάθαρη» και υπογράμμισε σε αυστηρό ύφος ότι θα εφαρμοστεί αφού προηγουμένως η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
    dw
    Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν εύκολα "

    Eκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας

    Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών που αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

    Όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104% - 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

    Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

    zougla
    Διαβάστε Περισσότερα » "Eκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας"

    ΔΝΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά

    Το ΔΝΤ διέψευσε την είδηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς.

    Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, με ανακοίνωσή του, απέρριψε το δημοσίευμα.

    Συγκεκριμένα δήλωσε:

    Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα. Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας "σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες". Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό (σε όλες τις ενημερώσεις τύπου του κ. Τόμσεν) είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι "αριθμοί θα βγαίνουν", όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έγινε συνάντηση των μελών του λεγόμενου Washington Group για το χρέος, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ. Πραγματοποιήθηκαν μόνο διμερείς επαφές, καθώς οι διαφωνίες των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων με το Ταμείο είναι αυτή τη στιγμή αγεφύρωτες.

    zougla
    Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά"

    Λέσβος: Ντροπή και οργή γονιών για το λουκέτο που μπήκε σε σχολείο για να μην πάνε προσφυγόπουλα

    Σάλο έχει προκαλέσει η ακραία αντίδραση γονιών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λέσβου, να βάλουν λουκέτο στην εξώπορτα του κτιρίου, αντιδρώντας στη δημιουργία ειδικού τμήματος για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

    Τα οκτώ παιδιά προσφύγων τα οποία επρόκειτο να ενταχθούν στο 8ο Δημοτικό είναι από οικογένειες που φιλοξενούνται στην δομή των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ. Πρόκειται για οικογένειες που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλά παιδιά έχουν χάσει κάποιο γονιό τους ή και αδέρφια τους στις εμπόλεμες ζώνες από τις οποίες προέρχονται.

    Οταν λοιπόν το πρωί της περασμένης Παρασκευής υπήρξε ενημέρωση ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει αυτό το ειδικό τμήμα για τα προσφυγόπουλα, γονείς μαθητών το μεσημέρι, σε αντίδραση κλείδωσαν με λουκέτα το σχολείο, ενώ υπάρχει κάλεσμα για κατάληψη του σχολείου τη Δευτέρα το πρωί.

    Το αξιοσημείωτο δε της υπόθεσης είναι πως αντιδράσεις για προσφυγόπουλα υπήρξαν και από οικογένειες μεταναστών που έχουν ήδη τα παιδιά τους στο σχολείο!

    «Ντρεπόμαστε για την κατάσταση»

    Ωστόσο, παρά την ακραία αντίδραση των γονιών εκείνων που έβαλαν λουκέτο στο σχολείο, υπάρχουν και πιο ψύχραιμιες φωνές που αντιτίθενται στην πράξη αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Το μόνο που ζητούν είναι ενημέρωση για το θέμα και εγγυήσεις πως δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου.

    Ψυχραιμότεροι γονείς δηλώνουν πως ντρέπονται για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολειό και αποδίδουν σε σκοπιμότητες την υποκίνηση της όλης ιστορίας. Τονίζουν μάλιστα πως τη Δευτέρα αν εμποδιστούν τα παιδιά τους να μπουν στο σχολείο θα απευθυνθούν στις αρχές και δε θα ανεχθούν καμία συμπεριφορά, που προσβάλει τους ίδιους και τα παιδιά τους.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο Νίκος Καραμάνος, του οποίου το παιδί φοιτά στο 8ο Δημοτικό είπε: «Το παιδί μου στο μάθημα των θρησκευτικών διδάχτηκε το “Αγαπάτε Αλλήλους” και ως καλοί χριστιανοί οφείλουμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Αναρωτιέμαι τι θα πουν στα παιδιά τους όλοι αυτοί που έκλεισαν το σχολείο; Τι μάθημα θα τους δώσουν τη Δευτέρα; Αισθάνομαι ντροπή και απογοήτευση διότι κάποιοι στη γειτονιά μας ξεχνούν πως είναι και οι ίδιοι με παππούδες πρόσφυγες. Ζω σε μία χώρα που το δικαίωμα στη μάθηση είναι ιερό και για όλους. Τη Δευτέρα αν το παιδί μου δεν πάει σχολείο θα χάσω το μεροκάματό μου. Για όλα αυτά θα απευθυνθώ στις αρχές και ας αναλάβουν ευθύνες όσοι έχουν».

    Ακόμα και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων δηλώνει πως τα σχολεία θα πρέπει να είναι ανοικτά για τα παιδιά των προσφύγων, τη στιγμή μάλιστα που και στο συγκεκριμένο σχολείο χρόνια τώρα πάνω από το 30% των παιδιών είναι από οικογένειες μεταναστών. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ είπε: «Κανείς από εμάς δεν διαφωνεί να έρθουν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο μας. Για πολλά χρόνια φοιτούν εδώ δεκάδες παιδιά μεταναστών και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτό που ζητήσαμε είναι να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς θα γίνει και να ξέρουμε πως όλα τα παιδιά θα είναι με τα χαρτιά τους και εμβολιασμένα. Δε σας κρύβω πως έχω στενοχωρηθεί με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και θέλω να γίνει άμεσα ενημέρωση από τους αρμόδιους προς τους γονείς για να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία. Γνωρίζω καλά πως είναι παιδιά που έρχονται από πόλεμο και έχουν στερηθεί πάρα πολλά. Ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή σαν όλα τα παιδιά. Η ανησυχία των γονιών του σχολείου είναι εύλογη ως ένα βαθμό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να κινηθούν γρήγορα και κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση».

    ΕΡΑ Αιγαίου
    iefimerida
    Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Ντροπή και οργή γονιών για το λουκέτο που μπήκε σε σχολείο για να μην πάνε προσφυγόπουλα "

    Κάτοικοι Ωραιοκάστρου: Κάνενα προσφυγόπουλο σε ελληνικό σχολείο - Έπαρση σημαίας στο 1ο Δημοτικό

    Συνέλευση έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής κάτοικοι του δήμου Ωραιοκάστρου.

    Έπειτα από ομιλίες, οι κάτοικοι αποφάσισαν για τα μέλη που θα συστήσουν τον σύλλογο που θα τους εκπροσωπεί αναφορικά με το ζήτημα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και έκαναν έπαρση της σημαίας.

    Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα προσφυγόπουλο να ενταχθεί στα σχολεία του Δήμου, καθώς όπως λένε τα δικά τους τα παιδιά αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, όπως το ότι κάνουν μάθημα σε λυόμενα.

    Σε περίπτωση, μάλιστα, που παιδιά προσφύγων παρακολουθήσουν τελικά μαθήματα στα σχολεία του Ωραιοκάστρου, οι ίδιοι προειδοποιούν με αποχή των δικών τους παιδιών.

    Επιπλέον, υποστηρίζουν την κίνηση γονέων να τοποθετήσουν λουκέτα σε σχολείο της Μυτιλήνης, προκειμένου να δηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους για το θέμα, δηλώνοντας ότι κι εκείνοι θα προχωρήσουν σε ανάλογη πράξη.

    Ακόμη, τονίζουν ότι θα στηρίξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης αν χρειαστεί.

    Δείτε βίντεο




    thestival
    Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτοικοι Ωραιοκάστρου: Κάνενα προσφυγόπουλο σε ελληνικό σχολείο - Έπαρση σημαίας στο 1ο Δημοτικό"

    Κουρουμπλής: Δεν θα ξαναβγεί στο «σφυρί» πρώτη κατοικία

    «Δεν θα ξαναγίνει... Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

    Ο υπουργός μιλώντας στον Real Fm συνέχισε: «Αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που έδωσε και ο Πρωθυπουργός και σε εμένα και προς κάθε κατεύθυνση».

    «Είναι σαφής η θέση του Πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων» επανέλαβε.

    Αναφορικά με τη ρίψη χημικών στην πορεία των συνταξιούχων ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε συγγνώμη λέγοντας: «Ζητώ συγγνώμη, γιατί δυστυχώς χωρίς να υπάρχει εντολή από πάνω, υπάρχει μια λογική καμιά φορά σε κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτά τα περίφημα χημικά».



    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρουμπλής: Δεν θα ξαναβγεί στο «σφυρί» πρώτη κατοικία"

    Εμμένει στη θέση του ο Φίλης:«Την ευθύνη για το μάθημα των Θρησκευτικών την έχει το κράτος»

    «Βεβαίως και επιδιώκουμε διάλογο με την εκκλησία αλλά όμως την ευθύνη για οποιοδήποτε μάθημα στο σχολείο την έχει το κράτος» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εμμένοντας στην άποψή του για το μάθημα των Θρησκευτικών.

    «Αυτό είναι και εκ του Συντάγματος και εκ των νόμων καθορισμένο. Διάλογος ναι αλλά όχι συναπόφαση. Την απόφαση για τα μαθήματα, και τα Θρησκευτικά είναι ένα από αυτά, την παίρνει το κράτος» συνέχισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.



    «Τα ισχύοντα βιβλία Θρησκευτικών τα οποία θα αλλάξουν του χρόνου αφού δοκιμαστούν τα νέα προγράμματα στα σχολεία για τα Θρησκευτικά, συνάντησαν όταν εφαρμόστηκαν την οργισμένη αντίδραση της εκκλησίας. Τώρα η εκκλησία λέει ότι πρέπει αυτά να μείνουν. Αυτό σημαίνει ότι ώριμες αλλαγές όταν γίνονται μπορεί να αντιδρά η εκκλησία γιατί μπορεί να θέλει επισημαίνει το δικό της ρόλο και τη δική της άποψη για τα πράγματα» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

    Διαβάστε Περισσότερα » "Εμμένει στη θέση του ο Φίλης:«Την ευθύνη για το μάθημα των Θρησκευτικών την έχει το κράτος»"

    Αποκαλύψεις για την τραγωδία της Αίγινας -Δεν βρέθηκε DNA του 77χρονου στο πηδάλιο

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση τραγωδίας στην Αίγινα, που στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, καθώς σύμφωνα με την «Real News» δεν βρέθηκε DNA του κατηγορουμένου Θρασύβουλου Λυκουρέζου στο χώρο του ταχύπλοου.

    Το δημοσίευμα αναφέρει πως, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, τα ευρήματα βιολογικού υλικού από τα χειριστήρια δείχνουν πως ο 77χρονος δεν βρισκόταν στο τιμόνι την ώρα της μοιραίας σύγκρουσης. Στο πηδάλιο, στις μανέτες, στο κάθισμα του κυβερνήτη, αλλά και στα κουμπιά στον πίνακα οργάνων βρέθηκε DNA αλλά δεν ταυτίζεται με το δείγμα του κατηγορουμένου.

    Σύμφωνα με την «Real», τα νέα στοιχεία ανατρέπουν την υπόθεση και γεννούν νέα ερωτήματα και για τους χειρισμούς από το λιμενικό.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας είχε δηλώσει πως η κόρη και ο γαμπρός του Λυκουρέζου προσκόμισαν εισιτήρια, που βεβαίωναν πως ταξίδεψαν από Κρήτη για Αθήνα το απόγευμα του δυστυχήματος, όταν και πληροφορήθηκαν το γεγονός. Παράλληλα, ο εγγονός του 77χρονου δεν μπορούσε να οδηγήσει, διότι είναι πολύ μικρός.

    Οι τρεις ακόμη επιβαίνοντες του σκάφους υποστηρίζουν στις καταθέσεις του πως ο 77χρονος ήταν ο κυβερνήτης.

    Τα νέα δεδομένα σχολίασε ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων Αλέξης Κούγιας, ο οποίος δήλωσε: «Με τη βοήθεια της τακτικής ανακρίτριας Πειραιώς κ. Ακτύπη και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κ. Νικολάου προσπαθήσαμε αμέσως μετά την προσωρινή κράτηση του Θρασύβουλου Λυκουρέζου να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το τρομερό έγκλημα της Αίγινας».

    «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας και ήδη έρχονται με επίσημο και διαβλητό τρόπο οι πρώτες απαντήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την υποψία των επιβαινόντων, αλλά και των συγγενών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους ότι το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και το Λιμεναρχείο της Αίγινας προσπάθησαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την αποκάλυψη της αλήθειας, αφού η πρώτη απάντηση από την πρώτη έρευνα – ανάλυση των στοιχείων του DNA στο σκάφος Duente αποκαλύπτει ότι ούτε ο Λυκουρέζος λέει την αλήθεια, ούτε η Λιμενική Αρχή έκανε τίποτα για να την αποκαλύψει. Και το κυριότερο είναι ότι στο σκάφος επέβαιναν άγνωστα πρόσωπα, των οποίων το DNA βρέθηκε και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποκαλυφθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

    iefimerida
    Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις για την τραγωδία της Αίγινας -Δεν βρέθηκε DNA του 77χρονου στο πηδάλιο "

    Το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει το Reuters

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσανατολίζεται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, στο να μην πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, κρατώντας μόνο «ειδικό συμβουλευτικό ρόλο» με περιορισμένες αρμοδιότητες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει κλείσει καθώς το Ταμείο θέτει όρο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά οι διαδικασίες στην ευρωπαϊκή πλευρά βρίσκονται σε «αδιέξοδο».

    Το ενδεχόμενο παραμονής του ΔΝΤ με «ειδικό συμβουλευτικό ρόλο» θα το κρατούσε στο τραπέζι του κουαρτέτου, με συμμετοχή στην αξιολόγηση, αλλά με τυπικά περιορισμένο ρόλο.

    Στο τι θα συνίστατο αυτός ο «ειδικός, συμβουλευτικός ρόλος» δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, και οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο μιλούν για αρμοδιότητα σχεδιασμού συμφωνιών και εγγράφων διαπραγμάτευσης, συντονίζοντας τις δύο πλευρές (Αθήνα και ευρωπαϊκή πλευρά) -παραπάνω δηλαδή από «τεχνικός».

    Αυτό, υποστηρίζει το πρακτορείο, θα έδινε στη μεν διοίκηση του Ταμείου το επιχείρημα πως δεν παραβιάζει το καταστατικό του, στη δε γερμανική κυβέρνηση -η οποία δεν δέχεται μεγάλης έκτασης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- το επιχείρημα, και μάλιστα πριν τις εκλογές, πως το ΔΝΤ παραμένει στο τραπέζι.

    Η μία από τις δύο πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρει πως ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο «θα είναι παραπάνω από συμβουλευτικός, αλλά χωρίς τη σύνδεση με αυστηρούς όρους, όπως την συμμόρφωση και τους ελέγχους "οικονομικής υγείας" ανά τρίμηνο».

    «Με αυτόν τον τρόπο, η Λαγκάρντ θα μπορεί να πάει στο Συμβούλιο του Ταμείου και να πει "ορίστε, δεν παραβιάζω το καταστατικό", και ο Σόιμπλε, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο να πει "ορίστε, το ΔΝΤ είναι στο τραπέζι"» είπε η πηγή.

    tanea
    Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει το Reuters"

    Σταθάκης: Όσο υπάρχει ανάγκη για πλεονάσματα, θα υπάρχουν φόροι και περικοπές δαπανών

    Ξεκάθαρός ότι όσο «πρέπει να υπάρχουν κάποια πλεονάσματα, το βάρος θα συνεχίσει να υφίσταται, είτε με τη μορφή φόρων, είτε μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών» είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την επαφή με την κοινωνία και ότι τα κοινωνικά στρώματα παρά το γεγονός ότι «έχουν εισπράξει απογοητεύσεις συνεχίζουν να πιστεύουν στην προσπάθεια που κάνουμε και να στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε».

    Ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι «πλέον, η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης και αυτό θα αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό στην καθημερινότητα», για να σημειώσει ότι «καθώς θα βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της 4ετίας, η δυναμική θα είναι με το μέρος μας». Παραθέτει, δε, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που δείχνουν ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» είναι εφικτός.

    Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση λέει ότι «όλοι επιθυμούμε να κλείσει γρήγορα» και επισημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, για να τονίσει ότι «στη βάση αυτή θα συζητηθεί το μέγεθος και το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων που απαιτούνται και θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα, μέχρι τα Χριστούγεννα».

    Ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι "σήμερα οφείλουμε, βήμα-βήμα, να αναζωογονήσουμε δοκιμαζόμενους θεσμούς εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σχέσεις εκπροσώπησης ομάδων όπως οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι, που το σημερινό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να εκφράσει". "Προκύπτουν γενικότερα ζητήματα, όπως ο προσδιορισμός του ρόλου της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από θέσεις ευθύνης σε ένα διαμορφωμένο, πλην δυναμικό, πλαίσιο πολιτικών συσχετισμών. Υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα, που ανέκυψαν από την κυβερνητική εμπειρία, ενώ παράλληλα απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση", αναφέρει.

    Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται στο "κενό πολιτικής που διακατέχει" τη ΝΔ και εκτιμά την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να ζητά επανειλημμένα εκλογές ως μια στρατηγική που απαντά σε εσωτερικά προβλήματα του κόμματος και προσπάθεια συντήρησης της ιδέας της "αριστερής παρένθεσης" που "απέτυχε παταγωδώς τον τελευταίο χρόνο". Ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζει τις διαφορές ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε κρίσιμα μέτωπα: "Η ΝΔ, συχνά λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, προτείνει νέα κύματα περικοπών και απολύσεων. Εμείς έχουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ζημιάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό κράτος".

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Σταθάκη, στον Νίκο Λιονάκη, για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Ερ. Το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Τι πρέπει να σηματοδοτήσει για το κόμμα και την κυβέρνηση;

    Απ. Το 1ο Συνέδριο ήταν ιδρυτικό και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα, προχωράμε σε ένα Συνέδριο εμβάθυνσης του εγχειρήματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ήδη στην κυβέρνηση για περίπου 2 χρόνια. Καλούμαστε να συζητήσουμε και να αφομοιώσουμε την πορεία αυτή, ένα κόμμα της Αριστεράς που ανέλαβε καθήκοντα διακυβέρνησης, για να βγάλει τη χώρα από τη βαθύτερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά.

    Προκύπτουν λοιπόν γενικότερα ζητήματα, όπως ο προσδιορισμός του ρόλου της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από θέσεις ευθύνης σε ένα διαμορφωμένο, πλην δυναμικό, πλαίσιο πολιτικών συσχετισμών. Υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα, που ανέκυψαν από την κυβερνητική εμπειρία, ενώ παράλληλα απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση.

    Ερ. Σημαντικός στόχος όλο αυτό το διάστημα ήταν και η αντιστοίχηση του εκλογικού και κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό. Ποιο μπορεί να είναι το "κλειδί" ώστε να επιτύχει η μαζικοποίηση του κόμματος;

    Απ. Νομίζω σε όλη την Ευρώπη οι παραδοσιακοί θεσμοί εκπροσώπησης βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Αυτό ισχύει και για τα «κόμματα εξουσίας». Καταρχήν, είναι εκλογικοί μηχανισμοί, που όμως λειτουργούν περισσότερο εργαλειακά και λιγότερο ως φορείς χάραξης πολιτικής - δουλειά που όλο και περισσότερο εμπλέκουν επικοινωνιολόγους. Η στρατηγική και το φάσμα των πολιτικών επιλογών προκύπτει από ένα εκτεταμένο πλέγμα think tank, ακαδημαϊκών Ινστιτούτων και ποικίλλων Οργανισμών, με τους οποίους τα κόμματα συνδέονται. Από εκεί αντλούν και στελέχη για θέσεις υψηλής τεχνοκρατικής εξειδίκευσης, τα οποία αξιοποιούν όταν βρίσκονται στην εξουσία. Παράλληλα, διατηρούν κοινωνικά δίκτυα σε συνδικάτα, τοπικούς θεσμούς και κινήματα, που τους επιτρέπει να συντηρούν μονιμότερες σχέσεις κοινωνικής εμπέδωσης και επιρροής.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα μπορεί να κινητοποιηθεί ως εκλογικός μηχανισμός. Το πλήθος των αναγκών, που προέκυψαν με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών και πολιτικών δικτυώσεων, οι οποίες μάλιστα ήταν ήδη περιορισμένες, δεδομένου του σύντομου χρόνου εντός του οποίου μετασχηματίστηκε από μικρό σε κυβερνητικό κόμμα. Εντούτοις, η πηγή της ξέφρενης αυτής δυναμικής εδραζόταν στα δίκτυα και τις κινηματικές πρωτοβουλίες που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Αυτό δέχθηκε πλήγμα, με την αποστασιοποίηση μέρους των πιο κινηματικών τμημάτων του κόμματος και της νεολαίας. Σήμερα οφείλουμε, βήμα-βήμα, να αναζωογονήσουμε δοκιμαζόμενους θεσμούς εκπροσώπησης του κόσμου της εργασίας, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σχέσεις εκπροσώπησης ομάδων όπως οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι, που το σημερινό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να εκφράσει.

    Ερ. Οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν μια εικόνα απόστασης της κοινωνίας με την κυβέρνηση. Η κριτική της κυβέρνησης αναφορικά με τέτοιες μετρήσεις έχει στοιχειοθετηθεί στη βάση σημαντικών αστοχιών που παρουσίασαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δύο χρόνων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά επικράτησε και με ευρείες νίκες, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος. Εσείς αντιλαμβάνεστε μια τέτοια "φωτογραφία" της τρέχουσας περιόδου, όπως την αποτυπώνουν οι μετρήσεις; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την κοινωνία και πώς μπορούν τα αρνητικά να ανατραπούν;

    Απ. Οι δημοσκοπήσεις έχουν κλονιστεί υπερβολικά στα χρόνια της κρίσης. Έχουν αποτύχει σε διαδοχικές φάσεις να συλλάβουν έστω τη στιγμιαία φωτογράφηση των τάσεων της ελληνικής κοινωνίας. Επιπρόσθετα η αξιοπιστία αρκετών εταιρειών και αναλυτών βρίσκεται στα βάραθρα. Οι λόγοι εν πολλοίς είναι επιστημονικοί και μεθοδολογικοί. Οι δημοσκοπήσεις δούλευαν με σταθερά δείγματα με κοινωνική, πολιτική και χωρική διαστρωμάτωση. Οι βάσεις αυτές των δεδομένων διαλύθηκαν μέσα στην κρίση. Έμειναν μόνο στιγμιαίες δημοσκοπήσεις, περιορισμένης αξιοπιστίας και επιδεκτικές παρορμητικών διατυπώσεων. Συνεπώς έχουν απωλέσει τη δυνατότητα τους να επηρεάζουν τη στρατηγική των κομμάτων. Στον αντίποδα, υπάρχει φυσικά η διαρκής και ουσιαστική επικοινωνία των κομμάτων με την κοινωνία. Πιστεύω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την επαφή τη διατηρεί.

    Αυτό που εισπράττουμε είναι μια έντονη κόπωση, μετά την επταετή ύφεση που προηγήθηκε. Τα κοινωνικά στρώματα που εκφράζουμε έχουν εισπράξει απογοητεύσεις αλλά συνεχίζουν να πιστεύουν στην προσπάθεια που κάνουμε και να στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Λογικό είναι να υπάρξει κάποια περίοδος χάριτος μέχρι οι παρεμβάσεις να αποδώσουν και νομίζω ότι την έχουμε. Πλέον, η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης και αυτό θα αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό στην καθημερινότητα. Καθώς θα βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της 4ετίας, η δυναμική θα είναι με το μέρος μας.

    Ερ. Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη. Αισιοδοξείτε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου;

    Απ. Με τους εκπροσώπους των δανειστών βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, προετοιμάζοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων, λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλάμβανε περίπου τα δύο τρίτα όσων συμφωνήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι. 'Αρα, εφεξής το έργο είναι σαφώς ευκολότερο. Όλοι επιθυμούμε η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα περιλαμβάνοντας τα θέματα που είναι πολύ ευαίσθητα, όπως τα εργασιακά.

    Ερ. Η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους διεξάγεται πλέον ανοικτά σε πανευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο, με ορισμένες μάλιστα ηχηρές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας. Κατά τις δικές σας επαφές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και ευρύτερα στο εξωτερικό, εισπράττετε σημάδια για συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για ρύθμιση του ελληνικού χρέους σύντομα;

    Απ. Σε αντίθεση με αποφάσεις σε προηγούμενα Eurogroup, όπου υπήρχαν γενικές και αόριστες αναφορές στην ανάγκη παρεμβάσεων στο χρέος, στο Eurogroup του Μαΐου πετύχαμε να υπάρξει δέσμευση σε μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα εξελιχθεί σε τρία στάδια, το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο. Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη αναλυτικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων. Για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρόλος του ΔΝΤ, που όπως όλοι γνωρίζουν πιέζει για δραστικότερες πρωτοβουλίες. Τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Οργανισμού σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Στη βάση αυτή θα συζητηθεί το μέγεθος και το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων που απαιτούνται και θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα, μέχρι τα Χριστούγεννα. Τέλος, το μακροχρόνιο μέρος έχει προσδιοριστεί ήδη με ποσοτική οροφή, το περίφημο 15% του ΑΕΠ, αφήνοντας την απόφαση για πιο συγκεκριμένα μέτρα με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Ερ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες έκλεισε ένας χρόνος από τότε που η σημερινή κυβέρνηση πήρε λαϊκή εντολή για να συνεχίσει την προσπάθεια της για έξοδο της χώρας από την κρίση. Γιατί εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει αυτή την τακτική;

    Απ. Νομίζω ότι είναι μια στρατηγική που απαντά σε εσωτερικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ως νέος ηγέτης, επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση του και να ισορροπήσει στο εσωκομματικό σκηνικό, όπου συνυπάρχουν ισχυρά αντιφατικές φωνές στο πλειοψηφικό ρεύμα που τον εξέλεξε. Επιπρόσθετα, η επίκληση των εκλογών συντηρεί την ιδέα της «αριστερής παρένθεσης», η οποία απέτυχε παταγωδώς τον τελευταίο χρόνο. Από κοινού με τη διαρκή δαιμονοποίηση του κυβερνητικού έργου και την καταστροφολογία, η ΝΔ φαντάζει ως να θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό πολιτικής που τη διακατέχει.

    Ερ. Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, θα μπορούσατε να περιγράψετε, με κάποια παραδείγματα ίσως, τι διαφορετική κατάσταση θα βίωνε ο πολίτης στην καθημερινότητα του ή και η χώρα σε ορισμένα κρίσιμα μέτωπα, όπως η αγορά εργασίας, η ανάπτυξη, η οικονομία, σε περίπτωση που αναλάμβανε η ΝΔ;

    Απ. Η ΝΔ προτάσσει το θέμα μείωσης των φορολογικών βαρών, υποστηρίζοντας ότι «πνίγουν» την οικονομία. Αποσιωπά ότι αυτό που πραγματικά «βαραίνει» στην αναπτυξιακή προσπάθεια είναι η ανάγκη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, για να αποπληρωθούν χρέη που συσσώρευσαν κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον, σε σχέση με το παρελθόν έχει μετατοπιστεί από τη θέση ότι πλεονάσματα της τάξης του 4,5% είναι ρεαλιστικά και συμφωνεί στην ανάγκη μείωσής τους.

    Στο βαθμό, όμως, που πρέπει να υπάρχουν κάποια πλεονάσματα, το βάρος θα συνεχίσει να υφίσταται, είτε με τη μορφή φόρων, είτε μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών. Προφανώς, αν υπάρχουν περιπτώσεις σπατάλης πρέπει να αντιμετωπιστούν - σε αυτό δεν υπάρχει διαφωνία. Εκεί που διαφωνούμε ριζικά είναι στην περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών, πρωτίστως για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Η Νέα Δημοκρατία, συχνά λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, προτείνει νέα κύματα περικοπών και απολύσεων. Εμείς έχουμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ζημιάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό κράτος.

    Διαφωνούμε, επίσης, στην αναπτυξιακή στρατηγική, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή της συνεχούς μείωσης του κόστους εργασίας. Εμείς τους μισθούς δεν τους αντιμετωπίζουμε ως κόστος που πρέπει να συμπιεστεί αλλά ως «καύσιμο» που τροφοδοτεί τη ζήτηση και άρα τη μηχανή της ανάπτυξης. Αναζητούμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι στο χαμηλό κόστος αλλά στην υψηλή ποιότητα και την αξιοποίηση του εξαιρετικά πλούσιου ανθρωπίνου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα.

    Ερ. Ακούμε επί χρόνια ότι "η ανάπτυξη επιστρέφει". Αυτός ήταν ο διακηρυγμένος στόχος όλων των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης. Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης για τη "δίκαιη ανάπτυξη" είναι εφικτός;

    Απ. Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν ότι είναι. Ήδη, από τους μήνες της 'Ανοιξης το ΑΕΠ άρχισε να αυξάνεται και υπάρχει πλήθος ενδείξεων ότι η τάση συνεχίστηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως η ανάκαμψη στη μεταποίηση (ο δείκτης «έτρεχε» με 4,4% τον Ιούλιο), η αύξηση της απασχόλησης (η ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο στο 23,2%, από 24,8% τον Ιούλιο 2015 και 27,9% τον Ιούλιο 2013) και των αμοιβών των εργαζομένων (ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύθηκε 4,6% το β' τρίμηνο). Τα δύο τελευταία επιτρέπουν στην εγχώρια ζήτηση να ανακάμψει, γεγονός που ήδη καταγράφεται με την έξοδο του τιμαρίθμου από τη μακρά περίοδο αποπληθωρισμού αλλά και την εντυπωσιακή ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων (τον Ιούλιο ο δείκτης όγκου αυξήθηκε 9,7% σε ετήσια βάση).

    Στο βαθμό που η ανάκαμψη συνεχιστεί το φθινόπωρο, το 2016 θα κλείσει οριακά θετικό και εφόσον παραμείνουμε στην ίδια πορεία, πιστεύω ότι το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από 2,5%, όπως συμφωνούν πλέον πέρα από την ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ. Στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής συμβάλλει η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, με τη σταδιακή τόνωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20.

    protothema
    Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Όσο υπάρχει ανάγκη για πλεονάσματα, θα υπάρχουν φόροι και περικοπές δαπανών"

    Περίπου 114 οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε θαλαμηγό κοντά στην Μήλο

    Στο λιμάνι του Αδάμαντα στην Μήλο, μεταφέρονται με φορτηγό πλοίο, συνοδεία σκάφους του λιμενικού σώματος, οι περίπου 114 παράτυποι μετανάστες, που εντοπίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε θαλαμηγό, 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Αντιμήλου.

    Τους μετανάστες περισυνέλεξε το φορτηγό πλοίο «ΕΛΕΝΗ Κ ΙΙ». Στο μεταξύ, στις εγκαταστάσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου της Μεθώνης, φιλοξενούνται προσωρινά οι 131 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε θαλαμηγό, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας «ΛΑΜΠΕΣ» στην Πύλο. Πρόκειται για 83 άντρες, 23 γυναίκες και 25 παιδιά, οι οποίοι εξετάστηκαν από κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών με μέριμνα του Κέντρου Υγείας Πύλου

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
    Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 114 οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε θαλαμηγό κοντά στην Μήλο"

    Τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο -Η Αθήνα καταγγέλλει επικίνδυνα παιχνίδια

    Υπόμνημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο υπέβαλλε η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

    Πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα επί τόπο ακόμη και στον γ.γ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

    Κατά τον Σεπτέμβριο, έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να επισημάνουν την ελληνική κυριαρχία στον χώρο. Η ελληνική αντίδραση μπορεί να κρίνεται από κάποιους υπερβάλλουσα, καθώς οι εναέριες παραβιάσεις είναι πιο συχνές. Πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κίνηση τουρκικών υποβρυχίων έχις ως στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Γι’ αυτό και η άμεση κινητοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θεωρήθηκε απαραίτητη.

    Κάτω από το νερό δεν μπορεί να υπάρξει αναχαίτιση, όπως συμβαίνει στον αέρα, οπότε η αποχώρηση των τουρκικών υποβρυχίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν μόνο προσωρινή.

    Στο υπόμνημα του ΓΕΕΘΑ αλλά του υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται η δραστηριότητα των τουρκικών υποβρυχίων, ενώ σημειώνονται και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Παράλληλα, τονίστηκε πως οι συμπεριφορές αυτές είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν αρμόζουν στις αντιλήψεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

    iefimerida
    Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο -Η Αθήνα καταγγέλλει επικίνδυνα παιχνίδια "

    Δημοφιλεις αναρτησεις

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ

    inblogsgr news