facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

«Άμεση ανθρωπιστική παύση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» ζητούν οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ

Οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ ζητούν μια «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από 26 χώρες, δήλωσε ο Μπορέλ. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Ουγγαρία, που είναι η χώρα η οποία διαφώνησε με την έκδοση της κοινής δήλωσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε ρόλο μόνο όταν είμαστε ενωμένοι». Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, στη βάση της δήλωσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο και με την οποία ο κ. Μπορέλ καλούσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Η παράγραφος που προστέθηκε τελικά στη δήλωση που ενέκριναν οι 26 χώρες, ζητά «άμεση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας που θα οδηγήσει σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», στην «άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» και στην «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συζήτηση με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία επέμεινε στην ανάγκη να μη διακοπεί η υποστήριξη στην UNRWA. Η UNRWA είναι η ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και την Ιορδανία, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τέλος, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι εργασίες που θα οδηγήσουν σε κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων οι οποίοι προβαίνουν σε αδιάκριτες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων, καθώς και για κυρώσεις κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που διέπραξε η Χαμάς. Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Άμεση ανθρωπιστική παύση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» ζητούν οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ"

Αργυρούπολη: Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς που αποπειράθηκαν να ληστέψουν 21χρονη - Είχαν μαζί τους σιδερογροθιά και μαχαίρια

Συνελήφθησαν τρία νεαρά άτομα που αποπειράθηκαν να ληστέψουν 21χρονη στην περιοχή της Αργυρούπολης.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σιδερογροθιά, δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια, κόφτης και κινητό.

argiroupoli

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες της 18-2-2024, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελληνικού- Αργυρούπολης, -3- άτομα, ηλικίας 17 και 18 ετών, για απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ σε βάρος των γονέων τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας τους.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι προσέγγισαν 21χρονη και με χρήση σωματικής βίας (λαβή κεφαλής) την ακινητοποίησαν και αποπειράθηκαν να της αφαιρέσουν προσωπικά της αντικείμενα. Η 21χρονη κατάφερε να απεμπλακεί και οι δράστες διέφυγαν.

Περιπολούντες αστυνομικοί, μετά από στοχευμένες αναζητήσεις εντόπισαν τους κατηγορουμένους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού- Αργυρούπολης, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-σιδερογροθιά,
-2 αναδιπλούμενα μαχαίρια,
-κόφτης και
-κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αργυρούπολη: Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς που αποπειράθηκαν να ληστέψουν 21χρονη - Είχαν μαζί τους σιδερογροθιά και μαχαίρια"

ΕΛ.ΑΣ.: Αστυνομικός που ήταν σε διαθεσιμότητα συνελήφθη για διαρρήξεις μαζί με συνεργό του

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν απογευματινές ώρες του Σαββάτου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αστυνομικός που τελεί σε κατάσταση διαθεσιμότητας και ιδιώτης για –κατά περίπτωση– σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 25χρονος αλλοδαπός.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με τη δράση αστυνομικού σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ενώ όπως εξακριβώθηκε επρόκειτο για αστυνομικό, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν και βρισκόταν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος εισαγγελικού λειτουργού και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Έπειτα από συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, οργανώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων επιδιώκοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδικότερα, εντόπιζαν οικίες κι αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσίαζαν, προχωρούσαν στην κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου και έπειτα εισέρχονταν στις οικίες και αφαιρούσαν αντικείμενα από το εσωτερικό τους.

Ο αστυνομικός εντοπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς έβγαινε από δωμάτιο βραχυχρόνιας μίσθωσης στο οποίο προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει κλοπή από κοινού με τον ιδιώτη συνεργό του και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, αφού αρχικά προσπάθησε να διαφύγει προβάλλοντας αντίσταση στους αστυνομικούς.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε πέντε συνολικά περιπτώσεις κλοπής από τον εσωτερικό χώρο οικίας, αποθήκης, δωματίων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από πεζό άτομο στην Αθήνα, ενώ ακόμα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή έτερου ατόμου, ενός 25χρονου αλλοδαπού, σε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις κλοπών.

ΕΛ.ΑΣ.: Αστυνομικός που ήταν σε διαθεσιμότητα συνελήφθη για διαρρήξεις μαζί με συνεργό του

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που διέμεναν και χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κουκούλα τύπου full face, μεταλλική ράβδος και ασύρματος, γεμιστήρας φυσιγγίων, 12 φυσίγγια και κάλυκας φυσιγγίου των 9mm, νάιλον σακουλάκι με φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, βάρους 1,8 γραμμαρίων, 8 μπρελόκ με συνολικά 23 κλειδιά, 8 κινητά τηλέφωνα και -2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μονάδες σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, δελτίο ταυτότητας και άδεια οδήγησης, τσαντάκι εντός του οποίου υπήρχε τραπεζική κάρτα, κουτί με κόσμημα χρυσής απόχρωσης, κομμάτι πλαστικού, με ενσωματωμένα δύο κλειδιά και μια ετικέτα, νάιλον σακουλάκι που περιείχε χάπια, χαρτονομίσματα ξένων χωρών και αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ.: Αστυνομικός που ήταν σε διαθεσιμότητα συνελήφθη για διαρρήξεις μαζί με συνεργό του"

Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει σχεδιασμός, δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η Αθήνα

Για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα αλλά και στην κατάληψη της Νομικής σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε αρχικά για το σχέδιο για την άφιξη των αγροτών στην Αθήνα, «το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή, κατά το δυνατόν με απόλυτη τάξη. Έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, είναι μια πανευρωπαϊκή τάση».

Όπως τόνισε ακόμη, «υπάρχει σχεδιασμός, δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η Αθήνα” και συνέχισε μεταξύ άλλων «έρχονται συντεταγμένα με ευθύνη της τροχαίας, θα υπάρξει μια αναστάτωση, υπάρχουν ανακοινώσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ακόμη πως «από τη δική μας πλευρά υπάρχει πλήρης πρόθεση για συνεννόηση με τους αγρότες. Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εκδηλώσουν τα αιτήματά τους. Θα παραμείνουν 24 ώρες και θα φύγουν».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών ασκεί πιέσεις. Υπάρχουν θέματα πρέπει να προβληθούν, θα πρέπει οι αγρότες με σεβασμό στους πολίτες να διαδηλώσουν».

Για το περιστατικό στη νομική του ΑΠΘ, ο Υπουργός είπε: “Ο κοσμήτορας ζήτησε χθες την εκκένωση της σχολής, μέσα σε λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκε, η αστυνομία έφυγε ως όφειλε και μετά η σχολή επανακαταλήφθηκε”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει σχεδιασμός, δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η Αθήνα"

Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης του χωριού κατέθεσαν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι

Παρά τον εφιάλτη που έζησαν και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν από τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, του Δήμου Παλαμά προσπαθούν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους και το σπιτικό τους. Οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του χωριού έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για την μετεγκατάστασή του.

Μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου για μετεγκατάσταση οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης ζητούν να τους δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις των ενοικίων. Μετά από έξι μήνες στο χωριό «φάντασμα» οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν δειλά-δειλά, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα αν θα παραμείνουν εκεί ή θα μετεγκατασταθούν στον Παλαμά.

Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, όπου η εικόνα δεν δεν είναι διαφορετική από αυτή που συναντάς στο χωριό.

Οι κάτοικοι στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας έχουν ξαναζήσει και στο παρελθόν εφιαλτικές στιγμές από πλημμύρες. Ελπίζουν αυτή τη φορά οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις της πολιτείας να γίνουν πράξη και όλα αυτά που έζησαν πρόσφατα να αποτελούν μια θλιβερή ανάμνηση.ανάμνηση.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης του χωριού κατέθεσαν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι"

Μητσοτάκης για αγρότες: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω - Οι διαδηλώσεις μέσο πίεσης στις Βρυξέλλες

Σαφές μήνυμα προς τους αγρότες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει ήδη δώσει έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα, αναφερόμενος στο αυριανό αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν, όπως και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις, σημείωσε δε ότι η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεννόηση με την αστυνομία, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δίνουν και σ΄εκείνον μέσο πίεσης προς τις Βρυξέλλες.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα υπό ίδρυση μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε πανεπιστήμια- πολυκατοικία». Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα χειρότερα για την ακρίβεια είναι πίσω μας και τόνισε ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές σημείωσε ότι η κάλπη είναι εθνική, ενώ πρόσθεσε ότι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν θα είναι ψηφοδέλτιο- σελέμπριτι. 


Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αρχικά για την ακρίβεια και σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μας έχουν φτάσει σε ένα σημείο που τα χειρότερα είναι πίσω μας. Η δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μέσα από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού, ούτε τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο κατώτατος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά γενικά υπάρχει μια εικόνα αύξησης των μισθών στη χώρα.

Για τα πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ

Τα πρόστιμα είναι σημαντικά, αλλά και η ζημιά που γίνεται στη φήμη των εταιριών που παραβαίνουν τον νόμο κάνει ζημιά στη φήμη της πολυεθνικής. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως στις τιμές πώλησης των προϊόντων, ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν, εντός της Ε.Ε. πρέπει να πωλούνται περίπου στις ίδιες τιμές.
Θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων. 

Για ελληνοποιήσεις προϊόντων και διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι:

Οι αγρότες έχουν πολλά αιτήματα. Για πρώτη φορά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων έχει αντιμετωπιστεί αρκετά.  Σ' αυτό είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. 
Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. 

Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές. 

Για την πορεία των αγροτών στο Σύνταγμα

Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία. 
Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο. 

Δέσμευση από το 2025
να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος. 

Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μποορύμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό. 
Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές. 

Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς. 

Στα σενάρια για επίδομα Πάσχα ο πρωθυπουργός απάντησε:

Θέλω να συγχαρώ τους δημοσιογράφους για την ταχύτητα προαναγγελίας της επόμενης παροχής πριν στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης. Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μια έκτακτη στήριξη της οικογένειας με αύξηση του επιδόματος γέννας. 

Δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία που μπορώ να κάνω και γιατί θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου τον δεύτερο μήνα του χρόνου να προεξοφλήσω την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Για το κόστος των ενοικίων

Το πρόγραμμα Σπίτι μου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. 

Για τη golden visa, θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά. 

Για το γάμο των ομοφύλων

Κάναμε αυτό που θεωρούσα ότι ήταν σωστό και είναι μια παρέμβαση που είχε έρθει πια η ώρα της. Το θέμα συζητήθηκε εξαντλητικά στο δημόσιο διάλογο και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το ότι, εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.  

Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ κομματική πειθαρχία και δεν κουνάω το δάχτυλο σε όσους είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα και την ακούω.. Πετύχαμε στη ΝΔ να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε και αυτό είναι μια κατάκτηση. Όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Έγινε πολιτισμένος διάλογος, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα Δεξιά που νομίζω ότι είναι βαθιά μειοψηφικές.  

Θέλω να επιμείνω πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων, σέβομαι τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν. Έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή και δεν υπέστην καμία κύρωση ως βουλευτής. Σήμερα είμαι πρόεδρος της ΝΔ κατά συνέπεια, όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού. 
Η ΚΟ μας είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω όμως την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι 2/3 της ΚΟ, ποσοστό μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, στήριξαν το νομοσχέδιο. 

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του. 

Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα μπορεί να προσελκύει φοιτηρτές από το εξωτερικό και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους που δεν θα είναι καλοί, απλά δεν θα βρουν δουλειά. Τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει και η αγορά εργασίας. Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας. Βλέπω τις αντιδράσεις αλλά αυτό που δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις. Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.  Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο. 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον. Αλλά η συνολική κατεύθυνση για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση.


Για τα απογευματινά χειρουργεία

Η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ' αμοιβή είναι κατοχυρωμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που δεν έχει ειπωθεί επαρκώς, είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει απογευματινά χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να περιμένει κάποιος δύο χρόνια για μια αρθοπλαστική. 

Έχει έρθει η κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα λέει και να σπάσει και κάποια αυγά, για να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι, εν προκειμένω,  σε κάποιες περιοχές οι πολύ μεγάλες αναμονές που για εμένα δεν είναι αποδεκτές. 

Για την επιστολική ψήφο

Η μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ. Αλλά είναι μεγάλη μεταρρύθμιση και για τους πολίτες της χώρας. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή ως το τέλος Απριλίου. 

Είναι μια απάντηση η επιστολική ψήφος και στη μειωμένη συμμετοχή. Δείτε πόσοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται τώρα: Ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, μαθητές.

Για τις ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με τη δικιά της ξεχωριστή σημασία. Θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Θα καταρτίσουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο αντιπροσωπευτικό, όχι ψηφοδέλτιο-σελέμπριτι, αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων. 

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας φροντίσουμε ως ΝΔ να μην κάνουμε την κάλπη χαλαρή. Δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη. Θα περιοδεύσω και θα εξηγήσω γιατί η κάλπη είναι σημαντική και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη γιατί είναι σημαντικό να είναι η ΝΔ μια ισχυρή παράταξη, εντός του ΕΛΚ.

Για το Κράτος δικαίου

Δέχομαι την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς το ψήφισμα νομίζει κανείς ότι είμαστε άλλη χώρα. Ο Economist μας αναβάθμισε βάζοντάς μας καλύτερο βαθμό από άλλες χώρες. Υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και αν κανείς θέλει να βρει το δίκιο του, έχει μεγάλες δυσκολίες. 

Ποιος ευρωβουλευτής θα πει στον Άρειο Πάγο ότι καθυστερεί την έρευνα για τα Τέμπη και πού το ξέρει;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη να μην πυροβολούν τα πόδια μας, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Αν πάτε να το πείτε στις Βρυξέλλες, θα γελάνε.
Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ κι εμένα, πολιτικά. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ψήφισμα που ζητά τη διακοπή πόρων για την Ελλάδα. Και είναι υπόλογοι και αυτοί και οι αρχηγοί τους. Και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να πυροβολούν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή.


Διαβάστε ολόκληση τη συνέντευξη: 

Μάρα Ζαχαρέα: Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε, και σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή.

Έχουν γίνει πάρα πολλά την περασμένη εβδομάδα, θα ήθελα όμως να τα πούμε στη συνέχεια της συνομιλίας μας. Προτιμώ να ξεκινήσουμε από την καθημερινότητα του πολίτη και να σας ρωτήσω για το θέμα της ακρίβειας, που είναι το πρώτο που τους καίει.

Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμάκωση, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει με τον ανάλογο ρυθμό στα τρόφιμα. Τι θα γίνει με αυτό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κα Ζαχαρέα, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και χαίρομαι που ξεκινάτε αυτή τη συνέντευξη από τα θέματα της καθημερινότητας, καθώς όλες οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες. Κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη πιστεύω ότι αρχίζουν και αποδίδουν.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., η σχετική υπηρεσία του κράτους επιφορτισμένη πια με τους ελέγχους, έχει επιβάλλει πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και οι παραγωγοί εάν αυξάνουν τις τιμές τους, με ποινή αν θέλετε, τον αποκλεισμό τους από προωθητικές ενέργειες.

Έχουμε βάλει περιορισμούς, παραδείγματος χάρη, στα περιθώρια κέρδους στο βρεφικό γάλα και πιστεύω ότι όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σύντομα στο να βλέπουμε και μειώσεις τιμών. Σε συνδυασμό με το «μείον 5%» το οποίο έχουμε κάνει, και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού.

Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι και ευρωπαϊκό. Όμως, η δομική αντιμετώπιση, κα Ζαχαρέα, του προβλήματος της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Μάρα Ζαχαρέα: Καλά κάνετε και το λέτε γιατί θα σας το ρωτούσα αυτό. Πότε το βλέπετε να αυξάνεται ο μισθός; Δηλαδή, έχετε δεσμευτεί για 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Φέτος μπορεί να ξεπεράσει τα 820, 830 ευρώ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία με την οποία καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Άρα, θα σας συνιστούσα να κάνουμε λίγη υπομονή. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, ο κατώτατος μισθός. Βλέπουμε μια συνολική αύξηση του επιπέδου των μισθών στην ελληνική οικονομία. Βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας τώρα να βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότερους κατ΄ αναλογία συμπολίτες μας να είναι στον κατώτατο μισθό.

Και αυτό, ξέρετε, είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν.

Μάρα Ζαχαρέα: Να επιστρέψω σε αυτό που είπατε για τα σούπερ μάρκετ. Μήπως οι πολυεθνικές προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, ένα πρόστιμο που θα βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να συνεχίσουν να πωλούν ακριβά γιατί έτσι μακροπρόθεσμα κερδίζουν περισσότερο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ερώτημά σας είναι εύλογο. Θα απαντήσω με δυο τρόπους: πρώτον, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και δεύτερον, θα σας έλεγα ότι η ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο -και όπως έχετε δει δεν έχουμε διστάσει να ονοματίσουμε συγκεκριμένες εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους κινήσεις-, θα σας έλεγα ότι κάνει τελικά πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην πολυεθνική εταιρεία. Και νομίζω ότι την ενθαρρύνει τελικά να αλλάξει συμπεριφορά.

Τι θέλω, κα Ζαχαρέα, για να το πω με πολύ απλά λόγια: η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο.

Μάρα Ζαχαρέα: Τώρα, μαζί με την ακρίβεια στα τρόφιμα υπάρχει και το αγροτικό πρόβλημα. Δηλαδή, οι αγρότες λένε ότι από το χωράφι μέχρι το ράφι οι τιμές πολλαπλασιάζονται και επίσης λένε ότι έρχονται αντιμέτωποι με ελληνοποιήσεις προϊόντων.Τι φταίει για αυτό; Ότι δεν ήταν οι έλεγχοι επαρκείς τα προηγούμενα χρόνια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, οι αγρότες, φαντάζομαι θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια, έχουν πολλά αιτήματα προς την κυβέρνηση και θα έλεγα ότι αρκετά είναι δικαιολογημένα. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά.

Το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, των παράνομων ελληνοποιήσεων, είναι διαχρονικό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια και έχει περιορίσει αρκετά την έκταση του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι τιμές του γάλακτος για τους κτηνοτρόφους έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, και με αυτόν τον τρόπο σε ένα βαθμό έχουν «αποσβέσει» και τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Εκεί πράγματι, στις ελληνοποιήσεις, είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Δεν γίνεται προϊόν το οποίο να μην είναι ελληνικό να βαφτίζεται ως ελληνικό και με αυτόν τον τρόπο να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα, ξέρετε, από το χωράφι στο ράφι το ακούω και το συζητώ με όλους τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τι περιθώρια κέρδους έχουν οι μεσάζοντες σε σχέση με τους αγρότες. Δεν είναι απλό πρόβλημα, αν ήταν απλό σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα το είχε ήδη λύσει.

Τι βλέπω, όμως, και νομίζω ότι αυτό είναι μία ένδειξη αρκετά ενθαρρυντική πια; Ότι χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες και καινούριους τρόπους επικοινωνίας, βλέπω για πρώτη φορά αρκετούς παραγωγούς οι οποίοι έρχονται σε απευθείας επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας προϊόντα σε αυτούς. Βοηθά και το γεγονός πια ότι και οι ταχυμεταφορές εξελίσσονται, όχι μόνο στην χώρα μας, παγκοσμίως. Και αυτός, ξέρετε, είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων και διεκδίκησης και από τους καταναλωτές καλύτερων τιμών.

Ξέρετε, πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και πιστεύω ότι ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος καταναλωτής, ψάχνει την καλύτερη προσφορά, ψάχνει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Όμως μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής, μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει, να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.

Μάρα Ζαχαρέα: Οι αγρότες, όπως ξέρετε, έρχονται στην Αθήνα. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτή είναι η επιδίωξή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς είπε την Παρασκευή που μας πέρασε ότι δεν θα τους αφήσει να φτάσουν στο Σύνταγμα. Ήθελα να ρωτήσω: μέχρι πού θα τους αφήσετε να φτάσουν τελικά; Γιατί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τους είδαμε στο Παρίσι, τους είδαμε στις Βρυξέλλες, τους είδαμε στη Ρώμη έξω από το Κολοσσαίο. Εδώ τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων.

Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

Μάρα Ζαχαρέα: Άρα, εσείς δεν έχετε αντίρρηση να δούμε τρακτέρ στο Σύνταγμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντα η προϋπόθεση είναι, κα Ζαχαρέα, πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.

Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα.

Μάρα Ζαχαρέα: Ότι έχουν δίκιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, επιστροφή του στο αγροτικό πετρέλαιο. Το ρυθμίσαμε και για το 2024 και με δέσμευση…

Μάρα Ζαχαρέα: Είπατε ότι θα δούμε μία μόνιμη λύση σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και με δέσμευσή μου από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες για το πώς αυτό το ποσό το οποίο έχουμε καθορίσει…

Μάρα Ζαχαρέα: Μόνιμη λύση σημαίνει και κατάργηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή.

Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό.

Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και ένα μέσο πίεσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς έχετε κάποιον άσσο στο μανίκι για αύριο που θα βρίσκονται οι αγρότες στην Αθήνα; Κάτι που μπορείτε να δώσετε παραπάνω;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος.

Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους.

Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.

Μάρα Ζαχαρέα: Για να προχωρήσουμε από το αγροτικό, έτσι όπως βλέπετε εσείς να τρέχει ο Προϋπολογισμός, υπάρχει περίπτωση να μπορείτε στους ευάλωτους συμπολίτες μας να δώσετε κάτι την περίοδο του Πάσχα; Πριν; Μετά; Γιατί έχει ακουστεί κι αυτό, αλλά έχει μείνει λίγο θολό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να σας συγχαρώ, κα Ζαχαρέα, όχι εσάς προσωπικά, αλλά συνολικά τους δημοσιογράφους, για την ταχύτητα με την οποία προεξοφλούν την επόμενη παροχή πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από όλα αυτά τα οποία έχουμε ήδη κάνει. Γιατί το λέω αυτό;

Μάρα Ζαχαρέα: Δεν τα σκεφτόμαστε και μόνοι μας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ξέρω, δεν έχετε άδικο σε αυτό.

Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μία σημαντική στήριξη της οικογένειας, με μία έκτακτη αύξηση του επιδόματος γέννας, η οποία θα λειτουργήσει και αναδρομικά για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2023. Το γνωρίζουν δηλαδή οι γονείς που γέννησαν παιδιά ότι θα πάρουν και ένα πρόσθετο βοήθημα, πέραν των 2.000 ευρώ που ήδη έχουν πάρει. Και φυσικά αυτοί που θα γεννήσουν παιδί το 2024 θα δουν αυξημένη αυτή την ενίσχυση, το επίδομα το οποίο δώσαμε.

Δώσαμε έκτακτες αυξήσεις στους γιατρούς για τις υπερωρίες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί σε ετήσια βάση ένας γιατρός να κερδίσει μέχρι και 2.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Όλα αυτά είναι από το, θα έλεγα, πλεόνασμα του Προϋπολογισμού.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία την οποία μπορώ να κάνω και διότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου στον δεύτερο μήνα του έτους να μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτά που λέω.

Μάρα Ζαχαρέα: Να δούμε το στεγαστικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως.

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν μία οικογένεια. Έχετε εξαγγείλει κάποια μέτρα σε αυτό το κομμάτι, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό. Το ξέρετε, το ακούτε και εσείς γύρω σας, ότι τα ενοίκια είναι πια ένα πρόβλημα στη χώρα μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ενοίκια γι’ αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Και είναι πολύ στενάχωρο, δυσάρεστο, και απαιτεί αντιμετώπιση από την πολιτεία, όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους για ενοίκιο.

Και όντως έχετε δίκιο να λέτε ότι έχουμε κάνει πράγματα και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους συμπολίτες μας να αποκτήσουν σπίτι και να πληρώνουν τελικά μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν στην ελεύθερη αγορά ένα αντίστοιχο σπίτι. Και βέβαια το σπίτι τελικά θα είναι δικό τους.

Έχουμε μια σειρά από προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητά μας να ανακαινίσουμε παλιά κλειστά διαμερίσματα και να μπορέσουν αυτά τα διαμερίσματα να διατεθούν στην αγορά. Έχουμε αυτή τη στιγμή παραπάνω από 700.000 κλειστά σπίτια και διαμερίσματα. Την εποχή της κρίσης δεν είχε νόημα…

Μάρα Ζαχαρέα: Θα δώσετε κίνητρα στους ιδιοκτήτες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δίνουμε ήδη. Έχουμε ήδη προγράμματα, παραδείγματος χάρη το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Και ξέρετε, ο ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν από δύο-τρία χρόνια έλεγε «πού να βάλω λεφτά τώρα να το φτιάξω αυτό το διαμέρισμα αφού και να το νοίκιαζα χαμηλό ενοίκιο θα έπαιρνα».

Τώρα, τα ενοίκια έχουν ανέβει. Άρα, περισσότερο έσοδο για τον ιδιοκτήτη με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος. Αρχίζει να έχει νόημα αυτό το κλειστό διαμέρισμα να το επισκευάσει κανείς, να το αναβαθμίσει ενεργειακά, να το…

Μάρα Ζαχαρέα: Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος εξετάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΕΚΑ διαθέτει σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Όπως, επίσης, θέλω να θυμίσω ότι αυξήσαμε -έχει μια αξία να τα λέμε αυτά διότι ξεχνιούνται μερικές φορές μέσα στο δημόσιο διάλογο- ότι εμείς αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Ήταν 1.000 ευρώ, το πήγαμε 1.500 ευρώ και για τους φοιτητές που συγκατοικούν 2.000 ευρώ. Σκεφτείτε, δηλαδή, δύο φοιτητές που μπορεί να συγκατοικήσουν θα έχουν 4.000 ευρώ συνολική βοήθεια το χρόνο. Δεν το λες και μικρό ποσό, ειδικά για εκεί που είναι τα ενοίκια σε κάποιες επαρχιακές πόλεις.

Αλλά θα κάνουμε και άλλα πράγματα. Golden Visa -είχαμε μια συζήτηση στη Βουλή, θα την θυμάστε, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι συμπίπτουμε σε αυτόν τον τομέα σε αρκετές επισημάνσεις. Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa πια στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και λογικά θα πάει στις 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια.

Μάρα Ζαχαρέα: Να πάμε στα πολιτικά τώρα. Ψηφίστηκε, είναι πια νόμος του κράτους, για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προκάλεσε αρκετές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, το 1/3 της Νέας Δημοκρατίας δεν το ψήφισε. Είδαμε μετά και πανηγυρισμούς, βέβαια, που ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο. Σας προβληματίζει ενόψει ευρωεκλογών κάποιο πολιτικό κόστος; Και το ρωτώ αυτό γιατί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν το έβλεπε θετικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, έκανα αυτό το οποίο θεωρούσα ότι ήταν σωστό. Και είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύω ότι έχει έρθει πια η ώρα της. Νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο, εξαντλητικά θα έλεγα, ενδεχομένως περισσότερο από άλλα θέματα. Και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου. Και νομίζω ότι πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα. Και αυτό είναι μία κατάκτηση όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοκρατία συνολικά. Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος στη Βουλή, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα δεξιά, που νομίζω όμως ότι είναι βαθιά μειοψηφικές φωνές.

Προχωρήσαμε σε αυτή την -πιστεύω- σημαντική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και νομίζω ότι, ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί άνθρωποι οι οποίοι είχαν θέσει, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια ικανοποίηση, μια χαρά.

Όμως, θέλω να επιμείνω πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν.

Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Αυτή είναι η δύναμή μας, το γεγονός ότι μπορούμε…

Μάρα Ζαχαρέα: Γράφτηκε κιόλας ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν ή απείχαν ή οι Υφυπουργοί που είναι σε Υπουργεία που πρέπει να τρέξουν το νομοσχέδιο αυτό, ότι πιθανώς να έχουν κυρώσεις στο μέλλον, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σημειώνει».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, σας απάντησα.

Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς λέτε ότι όλα αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας απάντησα ήδη. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω, όμως, την ικανοποίησή μου γιατί τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -θα έλεγα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο το αντικείμενο αυτό θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ένας πολύ πιο «προνομιακός χώρος»- στήριξαν το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πια είναι νόμος του κράτους.

Μάρα Ζαχαρέα: Έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι και αυτό θα φέρει πολιτικές αναταράξεις, είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι έχει αντισυνταγματικότητα μέσα του το νομοσχέδιο αυτό από τη μία και από την άλλη ότι θα φτιάξει «φοιτητές δύο ταχυτήτων».

Ο φοιτητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στην Ιατρική για παράδειγμα, πρέπει να γράψει 19. Στο μη κρατικό πανεπιστήμιο και με 10 μπορεί να μπει στην Ιατρική σχολή, δηλαδή με την ελάχιστη βάση του επιστημονικού πεδίου. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική που έχει ξεκινήσει πριν αρχίσει η συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, θέλω να θυμίσω ότι η μεταρρύθμιση αυτή αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω επίσης να σας πω ότι αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως τους πρώτους μήνες μάς κατηγορούσαν για κάποια σχετική καθυστέρηση στην υλοποίησή του κυβερνητικού έργου, τώρα έρχονται και λένε το ακριβώς ανάποδο: «μα, τα ανοίγετε όλα τα θέματα μαζί. Κάνετε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις. Τι συμβαίνει; Μήπως δημιουργηθεί πολλή αναταραχή στην κοινωνία».

Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε.

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: κοιτάξτε να δείτε, τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του.

Από εκεί και πέρα, όντως θα επιτρέψουμε υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Με όρους και προϋποθέσεις, όμως, που μας κάνουν να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο ειρήσθω εν παρόδω το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε.

Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχει κίνδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το πιστεύω, διότι, κοιτάξτε να δείτε, τελικά, αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής;

Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει.

Μάρα Ζαχαρέα: Ποιο θα είναι όμως τελικά το πρακτικό αποτέλεσμα; Γιατί και το πρωί πήγε η αστυνομία για να διαλύσει την κατάληψη κι όταν έφυγε έγινε ανακατάληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση είναι: όσες φορές χρειάζεται. Και σε συνεννόηση πια με τα πανεπιστήμια, γιατί έχουν και οι Πρυτάνεις μία ευθύνη, να δούμε σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία πιο σταθερή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση της αστυνομίας. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας, κα Ζαχαρέα, κατέστη εφικτή επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και μπορεί πια η αστυνομία να μπαίνει στα πανεπιστήμια.

Μάρα Ζαχαρέα: Και σας λένε: «γιατί το κάνατε αυτό, φέρνετε τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα σε περίοδο εξετάσεων;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε τώρα, πάντα θα υπήρχε μία βολική δικαιολογία. Δεν το ακούω αυτό το επιχείρημα, εξάλλου βρήκαμε τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις. Θα υπήρχε πάντα κάποιος άλλος λόγος γιατί πρέπει να περιμένουμε. Επαναλαμβάνω και θα το τονίσω αυτό, γιατί αποτελεί για μένα και μια φιλοσοφία για τη δεύτερη τετραετία: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η χώρα πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα. Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι’ αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας.

Μάρα Ζαχαρέα: Και από τα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία. Απογευματινά χειρουργεία. Και εκεί υπάρχει κριτική, ότι όποιος έχει κάποια χρήματα θα πηγαίνει γρήγορα το απόγευμα να χειρουργείται, όποιος δεν έχει, ο φτωχός, ο ευάλωτος συμπολίτης μας, θα περιμένει το πρωί πότε θα υπάρχει κενό και λοιπά, με κινδύνους για την υγεία του. Τι γίνεται με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται.

Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ξεκινώντας λοιπόν από πίσω προς τα μπρος, από τις μεγάλες αναμονές, θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων, όπου εμείς ουσιαστικά θα πληρώνουμε την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου και δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής.

Θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα την υλοποιούμε. Ξέρετε, στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές, οι οποίες για εμένα…

Μάρα Ζαχαρέα: Στην επαρχία κυρίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως…οι οποίες για εμένα δεν είναι αποδεκτές.

Μάρα Ζαχαρέα: Σήμερα ανακοινώθηκε και η επιστολική ψήφος. Με αφορμή αυτό να ρωτήσω για τις ευρωεκλογές. Αντίστροφη μέτρηση. Βάζετε κάπου τον πήχη; Φοβάστε τη χαλαρή ψήφο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι για το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου φέρνει την σφραγίδα αυτής της κυβέρνησης. Και είναι πράγματι μεγάλη μεταρρύθμιση.

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση σε δύο επίπεδα: πρώτον, για τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδας, οι οποίοι μπορούν πια εύκολα να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να τρέχουν σε κάποιο προξενείο το οποίο μπορεί να είναι πολύ μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Αλλά είναι και μια μεγάλη μεταρρύθμιση -και αυτό πρέπει να το πούμε και να το εξηγήσουμε στους πολίτες- για τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Την επιστολική ψήφο μπορείτε να την αξιοποιήσετε και εσείς, εγώ, όποιος θέλει, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ζητώ αυτοί που θέλουν να κάνουν χρήση αυτής της επιλογής να το κάνουν συντομότερα και όχι αργότερα.

Αλλά σκεφτείτε λίγο πόσους ανθρώπους βλέπετε να ταλαιπωρούνται στα εκλογικά κέντρα, ανάπηρους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θα μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι, χωρίς ταλαιπωρία, όπως και εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, οι μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες.

Δηλαδή, είσαι 17 χρονών σήμερα, θέλεις να ψηφίσεις αλλά δεν θέλεις τώρα να έχεις την έγνοια να τρέχεις στο εκλογικό κέντρο όταν μπορεί την μεθεπόμενη μέρα να γράφεις ένα σημαντικό μάθημα. Να εγγραφείς στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά.

Είναι λοιπόν και μια απάντηση η επιστολική ψήφος στη μειωμένη συμμετοχή, που δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα. Ταλανίζει όλες τις, θα έλεγα, δυτικές δημοκρατίες και πιστεύω ότι με τον τρόπο της θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής.

Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας: οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές; Να το θυμηθούμε: για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Το ποσοστό από μόνο του καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν. Έχουμε 21 ευρωβουλευτές συνολικά ως χώρα, προφανώς ως Νέα Δημοκρατία θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους. Θέλω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και βέβαια, μετά, στην κρίση των πολιτών θα είναι το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Εμείς θα φροντίσουμε να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό, έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις…

Μάρα Ζαχαρέα: Όχι «celebrity ψηφοδέλτιο» που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα.

Μάρα Ζαχαρέα: Βάζετε κάπου τον πήχη ότι «θα είμαι ευχαριστημένος»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τονίζω ότι είναι μία εθνική κάλπη, έχει μία ιδιαιτερότητα…

Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και μία χαλαρή ψήφος. Και μία ευκαιρία να δείξουν στην κυβέρνηση…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ας φροντίσουμε, λοιπόν, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, να μην την κάνουμε χαλαρή. Για εμένα δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη.

Σκοπεύω και να περιοδεύσω και να εξηγήσω στους πολίτες γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές και γιατί σε αυτές τις συνθήκες που χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη, το να υπάρχει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία, πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι καλό τελικά για την Ευρώπη και είναι καλό για την Ελλάδα. Διότι αυτά τα οποία γίνονται στις Βρυξέλλες μάς αφορούν άμεσα.

Μάρα Ζαχαρέα: Να κλείσουμε με το κράτος δικαίου. Υπήρξε ένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αρκετά σκληρό για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις υποκλοπές, στο ναυάγιο της Πύλου, στις συνθήκες του Τύπου και ούτω καθεξής.

Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα κατά τη δική σας κρίση; Ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» ή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μίας κόντρας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωσοσιαλιστών ενόψει ευρωεκλογών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαι άνθρωπος καλοπροαίρετος, ο οποίος δέχεται πάντα την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς αυτό το ψήφισμα νομίζει ότι μιλάει για μία άλλη χώρα.

Λίγες μέρες αφότου ψηφίστηκε αυτό το κείμενο ο «Economist» μας αναβάθμισε σε «πλήρη δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν.

Πιστεύετε εσείς πραγματικά σήμερα -δεν σας ρωτώ να μου απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα- ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης και γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Το ανάποδο θέμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε. Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και βέβαια αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του και αν αισθάνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει προσβληθεί ή έχει γραφτεί κάποια ανακρίβεια, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να το διεκδικήσει.

Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε: «σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη». Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα έρθει να πει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι «καθυστερείτε για την υπόθεση των Τεμπών», παραδείγματος χάρη; Και πού το ξέρει; Και με ποιό δικαίωμα έρχεται και παρεμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι η Δημοκρατία μας είναι τέλεια. Λέω ότι στην ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελικά αυτό είναι το κριτήριο, υπάρχουν επισημάνσεις. Κάποια από αυτά γράφονται και στο ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, διότι δεν θέλω να είμαι τελείως αφοριστικός. Και αγωνιζόμαστε μονίμως να κάνουμε τη δημοκρατία…

Μάρα Ζαχαρέα: Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, κατά τη γνώμη σας, που πρέπει να γίνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και να σας πω και κάτι ακόμα το οποίο νομίζω ότι έχει μια σημασία: αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει, όπως το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, να μπορεί να συνεννοηθεί με τους Φιλελεύθερους, με τους Σοσιαλιστές, ενδεχομένως με τους Πράσινους, ίσως με κάποιες πιο λογικές φωνές στα δεξιά μας.

Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για το Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει.

Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά. Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως, κα Ζαχαρέα, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα.

Και γι’ αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.

Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ, κα Ζαχαρέα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για αγρότες: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω - Οι διαδηλώσεις μέσο πίεσης στις Βρυξέλλες"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 18,5 μονάδες στις ευρωεκλογές και 21,2 στις εθνικές – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Opinion Poll ενώ το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση.

Η ακρίβεια και η οικονομία προβληματίζουν περισσότερο τους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll ενώ θεωρούν πως τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες δεν είναι ικανοποιητικά αλλά διαφωνούν με το κλείσιμο των εθνικών οδών.

Στην ερώτηση για το πιο πρόβλημα σας απασχολεί περισσότερο το 59,6% λέει ακρίβεια και ανατιμήσεις, το 31,3% οικονομία/ανάπτυξη, το 22,9% εγκληματικότητα, το 17,7% η κατάσταση στο ΕΣΥ, το 13,4% η κατάσταση στην παιδεία και το 12,2% η ανεργία.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ το 53,4% το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά ενώ το 39,7% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 6,9% λέει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ το 60,1% τις βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 34,9% θετικά ή μάλλον θετικά.

Αναφορικά με τα μέτρα στους αγρότες και κατά πόσο είναι ικανοποιητικά το 34,7% λέει όχι, το 19,7% μάλλον όχι, το 19,5% μάλλον ναι, το 15,4% ναι και δεν ξέρω δεν απαντώ το 10,7%.

Στο αν συμφωνείτε με τον αποκλεισμό των εθνικών οδών από τους αγρότες το 50,8% λέει όχι, το 22,8% ναι, το 12,9% μάλλον όχι και το 11,3% μάλλον ναι.

Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με 41,6% και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 39,1%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30,6%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29,9%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 25,6%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 22,2%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 19,1%, ο Δημήτρης Νατσιός με 15,2% και ο Βασίλης Στίγκας με 8,5%,

Στην ερώτηση για το ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36,9%, ακολουθεί ο κανένας με 29,4% και τρίτος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,2%.

Για το βασικό κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές το 70% λέει πως είναι οι εξελίξεις και τα προβλήματα στη χώρα, ενώ το 13% το μέλλον της ΕΕ.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωκλογές η ΝΔ προηγείται με 27,1%, το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 7,5%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,9%, η Νέα Αριστερά με 2,6%, οι Σπαρτιάτες με 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 1,9%. Αναποφάσιστοι δηλωνουν το 21%.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ έχει ποσοστό 34,3%, το ΠΑΣΟΚ 14,6%,το ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, η Ελληνική Λύση με 9,5%, το ΚΚΕ με 9,4%, η Νίκη με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, η Νέα Αριστερά με 3,3% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,6% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,1% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Το ΚΚΕ έχει ποσοστό 8,2%, η Ελληνική Λύση με 7,6%, η Νίκη με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και οι Σπαρτιάτες με 2,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,2%, το ΠΑΣΟΚ το 15% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 12%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 9,7%, η Ελληνική Λύση με 8,7%, η Νίκη με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, η Νέα Αριστερά με 2,7%, οι Σπαρτιάτες με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 18,5 μονάδες στις ευρωεκλογές και 21,2 στις εθνικές – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ"

Το Εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε το τουρκολυβικό μνημόνιο για τις κοινές έρευνες στα ύδατα της Λιβύης

Λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς δηλώσεις επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη Τρίπολη και μερικές εβδομάδες από την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού ενέργειας για ενεργοποίηση του τουρκολυβικού μνημονίου για έρευνες από την τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ στις «θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης», το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης αποφάσισε την ακύρωση του Μνημονίου αυτού.

Το Μνημόνιο το οποίο υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2022 και είχε οδηγήσει σε μια ακόμη κρίση με την Ελλάδα και το διπλωματικό επεισόδιο στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην χώρα (όπου αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος προκειμένου να μην συναντηθεί με την ομόλογο του Νάιλα Μανγκους που είχε υπογράψει το μνημόνιο) προέβλεπε την συνεργασία των δυο χωρών με την συμμετοχή των ερευνητικών σκαφών και των γεωτρύπανων της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ για την αναζήτηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Λιβύη.

Είχε θεωρηθεί μάλιστα ότι το μνημόνιο αυτό αποτελούσε το «θεσμικό» βήμα για την εφαρμογή στην πράξη του τουρκολυβικού μνημονίου του 2019 για «οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας» με το οποίο επιχειρήθηκε η υφαρπαγή μεγάλου τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η εμπέδωση της Γαλάζιας Πατρίδας.

tourkoliviko-mnimonio-1

Εναντίον του μνημονίου αυτού είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων οι οποίοι είχαν ζητήσει την ακύρωση του καθώς η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει την νομιμοποίηση για υπογραφή διεθνών συμφωνιών που αφορούν την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χωρίς την συναίνεση του Κοινοβουλίου. Ακόμη είχε προβληθεί και το επιχείρημα ότι εκχωρούνται σε ξένη εταιρεία οι αποκλειστικές αρμοδιότητες για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας που ανήκουν στην κρατική λιβυκή εταιρία πετρελαίου .

Το Εφετείο είχε κληθεί να εξετάσει την έφεση που είχε ασκήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2023 που είχε κηρύξει άκυρο το μνημόνιο αυτό.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει δυνατότητα για προσφυγή σε ανώτερο επίπεδο καθώς η Δικαιοσύνη στην Λιβύη λειτουργεί προβληματικά και λόγω της διαίρεσης της χώρας.

Πάντως, εκ των πραγμάτων και όσο διαρκεί αυτή η αμφισβήτηση του τουρκολυβικού μνημονίου με δικαστικές μάλιστα αποφάσεις για την ακύρωση του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να προχωρήσει σε έναρξη ερευνών σε συνεργασία με την τουρκική ΤΡΑΟ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Το Εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε το τουρκολυβικό μνημόνιο για τις κοινές έρευνες στα ύδατα της Λιβύης"

Σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ από ΗΠΑ: Να μην προχωρήσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αλλάζουν στάση απέναντι στο Ισραήλ και για πρώτη φορά υπέβαλαν ένα αντίπαλο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπογραμμίζει τη στήριξη του οργάνου αυτού «για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε και εάν θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση αυτή, αλλά σίγουρα σημαίνει πολλά καθώς οι ΗΠΑ στο παρελθόν είχαν «μπλοκάρει» ψηφίσματα για κατάπαυση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Για τις ΗΠΑ, το κείμενο αυτό επίσης «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ζημίωνε περαιτέρω τους αμάχους και τον εκτοπισμό τους, δυνητικά και σε γειτονικές χώρες».

Μια τέτοια ενέργεια «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επομένως υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ προώθησαν το δικό τους ψήφισμα αφού η Αλγερία ζήτησε από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει αύριο Τρίτη το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η άμεση, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ / naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ από ΗΠΑ: Να μην προχωρήσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που δεν αναφέρονται στη συσκευασία

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες από δύο καλλυντικά τα οποία  περιέχουν ουσίες που δεν αναφέρονται στη συσκευασία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα αποτελέσματα των ελέγχων στα συγκεκριμένα καλλυντικά δεν ακολουθούν την νομοθεσία.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της παρτίδας 36222 του καλλυντικού προϊόντος ‘Glow Era Stem Cells Revolution Total Regenerating Cream’, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τη νομοθεσία (Καν. (ΕΚ) αριθ. 1223/2009) ως προς τον έλεγχο του συστατικού ‘Hexyl cinnamaldehyde’, το οποίο δεν αναγράφεται στην επισήμανση του προϊόντος, ενώ απαιτείται, εφόσον η συγκέντρωσή του βρέθηκε να υπερβαίνει το ποσοστό του 0,001%. Επιπλέον, στο προϊόν ανιχνεύθηκε το συστατικό ‘Phenoxyethanol’, το οποίο δεν αναγράφεται στην επισήμανση του προϊόντος.

Την ανάκληση της παρτίδας 36222 του καλλυντικού προϊόντος ‘Glow Era Anti – Ageing Day Cream’, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τη νομοθεσία (Καν. (ΕΚ) αριθ. 1223/2009) ως προς την περιεκτικότητα του συστατικού ‘Benzyl Alcohol’, το οποίο υπερβαίνει το όριο του 1,0%.

Επιπλέον, στο προϊόν ανιχνεύθηκε το συστατικό ‘Phenoxyethanol’, το οποίο δεν αναγράφεται στην επισήμανση του προϊόντος.

Η εταιρεία που κυκλοφορεί τα εν λόγω προϊόντα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που δεν αναφέρονται στη συσκευασία"

Ίλιον: Συνελήφθη 26χρονος που διέπραττε ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βραδινές ώρες της 17-2-2024 στην Αθήνα, 26χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για ληστείες στο Ίλιον κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ερευνών για την εξιχνίαση ληστειών σε καταστήματα στην περιοχή του Ιλίου, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν και σε συνδυασμό με ειδικές ανακριτικές τεχνικές, ταυτοποιήθηκε ο 26χρονος ως δράστης.

Όπως διακριβώθηκε, τουλάχιστον από τις αρχές του 2024, ο ανωτέρω διέπραξε -10- ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή του Ιλίου, με το παράνομο οικονομικό όφελος να ξεπερνάει το ποσό των -3.800- ευρώ.

Ως προς τη μέθοδο τέλεσης, ο 26χρονος έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, εισερχόταν σε καταστήματα και με την απειλή όπλου ακινητοποιούσε τους υπαλλήλους, αφαιρούσε χρηματικά ποσά από τα ταμεία και διέφευγε πεζός.

Για τον τερματισμό της δράσης του, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ., σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Από τις έρευνες στην οικία του και την κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- κινητά τηλέφωνα, καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιούσε κατά την τέλεση των ληστειών.

Παράλληλα, από την περαιτέρω προανάκριση, ταυτοποιήθηκε και ένας 30χρονος ως συνεργός του συλληφθέντα, ο οποίος αναζητείται.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίλιον: Συνελήφθη 26χρονος που διέπραττε ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων"

Καιρός αύριο: Βροχερό σκηνικό με μικρή πτώση θερμοκρασίας

Ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ στα δυτικά και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια. Στα βόρεια θα κυμανθεί από 04 έως 12 με 13 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές από 07 έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανή βροχή έως το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά περιόδους. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα το απόγευμα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εξασθενήσουν, ενώ στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο θα ενταθούν και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ στο Ιόνιο 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην ανατολική Πελοπόννησο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές μέχρι αργά το απόγευμα στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος και στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχερό σκηνικό με μικρή πτώση θερμοκρασίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news