facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ιωάννινα: Μαθητής πυροβόλησε με αεροβόλο και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό

Ένα περιστατικό, που δεν έχει προηγούμενο, σημειώθηκε πριν λίγη ώρα, με πρωταγωνιστή έναν 16χρονο μαθητή, ο οποίος πυροβόλησε με αεροβόλο πιστόλι και τραυμάτισε αστυνομικό στην πλάτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μαθητή από το Άργος, ο οποίος έφτασε σήμερα στα Γιάννενα με το σχολείο του, στο πλαίσιο εκδρομής. Από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, που διέμεναν, πυροβόλησε εναντίον αστυνομικού του Τμήματος Τροχαίας, ο οποίος βρισκόταν στη γωνία των οδών Ν. Μπότσαρη και 28ης Οκτωβρίου για ρύθμιση κυκλοφορίας, λόγω της πορείας για την τραγωδία των Τεμπών. Το μεταλλικό σφαιρίδιο βρήκε στην πλάτη τον ανύποπτο αστυνομικό και τον τραυμάτισε ελαφρά.

Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και εντοπίστηκε ο μαθητής, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο. 

agon

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Μαθητής πυροβόλησε με αεροβόλο και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό"

Νέο σκάνδαλο με «πλαστά» διπλώματα -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών

Για άλλη μια φορά ήρθαν στην επιφάνεια αποκαλύψεις για «πλαστά διπλώματα», για συλλήψεις και έρευνες σε Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, αυτή τη φορά στην Κορινθία.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΥΑΠΕ) κατάγγελλοντας:

Έχοντας ενημέρωση μόνο από τα δημοσιεύματα και χωρίς να γνωρίζουμε αναλυτικά τα όποια ευρήματα, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο όχι μόνο να καταδικάσουμε και πάλι τα φαινόμενα αυτά, αλλά και να καλέσουμε την κυβέρνηση και τις Περιφερειακές Αρχές και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, που συνεχίζουν να διατηρούν ένα αναχρονιστικό και διάτρητο νομικό πλαίσιο, που δημιουργεί το έδαφος για κάθε είδους παράτυπες ή ακόμα και έκνομες ενέργειες και να προχωρήσουν σε μέτρα, που θα διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια και θα εξασφαλίζουν με διαφάνεια την ορθή εκτέλεση του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Δ/νσεων Μεταφορών, που θα ξεχωρίζουν «την ήρα από το στάρι».

Κυβέρνηση, Περιφερειακές Αρχές και ιδιαίτερα Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων έχουν τεράστιες ευθύνες. Ούτε τα ημίμετρα που εξαγγέλλουν δεν παίρνουν. Πρόσφατη είναι η παράταση που δόθηκε έως τις 31 Αυγούστου 2023 μετά από άλλη μια άπρακτη… για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4850/2021 για τις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών και οδηγών.

Φτάνει πια!!!

Απαιτούμε όχι μόνο να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές και να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις αυτές, καθώς και σε κάθε άλλη καταγγελία αλλά και κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές:

– Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα (θεσμικά και τεχνικά) προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή και η αδιάβλητη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών και οδηγών στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας.

– Να προμηθευτούν, να εγκαταστήσουν και θα θέσουν σε λειτουργία σε όλες τις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών και οδηγών, τον προβλεπόμενο εξοπλισμό της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4850/2021, έστω και αυτόν τον ελλιπή.

– Να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση εγκατάστασης και χρήσης των λεγόμενων jammers και κάθε άλλου πρόσθετου τεχνικού εξοπλισμού.

Η ΟΣΥΑΠΕ, οι Σύλλογοι και οι εργαζόμενοι στις Δ/νσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται ένα αναχρονιστικό και διάτρητο πλαίσιο, που αφήνει αθωράκιστες τις υπηρεσίες και απροστάτευτους τους υπαλλήλους που επιτελούν με ευσυνείδητα αυτό το καθήκον.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο σκάνδαλο με «πλαστά» διπλώματα -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών "

Επιστολή Κατσιούλη στο «ΘΕΜΑ» για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο δίκτυο του ΟΣΕ

Απάντηση σε δημοσίευμα της 5ης Μαρτίου στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χρήστος Κατσιούλης, υπάλληλος της ΕΡΓΟΣΕ, πρωην προεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του συστήματος ETCS, από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022.

Στην επιστολή του προς το «Πρώτο ΘΕΜΑ», ο κ. Κατσιουλης μεταξύ άλλων αναφέρεται στο τμημα της σιδηροδρομικής γραμμής από την Τιθορέα στον Δομοκό επισημαίνοντας ότι ενώ η τηλεδιοικηση και η σηματοδότηση είχαν ολοκληρωθεί από το 2019 παραδόθηκαν 4 χρόνια μετά, τον Μάιο του 2022, διότι «ελλείψει κλιματιστικών στα τεχνικά δωμάτια, ο ανάδοχος απενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας, δίχως καμία αντίδραση των αρμοδίων της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, κυκλοφορώντας τα τρένα στη 2η μεγαλύτερη σήραγγα της Όθρυος (μήκους 6 km) στα τυφλά».

Διαβάστε την επιστολή του κ. Κατσιούλη στο «Πρώτο ΘΕΜΑ»:

Με έκπληξη και αγανάκτηση, σε σχέση με τις προθέσεις των «πηγών» της πληροφόρησης, έλαβα γνώση δημοσιεύματός σας με τίτλο «Τις πταίει - Διαφθορά, λεηλασία, γραφειοκρατία και μνημόνια... πηyαινοέφερναν τη σύμβαση 717 για την τηλεασφάλεια των τρένων» , στο φύλλο της 5ης Μαρτίου του 2023, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε μένα. Επί των γραφομένων, ως πληροφοριών για την δική μου συμμετοχή στην υπόθεση, σας αναφέρω απαντητικά τα εξής:

• Η ΕΡΓΟΣΕ αναζητούσε έμπειρα στελέχη από την ελεύθερη αγορά.
• Πολλοί υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, προέρχονται από την ελεύθερη αγορά, δίχως αυτό να αποτελεί κάτι τα επιλήψιμο.
• "Οσον αφορά την αυτολεξεί αναφορά σας «Τονίζουν μάλιστα ότι ακόμη και οι αναφορές του για το τμήμα Οινόη - Τιθορέα αντιφάσκουν σε σχέση με όσα έχει υπογράψει ως επιβλέπων μηχανικός σηματοδότησης στο γειτονικό κομμάτι του Τιθορέα - Δομοκός.», σας ενημερώνω ότι οι «πηγές του σιδηροδρόμου» που επι καλείσθε, σκοπό έχουν μόνο την παραπλάνησή σας.

Ειδικά το τμήμα Τιθορέα - Δομοκός, ενώ η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση έχουν ολοκληρωθεί, πληρωθεί και πιστοποιηθεί από το 2019, δόθηκαν στην κυκλοφορία δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά τον Μάιο του 2022, διότι ελλείιμει κλιματιστικών στα τεχνικά δωμάτια, α ανάδοχος απενεργοποίησε τα εν λόγω συστήματα ασφαλείας, δίχως καμία αντίδραση των αρμοδίων της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, κυκλοφορόντας τα τρένα στη 2η μεγαλύτερη σήραγγα της 'Οθρυος (μήκους 5Km) στα τυφλά.

Δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί δικαστικές εξελίξεις για το τραγικό δυστύχημα στον Ευαγγελισμό, οι απαντήσεις μου, εφόσον κληθώ αρμοδίως, θα δοθούν με πλήρη κατάλογο στοιχείων και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμω με όλες μου τις γνώσεις και δυνάμεις για την πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως, στη μνήμη όσων τόσο άδικα χάθηκαν, λόγω πληθώρας εγκληματικών παραλείψεων.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου για την αστική ή ποινική ευθύνη οιουδήποτε προσπαθεί να με εμπλέξει αδίκως και παρανόμως, με ψεύδη, μεθοδευμένη λασπολογία και σκόπιμες ασάφειες στις «πληροφορίες» του προς τα ΜΜΕ, σας ζητώ να καταχωρίσετε την παρούσα απάντησή μου στο αμέσως επόμενο φύλλο, άλλως σε φύλλο αντίστοιχης ημέρας κυκλοφορίας της εφημερίδας, με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία και στην ίδια θέση με το δημοσίευμα που την προκάλεσε, χωρίς καμιά παρεμβολή ή παράλειψη, ως Νόμος ορίζει.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Χρήστος Ι. Κατσιούλης 
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Η/Υ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστολή Κατσιούλη στο «ΘΕΜΑ» για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο δίκτυο του ΟΣΕ"

Καιρός αύριο: Βροχές, «βουτιά» θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (13.03.2023). Σε λίγες περιοχές θα είναι καλός, αλλά στις περισσότερες θα είναι βροχερός. Η θερμοκρασία σε αισθητή υποχώρηση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος και μόνο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την περιοχή του Καστελλόριζου νεφώσεις με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση αρχικά στα δυτικά και από το βράδυ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φθάσει στα βόρεια τους 11 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα νότια κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση .
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και από το μεσημέρι και από τα βόρεια βαθμιαία γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη αυξημένες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 και στη νότια Κρήτη έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην περιοχή του Καστελλόριζου όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, «βουτιά» θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο"

Τέμπη: Οι προειδοποιήσεις μήνες πριν την τραγωδία – «Όλα τα φωτοσήματα είναι τελείως σβηστά»

Ακόμα χειρότερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία στα Τέμπη από τις αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο για τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, των ανθρώπων του ΟΣΕ, αλλά και οι πληροφορίες από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται, δείχνουν την ανησυχία που εξέφραζαν για τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν. Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες πληροφορίες για τη σηματοδότηση στις γραμμές των τρένων που ανησυχούσαν τους μηχανοδηγούς και την αναφορά που είχαν κάνει μήνες νωρίτερα.

Από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι μηχανοδηγοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν και μάλιστα συγκεκριμένος σταθμάρχης, είχε συντάξει δύο τηλεγραφήματα, ένα τον Οκτώβριο και ένα τον Νοέμβριο, στα οποία έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές και ζητούσε να δοθεί λύση στα προβλήματα τα οποία υπήρχαν.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεγράφημα ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και σε αυτό είχε συνταχθεί το εξής κείμενο:

«Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα φωτοσήματα (είσοδος έξοδος) στους νέους πόρους είναι τελείως σβηστά, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των μηχανοδηγών».

Και συνέχιζε στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα με αριθμό 26: «Με δεδομένο ότι όλοι οι συρμοί διέρχονται από τις τροχιές του σταθμού των Νέων Πόρων, παρακαλούμε τον άμεσο φωτισμό τους (ερυθρό φως) για την έγκαιρη προειδοποίηση στους μηχανοδηγούς ότι προσεγγίζουν στην περιοχή του σταθμού».

Ακολούθησε ίδιο τηλεγράφημα στις 16 Νοεμβρίου με αριθμό 90 στο οποίο ο σταθμάρχης που το είχε συντάξει έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και ενημέρωνε και πάλι τους υπευθύνους για τη μη λειτουργία των φωτοσημάτων.

Τα νέα στοιχεία έρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσουν τα κενά στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μηχανοδηγοί, που όπως αποκαλύπτεται, είχαν γνωστοποιηθεί μήνες πριν από το τραγικό δυστύχημα.

Εξάλλου σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση των συνθηκών και των παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Θέμα ημερών είναι η άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθούν σε απολογία, ο προϊστάμενος επιθεώρησης, και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά φωτίζουν και ταυτόχρονα περιπλέκουν τη διερμηνεία των συνθηκών που άλλαξαν σε μια στιγμή τις ζωές δεκάδων οικογενειών που σήμερα θρηνούν τις αδόκητες και κυρίως άδικες απώλειες των δικών τους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Οι προειδοποιήσεις μήνες πριν την τραγωδία – «Όλα τα φωτοσήματα είναι τελείως σβηστά»"

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη: Δέκα προσαγωγές και δύο συλλήψεις

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν σήμερα στο Σύνταγμα εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και συνδικάτα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου 12 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία Συντάγματος, που στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κινούμενα επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ ακολούθως διασπάστηκαν και κινήθηκαν σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη σημειώθηκε ένα μεμονωμένο περιστατικό, όταν ολιγομελής ομάδα ατόμων εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων προκαλώντας παράλληλα μικροφθορές. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση χημικών.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 προσαγωγές και 2 συλλήψεις ατόμων, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη: Δέκα προσαγωγές και δύο συλλήψεις"

Συνελήφθησαν 4 αστυνομικοί για βασανιστήρια σε βάρος κρατούμενου

Συνελήφθησαν χθες (11/3), στο πλαίσιο του αυτόφωρου, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, τέσσερις αστυνομικοί, κατηγορούμενοι για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά συναυτουργία.

Έπειτα από έρευνα της ΕΛΑΣ προέκυψε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί (αξιωματικός, αστυφύλακες και ειδικός φρουρός), που είχαν την ευθύνη φύλαξης και μεταγωγής κρατουμένων σε σωφρονιστικό κατάστημα, προέβησαν σε πράξεις ξυλοδαρμού και βασανισμού σε βάρος αλλοδαπού κρατούμενου.

Ο κρατούμενος εξετάσθηκε από Ιατροδικαστή, ενώ κατασχέθηκαν τα ρούχα που φορούσε.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν 4 αστυνομικοί για βασανιστήρια σε βάρος κρατούμενου"

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Τρικάκια πέταξαν περίπου 30 μέλη του «Ρουβίκωνα» έξω από το σπίτι του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 15.00. Αφού πέταξαν τα τρικάκια έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Μεταφορών στην Πλάκα, τα μέλη της οργάνωσης αποχώρησαν.

Για την συγκεκριμένη επίθεση έκαναν και ανάρτηση στα social media.

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Κώστα Αχ. Καραμανλή"

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Θέλουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου

Στις σχέσεις που διαμορφώνονται με την Ελλάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό που «χτύπησε] την Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε εκ νέου ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, από βάση Logistics των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χατάι.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα ζητά «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο».

«Ξέρετε πως έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε από αυτή την άποψη. Αυτό συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας, με συζήτηση και διαπραγμάτευση. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας το συντομότερο δυνατό και ας βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, ώστε οι πολίτες μας να μπορούν να ζουν με άνεση, ειρήνη και ασφάλεια. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου στο Αιγαίο, ιδιαίτερα στο Αιγαίο» είπε αρχικά ο Ακάρ.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε μαζί του πριν από λίγο καιρό, ο Ακάρ είπε: «Είχαμε έναν τόσο εποικοδομητικό και θετικό διάλογο. Τους εκφράσαμε τα αμοιβαία συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Επιβεβαιώσαμε την πρόσκλησή μας λέγοντας για άλλη μια φορά ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Τους είπαμε ότι θα πάμε εκεί, αν μας καλέσουν».

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και στο γεγονός πως πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό, ο Ακάρ είπε ότι μόλις το έμαθε, μετέφερε τα συλλυπητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του και τον ρώτησε αν χρειάζονται βοήθεια. «Είχαμε την ευκαιρία να τους εκφράσουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε υπέρ της συνάντησης, της συζήτησης και του διαλόγου, όπως λέμε πάντα» είπε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Θέλουμε τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου"

Επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος του 17χρονου

Για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα κατηγορείται ο 17χρονος ο οποίος συνελήφθη χθες για εμπλοκή του στην επίθεση και τραυματισμό του επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

Ο 17χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα το πρωί της Κυριακής, ο οποίος απήγγειλε σε βάρος του κατηγορίες για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Η δίωξη που ασκήθηκε στρέφεται κατά παντός υπευθύνου που συμμετείχε στην επίθεση και αφορά τα αδικήματα:

α. βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα )

β. συμμορία (κακούργημα)

γ. παράνομη βία

δ. παράνομη οπλοφορία

Ο 17χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί αύριο σε ανακριτή ανηλίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν έχει βρεθεί το βίντεο που τραβήχτηκε κατά την επίθεση και εξετάζεται στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. αν έχει σβηστεί από το κινητό τηλέφωνο του 17χρονου ή αν έχει τραβηχτεί από άλλο κινητό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος του 17χρονου"

Συντάξεις: Ποιοι και πότε θα πάρουν επίδομα 200 έως 300 ευρώ για την προσωπική διαφορά [πίνακες]

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας με τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της διάταξης που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», το επίδομα θα λάβουν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν μια ή περισσότερες κύριες συντάξεις ως 1.600 ευρώ μετά την αφαίρεση των κρατήσεων ασθένειας ή και ΑΚΑΓΕ, και πριν το φόρο. Στο όριο σύνταξης συνυπολογίζεται και η προσωπική διαφορά.

Το επίδομα έχει τρία ποσά, 200, 250 και 300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το ποσοστό αύξησης που πήραν ή δεν πήραν οι συνταξιούχοι από το 7,75%.

Advertisement
Ολόκληρη την αύξηση πήραν περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι. Μηδενική αύξηση είχαν περίπου 900.000 συνταξιούχοι, και μερική αύξηση, σε ποσοστό κάτω από 7% είχαν περίπου 200.000 συνταξιούχοι.

Τα 300 ευρώ θα δοθούν σε όσους δεν πήραν καθόλου αύξηση επειδή δεν μηδένισαν την προσωπική διαφορά, ενώ από 200 και 250 ευρώ θα πάρουν όσοι είχαν μικρότερες αυξήσεις επειδή μηδένισαν την προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος των 800 ευρώ που μηδένισε την προσωπική διαφορά και από την αύξηση 7,75% του έμεινε κέρδος 5% θα πάρει το επίδομα των 200 ευρώ. Ενώ ένας συνταξιούχος με 1.000 ευρώ που δεν πήρε τίποτε από την αύξηση 7,75% διότι υπολειπόταν της προσωπικής διαφοράς, θα πάρει το επίδομα των 300 ευρώ.

Στα κριτήρια λαμβάνεται υπ’ όψιν και η έμμεση αύξηση που προέκυψε από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κύριες συντάξεις (μια ή άθροισμα) πάνω από 1.101 ευρώ μηνιαίως και ως 1.600 ευρώ μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις και πριν το φόρο.

Με το κριτήριο αυτό, ένας συνταξιούχος που κέρδισε αύξηση έστω και 1 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά δεν πήρε τίποτε από το 7,75% γιατί δεν κάλυψε την προσωπική διαφορά, θα πληρωθεί το επίδομα των 250 ευρώ.

Αν κάλυψε την προσωπική διαφορά και από το 7,75%, του έμεινε αύξηση ως 3,5%, θα πάρει το επίδομα των 200 ευρώ. Αν όμως η αύξηση είναι πάνω από 3,5%, δεν παίρνει καθόλου επίδομα αφενός γιατί κέρδισε κάτι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αφετέρου διότι μια καθαρή αύξηση πάνω από την προσωπική διαφορά της τάξης του 3,8%, 5% ή 6% σημαίνει ότι σε ετήσια βάση το κέρδος ξεπερνά τα 460 ευρώ που είναι πολύ πιο πάνω από το ανώτατο ποσό του επιδόματος (300 ευρώ).

Συντάξεις: Οι 5 κατηγορίες και το επίδομα που θα πάρουν

Το επίδομα παίρνουν 5 κατηγορίες συνταξιούχων, που είναι οι εξής:

  1. Οσοι έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριας σύνταξης ως 1.100 ευρώ και δεν πήραν καθόλου αύξηση, θα πληρωθούν 300 ευρώ από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  2. Οσοι έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριας σύνταξης ως 1.100 ευρώ και από το 7,75% πήραν αύξηση στην τσέπη έως 3,49% θα πληρωθούν 250 ευρώ από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  1. Οσοι έχουν σύνταξη από 1.100 έως 1.600 ευρώ και ωφελήθηκαν με ετήσια αύξηση ως 111 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά δεν πήραν καμία αύξηση από το 7,75%, θα πληρωθούν τα 250 ευρώ από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  1. Οσοι έχουν σύνταξη ως 1.100 ευρώ και είδαν καθαρή αύξηση από 3,5% έως 6,99% (μηδενίζοντας την προσωπική διαφορά) θα λάβουν και 200 ευρώ από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  1. Οσοι έχουν σύνταξη από 1.101 ως 1.600 ευρώ και είδαν αύξηση ως 3,49% (πάνω από την προσωπική διαφορά) θα λάβουν 200 ευρώ επίδομα.

Δεν θα πάρουν επίδομα όσοι έχουν κύρια σύνταξη από 1.101 ως 1.600 ευρώ και πήραν καθαρή αύξηση πάνω από 3,5%.

Επίσης δεν είναι δικαιούχοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ διότι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75%, καθώς εξαιρούνται από το μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς.

Τα ποσά ανάλογα με τις συντάξεις

Η τροπολογία με τίτλο «Προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό του έτους 2022» περιλαμβάνεται ως άρθρο 133 στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει τα εξής:

Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Δεκεμβρίου 2022.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Μαρτίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 1.100 ευρώ:

αα) σε 300 ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Μαρτίου 2023 είναι ίσο με ή μικρότερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022,

αβ) σε 250 ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Μαρτίου 2023 είναι κατά ποσοστό από 0,01% έως και 3,49% μεγαλύτερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022,

αγ) σε 200 ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Μαρτίου 2023 είναι κατά ποσοστό από 3,5% έως και 6,99% μεγαλύτερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022.

β) για συνταξιούχο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Μαρτίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ:

βα) σε 250  ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Μαρτίου 2023 είναι ίσο με ή μικρότερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022,

ββ) σε 200 ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Μαρτίου 2023 είναι κατά ποσοστό από 0,01% έως και 3,49% μεγαλύτερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, και δεν δεσμεύεται για χρέη στο Δημόσιο, στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

eleftherostypos
 
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Ποιοι και πότε θα πάρουν επίδομα 200 έως 300 ευρώ για την προσωπική διαφορά [πίνακες]"

Τέμπη: Η ΕΡΤ αποκαλύπτει τα τηλεγραφήματα για τα απενεργοποιημένα φωτοσήματα – Οι προειδοποιήσεις μήνες πριν την τραγωδία

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε όλες τις αστοχίες και τις ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, των ανθρώπων του ΟΣΕ, αλλά και οι πληροφορίες από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται, δείχνουν την ανησυχία που εξέφραζαν για τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν. Στο φως της δημοσιότητας φέρνει η ΕΡΤ και η ρεπόρτερ Κάτια Νιάκαρη νέες πληροφορίες για τη σηματοδότηση στις γραμμές των τρένων που ανησυχούσαν τους μηχανοδηγούς και την αναφορά που είχαν κάνει μήνες νωρίτερα.

Από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι μηχανοδηγοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν και μάλιστα συγκεκριμένος σταθμάρχης, είχε συντάξει δύο τηλεγραφήματα, ένα τον Οκτώβριο και ένα τον Νοέμβριο, στα οποία έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές και ζητούσε να δοθεί λύση στα προβλήματα τα οποία υπήρχαν.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεγράφημα ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και σε αυτό είχε συνταχθεί το εξής κείμενο:

«Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα φωτοσήματα (είσοδος έξοδος) στους νέους πόρους είναι τελείως σβηστά, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των μηχανοδηγών».

Και συνέχιζε στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα με αριθμό 26: «Με δεδομένο ότι όλοι οι συρμοί διέρχονται από τις τροχιές του σταθμού των Νέων Πόρων, παρακαλούμε τον άμεσο φωτισμό τους (ερυθρό φως) για την έγκαιρη προειδοποίηση στους μηχανοδηγούς ότι προσεγγίζουν στην περιοχή του σταθμού».

Ακολούθησε ίδιο τηλεγράφημα στις 16 Νοεμβρίου με αριθμό 90 στο οποίο ο σταθμάρχης που το είχε συντάξει έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και ενημέρωνε και πάλι τους υπευθύνους για τη μη λειτουργία των φωτοσημάτων.

Τα νέα στοιχεία έρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσουν τα κενά στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μηχανοδηγοί, που όπως αποκαλύπτεται, είχαν γνωστοποιηθεί μήνες πριν από το τραγικό δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση των συνθηκών και των παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Θέμα ημερών είναι η άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθούν σε απολογία, ο προϊστάμενος επιθεώρησης, και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά φωτίζουν και ταυτόχρονα περιπλέκουν τη διερμηνεία των συνθηκών που άλλαξαν σε μια στιγμή τις ζωές δεκάδων οικογενειών που σήμερα θρηνούν τις αδόκητες και κυρίως άδικες απώλειες των δικών τους.

Διαβάστε επίσης Τέμπη: Αντικρουόμενες οι καταθέσεις των πρωταγωνιστών – Την άκρη του νήματος προσπαθούν να βρουν οι αρχές

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο ντοκουμέντο πριν την τραγωδία

Η μαρτυρία του σταθμάρχη

Ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας ενώπιον της ανακρίτριας φέρεται να έχει υποστηρίξει πως ενημέρωσε τον μηχανοδηγό του Intercity 62 με το υπ’ αριθμόν 45 τηλεγράφημα, έδωσε εντολή από τη γραμμή καθόδου το Intercity να συνεχίσει μέσω διαγωνίου στη γραμμή ανόδου και ότι ο μηχανοδηγός του Intercity 62 δεν ανταπάντησε με τηλεγράφημα (για να επαναλάβει την εντολή) όπως προβλέπει ο κανονισμός. 
 
Ο σταθμάρχης υπηρεσίας Παλαιοφαρσάλων, στις 28 Φεβρουαρίου που έγινε το δυστύχημα, εκτελούσε την απογευματινή βάρδια 14.00-23.00. Περιέγραψε τον 59χρονο προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας ως άπειρο, καθώς μόλις τέσσερις ημέρες πριν είχε ολοκληρώσει τη μαθητεία του.

Υποστήριξε ότι ενημέρωσε στις 22.40 τον προφυλακισμένο σταθμάρχη μέσω σταθερού τηλεφώνου και τηλεγραφήματος, ότι η αμαξοστοιχία αναχώρησε αντίθετα για το σταθμό Λάρισας, ότι επικοινώνησε με τον αρχαιότερο σταθμάρχη Λάρισας στο κινητό του και τον ρώτησε πού βρίσκεται παίρνοντας την απάντηση ότι είχε φύγει, ενώ στην ερώτηση γιατί έφυγε, πήρε την απάντηση «Πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;». 

Η μαρτυρία του σταθμάρχη υπηρεσίας Παλαιοφαρσάλου

Ο σταθμάρχης υπηρεσίας Παλαιοφαρσάλου υποστήριξε πως, εάν ο προφυλακισμένος συνάδελφός του παρακολουθούσε με προσοχή τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του, θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία, καθώς είχε περιθώριο πέντε λεπτών να αντιληφθεί την πορεία του τρένου και να ειδοποιήσει τον μηχανοδηγό.
 
Υποστήριξε πως:

  • Η εμβέλεια του πίνακα ελέγχου είναι 10 χιλιόμετρα, δηλαδή 5 χλμ. βόρεια και 5 χλμ. νότια από το γραφείο του σταθμάρχη.
  • Όταν ένα τρένο αναχωρεί από τον σταθμό, το αποτύπωμα του φαίνεται στον πίνακα ελέγχου για 5 χλμ., καθώς στον πίνακα ανάβουν οι αντίστοιχες κόκκινες λυχνίες.
  • Η απόσταση της διακλάδωσης για το αντίθετο ρεύμα από τον σταθμό Λαρίσης είναι γύρω στα 4,5 χλμ. Για να διανυθεί χρειάζεται περίπου 5 λεπτά. 
  • Εάν ο σταθμάρχης κοιτούσε τον ηλεκτρικό πίνακα ελέγχου σε αυτά τα 5 λεπτά θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το τρένο κινούνταν αντίθετα.

Η μαρτυρία του επικεφαλής μηχανοδηγών Λάρισας

Για τον τρόπο που ενημερώθηκε για τη σύγκρουση από το τμήμα κυκλοφορίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, στα κεντρικά της εταιρείας) κατέθεσε και ο επικεφαλής μηχανοδηγών Λάρισας, ο οποίος το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στο σπίτι του με άδεια.

«Πήγα στο σημείο που έγινε η σύγκρουση με σκοπό να ενημερώσω και τους ανώτερούς μου. Υπήρχαν ενδείξεις πως έγινε σφοδρή σύγκρουση. Οι μηχανές των δύο τρένων είχαν παραμορφωθεί», ανέφερε.

Για την ταχύτερη διενέργεια της έρευνας αλλά και λόγω της κρισιμότητας και των πολλών παραμέτρων ορίστηκαν δύο εφέτες ανακριτές. Παράλληλα, η τρίτη ανακρίτρια Λάρισας συνεχίζει το έργο της και αναμένεται και άλλα πρόσωπα να περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Λάρισας. 

Άμεσα θα κληθούν σε απολογία ο προϊστάμενος επιθεώρησης και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας του σταθμού Λάρισας εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί νέες διώξεις για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο πολλών ανθρώπων, καθώς και για δύο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή. 

Έψαχναν για σουβλάκια μέσω ασυρμάτου οι σταθμάρχες

Οι νέοι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και συναδέλφων του, τη μοιραία ημέρα, καταδεικνύουν το χάος και τη σύγχυση στο σταθμό.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – εκ των οποίων και οι κατηγορούμενοι για το πολύνεκρο δυστύχημα –  το ομολογούν. Μόνο τυχαία δεν είναι η λέξη «αχταρμάς» που επέλεξε έμπειρος σταθμάρχης να χρησιμοποιήσει το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου σε μητέρα επιβάτη αμαξοστοιχίας για να περιγράψει το χάος που επικρατούσε στον σταθμό της Λάρισας.

Μητέρα Επιβάτη: Τι ώρα φεύγει το τρένο;

Σταθμάρχης (Κ.Π.): Eίναι όλα λίγο αχταρμάς, κυρία μου. Τώρα είναι όλα, κυρία μου, ένα πίσω απ΄τ’ άλλο, όλα καθυστερημένα…

Έξι λεπτά μετά το δυστύχημα και όπως αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες, ο προφυλακισμένος σταθμάρχης προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό του Intercity 62 και ζητά από τη σταθμάρχη στους Nέους Πόρους να καλέσει την εμπορευματική αμαξοστοιχία. Δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. 

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Ελένη, για φώναξε λίγο το 63503

Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Το 63503; Το 63503 ακούσει τους Νέους Πόρους; 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; Τίποτα.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Πω, πω κάτι έχει γίνει τώρα και δεν μ’ αρέσει αυτό.

Στα ηχογραφημένα αρχεία συνομιλιών ακούγεται ο πιο έμπειρος σταθμάρχης επανειλημμένως να εφιστά την προσοχή των συναδέλφων του στην τοποθέτηση των συρμών στις σωστές τροχιές λέγοντας σε συνάδελφό του: «Μη βιάζεσαι. Θα μας γράψουν οι εφημερίδες».

Όμως το λάθος, έγινε. Εφτά λεπτά μετά τη σύγκρουση η πυροσβεστική υπηρεσία καλεί το Σταθμαρχείο Λάρισας.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Ναι.

Πυροσβεστική: Ναι, γεια σας. Το γνωρίζετε; Έχουμε εκτροχιασμό τρένου κοντά στο μνημείο του ΠΑΟΚ.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Αμάν!

Πυροσβεστική: Nαι. Πρέπει να κλείσετε ρεύματα, οτιδήποτε, δεν ξέρω κι εσείς τι πρέπει να κάνετε, στέλνω δυνάμεις εγώ.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Έχει εκτροχιασμό τρένου εκεί;

Πυροσβεστική: Ναι.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Καλώς.

Πέντε λεπτά μετά την Πυροσβεστική, στις 23.33 με τον σταθμάρχη επικοινωνεί και αστυνομικός. 

Αστυνομικός: Έχετε εικόνα τι ακριβώς έχει συμβεί;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Δεν ξέρω, ό,τι και να σας πω, δεν ξέρω. Τώρα με πήρε η Πυροσβεστική τηλέφωνο ότι έγινε εκτροχιασμός. Τώρα ήταν ένα τρένο που ανέβαινε πάνω και ένα που κατέβαινε. Τώρα ποιο από τα δύο, δεν ξέρω κι εγώ τίποτα. Ούτε με ενημέρωσαν…

Αστυνομικός: Δεν ξέρετε τι είναι;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Γιατί τους φωνάζουμε και στο ραδιοτηλέφωνο και δεν ακούγονται. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τα τηλέφωνα από τους μηχανοδηγούς για δούμε τι γίνεται.

Αστυνομικός: Υπάρχει περίπτωση να είναι τρένο με τρένο δηλαδή;

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Λογικά δεν ξ… Λογικά όχι.

Αστυνομικός: Καλώς. Μόλις έχετε εικόνα πάρτε μας ένα τηλέφωνο.

Ωστόσο παρά το μπάχαλο που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας την περασμένη Τρίτη οι σταθμάρχες – όπως έχει καταγραφεί στις συνομιλίες – έψαχναν για σουβλάκια, έκαναν άκομψα αστεία και προχωρούσαν σε διαλόγους παρωδία

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Η ΕΡΤ αποκαλύπτει τα τηλεγραφήματα για τα απενεργοποιημένα φωτοσήματα – Οι προειδοποιήσεις μήνες πριν την τραγωδία"

ΝΔ για ανάρτηση Καραγιάννη: «Φανατισμός από το στέλεχος της ΡΑΣ αποσπασμένο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγιναν τα Τέμπη»

Στην αντεπίθεση περνά η Νέα Δημοκρατία μετά και την ανάρτηση της Τάνιας Καραγιάννη. «Η ιστορία της κ. Καραγιάννη αποτελεί μια μικρογραφία των χρόνιων παθογενειών του Δημοσίου», επισημαίνει η Πειραιώς για το στέλεχος της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) που ήταν αποσπασμένη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν συνέβη η τραγωδία στα Τέμπη. 

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Τάνια Καραγιάννη είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση μετά τα Τέμπη ότι είναι «εξόφθαλμα επικίνδυνοι για την κοινωνία και τα παιδιά της. Γιατί τέτοιες είναι οι πολιτικές που ασκούν».

Απαντώντας με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι «ένα στέλεχος ανεξάρτητης αρχής που εκφράζεται δημόσια με τέτοιο φανατισμό δείχνει ότι κάθε άλλο παρά διακρίνεται για την ανεξαρτησία με την οποία μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Η ανακοίνωση της Πειραιώς:

«Η κ. Καραγιάννη ήταν αποσπασμένη από τη ΡΑΣ στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε το τραγικό δυστύχημα», αναφέρεται Και επισημαίνεται: «Λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, υπό το βάρος της κατακραυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να άρει την απόσπασή της. Η κυρία Καραγιάννη, ως στέλεχος μιας ανεξάρτητης αρχής, κάνει μια ανάρτηση που ξεχειλίζει από φανατισμό και επιθετικότητα χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ως “κυβέρνηση αδίστακτων” και προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να λέει ακριβώς τα ίδια. Ένα στέλεχος ανεξάρτητης αρχής που εκφράζεται δημόσια με τέτοιο φανατισμό δείχνει ότι κάθε άλλο παρά διακρίνεται για την ανεξαρτησία με την οποία μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ: «Η ιστορία της κ. Καραγιάννη αποτελεί μια μικρογραφία των χρόνιων παθογενειών του Δημοσίου. Μέλος “υποστελεχωμένης”, κατά τα λεγόμενα της προέδρου της, ανεξάρτητης αρχής, αποσπασμένη σε κομματικά γραφεία, που επιστρέφει κατόπιν της τραγωδίας στην οργανική της θέση συνεχίζοντας να λειτουργεί σαν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζοντας κομματικό φανατισμό που δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά, την αντικειμενικότητα της κρίσης και την ανεξαρτησία του ρόλου που υπηρετεί».

Η επίμαχη ανάρτηση της Τάνιας Καραγιάννη:

«Πριν ακριβώς έξι μήνες έγραφα ότι: «Είναι μια κυβέρνηση αδίστακτων, ικανών για τα πάντα!

Διαπλοκή, απευθείας αναθέσεις, σκάνδαλα, διαφθορά, ακρίβεια, αύξηση ανισοτήτων, υποβάθμιση κοινωνικού κράτους, απαξίωση δημοσίων υποδομών.
Σήμερα θα πρόσθετα ότι είναι εξόφθαλμα επικίνδυνοι για την κοινωνία και τα παιδιά της. Γιατί τέτοιες είναι οι πολιτικές που ασκούν.

Προσωπικά θα συνεχίσω, απ’ όπου κι αν βρίσκομαι, να λέω μόνο και πάντα αυτό που πιστεύω.

Όπως έκανα και πριν.

Και πιο πριν.
Και πιο πριν.
Τα τελευταία 20 χρόνια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούμαι με τα κοινά.
Σταθερά. Και με ειλικρίνεια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για ανάρτηση Καραγιάννη: «Φανατισμός από το στέλεχος της ΡΑΣ αποσπασμένο στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγιναν τα Τέμπη»"

Silicon Valley Bank: Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες

Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες (11.03.2023), σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να προκαλέσει ένα φαινόμενο… ντόμινο.

Η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και σε άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν έναν αγοραστή για την SVB στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές και αποκλείοντας την πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Μερικά διευθυντικά στελέχη των εταιριών προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε τράπεζα και ενδεχόμενα θα απαιτούσε την παροχή ειδικών εγγυήσεων από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τη διάθεση πρόσθετων επιχορηγήσεων για τον οποιονδήποτε αγοραστή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Silicon Valley Bank: Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης και σε άλλες αμερικανικές τράπεζες"

Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Ελλάδα ακόμα και αν η χώρα μας δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία σε ποιον ανήκουν, κρίνει μια βρετανική εκστρατεία που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το Parthenon Project, την εκστρατεία που υποστηρίζουν Βρετανοί πολιτικοί διαφόρων παρατάξεων, στην οποία τάσσονται υπέρ της ιδεάς ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσω μιας διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν —τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών των Τόρις— προβλέπει ότι θα αρχίσει εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία Parthenon Project προσθέτει πως η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (…) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters.

Η ρύθμιση αυτή θα παρέκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 
 
Το παράδειγμα του Βατικανού

Η κυβέρνηση της Ελλάδας παροτρύνει τελευταία και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μουσείων του Βατικανού, που συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών από τον Παρθενώνα. Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει μόνιμη επιστροφή τους. Είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη από τον βρετανό διπλωμάτη λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.

Ο κ. Όζμπορν έχει υποβαθμίσει πάντως την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, τάσσεται μάλλον υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται εκ περιτροπής στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα"

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Όλα ξεκίνησαν από την παρενόχληση μιας κοπέλας, λέει μάρτυρας

Στιγμές τρόμου έζησαν οι νεαροί θαμώνες δημοφιλούς κέντρου διασκέδασης στο Γκάζι, αφού μετά από συμπλοκή που σημειώθηκε μέσα στο μαγαζί, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους βγήκαν έξω και άρχισαν να πυροβολούν.

Αυτόπτης μάρτυρας, περιγράφει στο protothema.gr όλο το σκηνικό. Όπως λέει, ξεκίνησε εντός του καταστήματος, όταν δύο άντρες Αλβανικής καταγωγής, παρενόχλησαν νεαρή κοπέλα. Ένας από τους άνδρες ασφαλείας του καταστήματος επενέβη και τα αίματα άναψαν.

Gazi1

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο εργαζόμενος πιάστηκε στα χέρια με τους δύο άντρες, βγήκαν εκτός μαγαζιού και τότε ο ένας εκ των δύο ανδρών πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός θαμώνας εξηγεί πως για αρκετή ώρα με οδηγία της αστυνομίας και για λόγους ασφαλείας, παρέμειναν μέσα στο κέντρο με κλειστές τις πόρτες και με ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, τότε οι θαμώνες μπόρεσαν και έφυγαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Όλα ξεκίνησαν από την παρενόχληση μιας κοπέλας, λέει μάρτυρας"

Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβες στον σταθμό Λαρίσης και σε δύο ξενοδοχεία

Λήξη συναγερμού στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο έλεγχος σε Σταθμό Λαρίσης και «Μεταξουργείο» ολοκληρώθηκε χωρίς ευρήματα.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός στην αστυνομία καθώς το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν τρία τηλεφωνήματα στο «100» αναφέροντας ότι έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί στον Σταθμό Λαρίσης, το Μεταξουργείο και δύο ξενοδοχεία στις περιοχές του Μεταξουργείου και του Αγίου Παντελεήμονα.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή για να ελεγχθούν όλα τα σημεία.

Τα τηλεφωνήματα αποδείχθηκαν τελικά φάρσα και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται πλέον κανονικά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβες στον σταθμό Λαρίσης και σε δύο ξενοδοχεία"

Αττική Οδός: Κινηματογραφική καταδίωξη Ρομά - Είχαν κλέψει καλώδια και χαλκό

Σκηνές βγαλμένες από χολυγουντιανή ταινία δράσης εκτυλίχθηκαν χθες στο Μαρούσι. Εκπαιδευμένοι άνδρες της ΟΠΚΕ Αθηνών ξεκίνησαν να παρακολουθούν δυο ύποπτα οχήματα μάρκας Αudi και BMW, στα οποία επέβαιναν Αλβανοί Ρομά.

Όταν οι αστυνομικοί, τους έκαναν σήμα να σταματήσουν, οι οδηγοί πάτησαν γκάζι και ανέπτυξαν ταχύτητα κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς προς την Αττική Οδό, σαρώνοντας και σπάζοντας τις μπάρες διοδίων!

Εκεί, τα οχήματα χωρίστηκαν και μια ΟΠΚΕ Αθηνών ακολούθησε το ένα όχημα, το οποίο ακινητοποιήθηκε στον παράδρομο της εθνικής στο ύψος της Λυκόβρυσης, οπού τα άτομα παράτησαν το αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή.

Έπειτα από καταδίωξη, οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες στον οδηγό του οχήματος.

katadioksi_marousi

Το αμάξι όπως διαπίστωσαν, ήταν έμφορτο με καλώδια και χαλκό (πιθανόν από μεγάλες εγκαταστάσεις ΔΕΗ) και ένα άτομο συνελήφθη, ενώ το δεύτερο όχημα το ακινητοποίησε ομάδα ΟΠΚΕ Δυτικής Αττικής στα Άνω Λιόσια και συνέλαβαν δυο ακόμα συνεργούς τους, Αλβανούς Ρομά. Δικογραφία σχηματίζει το ΤΑ Αμαρουσίου, ενώ τα οχήματα και ο χαλκός κατασχεθήκαν και οι συλληφθέντες συνελήφθησαν για αντίσταση, απείθεια επικίνδυνη οδήγηση και κλοπή.

«Μια επιχείρηση επικίνδυνη που στέφθηκε με επιτυχία και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ αποδεικνύουν την άξια τους και τον επαγγελματισμό τους όταν...», όπως τονίζουν οι συνάδελφοι τους στο protothema.gr«τους αφήνουν να εργαστούν και δεν απασχολούνται σε πάρεργα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική Οδός: Κινηματογραφική καταδίωξη Ρομά - Είχαν κλέψει καλώδια και χαλκό"

Στον Εισαγγελέα ο 17χρονος για την επίθεση στο Γ. Βαρουφάκη

Το πρωί της Κυριακής 12/3 οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ο 17χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στο Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, έξω από εστιατόριο στα Εξάρχεια. Αναμένεται να πάρει προθεσμία για να απολογηθεί.

Δεν έχει βρεθεί το βίντεο που τραβήχτηκε κατά την επίθεση και εξετάζεται στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. αν έχει σβηστεί από το κινητό τηλέφωνο του 17χρονου ή αν έχει τραβηχτεί από άλλο κινητό.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός συνελήφθη στο σπίτι του στο Μαρούσι, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Εισαγγελέα ο 17χρονος για την επίθεση στο Γ. Βαρουφάκη"

Καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: 1.200 θα κινηθούν δικαστικώς - «Τα θέματα μπορεί να έχουν διαρρεύσει»

Σωρεία καταγγελιών έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για το αδιάβλητο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή 77.ΟΟ0 ατόμων. Μάλιστα, 1.200 άτομα σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά, ενώ και το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναγνωρίσει ότι υπήρξαν αρρυθμίες. 

«Ο χρόνος έναρξης ήταν 9 το πρωί, αλλά σε πολλά εξεταστικά κέντρα ξεκίνησαν στις 10.00, 10.30, 10.40» ανέφερε μιλώντας στο OPEN και στο Τώρα Μαζί η Ιωάννα Κοκκαλίδου, η οποία είναι ένα από τα 1.200 άτομα που σκοπεύουν να προσβάλουν τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι λόγω της διαφοράς στους χρόνους έναρξης τα θέματα θα μπορούσαν να έχουν διαρρεύσει. 

«Σε πολλά εξεταστικά κέντρα υπήρχε ανοχή στα κινητά, ενώ οι οδηγίες του ΑΣΕΠ λένε ότι τα κινητά πρέπει να είναι στο πάτωμα. Τους επέτρεπαν να έχουν τα κινητά ανοιχτά μέχρι να έρθουν τα θέματα. Οπότε καταλαβαίνετε κάποιος μπήκε στις 09.00 βγήκε στις 10.00 και διέδωσε τα θέματα. Σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, επειδή δεν υπήρχε ρολόι άφησαν τους εξεταζόμενους να έχουν τα κινητά τους πάνω στα θρανία τους και άπλα τους υποχρέωσαν να το έχουν flight mode», πρόσθεσε.  

Η Ιωάννα Κοκκαλίδου ανέφερε ακόμα ότι σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα υπήρχαν προβλήματα στην εκτύπωση των θεμάτων, με αποτέλεσμα οι διαγωνιζόμενοι να είναι μειονεκτική θέση. «Υπήρχε το κομμάτι του αριθμητικού συλλογισμού και σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν τυπώθηκαν σωστά τα θέματα. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ΑΣΕΠ και έδωσαν 30 λεπτά έξτρα,  αλλά στο δικό μας εξεταστικό κέντρο έδωσαν 5 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: 1.200 θα κινηθούν δικαστικώς - «Τα θέματα μπορεί να έχουν διαρρεύσει»"

Τέμπη: Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλο συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και δεκάδες να αγνοούνται μέχρι σήμερα.

Η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αλλά και πολλοί φορείς και σωματεία, κάνουν πορεία από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο για Τέμπη.

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Εμείς όλοι θα γίνουμε των νεκρών μας η φωνή», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και “Πανεπιστήμιο» έκλεισαν στις 10:30 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση ενώ, από τις 12.00 έκλεισαν και οι σταθμοί “Ομόνοια” και “Μοναστηράκι”. Στη στάση «Λ. Βουλιαγμένης», τερματίζουν προσωρινά οι συρμοί του Τραμ.

Κλειστές είναι η Πανεπιστημίου και η Σταδίου, καθώς και η Αμαλίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας"

Συμμορία δυτικών προαστίων: 35 «χτυπήματα» σε τρεις μήνες - Τρόμος στην Πετρούπολη για τις επιθέσεις σε ανηλίκους

Η διαβόητη συμμορία των δυτικών προαστίων που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Πετρουπόλεως, σκορπούσε τον τρόμο σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Με τη χρήση ή απειλή σωματικής βίας, κραδαίνοντας μαχαίρια ή κατσαβίδια, αφαιρούσαν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα και χρηματικά ποσά. Η επιλογή των θυμάτων τους γινόταν κυρίως βάσει της ηλικίας τους και της σωματοδομής τους, ώστε να εκμηδενίζεται κάθε πιθανότητα αντίδρασης.

Κινούμενοι σε ομάδες των δύο ή των τεσσάρων ατόμων, αιφνιδίαζαν τους ανήλικους που είχαν βάλει στο μάτι και τους έπαιρναν ό,τι είχαν πάνω τους και μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο. Η δράση τους στα δυτικά προάστια και ειδικότερα στην Πετρούπολη χρονολογείται από το 2019.

Σε εκείνη τη χρονική περίοδο διαπράχθηκαν από τη συμμορία 16 ληστείες. Το ίδιο συνέβη και το 2020, ενώ το 2021 καταγράφηκαν 21 ληστείες. Το 2022 είχαμε 17 ληστείες, όμως οι «δουλειές» τους... άνοιξαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς τα μέλη της φέρονται να διέπραξαν 35 συνολικά ληστείες. Μάλιστα, δεν δίσταζαν να ανεβάζουν στο ΤικΤοκ βίντεο από τα «πεσίματα» στα ανυποψίαστα θύματά τους, όπως και εικόνες από τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν.

Οι θρασύτατοι ληστές, ηλικίας από 16 έως 19 ετών, προκάλεσαν τεράστια ανησυχία στην κοινωνία της Πετρούπολης και ειδικά στους γονείς των μαθητών, με αποτέλεσμα το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής να δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από εξοργισμένους κατοίκους, οι οποίοι ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν όλα όσα ακούγονται για την δράση των μελών της συμμορίας είναι αλήθεια.

Στο Facebook, δε, είχαν δημιουργηθεί ομάδες γονέων, στις οποίες ανέβαιναν αναρτήσεις σχετικά με περιστατικά ληστειών που αφορούσαν στη συγκεκριμένη συμμορία.

Ενδεικτικά: Στις 3 Φεβρουαρίου το μεσημέρι επί της οδού Ερμού στην Πετρούπολη, δύο μέλη της συμμορίας, ηλικίας 16 και 18 ετών, πλησίασαν δύο 13χρονους μαθητές, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι και, με την απειλή σουγιά, τους αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο. Περίπου 20 μέρες πριν, στη συμβολή των οδών Απόλλωνος και Περικλέους στο Περιστέρι, δύο άλλα μέλη της συμμορίας επιτέθηκαν σε δύο 23χρονους και, αφού τους χτύπησαν στο πρόσωπο, έβγαλαν μαχαίρι και απείλησαν τον έναν εκ των δυο να τους δώσει το κινητό του τηλέφωνο, μάρκας Xiaomi. O νεαρός, έντρομος, αναγκάστηκε να τους το δώσει.

Το ίδιο συνέβη και σε ένα άλλο περιστατικό, πλησίον του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης. Δύο μέλη της συμμορίας, ηλικίας 15 και 17 ετών αντίστοιχα, προσέγγισαν δύο 15χρονους μαθητές, τους έβγαλαν σουγιά ή «πεταλούδα» και τους πήραν ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας iPhone, ενώ τραυμάτισαν με γροθιά στο πρόσωπο τον έναν εκ των δύο.

Σε ένα άλλο περιστατικό, δύο μέλη της συμμορίας των δυτικών προαστίων επιτέθηκαν σε ένα 13χρονο κορίτσι και σε ένα συνομήλικο αγόρι, από τον οποίο απέσπασαν ένα κινητό μάρκας iPhone 14 Pro. Και σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες απείλησαν τα θύματα με μαχαίρι. Μάλιστα, δεν δίστασαν να βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό της 13χρονης, όταν εκείνη αντέδρασε και προσπάθησε να τους εμποδίσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμμορία δυτικών προαστίων: 35 «χτυπήματα» σε τρεις μήνες - Τρόμος στην Πετρούπολη για τις επιθέσεις σε ανηλίκους"

Πατήσια: Κλείδωσαν παιδάκια ηλικίας 3 και 6 ετών στο μπαλκόνι και έφυγαν

 Ένα ζευγάρι Μαροκινών συνελήφθη από την Ασφάλεια, με την κατηγορία ότι κλείδωσαν τα δύο παιδιά τους, ηλικίας τριών και έξι ετών, στο μπαλκόνι του σπιτιού τους στα Πατήσια και τα εγκατέλειψαν.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 36χρονο και την 27χρονη σύντροφό του, σχηματίζοντας σε βάρος τους δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης ενημερώθηκαν για το συμβάν το βράδυ του Σαββάτου και έσπευσαν στην οδό Κέας στα Πατήσια, όπου εντόπισαν κλειδωμένα σε μπαλκόνι διαμερίσματος πρώτου ορόφου τα δύο ανήλικα. Οι γονείς τους είχαν αποχωρήσει από το σπίτι, με αποτέλεσμα να είναι μόνα και απροστάτευτα.

Με εντολή του Εισαγγελέα Ανηλίκων τα δύο παιδία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων.  

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Πατήσια: Κλείδωσαν παιδάκια ηλικίας 3 και 6 ετών στο μπαλκόνι και έφυγαν "

Τηλεφωνήματα για βόμβα στο σταθμό Λαρίσης και σε δύο ξενοδοχεία στο Μεταξουργείο

Σε εκκένωση του σταθμού Λαρίσης, του σταθμού “Μεταξουργείο” του Μετρό, καθώς και δύο ξενοδοχείων σε Μεταξουργείο και Άγιο Παντελεήμονα, προχώρησε η Αστυνομία, ύστερα από απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα.

Στις 8:40 το πρωί άγνωστος έκανε τρία τηλεφωνήματα λέγοντας ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες που θα εκραγούν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες, στον σταθμό Λαρίσης και στα ξενοδοχεία “Novotel” στη Μιχαήλ Βόδα και “Stanley” στη Θ. Δηλιγιάννη, κοντά στο Μεταξουργείο. Αργότερα, έγινε απειλητικό τηλεφώνημα και για τον σταθμό “Μεταξουργείο” του Μετρό.

Για τον σκοπό αυτό, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στον παράδρομο Θ. Δηλιγιάννη, στην οδό Οδό Οδυσσέως από το ύψος της Κολωνού ως το ύψος της διασταύρωσης με τη Δηλιγιάννη και στη Μιχαήλ Βόδα από το ύψος της διασταύρωσης με τη Λιοσίων.

Οι έρευνες και στα τέσσερα σημεία ολοκληρώθηκαν, χωρίς να εντοπιστεί κάτι. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνήματα για βόμβα στο σταθμό Λαρίσης και σε δύο ξενοδοχεία στο Μεταξουργείο"

Κλειστοί οι σταθμοί μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια και Μοναστηράκι

Κλειστοί παραμένουν από τις 10:30 οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» και οι συρμοί διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση, λόγω των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη.

Επιπλέον, από τις 12:00 έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι».

Στο μεταξύ, στη στάση «Λ. Βουλιαγμένης», τερματίζουν προσωρινά οι συρμοί του Τραμ λόγω πορείας στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ.

Θυμίζεται πως σε νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την τραγωδία στα Τέμπη έχουν καλέσει την Κυριακή 12 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία στα Τέμπη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στηνδικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Επίσης καλέσματα έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συνδικάτα, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλες πόλεις. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστοί οι σταθμοί μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια και Μοναστηράκι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news