facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

ΝΔ: Ο κ.Τσιπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα

«Ο κ.Τσιπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

« Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού ούτε ένας και μοναδικός υποψήφιος υπήρχε, ούτε καλούνταν στην κάλπη 15χρονοι και όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς εκλογικά δικαιώματα», συνεχίζει το κυβερνών κόμμα.

Και συμπληρωνει: «Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβληματιστούν, όταν έχουν κάνει τέτοια καμπάνια, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, στην οποία πάντα κερδίζουν. Κυρίως όταν τρέχουν μόνοι τους».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ο κ.Τσιπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα"

Καιρός αύριο: Ζέστη και βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας

Γενικά αίθριος και θερμός θα είναι ο καιρός αύριο, μέχρι το μεσημέρι, και από εκεί και πέρα θα σημειωθούν βροχές σε πολλές περιοχές.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανώς στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της κεντρικής Στερεάς, μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς ενώ στα νότια και το ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 12 έως 28 με 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 29 με 30 και στις νησιωτικές περιοχές από 16 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας"

Κάτω Πατήσια: 12χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του – Φέρεται να συμμετείχε σε δοκιμασία στο TitTok

Ένα αγόρι 12 ετών εντοπίστηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια, το βράδυ της Παρασκευής.

Το παιδί εντοπίστηκε από τους γονείς του. Άμεσα κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ήταν ήδη αργά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί φέρεται να συμμετείχε σε μια δοκιμασία που έχει διαδοθεί μέσω της πλατφόρμας TikTok με το όνομα «Blackout Challenge». Σε αυτή οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους.

Η είδηση σκόρπισε θλίψη και στο χώρο του παγκράτιου μιας και ο 12χρονος ήταν αθλητής του αθλήματος. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο θα συμμετείχε σε πανελλήνιους αγώνες στο Λουτράκι.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτω Πατήσια: 12χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο δωμάτιό του – Φέρεται να συμμετείχε σε δοκιμασία στο TitTok"

Αλέξης Τσίπρας: Βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το αποτέλεσμα και τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας, «με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας».

Ευχαρίστησε όλους και όλες θερμά «για τη μεγάλη συνεισφορά τους, για τη σημερινή συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας». «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας και το έχει ανάγκη», υπογράμμισε. Θύμισε ότι «το βράδυ των εκλογών της “γλυκιάς ήττας” του 2019 -γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού-, είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας, ήταν μια εντολή για εμάς, μια εντολή μετασχηματισμού, μια εντολή να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων προοδευτικών πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν».

«Σήμερα», υπογράμμισε, «κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω το λογαριασμό, με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας, με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα».

«Ένα κόμμα», είπε «πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του». «Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίναμε σήμερα», πρόσθεσε, «το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία», για να σημειώσει ότι «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε μιλώντας για «δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας και προσωπική δέσμευση».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας, καθώς ξεκινάει ένας νέος μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους μας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Τσίπρας: Βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές"

Τροχαία Αττικής: 13 συλλήψεις και 335 βεβαιώσεις παραβάσεων σε ελέγχους στους δρόμους το προηγούμενο τριήμερο

Η Τροχαία Αττικής προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και βεβαίωσε 335 παραβάσεις σε ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν το τριήμερο 12, 13 και 14 Μαΐου στην παραλιακή Λεωφόρο, στη Λ. Σχιστού στο Κερατσίνι, στη Λ. Δημοκρατίας στο Πέραμα και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στόχος των ελέγχων ήταν η αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Αναλυτικά, οι 335 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν:

– 63 για υπερβολική ταχύτητα

– 33 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

– 38 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

– 30 για μη χρήση προστατευτικού κράνους

– 21 για μη εφοδιασμό αποτελεσματικού σιγαστήρα

– 24 για χρήση αδιαφανών υαλοπινάκων (φιμέ)

– 9 για επίδειξη ικανοτήτων

– 7 διότι δεν έφεραν κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας

– 5 για δυσδιάκριτη κρατική πινακίδα κυκλοφορίας

– 5 για επικίνδυνους ελιγμούς

– 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

– 2 για χρήση κινητού τηλεφώνου

– 96 λοιπές παραβάσεις

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 45 ζεύγη πινακίδων, 62 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και 73 άδειες ικανότητας οδήγησης. Τέλος, ακινητοποιήθηκαν 25 οχήματα.

Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), καθώς και των οικείων Τμημάτων Τροχαίας

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ στην σχετική της ανακοίνωση οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροχαία Αττικής: 13 συλλήψεις και 335 βεβαιώσεις παραβάσεων σε ελέγχους στους δρόμους το προηγούμενο τριήμερο"

Δημοσκόπηση: Επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Η νέα εικόνα μετά τα κυβερνητικά μέτρα

Σε διψήφια επίπεδα της τάξης του 10,3% επανακάμπτει το γαλάζιο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, καθώς τα μέτρα του εθνικού σχεδίου για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, τα οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αποδίδουν εν μέρει καρπούς.

Παράλληλα, φαίνεται να βελτίωσαν και την εικόνα της κυβέρνησής του παρά ανησυχία που προκαλούν στους πολίτες πρωτίστως η επέλαση της ακρίβειας και δευτερευόντως ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση την οποία διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβερνητική παράταξη παραμένει φαβορί για να κόψει πρώτη το νήμα στις επόμενες κάλπες, καθώς φαίνεται να έχει καλυμμένα τα νώτα της από τα δεξιά όπου δεν εμφανίζονται αξιόλογες απειλές, ενώ στο χώρο του κέντρου -ο οποίος θεωρείται καθοριστικός για την ανάδειξη του νικητή- αντιμάχεται κυρίως με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική που απέκτησε με το άνοιγμα των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας.

 
Μάχη στο Κέντρο, απειλή από δεξιά

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% το οποίο είναι αυξημένο κατά 0,9% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc που είχε δημοσιευτεί στις 22 Μαρτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στο 21,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,3% και έπονται με σχεδόν ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στις δυνάμεις τους το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,4% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 11,4%, με 1,5 εξ αυτών να δηλώνει ότι κινείται στο χώρο του κέντρου και το 24,4% να είναι χωρίς πολιτική ταύτιση.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει την υψηλότερη συσπείρωση των παλαιότερων ψηφοφόρων που φτάνει στο 71,1% από 65% που είχε τον Απρίλιο. Ενας στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης δηλώνει αναποφάσιστος, ενώ το 6,6% του προηγούμενου ποσοστού κατευθύνεται προς το ΚΙΝΑΛ και την ίδια ώρα προσελκύει το 6,2% όσων είχαν ψηφίσει το 2019 το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στο 59,6%, καθώς το 13% των ψηφοφόρων της δηλώνει αναποφάσιστο και 8,2% ότι προτίθεται να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των πολιτών, η κυβερνητική παράταξη έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στους κεντροδεξιούς (71,9%) και τους δεξιούς (65,9%) ψηφοφόρους, ενώ προηγείται οριακά και στους κεντρώους από τους οποίους αποσπά 25,5% έναντι του 24,3% του ΠΑΣΟΚ και του 9,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναγωγή επί των εγκύρων οι ερευνητές της Marc υπολογίζουν τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στο 32,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,3%, με βάση τις οποίες η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών της διακυβέρνησης ανέρχεται στο 10,3%.

 

Στόχος η αυτοδυναμία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με βάση αυτό το σκηνικό η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας απέχει από το στόχο της αυτοδυναμίας, με δεδομένο όμως ότι κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν είναι εφικτό να συμβεί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση -στην οποία η κατανομή των εδρών θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής- αν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη το δημοσκοπικό προβάδισμα που δείχνει να διατηρείται ακόμα, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στην επαναληπτική εκλογή.

Η κατανομή των εδρών θα γίνει τότε με την ενισχυμένη αναλογική και στον προεκλογικό διάλογο θα κυριαρχεί συζήτηση για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. 

Η δημοτικότητα των αρχηγών

Ισχυρό χαρτί για το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι παραμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατατάσσεται πρώτος και με μεγάλη διαφορά στη μέτρηση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών.

Οι θετικές γνώμες των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη φτάνουν στο 47,3% και είναι αυξημένες κατά 1,8% συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Στη δεύτερη θέση με το 5% πλασάρεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο υποχώρησε κατά 8,7%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος, με το 29,7% των πολιτών να έχει θετική προαίρεση για εκείνον ενώ ακολουθούν οι κύριοι Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Βελόπουλος.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Η νέα εικόνα μετά τα κυβερνητικά μέτρα"

Κορωνοϊός: 3.269 κρούσματα και 10 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες
24 ώρες ήταν 3.269.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.392.575 (ημερήσια
μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 294 ενώ από την
αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 129.020(3.7% του συνολικού αριθμού
των θετικών αποτελεσμάτων).

Το ποσοστό της θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,5% από 4,9% χθες.

  • 1.729 στην Αττική (2.052 χθες).
  • 277 στη Θεσσαλονίκη (371 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 211 από την Ανατολική Αττική (252 χθες).
  • 315 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (339 χθες).
  • 51 από τη Δυτική Αττική (67 χθες).
  • 221 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (251 χθες).
  • 467 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (553 χθες).
  • 207 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (278 χθες).
  • 227 από τον Πειραιά (268 χθες).
  • 30 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (44 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 40 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 26 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 18 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 15 στην ΠΕ Άρτας.
  • 64 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 29 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 15 στην ΠΕ Δράμας.
  • 27 στην ΠΕ Έβρου.
  • 75 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 3 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 10 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 21 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 39 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 71 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 37 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 37 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 27 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 3 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 46 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 15 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 5 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 22 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 59 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 21 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 85 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 22 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 15 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 2 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 15 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 34 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 49 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 3 στην ΠΕ Μήλου.
  • 4 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 11 στην ΠΕ Νάξου.
  • 15 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 11 στην ΠΕ Πάρου.
  • 16 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 38 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 12 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 53 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 6 στην ΠΕ Σάμου.
  • 56 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 6 στην ΠΕ Σύρου.
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 22 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 41 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 9 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 8 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 24 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 69 στην ΠΕ Χανίων.
  • 18 στην ΠΕ Χίου.

90 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (82 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.547 θάνατοι.Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 176 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 91 (51.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (48.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.654 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 94 (ημερήσια μεταβολή -25.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 113 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 3.269 κρούσματα και 10 θάνατοι"

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ κοριτσάκι 2,5 ετών – «Κατάπιε υγρό καθαρισμού»

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι το κοριτσάκι εισήχθη στη ΜΕΘ στο Ηράκλειο λόγω κοροναϊού

Το 2,5 ετών κοριτσάκι στο Ηράκλειο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και διασωληνώθηκε. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το παιδί να εισέρχεται στη ΜΕΘ λόγω κοροναϊού, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του νοσοκομείου, αιτία για την περιπέτεια της μικρής ήταν το υγρό καθαρισμού που ήπιε στο σπίτι της, όταν ξέφυγε για λίγο από την προσοχή των δικών της. Το παιδί είχε περάσει κοροναϊό πριν από δύο μήνες και είχε συνέλθει δίχως επιπλοκές.

Ειδικότερα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται διασωληνωμένο ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών με οίδημα στο λάρυγγα. Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, το κοριτσάκι κατανάλωσε υγρό καθαρισμού ηλεκτρικών φούρνων και μεταφέρθηκε αρχικά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπό συνεχή παρακολούθηση

Εκεί οι γιατροί έκριναν σκόπιμο να το διασωληνώσουν και στη συνέχεια αποφασίστηκε η διακομιδή του στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση ενώ βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση του ιατρικού προσωπικού της μονάδας Παίδων με τους γονείς του να αγωνιούν για την κατάσταση υγείας του παιδιού τους.

Μάλιστα διευκρίνισε με έμφαση ότι το κοριτσάκι δεν νοσηλεύεται λόγω κοροναϊού αλλά λόγω του υγρού που ήπιε. Όπως τόνισε στο ekriti.gr, κοροναϊό είχε περάσει πριν από 2 περίπου μήνες και είχε ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας.

 in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ κοριτσάκι 2,5 ετών – «Κατάπιε υγρό καθαρισμού»"

Eurovision 2022: Η EBU αμφισβητεί τα αποτελέσματα 6 κριτικών επιτροπών

Η αποτυχία σύνδεσης με τρεις χώρες για να ανακοινωθεί η βαθμολογία των κριτικών τους επιτροπών κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision μάλλον δεν ήταν τυχαία και για αυτό η  EBU αμφισβητεί τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών από έξι χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μολδαβία, όταν κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision, η εκπρόσωπος  δεν εμφανίστηκε ποτέ να πει τη βαθμολογία της και την ανακοίνωσε ο πρόεδρος της EBU. Η απουσία της, όπως φαίνεται τελικά δεν οφείλεται σε... τεχνικό πρόβλημα.

«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στη δεύτερη πρόβα του δεύτερου ημιτελικού εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBU.

Οι χώρες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να χειραγώγησαν την ψηφοφορία είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο.

Οι τρεις από τις 6 χώρες στις οποίες η EBU άλλαξε τη βαθμολογία, αρνήθηκαν να εμφανιστούν στον τελικό της Eurovision για να κάνουν τις ανακοινώσεις.  

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurovision 2022: Η EBU αμφισβητεί τα αποτελέσματα 6 κριτικών επιτροπών"

Σουηδία: «Ναι» στο ΝΑΤΟ από το κυβερνών κόμμα

Στα χνάρια της Φινλανδίας, κλείνοντας τ’ αυτιά της στις απειλές της Ρωσίας, βαδίζει και η Σουηδία. Και κάθε μέρα είναι πιο κοντά και στο επίσημο αίτημα για είσοδο στο ΝΑΤΟ. 

Λίγες ώρες αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κάνει αίτημα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία έκανε επίσης ένα βήμα πιο κοντά στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίασή του, ανακοίνωσε «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Η πρωθυπουργός και ηγέτις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Στοκχόλμη και τις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στην Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με την Φινλανδία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: «Ναι» στο ΝΑΤΟ από το κυβερνών κόμμα"

Χάος στο κέντρο της Καλαμάτας – άνδρας ταμπουρώθηκε στο προαύλιο της τράπεζας της Ελλάδος (video)

Χάος επικράτησε στο Κέντρο της Καλαμάτας νωρίς το απόγευμα όταν ένα κουκουλοφόρος άνδρας κρατώντας ένα ρόπαλο σε έξαλλη κατάσταση εισέβαλε στον προαύλιο χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος άγνωστο πως, με το αυτοκίνητό του, στη συμβολή οδών Αριστομένους και Αναγνωσταρά. 

Άμεσα ενεργοποιήθηκε συναγερμός από την αστυνομία. 

Λίγο μετά τις 7 και μισή με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ο δράστης συνελήφθη. 

mesogeiostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στο κέντρο της Καλαμάτας – άνδρας ταμπουρώθηκε στο προαύλιο της τράπεζας της Ελλάδος (video)"

Χατζηδάκης: «Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023»

Ξεπάγωμα των συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023 προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά.

Ερωτηθείς για το ύψος της αύξησης ο ίδιος εξήγησε, ότι θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού. «Πρόκειται για προβλέψεις της νομοθεσίας οι οποίες και θα τηρηθούν», τόνισε.

Για τους δικαιούχους της αύξησης δήλωσε πως αυτή θα αφορά τους πάντες και όλα τα ταμεία ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου: «Κάποιοι θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους, κάποιοι που έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά βάσει των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου θα την ''ροκανίσουν'' ώστε στην επόμενη αύξηση να είναι κερδισμένοι».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης έως το 2018. Όπως είπε, για το 2019, το ποσοστό των κύριων συντάξεων που εκδόθηκε έως τον Μάρτιο φτάνει το 97,5% του συνόλου των αιτήσεων, οι εκκρεμότητες του 2020 έχουν περιοριστεί στο 11% του συνόλου των αιτήσεων έως και τα τέλη Μαρτίου, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, θα εκκαθαριστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, βρέθηκαν 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση, την οποία διορθώνουμε κάθε μέρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες του υπουργείου που υλοποιήθηκαν για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου, η προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δύο νέοι θεσμοί: οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» και οι fast track συντάξεις, αλλά και ο νόμος που ψηφίστηκε για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος προβλέπει την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και, γενικότερα, την αναδιοργάνωσή του, κ.ά..

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) πέτυχε τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων και ότι μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ.

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα καινούργιων και σοβαρών μεθόδων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προγραμματίζεται και η βράβευση των καλύτερων εισηγητών και διευθυντών, με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι έχουν εκδώσει περισσότερες συντάξεις. «Θέλουμε να υπάρχει μία λογική κινήτρων και ελέγχων μέσα στον ΕΦΚΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και συμπλήρωσε ότι με την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων θα «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: «Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023»"

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία υποχωρεί για την Φινλανδία αλλά όχι για την Σουηδία – Τσαβούσογλου: Είναι προκλητικοί

«Γλυκαίνει» απέναντι στην Φινλανδία η Τουρκία αλλά όχι απέναντι στην Σουηδία, σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε σήμερα διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατολαντικής συμμαχίας.

Ο Τούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

«Πανδοχείο τρομοκρατών»

Ο Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Η Τουρκία υποχωρεί για την Φινλανδία αλλά όχι για την Σουηδία – Τσαβούσογλου: Είναι προκλητικοί"

ΝΑΤΟ: Τον... χαβά του ο Τσαβούσογλου - Ποιους όρους βάζει για να πει η Τουρκία «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΑΤΟ: Τον... χαβά του ο Τσαβούσογλου - Ποιους όρους βάζει για να πει η Τουρκία «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας"

Δημοσκόπηση: 6 στους 10 πολίτες μη ικανοποιημένοι από τους δημάρχους (πίνακες)

Έξι στους 10 πολίτες (59.6%) % δηλώνουν ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, και μόλις το 36.5% είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι: Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον διευθυντή Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα έγραφε  προ δεκαημέρου η aftodioikisi.gr για τα κακά μαντάτα που φέρνουν στους αιρετούς οι έρευνες της κοινής γνώμης.

Η ικανοποίηση από το έργο των δημάρχων είναι μικρότερη στην Περιφέρεια (63,3% καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι) σε σχέση με την Αττική (52,7% το αντίστοιχο ποσοστό) και στους μικρότερους από τους μεγαλύτερους δήμους.

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7% , η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων μς 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.

Μάλιστα, οι πολίτες φοβούνται ότι οι δήμοι τους έχουν πρόβλημα βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα: Το 30% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν μέτρια βιωσιμότητα, το 21.9% χαμηλή , το 18.2% αμφισβητήσιμη και το 16.6% εξασφαλισμένη.

Γι’ αυτό το 60.9% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση , απόδοση σ’ αυτούς του ΕΝΦΙΑ κ.ά

Κάτω από τη βάση και στην πανδημία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντιμετώπιση της πανδημίας (50,7%), ενώ το 47.2% θεωρεί ότι  στο διάστημα από  τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.

Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι δημοτικές αρχές αναδεικνύονται η καθαριότητα με 38.2% , η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5% , το κυκλοφοριακό/ συγκοινωνιακό με 11.6% , η Ύδρευση/ Αποχέτευση με 11.4% κ.λ.π

Όχι στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Παράλληλα, παρά τις αντίθετες, κατά καιρούς, κυβερνητικές διακηρύξεις για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 2 στους 3 πολίτες (65,6%), ζητούν Να διατηρηθούν και μόλις το 15,9% να καταργηθούν.

Επιπλέον:

–          Το 84% θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους

–          Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου , εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση: 6 στους 10 πολίτες μη ικανοποιημένοι από τους δημάρχους (πίνακες) "

Υπ. Παιδείας: Σε 68.394 θέσεις ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

• Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

• Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

• Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

• Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: Σε 68.394 θέσεις ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια"

Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης -Της απέσπασαν 70.000 ευρώ

Περίπτωση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας, που έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Πιερία, εξιχνίασαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, ύστερα από μεθοδική έρευνα.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 19χρονου άνδρα και μίας 20χρονης γυναίκας, υπηκόων Αλβανίας, για το αδίκημα της απάτης.

Το απόγευμα της 19ης Απριλίου 2022, άγνωστος τηλεφώνησε στην 84χρονη σε σταθερό τηλέφωνο, προσποιούμενος τον αστυνομικό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα. Μάλιστα, στο τηλέφωνο εμφανίστηκε και γυναίκα συνεργός του, η οποία υποδύονταν δήθεν την κόρη της ηλικιωμένης, προκειμένου να γίνουν περισσότερο πειστικοί. Στη συνέχεια ζήτησε χρήματα από την ηλικιωμένη, ώστε η κόρη της να αποφύγει δήθεν τις νομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να παραλάβουν από το σπίτι της ηλικιωμένης το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών, προέκυψε ότι οι φερόμενοι ως δράστες πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης με όχημα ιδιοκτησίας του άνδρα και παρέλαβαν τα χρήματα, όπου κράτησαν ένα μέρος αυτών και τα υπόλοιπα παρέδωσαν σε άγνωστο συνεργό τους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μέρος των χρημάτων που απέσπασαν χρησιμοποίησαν για την αγορά οχήματος, το οποίο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία τραπεζική κάρτα, τα οποία κατασχέθηκαν, όπως και το όχημα που χρησιμοποίησαν για την παράνομη δραστηριότητά τους.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, αλλά και για την ταυτοποίηση των στοιχείων των συνεργών τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης -Της απέσπασαν 70.000 ευρώ "

Ρέθυμνο: Κρούσμα Candida Αuris στο νοσοκομείο – Καλά στην υγεία του ο ασθενής

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα Candida Auris σε 70 χρόνο ασθενή. 

Οταν εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος μετά από καλλιέργεια υπήρξε μεγάλη ανησυχία, όμως στη συνέχεια και συγκεκριμένα την επόμενη μέρα που βγήκε το αντιβιόγραμμα οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο μύκητας Candida auris δεν ήταν τόσο ανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα, όπως τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαράλαμπος Μαρκάκης.

Στον ασθενή άμεσα χορηγήθηκε ειδική αγωγή έγινε ένα είδος αποστείρωσης και πλέον η υγεία του εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Μάλιστα ο κύριος Μαρκάκης εξήγησε στην ΕΡΤ πως υπάρχουν άλλα στελέχη που είναι πανανθεκτικά και αυτά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον ο μύκητας candida auris να εμφανιστεί ως πανανθεκτικός, κάτι που τώρα με την ύφεση της πανδημίας δεν το βλέπει πολύ πιθανό. 

Να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο Χανίων ακολουθούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, ενώ γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ και έχουν γίνει και επιπλέον καλλιέργειες σε επιφάνειες, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” Μάνος Μπολώτης υπάρχει στενή παρακολούθηση από την επιτροπή λοιμώξεων η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας στην υγεία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Κρούσμα Candida Αuris στο νοσοκομείο – Καλά στην υγεία του ο ασθενής"

Εξαρθρώθηκε σπείρα στα Μέγαρα που διέπραττε απαγωγές, εκβιασμούς και κλοπές – Επτά συλλήψεις

Συμμορία που διέπραττε συστηματικά απαγωγές ατόμων, εκβιάσεις και κλοπές από οικίες, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων και την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές των Μεγάρων, της Σαλαμίνας και των Εξαμιλίων Κορινθίας, συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένα ακόμη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει αρπαγές και εκβιάσεις με ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οπως εξακριβώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει συμμορία που στοχοποιούσε άτομα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι κατέχουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, πήγαιναν στο σπίτι τους, και με χρήση σωματικής βίας αλλά και απειλή όπλων, τους άρπαζαν και τους μετέφεραν σε άλλη περιοχή.

Αμέσως μετά επικοινωνούσαν με την οικογένεια του απαχθέντα, και με απειλές για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητά του, εκβίαζαν για την καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου να τον απελευθερώσουν. Μετά την επίτευξη συμφωνίας, έλεγαν στους συγγενείς το σημείο που θα παρέδιδαν τα χρήματα και στη συνέχεια απελευθέρωναν το θύμα τους σε κοντινή απόσταση.

Παράλληλα, η συμμορία διέπραττε κλοπές από σπίτια. Οι κατηγορούμενοι επέλεγαν τον στόχο τους σε απομονωμένα σημεία και κοντά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ προηγουμένως συγκέντρωναν πληροφορίες για τις ώρες απουσίας των ενοίκων και την ύπαρξη χρημάτων, χρυσαφικών, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων αξίας.

Από τις αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία, 3 κυνηγετικά όπλα και κινητά τηλέφωνα. Κατασχέθηκαν επίσης και 4 «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα.

Η ΕΛ.ΑΣ εξιχνίασε 2 περιπτώσεις αρπαγής σε Μέγαρα και Κορινθία, καθώς και 25 περιπτώσεις κλοπών από οικίες, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εξαρθρώθηκε σπείρα στα Μέγαρα που διέπραττε απαγωγές, εκβιασμούς και κλοπές – Επτά συλλήψεις"

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

Ιδιαίτερης βαρύτητας, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίνεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική αποστολή και στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο περιλαμβάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, η διμερής συνεργασία και οι επενδύσεις.

Η ατζέντα της συνάντησης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επισημάνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πλωτός υπεράκτιος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά, καθώς και εμπορικά.

Περίοπτη θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν, όπως μεταδίδεται, και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, αύριο το πρωί, ώρα ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους στο Πανεπιστήμιο της Τζορτζτάουν.

Ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο

Κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητας Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη  17 Μαΐου, ο πρωθυπουργος θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τέλος, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθεί η ομογένεια, ως γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο και κατά το κλείσιμο της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός – Η ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη στις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο"

Κώστας Αχ. Καραμανλής: 1,8 δισ. για αντιπλημμυρικά – Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος

Έργα αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών και υποδομών ανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο 14 Μαΐου στο συνέδριο με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Προειδοποίηση – Πρόληψη – Αποκατάσταση», που πραγματοποιείται στην Ηράκλεια Σερρών.

Πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ σε όλη τη χώρα για την προστασία πολιτών και υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και άλλα 500 εκατ. που διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται από τους παραχωρησιούχους.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο κλιματικός νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και θα θέσει το πλαίσιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Τόνισε ακόμη ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διενεργήσει από τον Ιούλιο του 2019 ως το τέλος του 2021, 75.000 αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και κατοικίες και έχει προχωρήσει σε 79.000 ενέργειες αποκατάστασης. Στο ίδιο διάστημα έχουν δοθεί αποζημιώσεις πάνω από 230 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο χρειάζονται πιο φιλόδοξα βήματα. Παράλληλα έχουμε ένα τελευταίο ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου η χώρα μας να συμβάλει στην τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και στο σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης με την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων κατασκευής δικτύων φόρτισης με σεβασμό στις ανάγκες κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε λίμνες και ποτάμια συνολικά και στη λίμνη Κερκίνη ειδικότερα, για ζητήματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε λιμναία οικοσυστήματα και για την αξιολόγηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Αχ. Καραμανλής: 1,8 δισ. για αντιπλημμυρικά – Στη Βουλή ο κλιματικός νόμος"

Είναι επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία εξέφρασε και επίσημα την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Φινλανδία, που έχει 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τηρούσε αυστηρή πολιτική ουδετερότητας.

«Γεννιέται μια προστατευμένη Φινλανδία, μέρος μιας σταθερής, ισχυρής και υπεύθυνης περιοχής» είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στη Σκανδιναβία. Με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά με με τη Νορβηγία και τη Δανία ήδη παρούσες, όλες οι χώρες της περιοχής θα βρίσκονται στο κοινό χώρο ασφάλειας.

«Κερδίζουμε και μοιραζόμαστε την ασφάλεια. Είναι καλό να έχουμε κατά νου ότι η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της και η Σάνα Μάριν τόνισε ότι είναι «ιστορική η απόφαση» της χώρας. «Ελπίζουμε ότι το Kοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Νιινίστο είχε συνομιλήσει σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημερώνοντας για την πρόθεση της χώρας του.

«Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε. Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε ο Νιινίστο για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του.

Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε ότι θα ήταν λάθος για το Ελσίνκι να προχωρήσει στην ένταξη «γιατί δεν απειλείται από κανένα». Λιγότερο διακριτικοί ήταν Ρώσοι αξιωματούχοι που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν προειδοποιήσει ότι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα διατάρασσε την ισορροπία στη Βαλτική και ότι η Ρωσία θα ενίσχυε την άμυνά της στην ευρύτερη περιοχή.

Το φινλανδικό Kοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος. Χθες ψήφισε υπέρ της ένταξης το κόμμα της πρωθυπουργού Μάριν.

Η πλειονότητα των βουλευτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ίδιο και η κοινή γνώμη: Περίπου τρεις στους τέσσερις πολίτες εκφράζονται θετικά, μια θεαματική μεταστροφή σε σχέση με τις αρχές του έτους. Και στη Σουηδία τα ποσοστά των πολιτών υπέρ της ένταξης ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.

Καταλύτης ήταν φυσικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές που εξαπέλυε η Μόσχα κατά της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας που έχει εκφράσει και αυτή την πρόθεση να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Πώς θα γίνει η ένταξη

Έπειτα και από το «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσει και η επίσημη κατάθεση αίτησης στο ΝΑΤΟ. Έπειτα, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία (και η Σουηδία αν προχωρήσει και αυτή στις αντίστοιχες ενέργειες στο Κοινοβούλιό της) θα έχει λάβει το καθεστώς χώρας-παρατηρητή και θα μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ - μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως 18 μήνες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχει τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, Φινλανδία και Σουηδία έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Είναι επίσημο: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ"

Λαμία: Άνοιξε και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Θερμοπυλών – Άμφισσας – Είχε διπλώσει νταλίκα

Εκλεισε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Θερμοπυλών – Άμφισσας, καθώς δίπλωσε νταλίκα. 

Οπως αναφέρει το LamiaReport ο δρόμος παρέμεινε κλειστός και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας από τις 10:30 το πρωί, όταν από άγνωστη αιτία στο 48χλμ της εθνικής οδού δίπλωσε μια νταλίκα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ο οδηγός της. Λίγο μετά τις 13.30 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. 

Η εκτροπή έγινε πέντε χιλιόμετρα μετά τη Γραβιά, σε σημείο που δρόμος είναι στενός και έτσι μπλοκαρίστηκαν και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Για αρκετή ώρα η κυκλοφορία διεξάγονταν μέσα από παρακαμπτηρίους οδούς και πιο συγκεκριμένα:

Στο ρεύμα προς Λαμία η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μέσω Διστόμου – Λιβαδειάς – Τιθορέας – Αμφίκλειας και στο ρεύμα προς Άμφισσα αντιστρόφως.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Άνοιξε και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Θερμοπυλών – Άμφισσας – Είχε διπλώσει νταλίκα"

Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από αύριο, οι κανόνες θα διαφέρουν σε κάθε εταιρεία

Καλοκαίρι ελευθερίας, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών, θα απολαύσουν όσοι ταξιδέψουν αεροπορικώς από τη Δευτέρα στην Ευρώπη, καθώς αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε αεροσκάφη και αεροδρόμια της Ε.Ε.

Τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Ειδικότερα, οι ECDC και EASA, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η μάσκα εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες προφυλάξεις κατά της μετάδοσης της COVID-19. Η νέα σύσταση θα ισχύσει από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Εκτός από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μάσκες, οι συστάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των αυστηρότερων μέτρων για τις αεροπορικές δραστηριότητες, κάτι που θα συμβάλει στην ανακούφιση του φόρτου στον κλάδο, διατηρώντας παράλληλα τα κατάλληλα μέτρα.

Η διευθύντρια του ECDC 'Αντρεα Αμόν, ανέφερε ότι, «αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι, μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης. Οι κανόνες και οι απαιτήσεις των κρατών αναχώρησης και προορισμού θα πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται με συνέπεια και οι ταξιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνουν έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν απαιτούμενα μέτρα. Η σημασία αυτών των μέτρων θα πρέπει να συνεχίσει να κοινοποιείται αποτελεσματικά στους επιβάτες για την ασφάλειά τους και το ECDC θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συναδέλφους μας στον EASA για να αξιολογεί τακτικά και να τροποποιεί τις συστάσεις, όπως απαιτείται.»

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA Πατρίκ Κι, σημείωσε ότι «από την επόμενη εβδομάδα οι μάσκες δεν θα χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές στα αεροπορικά ταξίδια σε όλες τις περιπτώσεις, με ευθυγράμμιση σε γενικές γραμμές με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των εθνικών αρχών σε όλη την Ευρώπη για τις δημόσιες συγκοινωνίες» προσθέτοντας ότι «για τους επιβάτες και τα πληρώματα , αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί να φορέσει μάσκα προσώπου για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά».

Η επικαιροποίηση του εν λόγω κοινού πρωτοκόλλου λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και την φυσικά αποκτηθείσα ανοσία, καθώς και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από αύριο, οι κανόνες θα διαφέρουν σε κάθε εταιρεία"

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ λόγω αναβάθμισης

Στη μετάπτωση των εφαρμογών του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία, η ταχύτητα ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μετάπτωσης, από την Πέμπτη 19-5-2022 και ώρα 15:00 έως τη Δευτέρα 23-5-2022 και ώρα 07:00 θα παραμείνει εκτός λειτουργίας μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών από φορείς που αντλούν πληροφορίες από τα Πληροφοριακά Συστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Συγκεκριμένα, κατά την παραπάνω περίοδο δεν θα είναι διαθέσιμο το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ίδιου του e-ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, η μη διαθεσιμότητα θα ισχύει και για μια σειρά Πληροφοριακών Συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και λοιπών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, που υποστηρίζονται από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά υπάγονται: η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, η βεβαίωση προϋπηρεσίας κ.α. Στα συστήματα που επηρεάζονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο ΕΟΠΥΥ, το ΣΕΠΕ, η ΕΡΓΑΝΗ, η ΑΑΔΕ, ο ΟΠΕΚΑ κ.α., κατά το μέρος που βασίζονται στην άντληση πληροφοριών από τον e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι δεν επηρεάζεται η καταβολή των συντάξεων, επιδομάτων κλπ. παροχών η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό

Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών από το τηλεφωνικό κέντρο 1555, το οποίο θα λειτουργεί μεν για την υποδοχή ερωτήσεων και αιτημάτων, αλλά δεν θα έχει πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα για την διεκπεραίωσή τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, προκειμένου να προγραμματίσουν τις συναλλαγές τους εκτός της περιόδου διακοπής της υπηρεσίας (μέχρι την Πέμπτη 19-5-2022 πριν τις 15:00 και μετά τη Δευτέρα 23-5-2022), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι οι φορείς που επηρεάζονται από τη διακοπή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και οι πληροφορίες που αντλούν είναι οι εξής:

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΕΓΔΙΧ): Στοιχεία Αποδοχών εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα και Συνταξιούχων, Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (Ενιαία Ασφαλιστική Ενημερότητα)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (Ενιαία Ασφαλιστική Ενημερότητα)
ΑΑΔΕ (Ενιαία Ασφαλιστική Ενημερότητα)
ΑΣΕΠ (Βεβαίωση προϋπηρεσίας)
ΓΕΜΗ (Απογραφή εργοδοτών)
ΔΥΠΑ (Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης)
Υπουργείο Εσωτερικών (Υπηρεσία βεβαίωσης προϋπηρεσίας μισθωτών υπαλλήλων)
ΕΔΟΕΑΠ
ΤΕΚΑ (Στοιχεία Εργοδοτών)
ΕΟΠΥΥ (Ασφαλιστική ικανότητα, Ενιαία Ασφαλιστική Ενημερότητα, Πληροφορίες Αποφάσεων ΚΕΠΑ)
ΟΠΕΚΑ (Εγγραφή Ασφαλισμένου- αποφάσεις ΚΕΠΑ – ανάκτηση αποφάσεων)
ΕΡΓΑΝΗ (πληροφορίες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων)
ΣΕΠΕ (Στοιχεία Εργοδοτών, Πράξεις Επιβολής Προστίμου/Εισφορών.
Υπουργείο Παιδείας (πλήθος ασφαλισμένων)
ΚΕΠ
Η μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ θα επηρεάσει επίσης τη λειτουργία 230 Φορέων που χρησιμοποιούν μέρος των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ (κυρίως Δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία) και 6364 Νομικών και φυσικών προσώπων – δικηγόροι και συμβολαιογράφοι για τα αποδεικτικά ασφαλιστικής ενημερότητας που αντλούν.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που δεν θα είναι διαθέσιμες κατά το ίδιο διάστημα είναι:

Υποσύστημα συντάξεων: πρωτοκόλληση νέων εργασιών, απονομές-πληρωμές, αποφάσεις συνταξιοδότησης, απονομές λόγω θανάτου
Παροχές: έξοδα κηδείας, επίδομα ασθένειας, ένδικα μέσα.
Αναγκαστικά μέτρα: πλειστηριασμός, πτώχευση κ.ά.
Εισφορές: ασφαλιστική ενημερότητα, εργόσημο, διαχείριση μητρώων εργοδοτών, οικοδομοτεχνικά έργα, κ.ά.
Καθυστερούμενες εισφορές-οφειλές-ΚΕΑΟ: Ρυθμίσεις και Βεβαίωση Οφειλών, Μηνύσεις, Ένδικα Μέσα κ.λπ.
Μητρώο Ασφαλισμένων: Ασφαλιστική Ικανότητα Μισθωτών, Βεβαιώσεις Μητρώου Ασφαλισμένων κ.λπ.
ΚΕΠΑ: Υγειονομικές Επιτροπές, Αιτήσεις Πιστοποίησης Αναπηρίας, Διαχείριση Ενστάσεων κ.λπ.
Κατ’ Οίκον φροντίδα συνταξιούχων
Σύστημα ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ λόγω αναβάθμισης"

Εισέπραττε επιδόματα επί τρία χρόνια χωρίς να τα δικαιούται

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά συνολικά επτά φορές μέσα σε τρία χρόνια εξαπάτησε το ελληνικό δημόσιο μία 39χρονη με καταγωγή από την Βουλγαρία, η οποία υπέβαλε ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και αιτήσεις για την χορήγηση επιδόματος τέκνων και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος χωρίς να το δικαιούται!

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Ασφάλεια, η «μαϊμού» μητέρα που κατοικεί στην Πιερία είχε υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2017 ως και τον Νοέμβριο του 2020, επτά αιτήσεις σε δημόσια υπηρεσία, από την οποία έλαβε συνολικά το ποσό των 9.630 ευρώ. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Εξιχνιάστηκε απάτη με θύμα γυναίκα

Μετά από επτά μήνες εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος Μύρινας η εξαπάτηση μιας γυναίκας στη Λήμνο.

Με το θύμα επικοινώνησε τηλεφωνικά ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων μέχρι στιγμής και κατάφερε να την πείσει να καταθέσει το ποσό των 3.050 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο λογαριασμός που κατατέθηκε το ποσό, ανήκει σε μια 28χρονη Ελληνίδα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της για απάτη, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισέπραττε επιδόματα επί τρία χρόνια χωρίς να τα δικαιούται"

Ουκρανία: Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στο Λβιβ

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία δεν έχουν τέλος με τον πόλεμο να συνεχίζεται.

Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στην περιφέρεια της Λβιβ στη δυτική Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Μαξίμ Κοζίτσκι με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες μέχρι αυτήν την στιγμή”, διευκρίνισε ο ίδιος.

“Τώρα γίνεται αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής” που προκλήθηκε, σημείωσε επίσης ο περιφερειάρχης της Λβιβ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πύραυλος έπληξε στρατιωτική υποδομή στο Λβιβ"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3 ώρες και 55 λεπτά

Με πληρότητα στο 60% περίπου αναχώρησε σήμερα στις 07:08 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη η νέα σύγχρονη αμαξοστοιχία ETR 470 εκτελώντας το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα σε τρεις ώρες και 55 λεπτά.

Με τα ETR τρένα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εγκαινιάζει μία νέα εμπειρία ταξιδιού στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, προσφέροντας επιπλέον καθημερινά δρομολόγια με περισσότερη άνεση και πολυτέλεια στην διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

«Για εμάς είναι μια πολύ καλή ημέρα, μια νέα ημέρα, κατά τη γνώμη μας δεν είναι μόνο ένα τρένο, είναι μια νέα υπηρεσία που θέλουμε να προσφέρουμε, ένας νέος τρόπος μετακίνησης στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και η ευκαιρία να ταξιδεύει κάποιος με ασφαλή και άνετο τρόπο. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και εμείς προσφέρουμε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο υπηρεσιών με τα ETR 470, τις οποίες θα εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο. Με το τραίνο ο επιβάτης μπορεί ξεκούραστα, να απολαύσει μία ταξιδιωτική εμπειρία Για εμάς ήταν σημαντικό να σπάσουμε το φράγμα των 4 ωρών», ανέφερε ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Roberto Biasin, τονίζοντας τη νέα φιλοσοφία παροχών που κάνει ευκολότερη τη διαδικασία του ταξιδιού. Ο κ. Biasin επισήμανε ότι το επόμενο βήμα είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση του χρόνου ταξιδιού στις 3 ώρες και 20 λεπτά μόλις ολοκληρωθούν κάποιες υποδομές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το ETR 470 θα φθάσει στην Αθήνα στις 11:03.

Οι αμαξοστοιχίες ETR470 διαθέτουν εννέα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και πέντε οικονομικής. Κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να μεταφέρει έως και 475 επιβάτες και περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις, για ένα ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι.

Οι επιβάτες των ETR τρένων μπορούν να επωφεληθούν από υπηρεσίες όπως:

Εστιατόριο -Bar: Οι υπηρεσίες παρέχονται στον αναβαθμισμένο χώρο του εστιατορίου & στην υπόλοιπη αμαξοστοιχία (στις θέσεις των επιβατών) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στους επιβάτες της Ά θέσης παρέχονται δωρεάν αναψυκτικό/καφές, νερό και σνακ στη θέση του επιβάτη. Παρέχεται η δυνατότητα φύλαξης χειραποσκευών στους σταθμούς της Αθήνας, Λάρισας & Θεσσαλονίκης. Για AμεA/AMK παρέχονται ειδικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την πρόσβαση στους σταθμούς και τα τρένα.

Επίσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση του επιβατικού κοινού στις αποβάθρες και επί των τρένων, παροχή ρεύματος: Πρίζες εντός των τρένων.

Δίνεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μικρών ζώων σε κλουβί με μέγιστες διαστάσεις 50x40x70. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μεγαλόσωμων σκύλων. Εξαιρούνται οι σκύλοι οδηγοί.

Εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας κατά της COVID 19 που προβλέπονται από τους κανονισμούς της εταιρείας.

Επιπλέον, από την περασμένη Τρίτη 10 Μαΐου 2022, ξεκίνησε η λειτουργία, της γραμμής εξυπηρέτησης αποκλειστικά για τα ETR τρένα, 213 012 1010 (γραμμή με αστική χρέωση), με ωράριο λειτουργίας από Δευτέρα έως Κυριακή 8:00-20:00.

Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 αναχώρησε από τον Σταθμό της Αθήνας στις 07:22 με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 09:58 και άφιξη στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 11:20. Το τρένο πριν την αναχώρησή του επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

Oι τιμές κανονικού εισιτηρίου μιας διαδρομής:

Α θέση -> 65 € Αθήνα-Θεσσαλονίκη / 48,6 € Αθήνα-Λάρισα / 25,4 € Θεσσαλονίκη-Λάρισα

Β θέση -> 55 € Αθήνα-Θεσσαλονίκη / 41,5 € Αθήνα-Λάρισα / 22,1 € Θεσσαλονίκη-Λάρισα

Για 20 ημέρες, δηλαδή για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν έως και 03/06/2022, εφαρμόζεται έκπτωση 20% στις τελικές τιμές των εισιτηρίων.

Τα ETR τρένα έχουν σταθμούς αναχώρησης και άφιξης τον ΣΣ Αθήνας και τον ΣΣ Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεση στάση στον ΣΣ Λάρισας.

Δρομολόγια

ΑΘΗΝΑ Αναχώρηση: 07:22 και 17:22

ΛΑΡΙΣΑ Άφιξη 09:58 20:00

Αναχώρηση 10:00 20:02

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Άφιξη 11:20 21:21

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Αναχώρηση 07:08 17:08

ΛΑΡΙΣΑ Άφιξη 08:25 18:26

Αναχώρηση 08:27 18:28

ΑΘΗΝΑ Άφιξη 11:03 21:04

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3 ώρες και 55 λεπτά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news