facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Παρενέργειες σε εκατοντάδες υγειονομικούς στην Γαλλία

Σχεδόν 150 Γάλλοι υγειονομικοί έχουν αναπτύξει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων ανέφερε 149 περιπτώσεις εμβολιασθέντων που ανέπτυξαν παρενέργειες οι οποίες μοιάζουν με γρίπη μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 «Λάβαμε 149 δηλώσεις παρενεργειών μεταξύ 6 και 10 Φεβρουαρίου όπου αναφέρονται σύνδρομα τύπου γρίπης, συχνά υψηλής έντασης όπως υψηλός πυρετός, πόνοι ή πονοκέφαλοι» σημειώνει η υπηρεσία σε δελτίο τύπου.

Ο οργανισμός τονίζει ότι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες «είναι γνωστές» καθώς το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 10.000 άτομα.

«Παρ' όλα αυτά, αυτές οι εκδηλώσεις φαρμακοεπαγρύπνησης αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης παρακολούθησης από τους υγειονομικούς οργανισμούς, ιδίως όσον αφορά την ένταση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών» αναφέρει το δελτίο τύπου.

Νωρίτερα, η «Télégramme» ανέφερε ότι ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη εμφανίστηκαν σε αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca ανάγκασαν κυρίως το νοσοκομείο «Morlaix» να αναστείλει τον εμβολιασμό του προσωπικού του.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία ασφάλειας φαρμάκων της χώρας συνιστά τον «κλιμακωτό εμβολιασμό του προσωπικού» για τον περιορισμό του «δυνητικού κινδύνου διαταραχής της λειτουργίας των υπηρεσιών φροντίδας».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο AstraZeneca: Παρενέργειες σε εκατοντάδες υγειονομικούς στην Γαλλία"

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να επαναμολυνθούν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την Covid-19 μπορεί να επαναμολυνθούν με ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, είπε: "Λαμβάνουμε τώρα αναφορές για ανθρώπους που επαναμολύνονται από μια νέα παραλλαγή του ιού. Υπήρξαν κάποιες πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική που αφήνουν να εννοηθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως, μπορεί να προσβληθούν και πάλι".

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια μικρή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από την παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή, την αποκαλούμενη B1351 ή 501YV2. Η Σουαμινάθαν τόνισε ωστόσο ότι "παρέχεται σαφώς προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί στη νοσηλεία και τον θάνατο", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν τώρα αναφορές ότι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο και προσβληθείτε, το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο".

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας ασθενής στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι γιατροί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή έναν ασθενή, ο οποίος μολύνθηκε από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, τέσσερις μήνες αφότου ανάρρωσε από την Covid-19. "Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραλλαγή (σ.σ. της Νότιας Αφρικής) μπορεί να ευθύνεται για σοβαρή επαναμόλυνση μετά από μια πρώτη, ελαφρά μόλυνση" με το "κλασικό" στέλεχος του SARS-CoV-2, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση και την περιέγραψαν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη περιγραφή μιας επαναμόλυνσης με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή που προκαλεί σοβαρή Covid-19, τέσσερις μήνες μετά από μια πρώτη, ελαφριά μόλυνση", πρόσθεσαν.

Ο ασθενής είναι ένας 58χρονος που πάσχει από άσθμα και αρχικά είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 τον Σεπτέμβριο, όταν πήγε στον γιατρό του επειδή είχε πυρετό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα επέμειναν μόνο για λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο ο άνδρας αυτός υποβλήθηκε δύο φορές σε τεστ, που βγήκαν αρνητικά.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο εισήχθη σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε ξανά με Covid-19, αυτή τη φορά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν οι συντάκτες του άρθρου το έδωσαν προς δημοσίευση, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Περιπτώσεις επαναμόλυνσης με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έχουν αναφερθεί και άλλες φορές, όμως συνήθως τη δεύτερη φορά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να επαναμολυνθούν"

Διευκρινίσεις από Χαρδαλιά και υπουργείο Εργασίας για τις μετακινήσεις - Δείτε τα νέα έντυπα

Από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ τα νέα έντυπα μετακίνησης εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι βεβαιώσεις μετακίνησης έχουν ήδη αναρτηθεί. Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Αποσαφηνίζεται ότι τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου  πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.)  το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δείτε τα νέα έγγραφα:

Βεβαίωση κίνησης ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

-Βεβαίωση κίνησης ΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

-Βεβαίωση κίνησης ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » " Διευκρινίσεις από Χαρδαλιά και υπουργείο Εργασίας για τις μετακινήσεις - Δείτε τα νέα έντυπα"

Κύπρος: 113 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ένας θάνατος

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από το σύνολο των εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 113 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά: 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 12 Φεβρουαρίου 2021 ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 219.

 86 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 29 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 31,205 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

113 (ποσοστό θετικότητας: 0,36%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 32,288.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

Γυναίκα, ηλικίας 49 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 219, εκ των οποίων:

148 άντρες (68%), και
71 γυναίκες (32%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 86 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 29 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 29 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 19 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 7 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 31,205 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1,290 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 29,915 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 113 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

30 κρούσματα από 203 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

14 κρούσματα από 599 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

3 κρούσματα από 288 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.

4 κρούσματα από 9 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

62 κρούσματα από 29,643 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

169 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

22 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

272 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 113 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ένας θάνατος"

Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη Δευτέρα (15/2) για τις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, με τον Νίκο Χαρδαλιά να δίνει διευκρινίσεις.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από τη Δευτέρα 15/2.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που πρέπει να μετακινηθούν θα κληθούν να επανεκδώσουν τη βεβαίωσή τους καθώς μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.

Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα:

  • Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  • Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
  • Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

  • Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  • Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
  • Επίσης, πλέον η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Διευκρινίσεις για μετακίνηση επιστημόνων – αυτοαπασχολούμενων και δημοσιογράφων

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά"

Τουρκία: «Ολοκληρώθηκε το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα»

Σε κοινό δελτίο Τύπου, ο γενικός διευθυντής του ναυπηγείου Ares, Ουτκού Αλάντς και ο γενικός διευθυντής της αμυντικής Meteksan, Σελτζούκ Αλπαρσλάν, αναφέρουν την ολοκλήρωση του πρώτου οπλισμένου μη επανδρωμένου σκάφους της Τουρκίας, ULAQ, και έχουν αρχίσει οι δοκιμές.

«Ολοκληρώσαμε το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα της Τουρκίας, το ULAQ-Sida. Θα θέλαμε να εκφράσουμε με μεγάλη υπερηφάνεια και ευτυχία ότι ξεκινήσαμε δοκιμές στη θάλασσα. Η χώρα μας υπερασπίζεται την γαλάζια πατρίδα, καθώς η θάλασσα, μας περιβάλλει από τρεις πλευρές. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινήσαμε, μαζί με δύο ιδιωτικές εταιρείες, το έργο ULAQ με πλήρεις επενδύσεις σε μετοχές, δίνοντας προτεραιότητα στα εθνικά μας συμφέροντα και συνεχίζουμε τις εντατικές μας δραστηριότητες.

Γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα στην αμυντική βιομηχανία, συνεχίζουμε τη δουλειά μας μέρα και νύχτα σε μεγάλη συνεργασία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζει:

«Από τώρα και στο εξής, ο στόχος μας θα είναι η ολοκλήρωση δοκιμών στη θάλασσα και η διεξαγωγή δοκιμών πυραύλων με καθοδήγηση λέιζερ.

Από την ημέρα που κάναμε την πρώτη εισαγωγή του ULAQ, συναντήσαμε σημαντικό ενδιαφέρον τόσο από τη χώρα μας όσο και από φιλικές και συμμαχικές χώρες.

  Αυτό το ενδιαφέρον μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε με μεγάλο κίνητρο για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε τα καλύτερα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα στον κόσμο.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας, δεν απέκλεισε την υποστήριξή του από την πρώτη έναρξη του ULAQ.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες μας», καταλήγει.Οι δυνατότητες του μη επανδρωμένου θαλάσσιου σκάφους Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Το τουρκικό μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος έχει δυνατότητα πλεύσης 400 χιλιομέτρων.

Αναπτύσσει ταχύτητα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχει την ικανότητα όρασης ημέρα και νύχτα.

Διαθέτει εθνική κρυπτογραφημένη επικοινωνιακή υποδομή και παράγεται από προηγμένο σύνθετο υλικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Κέντρο Διοίκησης ή από πλωτές πλατφόρμες ή ακόμη και από χερσαία κινητά οχήματα παρέχοντας ένοπλη συνοδεία και δυναμική προστασία.

Εργασίες που μπορεί να κάνει είναι αναγνώριση, επιτήρηση και λήψη πληροφοριών, επιφανειακό πόλεμο και ασύμμετρο πόλεμο, έχει ακόμη τη δυνατότητα ηλεκτρονικού πολέμου.

Μετά την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών, σχεδιάζεται η διεξαγωγή δοκιμών πυροβολισμού στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: «Ολοκληρώθηκε το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα» "

Εκπαιδευτές Σχολών Οδηγών: Ζητούν επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα & έξτρα μέτρα

Πολλά είναι τα αιτήματα που αποφασίστηκαν σε ψήφισμα συνδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης σύμφωνα με τα οποία θα επιτευχθεί η σωτηρία του κλάδου.

Το ψήφισμα απεστάλη σε όλα τα μέλη της Βουλής αλλά και της Ευρωβουλής στο οποίο επισημαίνεται ότι:

«Στην  βάναυση πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί καίρια, είναι

και οι Εκπαιδευτές Οδήγησης. Ο κλάδος μας, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται ήδη από το 2016 σε ένα ιδιότυπο

καθεστώς υπολειτουργίας, με ευθύνη της πολιτείας. Σήμερα έχουμε ήδη φτάσει σε κατάσταση απόλυτης ένδειας!

Δεν είμαστε λοιμωξιολόγοι, ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους αλγορίθμους της πολιτικής προστασίας βάσει των οποίων καθορίζεται ποια επαγγέλματα θα ανοίξουν και ποια όχι. Για μας όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές πρωτεύοντα ρόλο έχει η Δημόσια υγεία..! Σήμερα όμως, η πανδημία και η πείνα απειλούν σωρευτικά την επιβίωση μας! Προς τούτο, ως ελάχιστη προσφορά της πολιτείας, προς τον χειμαζόμενο κλάδο μας,απαιτούμε τα αυτονόητα:

1.Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και την επιδότηση ασφαλειών των εκπαιδευτικών οχημάτων για ένα χρόνο.

2.Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να χρωστάνε.

3.Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτές επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

4.Να γίνει αναστολή των ρυθμίσεων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέχρι να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

5.Να σταματήσουν πλειστηριασμοί και οχλήσεις για χρέη και να διαγραφούν πρόστιμα και τόκοι.

6.Να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν την σχολή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

7.Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000€.

8.Να νομοθετηθεί η αναστολή κατασχέσεων και η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

9.Να οριστεί αφορολόγητο όριο 12.000€ και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

10.Να διαγραφούν τόκοι και πρόστιμα, όπως επίσης και τμήμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τις τράπεζες.

11.Η απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων που σωστά θεσπίστηκε από την πολιτεία, να επεκταθεί και στις κατοικίες μας.

12.Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 8 μήνες και γενναία μείωση τους για το υπόλοιπο διάστημα.»

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπαιδευτές Σχολών Οδηγών: Ζητούν επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα & έξτρα μέτρα"

Lockdown: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Το… πάτησε ο Χαρδαλιάς για Εύβοια και Αχαΐα! Lockdown με αυστηρά μέτρα μετά την «επέλαση» του κορονοϊού. Στο «κόκκινο» και το Ρέθυμνο. Όλα τα νέα μέτρα για τις περιοχές που «βράζουν».

Παρασκευή, 12.02.2021, σήμερα και όπως κάθε Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ζωντανά για τον κορονοϊό, την ώρα που η Αττική βιώνει ήδη το καθεστώς αυστηρότερου lockdown με νέα μέτρα.

Καθεστώς με το οποίο φλερτάρουν έντονα εδώ και μέρες και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αχαΐα και η Εύβοια, με τις αποφάσεις για πιθανό lockdown σε νέες περιοχές να είναι αυξημένες. Όπερ και εγένετο, αφού ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μπαίνουν σε αυστηρό lockdown, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Ρέθυμνο.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Για «σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου», μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ενώ τόνισε πως ο μέσος όρος της εβδομάδας αυξήθηκε σε 11 κρούσματα από 100.000 πληθυσμού από οκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

«Ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν βάλουμε και τους ασυμπτωματικούς είναι μεγαλύτερος από τα 10.000 ενεργά κρούσματα» συνέχισε κι εκτίμησε πως θα επιβαρυνθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας με την αύξηση των κρουσμάτων. Η ίδια τόνισε πως η πληρότητα ΜΕΘ COVID σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 51% σε όλη την επικράτεια. Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83%.

«Εξαιρετικά αυξημένο είναι το επίπεδο συναγερμού στην Χαλκίδα με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Επικράτειας, που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί», είπε ακόμη.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και καμπανάκι ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας». «Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε.

«Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού»

«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Επίσης έκανε και αναφορά στις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας. Τόνισε πως προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που έφεραν το αυστηρό lockdown στην Αττική, ενώ ακολούθως πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε: «Σε συνέχεια της ενημέρωσης των καθηγητών μας, κυρίας Παπαευαγγέλου και κυρίου Μαγιορκίνη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ας δούμε πώς εξελίσσεται η εικόνα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου και τι διαφοροποιήσεις υπάρχουν, μετά και τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου,

– παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια από αύριο!

– Στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.
– Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

– ο Δήμος Αγίου Νικολάου
– ο Δήμος Θήρας
– ο Δήμος Μυκόνου
– η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας –προφανώς και όλοι οι Δήμοι της, και
– η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι δήμοι της.

Στις περιοχές αυτές, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Όσον αφορά στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές:

– Στο επίπεδο αυτό παραμένει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο οποίος σήμερα έχει 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες.

Αντιλαμβανόμαστε την απόλυτα κατανοητή κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων – ίσως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Παραμένουν στο κόκκινο…

– Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες περιοχές, παραμένουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, οι οποίοι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο μεν Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε Δήμος Τανάγρας 21. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους. Και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

– Επίσης, παραμένει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, που αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα. Αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα.

– Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επίσης παραμένει και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 49.

– Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.

– Επίσης, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην κοινότητα.

– Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, παραμένει και ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

Στο «κόκκινο» και το Ρέθυμνο!

– Ενώ στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, τίθεται και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου -όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το Δήμο Ρεθύμνης- τα ενεργά κρούσματα ήταν 85.

– Τέλος, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπαίνει από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ο Δήμος Καλυμνίων, όπου την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, καθώς και
– ο Δήμος Καρπάθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές. Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους.

Συνοπτικά… τα καθολικά lockdown

Άρα, για να ανακεφαλαιώσουμε, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – κόκκινο, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

– ο Δήμος Εορδαίας,
– ο Δήμος Θηβαίων,
– ο Δήμος Τανάγρας,
– ο Δήμος Σπάρτης,
– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
– ο δήμος Τεμπών
– η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
– ο Δήμος Καλυμνίων και
– ο Δήμος Καρπάθου.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Φάκελος μετακινήσεις

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων ότι οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

«Στόχος να είμαστε όλοι υγιείς»

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να επισημάνουμε την ανάγκη όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, και ακόμα περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευθεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία», είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown: Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα "

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οπως έχει γίνει γνωστό, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 22 Φεβρουαρίου για να

κάνουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με ποσά τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ.

Η απόφαση για την «πρόσκληση» των ενδιαφερομένων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ και,

πλέον, ανοίγει ο δρόμος και για την 6η φάση η οποία θα δώσει οικονομική ενίσχυση -50% χάρισμα και 50%

επιδότηση- σε όσους υπέστησαν σημαντική μείωση εσόδων τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Μετά τις 22 Φεβρουαρίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τη μαθηματική φόρμουλα υπολογισμού του ποσού

που θα λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν προς το τέλος Φεβρουαρίου ή μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων"

Κορωνοϊός: Στα 1.410 τα νέα κρούσματα - Τα 762 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.   

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε ότι «η επιβάρυνση είναι σταθερή με 1.147 κρούσματα ανά ημέρα. Κάθε μέρα γίνονται 45.000 τεστ.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει τα 10.000 στην επικράτεια. Συνολικά, πάνω από 1.900 άτομα νοσηλεύονται με μέση ημερήσια αύξηση τα 200 άτομα. Το 51% των κλινών ΜΕΘ έχει καλυφθεί. Στο 83% η καλυψη στην Αττική» είπε και σημείωσε ότι  πλέον στα νοσοκομεία αναφοράς είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εισιτηρίων από τα εξιτήρια.

Για την Αττική φαίνεται να σταθεροποιήθηκε η αύξηση με 5.100 ενεργά κρούσματα. Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και καμπανάκι ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας». «Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε.

«Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού»

«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Επίσης έκανε και αναφορά στις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας. Τόνισε πως προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν 25-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι το αποτύμα από την αύξηση των κρουσμάτων στους θανάτους θα φανεί σε μια με δύο εβδομάδες.

Από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε την η υποχώρηση της επιδημιολογικής κατάστασης είπε ο κ. Μαγιορκίνης και σημείωσε ότι η υψηλότερη επίπτωση είναι αυτή τη στιγμή στα άτομα 40 -64 ετών.

10% αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι η αυξηση των κρουσμάτων στα παιδιά από τις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου κυμάνθηκε στο 10%

Η γνώμη των περισσοτέρων στην Επιτροπή είναι ότι η αυξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση της κινητικότητας των γονέων.

Επίσης, δεν υπάρχει αίσθηση ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος αυξάνει τη μεταδικότητα ειδικά στα παιδιά είπε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και σημείωσε μάλιστα πως μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

91 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

116 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

194 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

124 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

20 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

128 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε 'Αρτας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

20 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

14 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σύρου

12 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

40 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

17 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.410 τα νέα κρούσματα - Τα 762 στην Αττική"

Κεραμέως: Στο τραπέζι η παράταση του σχολικού έτους

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί το σχολικό έτος εξαιτίας του κορονοϊού, όπως έγινε και την περσινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Και πέρυσι αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός τα εξετάζουμε όλα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μας προκειμένου να δούμε τι μέτρα μπορεί να χρειαστούν για τη σωστή κάλυψη της ύλης. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε επεκταθεί το σχολικό έτος. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και τα εξετάζουμε στο πλαίσιο αυτό», τόνισε η υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε επίσης πως αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, η διδακτέα ύλη προχωρά κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης ωστόσο με δεδομένο πως «τα σχολεία και η κοινωνία είναι συγκοινωνούντα δοχεία» όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα στην κοινωνία, αντίστοιχα αναμένεται να είναι και στα σχολεία, συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Κατά τα άλλα, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε πως το επόμενο νομοσχέδιο που για την εκπαίδευση που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά στην αποκέντρωση του συστήματος στο σχολείο με στόχο ένα πιο αυτόνομο σχολείο, ενώ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που μόλις υπερψηφίστηκε, έκανε την εκτίμηση πως θα εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. «Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Στο τραπέζι η παράταση του σχολικού έτους"

Κορονοϊός: Παράταση της Notam ως την 1η Μαρτίου για τις πτήσεις του εσωτερικού

Οι  περιορισμοί στις αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από τον κορονοϊό παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/3/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation). Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.
Ποιες οι εξαιρέσεις

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

*Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).

*Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).

*Κρατικές πτήσεις (state flights).

*Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).

*Πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).

*Στρατιωτικές πτήσεις (military flights).

*Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).

*Πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).

*Πτήσεις της Frontex (frontex flights).

*Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark). 

*Πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Παράταση της Notam ως την 1η Μαρτίου για τις πτήσεις του εσωτερικού"

Δύο δωρεάν rapid tests τον μήνα για κάθε εργαζόμενο

Δύο δωρεάν rapid testσ τον μήνα θα μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν 20 άτομα και άνω, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εργοδότες θα δηλώνουν το σύνολο του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν δύο φορές το μήνα rapid test.

Το κόστος θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σημείωσε ο Kώστας Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr (ergasiatesting.gov.gr) και σε αυτή οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζόμενους, εφόσον επιθυμούν να προβούν σε έλεγχο δύο φορές τον μήνα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο δωρεάν rapid tests τον μήνα για κάθε εργαζόμενο"

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των προστίμων 300 ευρώ για διασπορά του κορωνοϊού

Οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19.

Η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί έχει τεράστιο πρακτικό ενδιαφέρον για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι παραβίασαν, όλο το διάστημα της πανδημίας, τα απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν με αποφάσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (οι οποίες προβλέπουν κάθε μορφής περιορισμούς κυκλοφορίας, συναθροίσεις, κ.λπ.) και τους «κόπηκαν» διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, μελών συλλογικοτήτων, κ.λπ. και έγιναν 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε:

1) Η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ., και

2) Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Οι 46 Θεσσαλονίκης από τους 94 σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Κατόπιν αυτού, οι 46 επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας, να «τραβήξουν» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας τις αιτήσεις ακύρωσης τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).

Επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την επιβολή των επίμαχων διοικητικών προστίμων, «έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, διότι αφορούν στο επίπεδο προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων την εποχή της πανδημίας».

Παράλληλα, οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

α) το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,

γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,

δ) Τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

ε) Την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και

ζ) Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν στο ΣτΕ προς συζήτηση.

Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.

Η πράξη του ΣτΕ με την οποία εισήχθησαν οι υποθέσεις των προστίμων των 300 ευρώ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει ως εξής:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΠΡΑΞΗ 4/2021

της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ 1 του ν 3900/2010

Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, όπως ισχύει, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ειρήνη Σάρπ, την αρχαιότερη Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο του καθ’ ύλην αρμόδιου Δ΄ Τμήματος Μαρία Καραμανώφ και τον επόμενο κατά σειρά αρχαιότητας Αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη,

Αφού έλαβε υπ' όψιν:

α) το άρθρο 1 του ν 3900/2010,

β) την από 22.1.2021 αίτηση (ΠΑ 3/3.2.2021) 46 φυσικών προσώπων, με την οποία ζητείται, κατ’ επίκληση του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, να εισαχθεί προς εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκκρεμής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπόθεσή τους, κατόπιν ασκήσεως της από 8.1.2021 (ΠΡ20/8.1.2021) προσφυγής.

Με την εν λόγω προσφυγή οι 46 αιτούντες ζητούν την ακύρωση ισάριθμων (46) πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 300 ευρώ, που εκδόθηκαν την 17.11.2020 σε βάρος εκάστου εξ αυτών δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1029/8/18 από 13.11.2020 Απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Β΄ 5046/14.11.2020), με την οποία, όπως αναφέρεται στην απόφαση, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19), αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00 πμ έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9.00 μμ, καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Με την εν λόγω προσφυγή ζητείται επιπλέον η ακύρωση ισάριθμων απορρίψεων των ενδικοφανών προσφυγών που ασκήθηκαν εκ μέρους των ήδη αιτούντων κατά των ανωτέρω πράξεων επιβολής προστίμου.

Με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι με την παραπάνω προσφυγή τίθενται τα παρεμπιπτόντως εξεταστέα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα

α) της συμφωνίας με το Σύνταγμα (άρθρα 11 και 43 του Συντάγματος) της εξουσιοδοτικής διατάξεως (άρθρο εξηκοστό όγδοο παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ – Α΄ 68, κυρωθείσας με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 – Α΄ 83), δυνάμει της οποίας εκδόθηκε η ως άνω απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,

β) της συμφωνίας της ίδιας ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με το Σύνταγμα (άρθρα 11, 25, 43 και 48 του Συντάγματος), με τον ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄ 131) και με το άρθρο 1 της από 6.11.2020 ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020» (Β΄ 4899), καθώς και

γ) της τήρησης των ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (διαδικασία γνωμοδοτήσεως, αιτιολογία) για την έκδοση της ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ισχυρίζονται δε οι αιτούντες ότι τα ως άνω ζητήματα έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων, διότι αφορούν στο επίπεδο προστασίας των συνταγματικών δικαιωμάτων την εποχή της πανδημίας, ενώ ήδη εκκρεμούν παρόμοιες προσφυγές (καθ’ ύλην αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου) σε διάφορα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Τρίκαλα) κατά πράξεων επιβολής προστίμων για αποδοθείσες παραβάσεις τόσο της ως άνω αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και της από 4.12.2020 αποφάσεως του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (Β΄ 5344/4.12.2020) περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων (άρα με παρόμοια νομικά ζητήματα).

γ) το γεγονός ότι για την αίτηση αυτή έχει κατατεθεί το νόμιμο παράβολο (υπ’ αριθμ. 355/29.1.2021 διπλότυπο είσπραξης τύπου Α, σειράς Θ3319387 της ΔΟΥ Θεσσαλονίκης),

α π ο φ α σ ί ζ ε ι

την αποδοχή του ανωτέρω αιτήματος, διότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010.

δ ι α τ ά σ σ ε ι

1. Να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η με αριθμό κατάθεσης ΠΡ20/8.1.2021 προσφυγή, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

2. Να αποδοθεί στους αιτούντες το κατατεθέν για την υποβολή της παρούσας αιτήσεως παράβολο και

3. Να δημοσιευθεί η πράξη αυτή στις ημερήσιες εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΣΤΙΑ» και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η παρούσα πράξη συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των προστίμων 300 ευρώ για διασπορά του κορωνοϊού"

O ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιψυχωσικό φάρμακο – Ποιο είναι και τι εντοπίστηκε

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε ότι ανακαλεί από την κυκλοφορία ένα φαρμακευτικό προϊόν που συνταγογραφείται κατά κανόνα ως ψυχοτρόπο/αντιψυχωσικό.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αποφασίστηκε ανάκληση για συγκεκριμένη παρτίδα του προϊόντος «λόγω πιθανού ποιοτικού ελαττώματος που σχετίζεται με την φύσιγγα του διαλύτη».

«Την ανάκληση της παρτίδας Ζ641705 του φαρμακευτικού προϊόντος GEODON PS.INJ.SOL 20MG/ML, λόγω πιθανού ποιοτικού ελαττώματος που σχετίζεται με την φύσιγγα του διαλύτη, ύδατος για ενέσιμα και συγκεκριμένα ενδέχεται να υπάρχει οπή στη φύσιγγα του διαλύτη και το περιεχόμενο να μην είναι πλέον στείρο.

Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας UPJOHN HELLAS Ε.Π.Ε.

Η εταιρεία UPJOHN HELLAS Ε.Π.Ε., ως Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "O ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιψυχωσικό φάρμακο – Ποιο είναι και τι εντοπίστηκε"

Ενόχληση Άγκυρας για το «Φόρουμ Φιλίας»: Εχθρική η στάση της Ελλάδας, να ενεργήσει με «κοινή λογική»

Τη δυσαρέσκειά του για το Φόρουμ Φιλίας που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα και το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι επτά συμμετέχουσες χώρες, εξέφρασε η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του Χαμί Ακσόι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας με βάση την εχθρική στάση κατά της Τουρκίας», ζητά από Ελλάδα και Κύπρο «να ενεργήσουν με κοινή λογική» και επισημαίνει πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η δήλωση του Ακσόι:

«Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, την βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.

Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά ‘δεν στρέφονται εναντίον κανενός’ αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη ‘φιλία’.

Εκείνοι που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται μέσω της πρότασης της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Οι προσπάθειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Καλούμε αυτό το δίδυμο να ενεργήσει με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενόχληση Άγκυρας για το «Φόρουμ Φιλίας»: Εχθρική η στάση της Ελλάδας, να ενεργήσει με «κοινή λογική»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news