facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Παραδεκτή έγινε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα

Παραδεκτή κρίθηκε σε πρώτο στάδιο η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία είχε κάνει στις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και ήταν απόλυτα αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομική οδό, προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο της.

Η πολύκροτη υπόθεση, έπειτα από την εξάντληση όλων των εγχώριων ένδικων μέσων, πλέον παίρνει και επίσημα τον δρόμο του εξωτερικού, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να προτείνει στην Γεωργία και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν σε διακανονισμό ώστε να αποζημιωθεί.

«Η Γεωργία Μπίκα δεν πρόκειται να δεχθεί τον διακανονισμό, διότι επιθυμεί να οδηγηθεί η υπόθεση σε δημόσια συνεδρίαση, για να υποστηρίξει ζωντανά τα όσα ακριβώς συνέβησαν, και μετά να αποφασίσει το δικαστήριο για το τελικό ποσό της αποζημίωσης» τονίζει στο ThessToday.gr ο δικηγόρος της Γεωργίας, κ. Νίκος Διαλυνάς.

Όπως λέει ο γνωστός ποινικολόγος, δεν τίθεται θέμα αποδοχής υψηλότερου ή χαμηλότερου ποσού αποζημίωσης, αλλά πρόκειται για θέμα δικαίωσης της Γεωργίας, και κυρίως ηθικής. «Από κει και πέρα το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και αξίζει να τονιστεί πως από τις 78.000 προσφυγές, μόνο το 8% αυτών γίνεται δεκτό. Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, όχι μόνο για τα στοιχεία που περιείχε η προσφυγή αλλά και για την αστοχία και τις παραλείψεις των ελληνικών αρχών».

Υπενθυμίζεται πως η 24χρονη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από την απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να θέσει στο αρχείο την αίτηση για την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο απαλλάσσει τον 27χρονο από την κατηγορία βιασμού.

Σημειώνεται πως με διάταξή του, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχ. Ζήσης έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, θεωρώντας ορθό το σκεπτικό του βουλεύματος, με την 24χρονη να προχωρά άμεσα και με απόλυτη σιγουριά στην προσφυγή, παραμένοντας ψύχραιμη και σκεπτόμενη μόνο τον στόχο της, να αποδοθεί δικαιοσύνη.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραδεκτή έγινε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα"

Ρέθυμνο: Συνελήφθη έμπορος ναρκωτικών με μίνι οπλοστάσιο και πάνω από 1 κιλό κοκαΐνη

Για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και για παραβίαση του νόμου περί όπλων συνελήφθη ένας ημεδαπός στο Ρέθυμνο, μετά από αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων.

Αστυνομικοί από την ασφάλεια Ρεθύμνου οργανώσανε και πραγματοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή αστυνομικών του τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε έρευνα στην πατρική οικία του συλληφθέντα την οποία χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών, όπου βρέθηκαν και κατασχεθήκαν 1 κιλό και 120 γραμμάρια κοκαΐνης σε μορφή τούβλου, πιστόλι, δύο κυνηγητικά όπλα, τρεις γεμιστήρες, ένα αεροβόλο όπλο, το χρηματικό ποσό των 1.420 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, ζυγαριά ακριβείας, 293 φυσίγγια, δύο κινητά τηλέφωνα και μαχαίρι, ενώ κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Η προανάκριση διενεργείται από τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, ενώ το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Ρεθύμνου συνεχάρη τους συνανδέλφους του, μιας και «απέδειξαν τον υψηλό επαγγελματισμό και φρόνιμα του προσωπικού της ΔΑ Ρεθύμνου, το οποίο παρά τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προβλήματα τα οποία έχουμε επισημάνει πολλάκις, κατάφεραν ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Γύπαρης, η ποσότητα των ναρκωτικών επρόκειτο να διακινηθεί στην πόλη του Ρεθύμνου, αλλά προφανώς και σε ολόκληρη την Κρήτη, δηλητηριάζοντας κατά κύριο λόγω την νεολαία. «Θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι ο νομός μας, μαστίζεται από ιδιαίτερα αδικήματα και παραβατικές συμπεριφορές, ιδιάζουσας μορφής, όπως τα αιματηρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ρέθυμνο πριν λίγο μόλις καιρό, γι' αυτό κάνουμε έκκληση στην πολιτεία, για ενίσχυση της ΔΑ Ρεθύμνου και ιδιαίτερα των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, ώστε οι συνάδελφοι μας, να μπορέσουν να προσφέρουν τα μέγιστα στην πρόληψη και πάταξη τέτοιων μορφών εγκληματικότητας», αναφέρει με ανακοίνωσή της η ένωση αστυνομικών του νομού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρέθυμνο: Συνελήφθη έμπορος ναρκωτικών με μίνι οπλοστάσιο και πάνω από 1 κιλό κοκαΐνη"

Κυκλώνας Φρέντι: Περισσότεροι από 400 οι νεκροί σε Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη

Τους 400 ξεπερνούν οι νεκροί σε σε Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη στον μέχρι στιγμής απολογισμό από το πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της Αφρικής στα τέλη Φεβρουαρίου και επέστρεψε για δεύτερη φορά το Σαββατοκύριακο, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 326 άνθρωποι είναι νεκροί στο Μαλάουι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ενώ 53 νεκροί προστέθηκαν στον απολογισμό των θυμάτων σε Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη, που ήδη μετρούσαν 27 νεκρούς από το προηγούμενο πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι. 

Το τελευταίο πράγμα που θυμάται η Λουκία Ακίμου από τις πλημμύρες που έπληξαν το χωριό της, όταν ο κυκλώνας Φρέντι σάρωσε το νότιο Μαλάουι, ήταν ορμητικοί χείμαρροι να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ανέκτησε τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο, το κεφάλι της ήταν τυλιγμένο με επιδέσμους και φορούσε κολάρο στον λαιμό.

«Θυμάμαι πολύ νερό και ορισμένους ανθρώπους να παρασύρονται από χείμαρρο. Μετά δεν ξέρω τι συνέβη. Δεν ξέρω ούτε ποιος με έφερε εδώ», λέει η 35χρονη από το κρεβάτι νοσοκομείου στην πόλη Μπλαντάιρ.

Η νοσηλεύτρια που την φροντίζει λέει στο πρακτορείο Reuters ότι είναι άγνωστο αν επέζησε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας της 35χρονης.

Ο πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομείο της Μπλαντάιρ και προσευχήθηκε για τα θύματα.

Καθώς οι βροχές συνεχίζονται, οι κάτοικοι προσπαθούν να θάψουν τους νεκρούς τους. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, αλλά αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Ο Φρέντι είναι ένας από τους μακροβιότερους τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα χρονικά και ένας από τους πιο θανατηφόρους στην Αφρική τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλώνας Φρέντι: Περισσότεροι από 400 οι νεκροί σε Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη"

Κοζάνη: Κλείνει άμεσα η υψηλή γέφυρα των Σερβίων ύστερα από νέα δεδομένα για διεύρυνση των ρωγμών

Κλείνει άμεσα η υψηλή γέφυρα των Σερβίων με αποψινή απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, ύστερα και από τον συναγερμό που σήμανε πριν από λίγο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κατάσταση ασφάλειας της Γέφυρας, καθώς υπήρξαν νεότερες επιστημονικές πληροφορίες περί διεύρυνσής ρωγμών, την ώρα που επιταχύνονταν οι διαδικασίες, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος στην γέφυρα και τις εργασίες αποκατάστασης που απαιτούνται.  

Συγκεκριμένα νωρίς σήμερα το βράδυ και ύστερα από νέες πληροφορίες που έλαβε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, αποχώρησε εκτάκτως από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς όπως ανέφερε, έλαβε τις πρώτες καταγραφές που δείχνουν ότι υπάρχει μια διεύρυνση ρωγμών, γεγονός που δεν αποτελεί, κατά τον ίδιο, καλό σημάδι.

Μάλιστα ανακοίνωσε στο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι επιστρέφει στο γραφείο του καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και ο ίδιος θέλει μαζί με τους επιστήμονες καθηγητές να εξετάσει τα νέα δεδομένα σε νέα σύσκεψη από την οποία προέκυψε το άμεσο κλείσιμο της γέφυρας.

Μάλιστα νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων , υπηρεσιακών παραγόντων και των Δημάρχων, Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού. Στην σύσκεψη αυτή είχε καταρχήν αποφασιστεί οι αρμόδιοι να μην προχωρήσουν σε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων εν αναμονή των πορισμάτων των ειδικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Κλείνει άμεσα η υψηλή γέφυρα των Σερβίων ύστερα από νέα δεδομένα για διεύρυνση των ρωγμών"

Tέμπη – Αποζημιώσεις απο Hellenic Train: «Είναι ελάχιστη συμβολή, αλλά δεν αποτελεί αποδοχή ευθύνης» λέει η εταιρία

Δεκαέξι μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, συγγενείς και φίλοι είπαν το στερνό αντίο στον 29χρονο μηχανοδηγό, Νίκο Ναλμπάντη. Παρών στην κηδεία και ο πατέρας του, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία και εκδόθηκε τελικά στην Ελλάδα. Τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων ανακοίνωσε η Hellenic Train, προκαλώντας ωστόσο την οργή πολλών, καθώς υποστήριξε ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα.

Προκαταβολές προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες επιβάτες ανακοίνωσε η Hellenic Train για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών. Τα ποσά υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ως ελάχιστη συμβολή, όπως λέει η εταιρία στην ανακοίνωση της, τονίζοντας όμως πως αυτό δεν συνιστά αποδοχή ευθύνης.

Προκαταβολές Hellenic Train

  • Οικογένειες θανόντων: 42.000 €
  • Τραυματισμένοι επιβάτες: 5.000 €
  • Τραυματίες που νοσηλεύονται: 10.000 €
  • 300€ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

Η Hellenic Train ανακοίνωσε πως θα καταβάλει 42.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα, 10.000 ευρώ στους τραυματισμένους επιβάτες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές και 5.000 € στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και δεν νοσηλεύονται πλέον. Ακόμη 300 ευρώ σε όλους τους επιβάτες για τις αποσκευές και τα ζώα τους.

«Καμία αποζημίωση δεν πρόκειται να κάμψει τον αγώνα μας για δίκαιη και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για την τραγωδία. Θα έπρεπε να ντρέπονται και μόνο που το σκέφτονται» δήλωσε ο Στέλιος Σούρλας,δικηγόρος οικογένειας θύματος.

Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό να προκαταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις ανάλογα με την προκληθείσα ζημία. Οι ανακοινώσεις της Hellenic Train ωστόσο σε συνδυασμό με την απουσία επικοινωνίας που κατήγγειλαν οι επιβάτες, κατά τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος έχουν εντείνει το κύμα οργής από τα θύματα και τις οικογένειες τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Tέμπη – Αποζημιώσεις απο Hellenic Train: «Είναι ελάχιστη συμβολή, αλλά δεν αποτελεί αποδοχή ευθύνης» λέει η εταιρία"

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 4% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους

Μια ακόμη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη έρχεται στο φως με όσους ρωτήθηκαν να αποδίδουν την ευθύνη διαχρονικά στις κυβερνήσεις, ενώ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με τέσσερις μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ είναι πρώτη με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. 

Οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ  ή με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10%, αντίστοιχα). Αντίστοιχα, το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 14% και 16%, αντίστοιχα). Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων). 


Το 51% των πολιτών που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ». 

Οσον αφορά στον καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27, ενώ η απάντηση κανένας από τους δύο 34%. 

Στη ερώτηση αν θα πάνε να ψηφίσουν, το 91% απάντησε ΝΑΙ (14%) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ (77%).

Δείτε ΕΔΩ όλη τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στο 4% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 5,8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη

Απώλειες καταγράφουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στα Τέμπη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,3% χάνοντας 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,5% από 22,5% τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα να βρίσκεται στο 5,8%.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, από 10% στην περασμένη έρευνα, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜεΡΑ25 με 3,5%,


Διπλασιασμό ποσοστών, από 1,8% στο 3,6% δίνει η έρευνα στο ακροδεξιό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες – Εθνικό κόμμα». Τέλος η έρευνα μετρά με ποσοστό 1% και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, δηλαδή αυτούς που δηλώνουν «αναποφάσιστοι ή «δεν απαντώ», αυτή βρίσκεται στο 11,8% ενώ 5,9% λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, 4,3% δηλώνουν άκυρο – λευκό ενώ τα λοιπά κόμματα είναι στο 4%.

Εκτίμηση και παράσταση

Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 26,3%, διαφορά 7,4 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, το ΜέΡΑ 25 στο 4,5%, οι Έλληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,2%.

Συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, παραμένουν τα ποσοστά στην παράσταση νίκης, αν κι εδώ εμφανίζει σημαντικές απώλειες.

Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 60%, μείωση 11 μονάδων από τον Φεβρουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 22% από 18%.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% και πτώση 7 μονάδων σε έναν μήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 16%, από 19% τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας με 3%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο… κανένας με ποσοστό 36%.

Σχετικά με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρωθυπουργός με 39% θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 59% αρνητικές και μάλλον αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36% θετικές γνώμες (54% αρνητικές) ακολουθεί για να βρεθεί στην τρίτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας με 32% και 58% αρνητικές.

Η πορεία της χώρας

Στην έρευνα της Metron έγιναν ερωτήσεις και για την πορεία της χώρας. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 68%, ανεβασμένο κατά 15 μονάδες, λέει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις το 26% δηλώνει προς τη σωστή (ήταν 39% τον Φεβρουάριο). Υπάρχει πλέον διάχυτη η απογοήτευση των πολιτών, ειδικά μετά από όσα έγιναν στα Τέμπη και τα οποία δείχνουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι αποδοκιμάζουν τους πάντες για την πορεία της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα παραμένει η οικονομία με 21% (από 30%) ενώ στο 19% από 38% είναι η ακρίβεια. Ενδεχομένως η υποχώρηση του πληθωρισμού, οι επιδοτήσεις και οι όποιες προσπάθειες έγιναν για συγκράτηση των τιμών να συνέβαλαν στη μείωση αυτού του ποσοστού.

Μια μεγάλη διαφοροποίηση που έφερε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, έχουμε ως προς το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών. Στο 15% είναι πλέον οι αυθόρμητες απαντήσεις για τους πολιτικούς – πολιτικό σύστημα, τρεις φορές πάνω από τον Φεβρουάριο (5%).

Και είναι ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας που επιβεβαιώνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος στο οποίο οι πολίτες «χρεώνουν» τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Η διαφθορά επίσης, από 2% ανεβαίνει στο 8%, κι αυτό είναι πρόβλημα που αγγίζει περισσότερο την κυβέρνηση η οποία έχει χρεωθεί πολλά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό. Τέλος εμφανίζεται ως πρόβλημα και μάλιστα με ποσοστό 6% η Ανασφάλεια/Ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Πολιτικές ευθύνες για τα Τέμπη

Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα και ήταν ξεκάθαροι. Υπάρχουν σε ποσοστό 94% ενώ μόλις 5% λέει ότι δεν υπάρχουν.

Ως προς το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, 8 στους 10 πολίτες λένε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ενώ το 19%, δηλαδή ένας στους 5 χρεώνει στη σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη.

Αναφορικά με το πώς αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα, το 32% εμφανίζονται θετικοί προς την κυβέρνηση αλλά το 61% αρνητικοί. Η κυβέρνηση χάνει 8 μονάδες στη σχετική αξιολόγηση, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» αφού μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της ενώ το 77% αρνητικό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 5,8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη"

ΕΛ.ΑΣ: 14 προσαγωγές και 3 συλλήψεις από τις σημερινές πορείες

Σε 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις προχώρησε σήμερα (16.03.2023) η αστυνομία, μετά τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Από τα επεισόδεια τραυματίστηκαν επίσης, πέντε αστυνομικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας σχετικά με τις σημερινές πορείες:

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη, στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ: 14 προσαγωγές και 3 συλλήψεις από τις σημερινές πορείες "

Τέμπη: Λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες μετέφερε το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε με το Intercity 62

Λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες είχαν τα 13 βαγόνια του εμπορικού τρένου 63501, αυτού που συγκρούστηκε με το Intercity 62 το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Φαίνεται ότι λύνεται το όποιο «μυστήριο» υπήρχε για το φορτίο του…

Ειδικότερα, το pineiosnews.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο της επιστολής της Hellenic Train με τη λεπτομερή και αναλυτική ενημέρωση για το φορτίο του τρένου 63501, που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο έγγραφο φαίνεται η υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Maurizio Capotorto, και αποτελεί απάντηση στη σχετική ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στην τραγωδία στα Τέμπη, όπως ότι τα βαγόνια μετέφεραν εύφλεκτο υλικό, το οποίο προκάλεσε την τεράστια φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση. 

Επίσης, ο δικηγόρος ενός εκ των επιβατών του μοιραίου τρένου είχε υποστηρίξει πως η εμπορευματική αμαξοστοιχία μετέφερε αδήλωτα υλικά. Τελικά, σύμφωνα με το παρακάτω έγγραφο, φαίνεται ότι μετέφερε λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες.
 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού έγγραφού σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε η ‘Ερώτηση 2506/03.03.2023′, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, από τον Βουλευτή Λάρισας κ. Κυριάκο Βελόπουλο, με θέμα Ανάγκη να διευκρινιστεί το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εμπλέκεται στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη της 28.02.2023’, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63501 της 28.02.2023 περιλάμβανε στην σύνθεσή της (επισυνάπτεται το φύλλο σύνθεσης) συνολικά δεκατρία (13) βαγόνια, εκ των οποίων, κατά την φορά κίνησης της αμαξοστοιχίας, τα πρώτα τρία (3) βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ήταν έμφορτα με πλατιά προϊόντα ελασματοποίησης από σίδηρο (λαμαρίνες) και ακολούθως δέκα (10) βαγόνια ήταν έμφορτα με εμπορευματοκιβώτια (container).

Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της εταιρείας μας και κατά δήλωση του πελάτη/διαμεταφορέα σχετικά με το είδος των προς μεταφορά εμπορευμάτων, όπως εξάλλου προβλέπεται από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, το περιεχόμενο των σφραγισμένων εμπορευματοκιβώτιων με την σειρά που αναφέρονται στο φύλλο σύνθεσης, ήταν ως εξής:

Α/Α Προϊόν

  • 4ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • 5ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • 6ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • 7ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • 8ο ΜΠΥΡΕΣ
  • 9ο ΜΠΥΡΕΣ
  • 10ο BAΓONI ΣΥΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ
  • 11ο BAΓONI ΣΥΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ
  • 12ο ΒΑΓΟΝΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΚΕΝΑ
  • 13ο ΒΑΓΟΝΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΚΕΝΑ»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Λαμαρίνες, τρόφιμα και μπίρες μετέφερε το εμπορικό τρένο που συγκρούστηκε με το Intercity 62"

Αποκάλυψη ΕΥΠ: Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος - Διέφυγε από την Ελλάδα, είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Η ιστορία, μοιάζει με ψυχροπολεμικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Η 32χρονη, σύμφωνα με τα ελληνικά νόμιμα έγγραφα Μαρία Τσάλλα ή 35χρονη σύμφωνα με τα πραγματικά της στοιχεία Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα από την παγωμένη Μόσχα, ήρθε στην Αθήνα το 2018 ως παιδί Ελλήνων ομογενών.

Ένα χρόνο αργότερα, πολιτογραφείται Ελληνίδα με νόμιμα χαρτιά, δηλώνει φωτογράφος και ανοίγει ένα κατάστημα με την επωνυμία “Galazio” στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής ενώ παράλληλα, λαμβάνει μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. 

Η Ιρίνα, ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων που ονομάζονται “Illegals”, οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στέλνονται σε χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου για να αναλάβουν ειδικό ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε οι πληροφορίες, ότι για να μεταμορφωθεί η Ρωσίδα Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα σε Μαρία Τσάλλα, η διαδικασία στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστίζει λένε η “κατασκευή χαρακτήρων”.

Η συγκεκριμένη ήρθε στην χώρα μας και δρούσε ανεξάρτητα χωρίς να εμφανίζεται να έχει καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ήρθε στην Ελλάδα ως «παιδί ομογενών» και έναν χρόνο αργότερα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Γράφτηκε στο δημοτολόγιο δήμου της Αττικής ενώ έναν χρόνο αργότερα με ληξιαρχική πράξη επανεγγράφηκε σε δήμο εκτός Αττικής.

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι "illegals" ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τσάλλα» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η «Ιρίνα» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με έναν Ρώσο συνάδελφο της ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βραζιλία, ενώ παράλληλα διατηρούσε σχέση και με έναν Έλληνα προκειμένου να τον έχει για κάλυψη.

kataskopos-42 

Η αρχή του τέλους για τη δράση της, ξεκίνησε πριν δύο μήνες όταν οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν μια συνάδελφο της. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φοβούμενες ότι θα αποκαλυφθούν και άλλα πρόσωπα από το δίκτυο των illegals, ανακαλούν την Τσάλλα στη Μόσχα και την εξαφανίζουν. Η ίδια, λέει στους γνωστούς της ότι φεύγει για κάτι δουλειές και ότι θα επιστρέψει σε έναν μήνα, όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Κλείνει τα προφίλ της στα social media, κατεβάζει και το σαιτ του καταστήματος και χάνεται από προσώπου γης.

Οι ελληνικές υπηρεσίες, προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια ήταν η κατασκοπευτική δραστηριότητα της Ρωσίας στη χώρα μας καθώς είχε τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρωπαική Ένωση και παράλληλα με την κάλυψη της φωτογράφου να μπορεί ανενόχλητη να τραβάει φωτογραφίες χωρίς να κινεί την προσοχή και να δημιουργεί υποψίες για τη διπλή ζωή και τη δράση της.


tsala__4_

tsala__2_

kataskopos-4 

Η «Μαρία Τσάλλα» όπως δήλωνε το όνομά της, στα κοινωνικά δίκτυα δημοσίευε ως επί το πλείστον φωτογραφίες από τις χειροτεχνίες της και σπανίως το πρόσωπό της, με τις περισσότερες εξ αυτών να εμφανίζεται καλυμμένο.

Στο κατάστημα είχε προσλάβει και μία Ελληνίδα υπάλληλο, νόμιμα, η οποία εργαζόταν καθημερινά, χωρίς προφανώς να γνωρίζει τον διπλό ρόλο της εργοδότριάς της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΥΠ, η δράση της δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Πανευρωπαϊκό δίκτυο, το μοτίβο παρόμοιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες υποθέσεις φαίνεται πως έχουν εντοπίσει κατά τόπους αρχές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Όπως πληροφορείται τo protothema.gr, Ρώσος κατάσκοπος εντοπίστηκε να δραστηριοποιείται στην Νάπολη της Ιταλίας με διαβατήριο από το Περού, άλλος στην Χάγη της Ολλανδίας παρουσιαζόμενος ως Βραζιλιάνος, όπως ακόμη ένας στην Νορβηγία, ενώ άλλη μία αντίστοιχη υπόθεση βρέθηκε στην Σλοβενία με άνδρα να δηλώνει πως είναι από την Αργεντινή.

Η Πολωνία εξάρθρωσε ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε την εξάρθρωση ρωσικού δικτύου κατασκοπείας που ενεργούσε για να υποστηρίξει την επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας«Ολόκληρο το δίκτυο εξαρθρώθηκε», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλαζάκ στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο PR1. «Επρόκειτο για μία ομάδα κατασκοπείας, μία ομάδα προσώπων που συγκέντρωνε πληροφορίες γι' αυτούς που επετέθησαν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Η απειλή ήταν πραγματική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας θα δώσει εντός του πρωινού συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Χθες, το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Πολωνίας RMF FM μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας (ABW) συνέλαβε έξι αλλοδαπούς που εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και προετοίμαζαν ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία.
Οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη κρυμμένων καμερών που είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικές διαδρομές και σιδηροδρομικούς κόμβους, καταγράφοντας και μεταδίδοντας δεδομένα κίνησης. Σύμφωνα με το RMF, «δεκάδες συσκευές» αυτού του τύπου είχαν εγκατασταθεί σε σημεία σιδηροδρομικών αρτηριών που οδηγούν προς το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, προς το αεροδρόμιο της Γιασιόνκα, κοντά στο Ρεζόφ, βασικό σημείο μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία. Επειτα από την επιχείρηση, οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό και η ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαδρομών και των στρατηγικών υποδομών ενισχύθηκε, σύμφωνα με το δίκτυο RMF FM.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη ΕΥΠ: Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος - Διέφυγε από την Ελλάδα, είχε μαγαζί στο Παγκράτι"

Καιρός αύριο: Βροχερή Παρασκευή – Πού θα πέσουν ισχυρές καταιγίδες

Ο καιρός θα «φέρει» νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6, πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και θα φτάσει στα ανατολικά και τα βόρεια τους 13 με 14 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και από το μεσημέρι 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα περιοριστούν στα ανατολικά και το απόγευμα θα σταματήσουν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη δυτική Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που μέχρι το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρά, βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στην ανατολική Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά και μέχρι το μεσημέρι στην Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και από το μεσημέρι στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από το απόγευμα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που μέχρι το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοι 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, τοπικά 7 και από το μεσημέρι στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχερή Παρασκευή – Πού θα πέσουν ισχυρές καταιγίδες"

Καϊλή: Απορρίφθηκε η νέα προσφυγή της – Παραμένει στη φυλακή

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, από το Βέλγιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι της έχει προσαφθεί η κατηγορία της συμμετοχής στο σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, Qatar Gate.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα της Εύας Καϊλή να αποφυλακιστεί μετά από αίτημα της υπεράσπισής της.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Open», το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Βρυξελλών να αποφυλακιστεί. Το αίτημα αυτό κατατέθηκε από την υπεράσπιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού προηγήθηκε και η απόφαση του Εφετείου.

Υπενθυμίζεται η απόφαση του Εφετείου να παραμείνει για το χρονικό διάστημα των δύο μηνών στις βέλγικες φυλακές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ορίζεται ότι, μετά και την απόρριψη της προσφυγής από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Βρυξελλών, το πολύ μέχρι τις 3 Απριλίου το Προδικαστικό Συμβούλιο θα εξετάσει ξανά το ανωτέρω αίτημά. Να αναφερθεί ακόμη ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρίσκεται προφυλακισμένη για περισσότερο από τρεις μήνες, μετά τη σύλληψή της που έγινε στις τον Δεκέμβριο.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Καϊλή: Απορρίφθηκε η νέα προσφυγή της – Παραμένει στη φυλακή"

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Από αρχές Απριλίου η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ΙΧ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με σειρά φορολογικών ρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών είναι τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και η αναβίωση των 72-120 δόσεων.

Από αρχές Απριλίου ανακτούν το δικαίωμα να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας αναλογικά τέλη για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους. Αυτοί θα επιλέξουν για πόσο διάστημα θα διατηρήσουν το όχημα σε κυκλοφορία πληρώνοντας το αναλογικό ποσό.

Υπάρχει μέσα στο νοσμοσχέδιο η διάταξη για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Κοντά στο Νοέμβριο αναμένεται να γίνουν οι σχετικές καταβολές.

Τέλος υπάρχει και η διάταξη για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες όσον αφορά στον φόρο προστιθέμενης αξίας. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Από αρχές Απριλίου η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ΙΧ"

Υπουργείο Μεταφορών σε Παππά για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη: Η προχειρότητα και ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει

«Οι πολίτες απαιτούν αλήθειες και σαφείς απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το εργαλειοποιήσει πολιτικά με τις δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη αντιβαίνει στην πολύ σαφή ελληνική γλώσσα και στην πραγματικότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στη δήλωση του τομεάρχη ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, ο οποίος τόνισε πως «ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα εχθές ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ήταν πλήρως λειτουργική».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αντιβαίνει στην ελληνική γλώσσα διότι σύμφωνα με το κατατεθέν υπ' αριθμ. 9055036/23.12.2022 έγγραφο του ΟΣΕ που αφορά ειδικά το κρίσιμο τμήμα εξόδου από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη "οι σταθμάρχες Λάρισας υποχρεωτικά θα σχηματίζουν τη διαδρομή με χρήση κομβίων αφετηρίας-στόχου". Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται αυτόματη χάραξη της διαδρομής στον τοπικό πίνακα τηλεδιοίκησης, χωρίς τη χρήση φωτοσημάτων (όπως αναφέρεται στο έγγραφο) και όχι με χειροκίνητη χάραξη. Η χειροκίνητη παρέμβαση με κλειδί (μανιβέλα) γίνεται μόνο όταν δεν λειτουργεί το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης.

Αντιβαίνει, επιπλέον, στην πραγματικότητα διότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργεί πλήρως, όπως προκύπτει από το κατατεθέν στη Βουλή από 01.11.2022 πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής της ΕΡΓΟΣΕ. Και για να μην μένει καμία απορία, ενημερώνουμε ότι την κρίσιμη μέρα του δυστυχήματος τα δρομολόγια από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη συντελέστηκαν με αυτόματη χάραξη. Το τελευταίο δρομολόγιο που έγινε με τον τρόπο αυτό ήταν περί ώρα 22.20, λίγο πριν το δυστύχημα, και ακολούθησε μετά το δυστύχημα δοκιμαστική χάραξη περί ώρα 01.00 που επιβεβαίωσε την ορθή λειτουργία του πίνακα. Προς τούτο, βρίσκεται στη διάθεση των ανακριτικών αρχών σχετική ανάλυση κινήσεων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το αυτόματο σύστημα που διαθέτει ο τοπικός πίνακας. Όσον αφορά τη χρήση μανιβέλας σε μεμονωμένες αλλαγές, αυτή γίνεται αποκλειστικά και μόνο όταν ο πίνακας σηματοδότησης έχει απωλέσει τον έλεγχο χειρισμού αλλαγής, κάτι το οποίο δεν συνέβη την επίμαχη νύχτα, όπως φαίνεται και από τις καταγραφές».

Τέλος, το υπουργείο τονίζει: «Με θέματα τα οποία είναι εύλογα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας οφείλουμε όλοι να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί, χωρίς κραυγές και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, η προχειρότητα και ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει. Το υπουργείο θα συνεχίσει την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Μεταφορών σε Παππά για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη: Η προχειρότητα και ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει"

Η Βρετανία απαγορεύει το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές

Στην απαγόρευση, με άμεση ισχύ, της χρήση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok (που ανήκει σε Κινέζους ιδιοκτήτες) σε τηλέφωνα και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους, προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από αξιολόγηση από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης των ευαίσθητων κυβερνητικών δεδομένων από ορισμένες πλατφόρμες».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εφαρμογές συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων για τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των επαφών και της τοποθεσίας. Σε κυβερνητικές συσκευές, αυτά τα «δεδομένα μπορεί να είναι ευαίσθητα», είπε.

«Η ασφάλεια των ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών πρέπει να είναι πρώτη, επομένως σήμερα απαγορεύουμε αυτήν την εφαρμογή σε κρατικές συσκευές. Η χρήση άλλων εφαρμογών εξαγωγής δεδομένων θα ελέγχεται», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η απαγόρευση του TikTok ξεκινά με άμεση ισχύ και ότι η κίνηση είναι «προληπτική».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση δεν θα επεκταθεί στις προσωπικές συσκευές για τους κρατικούς υπαλλήλους. «Αυτή είναι μια κίνηση που βασίζεται σε συγκεκριμένο κίνδυνο για τις κυβερνητικές συσκευές».

Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις για τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές οι οπόιες εφαρμόζονται όπου είναι απαραίτητο για εργασιακούς σκοπούς, αλλά «θα χορηγούνται μόνο από ομάδες ασφαλείας κατά περίπτωση, με υπουργική άδεια όπως αρμόζει, και με τη λήψη μέτρων μετριασμού της ασφαλείας,».  Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων που βρίσκονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα.

Με αυτή την κίνηση το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που προχώρησαν σε παρόμοια απόφαση για την εν λόγω εφαρμογή. Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Η εταιρεία TikTok το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. 

Πώς σχολιάζει η εταιρεία

Σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της TikTok είπε ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι απαγορεύσεις βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις και οδηγούνται από την ευρύτερη γεωπολιτική, στην οποία το TikTok και τα εκατομμύρια των χρηστών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παίζουν κανένα ρόλο. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών, αλλά θα πρέπει να κριθούμε βάσει των γεγονότων και να αντιμετωπιστούμε ισότιμα ​​με τους ανταγωνιστές μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

«Έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περαιτέρω προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών μας, το οποίο περιλαμβάνει την αποθήκευση δεδομένων χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά μας κέντρα δεδομένων και αυστηρότερους ελέγχους πρόσβασης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης εποπτείας της προσέγγισής μας από τρίτους».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βρετανία απαγορεύει το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές"

Επεισόδια στα κέντρο της Αθήνας μετά τα συλλαλητήρια – Έγιναν 10 προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 15:00 στα Προπύλαια, μπροστά από την Πρυτανεία με την αστυνομία να κάνει χρήση κρότου λάμψης. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Ένταση κι επεισόδια λίγο μετά τη 1.30 και στο Σύνταγμα και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συλλαλητηρίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ειρηνικά. Ξεκίνησαν στο κάτω μέρος της πλατείας και στην συνέχεια επεκτάθηκαν και στο πάνω μέρος της με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ να απαντούν με χημικά και κρότους λάμψης.

Η ένταση μεταφέρθηκε γρηγορα και στην οδό Πανεπιστημίου όπου ομάδες κουκουλοφόρων έβαλαν φωτιές σε κάδους, έσπασαν φανάρια και επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα.

Στην οδό Ακαδημίας κουκουλοφόροι έσπασαν με βαριοπούλα αυτοκίνητα, ανάμεσα σε αυτά και το συνοδευτικό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ολγας Γεροβασίλη– χωρις διακριτικά- όπου τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός ασφαλείας της.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10 προσαγωγές ατόμων, 6 από τους προελέγχους και 4 από τα επεισόδια.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου όταν oμάδα κουκουλοφόρων προκάλεσαν πεταξαν αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις ,στο ύψος του ΟΣΕ, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη δακρυγόνων.Οι άγνωστοι έριξαν μπογιές και στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στα κέντρο της Αθήνας μετά τα συλλαλητήρια – Έγιναν 10 προσαγωγές"

Δικαστές κατά δικηγόρων: Αντισυνταγματική η αποχή από συγκεκριμένες δίκες

Οι αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, «έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες», επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η ΕΔΕ ζητεί από όλους τους θεσμικούς παραγόντες του χώρου της Δικαιοσύνης, «να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής απ’ όλους τους παράγοντες της δίκης, κυρίως Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα υπό το καθεστώς υλικοτεχνικών ελλείψεων και παραλείψεων, υποστελέχωσης των γραμματειών αλλά και ενός μη διαχειρίσιμου όγκου υποθέσεων, ειδικά στα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας.

Εξαιτίας, δυστυχώς, της διαχρονικά ανεύθυνης πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης εκ μέρους της Πολιτείας, οι συνθήκες αυτές οδηγούν, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Ευθύνη και υποχρέωση όλων των θεσμικών παραγόντων, ιδίως των Διοικήσεων Δικαστικών Σχηματισμών, Δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων είναι να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και κατανόησης και να απέχουν από ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε αντιπαραθέσεις αλλά κυρίως μειώνουν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στη Δικαιοσύνη.

Οι πρόσφατες δε αποφάσεις δύο Δικηγορικών Συλλόγων και δη της Αθήνας και των Ιωαννίνων να απέχουν τα μέλη τους από τις συνεδριάσεις Δικαστηρίων, στις συνθέσεις των οποίων μετέχουν συγκεκριμένοι Δικαστικοί Λειτουργοί έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας, δεδομένου ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του φυσικού Δικαστή και συνεπώς τυγχάνουν ανεφάρμοστες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαστές κατά δικηγόρων: Αντισυνταγματική η αποχή από συγκεκριμένες δίκες"

Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: μείωση γρίπης, θανάτων και εισαγωγών λόγω CoViD

Μείωση παρουσίασε η θετικότητα γρίπης και CoViD την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 6 - 12 Μαρτίου, καταγράφηκαν ακόμη 70 απώλειες από CoViD. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων την εβδομάδα 10/23 παρουσίασε μείωση, φτάνοντας την εβδομάδα 10/2023 τις 26. Καταγράφηκε συγκεκριμένα μείωση 10% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός, εβδομάδες 06/2023-09/2023: 29). 

Την ίδια στιγμή,  παρατηρείται μείωση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.372 θανάτους. Με την προσθήκη των 70 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 36.442.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για CoViD παρουσίασε μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε επίσης σημαντική μείωση, φτάνοντας τις 771, (-18,7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες) ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 86 έτη. 

Κατά την εβδομάδα 6 - 12 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν 921 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 30.929 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.436 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (7,9%).

Με βάση το μητρώο COVID-19, την εβδομάδα 10/2023, το ποσοστό θετικότητας για τον ιό SARS-CoV-2 ήταν 3,3%, σε σύνολο 550.045 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag).

Το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, είναι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν, η οποία είχε τα περισσότερα ποσοστιαία κρούσματα (41%), και ακολουθεί η  BA.2.75 ή Κένταυρος (26% ), και η υπο-παραλλαγή XBB (16%).

                Δείκτες CoViD

6 - 12 Μαρτίου

 27  Φεβρουαρίου- 5 Μαρτίου

Νέοι θάνατοι

 70

89
Διασωληνωμένοι 96 95
Νέες εισαγωγές 771 925
Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε μείωση. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 10/2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 305 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 279 (92%) ήταν στελέχη τύπου Α και 26 (9%) στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο ΕΟΔΥ: μείωση γρίπης, θανάτων και εισαγωγών λόγω CoViD"

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Χιλιάδες διαδηλωτές στις πορείες

Πλήθος κόσμου σήμερα στους δρόμους λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Μεγαλειώδεις πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Λάρισα, Πάτρα και σε πολλές πόλεις της χώρας.  

Ένταση κι επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας μετά το συλλαλητήριο.

Αστυνομικός συνοδός της γραμματέωςς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλης τραυματίστηκε ελαφρά στα επεισόδια της πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνοδός αστυνομικός, ανέμενε εντός του οχήματος επί της οδού Ακαδημίας, την κυρία Γεροβασίλη που συμμετείχε στην πορεία. Μια ομάδα που κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικός σε συμβατό όχημα επιτέθηκε στο αυτοκίνητο και έσπασε το τζάμι με αποτέλεσμα ο συνοδός της κυρίας Γεροβασίλη να τραυματιστεί ελαφρά από τα κρύσταλλα.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας τη διερεύνηση σε βάθος και την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς και τη λήψη μέτρων ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης: «ήρθαμε εδώ στις συγκεντρώσεις να φωνάξουμε ότι θέλουμε ανοιχτό και ασφαλή σιδηρόδρομο, και για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για τους συναδέλφους μας που εργάζονται».

Νομαρχιακά Τμήματα, Εργατικά Κέντρα, Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος για να καταλήξουν λίγο αργότερα στην πλατεία Συντάγματος, στο πανεργατικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Κούκος, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και την Πέμπτη στο Κέντρο της Αθήνας απαιτώντας τα διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες στο ακέραιο.

Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών, Μαθητών αλλά και Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με τη γενική απεργία ζητούσαν – μεταξύ άλλων – να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να δημιουργηθούν σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνιακές μεταφορές και να ληφθούν μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού

Και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έδωσαν «το παρών» στη διαμαρτυρία.

«Χρειαζόμαστε μέσα από το δημόσιο χαρακτήρα μας άμεσες μόνιμες προλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες αιχμής, συντήρησης, λειτουργίας, εμπορικών και διοικητικών υπηρεσιών» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΤΡΑΜ, Ηλίας Μανιατάκης.

Στο πλευρό των διαδηλωτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο είχαν καταγγείλει επανειλημμένως, Διοικήσεις και εποπτεύοντα Υπουργεία για τα τεράστια προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου και των τρένων.

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την πλατεία της Καμάρας με εκατοντάδες άτομα, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους φωνάζοντας συνθήματα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.

Επίσης, μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στο Άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου από εργατικά σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες, μαθητές,οι οποίοι εξέφρασαν τη θλίψη και την οργή τους για την τραγωδία των Τεμπών.

Ένταση σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα όταν oμάδα κουκουλοφόρων με μαύρα ρούχα και κοντάρια προκάλεσαν μικροεπεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του ΟΣΕ, στην Τριών Συμμάχων. Οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων

Οι άγνωστοι έριξαν μπογιές και στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας.

Στην πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καβάλα βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο εκσυγχρονισμός που αναζητά και παλεύει ο ελληνικός λαός, η νεολαία και το κίνημά τους είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών κοινωνικών αναγκών. Και όχι ο εκσυγχρονισμός της “συντεχνίας” των ιδιωτικών εταιρειών, των επενδυτών, των μεγαλοεργολάβων, του κέρδους και της αρπαχτής, της ρεμούλας, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, και υπηρέτησαν και όλες οι κυβερνήσεις οι προηγούμενες, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στις ματωμένες ράγες του ολέθρου» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μαζί με τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων και την ΠΟΣΠΕΡΤ, πραγματοποίησαν χθες 24ωρη απεργία.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το Μετρό και το Τραμ λειτουργούν από τις 10:00 το πρωί έως τις 15:00 μμ.
  • Τα λεωφορεια και τρόλεϊ λειτουργούν απο τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 21:00 το βράδυ
  • AEGEAN και την Olympic Air ακυρώνουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία και της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.
  • Δεμένα παραμενουν τα πλοία στα λιμάνια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Χιλιάδες διαδηλωτές στις πορείες"

«Έσπασαν» το αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη στην Ακαδημίας – Τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός της

Σταθμευμένο στην οδό Ακαδημίας ήταν το αυτοκίνητο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη η οποία είχε μεταβεί στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τα Τέμπη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μέσα στο αυτοκίνητο την περίμενε ο αστυνομικός φρουρός της την ιδιότητα του οποίου αντιλήφθηκε ομάδα ατόμων που θεωρούν την αστυνομία «κόκκινο πανί».

Επιτέθηκαν στο όχημα σπάζοντας τα τζάμια με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να τραυματιστεί ελαφρά. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσπασαν» το αυτοκίνητο της Όλγας Γεροβασίλη στην Ακαδημίας – Τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός της"

Πληρώθηκαν μεγαλύτερες συντάξεις τον Μάρτιο λόγω... λάθους

Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εντοπίστηκε αστοχία ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 572.000 συνταξιούχους.

Το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε, ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών, καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις υπαλλήλων του Οργανισμού.

Επιπλέον, τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω συνταξιούχων θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξής τους στο τέλος του έτους, όταν και θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς, λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρώθηκαν μεγαλύτερες συντάξεις τον Μάρτιο λόγω... λάθους"

Παππάς: «Ποια τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Σταθμάρχης και… μανιβέλα»

Για ψέματα κατηγορεί τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς, σχολιάζοντας όσα είπε χθες στη Βουλή, περί πλήρως λειτουργικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Ο κ. Παπάς επικαλείται εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ, στα οποία γίνεται λόγος «για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για τη χρήση μανιβέλας».

«Όσα ψέματα και να αραδιάζουν δεν πείθουν. Ούτε για το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» ούτε για το «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη» κατέληξε.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα εχθές ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ήταν πλήρως λειτουργική.

Τον διαψεύδουν εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ που μιλούν:

Για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για τη χρήση μανιβέλας.

Όσα ψέματα και να αραδιάζουν δεν πείθουν.

Ούτε για το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» ούτε για το «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη.


ose_eggrafo ose_eggrafo1 ose_eggrafo2 ose_eggrafo3 ose_eggrafo4

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παππάς: «Ποια τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Σταθμάρχης και… μανιβέλα»"

Αμετανόητες συμμορίες στα Άνω Λιόσια: «Ξήλωσαν» αντίβαρο 300 κιλών από το δίκτυο του ΟΣΕ

Αντίβαρο βάρους 300 κιλών κλάπηκε από το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ στη σήραγγα της «Μαύρης Ώρας» στα Άνω Λιόσια.

Σύμφωνα με πηγές του iEidiseis, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής ενημερώθηκε για την κλοπή από τεχνικούς του ΟΣΕ που έκαναν αυτοψία σε όλο το μήκος του δικτύου στη δυτική Αττική, στο πλαίσιο των ελέγχων που ξεκίνησαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά βαρύ αντίβαρο, περίπου 300 κιλών, το οποίο αποτελείται από κυλινδρικές πλάκες διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, οι οποίες σταθεροποιούν τις γραμμές ηλεκτροδότησης των τρένων. Οι αμαξοστοιχίες μπορούν να κινηθούν και χωρίς το αντίβαρο, ωστόσο, η απουσία του εγκυμονεί κινδύνους διότι δεν παρέχεται σταθεροποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης».

Οι ίδιες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν ότι δεν προσδιορίζεται ο χρόνος κλοπής του αντίβαρου, καθώς δεν είχε γίνει πρόσφατα κάποια αυτοψία στο χώρο. Στο σημείο δεν υπάρχουν κάμερες και έτσι η έρευνα θεωρείται δύσκολη. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες συνηθίζουν να απευθύνονται σε παράνομα «σκραπατζίδικα» για να πουλήσουν τα κλοπιμαία.

Η κλοπή του αντίβαρου διαπιστώθηκε χθες κατά τη διάρκεια αυτοψίας τεχνικών του ΟΣΕ στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής που ανέλαβε την έρευνα, η οποία θα επικεντρωθεί σε σεσημασμένους για τέτοιου είδους κλοπές αλλά και σε παράνομα «σκραπατζίδικα» της δυτικής Αττικής. Σημειώνεται ότι η επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου για φθορές και δολιοφθορές θα συνεχιστεί.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμετανόητες συμμορίες στα Άνω Λιόσια: «Ξήλωσαν» αντίβαρο 300 κιλών από το δίκτυο του ΟΣΕ "

ΣτΕ: Οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης

Τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά δικαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια απόφαση - καταπέλτη, κρίνοντας ότι για να μπορεί να φορολογηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο η αποζημίωση-αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, όπως παράλληλα έκρινε ότι οι ευρωβουλευτές εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης.

Επομένως, η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- που στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- με την οποία φορολογήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, παραβιάζει το Σύνταγμα και για το λόγο αυτό είναι παράνομη και έτσι ακυρώθηκε.

Κατά συνέπεια τα ποσά με τα οποία φορολογήθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές έως τώρα πρέπει οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ή να τα επιστρέψουν ή να τα συμψηφίσουν κατά τις επόμενες φορολογικές χρήσεις.

Ειδικότερα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του (70/2021) αποφάνθηκε ότι η αποζημίωση-αποδοχές των ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η γνωμοδότηση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η προσφυγή του Νότη Μαριά

Ωστόσο, ο κ. Μαριάς κλήθηκε να υποβάλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για τα ποσά των αποζημιώσεων –αποδοχών των φορολογικών ετών 2016-2021.

Έτσι, ο ευρωβουλευτής προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η προσβαλλόμενη πράξη της Α.Α.Δ.Ε. αποτελεί ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο και επιβάλλει φορολογικό βάρος χωρίς να υπάρχει ειδική νομοθετική διάταξη και χωρίς να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πράγματι, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 431/2023 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Βασιλική Μόσχου) δικαίωσαν τον κ. Μαριά και επέβαλαν δικαστική δαπάνη στο Δημόσιο ύψους 920 ευρώ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού ερμήνευσαν το Σύνταγμα, τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αποφάνθηκαν ότι μη νόμιμα έγινε η υπαγωγή της αποζημίωσης των ευρωβουλευτών σε φόρο εισοδήματος, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία με πράξη του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., μη δημοσιευθείσα στο Φ.Ε.Κ. Έτσι την ακύρωσαν για λόγους νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας δικαίου.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση ότι «προκειμένου, ο Έλληνας νομοθέτης να υπαγάγει την αποζημίωση αυτή σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση την εθνική νομοθεσία, ασκώντας την κατ’ άρθρο 12 παρ. 3 της απόφασης 2005/684/ΕΚ ευχέρεια που του παρέχεται, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και βεβαιότητας του φόρου, αλλά και της σαφήνειας και προβλέψιμης εφαρμογής των εκάστοτε θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως ιδίως εκείνων με τις οποίες επιβάλλονται φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ., τηρώντας, παράλληλα, την επιταγή του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος να θεσπίσει νέα, σαφή, ειδική διάταξη τυπικού νόμου, εντασσόμενη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία είτε θα υπαγάγει την εν λόγω αποζημίωση (και τη μεταβατική) ευθέως στις διατάξεις περί φορολόγησης μισθωτών υπηρεσιών είτε εμμέσως θεωρώντας αυτήν κατά πλάσμα δικαίου ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία».

Εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Προσθέτει ακόμα το ΣτΕ ότι η αποζημίωση του Έλληνα ευρωβουλευτή δεν υπόκειται ούτε στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων. 

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν στην επίμαχη απόφαση:

-Η καταβαλλόμενη στον ευρωβουλευτή αποζημίωση συνιστά εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, διασφαλίζει δεπρωτίστως ότι ασκεί την εντολή του χωρίς να δεσμεύεται από οδηγίες - εντολές, δεδομένου ότι, ενόψει του ικανοποιητικού ύψους της, τον καθιστά λιγότερο ευάλωτο-εκτεθειμένο σε έξωθεν παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων και εντεύθεν προτάσεων οικονομικών συναλλαγών με αυτόν.

-Η αποζημίωση δεν καλύπτει την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων του, δεδομένου ότι ο ευρωβουλευτής δεν υποχρεούται να διατηρεί κατοικία στους τόπους εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου και ως εκ τούτου δεν απομακρύνεται, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μόνιμη-διαρκή βάση από τον τόπο που ασκεί το επαγγελματικό-βιοποριστικό του έργο.

-Ο ευρωβουλευτή δεν συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά αποτελεί μέλος θεσμικού οργάνου αυτής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

-Η αποζημίωση του ευρωβουλευτή δεν έχει το χαρακτήρα μισθού, ούτε εισοδήματος από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, από το 2009 και εφεξής βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπόκειται, καταρχήν, σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 1 της απόφασης 2005/684/ΕΚ, σε φόρο υπέρ της Ένωσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Οι αποδοχές των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν φορολογούνται και εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news