facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα - Θέλει να κόψει επί 10 μήνες το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις!

Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα - Θέλει να κόψει επί 10 μήνες το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις!Εντολή για εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στην Τουρκία έδωσε ο Ν. Κοτζιάς -κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό- καθώς την Παρασκευή η Άγκυρα εξέδωσε μια από τις πλέον προκλητικές αγγελίες πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.
Με αυτήν η Τουρκία ζητούσε να έχει πεδίο βολής από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, "κόβοντας" το Αιγαίο στη μέση και δεσμεύοντας σημαντικό τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος.
Πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και το υπουργείο κινείται για να ακυρωθεί η τουρκική αυτή πρόκληση.
Η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργό Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ.
Το βράδυ απόψε, επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
  • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  • Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από απαίτηση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα - Θέλει να κόψει επί 10 μήνες το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις!"

Σόιμπλε: «Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βαρουφάκη αν δεν πληρώσει εγκαίρως»

Σε τρεις συνεντεύξεις του την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η πρώτη δόση στην ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής.
Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».
Ωστόσο ο Σόιμπλε είπε ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.
«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.
Ακόμη έκανε αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις στο Associated Press του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος  τόνισε πως  η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ για τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ είπε πως αυτές ανήκουν σε άλλη κατηγορία και θα χρειαστεί να συζητηθούν με τους πιστωτές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα την Παρασκευή, αλλά πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια» ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».
«Ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο»
Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Berlin Direkt του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, o κ. Σόιμπλε ζήτησε για άλλη μια φορά την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά: «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες».
Εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή του, θα της έλεγε: «Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών κ.ο.κ.». Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα, όπως είπε στη συνέχεια, τον αφήνει άφωνο, «γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».
«Η μπάλα βρίσκετα στην πλευρά της Ελλάδας»
Με δηλώσεις όπως «η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας» και «ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδαBild καθιστά την ελληνική Κυβέρνηση υπεύθυνη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την παροχή περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων.
Στη συνέντευξή του προς τη  Bild ο Β. Σόιμπλε χαρακτηρίζει σκληρή τη διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το ελληνικό αίτημα.
«Έπρεπε να φροντίσω ώστε να μην υπάρξει συμφωνία που θα αφήνει ανοιχτά παραθυράκια. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, μόνον τότε θα λάβει την προβλεπόμενη βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Ο ίδιος θεωρεί πάντως τη νέα κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους.
«Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή μου να βοηθήσουν γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα».
Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «ο Έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Θα ήταν όμως χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να μην μιλάει με τρόπο που να δυσκολεύει τους υπόλοιπους ευρωπαίους στο να πείθουν τους πολίτες τους (σσ. για το ελληνικό ζήτημα)».
«Δεν θέλουμε το Grexit αλλά δεν εκβιαζόμαστε»
Συνεχίζοντας στην Bilt και αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξαίρει τις ικανότητές τους, λέγοντας ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις. Πρέπει ωστόσο να δίνεται χρόνος σε μια νέα κυβέρνηση. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», όπως λέει.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα προειδοποιώντας ότι σε αυτή την περίπτωση «ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».
Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλουμε το Grexit. Eίμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανείς δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα».
Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της Bild, παρά των σκληρών διαπραγματεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπ. Οικονομικών εμφανίστηκε στη συνέντευξη αυτή «χαλαρός και με καλή διάθεση» ενώ «προκαλεί έκπληξη με τους συμφιλιωτικούς του τόνους».
ΑΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του Βαρουφάκη αν δεν πληρώσει εγκαίρως»"

Γ. Βαρουφάκης: Βρώμικη λέξη το κούρεμα - Θέλουμε αναπτυξιακό πακέτο και όχι νέο δάνειο

Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση από σήμερα, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το εσωτερικό αλλά και οι υποχρεώσεις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών.

«Θα φτύσουμε αίμα», αλλά θα πληρώσουμε της δόση του Μαρτίου στο ΔΝΤ λέει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως η λέξη «τρόικα» είναι «βρώμικη» για την Ελλάδα, έτσι και το «κούρεμα» είναι «βρώμικη» λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει κούρεμα ή διαγραφή του χρέους και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση του χρέους της το καλοκαίρι.

«Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια τη λέξη "τρόικα", έτσι και οι πιστωτές μας δεν θέλουν να ακούν τη λέξη "κούρεμα". Το καταλαβαίνω», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διεθνή συμφωνία για το χρέος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις σχεδόν 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η πληρωμή θα είναι «αδύνατη» χωρίς μια συμφωνία μετά την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι υπάρχουν «πιο έξυπνες λύσεις» από μια διαγραφή χρέους και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση των swaps, ενώ προτείνει την έκδοση κρατικών ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις θα είναι συνδεδεμένες με τα νούμερα του ΑΕΠ: «Τότε θα είχαν και οι πιστωτές μας συμφέρον από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2014, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «επίδραση αποπληθωρισμού» και προσθέτει ότι οι μισθοί και οι τιμές εξακολουθούν να πέφτουν και αυτό είναι δείγμα σοβαρής ύφεσης.

Τα «πραγματικά» στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ ρυθμίζονται για τον πληθωρισμό, τα «ονομαστικά» όμως όχι, επισημαίνει και τονίζει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι ο μόνος δρόμος για να αρχίσει η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το βουνό του χρέους της.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αλλά για όσο ακόμη θα συνεχίσει να πέφτει το ΑΕΠ, θα ανεβαίνει το βουνό χρέους, παρά τα χαμηλά επιτόκια που πληρώνουμε. Πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε και το κλειδί για αυτό είναι οι επενδύσεις», δηλώνει.

Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, παραδέχεται ότι δεν πρόκειται για «εγγυημένη επιτυχία», αλλά τονίζει: «Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι ότι κανένας από μας δεν ανήκει στο παλιό σύστημα. Κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ ούτε ευρώ. Υπ' αυτή την έννοια, είμαστε ανεξάρτητοι».

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτάται ακόμη αν απέκτησε νέους φίλους από τότε που ανέλαβε την θέση του υπουργού Οικονομικών και απαντά ότι «το Eurogroup δεν είναι το πεδίο όπου σφυρηλατούνται γρήγορα φιλίες», διευκρινίζει όμως ότι οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο πολιτισμένες από ό,τι μεταδίδεται από κάποια ΜΜΕ.

Το ίδιο ισχύει και για τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Τον βρίσκω συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ τιμή μου που τον γνώρισα. Εκτιμώ την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεών μας», λέει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Βρώμικη λέξη το κούρεμα - Θέλουμε αναπτυξιακό πακέτο και όχι νέο δάνειο"

Γερμανίδα πολιτικός βάλλει κατά της Κομισιόν: ''Πιέζετε την Ελλάδα, ενώ δίνετε χρόνο στη Γαλλία''

Με μια πύρινη επιστολή που ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, το ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών συμμάχων της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, η Γκέρντα Χάσσελκφελτ, καταφέρεται εναντίον της απόφασης να δοθεί παράταση δύο χρόνων στη Γαλλία μέχρι μειώσει το έλλειμμά της.

Την περασμένη Τετάρτη οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως δίνουν στη Γαλλία μια νέα προθεσμία μέχρι το 2017, έτσι ώστε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το Παρίσι έλαβε ένα μικρό πρόστιμο, αλλά και μια νέα περίοδο χάριτος αν και ήδη είχε χάσει τη δεύτερη προθεσμία της για να θέσει σε τάξη τα οικονομικά της. Η απόφαση βρήκε αντίσταση από αρκετούς επικριτές εντός της Ευρωζώνης, καθώς όπως τόνισαν βάζει σε δοκιμασία την αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης.

Η Γκέρντα Χάσσελφελτ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απέστειλε επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην οποία κάνει λόγο για «κακή αίσθηση» που δίνει η εν λόγω απόφαση.

Και αναφέρει στη συνέχεια: «Σε μια εποχή που είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, η ευθύνη μας προς την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι να λειτουργούμε βάσει της αρχής της αλληλεγγύης με αντάλλαγμα τη σταθερότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην γίνονται εξαιρέσεις.

Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρωζώνη ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο από την Αθήνα να τηρήσει τους κανόνες που καθορίστηκαν από την Ευρωομάδα, παρά τη σημαντική εσωτερική αντίσταση. Και μπορεί να μην ήθελε να συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη της Γαλλίας, ωστόσο τόνισε στην επιστολή πως η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. «Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την εντύπωση πως θέλουμε να εφαρμόσουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανίδα πολιτικός βάλλει κατά της Κομισιόν: ''Πιέζετε την Ελλάδα, ενώ δίνετε χρόνο στη Γαλλία''"

ΕΚΤ: Θέλουμε να δούμε το ν/σ για τους πλειστηριασμούς – Αθήνα: Δεν είναι απαραίτητο

Στην Καραγιώργη Σερβίας και στην Κοραή θα οριστικοποιηθούν οι όροι και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των πρώτων νομοσχεδίων, για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση οφειλών, που θα φτάσουν στη Βουλή ως την Τετάρτη, την ώρα που εκδηλώνονται οι πρώτες γκρίνιες από τη Φρανκφούρτη για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Κανονικά ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ, η οποία δεν είναι δεσμευτική», σημειώνουν κύκλοι της ΕΚΤ, χωρίς να κρύβουν την ενόχληση τους για το ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τις προθέσεις του. Η άποψη της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν χρειάζεται να ενημερωθεί η Φρανκφούρτη, αφού το πλαίσιο δεν προκαλεί προβλήματα στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, η «ομπρέλα» θα μείνει ανοικτή για κατοικίες αξίας ως 300.000 ευρώ, ενώ θα τεθεί πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος στις 50.000 ευρώ, καθώς και όριο 500.000 ευρώ για τη συνολική αξία της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας.

Πιο σύνθετη φαίνεται ότι είναι, η περίπτωση της ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι ενστάσεις των Ευρωπαίων. Σύσκεψη δεν έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως είχε δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης, ωστόσο θα γίνει τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη δυνατότητα υπαγωγής, ενώ τελικά θα προβλεφθεί και ειδικό μπόνους- πιθανώς έκπτωση φόρου- για όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις των δύο τελευταίων ετών.

Όσον αφορά στο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο (παροχή δωρεάν ρεύματος, σίτισης κ.λ.π.), αλλά θα πρέπει να εξειδικευθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, σε σύσκεψη στο ΓΛΚ μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θ. Φωτίου. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί να μην προχωρήσει μονομερώς σε κινήσεις που ανατρέπουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΤ: Θέλουμε να δούμε το ν/σ για τους πλειστηριασμούς – Αθήνα: Δεν είναι απαραίτητο"

Αντιδράσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις δηλώσεις Τσίπρα

Σε επίσημη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες προχώρησαν Μαδρίτη και Λισαβόνα

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντέδρασαν με οξύτητα σήμερα στις δηλώσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τις κατηγόρησε ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον με τη σειρά τους ότι αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αδιάλλακτες στις διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας για δικές τους, προεκλογικές σκοπιμότητες.

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας και στην ισπανική κυβέρνηση», δήλωσε με εμφανή ειρωνεία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το αίσθημα ματαίωσης που δημιούργησε η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά κάνοντας υποσχέσεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει», συνέχισε ο Ραχόι σε μια ομιλία του ενώπιον μελών του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται, στη Σεβίλλη, στην Ανδαλουσία (νότια Ισπανία).

«Αναζητεί έναν εξωτερικό εχθρό (...), το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά αυτό δεν επιλύει τα προβλήματα, το μόνο που κάνει είναι να τα επιδεινώνει», συνέχισε ο Ραχόι. «Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεις σοβαρότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αγανακτισμένος ήταν ο τόνος και της κυβέρνησης της Πορτογαλίας. Οι κατηγορίες αυτές «είναι εντελώς παράλογες και (...) θλιβερές, από μέρους ενός ηγέτη ο οποίος θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του», δήλωσε ο Μάρκου Αντόνιου Κόστα, o εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα «είναι πολύ βαριές, θλιβερές και ψευδείς», ενώ «οι εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν» μια τέτοια τοποθέτηση, συνέχισε ο Κόστα, στο περιθώριο μιας συνάντησης των κομμάτων της συμπολίτευσης στην Πορτογαλία.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, μια ελληνική κυβερνητική πηγή αντέδρασε στις σκληρές δηλώσεις των κεντροδεξιών ηγετών της Ιβηρικής τονίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την συνεργασία και τον διάλογο λαών και κυβερνήσεων».

«Η οποιαδήποτε παρερμηνεία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού δεν βοηθά προς την κατεύθυνση του διαλόγου», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, το Ποδέμος, το οποίο έχει συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει ραγδαία άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Το Ποδέμος επικρίνει έντονα τον Μαριάνο Ραχόι διότι επέβαλε πολιτικές σκληρής λιτότητας στην Ισπανία λόγω των πιέσεων των Βρυξελλών και της Γερμανίας.

Στην Πορτογαλία εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Σοσιαλιστές, επικρίνουν επίσης τη συντηρητική κυβέρνηση διότι δεν αντιστάθηκε στις εντολές, τα diktats του Βερολίνου.

Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διαμαρτυρήθηκαν επίσημα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου «εξέφρασε το σάστισμα του σε ένα σημείωμα που απέστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δια της διπλωματικής οδού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπός του. Η Μαδρίτη από την πλευρά της ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να καταδικάσουν τις δηλώσεις» αυτές του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη.

«Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε μια δημόσια καταδίκη» των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, «αν και αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει», σχολίασε μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Σε αυτό το πολύ λεπτό ζήτημα, ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμεσολαβεί, όχι να διχάζει».

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως και ο Μαριάνο Ραχόι, δημόσια διαψεύδουν ότι τήρησαν πιο σκληρή στάση από άλλες κυβερνήσεις στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.

«Η Ισπανία ήταν και θα παραμείνει αλληλέγγυα με τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα παρότι αντιμετώπιζε «τεράστιες δυσκολίες».

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδράσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τις δηλώσεις Τσίπρα"

Γ. Κατρούγκαλος: Επίσπευση διαδικασιών για επιστροφή απολυμένων

Επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή των απολυμένων από το Δημόσιο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο. «Επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μου είπε να επιταχύνουμε το νομοσχέδιο που αφορά στην επιστροφή των απολυμένων. Είναι αποκατάσταση αδικίας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «το πραγματικό μεταρρυθμιστικό έργο είναι να αλλάξουμε άρδην τις δομές της διοίκησης» σημειώνει.

Ερωτηθείς για τα χρονοδιαγράμματα της επιστροφής των απολυμένων, απαντά: «Θα γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Η επιστροφή θα συνδιαστεί και με μια μίνι εθελοντική κινητικότητα. Θα προσπαθήσουμε να συμβιβάσουμε δύο πράγματα. Αποκατάσταση της αδικίας με την κάλυψη ορισμένων επειγουσών αναγκών σε τομείς που μπορεί να καλυφθούν, με βάση το προφίλ των εργαζομένων, οι οποίοι θα γυρίσουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι σε αυτούς που θα επιστρέψουν, περιλαμβάνονται και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι ο ίδιος σε συνεννόηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ζήτησε «από τον δικηγόρο των καθαριστριών να συμφωνήσει σε μια αναβολή (στον Αρειο Πάγο), ακριβώς για να μη λυθεί το ζήτημα δικαστικά, που θα μπορούσε να λυθεί ενδεχομένως δυσμενώς για τις καθαρίστριες, και να δοθεί μια αναβολή, ώστε να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, επαναλαμβάνει ότι «δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά» και προσθέτει: «οπωσδήποτε για εμάς δεν συνδέεται με τις απολύσεις».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Κατρούγκαλος: Επίσπευση διαδικασιών για επιστροφή απολυμένων"

Πώς το κράτος γίνεται στην Ελλάδα προστάτης της φοροδιαφυγής

Κόλαφος είναι η αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογική διοίκηση και ως εκ τούτου, οι εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και συλλογής εσόδων φαντάζουν εξωπραγματικές. Παρά τις συστάσεις, ελάχιστα μέτρα προχώρησαν μετά τον Μάιο του 2014, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στις πολιτικές παρεμβάσεις, εν όψει μάλιστα των εθνικών εκλογών. Το κλιμάκιο της αποστολής θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους ενόψει των τρεχόντων προβλημάτων, θεσμικών και μη. Επίσης, θεωρούν «ότι η έννοια της αυτονομίας είναι ξένη προς την παράδοση διακυβέρνησης της Ελλάδας».

Πολυσέλιδο υπόμνημα

Με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα ΔΝΤ και Ε.Ε. εκτιμούν ότι δεν υπάρχει βούληση για αλλαγές, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι πολλά «παράθυρα» για φοροδιαφυγή παραμένουν ορθάνοιχτα παρά το γεγονός ότι έχουν επισημανθεί επανειλημμένως. Για παράδειγμα έχουν εντοπισθεί φορολογούμενοι, ακόμα και εφοριακοί, να χρησιμοποιούν κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ για να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάτι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Στο κείμενο των 121 σελίδων γίνονται συγκεκριμένες αναφορές ως προς την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τα κλιμάκια θεωρούν απίθανο ο επικεφαλής να μην είναι πολιτική τοποθέτηση, όπως επίσης απίθανες θεωρούν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, την εξουσία επιλογής προσωπικού και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν στηρίξει τις εξαγγελίες τους στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο φαίνεται ότι καμία δεν ήθελε να χάσει το γενικό πρόσταγμα για τους διενεργούμενους ελέγχους, την επιλογή προσωπικού, ακόμα και να κλείσει τις τρύπες που οδηγούν στη φοροδιαφυγή.

Τα στελέχη της τρόικας υποστηρίζουν ότι έχουν αγνοηθεί οι συμβουλές που δόθηκαν παλιότερα ή υπάρχει οπισθοχώρηση. «Η ικανότητα εστίασης των πόρων της φορολογικής διοίκησης σε τομείς όπου οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι και η απόδοση σε φόρους μεγαλύτερη είναι ο γνώμονας που πρέπει να καθοδηγεί τις προτεραιότητες. Κύριοι επιχειρησιακοί τομείς –οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών και η αναγκαστική είσπραξη– εξακολουθούν να δυναστεύονται από την ανησυχία ότι οι υπάλληλοι μπορεί να υποστούν δίωξη εάν αφήσουν υποθέσεις να παραγραφούν: το κλιμάκιο πληροφορήθηκε ότι οι προτεραιότητες καθορίζονται σ’ αυτή τη βάση. Ετσι γεννάται ένα διοικητικό κλίμα αδράνειας, που είναι αντιπαραγωγικό. Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν καταπιάνονται με τα τρέχοντα ζητήματα, οι συνθετότερες αποφάσεις επίλυσης διαφορών δεν λαμβάνονται καθόλου, οι δε ανεπαρκείς πόροι αναγκαστικής είσπραξης κυνηγούν τις παλαιές οφειλές (με κάκιστη προοπτική)».

Κατά την άποψη του κλιμακίου, τα ελάχιστα μέτρα αυτονομίας δεν έχουν κατορθωθεί και είναι απίθανο να κατορθωθούν πλήρως ή μελλοντικά.

Αυτονομία

Ως ένα βαθμό, η αποτυχία επίτευξης των ελάχιστων προϋποθέσεων αυτονομίας μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη δυνατότητας, στην ατομική αντίσταση που προβάλλεται από ορισμένους, αλλά και στην έλλειψη πολιτικής στήριξης. Μέρος της επιτυχίας στην επιδίωξη της αυτονομίας μπορεί να αποδοθεί στις ειλικρινείς προσπάθειες της ΓΓΔΕ και των αξιωματούχων της. Ωστόσο, το αναπόδραστο συμπέρασμα είναι ότι ο ελάχιστος βαθμός επιχειρησιακής και διοικητικής αυτονομίας που απαιτείται για την αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση εσόδων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός ενός λογικού χρονικού ορίζοντα μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο θεσμών και διακυβέρνησης.

Ειδικότερα:

1. Η διοίκηση εσόδων να είναι ξεχωριστός φορέας με όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες. Αυτή η προϋπόθεση απαιτεί να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων προς τη ΓΓΔΕ, τη θέσπιση της ερευνητικής λειτουργίας, τη διευθέτηση της επικάλυψης με το ΣΔΟΕ και την πλήρη υλοποίηση της νέας οργανωσιακής διάρθρωσης με βάση τις επιτελούμενες λειτουργίες. Η πλήρης επίτευξη της ελάχιστης προϋπόθεσης αυτονομίας κρίνεται απίθανη, δεδομένης της παρούσας έλλειψης πολιτικής βούλησης για να διαμορφώσει, να εξοπλίσει πλήρως και να εξουσιοδοτήσει τη λειτουργία των φορολογικών ερευνών.

2. Η/Ο επικεφαλής να έχει εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται και να επιβάλει τους περί εσόδων νόμους. Συνεχώς τίθενται εμπόδια καθ’ οδόν, ενώ οι προσπάθειες για να εξαλειφθούν αυτά καθυστερούν απελπιστικά. Και ετούτη η προϋπόθεση αυτονομίας είναι απίθανο να επιτευχθεί εξαιτίας του άκρως κατακερματισμένου νομικού συστήματος, που επιβαρύνεται και από την επικρατούσα νομική τυπολατρία.

3. Η/Ο επικεφαλής να είναι μη πολιτική τοποθέτηση 5ετούς θητείας – ο ισχύων Ν.4093 δεν φαίνεται να αποτελεί εγγύηση έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων σ’ αυτόν τον τομέα, κάτι που και στο μέλλον είναι απίθανο να αλλάξει.

4. Εξουσία σχεδιασμού και αλλαγής οργανωσιακής διάρθρωσης. Η προϋπόθεση αυτή ικανοποιείται εξ ολοκλήρου κατά τον νόμο, όμως, κατά κανόνα, δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως όποτε έχουν θεσπιστεί νόμοι για την ίδια αυτή οργανωσιακή αλλαγή. Επίσης κι αυτή ακόμη η νέα αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ φαίνεται να χωλαίνει εξαιτίας της βραδυπορίας του νομικού φορμαλισμού που χαρακτήριζε το προγενέστερο καθεστώς έγκρισης.

Πάντως, εν καιρώ, η αυτονομία σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι εφικτή.

5. Δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων, ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ευελιξία. Εχει επιτευχθεί ώς ένα βαθμό, όμως το απώτερο ζητούμενο, δηλαδή ένα καθεστώς προϋπολογισμού ευέλικτο και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες, φαίνεται ότι συνεχίζει να παραμένει άπιαστο.

6. Εξουσία της διοίκησης εσόδων να προβαίνει, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στην επιλογή, εξέλιξη και τοποθέτηση προσωπικού. Οι προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτή η προϋπόθεση, δεν τελεσφόρησαν. Υπό τις παρούσες συνθήκες ετούτη η προϋπόθεση αυτονομίας δεν μπορεί να εκπληρωθεί και μάλιστα ενόψει της απουσίας ανταπόκρισης από τους υπόλοιπους εμπλεκομένους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς το κράτος γίνεται στην Ελλάδα προστάτης της φοροδιαφυγής"

Προειδοποίηση Σόιμπλε: Δεν θέλουμε Grexit, αλλά δεν εκβιαζόμαστε!

Την βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη σημερινή, κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποιεί ωστόσο ότι, εάν οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν, δεν θα δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Αναγνωρίζει δε ότι μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και επαναλαμβάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιθυμητή εξέλιξη.

«Φθάσαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση. Αν η Ελλάδα δεν την τηρήσει, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια. Δεν θέλουμε Grexit. Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανένας δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της Αθήνας», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης το οποίο προδημοσιεύθηκε το βράδυ χθες Σάββατο.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη νομιμοποίηση στον πληθυσμό. Θεωρώ την ελληνική κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους.
Προειδοποίηση Σόιμπλε: Δεν θέλουμε Grexit, αλλά δεν εκβιαζόμαστε!

Πρέπει να δίνεις σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση κάποιο χρόνο. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει ότι είπε στον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει στο θέμα του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στέλνοντας γερμανούς εφοριακούς στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο και πρόσθεσε: «Ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».

Αναφερόμενος πάντως στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις», ενώ ειδικά για τον ομόλογό του, τονίζει: «Δικαιούται τον ίδιο σεβασμό όπως ο καθένας. Συμπεριφέρθηκε απέναντί μου απολύτως σωστά». Διευκρινίζει πάντως ότι θεωρεί τις συμφωνίες πιο σημαντικές από τις δηλώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην αρνητική ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, κατά την ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, δηλώνει ότι σέβεται απολύτως την απόφαση του συναδέλφου του και τονίζει ότι κάθε βουλευτής τελικά δίνει λόγο στην συνείδησή του.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την συνείδησή του, τότε το "όχι" του είναι συνεπές», δηλώνει και προσθέτει ότι πάντως ο ίδιος, «έπειτα από προσεκτική σκέψη», ψήφισε «ναι».

ΑΠΕ/imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Σόιμπλε: Δεν θέλουμε Grexit, αλλά δεν εκβιαζόμαστε!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news